View Full Version : Tumacenje hadisa " Gdje je Allah"
Recruit
04-25-2009, 21:42 PM
Ulema Ehli sunnet vel dzemata postavila je pravila kojih se svako mora pridrzavati prilikom pripisivanja Allahu dz.s. nekih svojstava.
Tako, prvo i osnovno pravilo jeste da se Allahu dz.s. ne moze pripisati nista sto do nas nije stiglo mutevatir predajom tj. predajom u ciju ispravnost nema nikakve sumnje.
Nakon toga,dolazi drugo pravilo koje kaze da se cak i ono sto je do nas doslo mutevatir predajom ne moze koristiti kao dokaz za pripisivanje Allahu odredjenog svojstva ako to nije kat'ijje dilaleh tj. ako jasno ne upucuje na nesto tj. nema u sebi mogucnost drugacijeg tumacenja u arapskom jeziku.
Tako,npr. mnogo je hadisa i ajeta u kojima se spominju rijeci poput vedzha,ajna,jeda i sl. a koje imaju mogucnost te'vila tj. tumacenja na razlicite nacine s tim sto je svako od tih tumacenja i znacenja tih rijeci opstepoznatu medju ljudima.
Kao primjer navescemo rijec JED koja u arapskom jeziku ima sledeca znacenja: Snaga, Moc, Dobrota, Dzemat, Blagodat, Ruka...
Svako uzimanje jednog znacenja mimo drugih i pripisivanje Allahu dz.s. odredjenog svojstva na osnovu tog dokaza je problematicno iz razloga sto tada taj dokaz nije kat'ijje dilaleh vec zannijje dilaleh tj. ima mogucnost tumacenja na drugi nacin a to je prilikom pripisivanja Allahu nekog svojstva strogo zabranjeno. Zar ces pripisati Allahu dz.s. ruku ako rijec JED moze znaciti snagu? Sta te je navelo da budes toliko siguran da je Allah dz.s. tim ajetom zeleo da sebi pripise bas ruku?...Mnogo je pitanja na koja covjek mora odgovoriti a ako mu pripise nesto na ovaj nacin nikada njegov odgovor ne moze biti nista drugo do puka teorija koja nije zasnovana na dokazu.
Jedan od takvih hadisa koji imaju mogucnost tumacenja na vise nacina je i poznati hadis robinje u kojem se kaze da je Muhammed a.s. upitao robinju: Gdje je Allah? Pa je ona odgovorila: Na nebu...(Muslim,Bejheki i dr.)
Pa da pogledamo tumacenje ovog hadisa i zbog cega ne mozemo na osnovu ovog hadisa Uzvisenom Allahu pripisati mjesto tj. reci da se On nalazi na nebu.
Prva stvar koja nam zapada za oci prilikom citiranja ovog hadisa jeste to da je ovaj hadis MUDTARIB tj. nepouzdan u tekstu.
Tako, Bejheki u "Sunenul Kubra" spominje nekoliko rivajeta ovog hadisa dokazujuci time da je od mudtarib:
Prvo spominje rivajet u kojem se kaze da je Poslanik upitao robinju: Gdje je Allah? Pa mu je ona odgovorila: Na nebesima. Nakon cega je on rekao: Oslobodite je,ona je vjernica.
Nakon toga,Bejheki spominje drugi rivajet u kojem se ne spominju Poslanikove rijeci: " Oslobodite je ona je vjernica."
U trecem rivajetu se spominje da je Poslanik a.s. upitao: " Gdje je Allah?" Pa je robinja pokazala ka nebu.
U cetvrtom se kaze da je Boziji Poslanik upitao: " Ko je tvoj Gospodar?" Pa je odgovorila: " Allah je moj Gospodar."
U petom se kaze:Upitao je Boziji Poslanik: Svjedocis li da nema drugog Boga osim Allaha? Pa je rekla: Da.
Sesti rivajet kaze da je Poslanikovo pitanje bilo: " Ko je tvoj Gospodar? A njen odgovor: Allah.( Sunenul Kubra, Bejheki, 7/387)
U sedmom rivajetu biljezi Malik: "Da je ensarija dosao kod Poslanika sa robinjom nakon cega je Boziji Poslanik upitao: " Vjerujes li da nema drugog Boga osim Allaha? Pa je rekla : Da." ( Ivdzezul mesalik, Kadi 'Ijad, 10/ 370)
Nakon ovoga, na osnovu prethodno spomenutih pravila jasno je svakom covjeku da nije dozvoljeno koristiti ovaj hadis kao dokaz za pripisivanje Allahu dz.s. mjesta jer je hadis nepouzdan u tekstu.
Isto tako,ovaj hadis, i pored toga sto ga ubrajaju u Sahihe nije dostigao stepen mutevatira pa tako ne moze biti dokaz za pripisivanje Allahu dz.s. nekog svojstva.
Zatim, ako pogledamo tumacenje ovog hadisa,vidjet cemo da niko od ucenjaka islama nije rekao da je Bozji Poslanik pitanjem :" Gdje" zeleo da je upita o Allahovom mjestu vec je zeleo da provjeri je li ona obozavalac kipova koji su se nalazili oko nje ili je muslimanka,vjernica u Boga koji je Uzvisen svojom moci od svih manjkavosti i kipova koji se nalaze tu na Zemlji.
Da vidimo sta kaze islamska ulemau komentaru ovog hadisa:
Kaze Ibnu Furek,nakon sto je naveo upotrebu rijeci EJNE (gdje) u arapskom jeziku u znacenju ranga,stepena, moci i sl.: "Pa ako smo utvrdili da u arapskom jeziku ova rijec moze imati ova znacenja, mozemo reci da se Poslanikovo pitanje : " Gdje je Allah?" odnosilo na rang,stepen Allaha dz.s. u njenom srcu u odnosu na kipove koji su se obozavali oko nje a njen odgovor ukazuje na to da je Allah dz.s. iznad svih tih stvorenja i kipova svojom moci. (Muskilul hadisi ve bejanuhu, Ibn Furek, str. 61)
Kaze El Badzi: " Zelela je robinja da opise Allaha dz.s. ovim rijecima svojstvom Uzvisenosti od svih manjkavosti koje vidimo kod tijela i kipova. Zar ne vidis da se kaze: Mjesto tog covjeka je medju zvijezdama - ukazujuci time na njegovu dobrotu i visok ugled medju ljudima." ( Idahu delil, Bedruddin ibn Dzemaah, str. 214)
Kaze Bejdavi: " Poslanik a.s. je nije upitao o Allahovom dz.s. mjestu jer je Allah dz.s. Uzvisen od toga da ima mjesto a Boziji Poslanici su zasticeni od pitanja o nemogucim stvarima( jer bi to znacilo da Ga nije spoznao), vec je Poslanik zeleo da vidi je li ona muslimanka ili nevjernica.Arapi su tada imali svoja bozanstva koja su obozavali i nisu znali za nesto drugo pa ju je Poslanik upitao: " Koje je tvoje bozanstvo." Nakon cega je,pokazujuci ka nebu potvrdila da ona ne obozava nista od toga sto obozava njen narod vec obozava onoga koji je Uzvisen od svega toga.( Evdzezul Mesalik ila Muvetta imam Malik, El Kadi 'Ijad, 10/ 367)
Kaze Nevevi: " Ucenjaci imaju dva stava po pitanju ovog hadisa:
Prvi je stav selefa koji relaze preko njega bez tumacenja prenoseci ga onako kako je dosao do njih.
a drugi je stav halefa koji tumace ovaj hadis onako kako to prilici Allahu dz.s. u svjetlu ajeta " Nista nije kao On." pa kazu: Boziji Poslanik je ovim hadisom zeleo da ispita je li ona vjernica ili nevjernica pa je njen odgovor : Na nebu. znacio da ona ne obozava ni jednog od kipova oko nje vec obozava Uzvisenog Allaha dz.s. Sto se tice njenog odabira "neba" to je ucinila zato sto je nebo kibla za one koji uce dove ( jer svoje ruke okrecu ka nebu) kao sto je Ka'ba kibla za one koji obavljaju namaz bez da to znaci da se Allah dz.s. nalazi na nebu ili u Ka'bi." ( Evdzezul Mesalik, Kadi 'Ijad, 10/ 367)
Kaze Kadi Bedruddin ibn Dzemaah: " Dozvoljeno je da se postavi pitanje : "Gdje?" a da se time ne lezi pitati o mjestu kao npr. kada covjek kaze: " Gdje je mjesto tog covjeka u odnosu na ovog covjeka? Pa mu se odgovori: Na nebesima." ( Idahu delil, str. 216)
Nakon ovoga,mozemo reci da je pokusaj mudzessima, vehabija da ovim hadisom dokazu da je Allah dz.s. manjkav i ogranicen na jednom mjestu neispravan i smijesan kao i to,da je taj njihov stav samo jos jedan dokaz njihove udaljenosti od Allahove dz.s. vjere islama.
Islamski ucenjaci su se slozili po pitanju osobe koja tvrdi da se Allah dz.s. nalazi na jednom mjestu. Slozili su se, sklapajuci idzma ( koji je nepobitni dokaz sve do Sudnjeg dana) da je osoba koja tvrdi da je Allah dz.s. na odredjenom mjestu ili u odredjenom pravcu KAFIR, nevjernik u Allaha, obozavalac kipova.
Kaze Mula ali El Kari: " Sklopljen je IDZMA selefa i halefa da je onaj koji tvrdi da je Allah na nekoj strani KAFIR.( Serhu Miskat, Mula ali El Kari El Hanefi, 2/ 137)
Kaze Imam Kurtubi: " Ispravno je tekfiriti mudzessime jer nema razlike izmedju njih i obozavaoca kipova i slika. Zaista je pripisivanje allahu strane kufr kod imama cetiri mezheba Ebu Hanife, Malika, Safije i Ahmeda, kao sto je to od njih prenio Hafiz Iraki." ( Tezkar str. 208.)
Molimo Allaha dz.s. da nas sacuva neznanja i da uputi na put pokajanja sve one koji izadjose iz vjere islama u vjeru obozavanja kipova hvatajuci se, slijepo i bez razmisljanja za tumacenja nejasnih hadisa koja Allahu dz.s. pripisuju nesto sto sam sebi nije pripisao.
Sami Dzeko
diskutant08
09-23-2009, 17:42 PM
Sledeci citat je preuzet iz knjige "Gunja" od sejha Abdul Kadira Gejlanija.
"Izdavac Kadirisko-Bedeviska tekija
Celjigovic Sarajevo
Za izdavaca sejh Zakir Bektic,
prijevod Muris Bilalagic "
Evo dakle sta pise u Gunji od Abdul Kadira Gejlanija.
"On je visoko iznad svake slicnosti sa Svojim stvorenjima. Nijedno mjesto nije izvan vidokruga Njegovog znjanja. Nije dozvoljeno opisivati Ga tako da je On na svakom mjestu,vec treba reci da je On u nebesima na Arsu,kao sto je On rekao,Uzvisena je pohvala na Njega:
"Milostivi koji je sebe ustolicio na Arsu(20:5)"
"Zatim sebe ustolicio na Prijestolju-Arsu;Milostivi.(25:59)"
Ovo pitanje je tako objasnjeno u ovoj knjizi tj. da je ISTIVA sifat Allaha dz.s.
koristeci isti izvor tj.Gunju citiracu i rijeci Imama Ahmeda r.a.:
"Ahmed ibn Hanbel, Allah mu se smilovao,je rekao nakratko prije svoga preseljenja: "Haberi-tradicionalne predaje koje se odnose na sifate moraju se jednostavno prihvatiti onako kako su prenesene,bez tesbiha-poredjenja i bez tatila-poricanja samog postojanja tih Sifata."
I jos nesto iz Gunje na strani 25 pise:
"Potrebno je svojstvo -sifat Istiva-(u pribliznom znacenju:Cvrsto Ustolicio Sebe O.p.) upotrebljavati u izravnom doslovnom smislu(itlak) bez te'vila i da je On ustolicio Svoje Bice(istivauz Zat) na Arsu,ne u smislu tjelesnog sjedenja(kuud), i pravljenja fizickog kontakta(mummaset),kao sto govore Mudzassime i Keramije;niti u pastraktnom znacenju Uzvisenosti(uluvv) i Uzvisenog dostojanstva(rifaat) kako tvrde esarije; i ne u smislu kontrolisanja(islila) i dominacije-nadmoci(galebe) kao sto kazu Mu'tezilije. Ova ucenja su neprihvatljiva jer ona nisu u saglasnosti sa Serijatom i nista o tome sta bi ih podrzalo nije preneseno ni od jednog ashaba, niti tabiina, niti od ispravnih prethodnika( Es selefus salih) ucitelja hadisa(ashabul hadis. Nasuprot tome sve predaje od njih govore u prilog stava za upotrebu izravnog doslovnog znacenja(itlak).
Da Allah dz.s. nagradi i podari svaki hair Murisu Bilalagicu sto je ovo ovako fino preveo i razjasnio...:)
diskutant08
09-23-2009, 18:46 PM
Sledeci citat je preuzet iz knjige "Gunja" od sejha Abdul Kadira Gejlanija.
"Izdavac Kadirisko-Bedeviska tekija
Celjigovic Sarajevo
Za izdavaca sejh Zakir Bektic,
prijevod Muris Bilalagic "
Ako citiram kadersiko-bedeviski tarikat ne znaci da sam sufija,niti da se slazem u svemu sa njima.Medjutim slazem se u sledecem:
"On je visoko iznad svake slicnosti sa Svojim stvorenjima. Nijedno mjesto nije izvan vidokruga Njegovog znanja. Nije dozvoljeno opisivati Ga tako da je On na svakom mjestu, vec treba reci da je On u nebesima na Arsu..."
(Gunja 24 strana u prijevodu Murisa Bilalagica)
A evo jos nesto iz Gunje(26 str.),tj.predaja od imama Ahmeda ibn Hanbela r.a.:
"Ja nisam profesor-sljebenik teologije(sahibul kelam),i ja ne vidim nikakve vrijednosti u izricanju teoloskih izjava na ovu temu,osim onoga sto je u knjizi Allaha Uzvisenog, ili u hadisima od Vjerovjesnika a.s., ili od ashaba, Allah Uzviseni zadovoljan sa njima, ili od tabiina. Ako se posmatra bilo sta osim ovoga, teoloske rasprave nisu pohvaljene. O Sifatima Gospodara Uzvisenog ne bi trebalo govoriti: "Kako?" i "Zasto?", a ovako govore samo oni koji sumnjaju(sukkak).
Jednom drugom prilikom prema predaji od Imama Ahmeda, on je reako: "Mi vjerujemo u Allaha, Mocnog i Uzvisenog,(billahi) na Arsu, onako kako (kejfe) On hoce i onako kao sto (kema) On hoce, bez pozivanja na neku definiciju-ogranicenje ili opis koje mogu ponuditi oni koji pokusavaju definisati ili opisivati, jer je preneseno od Seida ibn Musajjiba( Musajeba) da je Kab el Ahbar jednom rekao: "Allah Uzviseni je rekao u Tevratu: 'Ja, Allah, Sam iznad mojih robova, i Moj Ars je iznad svih Mojih stvorenja, i Ja sam, na Mom Arsu, na kojem uredjujem(poslovima) mojih robova, i nijedna stvar koja se odnosi na moje robove Mi nije skrivena."
Ako Bog da postiracu drugom priliko i rijeci Sufjana ibn Ujejne r.a. u vezi ove teme,naravno koristeci se istim izvorom...
Leptir
09-23-2009, 20:04 PM
shta je pisac hteo da kazhe?
nashao si dva citata iz cele knjige koji na izgled liche na vashu ideologiju i odjednom sufiska GUNJA mozhe da bude izvor??? (opet neki vash dvostruki arshin) a jesi li ostavio sa strane koji citat da mozhesh da napadnesh kad ti to bude odgovaralo?
chitao si gunju da bi nashao neshto shto mozhesh da iskoristish??? tako se traga za istinom?
jesi li primetio negde na knjizi da pishe samo za internu upotrebu? (znachi da ti neko treba i objasniti shta pishe u toj knjizi a ne da sam trazhish shta ti odgovara a shta ne)
Recruit
09-23-2009, 23:03 PM
"On je visoko iznad svake slicnosti sa Svojim stvorenjima. Nijedno mjesto nije izvan vidokruga Njegovog znjanja. Nije dozvoljeno opisivati Ga tako da je On na svakom mjestu,vec treba reci da je On u nebesima na Arsu,kao sto je On rekao,Uzvisena je pohvala na Njega:
Kao i obicno pokusaj nekog ko nije upucen u islamsku akidu da prevede nesto za sta dozvolu imaju samo eksperti.
Nije tacan govor da je Allah dz.s. u nebesima jer,ako je On u nebesima, a Allah dz.s. kaze da su nebesa stvorena: "U sest vremenskih razdoblja On je nebesa i Zemlju stvorio..." ( El Hadid, 4) onda to znaci da je i On stvoren a to izvodi iz vjere.
Takodje,dobro nam je poznat hadis kojeg biljezi Buhari od Ubade ibn Samita u kojem se kaze: " Postojao je Allah dz.s. i nista drugo mimo Njega. " ( Buhari, poglavlje Bed'ul halk) Pa ako znamo da su nebesa stvorena a da je Allah dz.s. oduvijek onda znamo da On nije u nebesima jer bi mu nebesa onda bila sudrug u bespocetnosti. Ako kazu da je On oduvijek u nebesima pocinili su sirk a ako kazu da On nije bio u nebesima pa je usao u nebesa pocinili su kufr.
Takodje,kaze Alija r.a.:- "Postojao je Allah ali ne i mjesto, i on je sada ondje gdje je bio tada." ( El Ferku bejnel Fireki, Ebu Mensur El Bagdadi, str. 333)
- Isto tako,Alija r.a. kaze: " Zaista je Allah stvorio Ars da bi ukazao na svoj kudret a ne da bi ga uzeo kao mjesto za svoje bice." (str. 333)
- Isto tako Alija r.a. kaze: " Ko tvrdi da je Allah ogranicen on nije spoznao naseg Gospodara." ( Hiljetul evlija, 1/73)
- Kaze Zejnul Abidin: " Ti si Allah, kojeg ne okruzuje prostor." ( Ithafu sadetil muttekin, 4/380)
- Kaze Ebu Mutii El Belhi Ebu Hanifi: " Sta mislis kada bi ti rekli: Gdje je Allah? Pa je rekao: Kazace im se: Allah je postojao prije nego su stvorena stvorenja i mjesto. Allah je postojao prije nego je stvoreno "Gdje" i prije nego su stvorena stvorenja ili bilo sta. On je Stvoritelj svega." ( Fikhul Ebsat, str. 25)
- Kaze Imam Safija: "Postojao je Allah dz.s. a nije postojalo mjesto,pa je stvorio mjesto ostajuci i dalje neogranicen,bespocetan, onakav kakav je bio prije stvaranja mjesta.On ne mijenja svoj zat niti mijenja svoja svojstva" ( Itihafu Sadetil Mutekin 2/24)
"Milostivi koji je sebe ustolicio na Arsu(20:5)"
"Zatim sebe ustolicio na Prijestolju-Arsu;Milostivi.(25:59)"
Jos jednom neispravan prevod i pogresno tumacenje od strane nekompetentnih ljudi.
Svaki prevod je potrebno raditi na osnovu tumacenja a ne na osnovu svog razumijevanja jer islam nije skup lakih propisa koje moze razumjeti svaki beduin kako to kazu vehabije i njihov prethodnik nemacki orjentalista jevrej Joseph Schacht.
Kaze Imam Ibn Dzevzi:
" Znaj da rijec Isteva ima vise znacenja:
Od tih znacenja je: I'tidal tj. ujednacenost, pa tako kazu u plemenu Benu Temim: Isteva( ujednacili su se) onaj koji cini nepravdu i onaj kome je nacinjena nepravda.
Isto tako, rijec isteva znaci i: Temamu sejin tj. Upotpunjavanje necega kao sto je to u ajetu: Ve lemma belega esuddehu vesteva tj. upotpunio se,sazreo.
Takodje, rijec isteva znaci i KASD tj. namjeru, pa tako Allah dz.s. kaze: Summe isteva ila sema - Zatim je odlucio stvaranje nebesa.
Od znacenja rijeci Isteva je i ISTILA i TESELLUT, pa se tako kaze u stihu: "Kad Isteva Bisr alel Irak min gajr sejfin ve demin mihrak" - Zavladao je Bisr Irakom bez sablje i prolivanja krvi." ( Def'u subheti tesbih, str. 121)
Kaze Ibn Hadzer El Askalani:
"Na osnovu svega poznatog o znacenju istivaa ajet Isteva alel Ars znaci: Upotpunio je njegovo stvaranje. Allah dz.s. je odabrao Ars da njega spomene jer je to Njegovo najvece i najuzvisenije stvorenje. Receno je: Znacenje rijeci 'ALA je u ovom ajetu ILA tj. SA tj.: Allah dz.s. je zavrsio sa stvaranjem Arsa odnosno upotpunio ga jer On stvara stvari postepeno.( Fethul Bari, Ibn Hadzer El Askalani, 13/406)
Kaze Imam El Dzessas: Er Rahman alel Arsi isteva - Kaze Hasan El Basri: Uzvisio se svojom moci i blagoscu ili zagospodario Arsom. ( Ahkamul Kur'an, El Dzessas, 5/49)
Kaze imam Ragib El Asfehani: " Kada se rijeci Istiva doda rijec 'ala onda ona znaci : ISTILA tj. zagospodariti kao sto je to u ajetu Er Rahman alel Arsi Isteva. ( El Mufredat, 251)
Ovo pitanje je tako objasnjeno u ovoj knjizi tj. da je ISTIVA sifat Allaha dz.s.
koristeci isti izvor tj.Gunju citiracu i rijeci Imama Ahmeda r.a.:
"Ahmed ibn Hanbel, Allah mu se smilovao,je rekao nakratko prije svoga preseljenja: "Haberi-tradicionalne predaje koje se odnose na sifate moraju se jednostavno prihvatiti onako kako su prenesene,bez tesbiha-poredjenja i bez tatila-poricanja samog postojanja tih Sifata."
Ovo je govor imama Ahmeda r.a. koji prenosi Ebu Fadl Et Temimi El Hanbeli: “ Upitan je Ahmed ,dan prije njegove smrti o citatima koji govore o Allahovim svojstvima,pa je rekao: Prelazimo preko njih kako sun am dosli I vjerujemo u njih ako sun am dosli vjerodostojnim putem, I ne opisujemo Allaha onim cime sam sebe nije opisao. On je bez granice I bez tijela. A zatim je citirao ajet: “ Nista nije kao On.” I rekao: Ko bude govorio o tome( o ogranicavanju Allaha) novotar je.” (I'tikad El Imam Ebi Abdillah Ahmed ibn Hanbel, str. 87.)
I jos nesto iz Gunje na strani 25 pise:
"Potrebno je svojstvo -sifat Istiva-(u pribliznom znacenju:Cvrsto Ustolicio Sebe O.p.) - ovo je tvoje tumacenje i ne nalazi se u Gunji a manjkavost ovakvog tumacenja je u tome sto se Allah dz.s. ogranicava njime sa najmanje jedne strane a to je donja strana jer nesto ne moze biti na necemu a da nije ograniceno sa dodnje strane a Allah dz.s. nije ogranicen.
upotrebljavati u izravnom doslovnom smislu(itlak) - ITLAK nije izravno doslovno tumacenje vec je to spominjanje rijeci onako kako je dosla u tekstu bez oduzimanja toj rijeci bilo kojeg znacenja koje ona sadrzi u sebi.
bez te'vila i da je On ustolicio Svoje Bice(istivauz Zat) - jos jednom pogresan prevod i pokusaj da se imamu pripise nesto sto nije rekao jer je on samo spomenuo rijec onako kako je dosla u Kur'anu tj. rekao "Isteva alel Ars".
Kaze poznati arapski jezicar Zudzadz (umro 311.) : "Allah dz.s je Uzvisen svojom moci." ( Tefsir esmaullahil husna, str. 4)
na Arsu,ne u smislu tjelesnog sjedenja(kuud), i pravljenja fizickog kontakta(mummaset),kao sto govore Mudzassime i Keramije;niti u pastraktnom znacenju Uzvisenosti(uluvv) i Uzvisenog dostojanstva(rifaat) kako tvrde esarije; i ne u smislu kontrolisanja(islila) i dominacije-nadmoci(galebe) kao sto kazu Mu'tezilije. Ova ucenja su neprihvatljiva jer ona nisu u saglasnosti sa Serijatom i nista o tome sta bi ih podrzalo nije preneseno ni od jednog ashaba, niti tabiina, niti od ispravnih prethodnika( Es selefus salih) ucitelja hadisa(ashabul hadis. Nasuprot tome sve predaje od njih govore u prilog stava za upotrebu izravnog doslovnog znacenja(itlak).
DA SU PREVODIOCI OVOG DJELA ZNALI STA ZNACI ITLAK U PRAVOM SERIJATSKOM ZNACENJU TE RIJECI NIKAKO NE BI MOGLI DA PREVEDU OVE AJETE JER JE ITLAK USTVARI NEPREVODJENJE I NAVODJENJE SAMO ONOGA STO JE DOSLUO U TEKSTU.
Da Allah dz.s. nagradi i podari svaki hair Murisu Bilalagicu sto je ovo ovako fino preveo i razjasnio...:)
Da ga Allah dz.s. uputi i nauci ga stvarima koje musliman mora poznavati prije nego se osili da prevodi i tumaci nekog ucenjaka,pogotovo ucenjaka poput Dzejlanija
PutNick
09-23-2009, 23:23 PM
jesi li primetio negde na knjizi da pishe samo za internu upotrebu? (znachi da ti neko treba i objasniti shta pishe u toj knjizi a ne da sam trazhish shta ti odgovara a shta ne)
Da bi izdao neku knjigu trebas da je overis u republickoj biblioteci (zavodu, ili kako se vec zove ustanova zaduzena za to), pa da dobijes CIP i ISBN... a to sve naravno kosta. E sad, da bi se ustedela, ionako vec skromna sredstva, pribegava se tom navodu "za internu upotrebu", jer se onda nista od one papirologije ne mora zavrsavati. I to ti je samo to.
A da je to "za internu upotrebu" znacilo to sto ti hoces da kazes, onda ta knjiga ne bi mogla da izadje iz tekije, a kamoli da se prodaje po raznim knjizarama, tezgama i dr.
Leptir
09-23-2009, 23:39 PM
Da bi izdao neku knjigu trebas da je overis u republickoj biblioteci (zavodu, ili kako se vec zove ustanova zaduzena za to), pa da dobijes CIP i ISBN... a to sve naravno kosta. E sad, da bi se ustedela, ionako vec skromna sredstva, pribegava se tom navodu "za internu upotrebu", jer se onda nista od one papirologije ne mora zavrsavati. I to ti je samo to.
A da je to "za internu upotrebu" znacilo to sto ti hoces da kazes, onda ta knjiga ne bi mogla da izadje iz tekije, a kamoli da se prodaje po raznim knjizarama, tezgama i dr.
Znaci, kad ne znas nesto, ti pitaj, a ne tako - glavom u zid, a sekirom po dervisima zalutalim. ;)
kada je prevod gunje ugledao svetlo dana stao je rame uz rame sa mnogo dela koja u to vreme nisu imala CIP i ISBN i to nije samo to vech tekija na cheljigovichima nema vehabisku dawu da gura knjige u ruke svime redom (zato i nisu shtampana u vechim tirazhima) vech je STVARNO za internu upotrebu i za upotrebu onih koji su od tog ehla (za druga izdanja neznam a imao sam priliku da ih vidim ali ne i da razgledam). neke knjige su delili a neke nisi mogao da dobijesh sve i da si molio. sporno "za internu upotrebu" je potrebno zbog ovakvih tumachenja uchenjaka i shaikhova kao shto smo imali priliku videti.toliko o tvojoj opasci ali neka si ti nama rekao da i ti poneshto znash o knjigama mada bi bilo bolje da si se drzhao sekire a ostavio knjige i internet
PutNick
09-23-2009, 23:44 PM
:D Halali, ja te prebrzo sekirom udarih. Kontah jos jedan vehabija koji davi, pa tek onda vidoh da nisi. Zato i izbrisah onaj zadnji deo... ali neka si i ti mene udario nema veze.
E sad, ono oko natpisa je manje bitno, ali znam da se to koristi u ovu svrhu, jer taj drugi razlog, nesto i "ne drzi vodu", jer se stvarno te knjige mogu naci u prodaji na ulicnim tezgama po Sarajevu. :S
Eto...halali jos jednom...i ostavio sam svoju sekiru. :D
esmeraldaa
09-23-2009, 23:48 PM
Vidi ti njih i njihovih sjekira.
Leptir
09-24-2009, 00:29 AM
:D Halali, ja te prebrzo sekirom udarih. Kontah jos jedan vehabija koji davi, pa tek onda vidoh da nisi. Zato i izbrisah onaj zadnji deo... ali neka si i ti mene udario nema veze.
E sad, ono oko natpisa je manje bitno, ali znam da se to koristi u ovu svrhu, jer taj drugi razlog, nesto i "ne drzi vodu", jer se stvarno te knjige mogu naci u prodaji na ulicnim tezgama po Sarajevu. :S
Eto...halali jos jednom...i ostavio sam svoju sekiru. :D
halal olsun, da ti Allah da knjigu u desnu ruku i da te udruzhi sa Svojim Habibom i sa Habibovim habibima! ochekivao sam sekiranje ali na ovako ponizno trazhenje halala morao sam da dovim.
sufije koje shtampaju knjige svesni su kakvi sve komentatori mogu da ih chitaju, svesni su i da dosta chitalaca neche razumeti napisano zato su prilichno nedostupne. neke knjige od njih sam dobio lako ali neke ma koliko trazhio stvarno mu nisu dali, mozhda zbog toga shto su procenili da ja nisam taj koji che razumeti napisano. jedano je kad chitash ali kad ti neko i naizgled jednostavnu rechenicu protumachi e to je vech neshto.
shta se sve kod vehabija mozhe kupiti to je da se iznenadish. nisam nalazio jedino shitsku literaturu kod njih ali sve druge jesam. prodaju knjige koje nemaju sve sufije u svojim bibliotekama. chak i one knjige koje oni dele dzabe na kilo video sam u prodaji iako dole pishe "besplatan primerak". nije vazhno samo nek se prodaje jer fukara svojim delovanjem je sebi otezhala zhivot pa nemogu da nadju pristojan posao hem su neradnici pa neche da rade tako da prodavanjem svega i svachega, legalnog i nelegalnog zaradjuju opskrbu. izgleda da je utanjila donacija za bradu i niqab ili se i to gradira kod njih
Nailazio sam na knjige na kojima pise za licnu upotrebu koje nisam mogao nikako da skontam onako citajuci sam. Previse meni nepoznatih termina pa mi se cini da ipak treba neko da stalno objasnjava znacenje tog teksta jer za ljude poput mene ono je prilicno tesko za citanje narocito sa povrsnim znjanjem.
Licno mislim da su knjige labelirane sa "za licnu upotrebu" najcesce stvarno za licnu upotrebu, a ne za dzamijske dersove. To sto se one prodaju svuda ne znaci nista jer ko zna kako su one dosle do tih trgovaca :). Ne kazem da su krali, ali mozda menjali, mozda dobili pa sada prodaju.
PutNick
09-24-2009, 00:43 AM
Eh, vazda se moglo lako sa ovim muslimanima. Jos i da ti dovu cine. ;) Allah kabul olsun.
Eto, valjda se moze i lijepo pricati kada se sekire ostave po strani... sta znam...
Uglavnom, fino se mi ispricasmo, ali ce nam neko od ovih moderatora sve ovo izbrisati...cim dodju. :D
Selam alejkum, leptire.
Leptir
09-24-2009, 00:55 AM
Nailazio sam na knjige na kojima pise za licnu upotrebu koje nisam mogao nikako da skontam onako citajuci sam. Previse meni nepoznatih termina pa mi se cini da ipak treba neko da stalno objasnjava znacenje tog teksta jer za ljude poput mene ono je prilicno tesko za citanje narocito sa povrsnim znjanjem.
Licno mislim da su knjige labelirane sa "za licnu upotrebu" najcesce stvarno za licnu upotrebu, a ne za dzamijske dersove. To sto se one prodaju svuda ne znaci nista jer ko zna kako su one dosle do tih trgovaca :). Ne kazem da su krali, ali mozda menjali, mozda dobili pa sada prodaju.
pa i sufije imaju svoje dawitelje i vehabije. one dosadne umishljene tipove koji bi od tebe da prave sufiju i da ti budu murshid (neke sam morao da poshaljem i u p.m.) pa je moguche da te sufiske vehabije dawechi su gurale knjige u ruke koje su na kraju dospele na tezgu
diskutant08
09-24-2009, 00:55 AM
Nemojte da brisete ovu temu,neka je jos malo,evo sad cu ja ako Bog da,samo daa vidim sta se pisalo :)
Leptir
09-24-2009, 01:05 AM
Eh, vazda se moglo lako sa ovim muslimanima. Jos i da ti dovu cine. ;) Allah kabul olsun.
Eto, valjda se moze i lijepo pricati kada se sekire ostave po strani... sta znam...
Uglavnom, fino se mi ispricasmo, ali ce nam neko od ovih moderatora sve ovo izbrisati...cim dodju. :D
Selam alejkum, leptire.
wa alaykumu selam. neka brishu to im je posao. znash kako prijatelju imam prijatelje i vehabije i sufije i shije i ateiste... i svachije mishljenje poshtujem ali mi teshko pada kada mi neko pochne da gazi moje pa makar to i indirektno bilo. kad kazhem gazi mislim kada pochne da me ubedjuje da sam zalutao i da svi oni koji su pre mene zhiveli zadnjih 600 godina a da je ispravno ono shto je izrodila pustinja iz nedzda. uvek za choveka chinim dovu ali ne i za njegov ego
imaju vehabije pozitivnih osobina, ima vehabija koje ja izuzetno volim i poshtujem i koje vrlo rado srechem. od nekih vehabija sam dosta nauchio i sl. ali vehabije kao ovi ovde na forumu i drugim forumima prosto ti nedaju da kazhesh neshto lepo i o toj brachi muslimanima
diskutant08
09-24-2009, 03:14 AM
Ovako pise:
Tiraz: 1000
Sarajevo,2002
Besplatan primjerak
Zaista ne pise za internu upotrebu. Knjiga Gunja je poznato u arapskom svijetu,a i kod nas. Vjerujem da je Muris Bilalagic knjigu preveo upravo da bi se ispravno ehlisunnetsko vjerovanje(pise AKAID na knjizi) sirilo medju bosnjacima.A Allah najbolje zna koliko je u tome uspio i zbog cega je prevodio knjigu ako nije kompetentan(a @recruit rece da nije,mozda je tako otkud znam)...
No nema veze,imam vasitijsku akidu od ibn Tejmijje r.a. prevedenu na bosanski,pa cu se vratiti tom izvoru insallah :)
BIZMARK
09-24-2009, 05:19 AM
kojem izvoru tebra?
jel onom iz pjesme samira radetinca ili miroslava ilica ili nekom trece...
a ima i onih izvora gdje se poji stoka chuo sam od rahmetli bike da je vikala idem na izvor da napojim stoku pa mi ta rijech izvor izazva veliko interesovanje?
inš'Allah
09-24-2009, 10:37 AM
znash kako prijatelju imam prijatelje i vehabije i sufije i shije i ateiste... i svachije mishljenje poshtujem ali mi teshko pada kada mi neko pochne da gazi moje pa makar to i indirektno bilo. kad kazhem gazi mislim kada pochne da me ubedjuje da sam zalutao i da svi oni koji su pre mene zhiveli zadnjih 600 godina a da je ispravno ono shto je izrodila pustinja iz nedzda. uvek za choveka chinim dovu ali ne i za njegov ego
imaju vehabije pozitivnih osobina, ima vehabija koje ja izuzetno volim i poshtujem i koje vrlo rado srechem. od nekih vehabija sam dosta nauchio i sl. ali vehabije kao ovi ovde na forumu i drugim forumima prosto ti nedaju da kazhesh neshto lepo i o toj brachi muslimanima
Iz svih tvojih postova na forumu dase sasvim drugo zakljucit.Da si ti najvisi mrzitelj svih drugih misljenja na Forumu.
Ja nisam od tebe ni jednu finu rijec i pohvalu na racun drugog procito.
Mnogo si nasilnicki i ratoborno nastrojen protiv MUSLIMANA.Pitam se ponekad,sta sve procitam od tebe,jesili ti u opste musliman ili se pretvaras ili doso da provocira.Mada nemusliman se nemoze ovakvim muslimanskim zargonom izrazavat.
Svima nameces svoje misljenje, bar pokusavas,za nametnut si daleko.A tvrdis da tebe to sto pokusavaju vrlo tesko pada.A mozes li da predpostavis kad neko dosadno pokusava danima da nametne svoje misljenje.
Udruzi se sa Ensarijom i on je jedan od tih ...
Mene si dosadan sa tvojim komentarima posto...Jer na sebe nedas da kap padne ... A drugima samo kritike delis...Sabor i finoca su strane rijeci za tebe...
Halali, to je moje misljenje za tebe a ti ako hoces pogledaj se u ogledalo ako ne onda blati svija i sve...
Ja se u diskusije na teme koje su ovde zastupljene ne upustam.Raspravka i nametanje svojeg misljenja sto je ovde na ovim Temama Forumu mnogo zastupljeno...
Selam
Ensarija
09-24-2009, 11:14 AM
Mene si dosadan sa tvojim komentarima posto...Jer na sebe nedas da kap padne ... A drugima samo kritike delis...Sabor i finoca su strane rijeci za tebe...
u pravu si, i ja i leptir i svi mi vama vehabijama dijelimo kritike,,
jedino što vi nećete da priznate da svaka naša kritika ima osnova i argumentovano vas kritikujemo,, A ŠTO JE NAJVAŽNIJE NAVODE VAM SE ARGUMENTI VAŠIH ŠEJHOVA KOJE VI NIJEČETE....
dosadno je vama svako ukazivanje na vašu grešku,, vi ste čuvari vjere vi ste jedini vjernici,.. bezgriješni ste i sve što ide uz to , to ste VI
bosnjak
09-24-2009, 11:53 AM
jedino što vi nećete da priznate da svaka naša kritika ima osnova i argumentovano vas kritikujemo,, A ŠTO JE NAJVAŽNIJE NAVODE VAM SE ARGUMENTI VAŠIH ŠEJHOVA KOJE VI NIJEČETE....
dosadno je vama svako ukazivanje na vašu grešku,, vi ste čuvari vjere vi ste jedini vjernici,.. bezgriješni ste i sve što ide uz to , to ste VI
Sta je bilo, krecu polahko kola nizbrdo ?l:)
Kako te nije uopce sram nije mi jasno..
Niko tebi ne brani da kritikujes, vec da ne bacas potvore i ljage na ljude koji znaju mnogo mnogo vise od sviju nas zajedno ovdje!
Moje je pravo da smatram sejhom(uciteljom) kog kod hocu jer sam ja bio i ostacu ucenik jos dugo dugo godina, imal tu sad neki problem ?!
Niko od nas nije ada pretendovo da je bezgresan, to je vidis problem tebi i tebi slicnih, cak sam potenciro da svi mogu da pogrijese do vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s(i to sam naravno mislio po pitanju vjere).
Vi ste tvrdili da su pojedini cuvari vjere ja nisam, ja subjektivno dajem ovom ili onom titulu a nisam ga prozvao niti evlijom,niti neuzubiAllah 'sejhul-ekberom'..
Recruit
09-24-2009, 19:10 PM
Nasao sam ovaj govor u Gunji u izdanju Darul Dzila iz Bejruta od 1999. god. na 155. stranici,medjutim citajuci ovu knjigu skoro da mi se kosa na glavi najezila jer knjiga sadrzi puno puno stvari koje izlaze iz okvira ehli sunnet vel dzemata. Takodje,vidim da Ibn Tejmijje mnogo hvali ovu njegovu knjigu sto znaci da su mu najverovatnije poturili ovu knjigu tj.sami je napisali pa je pripisali njemu. Opstepoznato je da je Abdul Kadir El Dzejlani jedan od sejhova na koje se najvise od svih lagalo i kome su se najvise pripisivale knjige koje nisu njegove. Jos uvijek istrazujem ispravnost seneda ove knjige a uskoro cemo i to dobiti ako Bog da. Do tada,pazite se vehabijskih spletki.
inš'Allah
09-25-2009, 00:32 AM
Ensarija brate mili pa ja samo upozoravam na vase pisanje protiv svakog misljenja sta se ovde iznese,vas dvojica (Ti i Leptir)se sa nikim dosad neslazete.
Samo se pitam odkud ti zakjuci da sam ja Vehabija?
Otkud u opste tebi i pravo da me bacas i rasporedjujes tamo gde ja mozda nebi da budem.
I da jeste nemas pravo ti da me oslovljavas sa nikakvim nazivima jer ja tebe nisam u nijednom postu oslovio ni na bilo koji nacin.
Samo tvoje pisanje i pretvaranje naveo kao pogresno.I uputio jedni negatvnu kritiku na racun tebe.
Ali se odmah vide da ti neprimas tudje nista ali bi zato tvoje da nametnes svima.
Nedas da te oslove nikako ali ti imas pravo svija da nazivas i svrstavas gde tebe to pase...
Pun si ti sejtanskih osobina Ensarija pa bolje preispitaj malo sebe moj tije savet pa se uputi u diskusije.
Znaci po tvome ko se god ne povinuje tvojim dokazima i tvojim rijecima nije vernik musliman.Nego vehabija .
A ja niti sam jedno niti se takvim zelim povinovat.
Vrlo cinicno ponasanje od tebe.
Allah tebe da se smiluje Ensarija za sve rjeci i epitete koje ti dijelis ako te neko pokritikuje.
Isti si ko ovi Rasimovi SPDeovci samo neke dokaze trazis a sam neznas sta trazis za dokaz.
Ensarija
09-25-2009, 12:31 PM
Ensarija brate mili pa ja samo upozoravam na vase pisanje protiv svakog misljenja sta se ovde iznese,vas dvojica (Ti i Leptir)se sa nikim dosad neslazete.
Samo se pitam odkud ti zakjuci da sam ja Vehabija?
Otkud u opste tebi i pravo da me bacas i rasporedjujes tamo gde ja mozda nebi da budem.
I da jeste nemas pravo ti da me oslovljavas sa nikakvim nazivima jer ja tebe nisam u nijednom postu oslovio ni na bilo koji nacin.
Samo tvoje pisanje i pretvaranje naveo kao pogresno.I uputio jedni negatvnu kritiku na racun tebe.
Ali se odmah vide da ti neprimas tudje nista ali bi zato tvoje da nametnes svima.
Nedas da te oslove nikako ali ti imas pravo svija da nazivas i svrstavas gde tebe to pase...
Pun si ti sejtanskih osobina Ensarija pa bolje preispitaj malo sebe moj tije savet pa se uputi u diskusije.
Znaci po tvome ko se god ne povinuje tvojim dokazima i tvojim rijecima nije vernik musliman.Nego vehabija .
A ja niti sam jedno niti se takvim zelim povinovat.
Vrlo cinicno ponasanje od tebe.
Allah tebe da se smiluje Ensarija za sve rjeci i epitete koje ti dijelis ako te neko pokritikuje.
Isti si ko ovi Rasimovi SPDeovci samo neke dokaze trazis a sam neznas sta trazis za dokaz.
hmmm
vrlo smiješan i podmukao post, provlačiš bratstvo zajedno sa riječima kritike i to baš vehabijski ciničnim, čak i grubim i jako uvredljivim, u samom postu imaš kontradikcija,, savjetuješ bratski i cinično i krajnje nesvojstveno vjerniku podcijenjuješ i ismijavaš, no dobro razumijem ja šta ti pišeš i koja ti je namjera..
nego druga stvar je ovdje upečatljiva , a to je laž da samo ja i još jedan član protiv svih , pa nemoj tako lagati, pa ljudi vide i znaju čitati,,
OVDJE JE RASPRAVA IZMEĐU DVOJICE : DISKUTANT, I BOSNJAK KOJIMA SE I TI PRIKLJUČUJEŠ I SVOH OSTALIH KOJIH JE MNOGO VIŠE...
da laž i zabluda i smutnja vaša bude otkrivena mi se baš trudimo,, MNOGO ARGUMENATA JE ISPISANO NA KOJE SE SAMO VAS TROJICA PODSMIJAVATE...
JA MOŽDA JESSAM KOMPETENTAN DA PREPOZNAM I UKAŽEM NA GREŠKU , OTKUD ZNAŠ DA NISAM. DUBOKO SAM UBIJEĐEN I ZNAM DA VEHABIZAM PREDSTAVLJA ŠTETU PO ISLAM.......
@recruit
Provjerio sam, ovo sto je navodio diskutant se nalazi u gunji 3 na strani 24.
Leptir
09-25-2009, 18:18 PM
Iz svih tvojih postova na forumu dase sasvim drugo zakljucit.Da si ti najvisi mrzitelj svih drugih misljenja na Forumu.
Ja nisam od tebe ni jednu finu rijec i pohvalu na racun drugog procito.
Mnogo si nasilnicki i ratoborno nastrojen protiv MUSLIMANA.Pitam se ponekad,sta sve procitam od tebe,jesili ti u opste musliman ili se pretvaras ili doso da provocira.Mada nemusliman se nemoze ovakvim muslimanskim zargonom izrazavat.
Svima nameces svoje misljenje, bar pokusavas,za nametnut si daleko.A tvrdis da tebe to sto pokusavaju vrlo tesko pada.A mozes li da predpostavis kad neko dosadno pokusava danima da nametne svoje misljenje.
Halali, to je moje misljenje za tebe a ti ako hoces pogledaj se u ogledalo ako ne onda blati svija i sve...
Ja se u diskusije na teme koje su ovde zastupljene ne upustam.Raspravka i nametanje svojeg misljenja sto je ovde na ovim Temama Forumu mnogo zastupljeno...
Selam
biche da si u pravu i besmisleno je osporavati tvoju opasku. kada bolje pogledam stvarno nisam nikog pohvalio ustvari i reagujem samo kada treba neshto da bude napadnuto, valjda zato shto se pozitiv podrazumeva.
ispravicu te u jednom, ne napadam MUSLIMANE to je shirok pojam i shiroka lepeza stavova u ubedjenja, napadam samo jednu od njih, vehabisku ideologiju.
razlog je razreshenje dileme koju imam da li na agresiju odgovoriti agresijom ili ostaviti stvari onakve kakve jesu.
vehabizam je destruktivni pravac i nachin razmishljanja koji uslovljava samo jednu stranu realnosti, vezuje se za jedno geografsko podruchje i svoje vishevekovno prisustvo je obznanio u jednom istoriskom razdoblju i to onda kada su se podudarili interesi kolonista sa interesom lokalnih beduina i njihovim mentalietetom. pojavili su se kao rana na telu umeta u vremenu kada je ummet bio u najtezhem polozhaju. da su se ovi faktori mogli spojiti u sufizmu danas bi sufije radile ono shto rade vehabije ili neki drugi pravac i nachin ramisljanja. dakle, u ovoj prichi vehabije nisu vazhne kao vehabije (oni su choveku neprilagodjen sisem i u normalnim okolnosti vehabije ne opstaju, osim beduina i beduinske svesti) vech su vehabije samo nosioci i materijalizacija jedne strane chovekove lichnosti.
za rezultat istoriskog vehabiskog delovanja imamo saudisku arabiju i druge zemlje regiona. arabija je odrzhavljen i delimichno emancipovan beduinizam. zemlja neradnika jer beduini nikada nisu bili nishta drugo osim nomadi, zemlja agresije jer su bbeduini po prirodi vrlo osori (kazhem agresije jer ta drzhava ne prima i ne prihvata nikog, chak i ostale arape gledaju kao gradjane drugog reda, primera radi egipchani su tretirani kao robovi i sl.) zemlja koja ni u jednom segmentu svoga postojanja nije nezavisna. ekonoski zavisi od svih jer nishta ne proizvodi, politichki je americha marioneta i sl. imash i primer emirata koji su formirani po plemenskom beduinskom princpu. jedino gde je pokshala da bude nezavisna je verovanje sledechi nepouzdanu ideologiju. da bi sachuvala svoju ideoloshku nezavisnost vehabije napadaju sve i svasha.
upravo za to stanje imamo zahvaliti vehabizmu. ta ideologija nije u stanju da pokrije sve segmente zhivota i da da odgovor na sve zhivotne izazove. neprilagodljivost vehabizma vremenu i zhovptu je te beduine dovela do toga gde jesu. pogledaj vehabiske stavove o diplomatiji i demokratiji izborima i sl.
dakle, vehabizam svojom ideoloshkom oskudnoshchu mozhe da bude dobar model zhivora beduinima i ruralnom stanovnishtvu ali ne i drugima jer je prepreka krutost, oskudnost i destrukcija koja ga karakterishe.
pre dolaska vehabija na ove prostore ovde je egzistirao jedan sistem koji je u razlichitim vremenima bio manje ili vishe uchinkovit. ponavljam sistem, koji je imao odgovore na sve ono shto je zhivot na ovim prostorima nametao. funkcionisao je vekovima chak 7 vekova kome mozhemo zahvaliti shto uopshe i postojimo na ovom tlu. dolaze vehabije i sebi proglashavaju farz da taj sistem srushe a da nishta ne ostavljaju azuzvrat odnosno ostavljaju ono shto je beduinima dovoljno za zhivot. destruktivni i oskudni vehabizam privo prihvataju ruralni stanovnici a kasnije i shkolovani ljudi odnosno oni koje su same vehabije shkolovale. vrlo teshko chete nachi vehabiju medju ljudima kojima misao i razmishljanje nije strano.
vehabiska ideologija ovakva kakva jeste je neprihvatljiva i realno nemogucha na ovim prostorima a josh manje da mozhe ponuditi adekvatne odgovore na sve ono shto karakterishe zhivot muslimana na balkanu. o svemu ovome bi se moglo pisati u nedogled dok ne postane jedna chitava biblioteka o negativnom uticaju vehabija na muslimane i zhivot u celini. vrlo teshko chete nachi pozitivne rezultate vehabiskog delovanja.
moja dilema je bila da li ostaviti vehabije na miru da rade dok se sami ne ugase jer che prije ili kasnije se ugasiti ili se ukljuchiti protiv njih uz moguchnost da budem anatemisan od njih i od onih kojima moj jezik izgleda preoshtar. odluchio sam po cenu sopstvenog zhrtvovanja da istaknem nelogichnost i pogubnost vehabizma ne vehabijama nego onima koji bi hteli da se malo vishe informishu pa neka odluche sami.
bosnjak
09-25-2009, 19:09 PM
@INSHALLAH, hvala tvojoj iskrenosti al ovdje njima tesko ukazat na ocigledno pretjerivanje i greske koje ponavljaju i sve tako u krug.
inš'Allah
09-25-2009, 21:03 PM
hmmm
vrlo smiješan i podmukao post, provlačiš bratstvo zajedno sa riječima kritike i to baš vehabijski ciničnim, čak i grubim i jako uvredljivim, u samom postu imaš kontradikcija,, savjetuješ bratski i cinično i krajnje nesvojstveno vjerniku podcijenjuješ i ismijavaš, no dobro razumijem ja šta ti pišeš i koja ti je namjera..
nego druga stvar je ovdje upečatljiva , a to je laž da samo ja i još jedan član protiv svih , pa nemoj tako lagati, pa ljudi vide i znaju čitati,,
Vidis,da bi ti samo da se svadjas i da bi samo da kritikujes,kad bi imo i drugu stranu,koja je tako svadjalacki nastrojena ti bi do sledeceg Ramazana se svadjo.
Primecujes da te svi izbegavaju cak i ovi sto mislis da su na tvoju stranu.
Ja licno sam isto bio dosta puta na tvoju stranu ali argumentovanu.
Ali ne i svadjalacki nastrojenu stranu kojoj ti sad pripadas...
Nema veze posto ne ulazi nikakva kritika u tu tvoju praznu glavu,nemam nameru duljit i svadjat se sa tobom.
Ja lazem a ti si dobar.Ja kontradiktiram u postvima a ti si u pravu sta kazes.
Ja mislim,da kod mene nema ni malo te Vehabiske ideologije,jer je ni ne poznajem.Nikad nisam,niti sam,niti cu verovatno bit jedan od njih.
Mene su roditelji naucili ovom nasem fikhu i ja dok svi rade tj.vecina ovako verovatno i ja bih ili cu.
Ja sam ipak ubedjen da Vehabije niti su bile niti ce biti opasnost za Islam.
Tj.Muslimane na ovim prostorima a ni dalje.
Bar ne u skoroj buducnosti.Opasnost su samo netolerantni muslimani koji sve tolerisu samo ne drugog brata muslimana.
Zakjucak ti samo kazem,ja jesam tvojim postovima uvredjen i nevidim da ima ista pametnog u njima,da bi sad ja reko ti si upravu ali...
Nisam spreman na svadju.Ne sa tobom a ne ni sa bilo kime ovde...
Recruit
09-25-2009, 23:01 PM
E vidis,upravo ono sto sada @Ensarija radi to isto su vehabije radile kada su se pojavile pa gdje je bilo to postovanje od njih?
Da su oni postovali ulemu postovali bismo i mi njih ali onaj koji ne postuje ne moze da bude postovan.
Onaj koji digne glavu na kraju upadne u sahtu:)
bosnjak
09-25-2009, 23:45 PM
Da su oni postovali ulemu postovali bismo i mi njih ali onaj koji ne postuje ne moze da bude postovan.
Vidish buraz, ako ti ja priznam npr.bozic, prizno sam ti boga neuzubiAllah.
Sve sto izlazi iz okvira Islama necu nikad ohalalit!
Recruit
09-25-2009, 23:51 PM
Znaci po tebi mi smo izasli iz okvira islama. E haj nam sada reci koju si ti to skolu zavrsio pa tako poznajes sta je od islama a sta ne?
Koliko hadisa znas, 10- 20???
Uzgred,ti nisi neko ko moze nesto da ohalali ili oharami,ti si ,bez uvrede, niko i nista :)
bosnjak
09-26-2009, 00:11 AM
Ja pricam iz svoje perspektive, znaci moje subjekitvno vidjenje.
Ja sam niko i nista, takodjer i vi ste niko i nista da ovdje wazeci nama pojasnjavate uputu..
Prosto ja gotivim i okrecem se ovom na cemu sam, smatram da je ispravnije i kraj !
Jos nesto @Recruitu, malo manje ironije, nisam ja kao jedinka bitan ovdje, ti kad budes izucio te silne skole dodji da ti razbijemo poneko suhbe u vezi bid'ata, sirokova, tewhida i sl.
Leptir
09-26-2009, 00:15 AM
Ja pricam iz svoje perspektive, znaci moje subjekitvno vidjenje.
Ja sam niko i nista, takodjer i vi ste niko i nista da ovdje wazeci nama pojasnjavate uputu..
Prosto ja gotivim i okrecem se ovom na cemu sam, smatram da je ispravnije i kraj !
Jos nesto @Recruitu, malo manje ironije, nisam ja kao jedinka bitan ovdje, ti kad budes izucio te silne skole dodji da ti razbijemo poneko suhbe u vezi bid'ata, sirokova, tewhida i sl.
ovo ti beshe jako...
eto recruit nemorash ni da idesh u shkolu idi odmah kod boshnjaka ibrache i znachesh bolje negoli tvoji profesori.
@boshnjak a mozhe li da vi poshaljem decu da ih nauchite ekonomiju za kratko vreme da se ne troshim shkolujuchi ih ili je to samo za tevhid?
Recruit
09-26-2009, 00:31 AM
Jel stvarno verujes u to sto pricas @Bosnjak?
:D:D:D
diskutant08
09-26-2009, 01:09 AM
Nasao sam ovaj govor u Gunji u izdanju Darul Dzila iz Bejruta od 1999. god. na 155. stranici,medjutim citajuci ovu knjigu skoro da mi se kosa na glavi najezila
Sta bi tek bilo sa njim da je cijelu knjigu procito kad mu se od 1 strane kosa najezila...
Ali izgleda je vise stranica Gunje procito :
jer knjiga sadrzi puno puno stvari koje izlaze iz okvira ehli sunnet vel dzemata.
@recruit je taj koji puno puno izlazi iz okvira ehlisunneta vel dzemata.
bosnjak
09-26-2009, 01:19 AM
Jel stvarno verujes u to sto pricas @Bosnjak?
:D
Normalno da vjeruje, zar je moguce da si nasjeo :D
Sve je ovo kamuflaza, Ljeptir sa nama samo ti bije kontru ;)
Ja i on smo stari prijatelji..
@Recruite, bicu pitan, meni se nemoj vise obracat molim te..
BIZMARK
09-26-2009, 08:57 AM
Znaci po tebi mi smo izasli iz okvira islama. E haj nam sada reci koju si ti to skolu zavrsio pa tako poznajes sta je od islama a sta ne?
Koliko hadisa znas, 10- 20???
Uzgred,ti nisi neko ko moze nesto da ohalali ili oharami,ti si ,bez uvrede, niko i nista :)
evo da ti ja odgovorim u boshnjakovo ime poshto ga poprilichno poznajem,toliko dobro da ga imam i na msn-u dodushe blokiranog.
on je student prava koji kad otvori knjigu iz svoje struke mora 3000 bogova potvrdit,a da nepricham kad se izadje na ispit tada ih mora i izljubiti
nadam se da mu nisam povrijedio privatnost osim shto sam mu te bogove objelodanio,mada malo iskusnijem insanu nisu trebale ove informacije da bi mu se to visheboshtvo otkrilo
e sad da vam pojasnim odakle ta silsila i chiji je ogranak veseli boshnjak koji ni sam nije svjestan shta ga snalazi jer je on zaogrnut kahvensko dervishkim ruhom.Boshnjak je manifestacija kahvenskog tesawufa,on je sjeme,plod,klon i nije u bezvadushnom prostoru no je chvrsto vezan za korjen zvani pazarski dervishizam.Inche i muftija pripada toj silsili no je drugi ogranak,al o tom potom,vazhno je da smo doshli do korjena koji uporno odbacuje svoj plod,izdanak,list,pupoljak,laticu itd isl.
Nastavice se...zhurim sad
bosnjak
09-26-2009, 11:52 AM
evo da ti ja odgovorim u boshnjakovo ime poshto ga poprilichno poznajem,toliko dobro da ga imam i na msn-u dodushe blokiranog.
on je student prava koji kad otvori knjigu iz svoje struke mora 3000 bogova potvrdit,a da nepricham kad se izadje na ispit tada ih mora i izljubiti
nadam se da mu nisam povrijedio privatnost osim shto sam mu te bogove objelodanio,mada malo iskusnijem insanu nisu trebale ove informacije da bi mu se to visheboshtvo otkrilo
e sad da vam pojasnim odakle ta silsila i chiji je ogranak veseli boshnjak koji ni sam nije svjestan shta ga snalazi jer je on zaogrnut kahvensko dervishkim ruhom.Boshnjak je manifestacija kahvenskog tesawufa,on je sjeme,plod,klon i nije u bezvadushnom prostoru no je chvrsto vezan za korjen zvani pazarski dervishizam.Inche i muftija pripada toj silsili no je drugi ogranak,al o tom potom,vazhno je da smo doshli do korjena koji uporno odbacuje svoj plod,izdanak,list,pupoljak,laticu itd isl.
Nastavice se...zhurim sad
Aha, to bjese ona nauka sto si ti odusto ?!:D
Moguce da si smiraj nasho u tekiji...
I muslimani su bili primorani u vrijeme objave 'potvrdjivat kipove', pa im je vjerovjesnik s.a.v.s pricao ako vas oni natjeraju vi to srcem ne uradite bicete sa onim koga vole..
Nisam znao da Muameru dajes toliku titulu, al nejse :)
Stacu ako mi je dzemat takav, ja cu biti u manjini i tako..
Recruit
09-26-2009, 12:26 PM
@Bosnjak,ti si se sad bas izgubio. A ne znam da li te neko naterao da upises pravni fakultet?? :)
BIZMARK
09-26-2009, 16:29 PM
inace ovaj bizmark sto se javlja, nije insajder:D
(osim na onoj infosan-ovoj, hajvanovoj temi o sufijama u np!)
tuda je nedje izmedju ibnismaila i halisa :( ili zednako
bosnjak
09-27-2009, 00:50 AM
Ma znam ja po pitanju ko je.
Danas je bio Insajder, stila ne moze da se otkaci nikako, samo i ovaj @LEPTIR sad diskutabilan, sumnjam vec duze vrijeme :)
Leptir
09-27-2009, 01:24 AM
Ma znam ja po pitanju ko je.
Danas je bio Insajder, stila ne moze da se otkaci nikako, samo i ovaj @LEPTIR sad diskutabilan, sumnjam vec duze vrijeme :)
zashto sumnjash u leptira, valjda si se odredio po pitanju njega i njegovog verovanja a shto se tiche identiteta leptir ima nepromenjen i nepozajmljen identitet. nije se menjao ni kada su mu nudili pare da postane vehabija
PutNick
09-27-2009, 02:53 AM
Malo citah ovu temu, i nesto mi ovaj Bosnjak, sa svojim kontriranjem samoga sebe, zapade za oko. Kako?
Vidish buraz, ako ti ja priznam npr.bozic, prizno sam ti boga neuzubiAllah.
Sve sto izlazi iz okvira Islama necu nikad ohalalit!
Evo, on ovo sad prica o onim nikakvim muslimanima, koji imaju npr. poslovne veze sa srbima, zive u srpskoj drzavi, krscanskoj evropi i td. i onda im ti nikakvi muslimani cestitaju (onako, radi reda) bozic. I sad je ovaj alim u deset lekcija dosao na zakljucak, i izdao malu fetvicu, kako je to priznavanje necijih bogova. OK.
Medjutim, nekoliko postova potom, nas sve iskusniji bosnjak, kaze sledece:
I muslimani su bili primorani u vrijeme objave 'potvrdjivat kipove', pa im je vjerovjesnik s.a.v.s pricao ako vas oni natjeraju vi to srcem ne uradite bicete sa onim koga vole..
Sad se navodi vec ispravan hadis od Poslanika a.s. koji je muslimanima dozovolio da cak i javno priznaju kipove, ako budu naterani, ali da ih naravno srcem ne priznaju.
E sad, moze mi on reci da mi imamo slobodnu volju, da nas niko ne tera. Ali, nije tako. Da bi se opstalo na ovim prostorima, treba se mudro raditi, saradjivati i poslovati sa svim ovim krscanskim svijetom. Pa, ako ti neko ukaze postovanje, i cestita ti tvoj praznik, mozes cestitati i ti njemu, i ne moras ga cestitanjem u srce staviti. Ako on moze biti lijepog ponasanja, ti kao musliman, trebas biti jos lepseg.
Znas bosnjak, Islam nije skup clanova, pravila i zakona... Islam je lijep i fleksibilan. A Poslanik a.s. koji odlazi da obidje bolesnog jevreja nije priznao njegove bogove, vec samo pokazao svoju plemenitu cud.
Znajuci bosnjaka, sad ce da predje na pricu o tome koliko kosta kupus na zelenoj pijaci, i na kraju da postavi pitanje na skroz drugu stranu.
bosnjak
09-27-2009, 03:07 AM
Jeste fleksibilan, ali ima granicu @PUTNICE.
Ja sam napravio paralelu za fakultet koji je spomenut i situaciju kad se tajno objava odvijala u Mekki, opet mi vadite rijeci iz konteksta..
A sad do mene je ako ja namjerno se preusmjerim da oblasti koje treba izbjegnut, tad imate pravo da mi prebacujete.Toliko:)
@putnick, znas to sto si naveo vazi samo kada njemu odgovara da sebi ohalali fakultet, a kada je u pitanju neko drugi onda sirk i haram.
PutNick
09-27-2009, 03:18 AM
Halali bosnjace, ali mozes li malo pismenije da pises svoje postove, jer ja ovo nista nisam razumeo...
A sad do mene je ako ja namjerno se preusmjerim da oblasti koje treba izbjegnut, tad imate pravo da mi prebacujete.Toliko
A evo, ako ti mene nisi razumeo, da ponovim.
Je li cestitanje krscanima njihovih praznika i automatsko priznavanje njihovih bogova, iz cega sledi mnogobostvo, i je li se ta tvoja izjava kontrira sa hadisom koji si naveo?
bosnjak
09-27-2009, 03:21 AM
@putnick, znas to sto si naveo vazi samo kada njemu odgovara da sebi ohalali fakultet, a kada je u pitanju neko drugi onda sirk i haram.
Nisam ja ohalalio sebi nista, ja kazem da postoje pravila i ponasanja muslimana u nemuslimanskoj zemlji.
Nisu sporna prava kao prava, vec mehanizmi koji ostvaraju ta prava..
Mozda ti to neces razumjeti, glasanje ti je kufr ali sad posto je sitaucija i okolnosti takva postoji koncenzus uleme koja kaze da musliman u nemuslimanskoj zemlji i uredjenju bolje izabrati izmedju dva zla bolju opciju za muslimane, bas sejh Jusuf rahimetullah je prenio za neke spornu fetvu iz Saudije od njegovog sejha, ali nije ohalalio kako ti kazes o ovom slucaju bi bilo glasanje i parlament..
PutNick
09-27-2009, 03:24 AM
A da se nadovezem na ovu temu, jer sad nesto primetih, odnosno zapade mi za oko tvoj potpis. Naime, ako ti mozes tako skuceno gledati to cestitanje tudjih praznika, i odmah to proglasavati za priznavanje tudjih bogova, interesuje me kako ne primetis u svom potpisu obozavanje torcide sandzaka i njeno uzdizanje na jedinstven stepen (Niko kao torcida - pa jos da dodas - i niko joj ravan nije).
Eto, kada bih razmisljao na tvoj nacin, i tako olako uzmao stvari, samo da bih drugima nasao nekakav sirk, ja bih rekao da je to priznavanje nekakvog bozanstva. :)
Halis
09-27-2009, 09:07 AM
haj ibnismaila shto vaskrsava u raznoraznim nikovima...:)
nece me zachudit da se pojavi negdje i sa emirovog nicka
nego kad smo kod nikova i ova vam BIZMARK banovan dodushe bez obavjeshtenja shto potvrdjuje sumnju da se radilo o ibnismailu mada da sam na vashem mjestu nebih iskljuchio sumnju da se radilo i o insajderu pa chak i meni:)
Leptir
09-27-2009, 11:15 AM
Nisam ja ohalalio sebi nista, ja kazem da postoje pravila i ponasanja muslimana u nemuslimanskoj zemlji.
Nisu sporna prava kao prava, vec mehanizmi koji ostvaraju ta prava..
Mozda ti to neces razumjeti, glasanje ti je kufr ali sad posto je sitaucija i okolnosti takva postoji koncenzus uleme koja kaze da musliman u nemuslimanskoj zemlji i uredjenju bolje izabrati izmedju dva zla bolju opciju za muslimane, bas sejh Jusuf rahimetullah je prenio za neke spornu fetvu iz Saudije od njegovog sejha, ali nije ohalalio kako ti kazes o ovom slucaju bi bilo glasanje i parlament..
da dodam jedan video na ovu temu da vidite stav jusufa barchicha po ovom pitanju izbora i povodjenja, priznavanja iili nepriznavanja bogova
http://www.youtube.com/watch?v=RD3YbpfS6yA
@boshnjak, chudi me da ti kao buduchi pravnik tako govorish o glsanju i parlamentu valjda bi ti trebao najbolje da znash vrednot tih institucija. zashto bash ti da propagirash beduinski islam osim ako studirash na internacionalnom univerzitetu, zaduzhbini zorana i ruzhice djindjich, onda su mi stvari mnogo jasnije
Pojedinac
09-29-2009, 01:03 AM
„...Čistota Njegovoga Zata:
On nema oblikovano tijelo, nema ograničenu i zamislivu supstancu. Ni jedno tijelo Mu nije slično ni po zamislivosti, ni po mogućnosti dijeljenja. On nije materija, niti je materija s Njim spojiva, nije pojava niti je pojavnost sa Njim spojiva. Ne sliči ni sa čom postojećim, niti išta postojeće sliči Njemu. Ništa nije kao On (eš-Šura, 11), niti je On ičemu sličan. Nije ograničen mjerom niti Ga obuhvataju dimenzije. Ne obuhvataju Ga čak ni Zemlja ni nebesa. On zaposjeda Arš na način o kojem sam govori i u značenju koje je On želio, i to zaposjedanjem koje isključuje zanimanje i ustaljenost, smještanje i premještanje. Ne nosi Arš Njega, nego su i Arš i njegovi nosači nošeni pomoću Njegove moći. On je iznad Arša i nebesa, i iznad svega, i to uzdignutošću koja Ga ne čini bližim ni Aršu ni nebesima, niti Ga čini daljim od Zemlje, nego je On izdignut mnogo stepeni iznad Arša i nebesa, i krajnjih dubina Zemlje, a istovremeno je najbliži svemu što postoji. On je ljudima bliži od njihove žile kucavice i On je svemu svjedok. Njegova blizina nije poput blizine tijela jednih drugima onako kako ni Njegov Zat nije poput sastava materije. On se ni u čemu ne utjelotvoruje niti se išta u Njega utjelovljuje. Uzvišen je od toga da ga obuhvata mjesto, kao što je čist od toga da Ga ograničava vrijeme. On je bio i prije je stvorio i prostor i vrijeme, a i sada je u stanju u kojem je uvijek bio.On se Svojim sifatima razlikuje od Svojih stvorenja. U Njegovom Zatu nema niko drugi nego On, niti je Njegov zat u bilo čemu van Njega. Uzvišen je on od promjene i premještaja. Ne utiču na Njega nikakvi događaji, niti Mu se događaju neke pojave. On je trajno u osobinama Svoje uzvišenosti i čist je od promjenljivosti. U Svojim sifatima savršenstva nije Mu potrebno nikakvo upotpunjavanje. Postojanje Njegovog Zata je razumom spoznatljivo, a okom vidljivo na ahiretu dobročiniteljima kao dar od Njega. Gledanje u Negovo plemenito lice bit će upotpunjenje Njegove blagodati prema njima...“
EBU HAMID EL GAZALI, IHJAU ULUMID-DIN, Sarajevo 2004, 272. strana
Recruit
09-29-2009, 18:35 PM
@Pojedinac, Allah dz.s. da te ngradi na ovako lijepo tekstu. Steta sto vehabije ne mogu ni deseti deo ovoga shvatiti.:)
Pojedinac
09-29-2009, 19:23 PM
@Recruit, amin buraz :) Neka su oni zdravi, debeli i veseli, a doci ce sve na svoje... Nekad :)
diskutant08
09-29-2009, 19:54 PM
Da te Allah nagradi brate, ovaj tekst pretpostvljam da je nesto skroz dobro,evo svi pricaju o tome :D heheheheh ;)
Recruit
09-29-2009, 20:46 PM
@Diskutant, znas na osnovu cega se meri inteligencija jednog vehabije?
infosan
09-29-2009, 23:55 PM
Recruit, koristish li toplomer?
Da ti pravo kazhem, ti si pobedio!
infosan
09-30-2009, 00:36 AM
Recruit vehbose. :)
Recruit
09-30-2009, 00:43 AM
Nemoj me stavljati u tu sektu :D
infosan
09-30-2009, 00:49 AM
Ti si sebe vech smestio u sektu.
diskutant08
09-30-2009, 13:11 PM
@Diskutant, znas na osnovu cega se meri inteligencija jednog vehabije?
Mjeri se na osnovu tebe :D. Nijedan te jos nije dostigao u inteligencijskom nivou. To je prosto nemoguce :D hehe. Evo ja pokusavam,ali nikako mi ne ide,sve mi bjezis za mlogo :)
zashto sumnjash u leptira, valjda si se odredio po pitanju njega i njegovog verovanja a shto se tiche identiteta leptir ima nepromenjen i nepozajmljen identitet. nije se menjao ni kada su mu nudili pare da postane vehabija
Nudio ti neko pare da postanes vehabija?Da nisi ti to mozda sanjo?Mozda si dobijao stipendiju od njih, pa si to pogresno protumacio...
Nasao sam ovaj govor u Gunji u izdanju Darul Dzila iz Bejruta od 1999. god. na 155. stranici,medjutim citajuci ovu knjigu skoro da mi se kosa na glavi najezila jer knjiga sadrzi puno puno stvari koje izlaze iz okvira ehli sunnet vel dzemata. Takodje,vidim da Ibn Tejmijje mnogo hvali ovu njegovu knjigu sto znaci da su mu najverovatnije poturili ovu knjigu tj.sami je napisali pa je pripisali njemu. Opstepoznato je da je Abdul Kadir El Dzejlani jedan od sejhova na koje se najvise od svih lagalo i kome su se najvise pripisivale knjige koje nisu njegove. Jos uvijek istrazujem ispravnost seneda ove knjige a uskoro cemo i to dobiti ako Bog da. Do tada,pazite se vehabijskih spletki.
Pazite kako zakljucuje @recruit,pazite logiku njegovu. A kaze da ne meri istini po ljudima vec ljude po istini.Evo dokaza da mu je ibn Tejmijje(covjek) mjera da njime mejri i sve osudjuje za neispravnost(sve ono sto ibn Tejmijje pohvali i smatra ispravnim:
Takodje,vidim da Ibn Tejmijje mnogo hvali ovu njegovu knjigu...
pa kaze:
...sto znaci da su mu najverovatnije poturili ovu knjigu tj.sami je napisali pa je pripisali njemu.
Vidjostel vi ovo i te inteligencije :D heheheh
Hajt da rece za neku drugu knjigu Abdul Kadirovu r.a. da je neko poturio,ali vala za Gunju nema sanse,ja u to ne vjerujem.
To bi isto bilo kao da kaze da je neko Gazaliju poturio Ihja,smijesno...
Leptir
10-01-2009, 00:17 AM
Nudio ti neko pare da postanes vehabija?Da nisi ti to mozda sanjo?Mozda si dobijao stipendiju od njih, pa si to pogresno protumacio...
zashto svi oni koji imaju zamerke na vehabiju su ih uvek pogreshno protumachili? pa vehabije i ne treba tumachiti oni su i poznati po svom bukvalizmu
Pazite kako zakljucuje @recruit,pazite logiku njegovu. A kaze da ne meri istini po ljudima vec ljude po istini.Evo dokaza da mu je ibn Tejmijje(covjek) mjera da njime mejri i sve osudjuje za neispravnost(sve ono sto ibn Tejmijje pohvali i smatra ispravnim:
za vas ibn tejmije je definicija istine, dokaz i merilo istine tako da je recruitova logika i inteligencija apsolutno ispravna
HEhhehehe... stipendija. Naravno. Ali samo ako imas 3/4 pantalone, bradu, deres se, vices VALLAHI JA SAM MUSLIMAN, naturas ljudima kufr, i sl... u suprotnom nista od stipendije. I kako moze neko da pomisli da oni daju pare da bi bio vehabija, za bradu i pantalone? Ne ne. Pare su za pomoc studentima. Il momcima da se izbave iz dzahilijeta. A pantalone su i brada samo uslov. Sto ste tako zlobni pa to morate da pravim imenom zovete :D
Recruit
10-01-2009, 12:39 PM
@Jare, zaboravio si glavni uslov: Da ti je inteligencija na nivou vehabija :D
bosnjak
10-01-2009, 15:44 PM
haj sektasa :D
EVO EMIR CEKA IZ PRIKRAJKA I SPrEMa BAN, Da VaM OLaKSa A OVA VRIJEDJANJA NE SANKCIONISE ;)
Brate, ti ces te uvrede ljudima na sudnji dan da platis, nista se ne vadi na mene. Kad bude slaganje racuna ti lijepo obrazlozi da ti imas sejha i da ti njega sve mozes da pitas, a sta ne mozes da ima ucenih ljudi elhamdulillah pa ces njih pitat, pa vidi hocel ti oni ohalalit sto saljes u sekte sav narod koji je mozda bolji i od mene i tebe zajedno u ibadetu.
Alji, ti si reko lijepo djihat je zakon i ti sve sve grijehe sa sebe mako, malo si pomenuo i neke ratnike, imas jos koji sevap vise, znaci ono plus ovo i taman ti se cini ima da ponistis sa tim sevapima sto ovde klasifikujes narod u sekte.
diskutant08
10-01-2009, 17:31 PM
zashto svi oni koji imaju zamerke na vehabiju su ih uvek pogreshno protumachili? pa vehabije i ne treba tumachiti oni su i poznati po svom bukvalizmu
Stvarno ne znam sa kime se druzis i u kakve krugove si uletavao. Ako neko nekom daje pare za to ce biti ta osoba pitana kome i zbog cega je davala. Medjutim, sto se tice pantalona 3/4 pa mnogi smo ih nosili i prije tzv.vehabija.
Neki su i prije tzv.vehabija nosili bradu. Dakle, prica da odjeca kod muslimana treba biti do clanaka ima svoju osnovu,prica da se brada treba nositi ima tokodje svoju osnovu i ne vidim tu nista sporno.
Sporan je jezik,sporno je ponasanje koje nije u skladu sa propisima.
Da me neko pogresno ne protumaci ne znaci da oni koje nemaju bradu i cije nogavice prelaze clanke to nikako ne znaci da ti ljudi nisu dobri muslimani. Naprotiv, vjerujem da neko i bez duge brade i nogavica do clanaka moze biti dobar vjernik i to jako dobar,a Allah dz.s. najbolje zna.
Leptir
10-01-2009, 18:02 PM
Stvarno ne znam sa kime se druzis i u kakve krugove si uletavao. Ako neko nekom daje pare za to ce biti ta osoba pitana kome i zbog cega je davala. Medjutim, sto se tice pantalona 3/4 pa mnogi smo ih nosili i prije tzv.vehabija.
Neki su i prije tzv.vehabija nosili bradu. Dakle, prica da odjeca kod muslimana treba biti do clanaka ima svoju osnovu,prica da se brada treba nositi ima tokodje svoju osnovu i ne vidim tu nista sporno.
Sporan je jezik,sporno je ponasanje koje nije u skladu sa propisima.
Da me neko pogresno ne protumaci ne znaci da oni koje nemaju bradu i cije nogavice prelaze clanke to nikako ne znaci da ti ljudi nisu dobri muslimani. Naprotiv, vjerujem da neko i bez duge brade i nogavica do clanaka moze biti dobar vjernik i to jako dobar,a Allah dz.s. najbolje zna.
vehabije ili ih neko pogreshno tumachi ili oni uvek skrechu sa osnovne teme. takvih primera je na ovom forumu mnogo.
chinjenica je da su vehabije finansiski pomagane od "nekoga" ali i chinjenica da su samo oni dovodi do zakljuchka da je vehabizam finansiran od strane nekoga. ovde nisu vazhne brade i pantoljice vech od koga dolaze te finansije
diskutant08
10-03-2009, 14:19 PM
A ti i @recruit nikad ne skrecete sa teme,to hoces da kazes? Vi meljajcad,e nije nego...
Sto se tice finansija kada neke druge organizacije finansiraju svoja ucenja i svoje sirenje npr jehovini svedoci onda to nikom ne smeta. A kada finansira neko iz arapskih zemalja,jos iza toga stoji drzava onda pojedinci imaju slobode da to nazovu vehabizmom. U Fahdovu dzamiju u Sarajevu sada idu kako mladi tako i oni stariji i mogu ti reci da je fin dzemat tamo. Ali se treba poprripazit ima svega takodje,bude i nekih sektasa npr tekfirovaca ispred dzamije ili unutra...
Kada govoris protiv te dzamije leptire vjerujem kad bi te cuo neki dedo koji klanja u toj dzamiji(a bosanac je) vjerujem da bi ti usi pocupo. Pa hodza Sulejman ef Kurtanovic tamo poducava djecu mektebu,a on nije vehabija,ahbab je sa Bugarijem na primjer...
Leptir
10-03-2009, 19:42 PM
A ti i @recruit nikad ne skrecete sa teme,to hoces da kazes? Vi meljajcad,e nije nego...
Sto se tice finansija kada neke druge organizacije finansiraju svoja ucenja i svoje sirenje npr jehovini svedoci onda to nikom ne smeta. A kada finansira neko iz arapskih zemalja,jos iza toga stoji drzava onda pojedinci imaju slobode da to nazovu vehabizmom. U Fahdovu dzamiju u Sarajevu sada idu kako mladi tako i oni stariji i mogu ti reci da je fin dzemat tamo. Ali se treba poprripazit ima svega takodje,bude i nekih sektasa npr tekfirovaca ispred dzamije ili unutra...
Kada govoris protiv te dzamije leptire vjerujem kad bi te cuo neki dedo koji klanja u toj dzamiji(a bosanac je) vjerujem da bi ti usi pocupo. Pa hodza Sulejman ef Kurtanovic tamo poducava djecu mektebu,a on nije vehabija,ahbab je sa Bugarijem na primjer...
spomenutu dzamiju odlichno poznajem kao i vechinu sarajevskih dzamija, znam ko gde i zashto klanja...
kada bi neki jehovin svedok doshao ovde da raspravimo o njihovom verovanju skigurno bih mu to spomenuo, usput da ti kazhem da i njih poznajem i njihov nachin delovanja i organizovanja, ali trenutno se razgovara o vehabijama i njihovoj ideologiji. uzmi ovu chinjenicu u obzir.
ako je dokaz ispravnosti finansiranje od nekog iza koga stoji drzhava onda bi morao da prihvatish i eventulanu shiitsku dzamiju jer iza njih stoji chak islamska republika za razliku od vehabiske kraljevine
diskutant08
10-03-2009, 20:07 PM
spomenutu dzamiju odlichno poznajem kao i vechinu sarajevskih dzamija, znam ko gde i zashto klanja...
Ima li sta da ne znas?Ovo jos nisam cuo da ima neko ko zna dje ko klanja i zbog cega,ali dobro i to da cujem...
kada bi neki jehovin svedok doshao ovde da raspravimo o njihovom verovanju skigurno bih mu to spomenuo, usput da ti kazhem da i njih poznajem i njihov nachin delovanja i organizovanja, ali trenutno se razgovara o vehabijama i njihovoj ideologiji. uzmi ovu chinjenicu u obzir.
Ne zanimaju mene ideologije,bar se trudim...:)
Sta li bi rekao taj dedo onda na zatvaranje dzamije poput altun alem? Ja mislim da je to presedan koji moze samo kod nas da prodje. Ja jos uvijek ne mogu da vjerujem da onaj zlotvor nasu ljepoticu, nas ponos, dzamiju koja nam daje identitet, drzi zatvorenom. Volio bih da taj bosanski dedo dodje i pocupa mu usi... No njega stitie kolega mafijas sa bosanske strane...
Leptir
10-04-2009, 00:39 AM
Ima li sta da ne znas?Ovo jos nisam cuo da ima neko ko zna dje ko klanja i zbog cega,ali dobro i to da cujem...
Ne zanimaju mene ideologije,bar se trudim...:)
eto vidish, postoje znanja koje ljudi znaju i mimo knjiga ibn tejmije. jesi li spreman da stanesh u saff sa shiitima i klanjash za shitskim imamom? ako nisi (a vehabije uglavnom nisu) onda i znam zashto vehabije idu u neke dzamije a u neke ne idu
trud ti je uzaludan, ti si sledbenik jedne ideologije
diskutant08
10-04-2009, 01:04 AM
eto vidish, postoje znanja koje ljudi znaju i mimo knjiga ibn tejmije.
Naravno da postoje,rado bih citao i slijedio neke druge knjige koje su ehlisunetske.
jesi li spreman da stanesh u saff sa shiitima i klanjash za shitskim imamom? ako nisi (a vehabije uglavnom nisu) onda i znam zashto vehabije idu u neke dzamije a u neke ne idu
Spreman sam da stanem u saf za imamom koji je musliman.
trud ti je uzaludan, ti si sledbenik jedne ideologije
ovo ti je bilo suvisno,smaras
Leptir
10-04-2009, 07:31 AM
Naravno da postoje,rado bih citao i slijedio neke druge knjige koje su ehlisunetske.
Spreman sam da stanem u saf za imamom koji je musliman.
ovo ti je bilo suvisno,smaras
ovako izgleda jedna vehabiska podvala i pokvarenost pa posle prichaju kako shiti su ovakvi ili onakvi oni imaju tekijah i pretvaraju se. i vi se pretvarate, koristite termine opshteg znachenja da bi pribavili korist.
generalno, niko nije protiv ehlisunneta i muslimana ali shta podrazumevaju ova dva termina? ehlisunnet i muslimani su samo sledbenici ibn tejmije. pa ova tvoja izjava znachi:
Naravno da postoje,rado bih citao i slijedio neke druge knjige koje su ehlisunetske (vehabiske).
Spreman sam da stanem u saf za imamom koji je musliman (vehabija).
ti i tebi slichni nikada neche stati u saff iza imama shije jer shite ne smatrate muslimanima
infosan
10-04-2009, 13:19 PM
BB, smiri ove tvoje malo, da ne prichaju i ne prelazu svaku granicu zla.
Ti jedino ovdje, kol'ko se da vidjet imash uticaja na jareta, leptira i josh poneke..
Uchini hajr, zavrshi im ushi i reci im da ne prichaju puno iz neznanja.
bosnjak
10-04-2009, 13:32 PM
ti i tebi slichni nikada neche stati u saff iza imama shije jer shite ne smatrate muslimanima
Ako je musliman hocemo, ako odbacuje sve muslimansko i porice, onda je svakako otpadnik i ja ne smijem stati iza njega.
Infosan, imas li kakvu diplomu a da nije muftijina?
Kolko si ljudi sreo?
Gradova posjetio?
Koliko govoris jezika?
Jesi li posjetio saudijsku, tj Saudovu arabiju koliko hajes?
Jesi li ista u zivotu uradio korisno?
Imas li druga?
Jel ti forum zivot?
Koji ces djavo ovdje?
I sto bb-u govoris ono sto te moli da ne radis? Jer si pokvaren. Eto zato. BB nema kontrolu ni nad kim, samo je dobar covjek pa mu se svi obracaju sa postovanjem. A ti si vehabija i niko te ne haje pa se zato i ponasas tako.
Sto se tice znanja, ako je ovo sto vi pisete znanje onda smo svi mi budale. Al hvala Bogu pa su to samo bljuvotine na koje ne znam sto se ljudi trude da odgovaraju. Ja ni ne pokusavam, samo skrecem paznju na vase podlosti i idiotluke koje prosipate.
Idite ljubite ikonu ovog ruznog zalepljenog na post iznad mene. I odakle je taj prostak ciji jezik ni ne razumijem? Garant i vi pricate tako, jer vam ni ovo pisano ne odise bosnjackom tradicijom. Bog zna sta ste. Nekakvi mutanti garant. Vama ne smetaju zatvorene dzamije, a smeta vam ovaj i onaj imam. Koje ste vi nule to je cudo.
infosan
10-04-2009, 16:40 PM
Besmislena pitanja kao i onaj koji ih je postavio.
Mrzhnja te je opteretila, zaista pretjerana mrzhna nishta dobro donijela nije.
Pitanja imaju smisla itekako. Trebas samom sebi da pruzis odgovore i sve ce ti biti jasno.
Vehabija si i ne postoji niko osim vas samih ko vas haje. Sto prije ti to postane jasno bice za tebe bolje. Ako nadjes ikog osim vehabija samih da ista lijepo o vehabijama kaze onda me automatski objesi. A ona pitanja ce ti reci koliko vrijedis, tj da li ista vrijedis, i da li na osnovu icega pises ovuda ili samo lupetas. Svaki put kad nemas odgovor hvatas se za floskule. Meni ne pada napamet da ulazim u diskusije sa vama o stvarima koje pisete, jedino mi je stalo da sto prije odavde odete jer ste vehabije, jer ste stetni, i jer mi sa vasom ideologijom smetate. Ja mislim da je to vrlo posteno od mene. Vi ste dosli ovdje, i pokazali ste da ne umijete da odgovorite na argumente osim da vrijedjate. Najbolje bi bilo da nestanete. A sad se uhvati za bilo koji nebitan dio umjesto da odgovoris sebi na ona pitanja koja sam ti postavio. Uradi nesto u zivotu korisno, videces kako ces se osjecati lijepo. Nemas nista od ovog supljeg rata koji vodis u virtuelnom svijetu iz nekog prikrajka iz kojeg ne pomijeras ni pedalj dnevno. Ne vrijedi ti to u zivotu ni pet para...
Leptir
10-04-2009, 17:01 PM
Ako je musliman hocemo, ako odbacuje sve muslimansko i porice, onda je svakako otpadnik i ja ne smijem stati iza njega.
da, potvrda onog shto sam rekao. ovo je slichno pitanju je li papa katolik. eno @demco se tamo na onom topicu ubi objashnjavajuchi ko su shiti a ti sad ako je musliman hochemo. naravno da nechete jer to i ptice na grani znaju shta vi mislite o drugima. pa choveche, vi idete tako daleko da neki vashi bracha tekfire i rodjene roditelje ako neche da ih slushaju (roditelji da budu poslushni deci) pa kad roditelje smatrate kafirima kako da klanjate za shitima?!
SpinMaster
10-04-2009, 17:14 PM
Ko smo mi da odlucujemo u tome koje musliman a ko nije. ko smo mi da oslucujemo koje kaffir a ko njije i ko smo mi da odlucujemo koga allah vishe voli a koga ne!
ovo za svija vazhi!
bosnjak
10-04-2009, 17:26 PM
Ko smo mi da odlucujemo u tome koje musliman a ko nije. ko smo mi da oslucujemo koje kaffir a ko njije i ko smo mi da odlucujemo koga allah vishe voli a koga ne!
ovo za svija vazhi!
Meni je obaveza stustiti tekfir na ociglednog kjafira.
Oni koji negiraju siru poslanika s.a.v.s, ashabe,tabiine nisu od ummeta poslanika Muhammeda s.a.v.s.
Leptir
10-04-2009, 17:44 PM
ovo za svija vazhi!
za tebe neznam ali @boshnjak ima shablon po kome vrednuje ko je kafir a ko ne. pitaj ga, zna sve kafire novotare i mushrike u pazaru a i shire. on ti je ko mesna zajednica, samo daj ime i prezime i dobichesh sve podatke sa ocenom opasan novotar, najopasni novotar, neupucheni novotar...
Leptir
10-04-2009, 17:44 PM
Oni koji negiraju siru poslanika s.a.v.s, ashabe,tabiine nisu od ummeta poslanika Muhammeda s.a.v.s.
@spinmaster, jesam ti reko
bosnjak
10-04-2009, 18:44 PM
@spinmaster, jesam ti reko
Sta ces ti kom da kazes.
Vidis da si slijep od ociju koje imas..
Ja mislim da pricam jasno, svi koji smatraju tj.negiraju ono sto smo svi mi ucili i citali nije od ummeta resulullaha s.a.v.s, znaci odnosi se na svija ne na ove ili one..
Ko je vise volio poslanika s.a.v.s od Ebu Bekra,Omera,Osmana,Alije ?!
Sta hoces ti da kazes, da mi dajemo titule tim vasim sejhovima koji krive cist Allahov din, ja sigurno necu !
Leptir
10-04-2009, 19:03 PM
Sta ces ti kom da kazes.
Vidis da si slijep od ociju koje imas..
Ja mislim da pricam jasno, svi koji smatraju tj.negiraju ono sto smo svi mi ucili i citali nije od ummeta resulullaha s.a.v.s, znaci odnosi se na svija ne na ove ili one..
Ko je vise volio poslanika s.a.v.s od Ebu Bekra,Omera,Osmana,Alije ?!
Sta hoces ti da kazes, da mi dajemo titule tim vasim sejhovima koji krive cist Allahov din, ja sigurno necu !
naravno da prichash jasno, svi vi prichate jasno i GLASNO. malo je problem shto vi smatrate nevernicima sve one one koje ne misle kao vi i one koje niste razumeli i one koji chitaju i uche i josh poneshto osim vashih knjiga itd.
poenta je u tome shto vi pravite visok i nepremostiv zid oko sebe pa ne pushtate ni one koji bi da budu sa vama.niste ostavili ni jedna malena vrata kroz koja bi dali josh nekom shansu da bude bar malo upravu osim vas. vi ste sami, a tako se ne chuva ummet
Jes. Kad ti to ne bi ucino sve bi otislo k vragu ja vjerujem. To bas od tebe zavisi dal je neko kjafir. Jedino u sta ja vjerujem da neko jes kjafir: il onaj koji tekfiri, il onaj kojeg tekfiris. Ja uvijek vise vjerujem da je to onaj koji cini. A Allah najbolje zna. Upravo iz tog razloga se nikad ne bih usudio da to ucinim - cak ni kad nesto naocigled izgleda tako, kao recimo sto je to slucaj sa Zukorlicem.
Recruit
10-04-2009, 22:27 PM
E haj sad uzmi za obavezu da kazes svakom slijepcu da je slijep i postedi nas price.
diskutant08
10-05-2009, 00:31 AM
ovako izgleda jedna vehabiska podvala i pokvarenost pa posle prichaju kako shiti su ovakvi ili onakvi oni imaju tekijah i pretvaraju se. i vi se pretvarate, koristite termine opshteg znachenja da bi pribavili korist.
Ma daj,pricam ti sam za sebe sta mi je prioritet. Ne pribavljam nikakvu korist. Sto se tice shita ne pustam tekfir na nikog pojedinacno od njih,ne zanima me to,a generalno slazem se sa jaretom po pitanju tekfira sam oprezan. Dakle sto se tice sija ili rafidija pise u Gunji i o tome,tako da znas sta slijedim i citam.
A hoces li ti nama reci ko su tvoju ucenjaci,sta ti citas,koga slijedis?
generalno, niko nije protiv ehlisunneta i muslimana ali shta podrazumevaju ova dva termina? ehlisunnet i muslimani su samo sledbenici ibn tejmije. pa ova tvoja izjava znachi:
Ne kazem da su samo sledbenici ibn Tejmije muslimani, zbog toga uporno pokusavam da te odvratim od spominjanja ta dva ucenjaka,a ti se njih drzis ne pustas vise nego ja.Eto odg. reci ime ucenjaka,daije ko je za tebe autoritet na prostorima Bosne ili sire,imas li koga,nekog siitskog ili sufi sejha?
Ne znam zasto spominjes ta pitanja kada su u nasim dzamijama na balkanu uglavnom suniti koliko je meni poznato...Ako nekada imami budu siiti onda cemo vidjeti da li cemo za njima klanjati...Je li to posteno,budi iskren?
malo je problem shto vi smatrate nevernicima sve one one koje ne misle kao vi i one koje niste razumeli i one koji chitaju i uche i josh poneshto osim vashih knjiga itd.
Tebi niko ne brani sta ces da citas,ni tebi ni @recruitu. Ako smo mi sta kazali bilo je argumentovano nasim argumnetima ili nekom pricom bar nama opstepozanatom...
poenta je u tome shto vi pravite visok i nepremostiv zid oko sebe pa ne pushtate ni one koji bi da budu sa vama.niste ostavili ni jedna malena vrata kroz koja bi dali josh nekom shansu da bude bar malo upravu osim vas. vi ste sami, a tako se ne chuva ummet
Bices ti dobro ako Bog da...:)
malo je problem shto vi smatrate nevernicima sve one one koje ne misle kao vi i one koje niste razumeli i one koji chitaju i uche i josh poneshto osim vashih knjiga itd.
Tebi niko ne brani sta ces da citas,ni tebi ni @recruitu. Ako smo mi sta kazali bilo je argumentovano nasim argumnetima ili nekom pricom bar nama opstepozanatom...
Bices ti dobro ako Bog da...:)
Jes. Kad ti to ne bi ucino sve bi otislo k vragu ja vjerujem. To bas od tebe zavisi dal je neko kjafir. Jedino u sta ja vjerujem da neko jes kjafir: il onaj koji tekfiri, il onaj kojeg tekfiris. Ja uvijek vise vjerujem da je to onaj koji cini. A Allah najbolje zna. Upravo iz tog razloga se nikad ne bih usudio da to ucinim - cak ni kad nesto naocigled izgleda tako, kao recimo sto je to slucaj sa Zukorlicem.
Mislim da imamo isti stav po pitanju tekfir,heleneise...
Poznato mi je da neki momci lutaju zbog tekfira,kao da im je to postala slast i da se raduju tudjem kufru,a radovanje tudjem kufru je kufr.
Inace,pogresan tekfir je jedna od prvih ako ne i prva novotarija u islamu. Poznat slucaj sa haridzijama kada nisu htjeli da im Alija r.a. presudi,vec htjeli da im seriat sudi,pa ispada(po haridzijama) kao da Alija nije sudio po seriatu neuzubillah
Leptir
10-05-2009, 07:18 AM
Ma daj,pricam ti sam za sebe sta mi je prioritet. Ne pribavljam nikakvu korist. Sto se tice shita ne pustam tekfir na nikog pojedinacno od njih,ne zanima me to,a generalno slazem se sa jaretom po pitanju tekfira sam oprezan. Dakle sto se tice sija ili rafidija pise u Gunji i o tome,tako da znas sta slijedim i citam.
A hoces li ti nama reci ko su tvoju ucenjaci,sta ti citas,koga slijedis?
o tebi lichno govorim i onolikoj meri koliko ti pvde prestavljash vehabisku ideologiju i nema potrebe da svaku raspravu svodish na lichnu prepirku. ti kao persona nisi uopshte vazhan kao ni ja. ovo ti je vrlo neozbiljan nachin rasprave. vasha neozbiljnost daje mi za pravo da se prema vama i ponasham neozbiljno
SpinMaster
10-06-2009, 13:09 PM
Nishta hajde da imenujemo @bosnjak-a za nachelnika serijatske policije. Dat cemo mu snajper jedan,mach jedan za pojas i sa lucne dje vidi kafira "DINGAAA" u chelo, ulicom kad ide neka skida glave i hajt.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.