PDA

View Full Version : Teravije

diskutant08
09-26-2009, 19:12 PM
Ali ima osnove i za 8,evo da ima :

"Imam Ibnu Hadžer rhm., kaže: Prvo predanje od 11 rekata teravih namaza podudara se sa hadisom kojeg prenosi majka vjernika Aiša r.a., koja opisujući namaz Poslanika s.a.w.s. u mjesecu Ramazanu, kaže: Nije klanjao, ni u Ramazanu niti van Ramazana, više od 11 rekata! Klanjao bi prvo četiri rekata, ali ne pitaj o njihovoj ljepoti i dužini!!! Potom bi klanjao još četiri rekata, i ne pitaj o njihovoj ljepoti i dužini!!! Potom bi klanjao tri rekata … (Buhari:1147,2013)"

I dalje sam misljenja da teravih namaz moze imati i 8 rekjata.Hadis sam boldirao iz razloga sto je taj hadis nekima osnova. A ne zato sto to tako misli i kaze ibn Hadzer Askalani r.a.
U citatu od ibn Hadzera spominje se neko prvo predanje od 11 rekjata koje je u podudarnosti sa hadisom od Aise r.a.(ibn Hadzer kaze da je u podudarnosti)
Evo citiracu tu predaju tj.predanje:

"1.U djelu ‘el-Muvetta’ od imama Malika rhm., u poglavlju ‘Namaz u mjesecu Ramazanu’, bilježi se slijedeća predaja: Od Muhammeda b. Jusufa, a on od Saiba b. Jezida koji kaže: Naredio je Omer b. el-Hattab Ubejj b. Ka’abu i Temim el-Dariju da ljudima klanjaju 11 rekata (teravih-namaza, op.prev.) Saib dalje navodi: Imam bi učio sure sa preko stotinu ajeta, tako da smo se morali oslanjati na štapove i močuge od predugog stajanja (u teravih namazu, op.prev.), i ne bi smo završavali sa namazom sve do nastupa zore!!!"

Dakle,radi se o tome da postoji razilazenje medju islamskim ucenjacima po pitanju broja rekjata teravih namaza:

"Kaže imam Ibnu Hadžer el-Askelani rhm., u svom čuvenom djelu ‘Fethul-Bari bišerhi sahihil-Buhari’, u poglavlju ‘Teravih-namaz’, slijedeće: „Islamski učenjaci se razilaze po pitanju broja rekata teravih - namaza, na nekoliko mišljenja i stavova...:

@recruit, nam navodi sta kaze ibn Hadzer o tome nama koji ne znamo arapski.Medjutim, jasne su nam njegove rijeci kada tumaci hadis Aise r.a. i postavlja neka pitanja(tj. izvodi sopstvene zakljucke) koja nemaju veze sa mozgom,tj.logikom.@Leptire,ima li te logike :);)
A da li ibn Hadzer odbacuje hadis Aise r.a. kao dokaz za 8 rekjata to ne znam.:)

p.s.sad ce me mozda recruit optuziti kako ja ne vjerujem ibn Hadzeru i kako ovo ono,medjutim ne svidja mi se ponasanje recruita i po ko zna koji put njegovo cudno razmisljanje,a zatim izvodjenje zakljucaka.
Dakle, ako ibn Hadzer zaista tumaci navedeni hadis na taj nacin da se to ne odnosi na teravije,vec na vitr namaz onda to je nesto drugo. Ibn Hadzer je veliki ucenjak za razliku od @recruita koji je novotar.

dzemail
09-26-2009, 19:15 PM
jare pise:
Cijela tema je pogresna...........

Pogresno i te kako ako procitate jedan mali "postic" (http://www.biblioteka-ehlibejt.org/bosanski/vehabizam-i-njegovo-pobijanje-od-strane-alima-ehli-suneta/) a da bi bio jos jasniji cilj tog njihovog puta,upoznajte prvo karakter i mentalitet arapa.
Eto neka bude primjer shehadet Rresulallahovog unuka,hazreti Husejna a.s. (http://www.biblioteka-ehlibejt.org/bosanski/epopeja-h-z-husejna-a-s/)
Sve se bojim da cemo i mi ,balkanski muslimani naslijediti mentalitet arapa stim sto cemo dozvoliti da Palestinu,Irak,Pakistan ili Avganistan prebacimo kod nas.

bosnjak
09-26-2009, 19:51 PM
jare pise:
Cijela tema je pogresna...........

Pogresno i te kako ako procitate jedan mali "postic" (http://www.biblioteka-ehlibejt.org/bosanski/vehabizam-i-njegovo-pobijanje-od-strane-alima-ehli-suneta/) a da bi bio jos jasniji cilj tog njihovog puta,upoznajte prvo karakter i mentalitet arapa.
Eto neka bude primjer shehadet Rresulallahovog unuka,hazreti Husejna a.s. (http://www.biblioteka-ehlibejt.org/bosanski/epopeja-h-z-husejna-a-s/)
Sve se bojim da cemo i mi ,balkanski muslimani naslijediti mentalitet arapa stim sto cemo dozvoliti da Palestinu,Irak,Pakistan ili Avganistan prebacimo kod nas.

E moj Dzemile, znaci serijat ne treba da nam bude cilj..
To su vasi problemi sto vi gotivite Turke,Irance i ostale, nemojte mrzit tolikom mrznjom bracu Arape jer ima tamo puno dobrih ljudi, sudit cijeloj naciji zbog nekog Fahda koji je izdajnik a tekfir necu spustiti jel nemam ja snage i dokaza presudjivati ljudima..
Nisu Palestinci,Pakistanci,Avganistanci zeljeli rat, sklop situacije i politike svijeta je tako zelio, a muslimani nisu zeljelji rat kako kaze Emir Hadzifejzovic i u Bosni, pa danas ima prodane balije koji optuzuju rahmetli predsjednika da je dijelom izazavao rat itd,itd.
Zato molim vas nemojte prosipat djelimicnu(iza zastora) politiku zapada i svijeta koji namjece nama nekakve nove tekovine civilizacije i vrijednosti(to je zalosno)..

dzemail
09-26-2009, 20:57 PM
.

e moj boshnjak,pa i tada je vladao neki "serijat" ali su ubijali clanove poslanikove (saws) porodice.
Da si procitao "Epopeja hazreti Husejna (as)",mozda bi ti bila jasnija slika o mentalitetu arapa.
Takodze da su oni,nakon smrti Bozijeg poslanika (saws),ostavili dobar serijat,ne bi se danas desavalo ono sto se desava u islamskom svijetu.
Pogledaj Palestinsku okupaciju,pogledaj Irak kako "mumini" miniraju Allahove kuce,pogledaj pakistanske ulice puni sa dijelova ljudskih tijela,proizvod tih istih "mumina",pa jos kazes da su to "nasi" problemi.
Ciji problemi?
Ciji serijat da nam bude za cilj?
Procitaj ovaj njihov tekfir (http://www.biblioteka-ehlibejt.org/vesti-iz-svijeta/) pa vidi ciji je ovo problem.

Leptir
09-26-2009, 21:38 PM

sheriah i nemozhe biti cilj, sheriah je sredstvo kojim se postizhe cilj.

Recruit
09-26-2009, 22:19 PM
@Diskutant, haj nemoj lupati,to nisu moje rijeci nego rijeci Ibn Hadzera : 11 rekata je Tehedzdzud

Recruit
09-26-2009, 23:20 PM
Od Ibn Ebil Hasnaa se prenosi; " Alija je naredio jednom covjeku da im klanja teraviju dvadeset rekata." ( Musannef, Ibn Ebi Sejbe)

Od Jahja ibn Seida se prenosi: " Da je Omer naredio covjeku da im klanja dvadeset rekata teravije." ( Ibn Ebi Sejbe)

Od Nafi' ibn Omera se prenosi d aje rekao: " Ibn Ebi Mulejka je nama klanjao teraviju dvadeset rekata..." ( Ibn Ebi Sejbe)

Od Abdulaziz ibn Refia se prenosi da je rekao: " Ubej ibn Ka'b nam je u medini klanjao dvadeset rakata teravije i tri rekata vitra." ( Musannef, Ibn Ebi Sejbe)

Od Ibn Abasa se prenosi da je rekao: " Poslanik a.s. je u Ramazanu klanjao dvadeset rekata i tri rekata vitra." ( Ibn Ebi Sejbe, musannef, str. 285. poglavlje br. 856)

Ensarija
09-27-2009, 00:35 AM
RECRUIT

batali to ,, zar nije lakše 8, ko će izdržati 20......

oni 4 rekata suneta na 2 skraćuju a da ti klanjaju 20,, ma daj bježi

bosnjak
09-27-2009, 00:38 AM
e moj boshnjak,pa i tada je vladao neki "serijat" ali su ubijali clanove poslanikove (saws) porodice.
Da si procitao "Epopeja hazreti Husejna (as)",mozda bi ti bila jasnija slika o mentalitetu arapa.
Takodze da su oni,nakon smrti Bozijeg poslanika (saws),ostavili dobar serijat,ne bi se danas desavalo ono sto se desava u islamskom svijetu.
Pogledaj Palestinsku okupaciju,pogledaj Irak kako "mumini" miniraju Allahove kuce,pogledaj pakistanske ulice puni sa dijelova ljudskih tijela,proizvod tih istih "mumina",pa jos kazes da su to "nasi" problemi.
Ciji problemi?
Ciji serijat da nam bude za cilj?
Procitaj ovaj njihov tekfir (http://www.biblioteka-ehlibejt.org/vesti-iz-svijeta/) pa vidi ciji je ovo problem.

Sad svjesno pretjerujemo npr.
U vezi hazreti Husejina necu komentarisati jel tvoja pristrasnost vodi generalizovanju..
Ko minira ne znam, znam da ce svako odgoovarati za svoja djela, i samo tu jos imam dodat da ja licno nisam okusio te uslove i probleme sa kojim se oni susrecu, nisam donio sud na osnovu nekih stranih obavjestajnih sluzbi i stojacu po strani jel su moje tvrdnje u ovom veliku problemu samo dodavanje ili oduzimanje ulja na vatru.
Sto se tice Iraka posto ga vec potenciras, da su sije svakako napravile izdajnicku vladu sa istom Amerikom i zapadnim svijetom i znam da se tamo vodi fakticki gradjanski rat koji ne prestaje godinama, i taj problem ja necu rijesio tako sto cu ovdje braniti grdne persijance ili arape kojih ima bar 70% u Iraku..
Ako smo vec stigli do cilja eto ja bio tu iznio moje neko stanoviste, ja smatram da je preventivno muslimanima da sami upravljaju 'svojim muslimanskim zemljama", bez pomoci ni Blera,niti Obame i ostatak ekipe sa zapada, smatram da bi se smirila situacija i proljivanje bratske krvi, zar je taj bijedni metak skup za tu silnu muslimansku krv koja svaki dan tece bliskim istokom ?!
Znaci nek svako svoju avliju preuredjuje, a muslimani ce se snaci za svoju..
Sto ovih 17 000 saveznickih trupa hoce i dalje ici u Avganistan, mozda ih strah rasplamsavanja necega ?Allahova moc i kuvvet je velika vallahi, tinja dzihad i u Ceceniji,Kasmiru,Avganistanu,Iraku, a rasplamsava se u Pakistanu, Somaliji, to nije sigurno voljom tih ljudi kojim je 'sredsvo' kako ti kazes hoce serijat, vec veliko breme i iskusenje da se izbave iz potlacenosti onih koji nisu zadovoljni najpravednijim zakonom na dunjaluku vec hoce kapitalizam i parlament u srce poluotoku resulullaha s.a.v.s ;(

Ensarija
09-27-2009, 00:44 AM
Šubhe

BOSNJAK,, nemogu te čitav vijek učit

ne kaže se subhe reko sam ti već jednom,,, A HOĆEŠ DA SE RASPRAVLJAŠ EEEE

Recruit
09-27-2009, 00:55 AM
VEHABIJE NE KLANJAJU PO SUNNETU NEGO PO BOLONJI :)

Dva po dva Bolonja :)

dzemail
09-27-2009, 01:30 AM
Sto se tice Iraka posto ga vec potenciras, da su sije svakako napravile izdajnicku vladu sa istom Amerikom i zapadnim svijetom.......
Valahi,ti zaista me cudis kad ne pominjes sestedeset godisneg izdajstva islamskog umeta prema palestinskom narodu.
bisnjak,kako i da je,shvati da ti isti arapi danas proljevaju krv izmedzu sebe a znas li zasto?
Zasto isti taj arapski svijet stvori 4 pravne skole,zar nije bio dovoljan samo jedan?
Onda sve te pravne skole kazu da slijede sunet Bozijeg poslanika (saws), u redu ali zasto posredstvom tih ucenjaka,zasto se nije islo direktno preko Poslanika (saws)?Zasto na primjer ti slijedis porodicu ebu sufjana a ja porodicu Muhammeda (saws)?Koja je veca vrijednost?
I na kraju pitam te,dali je potrebno danas da svaki imam ima sa sobom licnu naoruzanu pratnju i da on licno bude naoruzan?
Sta je u pitanju ....borba za vlast ili stvoriti neki novi Siratale mustakim???