View Full Version : Razvod
Kada brak ne ide kako treba, kada se pojave problemi koji ne izgledaju resivi i kada supruznici nemaju komunikaciju cesto dolazi do razvoda braka.
Sta je za vas dovoljan razlog i da li biste bili u stanju da zbog djece preko dosta stvari predjete?
Ja nemogu definitivno odgovoriti na ovo pitanje..., mislim da covjek nemoze unaprijed nikada znati kako bi delovao u nekim situacijama zivota.
Dalje mislim, da ljudi, prije nego sto se ozene/udaju, treba dobro da razmisle sta jedan brak znaci!!! Da se nosi jedna velika obaveza i odgovornost, covjek mora da bude sebi svestan da se onda zivot zivi u dvoje, tj sve se dijeli, zajednicki zdogovor itd... Mislim, da je jedan razlog, zasto brakovi ne funkcionisu kako treba, sebicnost ljudi! Da niko nije spreman da se bori za svoju vezu, da niko nije spreman da predje preko svog ega, da niko nije spreman na kompromise, da niko nije spreman da uradi nesto za drugu osobu...
juskos
09-23-2005, 16:29 PM
Sve zavisi koga ti Allah da za supruznika.
Ako je to neko stvarno dobar i pazljiv ili ti pazljiva i zna za odgovornost u braku takvim ljudima je nejasno kako se neko moze razvesti.
Ali ako ti Allah da nekoga ko samo misli za sebe onda znaci da stvarno je hajirli da se razvedes jer ma kolko da se trudis da tu vezu odrzis ili ces ti puci ili veza.
Pa mi je onda logicno da pukne veza.
Sve zavisi koga ti Allah da za supruznika.
Ako je to neko stvarno dobar i pazljiv ili ti pazljiva i zna za odgovornost u braku takvim ljudima je nejasno kako se neko moze razvesti.
Ali ako ti Allah da nekoga ko samo misli za sebe onda znaci da stvarno je hajirli da se razvedes jer ma kolko da se trudis da tu vezu odrzis ili ces ti puci ili veza.
Pa mi je onda logicno da pukne veza.
... mislim da smo ipak mi sami odgovorni koga sebi izaberemo za supruznika... I NIKO DRUGI!!!
juskos
09-23-2005, 17:16 PM
İ mi smo ljudi i znamo se prevarit.
Jos ako si zaljubljen ili ti zaljubljena onda ne vidis nista tek kad se ozenis ili udas vidis koga si uzeo za supruznika.
Ako se nisi udala vidi ti to malo bolje pitaj starije raspitaj se o porodici i o momku.
Dok jos imas sanse kasnije se te stvari tesko ispravljaju.
Pa naravno..., brak nije nesto za "eto radi reda"...!!!
Treba dobro nekoga upoznati, pa videt kakva je to osoba, kakva mu je porodica, kakva je okolina u kojoj se krece i sve to... pa odmerit od pete do glave!!!
(PS: pink bona, jel ti lakse??? :D ) :p
Pa naravno..., brak nije nesto za "eto radi reda"...!!!
Treba dobro nekoga upoznati, pa videt kakva je to osoba, kakva mu je porodica, kakva je okolina u kojoj se krece i sve to... pa odmerit od pete do glave!!!
(PS: pink bona, jel ti lakse??? :D ) :p
Auh, ja imam par dobrih pitanja, jer sam u prilicno skorasnjem periodu raskinuo, prakticno ugovorenu veridbu ... Da li ce ona koja se bude odlucila da zivi sa mnom, da zivi i sa mojom porodicom, jel mislis da ce sa mojom porodicom i mojim prijateljima u krevet ??? Ne razumem te "kvazi" ispravne upitnike ... i posebno mi je drago da se necu da zenim do onog trenutka dok se ne pojavi devojka koja ce samo mene imati u ocima, i ovakvi upitnici koji su daleko od necega sto se moze nazvati faktor, iimati samo negde u recima onih koji nece znaciti bilo cemu sto se zove "njena odluka" ....
I da , da ne pomislis da sam ja imao greske ili bilo sta, veridba je raskinuta iz drugih razloga , koji su opet na nivou ovoga o cemu si ti govorila ... i da, zelim ti da sto pre nadjes decka iz dobre porodicei ciji drugovi nece biti klosari i alkoholicari, ( samo se pitam jel ce biti ljudi) i da se urahatais, nego se pitam jel to ono sto je tvoja sreca ...
P.S. Izvini,i dalje ne mislim da se na bilo koji nacin raspravljam , ili ne daj Boze svadjam sa tobom, ali cisto reagujem na neke stvari , koje su me kostale , nekog gubljenja vremena :) pa ono, zbog kategorizacije ljudi u 3 grupe: I- one koji se uce na tudjim greskama; II - one koji se uce na svojim greskama ; III - one koji se nikad ne nauce... pokusavam samo navesti primer koji moze, a ne mora, nekom pomoci ili odmoci u otvaranju ili zatvaranju ociju !
I izvini, ako sam bio drcan ili bilo sta, nadam se da cu bilo koji sledeci put, u nekoj drugoj temi biti bar malo blagonaklonjeniji ! ;)
... Nema problema, postujem tvoje misljene... na koje naravno imas pravo... Bez frke znaci!
Mislim da sam se malo pogresno izjasnila, ili ne dosta jasno... Tako da kontam da si me i malko nesto pogresnio razumeo.
Preko svega stoji da jedna osoba, tj partner sa kojim zelimo ustupati u braku... Kao prvo mora on kao osoba da mi odgovara, naj bitnije je da se on i ja slazemo!!! Nikada nebi dozvolila da neko sa strane ucestvuje u tu vezu!!!
Sta sam htela reci sa "treba dobro izabrat" je --> tj da nije alkoholicar, da se ne druzi za lopovima i propalicama = tj da on nije lopov ili propalica, da nije drogiras itd (--> to sam mislila sa okolinom)
Sto se porodice tice, nije da zavisi od nje dali bi se za jednu osobu odlucila ili ne; jedino bi se protiv voljene osobe odlucila kad bi on dopustio da njegova porodica upravlja sa nasim zivotom i sa njim... Takav cojvek mi ne treba!!!
Nadam se da sam se ovaj red bolje izjasnila...
Take care
Lunche
juskos
09-23-2005, 19:07 PM
Reefe ja ti na ovo gledam vrlo prosto mene ce mozda zenski deo foruma osuditi zbog misljenja ali ipak tako mislim.
Uvijek u svakom raskidu gube zene a ne muskarci bilo da je ozbiljna veza ili brak nema nikakve razlike.
Ako je veza u pitanju kasnije se za devojku govori ona je isla sa tim i tim momkom i uz to je velika verovatnova da joj dodaju jedan neugodan epitet.
Ako je brak u pitanju za zenu se kaze ova je ionako udavana i uz to se doda jos mnogo toga sto ne mora biti istina.
Na zalost zene su uvek u gubitku
... a zasto je to tako???
---> *ebem ti ja taj balkanski nacin "uvelicavanja muskog roda" -> da oprostite, sto ima onu stvar izmedju nogu, moze da radi sta god hoce... EH KAD BI GLUPOST BOLELA... jedno 90 % ljudi bi od bolova pocrkali!!!!!!!!!!! :mad: :mad: :mad:
Dodatno:
Znaci, ako covjek zenu maltretira; tj da je tuce, da je vara, da je ne radnik, da je laze itd itd itd... --> a zena se onda rastane --> ipak je covjek onaj koji super ispane... jeli???!!!
:mad:
fingersbroken
09-23-2005, 21:18 PM
Mislim da razumijem lunu.. a razumijem i rifceta. Rifov post ima jednu vrlo bitnu kariku u sebi za razraditi. Rif ustvari prica o ljudskim kvalitetima i da je to pod broj jedan ono sto treba traziti a ne parametre koji se mogu na papiru nabrojati sa nalijepljenim znacima upita pored svakog parametra. ALI, postoji jedna stvar. Parametri ni u kom slucaju ne mogu odrediti ljudskost, ali ljudskot u ljudima sama po sebi gradi te parametre. No, opet, ukoliko biramo po parametrima ljudskost tesko da cemo naci, jer se tako ona ne prepoznaje, a ako trazimo ljudskost parametri ce neminovno ukoliko je nadjemo biti tu. A nista nije zbog parametara da se razumijemo. (da dodam: u parametre ne ubrajam pitanje para i nista vezano za poreklo po necemu sto se za ovo veze, ili nista vezano za rasu (sto je kod nas vec zanemarujuce jer i nemamo razlicitih rasa dole, a ja ionako vidim ljude samo kao ljude i neljude drugo me se malo tice :) ).
No, ne verujem da je luna tu sta drugo mislila. Nju moram, zbog svog nacina razmisljanja, da podrzim u onom prvom sto je ona rekla: nas brak oslikava nas same. Niko nam ne bira zenu do nas samih (bar danas je tako). Promasen brak je promasena tj nezrela odluka. Koliko nezreo treba biti da takvu jednu odluku pogresnom doneses: VRLO!!!
Naravno da se sve stvari ne mogu unapred izabrati, ali meni nisu jasni ljudi koji ni ne pokusavaju, ili bnar ne pokusavaju kako treba. Ne razmisljati o tome, vec se povoditi nekakvim trenutnim hirom ili potrebom, i uleteti u nesto nesigurno moze da ne ispadne lose, ali u vecini slucajeva nazalost se zadrzava neslavno. Meni to nesto govori o tim ljudima, i ne sudim nikoga pre nego ga upoznam, te necu generalizovati, ali cu reci da ljudi koji takve greske u zivotu prave bas i nemaju neku pozitivnu sliku iza sebe. Bar ne kod mene...
A naravno da se greske svima desavaju. Pitanje je samo koliko se trudimo da ih ne nacinimo ili koliko se trudimo da ispravnu stvar ucinimo. Da to obuhvatimo jednim: koliko se trudimo znanja da steknemo? (a znanje je ono sto pomocu cega ispravne odluke donosimo).
Pozdravljam.
Lunche, hvala ti sto si na ovako lijep nacin uspela da razumesh ono sto sam napisao. Brak , treba da bude nesto sto treba da traje onoliko koliko mi sami trajemo.Ukoliko se dese nepredvidjene promene i stvari koje mogu uticati na doticni , onda je naravno bolje sto pre se skloniti od nesrece, jer ce brzina doprineti nekom zdravijem resenju, odnosno slobodi .
Mene recimo ne pogadja sindrom tog da je muskarac "IZNAD", iako je nasa nadmocnost vidljiva u nekim drugim vidovima delovanja . No o tim vidovima i nekom vecem rangu se moze pricati u temi koja bi govorila o tome !Naravno i samo radi postovanja onih koji ne misle tako, a to su obicne , vrste zena koje zele da budu tu negde na istom nivou, sto je opet za postovati (hrabrosti i drcnosti radi ) ...
Ono sto sam pored toga sto sam ispisao, hteo sam reci jos i da sudeci po danasnjem ponasanju zhena, je mnogo teze naci , zenu koja moze da odgovori pitanju ZIVOTA ZA NEKO DUGO VREME, sto je po meni osnovni cilj zajednickog zivota coveka i zene !Sto automatski otezava i htenje zena da pronadju sebi "coveka iz sna " .... Nije fora naci nekog ko je sam po sebi privremen, sebi nema fiksne ideale i kodekse ponasanja i vodjenja kroz zivot ... OK, sad ne treba osudjivati ni te koji nisu u stanju da rese svoju misteriju "STA TRAZE OD SUPRUZNIKA", jer je sigurno da ce naici na one sebi slicne, ili na one koji ce im pomoci da se u potpunosti pronadju i otvore svoje vidike i polja delovanja .
Ja iskreno , najvise cenim iskrenost i otvorenost, tako da moja zena, ako je budem imao, i ako se ozenim, ce pre svega biti OTVORENA i ISKRENA ...
Jos jednom hvala ti ...
fahrudin
09-24-2005, 01:31 AM
da vam kazem, da ste jos nezreli za brak, nemojte to shvatit ko uvredu, vise ko ideju za razmisljanje ;)
a evo zbog cega, sve je to lijepo sto pricate al ovde neprimecujem da je neko pomenuo decu :rolleyes: a to je ono zbog cega ljudi u biti i osnivaju familije i to je ono sto iza sebe ostavljaju. sve je lako pa cak i razvod nije tezak, sve dok se u svemu tome nepojavu deca koja cesto puta budu igracka u rukama oba roditelja i sa trajnim posledicama. naravno odgovorni roditelj ce po mom misljenju shvatit vaznost odgoja deteta i detetovog prava na zivot i vaspitanje te ce zarad zajednickog interesa (deteta) a to je na kraju krajeva i glavni interes, svoja neslaganja, nepodnosenja i mrznju sakrit i barem ne ispoljavat pred decom koja trebaju tek da sazru i tako kolko toliko ocuvat taj brak, a dok dijete odraste pronadju nacina da zivu jedno sa drugim. naravno ovako bi treballo odgovorni roditelji da radu a neodgovorni salju svoje supruge na abortuse i pribegavaju dosta niskim ponasanjima.
Aznaida
09-24-2005, 15:49 PM
Donekle cu se sloziti sa Fahrudinom. Zapravo, vecina nas ovde (makar tako mislim?) nije u braku i ne zna sta to zaista znaci i nema decu. Mislim da ljudi zbog dece mnogo toga 'progutaju' i zive sa raznim problemima zarad dece. Danas nije lako odgajati dete i usaditi mu u potpunosti prave principe i norme ponasanja i misljenja, vecinom zbog toga sto ni institucija braka vise nema vaznost ko nekad. U svakom slucaju, ovo zavisi od slucaja do slucaja, neko kome je vazna institucija braka i ko je spreman da prihvati odgovornosti i obaveze koje brak nosi, treba da nadje osobu sa istim/slicnim pogledima i razmisljanjima. Da li je neko pomenuo ljubav ovde? Ljubav je glavna stvar u braku, mada ne jedina. Samo, jedna stvar mora da bude jasna, u braku moraju oba partnera da se potrude, da se dobro potrude da ocuvaju i ucvrste tu ljubav, sto podrazumeva puno razumevanja sa obe strane, tolerancije i kompromisa. U jednoj tako harmonicnoj sredini deca mgu da dobiju najbolje vaspitanje. Ali cak i kad nije tako, i kad postoje problemi i nesuglasice medju supruznicima, opet je za dete bolje da ima bilo kakvu porodicu nego nikakvu.
orange
09-24-2005, 16:52 PM
Donekle cu se sloziti sa Fahrudinom. Zapravo, vecina nas ovde (makar tako mislim?) nije u braku i ne zna sta to zaista znaci i nema decu. Mislim da ljudi zbog dece mnogo toga 'progutaju' i zive sa raznim problemima zarad dece. Danas nije lako odgajati dete i usaditi mu u potpunosti prave principe i norme ponasanja i misljenja, vecinom zbog toga sto ni institucija braka vise nema vaznost ko nekad. U svakom slucaju, ovo zavisi od slucaja do slucaja, neko kome je vazna institucija braka i ko je spreman da prihvati odgovornosti i obaveze koje brak nosi, treba da nadje osobu sa istim/slicnim pogledima i razmisljanjima. Da li je neko pomenuo ljubav ovde? Ljubav je glavna stvar u braku, mada ne jedina. Samo, jedna stvar mora da bude jasna, u braku moraju oba partnera da se potrude, da se dobro potrude da ocuvaju i ucvrste tu ljubav, sto podrazumeva puno razumevanja sa obe strane, tolerancije i kompromisa. U jednoj tako harmonicnoj sredini deca mgu da dobiju najbolje vaspitanje. Ali cak i kad nije tako, i kad postoje problemi i nesuglasice medju supruznicima, opet je za dete bolje da ima bilo kakvu porodicu nego nikakvu.
Aznaida, slozila bih se u potpunosti sa tobom, osim zadnje recenice. Mislim da nije bas bolje da dijete ima bilo kakvu neko nikakvu porodicu. Ti si vjerovatno mislila na neke malo blaze nesuglasice i probleme ali evo ja cu navesti ekstremne slucajeve "ikakve" porodice gdje ce otac svaku noc dolaziti pijan i tuci majku (a ovakvih slucajeva ima jako puno), ili pak gdje ce majka po cijeli dan odlaziti sa kafe na kafu po mahali, otac ce visiti sa pivom klipacom pred mahalskim granapom i besposlicariti a dijete ce biti i gladno i prljavo i svakakvo, niko nece voditi brigu o njemu... Eto to je recimo primjer ikakve porodice. Ja mislim da nijednom djetetu ovakva porodica ne treba. Po mom misljenju je bolje da dijete raste samo sa majkom ili samo sa ocem, ako su otac/majka normalni ljudi, maximalno paze i pruzaju ljubav tom djetetu, nego da zivi u ovakvim uslovima.
Inace, za sve ostalo, svaka cast na razmisljanju, vrlo zrelo i odgovorno.
Brak je vrlo složena i vrlo važna institucija u životu, institucija od koje sve potiče - praktično temelj savremenog (pa i ne tako savremenog) društva. Bračni odnosi umeju da budu komplikovani, i ne mogu se tek tako ni generalisati, niti pak objasniti. U braku se živi, u braku se greši i u braku se uči...Ko nije spreman na ovo treće posebno - nije zreo za brak. Uspeh jednog braka zavisi svakako i od određenih priprema za brak - pre braka,a koje se odvijaju u okviru porodica budućih bračnih drugova, ali ponajviše zavise od želje i sposobnosti bračnih drugova da u toku braka uče i nauče module ponašanja i module prilagođavanja na nove životne situacije, koje neminovno dolaze...Možda ćete se zapitati gde je tu ljubav? Ljubav je svakako neizostavni faktor za uspeh bračne zajednice i za zdrave porodične odnose, pokretač pozitivnih i sputavač negativnih tenzija u braku.
Pokretač je postavio konkretno pitanje: Koliko se može u braku trpeti zbog dece, a ja vam iz mog iskustva mogu reći da se zbog dece u braku ne trpi. Doduše, često- ako ne i najčešće -to je opravdanje koje se koristi za "trpljenje" u braku, ali pravi razlog "trpljenja" ipak je negde u samom čoveku - dok deca najčešće budu "najpogodniji alibi" za srcem odabrane odluke.
Ne bih da dužim, a ovo je teme na koju bih itekako mogao...
orange
09-27-2005, 15:24 PM
sanse, naleti cesce i pisi vise... :)
al_Bazari
09-27-2005, 15:26 PM
Al nemo'te više na ovu temu. Strašna je! Brrrrr...
ul_8mart_br?
09-27-2005, 16:09 PM
Po mom skromnom misljenju jedini prolazni razlog za razvod moze biti pronevjera svog partnera, sve drugo je relativno. U tom relativitetu supruznici mogu ici do razvoda zbog banalnih stvari, a najcesce u pozadini lezi pomisao da bi mogao negdje "ubrati" nesto bolje. Jednom razveden tesko da moze imati drugi uspjesan brak. Mozda i moze, ali vjerovatno uz maximalno potiskivanje kapricioznosti koju je posjedovao u prvom braku. Pa poslije kazu, onu prvu je perisan cineo a sad ne smije da pisne ;) .
Sans je to jako lepo rekao. Pokusacu da se nadovezem.
U braku svi zele da ostvare svoje snove (cije sanjanje pocne relativno dugo pre stupanja u brak ) sto je normalno. No nije li previse sebicno kada se u ocima bracnih drugova pocnu kristalisati samo licni snovi i pritom poptuno zanemarivati snovi partnera?
Mislim da je jedan od vecih i cescih problema medju bracnim drugovima upravo zelja ili pokusaj menjanja drugih prema svojim shvatanjima. Bracni drugovi su relativno odrasle i formirane licnosti i tesko da ih drugi mogu promeniti. Primer: navike. Vrlo je tesko naterati nekoga da se odvikne neke svoje navike koju vuce jos iz ranog detinjstva. Podjite od sebe, ko bi vas mogao naterati da to ucinite?
Zato mislim da treba pokusati promeniti sebe, jer mi sebe same mozemo menjati. Druge ne, sebe da. Biti spreman na kompromise. Priznati gresku. Ne misliti da smo uvek i samo mi u pravu.
Svakako ne treba preterati i izgubiti se u tom viru.
Ja pripadam onoj grupi ljudi koja ne bi da trpi ono sto se ne trpi ni zarad dece, ni zarad ljubavi, ni zarad bilo cega.
Giovanni Tigavista
09-27-2005, 17:56 PM
Vrlo je tesko naterati nekoga da se odvikne neke svoje navike koju vuce jos iz ranog detinjstva. Podjite od sebe, ko bi vas mogao naterati da to ucinite?
Zato mislim da treba pokusati promeniti sebe, jer mi sebe same mozemo menjati. Druge ne, sebe da. Biti spreman na kompromise. Priznati gresku. Ne misliti da smo uvek u pravu.
Vozdra Pink,
fino si ovo rekla da sam sebe mijenjas (ko sto bi i trebalo bit') ali vjeruj mi da se ti ne bi mijenjala da to neko drugi ne zeli ili makar pokusava da te promijeni. Sto rece cika Isak Njutn svako tijelo ostaje u stanju mirovanja dok na njega ne pocne da djeluje neka druga sila a ovaj njegov zakon skuzis tek kad se ozenis/udas i to neko mentalno a neko nazalost i fizicki.
Opet kazem, valjda to mijenjanje ima neke veze s evolucijom, ne znam bas dobro , uglavnom se luftalo s casova biologije/hemije (al' zato nikad fizike :D ).
Sad to neka raja zovu kompromisom i to je meni OK ali ustvari kad bolje pogledam promijeni tebe zena i promijenis ti nju, i uhvatis sebe u situaciji kad si rek'o da nema samse da ti to uradis tako a opet ga uradis na kraju i to skontas malo kasnije (ovo za neke banalne primjere gdje trojstvo saka-nos-patos ne igra kljucnu ulogu u konfliktima).
Elem, razvod. Naranja je vrlo plasticno opisala ono sto sam htio reci da imati nekakav brak (pa recimo i los) nasuprot razvodu je poziv na suicid u mnogim slucajevima i to potpisujem dusom i tijelom i ovo malo mozga u glavi.
A ljudi se razvode iz raznoraznih razloga a neki cak i zbog djece. Ko skuzi shvatice.
Veselo!
Giovanni
juskos
09-29-2005, 14:39 PM
Ako govorimo o razlozima za razvod braka ima ih nekolicina.
1. Ako muskarac pored svoje zene poseduje jos jednu rezervnu ( sto se onda zenio nije mu to trebalo mogo je uzet kucnu spremacicu za sitne pare)
2. Ako muskarac ide i lumpuje svaku noc i provodi se i zapostavlja svoju porodicu i bracne obaveze.
3. Ako muskarac zlostavlja svoju suprugu i ugrozava joj egzistencijalni opstanak.
4. Ako zena prevari muskarca
5. Ako zena ne ispunjava svoje bracne odnose.
6. Ako se supruznici obostrano omalovazavaju i ne pokusavaju da svoje porodicno stanje srede.
7. Ako se zenina familija mesa u brak cerke i remeti porodicne odnose ovo takodje vazi i za musku stranu.
Da ne nastavljam ima toga dosta mada ima i glupih razloga kada zene pokusavaju da budu dominantne u braku a muskarcu to smeta e to je vec problem bez problema.
İtako dalje dabogda nikog ne zadesilo nego vam Allah dao dobre i razumne supruznike.
Mada u svakom slucaju drugi brak uvijek moze da bude srecan
Samarkand
10-28-2005, 21:36 PM
To uglavnom rade zene koje su neobrazovane (zbog toga najcesce i ekonomski zavisne od kakvog takvog muza), nemaju snage da prekinu agoniju i preduzmu nesto.
Ako zena hoce da se obrazuje, bude samostalna, hoce da ima posao (koji se placa za razliku od onog u kuci) onda se ona .."inati, nije zenstvena, prestaje da bude zena...." (procitaj temu ZENA POLICAJAC)
Hašašin
10-29-2005, 03:54 AM
Rijetko koja zena hoce da se obrazuje kad se uda.Al' stvarno su ove zene udate sto studiraju bas muskaste nesto.To je bas dosta odvratno samo po sebi.Mislim ostavit djecu negdje i otic' na fakultet?!Ne razumijem ih stvarno...
Samarkand
10-29-2005, 18:56 PM
Ja sam mislila prvo fakultet pa udaja ali moze i drugim redosledom.
Hašašin
10-30-2005, 02:01 AM
Pa ono moze i drugim redosljedom ali pod uslovom da nemas djece.Jer sto stignu djeca slobodno batali fakultet.Moras da si supermen da bi stigla i da ucis i da ides na fakultet i da stignes oko djece, i da namiris...
Maryam
11-24-2005, 11:30 AM
Razvod braka je fino definisan islamom. Postoje ajeti u Kur`anu da ih parafraziram jer nemam pored sebe Kur`an da bih citirala
"Majka nije duzna da trpi zlo radi djece, otac nije duzan da trpi zlo radi djece" gdje se na to nadovezuje da je razvod braka Allahu najmrskije dozvoljeno djelo.
Neki dan sam slusala fine komentare o razvodu braka od jednog divnog covjeka koji svojim rijecima dolazi do srca ljudi Hafiza Bugarija.
"Dosao mi covjek ila hoce da se razvede, ne mogu oni dvoje bit vise zajedno, jedva cekaju da se rastave pa da im svane. I pokaza on meni sliku, kad ono oni dvoje na motoru, pa im sve kosa leprsa na vjetru (hahahha) asikovali 6 godina, ljubav samo tu nigdje drugdje, imali puc da se nisu uzeli"
"A sad bi da se razvode. I ja ga pitam ko je ovo na slici" a on ce "Ja i moja zena, iz vremena kad smo se zabavljali" na to ce hafiz "Ma niste ovo vi. Ovo ti sa zenom??? Nemoguce, pa vi se ovdje volite, pogledj sve ljubav iz slike izbija"
No najcesce se brakovi sklapaju uz komentar "Kakve ima oci pa to na dunjaluku nema, a tek zube, a jesil mu vidjela stas, a one zelene oci ah majko moja" a muskarci "Jesil je vidio vila nad vilama, a one trepavice, a one ruke, a taj stas, ah to je zena mojih snova"
A niko ne razmislja "On je musliman pada Allahu na sedzdu bit ce odmah i dobar muz i dobar otac, dovoljno je da ispunjava svoje islamske duznosti i nikom nista nece zafalit" Isto to vazi i za zene.
Pa se fino zapitajte. Nisam protivnik razvoda braka ali zna se kada je to dozvoljeno.
Mada vjerujte takav je psiholoski profil nasih zena, prije ce oprostit muzu prevaru nego mijesanje njegove rodbine u njihov brak.
Sto mi nikako nema logike.
sellam,
zucky_85
11-10-2007, 15:00 PM
Gledam nešto ove teme,ima tema Razvod a nema Brak:) (il' je ja ne nađoh ).
Naime,razvod braka je pojava koja u poslednje vreme uspešno parira brakovima,postignut je balans između te dve pojave nažalost(sad brak ispade pojava,QQ),pa se ja pitam aman šta je problem?
Da l' se ljudi toliko dobro ne upoznaju,pa tek kad se uzmu skontaju da nisu hteli to?
Il' je problem u buđenju ambicija ,koje ne mogu postići svoje ostvarenje ukoliko ih brak previše guši i sužava,pa se reše da napuste taj štit,ili je nešto treće?
I da,jedna zanimljiva stavka me zanima,po islamu je poželjna razlika u godinama supružnika čini mi se, ne veća od 20 godina?Ispravite me ako grešim,e sad,zanima me koliko je "normalna" pojava uzimanja za sudruga nekoga ko je jako stariji od žene(više od 20 godina)? I da li je to jedan od vidova "kvazi brakova" u današnje vreme,ako uzmemo u obzir da nije vreme zatiranja loze,napuštenih udovica i sl.
ul_8mart_br?
11-10-2007, 15:14 PM
Mislim da ne bi trebalo biti ogranicen godinama, kad si vec pomenula Islam, on u tom kontekstu nema ogranicenja. Pejgamber a.s. je bio ozenjen sa Hz Hatidzom koja je bila starija od njega 15 godina, ali takodje i sa Hz Aisom koja je bila mladja oko 40 godina. Slazem se da je danas teze odrzati brakove sa velikom razlikom u godinama, sto zbog dubokih razlika u trendu cak bliskih generacija, sto zbog nekih drugih kodeksa koji danas vladaju.
zucky_85
11-10-2007, 15:19 PM
Da,ali današnjica se znatno razlikuje od vremena Pejgambera s.a.w. i zato me čudi ta pojava,primećujem da je ima.
Cilim
11-10-2007, 21:17 PM
Naravno da je ima po Pazaru i to dosta.U vecini slucajeva je razlog razvoda ili nesloge u braku to sto se dvoje "bracnih drugova" nisu uzeli zbog ljubavi nego zbog nekih materijalnih razloga(kola,kuca,pare...),i normalno dzaba sav taj imetak kad tu nema ljubavi.Interesantna pojava kod nas,vecinom djevojaka,je to da kad
je neka drugarica pita za nekog momka,a pritom ne zna kako da objasni ko je to,prvo sto ce reci "ada onaj sto vozi onog bulja ili dzipa",ili "ona sto ima onu veliku kucu tu i tu"..I kakav covjek da da komentar na ovo??
PutNick
11-12-2007, 02:37 AM
Razlog velikog broja razvoda, kao i svega drugog losheg, cime se ova nasha mala charshija ispunila je sigurno nedostatak islamskog odgoja. Ako se neko odgaja uz latinoamericke serije, kako ce moci da razume i postuje instituciju braka, i sta ce spreciti nju/njega da ide okolo i proba potencijalnu buducu osobu, sa kojom ce ziveti u dobru i zlu, dok ih.... razvod ne rastavi. :eek:
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.