View Full Version : Krvne grupe
And_U_Price
09-22-2005, 15:05 PM
Evo mene zaintrigira kakva je struktura "krvi" clanova ovog foruma :) Na ovom mestu mozemo malo govoriti o krvnim grupama, reci zasto je vazno znati koja ste krvna grupa.
Ja cu napisati par rijeci o ovome sa medicinske strane.
Za postojanje krnih grupa odgovorni su eritrociti. Eritrociti su crvene krvne celije (ne zrnca) koje na svojoj lipidnoj membrani sadrze odredjene proteine - antigene. Ovi proteini ucestvuju u reakciji hemaglutinacije koja se desava kao odgovor na mesanje krvi razlicitih grupa.
Krvne grupe su dakle odredjene ovim antigenima na povrsini eritrocita. Eritrociti koji pripadaju A krvnoj grupi na svojoj povrsini imaju A antigene, eritrociti osoba B krve grupe sadrze B antigene, O krvne grupe ne sadrze antigene a osobe koje imaju AB krvnu grupu imaju zapravo eritrocite koji na svojoj povrsini sadrze i A i B antigene.
Istovremeno u krvi ovih osoba postoje i antitela prema antigenima razlicitih krvnih grupa i to osobe krvne grupe A imaju antitela prema B antigenima, osobe B krve grupe imaju anititela pram A antigenima, AB krvne grupe nemaju anititela, dok oni koji imaju O krvnu grupu imaju antitela i prema A i prema B antigenima.
Ovo sve je kao sto rekoh u osnovi reakcije hemaglutinacije (slepljivanje eritrocita) sto moze dovesti do fatalnih posledica pri transfuziji pogresne krvi. Razgovaracemo o ovome nadam se jos, a za pocetak vi recite koja ste krvna grupa, naravno ako znate.
Jos samo da napomenem da postoji vise sistema odredjivanja krvnih grupa a ja sam odabrao ovaj najpoznatiji i najrasprostranjeniji ABO-sistem. Drugi koji se takodje koristi je i Rh (rhezus) sistem koji ima samo dvije opcije - pozitivan ili negativan, ali i o tome drugom prilikom.
orange
09-22-2005, 15:24 PM
Ja sam nulta, brat nulta, logicno i mama i tata nulta. Za rh faktor nisam sigurna, ovo sam skontala jos u gimnaziji na bioloskoj sekciji kad nam je kolega ciji je otac bio direktor transfuzije tada, donio svu opremu za utvrdjivanje krvne grupe. Medjutim, mogli smo vidjeti samo krvnu grupu ali ne i rh faktor, falilo je nesto da bi se to utvrdilo.
Zafrkana O grupa, jelde price?
And_U_Price
09-22-2005, 15:27 PM
Pa sad zfrkana kako se uzme. Inace O krvna grupa je i najcesca, a to zfrkano bi nzacilo da O krvna grupa moze primite krv samo svoje (dakle nulte) ali zato moze dati svima. To sve naravno teoretski, mada se danas u praksi to mislim sve manje koristi vec se ide na to da se da je krv identicne krvne grupe.
Sto se Rh faktora tice, pozitivan Rh se nasledjuje dominantno tako da ako su ti otac ili majka O+ onda si ti verovatno O+ mada ne mora da znaci ali uglavnom jeste. :)
And_U_Price
09-22-2005, 15:29 PM
I zaboravih da naglasim, da sam postavio i anketu pa bih molio da svi koji znaju glasaju cisto da vidim da li smo reprezentativan uzorak ljudske populacije :)
Deddha
09-22-2005, 15:32 PM
Ja sam nulta(negativna valjda). A da i glaso sam. Pravi savjesni gradjanin :D
orange
09-22-2005, 15:35 PM
jooo nula na ovom forumu :D:D
da, na to sam mislila, zeznuto je kad bi meni, ne daj Boze, trebala krv, morao bi mi dati samo neko sa nultom. Srecom, ima nas kamara, ne sekiram se :)
Aznaida
09-22-2005, 15:52 PM
Ja sam B negativna. Koliko je ova grupa zastupljena? Kazu da je ovo najredja grupa?
A+
Babo i sestra su 0+
Majka A-
Ja i naj mladja sestra A+
Znaci osigurani smo na svaku stranu ako bude ikad sta zatrebalo (krvi) ...
fingersbroken
09-22-2005, 18:03 PM
Da ti posaljem uzorak krvi u attachmentu pa vidi kakva mi je krv :D
Bujrum ako kom zatreba, O+ ... !
fingersbroken
09-22-2005, 19:03 PM
I zaboravih da naglasim, da sam postavio i anketu pa bih molio da svi koji znaju glasaju cisto da vidim da li smo reprezentativan uzorak ljudske populacije :)
Haj mi objasni sta ti je taj reprezentativni uzorak ljudske populacije svega ti. Nemoj nesto licno da shvatis ali ti ja ove medicinske termine (u kojim nema puno smisla) ne varim kako treba. Pa posto mislim da se njima pogresno gleda na svijet hajem da ih diskutujem. Ako im ima neke mudrosti u tome ti nam je predstavi :).
Giovanni Tigavista
09-22-2005, 21:10 PM
And U Price, trebalo je mozda u anketi dozvoliti da se izabere vise opcija jer ima i medicinskih fenomena odje.
Elem, Giovanni je nekih 33 godine svog zivota imao AB Rh- grupu da bi prije mjesec dana poceo da fura A Rh+ grupu a izgleda da geografija i aluvijalne ravni tu imaju presudnu ulogu...
Znaci na balkanskim prostorima a i diljem Europe sam AB negativna a na sjevernoamerickim ukljucujuci tu i zajednicu opstina Albuquerque sam A pozitivna.
Go figure iliti pa ti skontaj
Veselo!
Giovanni
Interesantno...
Evo bas sad komentarisem prijateljima kako vidis covjek moze po nesto naucit na ovom forumu.
To bi trebalo da nam bude i moto.
annonimus
09-22-2005, 23:53 PM
Ja sam A+
Nego sto je bukadar ovih 0 to nije humano :)
Aviceno ja sam A Rh pozitivna .
Giovanni slican fenomen se desio i kod moje sestre, mada je ona i dalje ostala na kontinentu ( doduse u drugoj drzavi) .
Mitko
09-23-2005, 00:49 AM
Ja.. Neznam koja sam krvna grupa :D :D (iskreno) Shteta shto ne mogu glasat za "neznam" :s :o
Andol
09-23-2005, 02:28 AM
Zaboravio sam koja sam, al bih hajo saznat imal kako se grvna grupa odrazava na osobine kod covjeka, imunitet itd. ??? ne samo ko mi je moze dat ili kome je mogu dat. To znaj ovi u bolnicu, mene to ne zanima. :)
Birdum-Bardum
09-23-2005, 08:52 AM
Nikad nisam znao koja sam krvna grupa i dalje ne znam. Nekako mi se nije dalo da to provjerim, zato nisam ni mogao glasati ovdje u ovoj anketi. :)
And_U_Price
09-23-2005, 16:03 PM
@fingers: sintagma :reprezentativni uzorak" nije nikakav medicinski termin. Ne razumijem kakko si tako shvatio. To je statisticki pojam, koji se odnosi na uzorak kad se pravi neko istrazivanje. Ja sam se samo figurativno izrazio misleci da li je i medju clanovima foruma nulta grupa najcesca kakav je slucaj u opstoj populaciji. Dakle, nista posebno.
@Giovanni: zaista cudna situacija. Jedini logican odogovor je da su jedni ili drugi pogresili, jer je obelezavanje krvnih grupa univerzalno prihvaceno. Nisam zaista cuo da se preko okeana drugacije radi. Ako sta saznam javicu. Moram se raspitat'.
Evo primera reprezentativnih uzoraka sa manje-vise nemackog govornog podrucja :)
____ Deutschland__Österreich____Schweiz
A ......... 43% ........... 41%........... .47%
0 ......... 41% ......... . 37%............ 41%
B ......... 11% ......... . 15%........... ..8%
AB ......... 5% .......... ..7%............ ...4%
B+..... 9%
0- ..... 7%
A- ..... 6%
AB+... .3%
B- ......2%
AB- ....1%
And_U_Price
09-23-2005, 16:39 PM
Ipak je u svetu nulta najcesca gledano ukupno (0+) + (0-) = 45 % :)
fingersbroken
09-23-2005, 16:52 PM
I sta sad sa tim? Cisto me zanima, sta se zakljucuje na osnovu toga?
And_U_Price
09-23-2005, 17:01 PM
Na osnovu cega? Toga sto je najcesca nulta krvna grupoa? Ako si na to mislio ne zakljucuje se nista. Nije mi ni bio cilj da bilo sta zakljucujem, vec sam to pomenuo onako usput. Hteo sam da malo pricamo o krvnim grupama, a statistika je opet kazem u drugom planu.
fingersbroken
09-23-2005, 21:24 PM
Ok.. samo pitam, jer ne znam sta ti je na umu. Eto sad znam i nista lose na umu nemam nit sam imao :)
Andol
09-24-2005, 00:05 AM
Forum to ti je ko televizija. Hamo, pipa i ostala ekipa i gotovo. Moras prevest to da bi te shvatili.
Und_Sie_Preis : Ti budes 0-ta grupa? Ja ili preskocih to ili ti nigde ni ne pomenu koja si ti krvna grupa? :)
And_U_Price
09-24-2005, 20:04 PM
Tacno. I ja sam nulta i to pozitivna, a to nisam znao do prije tri godine kad sam to sam sebi odredio na vezbama iz fiziologije. :)
al_Bazari
09-24-2005, 22:31 PM
Da me ubijes sad, ja ne znam koja sam krvna grupa.
Nidje mi nije ubiljezeno.
And_U_Price
09-25-2005, 17:37 PM
Nekoliko poslednjih postova je izbrisano zbog neozbiljnosti i zbog toga sto nikakve veze sa temom nemaju. Molim clanove Andol, fahrudin i Deddha da se drze za date teme a ako ih ista ne interesuje da ne odogovaraju.
A to da li se studiranjem postaje pametniji, pitajte pod RAZNO!!!
Pre neki dan, u Muzičkoj slagalici pitanje: Ko može dati krv osobi koja ima krvnu grupu B. Odgovor koji je priznat kao tačan bio je "0" i "B". Koliko ja znam vidici su u medicini po ovom pitanju prošireni, pa se po najnovijim saznanjima ipak ne praktikuje davanje "0" krvi osobama koje imaju "A" "B" ili "AB" već strogo onima koji imaju "0"krvnu grupu. Doktore, nešto više???
Aznaida
09-27-2005, 13:11 PM
One more question for doc :)
Ja sam jednom htela da dajem krv ( u dobrotvorne svrhe, to mi se nesto uvek cinelo kao mnogo lepo delo ), a mama mi ne dade...ima li ikakve veze to sto ne jedem puno sa davanjem krvi???
galaksija
09-27-2005, 13:13 PM
Tacno. I ja sam nulta i to pozitivna, a to nisam znao do prije tri godine kad sam to sam sebi odredio na vezbama iz fiziologije. :)
Ne do Bog al' da znas,ako ti zatreba krvi...tu sam brate ;)
And_U_Price
09-27-2005, 20:49 PM
@sans: U pravu si, a to sam vec i usput pomenuo. Teorijski nulta krvna grupa bi mogla biti opsti davalac, iz razloga o kojem sam takodje govorio, a to je da se na membrani eritrocita O krne grupe ne nalaze antigeni koji bi izazvali nezeljen odgovor kod primaoca. Medjutim, u praksi se to vise ne praktiuje (ili mozda izuzetno rijetko u nuznim slucajevima) i to iz razloga sto ne postoje apsolutno kompatibilne krne grupe. Pored ovog ABO sistema koji je najrasireniji postoji jos dosta sistema krvnih grupa, kao sto su Rh, MN... pa se moze desiti da krvne grupe nisu podudarne u nekom od ostalih sistema. Kod nas se rutinski vrsi identifikacija u ABO i Rh sistemu.
@Aznaida: Davanje krvi je prije svega human gest ali ima i utemeljenje u medicini jer je dokazano da davanje krvi dovodi do "obnavljnja" krvotoka. Elem, svaki faktora (a davanje krvi to jeste) koji dovodi do smanjenja hemoglobina (proteina u eritrocitima koji vezuje gvozdje), stimulise bubrege da luci jedan drugi protein koji se zove eritropoetin a ovaj sa svoje strane stimulise kostnu srz na proizvodnju eritrocita, sto dalje popravlja krvnu sliku tj. optimalnu koncentraciju hemoglobina. E sad to sto ne jedes puno je problem sa druge strane, :) ali i sto se davanja krvi tice, svaki cin je svojevrstan sok za organizam pa postoji opasnost od kolabiranja ukoliko je recimo krvni pritisak nizak i sl. U svakom slucaju ako se odlucis da das krv doktor koji za to bude zaduzen ce svakako proveriti te parametre ta na osnovu toga i postupiti.
@galaksija: hvala na velikodusnosti. Isto vazi i obratno i naravno za ne daj Boze :)
ElViRa
09-27-2005, 21:50 PM
Ja sam 0 pozitiv
Dobra je ovo krv, samo nevalja je nikome dati (jer se vecina otruju....hahahahaha sala)
Phikret
09-27-2005, 22:17 PM
I sa sam mislim nulta grupa takodje. Interesuje me, ako se zaista desava ovo sto se desilo Giovaniju sta se u tim situacijama radi? Mislim na to, da u slucaju takvoj osobi hitno zatreba krv, koju bi mu dali? BIlo koju od ove dvije ili???
Andol
09-28-2005, 01:38 AM
Ja isto ne jedem puno. Kad bih hteo da dam krv u nedobrotvorne svrhe bil po u nesvest :)
And_U_Price
09-28-2005, 11:32 AM
I sa sam mislim nulta grupa takodje. Interesuje me, ako se zaista desava ovo sto se desilo Giovaniju sta se u tim situacijama radi? Mislim na to, da u slucaju takvoj osobi hitno zatreba krv, koju bi mu dali? BIlo koju od ove dvije ili???
U takvim situacijama vrsi se provera na licu mesta. Dakle, postoje brze metode za odredjicvanje krvnih grupa na osnovu kojih bi se i rukovodili u daljem postupku :)
Aladdin
09-29-2005, 04:30 AM
I opet,sta reci... Faruk je pokrio medicinski aspekt,tako da nista novo ne mogu reci. Aznaida,dobro si cula.:) A ovo sa promenom Rh faktora je nemoguce. Inace,ja sam A+,izuzetno zahvalna krvna grupa. Upravo zato sto je cesta...:)
... toliko cesta i nije --> kako mozes po anketi vidjet, dominira grupa 0
http://www.kinder-hd-uni.de/bilder/blutbank7.jpg
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.