PDA

View Full Version : Lista za Sandžak ušla u Vladu

Emir
09-22-2005, 16:55 PM
Nosilac Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin danas je potpisao sporazum o pristupanju vladajućoj koaliciji.
Sporazum je u ime vladajuće koalicije potpisao predsednik Demokratske stranke Srbije i premijer Vojislav Koštunica. Lista za Sandžak imaće tri zamenika ministra, po jednog u ministarstvima prosvete i sporta, za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za kapitalne investicije, a poslanik Liste za Sandžak Bajram Omeragić biće imenovan u Savet Vlade Srbije za evropske integracije.

Nema sta tri put ura za nas

Phikret
09-22-2005, 20:27 PM
Eto sad je i SDA u istoj vladi u kojoj je i Rasim (izdajnik???)? A ovi?

Reef
09-22-2005, 20:29 PM
Ma politika je stvar za mazanje ociju ljudima . Utakmica je to buras ... Ko spremnijeg napadaca,vise sanse za postizanje golova . Tako da je najbolje sedeti na tribini i posmatrati kako se jedni protiv drugih kolju po terenu ! Bruka , kako okrenes !

Glumac
09-22-2005, 20:37 PM
LISTA ZA SANDŽAK DEO VLADE SRBIJE
BEOGRAD - Koalicija "Lista za Sandžak" od danas je deo Vlade Srbije i imaće zamenike ministara u ministarstvima za kapitalne investicije, za prosvetu i sport i za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Kako su naveli predstavnici te koalicije na konferenciji za novinare, Bajram Omeragić biće zamenik ministra za kapitalne investicije, Esad Džudžević zamenik ministra prosvete, a Nusret Nuhović zamenik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Omeragić i Džudžević su naveli da su sporazum o ulasku "Liste za Sandžak" u Vladu Srbije potpisali predsednik vlade i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i lider "Liste za Sandžak" Sulejman Ugljanin.Oni su kazali da je takodje potpisan i sporazum o strateškoj saradnji "Liste za Sandžak" i DSS-a. Nisu izneti detalji o tom sporazumu. Omeragić je kazao da Koalicija Lista za Sandžak podržava napore Vlade za što bržu evropsku integraciju, za očuvanje zajedničke države Srbije i Crne Gore i uspostavljanju pravne države. Prema njegovim rečima, poslanici Koalicije u Skupštini Srbije već godinu dana podržavaju sve evropski orijentisane zakone koje predlaže Vlada Srbije. Esad Džudžević kazao je da Koalicija Lista za Sandžak ima snažno biračko uporište u tom regionu i da želi da ga uključi u sve državne i društvene institucije. Dodao je da je Sandžak medju najzaostalijim regionima u Srbiji i da je želja da se stanje poboljša jedan od motiva za ulazak u Vladu Srbije. Omeragić je naveo da je "ovo istorijski trenutak" za gradjane Sandžaka, jer prvi put njihovi predstavnici izabrani na izborima ulaze u Vladu Srbije. "Do sada su gradjani glasali za svoje predstavnike, ali u vlast je iz Sandžaka ulazio neko drugi, koga izaberu vlasti", rekao je Omeragić. Naveo je da Koalicija Lista za Sandžak ima želju i interes da učestvuje u svakoj demokratskoj vlasti u Srbiji i da ostaje u "izuzetno dobrim" odnosima i sa opozicionom Demokratskom strankom.
"Naša procena je da će buduća demokratska vlada izgledati - DS i DSS, stranke manjina i još neke stranke demokratskog kruga...Mislimo da je tom stožeru, DS i DŠ, potreban još jedan čitav mandat, kada se ovaj završi, da bi došli do Evropske unije. Mi hoćemo da damo taj doprinos", rekao je Omeragić. Predstavnici Koalicije Lista za Sandžak odbacili su mogućnost da savez sa DSS utiče na pad popularnosti medju biračima u Sandžaku. Oni su naveli da su Bošnjaci Koštunicu podržali već na predsedničkim izborima 2000. godine, da je on prvi političar koji je upotrebio termin Bošnjaci, kao i da je Vlada Srbije koju on predvodi prva ukinula izborni cenzus za stranke manjina.

SDP-SZS:POLITIČKA TRGOVINA
NOVI PAZAR - Sandžačka demokratska partija Rasima Lajića i njihov koalicioni partner Stranka za Sandžak oštro su reagovale povodom povodom koalicionog sporazuma izmedju Demokratske stranke Srbije i koalicije Lista za Sandžak. Portparol SDP-a Mirsad Jusufović ocenio je da je politika Liste za Sandžak krajnje neprincipijelna. On je u izjavi za naš radio podsetio da su upravo oni (Lista za Sandžak), predsednika DSS Koštunicu nazivali “salonskim četnikom, a sada sa njim sede u kabinetu”. Jusufović je ocenio da “ovde vlada politička trgovina po princiipu ko da više-njegovi smo”. Prema oceni portparola SDP-a, današnji transfer neće imati nikakvog uticaja na stabilnu skupštinsku većinu u Novom Pazaru i Sjenici. Potpredsednik SZS Azem Hajdarević ocenio je za Sto plus da je reč o “očitoj prevari birača”. On je podsetio da su Bošnjaci u Sandžaku na prošlim parlamentarnim izborima glasali za jednu političku opciju, da bi Džudžević i Omeragić na polovini mandata pristupili drugoj. “Osim toga, taj transfer je obavljen u trenutku kada je bio neophodan i Ugljaninu, ali i Koštunici. Ugljaninu zbog više krivičnih prijava za zlouptrebe službenog položaja i kriminala u opštini Novi Pazar, a na drugoj strani Koštunici su ta dva poslanika bili neophodni zbog toga što je izgubio poslanike Čovićeve Socijaldemokratske partije”, rekao je Hajdarević. Sandžačka demokratska partija čini okosnicu većine u opštinskoj skupštini, koju je oformila sa Strankom za Sandžak, Srpskom radikalnom strankom (SRS) i Srpskim demokratskim savezom. Lider koalicije Lista za Sandžak Sulejman Ugljanin je predsednik opštine.

fingersbroken
09-22-2005, 20:48 PM
Imas do sutra da umjesto ovog posta ostavis samo linkove. Ukoliko to ne ucinis post ce ti bit uklonjen.

A slike cu ja da uklonim. Mrsko mi da te opominjem valjda razumijes da ne mozes ni sa kakvim licnostima da se izigravas i da sa njima cirkus teras. Haj budi covek (ako jesi) i ne provociraj nego se fino ponasaj. I nemoj ruzno bas na sefte.. ne ide.
Pozdravljam.

Reef
09-22-2005, 20:53 PM
A i avatar ti je prilicno diskutabilan, cisto radi postovanja drugih ! Koliko vidimo, niko do sad nije koristio bilo sta , sto bi se moglo prokomentarisati kao provokativno ( narocito sa nacionalne strane) do tebe !
Nije tesko biti fin !

Deddha
09-22-2005, 20:55 PM
Ma ostavi dechka, bash je simpatichan. Zabolilo ih je shto che konachno u vladi biti neki boshnjak sa bojom i mirisom, a ne ko ovi dosadashnji beskichmenjaci ;)

Glumac
09-22-2005, 22:25 PM
Nije meni krivo,vec mi je naprotiv drago sto obe politicke partije iz novog pazara imaju predstvnike u vladi Srbije.Mislim cak i da je veoma korisno zbog rada opstine u Novom Pazaru.Evo od kako traje mandat novoj skupstini,prezentuju nam samo svadje i svaljuju krivice jedni na druge.Ovi iz SDA optuzuju ove iz SDP kako su u vladi sa cetnicima.Sad su zajedno u toj,kako vi zovete cetnickoj vladi,pa ce valjda i nama gradjanima biti lakse.

Sto se tice mog avatara.Sajkaca(ponovo ce da bude,vec je usvojeno,deo gardijske uniforme)i legitiman grb drzave Srbije.Ja time nikog ne vredjam.Ako bi to radio vredjao bi sve drzavljane Srbije u koje spadaju sve nacije koje u njoj zive.

Sandokan
09-22-2005, 23:23 PM
Mislim da ovog MLADICHA treba odmah banovati ZBOG ROMANIJSKO-CHETNICHKOG avatara!!

Emir
09-22-2005, 23:56 PM
Obzirom da se ovdje vise raspravlja o njegovom avataru vecina je odlucila da se izmjeni i ja cu to uraditi. Ukoliko decko ne moze da pise bez sajkace onda lijepo nek ode po Srbiji i tamo neka je nosi. Na ovom forumu vlada druga kapa i treba je postovati, a postavljanjem tog avatara pokusava da izazove svadju.

No sto se tice koalicije Liste za Sandzak sa DSS-om, tu je sve jasno. Kao sto je bilo na vijestima i Tadic i Kostunica su potpisali pristupanje Liste za Sandzak vladi, tako da je sve legalno. Razlika izmedju OVE koalicije i sdpszsovsko cetnicke je ta sto su oni usli u koaliciju da bi nas narod upropastili i pristali su da udju u koaliciju sa cetnicima da mi makli muslimane, dok je ova nasa koalicija prije svega zasnovana na pomoci nasem narodu. Tj. da se obezbede bolji uslovi za nas narod i inshallah da se nesto ucini na napredku regiona.

Sandokan
09-23-2005, 00:05 AM
Ja sam za RAVNOPRAVNOST I DEMOKRATIJU ,zashta ONI nisu sigurno.
Niko od nas nije stavio nikakav provokativni avatar, niti ovdje iko ikoga TJERA sa foruma ,kao shto ONI rade na njihovom NAZZI forumu(neka rijeka .com).....
Poshtovanje VELIKI Shtrumpfe...idemo dalje....
p.s. Imal josh mnogo Veliki Shtrumpfe??

Emir
09-23-2005, 00:33 AM
Inshallah bice ... samo polako
Eto prvi put u istoriji Sandzaka imamo ovakvu priliku, inshallah da se iskoristi ona kako treba.

Deddha
09-23-2005, 03:52 AM
Sto se tice mog avatara.Sajkaca(ponovo ce da bude,vec je usvojeno,deo gardijske uniforme)i legitiman grb drzave Srbije.Ja time nikog ne vredjam.Ako bi to radio vredjao bi sve drzavljane Srbije u koje spadaju sve nacije koje u njoj zive.
Jeste, samo si zaboravio da "mi chemo poshtovati ovu drzhavu i ovaj ustav onoliko koliko i oni nas poshtuju". To shto neki zakon donosi neki raka pijani u republichkoj skupshtini suprotno svim evropskim konvencijama, ne znachi da je obavezujuche za nas. Srbija do tukija :p

Birdum-Bardum
09-23-2005, 09:38 AM
Ovdje se radi o povjerenju. Ako imas povjerenja u Rasima Ljajica onda ces njega gledati kao nekog Bosnjaka koji je usao u srpsku vladu da bi se borio za svoj narod, a ako vjerujes i povjerenje svoje dajes i poklanjas Dr. Sulejmanu Ugljaninu onda ces na svaki potez politicki kojeg on povuce shvatati i gledati kako borbu za dobrobit ovog naroda i Regiona. Sve ostalo je forma. A forme se uvijek lachaju oni koji su zeljni smutnje i svadje.

Dakle, kome ces ti povjerenje svoje dati to je tvoja stvar, a kome cu ja to je moja stvar. Ja vjerujem Dr. Sulejmanu Ugljaninu i vjerujem da je svaki politicki potez kojeg on povuce za dobro bosnjackog naroda i ovog Regiona.

A Rasimu Ljajicu ne vjerujem nikako i mislim da je svaki njegov politicki potez kojeg on povlaci povucen iz cisto licnih interesa, a kada se licni interesi ukljuce, onda neminovno dolazi do prodaje narodnih-nacionalnih interesa. A to da Rasim Ljajic sve drugo rjesava osim pitanja nas Bosnjaka i ovog Regiona je sasvim jasno. On se za ovaj narod i ovaj Region zanima samo onoliko koliko se za ovaj Region i ovaj narod zanimaju njegovi nalogodavci. Dakle, sve sa ciljem kompromitovanja Dr. Sulejmana Ugljanina, SDA, Bosnjackog Nacionalnog Vijeca, nase Zastave i naseg jezika bosanskog (ne bosnjackog). Eto toliko ga zanima Sandzak. Njega prije svega zanima njegov uspjeh kao drzavnika, pa se trudi da po svkau cijenu ostane u tim vodama. Eto tako meni to izgleda. Jednostavno ja tom covjeku ne vjerujem nikako. Nikad mu nisam ni vjerovao.

Dakle, sve je stvar povjerenja. Ja vjerujem Dr. Sulejmanu Ugljaninu i niko me od toga ne moze odvratiti. Hvala.

al_Bazari
09-23-2005, 09:59 AM
Nije meni krivo,vec mi je naprotiv drago sto obe politicke partije iz novog pazara imaju predstvnike u vladi Srbije.Mislim cak i da je veoma korisno zbog rada opstine u Novom Pazaru.Evo od kako traje mandat novoj skupstini,prezentuju nam samo svadje i svaljuju krivice jedni na druge.Ovi iz SDA optuzuju ove iz SDP kako su u vladi sa cetnicima.Sad su zajedno u toj,kako vi zovete cetnickoj vladi,pa ce valjda i nama gradjanima biti lakse.

Mislim da je komentar na rijeci glumca najbolji komentar i za temu u cjelini. Hocu da kazem da najbolje govore njegove rijeci da mu je drago za ulazak jos jedne bosnjacke koalcije u strukture vlasti. Ne da ne poricem to, nego ga u potpunosti i razumijem. Cak sta vise, mislim da ce Bosnjaci dobiti, i jedna i druga koalicija, onoliko mjesta u vladi koliko se medjusobno kvalitetno budu svadjali.

A kapu mu, iako je nisam vidio, niste trebali dirat. Od vajkada je kapa pokazivala ko je ko.

Selametile.

Birdum-Bardum
09-23-2005, 10:23 AM
I ja predlazem da mu se kapa vrati. Ne bi trebalo da nam obiljezja smetaju, pa cak ni cetnicka. Meni ne smetaju, zasto bi.

Reef
09-23-2005, 11:37 AM
Ovdje se radi o povjerenju.
....

Dakle, sve je stvar povjerenja. Ja vjerujem Dr. Sulejmanu Ugljaninu i niko me od toga ne moze odvratiti. Hvala.

Meni se chini , da bi ovako trebao da pocinje post koji u ocima nekog drugog nece izgledati normalno . Postovanje birdume za ogradjivanje :)

al_Bazari
09-23-2005, 12:25 PM
Eto, vratite coveku kapu. Strumfe, vidim ti je iza ljedja... vrati kapu ;-)

NEPOKOLEBLJIVI
09-23-2005, 14:31 PM
Istorijski dan za Bosnjake Sandzaka.Prvi put se u Vladi nalaze legitimni predstavnici naroda koji im je dao povjerenje na izborima. A o razlici ove zvanicne koalicije koju je podrzao i zapadni svijet i one sramne SDP-SRS-SZS koju svi normalni ljudi osudjuju je ogromna:
- prvi politicar u Srbiji koji je pomenuo rijec Bosnjak i bosanski je Vojislav Kostunica
- prva Vlada koja je omogucila da se u skolama izucava bosanski jezik je Vlada Vojislava Kostunice
- sandzacke i bosnjacke obiljezje priznao je Republicki savjet za manjine na celu sa Vojislavom Kostunicom
- Vlada koja je dobila pozitivnu studiju o izvodljivosti je ova Vlada Vojislava Kostunice
- prvi put je jedna Vlada pomogla direktno Sandzacke igre upravo Vlada Vojislava Kostunice
...ako hocete jos ima toga.I normalno je da predstavnici ovog naroda udju u jedno pro evropsku Vladu sa kojom Evropska unija u oktobru pocinje pregovore o Asocijaciji i pridruzivanju u Evropsku uniju.
Veliki,istorijski i politicki poen za Koaliciju Lista za Sandzak i za Sulejmana Ugljanina.
Zbog toga je ovolika paljba iz ovih partija saveznika Vojislava Seselja u SO novi Pazar i Sjenica koji pre neki dan u Hagu rece:"Istina je pucao sam po Sarajevu i bio bi zadovoljan da sam ubio nekog muslimana...".Ali i njihovo uskoro se zavrsava i u Pazaru i u Sjenici.
Selam!

al_Bazari
09-23-2005, 15:20 PM
Istorijski dan za Bosnjake Sandzaka.Prvi put se u Vladi nalaze legitimni predstavnici naroda koji im je dao povjerenje na izborima. A o razlici ove zvanicne koalicije koju je podrzao i zapadni svijet i one sramne SDP-SRS-SZS koju svi normalni ljudi osudjuju je ogromna:
- prvi politicar u Srbiji koji je pomenuo rijec Bosnjak i bosanski je Vojislav Kostunica
- prva Vlada koja je omogucila da se u skolama izucava bosanski jezik je Vlada Vojislava Kostunice
- sandzacke i bosnjacke obiljezje priznao je Republicki savjet za manjine na celu sa Vojislavom Kostunicom
- Vlada koja je dobila pozitivnu studiju o izvodljivosti je ova Vlada Vojislava Kostunice
- prvi put je jedna Vlada pomogla direktno Sandzacke igre upravo Vlada Vojislava Kostunice

E pa evo ti ovu sliku da je uramis za divanhanu.

http://www.medijaklub.cg.yu/arhivaslika/politicari/Kostunica-kalasnjikov-s.JPG

Sta vam je ljudi, juce je dao mjesto Rasimu, danas Sulju; juce su ga neki psovali zbog koalicije sa Rasimom, a neki ga danas psuju zbog koalicije sa Suljom; sutra ce opet dati Rasimu,... Bosnjaci ce se klat medjusobno, a on ce, sto je jedino konstatno, traljati ruke zbog tog zadovoljstva.

To i ćorav vidi samo mi ne vidimo.

Kažem vam, nastavmo ovako kao i dosad i biće mjesta koliko hoćemo, jer na posljetku, ministarska su mjesta najpreča.

Selametile.

fingersbroken
09-23-2005, 16:53 PM
A jedno je jos jasnije: Kostunica ne birsa sredstva da obezbedi vladi podrsku. Ako ce time jos i neslaganje unijeti medju nama njemu to moze jos i koristiti.. JOs ce tim i poene prikupiti kod onih koji nas bas i ne vole. Izvucimo iz situacije najbolje (ministarska mjesta) a ostavimo se onog sto nam skodi (medjusobnog prepucavanja).

Strumfe, vrati coveku kapu. Makar je bio fer i pokazao ko je, a to cijenim. Kako bi bilo da tebi neko skine tu strumfovsku :). Jes jes kod tebe je.. video sam je ;)

Emir
09-23-2005, 18:18 PM
Otisla kapa niz rasku, ako zapliva za njom mozda je uhvati...
Ako je uhvati bice pitanje hocel se ona smanjit, ko zna od kakvog je ona materijala, mozda se skuplja kad se okvasi....

Sto se tice posta od bazarija
Pravo da ti kazem mislim da ni jednom politicaru iz Srbije nije nesto stalo do nas i nas to uopste ne interesuje. Ono sto nas interesuje je sto sada mozemo da iskoristimo situaciju i ucinimo nesto za Sandzak. Rastko je imao priliku da ucini nesto vec 5-6 godina i nista nije uradio. Jedino sto se trudio je da unisti Listu za Sandzak sto mu elhamdulilah nije uspjelo.
Nasi ciljevi se u mnogome razlikuju, i ono sto je glavno sam ostavio za kraj
Lista za Sandzak nije usla u vladu ucenjena i da prihvata najgora moguca mjesta koje ni jedan normalan srbin nebi uzeo, vec smo mi ti koji smo birali. Inshallah vrijeme ce pokazati.

And_U_Price
09-23-2005, 18:21 PM
Daj Boze da se nesto moze uraditi sa jednim prostakom kakav je Velja kapitalac i naravno, daj Boze da se i za Sandzak nesto izvuce. Ja bih licno bio zadovoljan obilaznicom.

Sandokan
09-23-2005, 21:15 PM
Ko zna zashto su ushli!!
Mozhda i da je SRUSHE!!????A???
Inache ,JA SAM ZADOVOLJAN SAMO SA TIM DA NOVI AUTO-PUT prodje pored Duge Poljane a ne preko Zlatibora!

al_Bazari
09-24-2005, 10:58 AM
Ko zna zashto su ushli!!
Mozhda i da je SRUSHE!!????A???
Inache ,JA SAM ZADOVOLJAN SAMO SA TIM DA NOVI AUTO-PUT prodje pored Duge Poljane a ne preko Zlatibora!

Evo ga sad ovaj... tebe, sandokane, covjek ne može ufatit ni za rep ni za glavu.

A sto se tice mogućih dobrih rezultata postignutim ulaskom u vladu... eh kako bih ja to hajo... da Bog da.

Selametile.

l_sT
09-24-2005, 15:00 PM
Shto da mu se vrati kapa!? Cio vijek neki nashi glume neka meljajchad, haj otidji na njegov forum pa stavi tvoju kapu, da vidim kako chesh da prodjesh...(sad che neko da se nadovezhe pa che da kazhe kako mi ne treba da se ponashamo k'o oni, itd itd, poznate priche ) Nek stavi normalan avatar ko svaki normalan chovek, shto mora bash da stavlja onu rugobu na glavu na ovako lijepom forumu :)

P.S. Chuo sam da se Hajdarevich posle ovog ulaska u vladu zaposlio u opshtinu!? DIZHE RAMPU :D

al_Bazari
09-24-2005, 23:18 PM
sad che neko da se nadovezhe pa che da kazhe kako mi ne treba da se ponashamo k'o oni, itd itd, poznate priche

...tako je... i ne samo to... nego to + ne treba da idemo da na njihove forume.

Birdum-Bardum
09-25-2005, 03:17 AM
Al Bazari je naravno skeptik kada su u pitanju politicari Liste za Sandzak. On na to pravo ima. Sto se mene tice, za mene je Dr. Sulejman Ugljanin vec dosta uradio. Pa cak i da nije nista uradio, ja i dalje njega volim i vjerujem mu. Dobar je musliman, nema sta.

E sad jos ako izbori iz ovog politickog poteza jos nesto za Sandzak, pa to ce biti divno. A to sto je Velja prostak, za sebe je prostak. Sem toga meni se ponekad vise svidjaju iskreni prostaci, nego masa ustogljenih munafika, koji se drze svih mogucih pravila i bontona, a da o Serijatu i ne pricamo, ne ide. :) Hvala.

Skocko
09-25-2005, 06:33 AM
Nema "ako sta izbori iz ovog politickog poteza jos nesto",nego sigurno se ide ka tome da se urade bitne stvari za ovaj grad i region.Mislim stvarno smo cekali i cekali i rijetki su ljudi koji nisu izgubili nadu, ali eto na kraju opet se stvari polako sredjuju.Bi ono sto mora da bude.

fingersbroken
09-27-2005, 17:27 PM
Izvinjavam se sansu, koji je hteo nepokolebljivom da pruzi sansu, sto su postovi izbrisani, doslo je do nepredvidjenog raspleta stvari, pa su uvrede koje su ovde stojale vec uklonjene. Lijepo bi bilo da clanovi ubuduce vode racuna da ne upucuju uvrede na racun drugih (kako clanova tako drugih ljudi). Vi koji se vjernicima sjetite se svoje odgovornosti koju u zivotu morate da imate, a koja ne prestaje da vazi ni na forumu. Ako ne zbog drugih a ono zbog sebe, pa onda i zbog drugih (jer to tako na kraju uvjek i bude). Nije lijepo na kraju krajeva. Necemo da se vrijedjamo. Ja verujem da bi nepokolebljivi i sam izbrisao ono sto je napisao ali je bilo novih nekih postova pa je sve bilo nuzno izbrisati. Nadam se da se nece ponavljati.

Phikret
09-27-2005, 23:57 PM
Ama ljudi sta vam je osvestite se!!! Sve je to jedno te isto. dr Rasim Ljaijc (Birdum Bardum zaboravi maloprije titulu njemu a Sulju ne zaboravi) jeste isto sto i dr Sulejman Ugljanin i isto sto i Bajram Omeragic i Esad Dzudzevic. Dakle sve je to jedno te isto. Oni su politicari. Znam da ce ovo izazvati burnu reakciju, ali hajde neka me neko ubedi da nisam u pravu. Recite mi koliko ste sigurni da ce se neko od njih boriti za prava Bosnjaka? Znate li vi kolike su plate poslanicima, ministrima i zamenicima ministara?

Da nije zabranjeno da psujem i da nije nepristojno i grehota sad bih osuo.

Zbog cega je to jedno te isto? Zbog toga sto je "Politika samo surova borba za vlast u kojoj se ne biraju sredstva".
Sad mi je malo jasnije zbog cega su u iznenadnu posetu Novom Pazaru dosli Velja Ilic i Dragan Jocic.

BB se najprije ogradi da je stvar u povjerenju a kasnije rece da ipak veruje "doktoru". Pa zar i kad si svestan cinjenica?

Jos nesto. Licno sam prisustvovao diskusiji, nesto malo posle 5.oktobra 2000. kada je jedan od clanova koji diskutuje u ovoj temi izjavio da je Kostunica cetnik kao i Milosevic. To je meni tada zvucalo cudno jer skoro nista o njemu nisam/nismo znao/znali, ali se vremenom ispostavilo kao tacno. Medjutim isti taj clan danas kada se mnogo toga zna o njemu za njega kaze da je nesto drugo.

Napomena: Prvo podrska Djindjicu i DS, a kasnije Tadicu. Danas podrska i ruku pod ruku sa Kostunicom. Da napomenem da je Kostunica u vrhu top liste osumnjicenih za umesanost u uistvo Djindjica. Kostunica, odnosno DSS su najavili tuzbu protiv GSS i Natase Micic zbog sazivanja vanrednog stanja po ubistvu Zorana Djindjica.

Rezime: Resim=Suljo=Esad=Bajram=Bosnjaci=Politicari=Liceme ri=0 (NULA)! U SE I U SVOJE KLJUSE

Emir
09-28-2005, 00:38 AM
Sto se tice Kostunice, on nije ni vazan, vazno je ono sto se moze postici preko njega. Tadic je obecao mnoge stvari ako mu se da podrska koje on nije ispunio. Videli ste i sami da je on sa Kostunicom dao saglasnost Koaliciji Lista za Sandzak da udje u vladu.
Sto se tice toga koliko ko zeli da ucini sa Bosnjake, mislim da ti ili nisi bio tu u vrijeme Miloseviceve vladavine ili si zaboravio onu situaciju i ko je jedini smeo da izadje ispred naroda.
Meni se cini da je to jedan od dokaza.
No ti i slicni tebi cete uvijek nalazit nesto loshe, mislim da je to sto sada pljujes i na rasima opet sramno jer prvo ga branis pa posle pljujes.
Ukoliko je tebi lider licemer, onda je vrijeme da razmislis malo o sebi.
Mislio sam da ti pisem sta je sve dr Sulejman Ugljanin obecao i ispunio od 1990 pa do sada ali mislim da nema svrhe tebi ista pricat.

Halis
09-28-2005, 00:51 AM
Napomena: Prvo podrska Djindjicu i DS, a kasnije Tadicu. Danas podrska i ruku pod ruku sa Kostunicom. Da napomenem da je Kostunica u vrhu top liste osumnjicenih za umesanost u uistvo Djindjica. Kostunica, odnosno DSS su najavili tuzbu protiv GSS i Natase Micic zbog sazivanja vanrednog stanja po ubistvu Zorana Djindjica.

Napomena ovaj Phikret (ovo neshta amerikanski, voja amerikanac ili uncle sam ili slican fazon vec) u totalu odljepio. Da se covjek odvali od smijeha. Al kud da se smijem kad je vako zalosno Allahu Dragi!

No shodno "ludilu" koje hvata ovu radikalnu koaliciju i nisu cudne ovakve izjave, pominje 5. oktobar zarad informacije boshnjaci su tada glasali za koshtunicu i on je bio predsjednik tadashnje jugoslavije zahvaljujuci tim glasovima, no nisu se ushlepali u tadashnji dos legitimni predstavnici boshnjaka jer za njih nije bilo prihvatljivo to da se zalazu za bezuvjetan povratak srpske vojske na kosovo, ovom dr (bez diplome, i u pravu je ovaj bir-bar) to nije smetalo pa je prihvatio,
i sve ostalo da ne pominjem shta se djeshavalo, ovo sam morao da bih ukazao na zlunamjeru koju u napadu ludila pokushavate da nanesete i unesete medju forumashe, do danas kada evropska unija daje tom koshpici pozitivnu studiju izvodljivosti (rad napomene isu je dali ni djindjelicu ni zivkovicu) i ovog sporazuma od kojeg vas boli glava, zashto pa zato shto prevare koje radite i pokushavte nazvati politikom nemogu vishe donjeti uspjeha, rezime propadete!
Te sljedi dushmani ljajic+phikret=dushmani=ljicemjeri=propast

Birdum-Bardum
09-28-2005, 08:15 AM
Phikrete, sljedeći put kada se odlučiš da mene citiraš ili spominješ prvo dobro pročitaj šta sam napisao pa tek onda, da ne bi pogrešno shvato šta ja pišem. Kada nekom vjeruješ, to znači da mu povjerenje poklanjaš, a ne da zahtjevaš od njega da je savršen. Ti sve ovdje fino spakova u jedan koš, a za kojeg onda ti političara si sad? Ili misliš da treba politika da se ukine kod nas? Ne kontam te. Imaš političare na našoj sceni koje imaš i neminovno je da se za jednog od njih opredijeliti moraš. Na tebi j eda svoje povjerenje pokloniš onome kojem najviše vjeruješ.

Ja vjerujem Dr. Sulejmanu Ugljaninu i njemu svoj glas dajem. I to je tako.
On za mene nije samo političar. On je za mene jedan odličan musliman prije svega. Klanja, posti, daje zekjat, itd., a još ako tome pridodamo da se bori za svoj narod i da se je vazda borio za muslimane i da je mnoooogo toga izborio, što u onom duhovno-nacionalnom smislu, što materijalnom. Dakle, ja jedino kod njega vidim rezultate, kod drugog ne vidim ništa drugo do li napadanje i kaljanje muslimana, pokazivanje mržnje prema muslimanima, itd.

P.S. Baš me briga za Đinđića. On mene ne zanima. To su srpska posla, a ne bošnjačka.

Phikret
09-28-2005, 18:17 PM
Veliki Strumf:
No ti i slicni tebi cete uvijek nalazit nesto loshe, mislim da je to sto sada pljujes i na rasima opet sramno jer prvo ga branis pa posle pljujes.
Ukoliko je tebi lider licemer, onda je vrijeme da razmislis malo o sebi.

Pazi, stvarno, ali STVARNO mi ne pada na pamet da ulazim u to kako si ti zakljucio da ja ikoga branim (Tacka).

Takodje me ne interesuje otkud ti to da ja nekoga smatram za lidera (tacka).
label 1: Da li to danas stvarno mora da se ima idol (..ups, mislim lider)? Po politickim teorijama odgovor je DA. Zasto bih ja morao da se povinujem tim teorijama?

Halis:
Napomena ovaj Phikret (ovo neshta amerikanski, voja amerikanac ili uncle sam ili slican fazon vec) u totalu odljepio. Da se covjek odvali od smijeha. Al kud da se smijem kad je vako zalosno Allahu Dragi!

No shodno "ludilu" koje hvata ovu radikalnu koaliciju i nisu cudne ovakve izjave, pominje 5. oktobar zarad informacije boshnjaci su tada glasali za koshtunicu i on je bio predsjednik tadashnje jugoslavije zahvaljujuci tim glasovima, no nisu se ushlepali u tadashnji dos legitimni predstavnici boshnjaka jer za njih nije bilo prihvatljivo to da se zalazu za bezuvjetan povratak srpske vojske na kosovo, ovom dr (bez diplome, i u pravu je ovaj bir-bar) to nije smetalo pa je prihvatio,
i sve ostalo da ne pominjem shta se djeshavalo, ovo sam morao da bih ukazao na zlunamjeru koju u napadu ludila pokushavate da nanesete i unesete medju forumashe, do danas kada evropska unija daje tom koshpici pozitivnu studiju izvodljivosti (rad napomene isu je dali ni djindjelicu ni zivkovicu) i ovog sporazuma od kojeg vas boli glava, zashto pa zato shto prevare koje radite i pokushavte nazvati politikom nemogu vishe donjeti uspjeha, rezime propadete!
Te sljedi dushmani ljajic+phikret=dushmani=ljicemjeri=propast

Evo sta znaci internet. Imas sanse da saznas i informacije koje znas vec duzi niz godina :). Straaava. Bosnjaci glasali za Kostunicu? Kostunica bio predsednik Jugoslavije? Ma daaaaj.

Halis: Te sljedi dushmani ljajic+phikret=dushmani=ljicemjeri=propast
:) Duhovito :)

Birdum-Bardum:
Ti sve ovdje fino spakova u jedan koš, a za kojeg onda ti političara si sad? Ili misliš da treba politika da se ukine kod nas? Ne kontam te. Imaš političare na našoj sceni koje imaš i neminovno je da se za jednog od njih opredijeliti moraš.

Odgovor: GOTO label1;
Zakljucak: Kako stvari idu najbolje bi nam bilo da bude "laissez faire, laissez passer", bolje cemo proc' sigurno. (TACKA)

Halis
09-28-2005, 18:25 PM
Zamena teza, nepostojanje argumenta i normala itrugivanje cinjenicama i onom shto je sama istina je klasika zlonamjernika, dushmana i onih koji svojim intelektom, i svojim egom nemogu priznati nishta razlicito i nishta drugacije od onog shto njihov zbirni "ja" ne prizna.

Ako zelite primjer preporucuje ovog Voju amera ili ujaka sema (sve jedno isto vam dodje jedan te isti ovaj naki "moderni" phikret) i njegovi komentari tipa ma daj!

Problem je u tome kada im se da oni to ne prihvataju i potpuno odbacuju!
:cool:

Andol
09-28-2005, 21:08 PM
Nejasno mi je... mada delimicno i razumem. Mladi ljudi, zeljni politickog angazmana (ili samo na nivou promisljanja) a nemaju izgradjen stav kome vjeruju i ko im je politicki predstavnik. Polomi se na temu politika, da dokaze da je on sam svoj i da je slobodan od svih. Prosto receno, pisam se ja na ovu nasu balafurdiju, ja sam pametniji od svih. A pored toga i slobodan sam. Uopste ne moram da biram izmedju predstavnika, ja skacem sa jedne pozicije na drugu i vi ne mozete da me uhvatite. Ja vidim niti koje niko od vas ne vidi.. ja sam slobodan.

Ne znam sta izaziva da se mladi ljudi ovako postave prema zivotu, svom narodu i okruzenju u kom zive. Uobrazilja mozda. Buntovnost mozda. Zelja za dokazivanjem sopstvene originalnosti, mozda.

Misljenja sam da trebamo biti realni pre svega. A ti umisljeni svjetovi koji kreiraju cak i neke cinjenice, podeljeno po labelovima (ne znam ni sta ovo znaci, valjda je to i poenta, da zbuni sve oko sebe svojom pamecu) su pogubni za pojedinca jer pocne posle da zivi neke svoje fatamorgane. Izgubi se veza izmedju Ideja tj. teorije i prekse.

Mada mozda se nekolicina u svom intelektualnom i uopste razvoju, nadje u poziciji kad misli da je najpametni. Da je sva pamet svijeta sadrzana u njemu, a da su njegovi sagovornici sa izgradjenim stavom i jasno datim poverenjem nekakva kontrolisana masa, koju vode vodje. Sad to je jedna vizija slobode o kojoj mozemo diskutovat na temi filozofije ili religije, ali ne vidim razlog da bi se to protinjalo ovde gde se raspravlja o konkretnim politickim potezima. Isto tako ne znam zbog cega Phikret kad je sam svoj, i neovisan politicara uporno pokusava da dokaze tu slobodu ovde. Cemu dokazivanje, kad si ti vec slobodan, neovisan. Drugim rijecima NADCOVJEK. :cool:

Hašašin
09-29-2005, 05:14 AM
Andole i ti sad poce da prosipas neku negativnu energiju ovuda:).Gledaj sad.U Pazaru je nastala opsta duhovna kriza posebno kod omladine, a i kod starijih.Omladina je skroz nezadovoljna nacinom zivota i ocajnicki trazi izlaz.Neki ga nadju na pravoj strani dok drugi pocnu da bjeze u svijet koji njima odgovara.Siguran sam da si i ti dok si bio mladji volio da pobegnes u neki svoj svijet gdje si ti bio glavni dasa,faca, naj naj.Pokusaj da ne nalazis te neke lose osobine kod vecine ljudi jer to govori dosta o tvojoj unutarnjosti.Sto bi reko jedan turcin lijepo unutra lijepo vani:).Razmisljaj o tome

ul_8mart_br?
09-29-2005, 11:50 AM
...ako hocete jos ima toga.I normalno je da predstavnici ovog naroda udju u jedno pro evropsku Vladu sa kojom Evropska unija u oktobru pocinje pregovore o Asocijaciji i pridruzivanju u Evropsku uniju.

Ene enee mashala sto je ovaj vojislav kostunica dobar za Bosnjake, nepokolebljivi ubijedio si me da glasam za njega na sljedecim izborima :)

Birdum-Bardum
09-29-2005, 13:14 PM
ko kaže da je dobar za Bošnjake? Koštunica je čovjek koji se trudi da izvuče Srbiju iz ponora u koji je upala, a da bi to uradio mora da odradi sve što mu Evropa nalaže. Niko ne kaže da to i neka druga vladajuća struktura ne bi uradila također, jer mora to da se odradi.

A ovo da je prvi počeo spominjati Bošnjake kao naciju je tačno. Dakle, to nije moro, ali je ipak uradio. Đinđić to nije uradio čak ni kada je u Pazar dolazio, već nas je uživo u sred Pazara nazvao muslimanima. I bio je tu i upitan zašto nas tako zove, a on je izbjegao odgovor vješto.

ul_8mart_br?
09-29-2005, 13:47 PM
ko kaže da je dobar za Bošnjake? ..

ova gore nepokolebljivi

Phikret
09-29-2005, 20:09 PM
@Halis
@Andol

Stavio sam (TACKU) na ovu temu. Nema svrhe. A posto sam stavio tacku, to znaci da necu odgovarat' u ovoj temi (Ovaj post se izuzima, a i svakako se ne dotice mnogo naslova teme). Ako nekoga nesto interesuje (mozda nekoga ko me je direktno pomenuo u postu), neka pita na PM. Ko pita ne skita. Uzivajte!

Halis
09-30-2005, 00:28 AM
@Halis
@Andol

Stavio sam (TACKU) na ovu temu. Nema svrhe. A posto sam stavio tacku, to znaci da necu odgovarat' u ovoj temi (Ovaj post se izuzima, a i svakako se ne dotice mnogo naslova teme). Ako nekoga nesto interesuje (mozda nekoga ko me je direktno pomenuo u postu), neka pita na PM. Ko pita ne skita. Uzivajte!

...

eto tri :cool:

PutNick
09-30-2005, 00:54 AM
Ja mislim da nije bas bitno to sa kim je ko u koalicijiju, vec kakve mi ineterese imamo od te koalicije. Ne bi bila tragicna ni koalicija sa radikalima kada bi se ona pokazala korisnom, I za bosnjacki narod. Zasto se dize tolika prasina oko koalicije sa Kostunicom, kad su ti isti koji i dizu tu prasinu, ovde u koaliciji sa RADIKALIMA, sa ljudima ciji predsednik u Hashkom tribunalu javno kaze da je pucao na Muslimane u Bosni, :eek: i da mu je drago ako je nekog ubio. Ovaj bar nije otisao toliko daleko da to javno prizna. Ali, kao shto rekoh, ni to nebi bio problem da oni iz te koalicije izvlace nesto dobro za ovaj narod... ali, cuvaju samo svoje interese, mada im je i to diskutabilno, jer ipak su ovi "nashi"(mada ih ne smatram za moje) sitne ribe sa srpsku akademiju nauka, i kada im vise ne budu potrebne gliste za mamac, lako ce ih se otresti.

Reef
09-30-2005, 01:27 AM
Po ovoj prici Kostunica ispade neki mnogo dobar covek? Ma daj , zasto da zatvaramo oci pred istinom ... ! Ako cemo realno, nekim ocima obicnih smrtnika, i ovaj i ovaj drugi su sklopili paktove sa djavolima ... tako da je bolje da se ne mrchimo !

Hašašin
09-30-2005, 03:25 AM
Ma eto navedeno je samo sta je Kostunica, kao "veci nacionalnista" od njegovih prethodnika,uradio u proteklom periodu i nista vise.Uglavnom uradio je mnogo vise za ovo vladavine nego Djindjic za vrijeme citavog mandata.E sad razloge za to necu da trazim niti me interesuju,pravo da vam kazem.

Birdum-Bardum
09-30-2005, 10:41 AM
ova gore nepokolebljivi

Opet ne vidim gdje je on to rekao. On je, kolko ja skontah, samo nabrojao šta je Koštuničina Vlada uradila po pitanju Bošnjaka. Više mi se čini da je to tvoj zaključak. Ako nije tako demantuj me, nije problem. :)

Ovdje je veoma važno potruditi se biti realan, osloboditi se mržnje, pristrasnosti u sebi prema subjektu o kojem se govori, tj. piše. To će nam obezbjediti pravednost i realnost u sagledavanju stvari.

Ako uzmemo u obzir da Ljajić nije uživao nikakvu podršku u Bošnjaka Sandžaka onda se postavlja pitanje zašto je njega Koštunica postavio na poziciju na koju ga je postavio, a i prije DOS. Zašto nisu uzeli nekoga iz Liste za Sandžak?

Ako sagledamo uslove u kojima Lista za Sandžak sklapa saradnju za Koštuničinom Vladom vidjet ćemo da je to totalno drugačija situacija. Koštunici su potrebni svi oni koju mu mogu pomoći da održi Vladu, dakle u potrebi je. To je odlična prilika da kandidati Liste za Sandžak izbore nešto za Sandžak. Dakle, ovdje je jasno kao dan zašto Koštunica stupa u ovakav jedan dogovor. Ovakva situacija se uopšte ne može nazvati prodajom, pa da se kaže da su se kandidati Liste za Sandžak prodali. Nikako. Nema argumenata.

A to što to neki žele tako nazvati zbog nekih impulsa koji ih nose (mržnja prema Listi za Sandžak) je nešto drugo. To bi oni trebali da riješe sa sobom.

Pitanje se postavlja, zašto i na osnovu čega je Rasim Ljajić postavljen na funkciju na kojoj je i koji su rezultati tok njegovog dosadašnjeg rada na toj funkciji.

Samo bez strasti molim. Hvala.

ul_8mart_br?
09-30-2005, 11:53 AM
Vidi BB, ja sam to namjerno tako protumacio i tako bi svako ucinio ko je citao poruku od nepokolebljivog. On je, da bi opravdao savez LSZ sa Kostunicinom vladom, toliko isfalio njega da se covjek pita; pa zasto ne glasati direktno njega kad je tako dobar za nas Bosnjake. Nisi opazio ironiju u mom postu, potreba da se opravdava postupak LSZ predstavljanjem Kostunica u lijepom svjetlu izgleda smijesno. Ja licno mislim da mi Bosnjaci u Sandzaku trebamo ucestvovati u politickom zivotu Srbije i to zbog svojih interesa a ne sto je Kostunica dobar decko kako to nepokolebljivi ustvrdi. Kako se brzo vremena mijenjaju, ljudi koji su do juce nazivani separatistima i rusiteljima drzave, danas bivaju miljenici vlade; tako isto i Kostunica sutra moze biti ponovo los momak. OK?

Birdum-Bardum
09-30-2005, 12:06 PM
Hehe, shvatio sam ja to, ali sam eto zbog tenzija koje su malo nastale htio da stvar iziđe na čistac. :)

Moj savjet tebi, ako smijem, je da izbjegavaš da budeš ironičan, jer ćeš u momentima tenzije samo situaciju pogoršati. :)

Nepokolebljivi jeste malo napadan i nesmiren. Trebao bi da bude smiren ako hoće da se bavi političkim temama. Da bi se čovjek miješao u politiku treba da je jak i stabilan i da nikad ne izgubi tlo pod nogama. Da je vazda jasan i konkretan i da ima jasnu sliku ispred sebe.

Pošto mi ovdje nismo neki političari posebni, već komentatori iliti posmatrači koji o situaciji razmišljaju i mišljenja razmjenjuju onda se dešava i vatrenih tekstova. U tom slučaju treba se izbjegnu napadi na ličnost koja se kritikuje, da se izbjegne ružan govor, itd. A u tom momentu bi najbolje bilo ako ib čovjek uspio da se smiri, pa da onda piše tekst. Tako će konstuktivno doprinijeti diskusiji, a i donošenju ispravnog zaključka. Zar ne? :)

Maryam
09-30-2005, 13:27 PM
Ova tema je prava stvar za ljude iz Sandzaka a pogotovu iz Pazara, gdje je sve podijeljeno na dvije linije, dvije vode.

Ili si SDA, ili SDP, ili se drogiraš i vodiš haram život, ili si pobožan no ekstremnih granica. Ili si prebogat pa ne znash sta ces od novca, ili jedva prezivljavas i sastavljas kraj sa krajem

Lijepo neko rece povjerenje, bitno je kome dajete svoje povjerenje.
Prvo vecina ljudi ne vidi daleko ispred sebe, vecina ljudi je veoma uskogruda. Vecina ljudi vjeruje samo svojim ocima a politka nije ono sto vidite. Niti je to ono sto znate prateci medije. Ne, politika je upravo ono sto ne vidite i sto neznate. Svaki politicki potez ima svoju tezinu, svoju namjeru, svoju nakanu. I politika nije tu da bi narodu ista opravdavala "Mi to radimo, zato, zato, zato" Nesto sto danas jedan politicar uradi, jedni odobravaju, drugi pljuju, teci su indolentni. Tek za nekoliko godina razjasni se slika tog poteza.

Ako cemo tako, ja bih analizirala proteklih 15 godina, dakle period od kad je aktivna politicka scena bivse Jugoslavije, jer je prije toga 45 godina vladalo "jednoumlje"- budalaluk.

Pratila sam i pratim rad obojice vodecih polticara prostora Sandzaka.

Ja svoje povjerenje dajem dr. Sulejmanu Ugljaninu. Zasto

Zato kada je Bosna gorjela, koliko je naseg sandzackog naroda otislo da se bori za armiju JNA. Koliko je vasih bosnjackih-muslimanskih oceva bilo prisiljeno da ide u rezerviste JNA. Dakle niko sem dobrovoljaca.

A zasto, pa imalu su tada vlast Milosevic i ostala banda, pa eto mogli su vam pokupiti oceve bracu pa pravo u vatru, i ko je radio tada za Bosnjacki narod. Ja znam samo jedno ime dr. Sulejman Ugljanin

Sandzak nije drzava, dakle nema svoju vladu predstavnistva isl. A opet je uspio da obezbijedi vise nego pojedina ministarstva obrazovanja. Pa izvolite u tom ratnom periodu nemastine i krize, autobusi i autobusi djece otisli su u Turskoj na skolovanje, pa u Maleziju Ko vam je to omogucio Allah dz. s naravno prvo On, ali kroz djelovanja i zalaganja Dr. Sulejaman Ugljanina. I molim vas nemojte da cujem žalbe studenata na Tursku jer sam dole bila. Oni koji su zeljeli oni su itekako zavrsili fakulete i uspjeli. Dok su ostali svoju nesposobnost i lijenstinu prepisivali slabim uslovima i sl. Bila sam i vidjela.

Dakle dovoljna su ta dva faktora, sacuvati glave svoga naroda, i edukovati omladinu da ne budemo zatucane i nepismene budale u srcu evrope je mnogo velika stvar. Jer nasa nepismenost u komunistickom dobu dovela nas je na sve ove grane.

Da ne nabrajam dalje jer bi post bio i suvise dug.

Dr. Rasim Ljajic, veoma odmjerena ugledna licnost. Intelektualac visokih nivoa, visoko obrazovan, cijenjen i postovan u politickom koru Srbije. Ali osim toga ja ne vidim niti jedan njegov potez za dobrobit tog naroda.

Sellam,

P.S Ko god pije i alkohol konzumira ili posreduje u njemu ja njemu ne vjerujem pa da je ne znam sta.

ul_8mart_br?
09-30-2005, 14:28 PM
Ovo u vezi sa studentima u inostranstvu, posebno Turskoj; sve ostaje slovo na papiru ako se te diplome ne priznaju u Sandzaku. Ako se vec uslo u vladu, onda prvi posao kaji se treba uraditi jeste da se sve ucini da se te diplome priznaju. U suprotnom, projekat je propao i kao takav u stvari je vrlo stetan za Sandzak; ko ce se vratiti od tih ljudi ako ne moze raditi u struci koju je diplomirao? Skoro niko.

Maryam
09-30-2005, 14:42 PM
Eh ako Bog da i to ce se dovesti kraju. I obrazovanje je jedan dio koji se mora restruktuirati u srbiji, sto je vec pocelo poput 9 godisnje osnovne skole i sl.

To vam je josh jedan dokaz, Beogradskog planskog djelovanja na prostoru ove drzave. Niko nije otisao u beograd pa predao diplomu za nostirificiranje, sto je veoma dug proces. To isto morate uraditi i da ste fakultet zavrsili bilo gdje vani. Dakle drzavna institucija mora prevesti i ovjeriti vasu diplomu. Provjeriti njenu vjerodostojnost, direktnim kontaktom sa institucijom gdje ste stekli diplomu.

Ali problem je sto oni to nisu htjeli da rade, vec te diplome dzali po strani, danas, sutra prekosutra.
Ne znam da postoji zakon o obrazovanju vlade Srbije, koji ce bilo kojom tackom ili aktom negirati inostrane diplome. Pogotovu ne sada u vremenu globalizacije, i tih kojekakvih sjedinjavanja.

Tako dragi moji da znate da imate pravo na priznavanje vasih diploma, dakle ne postoji odredba o njihovom poricanju.

A to sto oni opstruiraju provodjenje svojih zakona, i sto ih preusmjeravaju kako njima odgovara to je druga stvar. To je dokaz da zele da ubiju i svako zrno snage u nama.

Jer rijetki su ti koji bi hodali po Beogradu i po ministarstvima i cekali na to da se diploma nostrificira.

Tako je i u Sarajevu, onaj ko zavrsi fakultet vani Turska Malezija i sl. Kad se vrati sa diplomom ide u ministastvo obrazovanja gdje predaje diplomu i zahtjev za nostrifikaciju. No medjujtim ni ovdje nije bajno i sjajno. Dovoljna je samo jedna sekretarica u citavom nizu administracije koja ce sve to fino da zakoci.

Strpljen- Spasen.

resko
09-30-2005, 15:46 PM
Hvala dragom allahu sto se napravio onaj most u lugu. Hvala allahu sto se pravi sportska hala na rekreacionom hvalla allahu na fakultetu, na carini, na bosanskom jeziku u skolama, na zastavi, na izgradnji puteva mostova skola i na svim daljim projektima koji ce se insallah sprovjesti u dijelo.
A ko je za to zasluzan najbolje su na dokazali mjestani luga i parica na otvaranju mosta kod bor dzamije. Mozemo mi ovdje danima diskutovati ali narod odlucuje kojeg politicara i koju politiku podrzavaju. Mi sami odlucujemo izlazkom na izbore kojeg cemo politicara na celo opstine sto smo i uradili hvala allahu prije godinu dana. Nemora niko iz turske ili bilo koje druge drzave da nam soli pamet ovdje.
sellam za sve bosnjake pazarce sandzaklije

fingersbroken
09-30-2005, 16:02 PM
Imaju obicaj ljudi (a imao sam i ja priznajem) da pricaju (i pisu) kako ih je briga kakav je ko u privatnom zivotu, a samim tim govore da ih je briga kakav je koji politicar covek. Oni hoce kazu nekakve rezultate. I ja sam tako stvari gledao do ne tako nedavno. Ali ti rezultati ne govore puno sami za sebe. Jos gore: vrlo cesto varaju. Vrlo cesto se iza rezultata krije nesto mnogo ruzno. A vrlo rijetko danas da rezultati stoje iza postenih i dobrih ljudi. U zemanu nasem nece vam rezultati (sami po sebi) reci da je neko dobar covek, ali sebicni ljudi koji zele te rezultate jer sve preko licnog interesa mere normalno da ce hteti one koji im rezultate daju. Nije bitno sto ce i za to da se plati.. bitno je da se to ne vidi i da ne mora da se prizna (da je lose).
Dragi moji (i drage moje :) ), jedino me sad zanima da znam da je neko dobar covek.. jedino bitna stvar!!! (a da bude jos jasnije svaki dobar musliman mora bit dobar covek, jer ako nije dobar covjek sigurno nije dobar musliman). A jos ako u ovom vaktu pravi i rezultate.. iha.. mashallah! Puna kapa. Ali na kraju dana ti rezultati nikom od nas ne ostaju.. mogu svi za tren da nestanu. U tom momentu postaje, tj ostaje, bitno samo to kakav je ko bio covjek i kako je svoj amanet nosio. Koliko je bio odgovoran prema sebi, prema narodu, i naravno prema Bogu.

Hašašin
09-30-2005, 19:12 PM
Ne bih se slozio da iza postenih ljudi ne stoje rezultati.Ne bih iz razloga tog jer sam uvjeren da se trud svakog postenog pojedinca isplati kad tad.Prije ili kasnije se sigurno vide rezultati.Evo na primjer kod nas se nakon toliko godina mucne borbe i natezanja vide prvi rezultati tog truda za ocuvanje i poboljsanje naseg zivota.Imamo nase fakultete,nase regionalne institucije,zastavu,grb i od skoro predstavnike u vladi.Uglavnom opet se trud pojedinaca isplatio samo sto to neki nece da priznaju.Nije sala preuzet amanet jednog naroda samo to mogu rec i ispunit ga.Kad kazem amanet ne mislim na nesto imaginarno,nesto sto lebdi u vazduhu, vec konkrektno na opstanak jednog naroda,njegov polozaj itd.Los covek ne moze da uradi tako velike stvari,jer jednostavno poklekne posle odredjenog vremena:(.Imali smo "predstavnika" Bosnjaka i ranije za vrijeme komunista pa sta je taj covek postigao pitam vas?Imamo i sad jednog i sta?Uglavnom ljudi sa predrasudama nikad nece moci da vide rezultate rada nekih ljudi.Kad se oslobodis predrasuda tek ces onda moc da rasudjujes pravilno.

Tutinac
09-30-2005, 19:17 PM
NOVI PAZAR - Narodni poslanici :p :( :D :confused: koalicije Lista za Sandžak Esad Džudžević i Bajram Omeragić smatraju da će oni dati “odlučan” doprinos vladi. Oni su na konferenciji za novinare u Novom Pazaru govorili o prioritetima kroz rad na funkcijama za koje su imenovani. “Očekujemo društveni i politički koncezus, pre svega da uhvatmo korak sa zemljama u okruženju”, rekao je Džudžević. Bajram Omeragić, koji je juče imenovan za predsednika Saveta za regionalne kapitalne investicije i uravnoteženi regionalni razvoj, je rekao da je na ovaj način Vlada odala priznanje svim gradjanima Sandžaka. ”Mi smo dobili i funkciju u Savetu za Evropske integracije, u okviru kojeg ćemo učestvovati u pregovorima i pravljenju strategije za priblizažavanje naše zemlje EU”, rekao je omeragić. On je rekao da će učiniti sve da Sandžak uključi u razvijenije krajeve Srbije. Na konferenciji je najavljeno da će na sledećoj sednici Vlade Nermin Bejtović biti imenovan za člana Upravnog odbora Republičke Agencije za privatizaciju, a Šemsudin Kučević u Fondu za razvoj Republike Srbije. O prioritetima budućeg rada govorili su i novoimenovani zamenici ministara za kapitalne investicije i obrazovanje i sport Bajro Gegić i Edib Dedeić.

www.radiostoplus.com

Halis
09-30-2005, 22:16 PM
Ovo u vezi sa studentima u inostranstvu, posebno Turskoj; sve ostaje slovo na papiru ako se te diplome ne priznaju u Sandzaku. Ako se vec uslo u vladu, onda prvi posao kaji se treba uraditi jeste da se sve ucini da se te diplome priznaju. U suprotnom, projekat je propao i kao takav u stvari je vrlo stetan za Sandzak; ko ce se vratiti od tih ljudi ako ne moze raditi u struci koju je diplomirao? Skoro niko.

Moram te ispravit opstine Novi Pazar, Tutin i Sjenica su donjele odluku o priznavanju ovih diploma bez nostrifikacije josh davne 2000. godine tako da je u samoj opstinskoj strukturi i strukturi javnih preduzeca ciji je opstina osnivac puno onih koji su zasnovali radni odnos sa diplomama univerziteta u Republici Turskoj. Nije propao projekat, ni izbliza, jer puno je i onih "turskoh studenata" koji rade na turskim koledzima u Bosni, (Sarajevo i Bihac) sa tim istim diplomama, pouzdano se zna da je u perspektivi otvaranje tih koledza i u scg (bg onda Novi Pazar).

Daleko od toga da je propao proojekat, shta vishe iz ove perspektive gledano sa razdaljinom od petnes godina sa punim pravom mozemo istaci da je iznad svega vrlo uspeo projekat i da je takva vizija SDA i BNV (predsjednika Dr. Sulejmana Ugljanina) svoje pravo svjetlo docekala upravo u ovom vrjemenu.

Hašašin
10-01-2005, 03:31 AM
Ma ne samo da ih ima sa diplomama iz Turske,vec i iz Malezije i jos nekih zapadnih zemalja.Danas Bajro rece da se vec planira projekat u vrednosti nekoliko miliona eura za novu digitalnu telefoniju tj. prikljucke sto mi se bas svide.Znaci napokon ce pocet da se pokriva telefonima silna nepokrivena povrsina opstina Novi Pazar ,Tutin i Sjenica.:)

Emir
10-02-2005, 01:58 AM
Inshallah da ovaj ulazak u vladu bude delotvoran....
Samo neka se radi...

Sandokan
10-03-2005, 21:11 PM
Samo MI nije jasna jedna stvar?
Kako MI josh niko ne odgovori na slijedeche 100 puta postavljeno pitanje:
SHTA JE sPd URADIO U NASHEM GRADU ZA OVIH 9 MJESECI VLADAVINE????
Po raznim temama sam ga postavljao ,al NISHTA!!
p.s. osim lezhecheg policajca ispred kuche gosp. Poturka!
(to Vam je kao ONO kad je Cheda postavio pjeshachki prijelaz ispred VLADE).

Hašašin
10-04-2005, 03:31 AM
Eto danas podjoh sa jednim drugom koji radi u opstini da uzme platu na racun u Delta banku,kad ono hoces malo sutra!Nema para nisu-legle!Sta je ovo pitam ga ja, kad mi on prica blokiran nam racun opstine vec neko vrijeme.Sto?Zato jer novi "opstinski pravobranilac" Hedija Skrijelj koju je inace postavila kolaicija sdp-srs-szs ,na sporu na sudu u Kraljevu nije htjela, namerno-po narudzbini ,da zastupa interese opstine Novi Pazar tako da je racun blokiran tj nema nista od para.E haj sad neka ovi nezadovoljni radnici kazu ko ne daje pare!

Birdum-Bardum
12-21-2005, 11:56 AM
INTERVJU: ESAD DŽUDŽEVIĆ, POSLANIK LISTE ZA SANDŽAK

DEMOKRATE SU NAMA DUŽNE

– Demokratska stranka pokušava da preko priče o vraćanju dva mandata poslanika Liste za Sandžak isposluje neke druge stvari. Suština može biti samo u traženju novog identiteta i novog imidža za DS u novonastaloj situaciji, dakle posle "zelenog svetla" za početak pregovora o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Jer, Demokratska stranka je nakon toga izgubila monopol na proevropsku i proreformsku priču, na priču da ona jedina može ovu zemlju uvesti u evropske integracije – ističe u razgovoru za “Dnevnik” poslanik Liste za Sandžak Esad Džudžević.

On, inače, tvrdi da Lista za Sandžak nije "dužna" Demokratskoj stranci dva mandata. Naprotiv.

- U samom koalicionom sporazumu dogovorili smo se iz tehničkih razloga da dobijemo dva mandata ako osvojimo 20.000 glasova na izborima. Medjutim, kolega Bajram Omeragić i ja dobili smo 58.000 glasova, tako da lako možemo da izračunamo da smo, u stvari, mi poklonili DS-u tri poslanika. Uostalom, i predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je to konstatovao na sednici Predsedništva DS-a, odmah nakon parlamentarnih izbora - kaže Džudžević.

• Zbog čega ste promenili tabor i odlučili da podržite vladu Vojislava Koštunice?

– Kao predstavnici značajne manjine i političke koalicije, imali smo životni interes da podržimo ovu vladu, bez obzira na priče da je Koštunica nacionalista i konzervativac. Želimo da podržimo onu političku snagu koja vodi ovu zemlju u EU kao krajnjem cilju, jer taj put nam omogućuje puno konzumiranje manjinskih prava i pravedniji regionalni razvoj za Sandžak. Lista za Sandžak, koja okuplja četiri političke stranke, želi da podržava i učestvuje u svakoj budućoj vladi evropske orijentacije, jer nije moguće drugačije – da bilo koja manjina konzumira svoja prava, ako ne saradjuje sa strankama na vlasti.

• Pre nego što ste podržali Vladu, kontaktirali ste s predsednikom DS-a Borisom Tadićem. Da li ste nakon pokrenutih sudskih sporova, u kojima se traži da vratite mandate demokratama, ponovo imali kontakt?

– Ne, nismo razgovarali. Ali i u zvaničnom dopisu predsedniku parlamenta Predragu Markoviću naveli smo da smo se na ovaj korak odlučili nakon razgovora i konsultacija s našim koaliconim partnerom Borisom Tadićem. Zanimljivo je da još uvek nemamo izrečenu niti jednu jedinu reč u ovom kontekstu od samog predsednika Tadića. I na sednici Administrativnog odbora čak smo se šalili s Dušanom Petrovićem i Draganom Šutanovcem da sumnjamo da Boris Tadić uopšte zna za ovakve zahteve. Naravno, to je bila samo šala, jer oni svakako nisu mogli da urade to što su uradili bez njegovog znanja. Ipak, naš je politički cilj da imamo dobre partnerske odnose i s DS-om i s DSS-om, jer smatramo da su u sledećih deset do 15 godina to dve ključne demokratske opcije koje će ovu zemlju uvesti u EU. Nama je, naravno, važno da budemo partneri ne samo s njima, već i sa svim strankama koje imaju proevropsku platformu.

• Kao rezultat sporenja s DS-om nastao je i problem u Odboru za medjunacionalne odnose, koji ne može da izabere predsednika, pošto DS osporava kandidaturu vašeg kolege Bajrama Omeragića. Vas su svojevremeno smenili SPS i radikali – mnogi su govorili: uz prećutnu podršku DSS-a, a sada ste u koalciji...

– Nisam više član ni tog odbora, posle svega što se desilo. Kao predsednik tog skupštinskog tela učinio sam maksimalno što sam mogao i realizovao veoma važan projekat u saradnji s Misijom OEBS-a. Njegovi zaključci upravo je trebalo da deluju preventivno, da se ne bi donosile rezolucije Evropskog parlamenta poput one o Vojvodini. Nažalost, neko je želeo da se takva priča prekine pošto-poto. Inače, povodom priča o mojoj smeni želim samo da kažem da je Anita Beretić iz DS-a dala kvorum za takvu odluku. O tome tada nisam želeo da govorim, a ne mislim ni sada da je to neko mnogo važno pitanje. No, u svakom slučaju stoji kao činjenica.

• Da li su zaživeli svi dogovori koje ste imali s Vladom Srbije, o mestu koje je Lista za Sandžak trebalo da dobije u pojedinim ministarstvima?

– Ostaje još jedan važan segment tog koalicionog sporazuma, a to je formiranje zajedničke komisije koja će preispitati celokupno stanje republičkih institucija na lokalnom novou, a koje imaju sedište u šest sandžačkih opština. To neće biti puko smenjivanje ljudi, već ćemo stanje preispitati u saradnji s drugim strankama vladajuće koalcije, dakle DSS-om, SPO-om, G17 i NS-om. Jer, prema opštoj oceni, stanje je loše, zatečeni su kadrovi još iz Titovog vremena. Na dobrom smo putu da u finišu neke stvari uradimo na korist svih gradjana – u školstvu, poreskoj upravi, policiji, sudstvu. Drugih političkih zahteva u samom sporazumu i nema.

• Da biste zadržali poslaničko mesto, odbili ste funkciju pomoćnika ministra. Čeka li vas neko drugo mesto u izvršnoj vlasti?

– Nisam uopšte zainteresovan za tako nešto. Veoma sam zadovoljan radom u parlamentu i mislim da ću tu pojačati svoju ulogu.

S. Stanković

List "Dnevnik"

NEPOKOLEBLJIVI
12-21-2005, 16:57 PM
Vidi BB, ja sam to namjerno tako protumacio i tako bi svako ucinio ko je citao poruku od nepokolebljivog. On je, da bi opravdao savez LSZ sa Kostunicinom vladom, toliko isfalio njega da se covjek pita; pa zasto ne glasati direktno njega kad je tako dobar za nas Bosnjake. Nisi opazio ironiju u mom postu, potreba da se opravdava postupak LSZ predstavljanjem Kostunica u lijepom svjetlu izgleda smijesno. Ja licno mislim da mi Bosnjaci u Sandzaku trebamo ucestvovati u politickom zivotu Srbije i to zbog svojih interesa a ne sto je Kostunica dobar decko kako to nepokolebljivi ustvrdi. Kako se brzo vremena mijenjaju, ljudi koji su do juce nazivani separatistima i rusiteljima drzave, danas bivaju miljenici vlade; tako isto i Kostunica sutra moze biti ponovo los momak. OK?

Vidi ti niso ovo napisao ironicno nego iz puke mrznje prema SDA i svemu sto predstavlja autenticnu politiku ovog naroda.
Ja niti jednom rijecju nisam napisao da je Kostunica ovakav ili onakav, jer ne poznajem covjeka, vec sam za one koji to mozda nisu zapazili nabrojao sta je u korist Bosnjaka napravila ova Vlada.
Kada se sve to stavi na jedno mjesto dobije se rezultat da je vise uradjeno za mandata Kostunice nego za sve vlade u posljednjih 20 tak godina.
Ako neko nabroji sta je Rasim Lj za 5 godina u Saveznoj vladi doprineo nama i koliko je ljudi ukljucio u drzavne organe u BG ja cu odmah osuditi SDA i Listu za izdaju.
Posto Sandokan trazi rezultate SDP evo mu : !!! Nista. Bas toliko nista su uradili a njihov lider kao prelazni pehar ide iz vlade u vladu.
Moramo biti bar malo objektivni. :cool:

Maryam
12-22-2005, 13:50 PM
ovo za "pahar" vrlo slikovito receno. Svaka cast!!!

Andol
12-22-2005, 14:36 PM
Moze pehar a moze i shtafeta :)

NEPOKOLEBLJIVI
12-23-2005, 15:19 PM
ovo za "pahar" vrlo slikovito receno. Svaka cast!!!

Pa zar nije tako? Koliko se saveznih vlada promjenilo i koliko se minastara promjenilo jedino predsjednik SDP-a Rasim LJ ostaje u svakoj vladi kao trofej koji se nasljedjuje. A koliko toga je uradio za Sandzak da je omot od sibica pregolem za tekst koji bi se napisao povodom toga. I onda napadaju Listu za Sandzak kao oni sa Kostunicom u koaliciji a njihov lider na saveznom nivou sedi upravo zbog direktne podrske tog istog Kostunice. To, kada radi SDP i Rastko Lj je normalno a kada ljudi sa najvecim legitimitetom, dr Ugljanin i njegova Lista za Sandzak, onda je to ovo ili ono. Ma daj vise pustite na miru nas pa nismo sljepi da nama tako prodajete moral. A uzgred ubise neduznog covjeka i nikom nista. Mediji su natjerali tadasnjeg ministra Veselinova da podnese ostavku a sada proglasise neduznog covjeka krivog sto je stajao na autobuskom cekalistu. I oni iz SDP nekom pricaju o moralu. Sramota i smijesno... :confused: A o koalicija sa strankom ratnog zlocinca Vojislava Seselja i SDP Rasima Lj da ne pricam... :cool:

ul_8mart_br?
12-23-2005, 16:16 PM
Vidi ti niso ovo napisao ironicno nego iz puke mrznje prema SDA i svemu sto predstavlja autenticnu politiku ovog naroda.

Vala ti ja ne mogu pomoc u anlaisanju tudjih postova. Ja cijenim S. Ugljanina kao covjeka i muslimana, i nemam sumnje u njegove iskrene namjere ali nikad nisam volio poskakala i brbljivce sto i najozbiljnije stvari u zivotu gledaju kao fudbalsku utakmicu. Hajde otrci u sabah malo i potrosi nesto od svoje energije makar tako, "autenticna politiko ovog naroda".

NEPOKOLEBLJIVI
01-16-2006, 13:51 PM
Vala ti ja ne mogu pomoc u anlaisanju tudjih postova. Ja cijenim S. Ugljanina kao covjeka i muslimana, i nemam sumnje u njegove iskrene namjere ali nikad nisam volio poskakala i brbljivce sto i najozbiljnije stvari u zivotu gledaju kao fudbalsku utakmicu. Hajde otrci u sabah malo i potrosi nesto od svoje energije makar tako, "autenticna politiko ovog naroda".

Hahahahahaha, pa tebi se vidi sa kilometra da si veliki pristalica Rastka Kljajica i njegove " bijele partije". Nema ti pomoci...

ul_8mart_br?
01-16-2006, 14:31 PM
Ako si ti neki "aparat" u SDA, odmah cu da idem kod ovog tvog "rastka u bijelu partiju"..., e hajde molim te reci mi da si ti samo navijac, simpatizer, volonter...bez upliva u ozbiljne stvari.., tako ces mi najbolje pomoci.

Birdum-Bardum
01-16-2006, 16:04 PM
Posto sam ja pobornik politike SDA onda je neminovno da mi ovakve stvari BODU OCI. Nije lijepo se tako ponasati NEPOKOLEBLJIVI. Prije svega lijepo ponasanje nije nesto lose i to nije karakteristika slabica, vec jakih licnosti. Nemojmo preko prostakluka i navijacko-huskacke politike pokusavati nesto zavrsiti. Ti NEPOKOLEBLJIVI ocigledno ne shvatas da se u slucaju naseg clana ul 8mart br? radi o muslimanu, o Bosnjaku koji ima cast i dostojanstvo. Ako ti nije klimnuo glavom ili ako ti nesto po volji nije izgovorio to ne znaci da je on automatski neki nekusliman i ne znaci da nije Bosnjak. Dokle cemo tako se ponasati. Ubjedjenja sam da upravo ljudi koji su u okruzenju Dr. Sulejmana Ugljanina sa svojim nesredjenim stanjima unutarnjim, sa svojim srdzbama, egoizmima, samoljubljima, strastima, itd. su najvise stete nanijeli toj stranci i politici koju da stranka artikulise, odnosno ovom narodu.
Nema nijednog politickog udzbenika koji govori da se treba ponasati bahato i navijacki. A ako cemo se pozivati na nasu vjeru onda jos gore, nasa vjera nas uci da budemo smirene duse koje ce ljude oko sebe smirivati, njihove mahane trpjeti, svojim primjerom smirenosti i mudrosti usmjeravati.
Kada ljudi na takve ljude naidju onda njihova srca sama pocinju takve ljude slusati i popravljati se.

Dakle, nije hrabrost ici okolo i galamiti i skidati glave ljudima, hrabrost je na sebe udariti i svoju mahanu otkloniti. To je hrabrost.

Po meni bi NEPOKOLEBLJIVI bio onaj koga je nemoguce istjerati iz takta, onoga koga sejtan prokleti ne moze pokolebati na pravom putu i svjesnosti o Bogu. To je za mene NEPOKOLJEBLJIVI. Za mene nije NEPOKOLEBLJIVI onaj ko je TVRDOGLAVI i ONAJ KOJEM SE CINI DA SVE ZNA.

Pogledajte dobro oko sebe. Sada je vakat Velikog Dzihada (borbe sa samim sobom). Nekada kada je Pazar bio opkoljen tenkovima i kada je Bosnjacima bila ugrozena zivotna egzistencija pravi je bio onaj koji se je borio protiv vanjskog neprijatelja, dakle u tom vaktu se je to trazilo. Tada je bio hrabar svaki onaj koji je hrabro ostao da brani svoj dom, svoj narod.
Danas je vakat kada smo u sukobi sami sa sobom, kada takav vakat naidje heroj je onaj koji sebe savlada, a taj dzihad je tezi i vece je iskusenje nego onaj prijethodni.
Ko ne uspije u ovom velikom dzihadu, piranje je hoce li mu se ukabuliti i onaj prvi mali dzihad, jer ovim velikim dzihadom, tj. porazom u velikom dzihadu gubi se i onaj mali.

Dakle, dobro razmislimo sta govorimo, dobro razmislimo sta radimo, o sebi razmisljajmo, u sebi probeleme trazimo, svoje greske pretrazujmo, jer je vakat kada smo u sukobu sami sa sobom, a da je taj vakat jasno je ko dan.

Ako je neko formalno u redovima SDA, a nije sredio sebe iznutra onda je on sustinski u redovima SDP, jer svojim stanjem radi za SDP. A ako je neko u redovima SDP, a iznutra je sredio svoje stanje onda on sustinski radi za SDA, a formalno je u SDP-u.\

Dakle, nemojmo biti sigurni ako smo u SDA-u da sigurno radimo za SDA.
Pravi SDA clan u danasnjem vaktu je onaj koji sebe sredjuje, tj. onaj koji sebe preispituje i gresku u sebi trazi, a u drugima ne. Onaj koji sabura na optuzbama drugih, onaj koji i pored svega sto se desava opet se okrece sa osmjehom i poziva ljude dobru, jer im dobro misli radi Allaha dz.s., a ne radi sebe i svojeg priznanja.

Ma ljudi danima bih o ovome mogao pisati, ovo je ono sto me najvise boli, ali sta je tu je. Preispitajmo se.

Hvala.

NEPOKOLEBLJIVI
01-17-2006, 13:55 PM
Ovo sve sto si napisao moj dragi brate, ja odmah potpisujem.
Medjutim nisi uopste realan jer ocigledno se znas sa ovim "8 martom" pa si neke cinjenice prevideo.
Kao prvo ja nisam nikog uvrijedio niti biko kome uputio tesku rijec. Pogledaj sve moje komentare pa ces se uvjeriti.
Kao drugo "8 mart" je izvredjao mene i iznio bezbroj budalastina o SDA i Listi za Sandzak u svojim komentarima.
Kao trece ovaj "8 mart" stalno sa nekom ironijom govori o SDA i o predsjendiku dr Sulejmanu Ugljaninu.
Kao cetvrto ti uvijek oslovljavas sa dr Sulejman Ugljanin a "8 mart", kao i Ivana Milic sa TVJ, sa Sulejman Ugljanin.
Kao peto ja sam samo argumentovano, ono sto sam znao, nabrojao o razlozima zbog kojih odobravam savez Liste za Sandzak i vladajuce koalicije u R Srbiji a sto istina smeta nekom to je njegov a ne moj problem.
I na kraju nikakva gluma i foliranje ne moze sakriti necije pravo lice...
S postovanjem, NEPOKOLEBLJIVI u dokazivanju istine i pravde.

ul_8mart_br?
01-17-2006, 17:08 PM
A ne znam sta bih vise govorio s tobom, jer znam sto ces pisat. I dalje necu da vjerujem da si ti dio bilo koje strukture SDA Sandzaka, to me najvise unespokojava u ovom trenutku, nisam rahat brate. Evo kad se kaze nepokolebljivom da ne lupeta, to znaci napad na SDA, na LSZ i na samog lidera. Evo, mali, nesretan, nespretan i jadni nepokolebljivi je izgradio cudno lukav smisao za odbranu i zamjenu teza, kaze kad si meni proturjecio u stvari ti si protiv SDA govorio. Zasto uvijek od svega, najcesce ova osobina se prvo razvija kod malih politikanata. Nepokolebljivi to je SDA! Subhanalah!
Kumim te bogom nemoj vise nastavljat, molim te zbog SDA, zbog sebe, zbog tebe.

Sandokan
01-18-2006, 09:38 AM
Ako si ti neki "aparat" u SDA, odmah cu da idem kod ovog tvog "rastka u bijelu partiju"..., e hajde molim te reci mi da si ti samo navijac, simpatizer, volonter...bez upliva u ozbiljne stvari.., tako ces mi najbolje pomoci.
Jel to imash neshto protiv navijacha,il mislish da ONI NEMAJU MOZAK!!??
Grrrr...... :mad:

ul_8mart_br?
01-18-2006, 10:48 AM
Nemam nista protiv navijaca, onih na stadionima ako si vec na njih mislio, uopce me ne interesiraju. Ali sam protiv navijacenja i galame u politici, kapito?

Birdum-Bardum
01-18-2006, 13:14 PM
Sta sam ja zapravo htio reci je to da mi neminovno MORAMO ostaviti po strani svoje licnosti, tj. sebe ako zelimo biti narod, dzemat, itd. Trebamo se truditi biti konstruktivni. Da bismo bili konstruktivni trebamo znati prije svega sta to znaci biti konstruktivan. Ako ne budemo konstruktivni onda cemo biti destruktivni i unistavacemo umjesto da izgradjujemo i podizemo.

Dabi insan mogao biti konstruktivan treba prvo da sebe sredi i da je tako jak sam sa sobom da nijednog momenta njegova srdzba, strast iliti bilo kakav poriv koji treba kontrolisati, ne ugrozavaju njegovo zdravlje. Dakle, trebamo biti smireni, stalozeni i biti svjesni da sam ja, ti, onaj Bosnjak nesavrsen i da mahana ima. Ako budemo jedan drugom odmah skakali i ukazivali na mahane sa zeljom dokazivanja necije neispravnosti onda ce nas zivoti biti cista destrukcija, tj. mi necemo zivjeti za nesto ili nekog, vec cemo zivjeti protiv nekog ili necega.

Dakle, budimo za nesto, a ne protiv necega, budimo za nekog, a ne protiv nekoga. Ne samo u politici, vec u nasim druzenjima, forumima, zivljetu, razgovorima, u svemu, svakom aspektu zivota.
Kako se treba postaviti ako neko ipak sa druge strane krene na jedan destruktivan nacin da nas napada, nesto smo mu kao kivni ili duzni ili nas mrzi? Sta tada raditi?

Prije svega ostati miran i ne odgovoriti napadom, vec odbranom onoga sto je neko ko je destruktivan napao. Ako ovo nismo rascistili u sebi imat cemo problema, jer cemo i mi upasti u destruktivnost, a mislit cemo da se borimo za nesto.

Evo jednog primjera koji nas moze puduciti tome kako trebase postavljati i kako treba razmisljati i zivjeti i voditi politiku i porodicu i kako sa komsijama i kako u svemu.

U jednoj bitci muslimana za vrijeme Muhammeda a.s., Hazreti Alija r.a. obara jednog musrika (mnogobosca) na zemlju i taman zamahne da ga ubije ovaj ga pljune u lice. Tog momenta je Hazreti Alija r.a. osjetio da se u njemu pojavila srdzba i on je odmah sekundarno bacio sablju iz ruke i pustio ovog musrika. Ovaj je stao ga gledati u cudu i upitao ga: "Zasto me nisi ubio kad si to mogao?", a Hz. Alija r.a. mu odgovara: "Osjetio sam da se je u meni pojavilo licnog hira (srdzbe), a ja ne ubijam i nista ne radim iz licnog hira vec radi Allaha dz.s., pa sam stoga bacio sablju ne zeljeci da te ubijem iz srdzbe." Tog momenta je ovaj musrik uvidjeo velicanstvenost Hazreti Alijinu r.a. i velicanstvenost Islama i zaplakao je i primio Islam.

Eto jednog divnog primjera kojeg treba zapamtiti. Pogledajte situaciju, radilo se o musriku, a ne o muslimanu, radilo se o bojnom polju, a ne o mirnoj situaciji i jos je bio u prednosti, mogao je da ga ubije. Cak niko mu nikad ne bi ni znao za tu srdzbu, ali Hazreti Alija r.a. baca sablju, jer je osjetio srdzbu u sebi. A sta mi radimo? Usporedimo se sa ovim primjerom i vidjet cemo gdje smo i sta smo. Bit ce nam jasno da smo svaki od nas umnogome doprinijeli teskom stanju u politici, drustvu, porodici, komsiluku, itd.

Zaista je velika odgovornost uopste zivjeti, a kamoli biti na nekoj funkciji. Ako covjek i odgovara na napade onda treba da to radi totalno cist od srdzbe, strasti, samovolje, samoljublja, itd. Jer to su oni negativni elementi koji ruse, ma koliku covjek istinu iznosio i govorio.

O tome ja govorim. To se zove bitka sa samim sobom, a to je trenutno najvaznije i najpotrebnije Bosnjacima u Sandzaku i ne samo njima nego svim muslimanima svijeta. Zato smo razjedinjeni,zato ne uspijevamo da se ujedinimo. Niko nece sebe da preispita i niko nece sebi da se suprotstavi.

Znam ja NEPOKOLEBLJIVI da si ti zastupao interese SDA, ali je pitanje kolko dobro i ispravno si ih zastupao i branio. Uvijek se trudi da to sto bolje radis u smislu u kojem ja ovdje rekoh. Uvijek izbjegni napad na neciju licnost, izbjegni napad na onoga ko tebe napada, vec njegove napade demantuj fino argumentima i smirenoscu. Pokazi mu da je tebi stalo do Istine, a i da ti je stalo do toga da i onaj ko te napada dodje do istine.

Takodjer cu reci clan ul_8mart_br? da isto vazi i za njega, jer je neminovno da su se kod obojice pojavile iskre srdzbe ljutnje, itd. A obojica ste Bosnjaci, obojica ste muslimani.

Moram reci i to da clana ul_8mart_br? ne poznajem licno, tj. ne poznajem ga uopste. Znam ga samo preko pisanja njegovog na forumu ovom.

Dakle, ni ti NEPOKOLEBLJIVI, a ni ti ul_8mart_br? niste pokazali neki nivo u razgovoru, vec ste pali u zamku sejtansku, svadje i rasprave. Naravno svaki od vas je zastupao nesto sto brani.

Obojica se preispitajte i uvidite gdje je svakog od vas greska, popravite to, a to nije lahko popraviti i vidjet cete da ce biti bolje i vama i onima oko vas. Mi trebamo biti oni koji smiruju smutnju, koji smiruju svadju, koji ulivaju smirenost, ljubav, jedinstvo, itd.

Dakle, treba zapamtiti da je sada vakat borbe sa samim sobom jer je neprijatelj u nama, a ne van nas. To je ocigledno.

Hvala.

ul_8mart_br?
01-18-2006, 14:19 PM
Meni je zao da se BB nekako obreo u "vatri" mog prepisivanja sa nepokolebljivim, pa je od njega uz "pohvalu" i slaganje sa svim sto je rekao u svom postu dobio mali "cvager" sto je navodno branio mene rusitelja SDA i ostalog sto ovaj nepokolebljivi nepokolebljivo brani. Kako rece BB mi se ne poznajemo, ali insalah upoznacemo se prvom prilikom koju budem nasao. Poznavati se licno i nije bitno , jer se ljudi poznaju po svom mentalnom sklopu, po ideji koju zrace.
Ja zasigurno svoju nacionalnu i vjersku pripadnost ne dajem na ovjeru nekakvim nepokolebljivim tipovima, niti imam potrebu skandirati da bih sebi hljeb ili kakvu drugu korist za to uzeo. Bogu sucur u nepokolebljivu kucu nisam dosao da bih morao trpjeti svog gazdu i njegovo shenlucenje. E kad je vec tako, onda mogu govorit ono sto mislim, kako je to lijepo.
Definitivno mislim da se mora uzeti pravo govora ljudima poput nepokolebljivog da se bave i govore u politici. On se napalio na moj komentar u nekom od prethodnih postova gdje je napisao niz pohvala na racun Kostunice a sve u cilju da podupre dogovor SDA o ulasku u njegovu vladu. Ubijedjen sam da je isti taj nepokolebljivi bio najveci psovac Kostunice prije takvog razvoja dogadjaja, on i citava ta londza. Takva nerazumna galama jedino sto znaju da proizvode oni, je upravo i bila uzrok odredjenih poteskoca u objasnjavanju narodu potrebe ovakve koalicije. A ko ce drugi da potrci da nam sada "okupa i oceslja" Kostunicu i da nam ga namirisanog dovede da ga begenisemo ako nece nepokolebljivi i njegova grupa. Sad je nepokolebljivi dosao na forum da nam izredja zasto je kostunica dobar momak, dosao nepokolebljivi da nam podijeli pamet. I ubijedjen sam da ce taj isti nepokolebljivi nedje u buducnosti doci da nam kaze da je kostunica opet los. Sve nepokolebljivi i uvijek samo nepokolebljivi.
Ne znam mnogo o unutarnjem funkcioniranju SDA, ali vjerujem da bi morali postojati neki mehanizmi kontrole, ko moze i sta treba da prica. Jos vaznije da se ne dozvoli nikom da prica ispred stranke. Ako treba, mora se ogradjivati od pojedinih izjava uz mjere iskljucivanje iz stranke. Ako je potrebno treba educirati odredjene ljude, nauciti ih pravilnom ophodjenju.
Ja govorim kao obican glasac, meni je grijeh mali, ali partijski ljudi moraju biti "dobri". Politika je tezak posao, treba se snage, volje, vjere i pameti pa staviti ruku pod taj kamen. Kad se shvati kod naseg covjeka da je to tako, da je politika sluzenje narodu!! a ne precica do koristoljublja i egoizma onda ...

Sandokan
01-19-2006, 10:05 AM
Nemam nista protiv navijaca, onih na stadionima ako si vec na njih mislio, uopce me ne interesiraju. Ali sam protiv navijacenja i galame u politici, kapito?
A shta ako NEPOKOLEBLJIVI nije navijach!?? :p

Sandokan
01-19-2006, 10:15 AM
Meni je zao da se BB nekako obreo u "vatri" mog prepisivanja sa nepokolebljivim, pa je od njega uz "pohvalu" i slaganje sa svim sto je rekao u svom postu dobio mali "cvager" sto je navodno branio mene rusitelja SDA i ostalog sto ovaj nepokolebljivi nepokolebljivo brani. Kako rece BB mi se ne poznajemo, ali insalah upoznacemo se prvom prilikom koju budem nasao. Poznavati se licno i nije bitno , jer se ljudi poznaju po svom mentalnom sklopu, po ideji koju zrace.
Ja zasigurno svoju nacionalnu i vjersku pripadnost ne dajem na ovjeru nekakvim nepokolebljivim tipovima, niti imam potrebu skandirati da bih sebi hljeb ili kakvu drugu korist za to uzeo. Bogu sucur u nepokolebljivu kucu nisam dosao da bih morao trpjeti svog gazdu i njegovo shenlucenje. E kad je vec tako, onda mogu govorit ono sto mislim, kako je to lijepo.
Definitivno mislim da se mora uzeti pravo govora ljudima poput nepokolebljivog da se bave i govore u politici. On se napalio na moj komentar u nekom od prethodnih postova gdje je napisao niz pohvala na racun Kostunice a sve u cilju da podupre dogovor SDA o ulasku u njegovu vladu. Ubijedjen sam da je isti taj nepokolebljivi bio najveci psovac Kostunice prije takvog razvoja dogadjaja, on i citava ta londza. Takva nerazumna galama jedino sto znaju da proizvode oni, je upravo i bila uzrok odredjenih poteskoca u objasnjavanju narodu potrebe ovakve koalicije. A ko ce drugi da potrci da nam sada "okupa i oceslja" Kostunicu i da nam ga namirisanog dovede da ga begenisemo ako nece nepokolebljivi i njegova grupa. Sad je nepokolebljivi dosao na forum da nam izredja zasto je kostunica dobar momak, dosao nepokolebljivi da nam podijeli pamet. I ubijedjen sam da ce taj isti nepokolebljivi nedje u buducnosti doci da nam kaze da je kostunica opet los. Sve nepokolebljivi i uvijek samo nepokolebljivi.
Ne znam mnogo o unutarnjem funkcioniranju SDA, ali vjerujem da bi morali postojati neki mehanizmi kontrole, ko moze i sta treba da prica. Jos vaznije da se ne dozvoli nikom da prica ispred stranke. Ako treba, mora se ogradjivati od pojedinih izjava uz mjere iskljucivanje iz stranke. Ako je potrebno treba educirati odredjene ljude, nauciti ih pravilnom ophodjenju.
Ja govorim kao obican glasac, meni je grijeh mali, ali partijski ljudi moraju biti "dobri". Politika je tezak posao, treba se snage, volje, vjere i pameti pa staviti ruku pod taj kamen. Kad se shvati kod naseg covjeka da je to tako, da je politika sluzenje narodu!! a ne precica do koristoljublja i egoizma onda ...
E ovako:
nisam politichar vishe volim sport(mada se i tu debelo uvukla politika) ali ovo na lokalnom nivou mogu da prokomentarishem.
Kao prvo i osnovno,meni svako ko je za rasima nije zdrav!!??Odmah da se razumijemo.Chovek je ministar 5. godina a za Pazar i sandzak nije uradio NISHTA!!5. godina je turio guzicu srpskoj vladi za rad NICHEGA shto je u nashem interesu.I niko ga ne napada .Dr.Su.Uglj. je ushao u dil sa Koshtunicom i svi ga izjednom napadate;gdje sa njim,pa On je CHETNIK!!??
E vidite nije tako.
Rezime:
Dr. Su.Uglj. je zhrtvovao sebe zarad naroda ,a rasim zhrtvuje narod zarad sebe!!??
OGROMNA RAZLIKA, a vrijeme cche pokazati ko je bio u pravu.
Ja sam zavrshio sa temom politika !Ko na ovo ima repliku nije vrijedan moje pazhnje!

ul_8mart_br?
01-19-2006, 16:03 PM
Pa dobro, nego moram da repliciram uprkos riziku da budem "bezvrjedan" tvoje paznje Mr.Sandokan, obzirom da si ovaj tvoj komentar dao zajedno sa mojim prethodnim. Imam neki los osjecaj da si ovo napisao zbog mene.
REkao bih da sam relativno rano dosao na ovaj forum, poslije njegova osnivanja, i otprilike znam sta se sve desavalo u "sandzackom interenet dzematu" poslednjih nekoliko mjeseci. NAime, nepokolebljivi i njegovi istomisljenici su bili relativno jeftino provocirani na jednom forumu, moze se reci da je SDA struja bila sistematicno "pucana", njeni pobornici banovani i na neki nacin ugusivani, pa je onda kako i treba da bude osnovan ovaj gdje je po nekoj logici trebao da se slomi ta blokada, ne samo prema SDA, nego brate, i prema bosnjastvu. Meni licno je godio takav razvoj dogadjaja, valjda silni Pazar moze pored svih inih foruma imati jedan da se cuje i bosnjacka misao. Al da vidis zgode, pokupise se i poslije nedjelju dana se razidjose, vecina opet ode u "shamarhanu". Zasto tako? Sad mi je odgovor naravno poznat, mozda sam ga i tad znao, ali sam bjezao od njega. Pa ova bratija ovdje sto se puha na jednog 8marta i "brani" SDA i sve ostalo je naucila samo na shamare, i da nisam sa predumisljajem charnuo u njihovu sitnu sujetu vjerovatno ne bi nikad i dosli ovamo. A dje da dodje, da ostavi neku poruku o kulturi Bosnjaka, o Islamu, o svakodnevici nasih ljudi, da bog sacuva. Samo sa usijanom glavom lijevo desno, opcinjeno, gleda ima li koga da nadje da od njega odbrani "autenticne interese ovog naroda", da se malo izvice. No, mi cemo nastaviti da desifrujemo ove dusebriznike, onoliko koliko mozemo, necemo dati da od SDA prave lakrdiju i da je spustaju u drugu ligu.

Birdum-Bardum
01-19-2006, 18:40 PM
ul_8mart_br?, moram ti reci da ipak nisi bas najbolje primjenio ono sto sam ja napisao. Mozda nisi bas najbolje shvatio. Dakle, mi smo ovakvi kakvi smo, svi. Ako budemo se postavljali kao ja sam prav, a onaj tamo je kriv, onda nema od nas dibidus nista.

Dakle, ja ne zalim da izgubim nijednog Bosnjaka, nijednog muslimana. Niti tebe, niti NEPOKOLEBLJIVOG, a niti Sandokana.

Ako cemo prvo zahtjevati od nekog da bude savrsen, po nasem pa tek onda da ga prihvatimo onda od toga nema nista. Dakle, i ti si nas i NEPOKOLEBLJIVI je nas, a Boga mi i Sandokan je nas.

Moramo shvatiti da se moramo potruditi da svako za sebe otkloni svoje mahane i da pazi da ne uvrijedi na neki nacin drugog, a da ako ima nesporazuma oko opste ideje se razjasnjavamo i diskutujemo na najljepsi moguci nacin argumentovano, posteno i iskreno, a prije svega smireno.

U sustini moramo se osloboditi sebe i svoje licnosti da bismo mogli biti u jedinstvu, u harmoniji. Ne smijemo nikad sebe vidjeti visim od bilo koga.

Dakle, ako neki od nas ima mahana to ne treba da nas nervira ili da to shvatamo licno, vec to treba da nam izazove tugu i brigu i da nam se u glavi pojavi zelja za time da se nas brat popravi i da bude bolji, a najbolje ces bratu pomoci ako mi primjerom pokazes kako ti njega volis i kako je tebi do njega stalo, ma koliko on bio nervozan i ma koliko on mislio da si nesto u krivu.

Dakle, ljudi zblizavajmo se, a ne udaljujmo se. A opsta stvar? Sta je opsta stvar? Jel to nesto odvojeno od ljudi? Pa nije valjda da treba za opstu stvar sve ljude pobiti i da na kraju ostanu samo dva covjeka koja ce sprovesti opstu stvar.

Zar nije poniznost dio opste stvari? Zar nije skromnost dio opste stvari? Zar nije lijepo ophodjenje dio opste stvari? Zar nije sabur dio opste stvari? Sveukupno, zar nije nas unutarnji mir i sredjenost dio opste stvari?
Pa ako to ne budemo imali ona necemo ni postici opstu stvar, vec nasuprot, unisticemo je.

A svako ce od nas misliti da je u pravu, naravno. Moramo pokazati dobre volje jedni prema drugima.

Zato ul_8mart_br? molim te pokusaj prihvatiti svakog kao svojeg brata Bosnjaka, tj. muslimana. Ma kako ti izgledalo. Takodjer, to preporucujem i NEPOKOLEBLJIVOM i Sandokanu.

Nemojmo jedni druge zamisljati kao u nekim rovovima sa puskama i jedan je sa jedne strane i zeli me upucati, a drugi je sadruge strane i zali drugog upucati. Slama na s ta otudjenost. Slama nas to sto ne poznajemo jedni druge i sto ne zelimo da se upoznajemo i da budemo bliski.

Gledajmo kroz prste jedni drugima, nemojmo skakati na prvu. Sabur. Sabur. Sabur. Iz sabura se radja ljubav.

Vjerujte ako se ne potrudimo da sebe popravimo, prije svega nas odnos sa Allahom dz.s., tj. ako sebe ne sredjujemo, nece ni odnosi medjusobni biti dobri kako treba. Cim je sukob to je znak da nesto nije sa nama u redu i da se trebamo preispitati. Svaki za sebe.

Potrudimo se braco. Nemojmo nastavljati dalje u svadjama, mrznji, raspravi, osudi. Pritisnimo na kocnicu i razmislimo. Ako to ne uradimo gotovi smo.

Zar neko misli da radi sa narodom i da razgovara sa narodom, a da ne naidje na razne vrste ljudi, na razne sklopove, na razne mozgove, itd. Ta razlicitost je bereket, a ne nesto lose. Samo trebamo tu razlicitost prihvatiti, jer je Allah dz.s. to dao tako. Ima nas raznih inteligencija takodjer, itd.

Pokusajmo se razumjeti. Pokusajmo se staviti u poziciju jedni drugih. Iznadjimo nacina za razumijevanje, pa nije li nam vjera zajednica, nije li nam kultura i nacija zajednicka, nije li nam Sandzak zajednicki, nisu li nam zelje zajednicke?

Hvala.

Sandokan
01-19-2006, 20:57 PM
Pazi OSMI: ako ti mislish da je forum novipazar.de neshto demokratichniji ti slobodno idi odmah tamo!Samo ,meni je onaj forum toliko smijeshan i dechiji da ne mogu da vjerujem da pored onih djechijih tema ima nekog tamo da pishe.Ja navratim sporta radi i nichega vishe.
Inache najbolji je forum Torcide Sandzak.

Birdum-Bardum
01-20-2006, 00:32 AM
Kolko god vi isli jedan u drugog djonom ja cu jos vise pisati postove pomirljivog sadrzaja i pozivati vas da sagledate sebe same i da se potrudite maximalno naci zajednicki jezik i potruditi se zbliziti se i razumjeti se.

Nema nista od toga ako budemo jedan drugog tjerali i na prvu hvatali. Shvatite da smo jedan drugom potrebni. Jedan drugom smo potrebniji nego sto nam je hrana potrebna, nego sto nam je voda potrebna. Moramo se potruditi razviti kod sebe tu svijest da smo jedan drugom najpotrebniji i da jedan bez drugog nemamo kud, ni na ovom, a ni na buducem svijetu.

Zato molim vas zbog svih nas, zbog sebe samih potrudimo se da se nekako zblizimo, a ne da jedan drugom odbrusujemo, kao u smislu ne trebas mi, ne trebam ti. Trebamo jedan drugom, shvatite to.

Pa kakva je to borba za opsti interes i za interes muslimana, odnosno Bosnjaka, ako mi iste te muslimane, odnosno Bosnjake tjeramo od sebe parolom niko mi ne treba mogu ja i sam. To onda nije borba za opsti interes, to je borba za licni interes predstavljen samo kao opsti interes. Opasno je to od svojeg interesa licnog napraviti opsti. Toga se trebamo osloboditi. A da bimo se toga oslobodili potrebno je da se oslobodimo sebe samih.

Nije problem pisat cu ja ovo uvijek, pa eto mozda neko i haira vidi, insallah.

Hvala.

fingersbroken
02-02-2006, 17:30 PM
Nisam dugo posecivao ni jedan od spomenutih foruma, ali jedno mogu da primetim posle samo jednog osvrta na oba. Na jednom ima puno postova.. ali stvarno svkakavih.. tako da sve izgleda puno neozbiljno. Drago mi je sto nisam citoa. Ovde vidim da nema takodje nekog kvaliteta kakvog bi trebalo imati, ali bar ono sto se pojavljuje nije neko stivo decije. Usled ove rasprave osmi mart spomenu nesto vrlo bitno: potrebu da neko neovisno o drugim forumima ili drugim ljudima uopce pise ono sto bi bilo korisno napisati. Vidim da bb to donekle i radi. Drago mi je zbog toga. Ne znam dal sam ja u stanju pomognuti u tome, ali mislim da bi neko trebao. Ipak se plamen na forumu nije ugasio. Kvalitet bi se mogao roditi, ali samo na zdravim korijenima :).
Rekoh eto samo da razmislim malo naglas :).

Selamim vas.

Sandokan
02-02-2006, 21:39 PM
Ja rekoh malo gore povishe tebe da su NEOZBILJNI!!
Dechiji TOPICI i raznorazne prichice.Ko u bajkama.....

Emir
02-03-2006, 10:33 AM
Mogli bi batalit diskusiju o drugim forumima, bujrum nastavite diskusiju u vezi ove teme da nebi bilo brisanja.

fingersbroken
02-03-2006, 19:33 PM
Sad vec podsjecas na administratora sa ofnp a to samo po sebi nikako ne valja, tj ne poklapa se sa pricom o ovom forumu :)

Emir
02-04-2006, 13:59 PM
Selam, halali ako sam nesto loshe uradio.
Generalni problem svih nas je sto smo naucili samo da kvarimo stvari i da teramo inat.
Eto ti si namerno napisao opet komentar koji zaobilazi temu nebi li ti ja izbrisao taj i sve predhodne.
Zalosno je sto nemamo snage da se nosimo sa odgovornostima vec odustajemo kada naidju najmanji problemi.

fingersbroken
02-04-2006, 22:40 PM
Promasio si poentu, a poenta je u tome da ne valja ni brisanje ni te prijetnje brisanjem. To sve podseca na ono sto ne valja, upravo zato sto ne valja. Brisanje je samo nuzda i ne pribegava mu se dok nuzda nije. Tako bar ja mislim, a svako ima pravo mislit drugacije. Tako da tvoja teorija da sam nesto napisao da bi ti sve izbrisao ni najmanje ne stoji. Nije lijepo ni nagadjat ni pricat u prazno. Samo lijepo sugerisah da se stvari ne brisu tako lahko, i da se shodno tome ni prijetnje koje slute tome ne upucuju. A ti kako hoces. Moje je samo da kazem. A ni to morao nisam.
Allahimanet.

Sandokan
02-05-2006, 00:40 AM
I tako dalje....Kad malo bolje razmislim vidim zashto ovdje ima sve manje ljudi da pishu....
A sve je pochelo onoga trenutka kad su se neki drznuli da SAMI smjenjuju moderatore zato shto im se ONI lichno ne svidjaju.
A TEMA JE POLITIKA,PA SVE JE OVO POLITIKA!

Emir
02-05-2006, 01:01 AM
Ne znam vise sta da kazem, obzirom da je vec bilo dosta izvrnutih stvari.
Eto ovi komentari ce biti izbrisani za neki dan, ali ne zato sto je meni smetalo necije misljenje vec sto svi ovi nasi komentari u zadnje vrijeme ne odnose se na temu vec na nesto deseto.

Sto se tice moderatora, niti sam ih ja postavljao niti sam ih ja sklanjao. Problem je u nama, ne umijemo nista da vodimo, bolji smo kada nas gaze i tada smo slozniji. Kada nas je Slobo gazio bili smo svi pod jednom zastavom, a sada kada je mirno ima 20 stranaka.
Takodje isti problem je i sa forumom, imamo sansu nesto dobro da uradimo, a svako radi svoje i bas ga briga za sve ostalo. Sto se tice mene ja bih ovaj forum zatvorio odavno jer mi ne treba jos jedna dodatna briga, no hajd videcemo inshallah da se ponovo lijepo okupimo i sve lijepo dogovorimo, a narocito DRZIMO onoga sto kazemo.
Inshallah bice dobro, a i ako ne bude bice resenja.

Birdum-Bardum
02-07-2006, 17:16 PM
Nevjerovatno je koliko puno se ljudi javi da se svadja, a jos nevjerovatnije je kolko se malo ljudi javi da jednostavno tiho, bez neke galame velike pomogne u poslu. Vjerovatno je to stoga sto ljudi i ne znaju kako bi to oni pomogli, osim da gaze nekoga ako treba po necijem nalogu ili po svojem hiru.

Misli li neko da jedan drugom ne trebamo i da jednostavno smo toliko jaki i veliki da jednostavno svakom mozemo da odbrusimo i kazemo ono sto kazemo.

Nevjerovatno.

Zalosno.

fingersbrokene jesi li u ovoj prici ti kriv? Naravno, nisi.
Veliki Strumpfe jesi li ti u ovoj prici kriv? Naravno, nisi.
Sandokane jesi li ti u ovoj prici kriv? Naravno, nisi.

Bas me briga sto sam skrenuo sa teme. Bas me briga kako cu ja to nekom reci da je skrenuo sa teme, jer ionako mi taj tip nije potreban. Bas me na kraju krajeva briga za taj sandzacki forum, ako se na tom forumu ne ophode prema meni kao prema kralju, caru, legendi, da ne kazem, kao prema Bogu. Bas me briga za forum, ako se na tom forumu meni ne klanjaju. E pa ne mere tako braco.

A ako hocete da razmislite, ta onda razmislite, a ako necete, pa nije ni bitno, jer svoju cete propast izazvati. A hocete li biti krivi? HOCETE, HOCETE, ITEKAKO CETE BITI KRIVI. Priznali vi to ili ne.

P.S. Predlazem Administratoru i ostaloj ekipi ovog foruma da osmisle gdje ce prebaciti ove postove koji su sa glavne teme skrenuli i gdje se moze ovo bez ikakve smetnje nastaviti, ako se ima potrebe za nastavljanjem i ako ce nekog haira bit.

Hvala.

ul_8mart_br?
02-08-2006, 09:08 AM
Ljudi, ovaj forum ide lijepo i zaista je bolje malo sadrzajnih poruka, nego da ih ima djuture i da su sve prazne. Makar nema rizika da me neko pita koliko imam kila ili da me neko nepismeno deriste uci jeziku i kulturi.
Red je da se ispostuju osnovna pravila foruma i da pomognemo administratoru.

Sandokan
02-08-2006, 10:49 AM
Nevjerovatno je koliko puno se ljudi javi da se svadja,

fingersbrokene jesi li u ovoj prici ti kriv? Naravno, nisi.
Veliki Strumpfe jesi li ti u ovoj prici kriv? Naravno, nisi.
Sandokane jesi li ti u ovoj prici kriv? Naravno, nisi.Hvala.
NEVJEROVATNO JE KAKO ZA SVOJE GRESHKE ZHELISH OPTUZHITI MENE!!??
Inache JA sam KRIVSIGURNO,ali ni manje a ni vishe od TEBE,zato shto sam ti uopste odgovorio, koji si bez ikakvog razloga napao mene,jer TI SE LICHNO NE SVIDJAM.
HVALA DRAGOM ALLAHU ,NI NE MORAM DA TI SE SVIDIM,NISAM PEDER!!
A to shto u daljem tekstu kazhesh da TI ne trebaju takvi likovi(mislish na mene i fingera) veliko ti hvala,to ti je bash onako u duhu ISLAMA za koji se TI toliko zalazhesh i kojega se TI ZAKLINJESH!!
Selam alejkum.

Birdum-Bardum
02-09-2006, 00:48 AM
Bas me briga sto sam skrenuo sa teme. Bas me briga kako cu ja to nekom reci da je skrenuo sa teme, jer ionako mi taj tip nije potreban. Bas me na kraju krajeva briga za taj sandzacki forum, ako se na tom forumu ne ophode prema meni kao prema kralju, caru, legendi, da ne kazem, kao prema Bogu. Bas me briga za forum, ako se na tom forumu meni ne klanjaju. E pa ne mere tako braco.

Bojim se brate da se nismo bas najbolje razumjeli, tj. bojim se da ti nisi bas najbolje razumio ovaj dio mojeg posta. Nisam ja tu iznosio svoj govor, tj. u tome nisam iskazivao svoje misljenje, vec sam htio prikazati kakav ne treba biti.

Htio sam reci da nije lijepo i da je zalosno ako jedan o drugome ne brinemo i ako jedan drugom ne prastamo i ako jedan drugog odmah docekujemo na prvu i odmah direkt ili krose u smisli "Bas me briga za njega, ako nece po mojem". To sam tako mislio.

Meni je zao sto nismo u stanju sebe da savladamo i da smo smireni i da lijepo smireno i bratski jedan drugom prilazimo. Cak i ako neki od brace nesto se iznervira na nas, trebamo to njegovo stanje shvatiti i pokusati nekako situaciju popraviti, a ne pogorsati je.

Potrebni smo jedni drugima. Vjera nas duzi time da jedan o drugome brinemo, da jedan drugome prastamo, da jedanm drugog trpimo, itd. U tome se ogleda snaga necijeg imana, a ne u necemu drugom.

Halali Sandokan, ako sam te uvrijedio i ako si skontao ovo sto sam gore pisao licno, nisam licno ni na koga mislio, vec sam mislio uopsteno na sve, tj. trudio sam se maximalno da apelujem na razumijevanju, na smirivanju situacije, itd.

Dovoljno je jedan da stane, da razmisli, da povuce rucnu, da odustane od huje i eto rezultata, pa eto, najjaci od nas ce biti onaj koji to prvi uradi i svojim primjerom pokaze kako treba rjesavati konfliktne situacije sa bracom.

Nadam se cemo se, insallah, vremenom sve bolje i bolje razumijevati i voljeti i postovati. Vjeruj mi Sandokane bilo koji drugi nacin prijateljevanja osim islamskog je pogresan nacin prijateljevanja i druzenja.
Nemoj misliti da ja tebe nesto licno ne podnosim, nasuprot, veoma si mi sipmatican i drag, pa na kraju krajeva musliman si, moj si. Medjutim, nemoj od mene traziti da te podrzim u necemu sto nam vjera zabranjuje ili sto nije dobro po nasoj vjeri, nemoj od mene to traziti. Ne smijem to raditi, bio bih saucesnik u tome. Nemoj misliti ako te nekad za nesto kritikujem da sam ti nepijatelj i da te nesto ne podnosim, vec ti zelim dobro.

Jos jednom nemoj sta zemjeriti.

Hvala.

Birdum-Bardum
02-09-2006, 00:51 AM
Izvinjavam se zbvog ovog drugog posta, sasvim slucajno je tu. Kliknuo sam valjda dva puta i eto. Ako neko moze skloniti ovaj post bilo bi lijepo, jer je viska.

Hvala. :)

fingersbroken
02-09-2006, 06:43 AM
Osmi mart je jednu stvar lijepo rekao i ja hteo da je ponovim. Sandokan je dobro okarakterisao stanje na forumima i ja hteo da ga ponovim. Osmi mart je na kraju opet dobro to predstavio i ja mislim da ono sto je receno je vrlo bitno. Bitno za kvalitet i za koncept koji treba da se prati. Ali u svemu tome meni licno para usi (tj oci jer se bavim ovde citanjem a ne slusanjem) ona bezdusna stvar administriranja koja podseca na ofnp administratora. Raja prica i onda udje neko sa bezdusnom prijetnjom. To je sve tipa ofnp admina ili nekih novih wannabe moderatora koji se te uloge prihvacaju kao da svu vlast svijeta samim tim imaju. Brate... lijepa rijec i gvozdena vrata otvara. Evo divim se bb-u na ovakvim postovima. Mozda ne umijem isto pisat al znam da sam istu poentu hteo da napravim. Dok god nesto ovdje ne izgradi se na prisnosti i na kvalitetu, al sahi kvalitetu a ne po tamo nekim lijevim merilima, onda nista valjat nece.

Broj deckurlije koja ce svrljat po forumu nije bitan. Bitniji je sadrzaj. A najbitniji je Bogami odnos. Ako odnos ne valja sve pada u vodu. Sa dobrim odnosom doci ce i dobar sadrzaj. Licno vremena nemam puno da radim na tome. Kriv jesam kad sam tu sto lose reagujem, al obzirom da reakcije tesko mijenjam, cekam da se stanje, tj taj odnos administriranja promijeni. Gubitak te 'ozbiljnosti' ne znaci sprdanje ili teranje cirkusa. To znaci samo unosenje topline u konverzacije, tj povecanje odnosa ljudskosti. Na kraju krajeva ljudi smo... valjda.

Birdum-Bardum
02-09-2006, 10:55 AM
Konstruktivnost se ogleda u tome da kada se desi neka negativna situacija odmah svaki saucesnik te situacije sagleda koliki je njegov doprinost tome i to ispravi. Ako to zahtjeva izvinjenje onda se izvinuti, ako to zahtjeva neku ispravnu onda ispraviti, itd. Dakle, prvo se detektuje u cemu i kako je to ucestvovao u toj situaciji, a onda se krece u popravljanje ako je moguce.

Naci krivca? Jel to konstruktivno? To znaci ne priznati svoj dio u situaciji, vec samo jednostavno uperiti prstom u nekoga.

Dakle, da sam fingersbroken, iza kriticnog posta i opomene Administratora bih napisao, izvinjavam se zbog loseg odabira mjesta pisanja ovog mojeg posta, ne ulazeci u to kako je neko i na koji nacin me upozorio. Da sam na mjestu Administratora, ukazao bih na gresku na jedan mnogo, mnogo ljepsi nacin i ZAMOLIO bih savojeg brata, clana foruma, da ubuduce pazi gdje ce ispisati post zbog opsteg dobra, tj. foruma.

Ako mislite da ce se stvari popraviti tako sto cete jedan drugog eliminisati, grdno se varate. Upravo je ovdje ispit (za one koji hoce da ucestvuju) kako se zbliziti, kako se razumjeti. Dakle, nece se nista popraviti ako uperujete prstom u drugu stranu i cekate da se ta tamo strana popravi da biste onda vi poceli fino sa konstruktivnim radom. To je jedna opticka varka koja ima za cilj da vam prikaze drugog destruktivnim, a sebe konstruktivnim ili kao nekoga ko namjeru konstruktivnu ima, ali vam drugi neko smeta, tj. sve bi bilo lijepo samo da nije "tog i tog".

Ovdje je pitanje Vitestva, Cojstva, Junastva, itd. Ovdje se radi o tome da ko prvi okrene glavu od tudje greske i napravi se slijep za nju, a zagleda se u svoju i onda odreaguje sa takvim vidjenjem je onaj koji je pobjednik, hrabar, konstruktivan. Zasto hrabar? Pa odreagovao je protiv nefsa. Nefs bi drugacije. On bi da vlada, da boguje, da komanduje, da bude po njegovom, itd. Treba mu udariti kontru. Ne poslusati ga, ni malo.

Hvala.

Sandokan
02-09-2006, 21:00 PM
@BB
Da Ti ne citiram ovaj post,mnogo je dugachak i zauzima prostora,mozhe i ovako.
Ja sam MODERATOR na SPORTU i to svi ovdje znaju zashto!Ja imam svoje vidjenje situacije koje ne mora TEBI ili nekom drugom da se svidi i Ti to mozhesh i JAVNO rechi,ja to nechu izbrisati,ali to je MOJ STAV.DECHIJE POSTOVE NE OSTAVLJAM,BRISHEM ODMAH!!
Neki su drugi moderatori za druge podforume i JA im se uopshte ne mijesham.Iznesem svoje mishljenje i gotovo.DOBRO mozhda ponekada pretjeram,ali tada nek reaguje MODERATOR za taj podforum ili sam ADMIN!
Ja brate neznam toliko o ISLAMU kao ti,ponekada mozhda i reagujem sa te strane pogreshno,ali vjeruj nikada svjesno.
Svi dobro znamo zashto smo se premjestili na ovaj forum , i zashto smo tu, ali ne mogu da shvatim uopshte kako neko mozhe da se bavi sa nekim glupostima na onom tamo forumu.I bolje je da ovdje ima manje ljudi(pogotovu djechurlije) ali da su MNOGO JACHE I OZBILJNIJE TEME NA FORUMU.
Selam alejkum.

Birdum-Bardum
02-10-2006, 01:48 AM
Naravno brate, razumijem ja tebe. Meni samo smeta to sto se ne trudimo da BAREM medju ekipom koja vodi ovaj forum, tj. bi trebala ovaj forum da bude malo vise postovanja. Da se trudimo da se zblizimo, da se razumijemo, da prastamo, itd. Najkrace receno da se trudimo da sebe savladamo. Svako sebe. Da ne savladjujemo jedni druge, vec da svako savlada sebe i bilo bi nam vec bolje.

Ja sam uvijek govorio, ako se za nesto borimo (npr. Sandzak) onda to znaci da se borimo za svijest ljudi, a ne za samu teritoriju, jer sta ce nam teritorija bez ljudi. Dakle, ne smijemo da zaboravimo da se mi borimo za SVIJEST ljudi. Pa ako vidimo da neko nema dovoljno razvijenu svijest onda treba imati dovoljno sabura, razumijevanja, znanja i mudrosti za njega. Ne treba reagovati tipa, ako neces ovako bas me briga.

Hocu reci da trebamo poshtovati svaciju slobodnu volju koju je Allah dz.s. svim stvorenjima dao da sami odlucuju i dabiru sta hoce i kako hoce. Pa kad nesto zelimo nekom poruciti ili ga necemu pozvati onda trebamo to uraditi tako da toj osobi ostavimo da on sam odabere hoce li ili nece. Ne smijemo dozvoliti da nam smeta njegov odabir, ako ne bude onako kako bismo mi to zeljeli. Dakle, iako neko nam kaze ne, necu tako, da smireno se okrenemo i kazemo, okej to je tvoja volja.

Eto, nadam se da smo se malo bolje razumjeli i da cemo se, insallah, sve bolje i bolje razumjeti.

Hvala.

fingersbroken
02-12-2006, 05:21 AM
U pravu si BB. Moja greska sto gresku pogresno ispravljam :). Sahi jes.. u pravu si sto na sto. Evo Emir nek halali, kad ne umijem lepse nisam trebo nista ni govorit, a od sad ako kazem probacu kazat ljepse. Ok? Ok :)... samo naprijed.. A nekad da bi poso napred valja poc nazad ;)

ul_8mart_br?
02-13-2006, 10:32 AM
Ova tema postade mjesto za svaku vrstu dogovaranja medju Bosnjacima, od velikih politickih tema do najsitnijih. :)
Da da je vratimo u njen prirodni tok.
Ovaj vikend sam gledao izvjesnog Jamesa Lyona, predstavnika medjunarodne krizne grupe za SCG, dje rece kako ce Kosovo prije ili kasnije postati nezavisno. Tu su bili Nenad Canak i TRajkovic sa njim pa se iznervirase te rekose da zapad hoce da rasparca Srbiju, kazu danas Kosovo, sutra Sandzak a ovaj Lyon tu upade, kaze Sandzak je drugo, tamo drzava nije represivna prema Bosnjacima i tamo nema govora o nekoj reorganizaciji. Ovo je vazno, jer odslikava stav medjunarodne zajednice o Sandzaku, a koji se moze svesti na to, da se dobiju manjinska prava, da nema vise batina i toliko. Ruku na srce drzava vise ne bije pendrekom, pojedini Bosnjaci uveliko sjede na nekim drzavnim pozicijama, imaju opstinsku vlast itd. Sta vi mislite, da li je ovo dovoljno i sta bi mogli jos biti realni zahtjevi Bosnjaka u Sandzaku?

Birdum-Bardum
02-13-2006, 14:23 PM
Moje je misljenje da se ovdje mislilo na reorganizaciju granica drzavnih, sto nikada nije bio zahtjev Bosnjaka Sandzaka. Dakle, ovdje nije bilo nikakvog govora od regionima, autonomijama, itd. Ja sam to tako shvatio. Decentralizacija Srbije je jedan od zadataka koje Srbija mora odraditi ako hoce u Evropu. U toj prici nastupamo mi kao region. Dakle, u decentralizaciji Srbije mi cemo traziti da jedan region bude Sandzak sa Novim Pazarom kao glavnim gradom.

Ljudska prava su njhivoa obaveza, kao i nasa. Dakle, to niko niko ne moze dati ili oduzeti, to je obaveza koja se postovati mora. To nije nikakav poklon niti povlastica. Nadalje i sama regionalizacija Srbije je jedna od obaveza koje Srbija mora odraditi.

Ako pogledamo ekonomsku kartu Srbije i Crne Gore vidjet cemo da je sandzacki region najzapostavljeniji i najnerazvijeniji kraj u drzavi, stoga je veoma vazno i bit ce potrebno, tj. morat ce da se taj dio proglasi regionom i da se u taj region spusti vise ingerencija i investicija da bi taj region se oporavio i uklopio u ekonomske tokove drugih regiona u drzavi.

Dakle, Bosnjaci Sandzaka nikad nisu trazili nikakvu drzavu Sandzak, vec uvijek, kao i danas Region, odnosno Autonomiju Sandzak. Ne moze vise biti Kraljevo centar regiona u kojem je Novi Pazar, a ne moze to ni Uzice. Novi Pazar je grad koji ima snage i kapaciteta da bude centar regiona.

Zbog toga se Lista za Sandzak trudi da pokrene i razvije sto vise institucija regionalnog tipa u Novom Pazaru cime priprema Novi Pazar za buducu ulogu centra regiona zvanog Sandzak, naravno u okviru drzavne zajednice Srbije i Crne Gore.

Povodom ovog pitanja je izdata i jedna publikacija u obliku knjige u kojoj se opsirno razmatra ovo pitanje. Naziv knjige je "Sandzak kao multietnicka regija". U toj knjizi su navedena iskustva slicnih regija u svijetu i Evropi.

Hvala.

ul_8mart_br?
02-14-2006, 10:15 AM
Slazem se da ekonomija treba da bude ubuduce jedan od najvaznijih ciljeva bosnjackih politicara u Sandzaku. Moguci gubitak Kosova u skoroj buducnosti i kao rezultat trauma koju ce dozivjeti Srbi moze ponovo na vlast u Srbiji dovesti ekstremne "politikante", koji koristeci kosovsko pitanje mogu probati ograniciti prava manjina, posebno Bosnjaka u Sandzaku, zbog toboznje separatisticke djelatnosti. Zato je vazno da se sandzacki politicari zalazu da Srbija obavezno ostane na evropskom kursu. Mi sa sigurnoscu ne znamo sta ce biti na Kosovu i CG, ali ako se desi njihovo odvajanje sto je vrlo moguce, NP postaje najvazniji grad u juznoj Srbiji, to donosi i rizik a ako se mudro postupa(politicari) moze donijeti i dobre stvari.

Birdum-Bardum
05-16-2007, 16:14 PM
Po izjavi Bajrama Omeragića, Lista za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin ulazi u Vladu Srbije:

http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=637

Hvala.

Huzejfe
05-16-2007, 16:31 PM
CG je vec odvojena,Ul-8.marte...

Birdum-Bardum
05-16-2007, 18:01 PM
Brate Huzejfe-juniore treb'o bi ti možda pogledat' kojeg je datuma pisan post na koji si se nadovezao. :D

Hvala.

suad_
05-17-2007, 01:53 AM
petak, 11. maj 2007.
Bošnjačke partije o izboru Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta
SDP: Sunovrat demokratije
Novi Pazar - Izbor Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta Srbije je sunovrat demokratskih procesa i povratak u najcrnje vreme Miloševićevog režima. Osim crveno-crne koalicije, SRS i SPS, za ovaj sunovrat krivi su pripadnici dojučerašnjeg demokratskog bloka DSS, NS, Jedinstvene Srbije i koalicije Lista za Sandžak - ocenio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare narodni poslanik Sandžačke demokratske partije Mujo Muković. Dvojicu poslanike koalicije Lista za Sandžak, Muković je optužio da su zbog očuvanja svojih pozicija "bili jedina dva poslanika iz poslaničkog kluba manjinskih stranaka koji nisu hteli da glasaju za kandidatkinju DS Milenu Milošević, što govori da su se oni svrstali u novu koaliciju".
- Takozvana narodnjačka koalicija koja kontroliše službe bezbednosti ili one kontrolišu njih, kriva je za sve podele u Sandžaku, ovde na lokalu je potpomognuta Ugljaninom, a u Beogradu Koštunicom. Te snage će pokušati da prodube podele u Sandžaku, jer žele da ovde drže dve sukobljene strane - istakao je Muković, optužujući predsednika SDA Sandžaka i opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina i njegove saradnike da im je cilj produbljivanje podela i opstanak na vlasti po svaku cenu. Muković je pozvao "bošnjački narod da konačno shvati i ne dozvoli da se prave dalje podele i napravi veće zlo" a koaliciju Lista za Sandžak da se "distancira od politike Vojislava Koštunice i bezbednosnih službi".
Muković je rekao da će njegova partija od predsednika Srbije Borisa Tadića zatražiti da raspiše izbore i da se formira pravi demokratski blok i da je juče aktiviran centralni izborni štab SDP.
Nezadovoljstvo izborom Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine novinarima je izrazio i prvi čovek Stranke za Sandžak Fevzija Murić.
S. Novosel

hehehehehe

Birdum-Bardum
05-17-2007, 07:22 AM
Iako je ova vijest stara, članovi SDP Rasima Ljajića, a i Fevzija Murić svojim izjavama pokazuju kako kod njih postoje dvostruki aršini u mjerenju stvari. Kada su bili sa Radikalima u koaliciji u Sandžaku nije im smetalo, a to je konkretno da konkretnije ne može biti, a sada ponašanje predstavnika Liste za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin tumače po svojem nahođenju, da ne kažem hiru, onako kako im se sviđa. I pored toga što predstavnici Liste za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin nisu dali podršku Radikalima oni ih za to optužuju. I ne samo to, već oni idu dalje pa optužuju Listu za Sandžak da je kriva za podjele i razdor i Sandžaku.
Nevjerovatno je šta sve može mašta da učini. Međutim, oni sami sebe svojim djelovanjem demantuju na svakom koraku, jer pokazuju da im je jedini politički cilj borba protiv Liste za Sandžak i lidera te koalicije Dr. Sulejmana Ugljanina, pa na svakom koraku i kroz svaki mogući događaj ili eventualno potencijalni događaj ili maštovito osmišljenju priču nastavljaju sa ostvarivanjem svojeg političkog cilja, a to je širenje mržnje prema Listi za Sandžak i Dr. Sulejmanu Ugljaninu. A šta je mržnja? Šta je govor mržnje? Pa zar nije to ona energija koja ljude dijeli, podvaja, svađa, itd. A još ako uzmemo u obzir da je svo biračko tijelo koje SDP Rasima Ljajića okuplja zapravo tu upravo zbog mržnje prema Listi za Sandžak i Dr. Sulejmanu Ugljaninu.
Ubjeđen sam da kada bi Dr. Sulejman Ugljanin sutra nestao sa političke scene većina biračkog tijela SDP-a, a vjerovatno i dobar broj aktivista te stranke bi prestali da se bave politikom, jer ne bi imalo više šta da ih pokreće i zadržava u politici.

Nadam se, a nada posljednja umire, da će predstavnici SDP Rasima Ljajića ipak smoći snage i prestati širiti mržnju prema Listi za Sandžaka i Dr. Sulejmanu Ugljaninu i da će napokon pronaći načina da se bave konstruktivnom politikom, a ne destruktivnom, jer je upravo ta destruktivna politika ta koja narod u Sandžaku dijeli.
Nadam se da će pokazati kako oni umiju i o nečemu drugom da govore, a ne samo o Listi za Sandžak i o Dr. Sulejmanu Ugljaninu.

Naravno, predstavnici Liste za Sandžak ne bi trebali da reaguju ni na kakve provokacije, već samo neka nastave da rade kako su do sad radili, jer je konstruktivan rad najbolji demant za one koji ne umiju ništa drugo osim širiti destrukciju i govor mržnje.
Prepoznaće to narod.

Hvala.

Huzejfe
05-17-2007, 17:07 PM
Brate Huzejfe-juniore treb'o bi ti možda pogledat' kojeg je datuma pisan post na koji si se nadovezao. :D

Hvala.

Ja uopste nisam pogledao datum,ihihi al sam se zeznuo.Izgleda da zivim u proslom vremenu sa zakasnjenjem od godinu i nesto.Ipak to i nije tako veliko kasnjenje,obzirom da smo u Srbiji!:D

P.S.Zar me jos smatras bratom?!

Yeni_Pazarac
05-17-2007, 18:00 PM
Politika SDP-a me u najmanju ruku podsjeca na srpsku Radikalnu stranku , tako sto radikali vode svoju politicku kampanju za govornicom u vladi Srbije kao i u raznim casopisima i medijima , tako to na zalost svih Bosnjaka rade i pripadnici rasimove stranke SDP , koriste govornicu u vladi i dge se god pojave u medijima pokusavaju i koriste trenutak da popljuju Bosnjake i Bosnjastvo udarajuci na dr. Sulejmana Ugljanina . Dozivljavaju konstantno ponizenja u vladi Srbije iskljucivo i samo iz tog razloga , a baska sto su jos i ustrajni u tome .
Da nas Allah uputi i sacuva .

Yeni_Pazarac
05-17-2007, 18:01 PM
Ti si Huzi nas brat , samo se cuvaj krupnih rijeci i zalogaja , pa bice insalah sve po hairu .
Sellam

ul_8mart_br?
05-18-2007, 00:30 AM
Iako je ova vijest stara,...
BB ova vijest sto je prenio Suad_ stara je citavih 6 dana, i ona pokazuje koliko su "rashtimovani" "kolateralni" poslanici sa liste DSa. Vidi malera, vijest je otisla u etar sa Danasa, "koalicione" novine DSa kad jos nije bilo moguce pretpostaviti sljedece poteze V.Kostunice. Jadni Mujo se upustio da raspreda o demokratiji, da optuzuje Kostunicu(i naravno SDA) za bezbjedonosnu situaciju u Sandzaku i podjele i taman sto je Mujo "udrio", dva-tri dana poslije, ispostavilo se da ce taj "crni" Kostunica biti sef njegovom sefu u vladi. Vidimo danas da Kostunica i DSS nisu toliko crni za SDP:
Forum mladih Sandzačke demokratske partije ocenio je da je novoformirana vlada Srbije demokratski i proevropski orijentisana.

Birdum-Bardum
05-18-2007, 09:11 AM
Evo i kako će izgledati učešće Liste za Sandžak u Vladi Srbije:

http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=642

i

http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=643

Hvala.

Birdum-Bardum
05-21-2007, 09:36 AM
Evo još jedne vijesti vezane za ulazak Liste za Sandžak u Vladu Srbije:

http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=646

Hvala.

Birdum-Bardum
05-24-2007, 09:04 AM
Narodni poslanik iz koalicije Lista za Sandžak Esad Džudžević je na sjednici parlamenta Republike Srbije izabran za potpredsjednika tog tijela....

Sandžaknews (http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=658)

Hvala.