PDA

View Full Version : Da li vjerujete u demokratiju?

Emir
09-25-2005, 02:30 AM
Kao sto je dobro poznato, demokratija je danas neka vrsta ideala u politici, i svi teze tome. Da li je ona jedini vid politike koji moze donijeti napredak i da li vjerujete da je ona moguca?

galaksija
09-25-2005, 02:40 AM
Ne...ne vjerujem u demokratiju....

Birdum-Bardum
09-25-2005, 03:18 AM
Naravno da vjerujem, ali samo u islamsku demokratiju. :)

Phikret
09-29-2005, 20:30 PM
Slazem se sa Strumfom da je demokratije trenutno najpozeljnija ideologija. Zasto? Zato sto trenutno kazu nema bolje.

Nekada je Komunizam bio najbolja ideologija, a sad?

Mi se vec mozemo pohvaliti time da smo okusili demokratiju. Pitanje je jedino da li je to prava demokratija? Sta je prava demokratija? Vladavina naroda? Ko od nas pojedinaca (recimo sa foruma) vlada i ko nas to za sta pita? Pitaju nas na izborima, ali mi na izborima odgovaramo na obecanja koja se po prirodi stvari kod nas zaboravljaju cim na izborima odgovorimo. Sta je trenutno na bilo kom nivou onako kako smo trazili (mi=narod)?
I jos nesto, vrlo se cesto demokratija pokusava zameniti anarhijom.

Birdum-Bardum
09-30-2005, 11:12 AM
A jesi li kad Phikrete razmišljao o Iranu i uređenju istog?

fingersbroken
09-30-2005, 12:41 PM
Taman tako, haj prvo da definisemo sta je to demokratija, pa tek onda da pricamo. Da ne bi bilo zamenjenih teza :)

Hašašin
09-30-2005, 21:52 PM
Demokratija kazu da doslovce znaci "Vladavina naroda",ili "vladavina vecine".Znaci kad vecina vlada nad manjinom ili kad narod vlada.E sad sta je tu cudno?Gdje to tj. u kojoj to demokratskoj zemlji narod vlada bas me interesuje?Kako citav narod moze da vlada?Mislim vecina naroda barem na nasim prostorima nije bas za vlast ako me razumijete.Po meni ispravnije je "vladavina odabranih pojedinaca":).Zasto?Pa prosto receno zar je za vrijeme Poslanika a.s bilo vise vladara-halifa ili je bio samo jedan?Samo jedan je bio halifa!Za vrijeme hz.Ebu Bekra ,hz.Osmana,hz.Omera,hz.Alije je isto bio jedan halifa.Eto toliko ako ima neko nesto da doda bujrum

Phikret
10-03-2005, 20:33 PM
A jesi li kad Phikrete razmišljao o Iranu i uređenju istog?
Razmisljao sam. :). Šta misliš da li bi kod nas (da su druge okolnosti tj. da imamo državu a ovaj mentalitet) mogao da se primeni taj model? Ja ne verujem.

geronimo
10-04-2005, 01:27 AM
I Milosevic je bio jedan, i Causesku je bio jedan i Sadam Husein je bio jedan i Pinoche je bio jedan.. itd., drugo je vreme bilo tad a drugo je sad brate.

KamikazA
10-04-2005, 19:20 PM
Cercil je za vrijeme Drugog svjetskog rata rekao nesto u smislu "Demokratija je najgori sistem, ali najbolji koji danas postoji".

Pogledajte samo americku demokratiju. Oni se hvale da imaju najvecu demokratiju. Kao zemlja im je nastala na demokratiji. Demokratija? Zemlja im nastala 1776. godine, a crnci su bili robovi sve do 1865. godine. Zene, crnci, Kinezi, kao i ostali koji su tu dosli i koji su se tu radjali nisu imali bas nikakva pravila sve do 1963. godine. Znaci prije 40. godina. E to ti je ta demokratija. Za danas i da ne pricam.

Lijepo je misliti da taj sistem postoji, ali nazalost to je samo na papiru.

Mutesawwif
01-21-2007, 13:54 PM
Glasanje je shirk, a demokratija je vjera, pa ko hoce vjeru mimo Allahove vjere, nece mu biti primljena.

Maestral
01-21-2007, 15:02 PM
Glasanje je shirk, a demokratija je vjera, pa ko hoce vjeru mimo Allahove vjere, nece mu biti primljena.
Omer ostavio setoricu ashaba da izaberu izmedju sebe halifu. Trojica od njih glasali za hazreti Aliju, a trojica za Osmana
Hele nejse, nije sad vazan ishod glasanja, vec sam njhov cin glasanju i cinjenja shirka, kako to ovaj nas wehabija smatra ono sto su oni ucinili, tj glasali.

ibnIsmail
01-21-2007, 15:02 PM
sve ti je to bajato kauboju

Mutesawwif
01-21-2007, 15:10 PM
Vidi se da si ti, rafidijo pobrko neke stvari. Ta vrsta glasanja koju si ti naveo nije haram, jer tu niko ne uzima sebi za pravo da donosi zakone mimo Allahovih zakona, to se zove Shura. Glasanje danas je haram, u demokratskim zemljama, jer se daje punomocje kjafirima da donose zakone mimo Allahovog zakona, cak stavise, koji su u potpunoj suprotnosti sa Allahovim zakonom. Za vise informacija preporucujem knjigu Tewhidu-l-Hakimijje od grupe autora i Demokratija je vjera, od Ebu muhammeda El Maqdisija.

Te se knjige mogu skinuti ovdje http://www.freewebtown.com/kelimetulhaqq/pdf/demokratijavjera.pdf i http://www.freewebtown.com/kelimetulhaqq/pdf/tewhidhakimijje.pdf

Zatim kniga o sudjenju po Allahovom zakonu http://www.freewebtown.com/kelimetulhaqq/pdf/duznostsudjenja.pdf

A tu je i knjiga o Shubhama u vezi demokratije http://www.freewebtown.com/kelimetulhaqq/pdf/subhe.pdf

Takodjer imamo i knjigu o stvarnosti demokratije http://www.freewebtown.com/kelimetulhaqq/pdf/subhe.pdf

AZEM
01-22-2007, 21:36 PM
Omer ostavio setoricu ashaba da izaberu izmedju sebe halifu. Trojica od njih glasali za hazreti Aliju, a trojica za Osmana
Hele nejse, nije sad vazan ishod glasanja, vec sam njhov cin glasanju i cinjenja shirka, kako to ovaj nas wehabija smatra ono sto su oni ucinili, tj glasali.

selam alejkum svima a mahsuz tebi shia!

chini mi se da nisi baš podrobno pogledao u Nehdzul Belagi šta Hazreti Alija sve govori o tom glasanju... (mislim i na glasanje te šesterice a i na ona prethodna dva glasanja...)
a on (RADIJALLAHU ANHU ili ALEJHISELAM) između ostalog kaže da kada nekog Iseljenici i Pomagači izaberu podrazumijeva se i da je Dragi Allah sa njim zadovoljan kao halifom...
prethodno (u ovom istom govoru) navodi da je i on izabran po istim principima kao i prethodna trojica!
halalite mi (a mahsuz ti :)) što nije potpun citat, a ako moram nije problem...

ima još par Hazreti Alijinih odbravanja izbora prve trojice Halifa u pomenutom djelu... (znam ima i kritika na njihov račun al je to posebna priča!)
očigledno da izbor prve četverice halifa, ali i izbor naredne dvojice (Hazreti Hasana i Hazreti Husejna) nije stvar demokratije u ovom obliku kako mi podrazumjevamo demokratiju... ove je naime birala Kuran'om odabrana skupina Iseljenika i Pomagača ane rulja kako je to kod nas slučaj danas...
da je riječ o Kuran'om izabranoj skupini svjedoči i dugački niz govorova iz Staze Riječitosti, mnogobrojni Hadisi i "šijski" i "sunijski" idr.
ovdje sam govorio o halifama a ne o imamima, molim te imaj u vidu!!!

svakako četvrti, peti i šesti halifa - Hazreti Alija, Hazreti Hasan i Hazerti Husejn nisu samo odabrani kao jedni od Iseljenika, oni su uz to i članovi Ali Muhammeda (opet kažem - Kur'anom odabrana skupina) ali ni to nije sad tema da ne pobrkamo... :)

sve najbolje želim svim Muslimanima u ovim odabranim danima -prvih deset dana Muharema, da nam Dragi Allah dadne da budemo u skupini onih na ispravnoj strani

AZEM
01-22-2007, 21:46 PM
selam sada mahsuz mutesavifu
"...Ta vrsta glasanja koju si ti naveo nije haram, jer tu niko ne uzima sebi za pravo da donosi zakone mimo Allahovih zakona, to se zove Shura..."
citirah te... :)
mislim da nije dovoljno reć samo - šura. to je kako maloprije rekoh glasanje ili šura ali Odabranika.
tema je bogata (NAČIN IZBORA VLASTI, DEMOKRATIJA ILI NE...) može se još puno govoriti... al ovo su naznake oko kojih definitifno postoji konsenzus - idzma, i dobro polazište za dalji razgovor...
dakle ne demokratiji, ne monarhiji, ne anarhiji, ne aristokratiji ... ... !
ISLAMSKI PRINCIP JE VLAST ODABRANIH (vlast "duhovne elite")
oni neka glasaju oni neka se dogovaraju, a mi ostali: SEMIANA VE ATANA :):):)

Maestral
01-22-2007, 21:53 PM
selam alejkum svima a mahsuz tebi shia!

chini mi se da nisi baš podrobno pogledao u Nehdzul Belagi šta Hazreti Alija sve govori o tom glasanju... (mislim i na glasanje te šesterice a i na ona prethodna dva glasanja...)
a on (RADIJALLAHU ANHU ili ALEJHISELAM) između ostalog kaže da kada nekog Iseljenici i Pomagači izaberu podrazumijeva se i da je Dragi Allah sa njim zadovoljan kao halifom...
prethodno (u ovom istom govoru) navodi da je i on izabran po istim principima kao i prethodna trojica!
halalite mi (a mahsuz ti :)) što nije potpun citat, a ako moram nije problem...

Ovo te nisam shvatio lijepo. Mislis li zaista da je Ali (as) podrzavao demokratski izbor prve tri halife?

Doista, oni koji su se zakleli na vjernost Ebu Bekru, Omeru i Osmanu zakleli su se na vjernost meni na osnovi istoj na kojoj su se zakleli na vjernost njima. Onaj koji je bio prisutan nije imao izbora, a onaj koji je bio odsutan nije mogao odbiti. Dogovor je samo izmedju Iseljenika i Pomagaca. Ako se oni sloze o osobi nekoj pa je imenuju halifom, bit ce smatrano da je time i Allah zadovoljan. Ako se iko udalji od cilja njihova, napadajuci ih ili uvodeci novotariju, vratit ce ga tamo odakle se udaljio. Ukoliko on odbije, borit ce se protiv njega zato što slijedi put drukciji od onog koji je put vjernika i Allah ce ga vratiti natrag odakle je on odbjegao. Zivota mi, o Muavija, da si gledao razumom svojim a ne strašcu, zasigurno bi uvidio da sam najneduzniji od ljudi svih što se tice krvi Osmanove i zasigurno bi znao da sam se bio povukao u samocu od njega, osim ako krivo ne sumnjiciš, pa tajiš ono što ti je sasvim jasno. Onda mozeš pociniti zlocin kakav hoceš.

U pitanju je rijec "podrazumijevace se" tj bice smatrano, a sto nije isto da je Allah uistinu sa njihovim izborom i zadovoljan.
Nadam se da ne teba da ti objasnjavam razlike u nijansama znacenja tih rijeci

AZEM
01-27-2007, 02:14 AM
helem nejse, ja sam sa gospodinom maestralom htio o ovoj temi nasamo, al ocigledno vise voli javno... cak trazi komentare cak i po drugim temama, i kontrira.. a zatim i obrisu moje komentare itd... helem nejse
ocigledno je iz svih izvora islamskih -siitskih ili sunnitskih kakav je stav o demokratiji, monarhiji i drugim zapadnjackim zabludama...

nego meni je ovo spominjanje irana zapalo za oko.
iranci mogu da biraju, jer su to ljudi koji ne slave bozic, ni u jednom obliku, niti cestitaju, niti kalkulisu kako je hristos isto sto mesija ili sl.(uzgred: krist je grcka rijec a ne hrist ili rist), niti (kao sto se vidi iz predsjednikovog djelovanja) daju i truna pardona onima koji slave, :)
a bosnjaci?!
pa gdje da vi birate? pa cedu da izaberete, tita ili BBa, Velikog strumfa...
e sad cemo mi bosnjaci ko iranci, vehabije ce ko ashabi, birdum bardum ko sulejman bugari itd...
ne stima mi nekako

Emir
01-27-2007, 10:54 AM
Tako je :)

fingersbroken
01-27-2007, 13:46 PM
Vala ga ti nadmudri veliki strumfe dopravi ga...

Emir
01-27-2007, 14:38 PM
vazi se :) to sam i hteo

ul_8mart_br?
01-27-2007, 14:48 PM
.. a zatim i obrisu moje komentare itd... helem nejse
ocigledno je iz svih izvora islamskih -siitskih ili sunnitskih kakav je stav o demokratiji, monarhiji i drugim zapadnjackim zabludama...

Ja se ne sjecam da sam obriso neku tvoju poruku; rekoh kad si vec uzjaho na jednu od zapadnjackih zabluda ko'va internet, interesuje me dokle ces dojahat, ako se do tad nedje ne prevrnes.

AZEM
01-28-2007, 00:31 AM
Tako je :)

E ovo mi se vec svidja... :D
ovo je vec odgovor nekakav... :)
makar da se ne brise, i ne zatvara tema ;)
selam strumfu

Emir
01-28-2007, 02:24 AM
Alejkum selam. Nas dogovor je bio da se ne brisu tudja misljenja, i inshallah to necemo ni raditi.
Brisali smo i ja sam sam brisao psovke i teme koje su se totalno zapustile vec se u njima drugo diskutovalo. Inshallah nesto cemo dogovorit oko daljeg delovanja.

Huzejfe
01-29-2007, 19:23 PM
Ne vjerujem u demokratiju,vjerujem u Allaha.Nema pravde za muslimane i za svijetsko stanovnistvo mimo seriata i Islama.Bravo Mutesawife...

AZEM
02-01-2007, 16:38 PM
nisam psovao
ne chinim to ni inache
hvala

ul_8mart_br?
02-02-2007, 13:34 PM
Fondacija "Theodor Heuss" iz Štutgarta objavila

Ef. Cerić dobitnik nagrade za predanost demokratiji

Fondacija "Theodor Heuss" iz Štutgarta objavila je jučer da je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, zajedno sa dr. Ritom Süssmuth, bivšom predsjednicom njemačkog parlamenta, dobitnik Theodor-Heuss nagrade za 2007. godinu, javlja MINA.
Riječ je o godišnjoj nagradi za predanost demokratiji, te za hrabrost i predanost u snaženju i razvijanju demokratije.
Ovo je 42. nagrada koju dodjeljuje fondacija koja nosi ime prvog predsjednika Savezne Republike Njemačke, a osnovana je 1965. godine, u cilju da razvija demokratiju kao način života. Nagrada će biti uručena u maju u "Haus der Wirtschaft" u Štutgartu, uz prisustvo visokih gostiju iz Njemačke i svijeta.
Neki od ranijih dobitnika ovog prestižnog priznanja su bivši predsjednik Češke Vaclav Havel, književnik Ginter Gras (Gunter Grass), organizacija "Human Rights Watch", bivši predsjednik Svjetske banke Džejms Volfenson (James Wolfensohn)...
Dobitnici ove nagrade su i brojni umjetnici, naučnici, doktori i humanisti koji su svojim radom doprinijeli općem dobru društva.

Avaz

Huzejfe
02-02-2007, 20:23 PM
Fondacija "Theodor Heuss" iz Štutgarta objavila
Ef. Cerić dobitnik nagrade za predanost demokratiji

Riječ je o godišnjoj nagradi za predanost demokratiji, te za hrabrost i predanost u snaženju i razvijanju demokratije.
Ovo je 42. nagrada koju dodjeljuje fondacija koja nosi ime prvog predsjednika Savezne Republike Njemačke, a osnovana je 1965. godine, u cilju da razvija demokratiju kao način života.

Ja pomislio da ce naseg reisa(Allah ga uputio,i smilovao mu se) nagraditi za zalaganja i predanost za Islam,kad ono...
Sta cemo dalje pricat,ova nagrada govori dje smo,ljudi jos izgleda nisu pojmili i naucili sta Islam(a i muslimani,koji to jesu)kaze o demokratiji.Bil hair,teska vremena neka,a jos tezi ljudi,ma nek smo samo zdravo.

Doduse dusmani nezele da muslimanima daju pravo na neki drugi put mimo demokratije,pa tako ni nasem Reisu izgleda,sta da se radi.jadno,jadno,jadno!!!