PDA

View Full Version : (M)racni status

orange
09-25-2005, 14:00 PM
Haj iskreno, vi koji ste u (m)racnim vodama, sta je bolje: biti "objesen" ili pak biti "free as a bird"? Ono, dobre i lose strane...

Cisto da mi, koji jos imamo perspektivu, znamo sta nas ceka :D

Sandokan
09-25-2005, 14:08 PM
Ko god nije ozhenjen NEK TO PODHITNO URADI!
Tek nakon toga mozhesh da imash djevojku.
To Vam je bracho SUPER!

orange
09-25-2005, 14:14 PM
To Vam je bracho SUPER!

Ne znam za tvoju situaciju, ali ja znam da bi ja svog muza odlezala kad bi u braku sa mnom poceo traziti djevojku ;)

Moivre
09-25-2005, 15:22 PM
... super stvar ali samo kad se zapocne u pravom trenutku. Nisam za to da se ozenis (udas) po svaku cenu jer je to smisao postojanja ljudske vrste, vec treba dobro razmotriti sve posledice (dobre i lose) stupanja u brak sa izabranom osobom. Uvek treba uzeti u obzir onu narodnu izreku: "Ne mozes znati coveka dok sa njim ne pojedes dzak soli". Izuzetno tacna izreka a u ovom slucaju je valja primeniti u smislu dobrog upoznavanja partnera pre stupanja u brak. Ne odobravam brakove koji nastaju posle sedam ili mesec dana poznavanja partnera. To je nekad moglo ali sad :confused: .

Reef
09-25-2005, 15:22 PM
Probaj Orange, ako ne bude valjalo lako se je sklonit !:) evo ... ne bude li :D ne znam ti shta :)

Deddha
09-26-2005, 00:09 AM
To Vam je bracho SUPER!
Vidi ovog shvalerchine :D

Hašašin
09-27-2005, 07:54 AM
Apsolutno se slazem sa Sandokanom:).Imas moju poDrsku:)

Luna
09-27-2005, 17:48 PM
... super stvar ali samo kad se zapocne u pravom trenutku. Nisam za to da se ozenis (udas) po svaku cenu jer je to smisao postojanja ljudske vrste, vec treba dobro razmotriti sve posledice (dobre i lose) stupanja u brak sa izabranom osobom. Uvek treba uzeti u obzir onu narodnu izreku: "Ne mozes znati coveka dok sa njim ne pojedes dzak soli". Izuzetno tacna izreka a u ovom slucaju je valja primeniti u smislu dobrog upoznavanja partnera pre stupanja u brak. Ne odobravam brakove koji nastaju posle sedam ili mesec dana poznavanja partnera. To je nekad moglo ali sad :confused: .

Bravo!!! Super post!

U mojim ocima je brak jedna sveta institucija i nikada se nebi udala "radi reda"! Ne valja nikada skakati preko reda, nego dobro razmisliti "sta hocemo" u zivotu! Dali se ja za voljenu osobu godinu prije ili godinu kasnije udala, jedna te ista stvar. Treba se puno vremena provest sa partnerom, radi boljeg upoznavanja, nesto zajedno dozivjeti i proci... zajedno uzivati dok se moze - sve ostalo onda dolazi od samoga sebe.

pink
09-27-2005, 17:56 PM
Dali se ja za voljenu osobu godinu prije ili godinu kasnije udala, jedna te ista stvar. Treba se puno vremena provest sa partnerom, radi boljeg upoznavanja, nesto zajedno dozivjeti i proci...

Ehmm... kako je to svejedno da li godinu pre ili kasnije, a onda bolje da se vise vremena provede sa partnerom? Malo kontradiktornosti u tvom postu, zar ne mislis?

Luna
09-27-2005, 18:21 PM
Ehmm... kako je to svejedno da li godinu pre ili kasnije, a onda bolje da se vise vremena provede sa partnerom? Malo kontradiktornosti u tvom postu, zar ne mislis?

Ne smijes ovo bas bukvalno shvatiti --> nego u tome smislu kao "nemora se odma zenit/udavat da bi mogli biti sa nekim zajedno"!

Birdum-Bardum
09-28-2005, 08:02 AM
E to već izlazi iz okvira naše vjere, tako da to sigurno nije ispravno, ako sam dobro shvatio.

Brak je jedna veeeelika tema i na tu temu danas veoma mali broj ljudi zna šta treba reći i kako treba, jer se kroz sve gleda egoistično. U svemu se gleda šta ja dobijem i hoće li meni biti dobro. I ovo razmišljanje danas je posljedica uopštenog razmišljanja ljudi po svim pitanjima, ne samo o braku.

Danas se mnogo više o stvarima nešto kao razmišlja, a sve se više promašaja pravi, sve sedublje u pogrešno upada, itd.
Ne kažem da ne treba da se razmišlja, ali je neminovno da je podu tjecajem današnjeg razmišljanja svjetskog i samo razmišljanje usmjereno u pogrešnom smjeru tako da je mnogo teško stvari na čistac izvjesti. Ko se zanima on će i naći.

Ko na bilo šta u životu gleda bez Boga, tj. u tome nema Boga, onda to neće ni valjati i tu će se samo gledati interesi, a pošto svako interese ima, onda će se tražiti kompromisi, a pošto je mnoooogo teško kompromise nalaziti, onda je znači mnoooogo teško imati jedan harmoničan odnos. Bilo to da je relacija bračna ili neka druga međuljudska.

Mnogo se je, da tako kažem, bezbožničko razmišljanje uvelo kod naroda pa Boga shvataju kao nekoga ko je negdje tamo, a u životu ljudi Ga nigdje nema.
Zato nas Bog i prepušta nama samima, jer smo mi Njega napustili, pa mi lutamo, propadamo, srljamo i naravno bivamo svakako nesrećni, jer smo sigurno promašili.

A naše razmišljanje u kojem smjeru ide? Pa treba nekog upoznati, pa nekoliko godina provesti i na kraju se skontati da li je on pravi za nas ili nije, ili da li je ona prava za nas ili nije. Isto ko da imamo nekoliko života, pa možemo da isprobavamo osobe i kada naiđemo na osobu "pravu", za njuse vežemo i onda se u braku opet stvari mijenjaju, pa opet do razočarenja dolazi, itd.

Dokle god je čovjek u nekim svojim fatamorganama, neminovno je da će dolaziti do razočarenja, jer sve što je fatamorgana, ona kad tad se sruši i neminovno sa sobom donosi razočarenje, pa onda ili čovjek propadne psihički i poludi ili padne u razočarenje neko u odnosu na ljude i kaže, ma danas su svi pokvareni zato čovjek treba da je pokvaren i odluči se da bude nadalje pokvaren ili kamen.
Itd. Ima se o ovome pričat masa stvari. Uglavnom moja tvrdnja je da danas ljudi ne znaju osnovne stvari o životu, a kamoli o braku. Prvo ne znaju svoju definiciju ko su i šta su? Kuda idu? Čemu ovaj život? pa onda ne znaju šta je to muško, a šta žensko? itd.

Glavna prepreka u saznavanju stvari realno je ljudski egoizam i zadovoljstvo sa sobom, tj. sa svojom fatamorganom koju nazivaju "svojim svijetom". To je moj svijet i baš me briga, a onda počinju nesreće.

Savjetujem vam svjesnost o Bogu.

Reef
09-28-2005, 10:35 AM
Glavna prepreka u saznavanju stvari realno je ljudski egoizam i zadovoljstvo sa sobom, tj. sa svojom fatamorganom koju nazivaju "svojim svijetom". To je moj svijet i baš me briga, a onda počinju nesreće.

Savjetujem vam svjesnost o Bogu.

:D Nema problema buras ! :) Ti si i dalje moj brat ... i ja cu te ubacim u svoj sviojet ko OK lika ! Luno , ok ti je misljenje ! :)

Birdum-Bardum
09-28-2005, 10:39 AM
:D Samo me nemoj lično shvatiti. Takvo je moje shvatanje. Shvati ovako, ako imam nešto protiv tvojeg svijeta, nemam ništa protiv tebe, ovo ne vezano samo za tebe, već uopšteno.

P.S. Umirali!

Reef
09-28-2005, 10:42 AM
Hehehehe, ada i sekirom da me ubijesh po glavi Halalolsun ! :D Ti znaaaash !

björn
09-28-2005, 10:54 AM
Bolje u braku:) Ne kontam sto bi to znacilo biti "objesen".Mislim da je upravo suprotno.

Birdum-Bardum
09-28-2005, 11:23 AM
E dobro si im skreso. :D Tako je!!!

orange
09-28-2005, 12:55 PM
Bolje u braku:) Ne kontam sto bi to znacilo biti "objesen".Mislim da je upravo suprotno.

Da ne bude zabune, to "objesen" je trebalo da bude zafrkancija, jer barem kod nas se tako zezaju s novopecenim madozenjama, tipa: Jesi l' se to i ti objesio?! :)

Na stranu sto apsolutno dijelim tvoje misljenje! ;)

Birdum-Bardum
09-28-2005, 13:05 PM
Ahaaaa, humooor, ih, ponekad se toliko čovjek nekako učahuri da se ni našalit ne smije. :) Ma samo veselo. Nekih namrgođenosti pogotovu danas nam nije potrebno, jer većinom je sve namrgođeno. :)

P.S. Umirali!

Luna
09-28-2005, 13:30 PM
E to već izlazi iz okvira naše vjere, tako da to sigurno nije ispravno, ako sam dobro shvatio.

Za tebe mozda nije ispravno, ali za mene jeste!
Dali meni pisalo na papiru da pripadam jednoj osobi ili ne, to je sve jedno, kao sto i "pecat" od Hodze mi ne treba kao potvrda za jednu vezu! Sve sto cinimo na ovome svijetu je nasa odluka i zavisi od nas koliko ce mo da uspemo a koliko ne, sta ce mo da dopustimo a sta ne, koliko smo spremni da damo a koliko ne... itd itd itd... Dalje mi ne treba nikakav propisak kako da vodim svoj zivot - vjerujem u Boga, ili bolje da kazem vjerujem da ima neka veca moc... ali sve sto je od ljudske ruke napisano i stvoreno, ne prihvacam kao savjetnik za moj zivot, a pogotovo ne neke prolupane price iz kamenih doba!!!

Zivot je dosta komplikovan, covjek se stalno bavi sa iztrazivanjem smisla zivota. Neki vise, neki manje! Neki se tese sa nadama, neki zive zivot glume, neki nadju svoj smisao zivotu u nekim (svetim) knjigama, neki traze svoj individualni nacin zivota...

Kako ko hoce ... na valja suditi o nikome - svako za sebe trazi svoj put, svoje mjesto na ovome svijetu! I na kraju..., smo samo sebi odgovornost duzni....

Birdum-Bardum
09-28-2005, 13:38 PM
Ups. Nisam ništa loše ti mislio reći. Izvinjavam se duboko ako sam te nešto uvrijedio. Ne zamjeri.

Što se tiče stava kojeg sam gore iznio, a ti ga citirala, samo sam naveo kako je to po Islamu. Po Islamu je obavezno da se brak i formalno zaključi, jer bez forme ne može biti ni suštine, tj. to se dvoje ne može i ne smije odvajati. Naravno, ovim nisam ništa ti nametao, niti ti iko naređuje da ti sad moraš ovako da ti postupaš. Svako ima svoju slobodu odabira, u to se ne miješam. Još jednom se izvinjavam ako sam te nešto uvrijedio. Ja samo iznosim svoje mišljenje i ono što je meni poznato. Hvala.

Luna
09-28-2005, 13:45 PM
Nisam tvoj post ni kao uvredu shvatila - ako si ti tvoj smisao zivota u vjeru naso i ako te to podpuno ispunjava, onda mi je to jako drago!

Sta sam htela reci je, da ne valja o drugome suditi... nego pogled fino ispred svoje kapije!

:)

Sa postovanjem
Lunche

Birdum-Bardum
09-28-2005, 13:52 PM
Naravno da ne može niko osim Boga sudit, ja to nisam ni radio. Ja sam samo iznio kakav je stav Islamskog Šerijata po tom pitanju. Jer oni koji putem Islama idu slijede u saznavanju i životu Kur'an i Sunnet. Dakle, samo sam rekao da je po islamu to zabranjeno. Ništa drugo.

Drago mi je da se nisi naljutila ili ko uvredu ovo shvatila. Hvala ti.

juskos
09-28-2005, 15:48 PM
Kaze konfucijus ako ti o nekome sudis .

Onda ce neko o tebi suditi.

Sto bi rekli nasi stari ucin-docek

björn
09-28-2005, 18:09 PM
Taj sistem da svako gleda svoja posla ili "pogled ispred svoje kapije" ili ga nazovi kako hoces je opravdan samo u nekim slucajevima.Musliman je duzan da nemoral,nevaljastinu i svo devijantno ponasanje sprijeci ako moze rukom a ako ne moze onda barem da osudi srcem.Tako nas uci Muhammed a.s(ako treba navescu hadis).Tako da ta zapadna filozofija tipa radi sta hoces samo nemoj mene da diras je samo donekle prihvatljiva jednom istinskom muminu.Ako se ne moze boriti rukom borice se pisanom rjecju a ako mu nista ne ostane osudice to u srcu,sigurno se nece izvinjavati za svoje ispravne stavove.

Birdum-Bardum
09-29-2005, 08:25 AM
bjorn, ne bih se složio sa tobom, jer ja kolko do sad sam ukapiro u Kur'anu wse kaže da treba blago i lijepom riječju braću i sestre savjetovati, a kada su u pitanju nevjernici da se na najljepši način sa njima raspravlja.

Ne može to tako sa visine i baš me briga, jer to me podsjeća na oholost, nemoj mi zamjeriti, samo kažem. Ja sam još na jednom mjestu napisao kako kada čovjek živi u nekom svojem svijetu izvan realnosti, u kojem je on ispravan, onda sa visine gleda na ljude i ko biva iznosi im istinu i baš me briga za njihovo stanje, itd. Ne može da musliman ne osjeća muslimana, nije vjera Islam robotska vjera. Islam pravi od ljudi plemenite osobe, koje su stabilne, osjećajne, brižljive, lijepe i blage riječi, smirene, itd.

I moram ti reći da mi se ne sviđa tvoj ton ophođenja sa ljudima. Još jednu stvar ću reći, a ne znam kolko ćeš me razumjeti, ta Istina koju ovdje spominjemo nije naša, već Allahova dž.š. Nemojmo je pripisati sebi. Mi se trudimo da se pridržavamo nje, ali nije ona naša.

Pogledajmo malo bolje djelovanje Poslanika a.s. kroz vrijeme i situacije u kojima je živio. Kada je bio u Mekki u doba kada je Kjaba bila okružena kipovima raznim, nijednog momenta nije ih rušio, nije diverzije izvodio (a mogo je), itd.
Pa onda kada su počeli prvi sljedbenici da se pojavljuju onda ih je podučavo kako da shvate Tevhid ispravno, tj. kako da Allaha dž.š ispravno vjeruju, a tek kad se je Hidžra desila dolaze Šerijatske zabrane naredbe. Dakle, sve to ima svoje značenje. Ne možemo mi samo onako klot jednostavno naučimo nešto napamaet, obavljamo to i to je to i sad nam samo ostaje da ove "zalutale", "niske", "glupe", "izgubljene", da ne kažem nešto gore spašavamo. Ne sviđa mi se to. To je oholost. A oholost je najmrža Allahu dž.š. I ko bude trun jedan oholosti imao neće ni miris dženneta osjetiti. Nasuprot oholosti je poniznost.

A ne brini se ti za Istinu, ona uvijek savlada onog ko se protiv nje bori. Hvala.

tranzicija
09-11-2007, 16:06 PM
Svakoj zeni i muškarcu koji zele ostvariti bracnu i porodicnu srecu, predstavljamo novu listu neophodnih vitamina za ocuvanje dusevnog zdravlja i zadovoljstva u porodici i braku.

1. Vitamin R (Ruhanijjet) – duhovnost. Ovaj vitamin je neophodan i izuzetno vazan za obnavljanje imanskih krvnih zrnaca, zatim za otklanjanje naslaga korozije, nastale usljed zagadjenosti grijeha, kao sto stiti srce od imanskog slabljenja i klonulosti. Moze se naci na imanskim halkama zikra, dersovima, ucenju Kur’ana i svugdje gdje se izucava korisno znanje koje raznjezuje srce i oplemenjuje misao. Dovoljna je samo jedna doza ovog vitamina sedmicno.
2. Vitamin (T) Tesamuh i tegafur – tolerancija i medjusobno prastanje. Ovaj vitamin brak stiti od svakodnevnih naslaga briga i iskusenja, koja vode u zakrcanje ili pucanje vitalnih bracnih krvnih sudova. Moze se naci i ugrabiti u vrijeme sabahske cistine kad je najmanje ozona. Tada organizam luci specijalan hormon koji jaca kompletan sistem imuniteta. Ako se ta prilika propusti, taj hormon se ne aktivira i vitamin ne pojavljuje.
3. Vitamin (M) Musarekeh – Saradnja i dogovaranje. Ovaj vitamin je vazan za zastitu od groznice bracnog egoizma, sujete i samostalnosti. Najlakse ga je pronaci i steci u momentu dogovaranja i konsultacija po svim pitanjima koja se ticu bracnih partnera ili pak njihove djece, pa cak i ako se ne uvazi misljenje bracnog partnera, vazno ga je saslusati i staviti partneru do znanja da je vazan i neophodan u savladjivanju zivotnih problema.
4. Vitamin (H) Hedijja – Poklon. Ovaj vitamin djeluje preventivno na emitivno hladjenje, efikasan je protiv svakodnevne rutine, jednostarnosti i drugih stereotipnih radnji, koje znaju cesto napsti bracni zivot. Vrlo efikasno obnavlja ljubavnu krv i jaca emotivne impulse. Ima ga u svim poklonima, koji ne moraju biti skupi i veliki. Posebno ga ima u lijepom i raznovrsnom buketu cvijeca!
5. Vitamin (H) Hubb – Ljubav. U kucu unosi antibiotik protiv stresa, svadje i netrpeljivosti. Njime se postize klima vedrine, raspolozenja i mastovitosti. Nastaje pri svakom njeznom dodiru, zaljubljenom pogledu, njeznom sapatu i vrucem poljupcu, svakoj lijepoj i toploj rijeci, svakom iskreno upucenom komplimentu i svakoj vrsti zahvalnosti i priznanja.
6. Vitamin (S) Seadeh – Sreca. Vazan je za obaranje pogleda, cuvanje cestitosti i braka. Nastaje prilikom spajanja lijepih mirisa i tamo gdje nema tajni medju bracnim partnerima.