View Full Version : Islamski šarti
fahrudin
09-27-2005, 01:41 AM
evo malo prave teme vezane za islam, ko sto znamo islam spaja dusevno sa telesnim, dakle dusevno (verovanje) se ispoljava kroz fizicko (ocitovanje) tj, fizickim padanjem na tle svom Gospodaru, Allahu. Ovo dvoje neznam dali moze da uspije jedno bez drugog? sta vi mislite?
evo nesto iz mog zivota,, ranije sam uvijek mislio da je sad za sad dovoljno moje "verovanje" a fizicko ocitovanje tog verovanja sam smatro nepotrebnim, ono mislio sam haj kad se ozenis i sredis sve ostalo onda se baci na veru i dzamiju al onda ti se desu neke stvari koje budu sebet da odvojis dovoljno vremena da razmislis a kad dodjes u tu fazu onda se neminovno prepustis toku dogadjaja.
pa me zanima sta bi vas nateralo da se klanjate Allahu, znaci 5 puta dnevno? a takodje me zanima zbog cega (opravdanja) bi se neko zadrzo na samo dzume ili samo teravije ili samo bajrame ili samo jedenje kolaca za bajram?
neosecajte se niko napadnutim :)
Birdum-Bardum
09-27-2005, 08:46 AM
Upravo si pokrenuo jedan od velikih problema muslimana, a to je praktikovanje vjere, odnosno islamskih šarta.
Predlažem da se tema ova preimenuje u Islamski šarti, pa da pišemo na tu temu, ako se fahrudine slažeš?
Jer, pored namaza, tu su i Šehadet, Post, Zekjat i Hadždž.
A anketa nek ostane ovakva kakva je.
fingersbroken
09-27-2005, 08:58 AM
Vrlo lijep predlog laki i nadam se da ce ga fahrudin podrzati, jer ja licno ne bih da promijenim dok se on ne slozi, ili pak moderatori religije to isto ne ucine. Malo je i pitanje previse direktno te moze pogresno delovati na ljude. Jedni ce trazit mozda opravdanja ili izbec pitanje, a drugi ce il precutat jer ne zele o tome govorit il pak iz pogresnog razloga nametat odgovore. Uzak je krug opcija u kojima o svom namazu valja javno pricat. A vadit se ne valja nikako jer namaz je jako bitna stvar koja mora da se obavlja. Tesko je to znati i reci da ne klanjas, ili pak ne pravdati se tim. A da je farz to nece osporit niko. Bar definicijom..
Na kraju, namaz je jedna od onih obaveza koje covjek ima prema Bogu a ne prema ljudima. Ima to indirektne veze sa ljudima (a na kraju to sve biva i direktno) ali nije nase da ta pitanja postavljamo ljudima.. bar ja tako mislim. Ono sto je javno vec se vidi, a ono sto je tajno je izmedju roba i Rabba. I treba tako da ostane. A lakse je teoretisat i ne pogrijesit nego na ovako direktno pitanje se izrazavat. Jer ovdje moze i sa pozitivnim odgovorom da se pogrijesi. Valja bit pazljiv, i krenut od sebe.
P.S. Sad moram da naglasim (jer vec dobih kritiku) da ovo pisem kao svoj licni stav i da to nema veze sa tim sto sam moderator. Promenio bih temi naslov jer imam tehnicki tu mogucnost, ali ne ako se ne slazu oni koji imaju vise nadleznosti od mene (pokretac teme i moderatori religije). Stavovi koje sam izneo su samo moji licni, na koje kao clan imam pravo (poput svih drugih). Svi smo mi samo clanovi, al sa razlicitim tehnickim mogucnostima. Nema ovde niko prava nad drugima. Da se razumijemo :)
Allahimanet.
al_Bazari
09-27-2005, 09:50 AM
Hajde da pricekamo fahra i vidim sta ce rej za rename. :)
evo malo prave teme vezane za islam, ko sto znamo islam spaja dusevno sa telesnim, dakle dusevno (verovanje) se ispoljava kroz fizicko (ocitovanje) tj, fizickim padanjem na tle svom Gospodaru, Allahu. Ovo dvoje neznam dali moze da uspije jedno bez drugog? sta vi mislite?
Ovdje se moze kratko i jasno odgovoriti ali se takodje moze razviti i jedna jako interesantna tema na kojoj bi se moglo pricati kako o samoj sustini i prirodi covjeka, tako i o korijenu podvajanja covjeka (i cijelog svijeta uostalom) na duhovno i materijalno.
Skoro sam procitao knjigu TAO FIZIKE u kojoj autor govori o tome iz ugla istocnoazijskih religija (citaj: filozofija), i koliko sam licno mogao da zakljucim, podvajanje covjeka na dvije posebne komponente je produkt, nikog drugog do zapadnog covjeka, a iz cijeg naukovanja i promisljanja proisticu sve nedace savremenog doba.
... ovoliko od mene za pocetak.
Birdum-Bardum
09-27-2005, 09:55 AM
Pa znaš kako je, ta podjela čovjeka, tj. analiza čovjeka se može svakako činiti teoretski, to je i ostavljeno da se izučava. Međutim, treba naglasiti da su zapadnjaci, tu podjelu napravili u životu, praktično, tu tek nastaje problem.
Dakle, mi možemo vodu razmatrati i teoretski je dijeliti na Kiseonik i Vodonik, ali praktično nam treba Voda. Nemoj samo neko da mi komentariše primjer. :) Da nebismo zaglavili, jer mučno mi sad da smišljam neki maximalno precizan primjer, koji neće imati šupljina. :) Hvala.
al_Bazari
09-27-2005, 10:26 AM
Da! Ali cemu to?
Apsolutno se slazem sa primjerom, ali znanje o analizi vode je porebno za njenu sintezu.
A sta se hoce sa analizom covjeka? Njegova sinteza? Nepotrebno saznanje po meni.
No sve to pod uslovom da se moze razgovarati uopste o ovome. Ti si reko da moze.
Medjutim, autor gore spomenute knjige, fizicar, naucnik, kaze da ne moze i za to na osnovu njegovog naucnog iskustva argumentuje da se o materiji ne moze govoriti kao takvoj. Po njemu, na ovom nasem, "svakodnevnom" iskustvu, muhabet o materiji koja se sastoji od cestica donekle i moze funkcionisat, ali sve sto se dublje ulazi u njeno proucavanje - to je sve besmislenije.
Naravno, ova njegova prica je dobrim dijelom natopljena neislamskom mislju, pa bi bilo dobro da nam neko detaljnije kaze sta nasa tradicionalna ulema o tome govori.
Birdum-Bardum
09-27-2005, 10:33 AM
Potrebno je zarad jekina, uvjerenja. Izučava se sve to zarad "Znakova oko nas i u nama samima." Jer smo mi od onih koji razmišljaju o Allahovom dž.š. stvaranju, jer On ništa uzaludno stvorio nije. On je ovo sve stvorio da bi Sebe pokazao. Pa mi izučavanjem tražimo Njega.
Zar to nije dovoljan razlog? :)
al_Bazari
09-27-2005, 11:07 AM
A sta ako ne izucavamo na pravi nacin?
Birdum-Bardum
09-27-2005, 11:13 AM
E to je već nova tema, upravo o tome i razgovaramo u svim mogućim temama. Kako? Šta? Gdje? Tražimo, gledamo, učimo, pitamo, griješimo, itd. :) Samo naprijed.
fahrudin
09-27-2005, 12:41 PM
e ovo vam je bio dobar potez da sacekate moju dozvolu, da i ja osetim da me neko postuje :D
nego nema problema, sve sto moze da doprinese da se pitanje shvati mene nesmeta :)
ko sto gore neko rece, poznato je 33 sarta i ja sam primijetio, znajuci i sebe, vecina sartova mi nisu bili tako mucni ili da kazem odlozivi, osim namaza i sartova koji su direktno vezani za namaz.... pa zato sam i fokusiro pitanje na namaz
Selam ....
Iskreno i meni se ovako postavljena tema ne svidza uopste ,mozda bi bilo bolje da razgovaramo o tome kako ojacati svoj iman,kako se spasiti sejtana,kako zaraditi lepse mesto u Dzennetu,kako se sacuvati Dzehenema itd itd ...a ne ovako,upotpunosti se slazem sa fingerom,to je odnos samo izmedzu roba i Allaha dz.s. ,svima nam je kristalno jasno da je namaz farz i da je stub vere,tako da tu nema diskusije .
Primetila sam da obicno vehabije praktikuju to pitanje sestro klanjas li??? :confused: ... :eek: (dalji komentari su suvisni )
al_Bazari
09-27-2005, 14:33 PM
Pa evo, ako si pratila tok teme, kojoj smo i naziv promijenili, jeste da ona sada naginje o islamskim šart(ov)ima. Priznaćeš, ovo je važna tema, jer naš din se sastoji (tako sam nedgje jednom čuo) od IMANA (koji se ne vidi, koji je suština) i ISLAMA (koji se vidi, koji je forma).
O imanu govore imanski šarti, a o islamu islamski šarti.
Ono što si ti potencirala, jeste važnije pa možeš o njoj otvoriti drugu temu, a ova je neka ovakvom kakva jeste, jer ni bez forme se ne može.
Selam.
Ada valla neka je :),nego nekako to sve povezano :)....covek bez imana "nemoze" da obavlja namaz ..ali hajde da ne petljam vise ....ostajemo islamski sarti !
fingersbroken
09-27-2005, 16:20 PM
Ne moze jedno bez drugoga pa kako okrenes.
No samo da se nadovezem na jedno spominjanje zapadnjaka. Laki, recimo William Chitick (o kojem ti grof moze puno reci) je zapadnjak koji je Islam mnogo bolje razumio od mnogih ne zapadnjaka. Izucavao Rumija, Arebija, i Gazalija (ako se ne varam) i naravno i sam postao Musliman. A o njegovim delima ti grof moze puno vise reci, a mislim da ti stivo samo po sebi govori, i jos podatak da je vrlo jak u tim izucavanjima. Toshiko Izutsu na polju islamske etike i sufizma takodje vrlo jak. Nije zapadnjak, ali obzirom da je Japanac verovatno bi ga ti stavio u neki kos sa strane :).
Elem, fikh, sarti, iman, etika... sve je to nerazdvojno. Al opet.. mozete pocet kako god hocete, vi koji znate o tom detaljnije, al nista se ne moze ni od cega odvojit. Zar ne bb?
fahrudin
09-27-2005, 23:57 PM
Selam ....
Iskreno i meni se ovako postavljena tema ne svidza uopste ............
Primetila sam da obicno vehabije praktikuju to pitanje sestro klanjas li??? :confused: ... :eek: (dalji komentari su suvisni )
nevalja da se sama falis kad te niko nepita ili da bi prodala neki ugled tako sto ces naglasit svima da klanjas al kad neko pita, smijes da odgovoris i skromnost u ispovijedanju vere ti se nece umanjit.
a to sto te taj vehabija pito, covek je bio iskren pa postuj to ako umijes :)
Andol
09-28-2005, 01:27 AM
Lijepa tema. Autoritet u islamskom svijetu koji je dosta lijepo obradio ovu problematiku jeste Imami Gazali, koji u svojoj knjizi Ihjau Ulemid Din - Ozivljavanje vjerskih znanosti, dosta lijepo pojasnjava unutarnje uvjete koje treba ispunit da bi nam ibadet u potpunosti bio kako treba. To su radnje srca.
Imami Gazali u istom djelu pojasnjava tajne: namaza, posta, zekata, hadzdza. Za svakog muslimana koji zeli da ispravno obavi islamske sarte, da shvati i primeni unutarnju dimenziju islama vrlo je vazno da iscita ovu knjigu. Ona je podeljena na 8 djelova, a dosad su kod nas prevedena 3. Moze se naci u knjizarama, kako u Pazaru tako i po Bosni. Za inostranstvo ne znam...
Hašašin
09-28-2005, 03:18 AM
Ima bas dosta predaja koje govore da dobra djela neće biti primljena bez namaza.O islamskim šartima ima da se piše i piše...Eto da uzmem namaz-salat za početak.Većina nas pretpostavljam zna formalno kako se obavlja namaz.Samo namaz nisu samo oni pokreti koje radimo tokom namaza.Nešto veoma važnije u namazu je ta takozvana stopostotna srčana prisutnost.O toj srčanoj prisutnosti su napisani tomovi knjiga od raznih velikana kao što je imami Gazali.Malo da pojednostavim u skladu sa nivoom čitalaca.Ne možeš dok si u namazu mislit o ovodunjalučkim stvarima(pare,žene,posao itd..).Preporuka je da se u namazu zamišlja džennet sa jedne,a džehennem sa druge strane i u mislima se približavaš inšAllah džennetu.Eto mnogima će izgledat ova stvar mala i beznačajna ali u stvari je mnogo mnogo bitna.Toliko sad za sad.
urban OUT
01-25-2009, 01:49 AM
Tražih adekvatan topic za postavljanje ovih slika koje slijede, i čini mi se da je ovaj možda najprikladniji :)
Osim toga što pokazuju da je cijela mesdžid, ova druga meni je bar izmamila smijeh
http://i39.tinypic.com/6itmc8.jpg
E sad, da li je zemlja ili ne:(
http://i40.tinypic.com/2unvng1.jpg
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.