View Full Version : Estetika
Aznaida
09-15-2005, 13:38 PM
Estetika je jedna od grana filozofije koja se bavi proucavanjem lijepog kao i kategorijama lijepog. Naravno, mnogi bi sadda rekli onu poznatu recenicu: "O ukusima ne vrijedi raspravljati" :) Medjutim, ipak postoje neke kategorije lijepog prema kojima ocjenjujemo odredjene predmete, djela, pa i ljude i druga ziva bica kao manje ili vise lijepe.
Sta je za vas lijepo?
fingersbroken
09-15-2005, 18:18 PM
Recimo meni je uglavnom, izmedju ostalog, lijepo ono sto je skladno... ali.. namece se pitanje sta je to sad skladno??? :) Treba dakle definisat i to.
Ovo napisah namerno.. kao smernicu svima: da u ovom podforumu (posebno ovom, a da se trude i u ostalima) stvari ne definisu i objasnjavaju nedefinisanim i neobjasnjenim terminima.
...
Sta je za vas lijepo?
U kom smislu ? Generalno ... ? Ako je to pitanje onda mi lose da pricam o svemu sto mi moze biti lepo ...
Trenutno mi je fino , recimo Plavo ! :rolleyes:
Aznaida
09-15-2005, 22:32 PM
Recimo meni je uglavnom, izmedju ostalog, lijepo ono sto je skladno... ali.. namece se pitanje sta je to sad skladno??? :) Treba dakle definisat i to.
Ovo napisah namerno.. kao smernicu svima: da u ovom podforumu (posebno ovom, a da se trude i u ostalima) stvari ne definisu i objasnjavaju nedefinisanim i neobjasnjenim terminima.
Zar nije tema ovog foruma filozofija???
Recimo..kazes, lijepo je ono sto je skladno..sta je sad skladno? Ja mislim da je skladno ono sto sadrzi odredjenu harmoniju u sebi, u svom bitku, ono sto nema kontradiktornosti i nedostataka koji su preterano vidljivi...
hajde, filozofirajte ;)
Zar nije tema ovog foruma filozofija???
Recimo..kazes, lijepo je ono sto je skladno..sta je sad skladno? Ja mislim da je skladno ono sto sadrzi odredjenu harmoniju u sebi, u svom bitku, ono sto nema kontradiktornosti i nedostataka koji su preterano vidljivi...
hajde, filozofirajte ;)
Zasto mislis da neskladno ne moze biti lepo ... zasto ono sto ima kontradiktornosti ne moze biti lepo ... pa i ti nedostaci su u mnogo slucajeva i vise nego slatki i lepi i dobri ... Znaci cisto filozofirati ne mora da znaci kositi misljenje nekog drugog ... :D
fingersbroken
09-16-2005, 06:16 AM
A da dodamo i to da je percepiranje skladnosti cisto subjektivna stvar. Elem, valja obratit paznju: rekao sam da je PERCEPIRANJE skladnosti cisto subjektivna stvar, a ne skladnost sama po sebi. A obzirom da je ovo podforum vezan i za filozofiju i psihologiju dalo bi se ovde diskutovat i o tome zasto su nekima jedne stvari skladne a drugima ne, te o tome zasto su jednima skladne stvari lijepe a drugima neskladne :D
Ma filozofiracemo mi.. nije zapelo.. samo polako :)
Birdum-Bardum
09-16-2005, 07:50 AM
Mogu li ja, dok vi filozofirate na temu šta je to lijepo, da filozofiram na temu filozofiranje na temu šta je to lijepo? :)
Mozda bi i mogao , ali te molim da vodis racuna o generalizovanju, cisto da ne podsecamo na neke ljude iz proslosti :D Usput, meni je i jutro lijepo Plavo :)
Za mene je lijepo ono sto mi se dopada. A sta mi se dopada? Razlicite stvari.
Filozofiranje? Nekad mi se dopada, a nekad jok :)
Aznaida
09-16-2005, 13:07 PM
O, pa naravno da filozofiranje ne znaci nuzno kosenje sa necijim misljenjem, naravno da ne! Uostalom, kad smo vec zapeli kod skladnog, nemam ja nista protiv toga da skladno uzmemo kao jednu od kategorija lepog, samo treba definisat skladno. A kao sto rece fingersbroken, tu opet dolazi do izrazaja nasa subjektivnost...
Kad vec pomenuste nedostatke...kazes da bas ti nedostac i njihov specifican 'raspored' mogu uticati na nase prosudjivanje o necemu kao lepom, ja se apsolutno slazem sa tim, ali upravo u tome lezi pravo lice estetike a to je subjektivnost...Subjektivnost i opet subjektivnost...
acwarstar
10-17-2006, 18:13 PM
Za mene je lijepo samo lijepa rijec, jer moze biti lijepo uredjena. Sva ljepota ovoga svijeta je u lijepi rijecima. Medjutim, estetski gledano, lijepo moze biti spolja ali ruzno iznutra. Da li vise cijenite unutrasnju ili spoljasnju ljepotu?
za sve raspolozne za raygovor.:D
ul_8mart_br?
10-18-2006, 09:32 AM
Pa ja ovdje vidim interakciju cula sa nasim duhom. hehe dobro sam poceo :D.
Gledao sam jednom na BBC jedan serijal koji se bavio ljudskom prirodom iz ugla posljednjih dostignuca nauke. Tako kad su dosli kod ove teme, pricali su o nekim receptorima u nasim organima cula, onda o nekim elektricnim signalima u nasim nervima, te o obradi signala u neuronima naseg mozga, i na kraju se sve zavrsavalo sa izlucivanjem neke supstance u nase mozgu. Pa onda lijepo uzmu i naslikaju to na suvremenim dopler masinama, a tamo jedan u bijelom mantilu prica; ako se ovdje pojavi zuto onda se uziva, ako se ovdje pojavi onda se gadi..
Eto tako to ide u materijalistickoj nauci, suho i bez emocija.
Birdum-Bardum
10-20-2006, 06:33 AM
Naravno, istinska ljepota kod insana je ona unutarnja ljepota. Ljepota je u lijepim osobinama jednog insana. Kategorija munafika je upravo ona kategorija koja nema unutarnju ljepotu, ali zato pazi maksimalno na spoljašnju "ljepotu", jer oni uistinu ne uređuju svoju nutrinu da bude lijepa, a nutrina se uljepšava samo zato što Gospodar u nju gleda. Pa zbog toga se oni trude da spolja budu perfektni, ali su zato iznutra ruševine i rugobe, pa ko umije i zna šta je to lijepo odmah vidi da su oni maskara, da su oni samo fasada, da su oni samo šminka i na tu njihovu estetiku ne padaju.
Nasuprot ovima ima i onih koji imaju tu unutarnju ljepotu, a mogu biti spolja čak i odbojni, ali im ta unutarnja ljepota pokriva tu odbojnost. A ako se pak oboje "potrefi" zajedno kod nekog insana, onda je taj insan kao Jusuf a.s., lijep kako okreneš. :)
E šta ovi ružni rade? Oni svo vrijeme se bave svojom šminkom i fasadom i trude se da kod naroda budu proglašeni lijepim i spolja i iznutra, tj. perfektnim, a pošto im je iznutra ružnoća, a ne ljepota, oni mrze svakog onog koji unutarnju ljepotu nosi i svojom fasadom se maksimalno trude kod naroda ugroziti i umanjiti tu ljepotu unutarnju njihovu.
Oni žele, rukama svojim, svjetlo Allahovo utrnuti....
ali,
Allah je Lijep i voli ljepotu.
Hvala.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.