PDA

View Full Version : Darvinizam ili kreacionizam

Maryam
09-28-2005, 10:52 AM
Juce je na radiju 202 Sarajevo bila upravo ova tema. Nisam pratila emisiju od pocetka ali ipak dovoljno da znam sta gradjanstvo misli. Komentare ne bih nabrajala, ali drago mi je sto je bilo pojedinih ljudi koji su jednostavnim rijecnikom lijepo opisali vjeru i vjerovanje u jednog Boga Allaha dz.s.

Aha da eto napomenem vjerujem da znate ali cisto onako

Krecionizam- tako ovi "moderni naucinici" nazivaju vjerovanje u jednog stvoritelja Allaha dz.s ili kako druge religije nazivaju Boga.

Sellam

Reef
09-28-2005, 10:54 AM
Podvale Teorije Evolucije - Harun Yahya :) i cao !

fingersbroken
09-28-2005, 10:59 AM
Ja ne bih reko da je to tako jednostavno bas ko sto izgleda. Harun Yahya to pobija na povrsnom nivou (sto nije neispravno) ali je vrlo jace kad se stvari dublje prouce pa se vidi odakle ustvari sta potice i u cemu je greska kod te teorije i onih koji je prate.. da se shvati u kom grmu lezi zec. A pobit ono sto se kaze danas na osnovu cinjenica protiv cinjenica nije problem. Jedini problem je sto se opet posle toga ne razumije sta, kako, otkud, i koliko :)

al_Bazari
09-28-2005, 11:01 AM
Go Finger Go! : )

Birdum-Bardum
09-28-2005, 11:06 AM
Slažem se sa Fingersom, jer to ti je kao kada djetetu uzmeš iz ruke neku igračku, a ne dadneš mu drugu. Dakle, treba djetetu uzeti nepoželjnu igračku, ali zato mu treba dati poželjnu igračku. Da dijete opet ne uzme nešto nepoželjno i to ovog puta još revoltiranije nego prvi put i sa više inata. :)

And_U_Price
09-28-2005, 16:03 PM
Moram da primetim da je naslov teme malo problematican, obzirom da niko od nas nema ovu dilemu, eto samo primetih. Naravno da moze da se diskutuje ali svakako sa islamskog stanovista. Mislim, mozemo da pricamo o Darvinizmu ali ne znam do cega mozemo doci kad niko od nas u to ne veruje :)

btw. i ministarka prosvete "pade" zbog Darvina :)

fingersbroken
09-28-2005, 19:34 PM
Nije na odmet reci sto ne verujemo, tj objasniti sve stvari tu. Da vidimo jel problem u definiciji, ili shvatanju te definicije, ili pak u nama ili pak u njima. Da vidimo sta je problem, jer je nesto trulo u drzavi danskoj.. (to je iz onog crtanog da se ne uvrede drzavljani danske :) ).

Andol
09-28-2005, 20:35 PM
Ma ja mislim da su ljudi zahvaljujuci darvinistickoj teoriji koju vecina "nadriinteektualaca" i "ucevnih" ljudi uzimaju je za kamen temeljac pri sagledavanju svijeta, izgubili sposobnost da se zacude. Uzimaju je kao tezu da bi raspravljali u nekim svojim intelektualnim krugovima zato sto uzivaju kad diskutuju o krupnim zivotnim temama. Prepuste se nadvikivanju. Pritom ko da su prestali da tragaju za dubljim, metafizickim odgovorima na pitanja Sta je covjek? Sta ga cini covjekom? Uzimaju je ko pokrice da bi dokazivali svoju pamet.. pritom izbegavajuci da sami sebi priznaju svoju malehnost u ovom svemiru.

Covjek iako mali, opet sadrzi nesto veliko u sebi. Samo o ljudskom tijelu i velikim brojem funkcija koje vrsi svake sekunde imaju se izucavat knjige i knjige. Medicina to pokusava da objasni, bez da postavi sebi pitanje ko obavlja te funkcije. Uzmimo za primer jetre. Obavlja oko 400 funkcija u ljudskom organizmu. Sad se postavlja pitanje ko to vrsi? Odstranimo ga iz covjekovog organizma videcemo da je komad mesa, ali sa kompletnim organizmom cini jednu neshvatljivu harmoniju koja zalazi u najdublje pore nauke.. (do kojih ista nije dosla).. i dolazi na polje metafizike. Svaku funkciju vrse cinioci. Koji cinioci vrse funkcije pri radu zelduca???

Da ne ulazimo u dusevni sklop covjeka i tome sl. Ovo izneh kolko da zagolicamo mastu i da se pokrene na razmisljanje. Treba se proci dogmatskih teorija sa kojima samo lijecimo komplekse?

Hašašin
09-29-2005, 02:46 AM
Eto ovde se protnula jedna neprimetna neistina a to je da je kreacionizam vjerovanje u Boga-Allaha dz.s sto u vecini slucajeva nije tacno.Da pojasnim.Neko ce sad da pomisli da je to u stvari Islam sto opet nije istina!Dakle, pod kreacionizmom se podrazumeva vjerovanje-shvatanje da sve stvoreno ima kreatora-stvoritelja sto ga cini donekle slicnim sa Islamom.E sad ako se prisjetimo da i Hriscani i Zidovi vjeruju u stvoritelja,da ima ljudi koji vjeruju u "majku prirodu",ili da smo nastali od necega ne znam ni ja cega itd, onda vec vidimo da tu ima dosta razlika,i samim tim se kreacionizam ne moze uzeti kao nesto univerzalno kao sto je Islam,jer vecinom zavisi od individua.Toliko da ne bude zabune.Sto se Darvinizma tice vidim da je vec nesto receno na tu temu i mislim da nema potrebe da se tu jos nesto dodaje..

fingersbroken
09-29-2005, 03:37 AM
Haj da krenemo redom: jel problem u definiciji (ili pak terminu) ili u shvatanju definicije/termina? Kako hasasin i sam navede, vise ce bit problem u shvatanju nego u stvari samoj po sebi. Ciljam na darvinizam za pocetak. Sta kaze definicija, tj teorija, i kako se razumije?

Hašašin
09-29-2005, 03:56 AM
Tek sad vidim da niko nista posebno nije reko o Darvinizmu.Eto samo da napomenem da se u teoriji Darvinizma pominje da smo svi nastali od nekog nizeg-primitivnijeg oblika zivota.Nekim "slucajem" se potrefilo po Darvinu da je prethodna lestvica nama u razvoju bio Majmun.Eto mozda je njemu al' meni nije:).Dosta Islamskih ucenjaka kao sto je Dzelaludin Rumi je bio pogresno shvacen kada je pricao o njegovom usponu gdje kaze da je prvo bio mineral pa onda biljka pa zivotinja itd aludirajuci time na nesto skroz drugo.I sad se nasli neki pametnjakovici da preinacuju njegove velike rijeci al' eto Fingers je malo recitiji od mene pa ce vam to bolje objasnit:).

Maryam
09-29-2005, 11:25 AM
Moram da primetim da je naslov teme malo problematican, obzirom da niko od nas nema ovu dilemu, eto samo primetih. Naravno da moze da se diskutuje ali svakako sa islamskog stanovista. Mislim, mozemo da pricamo o Darvinizmu ali ne znam do cega mozemo doci kad niko od nas u to ne veruje :)

btw. i ministarka prosvete "pade" zbog Darvina :)

Nemojte pogresno shvatiti razlog postavljanje ove teme. S druge strane ja ne mislim da ovom forumu pristup imaju samo muslimani vec da je forum javnog i otvorenog tipa i da njemu može pristupiti ko god želi. Bas kao što je i naša lijepa vjera islam.

A sto se tice postavljanja naslova teme "darvinizam ili kreacionizam" kao sto rekoh tako je glasila tema na radiju 202 Sarajevo, gdje su se mogle citi burne reakcije.

Tako da u pravu ste kreacionizam jeste vjerovanje da sav univerzum ima svoga kreatora, u sta spadaju sve monoteisticke religije, te ove neke struje novijeg doba poput majka priroda i sl.

Sellam,

Hašašin
09-30-2005, 21:03 PM
Ma pretpostavljali smo sta je u pitanju.Al' eto ima ovdje ljudi koji nisu bas upuceni pa nije zgoreg malo bolje to poobjasnit...

al_Bazari
09-30-2005, 22:20 PM
Ja ne bih reko da je to tako jednostavno bas ko sto izgleda. Harun Yahya to pobija na povrsnom nivou (sto nije neispravno) ali je vrlo jace kad se stvari dublje prouce pa se vidi odakle ustvari sta potice i u cemu je greska kod te teorije i onih koji je prate.. da se shvati u kom grmu lezi zec.

Slažem se sa Fingersom, jer to ti je kao kada djetetu uzmeš iz ruke neku igračku, a ne dadneš mu drugu. Dakle, treba djetetu uzeti nepoželjnu igračku, ali zato mu treba dati poželjnu igračku. Da dijete opet ne uzme nešto nepoželjno i to ovog puta još revoltiranije nego prvi put i sa više inata. :)

Nešto gledam ovu knjigu od HY... jeste li vi sigurni o kojoj knjizi se radi. Čojvek lijepo mako jednu igračku iz ruku i stavio drugu.

... i da, vehabijama je ova knjiga trn u oku baš zbog drugog dijela, tj. dijela u kojem se ispravna igračka opisuje prilično detaljno.

fingersbroken
10-01-2005, 03:57 AM
A jesi li ti siguran da sam ja hteo da kazem to drugo onako kako si ga ti skonto :). Helem, ok je za one koji se igraju 'igrackama' tog nivoa. Zamenio ih je on. Al ideoloski i filozofski nesto kuzim da nije. Il ja to nisam nasao. Imal dje? Meni se licno njegov pristup po nekim clancima koje sam citao ne dojmi. Ovo o darvinizmu njegovo nisam puno citao jer taj nivo koji on razdradjuje mi nije ni bitan :).

Hašašin
10-01-2005, 04:30 AM
Ma kad bi stigo jos da citam knjige od Haruna Jahje dje bi mi bila glava???Kakva deca kakve igracke?Auu ovde se svi osecaju lepo:).Krasne wehabije...Briga ti njih i za darvina i za jahju i niti za bilo kog.Mislim stvarno su ljudi cool:)Pa sta bi jel' ih taj neko zamenio i ideoloski i filozofski ili nije??A ovaj sta bese to ideoloski izvin'te,a sta filozofski?