PDA

View Full Version : "Glas Islama"

Emir
10-02-2005, 20:38 PM
Kao sto je vec dobro poznato kod nas u Sandzaku ne postoje ni jedne novine koje se bave samo Islamom.
Ono sto je "Glas Islama" vise podsjeca na neki tabloid ciji je cilj da se vise proda nego na neke islamske novine. Moja vizija islamskih novina su novine u kojima se moze nesto nauciti, a ne da citajuci ih pocnem da psujem sve redom. Bave se vise politikom nego Islamom.
U vise brojeva su se na naslovnim stranicama napadali clanovi i lider Koalicije Lista za Sandzak.
Nije problem sto su se napadali, eto recimo da su neke politicke novine... svako ima pravo da iznese svoje misljenje, ali ono sto su oni radili uopste nije islamski. Napadali su na ljude sa ciljem da ce u sledecim brojevima dolaziti demanti od istih i povecati tiraz.
Jedan od osnovnih pravila u Islamu je da ne pricas za nekog nesto sto nisi siguran, dok oni iznose sta god neko pljune, oni napisu u novinama.
Mislim da je sramno to sto se radi i da te novine meni lice na "Svet" ili "Kurir"...
Neko ce reci da se svuda tako nesto pise, ali ove novine u sebi imaju rijec ISLAM, i one nose veliku odgovornost samim tim jer svako ocekuje da ce tu biti sve na mjestu i da nece biti lazi i prevare.
Opste je poznato ko uredjuje taj "Glas" i eto treba se pitati zasto se to radi, i sta je cilj svega toga?

NAPOMENA: Ne zelim nikako da govorim protiv nekog vec bih zelio da te novine budu pristupacne i nama, a ne samo da su za jednu politicku partiju.

fingersbroken
10-02-2005, 20:52 PM
Vidis, vrlo jedno zanimljivo razmatranje imas. Meni tek sad pade napamet da razmotrim i naziv tog lista. Ej, pazi: glas ni manje ni vise nego ISLAMA. Ono kao: MIIII prenosimo GLAAS ISLAMA!!! MIIII... I u toj meri smo uvjereni i sigurni u sebe da mozemo raditi sta hocemo i kako hocemo, da ne moramo uopce razmisljati jel valja to ili ne....

Al bez ironije, pazi stvarno: ako vec odluci se za takvo jedno ime, zar se ne bi moralo trostruko (i vise) razmisljat o tome sta ce i kako da se napise. Pa zar to ime samo po sebi ne nosi odgovornost jednu veliku, a da ne pricam o tome sto svaki musliman bi morao da bude odgovoran sam za sebe i da bi samo takve tu morali da da uposle. Ako je islamsko ne smije onda da bude interes u pitanju i da bude on pokretac svega. Ni novcani, niti bilo koji drugi a po najmanje politicki. Ali eto pojavice se branioci teza koje govore da covek sve radi iz interesa. Ja im samo ponavljam: musliman mora da radi u ime Boga Jedinoga, i zarad niceg niti ikog drugoga.

Hašašin
10-03-2005, 02:48 AM
Pa sta da mu se radi...Sad da nekom kazes da ne radi po Islamu svasta bi ti rekao.Opet u glasu Islama se zadnje vrijeme trude da budu nesto kao neutralni,mada to pali kod onih koji ih ne znaju:(.Zalosno sta drugo reci...

Emir
10-03-2005, 12:25 PM
Nema tu neutralnosti, covjek tesko moze da bude neutralan. Ono cime treba da se bavi doticna novina je da pisu o Islamu, a ne o politici. Ili ako ce da se bavi politikom onda neka promjeni ime. Neka stave "Glas Mesihata" ili sta vec...

Phikret
10-03-2005, 19:40 PM
O Veliki Stumfe :), apsolutno si u pravu kada kazes da treba da promene ime ako ce da u tim novinama pisu o politici. Iskreno, u zivotu sam mozda 3 ili 4 broja tih novina procitao i nemam pojma kakvi su poslednji trendovi u pogledu ("glede" sto neko rece ;)) njihovog pisanja.

No, ako je nekome stalo do Islama i ucenja o Islamu sasvim sam skeptican prema pretpostavci da ce uzeti Glas Islama" da iz njega uci. Za to postoje knjige, postoji Kur'an, tefsir i zbirke hadisa...

To sto su oni kritikovali ovoga ili onoga to je mozda lose a... mozda i nije. Najbolje bi bilo da se cuti i nista ne prica, pa onda medijska izolacija?

Sa druge strane postoje jos jedne novine koje se zovu "Sandzacke" a koje takodje ne citam (mozda 3 ili 4 broja u svome zivotu), u kojima se eto moze odgovoriti (i odgovara se).
Zelite li diskusiju o imenu ovih novina?

P.S. Ne branim nikoga mada ce mozda neko pomislit'. Je li demokratija ili nije? Je li bolje kad se cuju razlicita misljenja?

Birdum-Bardum
10-04-2005, 04:11 AM
Ovom temom se nista ne moze postici, jer se direktno ide protiv nekoga sto nije dobro. Lijepo smo rekli da moramo saburati sve sto muslimani rade i na lijep jedan nacin govoriti o tome kako to treba, a ne kako ne treba. Glas Islama je novina IZ-e Sandzaka, tako da se sve temom Islamska Zajednica i Bosnjaci moze rijesiti. Dakle, ova tema je, po meni, bespotrebna i suvisna.

A sto se tice teme Islamska Zajednica i Bosnjaci zelim reci da ta tema treba da ide u smjeru pisanja o tome kako treba da funkcionise jedna Islamska Zajednica, a ne kako funkcionise aktuelna Islamska Zajednica.

Veoma je vazno izbjeci maximalno smutnju u djelovanju. Jer ako ce nesto nanijeti vise stete nego dobra onda bolje to i ne raditi. Dakle, govorite o tome kako treba i sta vi mislite kako bi to trebalo. Jer ako mi pisemo o tome kako bi trebalo postoji mogucnost da se neko ko trenutno radi u IZ-i nesto i nauci ili se u diskusiju ukljuci na jedan konstruktivan nacin. A ako direktno napadamo onda cemo dobiti neprijatelja protiv kojeg se onda moramo boriti da bismo nesto postigli. A posto se radi o muslimanima, onda tu nicega dobrog nema. Smutnja samo.

Nadam se da cete me shvatiti. Hvala.

Hašašin
10-04-2005, 06:42 AM
Ne mora da znaci da ako damo neke "konstruktivne kritike" da pravimo samo neprijatelja protiv koga se onda moramo boriti.Jeste ovdje bilo napada na glas Islama, ali vjerujem sa namjerom da se eventualno tamo nesto popravi.E sad sto ova nasa prica mozda hoce ili nece bit procitana, ali sam skoro siguran da nece ostavit neki utisak za onoga sto radi u glas Islama.Prema tome mozda je stvarno ova tema suvisna u neku ruku.Uzgred ne bi bio ni prvi ni posljednji put da Musliman udari na Muslimana:( Skoro smo bili svjedoci jednog takvog dogadjaja!

Phikret
10-06-2005, 18:09 PM
Ovom temom se nista ne moze postici, jer se direktno ide protiv nekoga sto nije dobro. Lijepo smo rekli da moramo saburati sve sto muslimani rade i na lijep jedan nacin govoriti o tome kako to treba, a ne kako ne treba. Glas Islama je novina IZ-e Sandzaka, tako da se sve temom Islamska Zajednica i Bosnjaci moze rijesiti. Dakle, ova tema je, po meni, bespotrebna i suvisna.

A sto se tice teme Islamska Zajednica i Bosnjaci zelim reci da ta tema treba da ide u smjeru pisanja o tome kako treba da funkcionise jedna Islamska Zajednica, a ne kako funkcionise aktuelna Islamska Zajednica.

Veoma je vazno izbjeci maximalno smutnju u djelovanju. Jer ako ce nesto nanijeti vise stete nego dobra onda bolje to i ne raditi. Dakle, govorite o tome kako treba i sta vi mislite kako bi to trebalo. Jer ako mi pisemo o tome kako bi trebalo postoji mogucnost da se neko ko trenutno radi u IZ-i nesto i nauci ili se u diskusiju ukljuci na jedan konstruktivan nacin. A ako direktno napadamo onda cemo dobiti neprijatelja protiv kojeg se onda moramo boriti da bismo nesto postigli. A posto se radi o muslimanima, onda tu nicega dobrog nema. Smutnja samo.

Nadam se da cete me shvatiti. Hvala.

. Aferim .