PDA

View Full Version : Moralni kodeksi

Maryam
10-06-2005, 11:37 AM
E ovako,

Ima jednu odlicnu vijest za sve one koji podrzavaju Dinu, vijest je dobra za muskarce i zane.

Da li znate da se u svijetu odrzava takodjer takmicenje "najljepsa gospodja".
E pa ovako:

MUSKI: Svi vi koji podrzavate Dinnu i ovakve izbore, te mislite da je to pravi nacin da se predstavi jedan grad, jedno podneblje izvolite.

"Ukoliko smatrate da je vasa gospodja lijepa, ima obline, te da bi mogli mnogi za njom da bale, prijavite je na ovaj izbor za MISS: Procedura odrzavanja je ista, samo sto su gospodje udate, I tu ima neka granica starosti mada malo pomjerena mislim da je do 30. godina."

"Opet vi muski, ukoliko imate sestre udate, prijavite ih, i ubijedite ih da se prijave, kako bi mogao svijet da divi njihovim vretenastim tijelima. Sto da ne, ako je lijepa mogla bi nas i ona osvijetliti, a taj zet mulac neka suti, glupan jedan zatucani "taliban" usudil se da odgovori vasu sestru od njene plemenite nakane, slobodno mu polomite zube"

ZENE: Ukoliko ste udate gospodje starosti do 30. godina i izgledate HOT HOT HOT, prijavite se na ovaj izbor za MISS, i prestavite nas narod u pravom svjetlu. Neka tamo oni znaju da mi nismo "hadaljevi". Ukoliko Vas muz pokusa da Vas sprijeci, nemoj te slucajno to dozvolit, Vi imate pravo da odlucujete o svom tijelu, i o svojem zivotu.
Ne dozvolite da Vas okane od vaseg plemenitog nijeta pa makar se morale razvesti. Sta zna Vas muz, nije nimalo moderan, prosipa tamo neke moralne kodekse, oblacenja, hoce da vas zatvori do clanaka i do saka, pa da niko ne zna kako Vas je Allah dragi obdario ljepotom.

P.S Neka mi halale svi muslimani na ovakvom postu, ali me zivo zanima sta bi ovi ponosni na Dinnu uradili u ovom slucaju. Kad budu u pitanju zene i sestre.
Hehe, ma mozete se vi na forumu prsiti, a svako od Vas bi posizio od ljubomore da se za nekim Vasim "Bali". A ne, ta ljubomora nije opravdana niti ispravna. Ispravno je da im to zabranite jer imate to pravo, jer ste za jednu deredzu ispred zena. Ispravno je da svoje zene, sestre, majke i kceri nauce kako da spuste poglede svoje".
Prva ja, nisam kako treba, i imam hiljadu mahana, i hiljadu sitnih grijeha, No kad razmislim kad se ti sitni grijesi na kantar navale jedan po jedan, niti jedno veliko dobro me nece izvuc.

Sellam, eto toliko ne morate odgovarati na ovaj post ako necete, ali ja sam morala rec sta sam mislila.

galaksija
10-06-2005, 11:43 AM
E nek si nam rekla :D Sad smo se duboko zamislili :D
P.S. A nisi navela sta je sa curama do 30 godina koje nisu udate???? :D

Maryam
10-06-2005, 12:03 PM
Nek se na brzinu udaju, nista ne treba da narusi plemenitu nakanu. Kolko da dobije cahat, pa neka se posle razvede cuj.

Do prije 50 godina sav taj svijet je bio izrugivan, glumci, pjevaci, izbori za miss. To je bio svijet Boema gdje su rijetki ulazili. Zemlje, regije i pojedinci takmicili su se i bili ponosni, na naucnike, pjesnike, doktore, dakle na akademsko gradjanstvo.

A danas je svijet toliko naopak, da sve to pada u vodu. Otrijeznite se, vidim ja da dusa ne mora biti pijana samo kad alkohol pije. Opija dusu mnogo sta drugo. Pa svuda u svijetu, nije bitno mjesto, religijska pripadnost, ko god ima iole normalnog rezona pozeljet ce da mu kcerka bude ugledni akademski gradjanin (iako je i to ovodunjalucko), pa da time predstavi porodicu i i svijet.

Ja sam dobila ovdje u Sarajevu jedan divan kompliment od jedne zene koja kaze " Ja nisam imala pojma ko ste i sta ste vi iz Sandzaka, cula sam nekad neke price ali nisam nikog licno poznavala. Sad znam tebe, i ove tvoje prijateljice i mogu ti rec da sluzite za primer pojedincima u Sarajevu. Pametne ste, obrazovane, lijepe, skromne, dobre kuharice, musafire lijepo docekujete. Ja sudeci po vama, a samo par vas poznam iz Sandzaka. Mogu reci da je to narod na visokom kulturoloskom , obrazovnom,duhovnom nivou"

Eh to je meni kompliment, sto mi je jedna zena rekla, a ona ce reci drugoj, pa trecoj pa petoj. S druge strane kompliment nije upucen samo meni, vec i mom narodu, na koji sam od sveg srca ponosna. I koji volim i voljet cu gdje god bila. Mada se razumijemo moj narod je kako onaj u Sandzaku tako ovaj ovdje u Bosni.

A Izbor za MISS, ja sam svoje rekla .

orange
10-06-2005, 12:10 PM
Maryam, legendo!

Mislim da ce svaki komentar na ovaj post biti suvisan... svaka ti cast, sta drugo reci. :)

P.S. Nemoj da bi se prijavila na izbor dok ne sacekas mene da se udam pa onda idemo da osvajamo ... 'Ta ce Dina, kako cemo mi zablistati.... :D

Emir
10-06-2005, 12:11 PM
E pogodila su u centar.
Mislim da je ovaj tvoj predhodni post dovoljno potkrepio ono sto sam ja pisao u prosloj temi. Meni je krivo da nam je jedino ono sto nas predstavlja lepota. Pa nismo valjda toliko nisko pali.
Ovo je pravo inshallah da bude jos takvih koji ce da nas reprezentuju kao ti.
To je prava miss Sandzaka.

fingersbroken
10-06-2005, 12:19 PM
Vako sad. Tema je pogresno postavljena. ustvari nije pogresno tema postavljena, nego bojim se pogresno ce je neki razumet. nije tema vise Dina. Tema je o tome zatvorena, a ko zeli pokusavat pricat ponovo o njoj, nek pokrene novu. Neposredno je tema ovde 'izbor za miss' i nasi stavovi o tome. A tema je u sustini nesto mnogo vece.

Hedonizam. Egoizam... razotkrivanje sebe. Pazite se sta pisete. Stvari postaju previse jasne kad se odvise firate. Svaki stvar, napad i odbrana, govore o nama. Ni jasno nekima nije kako svesno ili nesvesno brane sebe ili svoje mahane. Cijenim iskrenost.. ma kakva bila. iskren covjek moze gresku i uvidet i onda je i ispravit. Onaj koji laze sebe mnogo je gore nego da laze druge. Zbog toga sto sebi stvari ne priznaje on ih lazno predstavlja i drugima.

i samo jos jedno (sto znam da ce bit nebitno nekima i nece razmisljat o tome). Razmislite realno o necemu pa pisite. Istina: nije lako to. Citao sam svoja lupanja koja sam ostavio kao trag iza sebe na nekim drugim mjestima. Da sam imao znanja ne bih to pisao, a Bog sam zna dal cu sutra isto to reci za ovo sto danas pisem. Dakle ne zaletavajmo se u neke osude i neke rasprave ako uloge svoje, i samih sebe, u tome svesni nismo. Sto pisemo? Sto nesto napadamo? Jesmol neutralni pa zastupamo neutralizam? to je floskula jer neutralni stoje po strani. Zapitajmo se sto pisemo i koga branimo, pa onda pisimo. Ovde nece nikom pravo bit uskraceno, pa nemojte ni mislit da pisem zbog toga. Pisem sebet svih nas, da ne bi nastavili da pisemo iz pogresnih razloga. Iz pogresnog razloga, i prica je pogresna.

I ne zaboravite da svakim svojim slovom o sebi pisete. I nije bitno sta ce ko mislit, bitno je kakvi smo. Zato pitanje u glavu i iskreni odgovori su samo nama za korist. Tema po strani, istina je bitna. Maryami postovanje, njenu vrlo postujem. Pishem zarad onih, koji ce odgovarat iz nejasnih razloga i koji ce postavit odgovore u vidu nejasnih razmisljanja. Allahimanet.

Deddha
10-06-2005, 22:02 PM
Ma dajte da se pricha. Osjecham da che biti veselo. Najvishe mi se svidjaju tonovi i nachin izrazhavanja u njoj. Za komparacije da ni ne pricham :D

Hašašin
10-07-2005, 04:29 AM
Uuu kakvih tonova ovdje ima:)Stvarno su jaki nema sta.A vec nacin izrazavanja je...pa stvarno nemam rjeci.A komparacije jes da ne znam sta je to,ali se slazem da su jake brateeee,i to do bolla:)

Deddha
10-07-2005, 04:37 AM
Pa krenulo je dobro, ochekuju se nezapamcheni postovi na ovoj temi. Vjerujte mi, iz keca u kec :D

Hašašin
10-07-2005, 05:06 AM
Sad kad pocnu ima sve da svitka okolo:).Nemo'te mnogo hoce se zapalit ova forum pa poslije sta cemo??Ha?

björn
10-07-2005, 09:45 AM
Planut vala ka jan palah vaktilje :D

Birdum-Bardum
10-07-2005, 10:49 AM
Hašašine, ti nikako da se oslobodiš tog osjećaja niže vrijednosti koji te ipak na kraju odvodi u tom smjeru u kojem se počinješ već kretat po ovim temama. Taman sam mislio da si se stabilizovo, ali ti Deddha poturi nogu, obalji te i ti juuuuriiiiš određuješ metu i okomljuješ se na nju ne bi li te Deddha ostavio na miru. Nekako se osjećaš sigurnim ako si protiv svih, a ne protiv Deddhe.
Ovim te ne pizvam da se okreneš protiv Deddhe, već da sagledaš svoje pisanje u posljednjih nekoliko postova. A Deddha je tu da testira svakog onog koji o nečemu priča da li je on nabubo ili je to stvarno njegov hal, tj. da li mu je govor falš ili pravi. Samom tvojom nestabilnošću pokazuješ da nisi bio čvrsto na stajalištu tom, pa te je zato i oborio. Ne daj se. :)

A što se tiče ove teme, onda je jasna, samo je pitanje hoće li neko ili neće da razmišlja i vodi dijalog ili će jednostavno da djeluje ko "vehabija", ja imam svoje i baš me briga. A "vehabija" se može bit u bilo čemu ne samo u vjeri. To su ljudi koji nisu za dijalog nikakav, nekakav revolt u sebi nose, na nešto su razočarani ili su im se pojavile neke želje koje po svaku cijenu žele da ostvare i u stanju su sve da urade samo da do toga dođu. Dakle, sa takvim ljudima je nemoguće voditi dijalog ili šta pričati, jer oni neće to, oni imaju svoj stav, djeluju kako djeluju i kompromisa nema kod njih.

To je najgora vrsta ljudi, njima su srca tvrda, velikog su kibura, samoljubni su, spremni su na sve i svašta samo da istjeraju ono svoje. Na kraju krajeva bi i ubijali kad bi ih palo.

Još jednom ću pohvaliti pisanje ove Meryem, jer zaista je još jednom napisala izvanredan post.

Ko hoće da razmišlja, razmišljat će, a ko hoće samo da okolo razbija glave, na krajuće svoju glavu razbiti.

Allah je Onaj koji sve vidi, zna i čuje. Njemu umaći ne može niko. Od Njegova pogleda se niko zakloniti ne može. Njemu su poznate i misli ljudi u glavi, On vidi šta radite kada se osamite sa nefsovima svojim.

fingersbroken
10-07-2005, 11:54 AM
Ne htedoh se usudit prvi da ti isto ovo kazem licno, ali hashko, bb je vrlo u pravu. Ne razmeci se postovima toliko da bi nesto dokazo ili da bi se neceg oslobodio, ili da bi na trecu stranu paznju skrenuo. Na kraju krajeva nije ni bitno. Rastereti se i nece ti smetat ni provokacije ni bockanja. Ima situacija u kojima neki bockaju bezrazlozno, i to manje boli jer znas da te ne dotice, ali ruku na srce deddha ima smeka da bocka dje treba i kad treba (pa iako ne bi trebo po mom misljenju :) ). Rezultat svega je tvoje razbacivanje postovima iz onih razloga koje navedoh prije. Procitaj post od bb-a i razmisli o tome, a nemoj odgovoarat. Lijepo ti je reko, i vidi se da je iskreno za tvoje dobro mislio. A na kraju krajeva to mu dodje i zbog foruma i ostalih clanova, jerbo svuda te ima i svuda se ovo sto ti on spomenu prozima. Ne valja to. mozes ti to i bolje. Ja ti predlazem da pokusas ponovo. Ako me razumijes. Ali u potpunosti ponovo i u potpunosti anonimno :).

Maryam
10-07-2005, 12:52 PM
E predlazem moderatoru da temu ili zatvori ili prebaci u zenski kutak, pa da joj ime promijenimo. Mogla bi se zvati "Moralni kodeksi" ili nesto slicno.

Licno ja , volim vidjeti dotjeranu zenu, u smislu da je lijepo i moderno odjevena, a da se tu ne naziru neki dijovi tijela koji ne bi trebali da se vide.

Sellam,

Birdum-Bardum
10-07-2005, 12:57 PM
Podržavam maksimalno prijedlog Meryem za prebacivanje ove teme u ženski kutak, vjerujem da će se velki hair vidjeti toj temi, inšallah. Popričajte također o tome kako prepoznati lešinare koji zarad svojih strasti tapšu i aplaudiraju i bodre nekoga i hvale. To treba razjasnit. Hvala.

Emir
10-07-2005, 17:46 PM
Vidim tema je prebacena...
Dakle da nastavimo. Nego sada nema nikog da komentarise od ljudi koji su podrzavali miss :)
Izgleda da cemo morati da pricekamo posle iftara.

Phikret
10-08-2005, 15:22 PM
Ima jedna kletva: Da Bog da ti devojku izabrali za MIss

Reef
10-10-2005, 01:58 AM
Vidim tema je prebacena...
Dakle da nastavimo. Nego sada nema nikog da komentarise od ljudi koji su podrzavali miss :)
Izgleda da cemo morati da pricekamo posle iftara.

Ja i dalje podrzavam missicu, licno sam prokometariso i vise nego sto sam uopste treb'o jer opet mi ne pada na pamet da sa vama razvijam suplju. Vama vase meni moje shvatanje zivota i sveta ! I eto ! koga zanima detaljnije moje gledanje ima na temi Nasa Dina Miss SiCG !

Hašašin
10-10-2005, 05:18 AM
A jos ima tema nasa Dina miss SCG??Obicno kad se postovi prebace sledi brisanje teme.

fingersbroken
10-10-2005, 09:31 AM
Hashko, postovi nisu prebaceni iz te teme, vec iz druge pokrenute, a na zahtev autora je i preimenovana. Rife ti ga brate pretera sa naglasavanjem tog tvojeg stava (tebi tvoje nama nase) da prestajem da verujem da ga se iskreno drzis. Ako ga se drzis, kaj ga toliko ponavljas i naglasavas? Drzi ga se i cosaj, nama nase (sta god to bilo) takodjer ne diraj jer niko tvoje ne proziva. Ali ako svako svoje drzi, na nacin koji objasnih (a to je jedino pravi nacin koncepta 'meni moje tebi tvoje') onda forum apsolutno nema smisla jer niko ni sa kim nece da diskutuje, vec ce svako za sebe drzat svoje.

Elem, tema je moralni kodexi, i smestena je u zenskom kutku. Ne znaci da nece bit pokrenuta i neka slicna vezana za sve nas, ali ovde me prevashodno zanima (a i pokretaca teme ocigledno) sta zenski clanovi misle o moralnim kodexima uopsteno. Sta je moralno za jedno zensko? Uopsteno, ilin a primeru specificno. Izbor za miss je samo jedna situacija, a ima ih jos mnogo. Uopsteno: sta je to ljepota? Sta je uloga zene, kako u porodici tako u drustvu? Kako to nase zene shvataju? I tako dalje... svakom svoje slazem se, ali to nije razlog da svako svoje ne iznese. A oni koji zele da se njihovo postuje, Bogami neka postuju i tudje. I eto tu je tacka :)

Maryam
10-10-2005, 11:08 AM
Elem evo Finger rece hajde da vidimo sta je to moralna zena, kako ona izgleda fizicki i duhovno??
Samo da se razumijemo ovdje ce biti raznih komentara sta je moralna sta nije i sl. Pa Vas molim na jedni drugima ukazete malo postovanja.

Plus da li zene u danasnjem vaktu mogu da budu ono stu su bile nase nane??? Uzmite u obzir sve moguce promjene koje su u medjuvremenu nastale. (Posao, kuca, djeca, brzina zivota, kapitalizam melje kao masina,)

Sellam,

Hašašin
10-12-2005, 04:13 AM
Pa nema tu razlike velike izmedju danasnjih zena i nasih nani.E sad sto su vanjske prilike ucinile da forma izgleda drugacije to je vec druga stvar.Za one koje ipak nisu kao nase nane odgovor je:"Mogu da budu kao nase nane i mogu da budu jos puno bolje".Hvala:).

Birdum-Bardum
10-12-2005, 09:33 AM
Ima, ima, kako nema... Drugačiji su aktivni emrovi. Treba biti sin vakta, a ne otac vakta. Treba shvatati islam u vaktu. Ti me sad podsjeti na one što bi da nas vrate u doba ashaba, a to je nemoguće. Ima razlike i to kakve...
Današnje muslimanke se trebaju potruditi shvatiti vjeru svoju, a onda shvatiti vrijeme i izazove vremena pa onda u ovom vremenu prepoznati momenat i tako se postaviti. A da bi se to moglo postići najbolje je shvatiti samu suštinu vjere. Onaj ko suštinski vjeru poznaje uvijek će živjeti u skladu sa vjerom i vremenom u kojem se nalazi.
Tema je veoma lijepa i važna i bilo bi je lijepo malo razradit.

fingersbroken
10-12-2005, 10:15 AM
Pa podjimo od osnovnog: mi podrazumijevamo da su nase nane bile dobre. Shvatanje i znanje (tj ispravno shvatanje, tj ispravno znanje) cine coveka boljim, tj istinski dobrim. Na osnovu tog znanja, ili iz ciste dobrote, takvi ljudi (ko nase nane :) ), cine samo dobre stvari. One su bile jednostavne i dobre zene. Dobre u dusi, gdje lezi i znanje, to je najbitnije.

A danas? Zapitajmo se, gdje su nam, tj sta su nam ciljevi. I kako razumijemo sta je to dobro, tj dobrota. Iskrena, tj prava, dobrota je oslobodjena svakog interesa i samoljublja. Dobri ljudi (ko nase nane) radile su stvari iz dobrote, a ne zarad sebe. I nisu mozda znale definisat sta je to dobrota, ali su to shvatanje u dusi nosile, jer su dobre bile, tj jer su tako vaspitane i naucene bile. A sta je danas cilj zenama (i svima nama)? Mahom to je sekularisticki nametnuta samoaktualizacija kroz dokazivanje, egoizam, i priznanje u ocima drugih. I onda dolazi do neminovnog sukoba interesa jer u takvim okolnostima svako radi za sebe i svoje interese, koji su definisani onim sto se u srcu nosi. Neko u srcu nosi Boga, a neko u srcu nosi ljubav prema sebi, ili samog sebe, ili neke trece i pete interse. Svi mi jezikom svedocimo Boga (ili bar vecina nas), ali pitanje je koliko ga nas svedoci i srcem. Kom je On u srcu, On mu je i cilj. Jer, ultimativno, svi dobijamo ono sto srcem iskreno zelimo. Pisao sam vec to. Kom srce ocisti (il se bar trudi) i ko njim progleda, i ko zeli da dobro oko njega vlada, taj ce dobro cinit bez obzira na vremenska i prostorna ogranicenja. Taj ce takav (musko ili zensko) biti sin vakta, a i bice dobar za sebe i za druge, a uopste nije bitno kako ce izgledati u tudjim ocima (jer razlicitih ljudi ima, a dosta njih razlicito na stvari gleda).

björn
10-12-2005, 12:40 PM
Ja se nebih slozio sa ovim komentarima o dobroti nasih nana.Posto su i one bile samo ljudska bica siguran sam da je bilo i dobrih i losih,i obrazovanih i onih drugih.Mislim da ne treba generalizovati stvari jer je i u doba nasih nana bilo i bluda i gluposti i zelje za dunjalukom,mozda manje nego danas ali sigurno je toga bilo.Moje misljenje je da svaki vakat ima svoje minuse i pluseve tako da se treba prilagoditi i izvuci maximum iz postojeceg stanja.

Birdum-Bardum
10-12-2005, 12:57 PM
Pa, nismo mi ni generalizovali, već smo govorili o našim dobrim nanama. O onima koje su dobre. A o onima koje su loše nismo. :) Pa smo ove dobre nane naše uzeli kao primjer, tj. uzor na koji ćemo se osvrnuti prilikom pogleda u to prošlo vrijeme, pa onda ga usporediti sa današnjim vaktom i nakon toga dati komentar iliti svoje mišljenje kako bi to trebala da nas izgledati, tj. kakve bi to danas trebala biti ženska osoba, djevojka, žena, majka, itd.

Idući ovom referencom došli smo do zaključka da je veoma važno shvatiti suštinu stvari i dobrote da bi se moglo u svakom vremenu biti u skladu sa vaktom i dobar.

Nadam se da nismo skrenuli sa teme koja se inače zove Moralni kodeksi. Ali treba imati u vidu da se o tome treba pisati ovdje. :)

Samo... Mene više zbunjuje to što se ova tema nalazi u Ženskom kutku, a malo se nekako žena, tj. ženskih osoba javlja, nadam se da mi i naše javljanje nismo krivci za to nejavljanje?

björn
10-12-2005, 13:18 PM
Hmm hajd dobro mada reci "dobre nane" meni je licno generalizacija,jer koje su to dobre nane i jesu li sve dobre ili ima manje dobrih i vise dobrih:)

Birdum-Bardum
10-12-2005, 13:32 PM
Pa jeste generalizacija. Tu se mislis na SVE dobre nane. :)

Maryam
10-12-2005, 14:01 PM
Birdume u pravu si, nema zena na ovoj temi. Hajde pripadnice zenskog pola, javite se i dajte ovdje svoj komentar.

Sta su po vama dimenzije moralnog a sta ne moralnog?

Jedva cekam o tome da čitam!

Hašašin
10-13-2005, 06:43 AM
Auh sto se neko uprtlj'o ovdje, i to bas na ovu temu koja je bas jasna.Zar nisu svi emrovi aktivni???A kakvi su to sad aktivni emrovi,bas me interesuje?Nikad emr ne trazi od moralne Muslimanke da uradi nesto protivno Serijatu,a Serijat je kolko znamo isti oduvjek jer je to Allahov zakon.Moze se sad neko vadit da je sad drugacije vrijeme ali nema nista od toga.Bez obzira sto je kapitalizam,nemuslimanska zemlja itd.Skoro mi je jedan drug pricao za jednu njegovu rodjaku koja radi u Njemackoj.Htjela da radi a opet cvrsto htjela da ostane pokrivena.Posto je bila iskrena u vjeri a i dobar radnik gazda, koji je inace Njemac-okoreli kapitalista, joj je dozvolio ne samo da bude pokrivena vec joj je obezbjedio prostoriju da moze da klanja svih pet namaza.Neko rece da danasnje Muslimanke trebaju prvo da shvate vjeru svoju.Dobro slazem se...Mada bi se zacudio kol'ko Muslimanki bas super zna svoju vjeru.Znaju danasnje Muslimanke ne boj se.Islam je koliko se meni cini u svakom vaktu isti,nepromjenljiv.Tacno se zna sta se moze sta ne moze.Ne znam da je dosla neka promjena u Islamu?Momenat je danas isti za ovdasnje zene kao sto je bio i prije 1400 godina!Moralna pravila su jasna.E sad koja hoce da je "moderna" bujrum moze joj se.Nije mi jasno kakve veze ima brzina zivota,posao i nalet kapitalizma sa moralom zena.Hajde da je muskaraca pa da razumijem al' zena??Kao sto je poznato, nikom a posebno zenama nije preporucljivo da "brzo zive".Ne znam ni sto bi?Takodje ni posao im nije obaveza.Mnogo im je preporucljivije da sjede kuci ako hoce da budu moralne.E nalet kapitalizma je sad problem izgleda najvise kod zena.Sta ces sekira ih izgleda sto vise nema komunizma:).Hajale bi i one nesto da zarade na brzinu.:)

Birdum-Bardum
10-13-2005, 08:11 AM
Pa da ga čovjek ne išiba! :D Malo su ti ovdje pobrkani lončići, ali hajt. Nemoj da misliš da ako ti za nešto čuo nisi i nema.

Zamisli ti sad ovako, recimo da imaš da pređeš jednu stazu koja počinje sa Start, a završava se sa Cilj. I zamisli da je cilj isti kao i prije, samo što je sada malo više lavirint ka cilju zamršen i manje prepoznatljiv. A još ako uzmemo u obzir i to da je danas mnogo veći napad od strane aždaja, štakora, itd. na tom putu, onda će ti biti malo jasnije o čemu se govori, kada se kaže da treba vakat shvatiti.

Jedno je sasvim sigurno, prva generacija je najbolja generacija muslimana, nakon nje dolazi generacija Tabi'ina, pa onda generacija poslje njih, itd. I svaka generacija sljedeća je slabija od one prijethodne generacije. Sa druge strane se nadalje kaže da u kasnijem dobu, tj. Ahiriz-zemanu, će veoma biti teško držati vjeru. Dakle, što smo dalje sve je teže, ali su zato i deredže veće, a nadam se i oprost od Allaha dž.š. veći.

Itd. Nadam se da je ovo dovoljno da ti ukaže na element koji si propustio. Sada bih da mi malo smanjimo naša pisanja i ostavimo temu ženskoj populaciji. Bujrum.

ESSENA
10-15-2005, 00:10 AM
E pa ovako,Dinu znam i licno,ona je uvijek volela to sto je sada postigla.Niti iko postoji ko je moze osudjivat niti sudit...Jer svako od nas ima svoje misljenje,a jedan je koji sudi.Iskreno ja je podrzavam u svemu sto zeli.Veliko je cudo kad neko ima svoje snove i zeli da ih ostvari i na primer,igrom slucaja ih ostvari.

Ja nisam u fazonu,da sebe exponiram na taj nacin,ali ima neko ko to voli,do duse nikad ni jedan muskarac me nije naveo da pomislim da ceni nesto posebno pamet kod zene.Ne znam... :cool:

Hašašin
10-15-2005, 04:55 AM
Bas nijedan te nije naveo da pomislis da ceni nesto posebno pamet?Pa sad ovaj kako da ti kazem...Mislim ono...Znas kako je...

fingersbroken
10-15-2005, 12:18 PM
Ak je ti ne cijenis, kaj bi je cijenio ja? Kod tebe mislim.. ne uopceno. A cim nemam sta cenit onda nemam cim bit ni privucen.. i gotova prica.
E sad pitanje je na koji nacin da se cijeni to sto se ima.
I drugo pitanje: zasto se exponira neko onako kako se exponira? Jel nesto iskazuje il nesto drugo skriva? Jel se tako bolje osjeca? Il se zarad drugog sve to radi? Ja cu jednostavnu stvar sad rec, a nek shvati ko kako hoce: sve sto se radi zarad pokazivanja i dokazivanja (ljudima tj svima, tj bilo kome, tj zarad ponosa ili ti ega) ne valja pa bilo to pokrivanje bilo to otkrivanje (tj bilo to skidanje bilo to oblacenje). Lose i tacka. A normalno da to onaj koji radi upravo tako, nece isto kao ja posmatrati. Ne da taj ega.. ne da majka mu stara.. ne smije ego da se dira.. sve moze, al ego ne. A danas sto zene imaju ego.. auuuuu... pa ne smije to da se takne. Zeni vec ne smijes nista da kazes... moras da joj se umiljavas i da je pazis da joj se ego ne naljuti ko da je staklen a ona zarobljena unutra. Da se pazi zena moze, al ne i njen ego. Ako ga ima na taj nacin meni nista licno ne treba. A ako cijeni stvari koje treba da cijeni, i drzi do toga, onda mogu i ja cijenit nju. I tacka.

Birdum-Bardum
10-16-2005, 20:54 PM
E pa ovako,Dinu znam i licno,ona je uvijek volela to sto je sada postigla.Niti iko postoji ko je moze osudjivat niti sudit...Jer svako od nas ima svoje misljenje,a jedan je koji sudi.Iskreno ja je podrzavam u svemu sto zeli.Veliko je cudo kad neko ima svoje snove i zeli da ih ostvari i na primer,igrom slucaja ih ostvari.

Ja nisam u fazonu,da sebe exponiram na taj nacin,ali ima neko ko to voli,do duse nikad ni jedan muskarac me nije naveo da pomislim da ceni nesto posebno pamet kod zene.Ne znam... :cool:

Reci nam ESSENA, uz svo postovanje tebi, mozeli Kur'an suditi ljudima? Zar to nije mjerilo koje je Allah dz.s. nama preko Poslanika a.s. poslao da bismo se mogli snaci? Dakle, moje je pitanje moze li Kur'an da sudi ljudima, pa i Dinni?

Hvala.

fahrudin
10-17-2005, 01:29 AM
ovako, objasnite mi razliku izmedju djevojke koja se prijavi za izbor miss i tako pokaze svoje tijelo pred kamerama, tv-om i prisutnom publikom i djevojkom koja ode na more i pokaze svoje tijelo ostalim posetiocima plaze? mene to sve nekako dodje jedan nedovrseni striptiz-akt :rolleyes:

fingersbroken
10-17-2005, 07:31 AM
Ono sam gore pricao o 'pameti' posto je essena spomenu. A sto se tice osudjivanja ljudi mislim da je u pravu, i mislim da mi ne mozemo sudit dini. Bar ne MI.. ne znam za vas :) . Ali to ne znaci da ne mozemo pricat o stvarima uopsteno na osnovu nekih generalnih principa. Sta je moralno a sta nije.. moze se o tome reci. No samo moram napomenut da sve stvari ipak imaju veze i sa necim iznutra a ne samo sa onim spolja. Neke stvari su same za sebe prljave a neke same za sebe ciste. Ali vecinu stvari odredjuje ono sto je u nama, pa ako smo mi cisti cisto je i to sto radimo, a ako smo mi prljavi zafajdu vam nek ono blista od sjaja ono ce bit nikakvo. Podjimo dakle od sebe (ha zensko ha musko :) ).

zucky_85
10-25-2007, 20:42 PM
Vidim da je Dina bila početna tačka,ali ja ne želim da se obazirem na ono što neko drugo žensko radi tj.smatra dobrim tj. ne-lošim,već ću poći od svojih kodeksa i principa po kojima živim.
Naravno,svaka osoba mora uskladiti svoj život sa nekom ideologijom,sa nekim principima pa da li to bili verski,društveni,konvencionalni nebitno.Tj.bitno je ali je upravo to segment koji kod ljudi tj.žena određuje šta je to moralno a šta nemoralno.
Vera i kod mene kao i kod svih nas(ili barem kod većine) određuje pravila ponašanja,življenja,mišljenja,odevanja itd.Odevanje svesno stavljam poslednje u nizu ,verovatno da bih isto tako,svesno obranila svoj način odevanja koji samim tim što u sebi ne sadrži hidzab kao osnovni deo islamskog propisa,nije islamski pravilan,ali i čvrsto stojim iza toga da to nikako ne sme biti merilo nečije moralnosti.Moralnost je nešto drugo,čistoća srca,tijela( ne samo u bukvalnom smislu),istrajnost u vernosti,očuvanje porodice,doma,odgajanje zdravog ummeta,poštovanje roditelja,poštovanje muža(naravno ovo samo fiktivno pominjem jer je to najosnovniji odraz jedne čestite žene)...itd...
Kao devojka kojoj je brak još uvijek nešto nepoznato,smatram da je moja moralnost prije svega poštovanje Boga i mojih roditelja,lijep ahlak i lijep odnos prema ljudima,a sad jedino On zna koliko će bilo ko od nas biti zaista čist.
Selam!

Cilim
10-25-2007, 21:23 PM
Pa zuki to bi bilo to sto je potrebno za pocetak,e sad dali je dovoljno da obuhvati,to bi zahtevalo jednu duzu diskusiju...

Huzejfe
10-25-2007, 22:38 PM
Zucky bas si kratko ali puno toga kazala ovim tvojim postom,puno toga o sebi,masallah,samo tako nastavi i ne brini :)

zucky_85
10-26-2007, 13:59 PM
@ Cilim,pa da,to su ovako zaista lijepe stvari za čuti ih,ali kao što već rekoh,niko ne može biti siguran u ispravnost svojih dela.

@ Huzejfe,hvala,mada to su samo riječi...:o

Cilim
10-26-2007, 20:22 PM
Da..Nista samo sam rekao da je veliki uspjeh danas, u ovom vaktu pridrzavat se svega toga sto ti nabroja.Nije to mala stvar...