PDA

View Full Version : Kako izabrati lidera?

fingersbroken
10-16-2005, 07:08 AM
Na org forumu je jedan clan (spain) rekao da bi on za svog lidera glasao bez obzira sta o njemu rekli i dokazali. Cak i kad bi mu kradju okacili na dusu. Tamo ga nisu razumjeli vec su ga napali izjavama tipa "kako za njega ponovo da glasas.. pa on je lopov.. on je izdajica'...

Sad, ja tog spain-a u potpunosti podrzavam jer mislim da ga razumijem. Kakav je vas metod za odabir politicara? Ustvari, ne zanima me metod vec princip :) . Kod spaina vec se vidi da postoji neka ljubav ili privrzenost, i da on zbog nje bi ucinio ono sto govori. Dakle kod njega nije racionalan odabir u pitanju. I mislim da ne treba da bude posve racionalan odabir, jer racionalisti su obicno sebicni: biraju samo ono sto im odgovara, tj mjere kvantitet rezultata a zanemaruju kvalitet ljudi. Kvalitet nije racionalan, zato ga njihov princip ne obuhvata, ili ga (u naj slucaju) prevedu u brojke i rezultate i onda ga kao mjere. A kvalitet sam po sebi ostaje zanemaren.
Da ovo postavim jednostavno: da li se slazete sa spainovim principom? I po kojem kljucu vi birate politicare (ako ih sve tako mogu nazvati cisto zato jer jesu u svetu politike). Izvolte :).

And_U_Price
10-17-2005, 05:32 AM
Prva stvar jeste rascistiti sa sobom sta se ocekuje od politickog lidera. Postoje ocekivanja i stvari koje su od opsteg interesa i one u kojima pojedinac vidi i neku svoju sansu. Prvo podrazumeva prije svega borbu za nacionalne interese za koje mora postojati konsenzus u okviru jednog naroda (konkretno u bosnjackom) koji su svakako najvazniji, a drugo podrazumeva konkretne stvari, opipljive (pa da kazem i materijalne, uslovno receno) a koje ce opet biti od opsteg interesa.

Ovo "vidi svoju sansu" po meni podrazumeva stvari koje ce unaprediti i olaksati zivot i aktivnosti u jednom gradu (saobracaj, cistoca grada... dakle recju infrastruktura) i recimo sansu za zaposlenje sto podrazumeva otvaranje novih radnih mesta, podrsku lokalnim preduzecima...

Sto se konkretnog pitanja tice da li bhi podrzao nekog ko me krade rekao bih da ne bih, jer ako taj neko krade (naravno ako se to dokaze) onda je taj neko necastan covek i to svakako ne moze biti kvalitet. Da se razumijemo, pricam hipoteticki bez aludiranja, tacnije dajem svoje vidjenje i svoje komentar na zapocetu temu. Naglasavam razliku izmedju "okaciti nekome kradju" i istu dokazati. Ja govorim o ovm drugom. Eto za pocetak moje skromno vidjenje :)

grof
10-17-2005, 07:28 AM
Jedan alim kojeg ja mnogo cijenim drzi da musliman covjek ne smije sebi da postavi pitanje 'ko je pravi autoritet, koga treba slijediti' i sl. Ovo on objasnjava time sto svi mi imamo unutrasnjeg, urodjenog znanja, koje treba 'iskopati' ili otkriti. Takodje, dati su nam Kur'an i Sunnet i na osnovu njih mi trebamo odrediti sva bitna pitanja. Kada ovako kazemo cesto nam drugi odgovore 'ma daj, to svi znamo ali...!' Tacno svi znamo, ali opet imamo previse nemaran odnos prema njima. Vjerujte nije potrebno procitati sve zbirke hadisa, procitati Kur'an 20 puta (ne znaci da kazem kako ne trebamo proucavati ove izvore) eda bi se iskristalisali odgovori na mnoga znacajna pitanja. Potrebno citati Kur'an jednom, mozda ne i cio, nekoliko hadisa i da DUBOKO PROMISLI o znacenju i dobice odgovore. Covjek mora da zeli, usrdno da zeli i da trazi uputu i spas, da trazi znanja da razlikuje dobro od zla i dobice ih. Dakle, veoma je bitno, usrdno, snazno, sa srca nesto zeljeti i htjeti. Ako ozbiljno analiziramo sebe, uocicemo da mi nismo uvijek snazni u svojoj volji i htijenju kad nesto obavljamo. Bolje receno, uocicemo da smo pravo rijetko jake volje u pristupanju nekim stvarima. U ovom nemaru/gafletu leze mnogi nasi problemi.

Ovako malo uopsteno o temi. Specificno, u vezi pitanja koja je fingers postavio mislim da se ne treba zaletavati, treba poznavati historiju-dobro se treba raspitati o licnosti i karakteru sandzackih politicara, treba se znati/raspitati sta se sve desavalo u Sandzaku od, recimo 1990 godine a i od prije, treba se vidjeti jel neko lopov, ako je lopov--jel manji ili veci lopov od drugih itd.

Mislim da i ja razumijem ovog Spaina ali mi je tesko da razumijem zasto je to morao da kaze to NA NACIN na koji je izrekao tj. koristeci doticnu recenicu. Nekako dolazi da je Spain zelio da ga ljudi napadnu za taj stav pa da se on onda brani.

fingersbroken
10-17-2005, 07:36 AM
Neko je mozda ukro a neko mozda nije znao da spreci kradju. Ali uzmimo celokupnu sliku u obzir. Osude nekog za kraju bombona a drugog ne osude za kradju mladih zivota. Zato sto je prvi osudjen ti ces glasati za drugog, je li? Ja imam jednostavan kriterij za rasudjivanje: nek je dobar covek! Jasno je da se u dobrog covjeka ne mogu nac lose stvari, al i da se pojavi sta lose dok god nema ponudjenog boljeg covjeka od njega ja bih glasao za njega. Ili sta bih trebao da radim? Da glasam za goreg jel? Ja ne.. nikako. Nek je dobar, il nek je manje zlo, a u svakom slucaju nek je najbolji.

Reef
10-17-2005, 12:52 PM
Demokratski , glasanjem :D :D :D da bude jedini ljegitimni predstavnik ! :)

björn
10-17-2005, 14:36 PM
Biti dobar covek i lopov iskljucuje jedno drugo.Evo ima jedno jako jednostavno resenje.Uzeti momtku i to podeblju pa onda da narod izlupa i istera lopova a dovede nekog ko nije lopov.Eto tako a ne haj Bogoti neka ga on ipak krade salj pomalo.Po toj logici ima da se nakupi toliko sitnih lopova da nece moc da se zivi od njih.No izlupat pisaniju oterat u zatvor i doves prave ljude postena obraza:)

fingersbroken
10-17-2005, 17:32 PM
To sto si reko je tacno. Biti dobar covek i lopov ne more. A ko je lopov? :) Mi rekosmo za ono: optuzba.. a optuzba nije istina. A i kad se 'dokaze' ne znaci da je istina. Za neke se nesto nikad ne dokaze iako je istina. Nego, kad mislis za nekog da je dobar covek nemos mislit da je lopov. Jer ako mislis da je lopov onda sigurno ne mos mislit da je dobar covjek. Zar ne? vidis slazemo se :). A ako je lopov onda treba dovest nekog ko nije lopov i priznat da se pogresilo. Do tad i zanavjek: bitno je da je neko dobar covjek, il da je manje zlo, a u svkom slucaju da je najbolji :).

Da se ponovim: ako je dobar nece sedet nedje dje mu nije mjesto ;)

björn
10-17-2005, 22:15 PM
Haha dobro ti ta fora "zanavjek" :D Ada pusti ti to,to se mlogo ne mora mrsit ko sto ti to pises.Te ako je manji lopov te ako je malo veci lopov a mozda ako je dobar covek.Motku pa u corku oterat i mirna kapa,sa lopovima drukcije ne more.A da od 100 000 bosnjaka u NP nema postenog coveka to me niko ne moze ubedit.Sad drugo je to sto mlogi imaju fajde da taj i taj "dobri" covek bude na vlasti.Al' hajmo mi na cevape kod jonuza politika je zna se sta :D

Hašašin
10-18-2005, 03:52 AM
Siguran sam da ima iole kradje kod nekih nasih predstavnika, tu prvenstveno mislim na mog i vaseg predsjednika, 100% sam uveren da bi se odmah nasao iza resetaka.Stavise pojedinci bi ga i na vesala osudili.To znam da bi jedva docekali!Ali ne uklapa mi se u profil jednog Mumina da moze da krade.Znaci za odabir lidera prvenstveno treba da je covjek Mumin.To podrazumijeva da je serijatski ispravan.Dalje ne smije se ni na trenutak pomislit dal' je ovaj covjek ispravan.Pravilo je,barem kod mene, da ako dam glas nekom covjeku, sigurno mu necu postavljat nogu dok on obavlja svoj posao.Naprotiv, podrzavacu ga u svim njegovim postupcima bez iole sumnje u njegove postupke i vjerovacu cu mu bezuslovno.Mislim da je povjerenje u lidera najbitnije.Bez toga jedan narod ne moze da napreduje.Samo ce da koci istog tog lidera u njegovim namjerama koje su samo njemu poznate.Toliko od mene..

Emir
10-18-2005, 12:45 PM
Ja mislim da bi lider trebao nas da izabere :)

björn
10-18-2005, 14:20 PM
Ko god krade treba da ide iza resetaka.Bilo da krade mnogo ili malo.E sad bezuslovno slijedit nekog ko srbi Milosevica to mi nema bas smisla.Poslanika a.s svakako ali ove druge nebi ja to.Ostavis mozak na pasu i onda pratis lidera :cool: Mozda to ima smisla ako bi taj neko stvarno pokazao da prati serijatska pravila.Takvih politicara kod nas nema.Bar ih ja ne vidim.

Emir
10-18-2005, 16:13 PM
Pa znas sta srbi prate Milosevica jer je covek pokazao da im stiti interese. Hteo je da pobije sve muslimane i to njima odgovara... zato ga i prate
Tako ces isto ti inshallah da pratis svog lidera ukoliko zadovoljava tvoje uslove.

fingersbroken
10-18-2005, 17:32 PM
Hashashin je napisao mlogo lijepo ovo gore. Bjorne, bolji odgovor od tog njegovog ti ne mogu dat :)

Maryam
10-19-2005, 10:49 AM
Recite vi meni sta je istina. Sta je dokaz? Sta je cinjenica? Nemojte da se varate da zivite u nekom demokratskom drustvu. Takav oblik drustva ne postoji u praksi u stvarnom zivotu. Na papiru su sve drzave demokratske. Sve njihove presude donesene na bazi dokaza i cinjenica bla,bla,bla,bla.

Sinoc gledam snimak donosenja presude rahmetli Aliji Izetbegovicu, Covjek dobi 14 godina zatvora a okom trepnuo nije. Tako je ponosno stajao kao da su ga poslali na odmor. Tad te godine, bilo je ljudi koji su podrzavali taj proces tu presudu, koji su komentarisali "Neka su ih pozatvarali, oni siju mrznju, oni dovode do raspade zemlje, drzave" I sta ce da se desi 6-7 godina kasnije.

Dakle dokazi i cinjenice, su ono sto, drugi mocniji, oni koji imaju pravu vlast, koji drzavu drze, nama laicima serviraju putem raznih medija. Foruma, multikulturalnih druženja, urbano-filozovskih casopisa opet kazem bla,bla,bla,bla.

Meni ta njihova "uputstva kako da koristite Vaš mozak" ne trebaju. Cini mi se da sam dosta trezvena da sama neke stvari zakljucim.

Problem je što ljudi gledaju sitno, i vide samo dijelove slagalice. A vizionar, lider je onaj koji je u stanju da vidi cijelu sliku, i da iz nje donosi zakljucke jel ta slika dobra, lijepa. A ne iz njenoh hiljaditog dijela.

Sellam,

fingersbroken
10-19-2005, 11:34 AM
Postovanje maryam... cisto postovanje. Posebno za ovu zadnju recenicu.. skidam kapu madam :).

cvrle
10-19-2005, 15:01 PM
Pa znas sta srbi prate Milosevica jer je covek pokazao da im stiti interese. Hteo je da pobije sve muslimane i to njima odgovara... zato ga i prate

Biseru ovaku budalastinu sam samo od tebe cuo.
Ostavi se brate mrznje u vreme Ramazana, nisu svi Srbi losi.

fingersbroken
10-19-2005, 16:40 PM
Ko to strumfe moze da pobije SVE muslimane? Znas li ti kolikko je to ljudi? I malo ti je (previse) pretenciozna ta recenica... I za i van ramazana :).

björn
10-19-2005, 22:23 PM
Veliki strumpfe pa i ti pratis tvog lidera jer zadovoljava tvoje uslove.Sigurno necu pratiti lopova a sad sto je za tebe tvoj lider sve i svja to je drugo. Nemo bre fingers tako iznenadi me zar ti nemas sta da kazes,ti nas forumski guru koji vedri i oblaci :D

fingersbroken
10-19-2005, 23:10 PM
Bjorne bate, jel ti to rece nesto pametno il saljivo? Meni ne lici ni na jedno ni na drugo. I de reci ko je lopov da znamo i mi. I jel to nesto dokazano, btw? A ionako ne znam sta si htio reci... vjerujem ti da sebi zvucis pametno, al sve u svemu ono sto pricas meni ne djeluje tako. Halali al tako ti najiskrenije mislim. To ne znaci da si glup nedaj Boze, vec samo da treba da progledas i pocnes da razmisljas kako treba. Neka sitnih stvari, neka sitnih interesa, kad ti postane jasnija celokupna slika bit ce ti jasni i detalji. Do tad, ja ti vise nemam sta odgovarat, jer odgovaro ti ja il ne isto ti se hvata, te mi ssamo unaprijed halali. Allahimanet.

Hašašin
10-20-2005, 04:39 AM
I ja isto ne bih nikad pratio lopova niti bih ga ikad izabrao za lidera.Elhamdulillah imamo lidera Mumina i postenog i stvarno necu ni da pomisljam kako bi bilo da je drugacije.Isto tako je stvarno mnogo ljigavo i odvratno sto ovo pokusavaju sad da urade sa rahmetli Alijom.Stvarno ne treba to pominjat jer nije vrijedno komentara.

resko
10-20-2005, 16:49 PM
Hvala Allahu imamo pravog politickog vodju dr SULEJMANA UGLJANINA koji je ujedno i veliki musliman koji obavlja casno i posteno sve svoje obaveze i na politickom i na vjerskom putu.
Mnogo je njegovih protivnika koji finansirajuci se raznim putevima a najstrasniji je onaj sa drogom i podrskom cetnicke radikalne stranke vojvode vojislava seselja pokusavaju da mu podmetnu razne stvari. Allah da ga nagradi i sacuva.

björn
10-24-2005, 21:04 PM
Ene a otkad si fingers clan SDA?

Hašašin
10-25-2005, 04:24 AM
Ja cita i cita ovaj Fingersov zadnji post dok me oci ne zabolese, al' ne mogah da vidim nigdje da je napisao da je clan SDA.Ne znam kako li si to zakljucio??

fingersbroken
10-25-2005, 11:40 AM
Jel se to igras manipulacije bjorne ili stvarno ne mozes neke stvari da shvatis? Ja ne znam sto su kod nas ljudi toliko iskljucivi da cim se opredele za jednu opciju (partiju) za njih vise istina i realnost ne postoji vec samo postoje neprijatelji o kojima se samo lose mora pisati. Ja sam napisao kako jeste, i ono sto smatram da jeste. Rekao sam sta smatram za dobro a sta za lose. Spomenuo sam Sulejmana Ugljanina, to je tacno, ali nigdje nisam spomenuo (cini mi se) SDA a jos manje moje clanstvo u tome.

A sto se ti nekad ne bi zapitao STA ces da napise, pa posle toga STO bi to da napises. Jesil sad nesto pametan bio, ili si me nesto zeznuo, ili sta? Ja sahi ne kontam sto ti neke stvari pises... da si pametan ispao ne vidim, da si nesto postigao jos manje. Bolje sa sobom te stvari ispravi da ne bih morao da se ovako objasnjavam... a znas da nije moranje, al ne volim ljude da ignorisem :).

björn
10-25-2005, 11:51 AM
da taj covjek (Suljo) nije mudar il dobar ko sto jeste, on bi im istom mjerom, ili pak jos jace, uzvratio. Obzirom da ima najvecu podrsku u Pazaru (jos uvijek) jasno je da bi mogao (da hoce) da srusi i toga kultnog lidera mesihata (koji je tu uzgred budi receno preko ovog i u fotelju zasjeo).. ALI.. ALI,... Nije covjeku bitno to jer bi verovatno na putu do toga doslo do svakakvih problema. Drugi o tome ne razmisljaju, i posledice u sirom kontextu ne razmatraju, dok sasvim sam siguran ovaj covjek o tome pazi jer necete ga vidjeti da zarad nekih sitnih interesa udara tamo dje ne treba, a cak ni tamo dje treba. Ljudi tumace sitne stvari a nemaju jasnu krupniju sliku u glavi. Dragi moji to nikako ne valja. Na sitno, taj vodja mesihata kad se posmatra jashe ko najbolji jahac.... A kad se slika pogleda malo krupnije neminovno je da se posmatrac mora zapitati: a kuda taj konj ide???

Eto kad ovo neko napise ne vidim sto nebi bio clan te partije tj SDA.Znaci kod njih sve pozitivno prema tome u najmanju ruku je simpatizer...Nit' sam hteo da te "zeznem" nit mi je namera da nekom nesto "solim".To sto ti sad u svakoj recenici vidis neke napade i neprijatelje to vidi sa nekim strucnijim od mene fingers.A to dal' ces me ignorisat ne brine me mnogo.Cak sta vise svejedno mi je iz jednog prostog razloga.Ne dolazim na forum radi tebe.

fingersbroken
10-25-2005, 12:23 PM
A to sto ti NE VIDIS sto neko NE BI BIO, ne znaci da NEKO JESTE!!! To sto ti MISLIS da si u pravu, NE ZNACI da jesi. Razmisli prije nego nesto napises i ne gnjavi vise. Ne znam ni sto ti objasnjavam, al pravednije mi to nego i da brisem i ignorisem. A objasnjavanje nije samo sebet tebe, vec sebet objasnjenja nelogicnosti u onom sto pises. Suljo je Suljo, covjek kog tako opisah... A Suljo nije SDA, a JA NISAM TI. Ako bi ti nesto tako uradio, ne znaci i da bih ja. A sve i da bih, ne bih iz istih razloga. I tacka.

fingersbroken
10-25-2005, 12:52 PM
Nego da te pitam nesto i ja tebe... al pazi: PITAM, a ne nagadjam (naslijepo). Posto volis drugima da pogadjas i nagadjas, haj nam reci za koga si ti??? Ne bih ja to nikad pitao, ali obzirom da se ti ZA MENE izjasnjavas, haj se rodjo izjasni za sebe. PAZI: clan nijedne nisam... jer me clanstvo ne zanima. Ti si izneo (nehoticnu) neistinu zato ti kazem PAZI STA PISES. Simpatizer stranka ma nisam jer me stranacenje ne zanima.. opet pises NAPAMET. A na izborima gdje bih se morao za nekog odlucit, ja bih se odlucio za boljeg covjeka. Stojao po strani ne bih jer stojanje po strani je izbegavanje odgovornosti, a glasanje za one koji nemaju sansu je isto sto i stojanje po strani. Mozes sebi opravdavat takvu opciju i moze nama iznosti razloge nekakve ali to stvar ne opravdava: za nekog moras glasat i moras svoj deo odgovornosti u opstem rezultatu podijeliti. Dakle: ko bi to bio. Jasno je da nema druge opcije osim Sulja i Rasima, na izborima koji bi se sad mogli desavati. Za kog bi ti glasao???

P.S. Uzbud budi receno ja ovih par prethodnih priloga prebacih iz teme o islamskoj zajednici ovdje u forumu za politiku. Vise im tu prilici.

ul_8mart_br?
10-25-2005, 13:43 PM
Momci, svi smo se koncentrirali na lidera a zaboravljamo znacaj ekipe. Lider je nepobitno vrlo vazan ali sposoban covjek, sam, bez dobre ekipe oko sebe ne moze nista uradit. Ja prvo lidera gledam kao covjeka koji zna odabrati prave ljude na pravo mjesto i uliti im vjeru u uspjeh, pomoci im u izgradnji vizije. Poslije toga vecinu posla obavlja ekipa. Cini mi se da je to minus kod nas u Sandzaku, dobra i povjerljiva ekipa. Lider ne bi trebao imat ekipu koju za njega veze bilo kakav drugi interes osim misije, ako ima drugih interesa, onda nema nista ni od misije ni od lidera. To smo imali prilike vidjet mnogo puta, sto lideru nesto bude, cijela struktura se srusi ko kula od karata. A najbrze se ruse one kod kojih je para interes.

björn
10-25-2005, 17:56 PM
Pusti se toga fingers "ja brisat ja ignorisat".Da ignorises mozes to je tvoje pravo kao clana foruma ali za brisanje kad nema razloga nemas pravo.Imas mogucnost al' nemas pravo i u tom slucaju moje ucesce na forumu se zavrsava jer ne podnosim nepravdu..Sto se tice mog nagadjanja kojoj stranci pripadas nema potrebe da skaces ko oparen.Polako.Smiri se pa pisi.Ti kao prvo iznosis da bi Suljo mogo da skine muftiju, eto da ne idem dalje ,a ne navodis dokaze kako bi on to mogo?Ja sam misljenja da je mogo dosad bi to i uradio.Znaci i ti zelis da se veruje da ono sto ti pises da je zakon.E pa mozda u tvojoj glavi jeste ali kod drugih nije i treba malo dokaza.
Ja licno nisam ni za jednu politicku partiju u sandzaku jer smatram da nijedna nije dovoljno dobra da vodi ovaj narod.Treba nam novih postenih i svezih ljudi.Nebih glasao ni za Sulja ni za Rasima.

resko
10-25-2005, 18:26 PM
sellam
Neko ovdje rece da nam treba novih svezih ljudi. Pa ja koliko znam jos nema ni godina kako su radikali dosli u pazar na vlast. Pa oni su jos taze jos se nisu ni ohladili a ovi njihovi simpatizeri odmah boktisali na njih. A bogami i upravu su shvatili ljudi koliko je sati. I vrijeme je da shvate pa dokle su to trebali slijediti onog narko bosa rasima ljajica i njegovog koalicionog partnera vojvodu vojislava seselja
Insallah jos malo i veliki mumin i vjernik i vodja DR SULEJMAN UGLJANIN ce oterati tu gamat i kjafire u misije rupe ili vec gdje im je je mjesto . SELLAM ZA SVE MUSLIMANE BOSNJAKE SIROM SVIJETA I RAMAZAN MUBAREK OLSUN

fingersbroken
10-26-2005, 06:09 AM
Jesil recimo kad cuo da Suljo nesto prica otvoreno protiv mesihata, ko sto recimo mesihat preko svih svojih glasila otvoreno pise, i pisao je vazda, protiv Sulja. I pazi: nepoliticka institucija koja bi trebala bit i vjerski ispravno orijentisana, bavi se politicarima i to jednima ovako a drugima onako... da ne objasnjavam valjda je bitno kako.

I ja ne nametnuh ko dokaz, al ja tebi tvoje ne tumacim brate nikako. Ti ocigledno imas problema sa logikom malo zesce. Moje nije zakon moje je razmisljanje na osnovu kojeg svoju sliku stvarnosti stvaram ali je drugima ne namecem i druge u svoj kalup ne mecem. Ti ne kontas da to radis i non stop se ponesto vadis. Jesam li briso? Nisam.. i ne znam sta ces dalje. Ignoriso bi te ja da se tice mene i tebe, tj ne bih ni pricao, al posto je ovo medij za siru javnost shvati da stvari ne pisem ni zbog sebe ni zbog tebe nego samo zarad istine. A ti sto se busas non stop sa neke visine to me se ne tice, ali kad se drznes da nekog drugog tumacis i u usta rijeci meces onda moram da se javim. A ti si vidim od onih ko sto pretpostavih, sto bi da glasaju ni za koga. E pa i kad glasas ni za koga ti nekome ustvari dajes glas, ali bezis od toga da prihvatis da si odgovoran... A Bogami jesi... i radom i neradom se za nesto biva odgovoran.. kao i glasanjem i neglasanjem.

A da Suljo moze muftiju da zbaci meni je sasvim logicno obzirom na podrsku koju ima. Podrsku muftiji mozes racunat i preko podrske Rasimu jer je Rasima podrzao na prethodnim izborima. Da Suljo nije mudar ko sto mislim da jeste, i nadasve mumin koji nam zeli dobro, on bi zarad sitnog interesa ovo i 'pokusao', ali Bog zna sta bi se tu i desavalo, obzirom da podrsku muftiji uglavnom pruzaju vehabije. I covjek je takav da nikad rijec nije u tom pravcu uputio. A ti te tvoje kung fu dokazi pokazi metode slobodno prosipaj u svojim razmisljanjima, al lijepo ti kazem, kad drugog u usta stavljas onda malo i mozak ukljuci. Poceo si da me podsecas na neke ljude sa kojim je rasprava uzaludna: sve sto se napise njima je nebitno samo se skoncentrisu na djelove koje bi da pobiju a koji se ticu licno njih, ili su to pak djelovi u kojima misle da greske ima. A poruka? Ma poruka tu nikog ni ne zanima...

Posto i cirkus teras, evo da ti ponovim: zapitaj se... i sto i sta i kako i kome. Kad to sebi odgovoris onda se popni ako hoces sto se mene tice i na drvo pa tamo radi sta god hoces.

Birdum-Bardum
10-26-2005, 09:33 AM
Zamolio bih saucesnike da malo smire loptu. Dakle smirite loptu pa onda pricajte. Prije svih ovdje mislim na fingersbrokena, jer je on Moderator, pa onda na tipove kao sto je resko, cak bih ja ovaj post reskov mozda i izbrisao, jer u nekim momentima izlazi iz okvira normalnosti.

Nemojte bespotrebno ili mozda pretjerano napadati na björn-a, jer postoji opasnost od preuvelicavanja stvari.

Ja bih predlozio da se pauza napravi, da se malo hladne, pa onda da se nakon par dana pogleda sta se je pisalo i mislim da ce se onda tek vidjeti ono sto se treba ispraviti. To ce biti korisno za svakog.

Hvala.

resko
10-26-2005, 18:23 PM
sellam
birdum bardum ili kako se zoves da ti nesto kazem. Nemas razloga brate mene tako da prozivas i da mislis o meni, zbog cega bi ti moj post izbrisao. Da se ja pitam ja bih tvoj izbrisao jer si mene licno prozvao a ja nikom ime nisam spomenuo. Nego moj savjet birdum bardum lijepo pogledaj koje ovdje poceo sa provokacijama pa onda presudjuj ili najbolje bate USE I U SVOJE KLJUSE
SELLAM ALEJKUM I RAMAZAN MUBAREK OLSUN SAMO CLANOVIMA I SIMPATIZERIMA SDA nevrijedi vojvodi seselju nazivat sellam i cestitat ramazan i njegov partnerima

Birdum-Bardum
10-27-2005, 08:25 AM
Vidis, brate resko, ja sam SDA simpatizer takodjer, ali me bas briga za ostale kako ce i sta misliti. Ako si ti simpatizer SDA, onda bi trebalo da slusas ono sto Dr. Sulejman Ugljanin govori, pa bi vidio dosta pouke u njegovim rijecima. Koliko se ja sjecam govorio je prije neki dan da postoje dvije vrste kritike. Jedna kritika je da bude konstruktivna, tj. da bi se stanje muslimana nekog popravila, a druga vrsta kritike je da bi se mrznja prema nekom iskazala. Pa je nakon toga rekao da je ova druga kritika negativna i treba takvu kritiku ignorisati, tj. kriticare koji takve kritike upucuju.

A jedan clan SDA ne bi nikako smio biti od onih koji nekoga mrze, to neka bude osobina onih koji sa mrznjom kritikuju. Jer ako i mi mrzimo onda se stavljamo u isti kos sa onima koji mrze.

Dakle, svaki vid mrznje na ovom forumu treba suzbijati i na jedan fin, konstruktivan nacin, znanjem o stvarima govoriti.

Ako si ti simpatizer SDA, onda ces vjerovatno poslusati rijeci Dr. Sulejmana Ugljanina upucene nama i svima onima koji o njima razmisliti zele.

Nista se, osim sukoba, ne postize huskanjem, galamom, vrijedjanjem, itd. Fora je bit smiren, imati znanje, nasijan i kada te napadaju, stabilan, mudar i pun ljubavi prema muslimanima ma kolike greske oni pravili.

Nadam se da si me sada malo bolje shvatio. Ne moze se tako jednostavno reci za sebe ja sam SDA i juris. Biti SDA je visok stupanj. Zato uvijek treba reci, ja sam SDA, insallah.

A kakav si ovako za kritike bratske? Prihvatas li ili ni to ne moze?
Hvala.

resko
10-27-2005, 18:18 PM
sellam

A kakav si ovako za kritike bratske? Prihvatas li ili ni to ne moze?
Hvala.

moze dobro namjerne kritike uvijek i uvijek to moze da se prihvati. Ali ne ono ha ja pa ja pa da se ja pitam ja bih mu ovo izbrisao. I to direktno mene prozivas.
Ali ok brate moj nemogu ja da budem ljut cim si u SDA ti si moj brat. A jos jedno da pitam brate kako da neprozivam srpske radikale i njihove partnere koalicione pa znas sigurno koje stvari i kakva zlodjela su radili bosnjackom narodu koliko je zrtava bilo nad neduznim narodom. Jos hoce i da nam drogiraju cijelu omladinu, vodja toga narko- klana
je rasim ljajic. I brate moj birdum bardum moramo svi mi zajedno da se borimo protiv tih takvih neljudi.

Birdum-Bardum
10-27-2005, 20:58 PM
Ja tebe odlicno razumijem. I znam da si pogodjen i revoltiran zbog svega onoga sto vidis i sto se oko tebe desava, ali izgubiti tlo pod nogama nije osobina stabilnih. Njihovo je da napadaju, a nase je da ostanemo ljudi i poslije svega. Da ne padnemo u istu poziciju kao oni i naravno da ih uvijek pozivamo da se vrate nazad u jato svoje odakle su i otisli.

Dakle, samo sabur, jer ovo nije lahak vakat, trebamo se drzati zajedno, jedan drugog uvazavati, dogovarati se, biti smireni, itd. I Allah dz.s. ce dati pobjedu. Velika snaga je kod onoga koji ne reaguje na zlonamjerne ljude i koji ih i pored svega gleda sa osmjehom i poziva ga na razum i smiraj i pomirenje.

Ne smijemo biti dio smutnje i razdora, mi moramo biti oni koji smiruju popravljaju, a ne pogorsavaju.

Nadam se de shvatas brate moj.

Hvala.

Sandokan
10-27-2005, 21:06 PM
Al se ovdje zakuhalo........
Ovako momci;
PAZAR,SANDZAK,TORCIDA,SDA,Dr.Sulejman!
Toliko.

Hašašin
10-28-2005, 04:02 AM
Cinjenica je da nije lako ostat pribran kad te neko stalno napada.Odlika je velikih da mogu otrpe i najace udarce.Mogu samo da kazem da je bilo dosta prilika za jedan zesci medjubosnjacki sukob u vrijeme predizborne kampanje, i mogu da odam veliko priznanje dr. Sulejmanu Ugljaninu sto je ostao pribran u teskim momentima i nije dao da se prolije bosnjacka krv!A sigurno se zna ko bi najvise nastradao.

Birdum-Bardum
10-28-2005, 07:53 AM
E upravo bismo trebali njegov primjer slijediti i biti pribrani i ne smatrati stvari licnim, vec jednostavno imati viziju ispred sebe i ici ka ostvarivanju iste. U svemu sto covjek radi prati ga nekoliko vrsta ljudi, jedni su extremno za tebe, to su oni sto se u prsa junacka busaju kako su za tebe, ali ustvari sam sebe dokazati zele i oni vise stete ti prave nego koristi, ako se slucajno njima licno ti zamjeris i ako ti okrenu ledja odmah ce pokazati da ustvari ni nisu slijedili ideju i tebe vec su slijedili sebe, drikga kategorija je ona koja vas zestoko mrzi zbog toga sto imate nekakvog usljeha i sve ce uraditi samo da vas zaustave i vasu licnost osramote, obrukaju, sruse, uniste, itd. najzesci u ovoj drugoj grupi su oni koji su nekada bili tvoji najglasniji sljedbenici, pa nesto licno ih pogodilo, tj. nesto se njemu licno svidjelo nije i onda je on promijenio stranu i sada te mrzi maximalno, sta god ti radio on ce ici na to da te srusi, unisti, osramoti, itd. Treca grupa su oni koji te kritikuju sa zeljom da se popravis ili ima iste ili slicne ideje i zamisli kao ti. Takvih je najmanje, to su oni koji su korisni i uvijek treba paziti da oni extremni glasnogovornicki elementi ne rastjeraju od tebe one koji ce te kritikovati sa dobrim namjerama, bez zlobe.

Dakle, zakljucismo da nema neke velike razlike izmedju onih koji su sa one strane i pokazuju otvorenu mrznju prema tebi i onih koji su ko fol na tvojoj strani i pokazuju zestoku mrznju prema njima tamo, jer u oba slucaja se radi o nekakvom licnom hiru i izlivu licnog bijesa.

Uvijek gledaj da sacuvas oko sebe one koji ce te kritikovati i savjetovati sa ciljem da se popravis, a ne sa ciljem da bi ti ga "donio", da te "srusi", da ti on "pokaze", itd.

Hvala.

resko
10-28-2005, 18:05 PM
sellam
halali birdum bardum ali sve mi se cini da ti opet nesto ka meni upucujes te kritike. ali halali mozda mi se cini. a ako sam upravu ti mi posalji privatnu poruku pa mozes saznati sve o meni i ko sam i sta sam i jesamli vjeran sulajmanu ugljaninu ili sam kao fol (kako ti to nazivas) . mozemo negdje uz kahvu sve lijepo promuhabetit. sellam braco sve najbolje.

Sandokan
10-28-2005, 19:54 PM
Ma JOK ,to se tebi chini.On ti je mnogo fin iz FINSKE ,znasSSSSSSSSHHHHHHHh!
Svi su drugi najpametniji i vjeruju samo sebi ,a ON ti je bash ono tolerantan i uvidjajan,BEZ GRESHKE.
SVE JE NJEGOVO NAJTACHNIJE I NAJISTINITIJE ,SAMO JE ON TO PREBACIO NA MENE,
ZZNNAASSHHHHHH..........

Birdum-Bardum
10-31-2005, 08:58 AM
Sandokane, sta je to bilo majki shucur? Jel ti treba nesto?

resko, nisam mislio na tebe, moguce je da si to povezo sa onim mojim obracanjem tebi od prosli put. U ovom slucaju sam pisao uopsteno, kako stvari najcesce se desavaju. A sto se tice kahve, uvijek sam za to, tako najvise i volim, jer je nekako ljepse ljudima gledati u oci i pricati. Ne dovodim ja u pitanje tvoju zelju da budes pokoran Sulejmanu Ugljaninu, vec je u pitanju tvoje shvatanje njega.

To ti je isto kao kada razgovaramo o vjeri. Ne dovodi niko nikom u pitanje vjerovanje u Allaha dz.s. vec dovodimo u pitanje shvatanje same vjere i puta islamskog. Dosta je muslimana koji nemaju losu namjeru, ali iz neznanja nanose stetu muslimanima, itd.

Nadam se da si me razumio.

P.S. Ako i dalje stoji ova tvoja ponuda za kahvu javni mi na PM. :)

ul_8mart_br?
10-31-2005, 10:52 AM
Ja bih samo nakratko skrenuo sa generalnog toka teme, na nesto specificniju situaciju, recimo pitanje ovog foruma i njegovog liderstva. Eto bas dobro da gosti ne mogu chitat ovo. Generalno, uvijek je pozeljno da ima foruma koji ce propagirati bosnjastvo a posebno pitanja u Sandzaku. Toliko se rasuo nas narod po svijetu da su forumi postali jedno lijepo mjesto okupljanja i druzenja, i u takvoj klimi mjesta nacionalnog "osvjezivanja". Dakle sve je dobro kad je nijet ove prirode, medjutim ako je nijet da se parira drugom forumu ili su lichni hirovi pokretaci ovakvih akcija, onda je to osudjeno na propast i bolje je da propadne. Manje vise, svi znamo situaciju i uslove pod kojim je doslo do formiranja ovog foruma, nakon formiranja stvarno je forum postao kvalitetan, zazivio i "osushio" je takoreci stari forum. Sta onda bi odjednom da se ovdje bez veze proturi tako javno prepiranje medju urednicima, da se covjek smije kad gleda sa strane; vjerovatno su se dusmani i smijali. Moja dijagnoza je nedostatak liderstva i nejasnoce oko misije ovog foruma. Sve da se i moze reci za stari forum jedno se ne moze poreci, tamosnji admin igra dobro lidera i dobro upravlja krizom. Sta imamo ovdje? Covjek osnovao forum i kaze, e sad mi nesto dosadilo, idem ja malo spavat a vi kako hocete?! A hoceli biti svega ovoga kad se probudis? I kako ocekivat od clanova neko povjerenje u ovaj projekt?!
Da ne bih bio samo dokolica koja nalazi mahane, da dam i neki prijedlog;
-Pod hitno rijesiti pitanje lidera i politike foruma, recimo ja iako nalazim S.Ugljanina sebi bliskog nisam za to da se ovdje od njega pravi nedodirljivi, vec da se pusti svako da kaze u granicama kulture i argumenta svoje misljenje.
Sto se tice liderstva foruma, treba otvoriti nick "admin" i odmah energicno, odgovorno pristupiti organiziranju foruma, da li ce to bit jedan covjek ili grupa ljudi nije vazno, vazno je da se osjeti poredak ovdje.
Ako se ne ucini kakav korak na ovom, forum ce ostati siroce koga ce svi napustiti.
Turci imaju jednu lijepu izreku; pravi ti prijatelj gorko prica..

fingersbroken
10-31-2005, 17:59 PM
Ja se licno slazem sa svim sto si rekao :)

No kolko da spomenem: birdum bardum nije urednik tako da ako mislis na tu diskusiju onda se ne moze reci da je medju urednicima. Tu se desila samo jedna konfuzija: meni zasmetao momenat u kojem se umijesao on (dje ja mislim da nije trebao) i u pogresnom momentu sam pogresnu stvar izrekao (tj javno mu kontrirao)... A sto se tice liderstva, ja ga licno nisam ni preuzeo na sebe jer se ne smatram kompetentnim... zarad istine sam htio da preuzmem dobar dio organizacije na sebe, i to sam bio i ucinio, al obzirom da mislim da vecu stetu no hair cinim onda bih radio da prestanem tim da se bavim. Nije ni zato sto mi se spava, ni zato sto mi je mucno, nego zato sto mislim da nisam kadar da budem odgovoran da nesto licno vodim... bar ne sad.... mozda nekad.. mozda za pet dana.. a mozda nikad. Svrha liderstva je da se prati pravi, a pravi nije onaj koji zeli uporno to da bude, niti onaj koji nije svestan svojih kvaliteta, vec jednostavno onaj koji jeste. A rekao sam da se odrede prema stvarima ostali kako hoce jer ne zelim nikog navoditi ni na bilo kakvu odluku. Mozda sam i pogresio sto ranije to jesam cinio. Ako je forum najbitniji onda cu tu i ostat, al ja mislim da je mnogo bitnija istina, i nas odnos prema svemu sto nas okruzuje (tj prema istini), a to biva sve pogresno dok se ne ocisti ono sto nas blokira da je ispravno vidimo. Ja imam tih stvari koje me blokiraju zato ne bih da ja na nesto vise reagujem ko dosada. A vidim da je situacija od one rasprave znatno se pogorsala zato se trudim i da je opisem. Da istina je najbitnija, i u neku furku i forum je na tom putu bitan, ali meni nisu jasni oni koji tvrde da istinu zastupaju, a na tom putu su prestali sebe da preispituju vec jednostavo samouvjereno rade kako imse navije i tvrde da istinu zastupaju. Ja nit sam u stanju da branim nit da zastupam.. sve sto sam dosad radio: grijesio sam.

Allahimanet. I nek svak halali. Odoh ja sutra kuci, to mi je, iskreno, trenutno, najbitnije. A nadalje kako bude.

Sandokan
10-31-2005, 20:04 PM
Hairli ti put ,pa se vidimo INSEALLAH!

Hašašin
11-01-2005, 03:47 AM
Da i ja nesto kazem uopsteno,nevezano mnogo za temu.Ta prepirka medju urednicima meni nije izgledala kao razlog zbog kog bih napustio forum.E sad tacno je da je izgledala pomalo smijesno djetinjasto al' opet nije strasno.Polako ljudi tek je skoro ovaj forum poceo sa radom.Treba vremena da se neke stvari postave na svoje mjesto.
Svrha ovog foruma prizemno gledano je razmjena misljenja.Istina je ovdje barem na forumu relativna stvar tj. zavisi od pojedinca.Svako ima svoje vidjenje stvari i svako je na svoj nacin u pravu.Samim tim mora se svacije misljenje donekle uvazit i opet ponavljam na lijep kulturan nacin pokusat ukazat mu ako nije u pravu.Ali opet sa druge strane ako se pusti da neki neistomisljenici sto se tice barem ove teme vrsljaju ovuda to mora da bude u strogo u odredjenim granicama,jer ce tek onda da ovaj forum dobije onu negativnu dimenziju i da sluzi svakome da svoje bolesti prosipa ovuda.Sad za sad nesto ih i nema, a i niko im ne brani da dodju.Po meni je bolje da ove dvije teme(Politika i Religija) ostanu kakve jesu do sad bile,sakrivene od gostiju.

Maryam
11-01-2005, 12:31 PM
Postovani clanovi foruma,

Samo bih vam jedno rekla. Svi ste jako emotivni po pitanju tema iz podforuma Politika. Te vam emocije ne daju da racionalno rezonujete, a pogotovu da pisete. Citanjem postova sa ovog foruma primjetih da su clanovi jaki individualci, a samim tim sve postovjecuju sa svojom licnoscu. I tu nastaje haos.

Ne dopustite da vas emocije nadvladaju, i to do te mjere da morate odmah odgovori na post na provokaciju jer ste osjetili atak na svoju individuu.

Koliko ja procitah ovdje vidim da su skoro svi za Sulejmana Ugljanina kao lidera bosnjackog naroda u Sandzaku. U redu, hvala Allahu dragome da je tako pa eto dosta njih vidi na taj nacin, jer sam i ja jedna od njih.

U redu rijesen problem. Hajmo sad preci na one konsktruktivne kritike prema SDA, prema njenom lideru. Ima te li vi kao mladi ljudi ikakve prijedloge buduceg rada Liste za Sandzak. Jer ipak neko ce to morati nastaviti, ne treba sve da stane kada ti ljudi odu ili se povuku pa nisu oni vjecni.

To bi trebalo dragi moji da bude vasa okupacija. Pa ako ste u N.P a vi se sastanite, pa razgovarajte, pa smislite kako bi se omladina organizovala. Pa predlozite vasem Lideru neki projekat, koji sigurna sam ako bude dobar i zanimljiv i sa vizijom, da ce vam pomoci da ga realizujete.

Eto toliko od mene, nadam se da me niste pogresno razumjeli.

Sellam, svima

P.S Fingerse drago mi je da ces biti kuci za Bajram, javi jel i sestra sa tobom, pa mi posalji broj. tel na private da je nazovem.

björn
11-01-2005, 21:23 PM
A mejrema stacemo mi sto ne smatramo doticnog za lidera?

Hašašin
11-02-2005, 04:06 AM
Nije mi samo jasno kako mogu podrzavat SDA a iznosit kritike pa makar i "konstruktivne" na nju?Mislim ko sam ja da govorim tim ljudima sta treba da rade?Vecina ljudi iz SDA je prosla i sito i reseto a ja sad da se nadjem kao pametniji od njih i da ih savjetujem.To mi dvoje bas ne idu zajedno.Ja barem nemam obraza za to a ko misli da moze bujrum.Samo da napomenem da SDA ima svoj podmladak koji je dosad imao dosta lijepih projekata svaki za pohvalu.Bas skoro je imao seminar edukacije mladih studenata na kojem su govorili svi celnici SDA i dr.Ugljanin.Ima vec sad SDA veoma jak podmladak koji fino radi i koji moze kad zatreba da zamjeni starije clanove.

Maryam
11-02-2005, 11:38 AM
Pa bjorne hajmo ovako. Eto ukoliko nisi za SDA a ja vjerujem da ti licno imas dobre razloge za to. A ukoliko si za drugu politicku struku u Sandzaku gospodina Rasima LJajica, onda i tebi preporucujem isto. Znash samo zamijeni imena u mom postu prije.

Hocu da kazem da puno ne trosite energiju na rasprave i svadje koje su nista drugo do Sizifov poso. Ucinite nesto konstruktivno. Ja ukoliko vidim kakav dobar projekat podmladka iz druge politicke partije, meni ce biti drago radi naroda i mladih da se tako nesto desava. Dakle objekivno ce mi biti drago da neko misli i posvjecuje paznju djeci ljudima i ostalima. A sa druge strane subjektivno mogu biti ljuta na svoju politicku stranku ciji sam simpatizer zasto se oni toga nisu sjetili. I uputiti im konstruktivnu kritiku da moraju vise paziti na podmladak i ostale, te potezati projekte.

Shvati nista sto je za dobrobit mog naroda meni ne moze da smeta, niti cu to da prezirem ma od koga to dolazilo.

Ja i ti imamo suprotna vidjenja i stavove, ali to je puno puno daleko, cak se i ne nazire, neki oblik ne daj Boze mrznje.

Eto nije vise ni bitno, cinite dobre stvari za svoje okruzenje. Jer tako cete stvarati zdravu okolinu sutra za svoje potomstvo.
Ne gledajte sitno, i ne gledajte samo u svoju kucu. Ako radite na velikim projektima edukacije, obrazovanja, informisanja, shvatite da ce sutra vase dijete imati vecu sansu da zivi u tom svijetu koji vi stvarate.

Sellam,

Birdum-Bardum
11-02-2005, 11:54 AM
Upravo je to sustina sama. Onaj ko ne umije da bude konstruktivan ne treba da se bavi politikom, jer je politika jedna drustvena disciplina. Stranke bi se trebale utrkivati u cinjenju dobra, a ne u cinjenju destrukcije i sirenju mrznje. Pobornici stranaka ne bitrebal da se bave drugim strankama i drugim politicarima, vec da se bave konstruktivnim radom, a kao instrument bi trebali koristiti svoju stranku.

Ako neko nesto uradi, najbolje ces pokazati da si bolji od njega, ako uradis nesto jos bolje od toga sto je on napravio, a ne tako sto ces samo psovati i pljuvati na ono sto je ovaj napravio. Na taj nacin u prvi plan dolaze do izrazaja svi oni destruktivni elementi, koji svakako ne vole da nesto rade i koji se najbolje snalaze u svadjalackim atmosferama. Tada se ljudi koji ne vole takve atmosfere povlace i cekaju bolja vremena, a oni jaki medju njima pokusavaju pozvati ljude na mir, sabur, konstruktivnost, suradnju, itd.
Budimo mudri, nek nam znanje bude govor, a djelo dokaz i eto nam uspjeha. :)

Maryam
11-02-2005, 12:49 PM
Meni se cini da sam jedini clan zesnkog pola koji se javlja na ovim temama. Mozda zato sto sam majka pa puno razmisljam o buducnosti, a kroz nju je duboko prepletena politika i njeni akti.

I upravo kao sto birdum i ja rekosmo, utrkujte se u dobru, trudite se da budete bolji od druge, trece pete stranke nije bitno. A ne daj te da vam jedino djelo bude pogan jezik. Pa to niko ne voli, trac ce svakom da dosadi. Ne dozvolite da zivite zivot sapunica i tabloida.

Sellam,

björn
11-02-2005, 17:57 PM
Nisam mejrema ni za Sulja ni za Rasima. Izgled grada dovoljno govori o svemu tako da nebih o tome. A birdum-bardum je dobar sa ovim da nebi smeo da im uputi kritiku, ko da su neka "sveta" lica:D Samo upalis Tv i poslusas SDA i SDP i ostale i vidis da koriste takav recnik da ih ja obevezno odma skinem sa ekrana. Onakav recnik koriste samo ulicari ali niko nije rekao da ulicari ne mogu biti politicari:)

Hašašin
11-03-2005, 04:26 AM
Trac ce svakom da dosadi al' izgleda samo u Pazaru nikada nece.Pod politikom i strankama prizemno gledano kod nas u Pazaru smatra se uglavnom ono sto pojedine stranke urade na lokalnom nivou.Recimo pociste ulice,naprave recimo most ili skolu,asfaltiraju ulice itd.Gledano sa aspekta globalnog razvoja ili pak regionalnog vidimo da politika i nije tako jednostavna stvar.Al' lako je neukom narodu prodavat maglu.Da bi se danas dobilo ono sto za sta se borimo tj. jaka regija Sandzak potrebno je mnogo truda i umjeca.Mnogo vise nego sto vecina naroda misli.Ali sa radikalima u opstinskoj vecini sve je sad teze izvodljivo ali nije neizvodljivo sto je poenta.Sandzak ce bit jaka regija posto poto.A lokalna desavanja barem meni nisu bitna.Ne znam za sta bih kritikovao radikale i kompaniju kad nista nisu uradili dosad na lokalnom nivou.Ama bas nista.Ni sibicu nisu pomerili a kamoli nesto drugo.E jesu zaposlili dosta njihovih u lokalnim preduzecima.Za to im svaka cast za brzinu kojom su to izveli.Da su barem za nacionalno pitanje kako treba ne bi niko ni rijec izgovorio, ali ovako koalicija sa radikalima sve govori.Prema tome stvarno nemam rijeci za nase trenutno stanje..

Birdum-Bardum
11-05-2005, 08:02 AM
Bjorne, ja sam rekao u svoje ime da ne bih smio da uputim kritiku, a ti odmah izvlaćiš iz konteksta moje riječi. Dakle, ja lično ne bih smio da uputim kritiku, a ti ako smiješ ti bujrum, ali budi spreman na odgovornost.

Zašto ovo kažem? Pa zato što uputiti kritiku je velika odgovornost, jer imaju dvije vrste kritike. Kritika koja ima za cilj popravljanje stvari, tj. stanja onog koji se kritikuje i takva je kritika ispravna. Dakle u kritici je veoma vazan nijjet, zašto nekog ili nešto kritikujemo. Druga stvar koja je veoma važna jeste da smo dobro upoznati sa stvarima na koje im kritiku uputiti želimo. Tada že naša kritika biti konstruktivna, a ne destruktivna, razaračka.

Druga vrsta kritike je ktitika kroz koju čovijek želi iskazati svoju mržnju prema nekome ili preko koje čovjek želi pokazati kako je neko loš ili preko koje čovjek želi pokazati kako je pametan, odnosno pametniji od onoga koga kritikuje, itd. To su sve kritike iz pogrešnih pobuda, to su sve kritike destruktivnog tipa. Takve kritike donose više štete nego koristi. Više prave smutnju nego što ujedinjuju, itd.

Dakle, kritikovati je velika odgovornost. Toga treba bit svjestran. Čovjek koji olahko kritikuje pokazuje da se osjeća sigurnim kod Allaha dž.š i bezbjednim od vatre džehennemske.

Dakle, kritiku kao kritiku treba dobro razraditi, dobro osmotriti moguće posljedice kritike. Trebala bi naša Ulema, kada vidi da je nastala smutnja, da non-stop samo govori o vrstama kritike, o velikoj odgovornosti koju sa sobom nosi kritika, itd. Tako bi, nadam se, uticali na narod da dobro porazmisli pa da onda uputi kritiku i na taj način bi koliko-toliko uticali da se smutnja i svađa, tj. destrukcija smanji.

Opreznost u vjeri se zove Vera. Allahu dž.š. je najdraži vjernik koji najizrazitiju ima osobinu Veraa, opreznosti u vjeri. Dakle, ako stvari ne vidiš načisto, sigurno, ako u vezi nečega nisi osvjedočen, nemoj o tome ni govoriti. Tek kada se osvjedočiš i stvari ti se potvrde onda ideš na sljedeći korak, a to je provjera nijjeta svojeg, pa ako vidiš da ti je nijjet čist i nemaš ni oholosti, ni mržnje prema onome koga ćeš kritikovati onda ideš dalje, sljedeće je da dobro razmisliš kako ćeš kritikovati, tj. da ta kritika bude u skladu sa Šerijatom i Sunnetom Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.

E kad sve ovo na mjesto doneseš onda za nadati se je da će ti kritika biti ispravna i opet je pitanje hoće li Allah dž.š. dati da tvoja krtika bude primljena ili ne. Pa ako vidiš da krtika nije primljena onda upućuješ dovu Allahu dž.š. da tvoja kritika bude primljena i da se brat musliman ispravi.

Dakle, hajmo malo o kritici i štasve ona sa sobom nosi. Nije to tako lahko moj Bjorne, nadam se da ćeš porazmisliti o mojim riječima. Hvala.

Hašašin
11-07-2005, 04:54 AM
Sigurno je da ne treba reagovat impulsivno kad je kritika u pitanju.Svjedoci smo da danas non stop cujemo kritike.Dal' preko medija dal' uzivo al' ih skoro uvjek slusamo.Sta je to kod nas sto nas tjera da kritikujemo nekog stalno, i da cesto slusamo kako se neko kritikuje i pritom uzivamo u tome?Svako od nas ce se vjerovatno, barem ovdje na forumu naci u ovoj mojoj zadnjoj recenici.Ko sto rece BB kritikovat je bas velika odgovornost, bilo da si u pravu ili ne.A vidimo koliko se kritika prosipa i od nas i od drugih al' uzalud i pitamo se sto li to?Pa nismo postavili osnovne temelje kritike.Kritikujemo iz mrznje,iz oholosti,obesti,raznih kompleksa..I ocekujemo da nam kritika bude primljena.Opreznosti u vjeri nikad nije dosta.Pojedini ljudi iz Islamske zajednice bi stvarno trebali da vise govore o kritici i njenim uslovima i da sami malo povedu racuna o nacinu kritike..

ertan_bezistan
05-23-2006, 00:26 AM
Ja Mislim Da Svi Pravi Muslimani I Bosnjaci Imaju Lidera A To Je Dr. Sulejman Ugljanin I Dok Je On Tu Nece Birati Novog A I Nema Osobe Dovoljno Kvalitetne Da Bi Mogla Da Ga Zameni Prema Tome Samo Dr.sulejman Ugljanin,samo Sda...

Halis
12-14-2010, 15:54 PM
:) Pitanje je baš lijepo formuslisano - kako IZABRATI a ne kako NE IZABRATI odnosno kako izgleda, koje su osobine i sl Pravog Istinskog lidera, a ne koje su osobine onoga ko nije Pravi i Istinski Lider!

E pa haj da oživimo ovaj davnošnji topic!

Htio bih jednu stvar da zamolim, a to je da se na pitanje koje postavljeno u naslovu teme odgovara isključivo afirmativno, tj da se ne navode primjeri koje eventualni autor texta drži mračnim primjerima. Dakle ne vaša mišljenja o neispravnom liderstvu nego pozitiva čista, ako umijemo malo na taj način! Naravno, dijalog se može otvarati.

I evo odmah da počnem, iako nisam odavno o ovome razmišljao, po meni je ovo osobina Lidera:

http://www.youtube.com/watch?v=DN9-YmItSoQ

Sad svako ima pravo na mišljenje, i između ostalog volio bih da čuje i razloge za, i posebno razloge protiv ovoga što sam iznio:)

?

Samsun
12-14-2010, 16:47 PM
Izabiram vodju koji je pravedan.
Başbakan Recep Tayyip Erdogan meydan,Davos'ta Konuşma - zirvesinden

Govor na Samitu u Davosu.

http://www.youtube.com/watch?v=RVCiLfs4DmQ&feature=related

Prevod Engleski
http://www.youtube.com/watch?v=qHZusFgq3QU&feature=related
Prevod Arapski
http://www.youtube.com/watch?v=9iqBBPFYtOk&NR=1&feature=fvwp
Prevod Njemacki
http://www.youtube.com/watch?v=P7cXRKAKi5I

Halis
12-14-2010, 16:57 PM
Nema šta vala Samsun :) jasno ko dan
Evo da dodam i ovaj video: http://www.youtube.com/watch?v=YnhWT75bkCM nemam pojma o čemu pjeva :o valjda je neki i lijepi text.. Neznam ni jel ovo turski jezik uopšte, ali hem što je naslov lijep hem su zvuci onako zanimljivi..

:)

Samsun
12-14-2010, 17:26 PM
Kurdi!
Na kurdistanski pjeva.
Zato nisi ni razumeo @Halise,dal je turski.

SALIH
12-15-2010, 21:39 PM
Nije problem u liderstvu, Rabb nikada neće ostaviti Ummet bez Lidera, ali je problem kako prihvatiti Lidera (Imama..)! Rabb je davao i daje Lidere ali Osman je ubijen, Alija je ubijen, Hasan i Husejn takođe...

Ovaj video je primjer kako se treba odnositi prema Lideru, i iz ovakvoga stava ima puno šta da se nauči:
http://www.youtube.com/watch?v=5Q4ffYvGju4

SelimAlic
12-19-2010, 09:41 AM
http://i51.tinypic.com/332w6y9.jpg

Halis
12-19-2010, 17:57 PM
http://i51.tinypic.com/332w6y9.jpg

Allahu Ekber! Homeini Rehber

SelimAlic
12-21-2010, 01:14 AM
Allahu Ekber! Homeini Rehber

Histeria
01-05-2011, 04:38 AM
Lider se ne bira, lider se radja. Jedinstven primer toga je lider Kanc. u kojoj ja radim - gospodin Buco Paucinac. Bez obzira na sve nedace koje je prosao u zivotu, svojim licnim radom i snagom svoje licnosti izborio se da postane prvi predsednik Kanc. za mlade Novi Pazar, sa potencijalom da jednog dana postane i gradonacelnik Pazara, a mozda i neki ministar u Vladi. Nikada ga niko nije protezirao, uvek je sve radio sam sa svojim prstima i svojim umom. Gospodjica Corovic je takodje primer izvanrednog lidera. Mlada i obrazovana, zalaze se za urbanizaciju ove pomalo ruralne sredine, i za postovanje ljudskih prava. Takvim ljudima treba dati orden hrabrosti. Da ne spominjem druge lidere koji su se svojim radom i inteligencijom istakli, a ima ih podosta... treba da budete srecni sto takvi lideri vode odgovorne funkcije, i sto ce vas zasigurno odvesti u bolje sjutra!!!

jare
01-05-2011, 05:13 AM
Hvala sto nam rece da treba da budemo srecni. I hvala sto nam rece ko su nam lideri. Ja mislio ljudi treba to da osjete, al eto, mi u ruralnim sredinama volimo kad nam neko kaze kad treba da budemo srecni. Sve ovo sto si napisao/la je tacno onoliko koliko je gospodjica Corovic mlada. Bez cilja da omalovazavam, makar brojke su egzaktna stvar, ti se malo bolje informisi pa vidi sta nazivas mladim. Godine nisu bruka, Shica moze bit lider svakom ko je liderom smatra, njene sposobnosti su sasvim druga tema, ali ukoliko su za tebe njene godine mladost onda je pitanje sta je po tebi sreca, i sta je po tebi liderstvo. Ne dao mi Bog takvu srecu kakvu nam ti zelis, a jos manje takvo bolje sutra...

Birdum-Bardum
01-05-2011, 09:39 AM
Lider se ne bira, lider se radja. Jedinstven primer toga je lider Kanc. u kojoj ja radim - gospodin Buco Paucinac. Bez obzira na sve nedace koje je prosao u zivotu, svojim licnim radom i snagom svoje licnosti izborio se da postane prvi predsednik Kanc. za mlade Novi Pazar, sa potencijalom da jednog dana postane i gradonacelnik Pazara, a mozda i neki ministar u Vladi. Nikada ga niko nije protezirao, uvek je sve radio sam sa svojim prstima i svojim umom. Gospodjica Corovic je takodje primer izvanrednog lidera. Mlada i obrazovana, zalaze se za urbanizaciju ove pomalo ruralne sredine, i za postovanje ljudskih prava. Takvim ljudima treba dati orden hrabrosti. Da ne spominjem druge lidere koji su se svojim radom i inteligencijom istakli, a ima ih podosta... treba da budete srecni sto takvi lideri vode odgovorne funkcije, i sto ce vas zasigurno odvesti u bolje sjutra!!!
Wow, ovo je divno. Dok ovo čitah osjetih neke žmarce pod kožom, lagano pucketanje u glavi i odjednom se nađoh u zemlji snova. Trčao sam kroz livade divnih prirodnih boja, udisao sam savršeno čist i svjež vazuh. Ono što je meni čudno bilo je da u tom svijetu životinje zborahu k'o ljudi. Tu ne postojaše podjela na divlje i pitome životinje. Naiđoh na jednu divnu žensku osobu, upitah je ko je, a ona mi reče, ja sam sekretarica lidera ove divne zemlje.
Ne sjećam se kako joj bijaše ime, ali mi se čini da to bijaše Alisa, a to bijaše zaista zemlja čuda (velikih, ogromnih, megalomanskih, veoma važnih, najvažnijih projekata). U toj zemlji svaki dan bijaše divno i bolje sutra. Svi stanovnici u toj zemlji (ljudi, životinje i biljke) stalno putovahu u bolje sutra.

Histeria
01-05-2011, 12:07 PM
Pa ako dragu koleginicu Sicu gledas kao zenu - naravno da se ne moze reci da je mlada. Ali ako je gledas kao lidera, za svoje godine je postigla stvarno mnogo toga. U poredjenju sa drugim liderima zenskog pola u svijetu, koje su obicno matorke od 60+ godina, gospodjica i draga koleginica Aida je ostvarija veliki uspijeh. Na to sam mislio, ne na njene fakticke godine.

jare
01-05-2011, 12:25 PM
Znaci sad i diskriminises tj vrijedjas zene po svijetu da bi Shicu predstavio mladjom? Godine nisu relativna stvar, postoji doba mladosti, doba adolescencije, zrelo doba, i doba starosti. Obrni okreni Sica nije mlada. Da si iole svestan sta treba da govoris priznao bi gresku i nastavili bismo dalje. Ovako samo vidim da si u stanju da relavitiziras sve o cemu se prica, i mladost, i srecu, i kvalitete.... stoga te ne uzimam za ozbiljnog sagovornika. Posebno jer glorifikujes stvari koje nisi spreman da pojasnis. Asta la vista...

Sandokan
01-05-2011, 17:15 PM
hahahahahahahahah....
aaaaaaaaahahahhaha
hahahhahahahhahaha
aaaaa...
buco,aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
shica, hahahahahahhaha
LIDERI,
UUUUUUUUUUUUUUUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

FA-ST
01-05-2011, 18:04 PM
Mnogo toga sam ochekivao od njih, al ovakav komentar stvarno nisam!!!

Ja ne znam koliko covek treba da je glup i malouman da moze ovako neshto da izjavi? Ne mogu da shvatim da takvih ljudi ima al stvarno ne mogu!

Eeeeeeee buco paucinac lider!?!?!? Sto rece neko ovde, kako je ova rec "Lider" postala jeftina!

Dzemo Braun
01-06-2011, 01:09 AM
Lider se ne bira, lider se radja. Jedinstven primer toga je lider Kanc. u kojoj ja radim - gospodin Buco Paucinac. Bez obzira na sve nedace koje je prosao u zivotu, svojim licnim radom i snagom svoje licnosti izborio se da postane prvi predsednik Kanc. za mlade Novi Pazar, sa potencijalom da jednog dana postane i gradonacelnik Pazara, a mozda i neki ministar u Vladi.

BUUUUHHAAHAHAHAHHAHAHAH

Dje li je onaj "smajli" sa Federerom i Nadalom?

Sandokan
01-06-2011, 16:21 PM
pa mozhda ovaj histeria radi u Artu pa mu je tu buco lider!!

FA-ST
01-06-2011, 20:01 PM
pa mozhda ovaj histeria radi u Artu pa mu je tu buco lider!!

Ostavlja mu bakshish :D

Hikmet
01-07-2011, 09:49 AM
HISTERIJA je ustvari buco paučinac