View Full Version : Sandzacke ilahije
Aznaida
09-15-2005, 18:07 PM
Sta mislite o sandzackim ilahijama koje su nedavno objavljene, a koje izvodi hor 'Djulistan' iz Novog Pazara?
Jeste li ih slusali? Mislim da imaju zaista uspelih ilahije kao sto su 'Aman, aman' i recimo...'O suze moje'....
fingersbroken
09-15-2005, 18:27 PM
Meni licno, Aman aman vise lici na pjesmu nego ilahiju. Istine jeste uspesna (ako pod uspesnim podrazumijevamo slusanost), ali da lici na sahi ilahiju meni nesto ne lici. Ona treca za razliku od toga (ona koju je Hfz Bugari pisao) je mnogo vise od toga... Ona sto ide nesto 'sta se s'mojom dusom zbiva..'.. tako nesto nisam siguran, al ta mi je omiljena, ako mogu tako reci :)
Ona aman aman pjesma je cisto komercijala, malo da probije album.... meni je vec dosadna
Sto se tice drugih, ima lijepih a dosta mi se svidjela "O suze moje" i jos jedna sto pjeva Bogucanin, a ne sjecam joj se imena dok ne vidim :D
Birdum-Bardum
09-16-2005, 08:18 AM
"O suze moje", je fina ilahija. Mada će pazar malo sačekati na prave učače ilahija. Jer za to treba da je čovjek pravo zaljubljenik (ašik) pa da bude pravo. Sad za sad, komercijala, dobro je fala Bogu. Uhar je.
And_U_Price
09-21-2005, 10:29 AM
U svakom slucaju lijepo je da u gradu postoji nesto sto se zove "Djulistan". Ljudi koji vode ovaj hor su izuzetno ambiciozni i sposobni. E sad sto se tice ilahije "Aman, aman" ja sam vec na prvo slusanje rekao da mi ne lici na ilahiju ali ne smedoh da kazem, da mi ne bi prebacivali, "Evo ga ovaj iz Beograda nista mu se ne svidja". :) Eto kad vi to prvi rekoste ja mogu da se pridruzim. Inace te nase ilahije se kod mene non-stop vrte u stanu a jedan komsija cuo pa me pita "kakva ti je ono muzioka, nikad je nisam cuo?" . Inace svidelo mu se pa ne znam dal da mu narezem CD :)
al_Bazari
09-21-2005, 11:13 AM
Inace svidelo mu se pa ne znam dal da mu narezem CD :)
rezi slobodno. ovamo, po novom sadu, odusevljeni.
Znaci da ja javljam Aladinu da ste mu vi disttributeri za podrucje severne Srbije i Vojvodine :)...
Kao sto rece birdum bardum, komercijala...
Samim pogledom na izvodjace (narocito zenskog pola) vidimo da je to za njih samo trenutno IN da se uce iljahije...
Pola tih djevojaka je polu golo po carsiji, ali kad uci iljahije se pokrije... doduse ni to pokrivanje nije kako treba
Inshallah bice iskrenih, i ne sumnjam da medju njima nema iskrenih, ali sigurno je da ima dvolicnih
fingersbroken
09-21-2005, 15:14 PM
Pa sad sposobni... diskutabilan termin.. ako prije toga ne postavimo ZA STA.. i KAKO STVARI RAZUMIJU.. tj GDJE STVARI VODE.. vec sposobnost vodjenja (bilo cega i kamo bilo) cijenimo samu po sebi onda moze se (mozda) reci da su sposobni. Razumijem da cemo drugim ocima gledati, al jaro jarane, druge ti oci i trebaju kad promatras ilahije.. nisu to obicne pjesme i nije to biznis kao sa pjevanjem..
zeljni uspjeha (i sad ide onaj sto bije glavom :D) .
And_U_Price
09-21-2005, 17:36 PM
Gosn. Strumfe potpisujem tvoj post (i to sam hteo ja prvi da kazem al ne smedoh :) )
Reef-e :) nemoj mu pricat da nas ne tuzi za pirateriju.
Hajde sada malo o njihovoj sposobnosti. Ja sam mislio na to da su uspeli napraviti dva za sada uspesna projekta a to su Hor "Djulistan" i festival "Stari grad". E sad govorili smo o ilahiji Aman, aman koja jeste komercijala, ali ja sam vise mislio na postojanje jednog takvog hora koje puno znaci, a naravno da u buducnosti se ocekuje da posao rade kako treba i ugledaju se na recimo Arabeske iz Zagreba. Za to svakako treb puno vise vremena, ozbiljnosti i nravano money...
Aladdin
09-28-2005, 21:49 PM
Ja se zahvaljujem pre svega Aznaidi,koja je nasla za shodno da postavi ovu temu. Drago mi je da se vecini dopada nas album,a oni probirljiviji ce mozda zadovoljiti svoj ukus nasim drugim albumom koji je u pripremi. Ja licno smatram da je sustina ilahije zapravo u njenom tekstu,i da nije poenta da lici,ili bude identicna Bosanskim ilahijama. Ipak smo pokusali da stvorimo nesto drugacije,i da na taj nacin ovu vrstu "muzike" priblizimo onima koji je ranije nisu voleli. Odgovorno tvrdim da smo u tome uspeli. Suditi o moralu devojaka iz hora,ili o necijim sposobnostima je vrlo nezahvalno,tako da molim uvazenog brata koji je to u nekoj od prethodnih poruka ucinio,da ipak taj aspekt zaobidje. Aman,aman,kao prva ilahija koju smo snimili,prihvacena je fantasticno od strane ovdasnje publike,i publike u gradovima u kojim smo drzali koncerte. Allah zna u kakvim uslovima radimo,i stvaramo,i samo Njemu hvala sto nam je pomogao da album ugleda svetlost dana. Eto bar se pazar pretstavlja na neki drugi nacin. Mi cemo se potruditi da budemo sto kvalitetniji,i da budemo sto bolji reprezenti ovog grada i regiona. Hvala vam na sugestijama i komentarima. Sto se tice narezivanja diskova,samo nek u sto vise ruku materijal dopre,halalolsun. :) Moram vam reci da smo sve sto smo uradili,uradili na jedvite jade,uz Allahovu pomoc,jer nismo ni tada,kao ni sada imali prostoriju za vezbanje. Oni koji imaju tekstove ilahija,ili neke druge ideje,neka ponude. Tako ce nas rad uciniti,nadam se kvalitetnijim. Hvala vam najlepse,selam.
Fingersbroken,hvala i tebi... Moze se i iz tvog komentara nesto nauciti. Neke stvari su toliko ocigledne,jedino ako ne zelis da ih vidis. :)
juskos
09-28-2005, 22:40 PM
Ljudi ako ko ima taj disk sa ilahijama molio bih ga dsa ga posalje a sve troskeve cemo vam nadoknaditi.
Nije red da vi tamo slusate ilahije a mi ovde da sedimo dokoni.
Jednom davno u jednoj emisji top liste nadrealista se govorilo.
"ZABRANJENO SJEDİT NAKO"
Pa stoga vas molim da nam neko prebaci taj disk ili ga postavite na forumu u mp3 obliku kako bi ga mogli skinuti ilahije.
Bravo jusokos! Odlicna ideja!
Cekamo:)
And_U_Price
09-28-2005, 23:50 PM
Sto se tice narezivanja diskova,samo nek u sto vise ruku materijal dopre,halalolsun.
Meni se najvise dopade ova recenica, a vazna je iz zbog zelja clanova foruma da im se ovaj materijal dostavi :) .
Sto se Djulistana tice, samo naprijed. Djulistan je biser ovog grada, to sam rekao i prije i stojim iza toga. Naravno, prostora za napredovanje ima i ja sam siguran da ce stvar biti jos bolja ako Bog da.
Aladdin
09-29-2005, 04:22 AM
Faruke,tebi od srca hvala! :) Ukoliko je potrebno,ovaj cd cu vam i ja dostaviti,a ako ga neko od moderatora vec ima,bice mi chast da ga postavi za download na jednom ovakvom mestu. Jusko,pa brate da sam znao da si zainteresovan,odavno bih ti ga prosledio... :)
Od pre par veceri,na 103.5 mhz,krenuo je i eksperimentalno radio STARI GRAD. Sutra od 23h,diskutovace se na temu pazarske kinematografije... A la Seve...
Sta da se kaze,i to nas je pogodilo...
fingersbroken
09-29-2005, 04:50 AM
Halaluk je pravo bitan i pravo je dobro sto je dosao.
Elem, da se razumijemo nesto. Niko ne spori, i niko nije corav, da su ilahije postale popularne. Kazem popularne, i namerno koristim tu rijec jer kad se radi o illahijama za mene uspeh tu se ne meri po kljucu popularnosti. Otud i onaj moj komentar gore. Da bih opisao sta bih podrazumevao pod uspehom reci cu i to da pre svega te illahije bi morale imati turski prizvuk (a ne bosanski kako ti rece jer se ne radi o bosanskom vec o turskom). Ne zbog zvuka vec zbog onog sto stoji iza tog zvuka. Te illahije su pisali velikani nasi, veliki assici, i one su nastale iz jednog posebnog stanja. Uspeh je dostici to stanje. Ukoliko illahija dopre do srca jednog insana onda je to puno veci uspeh nego milion prodatih albuma. Bar za mene, a siguran sam da 'popularnost' nije bila cilj Yunusu Emre-u, assiku ciji zvuk krasi mnoge nase poznate illahije. One necim zrace.. i to se pozna kad se cuje. Jos ako onaj koji izvodi illahiju to umije da osjeti... ah meraka tad... meraka za srce i dusu...
Upravo u tome se razlikuju illahije od obicnih pjesama: razlicite emocije, tj na razlicit nacin uticu na covjeka. Illahija samim zvukom treba da pozitivno utice na stanje muslimana, a ne da ga pokrece na iste stvari na koje ga pokrece obicna pjesma. A jasno je da svaka melodija na nesto pokrece. Valja razmislit o tome, i provjerit u cemu se uspeva.
Druga razlika je u cilju: kod illahija to ne sme da bude slava, i nikako slava radi slave.
E sad, nista ne znaci da se tome ne tezi. Kritika je samo zbog zelje da bude kako treba da bude, a ne radi kritike same. I nadam se inshallah da ce bit kako treba. Illahije vecina nas ima, naci ce se nacina da se dostave kom treba. Ne bi bilo lose da na prvom pravom otvorenom forumu stoje i prve sandzacke illahije. Jos da su illahije prave.. ihaaa :)
elem, ja ponovo naglasavam da se ona illahija koju je Hafiz Bugari pisao posebno izdvaja od ostalih. A jasna stvar da ce se masi vise svidjeti aman, aman. No kod illahija ne treba target da bude masa, vec samo Allah dz.sh treba da bude na pameti jer se zarad njega to radi.. ne zarad mase :). Zato su itekako bitni i izvodjaci i njihovo stanje. Al hair... od neceg mora da se krene.. i samo nek ide nabolje.. inshallah bice kako treba.
Aladdin
09-29-2005, 05:11 AM
"CUJES LI,VIDIS LI,
DUSO VJERNA STREPIS LI?
AMAN,AMAN,
NITI VIDIM NITI CUJEM,
STREPIM VJERNA KUD PUTUJEM
/MILOST RABBA OCEKUJEM...
"Fingersbroken,da te Allah nagradi prije svega. Tvoje sugestije i komentari zrace dobronamernoscu. Nikome od nas,bar ne onima koji su ucestvovali u stvaranju ilahija nije bila zelja da ostvari bilo kakav dunjalucki profit. Allah zna da je sve radjeno u Njegovo ime,i da su tekstovi proizisli iz jednog posebnog stanja,stanja ljubavi,strepnje i nade... Ljubavi prema Uzvisenom,straha od njegove kazne,i nade za Dzennetom... Tekst za ilahiju o kojoj govoris,ona koja ti se najvise i dopada,uradila je nasa sugradjanka Rabija Hajrovic,a muziku je osmislio hfz. Sulejman Bugari. Ono sto ove ilahije cini posebnim je upravo cinjenica da su doprle i do onih "zatvorenijih" srca,i ipak probudile kod istih jake emocije. Emocije,pretocene u suze... Allah najbolje zna,ali opet kazem,nijedna nije napravljena zbog mase. Ipak oni tekstovi odisu Bogobojaznoscu,a muzika za masu ima drugaciju sustinu.Yunus Emre... Daleko smo mi od njega. Ali kako ti kazes,valja nam od neceg krenuti. Nadajmo se da ce iduci album u sebe uvrstiti i neke od tvojih tekstova.
"ZIKRULLAHOM SRCA NASA NEK SE SASTAVE,
ZA OPROSTOM KAD ZAVAPE DUSE ISLAMSKE.
NAD SANDZAKOM KAD SE TEKBIR GROMKO PROLOMI,
ROBOVIMA DZENNET LIJEPI NEK SE OTVORI.".
fingersbroken
09-29-2005, 05:20 AM
Amin :).
And_U_Price
09-29-2005, 11:20 AM
Halaluk je pravo bitan i pravo je dobro sto je dosao.
Da bih opisao sta bih podrazumevao pod uspehom reci cu i to da pre svega te illahije bi morale imati turski prizvuk (a ne bosanski kako ti rece jer se ne radi o bosanskom vec o turskom).
.
.
.
Illahija samim zvukom treba da pozitivno utice na stanje muslimana, a ne da ga pokrece na iste stvari na koje ga pokrece obicna pjesma.
.
Citirah ove dvije recenice od fingersa. Sa prvom se ne slazem u potpunosti. Elem, ako se tema zove sandzacke ilahije i ako prije svega Djulistan izvodi sandzacke ilahije, zasto bi one morale liciti na turske, bosanske ili bilo koje druge? Zasto ne bi bile prave sandzacke, autenticne... Naravno, neko ce reci da sve sto ima u Turskoj ili Bosni ima i u Sandzaku bar sa te duhovne strane. Naravno to je tacno. Ali ima i Sandzak svojih posebnosti koje trebamo mi sami da forsiramo. Jedan od nacina je upravo i ovaj. Dakle pravimo autenticnu prepoznataljivu sandzacku ilahiju, a naravno da se mora ponesto uzeti ili bolje receno nauciti od onih koji taj posao rade vec dugo. Treba naci kompromis izmedju potrebe da se ne iskoci sa terena prave ilahije (gde bi se oslanjali na vec pomenute i postojece) sa jedne, i zelje da se napravi nesto sto cemo sa ponosom zvati SANDZACKA ILAHIJA sa druge strane.
Sto se ove druge recenice tice, samo da kazem da se u potpunosti slazem i da navedem primer ilahije "U dergjahu mog srca" koja mene uvijek razgali u smislu o kojem i fingers govori.
Eto moj skromni doprinos ovoj prici. Uz Allahovu pomoc.
fingersbroken
09-29-2005, 12:18 PM
Pa ne radi se o tom: moje tvoje nase njihovo tursko bosankso itd... vec po duhu islamsko.. eh to je to. E sad ne kazem ja da bude ko tursko da bi bilo ko tursko, vec kazem da bude ko tursko jer je to tursko, tj ti su turci najbolje pogodili, kako je to islamsko. Oni su to najbolje znali da pogode pa sto se ustrucavat iz toga se naucit??? I ta stanja, i sve ostalo o Islamu, imamo mi puno od turskih nam predaka ucit :).
And_U_Price
09-29-2005, 12:22 PM
Dakle pravimo autenticnu prepoznataljivu sandzacku ilahiju, a naravno da se mora ponesto uzeti ili bolje receno nauciti od onih koji taj posao rade vec dugo. Treba naci kompromis izmedju potrebe da se ne iskoci sa terena prave ilahije (gde bi se oslanjali na vec pomenute i postojece) sa jedne, i zelje da se napravi nesto sto cemo sa ponosom zvati SANDZACKA ILAHIJA sa druge strane.
Pa rekoh i ja to, da oni to bolje rade i da se na to treba oslanjati, ali slozices se da mora imati i nesto sandzacko. Imamo mi nesto sto Turci nemaju :)
Birdum-Bardum
09-29-2005, 12:25 PM
Haj koji si nacionalista kad su Turci u pitanju. :)
And_U_Price
09-29-2005, 12:33 PM
Nisam brate. Ne mogu biti posto mi je porijeklo otuda a i pola rodbine je tamo :) Samo forsiram sandzacko :)
al_Bazari
09-29-2005, 12:36 PM
tj ti su turci najbolje pogodili, kako je to islamsko. Oni su to najbolje znali da pogode pa sto se ustrucavat iz toga se naucit???
I meni se najviše dopada ono što bi se moglo nazvati "turskim" islamom.
Međutim, razloge bih drugačije definiso. Ne bih reko da je to zbog toga što su oni najbolje shvatili islam i tu stavio tačku. Prije bih rekao da su oni najbolje shvatili islam u datom momentu. Prije njih su to bili drugi narodi.
Za Turke je karakteristično da nakon njih nastaje vrijeme u kome je islamski svijet u stagnaciji, i niko poslije njih nije uspio da preuzme zastavu Islama (nisu je ni oni zadržali).
Helem, ono što se naziva "turskim"* islamom je posljednje zapamćeno autentično razumijevanje islama, što opet ne znači da je i zadnje. Još uvijek ne znamo koji će narod biti konačan uznositelj islamskog bajraka.
Možda je ovo tema za posebno razmatranje.
09-29-2005, 13:40 PM
Bazari to ok kad pricamo o Islamu, al ja to konkretno o illahijama.. jer ne znam ko je bolje taj nur islamski, ili stanje imana, ili zar asika od njih pretocio u zvuke (sto naja sto saza sto glasa)??? Zato reko ucit od njih. I nema tu nacionalizma: kod illahije ima samo treba ne treba... tu neke stvari treba da se definisu. A bas bih voleo da pitam avicenu sta to mi imamo kao dio nase kulture a da je islamsko a da nije poreklom tursko (I PLUS da se moze haplicirat na illahije???). De prosvelti me jer priznajem da ne znam.. a ne bi bilo zgoreg naucit..
juskos
09-29-2005, 14:27 PM
hajde ljudi potrudite se da ima sta u mp3 obliku.
hajde ljudi potrudite se da ima sta u mp3 obliku.
KOga zanima, moze kod mene preko msn-a da dobije sta hoce ! ;)
And_U_Price
09-29-2005, 16:21 PM
Fingers, ti izgleda smatras da je tvoje misljenje dogma. Jednostavno ne slazem se sa tobom i reko sam zbog cega. I necu da odgovaram na ovakve nekorektne prozivke. Necu ja nikog da prosvecujem ovde, mislio sam da doprinesem radu sa svoje strane. Ako smatras da mi nemamo nista autenticno a da ja islamsko i da se + moze "haplicirat na ilahije" onda je to tvoje misljenje. A ja da prosvecujem necu nekog.
Phikret
09-29-2005, 21:34 PM
Kad sam prvi put cuo ilahiju "Aman, aman" najezio sam se. Volim da slusam ilahije, te zbog se toga i najezih, a posebno mi je bilo drago sto je u pitanju domaca produkcija :). Posto nam u zadnje vrijeme cveta domaca vizuelna i audio produkcija (znate na sta mislim), drago mi je da postoji protivteza koja je olicena u horu "Djulistan". Iskreno se nadam i molim dragog Allaha da ubuduce ne bude ptrebe za protivtezama, ali da i dalje imamo vrijedne entuzijaste.
Kada se govori o tome da li ce neka ilahija dosaditi ili ne, zelim da kazem da su meni mnoge ilahije i mnoge "ilahije" vec dosadile. Kad kazem "ilahije", mislim prvenstveno na neke ilahije od Sabana Burhana, koje ja ne bih slusajuci tekst (a ni muziku) svrstao u ilahije. Kad dosade Burhanove ilahije, pa mogu i nase koje su nam PRVENAC ako se ne varam.
Sve cestitke ljudima koji su uspeli da odrade jedan vrlo vrijedan kulturni projekat, i ostavili nam mogucnost da u danima predstojeceg Ramazana, ovde van Pazara stvorimo Pazarsku ramazansku atmosferu.
Sve u svemu, ilahije ce ostat', nadam se dugo, i slusacemo ih.
PutNick
09-29-2005, 23:31 PM
"O suze moje" je definitivno ispred svih ostalih (bila) bar, za mene, mada sam se vec zasitio... ali u pocetku sam se razmisljao da kupim cd samo zbog nje (koji, ruku na srce je sa vise nego drskom cenom od 400 din), ali posreci mi se pa sam ga dobio na poklon.
Uzgred... ako ima neko da stvarno voli ove iljahije, a josh nije nabavio "original" cd (koji, uzgred "peva" isto kao i onaj narezani od 30din ;)) moze da svrati, i ako mi se svidi, dobije isti na poklon. :eek:
Hašašin
09-30-2005, 02:56 AM
Steta sto se ona Emina Memic udade...Mislim steta jer nece vise imat Djulistan onaj smek koji je imao:).A i nije lose ucila ili kako neki vole da kazu pjevala one pjesmice, ovaj ilahije:)
Selam
juskos izgleda necemo imat cast da cujemo te ilahije??
ja sam jednom prisustvovala njihovom programu,ali nisu ucili nijednu od ovih ilahija sto vi pricate osim ove aman aman misecini vec sve one stare poznate ilahije ...
fingersbroken
09-30-2005, 11:43 AM
Fingers, ti izgleda smatras da je tvoje misljenje dogma. Jednostavno ne slazem se sa tobom i reko sam zbog cega. I necu da odgovaram na ovakve nekorektne prozivke. Necu ja nikog da prosvecujem ovde, mislio sam da doprinesem radu sa svoje strane. Ako smatras da mi nemamo nista autenticno a da ja islamsko i da se + moze "haplicirat na ilahije" onda je to tvoje misljenje. A ja da prosvecujem necu nekog.
Pod br 1, reci mi sta je to dogma? Jer nit mislim da mi je misljenje dogma, nit verujem da ti to ikako mozes da znas.. ipak mi reci sta je to dogma, jer nije mi jasno na osnovu cega to mislis da ja mislim (sto je vec samo po sebi jelte molim lijepo da ne kazem sta) da je moje misljenje dogma.
A drugo: vrlo si sebican. Ja te lijepo pitao da mi kazes sta je to nase a islamsko a nije nasledje tursko. (nase mislim sandzacko). Nisam te pitao da branis svoje misljenje, jer ga branit ne moras, vec te pitao da me nesto novo naucis (naucis = prosledis) jer ja licno to ne znam. A tvoj odgovor ukazuje na tvoju sebicnost jer neces samnom to da podjelis. Smrc.
And_U_Price
09-30-2005, 12:00 PM
Jedini problem je sto ponekad moras malo da se spustis na zemlju. Ponekad nadmeno ponasanje nije bas preporucljivo. Ja sam samo rekao da necu da odgovaram na "nekorektne prozivke" jer si ti rekao da treba da te "prosvetlim" a ja to nikad nisam radio. To je bio jedini problem.
Mozda ja i nisam u pravu, kad sam rekao to o ilahijama, ali si se ti pobunio sto se ja nisam a priori slozio sa tobom, pa si reagovao kako si reagovao - nekorektno.
Prema tome, nisam hteo da ulazim dalje u ovu pricu jer tako ne zelim da diskutujem, po cijenu da ispadnem sebican, zadrzacu ovo za sebe i reci da si u pravu.
fingersbroken
09-30-2005, 12:15 PM
Dje se to vidi jesam li nadmen il nisam? Mlogo si mi poletan aviceno.. To sto se ne slazemo nema nikakve veze sa svim ovim. Nit ja teram tebe da se slozis samnom, nit procenjujem da ti cinis isto. Ne znam uopste sto ocenjujes moje namere? Nisam te pitao jesam li u pravu il nisam, tebi tvoje meni moje, ja hajem razmenu misljenja pa sam te pitao za tvoje, ne bum li naucil nesto novo. Sad te floskule sto provaljujes su manje vise nebitne, mene i dalje zanima ta nasa autenticna sandzacka kulutra islamska a koja nije poreklom turska. De prosvetli me.. molim te :). Ako ima, podeli sa nama.. nije bitno ko je u pravu.. ostav se toga, to mi je najmanje bitno. Evo od sad na dalje i ubuduce ja nisam u pravu, al opet me zanima da cujem sve sto ne znam..
Hašašin
09-30-2005, 18:23 PM
And U Price reci sto jednostavno ne kazes da mi nemamo ovdje u Sandzaku nista Islamsko a da nije tursko sem wehabija doduse:).Samim tim bi pokazao da si opet taj koji je smireniji,pametniji itd,a ovako nista:(.Samo si se busao dzabe i nista nisi dokazao.
Aladdin
10-02-2005, 15:27 PM
Eto,drago mi je da ima razlicitih misljenja na ovu temu. Mada je ocigledno da cesto skrecemo sa nje. Kao i sa svih ostalih... :) Nego,jedan odgovor za Zrno... Ako mislis na koncert u Skoplju,izvodili smo sve ilahije sa naseg cd-a. Nego su bas dobre,pa ti se ucinilo da ih znas... :)
Fingers,And_U... Nema razloga za raspravama,imate pravo na svoje misljenje.
I kada je u pitanju CD,ja cu ga dostaviti nekom od admina za download. Ako ne,eto kod Rifka na MSN-u. Ko zeli,moze i original da dobije. Neko je pomenuo cenu... 400 dinara mu je delovalo drsko. Nasa je cena bila 320,a oni na prodajnim mestima moraju nesto da zarade. :) Mada se pitam,kako to da nam nikad nije mnogo da damo i po 10 eura za neke SEKE,STOJE,CECE... I nas je i nas taj cd kostao.
fingersbroken
10-02-2005, 17:32 PM
Za cijenu si upravu Alladine. Nije cijena nista opasno za original cd 5 eura nije puno. Ne moze se od toga sad nesto zaradit pa da kazemo cilj jebila zarada. To potvrduje i tvoja volja da dozvolis besplatan download (videcemo dal to prostor dozvoljava, a mislim da pored toga drugih prepreka nema).
Sto se tice drugih stvari, rasprave nisu opasne jer se ne radi o svadjama vec o otvorenoj razmeni misljenja. To ohrabrujemo.
A ovi postovi koji vec vise iskacu iz teme, ili je se pak nikako ne ticu, su ukonjeni.
Alladine sellam,
Sto se tice downloada mozemo postavit... ti mi daj mp3 pa cu ja postavit da ima za download
Samo mi se javni
PS. Ovde emir :)
Ene ga Emir, ti , sta ima :)
Aladdin
10-03-2005, 04:27 AM
ve alejkumu selam Dostavicu ti cd brate. :)
Hašašin
10-03-2005, 04:37 AM
Hajde hairli da imamo i CD ovdje za download:).Da cujete sta su ilahije sad...:)
fingersbroken
10-03-2005, 08:31 AM
Eto.. stvar sredjena. Prve sandzacke ilahije na prvom otvorenom sandzackom forumu. Prava stvar :)
Maryam
10-03-2005, 10:30 AM
Ja sam protiv downloada tih ilahija. Barem za pocetak nekih par mjeseci neka se prodaju. Uostalom ko ce onda kupit taj CD. pa moraju se i tu troskovi pokriti. Ni tu pare ne padaju sa neba.
Dajte, odgodite taj download barem za neko vrijeme. Barem da se pokriju troskovi snimanja pa onda stavljajte na forumu.
Sad ce na mene da navali bujica napada za ovaj moj stav al stacu tako je to. Ja licno necu da downloadujem i da stavite link.
Ako Bog da kad odem u Pazar kupit cu par CD-ova, nije mi i ne smije biti zao dati za to pare. Kad samo razmislim na kakve gluposti ljudi trose pare.
Eh eto, sad navalite u napad. (salu na stranu)
ma svaka tebi cast, ali ti mozes lijepo dat i donaciju da im pomognes nekoliko eura za dvije ili tri nule :D
sta fali?
Salim se...
Ma mi smo naopak narod, da su te iljahije iz nekog drugog grada one bi se dobro prodavale, a ovako....
fingersbroken
10-03-2005, 11:34 AM
Al maryam, mozda si nesto previdela: album nije frishko, on je u opticaju vec mozda skoro cijelu godinu (aladdin moze reci precizno). A svi oni koji mogu do foruma doci oni do istog albuma mogu i na drugi nacin, vjeruj, jer nece forum sam po sebi to pospesiti a ni sprijeciti. Medjutim, nesto veliko na forumu vec postoji sto van njega ne znam dal je imalo (a nadam se da jeste): dobili smo halaluk od organizatora tako da ko god ga dowlnloaduje sa te strane bit ce mu halal. A kao sto si vidjela ovo je mahom pokrenuto zarad onih iz dijaspore :).
A tu informaciju o prodavanju opet vjerovatno aladdin najbolje ima. Pa ako on misli da se ne isplati (kad vec o isplativosti pricamo) on vjerovatno ne bi sam vec nudio da nam dostavi cd. Sta vise, ja se iskreno nadam da ce to prodaji i doprinjeti :). Vjerovali ili ne... ipak je i to moguce.
selam
jer sam malo matuf oko koriscena foruma :),ja bih da pitam gde da nadzem te ilahije ???
fingersbroken
10-03-2005, 14:44 PM
Kad budu tu, lako ces ih nac :)
Eto.. stvar sredjena. Prve sandzacke ilahije na prvom otvorenom sandzackom forumu. Prava stvar :)
ja pomislih da su vec tu :)..ali hele nejse ..prisaboricu jos
Maryam
10-18-2005, 12:27 PM
Hej ja kupih CD Sandzackih ilahija. E pa meni se najvise svidjela ilahija "NAD SANDZAKOM", a mozda tu malo udara moja nostalgija.
Imam zamjerku Aladinu, kako to da raspored stampe na omotu i pjesama na CD-u nije identican. U buduce nemoj te to dozvolit, izgleda malo neprofesionalno.
Ja licno smatram album dobrim, drukcijim i drago mi je zbog toga. Nekoliko ljudi je ovdje u Sarajevu je culo ilahije i pravo im se dopada. Pitaju da im narezem CD al rekoh zaklela sam se da necu koristit pirateriju pa ce morati sacekati kad drugi put odem u N.P.
Poruka za Aladina:
Ti na ovom albumu ko Dzemaludin Latic ne ovim bosanskim albumima ilahija (hahahah). Salim se.
Moram da te pohvalim za textove, cak su i bolji od muzike. Cim sam kupila CD, prvo sam procitala textove jer mi nije bio pri ruci player, i bila sam zbilja odusevljena i ganuta. A kasnije trebalo mi je malo vremena da mi se uho privikne na muziku. I opet kazem SUPER JE!!!
Evo ostalo je jos samo aladin da dodje ili da se ja i on cujemo i da se iljahije nadju i na sajtu.
:)
Aladdin
11-14-2005, 12:16 PM
Da te Allah nagradi za te lijepe rijeci sestro! :) Pripremamo drugi album inshaAllah,a greska u redosledu na prvom se je omakla na odredjenom broju cd-a,pri procesu umnozavanja. EMIRE,ukoliko ti ne bude muka,negde pri povratku kuci navrati do mene za cd brate. Halali sto ti ga do sada ne dostavih. SAMO DA ZNATE,HALAL DOWNLOAD I UMNOZAVANJE. :)
Dobavio sam cd, ali su pesme snimljene u internet klubu, evo sad trazim po kompjuteru ali izgleda da nemam. Inshallah kad odem u Internet klub potrudicu se da posaljem.
Uskoro ce biri na sajtu inshallah.
Evo na adresi www.sandzak.co.yu/Hor_Djulistan (http://www.sandzak.co.yu/Hor_Djulistan)
mozete skinuti sve pjesme
The_Massacre
11-28-2005, 17:26 PM
hmmmm ...... ne !!!!! Definitivno ne !!!!!!! Nije zato sto ih ne gotivim, naprotiv, ali nase ilahije u mnogome podsecaju na neke decije pesmice koje smo kao mala deca ucili u mektebima !!!!!!
P.S. Aziz Alili ruljes :):)
Do skora nismo imali ni jednog skolovanog coveka, sada ih elhamdulilah ima mnogo.
Politika je bila strana rijec, sad ima vise stranaka nego zgrada u Pazaru.
Elhamdulilah skoluju se ljudi, i polako brate bice i nasih iljahija koje ce moc da pariraju Bosanskim.
Budimo zadovoljni onim sto imamo i pomozimo da se to unapredi, a takvim komentarima nista nisi postigao sem sto si mozda nekog uvrijedio.
Birdum-Bardum
11-29-2005, 07:17 AM
Ne, ne, Masakr je fino rekao da... nije da ih ne gotivi..., vec ga podsjecaju na djecije pjesmice iz Mekteba. :) A naravno je da on pruza podrsku takvim projektima. Dakle, obojica ste u pravu. Takvi smo kakvi smo i streba biti sve bolji i bolji. :)
Hvala.
Aladdin
12-05-2005, 03:23 AM
Massacre,Birdum Bardum,imate i vi pravo na misljenje. Cijenim ja to. Medjutim,upravo taj Aziz Alili kog ti pominjes,dao je odlicne komentare vezane za cd. Nije cudo to sto vam se ne dopada,cudan je taj vas nagon da omalovazite sve sto potice sa nasih prostora. Pitam se samo,kako li se medju najistaknutijim poznavaocima duhovne islamske muzike ne nadjose oni,koji ce sa ovolikom dozom omalovazavanja progovoriti o cd-u?!
Valjda zato sto cijene svaki trud koji insan ulozi...
Hvala Dragom Allahu,te postoje i oni kojima se dopalo. Zbog takvih vrijedi stvarati,bili oni u Pazaru,Skoplju,Podgorici,Sarajevu... No,hvala i vama.
Maryam
12-05-2005, 09:54 AM
Sellam,
Ovako Arabeske nisu bosanske ilahije vec ako cemo po teritorijalnoj pripadnosti to su Hrvatske ili ti Zagrebačke ilahije.
No meni su ilahije super, upravo iz razloga sto slusam dubinu njhovog teksta. Potrudite se da dozivite ono sto izvodjac govori, ili ono sto je kreator ilahije dozivio u tim trenutncima.
Tekstovi su izvrsni, muzika je dobra, a bit ce josh bolja ako Bog da.
Aladdine ti se nemoj tako lahko ljutiti. Ovo je forum i ljudi mogu napisati svoje stavove. A ti samo nastavi sa svojim radom i trudom i bit ce to insallah dobro.
Sellam
Birdum-Bardum
12-05-2005, 12:55 PM
Aladdine, bojim se da si preostro shvatio nase komentare. Ja nijednog momenta nisam rekao da mi se ilahije ne svidjaju, vec sam rekao da su to kod nas poceci i da je to jos u djecijoj fazi i da treba jos dosta, dosta tradicije pa da se dodje na jedan pravi nivo, da budemo bas cifra u ilahijama.
Ti si me sad bas razocaro, ja kad pomislih da si samokritican, a ono ti nisi, i ako neko nije rekao da je to izvanredno, sjajno, bajno, extra, super, nevjerovatno onda mu se automatski ne svidjaju i protiv je toga. Zao mi je sto je to tako. Ako se tako pristupa stvarima nece se napredovati.
Zao mi je ako si u mojem pisanju vidio neku zlu namjeru, jer je nema.
Samo naprijed, nastavite da radite sto radite.
Hvala.
Aladdin
12-07-2005, 04:20 AM
E,sad vi mene niste dobro razumjeli... Ne znajuci ko ste,samo sam se zabrinuo da nije rijec o onima koji nisu ni poslusali cd,a odmah su ga okarakterisali kao los. Hvala vam na iskrenim namjerama,i priznajem da sam malo prenaglio. Dali smo sve od sebe za ovaj,a obecavamo duplirani trud za iduci cd. Vrijeme ce nas uciniti zrelijima,a zrelost uspjesnijima... Allah hafiz,selam. :)
Maestral
12-07-2005, 10:05 AM
Meni su se illahije sa ovog cd puno svidjele. Hvala sto ste omogucili da ih mozemo downloadovati. Sledeci vas cd inshallah kupujem
suvereni
11-19-2006, 00:21 AM
postoje ILAHIJE :)
i postoje POBOZNE MUSLIMANSKE PESME :D .
A postoji i razlika... velika razlika izmedju te dvije kategorije
I ne valja ih brkat
Maestral
11-19-2006, 21:31 PM
Hajde nam sad objasni sta je razlika izmedju illahija i poboznih muslimanskih pjesama
ibnIsmail
11-19-2006, 22:11 PM
de ti nama objasni koja je razlika izmedju plastichnih i prirodnih Ruzha
:D
suvereni
11-21-2006, 12:29 PM
Ilahije su pjesme koje su napisane iz Bozanskog nadahnuca i ciste ljubavi i ceznje prema Allahu dz.s.,Poslaniku a.s....
a pobozne muslimanske pjesme nastaju dobijanjem ''zuljeva na mozak'' i zarad neke dunjalucke koristi ;para,slave...ili cisto da bi bile napisane.
ibnIsmail
11-21-2006, 18:48 PM
aferim jarane:)
Maestral
11-21-2006, 19:33 PM
Ilahije su pjesme koje su napisane iz Bozanskog nadahnuca i ciste ljubavi i ceznje prema Allahu dz.s., Poslaniku a.s ....
a pobozne muslimanske pjesme nastaju dobijanjem ''zuljeva na mozak'' i zarad neke dunjalucke koristi; para, slave ... ili cisto da bi bile napisane.
Zanimljiva definicija
Birdum-Bardum
11-23-2006, 14:28 PM
Treba ovdje naglasiti i to da je jako vazno i ko pjeva ilahiju. Ako je pjeva neko kome je cilj dunjaluk ili nesto slicno tome, onda je on svojim stanjem pretvara u poboznu muslimansku pjesmu i time skrnavi ilahiju, zbog toga oni treba da se zadrze na poboznim muslimanskim pjesmama i da ne idu dalje.
A ako ilahiju pjeva neki ashik, zaljubljenik u Allaha Uzvishenog onda je to tek tada prava ilahija, jer oni kada uche ilahiju "okrenuti" su Allahu a ne publici.
Dakle, veoma je tesko uchiti ilahiju, ali valja se truditi.
Hvala.
suvereni
11-28-2006, 23:52 PM
Imao sam prilike da slusam Djulistan uzivo
i mogu reci da mi se svidjelo.
Nesto manje ,nesto vise ,
ali ipak toga nema kod nas jos uvijek(ja se nadam da ce bit)
A Djulistan bi opet isao da slusam .
Aladdin
05-23-2007, 20:36 PM
Novopazarski "HOR DJULISTAN" priprema svoj drugi album ilahija.
Gosti koncerta "NAD SANDZAKOM" koji se je u prepunoj novopazarskoj hali sportova odrzao 15. aprila 2007. godine bili su hfz. Aziz Alili, Aldijana Tuzlak, Elma Sinanovic i Adnan Kukuljevic.
Premijerno je izvedena ilahija "La illahe illallah" koja ce se naci na novom albumu. Izvodi je Elvir Bogucanin.
Ako je zelite poslusati, evo linka:
http://rapidshare.com/files/32975659/La_ilahe_illallah_-_Elvir_Bogucanin.wma.html
HOR DJULISTAN je poslije ucesce na manifestaciji "Pod zastavom Muhammeda s.a.v.s" dobio poziv i uzece ucesce na velikom koncertu "Moj ummete", koji ce se odrzati na stadionu Kosevo 28.juna u Sarajevu.
ELVIR B.
06-01-2007, 19:46 PM
Aznaida hvala na ovoj temi i hvala svima sto podrzavaju rad hora Djulistan.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.