View Full Version : Rahmetli Alija Izetbegovic
Maryam
10-19-2005, 09:52 AM
Danas je godisnjica smrti prvog predsjednika predsjednistva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovica!!!
Allahu Jerham,
rahmetli Alija je bio lider kojeg ce Bosnjaci dugo pamtiti. Cio zivot se borio za dostojanstvo i cast svoga naroda, podsjecao nas da se slabi svete a da jaki prastaju, odvracao od mrznje i iskljucivosti.
Birdum-Bardum
10-19-2005, 11:29 AM
Neka su Allahova Milost i Rahmet na njega.
galaksija
10-19-2005, 15:43 PM
Da mu Allah dz.s. podari dzenetske baste.
ul_8mart_br?
10-19-2005, 16:04 PM
To je Allaha dz.s. emer da je u svojim predsudnim trenucima, bosnjacki narod imao lidera kao sto je bio rahmetli Alija Izetbegovic. Pored svih ucjena i pritisaka nikad nije prestao biti covjek i mumin. Zaista sam ponosan sto pripada mom narodu.
Da ga Allah dz.s. nagradi dzenetom.
resko
10-19-2005, 16:56 PM
sellam alejkum
ko cita ovo nek prouci i dovu za rahmetli Aliju Izetbegovica. Da mu allah da dzenet. AMIN
fingersbroken
10-19-2005, 17:03 PM
Amin.
orange
10-19-2005, 19:45 PM
Amin! :(
AMIN.
Da mu Allah dz.s. podari dzennet i da narod ne zaboravi njegovo djelo
Hašašin
10-20-2005, 03:56 AM
Amin.
And_U_Price
10-20-2005, 05:01 AM
Neka mu je rahmet dusi i da ga Allah dz.s. nagradi lijepim Dzennetom. El-Fatiha
Najveci covek u istoriji naroda kog je predvodio ... Da ga Allah nagradi bascama Dzennetskim !
fahrudin
10-22-2005, 08:00 AM
Amin, da mu se Allah d.s. smiluje a da nas ucini istrajnim i strpljivim na pravom putu ko sto je on bio. :)
Maryam
10-24-2005, 09:55 AM
Amin !!!
Sultan
10-19-2008, 10:51 AM
08.08.1925.-19.10.2003. ALIJA IZETBEGOVIC
19.10.2008.
Danas se navrsava pet godina od smrti najveceg medju Bosnjacima.
Covjek koji nije popustao pod pritiscima i koji je u presudnim trenutcima ustao i poveo Bosnjake u odlucujucu borbu protiv cetnicke agresije.
Covjek za kojeg se sa punim pravom moze reci da je OTAC BOSNJACKE NACIJE.
Zalosno je da poslije njega nema politicara koji bi bio kadar da se izbori sa smutnjom koju ovo vrijeme nosi i da povede Bosnjacki korpus ka boljem sutra.
Dok ovo pisem ne mogu a da ne uputim kritike svima nama kao pojedincima i kao pripadnicima Bosnjackog korpusa.
Na dan kada se navrsava pet godina od smrti rahmetli Alije Izetbegovica nigdje ni jedne vijesti koja bi propratila ovaj datum.
Pocev od Sandzak News-a, preko site-a BNV-a, a da ne pominjem zonu sumraka i opstinski site.
Svi se busamo Bosnjastvom i svi smo jaki na rijecima ali kada su djela u pitanju tu se gubimo i nestajemo polako.
Mozda ce neko reci pa nedelja je bila, neradni dan, i dace nam jos mnostvo kvazi opravdanja ali za ovakvo ponasanje nema nikakvog opravdanja niti se treba tolerisati.
Upravo ovo je ono sto srpska nacionalisticka politika polako ostvaruje u Sandzaku.
Podjele medju Bosnjacima na politickom nivou, podjele na vjerskom nivou, zaboravljanje proslosti, zaboravljanje velikih datuma, znacajnih ljudi u Bosnjackoj istoriji, brisanje svega sto podseca na nas!
Sve ovo govori mnogo o nama kao Bosnjacima.
Cak nam ni vrijeme u kojem zivimo i bliska proslost u kojoj smo bili svjedoci krvavih igara kojima je bio cilj unistenje Bosnjaka nije promjenilo nacin razmisljanja i nije nas uspjelo probuditi iz vjekovne pospanosti u koju nas iz dana u dan zele sve vise gurnuti pocev od vrha drzave preko nasih poltrona koji za taj isti vrh rade.
Na kraju mi ne preostaje nista vise osim SRAM NAS BILO, TREBAMO SE STIDJETI NASIH POSTUPAKA I NASEG NACINA POIMANJA DANASNJICE I OLAKOG PRELAZENJA PREKO PROSLOSTI!!!
Nek ti je vjecni rahmet dragi predsjednice i neizmerno hvala za sve sto si uradio za nas!!!
sandzak beg
10-19-2008, 11:06 AM
Kao što je Rahmetli Alija Izetbegović kazao, neka nas njegove misli i dalje vode kroz život.
Možemo oprostiti ali nikad nikad zaboraviti!
Ja izdati ne znam!
A prevariti ne umijem!
bosnjak
10-19-2008, 11:39 AM
Ličite na narod iz koga potječete. Potrudite se da ličite na taj narod. Taj narod nešto voli, a nešto ne voli. Volite ono što on voli, ne volite ono što on ne voli, pa ćete ličiti na taj narod. Taj narod je hrabar. Taj narod je pametan. Ne treba vas biti sramota da ličite na taj narod, pa makar dijelili s njime, možda, i neke mahane. Jer, nije naš narod savršen, jer nema savršenog. Ali ne treba bježati od toga. Ličite na taj narod."
...Još da citiram svog omiljenog pjesnika:
'Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!" 12.1.1994.
"Bosnom nikad niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo." Alija IZETBEGOVIĆ
AMIN.
bosnjak
10-19-2008, 11:46 AM
Evo jednog zanimljivog teksta koji je pomalo zaboravljen :
Alija Izetbegović
Islam je najbolji Muslimani to nisu
Govor Predsjedatelja predsjednistva BiH na summitu Organizacije islamske konferencije 11. 12. 1997.
Bismillahir-rahmanir-rahim
Postovani gospodine Predsjedavajuci,
Vasa visocanstva i ekselencije,
Draga braco i sestre,
Smatram velikom privilegijom sto mi se pruzila prilika da govorim na ovom znacajnom skupu muslimanskih zamalja. Upravo se vracam sa Konferencije u Bonu. To je bila specificna konferencija posvecena Bosni na kojoj je razmatrana situacija u mojoj zemlji i donesene neke vazne odluke. Nazalost, termini odrzavanja ovog Samita i konferencije u Bonu su se podudarili, pa sam u mogucnosti da vam se tek danas obratim. Hvala vam na toj izuzetnoj prilici.
Postujuci vase vrijeme i danasnji program Konferencije, ja cu se u svom izlaganju osvrnuti samo na jednu temu: Istok i Zapad i moja Bosna izmesu njih. Ideju za ovu temu dalo mi je moje posljednje putovanje koje je jos u toku. U sedmici koja upravo zavrsava poletio sam iz Bosne u Saudijsku Arabiju na konferenciju o obrazovanju, zatim u Evropu na konferenciju u Bosni i evo me danas u Teheranu na Islamskoj konferenciji. To je i: Istok-Zapad-Istok.
Mislim da prilicno dobro poznam ova oba kraja svijeta. Na mom putovanju saznao sam i neke nove cinjenice, dobre i lose. Saznao sam ohrabrujucu cinjenicu o pet milijuna ucenika i studenata u Saudijskoj Arabiji, ali i zalosnu o 68,5% nepismenih u jednoj drugoj muslimanskoj zemlji. Druga dobra vijest, koju sam upravo cuo je 20 milijuna ljudi koji pohasaju neku od skola u Iranu, a losa da je nepismenost mesu zenama skoro u svim muslimanskim zemljama nedopustivo visoka. Ćene cine polovinu ljudskog roda. Neobrazovana zena ne moze podici i odgojiti generaciju koja ce voditi nase narode u 21. stoljece. Oprostite mi sto cu biti vrlo otvoren. Lijepe lazi ne pomazu a gorke istine mogu biti ljekovite.
Zapad nije ni pokvaren ni degenerisan. "Truhli Zapad" - ovu samoobmanu komunisticki sistem je skupo platio. Zapad nije truhao. On je jak, obrazovan i organiziran. Njegove skole su bolje od nasih i njegovi gradovi su cisci od nasih. Nivo ljudskih prava na Zapadu je visi, a socijalna briga za siromasne i manje sposobne bolje organizovana. Zapadnjaci su uglavnom odgovorni i tacni ljudi. Takva su moja iskustva sa njima. Znam takoser i tamne strane njihovog napretka i ne gubim ih iz vida.
Islam jeste najbolji - to je istina, ali mi nismo najbolji. To su dvije razlicite stvari koje cesto zamjenjujemo.
Umjesto da mrzimo Zapad, takmicimo se s njim. Zar nam Kur'an nije to upravo naredio: "Natjecite se u dobru..." Pomocu vjere i nauke i sada mozemo stvoriti snagu koja nam je potrebna. Istina je da je to dug i tezak put, to je tegobno penjanje uz planinu, ona uzbrdica o kojoj govori Kur'an, ali drugog puta nema.
Zato osnivajmo svugdje fondove za skolovanje. Neka nijedno nase dijete ne ostane van skole. Bogate muslimanske zemlje treba u tom vaznom poslu da pomognu siromasnim. Uradimo to vec danas ili zakazimo odmah danas posebnu Konferenciju za to.
Neki ljudi misle da se prednost moze postici terorom. To je zabluda koja se opasno siri. Terorizam je izraz nase sadasnje i moguci uzrok nase buduce nemoci. On nije samo nemoralan nego i neproduktivan. Nemoralan, jer ginu nevini ljudi, a neproduktivan, jer nikad i nigdje nije nista rijesio. Terorizam su odbacili svi ozbiljni politicki pokreti u historiji. Mislim da ga je Kur'an izricito zabranio poznatom recenicom: "Ko ubije nevinog covjeka kao da je pobio citav svijet..." Ima, nazalost, ljudi koji to zaboravljaju.
A sada nekoliko rijeci o Bosni iz koje dolazim.
Spomenuo sam Istok i Zapad. Bosna se nalazi na razmesu ta dva svijeta, na Velikoj granici, kako to mi volimo reci. Svaki deseti Bosnjak poginuo je u minulom ratu. Tako visokom cijenom platili smo pravo na opstanak i slobodu. Zato ne dopustite da se ucini nova nepravda Bosni. Porucite svima da je za vas Bosna sveta zemlja jer je natopljena krvlju nevinih ljudi, vase brace po vjeri.
Neke zapadne zemlje su nasi prijatelji. Raspoznacete ih po tome sto pomazu Bosni, podrzavaju njen integritet. Sarasujte s njima na ovom historijskom zadatku, beskrajno vaznom iz mnogih razloga za nas i za vas pa i za civilizovani svijet u cjelini, jer Bosna je veliki eksperiment koji se tice svakog muskarca i svake zene na svijetu. Nesretniji dio naseg naroda ostao je prije vise od jednog vijeka izvan Bosne i Hercegovine i danas zivi kao manjina u Srbiji, odnosno Jugoslaviji, u regiji koja se zove Sandzak. Ja apelujem na vas da Bosnjacima-muslimanima Sandzaka priznate status muslimanske manjine u Organizaciji islamske konferencije.
Na kraju zelim zahvaliti iranskoj vladi za domacinstvo ove Konferencije, velikom iranskom narodu za podrsku i pomoc koju nam je nesebicno pruzio, posebno u toku rata, a svima vama za sve sto ste ucinili da pomognete mojoj zemlji u najtezim trenucima njene istorije. Hvala!
Teheran, 11. XII. 1997. godine
Birdum-Bardum
10-19-2008, 12:09 PM
Alija Izetbegović - Odvažnost življenja I (http://www.youtube.com/watch?v=vf0FQ9_OfwI)
Alija Izetbegović - Odvažnost življenja II (http://www.youtube.com/watch?v=1A70pwe_hiU&feature=related)
Alija Izetbegović - U službi Bosne I (http://www.youtube.com/watch?v=MB8lh-fCXZ4&feature=related)
Alija Izetbegović - U službi Bosne II (http://www.youtube.com/watch?v=cO8cf6mVbJ0&feature=related)
Alija Izetbegović - U službi Bosne III (http://www.youtube.com/watch?v=mj34izfHb7s&feature=related)
I naravno:
Muslimanski narod neće nestati! (http://www.youtube.com/watch?v=YoRTaw9dOUY&feature=related)
Neka je vječiti rahmet na njega.
Sultan
10-19-2008, 12:35 PM
Super je ovo sto mi znamo da citiramo rijeci naseg rahmetli predsjednika ali kada treba da odamo priznanje njegovom radu i djelima, da obiljezimo pet godina od njegove smrti tu zatajimo.
I ovo malo medija za koje se moze reci da su Bosnjacki (govorim o nama u Sandzaku) nisu uspjeli da postave kao udarnu vijest i da obiljeze ovaj datum.
Mislim da se ovakve greske ne smiju ponavljati i da moramo nauciti da radimo planski odnosno da unapredjujemo nas rad na svim poljima.
Ovo je jednostavno bruka za nas Bosnjake i treba da se stidimo naseg ponasanja.
Kada treba da se busamo kako smo mi ti koji se bore za Bosnjastvo tu smo prvi ali kada treba da se sjetimo nasih velikana i da obiljezimo vazne datume onda zatajimo!
Mislio sam da ce to sve drugacije biti organizirano i jedino sto me je interesovalo da li ce u zoni sumraka i na tv medijima danas pomenuti ovaj datum i rahmetli Aliju ali izgleda da je celokupno Sandzacko drustvo primilo anesteziju i utonulo u san iz koga ce se tesko probuditi!!!
sancak
10-20-2008, 13:08 PM
Kad pogledamo u kakvom halu se nalazimo..dodje nam tesko.Kad pogledamo u kakvom halu cemo biti u skorije vreme..postaje jos gore.. ALI KAD NISMO SVESNI SVOJE PROSLOSTI I NE CIJENIMO ONO STO JE NASE !! tada smo IZGUBLJENI Danas smo na zemlji radi njega,danas smo bosnjaci radi njega... da mu Allah da vecni rahmet.
Sultan
10-20-2008, 13:50 PM
Kad pogledamo u kakvom halu se nalazimo..dodje nam tesko.Kad pogledamo u kakvom halu cemo biti u skorije vreme..postaje jos gore.. ALI KAD NISMO SVESNI SVOJE PROSLOSTI I NE CIJENIMO ONO STO JE NASE !! tada smo IZGUBLJENI Danas smo na zemlji radi njega,danas smo bosnjaci radi njega... da mu Allah da vecni rahmet.
Danas i oduvijek smo na zemlji radi Allaha dz.s. i Njegove volje!
Rahmetli Alija je samo radio ono sto bi svaki Musliman trebao raditi i bio je onakav kakvim bi svaki od nas Bosnjaka trebao biti.
Izborio se za Bosnjake onako kako se niko nije!
A da smo IZGUBLJENI to jesmo i nadam se da cemo se sto prije pronaci jer tumaramo u krug a udaramo u coskove!
E to je nas hal, smijesno zalostan i nevjerovatan istovremeno!!!
tranzicija
10-20-2008, 13:59 PM
Ko zaboravlja historijskog vođu?
Sramotna je indolentnost političkog vrha i šutnja intelektualne elite...
Peta godišnjica smrti Alije Izetbegovića u Bosni i Hercegovini prošla je skoro nezapaženo.
Posebno je to karakteristično za Sarajevo, gdje je tek u jednoj mjesnoj zajednici organizirano sjećanje na prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne BiH, a Mladi SDA položili su cvijeće i proučili Fatihu na njegovom mezaru.
Njegovo čedo - Stranka demokratske akcije - nije željelo remetiti mir tokom vikenda, pa se čelnici najjače partije u Bošnjaka okupljaju danas. Brojne kulturne organizacije i uzdruženja intelektualaca, nastala upravo zahvaljujući velikom Izetbegoviću, i ne oglašavaju se, a da o okruglim stolovima, simpozijima i sličnim aktivnostima i ne govorimo.
Sramotno!
Dok svake godine širom Turske organiziraju brojne manifestacije u čast lika i djela Alije Izetbegovića, u BiH se o njemu govori - ilegalno!
Razlozi za to teško su objašnjivi. Bošnjaci se, odista, nemaju čega stidjeti kada je Izetbegović u pitanju. Mogu se i trebaju sramiti samo njegovi politički nasljednici koji su ga i prečesto zloupotrebljavali i još češće izdali. U godinama nakon smrti, Izetbegović je doživio cijeli niz uvreda aktivnostima onih koji su ga naslijedili...
Izvor: Dnevni avaz
The Bosniak
10-20-2008, 19:07 PM
Pjesma koju je Izetbegović napisao u bolničkom krevetu
Rahmetli Alija Izetbegović je 10. oktobra 2001. godine, dok je bio hospitaliziran u KCUS-u, napisao pjesmu "Poruka sebi".
Papir na kojem su bile ispisane riječi, na dan Izetbegovićeve smrti, 19. oktobra 2003. godine, Bakir je pronašao u fioci očevog bolničkog kreveta.
Poruka sebi
Ostani uspravan
Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda
Kojim god putem da kreneš
Na kraju čeka smrt
I sve se završava propašću
I ti ćeš umrijeti
I ovaj svijet će umrijeti
Zato ostani uspravan.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.