PDA

View Full Version : Prijateljska ljubav

Maryam
10-21-2005, 10:53 AM
Sta mislite o ljubavi na prvi pogled ali prema svjem drugu ili drugarici.
Da se razumijemo nije rijec o homoseksualizmu. Vec meni se desilo kad sam upoznala jednu prijateljicu imala sam osjecaj da je oduvijek znam. Sto je ona isto za mene rekla. Jednostavno odmah smo se na prvoj kafi druzile kao da se znamo cijeli vjecnost. I zbilja je volim kao sestru!!!

Tad je ona meni rekla "Znas, kazu da kada se dvije duse na ezelu sretnu, pa se desi da se ponovo na dunjaluku sretnu, one se prepoznaju i tada imas osjecaj kao da nekoga znash cijelu vjecnost"

A sto se tice ljubavi na prvi pogled to je malo precijenjeno. Ljubav je pruzanje i davanje, a ne neki pogled.

Emir
10-22-2005, 11:54 AM
Imam loshe iskustvo sa prijateljstvom na prvi pogled :)
U dosta slucajeva kada sam se postavio prema nekom kao prema dobrom prijatelju svasta se ispostavilo, tako da se trudim da imam jedan gard prema ljudima dok ne vidim ko su i sta su. Preko interneta je tesko steci sliku o nekom na osnovu chata jer su rijeci hladne, ne mozes da vidis kada se neko sali, a kada ne.
Ovo sto sam ispisao odnosi se na druzenje ovako uzivo. Znaci licno ja mislim da prvo treba dobro upoznati covjeka da bi ga mogli smatrati kao dobrog prijatelja.

fahrudin
10-22-2005, 14:55 PM
ako hoces da vidis koliko ti je neko prijatelj, potrazi mu novac u zajam :)

Emir
10-22-2005, 15:26 PM
Pa nije to bas neko merilo...
Sta mi smo prijatelji i ti nesto nisi pri parama ili imas troska velikog pa ti mnogo trebaju. On ti potrazi i ti mu ne das. Znaci ti mu nisi prijatelj.

Phikret
10-22-2005, 15:42 PM
Da bi neko sa nekim postao prijatelj treba mnogo vremena. Mislim da prijateljstvo na prvi ppogled ne moze dugo da traje. To znam iz iskustva (svog) i iskustva mojih prijatelja (najvise prijateljica). Kazem najvise prijateljica, jer je poznato da su zene sto se kaze "toplije" i osecajnije (mada ovo ne mora da bude tacno), te tako lakse stupaju u kontakte i druzenja sa drugim ljudima (zenskim bicima). Medjutim takva na brzaka steknuta prijateljstva na jos veceg brzaka pucaju i to veoma cesto vrlo burno, pogotovo god devojaka.

P.S. Nisam sovinista ;), to je moje trenutno ubedjenje :)

fingersbroken
10-22-2005, 21:45 PM
Ovdje se ne radi o tome da VI HOCETE DA BUDETE FINI ODMAH NEKOM, ili da POKUSATE, ovdje se prica o necem sto JEDNOSTAVNO JESTE!!! To naidje samo.. to se desava spontano.. to se ne planira.. to se osjeca. Ako se radi o osobama suprotnog pola onda se to zove i zaljubljivanje, a ja tu rijec ne hajem da koristim objasnio sam vec negdje. Tu se upravo radi o ovom sto je Maryam spomenula, i ukoliko je to slucaj onda se takve osobe bolje poznaju od prvog trena nego neke koje cio zivot provedu zajedno. Mozda ta osoba ne zna tacno sta vas je kroz zivot zadesilo jer nije bila tu da to svedoci, ali svako ko vas poznaje dobro zna kako stvari uticu na vas i sta bi vas izbor u raznim situacijama bio. Zna dakle razloge vasih odluka, vasih svidjanja i nesvidjanja, zna dakle vas. A stvari koje se desavaju oko vas su takve a mogle su bit i drugacije.. to vas ni najmanje u sustini ne mijenja. Ja ovu ljubav razumijem kao ljubav onog sto je stvarno, a sve drugo su zaljubljivanja u fatamorgane. Allahimanet.

zucky_85
10-22-2007, 15:41 PM
Fatamorgana! Tu riječ sam toliko puta čula i nikad nisam kontala da kod jedne,svesne,razumne osobe fatamorgana može da prođe.Ono,da se joj se desi i da ta osoba ne shvati da je u nekoj prevelikoj zabludi.Sve mi se činilo da je ta riječ namerno konstruisana ne bi li se odnosila na one demek "manje svesne".Kaaattt...u poslednje vrijeme mislim da sam i ja rob više fatamorgana,uključujući i ove nekakve prijateljsko-ljubavne odnose i veze...mislim da je veći deo naših života podložan umišljanju,tek kad se oslobodimo nekih stega,kad otvorimo oči,kad nam srce bude skroz željno da bude čisto(ne može ono biti skroz čisto jer je to već preteška faza ali nijet je bitan),tek tad mislim da će nam i prijateljstva i ljubavi biti približne onim pravim.Brak u takvom nastojanju će već biti ono PRAVO!

Moradoh se uključit malo u ove druge teme jer su mi ,iskreno ,ova previranja oko Mešihata,Muftija itd. postala zamorna,dobili smo reisa,dobili smo Refresh Mešihat i videćemo kako će stvari dalje ići.Treba stati više,bolno je na osnovu ovih mnogih postova "ovde" i "tamo" gledati ,kako se upravo ovo o čemu govorismo(fatamorgana nad fatamorganama),pojavljuje kao zid među nama i kvari mnoga prijateljstva koja su mogla biti stvorena.
Selam!:)

refresh_image
10-22-2007, 18:58 PM
Moradoh se uključit malo u ove druge teme jer su mi ,iskreno ,ova previranja oko Mešihata,Muftija itd. postala zamorna,dobili smo reisa,dobili smo Refresh Mešihat i videćemo kako će stvari dalje ići.Treba stati više,bolno je na osnovu ovih mnogih postova "ovde" i "tamo" gledati ,kako se upravo ovo o čemu govorismo(fatamorgana nad fatamorganama),pojavljuje kao zid među nama i kvari mnoga prijateljstva koja su mogla biti stvorena.
Selam!:)
A kud nadje "refresh mesihat" (obzirom da sam ja stavio nick sa "refresh"):cool: Ja bih prije rek'o da smo dobili jedan "domestos mesihat" (izbacen velikom nuzdom sopocanskih popova)... A prijateljstva, ko kaze da kvarimo prijateljstva, mi (ja npr.) sa njima prijateljujemo godinama, iz dana u dan sve vise i sve jace je nase prijateljstvo, nakon svake nase pobjede, oni postaju sve privrzeniji nama, tako da je to postalo vise "vodjenje ljubavi", sa otkrivanjem svih njihovih mazohistickih poriva (vole da ih bijemo, bicujemo, navikli su na to, ne mogu vise bez toga):D

Cilim
10-22-2007, 20:13 PM
To brate..Samo nastavi tako.Stvarno bi te bilo grehota banovat jer si tako tako zanimljiv,da ne kazem neodoljiv sa tvojim ubitacnim postovima...Jaoj ne daj Boze da sam zensko...

refresh_image
10-22-2007, 20:59 PM
Cilime, jel' mi se to nabacujes, na jedan malo ovako indirektan nacin... Pratis me u stopu svaki dan, a govoris da ti vise nisam drag...:D

BACKMEN
03-07-2009, 13:14 PM
Hm...prijateljsrvo na prvi pogleda.
Na te stvari se može gledati sa najmanje 2 opcije,medicinska i psihološka..
Počeću prvo sa psihološkom stranom:
Naučno je dokazano da u kontaktu,interakciji s ljudima više od 30% mi se izražavamo tijelom(to je poznato pod nazivom govor tijela9 i prema tome se odnosimo prema ljudima i reagiramo na njih.
Naime čovjek kao misaono biće svoju svijest dijeli na 2 (neki tvrde 3 Karl Gustav Jung-kolektivno nesvjesno) oblasti : svjesno i podsvjesno.
A svaki čovjek u ukupnim misaonim procesima ima "vlast" nad njima oko 10% tj svjesno razmišljanje....da ne duljim stvar funkcionira ovako:
Kada s nekim razgovaramo naše oči registriraju položaj tijela osobe,izraz očiju,pokrete ruku itd... Mi sami nismo svjesno svih tih informacija nego se koncetriramo na ono što osoba govori...
Međutim sve informacije se najvećim dijelom obrađuju u podsvijesti i dolazi do "matematičkog izračuna" tj osoba mi se sviđa ili osoba mi je antipatična.
A pošto smo tako stvoreni da uvijek tražimo razloge naš svjesni dio pokušava "preraditi" rezultat koji smo dobili iz podsvijesti,pa tako netko kaže:
Ta osoba mi se ne sviđa zato što se puno smije: ta osoba mi se ne sviđa zato što voli ogovarati: ili jednostavno ne sviđa mi se mada ne znam zašto....
I tako prijateljstvo na prvi pogled funkcionira isto tako: naša podsvijest je preradila sve informacije i zaključila da nam je sa tom osobom prijatno,jer nalikuje nama samima i da od te osobe nema opasnosti...
Osobno mislim da takva prijateljstva mogu potrajati doživotno...
To je jedan vid objašnjenja kako funcionira jedan vid ljudskih odnosa...
Ostala gledišta kao što su metafizička i religiozna funkcioniranja ljudskih odnosa bih nekom drugom prilikom..
Prema tome selam svima i hvala svakome tko pročita moj odgovor.