PDA

View Full Version : Knjiga za 'pocetnike'

Aznaida
09-15-2005, 18:46 PM
Ako imate prijatelja koji bi zeleo da zna nesto vise o islamu i da se upozna bolje sa osnovama i prioncipima islama, a ne zna bas puno o islamu (zapravo skoro nista), koju biste mu knjigu prvo preporucili za citanje?

grof
09-15-2005, 20:59 PM
U zavisnosti od uzrasta i nivoa obrazovanja mozda je najbolje poceti upoznavati se sa Isamom kroz neku autoritativnu biografiju (sira) Bozijeg Poslanika Muhammeda (s.a.v.s.) kao sto su 'Muhammed' od Martin-a Lings-a (Ebu Bekr Es-Siradz) ili knjiga istoimenog naslova od Muhammeda Hamidullaha (misim da su obije prevedene na nas jezik). Knjiga rahmetli Munira Gavrankapetanovica 'Snagom Vjere do Savrsenstva Duse', koju je pisao za vladavine komunizma kod nas, pod pseudonimom Ismet U. Sehibrahimovic, je takodje dobra...

fahrudin
09-15-2005, 21:25 PM
i ja mislim da to zavisi od osobe do osobe i trenutnog stanja osobe, ako je stvarno neka muka onda ja preporucujem citanje Kur'ana. ako neko trazi naucne dokaze tu ima dosta literature, skoro sam procito ( tanku :D ) knjigu "Od sumnje do verovanja" malo poodavno pisana ali je dobra. a i Ilmihal je dobar za pocetak :)

fingersbroken
09-16-2005, 06:43 AM
Citanje Kur'ana? Jel se Kur'an samo cita? I jel ga tek tako lahko izucavati? Posebno za pocetnike (kako aznaida navede)? Veruj jarane da ga vecina nije sposobna tumacit, a dobar deo nas samih ga tumacimo kako nama pashe. Te mislim da je ljudima potrebno prvo objasnit neke stvari koje se ticu imana, a uporedo i neke shartove koje ce imanski prihvatit (a ne samo formalno bez razumijevanja i stvarnog prihvacanja), pa ce oni polako stici i dok izucavanja Kur'ana, ali po najrpije se tim valja baviti (svima nama) preko komentara i tumaca onih koji su se tim zarad nas pozabavili.

A dalje sto se tice tih dokaza naucnih vjere te vec stvari same po sebi nikakvu imansku snagu ne daju. U redu mogu da se dojme nevernicima kojima zelis pokazati kako se u Kur'anu nalazi istina, ali vjeruj da samim tim sto poredis Kur'an i nauku ti Kur'an svodis na tu vrlo malu razinu spoznaje istine, a u svemu tome nigde imanu i sustini vjere znacaj ne pridajes.

Pocetnik bi se trebao odmah i uputiti na izucavanje svoje tradicije kao i izucavanje tradicija drugih naroda kako bi razumio odakle potice ono sto ga okruzuje, i odakle potice ono u cemu je zalutao i ono u cemu je ispravan, kao i ono sto vidi kod drugih. Morao bi se upoznati sa istorijom samom, tako pa onda sa istorijom filozofije pa i sa istorijom filozofije nauke. Pricamo o ovome ukoliko hocemo da neko nesto zaista i razumije.

U svetlu svega ovoga mislim da je za uvod sasvim dobra jedna lahka knjiga (nazalost kod nas ne tako lahko prevedom napravljena) "Vodic za mladom Muslimana kroz moderan svijet" (nisam siguran da tako glasi naslov ali prevod sa engleskog tako ide) od eminentnog skolara S.H. Nasra koji je ovu knjigu napisao vrlo jednostavnim jezikom da bi ga mogli mladi i nespremni (za njegova akadmeska djela) shvatiti.

Birdum-Bardum
09-16-2005, 07:25 AM
Kojim redom i kako bi jedan insan trebao da se kreće na putu Istine je pokazano u Islamu u svakom momentu. Svaki atom islamski je sačinjen od toga i sve ukazuje na taj Put. Medjutim, veoma je važno uzeti u obzir da ima raznih duša koje "jašu jahalice zvane tijelo", tj. koje ljudi nose.

Kada je Allah dž.š. stvorio duše i sve ih na jednom mjestu okupio i pokazao im dunjaluk, 9 od 10 duša je pohrlilo za njima, onda je Allah dž.š. onim preostalim dušama pokazao Džehennem i 9 od 10 tih preostalih duša je pobjeglo od straha od Džehennema. Onda je Allah dž.š. preostalim dušama pokazao Džennet i 9 od 10 tih preostalih duša je pohrlilo ka njemu. Nakon svega toga, ostala je jedna mala skupina duša koju je Allah dž.š. upitao: "Robovi moji Ja pokazah dunjaluk vi ga i ne pogledaste, Ja pokazah Džehennem vi i ne trepnuste, Ja onda pokazah Džennet, a vi ga i ne pogledaste, pa šta vi tražite?", duše rekoše: "Mi želimo Lice Tvoje!". Allah dž.š. im onda reče: "Znate li vi da ću vas ja za to staviti na muke teške?", a one rekoše:"Mi smo spremne."

Dakle, iako svi imamo relativno slična tijela, ipak različite duše su u nama. One duše koje su tada za dunjalukom pohrlile su one duše koje će i na ovom svijetu samo za dunjalukom juriti ma šta radili. Ima duša koje samo teže tome da se spase Džehennema, a ima i onih duša koje žele Džennet. Najbolja i prva od svih ovih skupina, ali zato ih najmanje i ima, jesu oni koji su zaljubljenici u Allaha dž.š i samo Lice Njegovo žele.

Ako ovo uzmemo u obzir vidjet ćemo da će nekog privući dunjalučki aspekt u islamu, nekog će privući prijetnja džehennemom, nekog će privući opisi dženneta, a nekog ništa to neće privući, čak će ga odbijati, osim priče o Ljubavi prema Gospodaru.

Nikada, dakle, ne treba nametati nikome ništa, već treba prepustiti njegovoj duši unutar njega samog da nađe ono za šta ona jeste, ako je to nešto što ti imaš onda podaj, a ako to duša neka ne traži nemoj mu davati to što ti imaš ako to nije za nju.

Poziv u Šerijat je za sve i za sviju. Dakle, uvijek se može u Šerijat pozivati, a onda sve dalje se dešava tako što duša u čovjeku traži i nađe.

Aznaida
09-16-2005, 13:24 PM
Birdum-bardum, zaista lepo objasnjenje.
Ja ipak mislim da mozemo preporuciti i nekom tzv. 'pocetniku' da prvo cita i proucava Kur'an. Naravno da nisu svi u stanju da tumace Kur'an onako kako treba, ali ipak postoji jedna snaga istine kojom Kur'an odise i koja ne ostavlja nikog ravnodusnim. Kur'an je objavljen svima i to je uputa za one koje zele pravi put, pa zasto se ne bi pocelo od toga? Neces nac nijednu knjigu danas o islamu koja je pisana, a da ne sadrzi tumacenja raznih ajeta iz Kur'ana, sve u zavisnosti od toga o kojoj se temi radi, pa zasto ipak ne poceti od Kur'ana...

fingersbroken
09-16-2005, 16:17 PM
Po mojem misljenju moze.. al uz te knjige koje su pisane na osnovu Kur'ana, a svi islamski izvori jesu, gdje neko ajete koji nisu jasni pojasnjava a one koji su jasni na jasno mjesto u datom vremenu postavlja, ili uz pomoc i podrsku nekog ko ce taj posao objasnjavanja da odradi. Ono valja i moze covjek sam da izucava ali nikako ne valja ako to predje u individualizam.. jer eto njemu odma nove neke, te njegove individualne nastale iz njegovog licnog shvatanja, religije i nacina praktikovanja iste. Kur'an hvala Bogu ostavljen svima i za sva vremena, ali u njemu ostavljena i mnoga pravila i mnoge mudrosti koja i koje opisuju i objasnjavaju sta i kako. Pa kad je vec receno kako, sto reci: ma citajte svi sami pa vidite kako??? Mos sam, al za sve postoje uslovi i mudrost iza svakog od tih uslova :)

A bb postovanje za izlaganje.. u tom negdje grmu lezi zec, ili vam sustina :)

Birdum-Bardum
09-16-2005, 16:31 PM
Drago mi je da razvija jedna lijepa i zdrava atmosfera i diskusija, nadam se, insallah, da ce tako i ostati.

Evo ja cu jos nesto reci po ovom pitanju, ali ovo vec izlazi iz okvira ove teme, bar se meni tako cini, ali vraticemo se, insallah. :)

Naime, Allah dz.s. u Kur'anu Casnom kaze da je Poslanika a.s. poslao nama da nas Ajetima i Mudrosti poduci (halalite, ne znam tacno citirati Ajete, nego po sjecanju, a ako neko i nadje te Ajete bilo bi lijepo da ih postira da pisanje bude potpunije).

Dakle, centralna licnost u nasem zivotu jeste Poslanik a.s. kao Autoritet koji je nama poslan da nas vjeri poduci. Tako da Kur'an treba da nas neko poducava, neki Autoritet koji je Ulema (nasljednik Poslanikov a.s.) i da nam Kur'an objasnjava. Zbog toga se kaze da je Sunnet Poslanikov a.s. najbolji Tumac Kur'ana, a najbolje Sunnet Poslanikov a.s., a samim tim i Kur'an poznaje Ulema, tj. Nasljednici Poslanikovi a.s.

Ako pogledamo skolu, vidjet cemo da i pored udzbenika postoje i skole u kojima profesori (Autoriteti) pojasnjavaju gradivo i te udzbenike. I uvijek je centralna licnost upravo profesor, a ne udzbenik. Da se moze iz udzbenika samo nauciti onda ne bi postojale skole, vec bi ljudi samo pisali knjige, a narod to citao.

Dakle, niko ne brani nikome da cita Kur'an i bilo koju drugu knjigu islamsku, ali treba da je svjestan toga da sve sto cita i kapira mora imati nekog Imama (Ulemu) koja ce mu to sto je procitao pojasnjavati da ne bi insan sta pogresno skonto, ne daj Boze.

Ovo je upravo i glavno pitanje Ummeta islamskog trenutno. A drugp pitanje poslije ovoga jeste, a ko su zapravo prava Ulema.

Eto toliko, ne bih da duzim vise, jer ionako je dugo. Halalite.
Preporucite knjige neke pocetnicima nek citaju. :)

fahrudin
09-16-2005, 23:16 PM
postoju dvije vrste pocetnika, oni podstaknuti prazninom duse i oni podstaknuti trazenjem za pravom istinom ovog svijeta. oni sto izucavaju islam po prvoj osnovi, ja mislim da je njima najbolje sredstvo citanje Kur'ana a naravno da treba i tumacenja pratit. oni koji trazu pravu istinu u ovom ubrzanom zivotu, to su ljudi koji trazu crno na bijelo dokaze i neogranicavaju se samo na islam, u svojoj potrazi oni proucavaju razlicite ideologije, ideje i vere a cilj im je pronac logicko, materijalno dokazivo objasnjenje, Kur'an opet je prepun takvih dokaza, logika, sklad, originalni stil, sve to.

a na kraju krajeva nije nista problem, cak da gleda samo film pod zastavom Muhameda a.s, sve je stvar srca i one pocetne iskre koju Allah d.s. udahne svom robu i odjednom coveka vidite na ulicu drugaciji, dojuce ovakav, danas nepropusta nijedan namaz.

ZrnO
09-27-2005, 14:04 PM
selam

razgovor sa prijateljom ....je isto dobra knjiga

galaksija
09-27-2005, 14:26 PM
selam

razgovor sa prijateljom ....je isto dobra knjiga
Kako si ovo dobro rekao.Uopste nisi filozofirao.Kratko i jasno i do sada najbolje recno.Svaka cast :)

ZrnO
09-27-2005, 14:36 PM
Kako si ovo dobro rekla.Uopste nisi filozofirala.Kratko i jasno i do sada najbolje recno.Svaka cast :)

usput hvala :)

lina
10-10-2010, 18:28 PM
Umjerenost je jedna od najvaznijih obaveza koje se putnik mora pridrzavati,jer mala nepaznja na ovome putu ne samo da uzrokuje zastajanje u napredovanju,vec on biva zauvjek uskracen od putovanja.Na pocetku putovanja on osjeca zanos i ushicenje vise od ocekivanog,ili u tom putovanju prilikom otkrivanja manifestacija i ljepote on otkirva u sebi ljubav i neobican zanos.

Kao posljedica toga,on se odlucuje na obavljanje mnostva ibadeta.Od razlicitih osoba prihvata pouke i znanje,sakupljajuci time u sebi razlicite duhovne radnje.Ovakva vrsta djelovanja ne da nije djelotvorna,nego je cak i stetna,buduci da zbog nametanja teskih poslova dusi ona iznenada pod pritiskom reagira suprotno i povlaci se,ostavlja putnika bez ucinka.U sebi ne osjeca zelju vise da uradi ni najmanju pohvaljenu radnju.Uzrok ovog pretjerivanja i na kraju potpunog povlacenja lezi u cinjenici da je za mjerilo obavljanja pohvalnih dijela uzeo svoje privremeno ushicenje i zanos.A cim se rasplamsali plamen smirio,nefs se odjednom izvlaci ispod teskog tereta i ostavlja ga pored puta,obuzima ga odvratnost prema putovanju i ispoljava gnusanje naspram njegovog nastavljanja.Dakle putnika netreba prevariti njegovo trenutno ushicenje.On treba odmjeriti svoje mogucnosti,svojstva duse okolnosti posla i mogucnosti podnosenja tereta,potom odabrati djelo na kojem moze ustrajati.

Primjer putnika u ibadetu je poput covjeka koji zeli jesti.Prvo treba odabrati hranu koja ce biti korisna i kad jos nije sit prekinuti sa njom.Da bi i dalje imao zelju za jelom.

Imam Sadik je rekao .."iman ima 10 razina,kao stepenice uz koje se treba penjati stepenicu po stepenicu....kada vidis covjeka da se nalazi ispod tebe povuci ga sebi obazrivo i blago i ne opterecuj ga onim sto ne moze podnijeti jer bi ga time unistio."

Onaj koji sebi stavlja visi teret nego sto moze podnijeti njegova dusa uvjek ce biti na pocetku puta.

Brohh
10-10-2010, 19:02 PM
Knjiga se zove "Osnovi Imana" u izdanju El-kelimeh, izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, autor je Dr Fuad (ne mogu da se setim prezimna ) :)))

lina
10-10-2010, 19:15 PM
Knjiga se zove "Osnovi Imana" u izdanju El-kelimeh, izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, autor je Dr Fuad (ne mogu da se setim prezimna ) :)))

Ako si mislio na moj post,on je iz knjige

"Poslanica o srzi duhovnog putovanja"
zapisi sa casova prakticnog irfana Allame Tabatabaija

od Alleme Teherani inace ucenik Tabatabaija