PDA

View Full Version : Uredjivanje stana

Luna
10-27-2005, 10:34 AM
Razmisljam vec jedno vrijeme da bi voljela nesto promijeniti u mome stanu... Mislila sam urediti sve u orijentalskom stilu... Jako mi se svidjaju tople boje, kao np crvena, narandzasta, tamno zuta, tamno pink... itd...

Cure/Zene imal te nekí prijedlog za mene? Htjela bi zapoceti sa spavacom sobom, mislila sam na krevet na sprat, tako bi mogla stvoriti vise mjesta u sobi, jer je soba i tako mala a plafon je visok... Pitanje je sada koju boju drveta izabrati? Kakva dekoracija, kakvu boju za zidove itd itd...

Bila bi vam jako zahvalna za svaki prijedlog i ideju...
Lunche

galaksija
10-27-2005, 11:38 AM
Ja sam svoju kucu preuredila po Feng Shui metodama.To su ti one Kinekske metode,po njima je izgradjen cijeli Hong Kong.Uzmi neku knjigu koja govori o tome.Zabavno je a sad da li donosi harmoniju ono jun-jang u to se sama uvjeri.
Vidis moj avatar,osim sto podjeca na slovo g inace to ti je taj znak JIN-JANG-znak ravnoteze.
Hvala :D

fingersbroken
10-27-2005, 12:19 PM
Problem je u tome "NEKU" knjigu uzet. Vidis, lijepo je to sto ti IMAS IDEJU da tako uredis stan, ali ne znaci da si ga tako uredila. Naime, izvini sto govorim uopste, to je vrlo stara disciplina koju svako zloupotrebljava u razne svrhe. Jednostavno se pojavili ili razni modernisti ili plagijatori ili materijalisti koji sve to koriste za neke sitne interese. Neki bi da zarade pare, neki da privjuku paznju, neki da se razlikuju, ali niko ideju koju ta filozofija, mogu je tako nazvati, nosi narodu ne prenosi.

Da bi nesto o tome znala, put kina, ili neka stara kineska knjiga, i pod broj jedan njihova filozofija, pa ces onda znat koja stvar na koje mjesto po tome ide, i moci ces je tako nazvat. A sad su to sve neke sitne plagije, sa raznim motivima prepletene, nasim ukusima preuredjene. Sve je slatko, ali nije ono sto se misli.

E jesam i ja, ha? Moram imat misljenje o svemu :D

Luna
10-27-2005, 12:29 PM
Cula sam za Feng Shui (svodi se na princip da zivimo u harmoniji sa nasom prirodom i okolinom, tako da energija, koja je oko nas, radi za nas a ne protiv)...

Mislim da je sigurno interesantna opcija, ali nije bas lako izvodljiva. Jes' ti platila nekog savetnika koji se razumije sa Feng Shui ili si to sama izvela.

galaksija
10-27-2005, 12:47 PM
Ja sam godinu dana sama proucavala.Citala sam i licno pitala Kineze kojih u BiH ima mali milion :D .Ovdje mi predlazu da pokrenem seminar o tome,jer fakat je zanimljivo i svi me rado slusaju.
P.S. Izvodljivo je skoro sve sa tom merodom,vjeruj mi. :)

Emir
10-27-2005, 12:59 PM
Neki bi da zarade pare, neki da privjuku paznju, neki da se razlikuju, ali niko ideju koju ta filozofija, mogu je tako nazvati, nosi narodu ne prenosi.

Hehehehe ovo sam morao da podvucem :)
100% sam i ja napravio milion +1 gresku ali ova je vrijedna paznje :)

@Luna
Mislim da ti se buducem muzu nece svidjet ta ideja o krevetu na sprat :) moze covjek da ljohne odozgoR

Birdum-Bardum
10-27-2005, 13:04 PM
Kuku majko, sta je ovo!!! :eek:

Luna
10-27-2005, 13:05 PM
Mislim da ti se buducem muzu nece svidjet ta ideja o krevetu na sprat moze covjek da ljohne odozgoR

Buhahahahaha.... - ne brini Strumpfe, ja kad se budem udala hocu da mi covjek kupi skros novi krevet, i generalno novi namestaj... - ooooosim, ja se ozenim, onda je to druga stvar hahahahaha :D

galaksija
10-27-2005, 13:08 PM
A joj vidi kako negativno uticem na forumase,pa haj na clanove,vec i na Velikog Strumpfa!Vrijeme mi je da se povucem sa foruma :D nadam se da vam necu nedostajati :rolleyes: :cool:

Birdum-Bardum
10-27-2005, 13:48 PM
Hajmo kupi prnjeee. :D

Luna
10-27-2005, 13:56 PM
Birdumeeeee.... - ako imas neki konstruktivni predlog ili neku finu ideju u vezi uredjivanja stana, bujrum! Kvaris mi temu, znaci ako nemas sta u vezi postavljenog pitanja da kazes, onda BJEGAJ!

Birdum-Bardum
10-27-2005, 14:05 PM
Ups, pardon. Pa ovaj.... mmmm... pa... ubaciš jednu laaapmu u ćoše... i tepih....
i jednu zavjesu....

Hvala.

Luna
10-27-2005, 14:22 PM
http://www.livingathome.de/wohnen_einrichten/fotostrecken/wohnwelten/images/7.jpg

Ovako nesto bi mi se isto svidjalo, kao ispod kreveta... moglo bi se koristiti kao cose za citanje & relaxing...

Emir
10-27-2005, 17:28 PM
Ubija za ucenje... mnogo mi se svidja imacu to u vidu ako inshallah budem pravio kucu

fingersbroken
10-27-2005, 19:59 PM
To se kaze typo eror... u izgovoru mi se ne deshava jer ne silujem sebe da pricam nikakav jezik osim onoga koji umijem... a taj isti i pishem :D

A galaksijo bona.. sa srecom ti odlazak... i da nam se sto prije udash... da se smirish... treba treba.... I nama da lakne :D

Sandokan
10-27-2005, 20:36 PM
http://www.livingathome.de/wohnen_einrichten/fotostrecken/wohnwelten/images/7.jpg

Ovako nesto bi mi se isto svidjalo, kao ispod kreveta... moglo bi se koristiti kao cose za citanje & relaxing...
A jel ovo klonja u donjem desnom uglu!!?? :eek:

Luna
10-28-2005, 09:36 AM
To se kaze typo eror... u izgovoru mi se ne deshava jer ne silujem sebe da pricam nikakav jezik osim onoga koji umijem... a taj isti i pishem :D

A galaksijo bona.. sa srecom ti odlazak... i da nam se sto prije udash... da se smirish... treba treba.... I nama da lakne :D

Uvazeni gospodine "Super Moderator"...i vas bi zamolila da se drzite teme!!!

A sto se tice mog pisanja i govora, ako ti smeta preskoci moje postove... i mirna glava! Ja na primer koristim forum kao portal da naucim nesto, tj pravilno pisanje... Ali naj bolje govorim njemacki, tako da bi ja ovdje samo za tebe mogla i na njemacki pisat...!?

Birdum-Bardum
10-28-2005, 09:42 AM
Na warum sagst du nicht? :D

Luna
10-28-2005, 10:23 AM
Ne ne, ovo je bila ponuda samo za uvazenog gospodina Super Moderator fingers...

fingersbroken
10-28-2005, 12:19 PM
Bas mi je drago zbog tebe... evo od miline se topim. Al nazalost onaj moj post nije bio upucen tebi vec je bio odgovor strumfu koji je uvidio gresku u mojem pisanju. Bas mi je drago sto mislis da ti se obracam i kad ti se ni najmanje ne obracam ;).

fingersbroken
10-28-2005, 12:47 PM
A da se drzim teme.. evo: fin ti je taj toalet sto si postirala... samo je u toaletu ne volim da citam... Eto.. drzim se. A ti ponekad procitaj po par postova unazad da bi videla da ljudi ne odgovaraju samo tebi... tj da se tobom ne opterecuju dok ih ne prozoves. Kuzis>? Vodic kroz forum ti je besplatan... ne moras da brigas ;)

Luna
10-28-2005, 13:31 PM
@ uvazeni gospodin Super Moderator fingers...:

Bas mi je drago zbog tebe... evo od miline se topim. Al nazalost onaj moj post nije bio upucen tebi vec je bio odgovor strumfu koji je uvidio gresku u mojem pisanju. Bas mi je drago sto mislis da ti se obracam i kad ti se ni najmanje ne obracam

Izvinjavam se - moja greska!

U vezi teme:

Toalet znaci... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Sta da kazem, muskarci i njihov "s_m_i_s_a_o" za uredjivanje stana!!!

A znas li od cega se ja topim, vidim da si za pola sata 2 puta na mene pomislio i uputio mi 2 posta... da znas da mi je vrlo drago... eijhhhh

orange
10-28-2005, 14:11 PM
Sori sto upadam u dijalog, samo da kazem da je ovo gore na slici, sta god to bilo, meni pravo kriticno. Presareno je, iako dominira boja koju ja jako volim, svijetlo plava. Nekako mi je sve nabacano, nadzidzano... nije uopste po mom ukusu. Ja licno cu svoju kucu aBd urediti tako da ima sto manje stvari i bespotrebnih sitnica.
Zidove bih voljela u nekoj toploj pastelnoj boji, boja breskve u dnevnoj, topla svijetlo zelena u spavacoj a diskretno zuta ili roza u kupatilu i hodniku. Par lijepih velikih slika na zidovima, lampe oko namjestaja, u uglovima sobe nekog lijepog kucnog cvijeca... Sto se boje drveta namjestaja tice, najvise volim skrooz svijetle nijanse i malo modernije oblike, sa dosta fazona od zamagljenog stakla. Jako mi se svidjaju potkrovlja, nekako su pravo romanticna :D

Evo otprilike ovako bih ja voljela srediti svoju dnevnu sobu, samo sto bih umjesto bijelog namjestaja ipak odabrala neku drugu boju, svjetliju naravno, dodala bih police za knjige itd. Eh... da je kakve dobre love, lako bi bilo srediti stan... :)

http://img470.imageshack.us/img470/9716/livingroom27fq.jpg

Luna
10-28-2005, 14:23 PM
Slikica je bas nice, ali without personality... Bijeli namestaj nikad nije dobra opcija, osim ne zelis goste i djecu!!!

Ono sto sam ja postavila isto nije bas optimalno, ali nice idea za koncept... sad svako tome moze dati individualno oblik (boje, mustre itd itd) :)

orange
10-28-2005, 14:31 PM
Pa znam, zato sam i rekla da bih umjesto bijelog namjestaja stavila neku drugu boju, manje osjetljivu na prljanje ali u skladu sa ostatkom namjestaja. Sto mislis da nema "personality" ova soba? Meni licno ima nesto bas toplo, iako bi i ovdje sigurno bilo dosta stvari koje bi se dale promijeniti. U pravu si, to je vise neki koncept koji se moze doradjivati zavisno od zelja i mogucnosti...
Ja u principu jako volim svjetlo, svijetle boje... ubijaju me sobe koje su pune nekih smedjih, sivih, tamnih tonova, totalno deprimirajuce...

Luna
10-28-2005, 15:50 PM
... ma ja imam jedno sto ideja kako bi mogla urediti stan... to mi je veliki merak isplanirati neki koncept od sobe do sobe... ali so to tek isplati kad nadjes sebi neki stan/kucu gdje znas da ces ostati mozda i za uvijek...!!! ja imam trenutno stan gdje mi ugovor istece 2007, tako da se i ne isplati neke velike stvari promenjivati... --> pa ako Bog da kad se udam :D covjekovu karticu i u kupovinu ;)

... meni se sve tople boje jako svidjaju, seoski stil mi se isto jako svidja, takodje i orijentalski stil... ne volim da izgleda sterilno, ne volim previse neki moderni stil, to mi sve izgleda hladno...

pink
10-29-2005, 01:04 AM
Vidim da bih kod orange uvijek rado isla pa i u goste ako bi me primila :) Svidja mi se njen ukus veoma je slican mom. Malo namestaja, malo knjizica, dve-tri slicice odredjenih motiva, nikako sareno, gotovo sve jednobojno... i prije svega uredno!

Lunce, de javni se Tine (http://www.rtl.de/ratgeber/haus_830082.php) da ti uredi taj stan, jer od nas ti slaba haira.

orange
10-29-2005, 16:51 PM
Vidim da bih kod orange uvijek rado isla pa i u goste ako bi me primila :) Svidja mi se njen ukus veoma je slican mom. Malo namestaja, malo knjizica, dve-tri slicice odredjenih motiva, nikako sareno, gotovo sve jednobojno... i prije svega uredno!

Tebi je bujrum u svaka doba honey ;)

MAHALUSA
10-30-2005, 17:09 PM
i ja preferiram jednostavnost..

ne dakle previse stvari na jednom mjestu..

ali..

u neku ruku i orginalnost..

da to lici malo na mene..

:D

mah, da je para, znala bi ja kako i sta..

:)

orange ova soba je lijepa,samo kod mene ove mermerne plocice u stanu ili kuci pretstavljaju totalni promasaj..

iako vidim se sad svi kao furaju na to..

ja eto onda nisam trendy..

:confused:

nekako mi je prostor previse hladan...

nisam u muzeju ili galeriji nego u kuci..

moje neko licno shvatanje..

dakle vise sam za parket ili laminat..

iako preferiram ikeu, i ova kombinacija natuuzzi mi je onako cool..

http://www.easylifefurniture.com/images/living/NatuzziTempo_LR_md.jpg

Maryam
11-01-2005, 12:07 PM
Ja sam svoj prostor uredila u nekim meni bliskim bojama. Jako toplim, sve je u jesenjim kombinacijama, jedino sto sam malo udarila tamno bordo farbe na pojedinim zidovima. A to kad uslikam postavit cu slike, pa vi komentarisite.

Namjestaj u dnevnoj sobi je svijetal skoro bijel, ali jako zahvalan za odrzavanje. Sve je platnom presvuceno jer luksuz "koza" mi se nikako ne svidja. Cak sta vise imam osjecaj da kad ljudi ne znaju kako da urede stan onda odmah pohrle za kozom, ko eto to je uvijek in i onako na neki nacin stvar prestiza.

Djecija soba je takodjer obojena u njezno plavu i boju dinje. Dnevna u neku jako blijedu boju pastelno (roze-smeđa-drap). Ovo je sve jedna boja nego nikako da odredimo koja je u stvari, jel pastalno roza il pastelno smeđa, il pastelno drap. Eto tu se vazda prepiremo oko boje.

Spavacu nisam obojila mada eto podrzavam Orange, imala sam u planu da je obojim i njezno zelenu a to cu kad bude prvo krecenje obavezno uradit.
Josh uvijek uredjujem svoj prostor. Kupim neku vazu neku sliku i sl. Iako ih josh uvijek nisam okacila, zao mi da busim zidove. Moram fino jedan dan sjest pa napravir pravu kombinaciju gdje koja treba da stoji.

U hodniku nemam nista osim staze ali planiram da kupim jednu staru bosansku seharu i to po mogucstvu sto vecu, i imam jedno fino mjesto za nju. A iznad nje cu da kacim slike i radove sa bosanskim motivima.

Kod mene je kombinacija modernog i tradicionalnog. Namjestaj ima modernu liniju (sve je kockasto) a tepisi su sa orijentalnim dizajnom (buhare).

Eto toliko od mene, kad budu slikice stavit cu pa vi onda "ofljastite" po mom ukusu.

orange
11-01-2005, 12:11 PM
Ja iz price skontah da ti je ukus super!! Upravo taj spoj tradicionalnog tj. orijentalnog i modernog se meni praavo svidja i definitivno je extra kombinacija! I ja hocu tako, smijem li ti ukrasti koji fazon, Mejro? :D
Obavezno nam slike dobaci!

Maryam
11-01-2005, 12:36 PM
Samo ti bujrum, to bi mi cak i laskalo. Samo da ti se pohvalim pocela me familija kopirati. Ja kupim neke detalje za kuci, eto svih tamo da kupe.

Sem eto, meni je to drago, ne smeta mi. Nisam od onih e pa to samo ja mogu da imam i niko vise. Jer ne bojim se ja originalnosti hihihi.

Luna
11-02-2005, 14:22 PM
U prodavnicama za namestaj naj vise volim odeljak gdje se nalazu kuhnje... Mislim da svaka cura/zena ima veliki merak sa lijepom kuhnjom...

Evo mali primer sta bi se meni jako svidelo...

http://www.kuechencitysued.at/uploads/pics/kuechen_tinaA_zoom.jpg

Bitno je da ima puno mjesta za spremanje..., za mene je kuhnja taj prostor gdje naj vise vremena volim provest sa familijom..., tako da je bitno da ima takodje dosta mjesta za sedenje...

Maryam
11-08-2005, 11:47 AM
Ja postavih sliku trepezarije ali pojma nemam fercera li ovo.

Maryam
11-08-2005, 11:48 AM
Izgleda nesto nece

hajd neka mi neko pojasni kako sliku staviti. Isla sam na "sredi attachments" i tamo browse. i to se sve kao zavrsilo a slike nigdje.

Emir
11-08-2005, 13:28 PM
mora da ima mozda nisi potvrdila na kraju

Maryam
11-09-2005, 12:20 PM
Aha sad znam sto nece, ja slikala sa rezolucijom 4.1 pa mi prevelike slike
ne mogu da mi stanu

A pojma nemam kako da smanjim sliku, ja sam ti za te prefinjene programe pravi duduk.

Izgleda nista od slika mog enterijera.

Sellam,

Birdum-Bardum
11-09-2005, 12:31 PM
Ma nemoj odustajat, nek vjerovatno zna kako da smanjis te slike i postiras ih. :)

fingersbroken
11-09-2005, 20:41 PM
Maryam nek ti neko pojasni kako sa onim hosting servisima da obavis posao. Evo ja ak nadjem vremena napisat cu o tome.. mozda pm. Takodjer ak nadjem vremena mozda postiram i ja koju fotku.. sestrinog stana, tako da moes vidjet i seku moju i stan njen... obzirom da ste slicnog ukusa siguran sam da bi ti se to bar donekle svidjelo :). Do tad iscekujemo slike od tebe.

Selam svima iz ljutoga sandzaka :).

Maryam
11-10-2005, 12:30 PM
E pa eto jedva cekam da mi kazete kako da smanjim slike.

Najnovije u mom stanu je stari bosanski luster. Da se izrazim "Bosnjacki". Neki kazu da je star stotinjak godina, kako je to nekad bilo pojma nemam. Pa je malkice moderniziran, naime ugradjeno mu je grlo za sijalicu, i posto on ima one lance na kojima visi, po njima je isprepletan kabal od struje.

A posto josh nisam sredila jednu sobu, gdje ce biti iskljucivo silteta, sad drzim luster na polici u dnevnom boravku. Tako da super dodje kao detalj.

Ali luster je divan, kad sam ga ugledala na carsiji zalijpila sam se za njega i nisam htjela da izadjem iz prodavnice dok suprug nije dosao da plati. Cekala sam ga pola dana.

Ja imam osjecaj da dijelom svoje duse zivim u proslosti , dijelom u sadasnjosti a dijelom u buducnosti.

Toliko volim nasu tradiciju, obicaje, kulturu motive da mi je koliko drago toliko i zao kada vidim kako stranci kupuju nase starine po sarajevu za male pare. Dok nas narod se toga oslobadja kao kakvog viska koji zulja jer eto trenutno je MODERNO "NESTO" drugo i drukcije.

Nisam ja za to da se zivi kao prije 100 godina, naravno da treba da zivis u vremenu u kojem si rodjen. Ali ako drugi znaju ljubomorno da cuvaju svoje ostavstine i naslijedja pa zasto samo mi se toga odricemo.

P.S Ako neko zna da se negdje prodaje stara sehara ali da je onako povelika neka mi javi. Imam veliki merak da kupim jednu.

Birdum-Bardum
11-10-2005, 12:35 PM
Danas procitah jednu interesantnu poslovicu, nemam pojma odakle je i ko je kazao:

"Bolje je da nestane selo, nego da nestane obicaj."

Meni se jako svidje ova. :)

Maryam
11-10-2005, 12:50 PM
Evo jedne fotografije kao dijela mog zivotnog enterijera!!!!

Birdum-Bardum
11-10-2005, 12:52 PM
Jel ovo slika na zidu neke tvoje sobe ili je ovo slika tvojeg djeteta? :)

Maryam
11-10-2005, 12:56 PM
Nemam slika na zidovima a pogotovu ne one sa likovima na zidovima, volim slike, ali pejzaze, a tek kako ima lijepih lehvi naslikane uljem na platnu divota jedna.

Ovo je slika mog djeteta! Jedina koja je imala u malom formatu!!!

pink
11-24-2005, 10:38 AM
Luno, uredil stan?

Luna
11-30-2005, 12:02 PM
... ja to na tenane...

... nisam jos nista postigla, nema se vremena... da mi je dan jedno 48 sati dug bilo bi super...

... ali jos 3 sedmice radim pa odmor, potrudit cu se tad nesto da zavrsim --> nego ja bi da dodjem dole za Novu Godinu... onda opet nista od stana... vidjet cu... --> ali plan je vec tu sta sve treba da se uradi (u stanu)...

... moram da krecim, kontala sam dnevnu sobu da okrecim boju narandzasto-crvenkasto... nesto u tome smislu... --> "Becka raja" ce dobit pozivnicu za grupno krecenje... :D

ul_8mart_br?
11-30-2005, 14:34 PM
"Becka raja" ce dobit pozivnicu za grupno krecenje...
----------------------------------------------------------------
Bogme ako hoces na mobu da zoves onda moras jedan dobar birijan i mantije napravit :)

Maryam
12-01-2005, 11:21 AM
ja na ljeto opet krecim, a mislim da ce moj ukucani posizit. Jedva cekam tako se radujem