View Full Version : Voda !
Najradije pijem "Rosu" ... skroz mi je ok ... Ne znam kad ce poceti da pakuju ove vode , koji izviru u nasoj okolini ... rajcinovicka ili ona sa Bagrija :)
Voda je majka !
fingersbroken
09-15-2005, 19:24 PM
Bate budi ponosan i na onu sa cesme sto imas. Bolja je nego u nekim zemljama kupovna...
Jeste mozda ukusnija, al buras, silni nuklearni otpad,silne kisele kise i haos ... Jos malo pa ce da se radjaju deca sa viskom organa i manjkom pameti ... zato je boljakupovna :) al skuplja :)
fingersbroken
09-15-2005, 19:55 PM
A jel to zdravo? E pa zdraaavoooo...
Treba treba... po zemljama se drugim svuda kupuje voda... zdravija je cistija je.. al kazem ti nedje nije nis drugo do obicna koja je prosla kroz filtere i to one iste kroz koje i ona voda koja dolazi kod nas dole na cesme.. e za takve ja kazem.. a rosa , voda voda, i ostale mineralne... to je samo za postovanje..
bate pijte i tu kupovnu zafalite Bogu sto je imate.. nije ona ni skupa kad pogledas... francuski perier, ili evian... ma ljuta guja ziva... ujeda. .... al je knjaz za njih zmaj :D
Prva od stvari koju kupujem kad se vracam iz inostranstva je mineralna pa ako me put nanese kroz Srbiju to bude 'Knjaz Milos' ili 'Rosa' a ako sletim na Butmir onda 'Kiseljak' il ona naka Ilidzanska.
Aznaida
09-15-2005, 22:27 PM
Nista ne moze da mi zameni vodu. Znate ono kad odete negde i zedni ste...i trazite casu vode, a donose vam sok :o Ali voda je ipak...voda :)
Nesto nemam naviku da pijem mineralnu vodu, niti kupujem vodu, a posto je pijem puno...samo se nadam da nista lose nece bit :)
Bo'omi Aznaida cuva se bate :) bombardovanje bilo prije par godina, tek ce sad da se vidi kakva je voda ovog kraja :)
Konobar, daj turu vode za sve prisutne! Pink casti :D
Jes vala i ja vodu najvise harcim i navise pijem: "Vitel" , "Volvic" ili "Evian" a kuci u NP isto "Rosu" a ponekad i onu sa cesme :)
Deddha
09-16-2005, 01:48 AM
Ja tu rosu i vodu vodu ne znam ni dal sam probo. Popijem ponekad kiselu vodu za koju ni ne znam koja je. Nekako mi glupo da to pratim, isto ko shto mi je i ova tema glupa. Ne znam uopshte shto sam piso na njoj, al u svakom sluchaju ne shkodi, a chim ne shkodi-koristi
A jel ti i voda glupa? Zasto je onda pijes?
Deddha
09-16-2005, 02:26 AM
Ma nije, pogreshno si me shvatila. Kazhem da prachenje marki u vodi izgleda ko bespotrebno gubljenje vremena. Postoji voda sa chesme a bogami i nadaleko poznate izvorne vode u nas, tako da iako se piju neke druge vode, ne treba im davati neku vazhnost!
Pa vidis i ti si pogresno shvatio da je tema "pracenje marki" . Tema je voda, a ljudi piju vodu koja se slucajno zove tako ili ovako i nikakve veze sa markama nema, vec iskljucivo sa ukusom. I mislim da itekako treba paziti kakvu vodu pijemo , jer je to tecnost koju najvise koristimo. A sto se tamo neke marke tice, to je , slazem se sa tobom, nebitno.
Ono sto je meni interesantno je da kad sam u Novom Pazaru rijetko onako kad sedim ili jedem maksuz uzmem vodu da pijem, dok kad sam bio u Turskoj odiro sam se pijuci vodu. Da li je to samo ono narodno sladje ti je ono sto nemas ili sta vec, to jos uvijek nije naucno dokazano :D
al_Bazari
09-16-2005, 10:41 AM
Voda voda.
Inace, vodu volim polako da ispijam,... da je pijuckam.
Voda voda.
Inace, vodu volim polako da ispijam,... da je pijuckam.
Koliko li traje "ispijuckavanje" Vode Vode od 2 l ??? :) :D
al_Bazari
09-16-2005, 12:10 PM
Koliko li traje "ispijuckavanje" Vode Vode od 2 l ??? :) :D
Ima i ona manja. :p
Deddha
09-16-2005, 12:22 PM
Nije ni ona mala :p
Nije ni ona mala :p
Zavisi kojom se brzinom ispijuckava :) :D
Aznaida
09-16-2005, 13:14 PM
Voda...tako neophodna..a tako opasna!
Zamislite da se davite u vodi! :D
Zamislite da se davite u vodi! :D
Nikakav problem. Zamislis da je to tvoja omiljena voda i popijes je ::D
Birdum-Bardum
09-16-2005, 15:30 PM
Kuku ljilje, kakvo davljenje sad!!!? :)
ja pijem samo Knjaz Milos (Kiselu Vodu) !!!
Deddha
09-16-2005, 17:37 PM
Zavisi kojom se brzinom ispijuckava :) :D
Pa mozhesh je pijuckati i brzinom svjetlosti, ali ona opet nije mala. Shto bi se reklo da je u ovoj jednachini kolichina vode konstanta koja ne zavisi od brzine ispijanja :rolleyes: Ja, umalo zaboravih, voda je izvor zhivota :D
"Nekad, u vremena davna, silan velmozha, gospodar tvrdog Soko-grada, jahaše kotlinom. Odjednom, smrachi se nebo , sijevnu munja, grunu grom i zadrhta zemlja sve do Šiljka na surom Rtnju. Skochi uplacheni hat. Jahach pade s njega i izgubi svijest. Kada se gospodar Soko-grada osvijesti, uchini mu se da su mu sve kosti polomljene. Nije mogao na noge da se osloni. Lezh'o je tako i chek'o smrt. Iznenada, zachu klokot vodenog kljucha. Polako i bolno se pridizhe, da se bar zhedan od svijeta ne rastavi.
Kad prvi gutljaj vode s dotle vrela nepoznatog popi, u glavi mu se namah sve razbistri. Kad desnicu ruku u vodu stavi, snaga u njoj ožive. Kad vide, onako u odelu gospodskome, okupa se u kladencu, ozdravi odmah, pa se horno vrati u tvrdi grad. Odmah naredi da se kucha nad izvorom digne.
Zamalo prochu se glas o vodi isceliteljici na sve chetiri strane svijeta. Sa svih strana navali kljasto i bogaljasto - oni što im dusa u nosu bejaše da na kljuchu vode vidarice melemom svojim boljkama potrazhe.
Ozdravishe mnogi od vode u kotlini. Oni shto su najvishe bolni bili, tu domove podigoshe".
:D
Deddha
09-16-2005, 19:10 PM
Neznam shto ste se toliko vezali za tu temu o vodi.Pochinjem da sumnjam u vashe intelektualne mogucnosti...Znam da se ljudi chesto vezuju za neke shuplje forme i time pokushavaju nadogradit svoje intelektualne nesposobnosti.Poshto se svi izjasnishe po pitanju tih voda,neko se vezo za Knjazov opanak,a neko za Njegoshevu rosu,ja se rado napojim Ilidzanskog Dijamanta...Chisto da vas isposhtujem.Sljedeci put necu tolerisat shupljake,pa taman oni i dolazili od dechka koji izgleda neshto posebno(kao pametno) Rileta:)
al_Bazari
09-21-2005, 10:56 AM
Neznam shto ste se toliko vezali za tu temu o vodi.Pochinjem da sumnjam u vashe intelektualne mogucnosti...Znam da se ljudi chesto vezuju za neke shuplje forme i time pokushavaju nadogradit svoje intelektualne nesposobnosti.Poshto se svi izjasnishe po pitanju tih voda,neko se vezo za Knjazov opanak,a neko za Njegoshevu rosu,ja se rado napojim Ilidzanskog Dijamanta...Chisto da vas isposhtujem.Sljedeci put necu tolerisat shupljake,pa taman oni i dolazili od dechka koji izgleda neshto posebno(kao pametno) Rileta:)
Mozda si u pravu ako mislis sad na razgovor o raznim "markama", no kad je rijec o vodi kao vodi stvar je previse ozbiljna, dragocena,... i kako god hoces jos, a da se o njoj ne bi pricalo.
Helem, kako kaze Hfz. Prof. dr. med. Faris Gavrankapetanovic, voda u islamu ima posebno znacenje. Voda znaci život, voda koja spira grijehe ljudi i cisti ih da bi se približili Svemogucem. Kur'an kaže da je život poceo u vodi.
http://www.islamonline.net/english/Contemporary/2002/11/images/pic02.jpg
S druge strane, danas je problem voda veliki svjetski problem? Danas se smatra da prenaseljenost, industrijalizacija, procesi globalnog zagrijavanja i zagadenje drasticno umanjuju resurse korisne vode za covjecanstvo. Prije nekog vremena objavljen je podatak da ce za nekih 45 godina svijet biti izložen globalnoj nestašici vode. To je posigurno jedan autodestruktivni proces ljudske civilizacije o cijim konzekvencama možemo samo nagadati.
http://www.islamonline.net/English/Science/2003/03/images/pic02.jpg
Aladdin
09-29-2005, 04:39 AM
Mozda kada je u pitanju vaznost vode,valja napomenuti da u Novom Pazaru,u odredjenim segmentima,voda jos uvek tece kroz azbestne cevi. Medicina nam govori da azbest posle 40/ak godina postaje kancerogen. Otuda,ne smemo se cuditi sto se u pojedinoj literaturi nas grad pominje kao endemsko podrucje za kancerogene bolesti.Mada voda,verujem nije primarni faktor,bar kada je NP u pitanju.
Sad se mnogi ceskaju po glavi... :)
galaksija
09-29-2005, 08:43 AM
Vidim ovdje se mogu i reklamirati vode,a reklama se ne naplacuje :D Ak' je tako,onda ja pijem "Tuzlanski kiseljak".Dobar je kao i nasa so :D
orange
09-29-2005, 11:20 AM
Ono sto je meni interesantno je da kad sam u Novom Pazaru rijetko onako kad sedim ili jedem maksuz uzmem vodu da pijem, dok kad sam bio u Turskoj odiro sam se pijuci vodu. Da li je to samo ono narodno sladje ti je ono sto nemas ili sta vec, to jos uvijek nije naucno dokazano :D
Isti slucaj i sa mnom! Nekad znam za cijeli dan i popiti maximalno 2-3 case vode, jednostavno ne osjecam potrebu. Ali zato kad odem negdje gdje se voda placa... nikad se napiti, svako malo zedna....
Ljetos u Spaniji, voda me raskucila, svaki dan sam kupovala otprilike po dvije ili tri boce od pola litra vode a svaka je 0,80 centi do 1€... pravo mi je bilo zao sto nisammogla uzimati od litar i po ili dva ali to je bio nemoguce jer smo po cijeli dan hodale i obilazile tako da je maximalno u torbu mogla stati boca od pola litra...
Eviian sam i ja uzimala, i onu drugu...Vittel cini mi se...
orange
09-29-2005, 11:21 AM
Vidim ovdje se mogu i reklamirati vode,a reklama se ne naplacuje :D Ak' je tako,onda ja pijem "Tuzlanski kiseljak".Dobar je kao i nasa so :D
Tuzla i voda?!?! :D
Nista bez Ilidzanskog dijamanta... ;)
galaksija
09-29-2005, 11:26 AM
Tuzla i voda?!?! :D
Nista bez Ilidzanskog dijamanta... ;)
E,draga orange mi Gradacacani imamo ljekovitu vodu na Banji Ilidzi ,ali je manje poznata,zato sam i pomenula "Tuzlanski kiseljak" koji je vise poznat.Ja inace pijem i jednu i drugu vodu ,ali najvise pijem sok u tetrapaku :)
orange
09-29-2005, 11:30 AM
Ma salim se ja, hvala Bogu mi barem imamo dobru vodu u cijeloj Bosni...
Nego, nemoj plaho tih sokova, voda je ipak najzdravija. (Sweety razvaljuju, jelde? :D )
al_Bazari
09-29-2005, 11:31 AM
Ih! Kad se najedeš tuzlanske soli, svaka ti je voda dobro došla, pa makar bila i Kiseljak : )
galaksija
09-29-2005, 11:36 AM
Ih! Kad se najedeš tuzlanske soli, svaka ti je voda dobro došla, pa makar bila i Kiseljak : )
Da..ja svaki put kad posolim jelo nazdravljam Tuzli sa "Tuzlanskim kiseljakom" :D
Kad dodjem dole u Sandzaku pijem samo kod Tetke u Sebecevo vodu. Voda je cista i pravo osvezi. Ona voda u Pazaru i Tutinu mi nesto "shmecka" na gvozdje... :confused:
Ovdje u Austriji je voda kvalitet I, i imamo je dosta.
Sto se tice kisele vode --> ma nema nista bez 3 srca!
http://www.stawskidistributing.com/images_bottels/Radenska.jpg
Giovanni Tigavista
09-29-2005, 17:47 PM
Ljetos u Spaniji, voda me raskucila, svaki dan sam kupovala otprilike po dvije ili tri boce od pola litra vode a svaka je 0,80 centi do 1€... pravo mi je bilo zao sto nisammogla uzimati od litar i po ili dva ali to je bio nemoguce jer smo po cijeli dan hodale i obilazile tako da je maximalno u torbu mogla stati boca od pola litra...
Jah, ko da sam sebe vidio u Londri (Londonu) gdje hladno platih na aerodromu vodu 3 funte. Sad se ne mogu sjetit' je l' bilo litar ili po litre al' sto je mnogo - previse je :) .
"U nas" u Kanadi se mogu naci Sarajevski Kiseljak (kiseljak, kiseljak svaki momak veseljak, kiseljacke djevojcice rumene ko jabucice ijooooj) , Radenska tri serdca i Knjaz Milos. Jah ima i neka rumunska (Borsek ili tako nesto) koja je moram reci "mineralnija" nego ove nase.
Cijena - sitnica 3 CAD $ (iliti 2,5 US iliti 2,1 Eura).
Inace Kalgari za razliku od ostalih vecih gradova Kanade je blagosloven cistom vodom koja se pije iz cesme direkt' pa se potreba za ovim mineralnim i soda vodama i ne javlja cesto, no ovdje su vrlo popularni tkz. water cooleri gde se rijetko srece firma bez istog i to je neakva naprava na koju se nakaci gallon ili vise vode (i to se tipla naravno) a onda "daje" mogucnost da istocite toplu ili 'ladnu vodu - po zelji.
Da, neki izvori kazu da treba piti od 6-8 casa vode dnevno, neki kazu to je puno a ja se drzim majke prirode odnosno kad si zedan ti si natoci casu i sruci je u sebe.
Veselo!
Giovanni
al_Bazari
10-03-2005, 10:36 AM
Da, neki izvori kazu da treba piti od 6-8 casa vode dnevno, neki kazu to je puno a ja se drzim majke prirode odnosno kad si zedan ti si natoci casu i sruci je u sebe.
Kazu kad osjetis zedj, tada si vec dehidriro. Oprez! ;)
heheheh, bazari taman tako, cuvajte se, bez vode nema zivota :)
Zato ljudi ne zive na Marsu
MAHALUSA
10-05-2005, 09:14 AM
Luno...u pravu si..Radenska je zakon..
meni ona nekako najbolje utali dzedj..
ali..
parola Kupujmo Domace je na snazi kod mene...
stoga..
sa namjerom da podrzim ekonomiju moje zemlje..
preferiram tesanjsku oazu..
;)
al_Bazari
09-12-2007, 02:56 AM
Voda je mnogo više od onoga što gutamo, da bismo namočili svoja grla. To je jedinstvena i neobična tvar, koja može biti u krutom, tekućem i plinovitom stanju. Kada voda postaje čvrstom, za razliku od drugih tvari, ona se širi, a ne skuplja. Voda je naš najbitniji izvor života, zajedno s kisikom. U prirodno hidratnim uvjetima tijelo, čak i njegovo moguće "'čvrsto"' tkivo, sadrži začuđujuće visoke količine vode. Prema Lavonu J. Dunne i Johnu D. Kirschmannu, autorima Prehrambenog almanaha, kod odraslih se krv sastoji od 83% vode, bubrezi 82%, mišići 75%, mozak 74%, jetra 69% i kosti s visokih 22%.
http://www1.istockphoto.com/file_thumbview_approve/2386161/2/istockphoto_2386161_glass_of_water.jpg
Tjelesni procesi, koji se mogu obaviti samo u prisustvu vode, gotovo su neograničeni: disanje, probava, asimilacija, eliminacija, metabolizam, uklanjanje otpada i reguliranje temperature - što stvarno znači, sve naše životne funkcije.
Tekućine stvarno ispunjavaju svaki prostor u stanicama i između njih. Molekule vode ne samo da ispunjavaju prostor, nego one pomažu činiti strukture makromolekula, kao što su bjelančevine i glikogen. Na primjer jednu molekulu proteina okružuje 10 000 molekula vode. Kao primarna tekućina u tijelu, voda služi kao otapalo minerala, vitamina, dušičnih kiselina, glukoze i mnogih drugih hranjivih tvari. Voda igra, također, ključnu ulogu u probavi, upijanju, prijenosu i korištenju hranjivih tvari. Voda je sigurno sredstvo za uklanjanje toksina i otpadnih proizvoda, a termoregulacija cijelog tijela ovisi o njoj. Od stvaranja energije za podmazivanje zglobova do reprodukcije, u tijelu nema sustava, koji ne ovisi o vodi.
http://www.lenntech.com/images/Water%20molecule.jpg
Ne čudi da ljudi mogu preživjeti oko mjesec dana ili nešto duže bez hrane, ali bi umrli bez vode za nekoliko dana, čak i u vlažnom podneblju.
Voda ima drugo jedinstveno svojstvo. Smatra se idealnim, univerzalnim otapalom, jer ima mogućnost razblažiti otopine (sve što se u njoj otopi), a da sama ne promijeni svoja svojstva. Kemijski, molekula vode (H2O) sastoji se od elemenata vodika (H) i kisika (O), koji pojedinačno postoje kao plinovi, ali čine vodu, kada se dva atoma vodika povežu s jednim atomom kisika. Voda, koju mi pijemo, uglavnom je iz slijedećih, najprihvatljivijih izvora. Imajte na umu da izvor vode ne označava uvijek kvalitetu ili pitkost vode.
Voda je život, bez nje nema života.
Zato ako želimo imati zdrav organizam moramo uzimati kvalitetnu vodu, i količinski dovoljno, a to je neki minimum od 2,5 l. na dan. Idealno je unositi na svakih pola sata u budnom stanju 2 dcl vode. Voda iz gradskog vodovoda sadrži obično oko 700 kemijskih spojeva, klor, dijelove umjetnog gnojiva, organske i neorganske soli, itd. Unošenjem ovakve vode povećava se trovanje organizma što polako dovodi do oštećenja urinarnih i drugih organa. Ako u vodi ima slučajno visokog sadržaja soli (često ima), ona se taloži na zidovima krvnih sudova, zglobovima, dovodi do stvaranja kamena u bubrezima i mokraćnim putevima.
Obična voda je kaotičan skup molekula, dok voda u svakom živom organizmu ima uređenu strukturu sličnu strukturi leda.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/SnowflakesWilsonBentley.jpg/125px-SnowflakesWilsonBentley.jpg
Da bi organizam vodu učinio takvom mora da utroši 25 cal. po litri vode. Ako vodu prije uporabe zamrzavamo stvara se struktura vode koju ima voda u voću i povrću pa organizam troši mnogo manje energije, jer ju ne mora prerađivati. Takva voda je ista kao planinska voda koja je otopljena iz leda i snijega, koja je veoma ljekovita i aktivirajuće djeluje na ljudski organizam. Korištenjem takve vode za 5-7 mjeseci (toliko je potrebno da se potpuno zamijeni u organizmu) dolazi do poboljšanja općeg zdravstvenog stanja.
Mineralne vode - sadrže mnogo minerala, koji su u neorganskom stanju i koje organizam ne može dobro iskoristiti. Zbog toga u krvnim žilama, zglobovima i kralježnici dolazi do naslaga raznih vrsta soli.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Hopetoun_falls.jpg/350px-Hopetoun_falls.jpg
Mineralna voda ima kiselu ili lužnatu reakciju, što ovisi o sastavu minerala, pa njenom dužom uporabom dolazi do remećenja pH krvi, a samim tim i do pojave mnogih oboljenja i poremećaja u organizmu. Stoga je najbolje uzimati negaziranu vodu po mogućnosti zamrznutu pa odmrznutu ne bi li kristali u vodi bili kao i kristali vode u našem tijelu. Ne treba zaboraviti da je upravo voda prijenosnik svih staničnih frekvencijskih signala u našem tijelu o kojima ovisi naše zdravlje i cijeli naš opstanak. Voda poput magnetofona snima i prenosi frekvencije, a time i informacije bez obzira da li je izvorna molekula signala prisutna ili ne. Jednostavno bez vode je nemoguće prenositi molekularne informacijske signale u tijelu. Ukoliko je ona puna kancerogenih kemikalija, koje uvlačimo u tijelo uglavnom prehranom, kemikalije će poremetiti tok svih bioloških frekvencija i dovesti ih u njihov patološki oblik koji će izazvati poremećaje u biokemijskim procesima u tijelu i nastanak bolesti.
Da bi se to izbjeglo treba unositi što više čiste vode tijekom dana uz naravno kontrolu unosa prehrane.
forumash
02-24-2010, 21:58 PM
http://i48.tinypic.com/aajex4.jpg
http://i47.tinypic.com/23jhhfl.jpgmožda sam radikalan ali nek izvinu pokojnapink i ostale štrumfete...:D
naucna istrazivanja zem-zem vode
http://www.youtube.com/watch?v=79CpYEyOsOs
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.