View Full Version : Sta se cita?
ZMAJ OD BOSNE
12-12-2005, 10:59 AM
Htio sam da vidim sta se cita kod vas ali imao sa sta i da vidim,nijedna tema iz ove oblasti.Nije moguce da niko nista ne cita!!!!!!!!!!!!!!
Evo ja cu otvorit:Sta mislite ko je najbolji pisac sa prostora bivse Jugoslavije?
Birdum-Bardum
12-12-2005, 11:18 AM
Pa eto meni je bas super sve sto ima od Resada Kadica.
Hvala.
galaksija
12-12-2005, 11:21 AM
Sa prostora bivse Jugoslavije najbolji su:
1. Mesa Selimovic
2. Ivo Andric
3. Milorad Pavic
Trenutno citam sve od Milorada Pavica.Njegove knjige ne samo da imaju zanimljive naslove,nego su i inace zanimljive.
Toliko. :)
Birdum-Bardum
12-12-2005, 11:43 AM
Joo, Galaksijo ti si legenda. Gdje nadje ovu trojicu. To sve nekakvi zlocinci i izdajnici.
Hvala.
galaksija
12-12-2005, 12:15 PM
Ma BB mene ne zanima sta su oni govorili u svom zivotu ,ja citam njihova djela a ne njihov zivot.To je razlika.Ako su bili zlocinci i izdajnici to ne znaci da nisu bili inteligentni i da ja njihova djela treba sad da mrzim.Priznajem nisu bili cisti,ali njihove knjige i ono o cemu pisu zaista je umjetnicko djelo. :)
ul_8mart_br?
12-12-2005, 13:05 PM
Mehmeda Selimovica da se ne odricemo lako, on je nas. ;)
ZMAJ OD BOSNE
12-12-2005, 20:11 PM
BB ne slazem se stobom bar sto se Mese Selimovica tice on je jedan od najvecih knjizevnika u BiH.Da se nije ozenio pravoslavkom vjerovatno ni jedan njegov roman ne bi ugledao svetlost dana. Znam da nisam sve rekao pa bih volio da mi ti kazes tvoj razlog sto nevolis Mesu Selimovica
Birdum-Bardum
12-13-2005, 14:27 PM
Hmm, posto sam ja dao "sporan" komentar da ga sad i obrzlozim. Nadam se da cete me razumjeti. Naime, ako se nekom covjeku koji ima lose namjer i cilje u ruke dadne neko oruzje onda je to oruzje u sluzbi zla, a ako to isto oruzje dadnete u ruke nekoga ko ima dobre i casne namjere onda ce to oruzje biti korisceno u cilju postizanja dobra.
E sad, dobro je poznato i to da se najveci, da tako kazem "sihrovi", odnosno obmane prave tako sto se istina pomijesa sa neistinom i tako se plasira. Primjera radi uzmete med i u njega stavite malo smrtonosnog otrova. Vi pijete i mislite med je cisti, osjecate slast i uzivanje u medu, madjutim, nakon nekoliko minuta nastupa smrt, a vi se cudite od cega ovo.
Dakle, upravo zbog toga su knjige koje oni pisu opasne. Prvo se dobro treba obezbjediti i poduciti razlucivanju dobra od zla, pa se tek onda covjek smije usuditi u citanje knjiga od sumnjivih iliti u ovom slucaju "dobro poznatih" autora. Jer ako zna dobro rasudjivati dobro od zla onda nece biti opasnosti da proguta otrov, jer ce ga jasno citalac prepoznati.
Takav otrov prouzrokuje da se citaocu pokvari zeludac i onda kada treba da "vari" nesto sto je dobro i valjano on odbija, tj. "povraca" misleci da je to nesto lose.
Najcesci "sihrovi" su sakriveni iza "igre" emocijama, jer vecina ljudi "razmislja" emocijama, pa ih takve stvari i dojme i ostavljaju zestok utisak na njih. To je ovim manipulantima dobro poznato, pa se time i sluze u svojim namjerama.
Naravno, oni to tako dobro rade da je nemougce ih za bilo sta optuziti. Jedino sta ostaje je budjenje ispravne svijesti kod citalaca koji ce biti u stanju prepoznati dobro od zla.
Eto zbog toga ne volim knjige od tih i takvih autora.
Hvala.
galaksija
12-14-2005, 08:33 AM
Lijepo si to BB rekao,ali ja ipak imam jedno pitanje za tebe:jesi ti citao nesto od Mese S?Nikako nisam mogla da izbjegnem `Dervis i smrt` jer sam ga imala za lektiru u Gimnaziji,pa kad sam (tada prvi put) procitala svidio mi se jako njegov nacin pisanja.
Toliko. :)
ZMAJ OD BOSNE
12-15-2005, 07:39 AM
Eeeee nemojte sad da komentarisemo koji je pisac bolji a koji nevalja :mad: Da se vratimo na temu:Sta se cita? ;)
ibnIsmail
04-09-2006, 22:33 PM
Musa Cazim Catic:)
ibnIsmail
05-28-2006, 11:42 AM
und dan Medznun i Lejla:)
NEBOJŠA
06-19-2006, 12:39 PM
Biblija i Pune tribine !!!!
suvereni
12-09-2006, 23:58 PM
Djulistan
Sadi Shirazi
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.