View Full Version : Normalan?
fahrudin
09-15-2005, 21:41 PM
sta bi doslo po vama normalno a sta ludo tj abnormalno?
jeste mutno pitanje, ko rodjeno za filozofiranje :rolleyes:
Aznaida
09-16-2005, 13:11 PM
Zaista interesantno pitanje koje ja jos zovem 'ko je ovde lud' :D
Kad nas neko pita sta je to normalno...sta, normalno je..normalno i upravo u nasoj nemogucnosti da odgovorimo odmah na to pitanje lezi JEDAN OD ODGOVORA na samo pitanje - jer je nase rasudjivanje o tome sta je normalno uglavnom uskladjeno prema onome sto vecina misli. Ako vecina ljudi na svetu smatra nesto za normalno i tretira odredjenu stvar ili pojavu kao normalnu, onda smo i mi skloni da svako odstupanje od toga smatramo necim cudnim, nenormalnim ili cak izopacenim...
fingersbroken
09-16-2005, 16:27 PM
Da.. upravo tako. Po tom kriteriju, u svijetu gdje vecina ljudi pije kafu a ja je ne pijem, ja se mogu nazvati nenormalnim :D
Elem, bez obzira na to, smatram, tj tvrdim, da je normalno sve ono sto samo po tebi takvim jeste, a Bogami je ono kao takvo i podobro definisano (samo treba do definicije doci), a normalnog ga ne cini ni najmanje ljudska percepcija ili nacin praktikovanja ljudi. Jer vas pogled na drvo ne cini drvo drvetom, ili to sto ce te vi to isto drvo smatrati reketom, ga ne cini drvetom ni vise ni manje nego sto ono to jeste... pa makar ga svi ljudi na svijetu nazivali banderom!!! E isto tako i sa normalnim.
Ciciban
09-16-2005, 16:38 PM
Normalno je piti kafu, nenormalno ju je ne piti za mene, ... i obrnuto za njih.... tamo neke kafo-ne-pijace :)
pa meni bi doslo normalno sve ono sto se ne kosi sa mojim ubedjenjima, navikama, stavovima, ocekivanjima, shvatanjima. Nenormalno, sve sto je suprotno od toga :)
Haj sta ste navalili sa tom kafom po forumu, stante, polako... meni je normalno da ljudi piju kafu a normalni su mi i ljudi koji je ne piju :D haj sad zabrkajte jednu , voda je provrela !
fingersbroken
09-16-2005, 16:51 PM
Meni je normalno i jedno i drugo.. ne zato sto ja i pijem i ne pijem kafu (ovisno o tome kako se gleda, al obzirom da znam sta ljudi kod nas podrazumijevaju pod ispijanjem kafe ja kazem da je ne pijem :) ), vec zato sto mi je i jedno i drugo normalno. Cisto NE subjektivno.. sta tu ima ba nenormalno? Nenormalno je tek kad onda neko nenormalno pije kafu... :)
Dakle dodjosmo do zakljucka da ovisno o tome kako stvar radimo (pijemo kafu recimo) mozemo je ucinit normalnom ili nenormalnom.. tj da budem precizan: mi mozemo bit normalni il nenormalni... ispijanje kahve samo po sebi nema nikakve veze sa temom :D
Deddha
09-16-2005, 18:07 PM
Ko je ovde normalan, opushteno niko... :D
fingersbroken
09-16-2005, 21:29 PM
hoces reci: niko nije opusten => niko nije normalan :D... bate.. mi svi ode dosli da se opustimo... da se unormalimo... Dosta nam je bilo komunizma.. if u know what i mean :D
fahrudin
09-16-2005, 23:23 PM
normalno je da uzmes kraci put, a opet normalno je i da volis da razgledas okolinu i tako uzmes duzi put.
dakle sve ono sto koristi coveku ko jedinki i covecanstvu u globali, racunamo za normalnim a sve ono sto je na stetu coveka ko jedinke ili covecanstva u globali, racunamo za nenormalnim, slazete li se? :rolleyes:
Andol
09-17-2005, 01:13 AM
Pa ko je prirodan on je i normalan. Ko je neprirodan on je nenormalan. A sta je to priroda?
Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:02 AM
Priroda je jedna nauka koja se izucava u skoli, pored nje ima i drustvo. A sta je to drustvo?
Deddha
09-17-2005, 02:30 AM
Pa ko je prirodan on je i normalan. Ko je neprirodan on je nenormalan. A sta je to priroda?
Ja mislim da je ovo bila prekretnica u razvoju ove teme :D No, nezgodno pitanje je shta je priroda i drushvo(jedno vezano za drugo) ;)
Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:32 AM
Dobor si ovo primjetio, veoma ostroumno. A sto se tice Prirode i Drustva, ipak mislim da ih treba sagledati pojedinacno, pa tek onda u korelaciji. :)
Deddha
09-17-2005, 02:34 AM
Ne mozhe jedna bez druge da se sagledava. Zhivjela renesansa ovog topika :D
Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:42 AM
Pa teoretski moze, a posto je ovo filozofija, znaci teoretski, analiticki, onda moze, a konkretno, tj. prakticno, u pravu si, ne moze. Zbicemo, insallah, redove pa ako ih uspiju probiti, bujrum.
Deddha
09-17-2005, 03:40 AM
A shta chemo kad krene paljba, pa biju nashi, biju partizani :D
Normalan vs. nenormalan...
Pojasnjenje ove dvije rijeci je izazvalo dosta nesuglasica medju psiholozima, posebno onima koji su usko vezani za psihopatologiju. Postoje i knjige sa jakim argumentima koje govore da je 'nenormalan' u smislu mentalno oboleo/poremecen-mit i da tako nesto u stvarnosti ne postoji. U mainstream psihopatologiji ili abnormalnoj psihologiji kriterijumi za odredjivanje normalnog i nenormalnog se obicno vrte oko: krsenja prihvacenih normi zajednice/drustva, nerazumno/nelogicno ponasanje, biti u statistickoj manjini tj. biti 'na svoju ruku' i odudarati od vecine itd. Iz ovoga se da primjetiti da je drustvo ili vecina determinanta normalnog i nenormalnog. Mnogi psiholozi danas uvidjaju pogubnost ovakvog pristupa definiciji normalnog/nenormalnog jer su mnogi oblici ponasanja kao npr. homoseksualnost bili nenormalni prije par decenija dok se danas ova pojava tretira kao normalna u udzbenicima psihopatologije.
Za razliku od ovog sekularnog i humanistickog pristupa ovom problemu, religije definisu pojam normalnog uzimajuci u obzir Objavu i Bozije norme...
Sto bi se ocima nekog obicnog smrtnika moglo zakljuciti da je tesko svrstati nenormalno u ono prirodno ili shta ? :)
Ja sad iznosim svoje misljenje, sto automatksi znaci da sam se ogradio od misljenja drugih, i mislim da je normalno sve sto je cak i nenormalno u ocima,mozgu i stavovima ... no' sva je sreca pa ja ne mislim da sam normalan ! :D
Poznata pesma sa zapada koju uvijek povede ko bi drugi nego Deddha :D
Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii , Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii , Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii , Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiii :D
Ja mislim da sam normalan
Ti misliš da si normalan
On/a misli da je normalan/a
Mi mislimo da smo normalni
Vi mislite da ste normalni
Oni/e misle da su normalni/e
LUDNICA!!!!
Andol
09-17-2005, 17:30 PM
Nisam znao da su Priroda i Drustvo ovako vazni predmeti. Ovo da mi je neko prico u 1 vi razred reko bih mu ti nisi normalan...
Normalno je piti kafu, nenormalno ju je ne piti za mene, ... i obrnuto za njih.... tamo neke kafo-ne-pijace :)
Vidi ti nje...
Ja nikako ne hajem kahvu i meni je to normalno...
Jeste li culi onu pricu o jednom carstvu koje je bilo vrlo razvijeno i narod je bio zadovoljan svojim vladarom.
Jednog dana je voda iz centralnog bunara koja je bila za pice dobila cudna svojstva. Svako ko bi popio tu vodu bi poludio. Kako je to bilo jedino mjesto odakle se pila voda narod je morao da pije da bi ostao u zivotu. Za razliku od tog naroda car je imao sopstvenu vodu i vremjenom svi su se napili vode sem cara.
Car je tvrdio da su svi oni ludi, ali takodje sa njihove strane je izgledalo da je car lud. Da bi car zadrzao svoje mjesto u carstvu morao je da ode i da se napije vode iz bunara i na taj nacin se utopio u njihovu "normalnost".
Normalno je ono sto vecina misli da je normalno.
Vidi ti nje...
Ja nikako ne hajem kahvu i meni je to normalno...
Jeste li culi onu pricu o jednom carstvu koje je bilo vrlo razvijeno i narod je bio zadovoljan svojim vladarom.
Jednog dana je voda iz centralnog bunara koja je bila za pice dobila cudna svojstva. Svako ko bi popio tu vodu bi poludio. Kako je to bilo jedino mjesto odakle se pila voda narod je morao da pije da bi ostao u zivotu. Za razliku od tog naroda car je imao sopstvenu vodu i vremjenom svi su se napili vode sem cara.
Car je tvrdio da su svi oni ludi, ali takodje sa njihove strane je izgledalo da je car lud. Da bi car zadrzao svoje mjesto u carstvu morao je da ode i da se napije vode iz bunara i na taj nacin se utopio u njihovu "normalnost".
Eto, ni administrator nam nije normalan :D
Deddha
09-19-2005, 12:19 PM
Eto, ni administrator nam nije normalan :D
Forum ludaka i velikih chudaka :D
fingersbroken
09-19-2005, 16:16 PM
uprava ludaci clanovi veliki cudaci ;)... al smo bolji no komunisti i vehabije :D
Ma jok ... zbog cega bismo morali da se povodimo prema masi ... ?
Deddha
09-19-2005, 19:45 PM
Moramo, vishe ih je. Pobiche nas. Otvoriche nam lobanju :D
Deddha
09-19-2005, 19:53 PM
Poznata pesma sa zapada koju uvijek povede ko bi drugi nego Deddha :D
Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii , Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii , Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii , Mi niiiiiismooooooooo noooooormalniiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiii :D
Nemoj tako, suzhavash krug ljudi na koje bi mogla teorija zavjere da se sprovede. Ovakim postovima moj manevarski prostor je sve uzhi i uzhi :D
Aznaida
09-19-2005, 20:31 PM
Ma jok ... zbog cega bismo morali da se povodimo prema masi ... ?
Kad procitas sve ovo, nekako dodjes do pitanja: Ko je uopste izmislio rec 'normalan'??? :D
Moramo, vishe ih je. Pobiche nas. Otvoriche nam lobanju :D
Ali ne znaci da ce nas naterati da budemo "normalni" ... zar ne .. :D
Deddha
09-19-2005, 20:49 PM
Shuti da ne chuju. Ne firaj nas, nalete oni i ovdje :D
A znash ti onaj vic o sakrivenim partizanima u bunaru ... mozda ce skontat da smo u shumi :D
Deddha
09-19-2005, 20:55 PM
Ma ostavi se ti ovog, idemo tamo na islamske simbole :D
fingersbroken
09-19-2005, 21:29 PM
Uz svo postovanje autoru koji je temu nameracio gde je hteo, obzirom na tok koji je uzela ona sama po sebi, po prirodi a i drustvu, dodje u kahvenisanje :)
Andol
09-20-2005, 00:10 AM
Dajte neki normalan predlog, u kojem bi pravcu ovo dalje moglo da se razvija.. :)
Deddha
09-20-2005, 00:17 AM
Mogla bi u pravcu kazaljke na satu :D
Andol
09-20-2005, 00:42 AM
Ovi ovde stvarno nisu normalni. :)
Ovi ovde stvarno nisu normalni. :)
Ma vi mora da ste nesto pogresili ... :D I ko sto vec rekosmo malopre, ma ok smo mi, samo nas treba takve skontat !
Andol
09-20-2005, 01:15 AM
Dedha@ - Mogla bi u pravcu kazaljke na satu :D
Ovo je jasan dokaz :eek:
Nece cak ni da se trude :o
fingersbroken
09-20-2005, 05:23 AM
Ma vi mora da ste nesto pogresili ... :D I ko sto vec rekosmo malopre, ma ok smo mi, samo nas treba takve skontat !
to je vec problem :D
Andol
09-20-2005, 09:18 AM
Problem tezak. :( Cupaj se odatle reef, il si lud il si mahnit. Nema hocu kakim, necu kakim :o
besno_pile
10-04-2005, 00:41 AM
onaj ko zeli biti normalan
nije normalan...
Problem tezak. :( Cupaj se odatle reef, il si lud il si mahnit. Nema hocu kakim, necu kakim :o
Ako vec moram da biram, onda cu odabrati oba :) Radi kopletnosti ! :D
fingersbroken
10-04-2005, 06:55 AM
onaj ko zeli biti normalan
nije normalan...
Postovanje za ovo. A sta za one koji zele OSTATI normalni? :) Danas je i to tesko.. Mozda teze nego i ovo prvo :D
And_U_Price
10-04-2005, 12:14 PM
Frojd je rekao otprilike "normalan je onaj koji zna da voli i radi". Inace, pojam normalnosti je bio veoma zanimljiv mnogima tako da postoji vise definicija, ali ono sto je sustina jeste da postoji sirok dijapazon normalnosti, ili najkrace receno normalna je onaj koji pripada proseku. Sad naravno da postoje razlike u nijansama ali nismo svi isti :) Meni se ovo razmatranje normalnosti recimo dopalo.
Ono jes da je ovo kahvenisanje al rekoh malo da razbijem monotoniju :)
besno_pile
12-06-2005, 01:46 AM
Sve je stvar definicije a i svako ima svoju definiciju.
prosta sitnica;
Za mene je normalno biti u pola dva budan i ako u 7 ustajem... za nekoga je to sve ali ne normanlo.
fingersbroken,ostati normalan je istinski nesta najteze..da li je uopste i moguce?
uvek ce se naci neka budala da ti kaze da si nenormalan,pa makar to i iza tvojih ledja bilo :)
znate,to je nenormalno zeznuta prica...
Deddha
10-19-2006, 06:46 AM
Nsiam vrevoao da zpavrao mgou rzmaueti ono sto ctaim. Zavljahuujci
nobniecoj mcoi ljdksuog mgzoa, pemra irtažsiavnjima nucainka sa
Kmbreidža, njie vžano kjoim su roedsldoem npiasnaa slvoa u rcei,
jdieno je btino da se pvro i psldeonje sovlo nlaaze na sovm msteu.
Otasla solva mgou btii u ptponuom nerdeu i bez ozibra na ovu
oloknost, tkest mžeote ctiati bez pobrelma. Ovo je zobg tgoa što
ljduksi mzoak ne ctia savko slvoo pnaooosb, vec rcei psmraota kao
cleniu. Oavj preomecaj je sljiavo nzavan tipoglikemija.
Chinilo mi se ovo najprikladnijim za ovdje:D
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.