PDA

View Full Version : Grbavica i Jasmila

Ciciban
02-18-2006, 23:11 PM
Berlinale, odnosno gledaoce berlinala je ocharao film "Grbavica" od Jasmile (zaboravih joj prezime) shto su i nagradili zlatnim medvjedom (medvjeda u nas ima i previshe, ali ovo nam je prvi zlatni!).

Sandokan
02-18-2006, 23:16 PM
Svak chast!

Birdum-Bardum
02-19-2006, 23:02 PM
Film Grbavica dobitnik Zlatnog medvjeda !

Film Grbavica, bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić, osvojio je Zlatnog medvjeda na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.
Film sarajevske redateljice Jasmile Žbanić "Grbavica" dobitnik je i mirovne nagrade 56. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Mirovna nagrada Berlinalea koju od 1986. u sklopu ovog festivala dodjeljuje UN, pripala je ovom filmu , zbog, kako stoji u obrazloženju žirija, "izuzetnih dostignuća u spajanju estetskih elemenata sa socijalnim temama".

Sradačne čestitke od ekipe BF-a!

Izvor: Bošnjački Front

ul_8mart_br?
02-20-2006, 08:00 AM
Allahu sucur, nasi Bosnjaci imaju izvanredan talenat za film. Svijet je odavno verifikovao to umijece sa najvecim filmskim nagradama, sve uvijek mladi ljudi. Cestitam ekipi filma, bice jos nagrada insalah.

galaksija
03-02-2006, 09:06 AM
Ovdje sam napisala jedan post koji ispravljam.Mislila sam da se ispravi jedna greska,no,kasnije sam utvrdila da se ne radi o gresci.
Izvinjavam se. :)

Birdum-Bardum
03-04-2006, 01:45 AM
Bosanskohercegovačka premijera filma "Grbavica"

Ovacije 5.000 gledalaca u sarajevskoj "Zetri"
Bosanskohercegovačka premijera filma Grbavica rediteljke Jasmile Žbanić održana je sinoć u olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu pred 5.000 gledalaca, što je ujedno bila najveća organizovana filmska projekcija u glavnom gradu BiH do sada.

Počelo je dolaskom zvanica i ekipe filma Grbavica, ovjenčanog Zlatnim medvjedom na 56. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu, na crveni tepih koji je bio postavljen na ulazu ispred Zetre. Glumci Mirjana Karanović, Luna Mijović, Kenan Ćatić, Leon Lučev, Dejan Aćimović, Jasna Ornela Bery, Ermin Bravo... sa Jasmilom Žbanić prošetali su crvenim tepihom i zatim ušli u dvoranu praćeni mnogobrojnim predstavnicima medija.

Distributeri filma za BiH Art Servis, zajedno sa organizatorima iz Zetre, potrudili su se da bh. premijera Grbavice protekne na nivou velikih svjetskih filmskih premijera. U tome im je, naravno, najveću pomoć pružila sarajevska publika - nakon završetka potresne filmske priče o samohranoj majci Esmi, koja od svoje 12-godišnje kćerke Sare krije da je žrtva ratnog silovanja, dvoranom se prolomio aplauz. Ekipa filma potom je izašla na scenu i poklonila se publici, koja ih je ispratila aplauzima i dugim ovacijama i tako, konačno, odnijela sve sumnje mladoj rediteljki Jasmili Žbanić, koja je priznala da je najveću tremu imala upravo pred ovu, bosanskohercegovačku premijeru svog prvog dugometražnog igranog filma. Grbavica nikoga nije ostavila ravnodušnim

Premijerom u Zetri, kao i reakcijama gledalaca u Berlinu, Grbavica je pokazala da ima univerzalnu priču, koja može da komunicira sa publikom bilo gdje u svijetu. Ali iako likovi iz filma ne postoje u stvarnom životu, za Bosance i Hercegovce ta priča nije fikcija, nego mnogo više od toga. Ona je naša stvarnost sa kojom se i danas, deset godina nakon rata, svakodnevno suočavamo. Jer, žene poput Esme žive tu, među nama, tiho noseći svoju patnju. I mnoge od njih, kao i Esma, i dan-danas kriju od svojih najbližih ono što su preživjele, od srama i straha da će ih porodica, prijatelji, društvo u kojem žive osuditi zbog toga što su silovane. Nažalost, njihove sumnje nisu bez osnove. Film Jasmile Žbanić će barem nekima od njih sigurno pomoći da se suoče sa svojim traumama i krenu dalje, baš kao i Esma i njena Sara.

Nakon projekcije upriličen je i svečani prijem uz prisustvo predstavnika Grada Sarajeva - pokrovitelja premijere u Zetri, a prisutne je, kao i poslije svjetske premijere u Berlinu, zabavljala grupa Mostar Sevdah Reunion, u sjajnoj atmosferi i druženju koje je potrajalo do kasno u noć. Treba još jednom napomenuti da je sav prihod od prodatih ulaznica za bh. premijeru Grbavice namijenjen kampanji zalaganja za ljudska prava žena koje su preživjele ratna silovanja, a koju je pod sloganom Za dostojanstvo preživjelih pokrenula producentska kuća Deblokada i Jasmila Žbanić zajedno sa organizacijama koje se bore za ostvarivanje prava civilnih žrt Paralelno sa Sarajevom, Grbavicu je sinoć prvi put vidjela i publika u Tuzli, Zenici, Gračanici, Tešnju, Goraždu, a već od danas ovo ostvarenje krenuće u redovnu kino-distribuciju i u ostalim bh. gradovima, sa čak dvanaest filmskih kopija. Za danas je najavljena i premijera u Beču, na kojoj se očekuju rediteljka Jasmila Žbanić i glumica Mirjana Karanović.

“Uzbuđena sam i vrlo dirnuta. Osjetila sam reakcije publike i mislim da su ljudi vrlo emotivno doživjeli film. Nadam se da će priča o Esmi ukazati na veliku bol silovanih žena, te da će se promijeniti njihov status”, rekla je novinarima nakon bh. premijere rediteljka Žbanić, a na pitanje da li je uistinu otkazana premijera u Banja Luci, odgovorila je “tačno je i jako sam tužna zbog toga, jer su prvo prihvatili film, a zatim zbog reakcija iz Beograda su otkazali prikazivanje. Premijera u Beogradu će se, ipak, održati”.

“Osećam se jako dobro, ne znam još kako će publika u Beogradu reagovati. Jako verujem u Grbavicu, kao i u humanost i emotivnost, i mislim da je ovo film za sve ljude. Nije film trenutka, već film koji će moći da se gleda mnogo godina, a nije ni lokalna priča koja se tiče ljudi koji govore istim jezikom”, rekla je glumica Karanović.

Najmlađa glumica u filmu Luna Mijović nije skrivala uzbuđenje, te nam je rekla da joj je posebno drago što se “bosanska publika smijala svemu čemu smo se mi smijali i plakala na sve zbog čega smo mi plakali”.

“Očekivao sam ovoliki aplauz u Zetri, jer je ovo film koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a naročito ljude koji su iz Sarajeva i koji su preživjeli sve što se ovdje događalo. Ja se zgražam na takve situacije, ne volim ih gledati u kinu, a kamoli kad znam da se sve zaista dogodilo”, rekao je Aćimović.

“Grbavica je umjetničko djelo koje direktno komunicira s emocijama ljudi i smatram da je film, kao takav, neophodan”, rekao je Lučev.

“Strahovala sam, jer me zanimala reakcija mojih Sarajlija”, rekla je nakon premijere glumica Bery i dodala da je imala veliku tremu, koju nije osjetila u Berlinu.

Izvor: Oslobođenje

ibnIsmail
04-09-2006, 22:11 PM
es wird gesagt,dass der Film gut ist:)

Birdum-Bardum
10-26-2006, 07:48 AM
25.10.2006 - Film Grbavica osvojio nagradu Vijeća Evrope
Sarajevo • Fena

Film "Grbavica" Jasmile Žbanić osvojio je nagradu "Grand Prix Odyssee Vijeća Evrope za ljudska prava" koju dodjeljuje Vijeće Evrope najboljim filmovima podržanim od Eurimagesa. Nagrada je Jasmili Žbanić uručena jučer na ceremoniji u Strasbourgu. Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovali su gotovo svi ambasadori zemalja članica Vijeća Evrope. Nažalost, predstavnika BiH nije bilo na dodjeli ove značajne nagrade, navodi se u saopćenju producentske kuće "Deblokada". Žiri od šest ambasadora pri Vijeću Evrope, kojim je predsjedavao ruski ambasador Aleksandar Orlov, "Grbavicu" je nagradio zbog "izuzetne izražajne snage filma i aktuelnosti teme".