View Full Version : Opoziv Dr.Sulejmana Ugljanina
Sandokan
03-31-2006, 00:25 AM
Sklepetana skushtina je donijela odluku o referendumu za opoziv Gradonachelnika Dr. Su.Uglj.
Za ili protiv?
resko
03-31-2006, 01:43 AM
selam alejkum
a sta bi drugo mogli da traze srpski radikali i njihov vojvoda vojislav seselj
InsAllah nece jos dugo upravljati radikali nasim gradom
Maestral
03-31-2006, 02:33 AM
A evo sta o tome kaze i Sanapress na stranici http://www.sanapress.com/vijesti.htm
NOVI PAZAR (Sanapress) - Odbornici SO Novi Pazar danas su doneli odluku da se pokrene opoziv predsednika opsstine Sulejmana Ugljanina.
Predlagacci opoziva iz Ljajicheve Sandzzaccke demokratske partije (SDP) iskatli su na danassnjoj sednici da predsednik opsstine Sulejman Ugljanin ometa rad javnih preduzecha I protivzakonitim delovanjem narussava funkcionisanje lokalne samouprave.
Predlog je jednoglasno prihvatilo 25 odbornika I to 17 iz Sandzzaccke demokratske partije (SDP), 3 iz Stranke za Sandzzak I 4 iz Srpske radikalne stranke (SRS). Zasedanju SO nisu prisustvovali odbornici iz Ugljaninove Liste za Sandzzak.
Predsedsednik SO Novi Pazar Azem Hajdarevich izjavio nakon skupsstinskog zasedanja kako occekuje da che gradjani na referendumu uskratiti podrssku Sulejmanu Ugljaninu.
"Svakome ko ima occi I ussi jasno je ssta je Ugljanin uradio od Novog Pazara. Treba stati na kraj urussavanju ovog grada, korupciji I bezakonju", rekao je Hajdarevich.
Upitan da li occekuje da Vlada Srbije koju podrzzavaju dva narodna poslanika Ugljaninove Liste za Sandzzak uvede prinudnu upravu Novom Pazaru, Hajdarevich je odgovorio da ne occekuje takav potez Vlade.
"Bilo bi to nasilje nad pravom. Gradjane treba pustiti da slobodno odlucce da li su za ovakvo stanje ili su za bolji zzivot I za bogatiji Novi Pazar", rekao je Azem Hajdarevich.
Datum referenduma o opozivu predsednika opsstine odrediche Opsstinska izborna komisija, a po zakonu gradjani Novog Pazar izjasniche se najkasnije za 60 dana. Gradjani che se izjassnjavati za ili protiv predsednika, a za opoziv je potrebna prosta vechina od broja izasslih.
Sandokan
03-31-2006, 10:16 AM
Lichno mislim da che DOKTOR pobjediti "UDRUZHENE RADIKALE SANDZAKA" u odnosu ne manjem od 55%-45%!!
Dakle protiv njegove smjene ,a za DOKTORA neche biti ispod 55%
Birdum-Bardum
03-31-2006, 10:19 AM
Ma ne treba se plašiti narodne volje. Ako narod odluči da neće više Dr. Sulejmana Ugljanina, onda nek biraju nekog drugog, a ako li pak odluče da hoće da ostane Dr. Sulejman Ugljanin onda će im biti jasno kao dan da oni treba da odlaze.
A što se tiče samog opoziva Dr. Sulejmana Ugljanina, što se mojeg ličnog stava tiče, ja sam protiv opoziva, naravno.
Hvala.
ul_8mart_br?
03-31-2006, 12:31 PM
"Interesantna" koalicija u skupstini je odnekud dobila isharet. Ionako ce ovo biti godina preloma u Srbiji. Ja sam misljenja da se ovaj zacarani krug mora probiti u nasem gradu, niko nema razloga da bjezi od narodne volje. Samo nemoj da me neko ubjedjuje da se radikalna stranka zalaze za "bolji zivot i bogatiji N.Pazar".
Irfan
03-31-2006, 12:36 PM
Naravno, radikali ne ali nisu samo radikali clanovi te koalicije. Insallah, na novim izborima doci ce do promene vlasti. Pa valjda ne verujete da samo SDA moze biti dobra za novi pazar. U gradu kao sto je NP ima dosta sposobnih ljudi koji zasluzuju biti na celu grada.
resko
03-31-2006, 15:10 PM
ko hoce da mu novim pazarom upravlja milan umjesto SULEJMAN onda bujrum nek glasa za smjenu dr SULEJMANA UGLJANINA samo ja ipak mislim da ima puno bosnjaka u nasem gradu i da nece dozvoliti da im upravlja gradom milan veselinovic i vojvoda vojislav seselj
Irfan
04-01-2006, 00:05 AM
A zasto ne bismo glasali da nam gradom upravlja na primer Ferzija Muric. Nikako nije srbin a jedan od onih koji mogu zameniti sadasnjeg i nadama se nikad vise prvog coveka grada !
Konacno imamo taj izbor i treba ga iskoristiti da se nesto promeni da ne ostane sve po starom a staro nam niko ne valja.
Sandokan
04-01-2006, 00:24 AM
Ma neeee...Gdje On.Pa da bude kao sa ovim Merhametom!!??
Imam Ja predlog.Neka bude gradonachelnik onaj portparol sdp-ea ,mishko.Samo ima jedan problem, da ga nadju gdje je!!???
resko
04-01-2006, 14:40 PM
hahahhaha a djeli je narkomance pobjeglo, da ga nije rasim poslao na neki tajni zadatak. a za fetka nece vise ni njegova familija da daje bezveze glasove, hem sto se prodao vojvodi vojislavu seselju, hem sto je dopravio(pokrao) merhamet, hem sad natovario i zeta svoga sa drogom te mu ovaj zaglavio u zatvor, i sta ce nam takvi ljudi, nezaboravljaju bosnjaci ko su bili srpski radikali i da sa njima nikako netreba pravit koalicije, nikako nesmijes u pakt sa sejtanom to je i po islamu zabranjeno.
LJILJAN
04-01-2006, 16:16 PM
Kome nije dobar Suljo nega glasa i za Petka i sve slicne ljemu.Da je bio dobar nebi napustio Sulja,i on i svi njemu slicni.
LJILJAN
04-01-2006, 16:23 PM
Poslanik Muhammed s.a.v.s. kaze: “Allah je vjerniku sve dopustio, osim da sam sebe ponizi.” (Hadis)
Pa zar ima veceg ponizenja nego da nam u nasem Sandzaku vladaju ljudi koji niti znaju sta su niti ko su,i nemoj neko da mi kaze kako su i Fetko i Azem i njima slicni muslimani,a da pored njih vladaju oni koji nacinise najveca zla muslimanskom narodu na balkanu
Sandokan
04-01-2006, 22:23 PM
Mishko je vidjen na potezu od Panchevachkog do pozharevachkog zatvora.......
Ne treba bežati od referenduma. Allah će dati vođu spram naroda. Inshallah da budemo dovoljno dobri...
Ma to su sve samo poslednji trzaji sramne koalicije, jer su toliko sebe ukaljali u zadnje vrijeme da im više nema izlaza. Jedini način da se malo promovišu je tako što će sada da dignu prašinu oko ovoga, i to što pokušavaju da prave neuspjelu kopiju BNV-a sa nekakvim kongresom.
Irfan
04-02-2006, 00:27 AM
Koliko ja znam uvazeni muftija Zukorlic podrzava savakog protiv kandidata sadasnjem presedniku opstine, ako doticni efendija Zukurlic nije musliman onda neznam ko je ali u svakom slucaju sumljam da je lider SDA veci od njega !
I nemoje molim vas tom istom demagogijom svaki put ! Zasto mislite da imate, mislim na SDA pripadnike pravo na monopol o cuvanju nacije i naseg zajednickog grada Novog Pazara.
Novi Pazar treba nove ljude to je ocigledno, kao uslov da se stvari promene na bolje.
resko
04-02-2006, 01:33 AM
irfane nemoj mnogo da SUMLJAS prodao se tvoj fetko(cetko) srpskim radikalima i vojvodi seselju, a znam i da nije bas u najboljim odnosima sa tim velikim muslimanom gospodinom muftijom sandzackim, valjda im pukla tikva oko nekih malverzacija ili mu mozda nije dosao na babine jer se muftijina nova hanuma porodila posle 6 meseci braka(neka nova turbo- trudnoca)
Birdum-Bardum
04-02-2006, 10:44 AM
Svako ima svoju pamet, pa neka odabere za koga će da bude. Vidite, kakva je kome svijest on takvog i političkog predstavnika bira.
Ja znam jedno, nikada neću podržati bilo kakvu destruktivnu politiku. Politiku koja dobija glasove psujući i istražujući mahane i greške drugog. To se zove svađalačka, odnosno destrultivna politika. Ja ću uvijek dati podršku svakoj konstruktivnoj politici, onoj politici koja se bori za nešto, a ne protiv nečega ili nekoga.
Svaka politika koja se bori protiv nekoga ili nečega je ona politika koja unosi razdor, svađu i netrpeljivost, stoga ja kao musliman ne smijem dati glas smutnji i razdoru.
Do sada nijedna stranka koja je opozicija SDA-u nije pokušala da se biračima nametne drugačije osim da ljaga i psuje SDA i Dr. Sulejmana Ugljanina. time su meni pokazali da su veoma niski i da uopšte ne prezaju od toga da udaraju na čast i obraz jednog muslimana, jednog Bošnjaka. Čak su spremni da uđu u koaliciju sa bilo kim da bi ostvarili cilj ljaganja, psovanja i ponižavanja jednog muslimana, odnosno Bošnjaka.
Ako pogledamo svaki sebe bidjet ćemo da svi imamo grešaka i da savršeni nismo. Ako bismo krenuli da se družimo tako što bismo jedan drugom grubo i bezobrazno ukazivali na mahane sa ciljem da dokažemo kako je neko loš, onda niko ni sa kim ne bi pričao i niko ni sa kim se ne bi podnosio, već bi harala samo mržnja.
Jedina stranka koja je do sada nešto konstruktivno radila i uradila jeste SDA na čelu sa Dr. Sulejmanom Ugljaninom. Svoje glasove nisu dobili putem psovanja i ljaganja nekog Bošnjaka, već što ih narod voli i poštuje kao predstavnike.
Sve druge stranke imaju za cilj da SDA i Dr. Sulejmana Ugljanina oljagaju, ponize, proglase ovakvim ili onakvim, a ja sigurno neću podržati bilo koga u uništavanju muslimana, sigurno neću podržati bilo koga u linčovanju muslimana, u uništavanju njegove časti i dostojanstva, jer time bih samo sebe ponizio, uništio i oljagao.
Najviše tuge kod mene izaziva upravo Muftija Muamer efendija Zukorlić koji se je u to umiješao i daje podršku svakom onom ko će na bolji način poniziti i osramotiti SDA i Dr. Sulejmana Ugljanina. Da imalo razmisli i u knjige pogleda vidio bi tamo koliki je grijeh smutnja i širenje iste, koliki je grijeh boriti se protiv muslimana, uništavati njegovu čast, njegovo dostojanstvo, njegov ugled. Koliki je grijeh boriti se protiv muslimana ne birajući sredstva.
Dakle, podržavam one stranke koje u svojem djelovanju nemaju smutljivačkih, razdornih, destruktivnih i ostalih drugih negativnih elemenata opasnih po čitavo tkvimo naroda. Za sada ne vidim nijednu stranku koja nema ovoga, osim SDA, jer SDA se je pjavila prva na sceni i dan danas je tu i izbore nije dobila preko ljaganja drugog, a drugi to rade svi, bez izuzetaka.
Mislio sam da će ovi SDU, SA i NPS nešto konstruktivno uraditi, jer su lideri SDU stranke govorili upravo o konstruktivnosti i bili su protiv bilo kakve vrste destrukcije, nisu hjteli da ulaze u stranačka prepucavanja, govorili su da neće juriti glasove putem ljaganja nekoga, već putem propagiranja ideja i svojih kvaliteta, ali su me razočarali na ovom jučerašnjem Kongresu Bošnjaka Sandžaka osnivanjem nekakvog bošnjačkog nacionalnog vijeća pored već postojećeg. Napravili su instituciju koja već postoji. Time su ipak pokazali da nisu konstruktivni nego destruktivni.
Tako da i dalje nema nijedna druge stranke koju bih podržao osim SDA i Dr. Sulejmana Ugljanina.
Ako je naš narod više sklon destrukciji nego kostrukciji onda će takvog i lidera i dobiti, a ako je naš narod sklon konstruktivnosti prije nego destrukciji onda će i dalje Dr. Sulejman Ugljanin ostati na vlasti.
Referendum će u svakom slučaju pokazati to.
Hvala.
Sandokan
04-02-2006, 11:37 AM
irfane nemoj mnogo da SUMLJAS prodao se tvoj fetko(cetko) srpskim radikalima i vojvodi seselju, a znam i da nije bas u najboljim odnosima sa tim velikim muslimanom gospodinom muftijom sandzackim, valjda im pukla tikva oko nekih malverzacija ili mu mozda nije dosao na babine jer se muftijina nova hanuma porodila posle 6 meseci braka(neka nova turbo- trudnoca)
ULOZHILA KVISKA!
Koliko ja znam uvazeni muftija Zukorlic podrzava savakog protiv kandidata sadasnjem presedniku opstine, ako doticni efendija Zukurlic nije musliman onda neznam ko je ali u svakom slucaju sumljam da je lider SDA veci od njega !
Heh, smijesno.
Hvala Allahu te mi ne odlucujemo ko je veci a ko manji musliman..
Zalosno je da se ne mozemo osloniti ni na Islamsku zajednicu, vec smo prinudjeni da se i tu dijelimo. No posto nije tema Islamska zajednica nebih da duzim o njoj.
Podrzavam post BB-a, nemam nista vise da dodam :)
ul_8mart_br?
04-02-2006, 13:05 PM
Naravno, radikali ne ali nisu samo radikali clanovi te koalicije. Insallah, na novim izborima doci ce do promene vlasti. Pa valjda ne verujete da samo SDA moze biti dobra za novi pazar. U gradu kao sto je NP ima dosta sposobnih ljudi koji zasluzuju biti na celu grada.
Ja suvise volim svoj narod da bih ustvrdio da nema drugih sposobnih ljudi. Medjutim, slicnom logikom mozemo relativizirati sve u zivotu. Mi ne mozemo prvo rusiti, pa onda traziti zamjenu. Kamo srece da se skupstinska koalicija nije uopce formirala, ako ne mogu Bosnjaci izmedju sebe, onda sa radikalima(citaj cetnici) nikako. Na izbore ponovo i ponovo, a narod ce dati najbolju uputu.
Ne znam kako svoju psihu sredjuju ljudi koji su partneri radikala, ali imam osjecaj da su usli u jednu mentalnu sferu dje svoga brata Bosnjaka vide kao vecu stetu i dusmana od svog dzelata. Recimo da i nije tako, onda je njemu vlast milija od svega, od svakog kodeksa, sto je gore. Ovo je ono kako ja gledam na stvar Irfane.
Druga tvoja teza, da Muftija podrzava svakoga drugoga od Dr.Sulejman Ugljanina je isto porazavajuca. Za ovu vrstu stavova je potrebno verifikovati se od strane naroda, ovako ne vidim nikakav znacaj ovih njegovih ocjena osim u krsenju principa duznosti koje obavlja. Recimo da narod odluci da Dr.Sulejman Ugljanin nastavi svoju duznost, da li to znaci da ce uvazeni Muftija preuzeti odredjene konsekvence zbog iznosenja stava suprotnog volji dzemata?
björn
04-02-2006, 14:03 PM
Nisam pristalica SDP ali ti brate ogovaras ko neka mahalusa.Stidi se ,ovo je jako prljavo.
resko
04-02-2006, 14:52 PM
jesi jesi i ti i tvoj muftija obojica ste rasimovi i seseljovi jarani
björn
04-02-2006, 14:54 PM
Ovo nije vredno odgovora.Da ti Allah dz.s da bolju pamet.
resko
04-02-2006, 14:56 PM
insallah i tebe brate ali sta cu ti ja takav ti muftija,
Irfan
04-02-2006, 17:44 PM
Pa zar ima veceg ponizenja nego da nam u nasem Sandzaku vladaju ljudi koji niti znaju sta su niti ko su,i nemoj neko da mi kaze kako su i Fetko i Azem i njima slicni muslimani,a da pored njih vladaju oni koji nacinise najveca zla muslimanskom narodu na balkanu
Sasvim je u redu tvoj komentar Veliki strufe ali bi jos bio vredni isti komentar da si ga odmah posle ovog sto je pisao "ljiljan" dao. Sad ne kazem ja nista protiv ljiljana samo ukazujem na jednu nelogicnost i cinim se los kljuc po kojem se daju odgovori. Kad je u sobsvenu korist tj kad se vredjaja druga strana onda se ne reaguje. Jako nepravedno iliti nedosledno !
Sto se tice posta od 8 mart ulice cjenim njegovu objektivnost. Slazem se sa svakom njegovom ocenom u kojoj ne napada nekog odredjenog pa posto to ne radi u velikoj meri mogu samo reci svaka cast na postu!
Irfan
04-02-2006, 17:46 PM
Heh, smijesno.
Hvala Allahu te mi ne odlucujemo ko je veci a ko manji musliman..
A evo i pravilnog redosleda reagovanja ! :)
A ono sto sam rekao da ne slumljam ko je bolji musliman da lakse svatite da se ne radio ne navijanju za bilo koga. Ja takodjer ne slumljam koje bolji stomotolog od njih dvojice.
Nadam se da samo se sad razumeli. Voleo bih kad bismo jer bi voleo da vodimo konstruktvinu raspravu a ne tip nekog razgovora jednakom kahvanskim pricama.
Sandokan
04-03-2006, 09:10 AM
Nisam pristalica SDP ali ti brate ogovaras ko neka mahalusa.Stidi se ,ovo je jako prljavo.
Shto?
Kad je ISTINA takva valja je i rechi!
A ON nama svima nekakve derseve...... :cool:
Birdum-Bardum
04-03-2006, 10:56 AM
Moramo shvatiti da destruktivnim ponašanjem urpavo jačamo one snage protiv kojih se želimo boriti. Dakle, ako neko nas napada, a naš je (Bošnjak), onda je on upao u destrukciju i želi svađu jer preko nje samo može ostvariti tu nakanu destrukcije i razbijanja bošnjačkog korpusa. Ko to sve diriguje, ja ne znam, ali destrukciju osjećam. Osjećam podjelu, mržnju, netrpeljivost, itd.
Da nebismo jačali te destruktivne snage moramo biti konstruktivni i na bilo koji vid destrukcije reagovati konstrukcijom, na taj način se savlađuju destruktivne snage i nikako drugačije. Drugačije se samo jačaju.
Ja ne bih da budem taj koji će jačati destruktivne snage u Bošnjaka. Stoga bi najbolje bilo da prestanemo da jedni druge optužujemo, da jedni druge osjenjujemo ko je kakav, jer na to pravo nemamo, itd. Možemo samo govoriti o potezima političkim nekog političkog subjekta i to sa ciljem razmatranja tog političkog poteza, a ne sa ciljem kompromitovanja i ponižavanja bilo koga od Bošnjaka.
Što se mene tiče, ja sam lijepo rekao da ja dajem podršku svakom onom ko je konstruktivan, ko ne ruši, ko je smiren. Onaj ko je smiren pokazuje da nema problema sa sobom, a to se pokazuje time što ne učestvuje u pogoršanju situacije, tj. pojačanju destruktivno-rušilačkih snaga, već učestvuje i njihovom slabljenju.
Evidentno je da su Bošnjaci u Sandžaku ušli u jedan vid haosa, a to je sve zbog destruktivnih snaga u nama. Naš narod je sklon destrukciji i zato ga je lahko izmanipulisati. To je još jedan pokazatelj naše niske nacionalne i vjerske svijest. Trebamo jačati svoju nacionalnu i vjersku svijest.
Slijedeći ovaj svoj stav podrške konstruktivnim elementima ja ne mogu dati trenutno glas podrške nikom drugom osim SDA i Dr. Sulejmanu Ugljaninu, jer oni jedini nešto rade, a da to nije usmjereno protiv nekog ili nečega. Ostali elementi samo smišljaju kako će kompromitovati, oljagati i poniziti jednog muslimana, jednog Bošnjaka, udarajući mu direktno na dostojanstvo, a to je grijeh i smutnja, a ja smutnji ne smijem dati glas jer je smutnja gora od ubistva.
Nažalost, opet kažem nažalost, jako me žalosti to što je i jedan vjerski autoritet kao što je Muftija Sandžački Muamer ef. Zukorlić upao u to, zbog svojih unutarnjih slabosti, i iza paravana podržava sve ono što je destruktivno, a u tu svrhu koristi Islamsku Zajednicu. Islamska Zajednica bi upravo trebala da bude faktor mira, konstruktivnosti i faktor pozivanja ljudi na konstruktivnost, a ne da daje podršku destrukciji.
Da nam se Allah dž.š. svima smiluje i da nam podari bolju pamet, da nam podari smiraj i da svako kod sebe prepozna elemente destrukcije i da ih savlada, jer na kraju krajeva svako je prije svega odgovoran za sebe.
Kod nas je navika da neko stiče poene tako što će ljagati i psovati drugog, a svi znamo da je to grijeh. To se zove destrukcija. To nas ubija. Ne umijemo da praštamo, ne umijemo da trpimo, ne umijemo da shvatimo da je čovjek slab i da pada na iskušenjima i da mi treba da pomažemo braću tako što ćemo iz ljubavi prema njima truditi se sačuvati ih njih samih. Kada bismo to znali i naučili, a tome nas vjera naša uči, bili bismo konstruktivni i time bismo pobjeđivali destrukciju i time bismo poboljšavali stanje u našem narodu.
Dakle, ja trenutno dajem glas samo Dr. Sulejmanu Ugljaninu i nikom više jer su ostali destruktivni, a ja to ne smijem podržati.
Hvala.
resko
04-03-2006, 12:08 PM
nema braco draga referenduma, nego se insallah raspusta ova radikalna seseljova skupstina uvodi se prinudna uprava i raspisuju novi izbori za NOVOPAZARSKU skupstinu, insallah ubjedljiva pobjeda SDA I KOALICIJE LISTA ZA SANDZAK DR SULEJMAN UGLJANIN
Irfan
04-03-2006, 18:04 PM
Referendum je ipak najbolje resenje. A sto se tice statiskicih podataka napomenuo bih samo da nikom za koja je trazen opoziv nije uspelo da potvrdi svoj mandat. To nije uspelo ni nemackom kancelaru gehardu shrederu, koji je uradio dosta dobrog a verujem da nece uspeti ni sadasnjem presedniku opstine ! Pitam se zasto bih? Kad nema vidiljivih rezultata u njegovom radu.
Zato jos jednom iskoritimo priliku da izaberemo novog presednika koji ce, insallah, raditi vise za dobrobit svih pazaraca a nece biti usresedjen na interese svoj stranke kao sto je to nazalost moram rece bilo dosada praksa dok je vlast imala SDA.
Zato za nase bolje- birajmo drugacije ! Uz Allahuvu pomoc pobeda je blizu !
björn
04-03-2006, 19:53 PM
Shto?
Kad je ISTINA takva valja je i rechi!
A ON nama svima nekakve derseve......
A otkud znas da je istina? Jesi mozda drzao svijecu dok je dijete pravljeno ili si prisustvovao porodjaju? Ako nisi neka ne prenosi tudje rijeci.
Sandokan
04-03-2006, 23:58 PM
Idi u porodilishte i pitaj jel se mlada porodila.Pa izrachunaj.
resko
04-04-2006, 01:25 AM
Nema Referenduma Raspusta Se Ova Radikalna Skupstina I Novo Glasanje Za Odbornike Skupstine U Novom Pazaru ( Insallah Nova Skupstina Bez Vladajuce Srpske Radikalne Stranke) A Insallah Predsjednik Nove Skupstine Neko Iz Koalicije Lista Za Sandzak Dr Sulejman Ugljanin
Birdum-Bardum
04-04-2006, 08:42 AM
Referendum je ipak najbolje resenje. A sto se tice statiskicih podataka napomenuo bih samo da nikom za koja je trazen opoziv nije uspelo da potvrdi svoj mandat. To nije uspelo ni nemackom kancelaru gehardu shrederu, koji je uradio dosta dobrog a verujem da nece uspeti ni sadasnjem presedniku opstine ! Pitam se zasto bih? Kad nema vidiljivih rezultata u njegovom radu.
Zato jos jednom iskoritimo priliku da izaberemo novog presednika koji ce, insallah, raditi vise za dobrobit svih pazaraca a nece biti usresedjen na interese svoj stranke kao sto je to nazalost moram rece bilo dosada praksa dok je vlast imala SDA.
Zato za nase bolje- birajmo drugacije ! Uz Allahuvu pomoc pobeda je blizu !
Obratio bih pažnju na ovaj dio boldirani koji si ti u svojem postu napisao. Što se tiče rezultata SDA i Dr. Sulejmana Ugljanina ima ih koliko hoćeš, naravno, misli se na pozitivne rezultate, ali ja ti o tome neću pričati, jer ako je čovjek na nekoga ogorčen i nešto ljut, onda je sasvim logično da mu rezultate pozitivne uopšte ne vidi, jer ne želi da ih vidi. Ta statistika koju ti navodiš ne može biti nikako relevantna, jer u ovakvim stvarima statistika takva ništa ne znači. Najbolje će pokazati sam rezultat referenduma, ako ga i bude. A što se tiče navođenja tih nekih promjena, to je karakteristika za nefsa. Nefs (strasti) su te kojima je dosadno kada je sve isto i ne može to da podnese, pa je uvijek željan promjena, samo da se nešto mijenja. Sve što se ima i već je prisutno nije dobro, a ako se nešto mijenja, nije bitno šta i kako, samo je bitno da se mijenja, onda je barem, ako ništa drugo, zanimljivo. To je stoga što je nefsu veoma teško da bude konstruktivan i pozivitan, pa pribjegava promjenama a s ciljem da zataška svoju slabost.
P.S. Zamolio bih članove foruma da se prestanu prepucavati oko nebitnih stvari i oko toga da li je nečija žena rodila na vrijeme ili nije. Ne smijemo nijednog momenta zaboraviti to da je Muftija Muamer ef. Zukorlić musliman i da su naše obaveze prema njemu iste kao i prema svakom drugom muslimanu, a još plus je i Muftija, pa su sa te strane obaveze još veće naše prema njemu. Ako se i kritikuje, onda nemojmo da to bude iz strasti i udar na njegovu ličnost, ugled i čast, jer je to grijeh, već nek to bude smirena i dobronamjerna kritika sa željom da se on popravi, inšallah, ako te greške ima.
Hvala.
Sandokan
04-04-2006, 09:50 AM
ISTINA JE JEDNA!!
Toliko o Muftiji.
Inache sad malo o rezultatima Dr.Su.Uglj.
OSNOVAO SDA!
OSNOVAO BNV.
Nije nam dao da idemo u rat,protiv nashe brache u ex YU!
Nije bilo rata u Sandzaku.
Osvojio prvi VLAST!Prvi put zaista NASHU!
Dao nam ZASTAVU!
Sad slobodno mogu rechi da sam BOSHNJAK!!Ozvanichio nam je nash jezik.
Napravio nam je UNIVERZITET,CARINU, PRELIJEPI MOST,
a radi se novi Vodovod,Hala,zaobilaznica.
Ima josh dosta toga ali su ovo neke velike stvari za koji je ON svakako najzasluzhniji.
Birdum-Bardum
04-04-2006, 10:08 AM
Zaslužan je za sveopšte političko, nacionalno, vjersko i intelektualno buđenje, a što je za jedan narod od neprocjenjive vrijednosti. I što je najvažnije, zaslužan je za sveopšte podizanje dostojanstva Bošnjaka Sandžaka. On je sebeb pokretanja ovog Regiona i Bošnjaka u njemu. Poslije njega se počinju i ostali aktivno uključivati u politiku, vjeru, nauku, itd. Počinju se svi truditi oko buđenja svijesti Bošnjaka, nacionalne, vjerske, intelktualne. Počinju se svi boriti za Sandžak i za rješavanje pitanja vezana za Sandžak i Bošnjake u Sandžaku.
Dakle, svo ovo vrijeme je on centralna ličnost u Sandžaku. Sve se vrti oko njega. Neki ga hvale, neki ga kude, neki ga vole, neki ga mrze, ali je upravo on ličnost na koju se najviše gleda i u koju je najviše očiju uprto. Sve on to na svojim leđima hrabro nosi i izdržava i nastavlja i dalje da se bori za prava Bošnjaka i za rješavanje pitanja Sandžaka i za njegovo jačanje.
Žao mi je što nema još takvih javnih ličnosti. Što i u drugim strankama ne pokušavaju na konstruktivan način doprinijeti poboljšanju situacije u Sandžaku. Izgleda da niko ništa drugo i ne umije da radi osim da napada i ljaga Dr. Sulejmana efendiju Ugljanina. Ne umiju da se politikom bave na drugačiji način osim da njega napadaju. Sve stranke, osim SDA su osnovane sa ciljem da "obore" Dr. Sulejmana Ugljanina iz nekih ličnih hirova i razloga, a to je destrukcija i to je dovelo do podjele Bošnjaka na političke stranke, ali to ne bi bio problem da je to urađeno na jedan miran i muslimanski način, nego su se sve te stranke koristile govorom mržnje prema Dr. Sulejmanu Ugljaninu i SDA.
Vrhunac destrukcije je osnivanje duplog Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća Sandžaka od strane SDU+NPS+SA+Muftija.
Koliko će još sve ovo izdržati Dr. Sulejman Ugljanin i SDA vidjet ćemo. Sve zavisi od nas Bošnjaka. Ako smo skloni destrukciji više neko konstrukciji onda će to prevagnuti, a ako li proradi kod Bošnjaka Sandžaka ipak Iman nadjača destrukciju onda će Iman pobjediti. U svakom slučaju Bošnjaci sigurno bez Imana ostati neće, samo je pitanje šta će u skorijem vremenu jače biti, Iman u prsima i vjera ili destrukcija, hir, mržnja, itd.
Jačanjem svoje vjere i napuštanjem destruktivnog djelovanja doprinijet ćemo poboljšanju situacije iz dana u dan.
Hvala.
ul_8mart_br?
04-04-2006, 10:25 AM
Nisam ocekivao da diskusija sidje na nivo dokonih zena koje sa jednom fildzanom kahve "dohvate" cijelu mahalu. Mi nismo ovdje da nikom analiziramo privatni zivot, to je primitivan nacin ophodjenja. Svako ce jednom odgovarat za svoja djela, ne za tudja.
Drugo sto bih zelio reci; Kad se brani jedna opcija to ne ide galamom; ako smo muslimani naredjeno nam je da sa svojim sugovornikom lijepo ophodimo, i na lijep nacin iznosimo svoje misljenje. U suprotnom koliko god da ti je ispravna pozicija gubis, jer je covjek sazdan tako da na lijepu rijec reaguje vise nego na ruzno iznesen argument.
Birdum-Bardum
04-04-2006, 12:45 PM
Prateći Forume na kojima uzimaju učešća Bošnjaci Sandžaka primjetio sam da malo-malo i političke teme postanu tako nepodnošljive da jedino što ostaje da se takve teme ugase, zbog toga što ne umijemo da dijalog vodimo i da uvažimo sugovornika koji ima drugačije mišljenje. Moramo, poštovana braćo to naučiti ako želimo da nam bude bolje. Poštujmo jedni druge, jer nam je to obaveza, a uvijek će imati i istomišljenika i neistomišljenika među nama. Ako bismo tražili da uvijek svi isto misle onda to ne bi bilo nešto dobro.
Dakle, samo trebamo da u razgovoru se trudimo da savladamo sebe i da budemo konstruktivni.
Hvala svima vama koji učestvujete u ovim diskusijama, ma kojeg stava bili. Bi smo Bošnjaci, mi smo jedno, ma koliko različita mišljenja imali.
Potrudimo se braćo, jer ako u tome uspjemo, postigli smo uspjeh pravi.
Hvala.
björn
04-04-2006, 13:59 PM
P.S. Zamolio bih članove foruma da se prestanu prepucavati oko nebitnih stvari i oko toga da li je nečija žena rodila na vrijeme ili nije. Ne smijemo nijednog momenta zaboraviti to da je Muftija Muamer ef. Zukorlić musliman i da su naše obaveze prema njemu iste kao i prema svakom drugom muslimanu, a još plus je i Muftija, pa su sa te strane obaveze još veće naše prema njemu. Ako se i kritikuje, onda nemojmo da to bude iz strasti i udar na njegovu ličnost, ugled i čast, jer je to grijeh, već nek to bude smirena i dobronamjerna kritika sa željom da se on popravi, inšallah, ako te greške ima.
Hvala.
ul_8mart_br?
04-04-2006, 15:48 PM
Praksa kod jacih stranaka jeste da imaju posebne organizacije unutar, za ispitivanje i analiziranje javnog mnjenja. Nadam se da SDA ima ovakvu jednu opciju, ako ne, ne bi bilo zgoreg da se organizira nekoliko sociologa i napravi jedna grupa koja ce "opipavati" puls glasaca i izvjestavati vrh stranke.
U sljedecem periodu moglo bi se raditi na nekoj vrsti dogovora sa proevropski orjentisanim srpskim lokalnim strankama uoci referenduma (ako ga bude), ovaj dio gradjana ne smije se zapostaviti i na taj nacin ostaviti ekstremnim politikantima. SDA mora staviti naglasak na svoju politiku evropske perspektive Srbije i da je u tom smislu odlucna nastaviti da podrzava demokratski i proevropski orjentisanu vladu. Gradjanima se mora objasniti da je radikalna i slicne stranke, dio smeca istorije, i dok danas mnoge stranke demokratske orjentacije u Srbiji izbjegavaju saradnju na svim nivoima sa njima, nelogicno je da oni u jednom takvom okruzenju kao sto je N.PAzar ucestvuju u lokalnoj vlasti.
Referendum je ipak najbolje resenje. A sto se tice statiskicih podataka napomenuo bih samo da nikom za koja je trazen opoziv nije uspelo da potvrdi svoj mandat. To nije uspelo ni nemackom kancelaru gehardu shrederu, koji je uradio dosta dobrog a verujem da nece uspeti ni sadasnjem presedniku opstine ....
Ne znam koliko si upoznat u vrste referenduma i njihove ciljeve.
Drugo je kada se narod digne protiv nekog, a drugo kada neka politicka partija koja je dovoljno sebe ukaljala pokusava da poslednjim trzajima nesto odradi da bi privukla paznju na sebe.
Takodje ne znam koliko si upoznat na ishode referenduma u Srbiji koji su takodje bili protiv predsednika opstine.
Ne kazem ja da iko moze da zna sta ce se desiti, ali cisto kazem da ovo sto si ti naveo nista ne znaci. Nije bitno sta ti verujes ili neko drugi, bitno je sta ce narod odluciti. Ako narod odluci da je bolje da mu predsednik opstine bude neko iz koalicije "Spremte se spremte" onda je to njegova volja i treba je postovati.
Birdum-Bardum
04-04-2006, 16:55 PM
Prije svega nije 100% sigurno da ce do referenduma i doci, jer Skupstinska vecina jos od samog starta nema legitimitet u zakonu o lokalnoj samoupravi. U vremenu kada se je ona osnivala Lista za Sandzak nije imala nikoga u Vladi Srbije, pa je Ministar za lokalnu samoupravu Loncar poslao neki fax, tj. dao je svoje misljenje o tome da je Skupstinska vecina u Novom Pazaru legalno oformljena, za sta se je pobrinuo Ministar Rasim Ljajic. Nakon toga nastupa takodjer nelegalan upad u javna preduzeca i opet Vlada ne reaguje, vec daje podrsku Skupstinskoj koaliciji putem Organa javnog reda i mira (Policije). Nakon toga su u Skupstini Novog Pazara izglasali masu zakonski ilegalnih odluka, ali to niko ne moze zaustaviti, jer je to u nadleznosti Republickih institucija i Ministarstava. U zakonu o lokalnoj samoupravi jasno stoje zakoni koji definisu kako treba da lokalna samouprava funkcionise. To sto Vlada Srbije nece da ih primjenjuje i kaznjava one koji ih krse dovoljno govori o dvostrukim arsinima Vlade Srbije.
Zapadanjem Vlade Srbije u krizu pojavila se je sansa za Listu za Sandzak da udje u Vladu Srbije i na taj nacin sebi obezbjedi, ako nista, barem fer igru, jer ovog puta ce Vlada Srbije morati da primjenjuje zakone za lokalnu samoupravu ako hoce da im Vlada opstane.
Glavni kamen spoticanja vladajucoj koaliciji u Skupstini Opstine Novi Pazar su upravo nelegalno donesene odluke na Skupstinskim sjednicama, a posebno neizglasavanje Budzeta Opstine Novi Pazar za 2006. godinu zakonskim putem. Time se sticu potrebni uslovi, po zakonu o lokalnoj samoupravi, za uvodjenje prinudne uprave, samo je pitanje hoce li Vlada sprovesti taj zakon u praksu ili ne.
Posto vladajuca koalicija u Skupstini Opstine Novi Pazar, zna da ce ovog puta Vlada Srbije morati raditi po zakonu donose jos jednu od nelegalnih odluka o raspisivanju referenduma za opoziv Predsjednika Opstine, nebi li nekako to prikrili i bacili loptu na drugu stranu.
Po ko zna koji put se postavlja pitanje hoce li Vlada Srbije sprovoditi zakon ove drzave ili ce sve prepustiti stihiji i bezakonju kada su u pitanju sandzacke opstine. Vjerujem da bi Vlada Srbije rado nastavila po starom modelu, ali ovog puta su zavisni od Dr. Sulejmana Ugljanina, jer im on odrzava Vladu, pa se bojim da nece imati drugog izbora osim da postupe po zakonu o lokalnoj samoupravi.
Vladajucoj koaliciji (SRS + SDP + SZS) Skupstine Opstine Novi Pazar ne ostaje nista drugo nego da putem svojeg Ministra Rasima Ljajica putem medija u Srbiji propagiraju to kako ce se Vlada Srbije umijesati u situaciju u Novom Pazaru i kako ce "spasiti" Dr. Sulejmana Ugljanina. Time oni pozivaju Vladu da jos jednom ne sprovede zakon o lokalnoj samoupravi vec da "posao" prepuste stihiji i bezakonju.
Vidjet cemo sta ce biti.
Hvala.
Irfan
04-04-2006, 16:58 PM
Ja, veliki strumfe nigde ni jednom nisam rekao da je nesto mislim ili verujem da ce biti tako vec sam sa cinjenicama arumentirao sa kojima izvlacim onda zakljucak DA JE SASVIM IZVESNO da je svaki referednum jednak svrgavanju aktuelnog "presednik" . Insallah bice i ovaj put, nema razloga da ne bude.
@ Sadokane: Slazem se sa tobom ako je to uspeh sto si naveo koji se moze samo prepisati SDA onda bi imao svaki respekt prema njima. Ali stvari nisu takve. Na primer za zaobilaznicu o kojoj govoris je zaista steta sto ne napomenes da je upravo gradska skupstina odobrila. Srestva za njenu izgradju se izdvajaju od pozeznih obaveznika to jest od gradjana Novog Pazar koji su da te napomenem na proslim izborima glasali sa 76% protiv SDA ! Takve stvari se nesmeju prenegrebljivati ako zelimo ostati kod istine za koju si se ja se iskreno nadam isto kao i ja obavezao da ti bude vodilja.
Ako nisi upoznat tih 76 % gradjana Novog Pazara, da treba li da napomenem koji su bili protiv SDA, pre samo nekoliko dana su se organizovali i osnovali BNV koje podrzavaju sve stranke koje su pro sandzacke, naravno osim SDA. Ta razlika u procentima meni govori dosta o izgledima na sledecem referendumu. Gde ce, naravno uz Allahovu pomoci, doci do promene stanja za nase dobro.
Jedino gde se slazem sa tobom Sandokane je u tome sto si rekao da je prva koja je osvojila vlast zato kazem, nje znacaj posle ovog referenduma bice samo taj hrononoloski jer politickog nije ni nudila pa je normalno da ga nema! I dobro je sto je tako ! Kad se vracamo na pocetak barem da pocenemo od zdravih osnova, zato treba zahvaliti SDA-u za svo ovo vreme stagnacije tj ne cinjena jer necemo imati tu nezavalnu poziciju da secemo lose polazne tacke iz korena.
@ Spain Hajde odgovori zasto mislis da SDA imam monopol na cinjenju pravih stvarih.
Hajde dajmo se malo uozbiljiti, nefs je suprotno od onog sto ti govoris. Mislim ovo nije tema za diskusiju o nefsu pa cu nastavljati ovde.
Znam da ce 76% novopazaraca ponovo glasati isto i zato sam ubedjen u konacnu pobedu tj kad ce SDA postati marginizovana stranka na nasim prostorima i to sa pravom za nase doboro, jer kako je ona radila tako se, mojoje dame i gospodo, u evropu se ne ide ! A ja iz sad u ovom trenutku pred referednum iz uljudnosti i postovanje protivnika ne zelim napominjati te njihove negativne uspehe.
Birdum-Bardum
04-04-2006, 17:25 PM
Ja nijednom nisam rekao da SDA ima monopol na cinjenju pravih stvari, vec da je to trenutno jedina konstruktivna stranka.
Da bismo stvari sagledavali realno potrebno je cijelu sliku sagledati a ne samo neke njene detalje. Da bi djelo bilo ispravno ono mora imat isve elemente, a u te elemente ne spada samo to da se ono ucini, vec ima jos faktora.
Kada kazem konstruktivna mislim da nije stekla niti stice poene i glasove tako sto ce druge Bosnjake ljagati, psovati, ponizavati, vrijedjati i to jos javno iznositi. Sve ostale stranke sticu poene na destruktivan nacin, putem psovanja, ljaganja, ponizavanja, vrijedjanja, itd. Bosnjaka, a u ovom slucaju SDA i Dr. Sulejmana Ugljanina.
Mozes ti meni i zlatne zgrade napravit, ali ako to prouzrokuje svadju i razdor onda bolje da ih nikad nisi ni pravio. Dakle, moja vjera mene duzi da nikako ne podrzavam destrukciju jer je to djelo sejtansko koje je uradjeno iz nefsa (strasti).
Nemoj misliti da spominjanje nefsa u ovoj temi je izvan ove teme. Nasuprot, nije, vec je prijeko potrebna. Cak sta vise nju najvise treba i naglasavati, jer je ocigledno da je nastao haos i da je nefs zestoko dosao do izrazaja na politickoj sceni u Novom Pazaru. Dakle, na sceni je ostrascena politika, a takva politika ne moze nikako biti konstuktivna, vec rusilacka i puna negativnog naboja.
Pogledaj kako je Poslanik a.s. srusio onaj munaficki Mesdzid. Zasto? Zasto bi Poslanik a.s. rusio mesdzid? Pa zato sto je nijjet munafika neispravan i oni ne moug graditi Mesdzid.
Time se zeli reci da je u djelovanju veoma vazno da covjek ima ispravan nijjet. A nijjet jedne osobe se moze lahko procitati iz njegovih postupaka, ako covjek, naravno, nije ostrascen, pa neciji nijjet vidi onako kako on zeli da ga vidi.
Ako treba da se neki brat musliman kritikuje, zbog neke greske, onda ta kritika treba da je ispravna.
Znas li Irfane da je kritika takodjer djelo? Pa da bi ta kritika bila na mjestu onda takodjer treba da ima ispravne elemente da bi bila konstruktivna, a ne destruktivna.
A ako krenemo jedan drugom da nabrajamo pogresna djelovanja, pa svima cemo naci ponesto, zar ne? Samo je pitanje sta zelimo postici time sto cemo nekome govoriti o njegovim greskama? Zelimo li da se stanje tog doticnog brata popravi ili da ga ponizimo, oljagamo i pokazemo drugima kako je on los? Sta zelimo sa tim? A to sta zelimo sa tim je upravo nijjet, a to je glavna komponenta djela. Ako nam je cilje prilikom kritikovanja popravljanje brata i njegov spas onda je okej, a ako li pak nam je cilj prilokom kritikovanja da brata prikazemo losim i otkrijemo mu mahane sa ciljem da svijtu pokazemo kako je on los, onda je to destrukcija, to je sejtansko, to nije po uzoru na Poslanika a.s., a samim tim nije islamski.
Posto sve stranke osim SDA sticu svoje glasove na ovaj negativan nacin, ja nikako ne smijem njima dati glas i time ih podrzati u tome. Tako bih i ja bio dio te destrukcije i time bih zapao u grijeh.
Rado cu podrzati svaku stranku koja djeluje konstuktivno i koja svoje djelovanje ne zasniva na sticanju glasove i poena preko tudjih ledja.
Sto se tice osnivanja BNV u bioskopu na tzv. "Kongresu Bosnjaka Sandzaka" mogu reci da je to do sada najdestruktivniji potez kojeg je nega politicka grupacija povukla od 90-tih do danas. Veoma dug je put morao da se predje da bismo dobili od strane drzave priznato Bosnjacko Nacionalno Vijece i da bismo poceli institucionalno raditi na budjenju i jacanju nacionalne svijesti u Bosnjaka Sandzaka i sada neko jednostavno mrtav hladan predje preko toga i osnuje jos jedno pored vec postojeceg. Sta je to drugo nego destrukcija?
Dakle, ja ne mogu za sebe govoriti da sam musliman, a da u praksi ne razmisljam i ne postupam islamski, tada bih bio otvoreni munafik, zar ne, a to ne smijemo biti.
Hajde mi reci malo vise o tome sta je to nefs. Eto ako cemo, po tvojem, misljenju, sa time skrenuti sa teme, onda bujrum pokreni temu u podForumu religija i nasovi je Nefs pa cemo tamo do detalja razjasniti sta je to nefs. Jer to je jedna od najvaznijih tema za muslimane. Bujrum.
Hvala.
Ako nisi upoznat tih 76 % gradjana Novog Pazara, da treba li da napomenem koji su bili protiv SDA, pre samo nekoliko dana su se organizovali i osnovali BNV koje podrzavaju sve stranke koje su pro sandzacke, naravno osim SDA. Ta razlika u procentima meni govori dosta o izgledima na sledecem referendumu. Gde ce, naravno uz Allahovu pomoci, doci do promene stanja za nase dobro.
Prvo uz Allahovu pomoc se ne ide sa cetnicima na bracu.
Drugo posto ne znam tacno te podatke oko procenata, ali recimo da ti racunas da je 76 posto gradjana novog pazara glasalo protiv SDA (tu se ubrajaju i Radikali i SPS i Arkanovi i svi ostali), a isti ti ljudi vam pomazu da organizujete takozvanu "bnv" ne znam sta vise da komentarisem.
Ako vam u osnivanju nekakve Bosnjacke organizacije pomazu ljudi ciji je cilj prije 10 godina bio da ociste ove predele od nas onda je to stvarno vas problem i svih onih vama slicnim.
Zalosno je cemu ce nas narod da pribegne nebi li dosao do vlasti.
Irfan
04-04-2006, 17:34 PM
Cudi me samo jedno odkud pominjanje radikala kad oni nisu ni bili na osnivanju BVN a nigde nisi rekao da je tu istu BVN podrzao uvazeni muftija zukorlic efendija muamer.
Tesko da ce ti iko poverovati da je muftija neprijatelj muslimana i da smo mi sa njim napravili zlocinacko udruzenje protiv naroda sandzaka. Zar ne zvuci prosto neverovatno i dok samo ovo citas a kamoli da ozbiljno neko poveruje u ovo.
resko
04-04-2006, 17:34 PM
referendum je mogao da se odrzi ukoliko bi radikalna skupstina donijela budzet u skladu sa zakonom, a posto to ona nije donijela, onda je to protiv zakona, jer pare za finansiranje referenduma se prvo planiraju za referendum pa se onda izdvajaju iz budzeta opstine NOVI PAZAR.
zaobilaznicu oko NOVOG PAZARA finansira vlada srbije i opstina NOVI PAZAR a ne radikalna skupstina i tvoj azem hajdarevic da ti opet nepricam opet o budzetu da on to nemoze da usvaja jer nije legitiman, ustavni sud je donijo tu odluku.
koalicija lista za sandzak DR SULEJMAN UGLJANIN je na proslim izborima osvojila 55% bosnjackih glasova, znas koliko ko ima odbornika pa racunaj, a DR SULEJMAN UGLJANIN je na izborima za predsjednika opstine osvojio 55% ukupnih glasova (ali glasali samo bosnjaci za njega) a sait kacapor muftijin zamjenik na univerzitetu osvojio 45% glasova srba,roma, cetnika i nekih bosnjaka
Birdum-Bardum
04-04-2006, 17:39 PM
Ova recenica, svima nama dobro poznata, U ime Allaha dz.s. se danas kao nikad ranije spominje i koristi. Ljudima je to postala uzrecica. Ne bi mi bilo cudno da jednog dana cujes nekog da kaze: "Odoh u kafanu da popijem koje pivo u ime Allaha dz.s.". Da bi neko djelo bilo ispravno i uradjeno radi Allaha dz.s. ono mora biti uradjeno po uzoru na Poslanika a.s. Ne smije biti uradjeno iz pogresnog nijjeta i mora imati ispravnu formu.
Evo kako ja to vidim. Pogledaj malo kako su muslimani ubili na Kerbeli Unuka Poslanikovog a.s. Hazreti Husejna r.a. "u ime Allaha dz.s." A to ne da nije u ime Allaha dz.s., mada su oni to uzvikivali, cak su uzvikivali i Tekbire prilikom cinjenja tog gnusnog zlocina. Dakle, uzvikivati te svete rijeci kao nekakvu parolu, a nemati uporiste za to u Istini i u ispravnom postupku, jer vise nego budalaluk, jer se time direktno izaziva Allahova dz.s. srdzba.
Dakle, treba pripaziti, dragi moj brate, prilikom koriscenja tih rijeci. Zato i predlazem da pokrenes temu Nefs u podForumu Religija, gdje mozemo sagledati sve aspekte nefsa. Bujrum.
Ali, opet kazem, ja takvo nesto ne smijem podrzati, pa makar neko prilikom cinjenja takvih negativnih djela svo vrijeme ucio Kur'an.
A kada se nesto sveto pomijesa sa necim necistim nastaje sihr. Pa ako se ime Allahovo dz.s. i Kur'an pomijesaju sa necistim nijjetom sta se dobije, nista drugo doli sihr, koji manipulise ljudima. A ja to ne smijem podrzati naravno.
Dakle, opet kazem, brate Irfane, bujrum razmisli, preispitaj, analiziraj, itd. Nemoj bezglavo juriti neznajuci gdje juris.
Samo tvoje spominjanje Muftije na nacin na koji ti njega spominjes, je sa mene naivan. To je znak da ti ne mislis svojom glavom, vec da si slijepi sljedbenik. Mene je upravo najvise i razocaralo Muftijino ucestvovanje u jednoj takvoj destukciji, a vjerski je lider. Naravno, ja licno nemam nista protiv Muftije Muamera ef. Zukorlica, ali ovakvi potezi me duboko razocaravaju i zaloste, jer su zestoko negativni i katastrofalni po narod.
Ne mogu se sjetiti koji islamski ucenjak je rekao: "Pad jednog covjeka je njegov licni pad, a pad Ucenjaka je pad naroda."
Hvala.
Irfan
04-04-2006, 17:44 PM
Idem da klanjam ikindiju
Birdum-Bardum
04-04-2006, 17:45 PM
Mi brate svi ovdje klanjamo, svih 5 namaza, naravno, elhamdulillah. Da ti Allah dz.s. ukabuli namaz.
Hvala.
Elhamdulilah, da te Allah dz.s. nagradi i ukabuli ti namaz...
Nego da se mi vratimo na ono gore sto si ispisao. Rekao si da je 76% glasalo protiv SDA, sto nije tacno ali i da jeste u tih 76% bi bili i srbi jer si rekao gradjani Novog Pazara. U daljem tekstu kazes tih 76% su osnovali BNV.
Sto je meni stvarno cudno... ne znam sta se tu desava... ko se ovde pravi da ne razumije
Irfan
04-04-2006, 22:30 PM
Hvala hvala braco na lepim recima, insallah i za vas namaz Allaha ce dati odgovarajucu nagradu Vama.
Sto se tice referenduma mogu vam reci da ne brinete puno za vreme posle izbora to jest onda kad izgubite vlast jer prepostavljam, a to zakljucujem iz vase dosadasnje nervoze,da vas je strah vremena kad necete, insallah vise biti na vlasti. Meni je zao sto se vec sad plasite tog vremena jer razloga za taj strah ne postoji, verujem da nece biti revansizma od nove vlasti. Ne nova vlast se inasallah nece baviti prosloscu, ne iz dva razloga jer nije u duhu demokratije i ne zbog toga, sto je vazni razlog ,sto ima dosta toga da se nadoknadi u radu presednika opsitne, za sve ova vremena sto su uzaludno propustena. Novog presednika se uspeh mora meriti mesecno, ako ne pokazuje vidiljive rezultate u poboljsanju bilo kojeg polja njegove nadleznosti onda verujete ja bih bio kao sto sam sad prvi koji bi podrzao novog presednika jer niko ne zasluzuje bez rezultata da se zadrzava na vlasti dok narod pati zbog toga !
Svaki novi zasluzuje sansu da pokaze da je bolji ! Zato ponavljam ponovo, birajmo novog.
Hajde da se ozbiljimo , zaista molim vas nemojete vise tom demagogijom, polako postaje da mi sve lici na diktakorsko ponasanje kako se branite . Budi konkreta pa dogovori na ono sto sam te vec dva puta pitao !
Selam :-)
resko
04-04-2006, 22:53 PM
eve ga ovaj i smjeni DR SULEJMANA UGLJANINA i postavi novog predsjednika, hahhahaha e moj brate
Sandokan
04-05-2006, 00:04 AM
DO REFERENDUMA NECHE NI DOCHI JER JE SKUPSHTINA POSTALA NELEGALNA ONOG MOMENTA KAD JE NA NELEGALAN NACHIN IZGLASALA BUDZET!!
Inache Mi zhao zbog toga jer bi VAS totalno porazili a poneke stranke che i konachno prestati da postoje na NP sceni!!
Biche jednostavno ZBRISANE!!
Ochekuju se novi IZBORI samo za ODBORNIKE.
Birdum-Bardum
04-05-2006, 08:52 AM
Hvala hvala braco na lepim recima, insallah i za vas namaz Allaha ce dati odgovarajucu nagradu Vama.
Sto se tice referenduma mogu vam reci da ne brinete puno za vreme posle izbora to jest onda kad izgubite vlast jer prepostavljam, a to zakljucujem iz vase dosadasnje nervoze,da vas je strah vremena kad necete, insallah vise biti na vlasti. Meni je zao sto se vec sad plasite tog vremena jer razloga za taj strah ne postoji, verujem da nece biti revansizma od nove vlasti. Ne nova vlast se inasallah nece baviti prosloscu, ne iz dva razloga jer nije u duhu demokratije i ne zbog toga, sto je vazni razlog ,sto ima dosta toga da se nadoknadi u radu presednika opsitne, za sve ova vremena sto su uzaludno propustena. Novog presednika se uspeh mora meriti mesecno, ako ne pokazuje vidiljive rezultate u poboljsanju bilo kojeg polja njegove nadleznosti onda verujete ja bih bio kao sto sam sad prvi koji bi podrzao novog presednika jer niko ne zasluzuje bez rezultata da se zadrzava na vlasti dok narod pati zbog toga !
Svaki novi zasluzuje sansu da pokaze da je bolji ! Zato ponavljam ponovo, birajmo novog.
Hajde da se ozbiljimo , zaista molim vas nemojete vise tom demagogijom, polako postaje da mi sve lici na diktakorsko ponasanje kako se branite . Budi konkreta pa dogovori na ono sto sam te vec dva puta pitao !
Selam :-)
Pazi brate, ja ne znam gdje si ti ovdje uvidio nervozu nije mi jasno? Nemoj, molim te, pokušavati nešto u nas implementirati čega nema. Dakle, ovdje se ne radi o nervozi nikakvoj, već o dijalogu u kojem se trudimo da činjenično razgovaramo. Ne vjerujem da je obdje bilo kome cilje da suludo brani neke stavove bez ikakve argumentacije. Jedino to pomalo vidim od tebe, jer je kod tebe primjetna euforija za nekakvim promjenama i smjenama, ali bez neke argumentacije.
Svaka takva neargumentovana euforija je propraćena parolama, koje se uzvikuju bez da se uopšte te parole dovode u pitanje. Time se ide na osjećaje i na emocije ljudi, a ne na činjenice. Dakle, zamolio bih te da uvažiš naše pisanje i da ne razgovaraš sa nama sa nekakve visine, jer imam osjećaj da ti na nas ovdje gledaš kao na neke idiote i na neke budale koje pojma nemaju šta pričaju. Tako ja barem osjećam da se ponašaš, a to nije lijepo od tebe kao muslimana koji klanja.
Ne vidim da ti nisam dao odgovor na neko od tvojih pitanja, ako si za neki odgovor ostao uskraćen, a ti ponovno naglasi pitanje koje želiš da ti bude odgovoreno i potrudićemo se da nađemo odgovor na njega realan i istinit. Do tog odgovora možemo doći samo zajedničkim dijalogom.
Ako li pak ti nisi spreman da ovdje vodiš dijalog sa nama, već unaprijed imaš stavove koje ni po koju cijenu ne bi da mijenjaš onda ti nisi došao da vodiš dijalog, već da nešto propagiraš nezavisno od toga šta će ko reći i hoće li to tvoje propagiranje biti oboreno ili demantovano. To je još jedan način destruktivnog ponašanja i vođenja "dijaloga", ustvari to i nije dijalog, već monolog i propagiranje.
Dakle, poštovani brate Irfane, bujrum, kaži lijepo precizno, jedno po jedno pitanje koje misliš da ti nije odgovoreno, pa ćemo redom krenuti. Ako za nešto bude bilo potrebno da otvorimo nove teme, nije problem, pokrenućemo ih i na njima svaku diskusiju dovesti, inšallah do tačke realnog zaključka.
Dakle, bujrum, ako želiš, a ako ne želiš, onda nastavi da propagiraš to što propagiraš, ali nemoj to nazivati dijalogom i traženjem istine, već mu daj pravi naziv, a to je demagogija, za šta si nas ovdje optužio.
Pogledaj samo šta si ti sve nama rekao. Da se ponašamo diktatorski ovdje u ovoj diskusiji, što nije tačno, da prosipamo demagogiju, što nije tačno, itd. A to nije lijepo tako postupati. Ako nisi u stanju da vodiš konstruktivan dijalog, a to znači da si spreman da u svakom momentu prihvatiš istinu makar se ona ne poklapala sa tvojim početnim stavovima i mišljenjem, onda nemoj u dijalog ulaziti, jer ćeš upasti u zamku optuživanja i napadanja drugog, a ti si to evo već počeo ovdje raditi. Počeo si napadati nas i nazivati nas imenima nekakvim i lijepiti nam neke epitete koji uopšte nemaju uporište u realnosti.
Bujrum, naglasi koja su to pitanja u kojima smo ostali nedorečeni. Kada kažem "mi" mislim i na tebe, jer se vodi dijalog, a ne monolog.
Što se mene tiče, ja ne propagiram politiku jedne stranke, već pokušavam kao Bošnjak da sagledam stanje Bošnjaka, stanje političkih stranaka i da sagledam što realnije djelovanje da bih znao kome svoj glas da poklonim, a da svojim glasom ne pomognem nešto što ne bih smio pomoći. To je moja namjera.
Hvala.
ul_8mart_br?
04-05-2006, 10:47 AM
Idem da klanjam ikindiju
Irfane, ova tvoja recenica je na mene ostavila neki cudan utisak. Ja kao musliman bih trebao da se radujem sto ti klanjas, medjutim nakon ove tvoje recenice nisam, poslije sam dugo mislio zasto.
Ja obicno pamtim pricice iz ranog skolovanja, mnogo lijepih i poucnih je bilo u bukvarima i citankama za 1,2 razred. Jedna je bila navodno o jednom piletu. Mlado pile, dok je ceprljalo i trazilo hranu po livadi, nije bilo rado podijejiti nijedno zrno ni sa kim. Majka koka ga je savjetovala da mora podijelit sa svojim prijateljem, nakon cega je ono prvu hranu koju je naslo odmah podijelilo sa drugom i trceci do mame vidno ponosno na sebe: mama, mama podijelio sam hranu sa prijateljem! Mama ga je pogledala i rekla: Sine lijepo je kad dijelis sa drugima, ali je jos ljepse kad dijelis a ne hvalis se time.
Ja vjerujem da nisi imao namjeru da se hvalis, mozda je samo mjesto i vrijeme recenice u meni izazvalo neku malu nevjericu. Halali, i da ti Allah dz.s. ukabuli namaz.
Irfan
04-05-2006, 11:51 AM
Izvinite ali iako ja zaista nemam nikaku losu nameru moram se nasmejati, bezazleno, na ove Vase komentare, spain i ulice 8 mart :-) Moram priznati bilo je zabavno citati post ulice 8 marta a sa druge strane iako cjenim sto je napisao spain mislim da bi znao to vise vrednovati ovaj njegov trud da on sam to sto preporucuje drugima primeni na sebi.
Cak vise simpaticni su mi svaki put ovakvi pokusaji, meni vrlo dobro poznati od pristalica SDA. Odmah posle kad vise nemaju argumenata da opravdaju zasto SDA bi trabala ostati na vlast pokusavaju na ovakva nacin sa potezanjem nerelevatnih pitanja. Koja drskost, pricaju o ne usvajanju budzeta a sami znaju da su najzasluzi sto on nije donet. Pricaju o nedodirljivosti i ulitmativnoj ispravnosti svog islama a sami znaju da islamska necela ne trpe ono sto si oni radili svo vreme dok su bili na vlasti a u to se ubrajaju razne malverzacije.
Zato je meni sve smijesno :-) :-) Izvinjavam se jos jednom kazem kazem nemam losih namera koje zelim postici tim osmehom cak sta vise ponavljam simpaticni su mi ovakvi pokusaji jer mi daju cinjenice o ponasanju koje su tipicne, a to je ta nervoza koja se oseca kod onih koji vec sami znaju znaju da je izvesna njihov politicki kraj. To me upravo cini jos pouzdanim da ce, hvala allahu, sad sam vec siguran jer govorim u vremenu bliske buducnosti, novi presednik biti novo izbrani a nikako potvrdjeni stari. Pomenu stari onda da kazem i to cemu je vreme tome je i vakat da posle 15 godina napokon dodje svezeg duha i novih inicijativa u ustajalim kancelarijama presednika grada.
@ Spain ako zaista zelis da odgovoris, bio bih ti zahvalan kad bi procitao moj drugi post u ovoj temi i tamo mozes naci pitanje koje sam postavi a ti izbegavas ili nemozes odgovoriti.
resko
04-05-2006, 14:31 PM
steta sto nemas pored nekog od tvojih lidercica da klanjas irfane pa da nam se i tako hvalis ovdje, ti si dosao izgleda ovdje da provociras i teras shegu, sa ljudima, ovo sto ti je 8 mart, pisao ovu pricicu ja bih za tebe vise izabrao onu o ruznom pacetu, ne kazem ti da si ruzan nego se jedini odvajas od svih nas, i plus pokusavas da isprovociras, nema brate od tvojeg azema i fetka nista vise oni polako idu u proslost, vojvoda fetko je ispraznio pokrao i dopravio merhamet, a ovaj drugi azem (musliman sa kavkaza ciji su se pretci borili protiv osmanlija) kako on to sam izjavljuje po nekakvim televizijama, on je pravi primer kakav musliman netreba da bude, pa zato brate moj ovi tvoju hajirli odose u proslost insallah i nikad se otud nece ni vratit, za sva ostala pitanja i tvoje neznanje ili lazi bilo ti je odgovoreno, mozes da nastavis dalje da provociras i prozivas po jednog i jednog ovdje, ali neces ni to raditi jos dugo ja se nadam
Sandokan
04-06-2006, 00:25 AM
Samo SDA ,samo Suljo,samo Sandzak i samo TORCIDA!!
S-S-S-TS!
Birdum-Bardum
04-06-2006, 17:11 PM
Irfane, ako ne zelis vise dijalog voditi, a ti kazi, a to pitanje koje zelis da ti odgovorim zamolio bih te da mi preciziras i navedes ovdje, jer ja gledah po tvojim postovima i u njima vidjeh dosta pitanja, pa ne znam na koje mislis.
Mada pravo da ti kazem cisto sumnjam da ces ti moje misljenje uvaziti, jer si to sam i rekao u ovom posljednjem postu. Ti jednostavno ne zelis drugacije sagledat istvari, vec imas par parola koje uzvikujes i u njih ne bi da sumnjas.
Druga stvar, spominjao si neke malverzacije u vezi sa Predsjednikom Opstine, a to su optuzbe. Znamo i to da jedan musliman ne smije optuzivati drugog muslimana bez jasnih dokaza, zato bih te zamolio da takve optuzbe izbjegnes ovdje na ovom Forumu, jer nisu pristojne.
Ovo bih takodjer porucio i Resku. Resade zamolio bih te da ne udaras direktno na licnosti Gospodina FEvziju Murica i Gospodina Azema Hajdarevica. Mozemo kritikovati njihovo politicko djelovanje, ali njih kao licnosti ne smijemo mrziti i ljagati, jer to je destrukcija, a mi ne bismo da budemo destruktivni.
Irfane, ja nisam pristalica SDA, ja samo glasam za one za koje mislim da su u datom momentu najbolji. Svoje razloge zasto dajem glas SDA-u sam dosta puta pojasnio i iznio, nije problem ako budem trebao to ponovno uraditi i ako jos nesto trebam pojasniti. Za tvoje spominjanje Islama sam lijepo rekao, ako nesto ti nije jasno sto sam rekao ili ako o necemu zelis da prodiskutujemo, lijepo i mirno, otvori temu sa tim naslovom i razjasnit cemo je, insallah, do tancina, bujrum. To sto ti smatras neka pitanja "nerelavantnim" u ovim diskusijama je tvoje vidjenje stvari.
Prije svega da bi se bilo kakva diskusija vodila medju muslimanima, potrebno je nauciti dijalog voditi na islamski nacin, jer ako toga nema, onda to nece biti diskusija, vec rasprava, a rasprava je sejtanska. Da bih mogao da sa tobom dijalog vodim ti trebas da prvo spustis taj gard, da pridjes meni bratski i da onda zapocnemo dijalog. Sta ja tu mogu, ako ti jednostavno ne zelis samnom da diskutujes, vec samo zelis da mi kontriras ili da na neki nacin me demantujes i pobijes.
Pravo da ti kazem, meni je zao sto je stanje Bosnjaka ovako tesko. Zao mi je sto ne prepoznaju prioritete u zivotu, pa onda za one stvari koje su u datom momentu obavezne da se postave prije nego se krene na sljedecu stavku, preskacu ih, smatrajuci to irelevantnim i nebitnim. To se desava upravo zbog toga sto nisu u stanju da nefs svoj savladaju i onda stvari redom postave.
Mogu ti reci da si ti u jednom momentu krenuo u dijalog, ali kada si uvidio da nece biti po tvojem, onda si fino krenuo metodom "blocked", odnosno stavio si nas na block i sada samo ispisujes parole koje ispisujes, pozivajuci na neko djelo o cijoj utemeljenosti u istini neces ni da razmislis. Naravno, ja te na to primoravati necu, jer ti imas slobodnu volju i sam odlucujes zelis li stvari sagledati realno ili zelis stvari propagirati onako kako ti hoces da budu.
Kratko receno, iskljucio si se iz dijaloga, pa te stoga pozivam da se dijalogu vratis, bujrum, evo ja sam tu i ne bjezim.
Hvala.
resko
04-06-2006, 23:30 PM
selam alejkum
sutra bi trebalo akobogda insallah da vlada srbije proglasi nelegitmnim odluke skupstinske radikalne vecine u novom pazaru a onda insallah sleduje prinudna uprava 3 meseca pa onda izbori za skupstinu insaAllah sa koalicijom LISTA ZA SANDZAK DR SULEJMAN UGLJANIN na celu
Sandokan
04-07-2006, 10:30 AM
InseAllah, tako che i biti jer TAKO i treba i jedino je zakonski.Kad su ovi oformili ovu STIDNU skupshtinsku vechinu onda su zvali VLADU Rep.Srbije u pomoch i onda im je nekakvo pismo nekog ministra Lonchara dalo legitimitet,a sada TI isti pozivaju Vladu da se ne mijesha!!??
Dvostruki arshini,ne!!??
jelj-jes
04-07-2006, 14:13 PM
Ovdje mozete glasat za ili protiv predsjednika Sulejmana Ugljanina:
www.sanjak.org
resko
04-07-2006, 18:43 PM
nema glasanja za ili protiv hvala Allahu ova radikalna skupstina na celu sa vojislavom seseljom i azemom hajdarevicem je pala, vlada srbije je danas donijela odluku da uvede prinudnu upravu u novom pazaru, HVALA ALLAHU NEMA VISE U NASOJ SKUPSTINI SRPSKE RADIKALNE STRANKE NA CELU SA VOJISLAVOM SESELJOM I AZEMOM HAJDAREVICEM
DR SULEJMAN UGLJANIN PREDSJEDNIK BOSNJAKA SANDZAKA DOK JE GOD ZIV INSALLAH JOS DUGO DUGO
ertan_bezistan
05-23-2006, 00:09 AM
Postoce do referenduma doci,ja licno sa nestrpljenjem ocekujem taj dan jer ce jos jedanput narod pokazati da je dr.Sulejman Ugljanin jedini,pravi vodja i lider svih bosnjaka kako u novom pazaru tako u celom sandzaku i ovom prilikom pozivam sve da 25 juna izadju i glasaju pa ako bog da insalah da te veceri slavimo jos jedan put po ne znam koji put...selam
ertan_bezistan
05-23-2006, 00:13 AM
Jedno je sigurno 25 juna cemo ako bog da svi zajedno slaviti...selam
Evo juce je bio skup podrske ispred hotela Vrbaka. Pored toga sto je padala kisa i sto je nestajala struja doslo je dosta naroda i bio je jedan lijep skup. Posle skupa bio je muzicki program sa Al Dinom
Prve informacije o glasanju mozete procitati na http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=45
takodje na sajtu www.sandzaknews.com mozete pratiti tok izbora
Eto, zavrsilo se i to...
elhamdulillah ogroman procenat je bio protiv opoziva naseg Predsjednika, i ovaj slucaj pobija tvrdnje jednog naseg forumasa da svaki referendum opozove predsjednika. Vazda je Sandzak bio izuzetak i sada je elhamdulillah.
Dokaz da je sve bilo regularno bio je vec veceras pred opstinom. Okupio se ogroman broj simpatizera koji su dosli da proslave pobjedu, inshallah videcete i slike sa skupa.
Nek je hairli pobjeda svim ljudima koji su dali podrsku Dr Sulejmanu Ugljaninu
Birdum-Bardum
06-26-2006, 08:06 AM
Neka je hairli još jedna pobjeda, ovog puta, kako to Dr. Sulejman Ugljanin reče, nad govorom mržnje.
Juče je izgubio i protjeran je govor mržnje iz Novog Pazara. Nadam se, inšallah, da se nikada više neće ponavljati takav način vođenja destruktivno-razdorne politike.
Bil hair... Idemo dalje...
Hvala.
ul_8mart_br?
06-26-2006, 09:56 AM
Cestitke predsjedniku opstine Dr Sulejmanu Ugljaninu i njegovim saradnicima na obnovljenom povjerenju gradjana naseg grada. Sad predstoji tezak zadatak ponovnog uspostavljanja jedinstva naseg naroda koji je u protelih nekoliko godina od strane raznih munafika, provokatora, bombasa i inih dusmana guran u medjusobni sukob.
Interesantno je da Beogradski mediji nisu bas propratili ovaj referendum. Evo i na sajtu b92 koji je uvijek prvi da popljuje po Pazaru sada nema nista.
ertan_bezistan
06-26-2006, 17:01 PM
Nek puknu dusmani,dr SULEJMAN UGLJANIN ce ostati veciti vodja naseg naroda nek mu je hairli pobjeda i da zivi jos sto godina...
Ipak evo vijesti, jeste malo zabijena da je niko ne moze naci bez pretrage ali eto
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=06&dd=26&nav_id=202594&nav_category=11
ul_8mart_br?
06-27-2006, 13:49 PM
Posebno je vazno istaci cinjenicu da je i dosta Srba u N.Pazaru glasalo na referendumu i dalo podrsku Dr.Sulejmanu Ugljaninu. To potvrdjuje da je moguce da se Bosnjaci i Srbi mogu sloziti oko razumne politike koju je vodio predsjednik opstine, i najbolji je pokazatelj da ekstremisticka politika bivseg rezima i njegovih ostataka danas polako ide u historiju. Pored toga, u proteklom periodu vodjen je mudar i aktivan dijalog sa republickim vlastima, posebno vazan djetalj koji ce preduprijeti getoizaciju naseg kraja.
ul_8mart_br?
07-06-2006, 22:08 PM
Nakon referenduma, ili uopste nakon bilo kakvih izbora na kojima odlucuje narod, uvijek dodje do izrazaja ta teska sudbina politicara. U narodu je rasirena teza da je vecina politicara ako ne i svi obicna korumpirana kategorija koja samo gleda kako da se dokopa neke koristi od vlasti. Takvo raspolozenje jos vise raspiruju ljudi iz senke, u stvari oni pravi koji egzistiraju zahvaljujuci politici ali sa jednom velikom i kljucnom razlikom: oni ne idu narodu polagat racune. Politicar, bilo koliko da je vjeran svojoj misiji ili posten, prije ili kasnije da bi zastitio svoj integritet, cast, ponekad i grube nasrtaje na porodicu, cesto mora uci u diskusiju sa ovim tipovima i u tom zaru cesto je nesvjestan da ce on prije ili poslije ici na izbore gdje cemu narod "presuditi". A ovi drugi "drustveno-politicki paraziti" ciji je cilj samo "dobrobit" naroda naravno:p , povuku se u svoje jazbine, pa kad "oluja" prodje eto njih ponovo da jure nekoga. Nije li posteno da "samoodabrani" prije nego da sebi pravo da se takmici sa izabranima, najprije i sebe podredi jednoj vrsti narodne volje?
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.