PDA

View Full Version : Hrišćanstvo-Pravoslavlje

NEBOJŠA
06-19-2006, 22:43 PM
Hrišćanstvo-Pravoslavlje

Pravoslavlje (grčki Ορθοδοξία - pravovjerje) je prijevod grčke riječi ortodoksia. To je slovenski prevod s kraja srednjeg veka. On je u tačan, ali bi bilo ispravnije koristiti reč pravoverje ili još bolje ortodoksija.
Pravoslavlje je jedno od ogranaka Hrišćanstva. Koreni pravoslavlja sežu u početke Hrišćanstva. Formira se u istočnom delu Rimskog carstva. Ono je jedini autentični oblik Hrišćanstva nastao u okrilju grčke Crkve.
Pravoslavlje se manifestira kroz učenje Pravoslavne crkve.
[izmijeni]
Osnovna učenja pravoslavlja
Osnovna učenja su koncipirana kroz nauk Pravoslavne crkve koji se zasniva na Simbolu vere koji je usvojen na Vaseljenskim saborima (ekumenskim saborima) u prvim vekovima hrišćanstva i bili su obavezujući za cielu Crkvu. Pravoslavna Crkva priznaje samo prvih sedam sabora. Kasnije je došlo do promjene delova Simbola vere od strane zapadnog dela Crkve. To će, uz druge manje dogmatske razlike a ponajviše kulturne, uticati na definitivan razlaz između zapadnog i istočnog hrišćanstva 1054. Godine (Veliki raskol).
Veruje se u jednoga Boga. On se uopšte naziva Ocem. On je nebeski otac svih ljudi, koje je stvorio i stara se o njima. Ali, Bog se naziva Ocem kao prvo lice Svete Trojice. Naime, Bog je jedan po suštini (biću), po ovom nauku, a trojičan po licima: "Otac, Sin i Sveti Duh". Sva tri božanska lica čine Trojicu "jednobitnu i nerazdjeljivu". Sva tri lica su jednaka među sobom i čine jedinstvo.
Isus Hristos, sin božji, došao je na zemlju i primio tielo čovečije radi spasenja ljudi - da bi ljudsku prirodu povređenu grehom, obnovio, sjedinio s Bogom, i ljude spasio od greha, zla, prokletstva i večne smrti (pakla).
Gospod Isus Hristos je rođen od Presvete Bogorodice - Marije. Ona se naziva uvek djevom (prisnodjevom) zato što je poslije natprirodnog rođenja Isusa, ostala i dalje devojkom. Svojom moralnom čistotom i bogatstvom vrlina, ona je nadvisila sva stvorenja i postala najbliža Bogu.
Boga se ne može potpuno poznati - on je nedostižan za čovečiji razum, jer on beskonačno prevazilazi čojekovu moć shvaćanja. O njemu se zna onoliko koliko je potrebno za ljudsko spasenje. On se ljudima objavljuje i pokazuje: - u božjim delima u svetu, tj. - u poretku u svemiru i zakonima koji u njemu vladaju, - u čovekovoj duši koja oseća Boga, poglavito u savjesti kroz koju nam govori glas njegov, a najviše u božjem otkrovenju (objavljivanju), i najpotpunije u Isusu Hristu, sinu božjem, koji se radi toga i javio na zemlji.
Najznačajniji cilj Hrišćanskog života jeste zadobijanje večnog spasenja. Za to je potrebno ispunjavati sledeće vrline, a to su: čvrstina vere, čistota duše, čestitost života i pripadnost Pravoslavnoj crkvi. Članom crkve tj. pravoslavnim hrišćaninom se postaje krštenjem. Pravoslavni dogmati ističu da nekršteni ne mogu uću u carstvo nebesko (raj). Sredstva koja čoveku pomažu u dostizanju prethodnoga su post i molitva. Oni imaju za cilj da čoveku pomognu da lakše savlada sve teškoće koje pred njega dolaze i da zasluži RAJ. Molitve se uznose Bogu, a Presvetoj Bogorodici i svecima se moli kao ugodnicima pred Bogom, da se zauzmu za ljude pred Bogom. U Pravoslavnoj crkvi ima sedam svetih tajni (sakramenata) koje svaka za sebe stavlja pečat na zajednicu Boga i čovjeka:

• Sveta tajna krštenja
• Sveta tajna miropomazanja
• Sveta tajna pokajanja
• Sveta tajna pričešća
• Sveta tajna braka
• Sveta tajna jeleosvećenja
• Sveta tajna svećenstva

Značajna odlika Crkve jesu sveci koji su svojim životom i delima doprineli mnogo dobrobiti Crkve. Oni su još ovde na zemlji svojim usavršavanjem u hrišćanskim vrlinama postali bliski Bogu i zaslužili spasenje tj. RAJ. Mnogi od ovih svetaca su još za života činili čuda, iscjeljivali teške bolesnike i mnoge utešili i na ispravan put izveli. Neki su i posle smrti činili čuda preko svojih netruležnih moštiju. Tako se mnogima od njih za pomoć obraćaju i ljudi drugih konfesija.

Crkvena hijerarhija (jerarhija) - su svećenici na čelu s episkopima. Episkopi se smatraju nasljednicima apostola, prvih Hristovih učenika.
Najvažnija uloga pravoslavnih hramova je da služe kao mjesto gde živa Crkva - vernici, uznose Bogu svoje molitve a najvažniji deo crkvenog života jeste Sveta liturgija tj. bogosluženje, koje se služi nedeljom i drugim praznicima u hramovima. Na Svetoj Liturgiji vernici se pričešćuju hlebom i vinom za koje se tvrdi da mistično, za vrijeme liturgije, postaje telo i krv Isusova. Bez primanja istih nije moguće spasenje (prema riječima Isusovim iz Novog zaveta (Luka 22,19; Jovan 6,53). Za liturgiju vernici se pripremaju postom, molitvom, ispovedanjem svojih greha i opraštanjem onima koji su se o nih ogrešili. Primanje Svetog Pričešća se poredi s duhovnom hranom, kao što tijelo tzreba hranu da bi živjelo, tako i duša - budući da je od nebeske suštine, treba se hraniti nebeskom hranom (tijelom i krvlju Isusovom kao spomenom na žrtvu Isusovu za iskupljenje ljudi). Osim liturgije, vrše se jutarnje i večernje molitve, časovi i bdenija, koja ujedno imaju poučni karakter - tzv. kateheza. Liturgiju služi sveštenik uz prisustvo vernog naroda, a uz pomoć pevnice koja nije neophodna ukoliko narod zna da odgovara na liturgiju.
Postoje tri stupnja svešteničke službe: đakon, sveštenik (jerej), episkop. Episkop može vršiti sve svete tajne osim da postavlja drugog episkopa, za to su potrebna tri episkopa. Sveštenik može vršiti skoro sve svete tajne, osim što ne može da rukopolaže druge sveštenike, uloga đakona je još manja nego sveštenika - on je na neki način pomoćnik svešteniku.
Najznačajnije delo na kojem se zasniva liturgija jeste Sveto pismo (Biblija) koje čini Stari i Novi zavet, kao i Sveto predanje. Za pravoslavlje je posebno značajan Novi zavet koji predstavlja život i učenje Isusa Hrista.

NEBOJŠA
06-20-2006, 13:22 PM
Hehe, ova rečenica Nebojšina govori upravo ono što napisah u drugoj temi. On slijepo vjeruje SPC, SANU i srpskim književnicima i historičarima. Vjerovatno Nebojša nije upoznat sa silnim dokazima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku o Ilirima, Bogumilima, Dobrim Bošnjanima, Bošnjacima, itd.

On vjeruje onu suludu teoriju: "Srbi su nebeski narod, a oni što su prešli na Islam su poturice koje su izdale nebeski narod i taj otpad treba proganjati i ubijati."

Upravo je ta teorija kriva za njegovo ponašanje prema drugim nacijama, a posebno prema Bošnjacima. Upravo je ta teorija razlog zašto Srba sve manje ima, zašto je Srbija sve manja i manja i zašto Srbima prijeti lagani nestanak. Sami sebe uništavaju svojom zabludom u koju ludo žele da vjeruju bez da je ispitaju, provjere, dokažu, itd. Valjda im se sviđa tako da vjeruju.

Okej, samo nastavite. Meni lično je sve jedno kako ćeš ti na druge nacije, a posebno nas Bošnjake, gledati i misliti. Meni je bitno da ja znam ko sam i šta sam i koje su moje vrijednosti u koje vjerujem i kojih se čvrsto držim, a šta će Srbin misliti to mene totalno ne zanima.

Eto zašto nijedan narod ne želi živjeti u zajednici sa Srbima. Čvrsto sam ubjeđen da ovo što Nebojša prezentira, a tako misli jedna ogromna većina Srba nema nikakve veze sa Pravoslavljem, jer Srpska crkva odavno nije pravoslavna, već Srpska nacionalna crkva.

Njihova vjera odavno više nije pravoslavlje, već srpski nacionalizam.

Hvala.

Za tvoju informaciju SPC je samo jedna od Pravoslavnih Patrijaršija !!! ako nisi znao jedan bosanski bane koji se zvao Kosača primio je titulu od Svetog Save koja se naziva herceg pa od tuda i naziv Hercegovina !!! Kolin ban kao i Kotromanić su bili kumovi sa Nemanjićima samo što su oni bili bogumili po veri a to je hrišćanska sekta JERES !! Pa su posle ti isti prešli u Islam !!! to vi verujete da treba ubijati i klati decu i žene jer ste vi "sveti ratnici" tako će te ući u raj kada kažem vi mislim da one mudzahedine kojima ste tako želeli dobrodošlicu a oni su za vas posle rekli da je armija BiH nevernička i da ste vi loši muslimani :eek:

Birdum-Bardum
06-20-2006, 13:45 PM
Vidim da pratiš i druge četničke forume na kojima se samo govori o mudžahedinima i u kojima se totalno izbjegava realnost.

To što je ortodoksna crkva proglasila bogumilsku crkvu jeresom ne mora da znači da su Bogumili zaista bili jeretici. Nasuprot, ja vjerujem da su upravo Bogumili ti koji su najbolje i najvjernije očuvali i slijedili učenje Isaovo a.s. (Isusovo).

Dakle, stari poznati problem koji se javlja kada se vjera ne shvati pravilno, već se dogmatizira ili počne zloupotrebljavati u ovosvjetske svrhe. Neki, dakle, od vjere prave ideologiju, a neki od vjere prave dobar biznis.

Pošto je Bog jedan, onda je i vjera jedna jedina. A sekte iliti iskrivljene verzije se javljaju zbog nečisti ljudske. Ta nečist ljudska je strast u njima za vladanjem, uživanjem, iživljavanjem, itd. Dakle, dođosmo do šejtana prokletog iliti đavola. On je zadužen da zavodi ljude u zablude razne, jer se na to i zakleo.

Zbog ljudske slabosti unutarnje da sebe savladaju šejtan prokleti (đavo) i uspjeva da ih zavede. Hrabar je onaj ko je spreman da pogleda u sebe, tj. da se u ogledalo pogleda i prhvati sliku svoju koju u ogledalu vidi, a ne da bježi od nje, jer ne želi da izgleda tako, on bi da izgleda ljepše. Pa izgledaćeš ljepše ako se popraviš, uljepšaš, oćistiš, itd., a ne ako kreneš da lomiš ogledala.

Sva ogledala svijeta možeš polomiti, ali to neće umanjiti tvoju ružnoću, samo ćeš je od sebe sakriti i misliti o sebi najljepše stvari.

A ima li veće laži od laganja samog sebe? Ima li smješnije laži od laganja samog sebe?

Uskoro će doći Isa a.s. (Isus) na Zemlju, pa ćemo vidjeti koliko će ljudi ga prepoznati i stati na njegovu stranu. Masa će biti onih koji će se pozivati na "Isusovo" učenje, a biće protiv njega kada se on pred kraj svijeta pojavi. Zašto? Pa zato što će On, kao i uvijek što je činio, pozivati "Nebu", a ovi "njegovi sljedbenici" pozivaju zemlji, strastima, meržnji, pohlepi, itd.

Eto, Isaa a.s. (Isusa) ćemo pitati da li su Bogumili bili jeretici ili je to slučaj sa drugim crkvama.

"Zapadne" crkve već odavno nisu crkve, već su to sluge onih koji samo za ovaj svijet znaju i koji se svojim strastima prepuštaju. "Istočna" crkva je odavno već dogmatizirana i u službi je nekih nacionalnih interesa, a odavno je na "Nebo" zaboravila i odavno "Nebu" ne poziva. Poziva ovom svijetu, osvajanju, itd.

A "crkva" ne bi bila "crkva" kada to sve ne bi zavijala u plašt "svetosti", "dobročinstva" i "herojstva".

Zašto li su ti Bogumili TOLIKO smetali Rimu i Carigradu?

Naravno, saga se nastavlja, vjeru usavršava i na devijacije ukazuje Posljednji Poslanik Muhammed a.s., ali vremenom se, iza njegovog odlaska sa ovog svijeta, opet pojavljuju podjele. A šta to izaziva podjele?
Ljudska nečist, zavist, zloba, strasti, mržnja, itd. I počinje dogmatiziranje Islama ili korišćenja istog u svrhe dobre zarade, biznisa.

Hajde da stvari realnim sagledamo i da tražimo "Nebo", hajde da se "Nebu" okrenemo.

Evo, pitaj nekog ko podučava Ortodoksiji, šta je to što dovodi do mržnje, ubistva, razdora, podjele, nerazumijevanja, netolerancije?

Hvala.

NEBOJŠA
06-20-2006, 21:20 PM
Bravo za jednog islamistu dobro poznajes hriscanstvo-pravoslavlje Isus ce doci na zemlju ali to niko ne zna kada osim Boga Oca !!! jer je on nama reka kada su ga apostoli pitali "gospode oces li u ovo vreme uspostaviti carstvo svoje a on rece nije vase da znate vremena i rokove koje je otac svojom vlascu uspostavio" Sto se tice Pravoslavna Crkva je jedina koja sledi Isusovo ucenje i tumaci dogmu na pravi nacin al da te ne zamaram ti ipak musliman ako te nesto interesuje pitaj me na mail !!! a ubistava ima i mrzne jer je Raj ne moguc u ovom svetu i bolesti ima mnogo ali kada Isus dodje pravedni ce uci u Raj i koji su bolesni ozdravice !!! a oni koji cine bezakolja gorece u paklu !!! ali na ovom svet je sve miseno i dobro i zlo !!! moramo platiti cenu za ono sto Adam nije slusao zapovest Boziju !!!

ul_8mart_br?
06-21-2006, 00:07 AM
Mozda je najbolja startna pozicija za diskusiju Hriscanstva u okviru nekog islamsko-krscanskog kruga jeste definicija Boga. Iako je i u Bibliji na jasan nacin na nekoliko mjesta definiran kao jedan gospodar svega i jasno distanciran od Isaa a.s., mnogo kasnije(3 vijeka) je na koncilima krscanskog klera ova definicija zamucena. Eto da i ostavimo po strani to, i da na trenutak prihvatimo i jednu takvu dogmu(trinity), zanimljivo je to mjesto Boga u hriscanstvu, gdje je on smjesten skoro u istoj ravni sa covjekom: On je skroman, uzima ljudsko oblicje, zivi u ljudskoj prirodi, dolazi na svijet kao beba zaceta u ljudskoj materici. Na drugoj strani stoji Islam koji kaze da o Bogu nista ne mozemo znati, ne u smislu ovdje iznesenog.

Birdum-Bardum
06-21-2006, 08:03 AM
Pa i muslimani čekaju pojavu (dolazak) Isaa a.s. (Isusa). Navodi se da će on ubiti, tj. obračunati se sa Dedždžalom (Antihristom). Taj Dedždžal (Antihrist) će se ljudima predstavljati kao da je on Isa a.s. (Isus), pa će veliki broj ljudi u to povjerovati i slijediće ga u njegovom zlodjelu. On će se naravno pozivati na vjeru, na Boga, pravdu, mir, toleranciju, itd., ali će mu cilj biti vlast na Zemlji. On će ljude porobljavati, a ubjeđivaće ih da ih oslobađa.
Međutim, pojavom Isaa a.s. (Isusa) njegovo vrijeme će se završiti. Isa a.s. (Isus) će se obračunati sa njim i svijetu pokazati ko je ustvari taj Dedždžal (Antihrist), tj. da on nije dobročinitelj, već zlikovac. Pokazat će svijetu da on ljude ne oslobađa, već ih porobljava.

Zbog toga se treba na vrijeme spremiti za taj momenat. Isa a.s. (Isus) nije bio dogmatičar, jer dogma poziva ovom svijetu prolaznom, profanom, a vjera prava Isaova a.s. (Isusova) poziva budućem, neprolaznom svijetu ("Nebu").

Dakle, svako ko je vjeru dogmatizirao i koristi je u ovosvjetske, profane svrhe, krenuće za Dedždžalom (Antihristom), jer će u njemu vidjeti ispunjenje svojih prljavih, ličnih ovosvjetskih interesa, a svi oni koji budu okrenuti budućem, neprolaznom svijetu Ahiretu (Nebu), će prepoznati da se radi o lažnjaku i da to nije Isa a.s. (Isus), već se radi o Dedždžalu (Antihristu).

Glavni ključ za prepoznavanje istine je u samom Isaovom a.s. (Isusovom) učenju, tj. onome čemu je on podučavao.
Naime, Isa a.s. (Isus) nije donio novi vjerozakon, već je naslijedio i potvrdio vjerozakon Musaa a.s. (Mojsija), ali je suština njegovog učenja bila ljubav. A da bi čovjek bio od onih koji su čisti od mržnje, tj. da bi bio od onih koji vole potrebno je da se oslobodi svih ciljeva vezanih za ovaj prolazni, profani svijet, svojih strasti, itd.

A ako malo bolje pogledamo, tj. ako je čovjek iole inteligentan i iskren prema sebi može sa lahkoćom da zaključi da su današnje religijske institucije totalno dogmatizirane i koriste vjeru za ostvarivanje ovosvjetskih materijalnih ciljeva.

Ja nikako ne bih volio da slijedim nekog ko se samo pretvara da je iskreni sljedbenik istine, a ustvari samo koristi svoj publicitet i svetinje za ostvarivanje ovosvjetskih ciljeva. Ne bih da budem budala, naivan i zaveden. Takvim institucijama najviše odgovaraju ljudi koji samo klimaju glavom, a ništa ne razmišljaju. Samo jednostavno slijepo vjeruju u instituciju.

Naravno, instituciju ne treba rušiti, već je treba od licemjerja, dogme, neistine, mržnje, itd. očistiti.

Šta ti misliš o ovome Nebojša?

Hvala.

NEBOJŠA
06-21-2006, 13:01 PM
Vićinu stvari si upravo neke stvari si delimično upravu a neke nisi u opste !!! Kada govoriš o Isusovom učenju on jeste poyivao SAMO na ljubav i dobročinstvo !!! On je nama koji verujemo u njega rekao !!! “ljibi te one koji vas prokone, molite se za nprijatelje svoje i blagosiljajte one koji vas kunu !!! jer ako ljubite ssamo one koji vas ljube kakvu nagradu imate ??? zar to ne rade i mnogobožci ne budite dakle kao oni jer ako ljubite samo one kojivas ljube nikakve nagrade nemate !!! buti te dakle savršeni kao vaš Otac nebeski''!!!
Što se dogme tiče tu nisi u pravu upravo je suprotno dogma nas odvaja od ovog sveta i približava onom svetu naravno da trba da vodimo računa i o ovom svetu i da mi sami svojim ponašanjem učinimo ovaj svet boljim nego što jeste !!! A ako budemo to činili mi će mo zaslužiti Raj bez sumlje to je OBEĆANO !!! Crkva nije nikava institucija kada kažem Crkva mislim samo na Pravoslavnu jer je ona jedina !!! Crkvu je osnovao ISUS ostavio je svojim učenicima zapovest i kanoke te Crkve !!! to vidimo kada on u Bibliji(Novi zavet)(Jevandjenje po Mateju) Kaže Pertu –Petre ti si stena na tebi ću sagraditi Crkvu svoju !!! ovaj stih katolici pogrešno tumače !!! prema tome crkva nije institucija !!! to je zajenice ljudi koji po svetim kanonima preko Liturgije i Pričesta (preko Hrista) jer je On poslan da uspostavi zajednicu izemdju Boga i ljudi !!! dakle ti ljudi koji su u zajenici stupaju u odnos sa Bogome preko svetih tajni koje saveštinik obavlja !!! U zajednicu se ulazi svtom tajnom kršenja !!! dakle institucija može biti dom zdravlja,opština ili sud ali ne i Crkva !!!
Kada kažeš' da ISUS nije doneo novi Božiji zakon nego samo potvrdijo Mojsijev tu si samo delimično u pravu jer ISUS reče –Ako mislite da sam došao da pokvarim zakone nisam došao da pokvarim nrgo da ispunim—on ovom rečenicom potvrdjuje M ojsijev zakon tu si naravno u pravu !!! Ali zašto ON kaže da ispunim pa upravo zato što u Starom zavetu preko9 mnogijh proroka naravno i Mojsija najavljivan Isusov dolazak kao Mesije(spasitelja) koje će doneti NOVE zakone i koji će narod spasti od greha njihovih !!! On će uspostaviti Carstvo Božije to NOVO je njegov NOVI ZAVET koji do tada nije bio poznat nigde samo je najavljivan u Starom zavetu !!! Bog je postavio prvi zavet preko Adama ali Adam je to prekršio !!! Stari yavet je preko Mojsija i drugih proroka oni samo najavljuju ispunjenje onog što ISUS stvara zajednicu ćoveka i Bog jer i On sam je Bogočovek on na putu do Golgote noseći Krst kaže Bogorodici majko ja sve NOVO stvaram !!! ti kažes da je on kod nas prikayan kao jednak Bogu to naravno nije tačno ali to je mnogo duga priča !!! ovaj topik je namenjen Pravoslavlju a ove polemike možemo da nastavimo u komparativne religije ovo je OK drago mi je da menjamo mišljena medjusobno !!!

Nebojsa, nemoj citirati post koji je iznad tebe, narusava se preglednost teme. mod

Birdum-Bardum
06-23-2006, 08:28 AM
Vidiš, neko od Moderatora je ove postova prebacio ovdje, jer je mislio da im je mjesto ovdje, mada im djelimično i jeste mjesto ovdje. Ja sam više mislio da vodim polemiku o tome koliko Srrpska Pravoslavna Crkva se drži tog učenja koje "kaže" da propagira.

Dakle, koliko je SPC Pravoslavna, a koliko je politički obojena, tj. koliko je ona nacionalizovana.

Nisam ovim htio da ulazim u direktnu diskusiju o Hrišćanstvu i Pravoslavlju, već o politizaciji Crkve same, odnosno o zloupotrebi Crkve kao institucije.

Rasprava o samom Hrišćanstvu je mnogo obimnija i teža, a ja ne bih u to baš da se upuštam, o tome se može naći tema i polemika mnogo od strane ljudi koji se time i bave.

Dakle, mene zanima koliko je SPC zaista Pravoslavna. To bi dakle bila ipak politička tema, ali eto, ne vidim smetnju da se ona ipak ovdje nastavi.

Ako dođemo do zaključka da je SPC politizovana, onda je potrebno vratiti je Pravoslavlju, pa kada se ona vrati Pravoslavlju, onda ćemo voditi polemiku oko religija, kako i šta. Nadam se da me razumiješ šta sam htio reći.

Hvala.

NEBOJŠA
06-23-2006, 14:50 PM
Ja sam ti već gore rekao a sad ti ponavljam da Pravoslavna Crkva je JEDNA i da ona nije nikakva institucija a kamili politička što se tiče Srpske Patrijaršije u okviru Pravoslavne Crkve ona nacionalizovana u smislu da us sveštensvo i vernici Pravoslavni Srbi !!! kao što su u Atinskoj Ptrijaršiji Pravoslavni Grci u Moskovskoj Rusi i itd. A politizovana naravno da nije Dakle Pravoslavna Crkva je JEDNA a nju čine Pravoslavne Patrijaršije Srpska,Grčka,Ruska,Bugarska,Rumunska i......!!!!

ibnIsmail
06-24-2006, 12:05 PM
znachi dodjosmo do zakljuchka da u sportu vazhi jedno,a to su dvije stvari:rad,red i disciplina...

Birdum-Bardum
06-26-2006, 06:29 AM
Pa vidiš Nebojša, upravo to sam htio da zaključimo. Da li je ili nije politizovana i zloupotrebljena Crkva, ali eto vidim da si ti emotivno vezan za Crkvu pa ti ne vidiš da je moguće Crkvu i politizovati i zloupotrebiti u ovosvjetske svrhe. Meni se čini da u tvojoj viziji, u tvojem viđenju Pravoslavne Crkve nemoguće je da se "uvali lažnjak".

Upravo mislim da je tu i problem. Velika većina Srba upravo tako površno i slijepo gleda na Crkvu.

Hvala.

NEBOJŠA
06-26-2006, 11:06 AM
Pravoslvna Crkva nije samo Srpska nego svih Pravoslvnih naroda tako da tu neko i da hoce to da uradi ne moze ....a nece !!! sta tek reci o zloupotrebi Islama kada hiljade ljudi u svetu se uce da ubijaju druge i sebi u ime Islama i da ce tako dobiti raj !!! sta mislis ???

ibnIsmail
06-30-2006, 17:59 PM
jo grebo te kolac nebojsha shto si ti glup,upijash dezinformacije ko sundjer vodu,mogu ti navest milion primjera da to shto si ti upio je jedna obichna kanalizacija informacija,prije nekoliko godina je srbija od strane evrope proglashena za najgenocidniju naciju jel i to uzimash zdravo za gotovo,to su ti isti izvori informacija kanalizacija od kojih se i Muslimani opisuju,tvoja bratska drzhava sssr je razbijena u param parchad od istih,tvoja grchka je jaka da je obichna mechka mozhe pojest,a pihnut nesmije od istih,de malo mucni glavom valjda ce se nac koje zrno mozga u toj zastajaloj technosti pa budesh spozno realnost,skoro su vas ti isti bombardovali pa vam unishtili ekonomiju,nabili frustracije da se srbija nece oporavit ni narednih 100 godina,psihichke i finansijske posledice ce nosit josh dugo dugo...de umij se valjda ti ta koprena s ochi spadne pa budesh vido da i taj svijet koji ti zovesh pravoslavnim chuchi u okovima,josh malo vazduha vam je ostalo,politichka struktura vam se sastoji od zapadnih shpijuna tako da ste faktichki u bezizlazu,vatikan je rijeshio da vas prvo dobro iskoristi prije nego vas likvidira sa lica zemlje,sluzhite mu ko obichne prostitutke koje ce sa sitnu paru mnogo toga da odrade za njih,od kad posmatram tu vashu inteligenciju negledam vishe komedije,kad god naletim na nekog od vas drugu sliku nemogu vidjet nego jedne obichne destruktivne,krvolochne pse u zapadnim rukama,bez mozga,ideje i zhivotnog smisla,chekaju da ih gazda pusti kako bi nekog raskomadali,a kad dobiju djon u zube zapad ih kazhnjava uz izgovor kako nisu dobro dresirani,odvratan prizor,ponizhenje,ma vrhunska prostitucija,bez i zrna dostojanstva,za komad hljeba dupe ste dali pod kiriju,pa da makar imate da se najedete nego klasichna infuzija kako se nebi osjetili sitim,a potom i neovisnim pa tako postali potencijalni neprijatelj svome gospodaru zapadu,neznam vishe koji ti kolac pridajem pazhnju..

NEBOJŠA
07-02-2006, 14:04 PM
Pravoslavne Ikone (Orthodox Icons)

http://www.goarch.org/en/resources/clipart/icons/Therapon.jpg

http://www.goarch.org/en/resources/clipart/icons/christ2.jpg

https://www.nioras.com/images/byzicons/hagiography_anagnostaki/ana_chr2_300.jpg

ul_8mart_br?
07-03-2006, 23:35 PM
Pa Nebojsa, ja sam zaista ocekivao nesto dublji nastup u ovoj temi koju si sam pokrenuo, medjutim ti si cak usao u ikonografiju. Jeli mozes da nam objasnis kako ti razumijes trojstvo, negdje si dotakao ovu temu, ali nisi usao pod izgovorom da je to duga prica. Evo ja ti obecavam da cu citati svaku tvoju rijec, naravno pod uslovom da ne pravis copy-paste. Koliko god da je dugo tvoje izlaganje, nece opteretiti temu i uzeti prostora koliko uzimaju slike koje si postavio. Nije problem u slikama, nemoj pogresno shvatit, vec u vrlo skromnom nivou diskusije koji kanalises.

P.S. Da ne zaboravim da te javno upozorim da ne otvaras teme sa pornografskim sadrzajem, u protivnom bices iskljucen sa foruma.

NEBOJŠA
12-04-2006, 13:06 PM
www.verujem.org

www.verujem.org/forum

evo ovde imas sve sto te interesuje...to je za pocetak.

Birdum-Bardum
12-04-2006, 13:15 PM
Dobro Nebojša, mi možemo sa lahkoćom da odemo na Google i kucamo hrišćanstvo ili pravoslavlje i da nam Google izbaci milione sajtova sličnog sadržaja na tu temu, ali mi preferiramo ovdje da diskutujemo sa živim ljudima, jer evo mene lično zanima kako ljudi razmišljaju. Dakle, lično tvoje stavove, mišljenja, viđenja i shvatanja bih volio ovdje vidjeti.

Hvala.

suvereni
12-07-2006, 00:18 AM
Ne boj se,Nebojsa,
slobodno pricaj.
Tesko cemo me te mi ovdje poturcit.
Nismo mi sa sobom zavrsili.
Mi znamo svoj zadatak,
i pokusavamo ga ispunit.

meni je svejedno da li si ti hriscanin ili budista.
Medjutim, Istina je jedna,Bog je jedan,Vjera je jedna.
Ako si poceo ovu temu sa ciljem da nekoga isprovociras,
onda si na duplom gubitku.
A ako si Iskreni Tragalac,
poput nekih tvojih sunarodnika koji su prihvatili Islam(potpunu predanost Jednome Bogu),
onda ti Svjetlost Upute mozda dodje bas preko ovih ljudi ovdje.
Po Islamu,nesmijes mrziti ljude,
a trebas mrziti njihova losa djela.

I sto bi rek'o nas cijenjeni BB(al' ne King):
Hvala

Deddha
12-08-2006, 14:30 PM
moramo platiti cenu za ono sto Adam nije slusao zapovest Boziju !!!
E moja legendo, Adem a.s nije slushao zapovjest Bozhju, a vi je slushate:eek:

NEBOJŠA
12-08-2006, 20:04 PM
E moja legendo, Adem a.s nije slushao zapovjest Bozhju, a vi je slushate:eek:

a vi ne umirete upste kako sam to mogao zaboraviti :p

ul_8mart_br?
12-08-2006, 21:42 PM
Molio bih ucesnike da ozbiljno pridju temi. U suprotnom, iz velikog postovanja prema poboznim hriscanima, temu cu zakljucati.

saf
02-12-2007, 14:19 PM
steta sto nema jos koji nebojsa pa da se cuje jos neko zrelije misljenje bilo bi bolje.nebojsa preporuci nekom pismenijem ovaj forum bice ti zahvalan.

HIZBALLAH
04-08-2007, 14:48 PM
a vi ne umirete upste kako sam to mogao zaboraviti :pJel Nebojsa sto ne primis ISLAM da bsie bolje upoznas tvoju vjeru??

Emir
04-08-2007, 20:18 PM
Jel Nebojsa sto ne primis ISLAM da bsie bolje upoznas tvoju vjeru??
Nemam komentara

Huzejfe
04-09-2007, 18:01 PM
jel neko izbriso moj post,il ga mozda nisam ni napisao?!?!

Yeni_Pazarac
04-09-2007, 23:03 PM
mozda je neko iz mase :)

HIZBALLAH
04-12-2007, 17:25 PM
selam alejkum

ADMINE.

neznam sta je smetao casna sureta, od mene i od brata dzemajla,zar i Kuran smeta? ako nas smeta! onda..... sta ostane?? kuran tacno podvrdio.dabi bio nekoji post sto ne valja ok! ali casni kuran zasto dase brise ja ne razumjem, :(

Calton
04-12-2007, 20:50 PM
Nemam komentara stvarno...niti mogu da ih imam...

dzemail
04-12-2007, 21:25 PM
Esselamu alejkum

Vecina jure za dunjalukom
Mene juri dunjaluk

ul_8mart_br?
04-12-2007, 22:35 PM
Ja sam izbrisao poruke; ne mogu dozvoliti da se Kur'an-i Kerim upotrebljava za neka dokoljicarska prepucavanja, to mi se cini vecim grijehom. Eto opet, da iznesem ovdje izbrisane postove, bez ajeta:

Huzejfe:
-----------------
NERMIN (ar.)-hrabar ,junak , vitez.
Ja bih vako nazvao Nebojsu kad bi presao na Islam,hehe.Iako mislim da nece Nebojsa mijenjat svoje ime,pa ne zamjerite,ovo je sala mala...
Ti hizballah takodje gledaj svoj Islam,pusti Nebojsu da ti se ne zamjeri
---------------------

HIZBALLAH:
---------------------
ma hajdeti wehabija tejmijski pogledaj svoju ogledalu vase wehabijseTalibanske se vidjaju po vasim djela. zar ne vidis, osim lupanje nije vas nista ostao,i jos neki dan taj noz, pa necet vise nista

..Ajeti..

ja imam moju vodjstvo, a tvoj koje ??
da nisu oni sa NEDZDA???
---------------------

Eto dakle ko je propustio da procita postove cijenjene gospode, bujrum.

Jos jednom apeliram na sve forumase da budu pazljivi po ovom pitanju.

Huzejfe
04-12-2007, 22:53 PM
"ma hajdeti wehabija tejmijski pogledaj svoju ogledalu vase wehabijseTalibanske se vidjaju po vasim djela. zar ne vidis, osim lupanje nije vas nista ostao,i jos neki dan taj noz, pa necet vise nista"

Skoro nista nisam razumeo sta si hteo da kazes,osim da si me uvredio?!Imal iko da te je razumeo,malo se pravilnije izrazavaj ako znas nas jezik,pls!

Moje vodjstvo je Islam insallah...

HIZBALLAH
04-13-2007, 13:55 PM
Admine. ako ti smatras "Greh" ónda nek bude na mene,ja cus e odgovarati za te grehove , ne brini ti za mene. i ovaj drugi sto misli daja uvredim ,postiran i njegov post da bise bolje razumeo on, ja ka naj novi clan ovog foruma docek mije bio sa napadom,od ovaj sto ne razumje ,a pravise ka kulturan!! i pita ostale dale ste razumeli! po mogucnosti bi bio i dobro i casne Ajete.ja mislim da nije koji problme, jer to poravlja covjeka, jer mi ne znamo gde su nam grehovi, jer ajeti nas osjecaju gdesmo!?

dzemail
04-13-2007, 20:04 PM
Ja sam izbrisao poruke; ne mogu dozvoliti da se Kur'an-i Kerim upotrebljava za neka dokoljicarska prepucavanja, to mi se cini vecim grijehom.

Jos jednom apeliram na sve forumase da budu pazljivi po ovom pitanju.

Sellam alejkum moj dragi brate
Kada bi ti poslusao tvoga baba, on bi ti rekao da se kaniš drugih, a radiš na sebi.
Pa tako i pokušaj. Kani se druženja, a kamo li rasprave sa onima koje je žele.
Uči sam za sebe šerijat, a srce njeguj zikrom. Tako ćeš se skloniti od rasprave.
Mnogi su dugo godina pričali da bi se na kraju ušutili.
Sto se tice Ajeta casnog Kur'ana,samo sam hteo da znam dal imam pravo cestitati nemuslimanu praznik i ujedno da cujem vase mislenje.
Mahsus sellam

ul_8mart_br?
04-14-2007, 00:43 AM
Hezballah, razumijes se buraz dobro nemoj da se kidas oko toga.

Dzemaile brate, alejkumuselam, hvala ti na lijepim savjetima. Nije mi cilj da svojim djelovanjem nikom ovdje "solim pamet", vec da ucinim forum odrzivim. Kad su pitali ashabi Pejgambera a.s. cime da se rukovode u rjesavanju problema, on je rekao u ovom redosljedu:
Kur'an-i Kerim
Sunneti senijje
Akli selim (srce-razum-savjest)
Otuda mozda ja, plaseci se da ne zgrijesim u tumacenju prvih dvoje posegnem cesto za "srce" kao najlaksi odgovor, ako ga je vec Resul a.s. smjestio odmah iza Kur'ana i Hadisa. Ne moze a da nema gresaka, necu stavit u gard svoj ponos i ego, slobodno kritikujte, dobra nijeta. Beduizzaman Said Nursi bi pocinjao cesto svoj ders rijecima: "Hej azgini moj nefsu,..".

Ja bih volio da u duhu nase vjere ne ucinimo da se gajri-muslim(nemusliman) osjeti medju nama nepozeljan ili neslobodan. Tesko je forumu dati neki tezi zadatak od jedne ljudske i tolerantne diskusije. U tom smislu bih zatrazio razumijevanje od svih clanova foruma da po ovom pitanju budemo "mekssi" i takticcniji.

MyNameIsBond
04-14-2007, 03:31 AM
... ne ucinimo da se gajri-muslim(nemusliman) osjeti medju nama nepozeljan ili neslobodan...

A ONI S VAMA NEĆE BITI ZADOVOLJNI SVE DOK NE BUDETE JEVREJI ILI KRŠĆANI!!!

Calton
04-14-2007, 04:08 AM
Interesuje me imali mozda,neki Hadis ili izreka,koji izricito obavezuje ili pak preporucuje cestitanje praznika nemuslimanima?Bujrum..

MyNameIsBond
04-14-2007, 06:14 AM
Interesuje me imali mozda,neki Hadis ili izreka,koji izricito obavezuje ili pak preporucuje cestitanje praznika nemuslimanima?Bujrum..

:eek: obavezuje?!?!
koliko ja znam to izričito zabranjeno :confused:

fingersbroken
04-14-2007, 14:59 PM
Mene zanima sto se ovi koje boli nesto i kojima se ne svidja jednostavno ne ogluse o to sa cim se ne slazu tako zustro???

Mada..

svako za sebe..

HIZBALLAH
04-14-2007, 15:18 PM
Caltine Selam alejkum

postoji dosta i hadisa, casni ajet sto je prek nas sve i hadisa.
ali sta da muradim Adminu ,kad ne dozvoljava cajse ajete!!?? ja imam sad ovde jedan ali ako se dozvoljava ja mugu ubaciti, . zato ja samo kuranom potvredjujem,jer hadisima nekmoze da naidje koji razlog ,ne ovako ili onako,slab ili ne isti. a ajetima, svi se moramo sagnjiti.postovati zato sto smo duzni.
ali admin to vidi nekao drugcije aja ne znam, kad i kuran kaze da je tako, sa takvim ljudima i pokazuje kako dase ponasamo, ja neznam Admina koji jaci razlog ima portiv.

HIZBALLAH
04-14-2007, 15:27 PM
A ONI S VAMA NEĆE BITI ZADOVOLJNI SVE DOK NE BUDETE JEVREJI ILI KRŠĆANI!!!

evo i vo je jedan od Casni ajeta Admine! ali nema nista protiv i ako hocu ja,jer je Bozja rijec nije ono sto smo protiv nekoga bez obzira dali je on ne musliman il bilo sta, nego se mi moramo po nasem obeveze sa drzati, a nji postovati je sve u redu,ali analiziraj ti malo njega da ima neke rasisticke simbole, da to i u njihove vjere ne mseju.onda dali su oni bili pomilovani kada su poceli masakre u Bosni, i u Kosovu da bi mi postavati nih? siguro neki ce da kaze on nije jedan od tih,ali ako nije pogledaj simbole njegov,onda podrzava nji,to znaci isto.on ka prvo po svojom Biblijom(INDZILOM), mora priznati naseg Poslanika SAW i kao svog, tacno kako mi smtaramo ISU a.s. i kao sto mu je on ISA a,s njima obavjestio njma dace doci on (Ahmet)da me potvrdi mene. ako oni onda postuju ISU a,s moraju se primiti i naseg Poslanika saw. da to postoji i u BIBLU,a ko on hoce ,pokazacu i gde postoji i u bibli

fingersbroken
04-14-2007, 16:05 PM
Pa eto, lijepo, imas ajete i sve sto ti treba, ponasaj se po njima, i uzivaj. Noge u lavor, repuh na glavu i cosaj, a nas pusti da zivimo u nasem neznanju ;)

Birdum-Bardum
04-14-2007, 18:47 PM
Hvala svima što su nam objasnili o čemu se radi, ali, evo ja lično, hoću da čestitam praznik Nebojši i mogu vam reći, ma koliko vi ovuda "galamili" na mene nećete me ubjediti u drugačije. Ja, recimo ne bolujem od "jakog muslimanluka" pa da ga dokazujem na ovaj i ovakav način.

Ako budete i dalje uporni samo ćete kod mene izazvati da Nebojši svaki praznik čestitam deset puta, a ne jednom.

Hvala.

HIZBALLAH
04-14-2007, 22:50 PM
Hvala svima što su nam objasnili o čemu se radi, ali, evo ja lično, hoću da čestitam praznik Nebojši i mogu vam reći, ma koliko vi ovuda "galamili" na mene nećete me ubjediti u drugačije. Ja, recimo ne bolujem od "jakog muslimanluka" pa da ga dokazujem na ovaj i ovakav način.

Ako budete i dalje uporni samo ćete kod mene izazvati da Nebojši svaki praznik čestitam deset puta, a ne jednom.

Hvala.
cuvaj brata da ti se ne povredze,jer i on ce te sacuvati

dzemail
04-14-2007, 22:56 PM
Selam alejkum
Daj da pokusam ovako:

Samar kao odgovor

"Jedan mladic vrativši se sa studija iz inostranstva, zatražio je od svojih roditelja da mu nadju ucenjaka koji bi mogao odgovoriti na njegova 3 pitanja.
Nakon nekog vremena oni su našli jednog Islamskog alima voljnog da se sastane sa momkom, da ga sasluša i pokuša da mu odgovori na postavljena pitanja.
Njihov susret je protekao otprilike ovako:
Mladic : Hoceš li mi reci ko si? Upitao je mladic.
Ucenjak : Ja sam covjek kao i ti, jedno od Božijih stvorenja i jedan od Allahovih dž.š. poniznih robova.
Mladic: Volio bih da ti postavim tri pitanja, ali sumnjam da ces moci na njih da odgovoriš.
Ucenjak: InšaAllah, ako bude Božija volja, mislim da cu biti u mogucnosti da odgovorim na tvoja pitanja.
Mladic : Jesi li siguran? Mnogi mi nisu mogli dati zadovoljavajuci odgovor.
Ucenjak : Dat cu sve od sebe, pa šta bude.
Mladic : U redu, pitanja su :

1. Da li Bog postoji? Ako da, pokaži mi Njegov lik.

2. sto je takdir (sudbina) ?

3. Ako je sejtan (sotona) stvoren od vatre, i na kraju ce biti bacen u pakao koje je isto tako od vatre, hoce li mu i može li mu paklena vatra naškoditi?

Ucenjak stade, zamisli se malo, pridje i snažno ošamari mladica.
Mladic: Hej! Zašto si se naljutio i zašto me ovako jako udari? Samo sam postavio svoja pitanja. Ako znaš odgovor treba da mi odgovoriš, a ako ne ništa. Tražit cu ko zna. Ne treba da me šamaraš.
Ucenjak : Polako. Smiri se. Nisam se naljutio, nemam razloga. Ovaj šamar je samo jednostavan odgovor na tvoja pitanja.
Mladic : Kako, zašto? Ne razumijem.
Ucenjak : Polahko, razmujet ceš. Smiri se. Kako se sada osjecaš nakon ovog šamara ?
Mladic : Loše! Boli me! sta ocekuješ da ti kažem?
Ucenjak : Znaci, vjeruješ da bol postoji?
Mladic : Naravno!
Ucenjak : Pokaži mi njen lik
Mladic : Zastavši, mucajuci mladic progovori: " e to ne mogu uciniti".
Ucenjak : U redu. To ti je odgovor na tvoje prvo pitanje. Svi mi osjecamo postojanje Svemoguceg Allaha dž.š. bez da vidimo Njegov lik.
Ucenjak : Sinoc, jesi li sanjao da cu te ošamariti ?
Mladic : Ne
Ucenjak : Jesi li uopce razmišljao o tome da cu te ošamariti?
Mladic : Ne.
Ucenjak : Jesi li ikada mislio da ceš dobiti šamar od mene zbog ovih pitanja?
Mladic : Nisam.
Ucenjak : E, to ti je takdir dragi prijatelju. To je tvoja sudbina i odgovor na drugo pitanje.
Ucenjak : Da nastavimo. Moja ruka kojom sam te ošamario, od cega je?
Mladic : Od mesa, kostiju, kože, naravno.
Ucenjak : A tvoje lice, od cega je ono ?
Mladic : Pa isto od toga
Ucenjak : I što osjecaš nakon što sam te ošamario?
Mladic : Bol, rekao sam.
Ucenjak : E, vidiš. Bez obzira što su i sejtan (sotona) i pakao od vatre, Božijom voljom pakao ce biti veoma bolno mjesto za njega. Sad sam ti odgovorio i na tvoje trece pitanje.
Ucenjak: I jesi li zadovoljan odgovorima?
Mladic: Jesam. Veliko vam hvala. Da Vas uzviseni Gospodar nagradi, da vas još dugo poživi i da mi još puno toga od Vas naucimo.

Ucenjak: Amin

Tako se i rastaše.....

dzemail
04-14-2007, 23:19 PM
Jedna mala "prica" za mog dragog brata Birduma

DODIR ALLAHOVE MILOSTI

Samo Allah zna tajne nebesa i zemlje i samo On zna šta ljudska prsa u sebi taje i nose.
Posljednji zraci sunčeva sjaja su gasnuli na obzorju u sumrak jesenske noći. Lišće je padalo sa starih kestenova blago i nečujno predajući smireno svoju dušu Onom ko je u njih život udahnuo. Vjetar zapuha kroz harem džamije i otkide još nekoliko zlatnosmeđih listova svojim lednim rukama koji zašumoriše.
Čuj dedo - reče svojim ljupkim glasićem mala Fatima- kao da lišće izgovara subhanallah.
Dedo Mehmed naćuli uši pokušavajući da pronikne u lišćev šapat te se i njemu učini kako lišće dok pada Allahu tespih čini.
Imaš pravo kćeri moja- protepa dedo- i ja čujem tespih lišća

fingersbroken
04-15-2007, 13:59 PM
Al fakat mi nije jasno sto se ovi ljudi dopravljaju da nekom kazu da je pogresio. Jedina teorija koja mi pada na pamet je ta da tim hoce da dokazu da je njihov pristup ispravan. To ne mogu drugacije osim da nateraju svakog, silom il milom, da misle poput njih.

Jednostavno bi mogli da zaobidju, ovako samo pokazuju svoje upale. Obzirom da ih nisu svesni valja im ukazati na njih.

Allahimanet.

Calton
04-15-2007, 17:44 PM
Ada ono nije da se nesto falim,al vise hajem sto sam najpametniji na ovom forumu nego ne znam ti sta.Kad bolje razmislim sta ima ko da meni prica kad ja ode najbolje znam od svija vas.Neko prica da je ova forum za razmjenjivanje misljenja i dijalog??Ada treba posatirat sve ovo ode sto ima,hajde bre..Udari bate zinjat iz svih raspolozivih artiljerija i oruzja to sto more,po mogucstvu na brata Muslimana,to je ionako najlakse.Ionako za bolje nismo..

Birdum-Bardum
04-15-2007, 20:23 PM
Ovdje je tema Hrišćanstvo-Pravosljavlje, a pogledajte u kojem smjeru ide ova tema, odnosno u kojem smjeru je odvedosmo. Ja bih volio kada bi ovdje bilo pravih diskusija, onih na akademskom nivou. Razmatranje visokih stvari vezanih za kršćanstvo, umjesto što jedan drugog jurimo i "utjerujemo" u Iman i nalazimo mahane.

U svakome od nas čuči po jedan "vehabija" koji bi da svijet mijenja prema sebi, tog se vehabije treba obavezno osloboditi, tek tada će se čovjek, za nadati se je, kretati u smjeru potrage spasenja svojeg, a neće juriti ljude i "sprovoditi" "Božije" zakone na zemlji.

Ne daj Bože da budemo od onih koji kada ih upitaš zašto nered na Zemlji činite oni kažu, Ne! mi samo red uspostavljamo, a Allah Uzvišeni ih demantuje pa kaže, Ne! oni nered čine, ali ne opažaju, ne shvaćaju.

Dakle, hajmo da razmišljamo, pa šta ko zaključi, a naravno svakom je Allah podario slobodnu volju kojom može birati hoće li slijediti istinu ili neće, hoće li biti iskren ili neće. Svakako uputa nije u rukama našim, jer je Allah taj koji uputu daje, pa nemojmo se zamarati oko toga.

Dakle, nama je dosta govora, nama treba razgovora.

Govor je kada ti neko nešto govori i očekuje da ti to obavezno prihvatiš, jer je 100% u pravu, a razgovor je nemiješanju u sugovornikovu slobodnu volju, ako želi pričaće, a ako neće neće, ti ga natjerati ne možeš.

Dakle, pogledajmo temu i pokušajmo nešto ozbiljno o toj temi napisati, diskutovati, voditi dijalog, itd. Nadam se da će se nekada pojaviti i neko ko je kršćanin, ko je pravoslavan, itd. ko će se aktivno uključiti u ove ovakve teme.
Svakako su dobrodošli na ovaj Forum.

Hvala.

urban OUT
01-28-2009, 03:20 AM
Danas je dan koji se kod Srba obilježava kao dan Save -Rastka Nemanjića...
Po Zakonu o praznicima Republike Srbije to je "školska slava", odnosno "Dan škola", "Dan prosvete" ili sl., po kalendaru srpske crkve to je rođendan osnivača iste, a po najraširenijim narodnim shvatanjima u ovih nekoliko posljednjih vijekova, to je dan jednog od najjačih kultova...

Tim povodom, donosim text iz dijelova i linkove, za sve posjetioce koji praznuju današnji dan, i za sve one koji žele nešto više saznati o tome

Pored Dana Beloga Vida (Svevida ili sl), pored Nikoljdana (najčešćeg kućno-porodičnog kulta u Srba), i pored Vasilija Ostroškog, čija je slava 12. maja, a koji je inače najpoznatiji "iscjelitelj", i samim tim i najpopularniji kod običnog puka.

Ipak kult Save Nemanjića je na prvome mjestu pored svih ovih nabrojanih.
Naime, Beli Vid jeste srpski, ali nije hrišćanski, a njegova važnost u Srba je samo zbog čudne koincidencije, vezane za mnoge po Srbe važne događaje koji su se od 1389. do danas izdešavali na taj dan...
Dalje, Nikola jeste i srpski, jer je najrasprostranjeniji među tzv "kućnim slavama", jeste i hrišćanski, ali ipak više "prozapadnjački" i "propapinski", iako je mora se priznati živio puno prije podjele na dvije crkve...
Zatim, Vasilije Ostroški "iscjelitelj", koji jeste historijska ličnost, monah iz Hercegovine, ali postoje neke ne baš zanemarive naznake da je na mjestu "njegova groba" ukopan neko sasvim drugi... što baca sumnju na ovaj razvijeni paganski kult, koji je itekako i danas živ!

Dok je Sava za razliku od svih ovih ostalih razvijenih sprskih kulotva, apsolutno srpski svetac, i srpski kult. Osim toga on je neka vrsta "srpskog oca", osnovao je crkvu, realno –on je uspostavio i ustoločio dinastiju Nemanjića, mada nije bio svetovni vladar, a i pored "katoličke mrlje" u biografiji i biografijama ipak se smatra najvećim Srbinom, pa se često za "srpstvo" kako u vjersko-duhovnom smislu te riječi, tako i u svetovno-laičkom pojam sv.-savlja poistovjećuje sa pojmom srpstva... I današnji srpski grb koji je vješta kopija bizantijskog BBBB, sadrži ustvari kraticu savine "oporuke" Srbima.

Za one koji žele više da se informišu o crkvenom kultu Save Nemanjića, preporučujem da odu na zvanične crkvene stranice

urban OUT
01-28-2009, 03:31 AM
Pored crkvenog Save i historijskog Save, koji se po mnogo čemu i razlikuju, postoji i narodni Sava, odnosno srednjovjekovni mitološki lik, koji se vrlo često prepliće sa svojim crkvenim imenjakom... Naime na srpskom selu postoje mnoge legende i priče o ovome liku, a između ostalih je i ona najrasprostranjenija, već vijekovima, priča i vjerovanje o kultu Save-predvodniku vukova!
Koliko je to povezano sa vjerovanjem da je Sava stvoritelj vukova, koliko to ima veze sa imenom Zavid, kako se zvao otac njegova oca Nemanje (crk. Simeun), a koliko nas to može odvesti i to časnog Kuranskog značenja pojma VUK, koji se spominje kada se govori o zavidnoj braći Jusufovoj (alejhisselam)..., je posebna priča, i samo bi nas trenutno odvukla od fokusa...

Dakle, Sava je za srednjovjekovnog srpskog seljaka bio predvodnik šumskih vukova koji je živio u šumi zajedno sa ovim krvoločnim životinjama, i kojem su se kao vučijem predvodniku, stočari pokušavali umiliti raznim žrtvama, na šta bi on odgovarao tako što bi sebi vjerne vukove skrenuo sa njihovoga imanja. Kult vuka kod Srba, odnosno kult vuka u sv-savlju je i inače itekako razvijen! I pored ovoga stočarskoga sujevjerja, vuk je lajtmotiv u srpskoj duhovnosti!
To bi se najvjerovatnije imalo zahvaliti, ovom vučijem karakteru "osnivača srpstva"!
Nadalje, nijedan se današnji narod ne može pohvaliti vučizmom, kao ovaj. Postoji kod Turaka, postojala je i kod starih Rimljana, ali nijedan narod kao Srbi ne drži ovaj totem toliko važnim!

Rijetko (ili nikako) će se kod drugih naroda sresti ime Vuk (Vukoslav, Vukašin...Vučković, Vukosavljević...)! Kod Srba pak, drugi najveći prosvjetitelj se zvao Vuk Stef. Karadžić... Pored njega, Vukova je u Srba imalo jako jako puno, kroz čitavu historiju, pa i danas je to ime poprilično rašireno. Pored ličnih imena i mnogi su geografski toponimi proistjekli iz riječi vuk, kurjak...

Spomenuh Turke i stare Rimljane, kao jedan od rijetkih primjera, a inače na svjetskoj historijskog pozornici, ovaj kult je sa hrišćanstvom, judaizmom i ostalim danas aktulenim religijama skoro pa i totalno odbačen. U bilo kojoj zemlji, osim po negdje, je apolutno neuobičajeno da se neko tako zove. Doduše imamo i primjer Austrije, naime u Bosni je do onomad stolovao Visoki predstavnik međunarodne zajednice koji se zvao Wolfgang (u slobodnom terdžumanu: vučija banda, čopor ili sl), ali i njegovo prezime (Petrić), i druge činjenice ukazuju na njegovo ustvari srpsko porijeklo! O čemu je i sam više puta svjedočio. Inače primjera "vučizma" van Srbije nema puno.

Obožavanje vuka, je takođe ukorijenjeno u predhrišćanskim, ali i u "predsprskim" religijama!
Mnogo prije Save, postojalo je vučije božanstvo Dabog.
Pored Daboga, i tzv. sv. Đorđe je nerijetko prestavljan u liku vuka!

Pored svega toga, svima nam je poznato vjerovanje u vukodlake, čovjekolike vukove, čemu opet i moderni Holivud a i ostli održavatelji toga kulta (makar i u nekom zabavnom smislu) imaju zahvaliti starim Slavenima, kod kojih je vukodlak zapravo reinkarnacija mrtvoga čovjeka...

Što se tiče srpskog obožavanja vuka, a i inače što se tiče kulta vuka i van srpstva, preporučio bih svima koji se žele informisati sljedeće linkove:

Ljilja Savić (http://www.astrozmaj.com/system/izborposla/drustvo/mitologija/demoni.html)

ezboard-forum, "Srbi i vukovi" (http://p104.ezboard.com/SRBI-I-VUKOVI/fistorijabalkanafrm23.showMessage?topicID=114.topi c)

ezboard-forum... (http://p104.ezboard.com/Kult-vuka-i-poreklo/fistorijabalkanafrm23.showMessage?topicID=139.topi c)

krstaricin forum (http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=101615)

...i dalje... (http://www.durmitorcg.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=1994&st=0&sk=t&sd=a&sid=a511b32809829784dce6ebc13f35ad42)

lotus
05-26-2009, 08:58 AM
Nadam se da nisam promašio temu:
http://www.vijesti.cg.yu/_slike/1243032590.jpg

ihtus777
06-14-2009, 17:28 PM
mozda je najbolja startna pozicija za diskusiju hriscanstva u okviru nekog islamsko-krscanskog kruga jeste definicija boga. Iako je i u bibliji na jasan nacin na nekoliko mjesta definiran kao jedan gospodar svega i jasno distanciran od isaa a.s., mnogo kasnije(3 vijeka) je na koncilima krscanskog klera ova definicija zamucena.

Имаш ли доказе за ово што причаш?

eto da i ostavimo po strani to, i da na trenutak prihvatimo i jednu takvu dogmu(trinity), zanimljivo je to mjesto boga u hriscanstvu, gdje je on smjesten skoro u istoj ravni sa covjekom: On je skroman, uzima ljudsko oblicje, zivi u ljudskoj prirodi, dolazi na svijet kao beba zaceta u ljudskoj materici. Na drugoj strani stoji islam koji kaze da o bogu nista ne mozemo znati, ne u smislu ovdje iznesenog.

БОГА нико никада није видио;Јединородни БОГ Који Јесте у наручју Очевом Га објави-Свето Евангелије од Јована 1:18
Сва прича о БОГУ би била обично наклапање да се БОГ Сам није јавио,пошто се јавио и Син објаснио Оца како стоји у оригиналу ми можемо да говоримо о БОГУ као Светој Тројици.

inš'Allah
06-14-2009, 20:02 PM
Evo za sve nase komsije,Pravoslavne Vjeroispovesti,Kuran na Srpskom da se malo informisu isto sta to tamo stoji.
http://rs.quran.nu/

ihtus777
06-14-2009, 21:50 PM
Хвала за Куран са звучним записом ;-)

ihtus777
06-14-2009, 23:27 PM
Него,оће ли ми господин ul_8mart_br? одговорити на питање?

jare
06-15-2009, 01:00 AM
Него,оће ли ми господин ul_8mart_br? одговорити на питање?

Pomoz Bog ihtuse sa h,

Jeste mimo teme, ali moram da pitam sta znaci rec "oce"? Ne zbunjuje me cirilica, vec nedostatak slova H. Ukoliko taj nedostatak nema nekog pametnog razloga onda se radi o nepismenoj osobi, a sa nepismenim osobama bi bilo iluzorno o vjeri govoriti. Dakle, da razjasnimo prvo da li iza ovog 'pravopisa' stoji neko pravilo ili se radi o jednostavno polupismenoj ili neobrazovanoj osobi. Dobro je znati sa kim se govori.

A dokaz za ono sto 8. mart govori jesu Biblije u izvornom obliku, tj bez izmjena unijetih na raznoradnim zasedanjima koja su pocela da se desavaju nakon 3 stoljeca hriscanstva, a onda su se redjala i zasjedanja i verzije biblije. Najbolji dokaz za to ti je broj razlicitih biblija koji danas u svijetu postoji. Jel treba ic dalje? Jesil citao jevandjelje po barnabi recimo?

ihtus777
06-15-2009, 01:04 AM
Ако ти је већ стало да пишем са ``хоће``нема проблема.Мало сам користио сленг ако није проблем но ајд`.Кад се мора мора се.
Ако ћемо већ да говоримо о писмености удостој се и цитирај ме правилно:нисам рекао ``оце``него ``оће``.

Када кажеш библије у изворном облику могао би ми онда ти рећи на које библије мислиш јер ја знам да библије није било прије четвртог вијека.

Успут,варнавино јеванђеље је лажни спис настао у 14. вијеку,али ти си вјероватно мислио на Варнавину посланицу која је улазила у синајски кодекс који датира око другог или трећег вијека?

ihtus777
06-15-2009, 01:36 AM
a dokaz za ono sto 8. Mart govori jesu biblije u izvornom obliku, tj bez izmjena unijetih na raznoradnim zasedanjima koja su pocela da se desavaju nakon 3 stoljeca hriscanstva, a onda su se redjala i zasjedanja i verzije biblije. Najbolji dokaz za to ti je broj razlicitih biblija koji danas u svijetu postoji. Jel treba ic dalje? Jesil citao jevandjelje po barnabi recimo?

Претпостављам да осми март барата са старогрчким,латинским,коптским,црквенословенс ким и старословенским језиком чим извлачи доказе из ранохришћанских списа?Ако барата ћемо га одма провјеримо.

Он није изнио нити један доказ већ је давао неке претпоставке које су засноване са тачке Ислама које као озбиљна критика мени и науци не значе много.
Постоје критичари чија су се дјела већ деценијама почела буђати те стога сматрам да осми март има нешто ново.

Различит број превода не значи ништа.Да је нама Хришћанима једини извор вјере Свето Писмо,па ајде,али пошто је Свето Писмо један од извора онда такав аргумент не пролази.

ihtus777
06-15-2009, 02:11 AM
to što je ortodoksna crkva proglasila bogumilsku crkvu jeresom ne mora da znači da su bogumili zaista bili jeretici. Nasuprot, ja vjerujem da su upravo bogumili ti koji su najbolje i najvjernije očuvali i slijedili učenje isaovo a.s. (isusovo).

Оћемо ли да провјеримо шта кажу ученици Светих Апостола по том питању?

Ја баш тврдим да су богумили јеретици и тврдим да једино Црква има легитимно право да тумачи Свето Писмо јер га је Црква и саставила.

bosnjak
06-15-2009, 02:14 AM
Оћемо ли да провјеримо шта кажу ученици Светих Апостола по том питању?

Ја баш тврдим да су богумили јеретици и тврдим да једино Црква има легитимно право да тумачи Свето Писмо јер га је Црква и саставила.

Heheh,ene tvrdish :D
Ja npr. tvrdim da su tkz.PATARENI bili na ispravnom putu u odnosu na krscane u tom periodu i vremenu u kojem su zivjeli i bili protjerivani..

ihtus777
06-15-2009, 02:18 AM
pa nebojsa, ja sam zaista ocekivao nesto dublji nastup u ovoj temi koju si sam pokrenuo, medjutim ti si cak usao u ikonografiju. Jeli mozes da nam objasnis kako ti razumijes trojstvo, negdje si dotakao ovu temu, ali nisi usao pod izgovorom da je to duga prica.

Прво,не каже се тројство него Света Тројица.
Ево ја ћу одговорити ако може:
БОГ је један и истовремено Света Тројица,три Лица једна природа,једна енергија и једна воља,Отац и Син и Дух Свети.Отац је нерођен и вјечан и беспочетан,Син је рођен и има почетак у Оцу,дакле,има почетак у беспочетности док БОГ Дух Свети исходи од Оца кроз БОГА Сина.

Свету Тројицу је немогуће разумјети јер да би се то могло човјек би требао да проникне у БОЖИЈУ суштину што је немогуће.
БОГА доживљавамо преко енергија којима се он открива како је Свети Палама учио.

ihtus777
06-15-2009, 02:21 AM
heheh,ene tvrdish :d
ja npr. Tvrdim da su tkz.patareni bili na ispravnom putu u odnosu na krscane u tom periodu i vremenu u kojem su zivjeli i bili protjerivani..

Оћемо ли да провјеримо шта кажу први ученици Светих Апостола?Шта кажу Хришћани из првог вијека?
Рецимо Свети Игњатије Богоносац,Свети Поликарп постављен од Светог Апостола Јована у Смирни,Свети Папије Јерапољски који тако дивно пише:``Рећи ћемо Христу БОГУ,нисмо Те издали``,Посланицу Диогнету,Светог Јерму,Светог Јустина и још понешто?

Вјерујем да си читао све ово тако да ти неће бити проблем да ми одговориш,зар не?

jare
06-15-2009, 03:54 AM
Koliko je verzija Biblije? Koja je prava? I zasto ih je toliko? Kako naci pravu?

Ne mogu te citirati "ispravno" jer pises pismom koje ne volim da koristim i koje na mojoj tastaturi ne postoji. Ja te pitam zasto se u tom vasem jeziku ne koristi slovo H? Jel vam to ostalo od Turaka? Turci poprilicno gutaju slovo H u izgovoru. Vjerovatno vam je od toga..

urban OUT
06-15-2009, 10:41 AM
Оћемо ли да провјеримо шта кажу први ученици Светих Апостола?Шта кажу Хришћани из првог вијека?
Рецимо Свети Игњатије Богоносац,Свети Поликарп постављен од Светог Апостола Јована у Смирни,Свети Папије Јерапољски који тако дивно пише:``Рећи ћемо Христу БОГУ,нисмо Те издали``,Посланицу Диогнету,Светог Јерму,Светог Јустина и још понешто?

Вјерујем да си читао све ово тако да ти неће бити проблем да ми одговориш,зар не?

Spomenuo sam u jednom textu (topic Biće) sifate Allahove....
(za razliku od nekih, biću ljubazan pa ću onima neukim po tom pitanju prevesti...
riječ sifat bi u najkraćem prevodu mogla značiti: opis)

Koga interesuje, neka pogledne u Ilmihal, da vidi čime se to Bog može opistati, ili preciznije čime je to Bog Sebe opisao..

Kao prvo izvinjavam se što sam se umiješao u već započeti razgovor.
A drugo, samo bih htio da postavim par pitanja:

1. MOŽE LI BOGU DA SE PRIPIŠE ŽELJA ZA HRANOM
2. SHODNO TOME, MOŽE LI BOG DA PRAZNI CRIJEVA, BEŠIKU I SL
3. OBUZIMA LI GA DRIJEMEŽ I SAN
4. MOŽE LI RODITI I RAĐATI

znam za islamsko učenje... znam šta po ovom pitanju kažu obožavaoci "bogova sa olimpa" itd
ali me interesuje kako na ova 4 pitanja odgovaraju isusoobožavatelji...

ihtus777
06-15-2009, 13:33 PM
koliko je verzija biblije? Koja je prava? I zasto ih je toliko? Kako naci pravu?

Темељ вјере је Црква а не канон од 66 књига.Нигдје у Светом Писму не стоји да оно има неки примат.
Верзија Светог Писма има разних.Форма се кроз векове мијењала и то је логично јер писати овај скарћени канон,јер канон од 66 књига је скраћен,од 1200 године до првог вијека и касније преписивати све то-морала се поткрасти грешка.
Тражити праву форму апсолутно није битно јер форма нас неће спасити већ љубав према Господу

ne mogu te citirati "ispravno" jer pises pismom koje ne volim da koristim i koje na mojoj tastaturi ne postoji. Ja te pitam zasto se u tom vasem jeziku ne koristi slovo h? Jel vam to ostalo od turaka? Turci poprilicno gutaju slovo h u izgovoru. Vjerovatno vam je od toga..

Пошто су правила форума таква да је граматика небитна као и правопис ја се због брзог куцања нећу на то обазирати.Коме смета не мора да улази у дискусију.

ihtus777
06-15-2009, 13:35 PM
kao prvo izvinjavam se što sam se umiješao u već započeti razgovor.

Никакав проблем,зато смо и овдје да би дискутовали.

a drugo, samo bih htio da postavim par pitanja:
1. MoŽe li bogu da se pripiŠe Želja za hranom
2. Shodno tome, moŽe li bog da prazni crijeva, beŠiku i sl
3. Obuzima li ga drijemeŽ i san
4. MoŽe li roditi i raĐati

БОГУ се не може ништа од тога приписати.

urban OUT
06-15-2009, 13:41 PM

preformulisaću pitanje, jer vidim da te je pojam "pripisivanja" zbunio..
helem, jel se može išta od navedenog biti svojstveno bogu???

idel bog na zahod, (ili neđe pokraj kljeke)??
napunel mu se ponekad crijeva, pa da mora da trči prije nego li.... ?

prije toga, naravno: jede li bog, pije li itd itd..
nadam se da su pitanja i prije bila jasna

pozdrav

ihtus777
06-15-2009, 13:48 PM
Ако се надаш да су питања била јасна онда нема потребе да их понављаш.
Питања су мени била јасна али теби није био одговор.Вјероватно треба два пута:

urban OUT
06-15-2009, 14:52 PM
Ако се надаш да су питања била јасна онда нема потребе да их понављаш.
Питања су мени била јасна али теби није био одговор.Вјероватно треба два пута:

aha
e sad dva pitanja:
1. a je li isus sve to radio
2. drugo pitanje nudim tebi da sam sebi postaviš

NEKA JE MIR NA ONOGA KOJI JESTE RIJEČ I DUH I ROB ALLAHOV I ČIJA JE MAJKA ČISTA

inš'Allah
06-15-2009, 14:57 PM
Citiraj:
Originalno postirano od urban out Pregledaj komentar
a drugo, samo bih htio da postavim par pitanja:
1. MoŽe li bogu da se pripiŠe Želja za hranom
2. Shodno tome, moŽe li bog da prazni crijeva, beŠiku i sl
3. Obuzima li ga drijemeŽ i san
4. MoŽe li roditi i raĐati

a je li isus sve to radio

Haj sad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I ja sam nestrpljiv.Kakav sad cirilicki dokaz ima.

To samo cirlica moze!!!

urban OUT
06-15-2009, 15:02 PM
znaš kakav:D
ono oko duple ličnosti... pola bog pola čovek...
ili možda sad planira o mojem "niskom" metodu rasprave :D

urban OUT
06-15-2009, 15:03 PM
znaš kakav:D
ono oko duple ličnosti... pola bog pola čovek...
ili možda sad planira o mojem "niskom" metodu rasprave :D

e jbg sad mora smišljat nešto treće:D

Ibn Masud
06-15-2009, 16:08 PM
ihtus777, dobrodoso na forumu! Lijepo je vidjeti pravoslavnog apologeta koji spreman intelektualno braniti svoju vjeru. Jes da ni ja nisam cesto na forumu, ali kad vidim da je neko zainteresovan za ovakve diskusije, onda se ukljucim.

U ovom trenutku ne bih da polemisem u vezi Biblije i Kur'ana, nego sam vise zainteresovan o vasoj metodologiji, misljenju i tako dalje...

Kakvog si misljenja u vezi "biblijskog kriticizma" (biblical criticism) koji je u zadnjih 200 god. (na Zapadu) imao veliki impakt na razumjevanje biblijske doktrine, teksta i tako dalje? Konkretno mislim (na primjer), na sinopticki problem (relacija izmedju evandjelja; Markovo, Matejino i Lukino), potraga za povijesnim Isusom, nepogresljivost Biblije, datiranje Biblije, i jos nekih istorijskih problema vezano za Bibliju....

Slicno tome, zanima me, kakav je stav Pravoslavne crkve u vezi biblijskog kriticizma? Da li su prihvatili neke metodologije, zakljucke i tako dalje...

Znam da je Katolicka Crkva manje-vise prihvatila biblijski kriticizam nakon drugog Vatikanskog Koncila. Napr; otac Raymond E. Brown i otac Joseph Fitzmyer su dva biblijska ucenjaka (i katolicki svjestenici!) koji su prihvatili biblijski kriticizam i njihovi radovi su izvanredni. Brown-ov komentar (Death of the Messiah Vol. 1 and Vol. 2, 'Smrt Mesije') je magnum opus u vezi Isusove pasije i zadnjih 24 sata Isusovog zivota. Brown je takodje vodeci komentator Ivanovog evandjelja...

Sto se tice Barnabinog evandjelja, totalno si u pravu, to je najvjerovatnije izmisljotina u 14 vijeku od nekog muslimanima koji je preso u Islam i htjeo uporno da dokaze istinitost Islama. Nazalost, mnogi muslimani nisu upuceni u biblijski kriticizam i uzimaju zdravo za gotovo, sve sto nadju u Islamskim prodavnicama i 'shopovima' smatraju autenticnim...tako i sa evandjeljem baranbe...Nazalost, ovo je po mom misljenju najgori Islamski argumenat protiv biblije i kriscanstva...

Eh sad, u vezi citiranjem Ivanovog prologa je problematican. Inace smatram da je citavo Ivanovo evandjelje problematicno s istorijske perspektive u vezi Isusovih govora koji se nalaze u ovom evandjelju.

Prvo, Brown u svojem komentaru Ivanovog evandjelja navodi da su najmanje 3 osobe pisale ovo evandjelje, jer stilistika i tekstualna analiza dovodi do zakljucka da se u ovom evandjelju radi o raznim autorima. Brown takodjer smatra da je Ivanov prolog, koji je napisan na pocetku, je upravo dodat na kraju od zadnjeg evandjeliste koji je oblikovo evandjelje u svojem artistickom stilu. Drugo, prema Brown-u, govori koji se pripisuju Isusu u Ivanovom nisu autenticni jer se govor u Ivanovom evandjelju razlikuje mnogo od sinoptickih evandjelja. Ovo nije samo Brown-ovo misljenje, nego vec i vecine biblijskih ucenjaka kao sto su James D.G. Dunn, Maurice Casey, Geza Vermes, E. P. Sanders i ostalih...

Ne bih da ulazim u detalje ali ovo su nekoliko primjedbi u vezi Ivanovog evandjelja...tako da citiranjem Ivanovog evandjelja ne dokazuje bilo kakvu poentu.

Inace, zanima me, je li studiras teologiju i filozofiju?

Sve najbolje...

ihtus777
07-11-2009, 14:53 PM
aha
e sad dva pitanja:
1. A je li isus sve to radio
2. Drugo pitanje nudim tebi da sam sebi postaviš

neka je mir na onoga koji jeste rijeČ i duh i rob allahov i Čija je majka Čista

Јесте јер је био Богочовјек.

ihtus777
07-11-2009, 15:17 PM
ihtus777, dobrodoso na forumu! Lijepo je vidjeti pravoslavnog apologeta koji spreman intelektualno braniti svoju vjeru. Jes da ni ja nisam cesto na forumu, ali kad vidim da je neko zainteresovan za ovakve diskusije, onda se ukljucim.
U ovom trenutku ne bih da polemisem u vezi Biblije i Kur'ana, nego sam vise zainteresovan o vasoj metodologiji, misljenju i tako dalje...

Дакле,свака дискусија културна и на људском нивоу може се одржавати довијека.
Мени је драго да можемо дискутовати и мислим да ћемо тиме колико толико подићи квалитет овог пдф-а

Kakvog si misljenja u vezi "biblijskog kriticizma" (biblical criticism) koji je u zadnjih 200 god. (na Zapadu) imao veliki impakt na razumjevanje biblijske doktrine, teksta i tako dalje? Konkretno mislim (na primjer), na sinopticki problem (relacija izmedju evandjelja; Markovo, Matejino i Lukino), potraga za povijesnim Isusom, nepogresljivost Biblije, datiranje Biblije, i jos nekih istorijskih problema vezano za Bibliju....

Slicno tome, zanima me, kakav je stav Pravoslavne crkve u vezi biblijskog kriticizma? Da li su prihvatili neke metodologije, zakljucke i tako dalje...

Критицизам се може подвести под разне категорије:егзегетику,хронологију,ерминевтику ,и многе друге....
Црква никад није на догматском нивоу држала да је овај канон,од 66 књига Светог Писма,сталан и читав и комплетан а још мање да је све.
Овај канон од 66 књига је скраћени канон јер канон хришћанског учења је много шири и он обухвата са неким рестрикцијама око 86000 дјела Светих Отаца само из првог миленијума.

Свето Писмо као скуп књига писаних у разним временским етапама и на разним мјестима заиста има несугласица/контрдикција јер временом су се оне морале појавити што због преписа,што због диктирања,што због развоја језика.
Ствар је у томе што Свето Писмо није све.Црква је све.Хришћанима је увијек и на првом мјесту била Црква и Света Литургија а не писани текст.

Znam da je Katolicka Crkva manje-vise prihvatila biblijski kriticizam nakon drugog Vatikanskog Koncila. Napr; otac Raymond E. Brown i otac Joseph Fitzmyer su dva biblijska ucenjaka (i katolicki svjestenici!) koji su prihvatili biblijski kriticizam i njihovi radovi su izvanredni. Brown-ov komentar (Death of the Messiah Vol. 1 and Vol. 2, 'Smrt Mesije') je magnum opus u vezi Isusove pasije i zadnjih 24 sata Isusovog zivota. Brown je takodje vodeci komentator Ivanovog evandjelja...

Критицазам је добар да би се дошло до правилног разумијевања.

Sto se tice Barnabinog evandjelja, totalno si u pravu, to je najvjerovatnije izmisljotina u 14 vijeku od nekog muslimanima koji je preso u Islam i htjeo uporno da dokaze istinitost Islama. Nazalost, mnogi muslimani nisu upuceni u biblijski kriticizam i uzimaju zdravo za gotovo, sve sto nadju u Islamskim prodavnicama i 'shopovima' smatraju autenticnim...tako i sa evandjeljem baranbe...Nazalost, ovo je po mom misljenju najgori Islamski argumenat protiv biblije i kriscanstva...

Није ни то толико страшно.По мени је страшније кад је неко затворен па неће да саслуша другу страну али таквих има и међу Хришћанима и они су највећа препрека за стварање суживота и постојање и успостављање дијалога.

Eh sad, u vezi citiranjem Ivanovog prologa je problematican. Inace smatram da je citavo Ivanovo evandjelje problematicno s istorijske perspektive u vezi Isusovih govora koji se nalaze u ovom evandjelju.

Prvo, Brown u svojem komentaru Ivanovog evandjelja navodi da su najmanje 3 osobe pisale ovo evandjelje, jer stilistika i tekstualna analiza dovodi do zakljucka da se u ovom evandjelju radi o raznim autorima. Brown takodjer smatra da je Ivanov prolog, koji je napisan na pocetku, je upravo dodat na kraju od zadnjeg evandjeliste koji je oblikovo evandjelje u svojem artistickom stilu. Drugo, prema Brown-u, govori koji se pripisuju Isusu u Ivanovom nisu autenticni jer se govor u Ivanovom evandjelju razlikuje mnogo od sinoptickih evandjelja. Ovo nije samo Brown-ovo misljenje, nego vec i vecine biblijskih ucenjaka kao sto su James D.G. Dunn, Maurice Casey, Geza Vermes, E. P. Sanders i ostalih...
Ne bih da ulazim u detalje ali ovo su nekoliko primjedbi u vezi Ivanovog evandjelja...tako da citiranjem Ivanovog evandjelja ne dokazuje bilo kakvu poentu.

Па ти су засад претпоставке.Ми смо сигурни да није Свети Јован написао ово евангелије које ми имамо данас.То знамо из последњих стихова евангелија:

24. Ovo je onaj učenik koji svedoči ovo, koji i napisa ovo: i znamo da je svedočanstvo njegovo istinito.

Дакле,ми видимо да се овдје ради о некој множини,неки кажу да знају да је сведочанство истинито и то је сугурно Црква у којој се нашло евангелије.Дакле,чланови те Цркве,неке помјесне Цркве,ми не знамо које,говоре да знају да је сведочанство истинито што сигурно није могао написати један човјек за себе,дакле,није Свети Јован могао рећи за себе ``знамо``.

Inace, zanima me, je li studiras teologiju i filozofiju?
Sve najbolje...

Не,ја сам студент правног факултета.

Све најбоље и теби са жељом да се на форуму одвија културна атмосфера у којој ће се моћи одвијати квалитетна дискусија.

Leptir
07-11-2009, 15:22 PM
Ствар је у томе што Свето Писмо није све.Црква је све.Хришћанима је увијек и на првом мјесту била Црква и Света Литургија а не писани текст.

mozhe objashnjenje ovog?

ihtus777
07-11-2009, 15:34 PM
Црква је саставила Свето Писмо а не Свето Писмо Цркву.

Свето Писмо је кодификација од 66 књига или списа и у Светом Писму није написана сва истина.Зато је потребна Црква јер је Она живи организам а не књига.Књига је мртво слово на папиру.

Leptir
07-11-2009, 15:52 PM
Црква је саставила Свето Писмо а не Свето Писмо Цркву.

Свето Писмо је кодификација од 66 књига или списа и у Светом Писму није написана сва истина.Зато је потребна Црква јер је Она живи организам а не књига.Књига је мртво слово на папиру.

da shvatim crkvu kao INSTITUCIJU (je li adekvatan termin?) koja je iznad svetog pisma. jesam li dobro shvatio?

gde je mesto isusa hrista u toj instituciji?

je li ovo stav svih hrishchanskih crkava ili samo pravoslavne crkve?

Birdum-Bardum
07-11-2009, 15:59 PM
Upravo ta institucionalizacija duhovnosti je smrt za duhovnost i vjeru.
Takvo nešto upravo pokušava i Muamera Zukorlić napraviti kod nas u Sandžaku. U tome je i donekle uspio, jer je ubjedio mnoge muslimane da je institucija ta koja je nosioc liegitimnosti i istinitosti, tj. da je institucija nosioc istine, odnosno duhovnosti. A to nije moguće, ni logično.

Dakle, pokušava oformiti islamsku crkvu, a toga u Islamu nema. Nema crkve u Islamu.

Za Kršćane i Hrišćane je sveto sve ono što oni (tj. Crkva) proglase svetim (dokaz tome je i izjava ihtusa777 o svetom pismu). Dakle, Crkva ima pravo proglasiti nešto svetim.
Za Jevreje je sveto samo ono što je vezano za njih i njihov nacion.
A za muslimane je sveto samo ono što je Allah Uzvišeni učinio svetim.

Leptir
07-11-2009, 16:09 PM
@BB to pokushavam da formulishem, jasno je da zukorlich nema veze sa islamom pa me zanima u kojoj meri se zukorlich ponasha hrishchanski odnosno u kolikoj meri njegova institucija pochiva na hrishchanskoj logici gledanja na stvari.

ochekujem od chlana @ihtus777 da mi objasni te stvari kako ga upitah u prethodnom postu

Birdum-Bardum
07-11-2009, 16:22 PM
Da, da, lijepo bi bilo od ihtusa777 da nam detaljnije pojasni poziciju Crkve u hrišćanstvu.

Leptir
07-11-2009, 16:26 PM
manje vishe je objasnio(kao da chitam post od bosniacka samo na chirilicu :)), mada bih ja voleo detaljnije... ode chovek.

Birdum-Bardum
07-11-2009, 16:29 PM
Tu je on. Samo nek izbjegavaju članovi Foruma da se miješaju u diskusiju sa njim, ako nemaju šta napisati o hrišćanstvu i o onome o čemu ihtus diskutuje.

Ma odlično je što je ihtus navratio na naš Forum. Da objasni muslimanima šta je crkva, kako bi je muslimani mogli prepoznati kada bi neko pokušao da crkvu uvede muslimanima.

Leptir
07-11-2009, 16:35 PM
Tu je on. Samo nek izbjegavaju članovi Foruma da se miješaju u diskusiju sa njim, ako nemaju šta napisati o hrišćanstvu i o onome o čemu ihtus diskutuje.

Ma odlično je što je ihtus navratio na naš Forum. Da objasni muslimanima šta je crkva, kako bi je muslimani mogli prepoznati kada bi neko pokušao da crkvu uvede muslimanima.

crkva je manje vishe uvedena a muslimani nisu prepoznali nego jos navrate ovde i sve ajetima i hadisima opravdavaju to sho se radi

Deddha
07-11-2009, 17:25 PM
Свето Писмо као скуп књига писаних у разним временским етапама и на разним мјестима заиста има несугласица/контрдикција јер временом су се оне морале појавити што због преписа,што због диктирања,што због развоја језика.

mislim da svaki polaznik mekteba (osnovne predškolske vjerkse nastave), može nakon ovih redaka utvrditi da takvo što (kontradiktorno, ne uslaglašeno, promjenljivo) samim tim i nije sveto!!!
dal ti pratiš svoje riječi ihtuse???
sveto je ono što je NEPROMJENJIVO, NEDODRILJIVO, SAČUVANO!!!
pokušavam da (pro)nađem korijene ove slavenske riječi, a evo ti je prevedi na bilo koji drugi jezik i pogledaj sinonime.... ovo krupnim slovima su ti i istiznačnice i definicija pojma svetosti!!! itd itd... ostaje nam onda da sveto pismo (po tvojim riječima) i nije sveto???

e to je i poenta:)
samo me sada interesuje gdje je crkva u onoj vječnosti???
jer ako je nema u vječnosti, odkud sada svetost kod nje? kojoj je garantuje, ko joj je dao tu "svetost"? odkud joj pravo da bude sveta?
kažu da him je isus dao?? imaju li dokaz??

a ja ću dogovoriti: CRKVA JE USTVARI GOMILA HISTORIJSKIH PROFITERA (što istina, ima i u historiji Islama, ali ne sa odlikama bogozastupnika, bogo-portparola, bogića i sl)
i na svaki tvoj odgovor u duhu civilizirane rasprave iznijeću niz dokaza da je ovo ovako... tako da se nemoreša truditi puno ;)

Није ни то толико страшно.По мени је страшније кад је неко затворен па неће да саслуша другу страну али таквих има и међу Хришћанима и они су највећа препрека за стварање суживота и постојање и успостављање дијалога.

osim dakle kako je već rečeno mitova o 11. septembru, nabijanju na kolac i sl, zatvorenost od dijaloga i izbjegavanje saslušavanja druge strane je upravo jedna od glavnih osobina crkve i hrišć./kršć.
nije tačno da "takvih ima..." svi su takvi!

ihtus777
07-12-2009, 15:42 PM
mislim da svaki polaznik mekteba (osnovne predškolske vjerkse nastave), može nakon ovih redaka utvrditi da takvo što (kontradiktorno, ne uslaglašeno, promjenljivo) samim tim i nije sveto!!!
Dal ti pratiš svoje riječi ihtuse???
Sveto je ono što je nepromjenjivo, nedodriljivo, saČuvano!!!
Pokušavam da (pro)nađem korijene ove slavenske riječi, a evo ti je prevedi na bilo koji drugi jezik i pogledaj sinonime.... Ovo krupnim slovima su ti i istiznačnice i definicija pojma svetosti!!! Itd itd... Ostaje nam onda da sveto pismo (po tvojim riječima) i nije sveto???

Ако говоримо о форми онда ништа није свето.Нити иједна књига,нити иједан човјек,нити иједан животиња.
Међутим,мени је све свето.Све је од БОГа па ми је све свето.
Свето Писмо,макар овај скраћени канон од 66 књига,називамо светим због његове поруке и због његовог моралног садржаја.

Ако ми тврдиш да је свето само оно што је непромењиво онда испаде да по теби Алах није свет јер је било времена кад је он волио и кад није волио.Како то објашњаваш?

e to je i poenta:)
samo me sada interesuje gdje je crkva u onoj vječnosti???
Jer ako je nema u vječnosti, odkud sada svetost kod nje? Kojoj je garantuje, ko joj je dao tu "svetost"? Odkud joj pravo da bude sveta?
Kažu da him je isus dao?? Imaju li dokaz??

О каквом доказу говоримо?Историјском?Имамо Дјела Апостолска,имамо Дјела Апостолских ученика.Да ли те то интересује?

Црква је Света јер је она тијело БОЖИЈЕ или тијело Господа Христоса Који је глава Цркви.

Црква је Света Тројица и сви са Њим.Црква је зато и могла настати као заједница оних који се причешћују Светим Тијелом Божијим како би били једно јер су Отац,Син и Дух Свети једно па се може у Хришћанству говорити о заједници.Да Свете Тројице нема онда не би могла да се оствари ни заједница на земљи јер заједница подразумијева сабор а сабор земаљски је привремена праслика Небеског и вјечног Тројичног Сабора.

a ja ću dogovoriti: Crkva je ustvari gomila historijskih profitera (što istina, ima i u historiji islama, ali ne sa odlikama bogozastupnika, bogo-portparola, bogića i sl)
i na svaki tvoj odgovor u duhu civilizirane rasprave iznijeću niz dokaza da je ovo ovako... Tako da se nemoreša truditi puno ;)

То што сте ви муслимани,а првенствено ти,стекли искривљену слику о Хришћанству и Цркви је ваш проблем,не став или мишљење,него проблем.
Да бих ја то доказао могу да вам поставим низ питања да видим колико познајете Цркву тако што ћу вас пропитати да видимо сви овдје колико познајете:догматику,егзегетику,тријадологију,психо логију,пневматологију,есхатологију,литургику,истор ију,философију,библијске језике,хагиологију,патрологију и још нез других области.

Дакле,ако тврдиш нешто,терет доказивања је на теби и биће ми част да покажем и докажем твоје незнање о Цркви.Ако будем доказао да си измислио све ово горе онда си се дискредитовао и твоја прича пада у воду.
Дакле,пошто си тврдио да ћеш изнијети доказе,изволи потврди то још једном па да почнемо са основама литургике.

Јеси ли спреман?

osim dakle kako je već rečeno mitova o 11. Septembru, nabijanju na kolac i sl, zatvorenost od dijaloga i izbjegavanje saslušavanja druge strane je upravo jedna od glavnih osobina crkve i hrišć./kršć.
Nije tačno da "takvih ima..." svi su takvi!

То је пријатељу твој проблем и твој недостатак.Изношење низа напада без трунке знања.
Ја сам рекао у претходном посту:ако желиш,сад одмах могу да докажем твоје незање.