View Full Version : Novi ustav Srbije
NEBOJŠA
06-19-2006, 17:53 PM
Kako će biti ostaje nam da gledamo i da vidimo, naravno ko doživi. Nekada davno se činilo da će Srbija biti mnogo veća, ali kada sada pogledamo nije ni približno velika kako se planiralo. Za to je kriva radikalna srpska politika. Kada bi oni naučili da komuniciraju sa drugima, a ne samo da mrze onda bi im ruže cvjetale.
Nek se Srbija zove kako hoće samo neka bude građanski uređena i neka poštuje prava svih nacionalnih manjina, ali ne samo na papiru, već i suštinski, u svojim glavama.
Nakon toga treba da se Srbija decentralizuje, pa da ne ide lova samo Beogradu, već i drugim gradovima, pa onda da se fino regionalizuje, da bi regioni imali podjednake uslove i šanse za ravnomjeran razvoj. Ako sve to Srbija odradi velike šanse ima da ostane ovolika kolika je sad, ali ako i dalje nastavi kao do sad onda će biti sve manja i manja i na kraju će Srba nestati, a za to ne mogu kriviti nikog drugog doli sebe i svoju svijest.
Što se tiče teme, nadam se da će, inšallah, naša Bosna se plasirati ovog puta i da će na Euro 2008. postići lijep rezultat. Također očekujem da se i Turska plasira visoko na EP 2008. To su dvije reprezentacije za koje ću navijati i za koje vazda navijam.
A šta će biti protiv Grčke vidjet ćemo.
Hvala.
Srbija prema novom ustavu će biti uredjena kao nacionalna a ne kao gradjanska država !! trebalo bi da piše u novom ustavo !!! Srbija je država Srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive biće registrovano 5 erskij yajednica i to Pravoslavna Crkva kao najuticajnija što je i normalno Kalotička Crkva,Jevrejska verska zajednica,Islamska verska zajednica kao i Aglikanska Crkva !!! sve ostale organiyacije neće moći da provovedaju kao takve !!! STOP jereticima !!! svako će imati pravo na ispovedanje svoje veroispovesti kuoture i jezika !!! Što se autonomije tiče Srbija će ima veći oblik decentralizacije u okviru Srbije !!! Vojvodina,Raško-polimska oblast !!! što se tiče vojske naziv će biti Srpska vojska koju će služiti i manjine ako Bog da da uskoro postanemo monarhija postoji mogućnost da muslimani dobiju poseban odsek vojske za njih u okviru Srpske vojske NARAVNO to je nekada i bilo tako !!! što se tiče nekih vašiš težnji od toga nema ništa jer pola gradova Raško-polimske oblasti pripada državi Srbiji a pola drćavi Crnoj Gori !!! Možete živeti u okviru Srbije uz neki stepen decentralizacije !!!
Što se tekme tiče svako navija za svoje !!! ja ću iči u Atinu na ove dve tekme sa bratijom grupe GATE 7 (navijači Olympiakosa) Delieje sa njima imaju bratske odnose već 20 godina !!! Turska sve tekme igra ne neutralnom terenu tako da nemaju šanse !!!
Birdum-Bardum
06-20-2006, 07:35 AM
E pa eto Nebojša, ti si još jedan u nizu primjeraka srpskog izdanka koji još ne zna baš najbolji ni da piše, a već se velikosrpski ponaša i priča. Pa zar ne shvataš da ste do sad tom vrstom politike pogubili sve i ratove i teritorije, itd.
Meni nije jasno ovdje iz tvojeg teksta koje su to "naše" težnje? Ko smo prije svega to mi? I koje su to naše težnje?
Bojim se da si ti neke stvario pomiješao ovdje. Ne govorim ja ni o kakvim vjerskim zajednicama, ja govorim o nacionalnim odrednicama, o Mađarima, Bošnjacima, Rusinima, Turcima, Albancima, itd., itd. Jedno je vjerska odrednica, a drugo je nacionalna. To bi trebao znati.
Dakle, ko smo to mi po tebi i koje su to naše težnje, baš bih to volio da čujem???
Hvala.
Sandokan
06-20-2006, 09:52 AM
E moj korak po korak...
Pa Nebojsha je STARI provokatore!!
Nema srpske vojske,nema drzhave srba i ostalih,nema rashkeoblasti...
Zaboravi Nebojsha!
Biche Gradjanska drzhava,Vojska Srbije i biche Sjeverni Sandzak!!:D
NEBOJŠA
06-20-2006, 14:06 PM
E moj korak po korak...
Pa Nebojsha je STARI provokatore!!
Nema srpske vojske,nema drzhave srba i ostalih,nema rashkeoblasti...
Zaboravi Nebojsha!
Biche Gradjanska drzhava,Vojska Srbije i biche Sjeverni Sandzak!!:D
ma ti si već služio JNA kao svi titovi ljudi tebe to ne pogadja !!! ne može severni sandzak može račko-polimska obalst ili novopazarski sandzak kao deo Srbije :cool:
Birdum-Bardum
06-20-2006, 14:21 PM
Pa mi o Sandžaku u okviru Srbije i Crne Gore i govorimo. Sjeverni dio Sandžaka je u Srbiji, a južni dio u Crnoj Gori. Taj region se mora i administrativno ubilježiti na geografskim kartama. Kakva će definicija tog regiona biti je stvar politike.
Dakle, i Srbija, a i Crna Gora će morati da se decentralizuju i da se dodijele regioni Sjeverni Sandžak (Srbija) i Južni Sandžak (Crna Gora). Zašto?
Pa dovoljan bi argument bio taj da je taj region (cijeli Sandžak) ekonosmki najnerazvijeniji region u dvjema državama Srbiji i Crnoj Gori. Da bi taj region obezbjedio viši priliv novca i realniju i fer ekonomsku borbu i razvoj treba da se jasno u Ustavima dviju država Srbije i Crne Gore definiše i da se odrede glavni gradovi. Sjevernog Sandžaka je glavni grad Novi Pazar, a južnog neka stanovnici tog dijela Sandžaka odluče. Ja bih predložio Rožaje ili Bijelo Polje.
Dakle, državne granice se ne mijenjaju, samo se države decentralizuju i regionalizuju, zbog ravnomjernog regionalnog razvoja država (Crne Gore i Srbije).
U te svrhe treba Vlade dviju država da osnuju Ministarstva za ravnomjeran regionalni razvoj koje će se baviti ovim pitanjem. U Evropi je ta praksa odavno prisutna.
Pogledajte samo na koliko regiona je podijeljena Njemačka. Na taj način se svakako jača i povjerenje među narodima.
(Izvinjavam se zbog skretanja sa teme, neka neko od Moderatora lagano vrati temu svojem toku).
Hvala.
NEBOJŠA
06-20-2006, 14:31 PM
Pa mi o Sandžaku u okviru Srbije i Crne Gore i govorimo. Sjeverni dio Sandžaka je u Srbiji, a južni dio u Crnoj Gori. Taj region se mora i administrativno ubilježiti na geografskim kartama. Kakva će definicija tog regiona biti je stvar politike.
Dakle, i Srbija, a i Crna Gora će morati da se decentralizuju i da se dodijele regioni Sjeverni Sandžak (Srbija) i Južni Sandžak (Crna Gora). Zašto?
Pa dovoljan bi argument bio taj da je taj region (cijeli Sandžak) ekonosmki najnerazvijeniji region u dvjema državama Srbiji i Crnoj Gori. Da bi taj region obezbjedio viši priliv novca i realniju i fer ekonomsku borbu i razvoj treba da se jasno u Ustavima dviju država Srbije i Crne Gore definiše i da se odrede glavni gradovi. Sjevernog Sandžaka je glavni grad Novi Pazar, a južnog neka stanovnici tog dijela Sandžaka odluče. Ja bih predložio Rožaje ili Bijelo Polje.
Dakle, državne granice se ne mijenjaju, samo se države decentralizuju i regionalizuju, zbog ravnomjernog regionalnog razvoja država (Crne Gore i Srbije).
U te svrhe treba Vlade dviju država da osnuju Ministarstva za ravnomjeran regionalni razvoj koje će se baviti ovim pitanjem. U Evropi je ta praksa odavno prisutna.
Pogledajte samo na koliko regiona je podijeljena Njemačka. Na taj način se svakako jača i povjerenje među narodima.
(Izvinjavam se zbog skretanja sa teme, neka neko od Moderatora lagano vrati temu svojem toku).
Hvala.
pa dobro to je tu nekde !!! mada mnog idete prema turskoj tako da ne znam baš vaše namere !!! nego pusti ovo vratimo se fudbalu :D
ul_8mart_br?
06-21-2006, 00:20 AM
Neke od poruka iz teme Euro2008 su prebacene ovdje.
NEBOJŠA
06-21-2006, 00:49 AM
dobro !!! nije problem
Birdum-Bardum
06-21-2006, 08:36 AM
Taman, odlično. Nismo imali temu u kojoj bi se pričalo o Ustavnom uređenju Srbije. Kakvo je i kakvo bi trebalo biti i zašto? Bujrum i izvolite.
Hvala.
NEBOJŠA
06-21-2006, 20:47 PM
trbala bi biti parlamentarna monarhija Srpkog naroda i svih ostalih naroda koji u njoj zive i koji je smatraju svojom domovinom sa jednakim pravima !!!
Birdum-Bardum
06-23-2006, 09:33 AM
A hajde mi ti Nebojša objasni zašto bi Srbija trebala biti država Srba i ostalih naroda? Zašto iz građana posebno izdvajati i naglašavati Srbe? Šta bi se time postiglo?
Hvala.
ul_8mart_br?
09-28-2006, 22:41 PM
Dokle li je dogurala ova tajna operacija pisanja ustava, da li neko zna? Kad vidim vucica da pojasnjava nesto oko ustava po TV, kontam da on ima insidera. Kostunica takodje lici na koautora, kao i tadic. Opet ne bih ze smio zakleti koja organizacija radi ovu operaciju. Samo su procurele informacije da je Kosovo u Srbiji, rijeseno dakle, i da je Vojvodina dovedena u red. Spekulise se o vlasniku drzave, jesu li to Srbi ili su to njeni gradjani, samo da nam odluku ne javi vucic, pa sta bilo nek bude.
fahrudin
09-29-2006, 18:34 PM
neka pisu oni sta im cejf, mozda im se nedje u svijetu pise testament :D
sto se tice kosova, evropski glas se vec oglasio, ostaje jos americki, ruski a pominju i kinu, valjda i kina sad ima svojih interesa u srbiju (onih 50tak hiljada koje importira slobomilo)... naravno jedini od uticaja u ovome su evropljani i amerikanci a evropljani su bili labilniji ali izgleda da su i oni shvatili ko su srbi (izuzeci nek se nenadju uvrijedjenim)
evo sinoc gledam na tv, zadnjih 12 godina je smanjen broj srba za 300.000 ljudi a hoce jos i kosovo, pa oni trebaju da su srecni ako im se kosovo odvoji jer to znaci da ce bit postavljene granice i albanci ce moc da se siru do granice a preko ne, a nedo im Bog da kosovo ostane pod srbiju, za 20 godina bi ako se nastavi ovim tempom odumiranje srba a porast albanaca, i citava juzna srbija bila albanska.
a neko gore pominja i sandzak, tu nema sta da se okolise, sandzak je istorijski-nacionalno teritorija autohtonih bosnjaka i manjinskih naroda unutar njega i kao takva ima vise prava nego li i srbija i crna gora da bude nezavisna.
samo malo da se saceka sa razbijanjem srbije, pa ce akoBogda i ovo sa crnom gorom bit rijeseno, jer nemoze milo djukanovic da se poziva na vracanje nezavisnosti crne gore od prije 1912 a da pod tom crnom gorom od prije 1912 smatra i juzni sandzak.
najbolje resenje za sve nas je da svako dobije ono sto je njegovo, vojvodina da konacno bude vracenja madjarskoj, sandzak vracenj bosnjacima, zeta crnogorcima, a srbima eto ima, srbija ce na neki nacin bit sve veca i veca jer ce bit sve manje i manje glava stavnika po kvadratnim kilometrima, sto je ekvivalentno uvecanju teritorije s konstantnim brojem stanovnika i time ce se zadovoljit i velikosrpski ideolozi... tako da everybody happy :)
ul_8mart_br?
09-30-2006, 12:21 PM
Fahrudine, ja ne zelim da Srbija propadne. Poenta je da propadne "mracna Srbija", ona koja je uzrok svih katastrofa na ovim prostorima, u prvom redu nase velike tragedije. Svako normalan vidi da je taj mracni pokret u stvari podjednako unistio i samu Srbiju. Nije to lako obaviti, ali pomaci se vide. Mi ako cemo se radovati odumiranju Srba, parcanju Srbije kako cemo se razlikovati od njihovih fasista koji su to radili prema nama. Ponavljamo i ponavljacemo da je put za bolju Srbiju distanciranje od fasisticke ideologije, prosljedjivanje ubica sudu u Hagu, zabranu rada partija koje u svojim programima velicaju ili stavljaju akcent na ovu pogubnu ideologiju, u stvari jedna sveobuhvatna katarza srpskog drustva. Sve drugo nece biti od haira ni za Srbiju a ni za nas.
fahrudin
10-01-2006, 03:09 AM
mozemo mi na razne nacine da formulisemo nasu viziju, cinjenica je da pojedinacno najvise glasaca u srbiju glasa za neo-fasisticku srpsku radikalnu stranku, sledeci po brojnosti su oportunisti, danasnji na sva zvona "demokrate" iz DS-a, zatim dolazu blazi veliko srpski ideolozi na celu sa demokratskom strankom srbije, kad to prosijes, ostaje vrlo mali procenat na postene i realne partije kao sto je gradjanski savez srbije i jos neke manje.
i naravno, ni ja nisam za to da srbija postane zemlja hajduka, stabilnost jedne zemlje je vazna za njeno okruzenje, neka imaju svoju zemlju i oni ali nista vise od svoje zemlje, stare srbije.
i ni u kom slucaju nemoze da dodje do zamene uloga, jer nismo mi ti koji su palili beograd, novi sad ili smederevo, a nismo nikad ni bili ti koji su silovali 50.000 srpkinja.
ul_8mart_br?
10-01-2006, 15:41 PM
Ma znamo mi sve, ali treba razmisljati kako obnoviti to sto je ostalo i krenuti dalje. Ako se zatvorimo zajedno sa svojom tragedijom i stanemo da kunemo bice to ono sto je dusman zelio da postigne. Imao bih jos sto napisati, nejse, imace prilike u drugim temama.
ul_8mart_br?
10-02-2006, 10:44 AM
Skupština Srbije u subotu uveče je jednoglasno, sa 242 glasa, podržala Predlog ustava sa Predlogom odluke o raspisivanju republičkog referenduma koji će biti održan 28 i 29. oktobra.
Da neko ne zna mozda link teksta novog ustava, ne bi bilo lose da pogledamo.
Birdum-Bardum
10-02-2006, 10:58 AM
I ja se slomih da nađem, ali nema ga nigdje. Očigledno je Dinkić slagao da se Ustav nalazi na internetu i da se može preuzeti i čitati. Ili se možda nalazi na nekom marsovskom linku.
Hmm, imam osjećaj kao da kriju taj Ustav.
Hvala.
ul_8mart_br?
10-02-2006, 13:11 PM
Dok ne nadjemo taj tekst ostaje nam da se koristimo reakcijama onih koji su citali:
Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević je, posle prvog čitanja novog ustava, ocenio da se u njemu vidi da je postignuta ravnoteža programskih i političkih interesa najjačih stranaka u Srbiji. "Upravo zbog ostvarivanja te ravnoteže, ustav ima mana. Mislim da su ustavna rešenja na zavidnom nivou u pogledu ljudskih i manjinskih prava. Isto tako, oblasti ekonomskog uređenja, javnih finansija i svojinskih odnosa, organizacije vlasti, naročito sudske, urađene su veoma pažljivo. Kada je reč o manama, teritorijalna autonomija je dobila veća ovlašćenja, ali možda ne onolika kolika su mogla biti", kaže on.
Ivošević smatra da je značajno što tekst predviđa lakšu promenu ustava, pa će njegove mane biti moguće promeniti. Bivši sudija Vrhovnog suda kaže da se u predloženom tekstu ustava naziru i pravci razvoja države Srbije. "Taj pravac vidim kao kretanje ka regionalnoj državi jer ovaj ustav otvara mogućnost da i drugi regioni dobiju ovlašćenja teritorijalne autonomije. Takve su Španija i Italija na primer, pa mi se čini da ustav otvara i tu mogućnost", kaže on.
Meni je ovaj dio o regionalnoj drzavi interesantan.
Birdum-Bardum
10-02-2006, 13:22 PM
Auh, što se i meni svidje taj dio. Pravo. Upravo je to dio za koji se je zalagala Lista za Sandžak Dr. Sulejman ef. Ugljanin. Naime, o tome je i govorio Bajram Omeragić jednom prilikom, da će tražiti da se u ustavu ukine (kao i što jeste) minstarstvo za ljudska prava i manjine, jer to u evropi nigdje nema, to se nalazi pri ministarstvu pravde, a da se umjesto toga oformi Ministarstvo za ravnomjeran regionalni razvoj, što u evropi, tj. evropskim zemljama ima. Idemo dalje. Bitno je stvari suštinski raditi, a ne formalno. I što je najinteresantnije, kada je u pitanju, Sandžak, međunacionalni odnosi su odlični, čak odavno nisu bili bolji.
Hvala.
NEBOJŠA
10-04-2006, 15:26 PM
Konacno Srbija drzava Srpskog naroda i svih ostalih koji u njoj zive a ne kao do sada
ul_8mart_br?
10-05-2006, 00:07 AM
A kako je bilo do sada?
Birdum-Bardum
10-05-2006, 08:16 AM
Do sada je bila građanska država. A koja je prednost toga Nebojša?
Hvala.
Deddha
10-06-2006, 02:59 AM
Ma zna on shta je gradjanska drzhava, on se to ufatio za ono "srpskog naroda", a ne zna ni shta to znachi, ko i vechina srbijanskog zhivlja:D
Sandokan
10-06-2006, 10:32 AM
Nije mi samo jasno kako ih nije sramota da na referendumu nisu u birachki spisak ubacili Albance a istovremeno teritoriju Kosova jesu.Dakle zemlja mozhe bez naroda koji na njoj zhivi.Po njima ispade da je ZLOBO otjerao Albance sa Kosova!!??
Ja sigurno ne izlazim na referendum pa neka lichno i Dr. kazhe da treba da glasamo DA!!
Birdum-Bardum
10-06-2006, 10:48 AM
Dr. Sulejman ef. Ugljanin je kazao da je nakon odvajanja Crne Gore Srbija ostala bez Ustava, tj. nalazimo se u bezustavnom stanju, pa je stoga bolje izglasati bilo kakav Ustav, nego nikakav. Pohvalio je nekoliko stavki iz Ustava koje su veoma dobre, a konkretno se misli na regionalizaciju Srbije, tj. novim Ustavom je omogućeno da se mogu osnivati regioni. Još jedna stavka, za koju se je zalagala Lista za Sandžak, koja je ušla u Ustav i dobra je jeste Kancelarija za ravnomjeran regionalni razvoj. Ovo je veoma važno zbog raspodjele novca oz državne kase.
Glavni problem Ustava je što je Srbija definisana kao država Srba i manjinskih naroda, umjesto da je definisana kao građanska država.
Za Sandžak je bitno u sljedećim godinama da dosta novca u njega dođe, i da se ekonomija Sandžaka razvije i postavi na stabilne noge. Da se opštine sandžačke kroz to uvežu u jedan zajednički rad i funkcionisanje i da se kasnije dogovore oko osnivanja regiona u koji bi ušle sandžačke opštine.
Kasnije, kada se Srbija još demokratizuje i kada oslabe nacionalističke snage, neće biti problem napraviti izmjene Ustava (a one su svakako moguće i nakon usvajanja, po ovom Ustavu) i Srbiju definisati kao državu svih građana, tj. kao građansku državu.
Hvala.
Sandokan
10-06-2006, 10:50 AM
Kad mi kazhesh da u tom ustavu ima Sandzaka kao regije sa centrom u Novom Pazaru razumetchu te!
Birdum-Bardum
10-06-2006, 11:57 AM
Pa, hmm, u onoj mjeri u kojoj ima Sandžaka u tom Ustavu, toliko je taj Ustavi dobar za nas. A koliko u njemu ima Sandžaka najbolje će procijeniti Dr. Sulejman ef. Ugljanin. Put ka ostvarenju Sandžaka nije samo u uzvikivanju Sandžak, Sandžak i tvrdoglavo traženje istog, već je borba za Sandžak izgradnja istog. Povezivanje sa drugim opštinama. Uspostavljanje dijaloga sa drugim narodima u Sandžaku. Jačanje ekonomije u Sandžaka. Definisanje institucija. Evo recimo, nikako da riješimo problem sa IZ Sandžaka.
Dakle, stvari moraju da sazrenu da bi mogle da se beru. Da bismo mogli pratiti stvari onda moramo sagledati realno stanje u kojem se nalazimo i šta nam je u datom momentu najvažnije. Trenutno je najvažnije da se Sandžak ekonomski popravi, da se neka ekonomija razvije, da se popravi infrastruktura (putevi, voda, struja, telefon, gas, itd.). Ako sagledamo ovaj Ustav onda ćemo vidjeti da u njemu ima nekoliko povoljnosti po pitanju razvoja regija. Naravno, Ustav nije ono što bismo mi voljeli, zbog toga što nije građanski, već nacionalni (srpski). To će izazvati revolt kod nacionalnih manjina i dosta njih neće ni izaći na referendum.
I još plus Ustavom je predviđeno formiranje regiona. Dakle, nema ništa da te koči u tvojem radu, što je najvažnije. A glavno je da mi radimo i izgrađujemo Sandžak.
Hvala.
NEBOJŠA
10-10-2006, 00:24 AM
Do sada je bila građanska država. A koja je prednost toga Nebojša?
Hvala.
pa prednost je u tome sto je SAD drzava Amerikanaca i svih ostalih koji tamo zive Grcka grckog naroda Turska turskog itd. pa tako i Srbija :)
Sandokan
10-10-2006, 01:02 AM
Valha...ako ti je to prednost....
Da ti je bog u pomochi!!
Sandokan
10-14-2006, 20:01 PM
http://www.srbija.sr.gov.yu/pages/article.php?id=56753
Bujrum:
Sandokan
10-14-2006, 20:07 PM
Evo shta mi imamo od svega toga (po mojem vidjenju).
Надлежност општине
Члан 190.
Општина, преко својих органа, у складу са законом:
1. уређује и обезбеђује обављање и развој комуналних делатности;
2. уређује и обезбеђује коришћење грађевинског земљишта и пословног простора;
3. стара се о изградњи, реконструкцији, одржавању и коришћењу локалних путева и улица и других јавних објеката од општинског значаја; уређује и обезбеђује локални превоз;
4. стара се о задовољавању потреба грађана у области просвете, културе, здравствене и социјалне заштите, дечије заштите, спорта и физичке културе;
5. стара се о развоју и унапређењу туризма, занатства, угоститељства и трговине;
6. стара се о заштити животне средине, заштити од елементарних и других непогода; заштити културних добара од значаја за општину;
7. заштити, унапређењу и коришћењу пољопривредног земљишта;
8. обавља и друге послове одређене законом.
Општина самостално, у складу са законом, доноси свој буџет и завршни рачун, урбанистички план и програм развоја општине, утврђује симболе општине и њихову употребу.
Општина се стара о остваривању, заштити и унапређењу људских и мањинских права, као и о јавном информисању у општини.
Општина самостално управља општинском имовином, у складу са законом.
Општина, у складу са законом, прописује прекршаје за повреде општинских прописа.
----------------
brOOka zheshcha
ul_8mart_br?
10-15-2006, 01:25 AM
Sandokan, kako vrijeme odmice meni se sve vise cini da ovaj ustav u sustinskom smislu nije bitan. Radi se o jeftinom politickom marketingu demokratskih partija u Srbiji koje vec sada pricaju o nekoj velikoj koaliciji nakon izbora. Evo Tadic se razletio po Evropi i obecava da ce nakon izbora oni uraditi sve sto se trazi od njih. Jasno je da nije bilo politicke snage u Srbiji da se zavrsi suradnja sa Hagom, da se napravi pomak u pregovorima u vezi sa Kosovom. Ubistvo Djindjica je natjeralo svakog od politicara u Srbiji da shvati da strukture starog rezima jos nisu "gotove" i da se zamisli nad svojom licnom sigurnoscu. Jedino sa cime mogu izici pred narod jeste novi ustav, pa posto su iza njega odlucno stale glavne demokratske stranke u Srbiji, vjerovatno ce im rezultati referenduma reci gdje se nalaze. Vise je novi ustav dakle formalitet kojim treba sakriti krah srpske politike zadnjih godina po fundamentalnim pitanjima, i onaj koji treba biti nesrecan jeste prevashodno sam srpski narod. Posebno se to pitanje Kosova odlaze za drugi mandat a Srbima se pricom o ustavu hoce pokazati kako su oni novim ustavom napravili znacajan korak i definisali Kosovo u Srbiji.
Sandokan
10-15-2006, 14:35 PM
Aha,kosovo u srbiji, i to je ono shto boli ovdje.Znachi da JA ,TI ,moja i tvoja i sva druga djeca moraju po USTAVU da se odazovu vojnom pozivu kad god to drzhava hoche da brane Kosovo!!??
Jer je ono po USTAVU neotudjivi i neodvojivi dio teritorije ove rs.
Sandokan
10-15-2006, 20:07 PM
A da ne pominjemo kako drzhava priznaje teritoriju Kosova a ne priznaje Albance kao glasache u referendumu!!??
ul_8mart_br?
10-16-2006, 02:05 AM
Ma to nije u njihovim rukama, to oko Kosova. Sve to oko nepriznavanja albanskog naroda na neki nacin pokazuje da je ovo oko ustava neozbiljno. Sadasnja vlast upravo naglasava tu stavku iz ustava, da je vrlo vazno glasati za jer se Kosovo definira kao dio Srbije u tom novom ustavu. Tesko je zamisliti nekog politicara u Srbiji da izidje pred narod i kaze: gospodo, izgubili smo Kosovo. Zato moramo razumjeti to sto govore, da su novim ustavom "sacuvali Kosovo".
Ako cemo se vratit na nas polozaj u novom ustavu, imam pravo da od tebe "svoje generacije", zatrazim malo pragmaticniji stav. Zelje su jedno a mogucnosti su drugo.
Birdum-Bardum
10-16-2006, 10:31 AM
Svi znamo da je ovaj Ustav farsa jedna politička i da će ovaj ustav Srbi izglasati i sa na nama Bošnjacima i bez nas Bošnjaka.
SDA se je trudila da u Ustav ubaci ono što se je moglo, a to je ravnomjeran regionalni razvoj, a to je upravo ono što je nama suštinski bitno. Nama je bitno da se Sandžak razvija, jer je nerazvijen.
Ti njihovi ciljevi vezani za Kosovo su smiješni i to je njihova stvar šta će sa Kosovom oni smišljati, ali je svaki njihov pokušaj zadržavanja Kosova više nego smiješan.
Dakle, ako će Ustav biti svakako usvojeg i na referendumu izglasan zašto ne trgovati i tražiti od Srba nešto zauzvrat i pozvati narod na referendum i podršku Ustavum, a narod kako hoće, ako im se ne sviđa nek ne idu, a ako se nekom sviđa nek ide.
Ustav je izmjenjiv, nije nepromjenjiv kao onaj prije. Dalje, data je mogućnost osnivanja regiona, itd. Šta nama smeta je to što je definicija države Srbije nacionalna, a ne građanska, pa prema tome je i grb i pismo i naravno himna.
Vjerujte, da nije toga, ovaj Ustav bi se svidio svima. Naravno moglo bi se diskutovati o samoj definiciji autonomije u Ustavu, jer je u ovom Ustavu automonomijama data mogućnost da imaju samo statut po kojem autonomija funkcioniše, a ne ustav autonomije, i druge stavke. Dakle, mogla bi se voditi diskusija oko nivo autonomnosti autonomija dozvoljenih Ustavom.
Mislim da nesrpski narodi u velikom broju neće izaći na referendum o ustavu, a možda će neki i izaći i glasati protiv ustava. Međutim, ankete pokazuju da će ustav glatko proči i biti izglasan na referendumu, jer su se tri glavne stranke u Srbiji složile, a to su SRS, DS i DSS.
Sandžak će u ovoj trgovini dobiti državni Univerzitet i autonomiju školstva, tj. Novi Pazar će dobiti status regionalnog centra za školstvo. To su veoma krupne stvari za Novi Pazar i Sandžak. Mislim da je odrađen dobar "dil".
Hvala.
Sandokan
10-17-2006, 00:23 AM
Moralo je da se kazhe NE!!!
To je bilo veoma bitno.
Nikakav DIL meni nebi pao na pamet u ovom sluchaju,pa nismo sdp......
fingersbroken
10-17-2006, 07:26 AM
SDP bi napravi dil za fotelju, nesto preko cega ce se jace borit protiv SDA
SDA ce napravit dil za sandzak, nesto preko cega ce se jace borit za uslove Bosnjaka...
Velika je to razlika.
SDP pristalice to vide jednako, tj sad pripisuju Sulju surovanje sa beogradom da bi odrzao fotelju. Ne vide koliko je to dugo Rasim radio. Ne vide da Rasim nikakav hair Sandzaku od toga nije donio. Ne vide da Suljo to radi ali ne zbog sebe vec zbog nas Sandzaklija, tj Bosnjaka. Ne vide, a ni ti sandokane, da mu zato treba vjerovat na svemu sta radi jer ne mozemo mi njemu vjerovat kad nam se cefne.. il je lider ili nije. Pravio je dobre i mudre poteze, ima dosta razloga da se vjeruje da bolje vidi od nas, zato nam i treba da nas vodi. Ako je on ocenio da je ovo hair za nas, onda treba ga i poslusat. Ipak on bolje zna sta se desava tamo iza zavese..
Birdum-Bardum
10-17-2006, 07:29 AM
E vidiš tu se mi razlikujemo u shvatanju. SDP je pravila dilove za sebe lično, a SDA pravi dilove za Sandžak. To što tebi trenutno nije jasno o čemu se radi, ja nisam kriv. Ja sam lijepo rekao da se ovdje trenutno radi suštinski na Sandžaku, a ne spominje se, a SDP nikad nije radila na Sandžaku, ali sad je momenat kada oni o tome galame.
U ovim momentima je pitanje povjerenja prema Dr. Sulejmanu ef. Ugljaninu. Ili mu vjeruješ ili ne, da je napravio dobar dil za Sandžak.
SDP i Muamer pokušavaju da dokažu kako je napravio dil za sebe lično, kao što to oni svo vrijeme rade kroz politiku, a na nama je da vjerujemo Dr. Sulejmanu ef. Ugljaninu da je napravio dobar dil za Sandžak. Eto to je cijela filozofija, nema tu nešto mnogo.
A, naravno, ko voli nek izvoli i kako ko voli.
Hvala.
fingersbroken
10-17-2006, 07:35 AM
Sto prepisujes od mene momak :D
P.S. Ne kazem da nisu ovo tvoje ideje, tj da nisam od tebe ovo naucio, al nemoj da ga pises odma iza mene ka da nisam nista ni reko :D (naljuticu ti se sto me ne primecujes ka muftija Sulju :D).
Birdum-Bardum
10-17-2006, 08:23 AM
Heheh, ja tek sad vidjeh da smo, skoro istovremeno napisali isti (u suštini), a različit (po formi) post. :D
Eto pogledni vrijeme, oko 3 min razlike. Znači taman kad si ti postiro, ili malo prije, tvoj post, ja sam moj pisao i onda nakon ispisivanja i postiro. :)
Znaš šta brate, kad pogledam ovaj tvoj post, mogu ti reći, halal ti vjera. :D
Hvala.
vox populi
10-17-2006, 15:05 PM
SDP pristalice to vide jednako, tj sad pripisuju Sulju surovanje sa beogradom da bi odrzao fotelju. Ne vide koliko je to dugo Rasim radio.
evo da citiram fingera jer je on cijela tri minuta ispret bb :)
odekan treba zapaziti i to da doktor i sad kad bi mogo da ima fotelju u bg nesto mu mlogo zuc ne puca za njom nego salje gore druge ljude...
... za razliku od rasima koji mora lično i personalno da bude u bg.
Birdum-Bardum
10-18-2006, 13:49 PM
I što je interesantno, nešto nisam primjetio da je uključio još nekog svojeg tamo u BG, ili? Misli, da li je sa nekim podijelio to "Beogradovanje"?
Hvala.
vox populi
10-18-2006, 16:30 PM
ni ja nisam čuo
eeeee aloooooo (ka ono vehabije u arap džamiju) jel čuo neko :)
nije niko čuo
fingersbroken
10-18-2006, 17:15 PM
Nije niko cuo znaci da nije ni bilo. Idemo dalje :D
ul_8mart_br?
10-19-2006, 00:38 AM
SDP: Kazniti stranke na izborima, ne bojkotom referenduma
BEOGRAD/NOVI PAZAR - Predsedništvo Sandžačke demokratske partije (SDP) ocenilo je danas da bi građani Sandžaka, umesto bojkotom referenduma, glasanjem na parlamentarnim izborima koji slede trebalo da "kazne" one stranke iz Sandžaka koje su ih do sad predstavljale u parlamentu. U saopštenju sa sednice Predsedništva SDP-a eksplicitno se ne iznosi stav kako bi građani trebalo da glasaju na referendumu. Navodi se da je donošenje novog Ustava Srbije od velike važnosti za dalji proces evropskih integracija, da je odeljak ustava o ljudskim i manjinskim pravima "korektan", ali se izražava nezadovoljstvo "zbog pojedinih ustavnih rešenja koja nisu u skladu sa interesima Sandžaka". Doadaje se da nezadovoljstvo proističe i zbog toga što su politički i društveni faktori iz Sandžaka isključeni iz javne raspave u procesu donošenja Ustava. "Ipak, novi Ustav otvara put ka raspisivanju parlamentarnih izbora, a to znači da će SDP, kao vodeća bošnjačka stranka, dobiti svoje legitimne predstavnike u parlamentu, a time i mogućnost da oni utiču i na promenu pojedinih ustavnih rešenja koja nisu u skladu sa interesima građana Sandžaka", navodi SDP. Za loša rešenja u predlogu ustava SDP, kako se navodi, "ne okrivljuje nikoga u Beogradu" već svu odgovornost snose dva poslanika iz Sandžaka koji su, kako je saopšteno, "svoje lične interese stavili iznad interesa naroda kojeg navodno predstavljaju". U saopštenju je ocenjeno i da je jedna od dobrih strana novog Ustava što on predviđa jednostavniju proceduru za izmenu pojedinih odredbi od one koju je predviđao sada važeći Ustav. "SDP svojom ulogom u referendumskom procesu još jednom pokazuje ne samo svoju političku korektnost prema političkim partnerima, već i punu građansku odgovornsot prema državi", navodi ta stranka.
Ko li je ovo Rasima povukao za usi u Beogradu pa je promijenio kurs za 180 stepeni. Hehe, a nije mogao da izdrzi da ne ode kod zukorlica na shenluke da malo baci chamur na SDA. Bas ko da u izradi ustava nisu ortacili njegovi ktitori iz DS. Kakva je to politicka skupina kad u 2 dana za 180 stepeni promijeni stav?!! Sad bi da bude dobar i svom patronu?!!
Ovim je potpuno izasla na vidjelo pozadina meshihatske deklaracije, jedini cilj je bio da se diskredituje Dr Sulejman Ugljanin. Nacionalna prava?!! Shuti tamo!
fingersbroken
10-19-2006, 06:30 AM
Laza i paralaza, nista drugo. Odlika licimjera nema trece. Znao je sta ce da uradi ali je ipak otisao kod muftije. Racuna da slijepci ne vide a gluhi ne cuje. Smatra narod budalom, to je to. I jos kaze "vodeca bosnjacka partija" i nije ga sramota!!!
Sandokan
10-19-2006, 11:25 AM
Ha ha ha ha ,kakva dvostruka lichnost.
Kod muftije je protiv referenduma,a NIJE TO JASNO I GLASNO rekao,a ovamo NAROD DA KAZNI a opet o REFERENDUMU se nije jasno i glasno izjasnio da ga "prosti" narod razumije!!
Pfuj.....
Birdum-Bardum
10-20-2006, 08:20 AM
Stvari su jasne ko dan onima koji ostrašćeni nisu, koji ne gledaju u ovo kroz zadrtost. E Ralja, Ralja, jado jadni. A i Muki sa tobom. Provaljeni ste davno, samo je pitanje vakta još koliko dugo će ove što su za vas držati hir, interes ili šta već ih drži da se prave ćoravi.
Rasim ovdje samo što ne pohvali Ustav. Ne reče ni šta to ustvari nije dobro u Ustavu. Šta bi on to mijenjo, ako bi došo na vlast, ni ništa.
Samo parola LJUDI GLASAJTE PROTIV SULEJMANA UGLJANINA se tu čuje, a ostalo, ma idi begaj bre lele.
A ovo ti je slučaj i sa svim ostalim potpisnicima te famozne povelje, te smiješne povelje. :) Momke je pravo uhvatio pubertet
Hvala.
ul_8mart_br?
10-20-2006, 14:55 PM
Velika je nesreca sto SDA nema konstruktivnu opoziciju. Ovo mi pada na pamet dok slusam pojedine mudrace kako pricaju da Bosnjaci moraju biti ujedinjeni, svi zajedno.. ovo,.. ono. Meni ovo vise lici na dimnu zavjesu u cilju skidanja odgovornosti sa nekih ljudi za stetu koju su ucinili i cine nasem narodu. O kakvom to virtualnom zajednistvu je rijec, pa ga ja ne razumijem?? Uvesti jednopartijski sistem? Zabraniti partije i zukorlica postavit za vodju? Gledati kako neko upotrebljava temeljnu duhovnu instituciju naroda u politicke svrhe i licnu promociju i zatvoriti usta, aman samo da smo zajedno. Sta to moze biti?! neka mudraci zavrse tu svoju recenicu o jedinstvu. LAko je pozivat na jedinstvo, no da li to rjesava probleme.
Po mom misljenju, pravo jedinstvo je pravilno funkcioniranje demokratskog sistema i principa u jednom narodu, sve drugo je prazna prica. Tesko narodu koji nema pored vlasti i opoziciju. Upravo ja sumnjam da nas narod ima opoziciju u ovom trenutku. Ono sto rade ljudi koji bi trebali biti po prirodi stvari opozicija jeste svjesno podrivanje sistema temeljnih vrijednosti. Opozicija znaci konstruktivna kritika, znaci ukazivanje na greske koje vlast napravi, znaci odgovornost. Je li to mozda mijenjanje stava u par sati odgovornost? Ili je to mozda ucestvovanje u i podrska politickog angazmana vjerskih subjekata. Ili je to mozda udaranje po legalnoj narodnoj vlasti ne birajuci sredstva. Ne.
Dakle, molio bih bez parola o jedinstvu komunistickog tipa.
fingersbroken
10-20-2006, 15:17 PM
Pa ako su za jedinstvo neka stanu iza onoga ko je odnio najvise glasova na izborima.... To je jedino i pravedno i izvodljivo...
ul_8mart_br?
10-20-2006, 16:25 PM
Pa upravo to, postovanje narodne volje odnosno demokratskih principa. Pa i kad gubis iz tog trebas naucit lekciju, narod je sudio na kraju krajeva. Ali imamo one koji ne mogu da svare narodnu volju vec narod probaju potcinit svojoj volji. Male diktatorske klovnove.
vox populi
10-21-2006, 14:59 PM
eve ga opet ralja
Mister Face
10-28-2006, 01:52 AM
Ne izaci uopce na ovaj referendum.Prosto
Deddha
10-28-2006, 02:12 AM
Izbrisati tebi komentar (pa onda i meni), takodjer prosto. U sluchaju da nastavish tendenciozno predreferendumsko shirenje propagande malog klera izmijeshanog sa shachicom isfuranih politichara (od kojih samo jedan je presho cenzus) na ovom mjestu, poshto na drugom ne mozhesh, onda te fino i banirati:rolleyes:
fahrudin
10-28-2006, 02:18 AM
jel to znaci da je i sda za ocuvanje juzne srpske pokrajine u maticu srbiju?
Deddha
10-28-2006, 02:32 AM
Ne, nego znachi da se treba istaliti i platiti lijechenje gore pomenutom momku, zato shto on svoj prvi post centrira u zhizhu interesovanja i to sa jasnim ciljem jeftinog dnevno-politichko-kahvensko-szsovsko-hiljadu i jedan glas bezcenzusnog i alternativa-kvazidzamijsko-shestotinaglasovachkog djelovanja. No, vidim da se skupljate polahko, o vi koji patite za svojom majkom drzhavnom bezbjednoshchu, koja vas je tako surovo i iznenada napustila:(
fingersbroken
10-28-2006, 10:53 AM
A tako dugo laznom sisom hranila...
Elem, jes da je sandokan dobar detalj zapazio (da nije neka prednost drzavi cinjenica da joj je narod srpski) al to se bas i ne tice nas. Nasa drzava ionako nije Srbija.. tj nije nasa matica. Neka je Srbima. Sto je to bitno? Sta ce sa kosovom? Naravno ne ono sto hoce.. vec sta vece sile od njih odluce. Imaju pravo ljudi da se trzaju. Ako nista, a ono zbog procetnickih glasaca. Takvih ima puno, ruku na srce.
Sve ove stvari koriste neistomisljenici SDA samo kao razlog da kritikuju i napadaju sulja, nista vise. Da je drugacije, branili bi Rasima, il muftiju, nista trece. Cak sad naadaju i ideju o univerzitetu, ili pak prave se glupi i sute. U svakom slucaju ne znaju/ne zele bit realni. Komplikovana je to stvar za njih.
A sta je realnost? Pa eto.. vidi se.. vec dobismo univerzitet. Cija li je to zasluga, a? I naravno da su nam morali dati.. i eto dali su nam. Sad se valja oduziti, jer to je Bogami dio dogovora. Nece nam dat sto nas vole, nego se moramo zahvalit Allahu dragom sto imamo vjeste i mudre politicare, za razliku od vjerskih nam zvanicnika i nekih drugih klerofasitickih maluomika, koji Bogami i zaju sta da traze, kad to da ucine i kako za narod to najbolje i dobiju.
Na kraju, meni nije jasno samo sto se neki nasi cimaju. Svi koji kritikuju Sulja i SDA su ustvari pripadnici manjine... velike manjine. Njihovo cimanje pospesuje samo jos muftijin svakodnevni sihir. Da su malo bolji ljudi prihvatili bi volju vecine i pokusali da sa tom vecinom bolje rade na nasoj zajednickoj sudbini, pa onda na sledecim izborima vide dal ce njihove opcije dobit vise bastine. U svakom slucaju ja mislim da bi i njima vise pomoglo neko konstruktivno delovanje, tj kad bi pokazali narodu da za narod umiju i hoce da rade, a da prestanu sa ovim destruktivnim jer eto, godinam se pokazuje: Sulja i SDA ne mogu da obore. Nije sto su nesposobni za rad pa ne rade konstruktivno, vec sejtan je to crni, ne da im mira, a oni ga lijepo slusaju...
fahrudin
10-28-2006, 14:20 PM
upravo sam prije gledo na srbijanskim vijestima specijalni izvestaj o njihovom referendumu i govorili su pocevsi od tadica, kostunice, onog cetnika iz srs, spo itd. i medju njima govorio je i sulejman ugljanin i zatrazio od svih bosnjaka da glasaju ZA novi ustav, naravno on je naveo samo jedan razlog kao eto poboljasnje pozicije bosnjaka u svemu tome ali ovim cinom taj ugljanin koji vise u mojim ocima ne predstavlja bosnjake niti bosnjacke interese, pozivom za glasanje ZA ustav automatski staje na srpsku stranu u kosovskom problemu i prodaje nase nacionalne interese za par zgrada i puteva.
nazalost, nazalost.
s ovim je i saga o sulji zavrsena a i vi koji glasate za taj ustav znajte da glasate za nove izbeglicke redove i nova silovanja i nova proterivanja albanskog, nama bratskog muslimanskog naroda.
vox populi
10-28-2006, 14:38 PM
upravo sam prije gledo na srbijanskim vijestima specijalni izvestaj o njihovom referendumu i govorili su pocevsi od tadica, kostunice, onog cetnika iz srs, spo itd. i medju njima govorio je i sulejman ugljanin i zatrazio od svih bosnjaka da glasaju ZA novi ustav, naravno on je naveo samo jedan razlog kao eto poboljasnje pozicije bosnjaka u svemu tome ali ovim cinom taj ugljanin koji vise u mojim ocima ne predstavlja bosnjake niti bosnjacke interese, pozivom za glasanje ZA ustav automatski staje na srpsku stranu u kosovskom problemu i prodaje nase nacionalne interese za par zgrada i puteva.
nazalost, nazalost.
ljudi, jeste li glasali. ja sad idem polako, dostojanstveno i svećanom odijelu. baš onako kako to Sulejman efendija Ugljanin traži od nas.
s ovim je i saga o sulji zavrsena a i vi koji glasate za taj ustav znajte da glasate za nove izbeglicke redove i nova silovanja i nova proterivanja albanskog, nama bratskog muslimanskog naroda.
:D šta sve neće padnut ovome farudinu na pamet salj da nas od vrati od našeg Efendije
koja bre silovanja i proterivanja? jesi li ti normalan?
fingersbroken
10-28-2006, 16:37 PM
Ovakvi sklopovi poput fahrudina ce cak i to pritajno pozeljkivat, pa nebil im to Allah dragi kojim slucajem dao da to dozive oni se cak tome i obradovali jer bi onda likovali i govorili SULJO JE KRIV!!! Tako ti moralno deprimirani ljudi razmisljaju... oni u svemu vide rivalstvo a nikako realnost. Sve je tu samo kvaka za ono sto su se oni odavno uhvatili a to je parola DOLE SULJO I DOLE SVI BOLJI OD NAS LJUDI!!! Eto to je ono sto se u njihovim glavama vrti, i nista drugo...
Ljudi, ako je Suljo rekao da se glasa, onda glasanje je obavezno. Tesko kuci u kojoj ima hiljadu vodja. Ako gazda kaze da se nesto radi onda se gazda slusa. Narod bi trebao da slusa onog sto vecina odabra, tj vecina podrzava. Mi imamo razloga da vjerujemo Sulju to se zna od ko zna kad, a sad sto neko zarad licnog interesa slusa nekad a nekad jok, i sto drugi zarad licnih sujeta ne bi ga poslusali pa makar im zivot spasavao, veze nema sa tim sto mi treba da radimo. Makar i pogresili treba ga poslusat, jer to je jedini nacin da se gradi nase jedinstvo i da se stite bosnjacki interesi.. svima nam je mjesto pod istom kapom, i pod vodjstvom onog koji je dobar covjek i kom je bitniji narod od svojih licnih interesa. Takav covjek u Sadnzaku postoji, ime mu je Sulejman Ugljanin. Sve sto moze ko da mu zamjeri jeste sto mu nije uraio nesto po cejfu tj sto mu nije nekakve licne interese zastitio ili pospesio. Ma idi begaj... Hajmo napred, svi moji dobri ljudi. Nije bitno sta ce bit sa referendumom, bitno je da mi poslusamo sta nama nas mudri vodja kaze, i od samog tog slusanja mi cemo imat ako Bog da veliki hair.
Allahimanet.
ibnIsmail
10-28-2006, 16:41 PM
daj fakice proshetaj,vidish li da ovdje Dzemat ni ne razmatra tvoje komentare,osnovna kultura je da kad te neko ne prima u naruchje nenavaljujesh vishe,a ti ko krpelj nakachio se i pokushavash ovu chistu krv zatrovati,haj sad fino ne prevrci vishe svoje smece ovuda
fahrudin
10-28-2006, 19:12 PM
malo vi pameti imate.....
vox populi
10-28-2006, 20:09 PM
daklem, glaso...
a ovo šta farko kaže "malo vi pameti imate" je živa istina i to ne valja
nikako ne valja
treba da pohitamo, dragi moji ihvani, da i to malo što je ostalo što prije izgubimo
Ah ihvani, merhaba,
Najljepše je kod Rabba,
Ašiku se dopada.
La ilahe illallah
Kad se srce razgrije,
Duša okov razbije,
Tad se Rabbu putuje.
La ilahe illallah
Ovaj dunja varka je,
Niko nezna kakav je,
Ašik budi - saznaćeš.
La ilahe illallah
Deddha
10-28-2006, 23:48 PM
malo vi pameti imate.....
Imash pravo, ako pogledash omjer glava ljudi chiju ti ideju zastupash (a oni su te ideje uzeli od drugih, a ti drugi opet od trechih). Reklo bi se po vashem bukvalnom, povrshinskom i pojavnom shvatanju svega, pa i toga, da vi bash imate "pameti", a da smo mi ovdje "male pameti":rolleyes: Chuj, pominje neka silovanja i progone. Pa jesil ti djechache zhuti chuo da je Dr. Sulejman dok je bio jedini poslanik boshnjachki u ondashnjem vijechu gradjana, kad su trazhili minutu chutanja za poginule srbe, izishao za govornicu i trazhio minutu chutanja za poginule Albance. A kako je bilo vrijeme tada u javnom mnjenju srbije, pa i u tom predstavnichkom domu znaju samo oni koji su bili ovdje i ochekivali svakog momenta da se chak i zarati:confused:
Sandokan
10-29-2006, 08:59 AM
Ma jok dedha nisi u pravu.
Mi smo "NJIH" posvadjali sa njihovim vjekovnim prijateljima srbima!
Sandokan
10-29-2006, 17:43 PM
uzgred,
ovaj smijeshni referendum NEMA SHANSE DA PRODJE !!
vox populi
10-29-2006, 18:46 PM
ovaj smijeshni referendum NEMA SHANSE DA PRODJE !!
ma to nije naša briga
naše je da izađemo i zaokružimo ДА - pardon - DA
Deddha
10-29-2006, 23:42 PM
Prosho:rolleyes:
ertan_bezistan
10-30-2006, 01:05 AM
sandokane ti retko gresis ali sad si pogresio,ali ne znam kako znas da sta god podrzi nas lider dr Sulejman Ugljanin to sigurno prolazi tako da je ustav prosao kad je doktor njemu rekao DA.....
fingersbroken
10-30-2006, 05:30 AM
Pokazalo se kako je i mudar nas lider. Ustav bi svakako bio izglasan, a da ga mi nismo podrzali samo bi mi licno izgubili, nista ne bi bilo ni od univerziteta ni od puteva ni od ovoga ni od onoga... Ustav je nama bio nacin da dobijemo svoja prava, ne po onome sto pise u njemu vec samim tim sto smo ga podrzali. Eto tako pametni moji..
Jos jedna stvar... procenat od 61% koji je za ustav bio u Pazaru je procenat koji podrzava Sulja. Muftijina opcija ocigledno je propala....Ocigledna su manjina. Sad poprimaju odlike kose u coveka: kako vreme vise prolazi tako im kvalitet i podrska opadaju...
Sandokan
10-30-2006, 10:04 AM
sandokane ti retko gresis ali sad si pogresio,ali ne znam kako znas da sta god podrzi nas lider dr Sulejman Ugljanin to sigurno prolazi tako da je ustav prosao kad je doktor njemu rekao DA.....
Po Kosovu i nekim drugim mjestima je ochigledna kradja!!
Nije izashlo 50% +1, vech je referendum KRADJOM izglasan.
Sandokan
10-30-2006, 10:06 AM
A specijalna stvar je neubacivanje Kosovskih Albanaca u birachki spisak!!
Birdum-Bardum
10-30-2006, 10:51 AM
Bošnjaci u Sandžaku vode politiku Sandžaka i trude se da urade što je najbolje za Sandžak. Nismo mi nekakva velesila pa da mijenjemo tok svijeta. To što su oni u Ustavu napisali to što su napisali o Kosovu veze nema sa nama, već sa Srbima, Svijetom, Albancima, itd.
Šta je tu naše? Naš je Univerzitet i Centar školske uprave Sandžaka u Novom Pazaru, što su prva dva konkretna koraka ka ostvarivanju Sandžaka. Dakle, sve što je u interesu Sandžaka ja podržavam, a nadam se i svaki Sandžaklija, zar ne?
Zbog toga i izađoh i zaokružih DA za Sandžak.
Hvala.
fingersbroken
10-30-2006, 11:29 AM
Eh zamislite onog Rasima one... ma covece dal je on u vinklu? Sad procitah u blicu da on optuzuje Sulja za slab odziv biraca u Sandzaku. Nakon svojeg flerta sa muftijom i nakon svojeg stidljivog kako odbijanja tako i prihvatanja referenduma, on optuzuje da je za slab odziv kriv onaj koji je otvoreno, javno i jasno pozvao sve da glasaju za ustav jer nam je tako najbolje. Svasta covek moze da cuje.. to je stvarno cudo jedno..
Birdum-Bardum
10-30-2006, 11:41 AM
Hehehe, e jes to smiješna izjava majko mila. Ludilo... :D
Hvala.
ul_8mart_br?
10-30-2006, 11:45 AM
Sve dok je njemu cilj politickog djelovanja jedan covjek, nastavice se njegova marginalizacija. Kontinuirano tone...
fahrudin
10-31-2006, 01:58 AM
Bošnjaci u Sandžaku vode politiku Sandžaka i trude se da urade što je najbolje za Sandžak. Nismo mi nekakva velesila pa da mijenjemo tok svijeta. To što su oni u Ustavu napisali to što su napisali o Kosovu veze nema sa nama, već sa Srbima, Svijetom, Albancima, itd.
Šta je tu naše? Naš je Univerzitet i Centar školske uprave Sandžaka u Novom Pazaru, što su prva dva konkretna koraka ka ostvarivanju Sandžaka. Dakle, sve što je u interesu Sandžaka ja podržavam, a nadam se i svaki Sandžaklija, zar ne?
Zbog toga i izađoh i zaokružih DA za Sandžak.
Hvala.
bidrum bardum iako ni ti nisi dovoljno razmisljo o tom simbolicnom glasanju (iako ce to samo da poveca propast srba) vidim da si spreman da analiziras svoje postupke, za razliku od vecine ovde pa mislim da stavljas sandzak u pogresni kontekst jer ono sto se sandzaku sad daje i nudi nudio je i davao milosevic svima onima koji mu nebi stajali na putu, cak i albancima a za bosnjake da i ne pominjem ali povodeci se za pravdom a ne za trenutnim interesom u obliku materijalnog dobra nas narod (od bosne pa na dalje) je odabiro za tezu ali pravedniju opciju i i danas je jos uvijek jasno, i ovi sad bi radili isto ono sto i milosevic, samo ako nebi postojala opasnost da budu kaznjeni tako da se oni nisu puno promijenili a jesmoli se promijenili mi?
inace verovat da sandzak a posebno novi pazar nema bas neke veze sa kosovom je dosta naivno, vazdusne linije nema ni 10 km izmedju pazara (kao centra severnog sandzaka) i kosovske granice a struktura svih bivsih jugoslovenskih zemalja (osim slovenije) je takva da nestabilnost jedne od njih moze da prouzrokuje i nestabilnost kod druge ili ostalih.
jedne sam prilike upozno jednog albanca koji mi je isprico da je njegov dedo odlazio i ucestvovo u odbrani pazara od cetnika, kakvo opravdanje imas ti naspram takvih ljudi?
Birdum-Bardum
10-31-2006, 07:35 AM
fahrudine, šta da ti radim, da ti pokušam nekako objasniti? Radije ne bih, jer je masu puta ovdje to objašnjeno, ali ti imaš svoj rezon i šta ja tu mogu.
Šta meni ovdje smeta kod ovog tvojeg posta, što ti toliko se počinješ oholiti da već počinješ da ocjenjuješ sve članove Foruma. Za mene kažeš kako sam malo nešto bolji od drugih, a drugi ne valjaju ništa.
Još jednom sam ti rekao da si ti već postao vehabija, tj. već imaš vehabijsko rezonovanje, koje samo vidi formu, a suštinu, ono što je živo, praksu ne vidi.
Šta nam je raditi na putu ka ostvarenju Sandžaka reci ti meni??? Baš bi me zanimalo kada bi ti vodio Sandžak, kada bi ti bio vođa, kakve bi poteze vukao? Vjerovatno bi ti na svakom koraku dokazivao kako si ti opasan momak, čvrst, ne popuštaš, kako ti prkosiš ne samo Srbima, već cijelom svijetu, itd. Pa pogledaj kako prkosiš nama ovdje, a kamoli kako bi prkosio svima drugima. E hajde mi sad reci šta tu kod tvojeg rezona nije vehabijsko???
To je onaj vehabijski rezon, samo galama i vika, dizanje prašine, a to uopšte nema veze sa realnošću. To je kao kada su NPS, SA i SDU, uoči referenduma za nezavisnost Crne Gore potpisali nekakav dokument i poslali međunarodnoj zajednici za očuvanje cjelovitosti Sandžaka, a dolje, u južnom dijelu Sandžaka, SVI za Mila Đukanovića i za nezavisnu Crnu Goru. Niko i ne spominje Sandžak. E to je nerealni rezon. E takvom rezonu su skloni maštari, galamdžije, odnosno vehabije. Oni galame o islamskoj državi i ujedinjenju Ummeta, a u praksi ga razbijaju više nego iko, maltretiraju, napadaju, vrijeđaju i što je najgore OHOLE SE, TVRDOGLAVI SU, FORMALNO SHVAĆAJU, NE VIDE DALJE OD SVOJEG NOSA, NEĆE DA RAZMISLE, ZADRTI SU, itd. I ima li fajde sa njima raspravljati i objašnjavati se? Ja sam došao do zaključka da NEMA. I da je čisto gubljenje vremena to pokušavati raditi sa njima. Oni samo imaju za cilj SEBE pokazati, kao čvrste momke, kako im je jak iman, kako je njima stalo do islama, do ummeta, do pravde, do istine, itd. i ništa dalje. Dakle, cilj im je sebe da pokazuju, a šta će biti i kako će biti, jel to dobro ili nije to dobro, nikoga ne pitaju, čvrsto su ubjeđeni da pravo i dobro rade i da su na PRAVOM PUTU. Kao da sebi mjesto u džennetu već vide. I kako da sa nekim takvim diskutuješ i kako neko takav da pokuša shvatiti problematiku u kojoj se Sandžak nalazi.
Pozicija Sandžaka je toliko suptilna da je potrebno povlaćiti hirurški precizne poteze, a neko tako dođe i bahato upadne (ko slon u staklarnici) i kaže: "Ma to je jednostavno ljudi, to treba evo ovakooooo! Kako ste tako SVI glupi!".
I zamolio bih te da prestaneš ocjenjivati članove ovog Foruma, ako ti nije problem.
I još jednom bih te bratski posavjetovao, nemoj se baviti političkim stvarima. Nisi ti za to. Vjeruj mi.
Hvala.
vox populi
10-31-2006, 09:29 AM
jedne sam prilike upozno jednog albanca koji mi je isprico da je njegov dedo odlazio i ucestvovo u odbrani pazara od cetnika
iz ove tvoje recenice vidim najmanje dva dokaza da ti momak nisi normalan
ti si lud
ozbiljno ti kažem
ako neko ima živaca da mu objasni neka mu objasni
ja nemam
ul_8mart_br?
10-31-2006, 09:32 AM
Hm, tu si Fahrudine, da sam na tvom mjestu vjerovatno bih i ja nastavio da diskutujem sa BB, on je strpljiv i dobronamjeran covjek. Vidim da si radi nekog "diskutiranja" opet uzeo Albance podredjivat(odnosno upotrebljivat) u propagiranju svojih ideja ako ih tako mozemo nazvati, mada ja samo vidim neko "razglabanje". Ostavi se ti Kosova, oni su isplivali i nemaju potrebe za tvojom paznjom. Bolje se usresrijedi kako te i BB pozva, na svoj kraj; Ako imas bilo sta da kazes sto ce biti od koristi nasem narodu, kazi, bilo kakva ideja, razlictita!, dobronamjerna kritika... kazi bez sustezanja, samo nemoj da se bavis demagogijom, to samo pravi guzvu rijeci.
Juce nadjoh neku knjizicu o djetaljima iz zivota Hz Mevlane. Kaze, pred neko njegovo predavanje dosao neki uceni i kaze; sve cu da kontriram sto Mevlana kaze, na sve cu da mu dam suprotan odgovor. I pored apela dzemata ovaj bjese navalio i nikako da odustane. U to udje Hz Mevlana i prvo sto rece: "La ilahe illalah, Muhameden Resulallah." Pogled mu se zaustavio na ovog covjeka, kao i svih prisutnih. On je samo sagnuo glavu, prisao Hz Mevlani, zatrazio halal, kaznije je bio jedan od njegovih najprivrzenijih ucenika.
Nije fora dakle samo kontrirat, treba razmislit, izmjerit..
Deddha
10-31-2006, 12:22 PM
Vjerovatno bi ti na svakom koraku dokazivao kako si ti opasan momak, čvrst, ne popuštaš, kako ti prkosiš ne samo Srbima, već cijelom svijetu, itd.
Ma pokazache on i njegovi istomishljenici svoju chvrstochu. Samo josh malo, da neche bit zhalosno, mogo bi se chovjek udaviti od smijeha, kako che fino da ostanu i bez heklera i bez bubica i bez ostatka "pirotehnike". Zhivi bili pa vidjeli:eek:
fahrudin
10-31-2006, 15:52 PM
zivi bili pa docekali, svi mi, ono sto radili.
a tvoje molbe su u najmanju ruku cinicne, jer kad su tvoji istomisljenici mene etiketirali a i ti si to medju prvima poceo bio govoreci da licim ili postajem vehabija onda ova tvoja molba znaci samo jedno: nemoj da nam pricas ono sto nam se ne svidja jer ces u suprotnom bit uklonjen sa foruma.
ovo je znacenje tvog hirurski komplikovanog objasnjenja.
selam muslimanima.
vox populi
10-31-2006, 16:06 PM
selam muslimanima.
opa na ovoj temi nas ima i koji nisu muslimani
Deddha
10-31-2006, 17:16 PM
Trebo je staviti veliko m na pochetku, pa ko oni titini Muslimani:eek:
Calton
10-31-2006, 21:47 PM
Ovde odjednom i komunisti naprasno poceli da se zustro svadjaju za SDA...Ne znam al mi to ne sluti na dobro...
ertan_bezistan
11-01-2006, 00:50 AM
ovde je tema bila sve osim ustava,a tebe nebojsa iskreno zalim,jadan si sa tim drzava srpskog naroda pa drzava srpskog naroda,sta ti je covece,o cemu ti pricas????????
fingersbroken
11-01-2006, 07:27 AM
Pa i neka je srpskog naroda... sto rece sandokan tesko njima kad je srpskog. Al neka.. i drzava francuska je drzava francuskog naroda, al opet... velika je razlika bit drzava francuskog naroda i bit drzava srpskog. Jedno je ko bolest koje se treba izlecit :D
U svakom slucaju, sto da ne? Ionako je ne smatramo maticom, sad i priznaju da nisu nasa drzava. Dakle ne smeta da se zovemo Bosnjacima i da Bosnu svojom drzavom zovemo. Tamo bi trebali u ustavu da stave da je Bosna drzava svih Bosnjaka i svako je na svome :) Amin jarrabi, da jednom i to ako Bog da bude. Samo bih voleo videt dal ce srbende tome da se bune..
Sandokan
11-01-2006, 21:17 PM
I nek nam daju pravo na dvojno drzhavljanstvo i specijalne veze, :)....
kako god oni trazhe za srbe iz bosne tako treba i mi sami da trazhimo za nas.
Calton
11-02-2006, 01:52 AM
Zalosno je da srbi iz republike srpske imaju automatski dvojno drzavljanstvo a mi Bosnjaci iz Sandzaka moramo da cekamo tri godine da dobijemo Bosansko.Ali to je samo jedan delic onoga sto neki tamo daleko zele.Hoce da steknemo lose misljenje o Bosni i Bosnjacima u Bosni, i svojim predstavnicima ovde u Sandzaku kako oni nista ne rade povodom toga itd.Samo cu vam reci da to trenutno nije nama u interesu a jos manje Bosni,tako da bolje da trenutno o tome ne pricamo.
fingersbroken
11-02-2006, 06:22 AM
Pa eto, i na tome se moze radit. A tesko bi se moglo postic da nismo glasali i prihvatili ovaj ustav. Korak po korak. Hop pa skok. Mudar lider, poslusni pratioci, hair poso. Drugacije ne more.. Ne valja samo sto neki nisu poslusali pa nisu glasali... ne valja a sandokane :P
Birdum-Bardum
11-02-2006, 07:47 AM
Sve će bi, inšallah, samo laganica. Bitno je da Novi Pazar, kao grad, postane jak faktor u regionu i šire, da bude centar mnogih stvari, pa će mnogo toga to i privući kod nas, ne samo iz Srbije, već i iz BiH i inostranstva (recimo Turske).
A prije svega potrebno je da Bošnjaci još podrobro porade na svojim institucijama (pogotovo u Novom Pazaru) i da preko njih pojačaju svoju nacionalnu svijest, a također i u Bosni da se razvije svijest o Sandžaku i Bošnjacima Sandžaka i tako redom i onda će stvari doći na svoje, inšallah.
Džaba je, mi prvo moramo prihvatiti naše realno teško stanje i popravljati to stanje korak po korak. Birdum-Bardum. :D
Hvala.
Mister Face
11-02-2006, 15:51 PM
Ja vas nikako ne razumijem.Ako sm rekao da ne treba izlaziti na referendum to je moja stvar.I to sto sam reko nije smece.ovaj ustav ima dosta rupa,pa ga zato nisam ni glasao.jer dobro sam ga prostudirao.mene je interesovalo da on bude dobar za Srbe i Srbiju.SRBIJA JE DEMOKRATSKA ZEMLJA.I ja cu je uvijek braniti,jer sam ja Srbin.I ne shvacam vas muslimane nikako.I ja ne pokusavm nikau vasu krv zatrovati.vi imati prvo tako razmisljati i to je ok.Vidim da se vi muslimani sve vise okrecete Beogradu,a manje Sarajevu,sto mi je posebno drago.Grdno ste se zeznuli sto ste pomisili da sam musliman.Uzlud ste ovoliko pisali.Al dobro to je za pohvalu,jer vidim da se zalazete za ocuvanje Srbije.Pa izmedju ostalog to je i vasa majka.
ul_8mart_br?
11-02-2006, 19:05 PM
Ja vas nikako ne razumijem.
...jer sam ja Srbin.Grdno ste se zeznuli sto ste pomisili da sam musliman.Uzlud ste ovoliko pisali.
MrFaco, ti Srbin, ee nemo bogoti? Ja ne znam sta si mi se to nesto uzrujo, opet ako te neko bude dir'o o'de, javi mi, ima da ga nema. E bogoti ti Srbin, enee, e vala mi bi milo...
vox populi
11-02-2006, 19:12 PM
Ja vas nikako ne razumijem.Ako sm rekao da ne treba izlaziti na referendum to je moja stvar.I to sto sam reko nije smece.ovaj ustav ima dosta rupa,pa ga zato nisam ni glasao.jer dobro sam ga prostudirao.mene je interesovalo da on bude dobar za Srbe i Srbiju.SRBIJA JE DEMOKRATSKA ZEMLJA.I ja cu je uvijek braniti,jer sam ja Srbin.I ne shvacam vas muslimane nikako.I ja ne pokusavm nikau vasu krv zatrovati.vi imati prvo tako razmisljati i to je ok.Vidim da se vi muslimani sve vise okrecete Beogradu,a manje Sarajevu,sto mi je posebno drago.Grdno ste se zeznuli sto ste pomisili da sam musliman.Uzlud ste ovoliko pisali.Al dobro to je za pohvalu,jer vidim da se zalazete za ocuvanje Srbije.Pa izmedju ostalog to je i vasa majka.
dobro dobro... ako si zavrsio mi bismo da nastavimo...
Deddha
11-03-2006, 01:53 AM
Grdno ste se zeznuli sto ste pomisili da sam musliman.Uzlud ste ovoliko pisali.
Ko li je to samo pomislio da si ti musliman. Ja nisam ni trena pomislio da si musliman, a da si Musliman to jesam, a i dalje mislim:D
Birdum-Bardum
11-03-2006, 10:02 AM
E vidiš Mister Face, u tvojem pisanju ima jedna, da tako kažem, logička zabluda. Naime, Sandžak se nalazi jednim dijelom u Srbiji (6 opština), zar ne? Stoga smo mi za ovu državu vezani administrativno, tj. teritorijalno, zakonski. Sandžak je uvijek htio da uspostavi kontakt sa Beogradom, ali je problem bio što Beograd nije htio da uspostavi kontakt sa Sandžakom, osim ako kažemo za sebe da smo Srbi, što mi nismo. Mi smo Bošnjaci, džaba je. A muslimani smo po vjeri, ne po naciji, stoga nije lijepo da nas ti tako nazivaš.
Znak priznavanja Bošnjaka Sandžaka bi bio da počnu sarađivati sa predstavnicima Bošnjaka Sandžaka koje sam taj narod bira. Do sada se dešavalo da u Sandžaku ubjedljivo pobjedi jedna stranka, jedan lider, a Beograd razgovara sa nekim koga ni majka rođena glasala nije.
Da bismo izmijenili takvo stanje u Srbiji, morali smo se boriti za demokratizaciju Srbije i na taj način "primorati" Beograd da razgovara sa bošnjačkim predstavnicima u Sandžaku.
Pokušali smo sa Đinđićem, jer je on pokazao volju da bude demokrata, ali nije bio dovoljno hrabar da to pokaže (barem se meni tako čini). Nakon toga smo demokratsku saradnju nastavili sa Tadićem, ni on nije bio dovoljno hrabar da kaže da je u koaliciji sa Dr. Sulejmanom Ugljaninom, jer bi to kod srpskog naroda značilo kao nekakvo izdajstvo. I napokon, našom ustrajnom borbom za demokratizaciju Srbije uspjeli smo pronaći nekog iz Beograda ko je hrabro istupio i priznao Bošnjake, javno kazao da je u koaliciji sa Dr. Sulejmanom Ugljaninom, koji se bori za ostvarivanje regiona Sandžak. Taj čovjek je Dr. Vojislav Koštunica.
Naravno, ovdje nema nikakvih emocija, već se radi o nečemu što je odavno Beograd morao uraditi, ako se želi demokratizovati. Ako žei u Evropu.
Kada se uzimaju porezi, dadžbine i ostali novac iz Sandžaka i nose u Beograd niko ne pita za odnos Beograda prema Sandžaku, a to šteti nama u Sandžaku, jer želimo da onaj dio novca koji pripada Sandžaku u Sandžak i dođe. A čemu novac služi ne treba objašnjavati.
Ako se postavi pitanje, da li je ova koalicija sa Vojislavom Koštunicom urodila plodom, odgovor je više nego vidljiv. Milioni eura su, od kada je uspostavljena ta koalicija, došli u Sandžak. Dobili smo državni Univerzitet. Dobili smo školsku upravu za Sandžak, a to je prvi jasan i konkretan korak ka ostvarenju Sandžaka. Pa zar to nije divno? Sam Univerzitet će donijeti ubrzani razvoj Novom Pazaru i Sandžaku.
Naravno, takav obrt Beograda u odnosu sa Bošnjacima Sandžaka će značiti umnogome poboljšanje međunacionalnih odnosa u Sandžaku, prije svega, a i u cijeloj Srbiji. Nadam se da će se ovakav trend odnosa Beograda prema Sandžaku nastaviti i da će Beograd uvijek sarađivati sa onim političkim faktorima u Sandžaku koje narod izabere, a ne onim koje Beograd bira, kakav je bio slučaj sa Rasimom Ljajićem.
Dakle, još jednom da naglasim. Mi smo Bošnjaci i zahtjevam od tebe da nas tako i oslovljavaš. Nemaš nas pravo zvati muslimanima. Ako ti se to još jednom desi, zamolit ću Administraciju da te totalno uklone sa Foruma.
Hvala.
Sandokan
11-03-2006, 10:39 AM
A tema beshe referendum, ili mozhda kako je pokraden referendum!!??
Birdum-Bardum
11-03-2006, 10:54 AM
Ma koga je više briga za taj referendum. Bilo i prošlo. Poso odrađen. Nas zanima Sandžak i izgradnja istog. Referendum je uspio, Ustav je izglasan, mi Univerzitet i školsku upravu za Sandžak dobili, idemo dalje. Na nama je sada da razvijamo ono što imamo i da se borimo za dobijanje još regionalnih institucija priznatih od strane države. I naravno, lova koja pripada Sandžaku mora uvijek dolaziti u Sandžak.
Hvala.
Sandokan
11-03-2006, 20:39 PM
Mislish,REFERENDUM je uspjeshno pokraden!
ertan_bezistan
11-03-2006, 21:11 PM
vazno je da je ustav prosao sandokane a da li je pokraden ili ne mi ne znamo ili makar nemamo dokaza:)
Deddha
11-04-2006, 00:51 AM
Ovdje se zapravo radi o tome da su ljudima pokradene kuche, pa chak i gradovi i dijelovi teritorija, a govori se o kradji nekakog ustava, koji ne pretstavlja nikak'o sveto slovo papira. Kucha gori, baba se cheshlja:rolleyes:
ibnIsmail
11-04-2006, 17:11 PM
dobro brate sandokane i da je pokraden shta se to nas tiche,jel se sad trebamo zhalit nekom il da organizujemo miting da se ponishti referendum?jel mi ovdje razgovaramo kako bi se shta konstruktivno uradilo il sjechemo granu na kojoj sjedimo,nerazumijem kakva se tajna krije u ovom vashem poklanjanju pazhnje nechemu shto je proshlo i ishlo na nashu ruku
Sandokan
11-04-2006, 19:25 PM
Pa i ne ide bash nama na ruku.....
vox populi
11-04-2006, 19:47 PM
Pa i ne ide bash nama na ruku.....
nista ne stavlja te tačke no nam objasni u đe je problem
Deddha
11-05-2006, 00:59 AM
Ma ima ono da je srbija drzhava srba i ostalih gradjana, da je bozhe pravde sad himna i da je kosovo u srbiji. Na to sandokan misli:D
ibnIsmail
11-05-2006, 01:40 AM
to shto ima je neshto poput onoga da ima da su oni "nebeski narod",a sad mi trebamo chupat se za kosu i govorit TO NIJE ISTINA,mislim svi dobro znamo da su to priche za malu djecu,po pitanju Kosova bolje je bilo da su se posvetili nekim nerjeshenim pitanjima poput Bujanovca i Preshevske doline gdje dominira Albansko stanovnishtvo,a opet ta dva mjesta pripadaju srbiji,al ima ona svi kockari gube sve kasnije il pre tako da ce ta imaginacija koja se zove "Kosovo srpsko" natjerati srbe da se suoche sa njima nezamislivom realnoshcu,kako ti jednom reche netrebamo srpski ustav smatrati svetim slovom na papiru,istina ko gradjani ove drzhave pogodnosti u njemu trebamo podrzhat,a shto se tiche Kosova netrebamo mnogo zhuch naprezat da nam nebi puko
Birdum-Bardum
11-06-2006, 08:01 AM
Što se tiče himne, Esad Džudžević reče da ćemo mi Bošnjaci poštivati odluku da himna Srba bude ta koju su izabrali, ali će biti raspisan konkurs za himnu Bošnjaka Sandžaka, tako da ćemo uskoro i mi dobiti svoju himnu. Zar to nije divno? :) Idemo dalje.
Hvala.
fahrudin
12-09-2006, 16:47 PM
idete dalje, samo pitanje je dje i po koju cijenu ?
ibnIsmail
12-09-2006, 19:54 PM
da,idemo dalje,dok psi laju karavane prolaze
Deddha
12-09-2006, 23:47 PM
Ne dirajte ljudi salka dinamitasha, sve che nas dich u vazduh:D I to sa sve tekbirom:rolleyes:
Birdum-Bardum
12-10-2006, 15:12 PM
idete dalje, samo pitanje je dje i po koju cijenu ?
E to ne znam, to samo Allah Uzviseni zna. Znas li fahrudine i ti? Ako znas gdje idemo reci nam.
A sto se cijene tice, ne pitamo kolko kosta. Dacemo sve sto bude trebalo, insallah.
Hvala.
fahrudin
12-13-2006, 01:09 AM
Allah nece promijenit stanje jednog naroda sve dok se taj narod sam ne promijeni.
Birdum-Bardum
12-13-2006, 09:19 AM
Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni svoj odnos prema Njemu (meni se više sviđa ovakav prijevod).
U ovome, naravno, ne treba zanemariti svoj dio, dakle svoj lični odnos prema Gospodaru.
Hvala.
mu'min billah
03-09-2007, 00:18 AM
Deklaracija
--------------------------------------------------------------------------------
Budući da je Srbija višenacionalna i multikulturalna država;
Polazeći od činjenice da su Bošnjaci autohtoni narod u Srbiji;
Imajući u vidu geografske, kulturne, historijske, političke i ekonomske posebnosti multietničke regije Sandžak;
Budući da su Bošnjaci imali ključnu ulogu u očuvanju mira u Sandžaku i dali puni doprinos demokratskim procesima u Srbiji;
Zalažući se za decentralizaciju vlasti u Srbiji u skladu sa principima i standardima evropskog regionalizma, što je neophodna pretpostavka za njenu punu demokratizaciju i evropske i evro-atlantske integracije;
Ističući neophodnost jačanja demokratskih institucija kao uslova za zaštitu i unapređenje svih individualnih i kolektivnih prava građana;
Polazeći od činjenice da je za stabilnost države i društva u cjelini od ključnog značaja puna integracija svih manjinskih zajednica i naroda;
Insistirajući na dijalogu kao jedinom načinu za rješavanje svih spornih političkih pitanja;
Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, predsjednici političkih stranaka koje okupljaju Bošnjake u Srbiji (u Sandžaku), na sastanku održanom 16. oktobra 2006. godine u Novom Pazaru, usvojili su
D E K L A R A C I J U
I
Osuđujemo ignorisanje zahtjeva Bošnjaka i njihovo marginalizovanje u procesu donošenja novog Ustava Srbije.
II
Neprihvatljivo je da je u članu 1. novog Ustava Srbija definisana kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.
III
Neprihvatljivo je da Ustav nije uvažio principe i standarde evropskog regionalizma.
IV
Neprihvatljivo je da Ustav, definišući državne simbole i državnu himnu, nije uvažio činjenicu da je Srbija višenacionalna i multikulturalna država.
V
Zahtijevamo od Parlamenta, Predsjednika i Vlade Srbije da u što hitnijem roku započnu dijalog o rješavanju statusa Bošnjaka u Srbiji i statusa regije Sandžak.
U tom cilju, neophodno je formirati pregovarački tim iz reda potpisnika ove Deklaracije i drugih istaknutih ličnosti, koji će formulisati i prezentovati zajedničke stavove i zahtjeve Bošnjaka.
VI
U cilju postizanja što šireg konsenzusa svih društvenih faktora u Sandžaku, pozivamo sve organizacije, ustanove, intelektualce i druge istaknute pojedince da svojim potpisom izraze podršku ovoj Deklaraciji.
Sandokan
03-09-2007, 09:15 AM
Ja mislim da ovdje polahko treba da proradi neki ADMIN i malo procheshlja teren!!
Mnogo se goRana nakupilo.
Shto bi stojao Ugljaninov potpis tu uz potpis zelenog junaka mitka KOKA-KOLA!!??Pa josh neke stranke "SLOBODNIH PREVRTACHA" "LETACHA" I ostalih porodiljskih partija.......!!??Da ne pominjem tkzv. hadzije i hadziluke(njihove li muke).
I shta to sve vrijedi kad je onaj glavni BOSS( kartel) poslije otishao u domovinu (gore) i sve to javno popishao i odmah brzhe bolje podrzhao taj isti ustav koji je ovdje(dolje) zanijekao......
I ADMINE odmah ako neko neshto proZere ,BAN!!!!
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.