PDA

View Full Version : Izbori za odbornike u NP 2006

Emir
09-06-2006, 00:27 AM
Na regionalnoj televiziji je veceras bila emisija u kojoj je izlozen dosadasnji rad Koalicije Lista za Sandzak u Novom Pazaru.

Jedna od recenica mi je posebno ostala u pamcenju, a glasila je "Predhodnoj vlasti je potrebno 39 godina da odradi sve ono sto smo mi uradili za 4 mjeseca".

Ova recenica je dobro argumentovana cinjenicama. Gledajuci sta je sve uradjeno za kratko vrijeme nije mi jasno da li vise postoji neki izgovor da se ne glasa za ovu koaliciju.

Birdum-Bardum
09-06-2006, 08:58 AM
Ja ću, naravno, glasati za koaliciju Lista za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanina, ali smatram da ne treba spominjati opoziciju, već samo treba postizati rezultate, a ti rezultati će se vidjeti, ne mogu se sakriti. Ovo što je u posljednje vrijeme odradila Lista za Sandžak je mnogo očogledno i jasno i odrađen je ogroman posao i nadam se da će osvojiti vlast na ovim izborima i nastaviti sa poslom dalje.

Pošto je ovo politička tema, a političke teme su inače poznate kao poprište sukoba različitih mišljenja i stavova i razvijanje međusobne mržnje i strasti, zamolio bih sve one koji budu uzeli učešća u ovoj temi da ne napadaju druge i drugačije stavove i mišljenja, već da zastupaju svoje stavove i da ih objašnjavaju. Ako pak i budu napadnuti od strane nekog da to osabure, jer postoji Mderatorska ekipa koja će svaku provokaciju zaustaviti i nadam se sasjeći u korijenu.

Vrijeme je da naučimo da na jedan lijep način vodimo političke diskusije, da uvažavamo sugovornika i njegov politički stav.

Hvala.

ul_8mart_br?
09-06-2006, 11:04 AM
Gledano iz ugla biraca u NP, primarna paznja treba da se pokloni jedinstvu Bosnjaka i popravljanju ekonomske situacije u N.Pazaru. Da krenemo od ovog drugog. SDA je pokazala da je vrlo vjesta u saradnji sa republickim vlastima u Beogradu. Nije to emotivna veza, vec cisto jedna strateska igra u kojoj su povuceni pravi potezi i sto je najvaznije, nije se narod stavio na dilemu i nevjericu zbog saradnje sa profasistickim strankama. Saradnja sa republickim vlastima je donijela i donosi rezultate, i ja se nadam da ce nova skupstina bilo kakav sastav da bude nastaviti saradnju za dobrobit nasih gradjana. Jedno drugo osjetljivo pitanje jeste saradnja sa lokalnim predstavnicima Srba. Ono jeste do sada islo pod kontrolom centrala u BG, medjutim rezultati referenduma za predsjednika opstine pokazuju da gradjani srpske nacionalnosti mogu preuzeti inicijativu na lokalnom nivou. Mada je to pitanje narodne volje, ipak nije dobro u prvi plan stavljati radikalne elemente koji su nanijeli toliko stete nama Bosnjacima generalno, a poslije i samim Srbima. Neumjesno je ocekivat neku korist od bosnjacke svadje, jer nije vise moguce kao u vrijeme milosevica da se nasim gradom vlada sa jednonacionalnom orijentacijom.
Ono sto ocekujem od SDA jeste put ka ponovnom ujedinjenju naroda, trenutno mislim da je Dr Sulejman Ugljanin dostojan toj misiji. Ne praviti govor mrznje, ne baviti se drugim strankama i pojedincima i jezikom razuma pozivati na jedinstvo. Ono sto me zbunjuje jeste jaka tolerancija vrlo zastupljena u republickim krugovima prema govoru razdora pojedinih politicara iz naseg grada. Nekad pomislim, cemu ovoliki kredit, zasto neko moze na tako agresivan nacin koristiti sva moguca sredstva u izbornoj kampanji a da ga ne pitaju za racun. Nije a da ne pomislim da je to dio nekakog zajednickog plana. Cak jedan od lidera nazovi demokratske stranke (Sutanovac, DS) moze grubo da proglasi despotom jednog covjeka koji je na svoje mjesto dosao narodnom voljom. Ta koncentracija bijesa i napada na jednog covjeka na neki nacin pojacava moje ubjedjenje o planskoj aktivnosti na slabljenju stabilnosti u nasem narodu i nasem kraju.
Apelujem na sve Bosnjake, da budu na nivou svoje kulture, ne nasjedaju na provokacije i izlazeci na izbore izraze najbolje svoju privrzenost demokratiji.

Birdum-Bardum
09-07-2006, 08:38 AM
Juče kada sam, negdje oko 17h, prebacio na RTV da vidim šta ima vidjeh samo jedan plavi ekran sa ispisanim "Termin za predstavljanje SZS". Taj plavi ekran sa tim natpisom je stajao tako svo vrijeme dok je trajao taj termin u kojem se trebala preko RTV-a predstaviti Stranka za Sandžak Fevzije Murića.

Očigledno nisu htjeli da dođu na RTV. Nakon toga su se građanima putem RTV-a predstavili SRS i SPS. Predstavili su se zajedno jer su oni u koaliciji na ovim izborima.

Nadam se da će i sve ostale stranke dobiti svoj termin za predstavljanje svojih stranaka i da će te stranke iskoristiti taj svoj termin.

Dakle, eto toliko o toj priči o medijskoj blokadi RTV-a.

Dakle, u predstojećim izborima treba zaista prije svega pobjediti govor mržnje, savladati se, uvažiti političke stavove druge i drugačije političke opcije, itd.

Ako pak sa neke strane i dođe nekakav verbalni napad ne treba reagovati, a ako dođe do fizičkog napada onda se braniti žestoko i naravno biti prvi za to da se sa tim prestane.

Šta je bitno? Bitno je da narod izliječi od stratvenog gledanja i razmišljanja u politici, već da smireno i dostojanstveno razmišlja o stvarima politike.

Politika zapravo i ima za cilj rješavanje međuljudskih odnosa i definisanje života u prostoru u kojem se živi.

Dakle, u današnje vrijeme, vrijeme sukoba među Bošnjacima nije dobar bilo kakav napad na drugu političku stranku, čak iako ta druga stranka napada tvoju stranku. Treba biti konstruktivan, pokazati rezultate, govoriti o idejama, o planovima, itd.

Moram reći da mi se ne sviđaju baš oni montirani snimci koji imaju za cilj ukazati na neke negativne stvari kod "protivničke" stranke. To bih ja izbacio. Ne bih uopšte u svojem nekom političkom djelovanju obraćao pažnju na druge stranke, ponašao bih se isto kao da samo moja stranka izlazi na izbore, kao da drugih stranaka i nema.

Ja zamišljam političku borbu kao one "Igre bez granica", svi se takmiče da postignu što bolje rezultate i svi se u svojoj ekipi trude da odrade svoj dio posla, a ne bave se ometanjem onog suparnika pored sebe.

Dakle, treba gasiti strasti, mržnju i tenzije među Bošnjacima, a nikako dolivati ulje na vatru.

Hvala.

Emir
09-08-2006, 16:11 PM
Petak je... danas je bila dzuma... mubarek dan

Inshallah da nam Allah ukabuli dzumu, iako je danasnja hutba bila ispolitizovana u svim dzamijama koje su pod okriljem IZ. Zalosno je sto neki ljudi koriste dzumu da bi u izbornoj cutnji pljuvali na odredjene politicke stranke. Ovo se ne moze nazvati slucajnoscu, to je bio totalno isplaniran korak koji je imao za cilj da se ili narod istera iz dzamije ili da se na jos jedan podao nacin opljuvava jedan musliman.

Inshallah da nas Allah uputi na pravi put i da se ovakve stvari nikada vise ne ponavljaju, dzuma je nedeljni bajram za svakog vjernika i ljepota ovog dana treba da se oseti kod svakog vjernika i ne smije se dozvoliti da neko iz svog hira kvari ovaj lijepi dan i tera vjernike da zazale sto su dosli na dzumu.

ibnIsmail
09-08-2006, 20:14 PM
ko ti je kriv,shta cesh tamo,nishta sad nekukaj

ul_8mart_br?
09-08-2006, 23:56 PM
Malo je zla sto se uvuklo u nas narod nego je samo trebalo jos politika da udje u dzamiju a vjera da se uzme koristit u politiku. Pejgamber a.s. u jednom hadisu je rekao:
"Koriscenje znanja i ibadeta za dunjalucke svrhe sigurno vodi u fitnu."

Sandokan
09-10-2006, 00:26 AM
Prognoza izbora:
SDA 26 odbornika
Srbi(svi zajedno)10-12
sdp oko 10
ostale partije mozhda 1,2 odbornika.
szs i sa mislim da vishe neche postojati poslije ovih izbora.

Dzeno
09-10-2006, 20:50 PM
Neznam draga braco i cijenjene sestre.Ovo ubistvo koje se dogodilo danas je prava katastrofa.:mad: Kad cemo mi Bosnjaci jednom za sva vremena da prestanemo sa ovakvim glupostima.Mi treba da budemo samo jedna strankA A NE PODJELJENI NA MILION............................................ .........................................:eek:

ul_8mart_br?
09-10-2006, 21:26 PM
Za naseg poginulog sunarodnika Ruždiju Durovića od Allaha rahmet, porodici glava da je zdravo, a ranjenom Sulejmanu Durović zelim sto brze ozdravljenje. Halalite, nemam vise sta da kazem, Allah da nam pomogne kao narodu.

resko
09-10-2006, 23:32 PM
selam alejkum
da mu ALLAH dragi podari dzenet

Sandokan
09-11-2006, 00:42 AM
Prognoza izbora:
SDA 26 odbornika
Srbi(svi zajedno)10-12
sdp oko 10
ostale partije mozhda 1,2 odbornika.
szs i sa mislim da vishe neche postojati poslije ovih izbora.
Shta da kazhem poslije ovog podmuklog ubistva.Zhao mi shto sam ovo gore i pogodio poslije ovakvih ludaka koji na bilo koji nachin pokushavaju da se domognu vlasti,a prochitani su!
B92 ,zhalost!

Emir
09-11-2006, 02:12 AM
Da mu Allah da Dzennet inshallah, i njegovoj porodici sabora.
Vrlo je tezak dan bio danas. Pun nekakvog emotivnog naboja od samog jutra. Cudna je bila tisina koja se osecala do posle podne. Medjutim videvsi da kakva je situacija sto se tice glasanja suprotna strana je pokusala da ponisti izbore raznim smicalicama i provokacijama.
Nazalost jedan covjek je morao da plati svojim zivotom ovu pobjedu.
Veliku gresku je napravio jedan covjek koji je u petak zapecatio svoju sudbinu sto se tice javnog zivota i pokazao svima svoje pravo lice.
Sada mi padaju na pamet rijeci jednog hrabrog covjeka koji je poslije ovih tekstova trazio od imama jedne dzamije da se izvini i da objasni zasto je citao onaj tekst i na taj nacin pravio razdor i netrpeljivost u narodu, rekao mu je da ce iz tog teksta izaci veliki belaj i da se nece zavrsiti samo na tome... Nazalost bio je upravu.

NEPONOVILO SE

Lista za Sandzak ponijela ubedljivu pobjedu u Novom Pazaru i Sjenici

Birdum-Bardum
09-11-2006, 09:40 AM
Da Allah dž.š. mojem prijatelju i komšiji Ruždu podari džennet i deredžu šehida, njegovoj porodici sabura, a nama Bošnjacima izvlačenje pouke iz ovog i bilo kojeg drugog događaja kod nas i u svijetu. Amin.

Hvala.

Emir
09-11-2006, 14:39 PM
Dzenaza ce krenuti od kuce rahmetli Ruzda i klanjace se na platou ispred hotela Vrbak.

Uhapsen je Ismet Derdemez kao jos jedan ucesnik u ubistvu Ruzdije Durevica.

Sandokan
09-12-2006, 00:57 AM
Danas se cijeli grad oprostio od velikog choveka koji ide direktno u Dzenet!Shehid.

Birdum-Bardum
09-12-2006, 08:24 AM
Ja ne pamtim veću dženazu u Novom Pazaru od ove. Šehid, inšallah.

Hvala.

Sandokan
09-12-2006, 09:58 AM
Sada treba raditi i samo raditi.Ova pobjednichka koalicija treba da dokazhe narodu da je Ruzhdo bio na pravoj strani i da nije poginuo uzalud.
Dalji koraci SDA treba da idu ka HITNOM smjenjivanju nach. pol.uprave u N.Pazaru (koji josh one bombe nije rjeshio) i smjenjivanju Muftije koji je umjesto da smiri narod i ostane neopredijeljen direktno ushao u kampanju protiv Dr. Sulejmana Ugljanina.

Birdum-Bardum
09-12-2006, 10:17 AM
Vrlo je vjerovatno da će Lista za Sandžak pokrenuti peticiju za smjenu Muftije i poslati je Reisu na razmatranje. Ovo je nezvanično, a vidjet ćemo šta će biti. Ovog puta je Muftija istupio žestoko. Narod je revoltiran, ne samo ovim događajem, već i inače njegovim ponašanjem i obavljanjem muftijskog zvanja. Ovo je samo prelilo punu čašu. Bil hair. Vidjet ćemo šta će biti.

Važno je samo da sve bude rađeno mirno, bez galame, svađe i kršenja zakona i Statuta IZ, jer bi to bilo rušenje institucije, a ne smjena Muftije, što bi bilo negativno po nas kao Bošnjake.

Čak i da ne bude smijenjen treba mirno nastaviti i raditi i ne obraćati pažnju na Muftiju. Nadam se da će Lista za Sandžak nastaviti sa ovim tempom rada kakav je do sad bio i da će na sljedećim izborima (a bit će kada se usvoji Ustav Srbije) ponijeti još ubjedljiviju pobjedu od ove sada i da će neke negativne elemente iz političkog života Sandžaka otjerati u prošlost.

Hvala.

fingersbroken
09-12-2006, 14:18 PM
Sto se mene tice ja bih prvi tu peticiju potpisao, ali se bojim da bi takva peticija ili postupak SDA dovela do burne reakcije svih koji su protiv SDA, a posebno onih koji pretsavaljaju najjacu podrsku muftiji a na ciju se podrsku itekako debelo oslanja.. Ne moram da imenujem o kome se radi, ali moram reci da su neki iz te skupine vec na nekim medijima izlazili sa otvorenim pretnjama nasilja izjavama tipa "za ovo se gine" i tako to. Uz to bi priskocili da priliju ulje na vatru svi oni koji su protiv Sulja. I misljenja sam da bi iz tog razloga izbegli da glasaju oni koji su svesni sta mogu da izazovu. Muftija bi siguran sam bio spreman na sve samo da odbrani fotelju. Vidjeli smo da je vec politiku uveo u dzamiju i direktno je krivac dizanju tenzija u vreme kad tenzije je morao da smiruje. Umesto hutbu da iskoristi kao mjesto gdje ce poucit ljude kako stvari da ne rade, on im jos fitilj potpali tako sto nasumicno optuzuje i to na mjestu gdje mesto optuzbama i politici nije. Zednima senzacije i slepima za istinu to naravno nije smetalo, ali svakog iskrenog muslimana je srce bolelo u sta se dzamija, sveto mesto, pod muftijistvom sandzackim pretvorilo. I naravno, upravo zbog toga i volim Pazar, narod je prepoznao i pravdu i nepravdu i stao na stranu sehidsku i ispratio zrtvu, ispratio covjeka ciji je zivot uzet da bi nam mozda svijest povratio. Molim Allaha dragog da njemu podari dzennet, a nama podari malo pameti pa da istinu od neistine bolje vidimo, i da iluzije i zamke cafirske bolje prepoznajemo.
Amin.

ul_8mart_br?
09-12-2006, 15:42 PM
Muftija je oslabio dodatno svoju poziciju svojim angazmanom u politici, posebno zadnjim neodgovornim politiziranjem dzuma-namaza, ovdje mislim na poziciju u ocima naroda. Jedan od kljucnih razloga za tesku situaciju u nasem gradu i jeste odsustvo duhovne poluge koja bi se trebala ogledati najprije u islamskoj zajednici. Ta ista institucija bi trebala biti mjesto mirenja i susreta naseg naroda, mjesto sa koga cujemo glas koji dopire do nase savjesti, koji smiruje strasti. Nismo imali tu srecu da na njenom celu bude iskusan i cijenjen lider u cijem intelektualnom sklopu zivi duh nasih starih muslihuna i covjek kom je prvom od svih nas vaznije da ostanemo jedinstveni.
Peticija ili ne, u prakticnom smislu Muftijin kredibilitet je dozivio veliku eroziju u ocima naroda. Ovdje bih se slozio sa Fingerom, da peticija moze biti kontraproduktivna, jer koliko god da je on oslabio svoju poziciju u narodu za isti stepen je ojacao "poziciju" u ocima dusmana, koji u njegovom angazmanu na politickom planu mogu vidjeti vrlo vrlo pogodno tlo za dalju svoju djelatnost. Ta Muftijina slabost him sigurno nije promakla. U sljedecem periodu mozemo ocekivati dalju njegovu marginalizaciju na lokalnom nivou koji ce on probati da kompenzira aktivnijom saradnjom sa pojedinim republickim institucijama.

Emir
09-12-2006, 23:52 PM
Evo upravo gledam na RTV-u reportazu o covjeku koji je bukvalno zapaljen. Covjek je vozio biciklo i odjednom osetio smrad i ugledao vatru. Kada su ugasili vatru i kada je stigao u bolnicu receno je da smrdi na benzin.

Covjek kaze da nikad nikom nista loshe nije ucineo. Jedino sto bi moglo da bude je sto je clan SDA.

Na RTV-u je takodje prikazano kako clan DS-a na predizbornom skupu sdp-a kaze "Nema vise Selam alejkum i bujrum"

Sandokan
09-12-2006, 23:57 PM
To je bio chovek iz OTPORA!
Srdjan.

Birdum-Bardum
09-13-2006, 09:46 AM
Peticija je jedna sasvim normalna i civilizovana stvar. Peticiju potpisuju oni koji se slažu sa njom, a ne potpisuju je oni koji se ne slažu i to je sva filozofija peticije. Ako bi neko pokušao peticiju da ugrozi, da je minira, zaustavi, takav postupak bi bio nedemokratski i još gore bi udarilo na poziciju onih koji se sa tom peticijom ne bi složili.

Peticiju može pokrenuti ko hoće. Može običan građanin, može institucija, bitno je hoće li se narod potpisati ili neće. Ako bi većina naroda izjasnilo se da je za smjenu Muftije, onda bi to njegov problem bio što bi on protiv narodne volje djelovao i što bi takvo njegovo ponašanje doprinijelo jačanju jaza između njega i naroda.

Dakle, ništa to strašno nije, a ako bi neko koristio nasilje zato što mu se peticija ne sviđa onda bi taj i takav bio zločinac ili eventualno terorista, pa bi takav trebao biti eliminisan iz društva uopšte.

Pored toga primjetno je da muslimani Novog Pazara i Sandžaka nisu upoznati sa načinom funkcionisanja Islamske Zajednice, načinom odabira Sabora, Muftije, itd. Trebalo bi narod javno, putem medija, informisati malo više o radu i funkcionisanju IZ, o Statutu te institucije, o tome kada su izbori i kako funkcionišu i kakva je uloga svakog muslimana u tim izborima.

Na taj način bi kod naroda bila podignuta svijest o njihovoj, odnosno našoj islamskoj instituciji i tako bi se narod bolje i aktivnije uključio u rad i funkcionisanje te institucije.

To što neko prisvaja instituciju i ne dozvoljava da se narod miješa i pita u vezi te institucije, to je njegov problem, ali treba znati da ta institucija nije ničije privatno vlasništvo, već je to instucija koju je narod osnova da bi služila upravo tom narodu, a ne nekom ko misli da je to njegovo privatno vlasništvo.
Ako se neko tako ponaša onda je to mafija, jer mafija je ta koja prisvaja institucije i svakog ko pokuša da tu instituciju vrati narodu pokušavaju likvidirati, uništiti, itd.

Ne vjerujem da bi se oni usudili da toliko protiv naroda odu, mada je za očekivati.

Hvala.

fingersbroken
09-13-2006, 11:38 AM
Sto se mene tice ja se u potpunosti slazem sa kolegom iz ul osmi mart. Uloga muftije bi trebala da bude prevashodno duhovna, a na nasu zalost on cini da svu duhovnu tradiciju iz sandzaka protera. On se bavi politikom i svim dunjaluckim stvarima a onim sto nam je najpotrebnije, a to je mudrost nasih svetinja i nasih velikana, on u najvecu ruku ili zapostavlja ili suzbija ili pak koristi samo ako moze da bude korisno u dunjaluckim stvarima. A upravo je to najgore: covek je veliki dunjalucar i samoljubac. Sve radi iz licnog interesa ili niskih interesa, ili politike, ili dunjaluka, a to nikako ne valja. Ne valja za nas. Siri se smutnja. I naravno imace podrsku vehabija, i naravno imace podrsku ostalih supljih dunjalucara. A najgore je sto sad ide Rasimovim stopama pa jaca podrsku sa republickim vlastima onda kad gubi podrsku medju svojim narodom. Samim tim jaca i razdor medju nama.

Peticija bi bila dobar pokazitelj, i bas bi bilo dobro da se i on zamisli, pa makar ga na to mi naterali. A ne bi valjalo da mu se svide rezultati, tj da kojim slucajem budu u njegovu korist jer ce jos vise da se uzoholi, al tad bi sami mi sebi bili krivi.

I u pravu je bb u potpunosti: mora narod da ima uvid i shvatanje delovanja islamske zajednice. Danas to sve funckionise potpuno komunisticki, a ne bi smelo da bude tako.

Eto vec odmah moram da dodam, najnoviji zijan muftije: u blicu U RUBLICI POLITIKA, muftija opet osudjuje Sulja. Ja se zapitam: dal ovaj covek ima mere i dal on zna koja je njegova funkcija??? On na drzavnom nivou siri nase probleme u zelji da ojaca sebi poziciju. Ista stvar koju je i Rasim radio. Stvarno tuzno.

ul_8mart_br?
09-13-2006, 11:50 AM
"Ugljanin odgovoran za nasilje"

13. septembar 2006. | 07:27 | Izvor: Blic
Novi Pazar -- Muftija sandžački Muamer Zukorlić kaže da je Sulejman Ugljanin odgovoran za situaciju u Novom Pazaru.

"On je odgovoran za sve što se u Novom Pazaru dešava godinama, on želi da instalira jednoumlje u Sandžaku. Dok nije imao partnere u Beogradu nije imao snage da javno kaže tako nešto, sada misli da je dovoljno jak", kaže Zukorlić za Blic.

"Sulejman Ugljanin je pokazao u izbornoj proceduri da politički konkurenti nisu predstavljaju problem. Kada ih pobedi regularno, onda ih je porazio, a kad ne uspe regularno, pokrene kriminalce koji obezbede atmosferu da se sve završi incidentima, a to bude prilika da on opet izdizajnira neku svoju vrstu pobede", rekao je muftija sandžački.

Ugljaninov sukob sa Islamskom zajednicom Zukorlić objašnjava činjenicom da Ugljanin više nema protivnika za definitivno sprovođenje jednoumlja i da je jedini zid ispred njega Islamska zajednica, na čelu s muftijom. "On ne preza da manipuliše najosetljivijim stvarima. Čak je od dženaze rahmetli Ruždije Durovića napravio političku paradu. Porodica Durović je prvo napisala na smrtovnicama da će dženaza biti obavljena u Hajrudin-džamiji na Paricama i uplatili su za verske usluge i tražili imama. A posle neke osobe dolaze da povuku uplatu. Došao je politički nalog od Ugljanina da nema smisla sprovoditi uobičajeni verski obred već je želeo političku demonstraciju. Taj verski obred je predvodio bivši verski službenik koji je delinkvent i koji je bio Ugljaninov čovek koji je trebalo da ruši Islamsku zajednicu iznutra, to je poznato Novopazarcima. Ugljanin želi da Islamsku zajednicu stavi pod svoju kontrolu i pretvori je u svoj politički servis koji bi mu obezbedio doživotni politički opstanak", kaže Zukorlić.

G.Zukorlic je odlucio izgleda da igra na sve ili nista.
Posto je svoju odgovornost za zaostravanje situacije pred izbore "prebacio" na dr Sulejmana Ugljanina kaze, citiram, "on sada misli da je dovoljno jak". Kako su demokratski izbori pokazali da iza lidera SDA stoji oko 30 hiljada gradjana N.Pazara, vrijeme je da saznamo ko stoji iza g.Zukorlica. Medjutim on u nastavku kaze da iza njega stoji IZ, odnosno mi muslimani: "jedina IZ na celu sa mnom stoji ispred Sulejmana Ugljanina, koji hoce jednoumlje. Ako bi je stavio pod svoju kontrolu(IZ) onda bi sebi obezbjedio dozivotni politicki opstanak".
On otvoreno nudi sebe za borbu protiv SDA, kaze ja sam jedini koji je ostao, drugi su porazeni. Ako mene pustite, sve je svrseno. A kome ovo govori? Pa svima koji ne vole SDA, tj legalno izabranu vlast, tj volju naseg naroda, i od kojih se nada da ce mu sacuvat poziciju. Ovo je covjek koji sebe smatra duhovnim vodjom ovog naroda!!!
Red je da se vidi koliko stoji dzemat iza njega, sta rece ti BB, kakvi su mehanizmi izbora u IZ ?

Emir
09-13-2006, 12:15 PM
Evo u kuriru pise kako muftija kaze da su vjernici uz njega i da jedino Dr Sulejman Ugljanin ne moze da pobjedi vjernike. Znaci svi mi smo cafiri i munafici.

Evo i teksta
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2006/septembar/12/V-02-12092006.shtml

evo i izjave muftijine
"- Ugljaninu je krivo što je uspeo da pobedi sve političke protivnike, ali ne i IZ Sandžaka, njene imame, ustanove, organizacije, vernike... Ali, najveću odgovornost za dešavanja u Sandžaku snosi Beograd, koji je svaki put štitio jednu ili drugu političku partiju unoseći jednoumlje. Mi ćemo i dalje biti kao Kongo, Zair ili Bangladeš, gde se vlast shvata kao nasledstvo koje se više nikada ne sme izgubiti - kaže muftija Zukorlić."

ul_8mart_br?
09-15-2006, 01:00 AM
G.Zukorlic je pokupio mesihat i odrzao sjednicu, posto su potvrdili svoje politicke stavove u kojima osudjuju Listu za Sandzak, inace pobjednika lokalnih izbora u Novom Pazaru i Sjenici, izdali su saopstenje u kojem na jednom mjestu kazu:
"Mešihat odaje priznanje imamima i aktivistima IZ koji su pokazali odlučnost da odbrane jedinstvo islama, Islamske zajednice i muslimana".

Ovo mi lici na proglase komunistickih partija svojevremeno, "kad zaskripi";
Centralni komitet odaje priznanje komunistima i aktivistima partije koji su pokazali odlucnost da odbrane jedinstvo partije, drzave i komunista. Milosevic je bio car za ovu vrstu proglasa, sjecam se dnevnika po sahat vremena te podrske ovog CKKPa, te onog SUBNORa, te tog SSRNa, te OURa...:)

Maestral
09-15-2006, 02:59 AM
Taj verski obred je predvodio bivši verski službenik koji je delinkvent i koji je bio Ugljaninov čovek koji je trebalo da ruši Islamsku zajednicu iznutra, to je poznato Novopazarcima.

O kojem vjerskom sluzbeniku je ovdje rijec?

Ja mislim da je ovakav potez i ovakva dzenaza bez ucesca muftijine firme, nesto sto je po muftiju vrlo opasno, a jer mu zadire u njegov biznis i prihode.
Mislim da se muftija opasno uplasio da clanovi SDA (a to je 80% muslimana iz Pazara) ne pocnu bojotovati usluge njegove firme. Zato je ovako i reagovao - optuzujuci Ugljanina.

Kada bi se sa ovakom praksom nastavilo jos neko vrijeme, muftija bi ili kapitulirao ili sasnuo.

fingersbroken
09-15-2006, 04:53 AM
Muftija je vec posegnuo za politickim, i nadasve komunistickim metodama. Ako mu se zadrma stolica valja ocekivati da ce se jos vise odreci praksi koje dolice islamskim verodostojnicima, i krenuti koracima dunjaluckima: protiv muslimana i svojeg naroda u odbranu stolice i licnih interesa!!!

Stvarno je apsurd da nas "duhovni vodja" protiv naseg, naseg jedinog, naroda prica na drzavnom nivou i optuzuje nasred dzamije a isto tako dusu puni dusmanima tako sto nase probleme na razglas objavljuje. Pa zamislite samo da mi nismo u stanju da cujemo probleme iz opstine leskovac, ili cacak, ili kragujevac, gdje vecinom srbi zive, jer oni probleme sami medju sobom rijese. A mi? Mi cijelom Srbiji, preko muftije i Rasima, izvestavamo kako se medjusobno ne podnosimo i svadjamo i mrzimo. A zasto? Jer Rasim i muftija hoce fotelje, i nista drugo ih ne zanima. Sad to lici na deciju igru: MAMAAAA MAAMAAAA, SSENAD MI POKUPIO SVE IGRACKE, UBIIIIIII GAAAAAAAAA!!! I onda mama dodje i ishiba senada. Jel taj scenario hoce muftija? A majka mu je beograd i politika beograda. Sram ga bilo i sram ga one parohijske brade bilo.

Birdum-Bardum
09-15-2006, 08:44 AM
Zamolio bih Administraciju da iz posta fingersbrokena izbaci riječ "parohijske", jer je nedolično tako nešto reći za jednog muslimana.

I nadalje bih zamolio da se ovoj temi ne prilazi sa emocijama, već smireno i staloženo uz dovu da, ako Muamer Zukorlić griješu, mu se Allah Uzvišeni smiluje i izvede na paravi put. Dakle, ne smijemo sebi dozvoliti da upadnemo u mržnju prema jednom muslimanu, ma kakav on bio. Naravno, ne smijemo biti slijepci i naivci koje svako može izmanipulisati, ali ne smijemo dozvoliti, zbog nas samih i našeg puta ahiretskog, da nas obuzme strast, srdžba i ne daj Bože mržnja.

Sve fino, polako, trezveno, uz muhabbet, razmjenu mišljenja, itd. Sve će se riješiti. I najgori se može popraviti.

Sinoć sam gledao Muamera Zukorlića na B92 u emisiji Poligraf i mogu reći da je krenuo na sve ili ništa. Na otvorenu borbu protiv Dr. Sulejmana ef. Ugljanina.
Kada ga je voditeljka upitala kako to da ste protiv Dr. Sulejmana Ugljanina kada ga je on na to mjesto postavio i podržavao i kada je on sam bio među prvima u SDA-u, on je rekao da ga Sulejman Ugljanin nije mogao podržavati jer je bio u izgnanstvu, time želeći valjda reći da je imao podršku u narodu. Hmmm... Nadalje, kazao je, da kada je Dr. Sulejman ef. Ugljanin došao iz "izgnanstva" htio je da Islamsku Zajednicu stavi pod BNVS (Bošnjačko Nacionalno Vijeće Sandžaka), a on to nije dao, jer je, kako on vjeruje i misli i shvata stvari Islamska Zajednica glavna institucija i historijski i bilo kako ima pravo na to da IZ bude vrhovna institucija Sandžaka.
Ja sam to shvatio kao da je rekao, ja sam htio da budem glavni, ali to Sulejman Ugljanin nije dao i pošto ja ne mogu biti glavni ja sam onda okrenuo leđa od njega.

Naravno prevashodni cilj u to doba je bio da se IZ otme iz ruku komunista i da se vrati narodu, Bošnjacima. Za to je odabran Muamer Zukorlić kao mladić koji je tek završio školu islamsku i kao mlad i nov, neiskaljan, da preuzme dođenje IZ. Međutim, on umjesto da timski radi sa onima koji su to sve započeli, on okreće leđa i postaje blizak sa Hajrom Tutićem koji je i bio vođa komunističke IZ.
Vrhovni organ u IZ je Sabor, Hajro Tutić je trenutno predsjednik Sabora na nivou Sandžaka i ne smeta mu da bude sjenka Muamerova, jer tako nije isturem i ako bude stani pani nastradaće Muamer Zukorlić, a ne on.

Najbolje bi bilo da Muamer Zukorlić sam napusti funckiju Muftije, jer je očigledno da je kod naroda izgubio, a i dalje gubi, autoritet i da više nije u stanju da vodi IZ, osim da izaziva još veći razdor i sukobe među Bošnjacima.

Mislim da bi najbolji za tu funkciju bio Hasib ef. iz Altun alem džamije.

Naravno, veoma je važno da se muslimani aktivno uključe u rad IZ i da se informišu o tome kako IZ funkcioniše i kakvo je ustrojstvo IZ.

Mi ćemo se ovdje, na ovom Forumu, inšallah, potruditi da naše članove informišemo o tome šta je to IZ, kako funkcioniše, šta je to Muftija, kako se bira, kako se smjenjuje, šta je to Sabor, kako se bira, koja je funkcija Sabora, šta je Medžlis, šta Džemat, itd.

Sve ove definicije mogu se naći u Statutu IZ BiH na koji se i poziva IZ Sandžaka, tj. to je Ustav za IZ Sandžaka.

Dakle, muslimani se moraju aktivnije uključiti u rad i život džamija i IZ i da se upoznaju sa situacijom, šta se to tamo dešava i može i se šta učiniti na popravljanju tih stvari.

Bošnjačko Nacionalno Vijeće Sandžaka (BNVS) je prekinulo svaki odnos sa IZ sve dok je na čelu te institucije Muamer Zukorlić. To znači da BNVS ne priznaje više Muamera Zukorlića za Muftiju.

Pošto je za mene glavna institucija Bošnjaka Sandžaka upravo BNVS na čelu sa Dr. Sulejmanom ef. Ugljaninom, to znači da ni za mene Muamer Zukorlić više nije Muftija.

U potpunosti podržavam sve odluke Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća.

Hvala.

Sandokan
09-15-2006, 10:24 AM
Ovaj muftija je odavno izgubio svoj kredibilitet i mora da ode pod hitno!
Sultan Sulejman -VELICHANSTVENI!

Emir
09-15-2006, 10:44 AM
Ne znam da li da idem na dzumu u neku dzamiju koja je pod muftijskom kapom ili u Mur ili u Altun Alem. Heh, tesko da ce muftija uspjeti da se suzdrzi da ne napadne nekim saopstenjem.
I ne znam kako da reagujem ako napadne. Da li je najbolje da lijepo svi ustanemo ili da se trpimo i srdimo...?

Emir
09-15-2006, 11:15 AM
Mislim da je Finger upravu.. bilo bi bolje da nastavimo u temi koja se odnosi na IZ http://www.sandzak.co.yu/forums/showthread.php?p=7856#post7856

Birdum-Bardum
09-15-2006, 11:15 AM
Najbolje ti je da odeš ili u Mur ili u Altun alem džamiju. Tamo si bezbjedan, inšallah. A ako odeš tamo gdje misliš da će biti neko obavještenje za javnost od strane Muamera Zukorlića onda budi spreman da izdržiš do kraja. :)

Hvala.

ul_8mart_br?
09-15-2006, 12:48 PM
Mislim da je Finger upravu.. bilo bi bolje da nastavimo u temi koja se odnosi na IZ

Kamo srece da upste nismo primorani da raspravljamo o IZ, niti u ovoj niti u bilo kojoj drugoj temi. Poslije ovog Strumpfovog posta pogledao sam postove u ovoj temi i vidio da smo najvise raspravljali o IZ, odnosno covjeku koji se nalazi na njenom celu. Cak ne pominjemo ni R.Ljajica i njegove aktivnosti da se poniste izbori u kojima je porazen. To je valjda iz razloga sto posvjesno g.Ljajica vidimo kao politicara, tj onog kome narod presudjuje, a znamo kako je narod presudio. Tesko onom politicaru koji se sa narodom svadja.
Medjutim, slucaj g.Zukorlica je specifican, on je nosen svojim pogresnim politickim procjenama neskriveno i agresivno uletio u izborni proces i sad muku muci da se spasi. Nije spreman da prihvati da plati cijenu koja je normalna u ovakvim situacijama vec daljim zaostravanjem pokusava da pobrka odgovornosti. U temi o sjenickom refrendumu ja sam iznio isjecak iz govora g.Sutanovca, podpredjednika DS:
"...on je rekao da je i pre referenduma bilo nagoveštaja da će Lista za Sandžak učiniti sve da se usprotivi pobedi Zornića "koja je početak kraja despotske vlasti Sulejmana Ugljanina u celom Sandžaku".
Na stranu rezil i debakl g.Sutanovca, cini mi se da sam ovo cuo nekoliko puta od g.Zukorlica, nesto kao dr Sulejman Ugljanin hoce apsolutnu vlast u NP aman ja stojim na tom putu, sto navodi da je horan da igra ulogu zrtve i cilja na mracne krugove u DS racunajuci da bi uz njihovu pomoc mogao nastaviti svoju puteshestviju. Mada cini mi se da je on dovoljno u politici da zna da politicari zrtvuju lahko pojedince koje ne mogu da nose. A ja mislim da DS nece ulaziti u rizik da totalno izgubi svoj kredibilitet u Sandzaku zbog avanture g.Zukorlica, imajuci u vidu rezultat izbora u NP i Sjenici, i totalnu kompromitaciju funkcije koju je obavljao g.Zukorlic. Odluku DS vjerovatno cemo brzo vidjeti.
Ovo o cemu sam govorio je politicka strana uklanjanja g.Zukorlica sa funkcije sandzackog Muftije. Tehnicku stranu koja je manje vise definitivno na njegovu stetu mozemo da nastavimo u temi o IZ.

ul_8mart_br?
09-17-2006, 23:45 PM
Samo je bilo pitanje vremena kad g.Zukorlic postati omiljeni lik u intervjuima raznoraznih novina i TV. Svaka iz svog ugla se trka da uzme od njega jos po koju rijec razdora, a on boreci se za opstanak i ne vidi u koji rezilik je uletio. Pazite ove njegove rijeci u novostima:

Su­dar sa Uglja­ni­nom je, ka­ko če­sto is­ti­če­te, i kon­cep­tu­al­ne pri­ro­de.
- To su dva kon­cep­ta, dva sve­to­na­zo­ra raz­li­či­ta i u su­štin­skom i u me­to­do­lo­škom smi­slu. On funk­ci­o­ni­še ta­ko što oku­plja lju­de is­klju­či­vo na osno­vu ko­rup­ci­je. Da­kle, u pi­ta­nju je je­dan pot­pu­no kri­mi­nal­ni kon­cept. U su­šti­ni to je je­dan ban­dit­ski si­stem ko­ji tre­nut­no mo­že da za­bli­sta, a du­go­roč­no ne mo­že da se odr­ži. Na­su­prot sve­mu ovo­me, Islam­ska za­jed­ni­ca gra­di si­stem ko­ji je ba­zi­ran na mo­ral­nim vred­no­sti­ma i ube­đe­nju da po­sto­je ne­ke stva­ri za ko­je se mo­ra­te žr­tvo­va­ti za do­bro­bit svog na­ro­da: u du­hov­nom, mo­ral­nom, obra­zov­nom i sva­kom dru­gom smi­slu.

Zamislite da je ovaj covjek bio najveci protivnik dr Sulejmanu Ugljaninu na izborima, pa cete reci; sto je mnogo mnogo je! On se toliko izgubio da stavlja jednog stranackog lidera u istu ravan sa sobom i uporedjuje svoje aktivnosti sa radom legalno izabrane narodne vlasti. I onda vrhunac njegove otudjenosti od vremena i prostora:

Šta bi­ste po­ru­či­li zva­nič­nom Be­o­gra­du?
- Ape­lu­jem na vlast da ne ra­ču­na ozbilj­no na Su­lej­ma­na Uglja­ni­na kao ne­ko­ga ko mo­že odr­ža­ti sta­bil­nost u San­dža­ku. Kon­kret­no: po­dr­ška Uglja­ni­nu zna­či de­sta­bi­li­za­ci­ju ovog pro­sto­ra, a iz de­sta­bi­li­za­ci­je se mo­že sva­šta iz­ro­di­ti.
On poziva republicke vlasti da uskrate podrsku jednoj legalnoj izabranoj lokalnoj samoupravi, tacnije receno da uklone tu vlast. Cak se usudjuje da priprijeti izmedju redova, pominje neku destabilizaciju i svasta jos sto se moze izroditi iz toga!!
G.Zukorlic dakle salje znak odredjenim krugovima da je spreman i na druge vidove aktivnosti osim verbalnog prepucavanja, i da se na njega moze najozbiljnije racunati!

Tokom zadnjih dogadjaja oko izbora u NP, u moru komentara i razglabanja mnogi su optuzili vladu da je kriva za to sto se dogadja. To su u stvari protivnici LZS maskirani u razne demokrate, NVO, itd.., ljudi koji traze da se vlada odrekne saradnje sa najvecom politickom opcijom u nasem kraju. To ne prolazi naravno, ali ako cemo traziti odgovornost vlade, sad je pravo vrijeme o tome razmisljati. Vlada bi trebala nastaviti punu podrsku i saradnju sa izabranom vlasti u N.Pazaru i uciniti korake na suzbijanju bilo kakve aktivnosti na raspirivanju napetosti. Ako vlada i sistem budu dozvolili najprimitivnije politiziranje najvece duhovne institucije Bosnjaka u Sandzaku i jeftino ucjenjivanje "pregazenih" pojedinaca, onda ce izaci tacne sve one teorije zavjere o sistemskom izazivanju sukoba u Sandzaku.

Emir
09-18-2006, 08:38 AM
Kada vidim ovakve izjave od naroda sa ulice iznerviram se i osetim neki pritisak od muke. Kada vidim ovakvu izjavu od nekog ko bi trebao da bude nas primjer i predstavnik Islama onda se jos mnogo gore osjecam.
Prvo zato sto ocekujem da neko ko je dosao do pozicije muftije treba da bude dusevno jak covjek i da nije povodljiv strastima, a da ne govorim o zavadjanju naroda ili laganju i blacenju covjeka koji je mnogo znacio svima nama.
Ako neko ne voli politiku SDA onda neka lijepo glasa za drugu ili neka nam kaze za mahane da ih ispravimo, a ne da mu jedini cilj bude unistenje SDA i blacenje njenog lidera.

Osjecam da je jedini motiv vecine ljudi koji nisu za SDA obicna mrznja prema njenom lideru.

Da nam se Allah smiluje i da nas ujedini inshallah pod jednom zastavom a da tu zastavu nosi jedan covjek koji je i do sada nosio. Inshallah da dodje vrijeme da mogu sa ponosom da kazem "Idem na bajram namaz da klanjam za muftijom".

Birdum-Bardum
09-18-2006, 09:01 AM
...covjeka koji je mnogo znacio svima nama.

Ne samo značio, već i dalje znači mnogo svima nama.

Hvala.

fahrudin
09-18-2006, 15:14 PM
onaj ko ubije jednog muslimana kao da je ubio citav svijet a onaj koji spasi jednog muslimana kao da je spasio citav svijet.

najdostojniji za vladare su oni medju vama koji ne zude za poziciju.

dal bosnjaci pazarskog kraja razmisljaju kakvu sliku o sebe ostavljaju kod ostalih muslimana?

Emir
09-18-2006, 15:17 PM
@BB
Pogreska moja

@fahrudin... Heh, kod nas ratove vode izmedju sebe, a ti pitas da li se razmislja kakvu sliku u sebi ostavljaju kod ostalih muslimana....

ul_8mart_br?
09-20-2006, 00:32 AM
http://www.photo-host.org/img/076192bbb2.jpg

Emir
09-20-2006, 01:08 AM
No comment

Maestral
09-20-2006, 01:12 AM
A jes ga dobro (tacno) nacrtao, ma odmah se prepoznaje ko je na slici.

Svaka cast "ulice ispod pijace"