View Full Version : Savjeti
Birdum-Bardum
10-10-2006, 10:47 AM
Ovdje možemo pisati savjete članovima Foruma o radu i funkcionisanju samog Foruma.
Dakle, ovdje će se pisati savjeti koji nisu pokrenuti direktno nekim pitanjem, već su jednostavno u formi informacije, odnosno informisanja članova Foruma.
Kao svaki drugi Forum i ovaj Forum ima mogućnost međusobnog dopisivanja putem PM-a, odnosno privatnih poruka.
PM sanduče na ovom Forumu je definisano tako da je podijeljeno u dva direktorijuma:
1) Inbox i
2) Pošalji članke
U direktorijumu inbox se skladište sve poruke koje su dolazeće ka vama, a u direktorijum Pošalji članke se skladište poruke koje su odlazeće (od vas ka onima kojima šaljete).
PM sandučad na ovom Forumu su limitirana brojem poruka koje se mogu odjednom u njemu nalaziti i kada se sanduče napuni onda član nije u mogućnosti da prima poruke sve dok sanduče ne isprazni.
Stoga je veoma važno da redovno brišete svoje sanduče od zastarjelih poruka, a pogotovo drugi direktoriju koji nosi naziv "Pošalji članke".
Hvala.
Birdum-Bardum
10-10-2006, 11:01 AM
Iz direktorijuma u direktorijum se prelazi tako što odaberemo Inbox (X Poruke) ili Pošalji članke (X Poruke) iz menija:
Pređi na direktorijum
Hvala.
fingersbroken
10-10-2006, 15:02 PM
Ja mislim da treba, u ovo vrijeme smutnje i smicalica, uklonit opciju za izmenu postova. Evo vec neki posegnuse za brisanjem napisanog onda kad im bi dokazano da nisu u pravu. Samim tim napravise da sve napisano mora da se brise. Mozda im je to upravo cilj i bio. Takve treba banovat, a buducim priliku ne treba pruzat. Tuzno je, jer ljudi pokusase i stvari stvarno da objasne..
Savjetujem i ljude da nastave ovdje da proklamuju nase vrijednosti a samim tim to cine u duhu nase tradicije, dakle da ustraju na putu istine. Svi koji dodju sa prljavim ciljem se prije ili kasnije javno ofiraju, a to obicno biva kad im pokusaj da razbiju zateceno ne uspije. Tako je to vazda i u istoriji bivalo. Dok se drzimo istine, jacih nema. Skromno ali hrabro, uz uze istine, snazno koracamo u duhu staro pazarske, bosnjacko turske tradicije :)
ul_8mart_br?
12-12-2006, 14:42 PM
Zelio bih podsjetiti nase cijenjene posjetioce da je podforum "religija" dostupan samo registriranim clanovima. Kako je moguce da tokom diskusije odredjene teme poprime sadrzaj primjeren ovom podforumu, one se tamo prebacuju tako da se ne pojavljuju na portalu neulogovanog clana ili musafira odnosno neregistriranog posjetioca.
Birdum-Bardum
01-25-2007, 09:52 AM
Ne sviđa mi se to što su dvije teme zatvorene zbog toga što administracija nije mogla da kontroliše neke članove. Neka ih nek pišu šta im je volja, ko je ravan i oslobođen od sebe neće ga uvrijediti ništa. Oni samo iskazuju svoje mišljenje na svoj način. Onako kako oni umiju.
Savjetujem Administraciji da ubuduće samo jednostavno umjesto neumjesnih riječi stavi zvjezdice u postovima i time je stvar završena. Ko ne želi da se "prepucava", psuje i "bije" sa nekim on to neće ni činiti, već će jednostavno svojim držanjem i stavom "razoružati" onoga koji se koristi ružnim govorom ili govorom mržnje.
Ako ka nekom čovjeku dolazi mržnja jedini način da ispravno postupi jeste da pokaže čvrst i stabilan edeb, lijepo ponašanje. Da bi insan mogao držati edeb kod sebe mora zaista zajahati nefsa svojeg, ukrotiti ga. Ko ne kontroliše nefsa svojeg onda će ga mržnja koja dolazi ka njemu izbaciti iz edeba i on će samo postati jedan od njih, tj. od onih koji mrze, a to nije osobina dobrih ljudi.
Najbolje je stvari ne shvatati lično, već ako neko šalje signale mržnje i negativnosti iz sebe to smatrati njegovim ličnim problemom.
Dakle, predlažem da se teme otvore i neka pišu članovi do mile volje, a ako negdje bude napisano šta vulgarno samo umjesto tih riječi staviti zvjezdice i stvar je završena.
Bil hair...
Hvala.
Mene licno ne interesuje kakvi ste vi tipovi u dusi i cija je cista a cija prljava. To je vas problem i ima ljudi koji treba time da se bave. BB nije video sta je jos bilo komentara koji su izbrisani, ne postoji toliko zvjezdica da pokriju sve vulgarnosti koje mi moze iznijet.
Kao i sto smo vidjeli na zadnjim izborima kako se ponasa nas narod kad mu se sve pruzi i kako to iznevjeri, to isto mozemo i ovdje vidjeti. Imamo priliku da normalno diskutujemo, da iznosimo svoja misljenja kakva god ona bila ali da se iznesu na normalan nacin, ali nasi ljudi vise vole da sve miniraju. Dusa nam je da se nesto svi busamo i trazimo tudje mahane. Ne kajem se sto sam izbrisao, i izbrisacu jos mnogo vise postova koji budu onako pisani cak cu i banovati one koji budu istrajni u pokusavanju unistavanja ovog foruma i pravljenju od njega neke bljuvotine. Svako moze normalno iznijet svoje misljenje i bilo kakvo ono bilo inshallah nece biti izbrisano ukoliko se ne kosi sa osnovnim principima.
NE nije ovo isto kao neki forum koji fingers pominje u 1001 postu i sanja ga, tamo ce biti izbrisani postovi koje izneses samo ako nisi istog misljenja kao glavna partija tog foruma. Ovdje mozete iznositi sve sa cime se mozete posle nositi u diskusijama, i dokazati da je istinito.
Lahko je reci neka iznose svi sta hoce, to je njihov odraz. Kazem da je lahko jer vi niste tu da vidite sta oni iznose, kazete neka ih i odete a posle ce drugi da budu odgovorni zbog cirkusa koji se iznosi po forumu. Tema ce biti otvorena nakon nekog vremena dok se ovaj novi narod malo nauci kako funkcionise ovaj forum, da to nije svadjalacki forum kao mnogi drugi.
Zao mi je sto neki clanovi konstantno traze nekog da mu teraju inat i u svemu se nalaze kao izgnanici i kako oni treba pravdu da isteravaju i pate za necim iz proslosti. To je nepotrebno ovdje i oni to znaju, ali izgleda da smo mi neki cudan narod koji ne umije na lijepo, koji je navikao samo na motku i samo hoce da se nesto buni i svadja.
Nemoj da neko kaze da se ja izdizem iznad ovoga, vidim ja cesto i kod sebe te probleme autoriteta koje ovdje iznosim i to je mahom iz nepovjerenja prema ljudima.
Da nas Allah uputi na pravi put.
fingersbroken
01-25-2007, 11:47 AM
Manje je problematicno to sto si izbrisao od razloga koji si naveo. Pametnije bi bilo da prepustis osmom martu da to ucini za tebe. Na kraju, radi sta god hcoes, tvoj je forum. Niko nije ni na koji nacin vezan nit primoran da se javlja ako mu se nesto ne svidja. Tu racunam i sebe te sam se stoga javio i objasnio da ne zelim da pisem gdje se steluju diskusije isto ko sto ne zelim da igram tamo gdje se namestaju utakmice. Sudija je tu da dijeli kartone da isterava igrace, ali nije tu da zbog svoje nesposobnosti prekida i zatvara utakmice ili pak iz diskusija izvlaci sta mu se ne svidja, a prema svom nekom nahodjenju, pa na kraju totalno neki pogresan opsti utisak se dobija.
Forum je ono sto clanovi od njega prave. Ako nisi u stanju da pratis i pravedno postupas onda nemoj ni da se igras. To ti je moj savjet. Stelovanje je mnogo nezahvalna stvar. Ti pravis sliku foruma kakva tebi odgovara, a ne dozvoljavas da je istina oslikava. Al kao sto rekoh: radi sta god hoces, ja u tome necu da ucestvujem. I ponavljam ti po deseti put ne pokusavaj da se pravis previse pametan i da meni nesto prigovaras, vec pocinjes polako da me nerviras. Na stranu prica od bb-a i osmog marta, na stranu sve sto se ja i preko svoje volje trudim da pisem lijepo ovdje, tvoja vrsta razmisljanja i tvoja percepcija toga me ponajmanje zanima, stoga kad pokusavas da pricas o mahanama koje imaju drugi pripazi da ih u istom momentu, kao ovo sad, ne ispoljavas i sam. Ne pozivaj se na tudje greske kad pricas o greskama koje su dio tvojeg delovanja. Kakav ti je nick i avatar tako forum i vodis... ovo je tebi sve crtani film i igra, a ti si nekom neki veliki strumf.
A ti nastavi ic niz ruku dusmanima, posto nista iz iskustva nisi dosad naucio. Smutnja i stelovanja, gdje im se brise sve sto zaseru je zariste kakvo njima treba. Radili sta radili bit ce tako ocisceni, a nickove im je menjat lako ko i pelene. Al ne razumijes ti to. Ti na kraju mislis da si spasio forum i svoje ime sacuvao. Ako ti je do toga vise nego do istine, onda bujrum banuj i mene. Jer vidis, ti se na kraju raspravljas sa nama, a njih zabole uvo sto si im izbrisao postove, jer naravno da im to i odgovara. Uslugu si im ucinio.
Ja nemam vremena da se igram sa tobom strumfova. Halalices mi za to, al svaka tvoja intervencija je forumu naskodila. Od samog pocetka. Svaki moj 'ispad' je izazvan tvojim delovanjem, jer nisi u stanju da skontas ni kad je nesto satira, ni kad je nesto ironija, ni kad je nesto injat, ni kad je nesto slobodna volja. Tebi je sve crno i belo, a u crtanom si animiranom filmu. Ispricaj sta god hoces, al najpametniji si kad cutis. Meni upravo zato odgovara sto nisam administracija, pa moje delovanje ne moze nikom da bude uzrok negodovanja. Ja sam samo jedan od clanova, i moji savjeti su moja slobodna volja. Tebe cak i to pogresno pogadja. Upravo tvoje postavljanje prema tome je ono sto puni dusu dusmanima.
Allahimanet.
ul_8mart_br?
01-25-2007, 13:24 PM
Podstaknut ovim sto BB trazi od administracije da ostavi rijeci svakog ma kakve one bile uz malo “maskiranje”, pade mi na pamet veliki osmanlijski velija Aziz Mahmud Hudaji k.s.. On je 30tih godina svog zivota postao glavni kadija Burse, tada(16 vijek) veliko zvanje u drzavi. Usnio je cudan san, kako je dosao pred kapiju dzehenema i vidio unutra ljude koji se koprcaju u vatri. Pitao je jednog covjeka koji se tu zadesio; ko su oni, to su kaze, nepravedne kadije. Bas u to vrijeme je pred njega dosao slucaj jedne zene koja je dosla kod njega i zalila se na svog muza. Kaze, moj muz svake godine kaze da hoce na hadz ici ali zbog siromastva nije bilo prilike dosad. Nedavno mi je rekao, ako ne budem otisao na hadz ove godine rasvest cu te, onda se u vrijeme hadza izgubio 5-6 dana i kad se pojavio rekao je da je dosao sa hadza. Jeli tako nesto moguce? Ne mogu vise zivjeti sa lazljivcem, molim vas da me razvedete. Kadija je odlucio saslusati njenog muza. Covjek je kad je dosao, objasnio da je njegova zena u pravu ali da je i on u pravu. “Bio sam tamo i sreo mnoge hadzije iz Burse, poslao sam poklone po njima”. Kako je tako nesto moguce? Pitao je kadija, a covjek rece: “Kad sam shvatio da ni ove godine necu moci otici na hadz, sa velikom tugom sam otisao kod Eskidji Mehmed Dede, on mi je uzeo ruke i rekao da zatvorim oci, kad sam otvorio bio sam na Kjabi.” Mahmud Kadija je rekao da je to nemoguce, na sto je covjek sav ushicen, “zar sejtan moze shetat u istom trenu u sve dijelove svijeta a da to ne moze jedan rob koji je dosao kod Allahovog dosta!”. Mahmud efendija je pomijesanih osjecanja prihvatio da saceka povratak hadzija, pa kad su dosli nakon nekoliko dana i potvrdili ono sto je covjek rekao, nije preostalo drugo nego da ponisti slucaj. Na vrhuncu svoje karijere, osjetio je kako propada polako ali sigurno, kako ga davi sve sto posjeduje, zbunjen i u kosmaru. Odjednom je odlucio otici do Mehmed Dede i zatrazio da ga uvede u hakikat, medjutim alim je to odbio rijecima; Tvoja kapija je kod Hz Muhamed Uftade’a. To je bio u to vrlo veliki murshid. Nejse, Mahmud efendi je krenuo ka njegovoj kuci i na pola puta njegov konj je upao u blato i nikako se nije mogao izvaditi. Ostavio ga je i krenuo pjeske, pa kad je stigao do mjesta koje su mu opisali i vidio tamo nekog covjeka u prilicno poderanom odijelu kako kopa po basti, rece mu; “Ja sam kadija i dosao sam razgovarati sa Sejh Uftade’om, hajde zovi ga”, Covjek podize glavu; “Hej kadija, okreni se i idi, ovo je kapija nemashtine, ovdje neces naci bogatstvo i polozaj u kojem si se navikao i koga si zagrlio. Ionako ti konj nije htio ovamo doci.” Pa se okrenu i krenu prema kuci. Mahmud efendija ossinut ovim rijecima i istinom koja je iz njih zracila, shvatio je da je ovdje kapija svjetla, potrcao je ispred Sejha i placnim glasom; “Halalite efendija, nalazim se pred ponorom, udostojite me primajuci me za svog ucenika.”. Sejh ga je pogledao, i rekao mu da ce morat da ostavi posao, podijeli sve sto ima sirotinji, i da totalno porazi nefs koji mu je totalno zarobio dusu, sto je ovaj prihvatio i dao rijec da ce biti istrajan. Za vrlo kratko vrijeme udaljio se od mnogih dunjaluckih prohtijeva i sa iskrenoscu je izvrsavao sve sto mu je murshid savjetovao. Sejh mu je poslije naredio da u kadijskom odijelu prodaje dzigericu po Bursi a uvece da cisti abdesthanu i klozet u tekiji. Dok je setao po Bursi sa dzakom dzigerica, djeca su iza njega trcala rugajuci mu se, a ljudi sa prozora kuca su dovikivali; “Vidi kadije pomahnito, ostavio kadiluk a zaboravio da skine kadijsko odijelo”...
Cisteci klozet jednom cuo je iz daljine telala: Hej narode, cujte da je dosao novi kadija...”, pomislio je; “ znaci na moje mjesto je dosao novi kadija, e moj Mahmude sta si ti ostavio a dje si dosao. Onakav posao i zivot si zamijenio ciscenjem klozeta” i odjednom se prenuo kad je shvatio da ga je nefs hvatao u zamku. Izlazeci iz vesvese, sam sa sobom: Ej Mahmud, zar nisi Sejhu obecao da ces uzeti nefs pod noge, sta je sad ovo?!” Toliko je bio pisman da je ostavio krpu i poceo svojom bradom da cisti kamenje kaznjavajuci na taj nacin nefs. U tom trenutku je Hz Uftade je usao i mekim glasom;” Mahmude sine, znaj da je brada suneti-senije” i sprijecio ga je da cisti sa njom i nastavio: “Sinko, ovo je bio put koji si morao da predjes do merteba na kojem si sada, elhamdulilah. Od sad ti je duznost da mi pripremas i posipas vodu kad abdest uzimam.”. Mahmud kadija je svaki sabah ustajao i uvijek na vrijeme vodu spremio. Jedan sabah je malo prespavao, trgnuo se ali nije stigao da ugrije vodu. Zaplakao se i napunio testiju hladnom vodom. Nije stigao nista drugo ucinit, samo je prislonio testiju na grudi izgovarajuci “Allah”. U tom tenutku Sejh je usao na kapiju, a Mahmud mu je sa velikom zebnjom sipao vodu na ruke. Sto je voda polila Sejhove mubarek ruke, on je podigao je glavu i rekao: “Sinko, voda je previse topla”, a Mahmud zbunjeno: “Kako, nisam je stigao ugrijati?!” Hz Uftade: “Nije ova voda grijana sa vatrom drveta vec sa vatrom duse”...
Prica je bila lijepa pa se nisam mogao zaustavit dovde.
Ljudi ne stavljajte nas u tezak polozaj, nemam namjeru nikome da "sudimo" neposteno. Sve sto je brisano, brisano je po dogovoru. Projcce ovo, poslije nemo' da budemo pissman zbog nekih nebitnih stvari i rijeci koje ne mogu "zvjezdice" sakrit.
fingersbroken
01-25-2007, 13:49 PM
Pa stavite u korpu za smece, da se zna ko sta kaze i ko sta mislis jer misli za sebe. Ne igrajte se kadija, nije zahvalno a nije ni lako. Sto komplikovano kad moze jednostavno? Iako me strumf upucuje da pitam tebe sto je on briso a ne drugacije mene to ne zanima jer ne zelim da ulazim u stvari administracije niti zelim da budem deo bilo kakve i bilo cije manipulacije. A i valja razdvojit licno misljenje od licnog poznanstva.
Valja razmisljat u vise dimenzija. Nismo u crtanom filmu.
Allahimanet.
Kazu kad ti neko povjeri nesto imas amanet da to cuvas. Da sam htjeo nesto da iznosim javno nebih ti pisao na pm, i sad vidim da to nema svrhe. Hvala na kritikama za nick i razmisljao sam da ga menjam, hvala takodje na kritikama za moj potpis jer to nije ozbiljno.
Promjenicu to kad vidim da to treba da uradim.
Sto se tice kritika za brisanje postova, ne znam cemu onda ovolika halabuka kad je ono svejedno prebaceno u kantu i nije izbrisano za stalno. Izbrisane su samo psovke od prije neki dan.
Ovo sto je ispricao 8 mart je stvarno poucna prica. Nikada se nisam trudio da glumim neku samovolju i da radim po svom i dosta clanova to dobro zna, nisam melek nit sam evlija da nikad ne pogrijesim i da me nefs ne ponese nikad, mada bih voleo da ga mogu kontorlisat.
Ono sto je meni smetalo je to sto ste vi svi tu spremni da pljujete, a rijetko ko hoce da posavetuje fino ili privatnom porukom ili u ovoj temi.
Ovo sto si ti finger iznijeo prije oko brisanja kako i sta bi trebalo radit je jedna od rijetkih konstruktivnih kritika koju si dao. Hvala ti na njoj i inshallah da ih bude jos vise.
ul_8mart_br?
01-28-2007, 18:10 PM
Posto se ljudima svidjaju moje hicaje(price) evo jos jednu da ispricam mada, vjerujem da je vecina vec zna.
Isli sin i otac zajedno, imali su jedno kljuse na kom je sjedio otac a sin drzao uzde i hodio ispred. Sretne njih jedan covjek i obrati se ovom sto je jahao: Nije ti lijepo ovo, da ti jases a da ti dijete ide pjeske, on je jos nejak, lakse je tebi podnijet puta", nasta covjek sidje a njegov sin se popeo i tako nastavili put. Malo potom, drugi covjek koga su sreli, stade i momku: "Sinko, sramota ti je da ti mlad jases a tvoj otac ide pjeske". Sin je sisao i sa ocem tako obojica pjesaceci nastavili put. Uto ponovo jedan koga su sreli: "Ljudi sto badihava vucete to kljuse, pa kad vec imate zasto ne jasete to nego idete pjeske". I otac i sin uzjahase i nastavise put. Kad u to eto novog prolaznika: "Vidi ovih bezobraznika, obojica sjeli na jadnu zivotinju, bez imalo merhameta". Nasto ce otac: "Sinko, ljudima se ne moze ugoditi", sjeo je na konja, sin uzeo uzde i tako su nastavili put neobaziruci se vise na nikog...
Nije da nismo probali da ne brisemo nicije poruke, ali ocigledno je da tako nece ici. Izgleda da jos nismo na tom nivou da savladamo sebe i poruke koje normalno trebamo pisati na pm, messanger i sl, bacamo na forum da svi budu svjedoci nase kulture. Primorani smo da zastitimo forum od pojedinaca koji bi da ga koriste za izivljavanje i licne frustracije.
U tom cilju odlucili smo ubuduce brisati sve poruke koje su dio svadje izmedju pojedinaca ovdje, kao i one koje sadrze rijeci neprimjerne javnom glasilu. Banovanje i dalje necemo prakticirati, osim u ekstremnim slucajevima.
Apelujemo na sve da se uzdrze od provokativnih poruka kojim se vrijedjaju nacionalna i vjerska osjecanja clanova foruma bilo kog opredjeljenja.
Birdum-Bardum
01-29-2007, 10:27 AM
Čovjek je jedno komplikovano stvorenje Božije. Ne kaže se za njega džaba da je mikrokosmos, odnosno da je ovaj ogromni kosmos analiza insana. Šta se sve u jednom insanu može naći ogromna je nauka. Sam insan je centar ovog svijeta, jer je zbog njega svijet i stvoren. Ko prouči insana, a najbolje će to učiniti na sebi samom, dakle, ko spozna sebe samog spoznao je najveću nauku na svijetu. Upravo zbog toga je insan ovdje na ovaj dunja i poslat. Pogledaj sebe površinski, pa malo ispod površine, pa onda pogledaj dublje, pa taj pogled neka ti bude i materijalni i duhovni, pa to je nevjerovatno. Da ti dah stane šta se sve u čovjeku nalazi.
Samo ako bi čovjek emocije počeo studirati vidio bi koliko je samo taj element prefinjen i suptilan. Čemu li služi? Ako bi počeo studirati mržnju vidio bi koliko je ona podmukla i perfidna. Itd.
U početku bi čovjek mogao se obeshrabriti i pomisliti da je nemoguće da sebe spozna, jer ako ovolika nauka ne može da spozna kosmos, kako on može spoznati sebe, a insan je "veći" od kosmosa? Pa kako onda sebe spoznati? Sta nam je činiti? E to je pitanje na koje odgovor tražiti treba...
Samo nemoj da te u tom traganju zavede dunjaluk, pa da te odvede od naukovanja sebe ka rješavanju dunjalučkih problema, ispravljanju krivih drina, vođenju nekakvih ratova zarad opet dunjalučkih ciljeva, prohtjeva, zarad mržnje, ličnog samoljublja, isticanja, pokazivanja svojeg imana, snage, muškosti, itd. Vidim da u ovoj prijethodnoj rječenici dotakoh se i međuljudskih odnosa, a to nas dovodi do još nečega, čega se treba insan osloboditi, stvorenja.
Dakle, na putu istraživanja sebe nemoj upasti u zamku okretanja stvorenjima. Šta god radio ne čini to zarad stvorenja (i nikako zarad dunjaluka rekosmo), ali ne zaboravi da paziš na njih, da stvorenjima njihovo pravo podaš, jer im je Allah uzvišeni to pravo darovao. Drugim riječima ne zaboravi biti pravedan. A pravedan ćes biti samo onda kada se stvorenja oslobodiš, prije toga ćeš uvijek naginjati lijevo ili desno, bit ćeš ostrašćen, pristrasan.
Pusti samo neka prođu pored tebe ovi čuvari dunjaluka što se za komad zemlje bore i što jedni drugima glave zbog toga skidaju. Pusti ih neka sami sebe u mržnji svojoj izgore, neka izgore.
Jednom je jedan došao pred vrata džehennema i zatražio vatre, ali mu je čuvar džehennema rekao, ovdje vatre nema, svako svoju vatru sa sobom donosi. Stoga znaj da je Kur'an istina i da je Poslanik a.s. istina i jedina vjera kod Allaha priznata jeste Islam, pa ti sebi Poslanikov a.s. put za put uzmi, a dunjaluk prepusti onima koji vole da idu dunjalučkim putevima i da se u njemu žmurke i komite žandara igraju.
Ne dozvoli da te u zamku svojih dunjalučkih igrica uhvate, tvoj put je put ahiretski. Ahiret je ono u šta su oči tvoj uprte, a nikako dunjaluk.
Kretanje po "horizontali" je za dunjalučare realno i postoji, a kretanje po "vertikali" za njih ne postoji.
Dok za ahiretske ljude kretanje može biti samo "vertikalno", a dunjalučko horizontalno kretanje za njih ne postoji.
A pametnjakovići? Ne pitaj, posebna je vrsta to. Čije srce po razumu luta tuđin je svom biću po hiljadu puta, rekao je pjesnik jedan. I žestoko je kazao. Hvala mu.
Svijet koji te okružuje je statična slika koju promijeniti ne možeš, možeš je samo sagledavati. Budeš li dunjaluk vidio kao statičnu sliku vidjećeš ko to ustvari djeluje, ko sve stvara i ko svime upravlja.
Dakle, samo hrabro, kada se na nešto odlučiš i ne opravdavaj se stvorenjima, nebitni su, jer ne radiš ionako zbog njih. I uvijek, uvijek smanjuj neznanje svoje, nemoj da te je strah znanja. Znanje je ono što će ti koristiti u osami sa Gospodarem svojim. I moli za muslimane, traži od Gospodara da im grijesi oprošteni budu. Ti im obavezno halali, jer ako im ne halališ moraće ti plaćati, a šta će ti to. Ja nikad od siromaha ne bih uzimao, a od bogatih naravno bih. Na kraju krajeva pokloni sve siromašnima. Možda te i opsuju, šta te briga, podaj im sve.
I trudi se uvijek biti nasmijan, vesela srca. Ako li te pak neka misao mori, zamoli Allaha Uzvišenog da ti je otkloni.
Uzdigneš li se iznad tih sivih mračnih oblaka, koji u sudarima svojim zaglušujuću grmljavinu proizvode osjećajući se moćnim tada, pronaći ćeš mir, spokoj i svjetlost sunca. Budeš li pak za zemlju vezan može bit te grom i udari, nikad se ne zna.
Na nebesima se kahva pije, jer se kahva svakako ne pije sa svakim. Zato pazi sa kim ćeš kahvu piti. Ili će te pomoći ili će ti na posljetku glavu razbiti.
Hvala.
ul_8mart_br?
06-13-2007, 07:53 AM
Predlozio bih jednom covjeku (on zna ko je), da uzme jedan nick i stane iza njega, a ne da se krije iza desetina maski ko zena i opstruira rad foruma. Neka mi se javi sa jednog od nickova na PM, dacu mu telefon i e-mail, pa neka se otvori, spreman sam da cujem sve ako ce to pomoci da zakrpi svoj ego.
ul_8mart_br?
06-14-2007, 18:16 PM
Predlozio bih jednom covjeku (on zna ko je), da uzme jedan nick i stane iza njega, a ne da se krije iza desetina maski ko zena i opstruira rad foruma. Neka mi se javi sa jednog od nickova na PM, dacu mu telefon i e-mail, pa neka se otvori, spreman sam da cujem sve ako ce to pomoci da zakrpi svoj ego.
Javio se "vodonosa-men" na PM, da nudi "ulemashke" usluge. Dok ja budem bio ovdje neces moci da trgujes i prodajes svoj "vjerski asortiman". Mozda nije fer da se uskracuje taj jedini izvor sa kog napajas svoju namucenu paradigmu ali je to najbolje za tebe, bez sumnje.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.