PDA

View Full Version : TV Duel

fingersbroken
10-11-2006, 12:27 PM
Svedoci smo da muftija zahteva tv suceljavanje sa predsjednikom novopazarske opstine. Sta mislite, zasto to muamer zukorlic trazi? Sta hoce time da dobije?

Dalje, on te takve informacije, zahteve, i izjave plasira preko medija tipa kurira, a u tim istim medijima izlazi zajedno sa onima koje poziva u vidu karikatura. Samim tim daje im povoda i razloga da se karikiraju svima nama, a on umesto da protest ulozi tome, nastavlja da se oglasava u tim istim medijima.

U svakom slucaju, bez obzira na ovo sto ja napisah sta mislite o ovom pozivanju na "dvoboj" i da li ste do toga da se isti dogodi. Ja sam licno kategoricno protiv toga. Prvi jer mi se ne svidja ko to i zasto trazi, a drugo ne vidim mu ikakvog smisla. Bujrum recite sta mislite vi o tome.

Hvala i Allahimanet.

Emir
10-11-2006, 12:33 PM
Licno mislim da se do toga nece doci.
Mislim da nema ni potrebe da bude duela, Muamer je sam sebe ukopao, i nema potrebe da se Dr Sulejman Ugljanin nesto dokazuje narodu tako sto ce da ide na nekakve duele sa njim. On ga vise ne prihvata ni kao vjerskog sluzbenika, a zasto bi izlazio na duel sa nekim tipom iz carsije ciji je cilj da pljuje po njemu. Mislim da bi posle od njega trazili svi da izadje sa njima na duel. I takodje mislim da taj duel nebi nista doprineo.

fingersbroken
10-11-2006, 12:40 PM
Slazem se da Dr Sulejman nema potrebe, tj u mom nekom shvatanju ne vidim da postoji realna potreba za takvim cim, i zato se nadam da nece, al ocigledno je da je Muameru Zukorlicu, jos uvijek formalnom muftiji, stalo da do toga dodje. Valja ocekivat i dodatne pritiske u tom cilju. Meni samo nije jasno na kom polju bi pokusao taj covjek nesto da postigne time. Da kaze ETO ON JE LOS, VIDITE LJUDI, ON JE LOS!!! Tj, da pokusa takvim nesto da predstavi, a po njegovom obznani. Koje god da je od toga, ni jedno nije islasmki. To bi bar trebao znati. Samog sebe sve vise diskredituje kao osobu verodostojnu svoje pozicije... Ocigledno da to nije..

Emir
10-11-2006, 12:53 PM
Da mu Allah pomogne, on je odavno prekinuo da se ponasa Islamski i da o tome vodi racuna iako je na toj poziciji. Kao sto Halka u jednom postu rece mozda je covjek popustio pod pritiscima sejtana. Covjek na toj poziciji ima opasna iskusenja.
Opet ima tu i onoga da nam Allah da onoga kog zasluzimo. Inshallah kad budemo bolji, imacemo i boljeg muftiju. Mozda je Muamer samo slika naseg Islama. Ja se iskreno nadam da ce ovo ponasanje Muamerovo kod naroda probuditi razmisljanje, i mozda je dobro sto se sve ovo desava. Sada narod pocinje da se raspituje kako to pravi vjerski poglavar treba da se ponasa. Ucimo sta su njegove obaveze, ucimo kako treba pravi musliman da se ponasa. Da nam je sve potaman nikog to nebi interesovalo :). Ovako svi postajemo pametniji... Evo ovih ovolikih tema na forumu nebi bilo i sigurno je da ove stotine ljudi koji posjecuju ovaj forum pojma nebi imali kao ni ja o mnogim propisima. Zato se ja nadam inshallah da cemo sto prije da naucimo kako treba da se ponasamo, i inshallah kao sto rece finger kada se vratimo na kolosek sa kojeg smo krenuli i kada skontamo nase greske, Muamer ima samo da ispari sa pozicije na kojoj je jos formalno.

ZAMBAK
10-11-2006, 13:00 PM
Prvo TV nastup je mogao da bude prije jedno 10-tak godina i to sa naslovom "Bosnjacko jedinstvo-nacionalni interes". S obzirom da do toga nije doslo i da je danas jasno kome je jedinstvo nacionalni interes, a kome su interes zene, novac i vlast suvisno je o tome i rasmisljat, a kamoli diskutovat.
Sto se tice *********a njemu je dovoljan Kurir. Pitanje je dana kada cemo vidjet ono "jeza u ledja", a taj isti Kurir koji ga predstvalja u svjetlu Tajsona objavio mu je i ono o gazenju Kur`ana.
Tako da sto vise prica govori sta smo dosad imali, a to nismo znali.
Neka ga neka. Sto narod kaze "ne moze te niko nagrdit ko sto mozes samog sebe".

ul_8mart_br?
10-11-2006, 13:28 PM
Zukorlic iz sveg glasa vice kao i njegovi mali telali, da se radi o sukobu izmedju njega i Dr.Sulejmana Ugljanina. On svo vrijeme od kad su ostale politicke opcije porazene na izborima hoce sebe da stavi u prvi plan borbe protiv SDA. To je mozda najbolji pokazatelj koliko se otudjio od realnosti. Njemu ce biti sve teze da nadje prostora u nekom normalnom mediju, jer je postao dosadan svima. Kako mu se polje djelovanja bude suzavalo padace jos u komicnije situacije od one sa kurirom. Sad mu je preko potrebna legalizacija njegove paranoje da je on u sukobu sa liderom SDA. On samo razmislja kako da udje u isti plan sa predsjednikom opstine, da ljudi stvarno pomisle da se radi o sukobu. No, procitali ga veseljaka pa niko i ne nalazi za ozbiljno da uopste govori o tome. I dobro je da se Dr Sulejman Ugljanin uopste ne obazire na njegovu vrisku. U suprotnom, samo bi mu pruzio sansu da se reklamira po medijima.

Ako je zukorlic horan za duele, evo vrata foruma su mu otvorena.

fingersbroken
10-11-2006, 13:52 PM
Jes kad bi smeo.... A i da dodje, verovatno bi to bilo onom ustaljenom spikom: ZAHVALJUJEMO GOSPODARU SVIJETOVA STO NAS JE POCASTIO OVOM PRILIKOM DA U OVIM MUBAREK DANIMA DISKUTIJEMO O OVAKO VAZNIM TEMAMA..... IZ KAO GLAVNI STUB NOSIOC INTERESA MUSLIMANA..... SVAKO KO TO UCINI OBECANA MU JE OBILATA POMOC NA onom A BOGAMI I NA OVOOOOM SVIJETU...

Meni je stvarno zanimljivo kako svi sluzbenici mesihata koriste te ustogljene recenice i ne smiju iz svojih govora da ih izbace. Cak i kad se radi o govoru mrznje oni se zahvaljuju i blagosiljaju Gospodara na ukazanoj im prilici. Da malo razumiju ono sto govore, drugacije bi te prilike koristili. Posebno u duhu onog poslednjeg gdje konstantno pokusavaju da izjednace nagrade na onom a Bogami i OVOM svijetu, il da budem precizniji: kad Muamer pokusava ljudima da naglasi kako ce imati obilate nagrade na OVOM svijetu za razna svoja dijela, tj razne svoje donacije mesihatu. No, ostavimo to po strani, fakat je simptomatican svaki njihov istup, a meni su najzanimljiviji istupi u kojima oni koriste termine kojima ne znaju ni znacenje. To se lako primjeti jer ih upotrebljavaju cesto tamo gdje im nije mijesto i onako kako im nije namijenjeno po znacenju. To se desavalo i na hutbama. Eh da, bas me zanima: jel se hutbe kod nas odrzavaju ono komunisticki centralno planirane il imami mogu birat prema dzematu o cemu ce da predaju???

Musafir
10-11-2006, 20:31 PM
Selam

Licno mislim da se do toga nece doci.
Mislim da nema ni potrebe da bude duela, Muamer je sam sebe ukopao, i nema potrebe da se Dr Sulejman Ugljanin nesto dokazuje narodu tako sto ce da ide na nekakve duele sa njim.Veliki Strumph

Zasigurno da duela nece biti jer je i sam Dr. Sulejman ubjedjen u svoj poraz sa muftijom.Ko iole poznaje njihove sposobnosti i dokaze kojim barataju zna da Dr.Ugljanin nema sanse u tom duelu.

Valja ocekivat i dodatne pritiske u tom cilju. Meni samo nije jasno na kom polju bi pokusao taj covjek nesto da postigne time. Fingersbroken

Evo da ti kazem brate da ti bude jasnije.Da ne bi bilo rasprava na nivou obicnih ljudi neka brate oni izadju pa nek narod slusa.Nek narod odmjeri i proanalizira njihove argumente.Ubjedjen sam da bi mnogima mnoge stvari bile jasne i da bi koprenu sa ociju skinuli mnogi simpatizeri Dr. Ugljanina.
Tv-Duel je normalna stvar u civilizovanom svijetu a oni koji se ne odazivaju oni su gubitnici jer to ukazuje da nemaju sta da ponude.
Nemojte braco samo govoriti eh pa Dr.Ugljanin nije tako dobar retoricar kao muftija!Ako vec ne posjeduje tu vrlinu lidera sta ce onda na to mjesto.?

Da mu Allah pomogne, on je odavno prekinuo da se ponasa Islamski i da o tome vodi racuna iako je na toj poziciji. Kao sto Halka u jednom postu rece mozda je covjek popustio pod pritiscima sejtana.Veliki Strumph

Da mu Allah pomogne insallah kao sto mu je i do sada pomagao.Ovo da se ne ponasa islamski je veoma smijesno. A ovo za sejtane da ga napadaju tacno je ,kao sto je tacno da se on tim sejtanima i dzinskim i ljudskim odupire uspjesno niz godina.

Inshallah kad budemo bolji, imacemo i boljeg muftijuVeliki Strumph

Sandzak nikada u historiji nije imao boljeg vjerskog lidera.Boljeg daija i boljeg stratega.

Sto se tice *********a njemu je dovoljan KurirZambak

Sto se tice svih medija pa i kurira muftija pokusava maksimalno da ukaze na suste istine koje se desavaju u Sandzaku.Mnogima se ne svidja to sto je krenuo glasno da kritikuje.Medjutim,dosta je bilo sabura i vrijeme je da se neke stvari promijene i da brate prelomi vec jednom na bolju stranu.

Jes kad bi smeo.... A i da dodje, verovatno bi to bilo onom ustaljenom spikom: ZAHVALJUJEMO GOSPODARU SVIJETOVA STO NAS JE POCASTIO OVOM PRILIKOM DA U OVIM MUBAREK DANIMA DISKUTIJEMO O OVAKO VAZNIM TEMAMA..... IZ KAO GLAVNI STUB NOSIOC INTERESA MUSLIMANA..... SVAKO KO TO UCINI OBECANA MU JE OBILATA POMOC NA onom A BOGAMI I NA OVOOOOM SVIJETU... Fingersbroken

Brate ,nije problem ako si slomljenog prsta al ako si sljomljene duse onda imas veliki problem.Malo sam istrazivao o tebi pa mi rekose ljudi ma fin je to momak .Babo mu dzematlija,on dobar ,mrava ne bi zgazio.Pomislih da nisam pogresio al fakat to je ta ista identicna osoba.
Vidi brate kod tebe se radi o dvije stvari:
Il si negde naogreiso pa ti sejtani tjeraju da blatis po vjerskim licima il
si stvarno povrijedjen.
Ne moras da odgovaras meni ovdje na postavljena pitanja al zaviri sebi u dusu hej pa ti pises sa otvorenom mrznjom a u zadnje vrijeme primjecujem i da koristis ovaj smail :D iza koga se krije zloba ili pokusaj da prekrijes srdzbu koja je mnogima primjetna.

Iskren bratski savjet .Kritikuj muftijin rad a mani se licnosti covjeka.Ako vec hoces da ga savjetujes napisi mu pismo brate al nemoj ovdje otvoreno bez ikakve argumentacije da napadas covjeka i da mu na taj nacin skidas grijehe.
Vidoh danas jos jednu ruznu pojavu a to bese ona karikatura o muftiji.
Ne znam kako to musliman moze da uradi.Odakle mu hrabrosti.

Dr. Sulejman je najmudrija osoba danasnjice u Bosnjackom narodu!Halka

E ovo si pogodio uhhhh:rolleyes:
Mislio sam da je mudrost svugde u svijetu isto definisana ,medjutim,vidim da kod nas ima razlicitih definicija iste.

Selam i budite mi dobro
Svaki dan po 100 puta estagfirullah nemojte zaboraviti

ZAMBAK
10-11-2006, 23:16 PM
PRINCIP JE ISTI, SVE SU OSTALO NIJANSE

U obracanju novinarima 2000-te Mustafa ef. Ceric odgovarajuci na novinarsko pitanje kako komentarise kandidaturu vjerskih sluzbenika za odbornicka mjesta i mijesanje IZ u politiku, izmedju ostalog je rekao da je to bila prolazna politicka avantura. Nakon ovoga taj M.Z. je zabranio politicko angazovanje vjerskim sluzbenicima.
Doduse ovo nije prenio ni jedan BG medij.

Od kada je formirana SDA koja je kao takva pokrenula Sandzak i od sve politike najvise bila pokret Bosnjaka Sandzaka, svaka objavljena rijec do dana danasnjeg u vezi SDA i Ugljanina imala je negativnu konotaciju. S druge strane 16 godina kod vecine naroda je potvrdjivala legalitet i legitimitet.
16 godina se radi da to ne bude i to se dalje cini. BG konstantno pokusava da pronadje nekog ko ce zastupati njegove interese u Sandzaku i to je za drzavu kakva je Srbija i normalna stvar.
Sest godina zvanicno, a 10 nezvanicno, nakon sto je Ljajica S. Milosevic 1996.g. postavio za predsjednika SDA vim silama se pokusavalo da se Bosnjaci na neki nacin razjedine. To je djelimicno i uspjelo. od 2000-2004. kada je SDa imala apsolutnu vlast zbog nagomilanosti problema, nesnalazenju u vlasti gdje su komunalije prioritet i gdje je vladala apsolutna blokada BG prema NP kada je finansijska podrska u pitanju narod je podlegao pritiscima jer je donekle bio u pravu i to se pokazalo na izborima.
S druge strane uz svesrdnu podrsku BG i lokalnih operativaca (NVO koje je Rasim formirai i carsijskih interesdzija) SDA je djelimicno izgubila legitimitet. Dvije godine od toga pokazala je da je spremna na duga putovanja.
Srz svih nasih neslaganja lezi u nama kao individui. Mi imamo nekako nakaradno shvatanje da je i g.... ako je iz BG nije bas g..... Ako nam ga BG posanje shvatamo da nesto vrijedi.
Problem u M.*********u je sto je cutao kada je trebalo da prica i sto prica kada treba da cuti.
Dok je Rasim iz BG kabineta vukao konce po Pazaru, kontrolisao policiju, mafiju, sud i sve vitaln drzavne institucije u NP M.Z. je cutao. U isto to vrijeme sve re drzavne institucije uz flagrantno krsenje zakona blokirale su funkcionisanje lokalne vlasti.
Kada ni to nije uspjelo onde se krenulo na sve ili nista. Onda je krenulo kako to i Rasim rece na zivot ili smrt.
To je taj princip koji primjenjuje ova interesna grupa. Uradi zlodjelo i onad optuzi suprotnu stranu za to. Sve ce to ionako odradit BG mediji.
Ilustartivan primjer ovoga su>
Slucaj Parice 2004-te. V.Novosti objavljuju fotografiju izlupanog kombija nakojoj je plakata SDA, a u potpisu stoji da je izlupan kombi partije Rasima Ljajica.
Ubistvo R. Durevica:
B92 prvo objavljuje da je ubijen odbornika SDP-a, a zatim kada to ne pije vodu prenosi izjavu Lajica, doduse u kajronu, da su Durevica ubili ustvari Uglajninovi ljudi kako bi prekinuli glasanje. Ali ovoga puta BG kao da je dosadilo da pokriva Ljajica. Jednostavno laz vise ne moze da prodje.
Kada je Lajic potrosen mora neko da postoji umesto njega.
Istom retorikom, standardima, pricom (soder kampanja itd, milioni evra, dva poslanika u skupstini) Ljaicevo mjesto zamjenjuje M.Z. Medijsku podrku mu daju oni isti koji su davali Ljajicu i prica ce trajati dok i ovaj ne bude potrosen.
Da Vas ne podsjecam na govor mrznje izrecenih id strane Ljajica i onih oko njega. Podsjecam vas da je samo rekao da ako pobjade pruzit ce ruku pomirenja. Nisu pobjedili i znamo sta se dogodilo i sta se dogadja.
Jos jedno podsjecanje M.Z. nije sam dosao tamo gdje je dosao, neko ga je doveo na tu poziciju, pokazao mu dje ce da kupi pare. Doduse M.Z. na jednom sastanku je obecao da ce napisati i islamski ustav. Ovo ste se medju nama desava, ap i na ovom forumu izgleda mi kao javna rasparava oko tog ustava. Pored Kur`na i Sunneta, hajvanu, kako rece jedan veliki covjek i prijatelj Sandzaka, ko si ti da pises islamski ustav.

P.S. Kao sto vidite ovdje mogu da se prezentuju svoje misli i shvatanja stvari, bez manipulacija i lazi naravno. Poselamite one "tamo" koji nisu spremni da saslusaju nekoga ko drugacije misli, a za to isto optuzuju ove druge.

Emir
10-11-2006, 23:48 PM
Ma Muamerov primarni cilj je da se ustolici kao rejs Srbije, na cemu on aktivno i radi. Evo posetile ga delegacije iz Amerike i izmedju ostalog pricali su i oko toga.

Musafir...
Sandzak nikada u historiji nije imao boljeg vjerskog lidera.Boljeg daija i boljeg stratega

Ili si mu ti nesto mnogo blizu, ili te placa da pises... ili samo treba da cinimo dovu da progledas. Ukoliko si ti svjestan onoga sto pricas i jos ubedjen u to... onda mi te stvarno zao. Posle ovolikih katastrofalnih gresaka koje je Muamer napravio, jedan covjek ne moze da ima takvo misljenje o njemu. Da te Allah uputi inshallah, i sve nas.

ul_8mart_br?
10-12-2006, 00:09 AM
Hehe, znam da si tu musafire. Pozdravljam tvoju promjenu stila pisanja, odnosno odustajanje od koriscenja vjerske terminologije u forumskim raspravama. Ne znam kako zaradjujes za zivot, ali makar na forumu treba covjek ostaviti potkusurivanje vjerom. Mi od pocetka naglasavamo da je to najopasnije sto moze da zadesi neki narod, da se vjera koristi u manipuliranju ljudima. Na toj prostoj cinjenici se temelji i problem zukorlic, koji te, eto tjera da dolazis i pises na forumu. Paradoksalno je da si u ranijim postovima upravo radi njegove odbrane, i sam agresivno manipulirao vjerskom terminologijom. Drago mi je da sada vidim da i ti uvazavas norme "civiliziranog" svijeta kao sto su javni dueli, i pored toga sto je ta cinjenica rizicna u islamskom gledanju na svijet. Dobro, ako bas insistiras na civiliziranom pristupu, ne razumijem zasto ti smetaju karikature. Tu si ipak nasao shodno da se pozoves na vjeru i da me tako diskvalifikujes, sto je vrlo podmukao faul.
Bilo je tu neko momce "otkrivac..", i njega sam pozvao a i tebe pozivam, obzirom da uzivate u blagodatima zapadnog "civiliziranog" uredjenja, dakle, porazmisli kako bi bilo da neki lokalni bishop u tvojoj sredini poziva lokalnog guvernera na javni duel. Nepojmljivo zar ne? Nije zbog sekularnih principa, oni ne bi dozvolili to zbog opasnosti degradacije vjere kroz licnost jednog azginog svjestnika.
Jos jedan djetalj mi se nije dopao u tvom postu a tice se pominjanja nekog raspitivanja o pozadini i porodici jednog naseg clana. Ako imas godina, pokusacu da te razumijem, stari sistem je ostavio mnogo tereta na "svoju djecu". Ostavi se tog primitivizma i pokusaj razumnim argumentima da izmijenis stav svog sugovornika.

Sandokan
10-12-2006, 00:27 AM
Kakva glupa tema majko mila.
Da bi njih dvojica uopshte mogli da imaju TV duel i da na njega izadju prvo bi morali da se bave istim stvarima tj. politikom.
Koliko god muftija zheleo da bude politichar on to ipak nije niti to mozhe biti.
Ostaje mu samo da sa vrijemena na vrijeme provocira(po zadatku) Dr. Su.Uglj. jer mu tako njegovi nalogodavci naredjuju, a on je svjestan da mu DR.SU.UGLJ. ne mozhe nishta jer u tom njegovom svijetu djeluju neki drugi zakoni.
Nije mi samo jasno zashto se DR. uopshte i upushta u tu prepirku kad i ON zna da je sa njegove pozicije nemoguche srushit muftiju.
On che se sam srushit,polahko, vech je pocheo.......

Musafir
10-12-2006, 01:04 AM
Musafir...
Sandzak nikada u historiji nije imao boljeg vjerskog lidera.Boljeg daija i boljeg stratega

Ili si mu ti nesto mnogo blizu, ili te placa da pises... ili samo treba da cinimo dovu da progledas. Ukoliko si ti svjestan onoga sto pricas i jos ubedjen u to... onda mi te stvarno zao. Posle ovolikih katastrofalnih gresaka koje je Muamer napravio, jedan covjek ne moze da ima takvo misljenje o njemu. Da te Allah uputi inshallah, i sve nas.Veliki strump

Brate moj,nit sam mu blizu nit me placa.Ranije sam bratu Fingersbrokenu govorio da je sasvim normalno da covjek ima drugacije misljenje od vaseg.Cak sta vise meni je jako cudno kako vi to razmisljate i kakvim se argumentima sluzite.
Ubjedjen sam u ono sto govorim ,medjutim,ja ne smatram da je greska ono sto muftija radi.Bitno je samo iz kog ugla stvari posmatras.

Znas kad babo istuce sina to se dvojako shvata.Sin misli propade svijet.Tuzan je i ljuti se.Misli da ga je babo omrznuo.Al iz perspektive baba se to drugacije posmatra.

Hehe, znam da si tu musafireUl Smart br

E brate,naravno da sam tu.Al moram po nekad da odem da me nema inace ne bih bio Musafir vec domacin.A mislim da mi je rano jos da budem domacin :)

Pozdravljam tvoju promjenu stila pisanja, odnosno odustajanje od koriscenja vjerske terminologije u forumskim raspravama.Ul Smart br

Sto se tice promjene stila to je samo da ne dosadim braci.I slatkisi kad se stalno jedu dosade.Valja na sofri ponuditi jos ponesto.

Ne znam kako zaradjujes za zivot, ali makar na forumu treba covjek ostaviti potkusurivanje vjerom

Eh kako zaradjujem? Ma ko i sav ostali narod.Da nije dusevnog zadovoljstva para nikad dosta.A sto se vjere tice tu je trgovina dozvoljena.Prodas vjeru al ne za veceru nego za ahiret.Drugim rijecima prodajes malo sadake malo namaza malo ibadeta malo posta i na ahiretu imas dosta :)

Dobro, ako bas insistiras na civiliziranom pristupu, ne razumijem zasto ti smetaju karikatureUl Smart br

Brate moj,insistiram na civiliziranom pristupu sve do momenta dok se ne sudari sa vjerskim principima.Kada se to desi onda te"civilizacijske vrijednosti" koje su se sudarile sa vjerskim principima bacim u smece.

Ne lici nama muslimanima da crtamo te karikature jer udaraju na cast vjernika.To ne voli Gospodar svjetova.

Tu si ipak nasao shodno da se pozoves na vjeru i da me tako diskvalifikujes, sto je vrlo podmukao faul.

Ako mislis da je faul onda ok.Evo ti ruka da ustanes i nemoj da kukas na zemlji:)

Jos jedan djetalj mi se nije dopao u tvom postu a tice se pominjanja nekog raspitivanja o pozadini i porodici jednog naseg clanaUl Smart

Vidi brate,namjera nije bila losa.Ne znam kako si ti to shvatio.Meni ste ovdje svi dragi jer ste braca muslimani.A ovo sto se samnom ne slazete ma znam ja da ce vas Allah uputiti.
Imam namjeru da se polahko sa vama upoznam pa da negde kasnije sednemo na kahvu insallah.Ne vidim nista lose u tome.Ako budemo uspjeli da sjedimo zajedno iako se ne slazemo onda smo na visokom steepenu svijesti.

Nije mi samo jasno zashto se DR. uopshte i upushta u tu prepirku kad i ON zna da je sa njegove pozicije nemoguche srushit muftiju Sandokan

Tacno brate.Ovdje si pogodio.

On che se sam srushit,polahko, vech je pocheoSandokan

Srusice se kao Sulejman a.s. ali tek kada preseli.Mislim da jos nije poceo jer nema jos stap.

Selam i budite mi dobro

Birdum-Bardum
10-12-2006, 09:07 AM
Selam
Minimum da bi selam bio ispravan je selamun alejkum ili esselamu alejkum.

Zasigurno da duela nece biti jer je i sam Dr. Sulejman ubjedjen u svoj poraz sa muftijom.Ko iole poznaje njihove sposobnosti i dokaze kojim barataju zna da Dr.Ugljanin nema sanse u tom duelu.
Ovdje je važno veoma odvojiti dvije stvari. 1) sposobnosti i 2)dokazi. Šta su to sposobnosti i čemu to služi? Da li to determiniše kvalitet čovjeka?
I posebno ovo dokazi, hmmm. Izvanredan sihir si ovdje napravio Musafire, upravo onakav kakve i Muamer Zukorlić pravi, veoma si opasan, mogu ti reći, ali, ako si iskren, onda molim Allaha Uzvišenog da ti ukaže gdje si ti progutao istinu sa neistinom, gdje si to otrovan pa ti se slika okrenula naopako. Dakle, ti si prvo sposobnosti stavio kao neku determinantu za nešto dobro, a ako ovo prodiskutujemo vidjet ćemo da to ne govori ni dobro ni loše o čovjeku, nebitno je. A onda dolaze ovi "dokazi", isti način na koji je djelovao i onaj RazbijačLogičkihZabluda, isti način na koji funkcionišu vehabije, a to je tema koju bismo trebali da sagledamo. Oni administraciju smatraju svetom, a čovjeka ne, pa onda administracijom ruše čovjekovo dostojanstvo. I time čine nered na zemlji. Vidiš kada ovo rasčlanimo kako dobijemo totalno drugačiji izgled.

Evo da ti kazem brate da ti bude jasnije.Da ne bi bilo rasprava na nivou obicnih ljudi neka brate oni izadju pa nek narod slusa.Nek narod odmjeri i proanalizira njihove argumente.Ubjedjen sam da bi mnogima mnoge stvari bile jasne i da bi koprenu sa ociju skinuli mnogi simpatizeri Dr. Ugljanina.
Tv-Duel je normalna stvar u civilizovanom svijetu a oni koji se ne odazivaju oni su gubitnici jer to ukazuje da nemaju sta da ponude.
Nemojte braco samo govoriti eh pa Dr.Ugljanin nije tako dobar retoricar kao muftija!Ako vec ne posjeduje tu vrlinu lidera sta ce onda na to mjesto.?
Odgovor na ovo se nadovezuje na ono prije što napisah. Dakle, nisu to vrline, tj. pozitivnosti (mislim na te "sposobnosti"), ali su odlično oruđe i oružje u svrhu dobra ili zla. Mislim da se slažeš samnom Musafire da je u ovom sukobu neko predstavnik dobra, a neko je predstavnik zla, zar ne? Neko je ovdje Allahov ratnik, a neko šejtanski. Pa ako ja vjerujem da je Muamer Zukorlić šejtanski ratnik, onda nikako ni pod razno ne dolazi u obzir da se prihvati bilo kakva ponuda od njega. Poznat je primjer kada Šejtan prokleti govori Isau a.s. da kaže La ilahe illallah, a Isa a.s. mu kaže ja znam da je La ilahe illallah istina, ali neću ga reći na tvoje traženje. A i pogledaj ono gore što je uvaženi član ul_8mart_br napisao po ovom pitanju, kada je rekao da on (Muamer) na sve načine traži legitimnost svojih postupaka, da ne bi ispao smiješan, pa ovim to želi i postići.

Da mu Allah pomogne insallah kao sto mu je i do sada pomagao.Ovo da se ne ponasa islamski je veoma smijesno. A ovo za sejtane da ga napadaju tacno je ,kao sto je tacno da se on tim sejtanima i dzinskim i ljudskim odupire uspjesno niz godina.
Ovdje sve zavisi od polariteta slike. Ako su za tebe meleki i vjernici šejtani, a Muamer Zukorlić primjer jednog duhovno autoriteta (a to si ovdje pokazao da jeste), onda ova tvoja priča stoji. E mi sad upravo ovdje o tome i diskutujemo. O tome da li je Muamer Zukorlić vjerski autoritet i da li su oni što ga napadaju vjernici, meleki ili šejtani. Da li su oni koji ga ne smatraju duhovnim autoritetom šejtani, meleki ili vjernici? Jer ima onih koji ga ne smatraju duhovnim autoritetom, a ćute i ne žele da se miješaju, a ima i onih koji to glasno govore, kao mi ovdje.

Sandzak nikada u historiji nije imao boljeg vjerskog lidera.Boljeg daija i boljeg stratega.
Ovo je opet posljedica tvojeg viđenja. Da'ija, jeste žestok, samo je pitanje u šta i kome poziva, a i strateg je jak, ali će se, inšallah, izgleda pokazati da ne može da se nosi sa Dr. Sulejmanom ef. Ugljaninom, a znaš li zašto?
Pa zato što je Allah Uzvišeni na strani Dr. Sulejmana ef. Ugljanina. A Muamer Zukorlić se oslanja na svoje sposobnosti (kako ti reče), pa je stoga jasno da je manipulator, tj. spletkaroš, a Allah Uzvišeni je Gospodar spletki. Kada Allah Uzvišeni nekog želi da uvede u neku Svoju spletku, taj koji ulazi u Allahovu spletku nema šanse nikako da skonta da tamo ulazi. A kada mu bude bilo jasno biće kasno. Tako je faraon upao u jednu takvu spletku. A bio je sposoban. Bio je graditelj. Bio je lijep. Đovdali. Bio je perfektnog zdravlja. Bio se uzoholio maksimalno. I on je bio jedan od "graditelja". I ti Musafire si očigledno upao u tu istu "zamku" i molim Allaha dž.š. da ti oči otvori da sagledaš stvari realnim i da se spaseš kazne Allahove. A početak spasa bi bio da SVE one jasne stvari koje smo naveli ne preskačeš i da ih uzmeš u obzir. Da se okaneš demagogije i da okreneš glavu istini. A znaš li ti ko je bio Ismali ef. Filibarić? A znaš li ti ko je bio Aćif ef.? A znaš li ti ko je bio Kurbi Baba k.s.? Itd. Ima ih kolko hoćeš primjera, ali samo ako potražiš. Ako se potrudiš i oslobodiš mržnje prema Dr. Sulejmanu ef. Ugljaninu, koja te je i zavezala za taj zid.

Sto se tice svih medija pa i kurira muftija pokusava maksimalno da ukaze na suste istine koje se desavaju u Sandzaku.Mnogima se ne svidja to sto je krenuo glasno da kritikuje.Medjutim,dosta je bilo sabura i vrijeme je da se neke stvari promijene i da brate prelomi vec jednom na bolju stranu.
Što se tiče načina djelovanja Muamera Zukorlića i ukazivanja na "istinu" to smo već jednom rekli. Ako Musafir jasne stvari preskače, a ide da pliva po vodi mutnoj onda tu nema šta više da se kaže, jer se vrtimo u krug. A slažem se da je došao momenat kada stvari u Sandžaku treba da se prelome i da se napokon neke stvari pokažu i zuhur učine, a šta to? vidjet ćemo, inšallah.

Brate ,nije problem ako si slomljenog prsta al ako si sljomljene duse onda imas veliki problem.Malo sam istrazivao o tebi pa mi rekose ljudi ma fin je to momak .Babo mu dzematlija,on dobar ,mrava ne bi zgazio.Pomislih da nisam pogresio al fakat to je ta ista identicna osoba.
Vidi brate kod tebe se radi o dvije stvari:
Il si negde naogreiso pa ti sejtani tjeraju da blatis po vjerskim licima il
si stvarno povrijedjen.
Ne moras da odgovaras meni ovdje na postavljena pitanja al zaviri sebi u dusu hej pa ti pises sa otvorenom mrznjom a u zadnje vrijeme primjecujem i da koristis ovaj smail :D iza koga se krije zloba ili pokusaj da prekrijes srdzbu koja je mnogima primjetna.
Evo ja ću se usuditi da ti na ovo pitanje odgovorim. On jeste bio podobro nagreiso i za to je bio kriv Muamerov sihr, tj. o toj vrsti sihra se radilo. Fala Allahu te se je oslobodio toga, a oslobodio se je onog momenta kada je došao u kontakt sa pravim duhovnim autoritetom. Ovo sada što se on "sređuje" (kako on sam kaže) jeste otklanjanje posljedica "Muamerovog" sihra. Dakle, on, ovako "nesređen" ne nosi mržnju u sebi, već ogorčenje, a ti tako "sređen" nosiš žestoku mržnju prema Dr. Sulejmanu ef. Ugljaninu. Samo polako izaći će to na vidjelo, inšallah. Nadam se da kad to izađe na vidjelo će biti u tvoju korist, tj. tebi za hair i da ćeš uspjeti tada da staneš na pravu stranu, što će biti veoma teško, jer je mali broj onih koji su u tim momentima uspjeli da se izvuku. Vidjet ćemo.

E ovo si pogodio uhhhh:rolleyes:
Mislio sam da je mudrost svugde u svijetu isto definisana ,medjutim,vidim da kod nas ima razlicitih definicija iste.
Ta tvoja definicija mudrosti je svugdje u svijetu jednako definisana. I u Izraelu i u Americi i u Rusiji i u Njemačkoj, itd., ali je to kod muslimana, tj. u islamu nešto drugo, mudrost nije sigurno. Mjerila su ti mnogo dunjalučka, formalistička, pa stoga i upadaš u zamke u koje upadaš.

Hvala.

Birdum-Bardum
10-12-2006, 09:31 AM
Brate moj,nit sam mu blizu nit me placa.Ranije sam bratu Fingersbrokenu govorio da je sasvim normalno da covjek ima drugacije misljenje od vaseg.Cak sta vise meni je jako cudno kako vi to razmisljate i kakvim se argumentima sluzite.
Ubjedjen sam u ono sto govorim ,medjutim,ja ne smatram da je greska ono sto muftija radi.Bitno je samo iz kog ugla stvari posmatras.
Hajde mi pojasni taj tvoj ugao gledanja na stvari, jer bih zaista volio da to shvatim. Ja sam ti svoj ugao gledanja već iznio i jasno pokazao i jasnih stvari masu sam ti iznio ti si ih preskočio i nastavio da ispisuješ ono što tebi odgovara. To je za mene tipična demagogija. Ako nećeš da te stavim u demagoge i da ti počnem davat kratke i odsječne (drske) odgovore onda me moraš ubjedit da nisi demagog time što ćeš mi predstavit svoj ugao gledanja. Bujrum.

Znas kad babo istuce sina to se dvojako shvata.Sin misli propade svijet.Tuzan je i ljuti se.Misli da ga je babo omrznuo.Al iz perspektive baba se to drugacije posmatra.
Ovo upravo Dr. Sulejman ef. Ugljanin radi Muameru Zukorliću.

Sto se tice promjene stila to je samo da ne dosadim braci.I slatkisi kad se stalno jedu dosade.Valja na sofri ponuditi jos ponesto.
Lijepo rečeno. Nakićeno. Gizdavo. Ima i "bratskih" elemenata. Samo brate mnogo oholo, nadmeno i dogmatski.

Eh kako zaradjujem? Ma ko i sav ostali narod.Da nije dusevnog zadovoljstva para nikad dosta.A sto se vjere tice tu je trgovina dozvoljena.Prodas vjeru al ne za veceru nego za ahiret.Drugim rijecima prodajes malo sadake malo namaza malo ibadeta malo posta i na ahiretu imas dosta.
Opet pokazivanje sebe kao abida, abda, bogougodnika, čovjeka kojem je Ahiret cilj, koji čini dobra djela, itd., a optuživanje drugog da je prodao vjeru za večeru. Upravo u ovim rečenicama ti meni kažeš upravo ono što i jeste, jer kada priča nije originalna ona ima šupljine kroz koje se može vidjeti unutra, "iza perde", pa se tako i ofira ili potvrdi. Ovdje je tvoje firanje. Hajde nam samo još kaži šta imaš od škole? Kolko si knjiga pročitao? Koje si hajrate iza sebe ostavio? itd. Sve nam to nabroj da znamo za tebe, dobrotvora i za tvoja dobra djela.

Ne lici nama muslimanima da crtamo te karikature jer udaraju na cast vjernika.To ne voli Gospodar svjetova.
U pravu si Musafire što se tiče ovog da ne treba udarati na dostojanstvo vjernika. Samo me čudi kako to da ti podržavaš Muamera Zukorlića koji upravo udara na dostojanstvo vjernika, a vođen svojim egom i samoljubljem? Dakle, opet jedan formalizam. Kada je ovaj formalni (ili bolje rečeno iskreni) "udar na dostojanstvo" (bolje rečeno dobronamjerna kritika) u pitanju onda je to žestoko neislamski, a kada je onaj Muamerov udar (ma šta udar, udar na kvadrat) na dostojanstvo vjernika, ali je to sakriveno, tj. nije ova formalna vrsta, već je odlično sakriveno iza svetinja i izgleda kao da mu je cilj odbrana islama i islamskog onda si tu slijep (namjerno ili nenamjerno, ako si ovo drugo da ti se Allah smiluje i da ti ispravan vid) i još plus podržavaš i govoriš da je to izvanredno pametno, mudro, strateški, itd. Neuzubillah.

Ovdje bih zamolio brata ul_8mart_br. da pobriše "sporne" karikature, jer smetaju bratu Musafiru.

Imam namjeru da se polahko sa vama upoznam pa da negde kasnije sednemo na kahvu insallah.Ne vidim nista lose u tome.Ako budemo uspjeli da sjedimo zajedno iako se ne slazemo onda smo na visokom steepenu svijesti.
Hoćemo, inšallah, samo polako, nećemo se izuvati prije vode. Javni mi se na PM da se malo konkretnije upoznamo, ako nije problem?

I naravno ne zaboravi istigfare, a to je da čovjek bude iskren i otvoren prema Allahu Uzvišenom.

Hvala.

sans
10-12-2006, 09:35 AM
Orginalno od Musafir
Ne liči nama muslimanima da udaramo na čast vjernika. Ne liči nam ni da karikiramo stvari... Ali, kud ćeš veće karikature od čoveka samog, koji svojim djelima uspjeva da karikira sve oko sebe... Besan džip, naočare, telohranitelji, tup ugao između brade i vrata, trčkaranje po TV kućama i udaranje na čast vjernika... Je li to po tebi slika ili karikatura vjerskog lidera za kojeg kažeš

Orginalno od Musafir

Iz ovoga se vidi da ili ne poznaješ istoriju Sandžaka ili su ti norme iskrivljene.
Ismail ef. Filibarić je samo jedan od najsvetlijih primjera onih koji su bili slika a ne karikatura vjerskog lidera, koji je "dajio" kako svojim životom tako i svojom smrću i čija se dawa nipošto nije završavala na jeziku...

Meni ste ovdje svi dragi jer ste braca muslimani.A ovo sto se samnom ne slazete ma znam ja da ce vas Allah uputiti.

Za kraj, halali, al moram te nešto upitat:

Nisi li ti jedan od onih koji su ubeđeni da čvrsto koračaju sredinom Središnjeg puta, za razliku od ljudi oko njih...?

Emir
10-12-2006, 12:22 PM
Sans
Iz ovoga se vidi da ili ne poznaješ istoriju Sandžaka ili su ti norme iskrivljene.
Ismail ef. Filibarić je samo jedan od najsvetlijih primjera onih koji su bili slika a ne karikatura vjerskog lidera, koji je "dajio" kako svojim životom tako i svojom smrću i čija se dawa nipošto nije završavala na jeziku...

Samo da dodam da i dan danas isto cini. Cim cujes sta je sve covjek radio i kakva muslimancina bio odmah ti nesto drago da si u gradu dje je jedan takav insan ziveo. Neko je pomenuo u jednom postu da je Muamer svjesno napao sve ljude koji su za SDA, a u ovom slucaju to je vecina muslimana u Sandzaku. Ne znam da li bi pravi "daija" isto ucinio.

ul_8mart_br?
10-12-2006, 13:56 PM
Ovdje bih zamolio brata ul_8mart_br. da pobriše "sporne" karikature, jer smetaju bratu Musafiru.

I pored toga sto mislim da trenutno nema boljeg lika za karikaturu od zukorlica, uvazavam sugestiju BB i primjedbu Musafira. "Skinuo" sam posljednje dvije karikature a na njihovo mjesto ostavio link, koji ce biti sklonjen takodje vrlo brzo. Naravno ja ne mislim da odustanem od izrazavanja svog vidjenje karikaturom, ubuduce cu ih iznositi kao link, ovim odgovornost sa foruma prebacujem na sebe licno. Ipak je forum musafirov koliko i moj, ni manje ni vise.

fingersbroken
10-12-2006, 15:30 PM
Vec ko zna koji put sve je u konac odgovoreno lijepo i precizno, i toliko sustinski ispravno da mi stvarno nije jasno kako moze neko da procita a da istinu u tome ne prepozna. Pogotovu zato sto ne dolazi samo od jednog covjeka vec evo njih vise o tim istim stvarima napisa. Al eto.. ustvari, jasno mi je.. Sjetim se samo sebe kako sam se i sam nekad energicno tome protivio, ili ga pak drugacije, rezultatski, i sam shvatao.. Tad sam i sam muftiju blagosiljao.

Da dodajem na odgovore nemam sta, samo cu javno da se zamislim kakve li iko moze koristi (ili pak stete) imati od raspitivanja o familijama i identitetima clanova foruma ovdje. Kaze nema stetnih namera, al ja pitam kakve namere uopce mogu da postoje da bi se neko o porodici raspitivao??? Neovisno o tome jesul stetne il dobre, cisto mi je stran motiv koji bi mogao da navede nekog na takvo nesto. Eto, mozda je to jedan od tih sejtana koji zivi u staroj gardi a nama je omladini nejasan, il smo nekim slucajem postali imuni na njega pa nas eto nesto ne cacka.

Eto toliko. Nista vise. Nema sta da se dodaje. A nema ni potrebe da se vrtimo u krug.

Allahimanet.

Deddha
10-13-2006, 04:34 AM
Ma koja korist, ljudi su jednostavno tog kalibra da shpijuniraju, neshto ko oni mazohisti ili sadisti. Jednostavno to vole, chak bi i platili za to, da bi sebi priushtili to zadovoljstvo. To je neshto josh gore nego oni koji to profesionalno rade i koji i pare od toga primaju:rolleyes:

fingersbroken
10-13-2006, 04:49 AM
Jedna stvar meni nije jasna... a ustvari meni mozda i jeste, al ocigledno drugima nije. Zasto ljudi ne mogu da shvate da covjek nesto ne mora da radi zbog interesa. Eto, ovaj radi iz ljubavi prema mesihatu. Mi mu "spoticavamo" (kako olg rece) da je njihov pripadnik, sto u neku ruku i jeste tacno. Ja licno smatram da on brani njih jer su njegov izbor, tj samim tim brani sebe i svoja ubedjenja (koja se poklapaju sa njima). Takodje smatram da nije oslobodjen licnih interesa. To je vrlo bitna stavka kad se ulazi u razgovor. Upravo je to jedan od razloga sto sa muftijom ne moze da dodje do komunikacije razumne jer on radi sve iz licnih interesa.
Ako musafir nema licnih interesa a onda opet smatramo da misli pogresno. Da se polazi od ovoga lakse bi se diskutovalo.

A zasto mislim da musafir ima interes? Zato sto vidim da on ocigledno ne moze da shvati da drugi ljudi mogu da pisu a da nemaju licnog interesa. Misli da neko mora da bude "uvrijedjen i povredjen" ili pak da mrzi nekog da bi pisao o tome. Vidi brate, muftija nije momak iz komsiluka pa da bi ja morao da pisem o njemu samo ako ga mrzim. On je "momak" od kojeg zavisi mngoo komsiluka, i da bih ja ignorisao ono sto on radi morao bih da budem vrlo glup i slijep i nezainteresovan za sve sto se desava pa da bih cutao. Na kraju, sve ovo manje meni donosi nego sto mi "odnosi" tako da ti ne stoji da ja nesto radim iz licnih interesa. Nikom ne mogu da naudim u direktnom smislu pa da bih pisao iz mrznje prema nekom. Mi ovdje jednostavno pokusavamo da sirimo istinu, onako kako je mi vidimo. Ako se to nekom ne svidja moze da nas uputi, ili da nas zaobidje. Sve ostalo je ven konteksta vrlo neispravno, pogotovu kad ide do te mjere da se istraszuju i familije..

A nije ti lijepa taktika gdje mi govoris da kritikujem sta muftija radi (il ne radi) a da ne gledam kakva je osoba. Pa pazi covjece, zamisli se malo!!! Zona sumraka (tema) postoji upravo da bi opisala kakav je muftija covjek. Upravo je to i razlog sto ga kritikujemo, a ne zato sto je nesto napravio il nije. Cak zato mislimo da i to sto je napravio ne valja, ma koliko tebi sijalo. Da budes muftija najbitnije je da budes dobar covjek, a ako mislite da je organizaciona sposobnost najbitniji faktor onda ja mislim da bi po vasem najbolje bilo uposlit nekakvog jakog biznismena da nam bude muftija. U ovom smislu i dolazite (ima ih takvih nemoj odma mislit da ubrajam i tebe jer jos ne znam) do ideje, ogavne pomisli i izjave, da su na zapadu veci muslimani nego na istoku. Neki kazu da je Bill Gates najveci musliman. Znate zasto to govore? Zato sto su ljudi "uspjesni" a u njihovim ocima uspjesni su samo oni koji stvaraju pare i takve rezultate. E kad ih malo sateras u cosak oni kazu: pa dobro.. muftija pravi zgrade u ime Allaha, u kojima se u njegovo ime uci. Uci cemu covece? Ko u dzamiji sto uci kako se prosipa mrznja jel? Hajde bezi covjece. Usmeravas nas da zanemarimo ubedljivo najbitniju stvar, a to je upravo to kakav je muftija covjek, tj da preispitujemo njega kao licnost, jer drugo nije ni bitno. Ti nam bacas sihir ovdje covece... nekako perfidno moram primjetit. Mozda svesno, a mozda i nesvjesno, to jos ne mogu da dokucim. Da razlicito mislimo, to je vec svima jasno, ne moras da ponavljas hiljadu puta jer to i nije neki argument kojim valja ulazit u raspravu..

P.S. Najvise mi bi smijesno kad rece da je ovaj :D smajli pun zlobe.. Ocigledno da ti ponestaje internet kulture :D

Deddha
10-13-2006, 09:14 AM
Ma koje internet kulture, pa oni, ciji je ovaj nesretnik predstavnik, su neshto slichno ko ono srbijanci kad su Turci dolazili u srbiju i sa misfacima chistili zube, a ovi govorili kako Turci oshtre zube da ih kolju. Mrzhnja i strahovi chovjeka nagone da neke stvari vide skroz drugachije, nego shto jesu, pa shto ne bi i ovaj bahsuz ovako ochigledno shirok osmjeh vidio ko osmjeh pun zlobe:eek: Ja, da ne zaboravim josh jednom:D

Birdum-Bardum
10-13-2006, 09:34 AM
Ne mogu da se ne potrudim da nekako po pitanju ovih smajlija razumijem Musafira, jer stvaro je to slaba tačka ovog Foruma. Ima mnogo mali broj smajlija, a posebno mi je uvijek bio ovaj zeleni smajli čudan, nisam mogo da ga skontam nikako. A i nekakve zube velike ima, kuku mene. Evo pogledaj.:D

Vidiš li?

Hvala.

Deddha
10-13-2006, 10:23 AM
Ma malo vishe ako se potrudi chovjek, do raznih slikovitih pojashnjenja ovog smajlija mozhe dochi. Vrlo kompleksno, mora se priznati :D :rolleyes:

Deddha
10-13-2006, 10:26 AM
Ha ja, po pitanju ovog duela, ovaj muamer izgleda nije nikad chuo da tamo gdje horozi pjevaju, kokoshima nije mjesto:rolleyes:

Birdum-Bardum
10-13-2006, 12:32 PM
Ima i ona poslovica stara u vezi sa popovima koja kaže: "Dokon pop i goveda krsti."

Hvala.

vox populi
10-21-2006, 15:13 PM
kažu da je muamer na jedinsTVu po DRUGI put pozvo na Doktora na razgovor. to nije tačno jer ga je prvi put (samo) u kuriru pozvo da izađe na crtu tj kako kurir piše na MEGDAN. znači nije ga zvo na razgovor

evo ako koza laže rog ne laže. ova članak je glavni dokaz otvorene saradnje muamera i kurira jer je i posle njega nastavio saradnju sa njima