PDA

View Full Version : Terorizam u Sandzaku

Emir
11-14-2006, 18:09 PM
Stvarno je zalosno sta se desva u ovom nasem gradu. Sta je narod spreman da uradi da bi dosao do vlasti. Cak sam cuo od nekih da je Rasim pozvao Dr Sulejmana Ugljanina da se sastanu da nekako "rijese" probleme. Ne znam koliko je to tacno...

Detaljno mozete procitati na ovom linku
http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=2&id=225

Ono sto je posebno interesanto je i ova izjava u "uviđaj će izvršiti specijalna ekipa MUP-a koja treba da stigne iz Beograda", vrlo mi je drago da ce to tako da se odradi jer je ocito da je ovaj sup NP-a nesposoban da ista uradi.

ZAMBAK
11-14-2006, 19:15 PM
Uhapšen osumnjičeni za bombaški napad
Policij uhapsila Fahrudina Gusinca (29) iz Novog Pazara zbog osnovane sumnje da je bacanjem bombe u porodičnu kuću aktiviste SDA Mahmuta Hajrovića, izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju.
2006-11-14 18:05:48

NOVI PAZAR (SINA) – Radeći intezivno na razjašnjavanju i rasvetljavanju teškog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, zbog postojanja osnovane sumnje da je rano u utorak bacio bombu u sobu u kojoj su spavali Mamut i njegova supruga Zumreta Hajrović i tom prilikom nanio im lake i teške tjelesne povrede policija je uz konsultaciju sa nadlježnim tužiocem odredila medu zadržavanja Fahrudinu G.(28) iz Novog Pazara, saopšteno je iz policije.

Na osnovu izvora bliskih polciji radi se o Fahrudinu Gusincu iz Novog Pazara koji stanuje u komšiluku porodice Hajrovic,u novopazarskom naselju Hadžet.

Kako se navodi u saopštenju policije Fahrudin G. je istoga dana priveden kada je i došlo do eksplozije u kući Mahmuta Hajrovića, aktiviste SDA.

Bomba koja je u sobu porodične kuće u kojoj su spavali Mahmut i njegova supruga Zumreta ubačena kroz prozor i eksplodiravši nanijela im je teške tjelesne povrede.

-Zumreta Hajrović je zbog povreda prouzrokovanih gelerima bobme uoperisana i ona je van životne opasnosti, izjavio je dežurni hirurg Zdravstvenog centra u Novom Pazaru dr Kemal Brničanin.

Aktivista SDA Mahmut Hajrović je u izjavi za SINU rekao da nezna raloge zbog čega je neko pokušao da pobije njegovu porodicu.

-Nas desetoro čalnova porodice, medju kojima i četvoro djece je u tom trenutku spavalo i neko je prišao prozoru i bacio nam bombu u sobu.Jel to čovjek, šta je to, šta je na to moglo da ga natera, ja kko sam u tu stranku znam da nikom nisam ni vodu natrunio, rekao je Hajrović.

Zadnji incident je uznemirio građane Novog Pazara.

Nakon uvođenja privremenih mjera od strane Vlade Srbije u aprilu ove godine u Novom Pazaru je došlo do nekoliko eksplozija bombi u užem dijelu grada.Policija još nije rasvijetlila ove događaje.

ertan_bezistan
11-15-2006, 01:14 AM
ja sam zgrozen ovim delom,cuo sam da je uhapseni gusinac priznao,ali mogu vam reci samo jedno ako se dr Sulejman Ugljanin sastavi sa ona dva zlotvora kao sto su objavli na b92 ja definitivno nikad vise necu biti clan niti jedne partije kao ni SDA za koju sam smatrao jedinom kao sto i jeste ali ako to uradi pocepacu clansku i nikad vise me nece biti briga niti cu hteti da cujem bilo sta o tome....

Emir
11-15-2006, 01:23 AM
Ta izjava je diskutabilna, pricekacemo da vidimo sta ce da bude. B92 zna da prospe po koju laz, ali opet bolje da vidimo zvanicno sta ce biti. Na sajtu sandzaknews.com i na bnv.org.yu nema takve izjave, tako da mislim da je to nekakva spletka, ali sutra inshallah mislim da cemo saznati istinu.

Na sajtu b92 pise da je u saopstenju BNV-a tako receno, ali ja ni na sajtu bnv.org.yu niti na tv-u nisam cuo takvu izjavu.

Birdum-Bardum
11-15-2006, 07:52 AM
Bog zna kako će i ovaj događaja Rasim Ljajić protumačiti i u svoju korist preokrenuti. Mada je, što se mene tiče, postao smiješan i providan sa tim njegovim izjavama.

I ja sam čuo da je pozvao Dr. Sulejmana ef. Ugljanina da se sastane sa njim i Muamerom Zukorlićem radi "smirivanja situacije" u Sandžaku. To je više nego smiješno. Meni ovo liči kao da je rekao, ako ne dođe da se sastane sa nama onda nastavljamo sa pravljenjem problema u Novom Pazaru.

Sabur. Eto, jedan je odbornik SDA poginuo, sada napad na kuću jednog aktiviste, a sjećamo se i onih ranijih predizbornih kampanja i događaja, kada je pucano na kolonu SDA ispred prostorija SDP-a kojom prilikom je jedna osoba ranjena. I onda je bilo bacanja bombe na kuću aktivista SDA. Pa onda još jednom aktivisti je "izrešetan" automobil ispred kuće. Pa onda napad na kuću Predsjednika Opštine, Predsjednika BNVS-a, Lidera Bošnjaka Sandžaka Dr. Sulejmana ef. Ugljanina, itd. Ovo je ono čega se ja mogu sjetiti i trenutno nabrojati.

Ovoliki broj "incidenata" usmjerenih protiv odbornika i aktivista SDA jasno govore o čemu se radi. Imaju li namjeru prestati izazivati haos u Sandžaku ne znam, ali se nadam da neće postići to što žele, a ja mislim da je cilj da na sve moguće načine "slome" Dr. Sulejmana ef. Ugljanina, Lidera Bošnjaka Sandžaka.

Sve će im se to u lice vratiti, inšallah. Raditi zlo, a dobru se nadati je ludilo. Širiti mržnju a ljubav očekivati je još veće ludilo.

Hvala.

fingersbroken
11-15-2006, 08:16 AM
Mene samo zanima odakle njemu legitimitet, il obraz ako hocemo, da on nekog poziva na razgovore? i sta tu hoce muftija uopste ionako? Sad se zaleteo da on pozove na razgovore isto ko sto je muftija pozvao za deklaraciju pa da reknu ko nam ne dodje njega ne zanima resenje. Smesno smesno... Stvore probleme pa posle glume dusebriznike.. smesno smesno..

ul_8mart_br?
11-15-2006, 09:20 AM
Pa svako bi na Ljajicevom mjestu trazio da se sastane, pa jos i zukorlica da dovede. Prvo, svi pogledi su zbog ranijih djesavanja uprti u SDP, i on i njegova partija sad htio ne htio postaju predmet sumnji. Drugo, ako bi izdjestvovao sastanak sa Dr.Sulejmanom Ugljaninom, na neki nacin bi u podsvijest ljudi usadio cinjenicu da postoje nekakav sukob i neke strane u sukobu, cime bi i SDA doveo na isti nivo sa svojom nestajacom partijom i podijelio odgovornost za pogubne efekte svoje politike permanentnog zaostravanja. Njihova je teza od pocetka; da je situacija u Sandzaku alarmantna, da je vlada kriva, da je SDA kriva. U ovakvim situacijama, ljudi se obicno pitaju kome je koristi donio ovaj incident, pa prema tome usmjeravaju istragu. A donio je koristi samo onima koji su protiv sadasnje lokalne vlasti, i onima koji tvrde da nas narod ne moze upravljati sobom.
Ako se pogleda unatrag, jasno je da je SDA kao partija izlozena teroristickoj kampanji. Ovo je pravi trenutak da se preduzmu najhitnije mjere od strane rukovodstva SDA, da se ovome stane na put. Ako vec imaju dobre odnose sa republickim vlastima, da traze djetaljnu istragu profesionalaca, da se svi raniji teroristicki napadi rasvijetle i dodje do pravih inicijatora. Pojedini lokalni politicari igraju na strahu vlade da se umijesa u lokalna dogadjanja, da ne bi otezala situaciju ili izgledalo da se stavlja na neciju stranu, medjutim vrag je odnio salu. Ako rukovodstvo SDA i vlasti u BG ne rijese ovaj problem na zadovoljavajuci nacin, clanstvo partije moze izgubiti povjerenje u svoje rukovodstvo i krenuti putem sopstvenog nacina rjesavanja problema. To mozda i jeste jedan od ciljeva ovog teroristickog cina, i ako situacija ode u tom pravcu, niko vise ne moze pretpostaviti dje ce zavrsiti.

Sto se tice spekulacija oko sastanka, sacekajmo da vidimo sto ce se desiti.

ul_8mart_br?
11-15-2006, 19:56 PM
Prenosim dio vijesti sa b92:
Nakon što je lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić pozvao Zukorlića i Ugljanina na sastanak povodom situacije u Sandžaku, Ugljanin je uzvratio pozivom ostaloj dvojici da prisustvuju sednici njegove stranke, Bošnjačkog nacionalnog veća, na kojoj bi se razgovaralo o toj temi.

Ko li je editor na sajtu b92, pa on jos pojma nema sta je to Bosnjacko nacionalno vijece, veseljak misli da je to politicka stranka.

fingersbroken
11-15-2006, 20:02 PM
Po meni je realno da ih Suljo pozove i da im ocita lekciju malo. Jedini prihvatljiv razgovor jeste taj na koji bi oni DOSLI a ne organizovali, ne daj Boze. Jedini Suljo i ima legitimitet da takvo nesto organizuje, pa sad valja videt dal ce ovi mirovnjaci sahi doc na to, il samo pokusavaju narodu da zamazu oci nekakvim pozivima..

fingersbroken
11-15-2006, 20:21 PM
A tek sad citam da su i Rasim i Zukorlic odbili Suljov poziv. Ne svidja im se poziv. Oni koji se bune protiv citanja nijetova njemu pripisuju da poziv nije iskren. Rasim usporedjuje BNVS sa svojom strankom i samim tim odbija da prizna istu instituciju, a to isto cini i muftija takozvani s'tim da on ide i dalje te se jos i podprda i Sulejmanu i tom tijelu koje predstavlja nas bosnjake i iza svega se jos krije iz zvanicnog obavestenja mesihata. Bruka ziva, da se na takav jedan nacin odgovara, bez obzira na prirodu odgovora. A ovde ce nam doci mirotvorci koji ce govorit da se na to trebaju zatvorit oci a nas ce kritikovat sto mi kritikujemo. Zaista tuzno. Zaista..
Hteo mali Rasim da on vodi sastanak. Muftija je vodio jedan, sad je red na njega a. Isto ko pozoriste covece..

Emir
11-16-2006, 02:05 AM
Evo danas je prebacena ova zena u Beograd, imala mozdani udar.
http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=2&id=231

Birdum-Bardum
11-16-2006, 08:16 AM
Eto, upućen im je poziv od strane Dr. Sulejmana ef. Ugljanina da dođu u BNVS i da o tome rasprave. Pa gdje će to drugo doći da o ovim pitanjima rasprave ako ne u glavnu institituciju Bošnjaka Sandžaka. Ako su mirovnjaci, kao što govore, bujrum neka dođu u BNVS, sjednu lijepo i o tome prozbore.

Pošto vidjeh da neko reče da su oni odbili taj poziv, a to su znale i ptice na grani da će se desiti, onda nemoj više nikad da se usuđuju da pozivaju Dr. Sulejmana ef. Ugljanina na te njihove sastanke, jer je očigledno njihov cilj i cilj njihovog pozivanja taj da žele Dr. Sulejmana ef. Ugljanina da "slome" i da se on njima pokori. Posebno je ta želja kod Muamera Zukorlića izražena.

Ovim svojim odbijanjem su pokazali da JESTE VEOMA VAŽNO gdje bi se takav jedan skup održao i POD ČIJOM organizacijom bi se odigrao i ČIJI BI POTPIS bio na vrhu nekog dokumanta koji bi se eventualno na takvom skupu potpisao.

Muamer Zukorlić plus, u jednom svojem nastupu na TV-u, reče da je spreman da mu (Dr. Sulejmanu ef. Ugljaninu, Lideru Bošnjaka Sandžaka) sve halali, samo ako dođe kod njega u IZ (glavni stožer Bošnjaka Sandžaka, kako on to smatra), a ako dalje malo to analiziramo zaključit ćemo da je htio reći, neka mi se pokori i ja ću mu sve oprostiti.

Znači, ovim je jsano kao dan pokazano da oni nisu imali za cilj donošenje povelje, dogovor, istinu, itd., već pokoravanje Dr. Sulejmana ef. Ugljanina, Lidera Bošnjaka Sandžaka. Povelje, dokumenti, ideje, idile, nadahnute pjesme, islam, zgrada IZ, itd. su samo paravan iza kojeg se sve to odigrava, čime se sve to prikriva. Naravno, spremili su i verziju priče u slučaju da Dr. Sulejman ef. Ugljanin ne dođe na taj skup, kao i što nije došao, a tome upravo služe opet ta dokumenta, zgrada IZ, Islam, idile, pjesme nadahnute o Sandžaku, itd.

Dakle, momci, Muamere i Rasime, bujrum u Bošnjačko Nacionalno Vijeće, stožer Bošnjaka Sandžaka, na sastanak, ako želite da neke probleme vezane za Sandžak i Bošnjake rješavate. A ako ne dođete u BNVS na sastanak onda time pokazujete da ne želite da se problemi u Sandžaku riješe, već da vam je cilj da Dr. Sulejmana ef. Ugljanina "slomite", sebi pokorite, a time govorite i o tome ko je taj ko pravi probleme po Sandžaku. Ko je taj ko širi mržnju i razdor među Bošnjake Sandžaka.

Hvala.

ul_8mart_br?
11-16-2006, 10:29 AM
Imajuci u vidu odgovornost pozicije koju ima mislim da je potez Dr.Sulejmana Ugljanina bio tacan. Na sastanak je pozvao ljude cije su sve misli usmjerene na samo jednu jedinu ideju; kako ga svrgnuti, kako mu naskoditi. Nije lako, ginu tvoji odbornici, tvoji aktivisti i slusas njihove klevete da je sve to u cilju politickih poena. Kad cetnici u Sarajevu ubise na pijaci ljude, ne rekose li da smo to mi Bosnjaci ucinili radi nekih poena. E to je ista ta demonska ideologija, Ugljanin hoce poene, hoce spektakl na krvi svojih partijskih aktivista! Ja ne bih izdrzao, medjutim odgovrnost lidera nalaze promisljene poteze, nalaze stalozenost, nalaze da se predje preko mnogo niskih udaraca. A poziv je upravo iskoristen za egzibiciju na stupcima novina i TV; data je prilika zukorlicu da jos jednom pokaze svoj stupidni smisao za humor a Ljajicu da pljuje po institucijama Bosnjaka. Mislim da je vrijeme za pricu proslo, vrijeme je za akciju. Samo hitno razrjesenje ovog teroristickog cina, to je smjer dje treba da se ide, pravo do onoga u cijoj je glavi sve skovano. Bosnjaci ne smiju dozvolit da teroristi siju strah i anarhiju, iz ovog svega cemo insalah izaci jaci i ujedinjeniji.

Birdum-Bardum
11-16-2006, 10:36 AM
Hoćemo, inšallah. Amin Ja Rabbi. Vjerujem čvrsto da sve što se zbiva i događa biva Božijom voljom i određenjem i nadam se da će ubrzo bejan biti svi oni koji u glavama svojim zlobne misli i ideje gaje i da će to, prije svega, biti razlogom njihovog kajanja, pokajanja, dolaska tobe, a onda i opšteg narodnog rashevizavanja. To obejanjenje je odavno počelo, samo je pitanje koliko je kome potrebno jasnih dokaza da se rashaviza i da tobe dođe. Ako se i nakon bejana ne budu pokajali, pa sami su krivi i taj put odabrali. Sami sebi su time nepravdu učinili.

A svima onima koji su žrtva da Allah njihovu žrtvu kabul učini i za to im beskrajne nagrade u džennetu dodijeli. Žao mi te žene što je tako povrijeđenja.

Hvala.

vox populi
11-16-2006, 13:44 PM
Dakle, momci, Muamere i Rasime, bujrum u Bošnjačko Nacionalno Vijeće, stožer Bošnjaka Sandžaka, na sastanak, ako želite da neke probleme vezane za Sandžak i Bošnjake rješavate. A ako ne dođete u BNVS na sastanak onda time pokazujete da ne želite da se problemi u Sandžaku riješe, već da vam je cilj da Dr. Sulejmana ef. Ugljanina "slomite", sebi pokorite, a time govorite i o tome ko je taj ko pravi probleme po Sandžaku. Ko je taj ko širi mržnju i razdor među Bošnjake Sandžaka.

muamer i rasim su izjavama kreveljenjem ruganjem i sprdnjom u vezi sa predsjednikovim pozivom pokazali da tako nešto ima samo kod nas bošnjaka

je li iko vidio srbina da tako pljuje na svoju vladu da je naziva obicnim glavnim vijecem suparnicke strakne

to nema nidje na svijetu

i svudje se u svijetu tako ponašanje prema narodnoj volji naziva pravim imenom -- izdaja

fingersbroken
11-16-2006, 13:54 PM
Ada jok more, kako izdaja. Zar nema muftija pravo da gazi po istini i da se ponasa ko mocni feud? Sto mu ti to pravo oduzimas a? Ko si ti? Ene... stvarno svasta!!! Covek hoce velicinu, narod mu ne da, neka ga bar da sanja... Barem mu u zgradama kojim vlada niko ne govori drugacije..

Birdum-Bardum
11-17-2006, 08:12 AM
Može li nam neko naći tu famoznu izjavu Muamera Zukorlića povodom poziva Dr. Sulejmana ef. Ugljanina?
Dobro bi to bilo ovdje iznijeti na javni uvid i analizu.

Hvala.

vox populi
11-17-2006, 12:17 PM
Ugljaninova inicijativa bila je povod da se medijima prosledi pisana izjava predsednika Mešihata IZ Sandžaka i sandžačkog muftije Muamera Zukorlića.
"Da je Sandžak monarhija i da je gospodin Ugljanin Luj XIV, njegov nalog BNVS da pozove gospodu Bajrama Omeragića, Rasima Ljajića i muftiju sandžačkog imao bi smisla. A pošto nije tako, onda se taj čin može protumačiti kao omalovažavanje svih drugih, dajući im zadatke koje treba za interes ‘neprikosnovenog’ da izvrše. Očito još nije došlo vreme kada će gospodin Ugljanin shvatiti da se dijalog vodi isključivo na ravnoj osnovi, uz puno međusobno uvažavanje. Za dijalog imaju hrabrosti samo oni koji veruju u ispravnost onoga što čine i ne boje se susreta s onima koji drugačije misle", piše u izjavi sandžačkog muftije Zukorlića.

http://www.danas.co.yu/20061116/dogadjajdana1.html

ul_8mart_br?
11-17-2006, 21:42 PM
Da je Sandžak monarhija i da je gospodin Ugljanin Luj XIV, njegov nalog BNVS da pozove gospodu Bajrama Omeragića, Rasima Ljajića i muftiju sandžačkog imao bi smisla.

B92 je prenio doduse verziju sa Luj 16.; uzimajuci u vidu navalu lupetanja koja vlada ovom javnom kucom, vjerovatno je tacna ova sa 14. Pod pretpostavkom da zukorlic zna nesto o historiji, skoro sam siguran da je mislio na 14. Luja, jer je, koliko se da zakljucit, htio Dr.Ugljanina predstaviti kao diktatora. Luj 16. je bio gariban svoje vrste, na kraju je zavrsio na giljotini, pa je moguce je i da je pazarluk sa b92 bio da ona namjerno objavi verziju sa 16., vjerovatno u tom trenutku zukorlic nije izdrzao pred napadom svojih strasti i zelja ili ti nefsa. Kao ono kad mu je kurir milovao sujetu, pokazujuci ga kao hrpu mesa koja daje lekcije. Medjutim i Luj 14. je nezahvalan za koristenje u zukorliceve svrhe. On jeste bio diktator u svom djelokrugu, nesto slicno muftiji, on jeste gradio dvorce, i on je prvi uveo praksu metrese na francuskom dvoru. Ma vjerovatno zukorlic zna ponesto o 14.Luju.
Da se vratimo njegovom humoru; Ako bi dakle bili u monarhiji i ako bi Luj 14. pozivao onda bi zukorlic morao biti neko poput kardinala Riseljea. Dobro je da nismo, jer uvijek bi se tu motala misao o giljotini, ovako samo moze fotelja da ispari. Nije li to ponekad kao giljotina?

fingersbroken
11-18-2006, 12:12 PM
Ja mislim da bi on lakse prihvatio giljotinu:)

ibnIsmail
11-18-2006, 16:44 PM
ma taj muha i prasic su jasni svakom ko nije dotako dno cenefa, halalite shto ove s....ljivce komentarishem ovim jezikom,drugchije se ni nemogu komentarisat,pa chak ni parlamentarnim jezikom, ...i koji zagadjuju sve sa chim dodju u dodir,kud ce muha neg na .... i obratno, jedino eto ostalo mi je josh da se chudim onima koji neprepoznaju chak ni sad da je smrda smrda,a jok miris i chinjenica je da im je neshto eksplodiralo u chulima pa vishe ni krajnosti ne prepoznaju

fingersbroken
11-18-2006, 17:49 PM
Dobro brate al ne moras ni ti bas toliko djonom... nije lijepo. Sta god mislis mores i bez ovih rijeci da kazes. Obzirom da i samog sebe teram da ne pribegavam uvredama mislim da je moguce. Sad citajuci tvoje rijeci moje pisanje mi deluje ohrabrujuce i kazem samom sebi mogu ja jos bolje :) Sabur seljamet :)

ibnIsmail
11-18-2006, 19:39 PM
pa izbjegavam uopshte i pisati,al ovaj forum mi dosta drag za chitanje,a u poslednje vrijeme ova dvojica dosta aktuelna za spominjanje i nikako da nadjem izraz u ovom nashem siromashnom rjechniku koji bi bio adekvatan za njih,mislim rec mnogo se pochelo kopat po kanalizaciji pa sam ja to refleksivno reagovo,tako eto ovi moji izrazi se mogu protumachit kao posljedica cheprkanja po kanalizaciji:)

ul_8mart_br?
11-18-2006, 23:43 PM
Vala cemo se mi naljutit ibnIsmaile ako izbjegavas pisati, nemo' makar ti ka' ovi pojedini musafiri. I meni dodje ponekad da eksplodiram, al' sta ces; mora se polako i razgovjetno objasnjavat i micat narodu koprena sa ociju. ;)

Sandokan
11-22-2006, 00:14 AM
Pochelo je pochelo!
Ko je god gledao nochas RTV i slushao govornike u skupshtini primjetio je da je pocheo KONACHNI obrachun sa nachelnikom pol.uprave i nach. sud-a u N.Pazaru!
Tako i treba i CHESTITAM ODBORNICIMA SDA na onako hrabrim govorima.

vox populi
11-22-2006, 09:40 AM
Pochelo je pochelo!
Ko je god gledao nochas RTV i slushao govornike u skupshtini primjetio je da je pocheo KONACHNI obrachun sa nachelnikom pol.uprave i nach. sud-a u N.Pazaru!
Tako i treba i CHESTITAM ODBORNICIMA SDA na onako hrabrim govorima.

ja ćuh nešto za ovo

zna l se kaće bit repriza

tranzicija
11-22-2006, 13:02 PM
kao sto ste i vi primjetili zaista je bilo ponosno sinoc biti pazarac. Sve suhe cinjenice, svaka cast onim odbornicima. Mogu mislit kako su se ona cetvorica "republikanaca" osjecali.

fingersbroken
11-22-2006, 13:57 PM
A moze li neko nesto vise podataka o tome da iznese za nas koji nismo u Pazaru i nismo imali prilike da gledamo tu skupstinu...

fingersbroken
11-22-2006, 14:04 PM
Meni se svide sledece:

Vanredna sjednica Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u proširenom sastavu, inicirana od strane dr. Sulejmana Ugljanina, predsjednika Vijeća, na kojoj je trebalo da se razmatra aktuelna situacija u Novom Pazaru,a na koju su bili pozvani predstavnici parlamentarnih bošnjačkih političkih partija zastupljenih u novopazarskom parlamentu: Bajram Omeragić, predsjedavajući koalicije «Lista za Sandžak», Rasim Ljajić, predsjednik Sandžačke demokratske partije, te Muamer Zukorlić, predsjednik Islamske zajednice Sandžaka, kao i predstavnici nacionalnih institucija i udruženja u Sandžaku, a koja je trebalo da se održi 17.11.2006.godine, odložena je zbog neprihvatanja poziva od strane Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića.
I sada, kao i mnogo puta ranije, Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić odbili su dijalog i na taj način izbjegli da se suoče sa činjenicama i argumentima. Javnosti je poznato da su upravo oni mnogo puta do sada javno prozivani i optuživani za odgovornost za višegodišnju političku nestabilnost u Novom Pazaru, koja je obilježena incidentima, bombaškim napadima, ranjavanjima ljudi, pa i ubistvom odborničkog kandidata Ruždije Durevića, a sve u cilju da se domaćoj i međunarodnoj javnosti region Sandžak predstavi kao nestabilno i krizno područje, a Bošnjacima onemogući uživanje osnovnih građanskih i nacionalnih prava, te na taj način uspori integraciju bošnjačkog naroda u sve društvene i državne strukture u našoj zemlji.
Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost da ljudi koji imaju ambicija da se bave javnim poslovima u ime bošnjačkog naroda, odbijaju dijalog u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Posebno zabrinjava činjenica da bivši ministar i još uvijek aktuelni čelnik Islamske zajednice u Novom Pazaru, ne priznaju Bošnjačko nacionalno vijeće koje je osnovano u skladu sa zakonom i koje je najviši predstavnički državni organ u oblasti manjinske samouprave sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, pa je samim tim i kompetentno i nadlježno da se bavi svim aspektima društvenog života nacionalne zajednice koju predstavlja. Na taj način i Ljajić i Zukorlić su otkrili najširoj javnosti u Sandžaku i Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici, da je njihova spremnost na dijalog neiskrena i predstavlja običnu farsu.

Izvor: www.bnv.org.yu

ul_8mart_br?
11-22-2006, 21:59 PM
Vrlo je bitno da se ide strogo sredstvima pravne drzave i dosad su potezi bili na mjestu. Svi koji su horni za pricu, moraju doci u legalne institucije. Oni koji se busaju u prsa na sve strane da se sastanu, nisu bili u stanju cak da posalju svoje ljude na sjednicu skupstine. Ne znam za kojim stolovima oni sjedaju i dje su naucili da prave dilove, ali Bosnjacima je mjesto u BNVu, skupstini opstine. A svako ko ne priznaje nase nacionalne institucije, ni mi njega necemo priznati.
Mislim da je skupstina uputila jasan signal da je narodu dosta ovog bezakonja, drzava ne smije ostati pasivna. Treba i ona dati jasan signal da stoji iza gradjana i da je vrlo odlucna da ne dozvoli urusavanje reda i demokratskih pravila. Nikako se ne smije dozvoliti gubitak povjerenja gradjanina u drzavu i sistem. Bosnjaci ce uspijeti.

Birdum-Bardum
11-23-2006, 15:58 PM
Dodjoh u kahvu da popijem turski caj i ahbab me jedan pita jesam li gledao vanrednu skupstinu opstine po pitanju bezbjednosati u Novom Pazaru, rekoh da nisam. On mi tada poce pricati i ja samo sto ne poceh da placem sto nisam gledao. Odmah se latih telefona i nabavih DVD sa snimkom te skupstine koji je bio prikazivan na RTV-u. Ko se nalazi u Pazaru mogu mu kopirati da pogleda.

Ne znam sta reci, ja sam prosto zanijemio. Izvanredno. Stabilno. Cinjenicno. To su pravi potezi. Direktno u centar problema je udareno.

Posebno mi se je svidjela reakcija jednog odbornika Liste za Sandzaka kada ga je Nacelnik SUP-a Nicevic gledao:

"Nista me ne gledajte Gospodine Nicevicu, necete me uplasiti, a i hvala Bogu ne mozete."

Zakljucak sa te skupstine je da su pravosudni organi i organi javnog reda i mira nesposobni da sacuvaju bezbjednost gradjana Novog Pazara i da ce skupstina opstine dati prijedlog o osnivanju jednog tima pri Opstini koji ce pomoci u zastiti ljudskih prava i sloboda u Novom Pazaru.

Aferim. Tako se to radi.

Hvala.

Birdum-Bardum
11-24-2006, 11:17 AM
SO Novi Pazar: Ni B od bezbjednosti
Novi Pazar, srijeda, 22.11.2006.

Odbornici Skupštine opštine Novi Pazar na drugoj redovnoj sjednici lokalnog palamenta zatražili su od Vlade Srbije da preduzme sve mjere kako bi se u ovom gradu vratila zakonitost, red i mir. Predsednik SO Novi Pazar Zekerija Dugopoljac rekao je poslije održane sjednice da su odbornici jednoglasno zaključili da je životna i imovinska bezbjednost gradjana Novog Pazara ugrožena. “S obzirom da su predstavnici nadlježnih državnih organa istakli nedostatak kapaciteta za poboljšanje rezultata na ovom planu, odbornici su procjenili da je narušavanje situacije u Novom Pazaru rezultat sprege izmedju pojedinaca iz pravosudnih organa i SUP-a sa predstavnicima Sandžačke demokratske partije i Islamske zajednice”, istakao je na kraju Dugopoljac. Sjednici su prisustvovali odbornici Liste za Sandžak, DSS, NS, G17+, LDP i Ekološke stranke "Zeleni". Šest odbornika iz redova SDP Rasima Ljajića i 2 odbornika DS-a ni danas nisu učestvovali u radu skupštine. Na poziv predsjednika novopazarskog parlamenta sjednici su prisustvovali i načelnik novopazarske policije Muamer Nicević, predsjednik Okružnog Suda Ćamil Hubić, predsjednik opštinskog suda Miloš Mladenović i okružni javni tužilac Salih Karišik. Novopazarska skupština broji 47 odbornika, od kojih većinu, njih 27, čine predstavnici koalicije Lista za Sandžak.

Izvor: Sandžaknews

Prihvaćen ugovor "Programa za razvoj" Ujedinjenih Nacija(UNDP) i Opštine Tutin
Tutin, utorak, 21.11.2006.

Skupština opštine Tutin usvojila je odluku o izradi Strateškog plana održivog razvoja tutinske opštine za narednih pet godina. Zamjenik predsjednika opštine Salih Hot rekao je medijima da „će tim planom biti omogućen brži razvoj Sandžaka i opštine Tutin“. U materijalu koji je podijeljen medijima navodi se da će plan sadržati „planiranje razvoja poljoprivrede, industrije, obrazovanja, kulture“ i ostalih djelatnosti. Odbornička grupa Sandžačke demokratske partije nije podržala odluku o izradi Strateškog plana razvoja opštine Tutin. Na istoj sjednici lokalnog parlamenta Tutina usvojena je i odluka o prihvatanju ugovora Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP) i Opštine Tutin za sprovođenje projekata razvoja opština u Sandžaku. Usvojene su i odluke o izdvajanju mjesnih zajednica Žirče i Ruđa iz mesne zajednice Crkvine i formiranju nove mjesne zajednice.

Odrzan simpozijum novinara jugoistocne Evrope
Edirne, Turska, srijeda, 22.11.2006.

U organizaciji Asocijacije novinara jugoistocne Evrope u turskom gradu Edirne od 16.do 19. novembra odrzan je simpozijum novinara na kojem su ucestovali predstavnici medijskih kuca sa prostora balkanskih zemalja. Projekat uspostavljanja medijske saradnje podrzala je Republika Turska, a na simpozujumu su ucesce uzeli 39 predstavnika medijskih kuca iz R. Turske, Bugarske, Grcke, Makedonije, Rumunje, Moldavije, Kosova i Sandzaka.
Poslenici medija balkanskih zemalja su, kako se navodi u zajednickom saopstenju sa ovog skupa, u cilju razvoja medija, a prije svega uspostavljanja trajnog mira, stabilnosti,saradnje i razmene u oblasti informisanja pokrenuli inicijativu za formiranja Balknaske novinske agnecije (Blakan News Agency) i internet stranice. Ovi mediji bi imali prioritet u informisanju kada se tice svih balkanskih zemalja, a okosnicu bi cinili mediji koji svoj program emituju na turskom jeziku.
Sa skupa je data podrska Turskoj-radio televiziji-TRT koja je pokrenula projekta formiranja televizijske mreze Balkan News.Data je podrska da Asocijacija novinara juoistocne Evrope preraste u Federaciju novinara sa Balkana.
Ovo je bio prvi skup novinara blakanskih zemalja na kojem su preduzeti konkretni koraci u cilju razvoja medija.
Na skupu je predstavljajuci medije iz Sandzaka i Srbije, ispred Regionalne rtv Novi Pazar ucetvovao i Medin Halilovic.

tranzicija
11-26-2006, 15:04 PM
Ovaj Ljajic prvo kaze "Spreman sam da bilo kad i bilo gdje razgovaram" (naravno imajuci u vidu cinjenicu da se Ugljanin sa njim nikada nece sastati) a onda kad stigne poziv za razgovore u najvecoj nacionalnoj instituciji Bosnjaka sa Omeragicem i Dzudzevicem, trt miljojko.
A sto se tice Zukorlica i pomonjanja nekakvih LUJova on je odavno skiuo sa vilice i izgubio kompas valjda u strahu za svoj presto.

Emir
01-12-2007, 10:24 AM
Juce je preselila Zumreta Hajrović koja je ranjena bombom koja je bacena u njenu kucu. Koliko sam informisan dzenaze ce biti nadas sa ikindije, polazi od njihove kuce na Hadzetu, a dzenaza ce se klanjati u altun alem dzamiji. Informacije cu inshallah provjeriti i potvrditi.

Birdum-Bardum
01-12-2007, 11:24 AM
Informacije su ti tacne, jer sam ja maloprije vidio plakatu. Dzenaza polazi danas sa ikindije namaza iz Altun alem dzamije.

Da joj Allah Uzviseni podari dzennet i sehidsku deredzu, a njenoj porodici sabur i selam. Amin.

Hvala.

Birdum-Bardum
06-28-2007, 08:30 AM
Suđenje za ubistvo Ruždije Durovića odloženo na neodređeno vrijeme

Kompletna vijest na Sandžaknews-u (http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=7&id=756)

tranzicija
09-10-2007, 12:43 PM
Godinu dana od ubistva rahmetli Ruždije Durovića

Na današnji dan, 10. septembra, prije tačno godinu dana, rahmetli Ruždija Durović, kandidat za odbornika koalicije Lista za Sandžak, ubijen je na dan vanrednih opštinskih izbora, samo nekoliko desetina metara od glasačkog mjesta ka kome se zaputio sa svojim maloljetnim sinom. Dan kasnije, policija je uhapsila aktiviste i članove Ljajićevog SDP-a, Ertana Gegića i Enesa Derdemeza pod osnovanom sumnjom da su izvršili to gnusno ubistvo. Nakon što su saslušani, Gegiću i Derdemezu je Ćamil Hubić, predsjednik Okružnog suda u Novom Pazaru, odredio pritvor od mjesec dana. Iako je prošlo godinu dana pored čvrstih i neoborivih dokaza, presuda ubicama se i dalje čeka.

izvor: www.sandzaknews.com

ul_8mart_br?
09-20-2007, 09:15 AM
Presuda za ubistvo odborničkog kandidata
Novi Pazar - Sudsko veće Okružnog suda u Novom Pazaru, kojim je predsedavao Dragiša Radosavljević, izreklo je juče presude optuženima za ubistvo Ruždije Durovića, odborničkog kandidata koalicije Lista za Sandžak.
Prvooptuženi Ertan Gegić osuđen je na 15 godina zatvora, a drugooptuženi i trećeoptuženi Enes Derdemez i Sead Papić osuđeni su na po godinu dana zbog izazivanja opšte opasnosti. Svima je kazna produžena za po još tri meseca zbog nedozvoljenog posedovanja vatrenog oružja. Gegićev branilac Biljana Vukanović predložila je sudskom veću da njenog branjenika oslobodi krivice ili ponovo otvori glavni pretres uz rekonstrukciju događaja. Esad Duljević, advokat porodice Durović, nezadovoljan je presudom. On smatra da je blaga i da je incident bio politički motivisan.
Ruždija Durović ubijen je 10. septembra prošle godine u toku vanrednih lokalnih izbora u Novom Pazaru. Ubijen je u neposrednoj blizini biračkog mesta. Za osuđene Gegića, Derdemeza i Papića tvrdilo se da su članovi Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića.
Danas

tranzicija
09-20-2007, 15:34 PM
Sramota i za pravosuđe i za sudije.

Kazne su premale a nisu ni dotaknuti nalogodavci odnosno politička pozadina samog atentata. Ovaj gegić će ležati koju godinu i onda fol dobro vladanje ovo ono Rasim će ga izvući.
Da poludiš od njihove pravde.

fingersbroken
09-20-2007, 15:46 PM
Dobro sad, ne ide da preterava se ovdje. Sudije ne mogu da donose presude van zakona. Da je bilo dokaza i materijala, opipljivog a jok spekulativnog, da se sudi drugim ljudima onda bi se to mozda i cinilo. Ne kazem da bi, al bi tek tad mi mogli o tome da pricamo tj na tome da potenciramo. Da bi se neko osudio potrebno je dokazati njegovu krivicu van svake razumne sumnje. Na bazi vjerovatnoce, nagadjanja, pretpostavljanja, nije moguce ni postupak pokrenuti. Ovako, sedi i cuti. Sudstvo ti je inace takvo. Dzaba ti sto nesto znas ako ne mozes da dokazes. U takvim slucajevima pravda je kratkonoga.. na ovom svijetu po dunjaluckim zakonima..

ZAMBAK
09-20-2007, 16:45 PM
Zatvirska kazna postoji kao takava bas zbog uskracivanja slobode covjeku-necega sto je covjeku najvrijednije. I najveci kriminalci i kabadahije pred sudom su misevi. To smo imali prilike da vidimno i ovoga puta. Svako od tih koji cine nered na zemlji za dan manje u zatvoru su spremni da izdaju i najbolje prijatelje. Kolika god da je zatvorska ili bilo koja druga kazna na ovom svijetu isterat pravdu je skoro nemoguce.
Sto se samog sudskog procesa tice on je i pokrenut na nacin kako se ne bi doslo do nalogodavaca ubistva. Jedno od lica koje je trebalo da se pojavi- Suad Gegic navodno nije dostupan policiji jer je u Svajcarskoj.Isti je kriticnog dana bio u grupi lica koja su dosla na biracko mjesto i pucala u Durovice. Na sudu se nije pojavio ni izvesni Bulje Metic za koga smo ranije culi da je inicirao incident na birackom mjestu i pozvao grupu aktivista SDP-a koja je dosla i uradila sta je uradila.
Ono sto ostaje nejasno i sto je tokom sudskog postupka bila "misterija" i izgleda to nikome nije palo na pamet da pita i da se provjeri koje koga sve zavo tog dana i zasto bas u tim satima. Ovako sud koji je trebao da da odgovor zasto je ubijen rahmetli Ruzdo ostao je bez teksta.
Visinu kazne ne treba ni komentarisat kada su za Derdemeza i Gegica dodjeljene minimalne kazne u odnosu na one zakonom propisane.
Bitna je jedna stvar, da se zna KRIVI SU GEGIC, DERDEMEZ I PAPIC koji su sto je i sud konstatovao kao aktivisti Sandzacke demokratske partije Rasima Ljajica dosli na to biracko mjesto i nakon toga pucali na Durovice.
Zatvorska kazna mozda na neki nacin i opameti optuzene koji ov krivicna djela niu izvrsili zato sto su imali licen razloga.
IZGLEDA DA JE SVE TO BIO NEKI BIZNIS PORODICE LJAJIC I TV B92 KOJA JE MALTENE 10. SEPTEMBRA 2006. UZIVO PRENOSILA UBISTVO RAHMETLI RUZDIJE DUROVICA.

Za one koji se ne sjecaju B92 je nekoliko minuta nakon ubistva objavila informaciju da je navodno ubijen odbornik SDP-a. Tog dana ova medijska kuca u Novi Pazar je sa sve reportaznim kolima, ekipom i snimateljima poslala specijalnog izvjestaca "Gojgicku" kojoj je logistika bila Ivana Milic iz TV Jedinstvo.

No pravda je spora ali je dostupna. Ako ne na ovom onda na onom dvijetu, za one koji vjeruju, sigurno.!

turčin
11-14-2011, 21:18 PM
Jesen dvije hiljade i šeste godina ostala je upamćena po stravičnim događajima u sandžačkom "demokratskom pluralizmu". Na današnji dan 14. novembra bačena je bomba na porodičnu kuću hadži Mahmuta Hajrovića a nedugo zatim na ahiret je preselila njegova supruga, rahmetli Zumreta Hajrović. Epilog i ovog ubistva je da naredbodavci nikada nisu procesuirani, a njihov sin čija je beba bila u prostoriji na koju se desio bombaški napad danas je u zatvoru.

Iako su pristalice Muamera Zukorlića i tada Rasima Ljajića još i prije pokazali spremnost da pucaju i da napadaju na porodice svojih neistomišljenika, tako drastičnih događaja nije hvala Bogu bilo ni prije ni nakon ubistava rahmetli Ruždije (10. 09. 2006) i rahmetli Zumrete. Tako smo još 12. 09. 2004. imali slučaj ranjavanja dvoje prolaznika i napad na porodičnu kuću doktora Sulejmana Ugljanina, a pri čemu su tada tjelohranitelji Rasima Ljajića a danas poznati Zukorlićevi pripadnici "obezbjeđenja" Emir Rapović (zvani Bombaj) i Aldin Dolovac (zvani Diko) prvostepenom presudom Opštinskog suda u Novom Pazaru Rapović i Dolovac osuđeni svega na po 7 mjeseci zatvora.
Ta dva ubistva dogodila su se u toku prve "velike odbrane vakufa", odnosno hajke koju su Zukorlić i njegovi dizali uvijek kada su him bili potrebni politički poeni. Slično smo imali skoro na Hadžetu, kada je potpuno bespotrebno izazvan incident sa policijom a što je kamera jasno zabilježila. Nije zanemariv ni udio Rasima Ljajića u svemu tome, čak naprotiv! Ljajić je sve do vremena kada su turske diplomate izvršile pritisak, bio revnosan "branitelj" vakufa i islamske zajednice, ali hvala Bogu isti je prestao sa ovom pogubnom politikom. Zukorlić nije!

Danas kada smo na pragu rješenja ove zapetljane situacije, i kada sve zavisi ne samo od pojedinaca koji su nosioci već od naše globalne spremnosti da stavimo tačku na ovaj mračni dio naše historije, red je i da se podsjetimo kako je došlo do svih tih događaja, i kako to da je osuda javnosti nedovoljna?!
U proglasu tadašnje tzv Islamske zajednice koji je čitan 08. 09. 2006. godine sa hutbi, SDA se optužuje za napad na Grmiju. Tu je i slika tog proglasa, kojim je ozvaničen krstaški pohod na pristalice SDA. Prvo je Grmiju trebalo proglasiti kao nekakvo svetište koju su pristalice SDA oskrnavile "vršenjem male i velike nužde". Naravno, tada niko nije ni znao da je Zukorlić uz pomoć nelegitimnih radnji ljudi iz državnih službi izbacio zakupce ovih prostora i preuzeo zgradu! Napuštene prostorije Grmije, zjapile su prazne pa je možda neki pijanac ili slučajni prolaznik i iskoristio priliku da se olakša, ko zna... a za one koji vole da rovare po tome nije ni čudo da su skloni i da iznose ovakve optužbe. Posebna je priča baza podataka DNK-a članova SDA koju Zukorlić i ostali sastavljači ovog proglasa valjda imaju pa su na osnovu toga i zaključili porijeklo dotičnog izmeta? Ali lično sam ubijeđen da je to sa izmetom čista izmišljotina i da se to nalazi samo u svijestima onih koji su sa ovom i sličnim pričama izazvali eskalaciju napada na SDA! No priča o "vršenju nužde" svakako ne smije biti izgovor i opravdanje za opštu nespremnost da se digne glas protiv ubijanja, razbojništva i slično.

Text proglasa je krajnje perfidno smišljen. "Skrnavljenje vakufa" je trebalo da bude izgovor za sve kasnije radnje i akcije usmjerene protiv navodnih skrnavitelja, jer nema većeg svetogrđa. Ali nameće se pitanje kako se vakufima može smatrati kafić brata Muamera Zukorlića na primjer?! Ne želim da sumnjam da on zaista i jeste zakupac i da plaća bratu uredno kiriju, ali želim da pored zloupotrijebe riječi "vakuf" čiju odbranu kad god spomenu dođe do krvi, napomenem i zloupotrijebu u smislu privatizacije istog! Danas u ovoj informativnoj blokadi se rijetko, ali ipak čuju žalbe novopazarskih biznismena da oni i dalje plaćaju dažbine za ove prostore u kojima porodica i prijatelji Zukorlića drže lokale, ispred kojih parkiraju svoje skupe automobile, i na koju stranu se pošten čovjek ako je iz druge stranke ne usuđuje ni da okrene...

Kao što vidimo iz datuma pisanja proglasa (srijeda, 06. 09. 2006.) napad je odmah nakon propagande i uslijedio. Ali niko od nadlježni našao za shodno da poveže proglas i ubistvo! Još bitnije je to da je rahmetli Ruždija Durović ubijen u novopazarskom naselju Čerkez Mahala, pošto se javno usprotivio toj drskoj zloupotrijebi Islama i vakufa! Ubijen je na glasačkom mjestu br. 71, na dan održavanja vanrednih lokalnih izbora u Novom Pazaru. Bio je kandidat za odbornika Koalicije Lista za Sandžak. DUREVIĆ JE UBIJEN U PRISUSTVU NJEGOVOG MALOLJETNOG SINA. Pod osnovanom sumnjom da su izvršili ubistvo, dan kasnije, policija uhapsila aktiviste i članove obezbjeđenja Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića, Ertana Gegića, Seada Papića i Enesa Derdemeza. Prvostepenom presudom Okružnog suda u Novom Pazaru prvoptuženi Ertan Gegić osuđen na 15 i po godina zatvora, a Sead Papić i Enes Derdemez na po godinu i 3 mjeseca. U ponovljenom postupku, krajem januara 2009. godine, Gegić osuđen na 15 godina i 2 mjeseca, a Papić i Derdemez na po 7 mjeseci zatvora.
U međuvremenu u produkciji Zukorlićevog sandzakpress-a snimljen je film koji možete naći na youtube, a u kojem otac jednog od zlikovaca govori kako je njegov sin bezgriješni anđeo, a u jednom trenutku optužuje i Borisa Tadića za ubistvo. Takođe anonimna žena daje neki iskaz nedovoljno jasan gledaocu. Poenta filma je kako se može zaključiti iz komentara da Muamer Zukorlić nije kao naredbodavac ili makar kao podstrekivač kriv, a i prozivaju se čak i članovi SDA (što uključuje i kompletne porodice ovo dvoje šehida!) i to da bi munafikluk bio žešći: zbog "pomirenja sa SDP"!! Nema se o tome ništa više reći, osim da podstrekivači jesu bili i dan danas su dvojica političkih vođa - i tadašnji ministar koji je ministrovao po nalogu Beograda a ne po izbornoj volji, ali i političar u džubetu i ahmediji! Obojica!
Svakako da bi trebalo uobziriti da se Ljajić sve intenzivnije distancira od takve politike, a da je Zukorlić i kasnije nastavio, možda sa još žešćom retorikom. Neposredno nakon ubistva u gostovanju kod Senada Hadžifejzovića on je odmah i nastavio, ponavljajući teze oko Grmije. Pa su i nastavljeni napadi - zapaljen je Hasan Dupljak, bačena bomba na Centralu Koalicije, više stranačkih klubova obijeno i konačno 14. novembra bačena spomenuta bomba.

Rahmetli Ruždo i rahmetli majka Zumreta su otišli na bolji svijet. Njima ništa više od ovog prolaznog ne treba, ni džipovi ni lokali, a i prije šehadeta poznati su bili kao čestiti ljudi i ponos Stranke demokratske akcije. Na nama je koji smo ostali za njima da uložimo sve napore da kao narod postignemo jedinstvo oko zajedničkih interesa uz sve višestranačke tekovine... Takođe je na nama da zarad nečijih prljavih ovozemaljskih ciljeva, bilo to auti, haremi ili lokali nikada više ne učestvujemo i na svaki način da spriječimo ovakve zaista ružne stvari