View Full Version : Politika i politicari
fingersbroken
09-16-2005, 10:52 AM
Prije nego govorimo o politicarima zar ne bismo prvo trebali reci sta je to politika? Nije li to ona prljava igra bez pravila koju praktikuje kojekakva baraba zarad kojekakvih interesa? Bar na nasim prostorima bice da jeste. Politika je jedna pokvarena igra u kojoj je dozvoljeno maltene sve, sto nije ocigledno protiv zakona, da bi se ostvarili nekakvi interesi.
Postavlja se pitanje sta su ti interesi. Cini mi se da je danas politicarima jedini interes da ostanu sto duze u fotelji i da bi to ostvarili koriste se svim mogucim, dozvoljenim i nedozvoljenim, a nadasve prljavim, metodama. Naravno sve to cine da bi ostvairili, tj da bi sto duze mogli i lakse da ostvaruju, neke svoje licne interese ili svoje nekakve ideje. Cesto se to krije iza floskula kojima sebe predstavljaju braniocima jednog naroda.
I sta mi gledamo kada ocenjujemo politicare. Naravno, vecina gleda nekakve rezultate. A oni se rezultatima svi, da se banalno izrazim, gadjaju. Sebi lepe pozitivne a drugima kace sve sto je negativno. Naravno da to rade.. skontali da narod cijeni po rezultatima pa hoce koji poen da usicare
A sta je tu sa dobrim ljudima. Zar iko razmislja ko je tu dobar covek. Na stranu politicka sposobnost jer to danas neminovno znaci prljavost (i rekao sam dans i mislim na ove uslove), gleda li ko politicara merilima koja trebaju da vaze za covjeka. Zar ne treba da nam je zelja da imamo dobrog covjeka ispred sebe, onog koji zeli dobro svojem narodu.. iskreno i iz srca. Istina takav moze bit nazalost i nesposoban da se nosi sa lopovima koji se polikom bave, ali ako smo i mi dobri (a to se moramo trudit da budemo) i ako imamo (izaberemo) dobrog covjeka ispred sebe, onda ne moramo ocekivati da nas on varkama za sebe privoli vec cemo ga mi (kao dobri ljudi) zato sto je dobar voljeti i slusati i onda ce se sve inshallah kako treba odvijati.
Ili i dalje volite ova prljava politicka pravila?
Andol
09-17-2005, 03:33 AM
Politiku mozemo spoznat kroz delovanje onih koji se njome bave. A mi ko narod mozemo je videt kroz dunjalucke i ahiretske oci. Neko gleda preko dunjaluka, npr. nije mu ulica asfaltirana i tome sl. sto jesu jedni realni problemi i vidi da sve sto se radi ustvari je pitanje hoce li on licno imati nekog opipljivog hajra od toga ili ne. Cesto se desava da ljudi neke svoje frustracije ukljuce pri sagledavanju jedne politicke stvarnosti. Takvi su najpogodniji za parole HOCEMO PROMENE i tome sl. Jasno je da takvom bolesnom covjeku su nuzno potrebne promene. Onda takvom legnu slicne parole ko budali samar. Pocne da krivi politicare za svoje zivotne neuspehe do te mere da ce i za svaki neuspeh u zivotu okrivit politicara. Onaj ko mu ponudi promene postaje njegov oslonac u zivotu, iako nema neke veze sa njim samim. To se naski kaze, pobrkani loncici. Iliti pobrkana realnost sa imaginarnim slikom svijeta proistekla iz unutrasnje frustracije (knjiski receno).
Iz ovakvog unutrasnjeg stanja, duhovne nestabilnosti i kakvih vec uzroka nismo u stanju sagledat opstu sliku ko i duhovnu sliku onih koji se politikom bave. Tako ovi pod a) tj 1) o kojima smo nesto rekli nemaju kompletnu sliku vec se vezu za trenutne informacije koje dobijaju i postaju robovi uzrocno posledicnih odnosa. Dok grupa b) sagledava kompletnu sliku i trazi opsti interes na prvom mestu. Opsti interes jesu jezik, svijest naroda, moral kod ljudi, ljubav prema vlastitom narodu, institucionalni uslovi za ravnopravni odnos sa drugim narodima i sl i sl. Evo prokomentarisacu neke od ovih vrednosti. Da krenemo od jezika i kulture.
1) Jezik je ono sto razdvaja jedan narod od drugog. Jezik cuva kulturne i duhovne vrednosti jednog naroda, njegovu tradiciju, njegov duh. Da nebih ulazio u istorijski razvoj i prico kako je taj jezik podlo zaobidjen da postane institucionalno priznat i kako je u prethodnim rezimima bio planski ponistavan i siromasen reci cu ukratko da se sastoji od pet dijalekata i da jedan od njih "sandzacki dijalekt". Svo stvaralastvo "nasih" knjizevnika koje su nam ostavili u nasledje pisano je knjizevnim bosanskim jezikom. Ukoliko se taj jezik u drzavnim institucijama negira, samim tim negira se i nas duh i mi kao mi. Ta negacija se manifestuje kompleksom nize vrednosti koji dobar deo naseg naroda ima. Upravo iz razloga sto nije dovoljno upozno sebe. Ovo je jedan veliki problem koji nas tisti kao narod i koji se treba resavati preko institucija.
2) Svijest naroda o sebi je isto jako vazna. Kaze se: "Mali potok i kokos zaprllja". Zato je vrlo vazno izboriti se za ocuvanje vlastite tradicije. Ovo je izrazene kod malih naroda ko sto smi mi Bosnjaci, dok nije slucaj sa Turcima ili Persijancima koji imaju visevjekovnu tradiciju.
3) Zbog ovoga je vrlo vazno imati moralnog predstavnika koji cuva svoje dostojanstvo i pozitivno svojim licnim primerom deluje na narod. Principijelnog covjeka koji svojim zivotnim primerom potvrdjuje bosnjacku tradiciju i bori se za njeno ocuvanje.
4) i 5) Da voli svoj narod i da se bori za ravnopravan polozaj sa drugima. Da povlaci poteze za dobrobit vlastitog naroda iako ce u nekom trenutku biti neshvacen. Ali u svakom slucaju da se bori protiv ovog podanickog mentaliteta u nama prema drugim narodima koji je izgradjivan dugogodisnjom indoktrinacijom kroz raznorazne institucije sistema. Niposto da igra kako ga "drugi" naviju zarad vlastite fotelje iliti da ulazi u saveze sa drugima opet zarad vlastitog "rejtinga" ili para.
A obzirom da i dalje vlada neravnopravan polozaj izmedju nas i ovih "drugih" povlace se potezi koji nisu bas svima po cejfu. I nekad narod kao narod mora da osaburi na neke propuste u ovom dunjaluckom aspektu. Niposto da ga treba posve zanemariti ali treba staviti ahiret ispred. Jer sta ce nam asfaltirane ulice ako izgubimo sebe, svoj duh, svoj merhamet, ako se utopimo u svetske megatrendove i trendove "drugih" naroda toliko da izgubimo sve svoje. Zato je vazno imati predstavnika koji je pre svega karakter, stub, stozer, bajraktar koji ce uprkos svim udarima kako unutrasnjim tako i spoljnim ostati na istom koloseku. Biram da stojim iza takvog jednog, nego iza bilo kojeg laznog obecanja od strane neprincipijalnih boraca za vlastiti interes.
Lijepo je reko Alija Izetbegovic rahmetullahi alejh: Allahom se kunem da robovi biti necemo".
galaksija
09-25-2005, 13:57 PM
Mozemo pricati sta hocemo,mozemo govoriti sta zelimo,ali…Zelje nas obicnih gradjana su vrlo cesto velike i kad biramo nekoga za «vodju» biramo ga jer nam se svidja njegov nacin razmisljanja,pa kad isti dodje na vlast previse ocekujemo od njega,no,na kraju dodje do razocarenja…I to je nazalost obicno tako.Mozda je to stoga sto je i sam «vodja» okruzen nekim drugim ljudima koji vrse pritisak na njega i nedaju mu da djeluje u svojim zamislima i svojim idejama.
Na zalost,ja licno nisam zadovoljna drzavom u kojoj zivim,jer mi nije pruzila nista dobro.Za 10 g ne vidim sebe u Bosni i Hercegovini…a zasto?Zato sto sam mnogo muka pretrpila ovdje …prema tome,moj san je da odem odavde i to «trbuhom za kruhom» negdje drugo gdje smatram da je bolje.
Licno nisam clan niti jedne stranke,jer se gadim od svih politicara i politicarki koji lazno obecavaju «skidanje zvijezda sa neba» samo da bi dosli na vlast.Priznajem njihova obecanja djeluju privlacno,ali ja sam malo vise razocarana u politiku u vlast i ne vidim vise nikoga ko bi nas izveo na pravi put.Mozda sam malo veci pesimista,no,znam da nisam jedina kao takva.Ovdje bi se vecina mladih samnom slozila.
Ja sam isto ZA dobrog vodju i onog koji ce nas usmjeriti na pravi put,ali takvog ovdje ne vidim : (
Birdum-Bardum
09-26-2005, 01:53 AM
Na zalost,ja licno nisam zadovoljna drzavom u kojoj zivim,jer mi nije pruzila nista dobro.Za 10 g ne vidim sebe u Bosni i Hercegovini…a zasto?Zato sto sam mnogo muka pretrpila ovdje …prema tome,moj san je da odem odavde i to «trbuhom za kruhom» negdje drugo gdje smatram da je bolje.
Licno nisam clan niti jedne stranke,jer se gadim od svih politicara i politicarki koji lazno obecavaju «skidanje zvijezda sa neba» samo da bi dosli na vlast.Priznajem njihova obecanja djeluju privlacno,ali ja sam malo vise razocarana u politiku u vlast i ne vidim vise nikoga ko bi nas izveo na pravi put.Mozda sam malo veci pesimista,no,znam da nisam jedina kao takva.Ovdje bi se vecina mladih samnom slozila.
Ja sam isto ZA dobrog vodju i onog koji ce nas usmjeriti na pravi put,ali takvog ovdje ne vidim : (
Hmm, sta reci, nemoj mi zamjeriti, prije svega. Ne znam da li si cula za "depresivni ego"? :) Nemoj me shvatiti pogresno, nije atak, jer u tvojoj situaciji ti nisi za atak. "Depresivni ego", tako sam sam to definisao, je stanje kada covjek svoju nemoc prebacuje na drugog i onda se na njih vadi. Najcesce, taj "ego" (to nije klasicni ego), biva kao razuman, shvaca ljude, ljudsku patnju, voli da pomogne, voli dobrocinstvo, ali to sve radi ne bili od sebe nesto sakrio. Sta je to? To treba sam kod sebe naci i zestoko se potruditi izboriti se protiv toga. Hmmm, iz iskustva mi je poznato da je za to najbolje da ima neki "tutor" koji voli i koji ce tacno precizno znati kako ce tu osobu na akciju "natjerati".
To je sto se tice mojeg vidjenja centra problema, a sada cu malo prokomentarisati posljedicu tog problema, a jedna od posljedica je i tvoje misljenje o bosni i politicarima, a posljedica te posljedice je i ovaj tvoj post.
Ne slazem se sa tim kada kazes da ti bosna kao drzava NISTA DALA NIJE. Razmisli malo o tim rijecima. Mislim, kontam ja u kojem ti smislu to kontas, ali ja sam kontanja drugacijeg, STA SAM JA TO BOSNI DAO? Ne zanima mene sta ce meni Bosna dati, mene zanima sta ja Bosni dati mogu. Zar to nije ljubav. Hajde ovaj tvoj post kojeg si napisala protni kroz ljubav i vidi gdje je. Zamisli umjesto Bosne neku osobu. Itd.
Moja zelja je da stvari sagledas, a ne da te atakujem, ne bih imao nista od toga ako bih te atakovao. Ja se volim sa ljudima razumjeti.
Evo jos jednog apekta, sve sto ti je Bosna dala jeste ustvari Bozije davanje, a Bosna i ljudi u Bosni su samo sebeb preko kojih je to Bozije davanje proslo. Ako ti tim davanjem nisi zadovoljna onda je neminovno problem onaj kojeg gore navedoh. Itd.
Mislim da sam dovoljno obrazlozio ono sto sam htio reci i nadam se da ces me razumjeti, a da li sam u pravu ili da li ces od mene prihvatiti, to ne znam. :)
Pardon.
galaksija
09-26-2005, 09:10 AM
Citat od BB:
Ne slazem se sa tim kada kazes da ti bosna kao drzava NISTA DALA NIJE. Razmisli malo o tim rijecima. Mislim, kontam ja u kojem ti smislu to kontas, ali ja sam kontanja drugacijeg, STA SAM JA TO BOSNI DAO? Ne zanima mene sta ce meni Bosna dati, mene zanima sta ja Bosni dati mogu. Zar to nije ljubav. Hajde ovaj tvoj post kojeg si napisala protni kroz ljubav i vidi gdje je. Zamisli umjesto Bosne neku osobu. Itd.
Moja zelja je da stvari sagledas, a ne da te atakujem, ne bih imao nista od toga ako bih te atakovao. Ja se volim sa ljudima razumjeti
Naravno prijatelju da si drugacijeg kontanja od mene,jer ti u Bosni nisi dozivo ono sto sam dozivjela ja i sa te strane ti to vidis potpuno drugacije.Da si bio ovdje od '92,'92,'94,'95.godine drugacije bi pricao,no, ne zamjeram ti...ti jednostavno ne znas mnogo toga sta se desilo ovdje i to je to.
Evo poslusala sam te i zamisljam umjesto Bosne neku osobu.............Rezultat:
Hvala ti Bosno sto si mi dala rat.
Hvala ti Bosno sto si mi dala krv i glad.
Hvala ti Bosno sto si mi ukrala najljepse doba.
Hvala ti Bosno za rane duse i tijela.
Hvala ti Bosno za pasos koji nigdje ne vrijedi.
Hvala ti Bosno sto se kao prosijak molim drugima za vizu.
Hvala ti Bosno sto sam se mucila da zavrsim fax.
Hvala ti Bosno sto taj fax nigdje na svijetu ne vrijedi.
Hvala ti Bosno sto cekam u redu pred biroom.
Hvala ti Bosno za mucan zivot.
Hvala ti Bosno za sve........ :( (zar nije tuzno?)
fingersbroken
09-26-2005, 09:28 AM
Nazalost ljudi gledaju na stvari suvise cinjenicki... Izdigo loj, slazem se donekle sa tobom (donekle ne mogu da se slozim ne zato sto nisi u pravu vec zato sto nisam upucen u neke stvari da bih mogao da se slazem ili ne). Ali te ljude ja ne cijenim politickim kvalitetima i vidim da oni nisu neki vrsni politicari, ali jesu dobri ljudi... eto.. verovatno zato i manjkaju u tim prljavim politickim marifetlucima a koje ljudi najvise izgleda cijene (jer se najlakse vide).
Galaksijo, sve to sto se ti 'zahvaljujes' su nekakve licne disatisfakcije koje izrazavas zbog necega sto nemas. Dakle zato sto TEBI (tom tvojm zelenom Ja) nesto fali ti ne volis zemlju sto ti to NIJE DALA!!! Zapitas li se ti, i zapitajul se svi, sto bi im to neko dao? Jel zasluzujemo? Jel mislis da se stvari desavaju slucajno? I da je to sve bez razloga se desilo? To su sve cinjenicka stanja i nazalost vidim da mislis da bi bila srecnija da su nekakva drugacija. Ali covjeka ne menja nista spolja ako se on ne mijenja iznutra. Stanje cinjenicko Allah Dz.Sh. daje i nije ti to Bosna kriva.. krivica je u nama jer Allah Dz.Sh nam je dao sve sto zasluzujemo jer On ne daje nista bez razloga... nije mogla Bosna nista od toga sto ti trazis da ti da, ali si ti u Bosni mogla i pored svega toga da ostanes dobra muslimanka, tj dobar covjek. Tim bi trebala bit najsrecnija, i to bi ti trebao bit cilj i dalje. A ove cinjenice... njih Allah kom On hoce daje.
Birdum-Bardum
09-26-2005, 09:37 AM
Hehe, nisam očekivo takvu reakciju galaksijo, poslije onog mojeg posta, ali pošto se je upravo desila reakcija kakvu nisam očekivao, a koje sam se najviše bojao, onda neću dalje odgovarati ti po ovom pitanju, jer nećemo se, vjerovatno najbolje razumjeti.
galaksija
09-26-2005, 09:46 AM
Citat Fingerov:
Ali covjeka ne menja nista spolja ako se on ne mijenja iznutra. Stanje cinjenicko Allah Dz.Sh. daje i nije ti to Bosna kriva.. krivica je u nama jer Allah Dz.Sh nam je dao sve sto zasluzujemo jer On ne daje nista bez razloga... nije mogla Bosna nista od toga sto ti trazis da ti da, ali si ti u Bosni mogla i pored svega toga da ostanes dobra muslimanka, tj dobar covjek. Tim bi trebala bit najsrecnija, i to bi ti trebao bit cilj i dalje. A ove cinjenice... njih Allah kom On hoce daje.
Prijatelju,lako je TEBI govoriti o tome.Meni je potpuno jasno da sve sto dolazi na mom putu,dolazi od Boga.Bila sreca,bila tuga jednako je prihvatam i borim se jedino na Allahovom putu.
Naravno da mi Bosna nije mogla nista dati od toga sto trazim,a to sto trazim nije nikakav ferari,avion i dvorac.To je nesto sasvim skromno (bas kakva i jesam),sto sam mogla dobiti u drugim razvijenim zemljama (a da sam naprimjer sad drzavljanin jedne Cheske koja je nekad kad smo mi bili SFRJ bila daleko ,daleko iza nas),ali ovdje tesko.
Trudim se da budem dobra Muslimanka,a koliko sam dobra to Allah najbolje zna.
Ako sam sve ovo navela u predhodnom postu,to ne znaci da sam ne sretna osoba.
Dapace... sretna sam,jedino sto dugo cekam na to (na to sto navedoh).
galaksija
09-26-2005, 09:47 AM
Hehe, nisam očekivo takvu reakciju galaksijo, poslije onog mojeg posta, ali pošto se je upravo desila reakcija kakvu nisam očekivao, a koje sam se najviše bojao, onda neću dalje odgovarati ti po ovom pitanju, jer nećemo se, vjerovatno najbolje razumjeti.
Ma prijatelju,ja sa zadovoljstvom citam tvoje postove,a reakcija nijebas toliko burna koliko je ti dozivljavas :)
Birdum-Bardum
09-26-2005, 09:51 AM
Pa, hmmm, ne znam ovo za rekaciju, vjerovatno si u pravu, ali kod mene je tako da čim se vertikala izgubi iz vida i počne se vijugati po horizontali, pa se iskomplikuje, onda je bolje stati da se prašina slegne, jer kad se prašina podigne stvari se ne vide baš najbolje. :) Pardon.
galaksija
09-26-2005, 09:53 AM
Pa, hmmm, ne znam ovo za rekaciju, vjerovatno si u pravu, ali kod mene je tako da čim se vertikala izgubi iz vida i počne se vijugati po horizontali, pa se iskomplikuje, onda je bolje stati da se prašina slegne, jer kad se prašina podigne stvari se ne vide baš najbolje. :) Pardon.
Ali zato smo mi tu da razjasnimo i da objasnimo sve i da jedni druge pitamoi ako nesto nije jasno,zar ne? :)
Birdum-Bardum
09-26-2005, 09:59 AM
Da, tako je, slažem se, ali je svakako meni ponekad potrebno da se malo hladnem, da ne dođe do neželjenih reakcija. :) Čudan sam ja sklop, nije do tebe. :) Pusti nek stvari teku svojim tokom. :)
galaksija
09-26-2005, 10:04 AM
OK :)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Birdum-Bardum
09-26-2005, 10:09 AM
A šta su ti ovi iksovi ovolki? :D
galaksija
09-26-2005, 10:11 AM
A šta su ti ovi iksovi ovolki? :D
Iskovi su tipkani jer poruka nece da se prihvati bez 15 karaktera :) Iksovi su ti karaketri pa nekad utipkam 15 a nekad me taj broj zezne pa ispadne vise :)
Hašašin
09-27-2005, 08:27 AM
Ko sto rece neko prije mene istina je da Allah dz.s nece ostavit jedan narod muftacnim ispravnog vodje.Samo je problem vidjet tu ispravnost kod tog vodje.Sve dok se svoja pamet ne sputa i dok postoji ono svoja JA kod covjeka,ne moze vidjet potpunu ispravnost bilo kog covjeka a kamoli vodje.Jedan vodja da bi opstao kao vodja jednog naroda mora biti cist od svojeg JA,inace bi otisao sa tog polozaja prije ili kasnije.Cast nam je da imamo jednog takvog vodju koji vec duze vrijeme opstaje uprkos zestokim napadima bas tih ljudi sa izrazenim JA!
fingersbroken
09-27-2005, 09:38 AM
Ta stvar se vrlo lako moze zakljuciti na osnovu toga zasta se covek (taj politicar, ili vodja u ovom slucaju) zalaze. Ukoliko je rijec o samopromovisanju, i gazenju drugih onda je jasno o cemu se radi. A ukoliko je rijec o dobrobiti naroda onda je vec drugacije. Svuda po svijetu je normalno da se stranke namecu time sto ce nuditi vise u svom progamu i sto ce se trudit vise da ostvare. Naravno, narod je u tim zemljama naucio da cijeni po rezultatima i oni se rezultate muce da im pokazu. Zakon i sistem im pruzaju podrsku da se samo na te rezultate skoncentrisu te se tim i bave. Ali pored svega toga ja bih se najprije skoncentrisao na ljudski kvalitet. Ako vidite u nekom dobrog coveka to je najveca stvar. Jer dobar covek se nece postaviti tamo dje mu nije mjesto, i budite sigurni da glasate za najboljeg covjeka, jer da ima bolji taj dobar bi ga sigurno pustio. To je jedna od kljucnih karakterstika dobrih ljudi... ne 'krasi' ih ego, i ne smeta im da bolji od njih radi posao. Nazalost danas je dobrih malo i svako se trpa dje mu nije mesto, samo da bi nesto ostvari. Uglavnom to se vrti sve oko jednog: samopromovisanja i licnog interesa. Malo je tu mjesta za narod.. osim u rijetkim slucajevima, koji rijetki mogu da vide.
Fingere, ja opet mislim drugacije, sto ne znaci ni da sma se slozio sa Hasasinom ... Stoji velika zasluga jednog coveka za mnogo stvari koje se zaobisle ovaj kraj, ali isto tako stoji da je u prethodnom periodu bilo brdo malverzacija i prevara, koje su uspele da ljudima(masi) pomogne da mu se zaboravi dobro ! Ovi drugi su opet napravili u startu vladavine najvecu mogucu gresku... tako da u ovom trenutku se mora da desi "neocekivana sila koja se pojavljuje i resava stvari " :D
Birdum-Bardum
09-27-2005, 13:24 PM
Te malverzacije i prevare treba prvo dokazati da bi se tim imenom i mogle nazvati. Pa onda fino na Sud i adekvatno kazniti. Nije lijepo da se političari služe nedokazanim stvarima i da nasumično govore o prevarama i malverzacijama, a da za to dokaza nemaju, a to govore samo zbog toga što to pali kod naroda. A ako se još radi o muslimanu, onda svaku vijest o muslimanu drugom treba DOOOBRO provjeriti i DOOOBRO se uvjeriti pa tek onda prihvatiti. Kod nas se dešava obratno. Nije ni čuo baš dobro, eto ga! :)
Mislim da o malverzacijama vec svi dobro znaju, i da mi u ovom trenutku ne bismo trebali pricati o tome ... radi nas recimo, jer mi znamo da se po prirodi radi nekog treceg brzo odricemo jedni drugih, iako to okretanje niukom slucaju nije vezano za odnos jednog prema drugom ... malverzacija je bilo koliko hoces, ja cu da ti navedem da se desavalo u kuci u kojoj smo trebali da pocnemo da radimo , kuci kulture, no sta je tu je ... CEKACEMO GODOA ! :D
Birdum-Bardum
09-27-2005, 13:30 PM
Kod mene ovo nikako ne prolazi jer mene moja vjera uči da dobro stvari provjeravam i da dobro stvari prvo shvatim, pa tek onda da nešto tvrdim. Pogotovu kada su u pitanju ovako krupne stvari vezane za muslimane. Hvala.
Ok, onda je ovo izuzetno provereno ! i ispecatirano i odstampano u par primeraka !
Hašašin
09-28-2005, 03:26 AM
Pa Reef-e sad kad si naceo ozbiljnu pricu i usput optuzio nekog za nesto,mogao bi nam rec' i o kome se radi da ne pada masa nas u sumnju.Mogao bi i te ispecatirane dokumente izbacit na forum?Ha sta mislis o tome?
Ne pada mi na pamet ! ;) Naravno , da si ti totalno u pravu u vezi optuzbi i sumnje, ali sam isto tako siguran da se oni koji nisu isprljali ruke, sigurno ostati po strani i samo se nasmejati ;) Veruj mi ... Prepoznace se oni ! :D samo treba vremena :)
al_Bazari
09-28-2005, 11:54 AM
Te malverzacije i prevare treba prvo dokazati da bi se tim imenom i mogle nazvati. Pa onda fino na Sud i adekvatno kazniti. Nije lijepo da se političari služe nedokazanim stvarima i da nasumično govore o prevarama i malverzacijama, a da za to dokaza nemaju, a to govore samo zbog toga što to pali kod naroda. A ako se još radi o muslimanu, onda svaku vijest o muslimanu drugom treba DOOOBRO provjeriti i DOOOBRO se uvjeriti pa tek onda prihvatiti. Kod nas se dešava obratno. Nije ni čuo baš dobro, eto ga! :)
Halali, na koji si sud mislio?
Nemoj me pogrešno shvatiti, sve se slažem sa tobom, ali ne kontam na koji si sud i na koje sudstvo mislio. Ovo državno koje korumpirano, ili...
Birdum-Bardum
09-28-2005, 12:20 PM
Pa ako misliš na kaznu ovu dunjalučku onda na ovaj zemaljsi Sud, koji svakako nigdje nije savršen. A krajnji Sud je Allahov dž.š. Sud koji je savršen.
Dunjaluk, šta ćeš. Katastrofa. Drži se! :)
Hašašin
09-30-2005, 05:02 AM
E tek sam sad zbunjen:(.Mislim da su postupci nekih ljudi iskljucivo posljedica njihovih slabosti koje nemaju snage da nadomeste.Kako li bese ono:"Zemlja se zaklela da ce sve na vidjelo izbacit",pa najvjerovatnije i sumnjiva desavanja po nasem gradu.Eto dunjaluk je to sta ces?
Halis
10-01-2005, 00:36 AM
recimo npr.
Recimo i to da se cuje i zna, juce je Fuad Kladničanin, član Glavnog odbora SDP-a (ministra Raska) uhapshen sa josh jednim čovjekom sa tačno 34 kilograma i 143,56 grama heroina izuzetne čistoće vrijednosti preko 600 000 eura! Da ukupna "žalost" bude veća imenovani je pored toga što je član Glavnog odbora SDP, partije koja je u koaliciji sa radikalima šešelja, predsjednik i džamijskog odbora Nikšićke džamije, da li slucajno ili ne procjenite sami!
Na primjer je i to da je mup saopštio da je u pitanju "samo kurir", pitanje se postavlja ko je glavni nalogodavac, na primjer je i to da li je sam ministar Rasko preuzeo u svoje ruke poslove svog pokojnog brata?
Mnogo je primjera ovakvih koji dolaze od onih koji dozvoliše po prvi puta u Novom Pazaru radikalima da budu vlast, na primer.....
Hašašin
10-01-2005, 05:13 AM
Pao Kladnicanin zajedno sa babom onog Hamda sto prodaje sestru:(,a i prica se da je Kladnicanin bio sa KEROM u sahtu kad je ovaj umro...Uglavnom cudne se stvari zbivaju u Pazaru zadnje vrijeme.Usput i Zamo je u Cacak u zatvor od prije neki dan!?Koincidencija ili nesto...
Halis
10-01-2005, 20:23 PM
Vozač nije znao za heroin u gajbicama
BEOGRAD - Posle rekordne zaplene heroina u selu Donja Šatornja kod Topole, pretprošle noći kada je oduzeto više od 34 kilograma ove droge, i to izuzetne čistoće, operativci srpske policije nastavljaju istragu u nameri da uhapse glavne ljude, one koji su poslali narkotike i one koji je trebalo da ih preuzmu i distribuiraju.
Pretprošle noći uhapšeni su vozač kamiona u kom je nađena droga, Novopazarac Refik Papić (58) i njegov sugrađanin i pratilac Fuad Kladničanin (43). Oni su juče privedeni istražnom sudiji i određen im je pritvor do 30 dana. Vozač kamiona, inače penzioner, rekao je u policiji da nije znao šta prevozio, dok je njegov saputnik ćutao. Papić je, saznajemo, naveo da je on posle penzionisanja prevozio robu po dogovoru, i da je poslednji posao ugovorio na pijaci u Novom Pazaru. Tovar je trebalo da preveze do Beograda, ali nije bio upoznat s tim ko treba da ga preuzme. Uloga Kladničanina koji je putovao s Papićem, međutim, još nije razjašnjena, jer je osumnjičeni ćutao. Na taj način Papić je negirao da je znao da su među praznim gajbicama za voće i tri pune heroina, koji je bio spakovan u 62 zablombirane i kanapom vezane kese.
A. Ž. A (blic, 1.10.05.) http://www.blic.co.yu/
jeste pitanje koga štiti i za ciji račun je ovo sve?
Birdum-Bardum
04-25-2009, 15:59 PM
U današnjem broju Blica je izišao još jedan hvalospjev (http://www.blic.rs/temadana.php?id=89752) o Rasimu Ljajiću kao divnom i neprevaziđenom političaru.
Hvalospjev mi nimalo ne smeta, jer ko voli Rasima Ljajića i ko se njemu divi eto mu ga. Problem je u lažima koje se uvijek u ovakvim hvalospjevima protinju kada se govori o Rasimovim vezama sa SDA, a pogotovo sa Rahmetli Alijom Izetbegovićem i o tome kako je "Rahmetli Alija njemu povjerio osnivanje SDA Sandžaka". Mislim, šta reći... Ta laž je ovdje već opovrgnuta.
No, ovaj hvalospjev donosi jednu, za mene, novu informaciju (ne znam da li je tačna), a to je da je Zoran Đinđić pozvao Rasima Ljajića telefonom, dok je ovaj bio u Londonu, da se priključi DOS-u.
Ako je ova informacija tačna, onda je ovo još jedan dokaz koliko Zoran Đinđić nije bio demokratičan političar kada je u pitanju Sandžak, jer je otvoreno zaobišao legitimne predstavnike Bošnjaka Sandžaka koji su na tadašnjim izborima odnosili ubjedljivu pobjedu u Sandžaku.
Kruna demokratske dvoličnosti Zorana Đinđića je i osnivanje Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru sa "vjerskim licem" Muamerom Zukorlićem.
Dakle, otvoreno je tada negirao volju biračkog tijela Sandžaka, odnosno Bošnjaka i uspostavljao je svo vrijeme veze sa opozicijom tadašnje vlasti u Sandžaku, odnosno radio je protiv SDA Sandžaka iako je ova stranka ubjedljivo pobjeđivala na izborima.
al_Bazari
04-27-2009, 09:44 AM
http://img9.imageshack.us/img9/5418/rasimblic.jpg
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/04_april/25/tema/ljajic-v.jpg
Za osamnaest godina koliko se bavi politikom nije se promenio. U tome je izuzetak. Bez arogancije i samovažnosti koja dolazi s funkcijama. Bez nadmenosti, nedodirljivosti i viška sujete tako karakteristične za ovdašnje političare. Sa stalnom mišlju da će se sve to sa politikom jednog dana završiti. Rasim Ljajić je jednostavan čovek i racionalan političar.
Rođen 28. januara 1964. u Novom Pazaru u radničkoj porodici. Otac mu je bio zidar koji je trideset godina radio u Nemačkoj, a majka domaćica čija je dužnost bila da odgaja tri sina i čuva kuću. Leti i za vreme praznika otac bi dolazio na kratko i deca su ga uvek bila željna. Rasim je verovao da je Nemačka zemlja iz snova odakle mu stižu „adidas” patike i kopačke kao pokloni od oca zato što je izuzetno talentovan fudbaler. Ali kad je jednom prilikom otišao da poseti oca, srušili su se njegovi snovi. Otac je živeo u baraci zajedno sa dvadesetak radnika, dolazio je s gradilišta kasno, umoran i Rasim je od tada sasvim drugačije vrednovao novac koji im je otac slao. Tada je, kaže, sazreo i još više zavoleo oca. Mada je po talentu bio veliki fudbaler, između lopte i knjige odabrao je knjigu. Bio je među najboljim đacima u srednjoj školi i želeo je da postane sportski novinar. Uostalom, šalio se, i njegovo ime na arapskom znači - pisar, ćata. Ipak, majka je želela da joj sin bude doktor, a u patrijarhalnoj porodici, majčina se ne poriče. Upisao je medicinu u Sarajevu gde ga je čekala mala bosanska kuća od pedesetak kvadrata koju je otac kupio zbog školovanja sinova.
Medicinski fakultet završio je kao jedan od najboljih studenata u Sarajevu. Jedno vreme je, ipak, radio kao novinar za brojne dnevne i periodične listove na prostoru bivše SFRJ. Zbog te svoje mladenačke ljubavi prema novinarstvu i poštovanja prema profesiji nikada kasnije, kada je postao političar, nije odbijao razgovor sa novinarima. Ljubav prema fudbalu preneo je na sina. Sad njegov sin redovno trenira, a on ga nadgleda i u ponečemu podučava.
Planirao je da gradi karijeru univerzitetskog profesora i lekara u Sarajevu, ali kraj osamdesetih godina doneo je velike promene u životu zajedničke države, ali i pojedinačnim sudbinama. Bilo je to vreme antibirokratske revolucije, mitinga i prvih podela. Kao mladi intelektualac počeo je da odlazi na političke tribune gde se inficirao politikom. Prisustvovao je osnivačkim skupštinama sve tri nacionalne stranke u Bosni, HDZ, SDA i SDS. Prilikom molitve sa grupom studenata u Begovoj džamiji sreo je Aliju Izetbegovića. Zamolio ga je za nekoliko pozivnica za osnivačku skupštinu SDA. Reč po reč i došli su do dogovora da se osnuje odbor SDA u Sandžaku. Ispostavilo se, međutim, da u Sandžaku niko nije smeo da prihvati da bude predsednik stranke, osim specijalizanta Stomatološkog fakulteta Sulejmana Ugljanina. U leto 1990. osnivačkoj skupštini SDA u Novom Pazaru prisustvovalo je preko 30.000 ljudi. Rasim je sumnjao da Ugljanin može da vodi stranku i verovao je da će se brzo pojaviti neko s više autoriteta. Ali, prevario se. Iz stranke su brzo eliminisani intelektualci i razboriti ljudi koji su, kako tvrdi Ljajić, doživljavani kao opasnost za ambicije u usponu novog sandžačkog vođe. Sukob sa Ugljaninom koji je počeo 1992. godine oko procene da li treba ići na izbore ili ih bojkotovati, suštinski nikada nije prestao. Vremenom je samo menjao forme, od otvorenog rata do suzdržanosti radi viših interesa.
Sredinom devedesetih, u vreme potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Rasim Ljajić odlazi u London. Jednog jutra pozvao ga je telefonom Zoran Đinđić. Iznenadio se jer se nikada lično nisu upoznali. Đinđić je bio direktan, opozicija mora da se ujedini. Nije se kolebao, znao je da je Sandžačkoj demokratskoj partiji mesto uz DOS. To, međutim, nije bilo ni malo lako jer su nacionalizmi već bili izoštrili razlike i učvrstili stereotipe. Trebalo je pomiriti desničarske, monarhističke i građanske partije, stati uz himnu „Bože pravde”, a onda se vratiti u Sandžak i razvijati partiju. Znao je da će mu u Sandžaku govoriti da se prodao Beogradu i da će ga, s druge strane, u Beogradu s nepoverenjem gledati. Ali je bio uveren da će, jedino ako Milošević ode, sve te razlike moći da se mire na civilizovan i legitiman način.
Posle petooktobarskih promena izabran je za ministra za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ, a nakon izbijanja krize na jugu Srbije, u decembru 2000. godine, imenovan je za potpredsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. U avgustu 2001. godine postaje potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Od 2003. godine ministar za ljudska i manjinska prava u Savetu ministara SCG. Od jula 2004. godine predsednik je Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu, a od jula 2006. koordinator za sprovođenje Akcionog plana za završetak saradnje sa tim sudom. Od 2008 ministar je rada i socijalne politike u Vladi Srbije.
Za njega su uvek bili rezervisani najteži i najdelikatniji zadaci. „Sve što nisu imali gde”, govorio je, „sve su to bila ljudska prava - i readmisije su ljudska prava, i ekstradicije i transfer osuđenih lica... Šta je bio moj izbor - da kažem da to neću da radim i dam ostavku ili da prihvatim.”
Rasim Ljajić ima imidž odmerenog političara koji ume da napravi gest. Uz to, napravio je stranački rezultat u Sandžaku do čega mu je izuzetno stalo. Ono što mu je nekada izgledalo nepomirljivo, danas funkcioniše zajedno. To doživljava kao lični uspeh. Ponekad je umoran od svega, ali u šali kaže da ti problemi nastaju kad muškaraca kad im godine pređu broj cipela. Trudi se da živi normalno. Ne pije, ne puši, posvećen je porodici, osetljiv je i nije oguglao na prljavštine javnog života. Da se ne bavi politikom, gotovo bi se moglo reći da je čovek bez poroka.
Yeni_Pazarac
04-27-2009, 15:32 PM
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/04_april/25/tema/ljajic-v.jpg
Da se ne bavi politikom, gotovo bi se moglo reći da je čovek bez poroka.
:lol:
Pazarac_TS
04-27-2009, 16:15 PM
Viditel da su mu prosirene zenice .. Covek se drogira .. Ostalo im na lageru pa da se ne baci ..
ul_8mart_br?
04-28-2009, 00:23 AM
Zamislite zemlju u kojoj radnici moraju seci svoje tijelo da bi neko uopste cuo njihov vapaj; Onda zamislite ministra u vladi te zemlje zaduzenog za probleme radnika, koji dolazi da pregovara sa tim radnicima da naprave 2-3 dana pauzu i ne sjeku se, da on vidi moze li him se dati njihova prava. E sad zamislite medij u toj drzavi koji zbog tog dila proglasava ministra rada i socijale licnoscu dana:
Ličnost Danas: Rasim Ljajić
Čovek za rešavanje problema
Autor: Snežana Čongradin
Aktuelni ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, nastavlja misiju borbe protiv vetrenjača. Nezavidna pozicija koja mu je ovog puta dodeljena je rešavanje verovatno jednog od najbolnijeg i radikalnijeg vida radničkog protesta u Srbiji. Rasim Ljajić, međutim, uspeva da bar na nekoliko dana odloži dalje samopovređivanje novopazarskih radnika, čiji vođa je protestujući zbog neisplaćenih zarada, odsekao i zamalo pojeo svoj prst.
Uprkos pretnjama da će, ukoliko država ne reši njihove probleme, nastaviti da odseca delove tela i jede ih, kao i da će tom činu pristupiti i drugi štrajkači, ministar Ljajićobezbedio je prostor za pokušaj pregovora sa predstavnicima vlasti u Beogradu. Čak i od čoveka koji je toliko razočaran u vlast da je u očaju i bespomoćnosti da se izbori za svoja prava bio spreman da odseče i pojede svoj prst, Laljićje dobio poverenje i reči hvale.
Poznat po čuvenoj rečenici, koju iz godine u godinu izgovara: „Do kraja godine ćemo isporučiti Ratka Mladića Tribunalu u Hagu“, Ljajićostaje poznat i po kriku očajnika da su mu sve vlade od 2000. „uvaljivale“ najnepopularnije državničke funkcije, kako među političarima tako i u svesti građana. Isturali su ga kad god je to potrebno i „gusto“, kao odgovornog za poslove koji su u nadležnosti samog vrha države - od stavljanja potpisa na socijalno-ekonomski ugovor koji država ubrzo izneverava, preko zastupnika političke „nevolje“ za završetak saradnje sa Hagom, do potpunog ignorisanja uloge kreatora antidiskriminacionog zakona u situaciji podizanja glasa crkve protiv njegovih odredbi. Gotovo sve partije koje su bile, ili su trenutno vlastodržačke, vide Ljajića kao neizbežnog partnera u vlasti. Najnoviju spremnost za odricanjem, pokazao je nudeći svoje ministarsko mesto Jovanu Krkobabiću kako bi doprineo smanjenju troškova i broja ministarstava.
Ljajićje rođen 1964. godine u Novom Pazaru. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. Politikom se bavi od 1990. godine, a četiri godine kasnije formira Koaliciju Sandžak, koja 2000. godine prerasta u Sandžačku demokratsku partiju, čiji je i danas predsednik. Posle petooktobarskih promena bio je ministar za nacionalne i etničke zajednice u Vladi SRJ, potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i jug Srbije. Predsednik je Saveta za saradnju s Haškim tribunalom.
Služi se engleskim i ruskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje dece. Voli Bitlse, sevdalinke, a želeo je da postane fudbaler. Ljajićje Partizanovac.
Pogodili? Radi se o listu Danas.
Obratite paznju kako autor teksta koristi nesretnog radnika i njegovu tragediju kao oskocnu dasku da Rasima okuje u zvijezde. Navodno, Rasim je dobio cak i od tog namucenog i u zivot razocaranog stvorenja hvalu i povjerenje. Pa onda kaze da je taj bespomocni radnik odsjekao svoj prst zbog nemoci da se izbori za svoja prava!!! Valjda je mislila na prava koje je uzurpiralo ministarstvo rada i socijalne politike i taj isti Rasim Ljajic na njegovom celu, ili je mozda za to odgovoran Gargamel?!
Medjutim u nastavku mi saznajemo od autorke da je gidan Rasim u stvari u svemu tome nevin i da je on gidan u stvari samo prevaren od svih vlada u kojima ministruje da uvijek radi najgore poslove. Smrk…, oprostite…, kako su mogli podlaci jedni…, da mu uvale sve te gadosti,… pa on je tako divno stvorenje i ne zna da kaze ne. Pa to je strasno sta se sve desava Rasimu,… najednom sam zaboravio radnike i glad i sjecenje tijela.
Pa kad mi imamo ovakve novinare, mi bre, ima bre, da pobijedimo sve krize bre i da placemo bre zbog strasne sudbine naseg ugojenog ministra za rad i nesudjenog fudbalera,... pih pa jos ta tragedija!
Pa zar on nije rekao da ce da napusti vladu? Tj, zar nije PONOVO rekao da ce da na pusti vladu? Ili ti, zar nije PO KO ZNA KOJI PUT ponudio da napusti vladu...
Prerasta u basnu... jer vuka nema pa nema.. Vise se niko nece obazirat na njegova najavljianja istupanja, isto kao sto niko ne uzima za ozbiljno ni njegove najave hapsenja. Cak i ova novinarka mu se na neki nacin podsmeva kad kaze da je postao poznat po čuvenoj rečenici, koju iz godine u godinu izgovara: „Do kraja godine ćemo isporučiti Ratka Mladića Tribunalu u Hagu“. Mene bi bilo sramota svega toga..
Birdum-Bardum
04-28-2009, 09:14 AM
Meni padaju na pamet one bogataške porodice što imaju velike raskošne kuće u kojima imaju poslugu, batlere, itd. Zamislite sada Rasima Ljajića kao jednog smjernog i radinog batlera ili poslugu u Vladi Srbije koji nikada nije rekao ne. Naravno je da će ga "familija" uvijek faliti, ovaj nam je sluga (batler) pravo dobar, poslušan, vrijedan, smjeran, nikad se nešto nije pobunio, nikad nije rekao ne.
E on meni baš tako izgleda u Vladi Srbije. Sad da ga izbace iz Vlade Srbije i da više nema potrebe da je u Beogradu on bi vjerovatno izvršio samoubistvo.
ul_8mart_br?
04-28-2009, 11:20 AM
Cak i ova novinarka mu se na neki nacin podsmeva kad kaze da je postao poznat po čuvenoj rečenici, koju iz godine u godinu izgovara: „Do kraja godine ćemo isporučiti Ratka Mladića Tribunalu u Hagu“. Mene bi bilo sramota svega toga..
Ovo u vezi izrucenja teroriste, ja ipak uzimam ozbiljno. Vjerovatno je pazarluk koji pravi srpski vrh oko predaje mladica Hagu dogurao prilicno daleko. Od isticanja Rasima u prvi red u vezi sa izrucenjem zlikovca, imace koristi i Rasim, koji ce se veselim Bosnjacima servirat kao heroj i tako nastaviti diverzirati njihovo politicko organiziranje; a i srpski zvanicnici, koji, stojeci po strani nece imati jaku potrebu da se pravdaju fasistickom licu svog naroda. Na kraju krajeva, svi oni su ubijedjeni da su Rasimovi lik i djelo dovaljni da mu obezbjedi nedodirljivost kod najradikalnijeg dijela Srba.
Nemojte se iznenaditi ako nam Rasim uzme musstuluk za mladica krajem godine.
Pa jedne ga godine mora uzet... kad ga najavljuje svake. A jasno je sto njega guraju u prvi plan oko toga. Drugi niko nije hteo, a on kao sto bb opisa ne umije da kaze ne, pogotovu ako se radi o njegovoj fotelji u beogradu...
Yeni_Pazarac
05-06-2009, 10:05 AM
http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/05_maj/06/politika/radikali-x.jpg
Yeni_Pazarac
05-20-2009, 12:42 PM
Bajdenovi komentari vezani za Srbe i Srbiju:
"Sve Srbe trebalo bi staviti u konc-logore nacističkog tipa",
"Srbi su nepismeni degenerici, silovatelji, ubice beba, kasapi i agresori",
"Ne treba strepeti za američke žrtve, sa Srbijom treba postupati kao s Nemačkom i Japanom u Drugom svetskom ratu"...
..........
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.