View Full Version : Izabrane rasprave
Maestral
10-03-2006, 09:42 AM
Na ovaj text me potaknu komentar brata pod nickom "Musafir" sa teme o Universitetu u Novom Pazaru (http://www.sandzak.co.yu/forums/showthread.php?p=8167#post8167)
Brat "Musafir" nam zeli reci da je pohvalno nalaziti se u licnostima ashaba, tvrdeci da je poslanik navodno rekao:
Rece Resul a.s.:"Moji su ashabi kao zvijezde pa koju god zvijezdu da uzmete za vodica ona ce vas povesti do cilja"
A sad o licnosti ashaba pod imenom
Al-Walid bin 'Uqbah
Pa zar je onaj koji je vjernik, isti kao onaj koji je grijesnik?
Oni nisu isti
(Qur'an 32:18)
Vodeci sunni komentatori nam prenose da je povod objave ovog ajeta bio incident zbog koga se rijec "vjernik" odnosila na imama 'Ali ibn Taliba dok se rijec grijesnik (fasiq) odnosila na poslanikovog (s) ashaba zvanog al-Walid bin Uqba bin Abi Mu'ayat
Vise o tome u sunni izvorima:
* al-Qurtubi, Tefsir, (Kairo, 1947), dio 14, str 105
* al-Tabari, Tefsir Jami al-Bayan, pod komentarom tog ajeta
* Al-Wahidi, Asbab al-Nuzul, (izdavac Dar al-Diyanli-Turath), str. 291
Citirat cemo takodje i Qur'anski ajet koji zabranjuje vjernicima da slijepo vjeruju u vijesti prenesene od grijesnika (fasiqa)
"O vi koji vjerujete! Ako vam grješnik dode sa viješcu - tad provjerite, da ne pogodite ljude iz neznanja, pa da budete zbog onog što ste ucinili, pokajanici."
(Qur'an 49:6)
Interesantno je pomenuti da tefsir toga ajeta upucuje na drugi incident u kojem je isti al-Walid lagao u vezi stvari a koje su dovele do objave tog ajeta, deklarisuci ga i ovdje kao grijesnika (fasiqa)
Vise o tom dogadjaju u sunni izvorima:
* Ibn Kathir, Tefsir Qur'an al- 'Azim, (Beirut, 1987), dio 4, str 224
* al-Qurtubi, Tefsir, (Kairo, 1947), dio 16, str 311
* al-Suyuti i al-Mahalli, Tefsir al-Jalalayn, (Kairo, 1924), dio 1, str 185
* Abu Ameenah Bilal Philips, Tafseer Soorah al-Hujuraat, (Riyadh), str 62-63
Kao sto i Selefijski/Wehabijski alim Abu Ameenah Bilal Philips kaze:
"Sa velikim oprezom se mora pristupiti informacijama koje su prenesene od ljudi sumnjivog karaktera, onih cija iskrenost nije dokazana ili koji su poznati kao grijesnici."
Istovremeno, mi u sunni zabirkama hadisa nalazimo i one koje su prenesene od al-Walida.
* Abu Dawud, Sunan, (1973), Kitab al-Tarajjul, bab fi'l-khuluq li'r-rijal, dio 4, str 404, hadith broj 4181
* Ahmad bin Hanbal, al-Musnad, awwal musnadal madaniyyin ajma'in, hadith 15784
Al-Walidovo grijesenje nije prestalo za vrijeme poslanika (s). On je od Osmana (treceg halife) bio naimenovan guvernerom al-Kufe, gdje je nastavio svoje grijesenje. Jednom je predvodio sabahski namaz u pijanom stanju klanjajuci cetiri umjesto dva rekeata. Kasnije je po Osmanovom naredjenju kaznjen zbog toga..". Taj incident je pomenut u mnogim izvorima od kojih pominjemo:
* Sahih Buhari (engleska verzija) dio 5, knjiga 57, hadis 45
* Sahih Buhari, dio 5, knjiga 58, hadis 212
* Sahih Buhari (Bosanska verzija) dio 4, Glava lijepih (pohvalnih) djela Iseljenika i njihove vrline
* ili na link http://www.dzemat.org/knjige/Bukhari/4/buharija_4_10.pdf (sredina 25 i pocetak 26 strane)
* Al-Tabari, Ta'rikh al-Tabari, (krize ranog halifata), dio XV, str 120
Sunnitski serijatski experti su upotrebili taj slucaj od tog grijesnika (fasiqa) tj od ashaba al-Walida da bi dozvolili obavljanje molitve iza osobe koja otvoreno cini grijehe
Sunni izvori:
* 'Ali al-Qari al-Harawi al-Hanefi, Sharh Fiqh al-Akbar, u poglavlju "dali je dozvoljeno klanjanje iza dobre osobe ili iza jedne grijesne osobe) str 90
* Ibn Taymiyyah, Majmu Fatawa, (Riyadh, 1381), dio 3, str 281
--------------------------------------------------------------------------
P.S. Umjesto rijeci koje se evo i od brata Musafira lazno pripisuju poslaniku (s) da su njegovi ashabi kao zvijezde pa koju god zvijezdu da uzmete za vodica ona ce vas povesti do cilja, ja bih ipak zelio reci da se cuvate koje ashabe slijedite ili uzimate za vodice.
Birdum-Bardum
10-03-2006, 10:19 AM
Maestral, zamolio bih te da izbjegneš pisanja oko ashaba, jer su tu glavna mimoilaženja između Sunnija i Šiija. Ako ti hoćeš da slijediš Hazreti Aliju r.a. slijedi brate, ali ako ja hoću da slijedim nekog griješnika, ne možeš me u tome spriječiti, tj. moj odabir ne možeš izmijeniti.
Stoga bih predložio administraciji da izbriše ovaj post od Maestrala, tj. da ovu cijelu temu uklone.
Hvala.
Maestral
10-03-2006, 13:02 PM
Birdum Bardum
Nemam ja nista protiv da ti slijedis koga hoces.
U pravu si kada kazes da te ja nemogu sprijeciti ukoliko ti zelis sljediti nekog grijesnika.
Ali nisi u pravu kada mi zelis zabraniti da pisem o tom grijesniku koga ti slijedis.
Ti ukoliko o tome ne zelis citati i nemoras, ni ja ne citam sve ono sto ti pises.
A da trazis da se nesto brise samo sto se tebi ne svidja, neznam da pitamo brata Musafira, dali i on ima prijedlog sta bi sve od tvojeg pisana trebalo brisati.
Zato, ako tebi, meni, musafiru, petom ili devetom neki text smeta i nesvidja nam se, pokusajmo to objasniti ukazujuci na nas stav, a ne trazeci da se text brise.
Ovaj forum nebi trebalo da je neki forum kojem je za cilj propagiranje striktno samo sunni ucenje, vec je prvi pravi forum koji je otvoren za sve (tako bar pise u naslovu foruma).
Da neki krscanin na ovom forumu negira poslanstvo naseg Muhameda (s), ti vjerovatno nebi trazio da ta njegova tema bude izbrisana, vec bi pokusao da mu na to ukoliko mozes odgovoris, i objasnis svoj drugaciji stav.
Medjutim moje negiranje bezgrijesnosti ashaba tebi vise smeta od krscanskog negiranja poslanika (s), pa bi da se tema izbrise.
Neznam dali je takav tvoj stav zato sto si u bezgrjesnost poslanika (s) vjerovatno siguran, dok u ashabe nisi, pa na taj nacin zelis izbjeci stvaranje sumnje u tvojoj glavi.
I opet, meni nesmeta sto ti zelis sljediti te ashabe, ali pokusaj da ti je:
- bezgrjesnost poslanika (s) preca od bezgrijesnosti ashaba, pa umjesto da se zalazes da se brisu teme koje negiraju pravednost ashaba, zalazi se za brisanje tema koje negiraju pravednost poslanika (s),
- ili se zalazi da se i o ashabima moze diskutovati kao i o poslaniku (s).
Metodom bezrazlozog brisanja textova koje se nekojoj grupi iz nekog razloga ne svidjaju, se direktno ide protiv slobode izrazavanja na forumu. Takvom metodom se onda ovaj forum nebi odvajao puno od drugih foruma a koje inace kritikujes zbog takvih stvari (bezbeli ne kritikuje ih zbog brisanja textova u vezi vjerske vec u vezi politicke razlicitosti)
fingersbroken
10-03-2006, 13:28 PM
Pa dobro sad, to je sloboda birduma da svoju volju i zelju izrazi. I ja sam je kritikovao al sam je rado i preuvelicao samo da je naglasim i drugima malo dusu napunim. Elem, to sto je on zelju izrazio i ti na nju odgovorio je samo dokaz slobode pisanja i izrazavanja. Osmi mart, koji uglavnom o ovim stvarima odlucuje uglavnom greske ne pravi. Sahi brise samo ono sto jeste za brisanje. Bilo bi dobro da on odluku o ovom donese. Da ne naglasavm ostale efekte. Meni je u sustini sve jedno imal ove teme il nema, al samo kao pitanje principa moja ideja otvorenosti je da svako moze pisat o cemu hoce i propagirat svoju ideju sve dok to nije neke transparentno uvredljive ili zabranjene prirode. Onog trena kad je ed munaficki ovdje svoj idiotizam prosuo administrator je sabljom udario na njegovo pravo da bude idiot, i izbrisao je i moje gluposti koje sam edu kao odgovor pisao. Meni je bilo krivo sto se pribeglo tom nacinu moderiranja i odustao sam od bavljenja istim. Covjek ima pravo izbora i ne mora administracija da bira nista za njega. Cak ima pravo i da bude glup, sve je to ok dok druge ne pljuje i ne vrijedja.
Birdum-Bardum
10-03-2006, 14:46 PM
Maestral, pravilo Sunnijsko nije da se vjeruje u bezgriješnost ashaba. već da se ne upuštamo u tumačenje razmirica među njima i da nemamo stav u sukobima njihovim, a pogotovo da ne budemo pristrasni u tome.
U redu, ubjedio si me da sam malo prenaglio u traženju da se tvoj post pobriše, ali ću ti reći da Šiitska dogma upravo ima pogrešan pristup stvarima i stoga dolazi do pogrešnog zaključka, tj. dolaze u istu ravan sa vehabijama i biva im dunjaluk cilj umjesto ahireta.
Šejhul ekber o ovome govori kada govori o Šejtanskim vesvesama u svojim "Mekanskim otkrovenjima". On kaže da oni kreću od ispravne osnove Ljubav prema Ehli bejtu, ali kasnije, kada se građevina njihovog stava i razmišljanja diže šejtan prokleti ubacuje im vesvese i rezultat biva na kraju nakaradan, tj. zaključak biva iskrivljen. Nakon donošenja takvog temeljno iskrivljenog mišljenja upada se u emocije i onda se svo vrijeme emotivno poušava taj stav braniti, a to ima za posljedicu iskrivljeno tumačenje stvari i iskrivljeno postavljanje stvari.
Tumačiti događaje, realno mogu samo oni koji su se očistili, jer ako to čini neko ko čist nije on je sklon ovim vesvesama šejtanskim i iskrivljenju slike o događaju i time će načiniti djelo smutnje.
Recimo, zar ne bi ti mogao da slijediš Hazreti Aliju r.a., a da uopšte ne spominješ druge ashabe??? Dakle, propagiraš učenje Hazreti Alijino r.a., bez da psuješ i galamiš na druge i da dokazuješ njihovu neispravnost. Sama ljepota tog takvog postuka bi povećala uspjeh u da'wetu.
Nema od toga haira nikakvog. Politizacija vjere je upravo ono što miovdje i kritikujemo, a to Šiije i rade. Samo što su Šiije emotivni pravac, a ove Sunnijske političke struje vjerske su racionalne (mozgovne) struje.
Na Sudnjem danu će Allah Uzvišeni iz prsa ashaba izvući svaku netrpeljivost koju su eventualno imali među sobom. To su bili ashabi Poslanikovi a.s., on je njih sviju volio. Nema od toga haira nikakvog.
Zar nije bolje izučavati dinske mesele od toga, ali hajd kako hoćeš.
Hvala.
Maestral
10-03-2006, 15:29 PM
Maestral, pravilo Sunnijsko nije da se vjeruje u bezgriješnost ashaba. već da se ne upuštamo u tumačenje razmirica među njima i da nemamo stav u sukobima njihovim, a pogotovo da ne budemo pristrasni u tome.
Ja se u mojem naslovnom textu nisam uposte upustao u tumacenje razmirica medju ashabima.
Da te podsjetim ja sam samo analizirao jedan navodni poslanikov hadis o slijedjenju ashaba, tj da je svaki od njih kao zvijezda, pa da kojeg god slijedimo necemo pogrijesiti.
Dokaz da je to izmisljeni hadis sam predstavio kroz neka dijela ashaba Al-Walid bin 'Uqbah, jer nevjerujem da je poslanik (s) zelio da slijedimo ashabe koji su lazljivci i koji su pijani obavljali namaz.
Ukoliko i ti kao vecina sunnita vjerujes da je taj hadis sahih, onda je tebi tim navodnim poslanikovim (s) savjetom dozvoljeno slijediti lazljivca i pijanicu.
U redu, ubjedio si me da sam malo prenaglio u traženju da se tvoj post pobriše, ali ću ti reći da Šiitska dogma upravo ima pogrešan pristup stvarima i stoga dolazi do pogrešnog zaključka, tj. dolaze u istu ravan sa vehabijama i biva im dunjaluk cilj umjesto ahireta.
Šejhul ekber o ovome govori kada govori o Šejtanskim vesvesama u svojim "Mekanskim otkrovenjima". On kaže da oni kreću od ispravne osnove Ljubav prema Ehli bejtu, ali kasnije, kada se građevina njihovog stava i razmišljanja diže šejtan prokleti ubacuje im vesvese i rezultat biva na kraju nakaradan, tj. zaključak biva iskrivljen. Nakon donošenja takvog temeljno iskrivljenog mišljenja upada se u emocije i onda se svo vrijeme emotivno poušava taj stav braniti, a to ima za posljedicu iskrivljeno tumačenje stvari i iskrivljeno postavljanje stvari.
Ma ja, sigurno bi tvoj shejhul ekber priznao da nije u pravu, i da ne vidi istinu, kao sto i drugi sunnije (wehabije) to priznaju.
Recimo, zar ne bi ti mogao da slijediš Hazreti Aliju r.a., a da uopšte ne spominješ druge ashabe??? Dakle, propagiraš učenje Hazreti Alijino r.a., bez da psuješ i galamiš na druge i da dokazuješ njihovu neispravnost. Sama ljepota tog takvog postuka bi povećala uspjeh u da'wetu.
Najpre, ja ne psujem i ne galamim, nemas me potrebe za to optuzivati.
Zar mislis da je pogresno spominjati ashabe koji su se pravili mutavi kada ih je pravedni halifa i vodja vjernika Alija (as) pozivao na odbranu hilafeta od unutrasnjeg neprijatelja (pobune Talhe & companije, pobune Muawiye itd)
O ovom ashabu (Abdullahu ibn Omeru) koji se pravio mutav na taj poziv a koji sada sluzi kao primjer Musafiru i njegovim istomisljenicima sam inace ranije pisao na jednoj drugoj temi
Kada se drugi (poput tebe) dice takvim ashabima, zar im je pogresno reci "hej stani malo, oni su radili to i to, a to nikako nije nesto cime bi se trebao diciti"
Nema od toga haira nikakvog. Politizacija vjere je upravo ono što miovdje i kritikujemo, a to Šiije i rade. Samo što su Šiije emotivni pravac, a ove Sunnijske političke struje vjerske su racionalne (mozgovne) struje.
Ma ja, toj mozgovnoj struji je lazov i pijanica zvijezda koju trebaju slijediti
Maestral
10-18-2006, 15:01 PM
Ovdje se opet mimoilazim sa tobom Maestral. Na kerbeli je bio sukob između Hazreti Husejna r.a. i Jezida prokletog sina Muavije r.a. Dakle, Jezid prokleti nije ashab....
Ovo u vezi pojma "ashab" nije bilo diretno namjenjeno Jezidu (prokletom).
Inace otac Jezida (prokletog) je ashab Muawiya, za kojeg ti kazes hazreti.
E taj otac Jezida prokletog tj. Muawiya je ratovao protiv Huseinovog (as) oca tj imam Alije (as), bas kao sto je djed Jezida prokletog tj. Ebu Sufijan ratovao protiv djeda imama Huseina tj. protiv poslanika Muhameda (s).
Primjeti na jednu stranu su familija Umajada tj Ebu Sufijan, Muawiya, Jezid koji cijelo vrijeme ratuju protiv familije Hashim tj Muhameda (s), Alije (as), Huseina (as)
Medjutim ti i pored toga iz porodice Umajada samo za Jezida kazes prokleti, dok njegovom ocu i djedi odajes puno postovanje
Nadam se da u ovim kratkim crtama shvatas zablude sunnizma.
Ovdje nije tema o Umajadskim prokletnicima, pa se zato vratimo Muameru, njegovoj "uljemi", i njegovom propalom projektu zvanom NKBJ
Hvala
Mutesawwif
01-20-2007, 16:58 PM
19.01.2007
Islamski Emirat Afganistana
Medijski Komitet
Propagnda Plaćeničkog Ureda o Dr. Haniifi
Zadnji put kada je Dr. Haniffe zarobljen od plaćeničkog ureda u Kabulu,
zvaničnici su izjavili da je on rekao:
1. Vođa Pravovjernih živi u gradu Kuiita u Pakistanu.
2. Vođa Talibana je naredio ubistvo Mulla Dadullaha.
3. Vođe Talibana su u Pakistanu i oni tamo treniraju ili im pomaže ISI.
Ali ove tvrdnje nisu istinite jer on nije bio sa Talibanima već duže vrijeme i on nije znao lokaciju Vođe Pravovjernih.
Mulla Dadullah je pokorni Mudžahid Islamskog Emirata i u to nema nimalo sumnje.
Neprijatelj želi da pokaže da Mudžahidi ne vjeruju jedni drugima. Ali Mudžahidi su jedinstveni i složni i to je Allahova blagodat i blagoslov.
Medijski Komitet
Islamska Država u Iraku / Izvještaj vijesti iz Države 11.01.2007, Prilog br.1 Islamska Država u Iraku / Izvještaj Vijesti za provinciju Anbar
U ime Allaha , Milostivog, Samilosnog
Sva slava i hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova. A mir i spas na našeg poslanika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe u cjelini.
Izvještaj vijesti i plod vojnih operacija izvedenih od Mudžahida Islamske Države u Iraku za period od 21 Decembra 2006 do 05 Januara 2007. A sva slava i hvala pripada Allahu.
1) Ubijen je gubitnik krstaš oficir u oblasti Hamifija iz snajpera, 4/1/2007. A sva slava i hvala pripada Allahu.
2) Uništeno je krstaško oklopno vozilo a njegova posada je ubijena i ranjena, u detonaciji IEN, na ulazu al-Čukak u oblasti el-Tamiim u sklopu Ramadija, 21/12/2006. A sva slava i hvala pripada Allahu.
3) Detonacija IEN na krstaško vozilo Hamer u oblasti Halidija, vozilo je uništeno a njegova posada je ubijena i ranjena, 21/12/2006. A sva slava i hvala pripada Allahu.
...
33) Ispaljeno je pet raketa KRAD na veliki krstaški skup u oblasti el-Bu-Fredž, 05/01/2007. A sva slava i hvala pripada Allahu.
Allah je najveći.
"Čast, snaga i slava pripadaju Allahu, Njegovom poslaniku i vjernicima, ali licemjeri neće da znaju."
Informativno Ministarstvo / Zvanični glasnogovornik Islamske Države u Iraku
Maestral
01-20-2007, 17:26 PM
19.01.2007
....
Informativno Ministarstvo / Zvanični glasnogovornik Islamske Države u Iraku
Ovo je dobro, ovo i teroristi proglasili nekakvo svoje ministarstvo nekakve svoje drzave, i to jos sa pridjevom "islamske"
Samo dok vam odu Ameri pa cete vi vidjet kako Muktada dere jarca, onda vam nece pomoc ni ovo sto Wehabijska Kraljevina, Egipat i ostale sunnijske drzave regina prave savez sa USA.
Otici ce teroristima Ameri, nece ni oni vjecito moci nekaznjeno ubijati muslimane
Maestral
01-20-2007, 20:54 PM
Vidi ti sta balkanski beduin i sljedbenik "Sejtanskog roga" iz Nedzda, ima u svojem potpisu
Drugu razinu predstavlja prokletstvo specificnim svojstvom, npr. kad kazes: “Neka je Allahovo prokletstvo na jevreje, krscane, vatropoklonike, kaderije, haridzije, rafidije”, ili “na bludnike, nasilnike, one koji uzimaju kamatu.” Sve je ovo dozvoljeno.”"
Ihjau ‘uluumi-d-diin, Muhlikat, Knjiga o pokudjenosti jezika, Drugo poglavlje (pokudjenosti govora), Osma pokudjenost: Proklinjanje, str. 390-399; u prijevodu od : Dr Zuhdija Hasanovic, Mr. Sead Seljubac...
Naso beduin brata tekfirdziju i mrzitelja ehlul-bejta, pa raspalio.
Ako, ja u svojem potpisu necu predstavljati sta shije kazu o beduinima jer to onda nema toliko efekta, ja cu radije predstaviti sta alimi ehlul-sunne kazu o njima
Mutesawwif
01-20-2007, 21:17 PM
MashaAllah, sad ti je i Gazali "Naso beduin brata tekfirdziju i mrzitelja ehlul-bejta"... Pa dobro, eto vidimo da vama rafidijama (kjafirima) ne valja niko od ehli sunneta :) Ovo sto navedoh u potpisu, ocigledno, nije ibn tejmijja, tako da ne znam sto mi citiras tog novotara Alaudina (koga odavno znam, a ima i odgovor na tu knjigu) u vezi ibn tejmijje, kad je ovaj navod iz Ihja ulumiddin. da nisi pobrkao loncice? Ok, sad ni gazali ne valja :( moram bacit ihja niz josanicu :(
Pliz, ne skreci sa teme, obrati mi se na PM, i ne lupetaj, jer nikakve veze nema Gazali i Ihja' (i citat iz Ihja'a koji mi je u potpisu a koji je od GAZALIJA) sa ibn tejmijjom, niti sa nedzdom, niti sejtanstvim rogovima. Informisi se sta je Ihja i ko je njen autor prije nego pocnes sa lupetanjem.
Al ovdje nije to tema, nego moradoh da ti odgovorim. ovdje je tema UNIVERZITET. OK? A posto ti ne valja ni ibn tejmijje ni gazali, to je tvoj problem. Ja sam upravo naveo misljenje gazalija i naveo IZVOR, a ti mozes i Es-Sejhu-l-E'zama AbdulQadira Dzejlanija konlustirat sta kaze za rafidije ako zelis... Al dobro, i oni su vjerovatno tekfirdzije... Euzubillah.
Da se vratimo univerzitetima. Svaki univerzitet ima dobrih i losih strana ok? Treba da se trudimo da neutralisemo negativnosti. Ja bih volio da znam da li neko ima informacije kakvi su uslovi za upis na Fakultet za bosanski jezik i knjizevnost na drzzavnom univerzitetu, i kakav je plan i program? Ko predaje tamo bosanski? Da li srbi predaju predmete koji su kljucni za bosnjake? posto znamo da srbi sve bosnjacko pripisuju sebe, pa je od velikog znacaja da bosnjaci predaju te predmete, poput nase knjizevnosti i predmetima usko vezanim za to.. Bas me interesuju ti podaci, pa ako neko zna, neka kaze...
Maestral
01-20-2007, 21:44 PM
Evo da ne bude da samo Hanefijski alim "novotar" Aladin (kako ga naziva nas beduin) onako pise
Za Nasibi-Selefije cemo napomenuti da je 40 alima ehlul-sunne smatralo kafirom njihovog voljenog Ibn Tejmiyu, od kojih su neki vodeci alimi cetiri sunni mesheba, poput:
1. Muhammad bin Ibrahim Shaafi
2. Muhammad bin Abu Bakr Maliki
3. Muhammad bin Abu Bakr Jareer Ansari Hanafi
4. Abdullah bin Umar Muqaddis Hanbali
"Ovih 40 alima je proglasilo Ibn Teymiyu kafirom. U Siriji su proglasili u vezi onih koji dijele misljenje Ibn Teymiye da je dozvoljeno uzeti njihovu krv kao i njihovu imovinu."
Ova fetwa i njen text se moze naci u al Nabras Sharh al Aqaid str 114, fusnota br 4 (stampano u Meerath, India), kao i u Sharh Aqaid Jalali str 80 (stampano u Afganistanu). Ad Dhur ra al Kamina, od Ibn Hajr Asqalani, dio 1, str 147 (Dakkan).
U dodatku ovom, mozemo procitati da je i Shaykh Zaynudeen bin Rajab Hanbali usljed Ibn Teymiynog pogresnog ucenja proglasio Ibn Teymiyu kafirom
Preuzeto iz Anwar al Bari dio 11, str 190
U nastavku citiramo iz Anwar al Bari dio 11, str 119:
"18 Egipcana je proglasilo Ibn Teymiju kafirom, ukljucujuci Qadi Taqiudeen Muhamed bin Abu Bekr Akhi Maliki. To su ucinili na osnovu cinjenica iz njegovog ucenja, zabrane hadza u Medini naredbom da posjetioci tom prilikom moraju pokazati svoje nepostovanje prema poslaniku (s), pa je zbog toga za ovakav kufr kazna ubijanje.
I opet beduinov "novotar" - Shaykh Alaudeen Bukhari al Hanefi:
"Nakon analize fetwi Ibn Teymiye kazemo: "Svako onaj koji smatra Ibn Teymiyu za "Sheyhul Islam" je kafir".
Takdhirathul Huffaz str 316, (Damask); Anwar al Bari dio 11, str 192 (Multan)
A sad da se vratimo univerzitetu
Mutesawwif
01-20-2007, 21:48 PM
Ja te opet pitam, KAKVE VEZE IMA IBN TEJMIJJE SA CITATOM OD GAZALIJE???
Hoces i za gazalija da kazes da je Kjafir?
Maestral
01-20-2007, 21:52 PM
Ja te opet pitam, KAKVE VEZE IMA IBN TEJMIJJE SA CITATOM OD GAZALIJE???
Hoces i za gazalija da kazes da je Kjafir?
Ne zasto bih za Gazalia rekao da je kafir, pa nije on nazivao ibn Tejmiju "Shejhul Islamom", vec ti to cinis
Ono u vezi Ibn Tejmije sam ti postirao samo da bi znao sta alimi ehlul-sunne misle o ibn Tejmiji i onima koji ga smatraju "Shejhul Islamom"
Mutesawwif
01-20-2007, 22:01 PM
Ti si kontradiktoran samome sebi. Ja ne vidim gdje sam na ovoj temi nazvao ibn tejmijju sejhul islamom niti da ima ova tema veze sa njim. cak stavise, dok ga ti nisi spomeuo (a ne znam razlog sto si ga spomenuo, s obzirom na to da je moj potpis od gazalije) niko ga na ovoj temi nije spomenuo. OK? Skoncetrisi se. A mozda je po tebi i bugari kjafir, posto imam od njega predavanja u kojima tako hvali ibn tejmijju i ibnul qajjima, da to ne mozes da povjerujes. al skoncetrisi se prije nego sto napises gluposti ok? Pogledaj opet nazad, vidjeces da mojih par postova veze nemaju sa tim sto ti pricas, vec jednostavno citat u potpisu je od gazalije, a u postu sam ja pisao o univerzitetu. Ne znam sta je sa tobom. Ne priznajes Gazaliju, Abdulqadira, Bugarija smatras kjafirom (posto on kaze da je ibn tejmijje sejhul islam) i mijesas babe i zabe. Pobrko si neke stvari.
Maestral
01-20-2007, 22:12 PM
Ti si kontradiktoran samome sebi. Ja ne vidim gdje sam na ovoj temi nazvao ibn tejmijju sejhul islamom niti da ima ova tema veze sa njim. cak stavise, dok ga ti nisi spomeuo (a ne znam razlog sto si ga spomenuo, s obzirom na to da je moj potpis od gazalije) niko ga na ovoj temi nije spomenuo. OK? Skoncetrisi se. A mozda je po tebi i bugari kjafir, posto imam od njega predavanja u kojima tako hvali ibn tejmijju i ibnul qajjima, da to ne mozes da povjerujes. al skoncetrisi se prije nego sto napises gluposti ok? Pogledaj opet nazad, vidjeces da mojih par postova veze nemaju sa tim sto ti pricas, vec jednostavno citat u potpisu je od gazalije, a u postu sam ja pisao o univerzitetu. Ne znam sta je sa tobom. Ne priznajes Gazaliju, Abdulqadira, Bugarija smatras kjafirom (posto on kaze da je ibn tejmijje sejhul islam) i mijesas babe i zabe. Pobrko si neke stvari.
-Ja nisam rekao da si ti na ovoj temi spomenuo ibn Tejmiju, vec sam ga ja spomenuo, jer znam sta ti o njemu mislis, tj da ga smatras "Shejhul Islamom"
-A razlog sto sam uradio je zato sto sam tek veceras vidio sta stoji u tvojem potpisu
Ja cak ni za ibn Tejmiju nisam rekao da je kafir, vec sam ti prenio sta sunni ulema kaze o tome (tj to je njihovo misljenje a ne moje), pa zbog toga i ne smatram Bugarija ili nekog drugog kafirom (ukoliko Bugari smatra ibnTejmiju "shejhul islamom" onda on treba to da vidi sa pomenutim sunni alimima a koji su izrekli pomenuti tekfir na ibn tejmiju i one koji ga smatraju "shejhul islamom") a ne treba to da vidi samnom, jer to nije moja fetva vec fetva pomenutih sunni alima
Nisam ja pobrkao babe i zabe, vec sam ti samo naveo da se kod sunni alima moze svasta naci, pa i tekfiri o ibn Tejimiji i onim koji ga smatraju "shejhul islamom".
Zato moj savjet tebi, ne potezi u potpisu preterano rijeci sunni uleme, jer mozda neznas sta druga sunni ulema kaze o tebi i tvojoj sekti.
fingersbroken
01-21-2007, 09:55 AM
[dio komentara je ostao na poćetnu temu]
Sto se tice tvojeg potpisa: Gazali je za mene autoritet, i vjerujem sve sto kaze, a isto tako vjerujem da ga ti ne razumijes. Njegove knjige nisu napisane u slucajnom redosledu. I nijedna nije izolovana od druge. Govorim o knjigama u sastavu Ihje. Pocinje sa knjigom o znanju, pa tako dalje. Uglavnom, ti si preskocio mnoga unutarnja stanja pa hop na tu izjavu koja ti se svidela. Kad terdzumanis Gazalija kako treba, shvatices da tu izjavu koju ti citiras moze da koristi samo onaj koji je cist sebe, tj onaj koji to primecuje zarad Allaha i Islama. A svi oni kojima je to parola da iskazu neka licna osecanja, frustracije, ambicije, zavist i niske emocije, to se vraca kao bumerang. To su rijeci koje udaraju ili onog kojem su upucene ili onog koji ih upucuje. Promasit jednog sigurno nece. Bolje bi ti bilo da se ne igras, jer sasvim sigurno ociscenog nefsa nisi (nisam ni ja). To ti je moj savjet. A ti nastavi da razglabas, od toga haira imat neces. Ovaj put sam ozbiljan, jer inace sa mesihatovcima, vehabijama, i alim zeljnicima (poput eda) hajem samo da te teram shegu.
Allahimanet.
Mutesawwif
01-21-2007, 13:52 PM
Ti maneken sjedi savi se i spusti nos. Ti ne znas ni gdje si ni sta si ni ko si. I sve to sto si reko za mene vazi za tebe. Brisem ovo sto pisem jer se manipulise postovima i otvaraju se teme kako ko hoce, a ko ima nesto u vezi mog potpisa, neka mi se javi na private.
Maestral
01-21-2007, 14:49 PM
wehabijo, ti u tvojem textu lupas strahovite gluposti
Pa gdje je bolan, i po cemu je vjerovanje "nepogresivost ashaba" ono zbog cega nekog mozes nazvati kafirom.
Pa vjerovanje u ashabe nemes cak ni u imanske sarte, a da bi na osnovu toga sto neki musliman ne vjeruje u njihovu nepogresivost ti mogao njega nazivati kafirom.
U vezi Aishe, ko bolan kalja njenu cast?.
Sta to shije kazu u vezi nje sto kalja njenu cast?
U vezi shijskog drzavnog praznika (ovdje vjerovatno mislis na Iranski neki praznik)
Pa bolan shizam nije drzava, vec ucenje i islamski mesheb.
Zar na dan Omerovog ubistva nista nesmije drugo da se objelezava. Pa zar vi wehabije i drugi slicni vama, kada je dan Ashure, tj dan kada je ubijen imam Husein (as) vi ne objelezavate prigodnim svecanostima a kao u vezi nekih drugih stvari, sram te bilo, tudje vidis a svoje nevidis
Govoris o obozavanju mrtvaca.
Ko to obozava mrtvace? Bog je samo jedan, i samo se on obozava.
Postovanje i obozavanje nije isto, nauci se jednom.
Govoris o knjizi "I tada sam krenuo pravim putem" (http://www.freewebtown.com/ehlulbejt/onda_sam_krenuo.shtml)
Izvrsna knjiga koja govori o puno stvari u vezi ovog, koga interesuju ove stvari, predlazem da je pogleda
ibnIsmail
01-21-2007, 14:58 PM
shto maneken?krivo ti shto je ljepshi od tebe ha?:),shta se ima ko tebi javljat ovdje vehabijskom fosilu,nisi neki faktor da bi ti se pazhnja poklanjala,necemo ti mi ovdje lijechit komplekse,u bochinju pa istresaj svoje napaljenichke bolesti
Mutesawwif
01-21-2007, 14:59 PM
Sa vama tukjashima nema razgovora. Kod vas je muhafik dobra osoba. Tj onaj koji se pretvara. Samo se vi pretvarajte, doci ce vama mudzahidi glave inshaAllah. Gazali vas je prozro, a i AbdulQadir Dzejlani, kao i mnogi drugi alimi koji veze sa 'vehabizmom' nemaju. Ali za vas su isti svi sunije, samo neka budu na Ehli sunnetskom putu.
Kad si vec trazio, dobices:
Gazali dozvoljava proklinjanje shija rafidija, a zabranjuje proklinjanje Jezida sina Muavije. To je paradoks, jer sufije, kojima je Gazali ogroman autoritet, po cijeli dan proklinju Jezida (koji jeste zabrljo puno, ali ovdje se radi o proklinjanju), a druguju sa shijama rafidijama mnogo radije nego sa selefijama. Naravno, nije potrebno da Gazalija protekfiri shiije, dozvoljava proklinjanje rafidija, ali se iz njegovog texta teshko moze zakljuciti da li ih proklinje zbog kufra, bidata ili zuluma, mada ih je (rafidije i haridzije) stavio prije svega u sklop sa kjafirima, jevrejima, krscanima, vatropoklonicima. Ja smatram shiije kjafirima zato sto psuju ashabe, sto ih proklinju i sto im je drzavni praznik dan kada je Omer r.a. ubijen, sto kaljaju cast Aise r.a., zatim zbog njihovog shirka u obozavanju kaburova, upucivanju molitvi onima koji su u njima, i naravno, sto napadaju na autenticnost Kur’ana, na njegovu neizmijenjenost, i to u svojim kapitalnim djelima kojih se ne odricu. Da sve to napuste, osim ovog obozavanja mrtvaca, i dalje su mushrici kao oni predislamski. Dovoljno je samo pregledati sta se radi po iranskim gradovima vezano za kaburove i one koji su u njima. Mozemo vidjeti i kako to opravdavaju kroz svoju literaturu na bosnjackim sajtovima, poput one knjige “I tada sam krenuo pravim putem”, od jednog sunijskog preobracenika u shiizam. Ali nebitno je sad to, da predjemo na ono sto kaze Gazali u
Ihjau ‘uluumi-d-diin,
Muhlikat
Knjiga o pokudjenosti jezika, (posto je Gazali Ihja podijelio na cetiri cetvrtine, a svaku na po deset knjiga, ova knjiga se nalazi u trecoj cetvrtini, znaci Muhlikat - djela koja unishtavaju, knjiga 4)
Drugo poglavlje (pokudjenosti govora),
Osma pokudjenost: Proklinjanje, str. 390-399,
u prijevodu od : Dr Zuhdija Hasanovic, mr. Sead Seljubac, mr. Samir Beglerovic, mr. Kenan Chemo, Zahim Mujkanovic.
Izdavac: Bookline d.o.o.
Sarajevo, 2006.
“Proklinjanje jeste izraz za udaljavanje od Allaha dz.s. Ovo nije dozvoljeno primijeniti osim nad onim ko se vec udaljio od Uzvisenog Allaha, kao u slucaju kufra, nasilja i sl., jer se kaze da je Allahovo prokletstvo nad nasilnicima i nevjernicima, a i to treba biti izrazeno rijecima koje Sherijat dopushta. U proklinjanju pociva velika opasnost, jer Allahu pripada sud koji On udaljuje prokletnike. To je tajna koja je poznata samo Allahu, dz.s., a ukazuje se i Allahovom Poslaniku (s.a.w.s.), kada mu na nju Allah ukaze. Zahtijevaju se tri svojstva za cin proklinjanja: nevjerovanje, novotarija i grijeshenje. Svaka od ova tri svojstva imaju svoje razine. Prva razina jeste proklinjanje opcenitim svojstvom, npr. da kazes: “Neka je Allahovo prokletstvo na nevjernike, novotare i gesnike.” Drugu razinu predstavlja prokletstvo specificnim svojstvom, npr. kad kazes: “Neka je Allahovo prokletstvo na jevreje, krscane, vatropoklonike, kaderije, haridzije, rafidije”, ili “na bludnike, nasilnike, one koji uzimaju kamatu.” Sve je ovo dozvoljeno.”
Evo i na arapskom:
واللعن عبارة عن الطرد والإبعاد من الله تعالى وذلك غير جائز إلا على من اتصف بصفة تبعده من الله عز وجل وهو الكفر والظلم بأن يقول لعنة الله على الظالمين وعلى الكافرين وينبغي أن يتبع فيه لفظ الشرع فإن في اللعنة خطرا لأنه حكم على الله عز وجل بأنه قد أبعد الملعون وذلك غيب لا يطلع عليه غير الله تعالى ويطلع عليه رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا أطلعه الله عليه والصفات المقتضية للعن ثلاثة الكفر والبدعة والفسق وللعن في كل واحدة ثلاث مراتب الأولى اللعن بالوصف الأعم كقولك لعنة الله الكافرين والمبتدعين والفسقة الثانية اللعن بأوصاف أخص منه كقولك لعنة الله على اليهود والنصارى والمجوس وعلى القدرية والخوارج والروافض أو على الزناة والظلمة وآكلي الربا وكل ذلك جائز
Gazali, kako vidimo, dozvoljava generalno proklinjanje ovih sto ih je naveo, dok poslije ovoga upozorava na proklinjanje pojedinaca, jer mozda pojedinac primi islam ili se odrekne onoga zbog cega ga proklinjemo. Ovo u zagradi (s.a.w.s.) je moj dodatak, jer se to, kako vidimo, nalazi u originalu, ali nije stavljen u prijevodu, ne znam zasto…
A sto se Jezida tice, Gazalija kaze sljedece, u istom poglavlju:
“Ukoliko se upita: “Da li je dozvoljeno proklinjati Jezida, koji je ubio Husejna ili je naredio njegovo ubistvo?”, odgovorit cemo da ovo nije pouzdano potvrdjeno, tako da nije dozvoljeno reci da ga je on ubio ili naredio njegovo ubistvo, a pogotovo proklinjati, zato sto nije dozvoljeno veliki grijeh pripisati nekom muslimanu bez dokaza. Naravno, dozvoljeno je reci: “Ibn Mu’dzem je ubio Aliju”, “Ebu Lu’lu je ubio Omera r.a.”, jer je to neosporno potvrdjeno. Prema tome, nije dozvoljeno bez dokaza optuziti nekoga muslimana za cin grijeshenja ili cinjenja kufra. Allahov Poslanik (s.a.w.s.) veli:
Nijedan covjek nece optuziti drugoga covjeka za kufr ili grijeh, a da se to nece odnositi na prvoga, ukoliko drugi ne bude takav.” *muttefequn alejh* (ovo pise u fusnoti prijevoda)
Poslije ovoga navdi jos par hadisa i govori o dozvoljenosti proklinjanja ‘onoga koji je ubio Husejna’, AKO nije ucinio tewbu.
Evo i na arapskom:
فإن قيل هل يجوز لعن يزيد لأنه قاتل الحسين أو آمر به قلنا هذا لم يثبت أصلا فلا يجوز أن يقال إنه قتله أو أمر به ما لم يثبت فضلا عن اللعنة لأنه لا تجوز نسبة مسلم إلى كبيرة من غير تحقيق نعم يجوز أن يقال قتل ابن ملجم عليا وقتل أبو لؤلؤة عمر رضي الله عنهما فإن ذلك ثبت متواترا فلا يجوز أن يرمى مسلم بفسق أو كفر من غير تحقيق قال صلى الله عليه وسلم لا يرمى رجل رجلا بالكفر ولا يرميه بالفسق إلا ارتدت عليه إن لم يكن صاحبه كذلك (حديث لا يرمي رجل رجلا بالكفر ولا يرميه بالفسق إلا ارتدت عليه إن لم يكن صاحبه كذلك متفق عليه والسياق للبخاري من حديث أبي ذر مع تقديم ذكر الفسق)
Ovo u zagradi su rijeci Hafiza El-Iraqija, vezane za ocjenu vjerodostojnosti hadisa.
Mislim da je ovo dovoljno.
Postovanje - obozavanje - promjena imena ne mijenja sustinu, propis je isti. Mislis na ovo kad kazes postovanje:
http://www.allaahuakbar.net/image/bowing_to_demi_gods.gif
Maestral
01-21-2007, 15:14 PM
Svasta, pa sto meni pises sta pise Gazalija, kao da mene to interesuje.
Gazali nije shija i mene njegovo misljenje nesto toliko puno ne interesuje, a kao sto ni tebe ne interesuje misljenje o wehabijama nekog koji nije wehabija.
Koliko god se ti sekiras sta neki shija kaze o wehabijama, toliko se isto i ja sekiram sta neki sunnija kaze o shijama
ibnIsmail
01-21-2007, 15:14 PM
jesil se izdrko dosta,hosh nas sad poshtedit svojih komentara?
Mutesawwif
01-21-2007, 15:20 PM
Igras se terminima 'vehabija' i sunnija, i to je tebi ocigledno jedno te isto, ali da ne bi izazvao ljutnju prisutnih na ovom forumu, koristis se igrom rijeci. Mozda tebe nije briga sta kaze neki sunnija o shiijama, ali je pun forum onih kojima je Gazali autoritet. Iako neki od njih nece da se pomire sa tim sto on kaze.
Stav siija u vezi muslimanskih izvora
Stav prema Kur’anu
Islamska ulema se slozila u pogledu ocuvanja Kur’ana i njegove nepatvorenosti, kao i nemogucnosti njegove izmjene. Ako bi to neko makar i pokusao smatra se dalekim od islama i da je njegov neprijatelj, bez obzira kakvim se imenom nazivao. Kaze Uzviseni: "Mi smo objavili Opomenu (Knjigu) i Mi cemo je cuvati!"
Pogledajmo sta sije kazu o tome:
Husein Et-Tabersi je napisao knjigu "Faslul-hitab" koja govori o iskrivljenosti Kur’ana, pa kaze u uvodu: "Ovo je jedna divna knjiga o potvrdi iskrivljenosti Kur’ana i sramote ubacene od strane neprijatelja i tirana".
Ova knjiga je stampana sa ogranicenim brojem primjeraka 1298 g.H, u Iranu sa pecatom iranske drzave. Pisac je postigao veliki ugled kod sija, tako da njegovu drugu knjigu "Mustedrekul-vesail" smatraju jednim od izvora hadisa. Kako govore, ovo djelo se ubraja u njihove najvjerodostojnije hadiske zbirke novijeg doba.
Sve te predaje je Ni’metullah el-Dzezairi prebrojao, te kaze da njihov broj prelazi dvije hiljade.
El-Havi je jedan od vjerskih izvora sija u Iraku, pa i sire. On kaze da mnogobrojnost rivajeta o iskrivljenosti Kur’ana nalaze da neki poticu od "nepogrjesivih" i to im sluzi kao zadovoljavajuca cinjenica.
Prenosi El-Kulejni u djelu El-Kafi (634/2), koje slovi kao najpouzdanija knjiga kod njih od Ebu Abdullaha da: "Kur’an s kojim je dosao Dzibril Muhammedu (s.a.v.s.) ima sedamnaest hiljada ajeta", a broj ajeta u Ku’anu, kao sto je poznato, je nesto vise od sest hiljada. El-Kulejni je napisao posebno poglavlje u svojoj knjizi i nazvao ga "Niko nije sabrao Kur’an osim imama". Tu spominje sest rivajeta, od kojih je rivajet i Dz’afera el-Dz’afija koji kaze da je cuo Ebu Dz’afera da kaze: "Niko osim lasca nece tvrditi da je sabrao cijeli Kur’an i niko ga nije sabrao niti upamtio onako kako ga je Allah (dz.s.) objavio, osim Alije ibni Ebi Taliba i imama poslije njega."
Maestral
01-21-2007, 15:34 PM
Nije isto wehabija i sunnija, niti ikoji shija to izjednacava
pa gdje bolan da tebe koji se ponosis Fahdovom dzamijom u Sarajevu, da izjednacim sa onim sunnijama koji bi je srusili, a sljedeci poslanikov (s) sunnet onda kada je srusio slicnu dzamiju napravljenu od licemjera
U vezi Tahrifa Kur'ana, kojeg pripisujes shijama
Evo malo i u vezi Kur'ana a po sunni predajama
U Sahih Buhari dio 8, knjiga 82, hadis 817 (kraj cetvrtog i pocetak petog pasusa) mozemo procitati govor koji je prenijet od halife hazreti Omera za vrijeme njegovog zadnjeg hadza:
"Zaista je Allah poslao Muhameda (s) sa istinom, i objavio je njemu svoju knjigu. Jedna od objava koja je dosla preko njega je i ajet o Rajam (kamenovanju). Mi smo ga ucili i razumjeli."
"Boziji poslanik je kamenovao, a i mi smo kamenovali nakon njega.
Plasim se da nakon nekog vremena neko ne kaze: "Allaha mi nemozemo u Bozijoj knjizi naci ajet o kamenovanju", pa da tako zalutaju napustajuci duznost koju je Svemoguci objavio."
"Kamenovanje je u Bozijoj knjizi. To je pravedna kazna za osobu koja je pocinila blud, ukoliko imaju svjedoci koji bi to potvrdili, ili ukoliko je zena zatrudnjela bez da je udata, ili ukoliko bludnik sam prizna"
Hazreti Ajsha takodje svjedoci o gubitku ajeta o kamenovanju
"Kada su ajeti "Rajm" (kamenovanje) i ajet "Rezah Kabir" objavljeni, bili su zapisani na parcetu papira, i cuvani ispod mojeg jastuka. Nakon smrti poslanik (s) dok smo jos bili u zalosti, jedna je koza pojela to parce papira.
1. Sunan Ibne Majah, dio 2, str 39, stampan u Karachi.
2. Musnad Imam Ahmad, dio 6, str 269, stampan u Beirut.
3. Taweel Mukhtalif Al Hadees, str 310, stampan u Beirut
Dali je veci dio sure Ahzab nestao?
Al-Muttaqi 'Ali bin Husam al-Din u njegovoj knjizi "Mukhtasar Kanz al-'Ummal" koja je pisana kao podrska Imam Ahmedovom Musnadu, dio 2, str 2, u njegovom hadisu u vezi sure 33, kaze da je Ibn Mardawayh prenio da je Hudhayfija rekao:
"Omer mi je rekao: "Koliko ajeta ima u suri al-Ahzab"? Ja sam rekao 72 ili 73 ajeta. On je rekao da je ta sura bila duga skoro kao i sura al-Baqara, koja sadrzi 287 ajeta, i da se u njoj nalazio ajet o kamenovanju.
Suyuti prenosi od hazreti Ajshe:
"Za vrijeme poslanikovog (s) zivota, sura Ahzab je ucena sa 200 ajeta, kada je Osman prikupio ajete, nasli smo u njoj broj ajeta koji se moze naci u sadasnjem Qur'anu".
Tafseer Durre Manthur, dio 5, str 180, al Itqan, dio 2, str 25
Dali su dvije-trecine Qurana izgubljene?
Poznati sunni alim al-Hafiz Jalaludin as-Suyuti pise:
"Hazreti Omer je rekao na Sakifi da Qur'an ima 1.027.000 slova
Tafseer al Itqan" od as-Suyuti, str 88
Sadasnji Qur'an ima 267033 slova. Da malo uprostimo ovo oko broja slova. Po ovim hazreti Omerovim rijecima da bi Quran imao toliki broj slova, trebao bi umjesto sadasnjih 30 biti oko 90 dijelova (dzuzova).
Kakvu fetvu imaju Nasibije u vezi toga?
Dali je vecina Qur'ana izgubljena?
Suyuti takodje prenosi sljedece rijeci od Abdullaha ibn Omera:
"Niko ne moze reci "Nasao sam Qur'an kompletnim" jer je vecina Qur'ana izgubljena".
"Tafseer Durre Manthur" as-Suyuti, dio 1, str 104
Dali su neke rijeci izostavljene iz sadasnjeg Qur'ana
U sahih Muslimu, dio 7 (komentar od al-Nawawi) u knjizi al-Zekeat, o vrlini da se zadovolji sa svim onim sto Bog dadne, kao i u vezi govorenja ljudima da imaju takvu vrlinu, str 139-140, prenosi se da je Abu al-Aswad prenio da je njegov otac rekao:
"Abu Musa al-Ash'ari je predstavio Qur'an ucacima Basre. Tri stotine ucaca se odazvase njegovom predstavljanju. On im rece: Vi ste ucaci, i izabrnici Basre. Ucite Qur'an i ne zanemaruj te ga. Inace ukoliko prodje dugo vremena i vasa srce mogu otvrdnuti kao sto su otvrdnula srca onih koji su dosli prije vas".
"Mi smo uobicajavali uciti jednu suru iz Qur'ana koja je slicila suri Bara'a po duzini i znacaju, medjutim ja sam je zaboravio. Iz te sure ja se sada mogu sjetiti samo sljedecih rijeci:
"Ukoliko bi Ademov sin posjedova dvije doline prepune obilja, on bi trazio i trecu dolinu, i nista nece napuniti stomake sinova Ademovih sem blata".
"Mi smo uobicajavali uciti i suru slicnu suri Musabbihat, pa sam i nju zaboravio. Sada se iz nje mogu sjetiti samo sljedeceg:
"O vi koji vjerujete, zasto kazete da to vi ne radite. Stoga ce svjedocanstvo biti zapisano na vasim vratovima, i u vezi toga cete biti upitani na sudnjeme danu".
Jasno je da ajeti koje Abu Musa pominje nepostoje u Qur'anu, niti da postoje takvi slicni ajeti koje je Bog objavio u Qur'anu. Zapanjujuce je da Abu Musa tvrdi da dvije sure iz Qur'ana nedostaju, jedna od njih slici suri Bara'ah (sura Bara'ah sadrzi 130 ajeta)
Dali nedostaju ajeti o dojencetu?
Muslim takodje prenosi u knjizi al Rida'ah (Knjiga negovanja), dio 10, str 29, da je Ajsha rekla sljedece:
"Od onog sto je objavljeno u Qur'anu imalo je i da je deset puta poznatog dojenja cini sigurno od njegovateljice da je ona majku njegovanom djetetu. Taj broj dojenja cini da je ta zena haram (zabranjena) za to dijete. Nakon toga je ovaj ajet nadomjesten ajetom od "pet puta znanog dojenja" da ucini tu zenu zabranjenim za to dijete. Poslanik je umro dok je te rijeci prenosio i uceci ih u Qur'anu"
Dali u Qur'anu nedostaju dvije sure?
Abi bin Ka'ab je rekao da su u njegovoj kopiji dodate jos sure "Al khula" i sura "Al hifd". Njihovi ajeti su (pomenuti ajeti tih sura su citirani u arapskom textu)
1. Mujma-ul-Zayad, dio 7, str 157, izdanje Egypat
2. Al Itqan Fil Ulum-ul-Qur'an, dio 2, str 66, izdanje Lahore
3. Ruh al Ma'ani dio 1, str 25, Egypat
Dali su u Qur'anu dodavate rijeci?
Najpre u Sahih Buhari dio 5, knjiga 57, hadis 86 (ili No. 5879):
Alkama je dosao u Sam (Siriju) pa nakon sto je usao u dzamiju i klanjao dva rekata namaza je rekao:
"Bože moj! Olakšaj me sa jednim dobrim drugom!". Tako je sjeo pored Ebu Durda koji ga je upitao: Odakle si?" Odgovorio mu je: "Od stanovnika Kufe." Ebu Durda rece: "Zar nije medju vama vlasnik tajne koju niko nece znati osim njega (tj Huzejfeta) i zar nije medju vama, onaj kojeg je Allah zaštitio od satane na poslanikovu (s) molbu (tj Ammara), i zar nije medjuu vama vlasnik siwaka i tajnog govora sa Vjerovijesnikom a.s.? (tj Ibn Mesud). Kako je bio uobicajavao Ibn Mesud da uci nakon ajeta "Tako mi noci kada poklapa" (sura 92:4)?". Alkama rece: "Tako mi muška i ženska." Ebu Darda rece: "Ljudi su neprestano bili u svadji sa mnom zbog takvog ucenja, skoro da su trazili da odustanem od onog sto sam cuo od Allahovog poslanika (s).
U Mustadraku mozemo procitati:
Abdullah bin Abbas je ucio sljedeci ajet iz sure Nisa: ""Fa ma asthathamthathu ba manaan ku" uz rijeci "la ajal masmee". Kada je bio upitan u vezi toga on je rekao: Allah (swt) je objavio taj ajet na taj nacin."
Interesantno je cinjenica da Allahamh Dhahabi u svome komentaru Mustadraka potvrdjuje da je lanac prenosioca tog hadisa sahih (Mustadrak ma Talkhees, dio 2, str 305).
Kakva fetwa bi odgovarala ovdje. Nakon svih tih sahih prenosioca kao i Ibn Abbsa po navodima sunni alima shvaca se da u sadasnjem Qur'anu nedostaju pomenute rijeci. Dali ce Deobandi Nasibije izreci tekfir protiv njih samih, ili tako nesto cuvaju samo za shije.
Mutesawwif
01-21-2007, 17:33 PM
Shiije "pravovjerni"
http://www.allaahuakbar.net/image/ashura9.jpg
http://www.faithfreedom.org/Gallery/shia1_s.jpg
http://www.faithfreedom.org/Gallery/ashura8.jpg
http://images.google.com/images?q=tbn:i2qP1kNtJ4FjUM:http://lindasog.com/pics/0206/ashura7.jpg
http://images.google.com/images?q=tbn:3H0AMCsBBZbx2M:http://www.allaahuakbar.net/image/ashura7.jpg i posle pokazivanja svog 'junastva' gledaju se sa onim shiitkama gore, da vide kakve 'muskarce' one imaju :confused:
A sto se tice shiijskog iskrivljavanja Kur'ana ima jos...
Kaze Ahmed Et-Tabersi prema izmisljenom rivajetu od Ebu Zerra el-Gifarija: "Kada je Poslanik (s.a.v.s.) preselio, Alija je sabrao Kur’an i odnio muhadzirima i ensarijama, te im ga pokazao, jer ga je Poslanik (s.a.v.s.) time zaduzio." Tada je Ebu Bekr otvorio prvu stranicu na kojoj se pojavise ajeti o sramotama i skandalima ljudi. Omer je tada skocio i rekao: "O Alija, vrati ga, on nam ne treba!" Alija ga uze i ode. Poslije toga dovedese Zejda ibni Sabita, a on je bio poznati ucac i pisar Objave. Omer mu kaza: -Alija nam je donio Kur’an u kome su izlozene sramote muhadzira i ensarija. Smatramo da treba napisati novi Kur’an koji ce prikriti njihovu sramotu i bruku.
Zejd mu odgovori:
-I kada bih ja uradio to sto trazite, a zna se da je Alija pokazao Kur’an koji je sabrao, vasa namjera bi bila uzaludna.
-Sta je rjesenje? -upita Omer.
-Vi to bolje znate. - odgovori Zejd.
-Nema drugog rjesenja osim da ga ubijemo i da ga se na taj nacin rijesimo! - rece Omer. Potom se pripremao za Alijino ubistvo uz pomoc Halida ibni Velida, ali mu to nije uspjelo. Kada je Omer preuzeo hilafet trazio je od Alije da mu da Kur’an ne bi li prepravili ono sto je u njemu i rece:
-O oce Hasanov, kada bi nam donio Kur’an s kojim si dolazio Ebu Bekru mi bi ga svi priznali.
Tada Alija rece:
-Daleko je to! Donio sam ga Ebu Bekru samo da bi bio dokaz protiv vas kako ne biste rekli na Sudnjem danu: "Nismo znali ili nisi nam ga donio!" Kur’an koji je kod mene mogu dodirniti samo oni koji su cisti i moji nasljednici!
Omer rece:
-Da li je poznat datum kada ce se on pojaviti?
Rece Alija:
-Da, kada dodje jedan od mojih nasljednika koji ce ga ljudima prenijeti i po njemu ce se postupati.
Jedan od njihovih imama je Ahmed et-Tabersi. Njegove rivajete su svrstavali u rivajete iz prvog hidzretskog stoljeca, a on je zivio u sestom stoljecu po Hidzri. U uvodu svoje knjige on kaze: "Vecina predaja koje navodimo je bez lanaca prenosilaca zbog toga sto ih sva ulema priznaje i sto su ti lanci poznati u zivotopisima i knjigama kako kod onih koji ih prihvataju, tako i kod onih koji ih ne prihvataju."
Ove bajke je izmislio neko ko nema smisla za izmisljotine, jer bi Alija (r.a.) iznio na svjetlo dana taj Kur’an kada je preuzeo hilafet, ovo je samo skrivanje istine pred vjernicima. Jedan od najperfidnijih odgovora na ovaj problem je odgovor njihova ucenjaka Ni’metullah el-Dzezairija za kojeg se kaze da je bio najveci ucenjak novijeg doba i najcjenjeniji po svom znanju: "Kada je Alija preuzeo hilafet nije bio u mogucnosti da pokaze taj Kur’an i skrivao ga je da ne bi otkrio sramotu i bruku svojih prethodnika."
Prenosi se od Ebu Abdullaha da je rekao: "Da se prouci Kur’an onako kako je objavljen u stvarnosti, naisli bi smo na pojedinacno prozvane osobe."
Od Ebu Dz’afera se prenosi: "Da nije oduzeto od Allahove knjige, ne bi bila skrivena duznost prema nama."
Ovdje se krije drugi razlog koji stoji iza ove dvije navedene izmisljotine, a to je: Imamet, koga smatraju dijelom poslanstva, i imami o kojima se danas mnogo prica. Vjerovanje u njih je kao vjerovanje u duznost obavljanja namaza, zekata, posta, a ko zanijece bar i jednog od tih imama kao da je zanijekao Poslanika (s.a.v.s.) ili bilo kojeg vjerovjesnika prije njega, kao sto cemo vidjeti kasnije. O ovome nema ni pomena u Allahovoj Knjizi, sto sluzi kao ozbiljan dokaz za pobijanje temelja njihovog vjerovanja i razbijanja laznog jedinstva zasnovanog na tome. Kada govore o imametu spominju i iskrivljenost Kur’ana. Zato je El-Medzlisi rekao: "Predaje o iskrivljenosti Kur’ana su u ovisnosti o predajama o imametu. Ako nema iskrivljenosti Kur’ana, nema ni imameta". Pa pogodio je! Kur’an nije iskrivljen zato i nema ni imameta.
Dragi brate, procitaj sada primjere pokusaja dokazivanja iskrivljenosti Kur’ana:
Prenosi El-Kulejni sa senedom od Ebu-Dz’afera da je rekao: "Dosao je Dzibril Poslaniku sa ovim ajetom: "Ako sumnjate u ono sto smo objavili nasem robu Aliji, donesite slicnu suru objavljenu njemu."
Komentator Kur’ana El-Abbasi u svom tefsiru ovako tumaci sljedeci ajet za kojeg kaze da ga prenosi od Dzabira el-Dza’fija a on od Muhammeda ibni Alije: Ovaj ajet je ovako objavljen: - "Jesi li vidio tog i tog?", misleci na Ebu Bekra i Omera koji susretose Ammara i Aliju i rekose im: "Ebu Sufjan i Abdullah ibni Amir i stanovnici Mekke se okupljaju radi vas, treba da ih se pricuvate!’ Medjutim, njima je to samo ucvrstilo vjerovanje. Rekli su: "Allah nam je dovoljan i divan li je On pomagac!"
Cak su poceli izmisljati neke nove sure tvrdeci da su izbacene iz Kur’ana. Njihov sejh Et-Tebersi kaze: "Nedostaju sure, a to je sasvim tacno, kao sura El-Hikd, sura El-Ha’l i sura El-Vilaje."
On prenosi i tekst jedne od ovih izmisljenih sura
U ime Boga, Milostivog Samilosnog
"O vjernici, vjerujte u dva svjetla koja poslasmo, koji vam citaju ajete Moje i upozoravaju vas na patnju Dana velikog. Dva svjetla, oni su jedno od drugog, a ja sam Onaj koji sve cuje i sve zna. One koji drze dato obecanje i Poslanik Njegov u ajetima (tako stoji) njih cekaju rajske blagodati. A oni koji postanu nevjernici poslije svoga vjerovanja i koji ujedno krse obecanje svoje i ono sto su Poslaniku kao zavjet dali, past ce u vatru. Oni su sami sebi nasilje pocinili i usprotivili se Opunomocitelju, Poslaniku. Kljucalom vodom oni ce biti napajani."
I tako dalje se nastavlja ova laz na isti nacin. Stilom i rijecju, rijeci ove "sure" podsjecaju na Musejlemine price bez povezanog znacenja, gotovo nerazumljivo i bez jasnog konteksta. Kao da ju je pisao neki nearap sa slabim poznavanjem arapskog jezika. Citanje ovoga na nacin kako se cita Kur’an je gotovo nemoguce. Postavlja se neminovno pitanje: Da li sve sije vjeruju u ovo izlozeno?
Njihov sejh El-Mufid (um. 413), koga smatraju temeljem islamske nauke i Allahovim cudom "Ajatullah" kaze: "Slozise se imamije da su vodje zablude (nesiijiski imami) zastranili u pitanju kodifikacije Kur’ana i predvidjeli su povode Objave i sunneta Poslanika (s.a.v.s.). Mu’tezile, Haridzije i Zejdije u ovom pitanju su u suprotnosti imamijama."
El-Mufid nije spomenuo svog ucitelja Ibni Babuja el-Kummija poznatijeg kao Es-Saduk (um. 381), koji se u svom djelu "Risaletul-i’tikad" ostro suprostavio i kritikovao one koji zagovaraju postojanje iskrivljenosti Kur’ana i one koji to prihvataju kao sto su El-Murteda i Et-Tabersi, iako su bili njegovi ucenici.
Et-Tabersi se nije suprostavio teoriji iskrivljenosti Kur’ana, prihvatio je misljenje ostalih sija i pisac je knjige "Medzme’ul-Bejan".
Takodje, spominjanje predaja o opovrgavanju i patvorenosti Kur’ana je uticalo na pojedine siitske ucenjake da kazu da postoje drugi kur’anski tekstovi.
I nisu ovdje zastali, vec pocese namjerno iskrivljavati i tumacenje pojedinih ajeta tvrdeci da postoji neko "unutrasnje" tumacenje koje nije kao tumacenje nasih prethodnika. Medzlisi je napisao posebno poglavlje u djelu "Biharul-envar" u kome kaze: "Oni su (tj, imami) namaz, zekat, post i ostali ibadeti, a njihovi neprijatelji su ruzna djela i nepokornost u samoj sustini Kur’ana."
Mnoge kur’anske ajete su protumacili imametom, a spomenu imama u Kur’anu gotovo da nema kraja sto prelazi granice razuma i vodi ka idiotizmu i tupoglavosti. Sve ovo nije nista drugo do pokusaj izigravanja i ismijavanja Allahove Objave. Imami se spominju kao pcele:
"I tvoj Gospodar pcelama objavi..."
"Oni su propast za kafire"
Oni su dani i mjeseci:
Oni su sinovi Israilovi u ajetu:
"O sinovi Israilovi..."
Oni su Allahova lijepa imena:
"I Allah ima svoja lijepa imena"
Oni su pokraj Allaha i oni su Njegov duh,
Njegova ruka.
Oni su voda izvorska, bunarevi napusteni, dvorci izgradjeni, oblaci, kisa, voce, Allahove svjetiljke, Allahove rijeci, Allahovi pisari, Allahu privrzeni…
Tako su pojedine Allahove ajete podesili za proglasavanje ashaba nevjernicima i licemjerima. El-Kulejni u djelu: "Furu’ul-Kafi" prenosi tumacenje sljedeceg ajeta: "Boze, pokazi nam tu dvojicu od dzina i ljudi koji nas zavodise!", kaze: (Rekao je dvojicu, a jedan od njih je bio (dzinn) sejtan.
Kaze El-Medzlisi: "Dvojica, tj. Ebu Bekr i Omer, a "neko" asocira na Omera tj. dzinn koji se spominje u ajetu je Omer i nazvan je tako zato sto je dijete proizaslo iz bluda ili zato sto u svojim zavjerama i prevarama slici sejtanu. Boze sacuvaj!
O Allahovom govoru: "Ima sedam vrata..." El-Abbasi prenosi od Dz’afera ibni Muhammeda da je rekao: "Dzehennem ce imati sedam vrata, prva vrata ce biti data nasilniku Zurejku (Ebu Bekru), druga Omeru, treca Osmanu, cetvrta Muaviji, peta Abdul-Meliku, sesta Askeru ibni Havseru, sedma Ebu Selami i oni ce biti ta sedmera vrata za dzehennem za one koji su ih slijedili".
Prenosi se od Ebu Dz’afera ovako tumacenje o slijedecem ajetu: "I zabranjuje razvrat, ruzna djela i nepravdu." Razvrat je Ebu Bekr, ruzna djela su Omer i nepravda je Osman!?"
Ovo su samo neki primjeri pokusaja zavjere protiv islama i skrojenog plana za gasenje Allahove upute, a to je, nema sumnje, otvoreno nevjerstvo. Kaze Uzviseni: "A oni koji ne vjeruju u dokaze Nase nisu Nam skriveni."
Kaze Ibni Abbas: "Nevjernik je onaj koji Allahov govor mijenja ili ga pogresno tumaci."
I kaze: "U knjizi "El-Iklil" se nalazi odgovor za one koji tumace Kur’an sa onim sto ne vodi pravom i cistom znacenju, kao sto to rade Batinije, panteisti i nevjernici."
Maestral
01-21-2007, 19:57 PM
http://www.freewebtown.com/ehlulbejt/grafika/fahd.jpg
Ovo je taj opsluzitelj dva Casna hrama, kralj Fahd, cije ime se u Kur'anima koje je štampala Saudijska Arabija, tj. on, prije i poslije kur'anskog teksta pominje petnaestak puta, i koji se nalazi na celu zemlje "izvornog islama". Evo ga ovdje zajedno sa kraljicom Elizabetom i njenom majkom, nakon sto je prethodno okacio o vrat "krst". Naravno to ništa nije cudno i ni najmanje se ne kosi sa tevhidom (jednoboštvom), jer je to naredba njegovih gospodara, tj. lidera Velike Britanije. Medjutim ono sto bi bilo cudno i što nije u skladu sa odredbama tog nekakvog vehabijskog tevhida bi bilo da je okacio neki kur'anski ajeta o vrat, jer se gospodari vehabizma tj. celnici Velike Britanije tome suprotstavljaju.
On je takodje financijer skoro svih wehabijskih aktivnosti propagiranja wehabizma, stampanje wehabijske literature i knjiga, gradnje wehabijskih dzamija isl.
U Sarajevu je napravio dzamiju sa njegovim imenom, a koja je ponos nasih wehabija.
fingersbroken
01-22-2007, 05:50 AM
Mutesawwif,
Prvo, predlazem ti da pises pod nekim drugim imenom. Vecito uzimas ta pompezna, te imena alima, koja ti nikako ne prilice..
Drugo, predlazem ti da se o svom halu savijes. Prouci, i primeni prvo Gazalijine savjete koji se ticu unutarnjeg stanja muslimana. Tek onda mos da predjes na ove sto se ticu djelovanja. Nije Gazali slucajno rekao da covjek ne treba prije svoje 40-e, tj moralnog sazrijevanja (dobra mudrosti) da uopce puno djeluje, jer ce samo nered da cini.
Ti urlas ti ne pricas. Svima se smuci. Ja ti rekoh lijepo da o tom halu trebam i sam da brinem (za sebe) tj da nisam ni ja ociscen ni sredjen, al ti to ne vidje pa mi pokaza svoju novu frustraciju u vezi mene (prozivanjem me manekenenom). Jel ti nesto smeta? Ako ti smeta do tebe je, vjeruj nije do mene. Takvim kao ti kad smeta neciji grijeh nije greska u onom ko cini grijeh vec u tebi. To se zove neociscen covjek. Takvom bi ti mnogo veci hair pocinila cutnja nego ta decja galama.
Poslednje, ne znam kojeg ti vraga iko uopce odgovara. Ne zasluzujes. I prestani da mi dupliras ove postove na privatne poruke. Privatne poruke su za privatne stvari. Ne zelim ni da ti odgovoaram tamo. Ukoliko posaljes jos jednu blokiracu te pa neces moc da saljes ni ako ti nesto privatno treba. Ogovaranje i potvore me ne zanimaju.
Allahimanet.
Huzejfe
01-22-2007, 16:37 PM
Za Nasibi-Selefije cemo napomenuti da je 40 alima ehlul-sunne smatralo kafirom njihovog voljenog Ibn Tejmiyu, od kojih su neki vodeci alimi cetiri sunni mesheba, poput:
1. Muhammad bin Ibrahim Shaafi
2. Muhammad bin Abu Bakr Maliki
3. Muhammad bin Abu Bakr Jareer Ansari Hanafi
4. Abdullah bin Umar Muqaddis Hanbali
"Brate" Maestral ti si budala koja je u zabludi,jer ovi ljudi koje ti navede nisu mogli da protekfire ibn Tejmijju r.a. iz prostog razloga jer su ziveli prije njega!!!
A treba da znas da je konsenzus islamskih ucenjaka doneo fetvu da je nevjernik onaj koji kaze za ibn Tejmijju da je nevjernik!!!Eto tako...Nek se zna:)
Maestral
02-13-2007, 20:14 PM
nkbj?
da nije strashno, stavio bih smajlice ovdje...
nego ova nova tema vam nije bash za zanemarivanje!
samo me interesuje po chijim i kakvim mjerilima je to otac jezida i sin ebu sufjana i hinde ashab?!
pa rekoh, ako bi ovaj mladic shto se prodaje za velikog sunni alima (a ochigledno i poznavaoc tarikata), ili recimo maestral pokrenuo temu...
ps. nije rijech o antipatiji, vec o ochiglednom sukobu stavova!!!
Jesi li siguran da je Muavija sin Ebu Sufjana?
Ne mislim na to dali je on sin Hinde, jer to on jes bio, vec dali si sigura da je Muaviji bio babo bas Ebu Sufjan?
Znam da se tako uglavnom misli (prica-smatra) ali dali mu je on bas babo?
Ovo nije zezanje, znam da im nisi drzao svijecu, vec te ozbiljno pitam u vezi ovog kod muslimana uobicajenog shvatanja u vezi Muavijinog oca?
A u vezi tvojeg pitanja dali je ili nije bio ashab, treba najpre definisati pojam "ashab", pa onda na osnovu toga razgovarati
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.