View Full Version : Ruski klasici
Aznaida
09-16-2005, 13:46 PM
Smatram da ovi velikani svjetske knjizevnosti zasluzuju posebno mjesto ovde :)
Zaista ima puno puno toga da se kaze o Dostojevskom, Tolstoju, Gogolju i ostalim ruskim klasicima koji su zauvek promenili misljenje o romanu i prozi uopste i ostavili tragove svoje mudrosti u delima koja uvek mozete citati ponovi i ponovo...
Da pocnemo sa Dostojevskim, koji mene licno najvise fascinira. Jeste da ima nekog pesimizma i nekih mozda pomalo 'mracnih' tema...ali zaista jak njegov duh i dubina pogleda na svet odusevljavaju..Knjiga koju bih mogla uvek ponovo i ponovo citati je 'Zlocin i kazna' i uvek, ali bas uvek imam isti osecaj: njegov pripovedacki postupak te prosto 'tera' da se toliko uzivis u delo i psihologiju glavnog lika da skoro sve vreme osecas neki grc..neku strepnju i razmisljas: "Ne, nece je ubiti, predomislice se..ipak nece..." Iako znas da ipak hoce :)
Mada poenta ovde je u samoj psihologiji zlocinca koji na svoj nacin vidi zlocin i postaje svestan sta to znaci i kako da zivi sa tim. A jedini nacin da zivi sa tim je da se, makar na roboji, odrekne svojih pogresnih ubedjenja i sjedini sa ljudima...
Da Aznaida, oni su zaista velikani svetske knjizevnosti.
A Федор Михайлович Достоевский je posebna prica i njegovo delo Преступление и наказание ("Zlocin i kazna") je fenomenalna knjiga! Lik Raskoljnikova je toliko dobro opisan i docaran da se i sam citalac tacno moze uziveti u njegovu ulogu citajuci red po red i predpostavljajuci sta ce se kao sledece desiti, razmisljati sa njim, odlucivati sa njim, razocarati se u njega, da bi ga na kraju ipak shvatili.
Postovanje za temu :)
Aznaida
09-20-2005, 20:57 PM
Evo, kad smo vec poceli da pricamo o 'Zlocinu i kazni', da kazemo jos nesto o Raskoljnikovu. Sta vi mislite o njegovoj teoriji podele ljudi? Zasto je toliko duboko verovao u tu podelu? I kako razumete njegovo odricanje tih ideja?
al_Bazari
09-22-2005, 10:08 AM
Nesumnjivo da je Dostojevski knjizevni div, no da bi neki div privukao licno moju paznju on mora da bude ljudina u svom svakodnevnom zivotu. Kada je to ruska knjizevnost u pitanju, onda epitete i knjizevnog diva i ljudine u isto vrijeme u svakom slucaju nosi samo jedan covjek (bar koliko je meni poznato). To je Tolstoj.
Tolstoj je bio grof (ne ovaj nas sa foruma, da ne bi doslo do zabune), dakle plemic koji, medjutim, nije obracao mnogo paznju na tu svoju titulu. Cak sta vise, u vremenu kada je ruski seljak na nemilost bio rabljen od strane vlastele i ostalog plemstva, kada je sve to crkva podrzavala, Tolstoj se stavio na stranu naroda.
To se naravno nije svidjelo izrabljivacima, pa je na kraju i anatemisan. No narod nije zaboravio na njega. Umro je na jednoj zeljeznickoj stanici. Na sahrani mu je dosao ogroman broj ljudi. Po njegovoj zelji sahranjen je bez ikakvih obiljezja i obreda.
Dozivio je svjetsku popularnost jos za zivota.
Od djela sam, nazalost, procitao samo Anu Karanjenu i pripovjetku Hadzi Murat, koje toplo preporucujem.
http://www.utoronto.ca/tolstoy/filmography/lev%20and%20sonya%20(lev%20tolstoy%20gerasimov).jp g
Lav Tolstoj sa suprugom Sonjom
Aznaida
09-22-2005, 16:13 PM
Tolstoj je bio grof (ne ovaj nas sa foruma, da ne bi doslo do zabune), dakle plemic koji, medjutim, nije obracao mnogo paznju na tu svoju titulu. Cak sta vise, u vremenu kada je ruski seljak na nemilost bio rabljen od strane vlastele i ostalog plemstva, kada je sve to crkva podrzavala, Tolstoj se stavio na stranu naroda.
Knjiha u kojoj je tako lepo opisana njegova osuda tadasnjeg drustva i iskoriscavanja seljaka je knjiga 'Vaskrsenje', zaista jako dobar roman, sa onom sirinom vidika svojstvenim Tolstoju. Takodje se opisuje sudski sistem Rusije tog doba i mane tog sistema i bas je lepo prikazano ono nezadovoljstvo vlastele kad neko od plemica stane na stranu naroda i pokusava da ga zastiti i da mu neke beneficije. Ono sto je meni bilo posebno interesantno, jeste psiholoski profil glavnog lika. I pored jakog osvrta na politicki i drustveni sistem Rusije, Tolstoj nije izostavio ni poniranje u ljudsku psihologiju. Procitajte ovo delo, sigurna sam da ce vas oduseviti.
Deddha
09-22-2005, 16:43 PM
Nesumnjivo da je Dostojevski knjizevni div, no da bi neki div privukao licno moju paznju on mora da bude ljudina u svom svakodnevnom zivotu. Kada je to ruska knjizevnost u pitanju, onda epitete i knjizevnog diva i ljudine u isto vrijeme u svakom slucaju nosi samo jedan covjek (bar koliko je meni poznato). To je Tolstoj.
To se naravno nije svidjelo izrabljivacima, pa je na kraju i anatemisan. No narod nije zaboravio na njega. Umro je na jednoj zeljeznickoj stanici. Na sahrani mu je dosao ogroman broj ljudi. Po njegovoj zelji sahranjen je bez ikakvih obiljezja i obreda.
Od djela sam, nazalost, procitao samo Anu Karanjenu i pripovjetku Hadzi Murat, koje toplo preporucujem.
http://www.utoronto.ca/tolstoy/filmography/lev%20and%20sonya%20(lev%20tolstoy%20gerasimov).jp g
Lav Tolstoj sa suprugom Sonjom
Zanimljivo je za njega da je negdje reko "blagoslovljena je noch kad je Muhamedu stigla objava" :rolleyes:
al_Bazari
09-27-2005, 15:20 PM
Zanimljivo je za njega da je negdje reko "blagoslovljena je noch kad je Muhamedu stigla objava"
... ima tu još puno toga kada su simpatije naspram islama u pitanju:
http://www.bikc.de/citaonica/index.php?page=3
No od toga će, inšaallah, imati on koristi. Ovdje pričamo o njegovoj književnosti.
Danas sam u formi... :p
Od svih ruskih klasika , najviše mi se sviđa ruski klasični rulet :D
galaksija
09-29-2005, 09:43 AM
Od Rusa,jedino mi je blizak Dostojevski.Njegov roman "Braca Karamazovi" i "Idiot" po meni licno su najbolje sto je napisao.
U "Zlocin i kazna" znam o cemu se radi,jer sam citala jedan isjecak kao pricu,ali na zalost cijelu knjigu nikad nisam procitala (i ako sam je imala za lektiru u Gimnaziji),tako da nesto dublje o toj knjizi i ne mogu reci. :)
zucky_85
10-27-2007, 12:47 PM
Rusi su po meni slični pisci,svi su iscrpni,detaljni i fascinantni.
F.M.Dostojevski,L.N.Tolstoj,M.Šolohov (sad mi pade Zorica Brunclik na pamet : omiljeni pisac Tolstojevski:) ),nejse,htedoh reći da su klasa tj. stvorili su jedan svoj način pisanja,svojstven njima i odlično ga se drže.Toliko iscrpni i sadržajni da je prosto suvišno odgledati vizuelizaciju tih knjiga,jer njihov način kazivanja obično kaže sve.
Jednom rečju,mislim da su Rusi sinonim za fascinantne pisce.
ul_8mart_br?
10-27-2007, 23:28 PM
U prilog ovog sto je napisao Al Bazari, da navedem i cinjenicu da je Tolstoj gajio veliku naklonost prema Islamu. Nedavno sam citao zbirku Hadisa koju je on skupio koristeci se indijskim izvorima i dao na stampanje 1908 godine. Medjutim ova knjiga je kasnije zabranjena, da bi ugledala svjetlo dana ponovo prije par godina zahvaljujuci jednom azerbejdzanskom profesoru.
Ovdje cu navesti samo dva citata koji reflektuju Tolstojevo misljenje o Islamu:
"Koliko god cudno moze izgledati ovo sto govorim, za mene je Muhamedanstvo(Islam) neuporedivo na vecoj razini od obozavanja krsta. Kad bi covjek imao priliku da slobodno bira, bez sumnje i kolebanja izabrao bi Muhamedanstvo, izabrao bi jednog Allaha i njegovog poslanika."
"Muhamed (savs) je definitivno iznad Evandjelizma (Hriscanstvo). On Allaha ne smatra covjekom i sebe ne stavlja u istu ravan sa Allahom. Za muslimane nema nikog osim Allaha i Muhamed je njegov poslanik. Ovdje nema nikakve dvojbe niti tajanstvenosti."
refresh_image
11-01-2007, 04:37 AM
Ne znam dal' mi se cini ili niko ne pomenu majakovskog i jesenjina... oni su bili bas dosta konkretni, ubili se, mislim konkretniji nisu mogli biti:eek:
ul_8mart_br?
12-10-2007, 23:57 PM
Al Bazari ako ikako mozes nabavi Tolstojevu knjizicu "Ispovjed", ja sam je slucajno nasao i procitao ovaj vikend. U ovoj kratkoj knjigi, zapravo jedna vrsta mentalne autobiografije odnosno njegovog sazrijevanja, Tolstoj postavlja kratko pitanje; "ko sam ja i sta je cilj mog postojanja?"
Ovdje cu navesti samo jedan kratak odlomak u kom on opisuje ljudski zivot i subinu koristeci jednu alegoriju koju je nasao u izvorima sa Orijenta.
Putnik na jednoj ravnici, srece sa jednim razjarenim cudovistem i sklanja se u jednu duboku usku jamu. Medjutim na dnu jame se nalazi azdaha otvorenih usta cekajuci da padne i da ga prozdere. Nesrecnik se hvata za jednu granu na sredini jame, gore je cudoviste a dole je azdaha, nema drugog izlaza do da se drzi za granu. Kako vrijeme prolazi ruke sve teze drze granu, on misli da ce zavrsiti u kandzama jednog od cudovista, ali nastavlja se drzati za granu. Tad dolaze dva misa, jedan bijel drugi crn koji stalno setaju po grani i glodju je. Covjek je bio svjestan da ce grana popustiti u jednom trenu i on ce sigurno pasti u celjusti azdahe. Nastavlja da se drzi za granu i da razgleda okolinu. Na listovima grane vidi nekoliko kapi meda i pocinje ih lizati.
Bijeli i crni mis koji glodju granu su dan i noc. Ja sam samo svjestan azdahe od koje ne mogu pobjeci i miseva, vise mi one kapi meda ne izgledaju slatke. Ovo nije bajka ovo je istina. Ovo je istina koju svako moze osjetiti i koja se ne moze pobiti.
U ovoj pricici, grana je zivot, cudoviste gore je smrt a azdaha dole je mezar. Kapi meda su slasti zivota, lazne slasti...
Cilim
12-11-2007, 00:12 AM
Lijepa prica nema sta.Samo mnogo prije Tolstoja je ova prica ispricana,hocu da kazem da ju je on uzeo od nekog.Uzgred ima jos tumacenja,a ovo je samo jedno.
ul_8mart_br?
12-11-2007, 00:29 AM
Lijepa prica nema sta.Samo mnogo prije Tolstoja je ova prica ispricana,hocu da kazem da ju je on uzeo od nekog.Uzgred ima jos tumacenja,a ovo je samo jedno.
Pa i on sam navodi da je prica sa istoka tj Orijenta. On samo opisuje svoje stanje koristeci je. Da jos jednom stavim poentu na knjigu, ko je u mogucnosti neka je procita,
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.