PDA

View Full Version : Utisak sa Narodne Skupštine Srbije

Murga
05-08-2007, 11:57 AM
Jucer ako ste pratili zasjedanje Skupstine Srbije, mogli ste vidjeti da je sada politicka scena u Srbija puno jasnija nego ovih proteklih godina.
Politicka scena se u Srbiji podijelila na demokratski blok i konzervativni blok.
Demokratski blok ima jasniju sliku Srbije tj. sliku Srbije kao clanice Evropske Unije, i teznju ka prozapadnom drustvu.Drustvu u kojem bi se postivala osnovna ljudska prava i prijateljstvo sa Zapadom.
Drugi blok konzervativista propagira politiku devedesetih i propagira politiku inata sa Zapadom, ignorisanje Zapadnih vrijednosti i jacanje neonacistickih uvjerenja.
Sada normalan covjek se moze opredijeliti i odluciti kojem ce se bloku prikloniti.
Sada postavljam pitanje ovom forumu?Koji je interes Bosnjaka?Da li je Bosnjacima veci interes demokratski blok ili konzervativni blok?

fingersbroken
05-08-2007, 12:36 PM
Interes Bosnjaka je interes Bosnjaka - odgovori ovaj forum.

A ti demokratski i 'demokratski' blokovi se trebaju sa dozom predustroznosti posmatrati i prema svima treba bit neutralan. Nije lijepo sto se neki nasi u cedu i zaklinju a po nasima psuju. Dakle, nas je interes ono sto nam je najbolje, a njih treba vagat po svakom postupku, pa koji valja podrzat a koji ne valja sebe od takvog sacuvat.

to je ono sto nama treba...

Allahimanet.

Birdum-Bardum
05-08-2007, 14:27 PM
Veoma je važno da čovjek ima svoje dostojanstvo i da shvata šta to znači biti dostojanstven. Ako čovjek ne shvata ovo onda je veoma teško, odnosno nemoguće takvom insanu da stvari vidi realnim. Pored toga što čovjek mora i treba biti dostojanstven, treba da je oslobođen ličnih hirova, mržnje i ostalih negativnih osobina. Dakle, kada čovjek pročisti svoju nutrinu onda će mu vid biti ispravan i stvari će vidjeti i sagledavati realnim. Parametri će mu biti precizni i ispravni. Ako li pak čovjek kod sebe ima oholosti, mržnje, samoljublja, paroljublja, itd. slika mu se muti i on stvari ne gleda ispravnim mjerilima, već svojim ličnim mjerilima.
Što je najgore on pokušava to svoje lično viđenje stvari i događaja predstaviti univerzalnim.

Dakle, da bismo bilo šta sagledali kako treba moramo prvo pogledati unutar sebe, sebe preispitati, sebe naštelovati kako treba, pa tek onda pogledati oko sebe. Kada pogledamo oko sebe vidjet ćemo raznih Božijih stvorenja. Postavlja se pitanje, a kakav to mi odnos prema tim stvorenjima trebamo imati?
Dakle, tek nakon svega ovoga dolazi pitanje, a kakav mi to odnos trebamo imati sa stvorenjima koja nas okružuju.

Kada pogledamo u ljude oko nas vidjet ćemo da ih ima raznih i različitih. Ne samo po izgledu vanjskom, već i po nutarnjim osobinama i stanjima, pa stoga možemo kazati da su upravo te nutrine koje determinišu poziciju jednog insana, a nikako njegova vanjština.

Zbog različitosti nutarnjih stanja imamo i različitosti vanjskog djelovanja. Naravno, pošto nas ima dosta onda se dešava da se ljudi grupišu, na taj način jačajući svoje djelovanje i utjecaj u društvu. Ono što te ljude povezuje, u jednoj grupi, jeste interes. A interesa ima raznih, počev od onih svetih duhovnih, pa do onih najnižih, "životinjskih".

Kada se ljudi grupišu u jednu grupu dolazi do pojave opšteg interesa. Opšti interes bi bila jedna posebna tema, pa ne bih o tome ovom prilokom i ovdje, jer ionako će ovo biti dugačak post.
Najbolji u toj grupi za tu grupu je onaj koji se najviše bori za opšte interese, a najgori je onaj koji se najmanje ili nikako ne bori za te opšte interese ili se čak bori protiv njih.

Pošto rekosmo da nas ima mnogo, mnogo na svijetu i da nas ima različitih nutrina to dolazi do pojave više ovih grupisanja i tako dolazimo do stranaka, tj. različitih interesnih grupa. Jedna interesna grupa svoje opšte interese definiše na jedan način, a druga interesna grupa svoje opšte interese definiše na drugi način.
Kada se dvije ili više interesnih grupa nađu na jednom prostotu dolazi do njihovog neminovnog kontakta i komunikacije. A komunikacija ima raznih, od onih verbalnih do onih ratnih.
U toj komunikaciji svaka se grupa bori da ostvari svoje opšte interese, a pošto dijele zajednički prostor onda je neminovno da moraju komunicirati sa drugim grupacijama koje djeluju na tom prostoru.
Ta komunikacija među grupacijama je sastavni dio politike.

Dakle, politika je sredstvo pomoću kojeg se ostvaruje opšti interes, a komunikacija sa drugim interesnim grupama je veoma važan dio političkog djelovanja.

Dakle, bitno je da mi znamo šta hoćemo, a kako će se neko u odnosu na nas postavljati nas zanima samo u onoj mjeri u kojoj to utiče na naše opšte interese. Pa ako neko krene na nas, recimo oružjem, naš opšti interes je da se branimo oružjemo. Ako nam neko ospori neko pravo putem institucija, mi se moramo boriti svim demokratskim sredstvima da nam se to pravo omogući, itd.

Nacionalne manjine u Srbiji ne mogu napraviti neku veliku promjenu u Srbiji. Mogu biti prevaga u trenucima kada se takva situacija desi, ali Srbi su većina u Srbiji i manjinski narodi samo mogu da gledaju šta Srbi rade, naravno trudeći se u svemu tome sačuvati sebe i svoje opšte interese.

Ja lično nikada nisam glasao ni za jednu srpsku stranku, jer ne pripadam toj naciji. Uvijek sam glasao i glasaću za neku od bošnjačkih stranaka, jer to je ono gdje se osjećam svojim. Opšti interes je širok pojam, a svoje opredjeljenje izvlačim upravo iz definisanja opšteg interesa.

Dakle, uvijek ću glasati za neku od bošnjačkih stranaka, zbog toga me ne zanima mnogo politika u Srbiji koliko me zanima politika u Sandžaku. Politika u Srbiji me zanima samo informativno.

Svoje povjerenje u politici u Sandžaku, otkad glasam, dajem Dr. Sulejmanu Ugljaninu i stranci SDA. Kada kažem povjerenje mislim baš na povjerenje. To znači da im vjerujem. Vjerujem im da će se boriti za opšte dobro. Do sada opravdavaju moje povjerenje koje im poklanjam.
Dakle, ako me neko pita, za koga si ti? Za konzervativce ili za demokrate (misleći na srpske stranke) ja kažem da nisam ni za jedne, a ni za druge, već sam ja za SDA, na čelu sa Dr. Sulejmanom Ugljaninom, a politiku sa srpskim strankama prepuštam njima, jer su oni političari, a ja nisam.

Kada budem političar onda ću morati razmišljati o tome kako da se postavim u odnosu na srpske stranke u Srbiji i u odnosu na opštu političku situaciju u Srbiji, do tad dajem povjerenje Dr. Sulejmanu Ugljaninu i ne sumnjam u njega.

Hvala.

Emir
05-08-2007, 17:44 PM
Ono sto se desavalo po skupstini je samo jedna opasna politicka igra i ucenjivanje izmedju DS-a i DSS-a. Ovo je kao igra "kukavica", DSS zaprijeti DS-u da ako ne popuste DSS ide sa radikalima, a ostaje na DS-u da prevagne kako ce se koalicija odraditi.

Sa BB-om se slazem sto se tice povjerenja i vise o tim stvarima ne razmisljam. Ranije sam razbijao glavu, te da li je ispravan neki postupak ili nije i skoro sam prekinuo da kontam oko toga, tj. kada sam pogledao malo bolje. Ima ljudi koji imaju iskustva sa problemima i politikom i znaju kako da se dosta dobro prodje. Licno ne gajim simpatije ni prema jednoj stranci, a najmanje prema Cedi jer sam video kako je zaveo ovaj nas jadni narod i kasnije nije smeo ni da pomene Sandzak.

Kako ce se te koalicije odvijati mene nesto posebno ne interesuje, meni je samo bitno od koga cemo mi imati najvise haira. Sto se tice haira, neko ce reci da svi oni nas mrze itd itd... no to uopste nije bitno, ono sto je bitno je da EU primorava Srbiju da se fino ophodi prema manjinskim narodima sto nama dosta odgovara.

Sto se tice manjinskih naroda, ja se ne osjecam kao nekakva manjina ili manje vrijedan, vec cisto pominjem manjina sto se tice brojcane vrednosti u odnosu na 100% stanovnistvo.

Dakle ko ce da nam valja samo Allah zna, a sto se tice skupstine bilo bi fino da se uporedi rad ove i Hrvatske skupstine da vidimo sta je civilizacija spram nas. (Kazem nas jer ni nasa skupstina nebi bila mnogo bolja, tj. da se odrzava u Sandzaku, dok se malo ne izmijenimo)

ja pa ja pa ja
05-08-2007, 21:33 PM
demokratski blok + konzervativni blok = eurokrem blok:) :) :) :)

Calton
05-08-2007, 22:57 PM
jok bolje je bljakkrem blok..

Yeni_Pazarac
05-09-2007, 00:31 AM
Hvala dragom Allahu sto smo mi u Sandzaku gde je vecinsko muslimansko stanovnistvo , da smo kojim slucajem negde na sjeveru Srbije , ta manjinska razlika bi se znatno vise osjecala te bi stoga srpski pritisak bio znatno uticajniji i otvoreniji pa cak i direktniji prema nama .
Sto se tice skupstine meni je sve to izgledalo kao Mapet Show serijal , sta da se radi , odavno je ta slika nama pred ocima , slika drzavnih lidera koji se medjusobno utrkuju ko ce sebi da prigrabi vise vlasti i ingerencija , ko ce da mazne vise para i da obogalji drzavni budzet , da resava sve samo ne drzavno bitne i ustavom propisane stvari .
Ma cisti edepsuzluk .

Mi imamo nase Bosnjacko uze i za njega se trebamo svi drzati , kakve kvazi demokrate , liberali , socijalisti , sve je to jos jedan isprobani recept kako obmanuti vec obmanjen narod i okoristiti se od toga , iskljucivo u materijalno-vlastodrznom smislu . A vjerujte sve je opet do imana kod insana , jer nema sile neko nekom neo-komunisti Sandzackom da objasni sustinu nase nacionalnosti i nasih korjena ako mu je srce slijepo i gluho i prodanom vjerom zaprljano .

Sellam

Calton
05-09-2007, 02:57 AM
Da smo na sjeveru Srbije,i eventualno Madjari, zasigurno bismo imali veliku podrsku Madjarske koja ima solidan uticaj na EU.
Sto se tice skupstine vidno je da je izvrsena podjela na dio koji zeli ka Evropi i Evroaltlanskim integracijama i dio koji bi zelio da budemo Ruska provincija.Sto rece danas novoizabrani predsjednik skupstine Toma Nikolic,-bolje je da budemo i Ruska provincija nego clanica ovakve EU.Nada se covjek da ce Rusija naci nacina oformi jak blok drzava oko sebe gde bi se eventualno nasla i Srbija.Zanimljivo nema sta...
E sad je pitanje sta zapravo hoce dss?Da li stvarno hoce sa radikalima ili privremeno tera inat ds-u?Taj inat ih moze skupo kostat ko sto ce ih.Kako god bilo uvjericemo se uskoro.
Sa druge strane su opet jasne pozicije.G17 najavljuje izlazak iz pregovora,sto je opet jedna velika laz,i losa igra.LDP nece da ucestvuje u nijednom skupstinskom odboru,sto je malo bezobrazno.Corsokak pravi trenutno na sceni,a izlaz se ne vidi.
Al sve al onaj Ceda umije da prica nema sta-cujem po carsiji danas.Kolko li ce ga drzat ta vjesta retorika ne znam??Steta sto je mlad a i stranka mu je mlada inace...A i svideo mi se njegov nastup kad odbrani Rizu Halimija od onih vukova krvozednih..
Inace mnogo gadnih scena,uvreda,upadanja u govor..Nesto slicno ko po nasoj carsiji kad se seljacad,omladina i djeca razgalame.Cirkus pravi od skupstine.
Da nije smijesno bilo bi zalosno.

Murga
05-09-2007, 10:42 AM
Ja sam licno uvijek bio za progresivne snage i evropske snage, ali mi se veoma dopala postavka nasih Bosnjackih predstavnika u Skupstini Srbije.Nasi politicki predstavnici idu na onaj moto: "ako te niko ne dira, nemoj ni ti njega dirat".Nasi Bosnjacki predstavnici bez obzira da li pripadaju koaliciji Sandzak ili SDP_u su veoma mudro postupili sto se nisu javili za rijec.
Po mom misljenju Riza Halimi nije trebao da se javi za rijec, ali je svojim istupom isprovocirao Ivicu Dacica sto je pogresivnog Cedu Jovanovica, kao jednog postenog Srbina, obavezalo da intervenise protiv takvog ponasanja Ivice Dacica.

suad_
05-09-2007, 10:53 AM
sa ovim nikolicem, rasim ljajic i azem hajdarevic + mile cvetic iz sps--a je bio vlast u novom pazaru i sjenici tako da ne razumem DS zasto toliko urlicu na SRS, gde se rasim trenutno utopio. samo neka im rasim kaze kako je on bio u koaliciji sa radikalima i sve ce ostalo biti u redu.
narod je na proslim izborima najvise dao glasova kao pojedinacnoj sranci SRS-u i ne vidim tu nikakvo narusavanje demokratije ako je covek izabran za predsednika skupstine. postujmo volju gradjana.

Murga
05-09-2007, 11:37 AM
Ja licno SDP smatram kao jednu proevropsku stranku i mislim da nije u redu da zbog lokalne vlasti oni potezu za koalicijom sa retrogradnim srpskim snagama.
Nisam znao da su oni bili u koaliciji sa SRSom.
Sto se tice SDA i Koailicije Sandzak, mislim da oni sad za sad dobro rade u interesu Bosnjaka Sandzaka ali sam stava da im je potrebna jedna zdrava Bosnjacka opozicija.Nije dobro da Bosnjaci budu jednopartijskki opredijeljeni ali Bosnjacka opozicija ne smije da dodje na vlast preko stranke koju Zapadna Europa ne smatra demokratskom.

Birdum-Bardum
05-09-2007, 14:01 PM
Ja SDP stranku ne simpatišem ne samo zbog toga što je lokalnu vlast oformila sa SRS-om, već zbog jednog podugačkog niza poteza koje je povlačio i povlači lider te stranke Rasim Ljajić.
Ono što najviše zamjeram toj stranci jeste način na koji su oni sakupili svoje biračko tijelo. Njihovo sakupljanje biračkog tijela se je zasnivalo i zasniva na buđenju mržnje kod naroda prema SDA-u i Dr. Sulejmanu Ugljaninu, pa danas imamo situaciju da skoro niko ne umije, niti je u stanju da hladne glave, staloženo i smireno govori o političkim temama, već su uvijek tu žestoke tenzije i netrpeljivost, što je u Bošnjake Sandžaka unijelo žestok razdor.

No nejse, ovdje nije to tema, samo se kratko osvrnuh na tu stranku i djelovanje te stranke (SDP). U suštini SDP se služi samo govorom mržnje kada su u pitanju dešavanja u Sandžaku.

Što se tiče ovog odabira predsjednika srpskog parlamenta manjiski poslanički klub, čiji je član i Lista za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin, je glasao za demokratskog kandidata. Time je sve rečeno.

Idemo dalje. Ostaje nam da gledamo šta će se dalje dešavati u srpskom paralmentu i da li će ipak doći do osnivanja Vlade ili će biti raspisani novi parlamentarni izbori.

Hvala.

Yeni_Pazarac
05-09-2007, 22:39 PM
Da , sto se tice integracije sa Russima , sve mi pada jedna srpska parola na pamet koja glasi :
" Nas i Rusa 300 miliona " gde se na ovu nadovezuje jos jedna parola " ... a bez Rusa pola kamiona "

patriot
05-09-2007, 23:09 PM
kakve su okolnosti bolje bi im bilo da se pripremaju na integraciju sa Turcima...:)

Birdum-Bardum
05-10-2007, 08:06 AM
Evo stava Liste za Sandžak povodom posljednjih dešavanja u Skupštini Srbije:

http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=628

A rekoše mi da je na Skupštini juče uzeo učešća (govorio za govornicom) i Munir Poturak (SDP Rasima Ljajića) kojom prilikom je naravno spominjao i SDA. Ko o kome nego SDP o Dr. Sulejmanu Ugljaninu. Zamislite koja je to glupost, nemaju drugog posla u Skupštini Srbije nego da govore o Listi za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin.
Mislim, šta reći...

Hvala.

tranzicija
05-10-2007, 12:50 PM
Jeste jako je bilo smiješno. Svi u skupštini raspravljaju o dnevnom redu kad izadje munir poturac i ko navijen SDA, Sulejman Ugljanin, oni ga gledaju on tera svoje. Vjerovatno ne može da prežali što nije bošnjački poslanik nego poslanik pod kiriju na privremenom radu u srpskoj partiji.

Huzejfe
05-10-2007, 13:59 PM
http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=1&id=628

A rekoše mi da je na Skupštini juče uzeo učešća (govorio za govornicom) i Munir Poturak (SDP Rasima Ljajića) kojom prilikom je naravno spominjao i SDA. Ko o kome nego SDP o Dr. Sulejmanu Ugljaninu. Zamislite koja je to glupost, nemaju drugog posla u Skupštini Srbije nego da govore o Listi za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin.
Mislim, šta reći...

Nekako se napravi da gledam skupstinu u trenutku dok je Poturak govorio.Stvarno sta reci...,jadni bosnjacki narod najvise trpi zbog onih koji siju podele i sire govor mrznje!Doci ce Sudnji dan,samo polako,ima lijeka apoteka :)

suad_
05-10-2007, 14:01 PM
nisam to gledao ali ako je to tako bilo, onda nemam reci. ovi iz sdp-a su poludeli. kako oni mogu da pricaju negativno o radikalima kad su bili koalicija u sjenici i n. pazaru. kako ih nije sramota.
jeste li zapazili da nema redovnog komentatora na B92, rasima ljajica da se oglasi. sakrio se u misiju rupu, ali samo cekam da se na b92 pojavi i da za ovo stanje u skupstini okrivi SDA i Sulja.

Huzejfe
05-10-2007, 14:38 PM
Jes vala,a ovi iz DS ga podrzase protiv SDA velikim aplauzom,a do juce bili zajedno u koaliciji sa SDA.Politika je stvarno cudo,tu ljubavi ima,a ona se zove interes.Sumnjam da me vise nesto moze iznenaditi u politici,te silne "ljubavi" i koalicije,al sta da se radi samo nek narodu bude bolje(ponekad se mora i zazmuret)!Nemoj da me neko pogresno shvati,ne mislim da ce sa SDP biti nama bolje,jer neznam da imaju i jednog namazdziju u svojim redovima,a bereket je cudo!

Birdum-Bardum
05-11-2007, 09:15 AM
nisam to gledao ali ako je to tako bilo, onda nemam reci. ovi iz sdp-a su poludeli. kako oni mogu da pricaju negativno o radikalima kad su bili koalicija u sjenici i n. pazaru. kako ih nije sramota.
jeste li zapazili da nema redovnog komentatora na B92, rasima ljajica da se oglasi. sakrio se u misiju rupu, ali samo cekam da se na b92 pojavi i da za ovo stanje u skupstini okrivi SDA i Sulja.

Mislim, šta reći, ko o kome a ono SDP-ovci o Dr. Sulejmanu Ugljaninu i SDA-u, za drugu temu oni ni ne znaju izgleda. Naravno za sve zla što se u svijetu dešava kriv je Suljo. Eno, pogledajte kako žive ona jadna djeca po Africi, totalno mršava, sve im se kosti vide, a to sve zbog Sulja. Ne znam kako, ali je jasno da im neko uzima hljeb iz ruku, a ko bi drugi nego Suljo. :D

Poslanici iz redova Liste za Sandžak Dr. Sulejman Ugljanin ne bi trebali da uopšte obraćaju pažnju na izjave ovih iz SDP, jer njima je najteže sa sobom. Samo nek nastave sa ovim ovakvim radom po sandžačkim Opštinama i nema šta da pričaju, sama djela će govoriti za njih.

Hvala.

ul_8mart_br?
05-18-2007, 00:55 AM

Eno ga ponovo je poceo da kudi sud u Hagu, nahuj'o se:
Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da niko ne može da kaže da li je Ratko Mladić u Beogradu. "Oni nemaju nikakva konkretna saznanja da se on nalazi na teritoriji Srbije", rekao je Ljajić.

Inace portparol suda je izjavio da se svi teroristi na celu sa mladicem kriju u
Srbiji, sto je revoltiralo Ljajica.

On je u emisiji Kažiprst Radija B92 rekao da predstavnici Tribunala tvrde da se Mladić krije u Beogradu kako bi izvršili pritisak na ovdašnju vlast.

Delimično smo i mi za to krivi... Mi smo dali argumente da je model pritiska način na osnovu koga mi funkcionišemo", rekao je on.

Ljajica nervira pritisak da se uhapsi terorista?! Inace koliko ja razumijem on je i za to da se zauzme cvrsci stav i da se ne popusta po ovom pitanju, da ne pomisli sud da oni padaju na to.

Nikad mi nije bilo jasno niti ce mi biti kako se ovaj covjek upustio u ovaj posao oko izrucenja zlocinaca. Zar nema u Srbiji neko drugi govorit o ovom, dokle ce trajati ova podrugljiva ironija i shikaniranje bosnjackog naroda da se obmanjujivanje svijeta oko izrucenja zlocinaca opravdava upravo od strane jednog Bosnjaka.

saf
05-18-2007, 10:21 AM
on je sa tim poslom zaradio nekad i danas mesto ministra , ako zeli da ga zadrzi morace da bude glavni na papiru za Hag,moraju sa nekim da ispiraju usta...

Yeni_Pazarac
05-18-2007, 12:12 PM
Nije on to mnogo ni birao , bitna mu je samo bila fotelja i politicki polozaj , cime je i dobio ono od cega su svi bezali i pri spomenu te funkcije pljuvali u stranu , saradnja sa Hagom je ultra bolna tacka srbije i srpskih nacionalsta koji pokusavaju da opstruiraju svaki vid saradnje , cime se i da je postojala volja Ministra , dodatno je otezana , samo je to sve bila jedna velika farsa .
Drugo ovo mesto minista za rad i socialnu politiku je takodje jedno od mesta koje nosi sega mega giga odgovornost . pogotovo ako uzmemo u obzir toliku stopu nezaposlenosti u srbiji , a jos je po Pazaru blatio i blati dr. Sulejmana na sva vrata kako je 20.000 ljudi bez posla i da je on za sve odgovoran , a pri tom on i njegova SDP stranka i dalje nece ni jedno drvo u grad da zasade niti bilo kakvo dobro ucine osim da pljuju po neistomisljenicima i da djele narod .
Sahi se trebamo cuvat sta pricamo da nam Allah dragi ne bi dao iskusenje pa da vidimo kako je to , pogotovo ako se ucini potvora na nekog od dobrih nasih Bosnjaka .
Sellam