PDA

View Full Version : Demoislamska partija?

Murga
06-05-2007, 14:21 PM
Dragi forumasi,
Nemojte mi zamjeriti ali poneklad mastam da osnujem sopstvenu partiju pod imenom Demoislamska partija.
Ovo sto govori Jusuf Karadawi je ono sto i ja mislim.
Krscani u Evropi imaju demohriscansku partiju koja je uskladila UN i Evropske zakone sa Krscanskim vrijednostima.
Zasto ne bi kod nas postojala na primjer DEMOISLAMSKA partija koja bi ujedno objasnila ummetu neophodnost UN_ovih ljudskih prava i povjezivanje tih ljudskih prava sa Islamskim vrijednostima.
Mozda ce vam ovo bit smijesno a nekima "tvrdjim" muslimanima kao nelogicnost, ali zaista nasem muslimanskom ummetu treba takva partija.

ul_8mart_br?
06-06-2007, 00:51 AM
Ja ne sumnjam da imas iskrene namjere Muamere i koliko sam razumio ti se zauzimas za postizanje harmonije izmedju Islama i vrijednosti zapadne demokratije. Islam prema mom misljenju nema problema sa tkzv ljudskim pravima, vec u stvari predstavlja najbolju platformu za rjesenje ove vrste problema. Ovo govorim da bih ti skrenuo paznju na osjetljivost teme koju si inicirao, vrlo je vazno da napravimo distancu Islama i njegovih nacela sa onima koji sebe deklariraju kao sljedbenike tih nacela. Tu obicno dolazi do prvog velikog problema, nije problem dakle u imenu, u svijetu postoje politicke strukture koje sebe nazivaju cak "Allahova partija". Problem je u ljudima koji bi da svoje politicke hirove i apetite natamane eksploatacijom vjere.
Drugi problem je realan svijet u kom postoje vjernici i nevjernici, danas je ova polarizacija maskirana sa terminima ljevica i desnica. Mozda je Turska i njena trenutna situacija najbolja prizma ove teme. Tamo je na vlasti jedna konzervativna partija koja zadovoljava uslove "demoislamske" partije iz tvog uvoda. Medjutim u toj zemlji u kojoj su 99,9 % stanovnistva deklarativno muslimani, doslo je do politicke blokade samo zato sto je jedan musliman trebao postati sef drzave. Ovaj covjek je apsolutno demokratskog opredjeljenja ali...

Problem je vrlo slozen, probao sam dati samo u kratkim crtama neko svoje grubo vidjenje, uz ucesce drugih forumasa mozemo konkretizovati kasnije.

Murga
06-06-2007, 16:12 PM
Selam Alejkum

Slazem se da je Islam baza ljudskog prava jer ajet u kome se kaze da ko ubije jednog covjeka kao da je ubio cijeli svijet, dokazuje humanost Islama.Ja hocu da skrenem paznju na jedan drugi problem kod ekstremnih islamista, a to je da oni u ime Islama ne priznaju zakone drzave u kojoj zive, pa stoga oni tom prilikom izlaze iz drustvenog sitema jedne drzave i prakticno uzimaju zakon u svoje ruke.A kad se uzme zakon u svoje ruke onda je normalno da se krse ljudska prava.Samo drzavni organi mogu donositi i sprovoditi zakone.
Moje je misljenje, da mi muslimani trebamo priznati svaki zakon u kome postoji postivanje osnovnih ljudskih prava.I pobuniti se ako se u nekom zakonu nazire ukidanje tog ljudskog prava.Zato sto ljudska prava dozvoljavaju slobodu vjeroispovjesti, slobodu oblacenja, slobodu nosenja brade, brkova, slobodu nosenja hidzaba kod zena, slobodu vjerskih zajednica itd.Sve su to norme koje se poklapaju sa Islamom.Tamo gdje nema ljudskih prava, nemoguce je odrzati Islam, i neminovan je sukob.
Mi se trebamo truditi da unapredjujemo drzavni sistem drzave u kojoj zivimo, sa nasim Islamskim vrijednostima.Tvrdji muslimani kazu: pa oni daju slobodu homoseskualcima drogirasima, prostituciji. Takve negativnosti su posljedica slobode i mi na takvu negativnost ne trebamo utjecati zabranama nego edukacijom naseg ummeta. Tvrdi muslimani kazu: Allahov zakon je najbolji i mi drugi necemo priznati.
Pa naravno da je Allahov zakon najbolji ali mi moramo slijediti one sentence tih zakona koje se poklapaju sa humanoscu Islama a normalno je da pravi musliman nece iskoristiti tu slobodu datom mu u zakonu, da normalno kupuje drogu u trafici ili da se prostituise.U pitanju je samo edukacija ummeta.

Ma Selam

Yeni_Pazarac
06-06-2007, 17:27 PM
Jeste u pitanju edukacija ummeta , ali se automatski dovodi u pitanje , ko ih edukuje , sta ih edukuje i sta je cilj ucenika posle zavrsetka edukacije .
Sa jedne strane imas diplomasa "edukovanih " koji su vise od stete nego od koristi , sa druge strane imas pojedine muslimane koji jedva cekaju da upere prstom na brata muslimana , tovareci mu i sta jes i sta nije i toga ce bit do kijametskog dana .

Jedini lijek svemu ovome je da prvo sebe odgojimo , odgojnih puteva ima mnogo al im je cilj isti , to je ono najteze , to je onaj veliki Dzihad , jer moze se desit pokusavajuci da promjenimo stvari oko sebe , da zaboravimo bas na sebe , pa sta nam vrijedi da sve popravimo ako smo sebe pokvarili , cime su nam automatski i djela neispravna pa sve za dzabu . Da nam Allah dragi da , da nepravdu sebi i drugima ne cinimo .

Sellam

Murga
06-06-2007, 21:42 PM
Es Selamu Alejkum

U pravu si brate da nam treba edukovanje jer musliman mora dok je ziv uciti i boriti za dobrobit i zastitu muslimanskog ummeta.
Dragi Bosnjaci, ovo oko osnivanja partije vam ostaje otvoreno.Postujem sve stranke u Sandzaku kako SDA tako i SDP i mislim da je dobro da imamo neku vrstu demokratskog nadmetanja u zastiti naseg Bosnjackog i cijelog muslimanskog naroda u Srbiji, i da imamo medjustranacko postovanje a ne mrznju.
Za osnivanje takve partije je naravno potreban novac.Ako nekom nasem imucnom muslimanu odgovara ovakav program, ja sam uvijek spreman politicki se aktivirati i osnovati Demoislamsku Partiju u Republici Srbiji, sa sjedistem u Novom Pazaru.

Ma Selam

ul_8mart_br?
06-06-2007, 22:45 PM
Za osnivanje takve partije je naravno potreban novac.Ako nekom nasem imucnom muslimanu odgovara ovakav program, ja sam uvijek spreman politicki se aktivirati i osnovati Demoislamsku Partiju u Republici Srbiji, sa sjedistem u Novom Pazaru.

Muamere uspori malo, nemo' da se popismanis ako ti jedan drugi Muamer pokuca na vrata sa slogcetom para i ponudom :D. Ako budes maler moze ti i partijski program i statut donijet. :p

ja pa ja pa ja
06-07-2007, 01:12 AM
ja nemam para a imam pitanje:confused:
da li bi ta partija postovala zakone drzave i uopste neke da ih nazovem svetske zakone ovog vremena ako bi npr::eek:
ta partija postala dosta bogata i uticajna na taj nacin sto bi recimo vodje partija iz ostalih muslimanskih zemalja dolazili da uce o nacinu delovanja te partije jer bi im ta partija bila ko neki primerak kako sve to treba,ili bi ta partija resila da "preduzme islam u svoje ruke" i na taj nacin stane na put izistinskim vernicima ko poneki hadaljovi sto to rade:D

Birdum-Bardum
06-07-2007, 08:08 AM
Kada jedan insan stvari vidi realnim, tj. ima realno shvatanje sebe i svijeta koji ga okružuje onda mu je i djelovanje realno i bez negativnih posljedica. Da bi čovjek vidio stvari realnim treba da sebe dovede u red i da kod sebe stvari postavi kako treba. Pa tako da emocijama da mjesto koje im pripada, nefsu da da mjesto koje mu pripada, ruhu da da mjesto koje mu pripada, itd. Onog momenta kada jedan insan kod sebe uspostavi pravdu, a pravda je upravo postavljati stvari na svoje mjesto, on će svijet vidjeti realnim i bit će pravedan.
Ako neki čovjek na stvari gleda emocijama (a emocije nisu te koje ispravno vide) onda će prema emocijama ređati stvari. Ako li pak gleda svojim raciom, tj. mozgom, onda će mozgom presuđivati šta je pravo, a šta krivo, a mozak nije taj koji za pravdu zna, itd.
Pa šta nam je raditi?
Trbamo sve svoje snage uposliti u smjeru dovođenja sebe u re onako kako nas tome uči Poslanik a.s.

Svaka stvar u svijetu ima svoje tijelo, ima ime i ima suštinu koja se manifestuje preko tijela koje ta stvar ima.
Ako za primjer uzmemo recimo čašu vidjet ćemo da čaša ima tijelo, tj. objekat, ime tog objekta je čaša, a suština čaše je da služi za nošenje određene količine tečnosti, odnosno suština čaše je namjena same čaše. Ne možemo uzeti staklenu čašu i kucati ekser njome, jer ćemo je slomiti. Čaša se ne koristi za to.

Analogno ovome svaki čovjek ima tijelo, odnosno objekat, ima ime i ima svoju suštinu koja se manifestuje preko tijela, tj. objekta. U komunikaciji sa drugim ljudima tu je ime da bismo se oslovljavali. Pa kada nekog zoveš nećeš ga zvati po njegovoj suštini (jer je ona tebi nepoznata), a nećeš ga zvati ni prema objektu, već po imenu. Zbog toga je ime tu. Evo i na ovom Forumu moramo imati imena, tj. nickove.

Ovako se može sagledavati i jedan narod. Evo recimo Bošnjaci Sandžaka. Ime im je Bošnjaci, objekat im je Sandžak (teritorija na kojoj žive), a suština im je Islam.
U upoznavanju sa ljudima ti prvo kažeš svoje ime, tijelo ti vide, tj. objekat, a suštinu ti niko ne vidi, ali ona će se manifestovati kroz tvoje djelovanje, jer objekat i služi tome da se suština manifestuje.

Zbog toga mi trebamo da se borimo za svoja nacionalna prava i da osnivamo nacionalne stranke, a Islam je naša interna stvar. Jer, postavlja se pitanje, šta to može ugroziti tvoju duhovnost? Šta to može ugroziti tvoj Iman. Jedna stranka sa nazivom Demoislamska bi trebala da ima za cilj (po definiciji) očuvanje Imana kod ljudi, a za to nam ne treba stranka, za to nam treba jaka volja i jaka borba protiv nefsa svojeg i šejtana prokletog, jer to je interna naša borba. Ako je neko suštinski loš čovjek nije mu niko kriv do li on sam (pa makar bio i član Demoislamske partije :) ), a poziv na dobro je posao onih dobrih.

A ako ti ovom svojom idejom želiš ukazati na licemjerstvo evropske demokratije, o dvostrukim aršinima Evrope, onda ti ništa novo nisi rekao, to mi odavno znamo. Sloboda za homoseksualce je obavezna ako želiš biti pozitivno gledan od strane Evrope, ali ako zabranjuješ hidžab (kao što je to slučaj u Turskoj) onda to nije strašno, čak šta više poželjno je.

Dakle, u našem životu i rasuđivanju ne smije neki hir ili neki inat ili tako što negativno da nam bude vodilja, već vodilja treba da nam bude pokornost Allahu Uzvišenom i stalna borba protiv nefsa svojeg i postizanje stepena smirenosti.

Zbog ovakvog shvatanja stvari i svijeta ja nisam za osnivanje bilo kakvih "islamskih" partija i stranaka.

Hvala.

Murga
06-07-2007, 09:07 AM
Selam Alejkum

Oprostite ako ste moje rijeci pogresno shvatili. Ovakav program je znacio da ja razmisljam na nacin koji je Jusuf Karadawi kazao.A to je ideja sredisnjeg puta. Demoislamska partija ne bi bila vjerska partija, nego bi se brinula i pravno zastupala eventualna ugrozavanja ljudskih prava muslimana vjernika, i Bosnjaka u Republici Srbiji. Znaci, mi bi smo bili demokrate, sto to nije u suprtonosti sa islamom.
Prvi demokratski gest je bio taj sto Muhammed a.s. nije ostavio naslednika nego je to ostavio da se Halifa izabere demokratskim putem, a to jest izborom. Reis Uleme i Muftije su tu da predstavljaju Islam. Mi u tom slucaju ne bismo isli u vjesrke rasprave, nego u prakticnoj i pravnoj zastiti Islama i muslimana.
To je toliko da ne bi doslo do zabune. A bezobrazan nisam uopste.Ne plasim se da svoje misljenje javno iskazem jer se zalazem za demokratiju.A demokratija je u raznolikosti misljenja i njenom parlamentarizmu.

Ma Selam

Murga
06-07-2007, 09:12 AM
ja nemam para a imam pitanje:confused:
da li bi ta partija postovala zakone drzave i uopste neke da ih nazovem svetske zakone ovog vremena ako bi npr::eek:
ta partija postala dosta bogata i uticajna na taj nacin sto bi recimo vodje partija iz ostalih muslimanskih zemalja dolazili da uce o nacinu delovanja te partije jer bi im ta partija bila ko neki primerak kako sve to treba,ili bi ta partija resila da "preduzme islam u svoje ruke" i na taj nacin stane na put izistinskim vernicima ko poneki hadaljovi sto to rade:D

Ta partija bi postovala zakone jedne drzave jer je teznja svakog prava za dobrobit i humanost svih ljudi, a Allahov zakon je najbolji i on takodje tezi humanom zakonu za sve ljude ovog dunjaluka.

Birdum-Bardum
06-07-2007, 09:36 AM
Mislim da je tema interesantna i ne treba bespotrebno dizati neke tenzije. Svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje.

Muamere, ja sam shvatio tvoju zamisao, tj. tvoju ideju koja ti se je rodila u glavi, ali sam u prijethodnom postu iskazao svoje viđenje stvari i svoj stav (suštinski) po ovom pitanju.
Dakle, jedan narod treba da ima institucije koje će se baviti raznim pitanjima. Nacionalne institucije su te koje štite i brane interese naroda od spoljašnjih faktora, a vjerske institucije su te koje edukuju narod iznutra, tj. bave se internom odbranom naroda od samog sebe, od svojeg zla.
Zbog toga sam ja stava da nam ne trebaju vjerske partije, jer bi to značilo da onaj ko bi bio član te partije po automatizmu bi slovio za dobrog muslimana, odnosno dobrog čovjeka, a to je već crkveno gledanje na stvari, a crkve u islamu nema.
A rasprava o ovim institucijama je druga, odnosno su druge teme.

Hvala.

Murga
06-07-2007, 10:59 AM
OK.:)
Samo sam iznio svoje misljenje i zahvaljujem se na vasem odgovoru.
Postujem SDA i sve Bosnjacke stranke i zelim im srecu.Mozda cu se i uclaniti u nekoj Bosnjackoj stranci i time pomoci svom narodu.

Yeni_Pazarac
06-07-2007, 13:12 PM
Samo budi svestan , da ima ljudi koji nikada nisu bili ni pri jednoj stranci a koji su vise dobra donjeli ummetu nego neki koji su cijo zivot kroz stranke radili i pomagali .
To je ono sto je brat Birdum jasno naveo , sta su prvi koraci i kako se stvari sustinski sagledavaju , kada se covjek okuje tim lijepim atributima , on dje se god pojavi siri lijep ahlak , iman , ljubav i dostojanstvo kao i poniznost nasem Stvoritelju , cime se i bez prisustva i delovanja kroz neku od institucija , postizu nevjerovatni rezultati ka ozivljavanju svijesti kod Bosnjaka .
Sa druge strane bitan je vodja stranke , i preko njega treba sagledati kakvo je djelovanje odredjene stranke , da bi smo nacinili potez prikljucivanja odredjenoj stranackoj struji .

Sellam

Birdum-Bardum
06-07-2007, 13:24 PM
U jednoj zemlji u kojoj ima preko 50% muslimana može se govoriti o nekoj stranci koja bi nosila naziv islamska i koja bi imala za cilj da uvede šerijat. Naravno, demokratskim putem, što znači da na izborima dobije više od 50% glasova naroda. Međutim, nas Bošnjaka u Srbiji ima oko 3% i mi ne možemo govoriti ovdje o uvođenju šerijata. Možemo govoriti o svojim pravima u Srbiji, o konzumiranju nacionalnih, vjerskih i kulturnih prava. I u prvom i u drugom slučaju potrebno je imati adekvatne ljude i institucije koje bi ti ljudi vodili.

Evo jednog pitanja za tebe Muamere:
Da li bi mogla neka stranka da u nazivu nosi "islamska" a da ne zastupa tezu uvođenja šerijata kao zakona?

Moram još reći i to da se previđa jedna velika razlika između kršćanstva i islama u pogledu djelovanja horizontalnog, tj. po pitanju zakona na zemlji. Islam ima šerijat, a šta to ima kršćanstvo kao pandam šerijatu?

Hvala.

Murga
06-07-2007, 14:07 PM
Naravno da Islamska partija mora imati bazu u Kur'anu. Ja se osobno zalazem za Islamsku Demokratiju.Serijat je dosta kod nas dobio oblik kaznjavanja secom ruke i noge, tako da mnogi sa time spekulisu, i plase ummet. U Islamskoj Demokratiji, Serijatu, nema sece ruke i noge nego harmonija zivota i zatvor za prestupnike.Ako nekog uhapsite vi ste mu tom prilikom odsjekli ruku i nogu, jer ste mu tom prilikom ogranicili kretanje i krivicno delanje.
U Islamskoj Demokratiji nema smrtne kazne postoji samo zatvor na ograniceno vrijeme i na neograniceno tj. dozivotna robija.
U islamskoj demokratiji se postuju ljudska prava svih zivih bica, zivotinja, biljaka i svih Allahovih stvorenja.

Birdum-Bardum
06-07-2007, 14:21 PM
A šta ćemo sa onim državama u kojima muslimani nisu većina? Gdje ih ima manje od 50% ili kao što je slučaj u Srbiji gdje Bošnjaka (muslimana) ima oko 3%. U ovu cifru sam računao samo muslimane Sandžaka, a nisam računao druge muslimane u Srbiji. A ako njih uračunamo onda ćemo možda doći i do cifre 5-6%, ali to nije bitno za ovu diskusiju, osim ako taj procenat nije preko 50%.

Mislim, shvatam ja tvoju želju, ali treba biti realan, a to je veoma važno u životu. Treba biti svjestan vremena i prostora u kojem se živi.

Hvala.

Yeni_Pazarac
06-07-2007, 15:14 PM
Nema sprovodjenja serijata unutar serijata , to je jedan celovit Allahov zakon i nista nema izvan njega , onoliko koliko nam imana fali , toliko ce mo videti mahane u svemu i svacemu , cime automatski zaboravljamo ili smo manje svjesni da se sve dogadja sa razlogom odredjenim tj. Allahovom voljom .

Mi smo sa razlogom odredjenim u ovoj Republici , sa razlogom smo manjina i sa razlogom smo u ovom vremenu , e prema tome treba da nadjemo sustinu naseg postojanja u vremenu i prostoru , a opet kroz odgoj i poniznost i uvazavanje autoriteta koji su opet sa razlogom tu gde su .