PDA

View Full Version : Poligamija

Reef
09-16-2005, 14:59 PM
Zbog aktuealnosti pitanja ... i zivo me interesuje gledanje zenske strane foruma ...

pink
09-16-2005, 15:38 PM
Ja sam energicno protiv svakog vida poligamije!
Jeste da je muskarcima koji ispunjavaju brojne uslove dozvoljeno ozeniti do cetiri zene, ipak sumnjam da u drustvu u kom zivimo , ovakvo kakvo jeste, i jedan jedini covek moze biti na tom stupnju.

Hvala na paznji i dovidjena :D

fingersbroken
09-16-2005, 15:50 PM
Bate a sto ti diskriminises nas muskarce.. zar mi ne mozemo da imamo misljenje? :)

Elem, ovo sto pink navede, citiram: "u drustvu u kom zivimo , ovakvo kakvo jeste", citat zavrsen, koje naravno da nije serijatsko mislim da osnovni uslovi koji bi bili i pocetni nisuispunjen: podrska zakona i pogodnost sredine. A ovo je minimum na kojem bi covjek nuzno morao da doda i sve uslove koji od njega zavise da bi se taj brak, drugi i treci, prihvatio normalnim.
Drugo pitanje koje se namece jeste to kakve posljedice to ostavlja. Pogotovu kad to ucini neko ko svima primjer treba da predstavlja.

A da ne odemo u polje 'ezoterije' kako to zalosno jedan koji bi o tome mora znati nazva kao nesto sto je misticno i nepotrebno, jer tu bismo neminovno pricali i o stanju covjeka i o razlozima iz kojih on te stvari cini. Vidite i ti formalisti su formalisti samo kad im odgovara. Formalno kazu da zakon to dozvoljava i ne zanimaju ih ova unutrasnja stanja covjeka, a nece formalno da priznaju da taj zakon kod nas nije prisutan da bi sve ono sto dozvoljava i obezbjedio tj osigurao. Vrlo plitko neki razmisljaju vrlo plitko. Zasigurno je da srcem ne razmisljaju, a ovdje se pitam da li razmisljaju i glavom :D

Birdum-Bardum
09-16-2005, 16:37 PM
Ima onaj dvoglavi orao, ptica koja je meni vazda bila interesantna. I nikad nisam mogo da skontam kojom glavom razmislja, posto ima dvije. Mozda nekad jednom, a nekad drugom, kako mu odgovara. :)

Deddha
09-16-2005, 18:43 PM
Ima onaj dvoglavi orao, ptica koja je meni vazda bila interesantna. I nikad nisam mogo da skontam kojom glavom razmislja, posto ima dvije. Mozda nekad jednom, a nekad drugom, kako mu odgovara. :)
Ja bih prije reko da nijednom ne razmislja ;)

Aznaida
09-16-2005, 19:15 PM
Mislim da pitanje poligamije mnogi shvataju individualno i onako kako im odgovara u odredjenom trenutku. Pre svega, u nasem drustvu i u nasoj sredini niko ne moze da tvrdi da bi se ozenio po drugi ili treci put iz nekih dobrih, mozemo reci islamskih namera. A namera je ono glavno, ono sto odredjuje vrednost nekog dela. Tu je i pitanje uslova koji trebju biti ispunjeni, cega se opet ne pridrzavaju...
Po mom misljenju, danas poligamija moze da bude samo altrenativa jer ja poligamiju smatram samo alternativom u nekim 'ne daj Boze' slucajevima kao npr. kad se medicinski utvrdi da jedna zena nikad ne moze imati dece (mada i tada postoje razne opcije, ipak tada muz treba da bude uz tu zenu, da joj da podrsku, i da pokusa sve sa njom, jer ipak je njoj najvise zao sto ne moze da ima decu) ili recimo kad bi bila situacija da populaciju nekog mesta sacinjavaju 80% zena a 20% muskaraca...pa eto...u sustini ne podrzavam.

fahrudin
09-16-2005, 22:49 PM
zbog cega samo zdravstveni ili popupacijski razlog moze da bude opravdanje za visezenstvo, kazem visezenstvo jer to je jedini pojam o kojem mi ovde pricamo, poligamija moze da znaci i brak jedne zene sa vise muskaraca a to vec nije ono o cemu bismo pricali.

ljudi su se toliko ufatili za tog muftiju, ko da smo svi meleci, nek izadje svaki od vas, u komsiluku je dovoljno da pogleda pa nek mi kaze mozeli da garantuje za svakog komsiju ili komsinicu da je moralan?

drzava i razne od vlasti finansirane ustanove i skole stimulisu poligamiju samo onu opasnu, vanbracnu a kako? razne ekskurzije, diskoteke, tobosnje forume tolerancije koji vise licu na dating-susrete nego li na ono zasta ih vlasti proklamuju.

mom braticu u srednju skolu (kod nas bi to bila osnovna) tj odeljenju dosli su jedan dan neki "doktori" da im drzu predavanje o "bezbednom" vodjenju ljubavi, fino su podijelili kondome devojcicama i decacima pozeleli im puno uspijeha u ljubavnom zivotu i porucili da nije vazno sa kim i koliko vec samo da to radu bezbedno....

ako visezenstvo moze da doprinese u suzbijanju vanbracnih odnosa onda mislim da znate sta nam je ciniti ;)

grof
09-16-2005, 22:59 PM
Poliginija je cin koji je (pod odredjenim uslovima) nedvosmisleno u Kur'anu dozvoljen a u nekim okolnostima i preporucen muslimanima. Medjutim to ne znaci da, bez obzira na okolnosti, treba da se praktikuje kao sto ne znaci da sve stvari koje su Serijatom dozvoljene treba uvijek upraznjavati.

p. s. izvinjavam se clanstvu sto sam bio prinudjen da izbrisem post koji je pisao clan sa nickom 'most'. Post sam brisao zbog neosnovanog iznosenja 'teskih' rijeci i olakog proglasavanja nemuslimanom (tekfiranja). Pozivam ucesnike da se uzdrze od vrijedjanja licnosti i iznosenja neosnovanih tvrdnji.

Deddha
09-17-2005, 02:26 AM
Ma nisi trebo, al zhivio :cool:

Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:29 AM
Trebo je trebo, kako da ne. Takvhi stvari na ovom Forumu ne treba, a i, insallah, nece bit. Ovaj Forum ce biti, insallah, na nivou.

Deddha
09-17-2005, 02:32 AM
Dechko je bio prava raja. Ovdje che josh i da dodje do cijepanja na liberalnu i konzervativnu struju :D

Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:36 AM
Ovdje nece, insallah doc ni do kakvog cijepanja, to se cijepanje desava mozda u glavi nekih. Mene uopste ne dojmi nista (inteligencija, humor, govor, itd.) sto je proistjeklo iz duse sklone zlu. Mozda raja pada na fazone, ali ja ne. Ima lijeka apoteka.

Deddha
09-17-2005, 02:42 AM
To sve govori da ti pripadash ovoj liberalnoj struji. Zhivjela retrograda :D

Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:46 AM
Pa to mu dodje ko ovo u realnoj politici nesto slicno SDA (liberalna) i NPS + Dzemaludin Latic(konzervativna), jelde?

Deddha
09-17-2005, 02:50 AM
Ma dodje da si ti promashi temu. Inache, smrt promjenama :D

Birdum-Bardum
09-17-2005, 02:53 AM
Mozda si ti promasio Forum. Ti treba mozda da ides na onaj Otvoreni Novopazarski Forum. Mozda ti je tamo mjesto.

Deddha
09-17-2005, 03:27 AM
Koji ti je sad pa taj :D

Sandokan
09-17-2005, 08:53 AM
Bogme brate TI to neshto dobro ne znash!!
Taj dvoglavi Orao ima TRI GLAVE!!

Emir
09-17-2005, 09:14 AM
Koja bese tema?

grof
09-17-2005, 10:22 AM
Radi preciznijeg izrazavanja...

Kao sto rece 'fahrudin' u jednom od prethodnih postova termin poligamija moze da znaci i brak jedne zene sa vise muskaraca stoga je preciznije reci poliginija (ako se misli na brak jednog covjeka sa vise zena). Dakle da ga nebi komplikovali:
1. Poligamija--genericki termin koji moze znaciti brak jednog muskarca
sa vise zena kao i brak jedne zene sa vise muskaraca,
2. Poliginija--brak jednog covjeka sa vise zena (specifican termin)
3. Poliandrija--brak jedne zene i vise muskaraca

Emir
09-17-2005, 11:29 AM
Zamislite jedna zena se uda za dvoicu muftija :D
Koje bi joj zvanje bilo ?

pink
09-17-2005, 11:50 AM
he he he he StrumpfU!!!!! :D

Sta tebi na pamet nece pasti! ha ha ha

Mitko
09-17-2005, 12:10 PM
Zamislite jedna zena se uda za dvoicu muftija :D
Koje bi joj zvanje bilo ?

Hmm... Razmishljam.. (e pa mozhda i razmislim)

fahrudin
09-17-2005, 14:07 PM
bludnica, jer zena istovremeno moze da bude udana samo za jednog muskarca, znaci onog prvog.

:)

Emir
09-17-2005, 15:20 PM
Znaci nista od toga, onda se ova tema odnosi samo na zenidbu jednog muskarca sa vise zena

Reef
09-17-2005, 16:14 PM
Hajmo Feministkinje ... u napad sad :) Ja sam neutralan da znate, ne podrzavam ove, ja nisam protiv ni jednih ni drugih, cisto ne zanimate me :D

pink
09-17-2005, 16:32 PM
Ne podrzavam ni poliginiju a ni poliandriju! (grof hvala na objasnjenju pojmova)
To mi vec nema nikakve veze sa feminizmom i shovinizmom, a ni sa zdravom pameti!

Aznaida
09-17-2005, 21:25 PM
1 covek - 1 zena
1 zena - 1 covek

i to je to ;)

Sandokan
09-17-2005, 22:21 PM
Ja sam za 1. zhenu i 100 djevojaka!

Emir
09-17-2005, 23:41 PM
heheh Sandokane, znas sta se trebamo priupitat?
Prvo sto je meni palo na pamet kad sam razmisljao o tome jeste kako bi se ja osjecao moja sestra bude nekom covjeku n-ta zena po redu.

Birdum-Bardum
09-20-2005, 13:47 PM
Ne smijemo ovdje pogrijesiti pa zanegirati visezenstvo. Visezenstvo je dozvoljeno u islamu i to ima svoje znacenje. To sto danasnji ljudi, a posebno zene nisu na tom nivou da bi to upraznjavali, jer je to velika odgovornost, a onaj ko to shvaca pravilno je na velikoj deredzi, ne smije da prevagne pa da kazemo da to nije dozvoljeno. Dozvoljeno je, ali kao i sve sto se danas tumaci po horizontali i ovo se tumaci pa se dolazi do pogresnih zakljucaka. Dakle, moze muskarac biti ozenjen sa vise zena (do 4) odjednom, ali on za to mora ispuniti zestoke uslove i ora biti na visokoj deredzi u duhovnom smislu i shvatanju toga, a takodjer i zene koje u taj brak ulaze moraju to shvatati pravilno i moraju biti na toj deredzi.

Sve u svemu treba reci da danasnji vakat nije za to, jer ljudi kubure sa osnovnim stvarima, a kamoli da razmisljaju o tome. Ne shvataju se mnogo osnovnije stvari pravilno, a kamoli to. Ne shvata se namaz, zekjat, post, hadzdz, sehadet, itd.

Serijat ne smije biti nikako odvojen od unutarnje komponente. Serijat bez te unutarnje komponente je "mrtav", a Serijat ispunjen pravilnim unutarnjim zivotom je Zivi Serijat. To se zove Zivi Islam.
To vam je kao mlijeko i tetrapak. Mlijeko ne mozete sipati bez tetrapaka, a ako imate tetrapak, ali je malo bushan onda ce mlijeko curiti na tu rupu. Dakle, Serijat mora biti potpun. A ako imate tetrapak kompletan i zadovoljili ste se njime, bez mlijeka odna ste totalno pobrkali svrhu tetrapaka. Ili ako u tetrapaku za mlijeko sipate nesto drugo sto nije mlijeko. To bi onda znacilo da u nekom smislu "lazete", jer na tetrapaku pise mlijeko, a unutar nesto drugo.

Ako se ne zna svrha necega onda ce se naravno i primjena pogrijesiti. Pa ako neko djelo je uradjeno iz strasti, ali serijatski ispravno, onda je to cisto dunjalucko djelo uradjeno serijatski ispravno. To je ono napolje pise mlijeko, a unutra votka. :) A imate djelo koje je ucinjeno serijatski ispravno i cisto radi zadovoljstva Allahovog, e to je pravo djelo. To je onda ono "unutra vam je ono sto na tetrapaku pise".
Ako covjek svjesno krije "votku" iza tetrapaka za mlijeko, kad tad ce Allah dz.s. obejaniti njegovu prevaru, a ako covjek nesvjesno, iz neznanja to radi, onda za nadati se je da ce kad sazna za istinu se potruditi da svoj sadrzaj procisti.

fingersbroken
09-20-2005, 15:06 PM
Hehe,, dobri prijmjeri.. ja sam isti sa sustinom i formom postavljao na primjeru lopte... forme lopte i sustine koja je loptom cini.. cak joj i oblik daje sustina a ne sama forma. Sa te strane je i potpuniji primjer ali ono sa votkom umjesto mlijeka tvoj primjer ukrasi :)

Elem, grof mnogo lijepo rece da sve sto je halal, tj zakonom dozvoljeno, nije uvijek preporuceno i praktikovati. Ta zakon vas nece osuditi da ne nahranite gladna i ne napojite zedna, ali pitanje sad ide da li vam to valja uciniti? Malo drastican primjer, i nije primjeren da bi se direktna analogija sa poligamijom izvukla, ali cisto da se razdvoji to legalno radi zakona i legalno radi ispravnosti naveden.

Maryam
09-28-2005, 09:07 AM
Imam jedno pitanje :

"Da li su serijatska pravila i islam iskljucivo vezani za papir i olovku. Dakle muž mora ženi napismeno dati da se nece zeniti drugom nikada. Ili je dovoljno to njegovo obecanje i zaklinjanje Allahom dz.s da to nikad ne bi uradio"

Aha josh jedno "Koliko su danasnje majke odgojile i pripremile svoje kceri za takve oblike zivota, znate psiholoski uticaj igra veliku ulogu u svemu tome"

galaksija
09-28-2005, 09:17 AM
Hajmo Feministkinje ... u napad sad :) Ja sam neutralan da znate, ne podrzavam ove, ja nisam protiv ni jednih ni drugih, cisto ne zanimate me :D
A ti Reef si toliko neutralan da ti je i Svajcarska postala neprijatelj.Hehehe..
Nego,sto se tice teme,ja sam ljudi protiv ovoga.Toliko puta sam cula iz muskih usta ono nadmeno ,ponosno,izgovorene rijeci (sa sjajem u oku) :"A znas li ti da po islamu muskarac moze da ima 4 zene?".Pa sta onda?Jel' to znaci da vise vrijedi?
Ma ja znam da muskarac moze da ima onoliko zena koliko moze da izdrzava(po islamu) al' ja licno u tome ne vidim srecu i ljubav.Ja ne mogu nekoga da dijelim sa jos 3 osobe.Ja hocu da je neko moj u potpunosti...a mislim da se samnom slazu i ostale cure.

Maryam
09-28-2005, 09:26 AM
Niko meni ne odgovori na pitanje.
Al hajd dobro

Birdum-Bardum
09-28-2005, 09:27 AM
galaksija, velika je vjerovatnoća da ćeš dobiti podršku čitavog ili barem skoro čitavog ženskog korpusa, ali se postavlja pitanje, da li je vaše osjećanje relevantno za davanje ispravnog odgovora na ovo teško pitanje.

Danas je vrijeme kada će se većina ljudi složiti prije na nečemu što nije pravo, nego na nečemu što je pravo.

Naravno, niko ne kaže da trenutno stanje ženskog roda, tj. muslimanki ne treba uzeti u obzir. To bi bilo nerazumno i gubo. Dakle, u praksi zaista treba sagledati i stanje i shvatanje trenutno žena po ovom pitanju, jer su žene svakako izgubile povjerenje u muškarce, pa bi muški trebali to svoje povjerenje povratiti.

A što se tiče teoretskog razmatranja ove teme i potrage za onim kako to jeste, ne vezano za lična osjećanja, moram reći da niste u pravu i da vi višeženstvo ne shvaćate zbog svojeg egoizma (u većini slučajeva) ili iz revolta prema muškom egoizmu. Dakle, po ovom pitanju trebaju da se porazmisle i muški i ženski. Da obje strane zajedno sagledaju i shvate pravilno ovo pitanje.

A u svakom slučaju ne smije se negirati Šerijatska dozvola za više žena. A ljudsko nshvatanje toga je naš problem.

Ne volim kada neko na neki euforičan način pozivajući se na većinsko trenutno osjećanje pokušava da se izbori za nešto šro misli da je istina, tj. neće ni da sagleda, već jednostavno, baš me briga kako jeste, ja neću!!! To se zove inat. A to ne vodi istini, miru, već sukobu, neshvaćanju, nesporazumu, i disharmoniji. To je destruktivno.

Meryem,
pitanja su ti teška ili nedovoljno definisana. Pokušaj ih malo bolje i preciznije definisati i možda odgovor dobiješ. Ja lično ne znam šta bih ti odgovorio. Hvala.

Maryam
09-28-2005, 09:39 AM
E pa ovako, stoji jedna stvar, da smo mi ovdje muslimani sa primjesama zapadnog načina zivota. Iskreno sretnija bih bila da sam rodjena u Iranu, da su me roditelji pokrili sa 12 godina. Manje bih imala konfuzija u glavi. (ovo mislim na pubertetski dio mog zivota). Kako godine idu u meni se kockice slazu. I odlicno znam sta mi je obaveza u vjeri a sta nije.

Ja ovdje postavljam pitanje, da li muz moze prekrsi svoje obecanje prema zeni a kao argumente uzme serijatske propise.

Drugo pitanje da obrazlozim jeste uravo ono sto ti kazes zenski egoizam "Dakle krivim nase majke, i majke nasih majki, kao i sve oceve, sto niko nije gojio svoje kceri u tom smejru kao normalnoj pojavi. Vec potpuno drukcije. I koliko je jednoj muslimanki sa 30-35 godina tesko da u sebi slomi nesto sto joj je usadjeno od djetinjstva. Dakle znala je za jednog babu, i taj babo je imao jednu zenu njenu majku i sl. da ne duzim. Hocu da kazem da mi tek treba da pocnemo da nasu djecu pripremamo za takvo nesto, pa kad odrestu da im to bude normalna stvar. A ne revolucionarlno donositi promjene. Jer nikad ne znate u kom smjeru ce revolucija eskalirati.

Nadam se da sam sad to pojasnila

galaksija
09-28-2005, 09:49 AM
Postovani i sa moje strane uvazeni BB ,procitala sam sta si napisao,pa rekoh da se ponovo ubacim.Ne,nije replika.Ovo je moje individualno misljenje,ali vjerujem (kao sto rekoh) da ce se samnom sloziti vecina cura.
Vidi...Ja poznajem serijatske zakone i znam da je po serijatu tako propisano (to da muskarci mogu imati vise zena),ali ja zivim u zemlji gdje nije serijatski zakon sto mi se moram priznati i dopada.
(I lopov i kradljivac poznaju Zakone pa opet kradu i obijaju trgovine ,a odlicno znaju kakva im kazna slijedi...)
Ja rekoh,poznajem serijatski zakon,ne kradem,ne ubijam,ne ogovaram,ne lazem (pa dobro sem kad mi je potrebno da slazem),ali zivim u drzavi u kojoj nije zastupljen taj zakon.Da zivim u Iranu recimo mozda bih drugacije razmisljala,ali zivim tu u BiH ,odgajana na taj nacin shvatanja:da je jedan otac i jedna majka nesto najljepse sto djete moze da ima u blizini sebe. :)

galaksija
09-28-2005, 09:51 AM
E pa ovako, stoji jedna stvar, da smo mi ovdje muslimani sa primjesama zapadnog načina zivota. Iskreno sretnija bih bila da sam rodjena u Iranu, da su me roditelji pokrili sa 12 godina. Manje bih imala konfuzija u glavi. (ovo mislim na pubertetski dio mog zivota). Kako godine idu u meni se kockice slazu. I odlicno znam sta mi je obaveza u vjeri a sta nije.

Ja ovdje postavljam pitanje, da li muz moze prekrsi svoje obecanje prema zeni a kao argumente uzme serijatske propise.

Drugo pitanje da obrazlozim jeste uravo ono sto ti kazes zenski egoizam "Dakle krivim nase majke, i majke nasih majki, kao i sve oceve, sto niko nije gojio svoje kceri u tom smejru kao normalnoj pojavi. Vec potpuno drukcije. I koliko je jednoj muslimanki sa 30-35 godina tesko da u sebi slomi nesto sto joj je usadjeno od djetinjstva. Dakle znala je za jednog babu, i taj babo je imao jednu zenu njenu majku i sl. da ne duzim. Hocu da kazem da mi tek treba da pocnemo da nasu djecu pripremamo za takvo nesto, pa kad odrestu da im to bude normalna stvar. A ne revolucionarlno donositi promjene. Jer nikad ne znate u kom smjeru ce revolucija eskalirati.

Nadam se da sam sad to pojasnila
Ne mogu da vjerujem koliko nam se razmisljanja podudaraju.Draga moja ja sam pripremala ovo gore i kad sam poslala vidjela sam ovo tvoje.Odusevljena sam.Imam istomisljenika.:)

Birdum-Bardum
09-28-2005, 09:51 AM
Meryem,
odavno ljepši odgovor nisam pročitao na ovu temu. Slažem se u potpunosti sa tobom u vezi ovog sa roditeljima i sa odgojem. Upravo to treba shvatiti. I još nešto, niko nikog neće da razumije. Sve neki ispravni i neispravni. Sve neki propali i spašeni. Dakle, dijele se u stranke zato što, kako ti reče "izvode nekakve revolucije". Prvo i prvo Revolucija se ne izvodi tako. Kako se izvodi Revolucija pokazao je Poslanik a.s., a problem je u onima koji Poslanika a.s. ne shvaćaju, a misle da ga shvaćaju.

Veoma je važno da se među nama gaji jedno zajedništvo, da smo svjesni da smo svi mi daleko zalutali, da tako kažem, da priznamo da smo svi jednaki i da svi zajedno krećemo u potragu onoga što smo izgubili. Ruku pod ruku. Uvezani. Jedan prema durgom ponizni, sa razumijevanjem, ali da smo svakog momenta svjesni puta kojim trebamo ići.
Ako neko i posustane svi trebamo stati i sačekati ga. Ako nekom ne odgovara tempo, pa je prebrzo, svi moramo tim tempom ići. Moramo brinuti i o onom najmanje kao i o onom najvišem, jer na kraju smo svi jednaki. Hvala ti Meryem.

A što se tiče ovog tvojeg pitanja, mogu ti reći svoje lično mišljenje, a to je, da se sve može, jer ako se čovjek ne boji Boga u stanju je da uradi sve, pa i to. Da sebe i svoje greške opravdava i krije iza Islama i Šerijata. To je veoma kažnjivo kod Boga i to je Njemu mrsko i za to će zaraditi kaznu i srdžbu Allahovu dž.š. Hvala.

björn
09-28-2005, 10:05 AM
Zena ne moze traziti da se muskarac odrekne nekog prava koje mu je dato voljom Allaha dz.s. To pravo stoji. Sto se tice poligamije slazem se da vecina nas nije na tom stupnju imana da bi o tome razmisljala sto opet ne znaci da ista nije ispravna i dozvoljena jer jeste.

fingersbroken
09-28-2005, 10:15 AM
Grof je lijepo rekao da sve sto je dozvoljeno nije uvijek preporuceno i ciniti. A sve dozvole imaju i svoje uvijete. Dozvoljeno dakle zakonski, ali se vazda vise od horizontalnog zakona trebamo sjetiti Boga Dz.Sh i pitati se da li ce nam on ukabuliti ono sto radimo. Jer ako znamo u sebi da nesto nam nije dobro zafajdu nam hiljade zakona koji ce nam dozvoliti da svoju losu, ili nisku, nameru (proisteklu iz strasti ili bilo kakve lose emocije) sprovedemo u delo. Pogotovu ako je stetno i ako moze lose da utice na ostale... zafajdu nam zakonske regulative, jer se zakonu moze izmaci ali Bozjoj NE!

Birdum-Bardum
09-28-2005, 10:35 AM
Što se tiče Šerijata, to je veoma široko polje. Ovdje mislim baš na zakonik, ne i ulaženje u samu suštinu.

Ako uzmemo da posmatramo insana, vidjet ćemo da je islam kod muslimana upravo taj šerijatski dio, tj. da bude u skladu sa Šerijatskim propisima. Dalje, kod insana imamo Iman. Kako se vjeruju islamske istine je jedan dio, a kako se to kod insana manifestuje je drugi dio. Oni koji su na stupnju jekina, jasnog znanja, uvjerenja, kod njih je Iman potpun. Iman se manifestuje kroz međuljudske odnose koji se odigravaju u okviru Šerijata. Upravo iman treba da je taj koji povezuje ljude i iz kojeg treba da isijava to razumijevanje međuljudsko. Tu se iman pokazuje. Ako neko samo nabraja šerijatska pravila bez d arazumije stanja ljudi i da ne prilazi ljudima kao sebi ravnima i sa nijjetom da wse međusobon potpomognu, to je znak slabog imana.
Evo primjera jednog, svi ćete primjetiti, da ovaj tekst od naše sestre Meryem, kojeg ona napisa zrači nečim lijepim. Šta je to? To je iman. to treba prepoznati. Dakle, jedno je znati decidno nabrajati definicije, a drugo je razumjeti ljudske halove (stanja). To razumijevanje međuljudsko je Iman.

Oni koji samo jednostavno deklamuju Šerijatske zakone bez da razumiju ljude i njihova stanja su ljudi bez Imana. Ovo potvrđuje i Kur'an gje se govori o Beduinima, tj. onima koji su na Beduinskoj deredži: "I ne recite mi vjerujemo, već recite mi se pokoravamo, jer prava vjera u srca vaša ušla nije". Dakle, to su ljudi koji se pokoravaju, ali još uvijek prava vjera u srca njihova ušla nije.

Oni kod kojih se "rodi" Iman, tj. kome Allah dž.š. prsa učini prostranim ima Iman. Iman je takožer Emanet kojeg treba paziti. Iman je kao jedna biljka koju treba gajiti, zaljevati, brinuti se o nojo. U početku je ona slaba i lahko je slomiti, pogotovu u današnjem vremenu smutnje. Zato u samom početku treba izbjegavati konfliktne situacije, i treba se izolovati i samo birati društvo u kojem će se Iman u čovjeku razvijati. Da bi ovo moglo onda je potrebno da se pronađe neka "imanska sredina" u kojoj će se sa izvora onih koji potpun Iman imaju napajati i zaljevati svoj Iman. A rekosmo već ko su oni koji potpun Iman imaju. Kada čovjek dođe do jekina, uvjerenja, onda već može da iziđe u ljude i da uspostavlja kontakte, jer tek tada će biti dovoljno jakog Imana i moći će da se nosi sa virusima koji napadaju Iman, a to su nesređeni međuljudski odnosi. Neimanski međuljudski odnosi.

Dakle, ko je bolji sa ljudima, naravno uz razumijevanje i istine i ljudi ujedno taj je najvećeg i najjačeg Imana.

Nerijetko se dešava da ljudi dosta znaju, ali su slabog Imana, pa onda se ne razumiju sa ljudima, tj. ne razumiju ljude same, njihova stanja. I onda ne govore sa ljudima prema stanju nijhovom, nego govore onako po formuli nekoj ili po šablonu. To je znak nedostatka imana. To bi on treba oznati i prestati to raditi dok imanski ne ojača. Hvala.

Maryam
09-28-2005, 10:40 AM
Ne znam sta bih sutra svome sinu rekla.
Rekla bih mu da moze da ozeni do 4 zene. Ali da dobro razmisli sta ta obaveza nosi .

Ima jedan lijep hadis moram ga parafrazirati jer ne znam napamet

Dosao jedan covjek kod poslanika a.s i rekao "Ja bih poslanice da se ozenim po drugi put". Na sto mu je poslanik a.s odgovorio "Ti se ne mozes ozeniti po drugi put zato jer ti nisi sposoban za to" Ovaj ga je priupitao "A zasto moj poslanice"
poslanik:"Obidji sve moje zene i upitaj ih kako im je u braku sa mnom"
tako covjek krene kod prve poslanikove zene. Pokuca na vrata kad poslanik a. s otvara "O selllam bujrum" , pokuca kod druge poslanikove zene, otvara vrata poslanik " O sellam bujrum" . Ovaj covjek ostade zbunjen. Nastavi tako kod trece poslanikove zene, kad vrata otvara opet poslanik a.s " O sellam bujrum". Covjeku je poruka bila jasna.

Dakle usmjerila bih svoga sina da zna da visezenstvo nije zadovoljavanje strasti, vec nesto mnogo vece i odgovornije. Koliko je ko u stanju biti pravedan prama svim svojim zenama da one medjusobno ne osjete koja je omiljenija a koja ne. Jer zenski um je lukav, i vrlo promucuran i prije cita izmedju redova nego ono sto je napisano (na veliku zalost). Da time ne izazove ne zadovoljstvo i bunu u svojoj porodici sto ima posljedice ne samo po muza i zene nego i po djecu. Jer opet djeca se najvise suosjecaju sa majkama.

Helem da ne duzim. Nisam protiv, ne mogu i ne smijem biti protiv visezenstva. Ali pitanje je ko to moze danas uciniti i sprovesti u djelo na pravi nacin. Ne samo sami cin zenjenja vec provesti citav zivot kao vaga, sve tacno i precizno vagati. Jer u suprotnom........

Birdum-Bardum
09-28-2005, 10:49 AM
Dobro ćeš ga podučiti. Najbolje je da čovjek sebe izgradi, da bude potpun u islamu, i da svoj iman dovede do jekina, tj. da upotpuni svoj iman, i onda će lakho svoje dijete vaspitati na isti način. Ako djetetu roditelj ulije Iman, onda će to dijete biti pravedno. Jer pravedan biti, znači imanski postupati u okviru Šerijata.

Što se mene tiče za sebe mogu reći da ja ne bih bio i nisam kadar da imam dvije žene. To nije više stvar dozvoljenosti ili nedozvoljenosti, to je pitanje imana. U tome se može Iman izgubiti, i ne samo svoj, već mogu se navesti i drugi članovi porodice na to, ako insan nije dovoljno imanski jak da se sa tim nosi. Dakle, ako akžemo da je iman pravednost, onda ćemo reći da čovjek dolazi u opasnost da ne bude pravedan, a takožer dovodi u situaciju i druge oko sebe da budu nepravedni. Veeeelika je to odgovornost. Kao i sve što je velika odgovornost u životu. Hvala.

björn
09-28-2005, 10:50 AM
Pa bilo bi lijepo ako citiras hadis da navedes ko ga prenosi i da ga navedes onako kako je zabelezen,inace dolazi u pitanje verodostojnost.Nije da ti se ne vjeruje na rjec al' hairnije je navesti izvore. Ne kontam sto fingers stalno polazi od toga da taj neko ko bi to uradio ima niske pobude.Mozda za promjenu ima dobre i ciste,sta onda?

Maryam
09-28-2005, 10:56 AM
Musliova zbirka hadisa.

Skoro je izasla knjiga, mislim prije nekih godinu dana u izdanju "El-kalem" izdavacke kuce, Sarajevo.

galaksija
09-29-2005, 08:15 AM
Iza svakog uspjesnog muskarca stoji uspjesna zena.Slab muskarac treba vise zena da bi nesto takvo postigao...zato muskarci,bujrum,samo se vi zenite sa vise zena,ako u tome vidite nesto :D

björn
09-29-2005, 18:32 PM
Mogu i ja napisati ta i ta zbirka hadisa to ne znaci nista.Navedi ko prenosi inace ne izgleda vjerodostojno.Ne poznajemo te svi na forumu dovoljno da ti vjerujemo na rijec.

Halis
09-29-2005, 18:42 PM
Zbog aktuealnosti pitanja ... i zivo me interesuje gledanje zenske strane foruma ...

ako je radi aktuelnosti kratko onda "ima se - moze se"!

Samarkand
10-07-2005, 20:59 PM
Pozdrav svima,

Od poligamije mi se dize kosa na glavi!

Zapadnjaci tj. zapadnjakinje najvise pljuju po Islamu upravo zbog toga a najvise praktikuju poligamiju samo bez ikakvih obaveza. Mogu da shvatim da je u prirodi muzjaka da oplodi vise zenki tokom svog zivota i da moze da bude pravedan prema svim zenama i jednako podeli sebe i svoju imovinu na sve njih..ali kako ce da podeli srce?

* Zamolio bih ucesnike foruma da se sustegnu od olahkog spominjanja javnih licnosti. Hvala. Modertor

ul_8mart_br?
10-07-2005, 22:59 PM
Prvo, da te pozovem da u ove mubarek dane koristis lijep govor.
Drugo, ne svodi se ovaj cin braka u Islamu na to nekako toboznje punjenje srca, cijepanje i ostalo sto prati taj primitivni folklor danasnjice. Nije to inspirisano zivotinjskim porivima kako ti rece onih na zapadu, pa onda izjednaci tu vrsu poligamije sa cestitim brakom u Islamu. To je drugacija ljubav, u iman, u vjeru, u cestitost. I da ti Allah dz.s. podari partnera kome ce srce uvijek biti ispunjeno s tobom. Insallah.

Samarkand
10-08-2005, 21:22 PM
Ubismo se od teoretisanja i patetike! Kakva to drugacija ljubav?

ul_8mart_br?
10-08-2005, 23:02 PM
"Zenu udaju cetiri stvari. njeno bogatstvo, njen status, njena ljepota i njena vjera. Odluci se za onu sa vjerom i uspjet ces." Muhammed a.s.

Ovo je za mene definicija ljubavi, a tvoja?

al_Bazari
10-10-2005, 10:01 AM
Pozdrav svima,

Od poligamije mi se dize kosa na glavi!

Zapadnjaci tj. zapadnjakinje najvise pljuju po Islamu upravo zbog toga a najvise praktikuju poligamiju samo bez ikakvih obaveza.

Samarkande, mislim da je na tvoj post vec odgovoreno prije nego si i rijec napisao.
Zasto li imam utisak da nisi ni pogledo prijasnje postove?

Mislim da je red da na forumu pogledamo i misljenja drugih a ne da izubaha upadamo u raspravu kao da smo mi sami pokrenuli temu.

ZrnO
10-17-2005, 16:42 PM
Selam....

poligamija ?!....nisam protiv a i nesmijem bit ...ali insAllah u mom vencanom ugovoru ce stajat da moj se muz nesmije vise zenit sve dok je samnom u brak :).....

nego mene interesuje sta bi sa muftijom ????...jel izjavijo on sta po tom pitanju???:) ili se zataskala frka i po pazaru?...

pozdrav

grof
10-17-2005, 21:39 PM
Samo par citata iz zadnjeg broja BH Dana iz clanka koji je napisao poznati bosnjacki intelektualac Prof. Dr. Fikret Karcic (predaje na pravnom fakultetu i FIN-u u Sarajevu)

"Kada se govori o vjersko-pravnom statusu višeženstva kod muslimana, onda treba naglasiti da je to dopušteno, a ne naređeno. To nije vjerska dogma, nije vjerska zapovijest, to je posebna ustanova za posebne situacije."

Kao sto sam naglasio u jednom od prethodnih postova, muslimani trebaju razlikovati DOPUSTENO od NAREDJENOG. Prof. Karcic nadalje razjasnjava zasto muslimani moraju biti obazrivi po pitanju poligamije i zasto u modernim-sekularnim drustvima trebaju odustati od praktikovanja poligamije:

"Pokrenuta debata otvorila je još neka pitanja koja se tiču religije i prava, odnosno vjerske zajednice i države. Prvo treba poći od načela da sve dok je poligamija zakonom zabranjena, ona se ne smije praktikovati od strane muslimana. Muslimani su, naime, dužni da se pridržavaju zakona zemlje u kojoj žive (El-muslimune ala šurutihim). Svi oni koji sklapaju takve brakove ili pred kojima se sklapaju takvi brakovi krše zakon i ne mogu se pozivati na vjeru kao razlog kršenja zakona. Oni čak krše i vlastiti vjersko-etički kodeks koji od njih traži javno, transparentno, normativno ponašanje"

Hašašin
10-18-2005, 03:34 AM
Interesantno je da u Turskoj vazi zakon, i to donet od njihove uleme, da ne mozes da ozenis drugu zenu serijatski dok to ne obavis zakonski.A posto tamo nije Serijat na snazi..Ovi sto su po Turskoj nasi to bolje znaju.

Emir
10-19-2005, 22:28 PM
nista ja tebe nisam razumeo

Hašašin
10-20-2005, 03:23 AM
Ne znam sta je nejasno?Ako ti drzava ne da da se ozenis po drugi put, kao sto je slucaj u Turskoj, onda ne mozes ni kod nijednog Hodze.Tu je njihova ulema saglasna.To je i normalno, jer sta ako covjek umre mlad a ima samo jednu zakonsku zenu?Sta ce onda bit sa drugom zenom koju nije zakonski vjencao i sa njenom djecom??Otvara to mnoga pitanja i probleme kao pitanje nasljedstva itd..

fahrudin
10-22-2005, 07:19 AM
Interesantno je da u Turskoj vazi zakon, i to donet od njihove uleme, da ne mozes da ozenis drugu zenu serijatski dok to ne obavis zakonski.A posto tamo nije Serijat na snazi..Ovi sto su po Turskoj nasi to bolje znaju.

u sekularnu zemlju tj. zakonu, vazi pravilo da vencanje mora prvo da bude obavljeno pred ovozemaljskim vlastima a tek onda u dzamiju/crkvu/sinagogu ili diskoteku... hoce oni time da naglasu da zakon drzave ide iznad zakona pojedine grupe... tj. religije pa verovatno da je i to motivacija turskog zakona....

fingersbroken
10-22-2005, 21:37 PM
To nije turski zakon ako nisi skontao, to je zakon koji je postavila turska ulema kad se radi o pitanju poligamnog braka. Jer i ta ulema, ko i narod, zna gdje zivi ne moze narod zavaravati pricama o necemu sto vazi kao moguce i dozvoljivo ali samo u drugim uslovima. Da bi se neka prava serijatska ispravno u starnost provodila potrebna je islamska drzava, a i sam si dobro skontao da je turska sekularna, te dakle nema sprovodjenja Bozjeg zakona i pravilnika po ovakvim pitanjima. Obzirom da to nije samo unutarnje pitanje pojedinca vec se tice i zajednice, oko ovog pitanja uvijek mora sa ucenjacima najrpije da se konsultuje. A ucenjaci znaju jasnije od nas sta o tome mogu da kazu. Culi smo dakle sta o tome kaze Dr. Fikret Karcic, a mi od njega za ta pitanja ucenjaka veceg nemamo. Allahimanet.

zucky_85
10-25-2007, 19:59 PM
Ah ta poligamija...sto puta smo čuli od žena odgovor "ne" i isto toliko argumenata za "da" od muškaraca.
Ako je pitanje konkretno ,da li bi ti Zucky imala nešto protiv toga da se tvoj (neki i nekad muž inshAllah) oženi po drugi put? onda bih rekla,da imam protiv toga svoje srce koje ne bi moglo podnijeti činjenicu njen muž ima još neku ženu,ali taj odgovor bi bio verovatno zanemarljiv ako bi muž odlučio da se ipak oženi.I naravno mislim da bi se za to morali ispuniti mnogi propisani uslovi za to,i mislim da ipak samo lupam sad,jer bih verovatno tad bila jako borbenije protiv poligamije,ali ipak su to Božija određenja u koja se ne bih smela mešat.
Samo bih volela da mi se to ne desi,eto iskreno.

Huzejfe
10-25-2007, 21:35 PM
Samo bih volela da mi se to ne desi,eto iskreno.

Ma nece se tebi nista desit ako Bog da vec tvom buducem muzu ako se ozeni drugi put:rolleyes:

refresh_image
10-25-2007, 22:00 PM
A otkuda ti znas da ona ne razmislja o dva muza (ili mozda vise). Uvjek si donosio prijevremene zakljucke, pa to ti je:D

Cilim
10-26-2007, 00:30 AM
Nemojte tako..Da razmislja o dva muza ne bila toliko protiv visezenstva...

zucky_85
10-26-2007, 12:53 PM
Da,eto skontao me regresh image,baš sam govorila o više muževa:)

To je ljudi iskreni odgovor svake žene,ama svake,nijednoj se ideja o tome ne dopada,ali opet se ograđujem,to je moj stav o tome kako bih se osećala a ne o tome da li mislim da li je to pravilno ili ne (jer je to već u povijesti islama odavno regulisano).

Cilim
10-26-2007, 18:59 PM
Uvijek me interesovalo koja je rijec suprotnost od "visezenstvo"?Visemustvo,ili visemuzevstvo ili...

refresh_image
10-26-2007, 19:21 PM
Visemuzevnjastvo:D

Cilim
10-26-2007, 19:27 PM
:d :d :d

refresh_image
10-26-2007, 19:31 PM
Uvijek me interesovalo koja je rijec suprotnost od "visezenstvo"?Visemustvo,ili visemuzevstvo ili...
A vise bih po ovome kako si pojasnio rekao da je "manjezenstvo"... mislim, to bi bila onako najbliza "suprotnost" od rijeci "visezenstvo":D

Cilim
10-26-2007, 19:44 PM
I jo...Kako li mi to nije palo na pamet ranije...

zucky_85
10-27-2007, 12:26 PM
E sad , ako hoćemo dibidus, "manjemuštvo" bi bila suprotna riječ "višeženstvu" :)

Cilim
10-28-2007, 02:03 AM
Bravo zucky,iako si mu rekla...Kako je inteligentna ova mala ovo je...

zucky_85
10-28-2007, 11:21 AM
QQ...pa nemo' me sad zezat ba...vidim ja,ne primate vi žensko društvo,a još o poligamiji reč,auuu ;)

Cilim
10-28-2007, 17:56 PM
Me ne zezam stvarno ti kazem.A ne znam da ovdje nekom smetas na forumu.A i kom smetas tome je bolje da se zapita sta je s njim...

Cilim
10-28-2007, 17:57 PM
Ma ne zezam stvarno ti kazem.A ne znam da ovdje nekom smetas na forumu.A i kom smetas tome je bolje da se zapita sta je s njim...

MyNameIsBond
10-28-2007, 22:35 PM
da nije manjezhenstvo??

totalna suprotnost:confused:

ul_8mart_br?
10-28-2007, 22:53 PM
Mozda "viserazvedenstvo".

refresh_image
10-29-2007, 05:33 AM
A da nije "[tu i tamo, (manje-vise)zenstvo)]? Dobro ide ovo sa ovom poligonijom, ili kako se vec zove...:D

Deddha
10-29-2007, 07:21 AM
E ja, ne vidim bolje mjesto za ovo sto cu reci... Ovako, u potforumu "kahvenisanje" postoji tema "muftijine peripetije"(ne izlazi na portal, zasto, nije mi jasno, isto kao ni pokretacu teme). E sad, tu postoji jedan komentar, na koji sam se bas "trznuo" od smijeha. To je predzadnji komentar (posto sam zadnji naravno ja napisao). Od azema. Mis'im, brateeeeeeee...:D

Cilim
10-30-2007, 00:45 AM
Auuuu tek sad vidoh Azemov komentar,i eve me jos se trzam...Nizak udarac nema sta...

Mono
02-06-2008, 02:24 AM
Britanija dopustila poligamiju muslimanskim državljanima

Utorak, 05 Februar 2008

Vlada Velike Britanije je proglasila da poligamni muslimanski brakovi mogu biti formalno priznati, iako je mnogoženstvo i dalje zakonski nedopustivo. Uvjet priznanja je da poligamni brak bude sklopljen u zemlji gdje je takvo nešto legalno. Za prvu ženu muž će dobivati 'državnu subvenciju' od 92 funte, a za svaku sljedeću tek trećinu tog iznosa, tj. 33 funte. Ako muškarac ima četiri žene, što je i najveći mogući broj koje može oženiti prema muslimanskim propisima, godišnje će utržiti 10.000 funti državnog novca. Daily Mail...

http://bhmuslimmonitor.info/ba/vijesti-iz-svijeta/britanija-dopustila-poligamiju-muslimanskim-dr-avlj-2.html

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=512043&in_page_id=1770&in_page_id=1770&ct=5&expand=true#StartComments

Haljit
02-06-2008, 11:08 AM
Britanija dopustila poligamiju muslimanskim državljanima

Vlada Velike Britanije je proglasila da poligamni muslimanski brakovi mogu biti formalno priznati, iako je mnogoženstvo i dalje zakonski nedopustivo. Uvjet priznanja je da poligamni brak bude sklopljen u zemlji gdje je takvo nešto legalno.

Eto, hvala Bogu da ima ko da mislii na naseg muAmera i njegove sexualne potrebe. Samo da bi jos da on sredi to da je poligami brak sklopljen negdje gdje je to dozvoljeno, pa da se onda moze komplet sa svim svojim zenama odseliti tamo

Deddha
02-06-2008, 19:31 PM
Jos samo da se dozvole gay odnosi, posto je ocigledno da neki poput mona, roota, ed-a i ostale ekipe imaju nekih gay afiniteta prema ovom manijaku (vjerovatno "pasivnih", obzirom na nezajazljivost ovog tiranina):rolleyes:

Haljit
02-06-2008, 19:41 PM
Jos samo da se dozvole gay odnosi, posto je ocigledno da neki poput mona, roota, ed-a i ostale ekipe imaju nekih gay afiniteta prema ovom manijaku (vjerovatno "pasivnih", obzirom na nezajazljivost ovog tiranina):rolleyes:
Zaboravio si mi ticu-jastreba, al opet nema veze, jer kako to izgleda na ovoj istoj temi tamo na OFNP njemu fali hrabrosti

misk
02-06-2008, 21:39 PM
Kada smo kod hrabrosti...koliko vas je doista ima?Da voli jednu ženu ali ono istinski,bez kalkulacija,Allaha radi?Ono 100%

Ili je to ipak previše za vas?

I umjesto da dobijete 25% emocija...zamislite,dobijete i 1oo%

ali,vama je poligamija i dijeljenje emocija i ženska ukrivljenost(to zato što je od vašeg rabra:) i muška superiornost top-tema:)

žao mi je

zbog teme

ul_8mart_br?
02-06-2008, 22:01 PM
Misk, ja sam se zbunio sa ovim procentima. Meni se cini da u tvom sistemu logike je valjda muz taj dobija 1oo% ljubavi od svake od svojih zena, koliko razumijem ti si podrazumi-o/la 4. Medjutim zena u ovoj situaciji dobija po 25% ljubavi svog muza, ili.. :cool:

Haljit
02-06-2008, 22:50 PM
...
ali,vama je poligamija i dijeljenje emocija i ženska ukrivljenost(to zato što je od vašeg rabra :) i muška superiornost top-tema:)
žao mi je
zbog teme

Shala i zezanje na tu temu su jedno, dok je stvarnost kod vecine obicnih muslimana drugo, tj vecina muslimana je zadovoljna sa samo jednom zenom.

Prva supruga ima i u sunnetu naseg poslanika (s) zaista izuzetno mjesto, jer ona (hazreti Hatidza) ne samo da mu je bila prva, vec mu je i svo vrijeme njenog zivota bila i JEDINA supruga.
Mislim da je suvisno naglasiti da je od svih onih kasnijih supruga nakon nje, poslanik (s) upravo tu prvu najvise volio, proglasavajuci je cak i jednom od cetiri najbolje zene svijeta (uz hazreti Merjemu (Isaovu majku), hazreti Asiju (Musaovu tetku) i hazreti Fatimu).
I predvodniku pravovjernih hazreti Aliji je takodje hazreti Fatima sve vrijeme njenog zivota bila JEDINA supruga. A o njihovoj izuzetno velikoj uzajamnoj ljubavi mislim da i sama znas dosta.

Prevelika sexualna strast i zaokupljenost visezenstvom je vise izrazeno i prepoznatljivo medju nepismenim beduinima kao i medju nekom nasom "bracom" koji propagiraju obrezivanje zena, sebicno zeleci na taj nacin svojim zenama umanjili njiihovo sexualno zadovoljstvo.

MyNameIsBond
02-06-2008, 23:59 PM
Kada smo kod hrabrosti...koliko vas je doista ima?Da voli jednu ženu ali ono istinski,bez kalkulacija,Allaha radi?Ono 100%

Ili je to ipak previše za vas?

I umjesto da dobijete 25% emocija...zamislite,dobijete i 1oo%

ali,vama je poligamija i dijeljenje emocija i ženska ukrivljenost(to zato što je od vašeg rabra:) i muška superiornost top-tema:)

žao mi je

zbog teme

matematika ti je loša... eto uzmi u obzir mnoge Dobre Prethodnike koji su imali više žena... niko od njih nije "dijelio" svoju ljubav, naime i u ajetu u kojem se govori o poligamiji naglašava se pravednost!

helem nejse;) neželim braniti poligamiju bezuslovno:
poligamija je dobra u onim društvima u kojima su muževi zaštitnici, u kojima su muževi oni koji brinu, u kojima izvršavaju tu "ulogu" u punom smislu...
u našem društvu gdje poligamija znači samo više "priležnica" tj društvu u kojem od pravednosti nema ni traga, poligamija svakako gubi smisao sunneta, pa makar i VEHABIJSKI časopis Saff još deset puta stavljao na naslovnici izdajnika uz natpis: "oživljavanje sunneta"!!!

samoproklamovanog najvećeg vjerskog autoriteta možete čak i vidjeti kako se za ručicu drži sa ženom :eek: u stilu najvećega *****ra!!!
-valjda je kao slinavi medresant gledao svoje bludne vršnjake pa poželio da i on tako jednog dana... inače držanje za ručicu ili bilo kakvo dodirivanje je po Šeriatu ukazivanje na "intimu", i strogo je zabranjeno u bilo kakvom javnom obliku!!!

zato nikada nećete vidjeti čestiti muslimanski bračni par da se čak i pod ruku drži!!! moj rahmetli dedo npr i bijača.. a već su babo i majka uveli običaj "podlakćivanja", (ali Elhamdulillah nisu bili pokvareni kao ovaj gad i njegova "ženska") želim ovime da ukažem na Alejhisselamove riječi riječi: "...a onda dolazi sve gora i gora generacija"

takav "oživljavatelj" sunneta koji čitavoj čaršiji kao da govori:

"evo šta ja sa njom radim kada se osamimo, sada za ručicu a kući ... pogledajte me - ja imam šta da pod sebe stavim.. vidite kako se pipkamo i držimo za ručicu.."

takav čovjek OČIGLEDNO nije pravednik i njemu je poligamija zapravo zabranjena, i njegova druga žena nije ništa drugo do bludničenje!!! ovo ne govorim iz politikanstva, inače se trudim da to neradim ovdje, pa makar podstakao Mona (vidim skinut mu je ban, pa već strpim, abanovan je zbog mržnje prema Muslimanima) ili Stanleya ili bilo koga drugog njima sličnog na raspravu!!

Dinski, Šeri'atski gledano muuuuAmer je razvratnik!!!

i nisam zaboravio temu samo da nam svima naglasim da mi ipak i o poligamiji i mnogim drugim stvarima govorimo pod uticajem razno raznih poganština koji su jednostavno realnost našeg vremena, a kada se govori o "poganštinama našeg vremena" zaista bi bio zločin a ne spomenuti ovoga razvratnika koji je eto i u ovoj temi aktuelan!!

MyNameIsBond
02-07-2008, 00:02 AM
u jednom hadisu je rečeno da se mladom bračnom paru uči dova:

da budu kao Adem i Havva, Habibullah i Hatidža, Alija i Fatima (salavatullahi ve selamuhu alejhim edžmein!!!)

interesantno je da su sva ova tri mubarek braka bila monogamna!

MyNameIsBond
02-07-2008, 00:13 AM
i da kažem još i ovo, što sam izbjegavao jer su ovdje ns forumu prije, na moj račun dolazile optužbe da sam Šija:cool:
(nisam šija, sunnit sam hanefijskog mezheba, ali te "optužbe" ne smatram uvrijedljivim, čak se i osjećam pohvaljenim!!!)
naime riječ je o poznatoj meseli o muta braku!!! to je naime bilo dozvoljeno u vrijeme Resulullaha i Hazreti Ebu Bekra, ali ga je Hazreti Omer zabranio!!!
kako je Hazreti Omer mogao zabraniti nešto što je Alejhisselam dozvoljavao??? pa jednostavno zbog toga što je on VIDIO kakve pogane generacije dolaze, koje će takvu stvar koristiti za *****luk i ništa više!! ne bih niiikako želio da pokrenem raspravu o ovoj meseli, i zamolio bih sve...

želim samo da pitam: pa nije li i poligamija nama zabranjena???

jer i u ajetu je uslovljena pravednošću, a koliko smo mi danas sposobni za pravednost??
jer i Hazreti Omer (Faruk - Pravedni) je zabranjivao neke stvari koje su Ashabima bile dozovljene (ne samo muta brak..)

da ne dužim:cool: ja mislim da je nama danas u sandžaku, bosni, kosovu poligamija zabranjena, i to ne zbog toga što je "vlast" (trenutni režim) zabranjuje, ne zbog toga što to smeta zapadnjacima i drugim vlasima, ne zbog toga što se ženskoj ljubomori to ne sviđa ... ...

Haljit
02-07-2008, 01:16 AM
Mislim da nisi u pravu u vezi zabranjivanja onog sto je od Allaha i njegovog poslanika (s) odredjeno kao dozvoljeno, ali da sad ne diskutujemo jos oko toga.

Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe.
(Kur'an 33:36)

MyNameIsBond
02-07-2008, 01:52 AM
Mislim da nisi u pravu u vezi zabranjivanja onog sto je od Allaha i njegovog poslanika (s) odredjeno kao dozvoljeno, ali da sad ne diskutujemo jos oko toga.

Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe.
(Kur'an 33:36)

e u pravu sam ipak, jer ovdje se ne radi o mijenjanju onoga što su "Allah i Poslanik odredili", naime Allah Uzvišeni kaže: AKO SE BOJITE DA ĆETE BITI NEPRAVEDNI ONDA SAMO JEDNA i po toj logici mislim da je zabranjena poligamija (mada se ovdje ne uslovljala pravednošću, već i više - samom bojaznošću, sumnjom da će se biti pravedno)

helem nejse, znam da si mislio na muta brak, ali zar se i to ne može svesti pod višeženstvo i hukume vezane za njega?!

MyNameIsBond
02-07-2008, 04:07 AM
Ja sam energicno protiv svakog vida poligamije!
Jeste da je muskarcima koji ispunjavaju brojne uslove dozvoljeno ozeniti do cetiri zene, ipak sumnjam da u drustvu u kom zivimo , ovakvo kakvo jeste, i jedan jedini covek moze biti na tom stupnju.

Hvala na paznji i dovidjena :D

A RAZVRATNOM VEHABIJI KABULIŠ ČAK I SEJA BOJA!?!?!:eek: PA NE IDE TAKO ENERGICNA VODITELJICE PROGRAMA:rolleyes: TO TI SE ZOVE: DUPLI ARSINI :p

Mono
02-07-2008, 08:27 AM
Sura 4

An-Nisa' -- Žene

Medina - 176 ajeta

3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.

4. I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte.

Sto ne bi bili priznati poligamni brakovi ako su do sad priznate vanbračne zajednice, homoseksualne zajednice i sl.

Muhamed s.a.v.s je zabranio mutaa (privremeni) "brak" u hadisu koji prenosi Alija r.a,a ne kako to sije kazu Omer.

MyNameIsBond
02-07-2008, 08:50 AM
Sto ne bi bili priznati poligamni brakovi ako su do sad priznate vanbračne zajednice, homoseksualne zajednice i sl.

de bre emire što ovo ne banuješ po kret?! pa pogledaj šta piše emire brate mili!!

a ti mono kako sebe nazivaš, haj nano nemoj više ovdje dolazit, nije ovdje mjesto za tebe zaista, eno ti burko OFNP pa tamo piši ovakve stvari, nas samo zaboli glava od ovakvih gluposti -najblaže rečeno!

haj kad te lijepo savjetujem, za tvoje dobro vjeruj mi. zaboliće Boga mi i tebe glava, nemoj mislit da moreš srat naokolo ovakve stvari a da ćemo mi samo mirisat to.. haj nano u svoje okruženje, na OFNP pa opletite i o pederima i o tome kako su bolji od četnika, i kako mi ovdje glasamo za radikale, i pravite spomenik tadiću, a pričajte kako ćemo da pravimo spomenik stefanu nemanji i šta god hoćete radite... samo nas (stvarno je više red!!!) pustite na miru, ako ima i zerra dostojanstva i ljudskosti u tebi njome te (zasad samo) molim da odeš odavde!

Haljit
02-07-2008, 09:25 AM
e u pravu sam ipak, jer ovdje se ne radi o mijenjanju onoga što su "Allah i Poslanik odredili", naime Allah Uzvišeni kaže: AKO SE BOJITE DA ĆETE BITI NEPRAVEDNI ONDA SAMO JEDNA i po toj logici mislim da je zabranjena poligamija (mada se ovdje ne uslovljala pravednošću, već i više - samom bojaznošću, sumnjom da će se biti pravedno)

helem nejse, znam da si mislio na muta brak, ali zar se i to ne može svesti pod višeženstvo i hukume vezane za njega?!

Samo zato sto znas (znas, a ne samo sumnjas) da ima onih koji ce pijani voziti kola, ti ne daje za pravo da svima ostalim zabranjujes voznju kolima, ukoliko je vec voznja kolima na tom mjestu dozvoljena.

Zloupotreba dozvoljenog braka (poligamog ili nekog drugog ;) ) od strane nekog pojedinca ili grupe, nikako nije opravdavajuci razlog kojim bi se tebi ili neko drugom dalo za pravo, pa da se zbog toga svima ostalim zabrani ono sto su Allah i njegov poslanik vec odredili dozvoljenim.

PutNick
02-07-2008, 12:09 PM

Za razliku od Bonda, ja sam ipak ovu recenicu Mono-a shvatio kao njegovo pitanje zapadnjackim sistemima vrijednosti, koji su svakakve gadosti dozvolili (doduse, brak sa zivotinjama su zabranili... zbog zastite zivotinja.), ali ipak ne dozvoljavaju brak sa vise zena, koji je Kur'anom i Sunetom dozvoljen. Iako ima onih koji to zloupotrebljavaju, zaista ima i onih koji to casno sporovode u praksi, uzimajuci za zene udovice, pa cak uzimajuci ih i sa njihovom decom, odgajajuci ih kao svoju.

A sto se tice poligamije, javlja se u dva oblika: kada jedna zena moze imati vise muzeva (poliandrija), i kada jedan covek moze imati vise zhena (poliginija).
Eto... kol'ko da razgranicimo koji deo je dozvoljen, a koji, na zalost nekih pripadnica lepseg spola, nije dozvoljen. :D

žuti_cvijet
02-07-2008, 15:51 PM

Ti Mono ako već prepisuješ od mene sa drugog foruma, onda bar prepiši i ironiju u kojoj je ova moja rečenica izrečena.

misk
02-07-2008, 17:34 PM
Shala i zezanje na tu temu su jedno, dok je stvarnost kod vecine obicnih muslimana drugo, tj vecina muslimana je zadovoljna sa samo jednom zenom.

Prva supruga ima i u sunnetu naseg poslanika (s) zaista izuzetno mjesto, jer ona (hazreti Hatidza) ne samo da mu je bila prva, vec mu je i svo vrijeme njenog zivota bila i JEDINA supruga.
Mislim da je suvisno naglasiti da je od svih onih kasnijih supruga nakon nje, poslanik (s) upravo tu prvu najvise volio, proglasavajuci je cak i jednom od cetiri najbolje zene svijeta (uz hazreti Merjemu (Isaovu majku), hazreti Asiju (Musaovu tetku) i hazreti Fatimu).
I predvodniku pravovjernih hazreti Aliji je takodje hazreti Fatima sve vrijeme njenog zivota bila JEDINA supruga. A o njihovoj izuzetno velikoj uzajamnoj ljubavi mislim da i sama znas dosta.

Prevelika sexualna strast i zaokupljenost visezenstvom je vise izrazeno i prepoznatljivo medju nepismenim beduinima kao i medju nekom nasom "bracom" koji propagiraju obrezivanje zena, sebicno zeleci na taj nacin svojim zenama umanjili njiihovo sexualno zadovoljstvo.

mislimo isto

hvala ti

a o postotcima...neću,nije ni bitno.Vidim da se nisi osvrnuo na moju logiku i postotke,hvala...

rekao si upravo ono što me je zanimalo i ono što i ja mislim

samo puno bolje

zucky_85
02-07-2008, 18:13 PM
Misk,evo ja obratih pažnju na ove tvoje rečenice i zapazih ono:"...deljenje emocija na 25 %...itd".
Vidiš,mislim da se u slučaju potrebe za poligamijom uopšte ne dešava podela emocija,jer srce niko ne moze dijelit',ne stajem ni u kom slučaju na stranu ovih što bi da se mnogoženjavaju :) , ali mislim da u takvim situacijama čovek samo dijeli svoju formalnu,odnosno vrši višestruku "ulogu",ali da srce ne može podijelit' -ono kuca jednoj...;)

misk
02-07-2008, 19:52 PM
Znam,zato sam to i napisala.Samo treba biti hrabar pa reći ženi to u lice...draga ženim te da te "zbrinem" jer ja želim sevapa a moje je srce dovoljno veliko da vas volim sve podjednako...vjeruj mi..

ps.ne čitajte bukvalno ove gore riječi - ja sam indirektan tip

na kraju,kako očekujete da ako vaše srce kuca za jednu u slučaju višeženstva srca hanuma kucaju za vas jednog u većem intenzitetu od vašeg,pa vole vas jednog obje 200%

svaka čast takvom,ja mu ne bih bila u koži od te silne ljubavi(ofo je šala)

želim reći upravo to što si ti napomenuo brate,ukoliko muškarac ne može biti prema svima podjednako pravičan..zar se takav ne bi trebao bojati da to žene neće primjetiti?

jedan je brat rekao...da žena u braku voli muža 100%(definitivno-u koliko ni njegova nije podijeljena i ukoliko je očita)

ne bih rekla... da je isti slučaj u braku sa više žena(Allah najbolje zna)jer njena ljubav je umanjena onoliko koliko je njegova ljubav podijeljena!!!(ne gajamim:o mrsko mi kucat velikim slovima:p da ne bi izgledalo kao da gajamim:o)

ova zadnja rečenica je po bosanski rečena ona matematička formulacija koju sam izrekla,a vi me napadate(šala);)

na kraju,zaista sam zadovoljna sa vašim razmišljanjem po pitanju ove teme..za pohvalu,da vas Allah nagradi

želim vam svako dobro,neka je Allahova milost na vas

misk
02-07-2008, 20:08 PM
ne brinite zbog postotaka...mi žene imamo svoju matematiku...i nekada računamo prema svojoj logici,što je priznajem za vas poteško i priznajem da smo za vas mape...nekada i vi to priznajete(rekli ste da moji postoci nisu dobro izračunati),ali ne brinite svaka mapa se da pročitati,samo treba truda i razumijevanja

toliko...odoh ja s ove teme...još ako ima matematičara...auuu

selam i svako dobro

zucky_85
02-07-2008, 22:59 PM
ps.ne čitajte bukvalno ove gore riječi - ja sam indirektan tip...

:D:D:D
@ misk p.s. ne čitaj "direktno" one riječi gore,ja sam bukvalan (ženski) tip tj. ja sam sestra ;)

Deddha
02-07-2008, 23:00 PM
Za razliku od Bonda, ja sam ipak ovu recenicu Mono-a shvatio kao njegovo pitanje zapadnjackim sistemima vrijednosti, koji su svakakve gadosti dozvolili (doduse, brak sa zivotinjama su zabranili... zbog zastite zivotinja.), ali ipak ne dozvoljavaju brak sa vise zena, koji je Kur'anom i Sunetom dozvoljen. Iako ima onih koji to zloupotrebljavaju, zaista ima i onih koji to casno sporovode u praksi, uzimajuci za zene udovice, pa cak uzimajuci ih i sa njihovom decom, odgajajuci ih kao svoju.

A sto se tice poligamije, javlja se u dva oblika: kada jedna zena moze imati vise muzeva (poliandrija), i kada jedan covek moze imati vise zhena (poliginija).
Eto... kol'ko da razgranicimo koji deo je dozvoljen, a koji, na zalost nekih pripadnica lepseg spola, nije dozvoljen. :D

Ma jok bolan, to je on objasnio ukratko kako se sa zapadom treba juriti njihovom metodom. Oni mogu da dozvoljavaju brakove homoseksualaca, e mi cemo visezenstvo, a uzgred kao "privezak" (lose zvuci ali tako mu dodje) navede i Kur'anske Ajete, na koje se u nastavku ni ne osvrnu, vec se osvrnu na neko zlo zapadno. To mu dodje "kad mogu oni biti losi, mozemo i mi", i uzgred ispisa Ajete, cime ustvari pokaza da je licemjer (jer u nastavku pokaza da ga Bog i sta je On reko ni ne zanima, vec ga zanima zapad, i jurka sa istim). To se moze shvatiti kao mrznja prema Islamu (ako ne to, onda nastavak o tome ko je sijama zabranio muta brak, cuj to, kao da su sije postojavale za vrijeme Casnog Poslanika s.a.w.s, sigurno da) zasta je on ustvari i banovan jednom sa ovog foruma, tj. "zbog mrznje prema muslimanima":eek:

Mono
02-08-2008, 03:56 AM

Zasto je poliandrija nemoguca!Evo naprimjer kad zena zatrudni kako ce da se zna ko je otac,DNK?Kosta oko 35 000 dinara za jednu osobu??!!!Sta ako svi hoce dijete u isto vrijeme ??Ako samo hoce po dvoje djece ona ce biti trudna 8 godina uzastopno,ako ih je cetvoro!!Sta ako hoce vise dijece???

Zena ima menstruaciju tada su zabranjeni polni odnosi izmedju muza i zene??Sta ce oni tada da rade?!!Tokom trudnoce mora da se pazi,ne moze stalno,...

Nakon trudnoce ne moze otprilike 40 dana,sta ce oni da rade,a znamo da muskarci obicno imaju vise strasti nego zene??!!...

Mono
02-08-2008, 04:00 AM
Ti Mono ako već prepisuješ od mene sa drugog foruma, onda bar prepiši i ironiju u kojoj je ova moja rečenica izrečena.

Slicno sam nesto rekao na jednom drugom forumu.To jesam uzeo od tebe,ali sam prihvatio kao svoje i ja ovde iznosim svoje misljenje,nisam pomenuo tebe niti sam rekao da sam uzeo od tebe.

U svakom slucaju halali!!

MyNameIsBond
02-08-2008, 04:33 AM
vala ti dedha nije trebalo ovo javljanje :p, izgleda da je baš bio odlučio da me posluša kad evo ga opet

muskarci obicno imaju vise strasti nego zene??!!...

u hadisu je pak rečeno da je nefs kod žena devet puta jači (ili je rečeno veći nisam siguran:confused:)!!

ovdje se daje opravdanje poligamije - poliginije, tako što se i čitava institucija braka svodi na upražnjavanje samo životinjskih nagona kod čovjeka!

čovjek ima i ljudske nagone! brak pa i život uopšteno nije samo popunjavanje onoga što i hajvani popunjavaju: jedu piju spavaju jašu se (drug mono je krenuo sa banalnostima)

brak ne znači naći samo sexualnog partnera, tako ni poligamija nije tu da bi se popunilo vrijeme po tom pitanju onda kada je žena onemogućena!!! pa valjda žena ima i neku drugu svrhu?!?!?!
haj ti nano na OFNP ipak!

a zašto sam i prvi puta reagovao:

zato što se poligamija opravdava "opravdanošću" homosexualizma i drugih oblika bludničenja

zatim, zato što se krive činjenice koje nikako ne želimo kriviti, tačnije izmišljati.. riječ je o hadisima! ja kao sunnit hanefijskoga mezheba, prvi puta čujem da je muta brak bio zabranjen i prije Hazreti Omera!! ali valja iskriviti istinu da bi se napravila atmosfera odgovarajuća da se kasnije može udariti po šijama, pa zatim po Imamu Homeiniju, Ahmedinedžadu ...
ko zna možda se zanegira i Imami Mehdija, ospori Hazreti Alija, optuži Hazreti Hasan za neki poganluk (HAŠA!), prokleti jezid stavi u istu ravan sa Prvakom Šehida ...
kako to dedha uostalom i reče ... ;)

svakakvih sam se gadosti naslušao od mrzitelja Muslimana, koji su počinjali govorancije "bezazleno" o muta braku npr

MyNameIsBond
02-08-2008, 04:42 AM
vidim da se započinjala opet priča o procentima :D
nije poligamija uslovljena podjednakom ljubavlju već pravednošću! već je rečeno da je Hazreti Pejgamber Hatidžu najviše volio! i sve ih je volio "nejednako" ali je bio pravedan kako samo Kruna svih svjetova može biti pravedna; potpuno pravedan i niko nikada niti će niti može biti pravedan poput njega! ali i pored toga kod nekih njegovih žena se javljala ljubomora!

:Dtako razumimo naše uvažene forumašice, koja najvjerovatnije nikada neće imato inoču, ali se pri samoj pomisli na to naježe:D i napadnu!
ženska matematika:p

ali nikako se muška matematika (po pitanju poligamije) ne smije svoditi na tretiranje supruge kao objekta za noćni život!
a nadam se da je malko jasnije i zašto sunniti ne prakticiraju muta!

MyNameIsBond
02-08-2008, 04:44 AM
toliko...odoh ja s ove teme...još ako ima matematičara...auuu
selam i svako dobro

e vala sad ti nema bježanja :p
nazad ovamo da raspravimo ovo oko korijenovanja i razlomaka ljubavi :D

"mirišljiva" :D moji u komentari išli u smjeru davanja prenosti monogamiji, i imam pravo reći čak i to da se ne radi "o mojim komentarima" jer sam spomenuo i tri najodabranija braka u povijesti (naglasivši da su bila monogamna).. znači nisam iznosio lične stavove, već se trudio da iznesem Islamski princip

e upravo zbog toga (iako meni lično ne odgovara) i o poligamiji neću govoriti kao o nekakvom zlu! nikome ne namećem, ali nešto što je radio Poslanik zasigurno ima veliku vrijenost, i nikako nemože biti bilo šta drugo osim dobro! tako je i poligamija ustvari nešto dobro! ALI U SAMO U OVOM SMISLU!

ako neko misli da je njegova strast teško zasitljiva, pa da mu trebaju tri ili četiri "objekta", ili ako neko misli da će oženivši charshy hanumen postići nekakav ugled ili možda zavist, pa to samo zato i uradi, to je već nešto drugo, to je *****luk, i nema veze sa ovom SVETOM POLIGAMIJOM tj praksom svetih i savršenih Ljudi!

u ozbiljnijoj islamskoj literaturi se mogu naići i tvrdnje da brak (monogamni) može biti haram, dakle nije ni to bezuslovno sunnet!
da se blud može činiti i u braku sa supružnikom itd taj se recimo fenomen upravo opisuje ovako kako je ovaj zalutali OFNP-aš u svojim posljednim komentarima opisao brak!

misk
02-08-2008, 07:24 AM
selam...dobro ba:o

ja i cijelo vrijeme govorim da oni muškarci koji praktikuju višeženstvo rijetko mogu odvojiti ljubav od pravednosti,shodno tome dozvoljavaju sebi luksuz da kada vole jednu više to i ne znaju sakriti a da bi brate ova druga bila ljubomorna ili je tako "doveo u red"(svojstven samo njegovoj matematici:)

ja znam da ima takvih slučajeva da se brat oženi drugom ženom a prva jadnica ništa ne zna o tome,potpuno nepripremljena...meni je žao te sestre a žao mi je i brata jer nanoseći drugome štetu on je u stvari nanosi sam sebi,iako mu to možda tako ne izgleda u početku...možda kasnije shvati,a možda mu je prosto ba svejedno...

možda...i zato zaista evo ja se slažem(u nekim proračunima) sa onim šta si naveo,mi pričamo o ekstremnim slučajevima,oboje osuđujemo ono što nije fer ili islamski,kao što vidim i ostala braća...što je za pohvalu...

samo nek se vodi računa o Allahovom djelu...posebno onom "uvijek krivom"tj.ženi

a nemoj me ,molim te,tražiti da ti objašnjavam svoje viđenje i ljubavi i braće,bojim se da je previše subjektivno,i možda bih vas uvrijedila svojim pesimističnim i skeptičnim komentarima jer vi to ne zaslužujete...

iznenadili biste se kako drugi razmišljaju...

u svakom slučaju...radi reda...ja više neću o procentima...:o

selam i svako dobro

misk
02-08-2008, 07:29 AM
:D:D:D
@ misk p.s. ne čitaj "direktno" one riječi gore,ja sam bukvalan (ženski) tip tj. ja sam sestra ;)

halali,seko ...

Deddha
02-08-2008, 09:01 AM
Zasto je poliandrija nemoguca!Evo naprimjer kad zena zatrudni kako ce da se zna ko je otac,DNK?Kosta oko 35 000 dinara za jednu osobu??!!!Sta ako svi hoce dijete u isto vrijeme ??Ako samo hoce po dvoje djece ona ce biti trudna 8 godina uzastopno,ako ih je cetvoro!!Sta ako hoce vise dijece???

Zena ima menstruaciju tada su zabranjeni polni odnosi izmedju muza i zene??Sta ce oni tada da rade?!!Tokom trudnoce mora da se pazi,ne moze stalno,...

Nakon trudnoce ne moze otprilike 40 dana,sta ce oni da rade,a znamo da muskarci obicno imaju vise strasti nego zene??!!...
Ovdje pokaza jedan nesvakidasnje uvrjedljiv stav prema zenama, i pokaza da ima ozbiljnih indicija da se doticna gospoda moze optuziti i za trgovinu zenama (dosta uvjerljivo opisa nemogucnost da se bude trudna sa cetvoricom, a i tacnu cijenu, 35000 dinara za dnk test navede, sto bi se reklo iz njegove price da je ili eksperimentisao, tj. ili su eksperimentisali tako nesto, ili se spremaju na to, obzirom da je proracunao i mogucu trudnocu i sve konsekvence ovako jednog nesvakidasnje perverznog i nasilnog seksualnog cina, tj. cinova) i seks trafiking. I veci vlasnici javnih kuca i trgovci zenama bi mu pozavidili na ovako jednom planu (ne rece koliko kosta abortiranje, a sigurno da i to ima spremljeno u buducem "cjenovniku kuce"). To sto mrzi muslimane je jedna posebna tema (ali ga sva prilika ta mrznja i njega i njegovog makroa, bludnika i ubicu i stiti od jedne opsezne istrage i provaljivanja u prostorije uzurpirane zgrade, gdje vrlo lahko moguce postoje razne sprave i za izivljavanje nad zenama, izmedju ostalih protivzakonitih i nadasve protivprirodnih stvari):eek: Jos kad se uzme u obzir da istovremeno na jednom mjestu jedan administrator rece doslovce jednoj clanici "obzirom na tvoje pisanje, izgleda da tebi ne bi bila ni tri muza dovoljna", izgleda da pomenuta bratija nakon zelje za posjedovanjem vise zena polahko prelazi na jednu drugu perverziju "posjedovanje jedne zene od istovremeno vise muskaraca", ako vec nisu poceli sa tim i takvim orgijanjem:confused:
P.S Valjda zbog slabog odaziva na ovu ponudu sa vise zena, doticnjaci planiraju da se "izredjaju" na ono malo sto ih je, zbog neka mrznje prema Islamu a i nesto malo profita, tamo otislo. Uzgred, oni koji su bili sa vise zena (cijenim da im je ********* jedini) mogu biti, za promjenu, sa jednom zenom istovremeno uz vise muskaraca. A kad se uzmu neke ozbiljne pretpostavke pasivnog homoseksualizma semira rebronje, mirsa fijuljanina, sps-ovskog direktorskog sina ertana, mitka, sina muharemceta iftardzije i povremeno nekog dijasporasa, dolazimo do jedne sodome i gomore... do ovovremene i ovoprostorne 1001 noci

MyNameIsBond
02-08-2008, 11:20 AM
halali,seko ...

ništa dedha bate, ovaj ženski dio foruma pravi neku tajnu žesku organizaciju izgleda :p
jedino da se mi udružimo pred opasnošću:D
al' slabi smo imamo u redovima nekih nedefinisanih neznaš ni jel muško il je žensko:(
jedino prvo da pročistimo redove ... :cool:

zucky_85
02-08-2008, 12:48 PM
....pa valjda žena ima i neku drugu svrhu?!?!?!

Joj yest' Bonde,ovo pitanje se nekima nije nametalo k'o moguće...:confused: stvarno, koju li fukciju žena (osim reproduktivne il' ...kako li najbanalnije da nazovem tu nekakvu njenu ulogu ) može imati?:confused::confused:

I šta li je u mozgovima ovih ljutih zagovornika poligamije sa "naših" Foruma,živi se ubiše da se ožene još koji put,pitam se da li "ta" škola usađuje svima "njima" tako te nagone koji se ne mogu smirit' konvencionalnim, moralnim, propisnim načinima pa se mora al' baš se mora izvest po još koja boleština i nemoralnost a sve po tobož okriljem verskih propisa i dozvola, jes?!

Haljit
02-08-2008, 13:09 PM
Joj yest' Bonde,ovo pitanje se nekima nije nametalo k'o moguće... :confused: stvarno, koju li fukciju žena (osim reproduktivne il' ...kako li najbanalnije da nazovem tu nekakvu njenu ulogu ) može imati? :confused::confused:

Jes, jes, nemojmo zaboraviti i ostale funkcije poput pranja, ribanja, peglanja, kupovina spremanje i serviranje hrane, prinosenja daljinskog itd

Zbog toga nasi sunnije ne prakticiraju muta ;)

zucky_85
02-08-2008, 14:13 PM
Ja prvi put čujem za to muta:o

PutNick
02-08-2008, 15:39 PM
a znamo da muskarci obicno imaju vise strasti nego zene??!!...
Ne znamo...:rolleyes:...ovako iz iskustva.
A po hadisima, ako sam ja dobro cuo, reklo bi se da su zhenama strasti devet puta jace nego muskarcima. Tako da...sedi smiri se...i jedna je mnogo:D

misk
02-08-2008, 16:53 PM
[QUOTE=Haljit;17674]Jes, jes, nemojmo zaboraviti i ostale funkcije poput pranja, ribanja, peglanja, kupovina spremanje i serviranje hrane, prinosenja daljinskog itd

Zbog toga nasi sunnije ne prakticiraju muta ;)[/QUOTE

kad malo bolje razmislim,stvarno nije vam lahko...

misk
02-08-2008, 16:55 PM
Ne znamo...:rolleyes:...ovako iz iskustva.
A po hadisima, ako sam ja dobro cuo, reklo bi se da su zhenama strasti devet puta jace nego muskarcima. Tako da...sedi smiri se...i jedna je mnogo:D

svaka čast

Mono
02-09-2008, 09:20 AM
vala ti dedha nije trebalo ovo javljanje :p, izgleda da je baš bio odlučio da me posluša kad evo ga opet

u hadisu je pak rečeno da je nefs kod žena devet puta jači (ili je rečeno veći nisam siguran:confused:)!!

ovdje se daje opravdanje poligamije - poliginije, tako što se i čitava institucija braka svodi na upražnjavanje samo životinjskih nagona kod čovjeka!

čovjek ima i ljudske nagone! brak pa i život uopšteno nije samo popunjavanje onoga što i hajvani popunjavaju: jedu piju spavaju jašu se (drug mono je krenuo sa banalnostima)

brak ne znači naći samo sexualnog partnera, tako ni poligamija nije tu da bi se popunilo vrijeme po tom pitanju onda kada je žena onemogućena!!! pa valjda žena ima i neku drugu svrhu?!?!?!
haj ti nano na OFNP ipak!

a zašto sam i prvi puta reagovao:

zato što se poligamija opravdava "opravdanošću" homosexualizma i drugih oblika bludničenja

zatim, zato što se krive činjenice koje nikako ne želimo kriviti, tačnije izmišljati.. riječ je o hadisima! ja kao sunnit hanefijskoga mezheba, prvi puta čujem da je muta brak bio zabranjen i prije Hazreti Omera!! ali valja iskriviti istinu da bi se napravila atmosfera odgovarajuća da se kasnije može udariti po šijama, pa zatim po Imamu Homeiniju, Ahmedinedžadu ...

ko zna možda se zanegira i Imami Mehdija, ospori Hazreti Alija, optuži Hazreti Hasan za neki poganluk (HAŠA!), prokleti jezid stavi u istu ravan sa Prvakom Šehida ...
kako to dedha uostalom i reče ... ;)

svakakvih sam se gadosti naslušao od mrzitelja Muslimana, koji su počinjali govorancije "bezazleno" o muta braku npr

Ko prenosi taj hadis??

Brak nije samo nagon ,ali je i nagon,ili hocemo da se pravimo monasi.Kod nekih grupacija sija je dozvoljeno da se ozeni 18 zena tefsireci ajet iz sure Nisa' 2 po dve i 3 po 3 i 4 po 4.I dozvoljavajuci mutaa' "brak".

Koliki je procenat muskaraca koji ima ljubavnice?A koliki procenat zena koje imaju ljubavnika??Koliki je posto razvoda ??

U hadisu Bozijeg poslanika se kaze "Imate sadaku u vasim strastima,(polnim odnosima) sa vasim zenama ,pa je jedan os Ashaba zapitao o Boziji poslanice zar neko od nas ima nagradu u strastima?Pa je Boziji poslanika ( Neka je na njega Boziji mir i na njegovu casnu porodicu i na nejegove sve ashabe) rekao "Zamisli da to neko ucini na haram nacin, da li bi imao kaznu za to?Pa tako im ai nagradu ako svoje strasti upraznjava na halal nacin.

Hadis se nalalzi u Muslimovoj zbirci hadisa od Ebu Zera
Hadis se prenosi u zbirci "4o hadisa od imam Nevavija"

Postoji konsenzus (idmaa') sunitskik ucenajka o zabrani mutaa' braka,znaci da su svi islamski ucenajaci sunitskog pravca slozeni u tome i da nema razilazenja,a to je bilo ne moguce samo na osnovu "Omerove zabrane".

Imam Mehdi postoji i u sunitskoj tradiciji, samo sto to nije odredjeni covjek kao kod siita koji je usao u pecinu pre 1200 godina i jos nije izasao,nego ce se roditi kasnije i njegovo ime ce biti Muahmed ibn Abdullah kao sto je bilo ime Muhameda .a.s.

Svi sunitski ucenjaci postuju Imama Alija i Hasana i kazu da je bolji od Jezida i da je Jezid bio fasik (veliki gresnik) samo ga ne proglasavaju kafirom i ne proklinju ga kao sto to rade sije,pa se to proklinjanje kasnije produzi na Ebu Bekra,Omera,Osmana,Aisu,...Najprisnije ashabe Muhameda.a.s i njegove zene..koji su nam prenjeli ovu vjeru...

O Moj Allahu uputi nas i oprosti nam!!

fingersbroken
02-09-2008, 09:54 AM
Jos kad bi ovaj 'insan' napisao ikad ista svojim rijecima onda bi ga trebalo pustit da pise. Obzirom da ne samo da kopira dnevne novine ovuda nego krade i tudje postove trebalo bi ga banovat da ne sije smutnju ovuda.

Sto se tice teme, kom se zeni nek se zeni hiljadu puta ako mu je merak. Ne znam sta druge ubedjuje u to. Jasno je da je muamer orljanski ucinio to protiv zakonito (pocev od vanbracnog pravljena dece te do sumnjivog pomirenja njegove prve zene sa tim), ali to mnogima ne smeta jer bi i oni nekako da ucine isto. Prof Karcic je lijepo napisao da to nije u skladu sa mjestom i vremenom u kojem zivimo. Prije svega zato sto zakon kojem podlezemo ne tretira jednako obje zene, tj jednu smatra nezakonitom. Kako onda biti pravedan prema obema, kad jednu zakon cak ni ne priznaje. Prica o nepostovanju zemaljskog zakona je suplja, jer svi mu se povinujemo hteli ili ne. Meni je sirk kad neko bira iz serijata samo stvari koje mu idu niz ruku, a milion drugih nit zna nit postuje, al opet uzima za pravo poput ovog sihirbaza da neciju tudju ovuda prosipa. Zeni se rodjo ako ti zena dozvoljava, zeni se i po sto puta. Ti ces bit pitan za svoje delovanje, a jok ja... Nas ostavi na miru i okani se tudjih postova. Naljet te bilo...

PutNick
02-09-2008, 13:35 PM
Poslanik ajelhiselam, Milost svim svjetovima, zenio se iz mnogo vecih ciljeva, a ne iz tih (u ovom slucaju moram reci, niskih) prohteva koje ova danasnja "ulema" preferira, i naglasava kao razlog nekakvog "ozivljavanja" sunneta.
Poslanik a.s. je u svojoj mladosti imao dvije zene samo, Hatidzu (koja je vec bila u poznim godinama) i Sevdu.
Razlozi Njegovih a.s. sklapanja brakova sa ostalim zenama su imale mnogo dublji smisao. Pored uzimanja pod svoju zastitu nekih udovica, sa nekima je sklapao brakove po naredbi Uzvisenog Allaha (naravno da je sve sto je radio samo po Allahovom odobrenju), ali za neke slucajeve postoje i Kur'anski ajeti koji govore o tome: "I posto je Zejd sa njom zivio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici vise ne bi ustrucavali vise da se zene zenama posinaka svojih, kad se oni od njih razvedu - kako Allah odredi onako treba da bude." (33:37)
Razlog ove zhenidbe je bio ponistavanje pravila o posinovljavanju.

Zatim, razlozi zhendibe su bili radi ujedinjenja arapskih plemena putem tazbinskih veza. U to vrijeme u dobre arapske obicaje spadalo je postivanje tazbinskih veza, pa je Resulullah alejhiselam da putem zenidbe potre neprijateljstva medju plemenima, radi Islama.
Zenidbom Resulullaha sa Ummu Seleme, Halid ibn Velid vise nije imao neprijateljski stav prema Poslaniku, i za veoma kratko vrijeme je primio Islam.
Takodje Ebu Sufijan, posle udaje svoje kceri za Poslanika a.s. vise nije pokretao nikakvo neprijateljstvo prema Poslanku.
Zatim, temelji islamskog drustva su izgradjivani na medjusobnom nemijesanju muskarca sa nepoznatim zenama. A pored toga bilo je toliko propisa, kako za muskarce tako i za zene, kojima su trebali biti poduceni. Stoga je Resulullah izabrao zene razlicitih sposobnosti, mogucnosti, sklonosti i njih odgajao i ucio islamskim propisima kako bi one mogle dalje prenositi znanje i odgajati ostale zene.

Eto, to su neki od razloga sklapanja brakova Resulullaha sa vise zhena. Vidi se da su ciljevi uvijek mnogo veci, od onih ciljeva koje imaju oni koji kazu za Poslanika da je bio covek kao i mi, zivio pa umro. Od onih koji zele da svoja orgijanja prikazu kao "ozivljavanje sunneta". Ne, On a.s. je Milost svim svjetovima, onaj koji i na Miradzu trazi samo milost za svoj ummet, za razliku od nas koji samo trazimo zadovoljenje za sebe.

fingersbroken
02-09-2008, 15:01 PM
Samo par citata iz zadnjeg broja BH Dana iz clanka koji je napisao poznati bosnjacki intelektualac Prof. Dr. Fikret Karcic (predaje na pravnom fakultetu i FIN-u u Sarajevu)

"Kada se govori o vjersko-pravnom statusu višeženstva kod muslimana, onda treba naglasiti da je to dopušteno, a ne naređeno. To nije vjerska dogma, nije vjerska zapovijest, to je posebna ustanova za posebne situacije."

Kao sto sam naglasio u jednom od prethodnih postova, muslimani trebaju razlikovati DOPUSTENO od NAREDJENOG. Prof. Karcic nadalje razjasnjava zasto muslimani moraju biti obazrivi po pitanju poligamije i zasto u modernim-sekularnim drustvima trebaju odustati od praktikovanja poligamije:

"Pokrenuta debata otvorila je još neka pitanja koja se tiču religije i prava, odnosno vjerske zajednice i države. Prvo treba poći od načela da sve dok je poligamija zakonom zabranjena, ona se ne smije praktikovati od strane muslimana. Muslimani su, naime, dužni da se pridržavaju zakona zemlje u kojoj žive (El-muslimune ala šurutihim). Svi oni koji sklapaju takve brakove ili pred kojima se sklapaju takvi brakovi krše zakon i ne mogu se pozivati na vjeru kao razlog kršenja zakona. Oni čak krše i vlastiti vjersko-etički kodeks koji od njih traži javno, transparentno, normativno ponašanje"

Nije zgoreg ponovit vec receno, zbog ponovne aktuelizacije teme. Naime, povodom situacije da je u Britaniji zakonom dozvoljeno visezenstvo muslimanima, ponovo su se javili likovi koji bi poput muftije da vjerom opravdaju svoje sexualne porive. Naravno ti likovi nisu u Britaniji vec u zemlji srbiji, i na sve nacine se muce da svoje porive ispune preko 'ledja' vere. Naravno, kao ni muftiju, njih ne zanima ni sta im zene misle o tome. Vjerovatno ih sprecava cinjenica da bi samim tim ostali bez prve zene, pa onda nemaju dje. Muftijina jadnica nije kazu imala dje ni da ode. Shica je na sva usta pricala kako ju je muftija vezivao i sta vec ne, ali to shicku nije sprecilo da se sa istim muftijom spandja.

Al nejse, dovoljno receno. I brat putnick je lijepo objasnio vec nesto. Ovo karcicevo je takodje sasvim dovoljno.

MyNameIsBond
02-09-2008, 17:45 PM
Ko prenosi taj hadis??
niti znam na koji hadis se odnosi pitanje, niti imam ikakvu namjeru da sa jednim vehabijom ulazim u raspravu o vjerodostojnosti nečega što sam rekao ili prenio!
ako ima neko drugi da mi postavi pitanje tipa "koji je to hadis" onda bih i pristao na razgovor

Brak nije samo nagon ,ali je i nagon,ili hocemo da se pravimo monasi.Kod nekih grupacija sija je dozvoljeno da se ozeni 18 zena tefsireci ajet iz sure Nisa' 2 po dve i 3 po 3 i 4 po 4.I dozvoljavajuci mutaa' "brak".

pa šta će onda da rade?

Hadis se nalalzi u Muslimovoj zbirci hadisa od Ebu Zera
Hadis se prenosi u zbirci "4o hadisa od imam Nevavija"
haj ti ipak na ofnp, tamo se mogu citirati hadisi i boriti se protiv Pejgambera istovremeno, ovdje te more i neko opsovat:rolleyes: za takvu gadnu kombinaciju

ai inače nikoga ovdje tvoje mišljenje ne interesuje, neznam što se trudiš?!

samo sto to nije odredjeni covjek kao kod siita koji je usao u pecinu pre 1200 godina i jos nije izasao
ova je laž i potvora je i dovoljan razlog da se banuje, uostalom u najmanju ruku treba ovo izbrisati jer nema veze sa temom -Poligamija!
pa se to proklinjanje kasnije produzi na Ebu Bekra,Omera,Osmana,Aisu,...Najprisnije ashabe Muhameda.a.s i njegove zene..koji su nam prenjeli ovu vjeru...
opet potvora i laž na šije!

i ovo, kao možda najbolji primjer:
nekih grupacija sija je dozvoljeno da se ozeni 18 zena tefsireci ajet iz sure Nisa' 2 po dve i 3 po 3 i 4 po 4.I dozvoljavajuci mutaa' "brak".

mono dokazuje da se neće nikada popraviti i da će mu mržnja prema muslimanima biti jedini cilj javljanja na ovaj forum i tako pozivam moderatore da ga trajno banuju, ostale forumaše da me podrže u tom pozivu;)

ja sam na samom početku lijepo molio mona PRVO da se sam povuče sa foruma, ali sam i saam znao da do toga neće doći, jer mržnja uopšte a posebno mržnja prema muslimania, kada se javi kod čovjeka, onda ona potpuno potopi razum, tu više nema lijepih riječi, tj on se neće nikada povući, jer nikada njegova mržnja neće osjetiti da je namirena

nikako se ovdje ne smije više dozovoliti bilo kakvo "mjerenje" ehli bejta sa umejadima, pa čak ni govor da je Husejn bolji od jezida! iz poštovanja prema one dvije nove teme o ljubavi, koje zaista blistaju na forumu!
nikakva zlonamjerna priča o imami Mehdiji, o jezidu prokletom, zlonamjerna priča o šijama ili bilo kojim drugim Muslimanima, koja se (a veze nema sa temom!!) kako sam i najavio ipak pokrenula

MyNameIsBond
02-09-2008, 17:53 PM
Jos kad bi ovaj 'insan' napisao ikad ista svojim rijecima onda bi ga trebalo pustit da pise. Obzirom da ne samo da kopira dnevne novine ovuda nego krade i tudje postove trebalo bi ga banovat da ne sije smutnju ovuda.

Sto se tice teme, kom se zeni nek se zeni hiljadu puta ako mu je merak. Ne znam sta druge ubedjuje u to. Jasno je da je muamer orljanski ucinio to protiv zakonito (pocev od vanbracnog pravljena dece te do sumnjivog pomirenja njegove prve zene sa tim), ali to mnogima ne smeta jer bi i oni nekako da ucine isto. Prof Karcic je lijepo napisao da to nije u skladu sa mjestom i vremenom u kojem zivimo. Prije svega zato sto zakon kojem podlezemo ne tretira jednako obje zene, tj jednu smatra nezakonitom. Kako onda biti pravedan prema obema, kad jednu zakon cak ni ne priznaje. Prica o nepostovanju zemaljskog zakona je suplja, jer svi mu se povinujemo hteli ili ne. Meni je sirk kad neko bira iz serijata samo stvari koje mu idu niz ruku, a milion drugih nit zna nit postuje, al opet uzima za pravo poput ovog sihirbaza da neciju tudju ovuda prosipa. Zeni se rodjo ako ti zena dozvoljava, zeni se i po sto puta. Ti ces bit pitan za svoje delovanje, a jok ja... Nas ostavi na miru i okani se tudjih postova. Naljet te bilo...

ništa nemam uostalom da dodam na ovo

Mono
02-13-2008, 03:02 AM
Ovaj hadis

u hadisu je pak rečeno da je nefs kod žena devet puta jači (ili je rečeno veći nisam siguran

Sta je onda siitsko verovanje??Ako iznosim stavove jedne grupacije muslimana,to znaci da je to mrznja,...:confused::rolleyes::eek:

AZEM
02-13-2008, 14:42 PM
Ovaj hadis
u hadisu je pak rečeno da je nefs kod žena devet puta jači (ili je rečeno veći nisam siguran
Sta je onda siitsko verovanje??

http://au.youtube.com/watch?v=echRBX_2mpI
NEKO KO SAV SVOJ "ISLAM" OSLANJA NA VODSTVO ONIH KOJI SU KUPILI DIPLOMU ZA HODŽU, I KOJI ŠIRE SEKTAŠKA UČENJA (PO POTREBI NEKADA VEHABITSKO-HARIDŽITSKA A NEKADA MUTEZILITSKA), TAJ ĆE SVAKAKO I NAVESTI DA STRAST NEŠTO DRUGO U ODNOSU NA NEFS..

TAKVIM LJUDIMA OD NJIHOVOG ISLAMA OSTANE SAMO OVAKAV CIRKUS (FETVA):
http://au.youtube.com/watch?v=WRVHlnStpA8

MONO, PRENESITE SA OVOG MJESTA NEUKOM HODŽI VAŠEM, NEZNALICI I DŽAHILU, FETVU OD MENE, DA SE NEFS SASTOJI OD TRI "KOMPOMENTE" NEFSI-ŠEHVANIJE, NEFSI-GADABIJE (I TREĆU TI NEĆU REĆI:p) RECITE DA SAM JA REKAO, MADA NEZNAM DAL' ĆE IMAT' FAJDE ALI RADITE TO RECITE DA SAM TO JA REKAO, GOVORITE NELJUDIMA (HUBELU, JASTREBU, AYRU TUTI)
:D

TO SU ONE OSNOVNE STVARI, KOJI TI OČIGLEDNO NEZNAŠ, JER SI ZAUZET FETVAMA O NARKO-DILERIMA, RIJASETOVIM SITE-OVIMA, ŠIJAMA I DR.

E, ŠTO SE TIČE ŠIJA TOPLO TI PREPORUČUJEM KNJIGU "VELIKI ŠEJTAN" OD HALJITA TULJIĆA, SINA HRVATICE, SVIDJEĆE TI SE, MOŽDA TE I PODSJETI NA 3LUKORLIJA ILI MAKAR NA NJEGOVOG ŠOFERA KOJI JE DODUŠE SIN SRPKINJE I ČETNIČKOG OFICIRA, ALI NE MARI.. TU JE TO NEĐE

E KAD PROČITAŠ TO, I KADA NAUČIŠ DA IZGOVARAŠ OVA DVA NAZIVA NEFSA, DOĐI U MEJTEP KOD MENE DA TE UVODIM POLAHKO U ISLAM...
REĆI ĆU TI I ZA TREĆI NEFS, REĆI ĆU TI I DA SE SMRT NEFSA TRI PUTA SPOMINJE U KUR'ANU (OVO PRVI PUTA ČUJEŠ NEZNALICO ANTIŠITSKA), OBJASNIĆU TI I KAKO TO "ŠITSKI KUR'AN" IMA 112 SURA I 6666 AJETA, I JOŠ PUNO TOGA ŠTO HODŽA-DŽAHIL INAČE NEZNA, ALI MORAŠ PRVO POKAZATI VOLJU DA PRIMIŠ ISLAM!

Haljit
02-13-2008, 14:55 PM
Ovaj hadis
Sta je onda siitsko verovanje??Ako iznosim stavove jedne grupacije muslimana,to znaci da je to mrznja,...:confused::rolleyes::eek:

Brate Mono mislim da nisi shvatio brata Bonda
Nije lijepo svjesno iznositi namjerno iskrivljene stavove od strane jedne grupe prema ucenju neke druge grupe, i uz to tvrditi da je to istina o toj grupi.

AZEM
02-13-2008, 14:57 PM
E, ŠTO SE TIČE ŠIJA TOPLO TI PREPORUČUJEM KNJIGU "VELIKI ŠEJTAN" OD HALJITA TULJIĆA, SINA HRVATICE,

HALJITE TEBRA, IZVINI, NISAM MISLIO NA TEBE! ALI NISAM MOG'O OVOGA JORDANSKOGA USTAŠU DA NAZOVEM IMENOM HALID, JER SE TO IME U KUR'ANU SPOMINJE VEZANO ZA DŽENNET NA VIŠE MJESTA..
MONO AKO JE IZAŠLA NAJAVLJIVANA KNJIGA "BRAT VELIKOG ŠEJTANA" (KOJU JE HALJITULIĆ HTIO POSVETITI DERVIŠHANIMA - BEKIRA SJEBEČEVCA:rolleyes:) POŠALJI MI JE NEKAKO, DA URADIM JEDAN KLIP O NJOJ I HUBELU:D DAVNO NISAM NI JEDAN URADIO A VIDIM NA YOUTUBE SVE CVJETA:D

EVO JOŠ PAR FILMOVA, OSTANITE UZ NAS I UŽIVAJTE U NAŠEMU PROGRAMU:D
http://au.youtube.com/watch?v=OgsCuyVL_4c

ILI U SVEZI SAŠ' POLIGAMIJOM:
http://au.youtube.com/watch?v=zJudRh7QoVw
ILI U ORIĐINALNOJ VERZIJI:
http://au.youtube.com/watch?v=8PWYlxQREjk

mi smo sembicilna grupa

Mono
02-13-2008, 22:37 PM
Ako sam ja pogresno preno stavove siitke ulema po tim pitanjima,neka nam kaze koja su ispravna misljenja i sta je tacno.

Tu knjigu od halida Tulica nikad nisam video niti citao.

A kazi nam Azeme ,posto vidim da imas znanja, sta si zavrsio?Koji fakultet,koju diplomu imas,...???

Imam sporiju vezu,pa te linkove sa youtube ne mogu da pogledam...

Zukorlic je covek,kao i drugi,gresi,nije melek i nisam njegov advokat.

Za tog vozaca ne znam i nikad nisam cuo.Ne znam kako se zove,pa nam mozes reci da znamo o kome se radi.

AZEM
02-13-2008, 23:02 PM
sve ću ja tebi da pojasnim, udbaščiću moj mali mada nemoj sad misliti da ću ti otkrivati lične podatke -školovanost i sl
sabur selamet
reknu ću ti:rolleyes:, možda nekada, i tebi i onima koji mi pišu da će "saznati" gdje stanujem i sl, a ja nikako da ih sretnem na ulici iako ih već dva mjeseca tražim!
sabur selamet i meni... srešćemo se jednog dana

Ako sam ja pogresno preno stavove siitke ulema po tim pitanjima,neka nam kaze koja su ispravna misljenja i sta je tacno.
ti nisi nikakve stavove PRENO, nego si samo lajao na našu braću šije, i to čak na neke koji nisu šije za tvoju informaciju, a članovi su ovoga foruma!
inače, zbog toga si i bio banovan!

Zukorlic je covek,kao i drugi,gresi,nije melek i nisam njegov advokat.
izvini greška! pomiješao sam te sa alpaćinom, on je đavolji advokat! pa šta mu onda ti dođeš đavolu? sejo boj?

Za tog vozaca ne znam i nikad nisam cuo.Ne znam kako se zove,pa nam mozes reci da znamo o kome se radi.
ma nije problem za tebe udbaščiću moj mali, vidim da hoćeš da uzmeš što više informacija o meni i od mene: riječ je o jednom od restauratora Altunalema a inače je sa jalije, o elju vidinom (a ako sam pogriješio oko njegove funkcije - vozač - dostavljač ćevapa - ili nešto treće)

nego, đe ti ode muavija bre? dva tri komentara napisasmo a on zbrisa! zovi ga bre nazad, saće krompiri vrući hladni, kako goj hoće:cool:

haj dovedi muaFiju, s njim ću da pričam, ti si još dijete jezdu

Mono
02-13-2008, 23:34 PM
Nisam trazio da nam kazes kako se zoves ,gde stanujes,broj telefona,to mi najverovatnije nece nikad u zivotu trebati....posto sam video da izdajes fetve i da govoris u ime islama onda sam trzio da nam kazes samo sta si zavrsio ili sta studiras...

Pa neka nam se jednom kaze sta je siitsko verovanje po tim pitanjima...!!!Posto sam ja LAJAO!!!:eek:

Banovan sam zato sto sam nakon ruznih reci,psovki ovih kao tvoje, postavio pitanje je to stva odgoja ..:confused

U siizmu postoji i koncept takije (prikrivanja)...tako da ne mora da znaci da je svako ko se predstavljao kao sunija, to i jeste.

Ovo je sunitski forum a nema nista ili veoma malo ima o Ashabima Bozjijeg poslanika,njegovim zenama,...

Nemoj neko da me pogresno shvati da sam protiv Imama Alija,Imam Husejna,Imama Hasana, i svih ostalih clanova casne porodice Bozijeg Poslanika.Oni su za sunije isto sto i Isa .a.s. i ako ga hriscani obozavaju i hoce da ga svojataju samo za sebe.

AZEM
02-14-2008, 00:47 AM
ooo ibnMuavija

sam video da izdajes fetve i da govoris u ime islama onda sam trzio

ma šalio sam se ja "budalo mala" :D:p za mejtep, ne držim ja mejtep nikakav, nego sam htio da se osvrnem na tvoje i voždovo neznanje po pitanju Dina Allahovog, pa sam spomenuo predškolsku ustanovu - mejtep!

sad, tjeraš me i da samoga sebe hvalim: al stvarno znam o Časnoj Vjeri pa deset puta više od vašega vožda, najmanje! a taman i da manje znam, opet nije bitno, jer ja sam Musliman pa sam tako uvijek u prednosti u odnosu na munafike!

nego jesil prenio od mene fetvu jesil' rekao da sam to ja rekao?:confused:?

Pa neka nam se jednom kaze sta je siitsko verovanje po tim pitanjima...!!!Posto sam ja LAJAO!!!

a oko kojih pitanja izvini? i nemoj lajati, ti si na liku čovjeka, ne priličiti da laješ - pričaj bre!

I ŠTO UPORNO PRIČAŠ O ŠIJAMA? OVDJE SU TE VEĆ USMJERAVALI NEKI ČLANOVI FORUMA DA POKUPIŠ SVOJE OPSESIJE ŠIJAMA U JEDAN DŽAK I SA NJIMA ODEŠ NA OFNP ĐE TI JE I MJESTO!

U siizmu postoji i koncept takije (prikrivanja)...tako da ne mora da znaci da je svako ko se predstavljao kao sunija, to i jeste.
e e to te čekam: e ja nemam tekije meni je slika Ahmedinedžada na avataru, pazi dobro: IMAMA HOMENIJA NA ZIDU! a sunnit sam... eto... sad se nadam da je tvoja opsesija zadovoljena, da više nećeš šnjuhati ovdje i "provaljivati" tekije

Ovo je sunitski forum a nema nista ili veoma malo ima o Ashabima Bozjijeg poslanika,njegovim zenama,...
ovo nije sunnitski forum, ovo je OTVORENI FORUM! prvi pravi!
a ako ti je malo one dvije teme: pa idi bre više na ofnp!!! poštedi nas sviju!!!

pokušao sam da prebrojim koliko sam ja puta spomenuo Ashabe po imenu ili uopćeno da bih te uhvatio u laži "kako se ne spominju", jer u istinu i lažeš! četiri sam spomena našao, al neradi opcija za pretraživanje...
a mislim da sam ih preko 30-40 puta spomenuo:rolleyes: neznam

Nemoj neko da me pogresno shvati da sam protiv Imama Alija,Imam Husejna,Imama Hasana, i svih ostalih clanova casne porodice Bozijeg Poslanika.Oni su za sunije isto sto i Isa .a.s. i ako ga hriscani obozavaju i hoce da ga svojataju samo za sebe.
ja tvrdo vjerujem da ti ipak imaš podosta protiv njih!
po principu: svako je mjesto Kerbela i svaki dan Ašura,
kao i svaki muuuAmer.3lukorlic je jezid itd

eto.
i ja sam odoh sa teme; tema je poligamija, a pošto se ovdje lajalo puno,
!!!Posto sam ja LAJAO!!!
da se onda osvrnem na šiijski stav, naime oni (BRAĆA NAŠA) imaju isti potpuno isti stav kao i mi!
dozvoljene su 1-4 žene! i tačka.
ima sad nekih fikhskih mimoilaženja, po pitanju npr maximalnog trajanja trudnoće i sl. uostalom u onoj istoj mjeri u kojoj je i među sunnitskim mezhebima prisutno mimoilaženje!

oko načina uspostave braka, i bračnoga ugovora u fikhu Časnoga Imama Džafera Sadika postoji i tzv muta brak, koji podrazumjeva uslovnu uspostavu toga ugovora, što je i inače u svim pravnim bračnim ugovorima prisutno! (osim pravno-katoličkim, koji ne poznaju rastavu)
ta vrsta ugovora je tu da bi se olakšalo budućim supružnicima da POD ODREĐENIM UVJETIMA lakše naprave rastavu, a stoji i činjenica da je takva vrsta ugovora ponekada i nagodna onima koji su skloni zloupotrijebi! a šta nije takvima "nagodno"?

postoji i tzv muta hadž (neka me neko ispravi, ako ovo nije samo iz šijskoga mezheba), koji se imeđu ostaloga može i temeljiti na slučaju Hazreti Husejna koji je je 8. ili 9. dana ZulHidžeta napustio Mekku i krenuo put Kufe...

ova tema je ovdje da bi se članovi foruma izjasnili o svojim nakanama u budućnosti, jer je riječ o uglavnom mlađoj i predbračnoj populaciji!
Zbog aktuealnosti pitanja ... i zivo me interesuje gledanje zenske strane foruma ..._postavljač teme

vjerski propisi su jasni, i poznati; a i nisu ovjde tema, mada su ih neki opet iznosili!
nije tema ni da neki napaljenko iz vehabijsko-mešihatovske skupine propagira višeženstvo!
nije tema ni famozni muta brak, oko kojeg je jedini problem što se ipak može lakše zloupotrijebiti nego li "klasični" ugovor

ima na ofnp-u nadam se puno tema oko šija, rijasetovih stranica i sl!

Emir
02-14-2008, 10:50 AM
Azeme, neka coveka da spava, a ti nemoj pisat velikim slovima naporno je za citanje.
I jos nesto azeme, ako nemas diplomu nemoj da pises, ko si ti da pises ako nemas diplomu islamskih nauka. Zato pare u ruke i kupi jednu :), znas dje treba da odes. Neki su i doktorirali, pa sada imaju pravo da pricaju o nekim temama.

Deddha
02-15-2008, 11:22 AM
Povratak iskonJu

Iz natalozenog sjecanja je izbijao samo mali iglicasti dim, koji se podizao visoko do nebeskih svodova. Razna navike, stecena znanja, pogledi... sve na jednom mjestu prijetili su da planu. Niko nije ni pomisljao da talog koji se gomilao toliko dugo vremena prijeti da razgori sve okolo. Niko nije ni slutio da se radja jedan novi umjetnicki pravac... ne, malo je reci umjetnicki, to je bio istovremeno i ideoloski, avangardni pravac. Plamicak koji je tinjao u poznatoj zgradi, niko ni slutio nije koliko ce razgoriti i dokle ce stici. Zamisljeno lice naseg baltazara nije odavalo utisak da ce se skoro zavrsiti opus. No, na veliko odusevljenje pomenutog samca i izumitelja, sinula je iskra. Krenuo je toliko ocekivani talas promjena na polju intelekta i ljudskog duha. Nakon dugog bdijenja na vrelu MUDrosti, nas velikan duha je konacno sklapao svoje djelo. Ovaj pravac je nazivao NAJnju primitivs. Kao nasljednik svog prijethodnika, nju primitivsa, i ovaj je svoje ukorjenjenje nasao u Sarajevu. U begovoj dzamiji, pod rukom tamosnjeg klesaca drvenih lutaka, Cerchpeta. Dogodilo se to u gradjevini koju neki zovu i dzamijom. Tu je skladan prvi izum iz ovog umjetnickog pravca. Nazivan je "bUrak, curak, ko na buvljak". Sirio se sa tog ozivljavateljskog nju primitivs, tj. Najnjuprimitivs okupljanja neki cudan miris. Miris laboratorije, striptiza izmijesanog sa tonovima suplje i okrnjene svetinje. A sve to praceno tupim udarcem drvosjeca iz sume striperove. Polako su se budili svi striperovi ljubitelji, navlacili svoje brade, i povuceni opijajucim mirisom striptiza i izvitoperene svetinje, kao u crtanom kad svi misevi krecu za zvukom frule, kretali na to okupljanje. Bilo ih je odsvuda. Sa sva dva mjesta u kojima su bile njihove jazbine. Iz iha djiha kluba i iz udruzenja zena mary m! Ljubitelji i uspostavljaci pravca "najnju primitivs" u kretanju slicnom djeci kukuruza, ambijentom prigusenog striptiz svjetla, uz muziku "sto ja volim taj sex" pracenu losim i iskrivljenim orijentalnim tonovima su se okupljali odsvuda... sa obadva mjesta. No, to je valjda bila poenta, nesto novo. Najnju primitivs se taj pravac zvao. Ta ideja, taj nacin zivljenja. A u pozadini svog tog rituala su stojali neki, koji su valjda trebali biti mudracka podrska. Pokusavali su izgovarati neke svetinje, ali je glasnoca ove zurke mokrih majica, raspustenosti izbezumljenih ritualaca, posebno zacinjenih nastupom zvezda veceri, udruzenja zena mary m, nadjacavala te glasove navodnog razuma i ideoloske uokviritelje. Sve se treslo, u svakom smislu. Zacini koje je dosipao cerchpeto su dodatno davali novi miris opijajuci, miris dalajlamske duhovnosti, izmijesane sa znojem ovih "ludih za ljubavlju" isposnika. Ostajao je taj skup, sa ozbiljnim tendencijama da se krene siriti svuda po svijetu, "najnju primitivs" sa prvom svojom zurkom nazvanom "bUrak, curak, ko na buvljak" nije ni slutio da ce se zavrsiti. Neko je sa mjesta di dzeja ove nesvakidasnje zurke pokusavao reci nesto u stilu "moramo zenske skole otvarati, zene odgajati", sto je nailazilo na urlajucu podrsku skupa. Rekosmo, posebno je centralna tacka u toj kolektivnoj ekstazi bila skupina "udruzenje zena mary m", one su nastupile uz pjesmu "zvali su je krvava meri, nikom nije dala olako, voljela je dlakave zvjeri, gonila ih strasno dan i noc...", sa povremenim upadanjem muskih glasova, jednog koji govori "tebi takvoj ni tri ne bi bila dovoljna" i drugog koji govori "bio bi joj dovoljan jedan, ali valjatan". Njihovi zanosni pokreti, izazovni osmjesi, nezajazljivost... Sve je mirisalo na "ljubav". Mnoge "ljubavne" parade su postajale ugrozene...Sa gorkim ukusima ovog novonastalog pravca (no, tako su "gorko" djelovali svi svjetski pokreti, maspok, pa i prije toga, romantizam, nadrealizam, kubizam...), ideje, sta li je vec, sa njihovog prvog izlaska u svijet pod rukom cerchpetovom, sa slabim, jedva cujnim rijecima "imate sadaku u vasim strastima...", "pa tako ima nagradu u halal upraznjavanju strasti", "40 hadisa Imam Nevevija" "idzmom sunijskih ucenjaka", "Omerovom zabranom" i "Imamu Mehdiju koji je covjek a nije u pecini", i jos nekim maksimama ovog prvog skupa avangardnih MUDraca, duhOVNOVA, medjureligijasa, medjunoznih svetaca, seraca, *****a i po dubinama ljudskog duha kopaca, a nadasve vizionara i avangardista, arapsko-berlinskagay parada novih pokretaca svijeta, odlazimo tiho, kako smo i dosli. Ave marija...

Odlomci iz knjige "muslimanka i porodica"

Jabuka Divljaka
08-29-2008, 01:52 AM
sellam aleikum we rahmetullahi we berekjatuhu

uvazhena braco, i sestre,..

Povijesno gledano, takav praktichan socijaliziran chin kulture zhivljenja, odaje snagu UMME. Manje je dushevnih bolesti,. i kaznenih djela,. prostitucije,..itd.. Medjutim. kod nas je taggutski zakon zavladao.. obzirom da smo mi izgubili vlast, u posljednjih stotinjak godina, i vishe na nekim podruchjima balkana.. normalno, da svatko namece svoje zakone..

kad gledash, jedan covjek i jedna zena, djeluje tako krschanski..

opet,,. ruku na srce.. zene su ljubomorne.. i zbog ono malo hajrata.. one misle da ce se srushiti svijet,..

zato, bracho, slijedite Zakon kojeg vam je Allah dzelle walla poklonio i naredio. i chak vam dao na raspolaganje,,. po istom Zakonu.. da promisljeno uradite.. kako ne bi bilo nereda medju zenama..

Sve trebate imati duplo, troduplo..

svaku sestru koju spasite.. vama je mjesto i njoj u dzennetu..

vazan je dogovor i ljubav.. sve ostalo je lahko..

:icon_wink:

sellam aleikum wr wb
Jabuka Divljaka

Nobady
08-29-2008, 10:12 AM
Povratak iskonJu

Iz natalozenog sjecanja je izbijao samo mali iglicasti dim, koji se podizao visoko do nebeskih svodova. Razna navike, stecena znanja, pogledi... sve na jednom mjestu prijetili su da planu. Niko nije ni pomisljao da talog koji se gomilao toliko dugo vremena prijeti da razgori sve okolo. Niko nije ni slutio da se radja jedan novi umjetnicki pravac... ne, malo je reci umjetnicki, to je bio istovremeno i ideoloski, avangardni pravac. Plamicak koji je tinjao u poznatoj zgradi, niko ni slutio nije koliko ce razgoriti i dokle ce stici. Zamisljeno lice naseg baltazara nije odavalo utisak da ce se skoro zavrsiti opus. No, na veliko odusevljenje pomenutog samca i izumitelja, sinula je iskra. Krenuo je toliko ocekivani talas promjena na polju intelekta i ljudskog duha. Nakon dugog bdijenja na vrelu MUDrosti, nas velikan duha je konacno sklapao svoje djelo. Ovaj pravac je nazivao NAJnju primitivs. Kao nasljednik svog prijethodnika, nju primitivsa, i ovaj je svoje ukorjenjenje nasao u Sarajevu. U begovoj dzamiji, pod rukom tamosnjeg klesaca drvenih lutaka, Cerchpeta. Dogodilo se to u gradjevini koju neki zovu i dzamijom. Tu je skladan prvi izum iz ovog umjetnickog pravca. Nazivan je "bUrak, curak, ko na buvljak". Sirio se sa tog ozivljavateljskog nju primitivs, tj. Najnjuprimitivs okupljanja neki cudan miris. Miris laboratorije, striptiza izmijesanog sa tonovima suplje i okrnjene svetinje. A sve to praceno tupim udarcem drvosjeca iz sume striperove. Polako su se budili svi striperovi ljubitelji, navlacili svoje brade, i povuceni opijajucim mirisom striptiza i izvitoperene svetinje, kao u crtanom kad svi misevi krecu za zvukom frule, kretali na to okupljanje. Bilo ih je odsvuda. Sa sva dva mjesta u kojima su bile njihove jazbine. Iz iha djiha kluba i iz udruzenja zena mary m! Ljubitelji i uspostavljaci pravca "najnju primitivs" u kretanju slicnom djeci kukuruza, ambijentom prigusenog striptiz svjetla, uz muziku "sto ja volim taj sex" pracenu losim i iskrivljenim orijentalnim tonovima su se okupljali odsvuda... sa obadva mjesta. No, to je valjda bila poenta, nesto novo. Najnju primitivs se taj pravac zvao. Ta ideja, taj nacin zivljenja. A u pozadini svog tog rituala su stojali neki, koji su valjda trebali biti mudracka podrska. Pokusavali su izgovarati neke svetinje, ali je glasnoca ove zurke mokrih majica, raspustenosti izbezumljenih ritualaca, posebno zacinjenih nastupom zvezda veceri, udruzenja zena mary m, nadjacavala te glasove navodnog razuma i ideoloske uokviritelje. Sve se treslo, u svakom smislu. Zacini koje je dosipao cerchpeto su dodatno davali novi miris opijajuci, miris dalajlamske duhovnosti, izmijesane sa znojem ovih "ludih za ljubavlju" isposnika. Ostajao je taj skup, sa ozbiljnim tendencijama da se krene siriti svuda po svijetu, "najnju primitivs" sa prvom svojom zurkom nazvanom "bUrak, curak, ko na buvljak" nije ni slutio da ce se zavrsiti. Neko je sa mjesta di dzeja ove nesvakidasnje zurke pokusavao reci nesto u stilu "moramo zenske skole otvarati, zene odgajati", sto je nailazilo na urlajucu podrsku skupa. Rekosmo, posebno je centralna tacka u toj kolektivnoj ekstazi bila skupina "udruzenje zena mary m", one su nastupile uz pjesmu "zvali su je krvava meri, nikom nije dala olako, voljela je dlakave zvjeri, gonila ih strasno dan i noc...", sa povremenim upadanjem muskih glasova, jednog koji govori "tebi takvoj ni tri ne bi bila dovoljna" i drugog koji govori "bio bi joj dovoljan jedan, ali valjatan". Njihovi zanosni pokreti, izazovni osmjesi, nezajazljivost... Sve je mirisalo na "ljubav". Mnoge "ljubavne" parade su postajale ugrozene...Sa gorkim ukusima ovog novonastalog pravca (no, tako su "gorko" djelovali svi svjetski pokreti, maspok, pa i prije toga, romantizam, nadrealizam, kubizam...), ideje, sta li je vec, sa njihovog prvog izlaska u svijet pod rukom cerchpetovom, sa slabim, jedva cujnim rijecima "imate sadaku u vasim strastima...", "pa tako ima nagradu u halal upraznjavanju strasti", "40 hadisa Imam Nevevija" "idzmom sunijskih ucenjaka", "Omerovom zabranom" i "Imamu Mehdiju koji je covjek a nije u pecini", i jos nekim maksimama ovog prvog skupa avangardnih MUDraca, duhOVNOVA, medjureligijasa, medjunoznih svetaca, seraca, *****a i po dubinama ljudskog duha kopaca, a nadasve vizionara i avangardista, arapsko-berlinskagay parada novih pokretaca svijeta, odlazimo tiho, kako smo i dosli. Ave marija...

Odlomci iz knjige "muslimanka i porodica"

Pročitah sad ovaj deddhin tekst i moram da uzviknem „vraćajte deddhu!“. Evo pokrećem peticiju (dako me insajder podrži) za skidanje „nepravednog i ničim izazvanog bana“ deddhi. Dobro bi bilo i da mi vratite „xx pazarće xx“ ako može.
Muzičkih želja nemam :001_cool:

Haljit
08-29-2008, 18:21 PM
Pročitah sad ovaj deddhin tekst i moram da uzviknem „vraćajte deddhu!“. Evo pokrećem peticiju (dako me insajder podrži) za skidanje „nepravednog i ničim izazvanog bana“ deddhi. Dobro bi bilo i da mi vratite „xx pazarće xx“ ako može.
Muzičkih želja nemam :001_cool:

I ja sam ZA

bosnjak
08-29-2008, 19:29 PM
I ja sam ZA

Ja sam za banovanje moderatora i vracanje narovno starih :)

inš'Allah
08-29-2008, 22:55 PM
Samo po zasluzi zimi.

Kako bude ko osvojio bodova,moze se nadat da opstane
ove sezone u Ligi(Forum) ili da Ispadne.

A sansu zasluzuju svi.Pa bit bogobojazan je VELIKA odlika Vijernika.

A i Oprastat je velika bogobojaznost.>!!!<

P.S.:A ja sam za banovanje ovih moderatora po Opstini i vracanje starih.

insajder javlja
08-30-2008, 03:09 AM
kakav bre deha
NEUZUBILLAH

a i u zatvoru je trenutno svakako, tako da se i ne bi mog'o javljat!
uhapsio ga NATO i poveo na neko ostrvo..
nije baš Gvantamo, ali tvorza je tvorza