PDA

View Full Version : Savjeti Bolesniku

ul_8mart_br?
06-15-2007, 01:00 AM
Nedavno sam čitao jedan dio iz Risale-i Nura, Bediuzzaman Said Nursija rahmetullahi alejh, koji je napisao prije posjete jednom svom bolesnom prijatelju. Još sam pod utiskom tog teksta i probaću da ga napisem ovdje na bosanskom jeziku, dio po dio, a ukupno ih je 25, ilača, kako ih je Beduizzaman Hazreti nazvao. Svako ko ima bolesnog bližnjeg svoga, neka ovaj tekst ponese kad ga posjeti, bolje ništa ne može učiniti za hastu.

Bismillahi Rahmani Rahim

One koji kad ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: Mi smo Allahovi i njemu ćemo se vratiti. 2:155

Onaj koji me hrani i poji i koji me liječi kad se razbolim. 26:79-80

Prvi Lijek
Hej bolesniče,
Ne brini, osaburi. Tvoja bolest nije nevolja, mozda je neki hair. Život je kao imovina koja se troši. Ako se ne nađe prava slast, uprazno se potroši. Pa ako je sa rahatlukom i gafljetom još brze prođe. Bolest čini život plodnim i dužim, neka plodovi ostanu ako će zivot već završiti. Da je zivot u bolesti duži, kaže i narodna izreka: U nevolji vrijeme sporo, u rahatluku brzo prođe.

Drugi Lijek
Hej nestrpljivi bolesniče,
Osaburi, šućuraj. Tvoja bolest minutu tvog života može pretvoriti u sahat ibadeta. Ibadet je jedno od dvoje; jedan je pozitivni, kao što je namaz ili nijaz a drugi je negativan, kad nevoljnik u bolesti, u nesreći, u slabosti, u bezizlaznosti moli i traži utočište kod svog Stvoritelja. To je ibadet iz srca, iz najdublje iskrenosti.
Prenosi se da je Pejgamber a.s. rekao; Kad jedan život u bolesti prođe, ako se na Allaha ne kudi svaki se trenutak u ibadet ubraja. A bolesniku koji u saburu šućura, svaki minut bolesti je kao hiljadu minuta ibadeta. Pa ako bolest jednu minutu tvog života čini kao hiljadu, ne žali se na nju, već zahvali.

...

ul_8mart_br?
06-17-2007, 00:13 AM
Treći lijek

Nestrpljivi bolesniče,
da čovjek nije došao na ovaj svijet uživati i slastima njegovima se sladiti pokazuje prolaznost svega, oni koji su došli sigurno odlaze. Šta više, insan kao najviše, najveličanstvenije, najsavršenije na zemlji živo stvorenje, zbog mogućnosti razmišljanja o prošlim ljepotama i budućim nesrećama, vodi jedan težak i život pun iskušenja. Znači, insan na ovaj svijet nije došao samo vodit jedan lagodan i lijep život. Mozda je insan sa onim što posjeduje na ovaj svijet došao zaraditi jedan vječni i ljepši zivot. Ovaj život je upravo put koji vodi tamo.
Da nema bolesti, zdravlje i rahatluk čovjeka uvede u gafljet, ucini mu ovaj dunjaluk lijepim i udalji ga od ahireta, ne da mu misliti o smrti i onom svijetu i jedan tako veliki ulog kao što je život prodje uprazno. Bolest čovjeku odjednom otvori oči. Tvom tijelu, vudzudu kaže: Nisi vječno i nisi ovdje bez cilja, tvoja je uloga odredjena, Ostavi se ponosa, sjeti se svog Stvoritelja, sjeti se da ces preseliti jednom, spremaj se prema tome.
U tom smislu, bolest je nepogrješiv podsjetitelj, najbolji muršid. Zato se na nju ne treba žaliti, mozda prije treba zahvaliti, ako to teško pada, onda u najmanju ruku osaburiti.

ul_8mart_br?
06-17-2007, 19:16 PM
Četvrti lijek

Ej neutješni bolesniče,
Tvoje pravo nije da se žališ, već sabur i šućur. Tvoje tijelo i organi nisu tvoja imovina. Nisi ti njihov tvorac niti si ih kupio, oni su nekog drugog i on radi sa njima što želi.
Jedan bogat i vrstan umjetnik, kad pravi svoje djelo unajmi siromaha da mu služi kao model, i plati ga za to. I na njemu proba odijelo koje pravi, i na njemu ga mjeri i mijenja, sječe ili produžuje sve u cilju pokazivanja svog umijeća. Da li ovaj unajmljeni model može reći umjetniku: Umaraš me i mučiš stalnim zahtjevima, i ovu lijepu košulju na meni kvariš stalno je krateći, može li reći: nemaš milosti ni sažaljenja?
Eto tako i Sani-Zuldželal koji ti je dao oči, uši, pamet,srce i ukrasio te kao dragim kamenjem sa nurskim osjećanjima, i da bi pokazao ukrase Esma-i Husna'e tebe mijenja i u razne halove uvodi. Kako si u gladovanju spoznao njegovo ime Rezzak(Onaj koji opskbljuje), tako u bolesti spoznaj njegovo ime Šafii(Onaj koji daje zdravlje). Teškoće i nesreće su tu da pokažu neke od zakona koje stoje iza njegovih svojstava, i u njima se nalazi mnogo blistavih hikmeta, sjaja rahmeta i ljepote. Ako se perda skloni, u bolesti koju mrziš i od koje se plašiš naći ćeš mnogo lijepih i vrijednih značenja.

ul_8mart_br?
06-18-2007, 23:23 PM
Peti lijek

Bolesniče zaokupljen svojom mukom,
Iz svog dosadašnjeg iskustva ti mogu reći da je bolest nekima Allahov poklon, Allahov ihsan. U ovo osam devet godina, iako sam nedostojan toga, mnogo mladih ljudi zbog bolesti dolazi i traži dovu od mene. Opazio sam da koji god bolestan mladić da je došao, za razliku od druge omladine, pocinje misliti na ahiret. Nema opijenosti mladošću i oslobodjen je nekih izazova i želja svojstvenih stanju gafljeta. Govorio bih im da je njihova bolest Allahov ihsan:
'Mladi moj brate, ja ne vidim ništa loše u ovoj tvojoj bolesti. Ne osjećam sažaljenje prema tebi da bih ti dovu činio. Budi strpljiv sve dok te bolest ne rashaviza u potpunosti, pa pošto bolest učini svoje inšallah Halik-i Rahim će ti dati zdravlje.'
Rekao bih i: 'Mnogo od tvojih vršnjaka, zbog svog zdravlja u gafljet(raspušteništvo) padne, ostavi namaz, zaboravi na Allaha i na smrt, za jedan sahat dunjaluckog prividnog zadovoljstva zaboravi na vjecni život i tako se izgubi. Ti kroz ovu bolest mnogo bolje vidiš konačni cilj tj kabr, i ono što je iza njega, te zbog toga i upravljaš sebe i svoje ponašanje. Znači da je bolest za tebe lijek, dok je zdravlje za neke druge bolest.'