PDA

View Full Version : Novi Pazar

Strane : [1] 2 3

pink
09-17-2005, 17:03 PM
Novopazarci i vi sto niste novi al' ste Pazarci kao i svi vi koji ste novi, a niste Pazarci bujrum pisite ovde o Novom Pazaru. :)

fingersbroken
09-18-2005, 04:08 AM
Kad si duze u njemu hoces da poludis.. a kad si duze van njega hoces da poludis bez njega.. ja cudnog li grada :)

Sandokan
09-18-2005, 07:16 AM
Ja bez njega zhivjeti ne mogu!!

Andol
09-18-2005, 09:24 AM
Stari grad a ljudi uvek sto bi se reklo FRESHKO (onako u zargonu). Pije se kahva, pije se caj. Merhamet se ima osim pred izbore kad pocnu raznorazne insinuacije i optuzbe. Tad svako voli da se pravi malko pametan. A povremeni nemiri to nam dolazi sa strane nije to svojstveno nama. Eto ponekad odigramo kako nas drugi naviju.

Sve u svemu grad siroke ruke i dostojanstva. Zivi bili pa to i zadrzali...

Pazare, jediniii.....

al_Bazari
09-18-2005, 10:24 AM
Grad koji sve manje liči na sebe. Nažalost!

fingersbroken
09-18-2005, 12:34 PM
Poceo da se grabi neki zapadni tok brzine zivota pa ljudi sve postaju bit manje brizni... A to sto nismo bili indiferentni prema tudjim problemima nas je bas lepota krasilo i odvajalo od drugih.. Sve se vise svako o nekakvim problemima brine.. nije to bas ono 'o svom halu'.. vise je to: svako gleda svoj dzep sad i za kruhom trci i zaboravlja i ko je i sta je i ko mu je ko..

Andol
09-19-2005, 00:57 AM
Dok sam bio mali gledali smo kako cemo se najlepse igrat i igrale se razne igre. Ova danasnja deca ko i da ne rastu. Prva rijec koju nauce to je sony play station i DVD player, eventualno dzojstik. Glavna preokupacija koce veci rekord da postavi ili ko ce vise da potvrdi sebe na svim mogucim poljima.

Devojke isto pamtim ko normalnije. Ove danasnje samo lete ulicom sa ponekim filmskim pogledom, hodom i stasom i osim glasom. A odakle li samo vade ove frizure to mi nije jasno. Sve sami mixovi i furke. Isto ko da zivimo nekakve paralelne svetove. Ne znas odakle pocinje realno a gde se zavrsava film.

A daleko su Istanbul i Bec. :)

l_sT
09-19-2005, 11:20 AM
Ja bez njega zhivjeti ne mogu!!

Ja chu biti sjed, ja chu biti star, al' voljechu i tad, moj PAZAR :)

Deddha
09-19-2005, 11:23 AM
Kad pogledam sa bedema, vidim Novi Pazar grad, najljepshi je najmiliji je u mom srcu uvek drag... :o

Doa
09-19-2005, 23:18 PM
Novi Pazar je moj grad i nikad necu da ga napustim, mozda na kratko :)

Birdum-Bardum
09-20-2005, 12:43 PM
Novi Pazar? Hmmm.... Jedan od glavnih bosnjackih gradova, mozda glavniji i od Sarajeva. :D

Luna
09-21-2005, 00:33 AM
Jedino sto mi sad pozitivno u vezi Pazara pada naum su;

mantije - sarajevski burekv - frizeri (ali su barem naj bolji) :D

Inace kad pomislim na Pazar, onda pomislim na prljavstinu sirom grada (pogotovo na kible za smece, ako ih u opste ima, koje se jednom u dva mjeseca prazne)

Reef
09-21-2005, 00:36 AM
da ti ne mircas mozda sa onim @opovima sa sandzaka i sl. :D

Deddha
09-21-2005, 02:38 AM
Nije, ona se to samo tako shisha :D

Luna
09-21-2005, 12:36 PM
Sta se bunite... zar to nisam u pravu?!????

Pazar je jedna jedina velika rupa, a to bez izlaza...

Emir
09-21-2005, 12:52 PM
Kad upadnes u nju nema ti izlaska....
Koliko vidim ti si jednom bila u njoj, GOTOVA SI

Luna
09-21-2005, 12:56 PM
Kad upadnes u nju nema ti izlaska....
Koliko vidim ti si jednom bila u njoj, GOTOVA SI

... hahahahaha... a ja bi rekla da je bas o_b_r_n_u_t_o - strumpfi, ko se to nalazi u Pazaru a ko ne?!? :eek: :D :D

NEPOKOLEBLJIVI
09-21-2005, 12:59 PM
Sta se bunite... zar to nisam u pravu?!????

Pazar je jedna jedina velika rupa, a to bez izlaza...

Mislim da moderatori treba da zastite i nas a i nas grad od uvreda bilo koje vrste.

Luna
09-21-2005, 13:22 PM
Ne razumjem u cemu je frka bolan?!

Gdje sam ja ovdje ikoga uvredila? Ovo je jedan forum, ovo je mjesto na kojem ljudi imaju priliku javno svoja misljenja da izmjene... Naravno da nemozemo mi svi imati ista misljenja... Slazem se da se na opasne uvrede mora odma reagovati, sa strane administracije!

Nadam se da ce se administracija fer pokazati...; hmm... nije valjda da Veliki Strumpf ima namjeru ovdje da sudi pod diktatorskim sistemu?! By the way; na koga vas Strumpf podsjeca??? :D

--- >

fingersbroken
09-21-2005, 14:50 PM
Ma neka je.. ima pravo da misli sto god hoce.. nema potrebe za reagovanjima. Nego, nije mi jasno sto prica sa Pazarcima i Sandzaklijama uopste...

Luna
09-21-2005, 15:01 PM
Ma neka je.. ima pravo da misli sto god hoce.. nema potrebe za reagovanjima. Nego, nije mi jasno sto prica sa Pazarcima i Sandzaklijama uopste...

cudno pitanje!!! :rolleyes:

koju vezu ima moja antisimpatija o gradu Pazar sa mojim misljenju o Pazarcima, Tutincima, Pestercima itd... generlano receno Sandzaklijama...??? ali ako te zanima, otvori temu... :D

And_U_Price
09-21-2005, 18:32 PM
Ipak cemo samo o Pazaru. Grad koji najvise volim i za kojim mi uvijek zaigra nesto u stomaku kad ga na TV pomenu ili u novinama procitam ime Novi Pazar. Iskreno, mnogo volim svoj grad i sve ono sto u njemu postoji, ali poslednjih godina grad gubi svoj duh i svoj pecat po kojem je bio prepoznatljiv. Na zalost tako je i najvise me boli sto nemam dovoljno moci da to promijenim.

Moram da naglasim da ni za sta na svijetu ne bih mijnjao Ramazan ili Bajram u Pazaru. Jednom mi se desilo da zbog obaveza Bajram provedem u Beogradu i rekao sam NIKAD VISE , pa makar me sa faksa izbacili :)

Sta mozemo uciniti za nas grad? Pitam ja vas...

Luna
09-21-2005, 18:55 PM
... da vas upitam:

ko ima mogucnost da nesto promijeni? taj koji je na vlast

ko je na vlast???

trebaju bolji zakoni
treba bolja okupacija
treba vise posla -> vise zaposlenih -> vise para koje se investiraju u ekonmiji -> veca traznja -> veca ponuda -> vise posla -> vise zaposlenih -> vise para koje se investrijau u ekonomiji -> potreba ljudi raste -> vise posla -> vise zaposlenih...

mali primer od mene...
sellam

Emir
09-21-2005, 19:28 PM
Luna za predsjednika ili niko drugi
Ona je prva kojoj je ovo sve palo na pamet. Ja mislim da su serije koje gleda ponedeljkom uticale na napredak njenog razmisljanja. Tri put ura za Lunu....

fahrudin
09-21-2005, 19:36 PM
mene novi pazar interesuje iz nekoliko razloga, evo pozitivnih: prvo to je glavni grad sandzaka, jedan od rijetkih dje jos mozemo da kazemo da se dise sandzacki, nacionalna a u zadnje vrijeme i verska svijest je na visokom nivou i za to im skidam kapu. grad sa dovoljno intelektualnih, moralnih i infrastrukturnim uslovima da bude glavni cinilac sandzackog (bosnjackog) jedinstva i cuvanju autohtonosti bosnjaka u sandzaku.

negativne stvari: poznata pazarska "tafra" koja ponekad umije tako da se nametne tako da sam jednom u nekom mlecnom restoranu coveka video da vadi dosta debeli slog para, da bi platio racun koji je iznosio nekoliko dinara/eura ili momak koji svojim drugovima prica kako mu je ta i ta djevojka, a druge dvije ljubavnice pri tome koristeci se vizuelnim sredstvima pokazivanja moci, podizanja glave u nebo, sirenje nogu pri hodu (od cega moze da se dobiju deformacije kicme itd), da nenabrajam puno, ovog ima dosta puno bar sto se tice ulice, u malo prisnijim krugovima se ovo manje primecuje.

a sto se tice nekih privatnih razloga, nemam losih iskustava i uglavnom se dobro razumijem sa pazarskim narodom, posebno sa pazarkama :D

p.s. a sto vas luna toliko kudi verovatno da je nju neki pazarac izigro ili ostavio zednu u sred pustinje pa tako prica :D

Luna
09-21-2005, 19:52 PM
Luna za predsjednika ili niko drugi
Ona je prva kojoj je ovo sve palo na pamet. Ja mislim da su serije koje gleda ponedeljkom uticale na napredak njenog razmisljanja. Tri put ura za Lunu....

... he strumpf, koga si ti ovdje naso zezat? ... bas sve stvari sto sam gore navela, falu u Pazaru, Sandzaku, SRbiji...; a o ne dovoljnim radnom moralu ljudi da ne pricamo!!! vece lencuge nego Sandzaklije nema...

... hocemol fino da diskutiramo ili ne?! znas da mogu ja i drugacije, ali onda pazi da ti ne skinem te crvene strample... :mad:

Luna
09-21-2005, 20:01 PM
p.s. a sto vas luna toliko kudi verovatno da je nju neki pazarac izigro ili ostavio zednu u sred pustinje pa tako prica :D

... ne, tog slucaja, hvala Bogu, nije bilo. nego sam imala priliku da se nagledam nekih stvari od nasih Sandzaklija ovdje u Becu (poslovno i privatno)... - tako da sam se zaklela da naseg nikada uzet necu! Toliko u vezi Sandzaklija, a pogotovo Pazarcima; to su ljudi koji nemaju samo jedno, dva lica... nego jedno milion!!!

... sto se Pazara tice, slazem se sa tobom (u vezi nacionalosti, bosnjanstvo, vjera etc) --> nego samo da nesto upitam: "sta him drugo ostaje nego konzervativni put (vracanje u jako strogi pobozni stil zivenja... - i tako je sve bedo - sta covjeku onda ostaje???)

Andol
09-21-2005, 23:01 PM
... ne, tog slucaja, hvala Bogu, nije bilo. nego sam imala priliku da se nagledam nekih stvari od nasih Sandzaklija ovdje u Becu (poslovno i privatno)... - tako da sam se zaklela da naseg nikada uzet necu!

Ne treba generalizovat. Zamisli udas se bas za pazarca :p Kako ces posle izac pred ljude ili na forum posle svega ovoga sto napisa :D

al_Bazari
09-22-2005, 09:04 AM
Ma kladim se da je vec nasla nekog ko je mnogo sekira, ali sta ces... ni sa njim ni bez njega.

fingersbroken
09-22-2005, 09:26 AM
Luna udaj se za mene (pazarca) :D

elem, prije toga (bez obzira na odgovor) potrudi se da ne odgovaras bas svakom ponaosob. Iznesi stav i stoj iza njega... ta normalno je da se neko nece slagat.. da imas stav ti je dozvoljeno, dozovljeno je i da ga branis al nemoras bas toliko nije istizah... samo opusteno,

P.S. Posto vec vidim da ces mi odgovorit evo sam da ti reknem da odmah znas da nista lose nisam mislio... samo jedna primetacije glede chata ili spama na forumu, ili glede tvoje muke da se objasnis sa svima. Samo ti ostaj zdravo i hodaj pravo a drugo cemo sve lako ;)

Shunjalice
09-22-2005, 12:47 PM
Luno, posto si pocela da pricas bosanski, nije "uvredila" nego "uvrjedila" i nije "uvrede" nego "uvrjede" i zaboravljas da koristis BA, BOLAN, BONA, i rijeci sa J i B :D : po tome su bas poznati

I nemoj da pricas tako o Pazaru i Pazarcima bas ces negde zalijepit za nekog Pazarca :D :D To je moj ZAVICAJ, nemoj tako prijateljice, kao da je po Becu bolje, pogledaj oko sebe BONA :p

Emir
09-22-2005, 12:54 PM
Hahaha Bona Luna ce da se udJa za PazarJca iz Sandzaka. Ima da ti najdemo nekog sto ima jedno lice i 2 kuce jednu za vas jednu za roditelje mu :D

orange
09-22-2005, 13:15 PM
Luno, posto si pocela da pricas bosanski, nije "uvredila" nego "uvrjedila" i nije "uvrede" nego "uvrjede" i zaboravljas da koristis BA, BOLAN, BONA, i rijeci sa J i B :D : po tome su bas poznati

kad vec spominjemo to umetanje J i gdje treba i gdje ne treba, moram te ispraviti:

nije uvrJedila nego uvrIJedila i nisu uvrJede nego uvrede. Znas ono pravilo: kad je u ekavici dugo "e"- u ijekavici je "ije", kad je u ekavici kratko "e"- u ijekavici je "je" (uvreda je izuzetak ovog pravila). Simple :)

Shunjalice
09-22-2005, 14:29 PM
Eto hvala bogu sto si nam ti tu da nas ispravis i popravis :D :D Blago se nama

orange
09-22-2005, 14:42 PM
Hej pa nema potrebe da se ljutis, ako vec spominjemo jezik i gramatiku, onda hajmo pricati o ispravnim stvarima i to argumentovati, a ne onako, u prazno, ko tetke na posijelu...

Fakat nisam mislila nista lose i ne kontam cemu takav ton... haj nejse... :(

Shunjalice
09-22-2005, 14:47 PM
De bona, pa nisam ni ja fakat nista lose mislila :D Opusteno

orange
09-22-2005, 14:50 PM
De bona, pa nisam ni ja fakat nista lose mislila :D Opusteno

Ma sta znam reko da nisi zahaturila, dok se ustelimo malo :D

Sve ok ;)

Deddha
09-22-2005, 14:58 PM
Para radi dje burgija neche :D :p

Luna
09-22-2005, 16:49 PM
@ Andol:
Ja pametnog jos videla ni srela nisam! A to sto pisem, iza toga stojim! Zivim za sebe a ne za druge! Ako nekome smetam, nek me zaobidje... - Nema frke!

@ Shunjalice:
eheeeeeeeeee - uffffff.... - a blago se nama sto si ti sad ovdje!!!

ne valja biti u svakoj torbi kolac - pogotovo kad nemas pojma o cemu pricas!!!

pink
09-22-2005, 16:56 PM
ne valja biti u svakoj torbi kolac - pogotovo kad nemas pojma o cemu pricas!!!

Samo se pitam sta onda traze tvoji ovakvi kolaci (postovi) u torbi koja se zove "Novi Pazar" ????

A i vi ostali bisercici, hajde malo o Novom Pzaru da pricamo, nekate se udaje i slicnog. Za to otvorite drugu temu, na odgovarajucem mestu.

Luna
09-22-2005, 17:04 PM
Samo se pitam sta onda traze tvoji ovakvi kolaci (postovi) u torbi koja se zove "Novi Pazar" ????

A i vi ostali bisercici, hajde malo o Novom Pzaru da pricamo, nekate se udaje i slicnog. Za to otvorite drugu temu, na odgovarajucem mestu.

Draga Pink,

evo obecavam da cu pokusat ne skrecati sa teme - oprostite!

(Ali sta cu, kad me ljudi vucu za jezik?! Ocigledno se mnogima moj stav o Pazaru nije svideo, pa tako dodje do ovog malog exkursa o udaji i ostalom...)

Peace!

Shunjalice
09-22-2005, 17:05 PM
Kakvi su to komentari Luno ohohohoo :D

pink
09-22-2005, 17:12 PM
Dakle Novi Pazar, grad koji je u poslednjih 5 godina doziveo vratolimni preokret! Odjednom svega u njemu ima. Susrele se dve ekstremnosti. Kao dan i noc. S jedne strane se jedni okrenuli pravom putu, dok na drugoj strani drugi trce stranputicom. Ima svega. I kriminala i droge i bluda.
Meni nekako nedostaje ona toplina i osecaj spokojnosti, punih pluca kad udjem u taj grad. Puno toga se promenilo. Cak i sam izgled grada. Ovde su visespratnice i privatni hoteli, onamo su privatne fabrike, tu su Raska i Josanica, plave da plavlje biti ne mogu, a tek smeca na sve strane...

Shnuhalice i za tebe jedna usmena opomenica :).
Bujrum pricaj o Novom Pazaru do mile volje.

P.S. Luna, fakat je da su te ljudi provocirali , ali je velicina u tome da odolis takvim iskusenjima. Rekal si fino svoje misljenje i to je ok.Kome se ono svidja dobro jes, kome se ne svidja moze fino da navede protivargumente a nikako da se lati tvoje licnosti i ispredanja praznih prici.

Andol
09-22-2005, 17:28 PM

Samo da udamo lunu, pa cemo posle lako. Ona ce do tad naravnit hiljadu i kusur postova, ali na kraju ce priznat sta joj je u dusi. Ada no sta.. :D

Becki kodeks je kratkog vijeka. Drzi, drzi, pa prodje. Ko grip. :D

Reef
09-22-2005, 18:37 PM
Novi Pazar je trenutno u prilicno teskoj situaciji. Meni licno smeta par velikih stvari, koje se nazalost, manifestuju na one koji tek treba da osete lepotu i strahote vetrova i sunca koji ce doci ... Smeta mi to , sto je u Pazaru totalno poremecen nacin za odabir necega , sto moze biti vodic u zivotu ... Deci u osnovnim skolama, idoli i uzori nisu oni koji bi na bilo koji nacin mogli da ih vode na neki dobar put, vec oni koji rade "mutne poslove" i u svakom slucaju se predstavljaju kao najveci prijatelji ove nase carsije ... Nadam se da ce sto pre , stvari ipak krenuti na bolje, malo po malo, jer ne zaboravimo da je nas grad , grad sa najvise registrovanih narkomana, da je jedan od centara u jugoistocnoj Europi , koji vazi za kriticno podrucje gde je moguce raditi "poslove" , i jos mnogo stvari koje nisu bas za pohvalit ...
Sa druge strane, da ne bude sve crno, u nasem gradu zivi jedan evropski sampion u atletici,( Azra Eminovic), tu je vicesampion u bodi-bildingu,veliki kosarkaski superstar Mirsad Turkcan je iz ove carsije, brdo vec proslavljenih fudbalera,odbojkasa,pevaca,postenih biznismena ... Ma ima svega ...

Prilicno cudna carsija ... ni da kudis, ni da hvalis ....al opet bolje da hvalis jer i da neces - hoces , jer je opet TVOJA, jer si rastao u njoj ...

Volim ja Pazar ! Dok sam imao ideju da sa jednim kolegom sa fakulteta napravim turisticku mapu grada, mislio sam da mi taj posao zapocinje frazom " PAZAR, spoj ISTOCNOG I ZAPADNOG DUHA ! "

galaksija
09-22-2005, 21:35 PM
Novi Pazar? Hmmm.... Jedan od glavnih bosnjackih gradova, mozda glavniji i od Sarajeva. :D
Prijatelju,postujem tvoj grad,ali kako to da je Novi Pazar bosnjacki grad?Mnogo mi je drago da imam brace Muslimana u susjednoj drzavi,ali mi nije jasno kako to da se nazivate bosnjacima?
Maksuz selam ;)

fahrudin
09-22-2005, 22:35 PM
veceras gleda malo na satelit crna gora, reklamiraju nekog kurpejovica i jos jednog, zagovornici ideje "" muslimani" kao nacija, crnogorski kao jezik" pa imali neko vise podataka o ovim proleterima? :mad:

Sandokan
09-22-2005, 22:48 PM
Novi Pazar je trenutno u prilicno teskoj situaciji.
Volim ja Pazar ! Dok sam imao ideju da sa jednim kolegom sa fakulteta napravim turisticku mapu grada, mislio sam da mi taj posao zapocinje frazom " PAZAR, spoj ISTOCNOG I ZAPADNOG DUHA ! "
Lijepo to sve,nego nije SPOJ
nego SUDAR!!

Deddha
09-23-2005, 03:08 AM
Prijatelju,postujem tvoj grad,ali kako to da je Novi Pazar bosnjacki grad?Mnogo mi je drago da imam brace Muslimana u susjednoj drzavi,ali mi nije jasno kako to da se nazivate bosnjacima?
Maksuz selam ;)
Au care, da tebi nije ramiz crnishanin u nekom rodu :rolleyes:

Birdum-Bardum
09-23-2005, 08:01 AM
Maksuz selam ;)

Interesantno ti je ovo pitanje, postovani galaksija. Hajde mi ti reci kakav bi ti odgovor volio cuti? Sta da ti odgovorim i ja cu ti to odgovoriti? Nije problem.

Usvakom slucaju cu ti odgovoriti sta god ti volio da cujes iliti procitas, a ja cu vazda biti Bosnjak, moj jezik ce vazda biti bosanski i ja cu vazda biti musliman, insallah.

Dakle...

galaksija
09-23-2005, 18:28 PM
Interesantno ti je ovo pitanje, postovani galaksija. Hajde mi ti reci kakav bi ti odgovor volio cuti? Sta da ti odgovorim i ja cu ti to odgovoriti? Nije problem.

Usvakom slucaju cu ti odgovoriti sta god ti volio da cujes iliti procitas, a ja cu vazda biti Bosnjak, moj jezik ce vazda biti bosanski i ja cu vazda biti musliman, insallah.

Dakle...
Ma ja tebe postujem prijatelju,ali sam trazila odgovor koji nisam dobila.Zamisli da se jedan Arap (kao primjer) naziva Bosnjakom?Nemoj se naci uvrijedjenj,mislim meni mnogo imponuje kad neko zeli da bude dio mog naroda,ali me zaista zanima na koji nacin se smatrate Bosnjacima kad ne zivite ovdje i kad niste nasi drzavljani.Zaista bih voljela da mi kazes,jer sam zbunjena,priznajem.
Dobro dosao u moju mahalu i prihvaticu te kao brata ,ako vec tako silno zelis,ali mi samo pojasni kako to da se nazivas Bosnjakom.
Ja sam Bosnjakinja,priznajem Bosnu i Hercegovinu,ali ne mogu da priznam Republiku srpsku jer nikad nije ni postojala.Taj naziv mi je ogavan i mnogo mi smeta,jer je nametnut,a sve sto je nametnuto ja ne volim.Volim da sam to sto jesam i time se ponosim.
Maksuz selam iz Gradacca :)

fingersbroken
09-24-2005, 09:00 AM
Galaksija, zipa vamo: bosanci nismo bosnjaci jesmo... jel sad jasnije? Nije valjda da ovo treba produbljivat??? Kuzis valjda razliku izmedju ova dva termina? Sva tvoja prica se odnosi na Bosance a ne Bosnjake, i da smo kojim slucajem rekli da smo Bosanci imala bi pravo sa njom.. ovako ne.
E sad jedino ti ostaje prvo da nam kazes sto tebi smeta da smo Bosnjaci tj kakve to veze ima sa tobom uopce, pa cemo ti onda mozda odgovorit.
Za tebe sto si u Bosni mogu sigurno reci da si Bosanka (ako imas pasos bosanski) ali da si Bosnjakinja to ne znam.. to pitaj samu sebe. (jel ti jasnije sad?)

galaksija
09-24-2005, 12:49 PM
Galaksija, zipa vamo: bosanci nismo bosnjaci jesmo... jel sad jasnije? Nije valjda da ovo treba produbljivat??? Kuzis valjda razliku izmedju ova dva termina? Sva tvoja prica se odnosi na Bosance a ne Bosnjake, i da smo kojim slucajem rekli da smo Bosanci imala bi pravo sa njom.. ovako ne.
E sad jedino ti ostaje prvo da nam kazes sto tebi smeta da smo Bosnjaci tj kakve to veze ima sa tobom uopce, pa cemo ti onda mozda odgovorit.
Za tebe sto si u Bosni mogu sigurno reci da si Bosanka (ako imas pasos bosanski) ali da si Bosnjakinja to ne znam.. to pitaj samu sebe. (jel ti jasnije sad?)
Prijatelju,rekla sam da sam Bosnjakinja,uz to i Bosanka,islamske vjeroispvjesti.Nisam djete nikakvih komunjara i zamolila bih fahrudina da mi ne vrijedja roditelje kojih vise nemam :( a nisam ni djete!Imala sam samo jedno prijateljsko pitanje,a odmah su me pojedinci napali da sam u "kolu srpskih sestara" i sl.Zasto jedno obicno pitanje,koje sam postavila kao prijatelj shvatate kao atak?
Hvala ti fingersbroken na pojasnjenju,ali oe druge ne mogu da razumijem.
Pozdrav.

Abfangjäger
09-24-2005, 13:02 PM
Ja bih samo da apostofiram LUG kako najlepsi i najveci deo Novo Pazar. Bez nas NP bi upola vredeo i ko znam dali bi imao takvu tezinu koju dobija sa nama.
U lugu su, odrasli, dosta poznatih i uspesnih sportista. Trebali da nabrajam ?

fahrudin
09-24-2005, 18:08 PM
ti galaksijo si jos prije nego si i postavila pitanje znala kakav ces odgovor da dobijes i prema tome neznam u cemu je tvoja poenta da sad glumis zrtvu?

galaksija
09-24-2005, 19:38 PM
ti galaksijo si jos prije nego si i postavila pitanje znala kakav ces odgovor da dobijes i prema tome neznam u cemu je tvoja poenta da sad glumis zrtvu?

Fahrudine,ja jesam iznadprosjecno inteligentna,ali nisam znala kakav cu dobiti odgovor.Taj tvoj odgovor mi se ne svidja i nemam vise komenatara za njega.Mislim da je bolje da cutim.
Uz put...ne glumim zrtvu,samo sam zamolila fino da mi ne pominjes moje roditelje na onakav nacin.Cija sam da sam dobro sam odgojena i vaspitana,taman toliko da tebi na onakve rijeci ne uzvratim ruznim.
Pozdrav.

fahrudin
09-24-2005, 23:04 PM
e vidis koliko je vazno da se pazi sta se prica/pita :)

galaksija
09-24-2005, 23:25 PM
e vidis koliko je vazno da se pazi sta se prica/pita :)
To govoris za sebe? :)

Birdum-Bardum
09-25-2005, 00:41 AM
Hmmm, nespotrebno se je podigla velika pompa oko ovog pitanja, ali se nadam da ce nas galaksija razumjeti. U danasnjem vremenu kada se svasta desava i kada se borimo maximalno za svoj identitet, jezik i teritorij treba biti oprezan sa ovim i ovakvim pitanjima, zar ne galaksija?

Moram priznati da imam isti osjecaj kao i ostali da si ti TACNO znala sta pitas i kako pitas, a i sama konstrukcija tvojeg sljedeceg posta, poslije onog mojeg, ona paralela sa Arapima i tvoje pozivanje u tvoju mahalu je jos jedna potvrda za tvoje "zadnje misli". Posto se nikad sa sigurnoscu ne moze o "zadnjim mislima" govoriti onda to naravno ostavlja prostora i za kasniju ulogu zrtve. To se zove provokacija, cini mi se?

U svakom slucaju, prije berlinskog kongresa i odluka na tom kongresu Sandzak je bio dio Bosne. Na berlinskom kongresu je Turska prodala Bosnu Austrougarima a Sandzak je ostao pod Turskom, otad Sandzak vise nije u sastavu BiH. Na berlinskom kongresu nas Bosnjake niko nista tada pitao nije.
Druga stvar, Sarajevo, Novi Pazar i Skoplje je osnovao isti covjek, Bosnjak, tako da je i Skoplje bosnjacki grad, ali se je tamo struktura stanovnistva odavno drasticno promijenila.

Ne bih sada da ovdje pisem pretjerano dug post, najolje je da malo uzmes historijskih knjiga i da citas pa ce ti se samo kasti. Bujrum i ti u nasu carsiju sestro draga.

Meni samo ovdje nije jasno u kojem kontekstu i sa cime povezujes ti republiku srpsku? Mislim, zasto je spominjes?

PutNick
09-25-2005, 00:48 AM
Pazar je i ona bijela traka sa nacionalnog grba Sandzaka koja spaja "ljiljane Bosne" i "polumjesece Turske" (bar meni pada na pamet ta asocijacija, a mozda sam je i chuo... ali nije ni vazno)! A za vas gasterbajtere .... "Svi putevi vode u PAZAR" ;)

galaksija
09-25-2005, 00:52 AM
Ok.Hvala na pojasnjenju.Ja sam i trazila odgovor,nisam nikoga napala.Ok?U par recenica sve se moze fino objasniti i reci.Zar ne?
Hvala na pozivu u vasu mahalu.Doci cu rado :) :)

And_U_Price
09-26-2005, 22:11 PM
Da malo smirimo strasti. Cega se secate iz detinjstva a vezano je za Novi Pazar? Koji su vam momenti najdrazi? Koji dijelovi grada? Volio bih cuti nesto o tome.

Evo krenucu ja. Mene za Novi Pazar i detinjstvo u njemu vezu derbiji izmedju Stare i Nove lucne zgrade koji su igrani na prostou iza Doma JNA u centru (taj prostor je sad iskopan). Iz tih ekipa ponikli su i neki danasnji prvotimci Novog Pazara (Cakovic, Besirevic...). Dalje, secam se "kradje" dzanraika, krusaka i jabuka iza moje zgrade, tuca sa Potocarima i Jalijasima :), kosa zakacenog za banderu koja je ubrzo zauvijek prestala da radi, nadobudnih cuvara nekadasnje Investbanke koji nam nisu dozvoljavali da igramu fudbal u sestougaoniku (onaj kameni prostor ispod baste kafane "Fontana"... ako se jos neceg setim pisacu.

Da cujem vas?

ul_8mart_br?
09-26-2005, 23:40 PM
Evo juce se registrirah, citam forum par puta i sve nalijecem na ovu galaksiju. Prvo mi je ostala u sjecanju na jednom mjestu dje je Poslanika a.s. prestavila kao dostavljaca objave, tako reci postara; onda ide njen post dje kune Bosnu zbog svoje sudbine i evo je sad ovdje kako definira bosnjacku naciju, odnosno psuje po ostatku foruma. Isto rece da trenutno bez honorara pise u 10 foruma i da je iznadprosjecno inteligentna :D . Pa i pored svih ovih "supernova" nesto ne mogu da te uhvatim svojim teleskopom.

pink
09-26-2005, 23:58 PM
Pricajte o NP i prodjite se galaksije. Jesi draga postavila pitanje na neki vrlo provokativan, a naizgled naivan nacin. Nebitno, o tome malo pricaste, ali sad da se fino vratite samoj temi, OK?

fahrudin
09-27-2005, 01:15 AM
evo ja cu da vas vratim na temu :D

imam jedan ozbiljan predlog za stanovnike novog pazara, ali bez zezanja, ona zgrada u centru, opstinska da je podhitno prefarbate u neke lepse boje, ono narandzasto me previse podseca na pristinu, ne da imam sta protiv pristine al nekako vrlo neodgovarajuce boje za toplo podneblje.

moj predlog je da prvo ofarbate opstinsku zgradu u bijelo a onda mozete dodavat nijanse koje vam se svidjaju a posle toga, sve javne stambene objekte prefarbat u odgovarajuce boje za to...

rezultat: isto ko sto auto nakon farbanja izgleda ko novo, tako i zgrade a i grad ;)

pink
09-27-2005, 01:28 AM
Dzaba ti farbat auto ispolja ako je unutra otpad.
Treba sve redom popravit, renovirat, izgratit da bude kako treba i da sluzi svrsi, a ne samo da ima lijepu fasadu...

And_U_Price
09-27-2005, 11:26 AM
Ne rekoste nista o detinjstvu u NP, a ja se bas raspisah :)

Reef
09-27-2005, 11:30 AM
Pa neces valjda da ti pred svima kazem da sam krao dok sam bio klinac, da sam lomio one znakove od mercedesa ... da sam par puta hteo da izvrsim zamoubistvo, vesajuci se za dunju ili skakanjem u nesto mnogo duboko ... :D:D Imalo je malo ovoga ... !
Meni je posebno zanimljivo kad sam uapo u krechanu ! :D:D to je prica za sebe ! al nema tema " ja u krechani " !

Birdum-Bardum
09-27-2005, 11:34 AM
Ahaaaa, sad je meni jasno zašto si ti takav. To znači vučeš još iz djetinjastva! :D

A jeste li skidali sa kola one oznake: Ford, Astra, itd., i one mačije oči, pa onda kapice sa ventila bicikala i automobila? Ha? Ha? :)

Reef
09-27-2005, 11:39 AM
Auta su bila jedno od polja delovanja, trebo si me pitat za kasetofone i ostale vredne stvari u kasetama :) ali eto nismo stigli da se specijalizujemo ! Al' dobro , i to sad ima svog smisla :) zivela meni akademija moja :D

And_U_Price
09-27-2005, 11:55 AM
E BB sad si me podsetio. Mi smo skidali kapice sa ventila bicikala i automobila. Secam se ispred Investbanke je postojalo ono postolje za bicikla i motore a mi smo tu pored igrali 12-ica (to je ona igra kada jedan golman primi 12 golova okrece lice ka zidu a zadnjicu ka nama i mi ga napucavamo loptom sto jace to bolje :) ) i vrebali smo te bicikle.

I jos se secam da smo ulazili u dvoriste nekadasnje Beogradske robne kuce, danas Sammald i krali one velike tube od tepiha i neonske sijalice. Neonske sijalice smo bacali sa visine da eksplodiraju jer su proizvodile mnogo dobar zvuk a tube smo palili i nosili ko baklje kad smo isli u vec pomenute pohode prema Potoku i Jaliji :)

Reef
09-27-2005, 12:01 PM
ada koje pohode vi prema otoku, pa milicija nije smela da dolazi vi ste nesto pokusavali... mislim mojne sad da te trpam nekim neslavnim podacima po vas ! dje i i tuca sa jalijashima :) mali ste vi bili umro mi ljep !
Mogli ste vi to da nosite, nego ne znam sta se desilo sa njima ...Bate Potok je bio chudo, sad vishe nije:) povukli se mi ! :D E da, sta je sa onim gumama za golove iza "sikine" strafike u dom jna sto su bile , da ih popalimo sad za Ramazan na sanac !
:) eto , palili smo gume na sanac za bajrame ! I nemoj sad da me pitate sto sam indijanac !

Birdum-Bardum
09-27-2005, 12:08 PM
I jos se secam da smo ulazili u dvoriste nekadasnje Beogradske robne kuce, danas Sammald i krali one velike tube od tepiha i neonske sijalice. Neonske sijalice smo bacali sa visine da eksplodiraju jer su proizvodile mnogo dobar zvuk a tube smo palili i nosili ko baklje kad smo isli u vec pomenute pohode prema Potoku i Jaliji :)

Ih, đe promijeniše naziv, a baš je bio divan naziv onaj prije, Beogradska robna kuća, zar ne? :D

And_U_Price
09-27-2005, 12:14 PM
@reef: mozda sam se ja ispalio bice prije da smo se makljali sa Svojborcima :) a onih guma u domu JNA vise nema posto nema nazalost ni terena na kom su se igrali pomenuti derbiji izmedju Stare i Nove lucne :(

@BB: Nije to sustina posta, tako se ta robna kuca zvala ranije ja ne mogu sad da joj izmisljam ime. Uglavnom neonke smo krali :)

Maryam
09-29-2005, 11:59 AM
Kad si duze u njemu hoces da poludis.. a kad si duze van njega hoces da poludis bez njega.. ja cudnog li grada :)

Blizi nam se mjesec Ramazana, a ja ne bih mogla a da ne dodjem barem na heftu. Nigdje nisu pitice kao dolje. Nigdje ramazan ne mirise kao dolje. Da odem na teraviju u svoju dzamiju.

A tek Bajram. Ka se sjetim ja i majka rano ustanemo, da muske spremimo za bajram namaz. Njih ispratimo, a nas dvije na miru kahvu popijemo, i uz pricu vec polako pocinju pripreme za bajrmski rucak. I polako pocinju da naviru bajramski musafiti. Toliko musafira bude da ni dvije tepsije baklava i dvije torte ne mogu da zaklope 3 dana bajrama. Ja i mati spadnemo sa nogu, docekujuci i ispracajuci. Ali takav umor je najljepsi umor. A mi sve sretnije i sretnije kako vidimo da kolaci brzo nestaju. To ipak nesto znaci, to znaci da nas je cijela rodbina, prijatelji, komsiluk obisli.
A sad u Sarajevu, sjedim jedino ja u kuci i cekam musafire koji dodju navece na sjelo sa zenama. I to par njih i to je to.

A moj suprug ovdje u Sarajevu kad hoce da obilazi od bajrama, mora prvo nazvati da se najavi. Ovdje je Bajram zbilja izgubio svoj smisao. Previse su bosnjaci kopirali druge narode i njihove nacine proslave vjerskih praznika.

Jedva cekam u Pazar za Ramazan.

P.S Nemoj te me citirati i reci da sam promasila temu jer nisam. Kao i ostali pisem o onome sto me najvise veze za Pazar, i sto mi najvise nedostaje iz mog Pazara.

Sellam

al_Bazari
09-29-2005, 12:07 PM
Ovo je bilo lijepo. Možda ga uzmem na Religiju, za temu o Ramazanu.

And_U_Price
09-29-2005, 12:07 PM
@Maryam: Naravno da nisi promasila temu. Sve je to vezano za Pazar.Kao i ti i ja sam ranije pomenuo da citiracu sebe "ne bih mijenjao Ramaza ni Bajram u Pazaru ni za sta na svijetu". Zaista je Ramazan u Pazaru nesto posebno, a tek Bajram. Miris ramazanki, ezani za aksam, pa ti iftari, pa teravije, ma cijela hava. Razumijem te u potpunosti. I ja sam odovojen od Pazara doduse ne mnogo daleko ali opet u proteklih 5 godina nikada nisam bio cijeli Ramazan u NP-u ali uvijek bar po nedelju dana.

al_Bazari
09-29-2005, 12:09 PM
Ja ovaj, ako Bog da, cijeli Ramazan doma. A i vrijeme je.

orange
09-29-2005, 12:47 PM
Maryam, divan ti je post, bas mi zamirisa baklava :D

Nego, izvinjavam se sto cu skrenuti s teme, samo da dodam nesto, vezano za ovo:

A moj suprug ovdje u Sarajevu kad hoce da obilazi od bajrama, mora prvo nazvati da se najavi. Ovdje je Bajram zbilja izgubio svoj smisao. Previse su bosnjaci kopirali druge narode i njihove nacine proslave vjerskih praznika.

Ja licno se najavim uvijek, bilo da je Bajram ili nije, iz prostog razloga da ne poljubim vrata kad nekome dodjem ili pak da ne dodjem u "nevakat". Zivot je takav, uvijek se moze negdje izletiti, izaci na pola sata-sat...mozda je bas moj domacin nekome drugom otisao na Bajram, nikad se ne zna. Cak mislim da je i po Islamu poreporuceno da se prvo najavis kad ides nekome u posjetu, jer ti ne znas u kakvoj je on situaciji trenutno i moze li te tako iznenada primiti.
Mislim da to najavljivanje i nema velike veze s tim da li smo i koliko kopirali nacine proslave praznika drugih naroda... mada ima i toga, priznajem.

al_Bazari
09-29-2005, 12:52 PM
Ja licno se najavim uvijek, bilo da je Bajram ili nije, iz prostog razloga da ne poljubim vrata kad nekome dodjem ili pak da ne dodjem u "nevakat". Zivot je takav, uvijek se moze negdje izletiti, izaci na pola sata-sat...mozda je bas moj domacin nekome drugom otisao na Bajram, nikad se ne zna. Cak mislim da je i po Islamu poreporuceno da se prvo najavis kad ides nekome u posjetu, jer ti ne znas u kakvoj je on situaciji trenutno i moze li te tako iznenada primiti.
Mislim da to najavljivanje i nema velike veze s tim da li smo i koliko kopirali nacine proslave praznika drugih naroda... mada ima i toga, priznajem.

Jes sve to tako, ali bajram je bajram... zna se red.

... a opet Sarajevo je mnogo veće... ipak tu treba ostaviti prostora i faktoru iznenađenja, tj. šansi da se i vrata poljube.

Pametna je ova pomorandža! Može pričat ko šta hoće. ;)

And_U_Price
09-29-2005, 13:26 PM
Da, ali ako je domacin otisao nekom od Bajrama, tu je valjda doimacica da doceka goste. Bar je ovde takav slucaj. Za najvaljivanje je Ok mimo Bajrama, ali kad je Bajrama ne mozes nikog iznenaditi jer svi ocekuju goste :)

orange
09-29-2005, 14:00 PM
A domacica nema pravo da ode nigdje nego cijeli Bajram da sjedi u kuci i docekuje goste? :)

Ne znam, u mojoj kuci to ne ide tako, kad se ide nekome, ide se dzematile. Kad se docekuju gosti, docekuju se dzematile. Uostalom, ako cemo opet po Islamu, zar je fino da je zena sama u kuci i da doceka nekoga u goste ko je dosao na Bajram, ako taj neko njoj nije mahrem? Zar ne bi trebao i muz da bude tu? :)

fingersbroken
09-29-2005, 14:05 PM
Glje ovo narandzasto... nek otvori vrata i nema problema.. kod nas ionako za bajram niko ne kuca :)

SPAWN
09-29-2005, 14:12 PM
A domacica nema pravo da ode nigdje nego cijeli Bajram da sjedi u kuci i docekuje goste? :)

Ne znam, u mojoj kuci to ne ide tako, kad se ide nekome, ide se dzematile. Kad se docekuju gosti, docekuju se dzematile. Uostalom, ako cemo opet po Islamu, zar je fino da je zena sama u kuci i da doceka nekoga u goste ko je dosao na Bajram, ako taj neko njoj nije mahrem? Zar ne bi trebao i muz da bude tu? :)

Pa kako ce muz da ide od Bajrama i da docekuje musafire :p ?
A ne more dva dana pred Bajram da okaci na vrata : "MUSAFIRE PRIMAMO U"
tom i tom terminu
Neko mora da sedi kuci,a i mi malo u mahalu da idemo ;) !
Pa prema tome...

Maryam
09-29-2005, 14:37 PM
HEHEHE, e stvarno ste smijesni, ali u pozitivnom smislu. finger me pravo nasmija, ovo je bila replika na pazarski nacin.

Eh , to si u pravu moja pomorandzo, no ko sto mnogo sta nije po serijatu, tako i je i to. No na ovim podnebljima ne razlikujemo se samo po religiji, vec i po obicajima naroda.

Na primjer, u pazaru nema tih nekih bajramski rucak kod tetke, kod svekrve pa citav dan nikoga kuci nema.

Adet je da kuca nikako i niposto ne ostaje prazna. Da je uvijek spremna da doceka musafire.

To moze znati samo onaj koji je sa tim odrastao.

Sellam

björn
09-29-2005, 17:44 PM
Pa jes,u pravu je pomorandza.A taj koji ne kuca kad ulazi pa bio bajram il ne,toga treba nauciti redu

Halis
09-29-2005, 18:34 PM
Novi Pazar blizu pa ko Teheran :)

E grad je utemeljio Gazi Isa-beg Ishakovic, Rahmetullahi alejhi, (takodje i Zvornik i onda Sarajevo)
(zato svi iz Pazara navijaju za Sarajevo)

Sarajevooo Sarajevooooooo, neka nasha pjesma cjelu obidje planetu Sarajevooo Sarajevooooooo!

:):):)

Phikret
09-29-2005, 21:40 PM
Zaboravi Skoplje?

Halis
09-29-2005, 23:22 PM
Zaboravi Skoplje?

Nisam zaboravio, otac Isa-bega Ishakovica je utemeljivac Skoplja.

Hašašin
09-30-2005, 03:12 AM
Ovo prvi sad je novo za oca al' hajde neka bude.Inace jos jedan grad al' u Srbiji je Isa-beg napravio e hajde da vidim znate li koji?

And_U_Price
09-30-2005, 10:47 AM
Novi Pazar, Skoplje, Sarajevo - ja znam da je osnivac ova tri grada. Ne znam muftija za taj novi o kome ti pricas :)

fingersbroken
09-30-2005, 11:54 AM
Pa jes,u pravu je pomorandza.A taj koji ne kuca kad ulazi pa bio bajram il ne,toga treba nauciti redu

Kod mene su vrata za bajram otvorena i ne mora niko da kuca... pa bajram je majka mu stara.. i vazda je puna kuca :)

ZrnO
09-30-2005, 12:02 PM
selam

pa fingeru ima pravo björn,iako je bajram ljudi ostaju ljudi i zive normalnim zivotom valjda :)

fingersbroken
09-30-2005, 12:10 PM
Pricamol o Pazaru? Obzirom da je tema Novi Pazar pricamo. I ja ne znam, al kod mene kuci nisu isti adeti za bajram i van bajrama. Kuca je puna gostiju, atmosfera je drugacija... I kao sto rekoh: vrata stoje otvorena.. A gosti obicno ni ne cekaju da im neko u susret izidje vec slobodno ulaze.. I nikom to ne smeta. Bajram je majka mu stara, i kako primjeti Maryam ima to veze sa obicajima naseg naroda. Nisu oni utemeljeni na nekim propisima, a hvala Allahu nisu ni protiv istih. Ono cemu se najvise radujem sto su utemeljeni na puno ljubavi i na prisnosti koja bi trebala da nam UVEK bude NORMALA i da nam to bude deo zivljenja u normali, a ne da nam i bajram postane 'normala' po kojoj inace zivimo. Nije pazar svedska :).

Birdum-Bardum
09-30-2005, 12:11 PM

Nekako iz tvojih postova mi djeluješ dosta oštro. Kako misliš "naučiti redu". to mi nekako grubo djeluje, nekako sa visine, zar tebi ne djeluje? Halali.

Maryam
09-30-2005, 12:33 PM
Zaboravih jednu stvar u Pazaru bajram traje duze nego inace. Kazu bajram je josh heftu poslije. To je taj period kad se zene medjusobno obilaze.

Sellam,

PutNick
09-30-2005, 14:46 PM
Ada ona se samo tafroshe ... naopako rodjena ... nema joj lijeka! A voli ona Pazar, samo se sali, mada joj je ipak u srcu prva Sjenica i peshterska visoravan. :D Zar ne, Luno!?
A ja sam nekada (u mladjim danima) volio da odem na obliznje brdo i onda posmatram Pazar kao na dlanu. Pogotovu je lep prizor kada se posmatra uvece, osvetljen, bez one galame i (nazalost) haosa koji vlada u njemu. Ali, opet moras voljeti svoju carsiju...

KamikazA
10-02-2005, 02:17 AM
Kazu da su slike mnogo vece od rijeci.

http://hometown.aol.com/torcidasandzak89/images/tattoo2.jpg

Eto toliko ga volim. :)

l_sT
10-02-2005, 02:21 AM
A desno rame!!? :) DAJ DA VIDIMO! :p

KamikazA
10-02-2005, 02:24 AM
A desno rame!!? :) DAJ DA VIDIMO! :p

Haj kad si navalio... :p

http://hometown.aol.com/torcidasandzak89/images/tattoo1.jpg

l_sT
10-02-2005, 02:27 AM
Eh sad mozhemo da prichamo dalje!!! :p
Iako ne volim tetovazhe ove mi se bash svidjaju! ;)

björn
10-02-2005, 10:44 AM
Pa dobro svako ima svoje.Ali zamisli sad situaciju vrata otvorena,zena u kuci sama ceka gostei trenutno nema nikog i ona ode u wc recimo.E sad u medjuvremenu neko udje i sta sad? Treba znaci da se javlja iz wc ili sto je jos gore da je taj neko ceka dok izadje..Eto jedan od primera:)
p.s neznam ko ono pita al mi nije nijet da nikog nista ucim niti da delujem sa visine.Sasvim sam obicno ljudsko celjade :p

fingersbroken
10-02-2005, 11:54 AM
Brate, to vec nije problem nikakav... vrata stoje otvorena rekoh, al tu se podrazumijeva da u odredjenim situacijama ona se zatvore. Eto recimo u situaciji koju si naveo. Ili pak u nekim drugim ljepsim situacijama... uglavnom nije nista problem i na stvari ne treba prvo gledati crno pa posle u bojama, vec sasvim obrnuto.. Eto toliko :)

pink
10-02-2005, 13:07 PM
Pa kad vec poceste o Bajramu u NP da i ja ukratko ispricam kako to izgleda kod mene kuci.
Ustaje se rano, umije, obuce se najlepse sto se u shranku nadje. Cestita se roditeljima Bajram.Spremi se dorucak nakon kog otac i brat sa amidzama odu u dzamiju i na groblje... za to vreme se kuci sve namiri i pazi se da sve bude na svom mestu. Na stolu su posude sa vocem, bombonama i cokoladicama. Prozori i zavese besprekorno cisti i uredni.
Tu negde oko 9 zazvoni zvono. Daidze sa sinovima. I to je oduvek tako. Vecito u isto vreme stignu kod moje majke. Cestita se i izljubi sa svima. Svi doterani i lijepo obuceni, kosulje, kravate, odela. Soba puna gostiju i ti ne ides nego letis do kuhinje te redjas na posluzavnike sokove, vodu i obvezno ratluk! Kuhas kahve, prinosis slatkise. U nasoj je familiji jos obicaj da braca daruju sestre za Bajram. Posto daidze odu majka pocne spremati rucak pridruzim joj se da zajedno mijesimo pitu. Ne secam se ni jednog Bajrama u mojoj kuci na kom za rucak nije bilo ravne pite! Obavzeni su supa, te birijan, te salate, te sutlijas, te puding, te baklava, te tulumbe, te torta, te dudovi...Jeste previse je to, ne moze se od svega ni probat, a kamoli puno pojest ( doduse to ja po sebi pricam, mozda neko i moze :) ) ali je obicaj da svega ima!
Pocnu deca grajiti pred vratima. Kod nas u NP se vice " Od Bajrama do bajrama" i ja sam tako kad sam bila mala isla po komisluku sa praznom , da bi se nakon sat - dva vratila sa prepunom kesom bombona.
I tu negde oko 11 stignu otac i brat. A zaboravih da pomenem telefon pocne zvnoniti od jutra pa sve do uvece, to rodjaci i familija rasturena po svetu, zove da cestita Bajram.
Oko 12h sati se ruca. Tada nikoga osim ukucana nema. Niti ko zvoni. Niti ima dece pred vratima. Vrata su zatvorena.Nema ni prolaznika na ulici.Tisina. Ruca se. I nema gostiju za rucak. To kod nas nikako nije obicaj. Svako jede kod svoje kuce u okruzju svoje porodice.

Posle rucka brat i otac krenu ici po komsiluku od bajrama. Pocnu dolaziti komsije, rodjaci, prijatelji od bajrama.Vrata su sirom otvorena. Neki kratko pozvone, ali retko koji sacekaju dok majka ili ja izadjemo pred vrata vec slobodno zakorace u hodnik gde se uglavnom i sretnemo. To je tako. I u ovom slucaju mi ne smeta sto narod tako slobodno ulazi u nasu kucu. Bajram je izuzetak.
Tako do pred aksam, dolaze gosti uglavnom u manim ili vecim grupicama. Kod nas je redak slucaj da neko sam dodje od bajrama.
Prvi dan je rezervisan samo za decu i muskarce. Samo oni prvog dana bajrama idu u posete, dok zene i devojek ostaju kuci da odcekuju goste. Tek drugog i treceg dana idu i one od bajrama. A to da Bajram u NP traje duze, to vala jeste. Volimo mi da produzimo taj obicaj :)

Ups, ovo bas i ne bi ukratko, al hairli bilo ;).

Reef
10-03-2005, 00:08 AM
Ritalno je sve od budjenja ... mama budi, bajram namaz, i ispijanje kahvi nakon dorucka do samog rucka, nakon cega se krece u obilazak ... krako receno ! ali siroko ... !

Hašašin
10-03-2005, 03:01 AM
A sta samo ti dajo dolazi od Bajrama i po neko od komsija?Nista je to...Ja da krenem za pet dana ne bih mog'o obic to familije sto imam.A obicno se kod mene dolazi od bajrama citavih cetiri dana.I to ne znam kako se naredjaju:).Treba jedno pet-sest amidza da dodje,jedno dvades-trides spoljnih amidza a ovamo sa majcine strane jedno 30-40 njih za dan pa komsija jedno 50 prosecno, pa kad ukrkaju kolektivno po 20 u kucu aman...Al dzaba ljepota je to sto je nema nidje sem u Pazaru:)

björn
10-03-2005, 09:24 AM
Pa moze bit' finger da ono sto je za tebe crno za mene je u boji i obrnuto.Al' posto svako ima pravo na svoje vidjenje stvari nista strasno:)

Maryam
10-03-2005, 09:54 AM
E milo mi sto poceh ovo o bajramu u Pazaru pa vam opisati ne mogu. Znate to mi puno fali u Pazaru. I to ce vam svako reci ko god osjeti Bajram u Pazaru znat ce kako to ide. Ovdje u Sarajevu rijetkost je da otac i sin setaju zajedno od Bajrama. Svak na svoju stranu i svak svoje prijatelje da obidje. Ja to ne omalovazavam, ali me boli to sto su razdvojeni.

Pa aman, bajram je. Mada ima i ovdje starih sarajevksih porodica koje vjerovali ili ne prakticiraju bajram na identican nacin kao u Pazaru.

Svake godine na hayatu odaberu po neku porodicu, (vjerujem da to ne ide slucajnim izborom), koje pricaju o svom bajramu. I mogu vam rec da kada pricaju kako praktikuju i slave bajram, svi pricaju o tome kao da su u Pazaru. Medjutim to su pojedinci, kad su mase u pitanju to je skroz drukcije.

Ja licno ne hodam od bajrama, posaljem muza, i ja sjedim kuci, da kuca ne bude prazna, iako vjerovali ili ne, rijetko ko da dodje.

Sto meni ne smeta da ostanem kuci. Ja se ne osjecam ugrozenom u tom slucaju, jer ja cijelu godinu hodam svuda sa svojim muzem. I me ni ne smeta da taj dan budem u kuci, i docekujem musafire. Jedino je problem sto ti musafiri nikao da se naviknu da dolaze u vecem broju. Vec svi kontaju da mozda nema nikog kod kuce, da smo skupa negdje otisli, pa eto ko biva doci ce nekad.

Nigdje bajram i ramazan ne mirisu kao u Pazaru. Moj muz je osjetio Pazarski ramazan, i to mu se jako dopalo. A tek kad bi viodio kako je za Bajram, mislim da bi se preselio u pazar. Jer ima u sebi puno topline i osjecaja za porodicu, rodbinu, prijatlje komsije. To je jednostavno dio njega, takav mu je Iman. I jako je drustven, voli obilaske, kontakte, ljude.

Nekad mi ga bude zao kad ga samog ispratim za Bajram. Al ako Bog da kad nam djeca na rastu onice insallah po pravim obicajima sa babom zajedno hodati od bajrama.

I neka je svim vjernicima muslimanima RAMAZAN MUBAREK OLSUN, da ga provedete onako kako nam je stvoritelj naredio. U postu i ibadetu.

Sellam,

Birdum-Bardum
10-03-2005, 10:00 AM
Niko tebi Bjorn ne kaže da ne treba da iznosiš svoje mišljenje. Može ono da bude i oštro nije problem. Ja sam samo primjetio to da ti daješ kratke odsječne odgovore koji ostavljaju utisak da iza tvoje riječi nema tu više tamo-vamo već to je tako i to tako mora biti. Dakle, ne dovodiš u pitanje svoje stavove. Ništa drugo. A samo ti nastavi naravno.

Što se tiče one gore situacije bajramske koju ti navede, to je mnogo manji dio dana od onog kad čovjek nije u nekakvim čudnim situacijama. Dakle, iako se osoba nalazi u WC-u a musafiri uđu, oni znaju da zbog otvorenih vrata ima neko, ali je vjerovatno u WC-u, pa će oni fino sačekat da se neko pojavi, a ako se i nakon 5 minuta niko ne pojavi onda oni fino ustanu i odu. Obavili su svoje.
Bajram je dosta sa jedne strane naporan i ima dosta toga da se obavi, pa zato i ne treba otežavati. Zato su naši ljudi i uveli u praksu takve olakšice za musafire. Pogotovo ako uzmeš u obzir da svako u Pazaru ima veliku familiju, pa ima dosta da se obiđe, itd.

Mada, sa druge strane ako bismo sada krenuli detaljno o tome šta je to Bajram i šta Bajram znači i kako treba živjeti i surađivati sa rodbinom i komšijama između Bajrama, onda bi se tema kretala skroz drugačije i došli bismo do nekih veoma nezgodnih zaključaka, ali lagano, malo po malo, da se sve izmijenit, vremenom, a ne naglo. Jer da bi došlo do neke promjene temeljno, onda to mora svaki učesnik te promjene prvo da dobro shvati. Hvala.

al_Bazari
10-03-2005, 10:34 AM
Sta reci na temu Novi Pazar... evo, ja stigo u Pazar. E vala je i bio vakat.

pink
10-03-2005, 11:15 AM
A sta samo ti dajo dolazi od Bajrama i po neko od komsija?

Vala kod mojih roditelja dolaze daidze ( 4 njih sa sinovima :) ), amidze sa sinovima, sva ostala rodbina i sve to komsija mnoge cak i ne poznam. No opet ne znam koliko kod tebe naroda dolazi, moguce vise nego kog mene. Nije ni bitno. Bitno je da se ide i dolazi :).

Selam

björn
10-03-2005, 13:54 PM
Brate birdum-bardum sto se tice mojih stavova u vezi islama tu si u pravu,od njih ne odstupam jer su ispravni dok i ako se ne pokaze i dokaze suprotno.Sto se tice ostalih stvari izvinjavam se ako sam nastupio kako ne treba.Mislim da si u pravu sto se tice promena da one moraju ici polako,to je cinjenica drugacije ne moze.Jes' da je mozda suvisno napomenuti ali meni bi jako bilo neprijatno da neko sedi 5 min dok ja sedim u wc.A jos neprijatnije da zove imal koga hehe malo komicna situacija :D

fingersbroken
10-03-2005, 14:51 PM
Opet.. kako gdje i kako ko. A sto se tice tih stavova, samo se jedno zapitaj: jesul tvoji il su islamski? Ako su islamski dje nalazis potvrdu da ih ispravno tumacis? Jer neminovno je da si samo tumac, osim ako nisi direktnu objavu dobio, ili veliko znanje nosis pa si strucan te se na osnovu strucnosti, tj znanja, usudjujes da tako odsecno protumacene stvari ljudima kao pravila postavljas. Jer ajeti su rijeci bozije. Oharamit i ohalalit nesto samo On moze. Kad ti to cinis, zapitaj se jel ti On dao pravo za to? On je dao pravo samo onima koji imaju dovoljno znanja da bi mogli da se odgovornosti takve late. Ne kazem ti da nisi, al ti kazem samo zapitaj se. Jer kad bi to tako jednostavno bilo ko sto ti mislis (tj kako izgleda da mislis) onda cemu bi nam sluzili alimi tj po cemu bi se oni razlikovali od nas ako bismo i mi bili u stanju stvari tako lako ohalaliti ili oharamiti na osnovu nase procjene, tj na osnovu nase intepretacije necega sto smo procitali, a na osnovu ovo nase malo znanja. Eto nista drugo osim ono sto ti bb reko: zapitaj se. Nije to puno. Svi za sve moramo da se zapitamo, a jok da samouvjereno srljamo. Allahimanet.

Luna
10-03-2005, 17:39 PM
Ada ona se samo tafroshe ... naopako rodjena ... nema joj lijeka! A voli ona Pazar, samo se sali, mada joj je ipak u srcu prva Sjenica i peshterska visoravan. :D Zar ne, Luno!?
A ja sam nekada (u mladjim danima) volio da odem na obliznje brdo i onda posmatram Pazar kao na dlanu. Pogotovu je lep prizor kada se posmatra uvece, osvetljen, bez one galame i (nazalost) haosa koji vlada u njemu. Ali, opet moras voljeti svoju carsiju...

Ko se bre "tafroshe"?!?
Na zalost nisam odrasla u Pazaru i nisam imala neko "Sokache" gdje bi se mogla naucit tog "tafrisanja"... To ostaje posebna mana & specialitet Pazaraca!!!

Zar ne "MIDZOOOO"??? :rolleyes:

björn
10-03-2005, 18:41 PM
Fingers a sta ja to ohalaljujem a sta oharamljujem,citiraj me.Gdje sam to napisao ovo je haram a ono je halal.Ako sam to ikad gdje napisao ili uradio mislim da je bilo uz potporu hadisa ili ajeta.Ali opet citiraj me,hairnije je.Sto se tice potvrde mojih stavova eto da ja pitam tebe gdje ti nalazis potvrdu za tvoje?Mozda je tebi krivo sto sad nismo svi slozili da je bolje sto su kod tebe otvorena vrata kuci za bajram a kod mene nisu nego se kuca ili zvoni al' Boze moj to nije zlocin zar ne.
p.s Al' kad bolje razmislim mozda i nema potrebe da bilo sta citiras.Nije vazno.

Phikret
10-03-2005, 19:21 PM
Vala kod mojih roditelja dolaze daidze ( 4 njih sa sinovima :) ), amidze sa sinovima, sva ostala rodbina i sve to komsija mnoge cak i ne poznam. No opet ne znam koliko kod tebe naroda dolazi, moguce vise nego kog mene. Nije ni bitno. Bitno je da se ide i dolazi :).

Selam

A kod Hashashina se ide ljepota a i vaktilje smo se uzajamno posecivali, no sad nece da otvori vrata ako mu neko nije lijepo doteran :). Jel tako hashashine ;)

Hašašin
10-04-2005, 04:01 AM
Pravicu se da ovaj zadnji Phikretov post nisam vidio posto znam da nije tacan.
Bjorne pa hoces li da ti citira ili ne?Nemoj bolan bit' tako neodlucan.Nije to lijepa osobina.E zamisli ovu situaciju sad.Ti ili neko u WC-u ulazna vrata zatvorena:).Dodju gosti i zvone,nema niko da im otvori.I oni sta ce vrate se u najboljem slucaju,ili eto kucaju-zvone citavih pet minuta:).Ovo je jedna varijanta.U drugoj varijanti sad zavisi dje ti je WC?.Ako ti se iz WC-a ulazi u sobi gdje se sjedi,onda necu da je pricam :).Mislim obicno je WC u hodniku.Ma bjaaazi vise ovo mnogo smijesno :D

fingersbroken
10-04-2005, 06:33 AM
Ma sta ste zapeli sa wc-om i sa vratima i sa tim specificnim slucajem. Uopste se o tome ne radi, vec o opstim principima. Bjorne ako si razumeo hair. Ako nisi opet mozda hair. Bacanje lopte na drugu stranu ne resava nista, i nije ni malo korisno. Receno je sta je receno, a sve sa razlogom. Ponavljam da pojedinsti nisu bitni vec su bitni principi, tj sustina jer iz nje se javlja forma. Stav koji imas proizvodi stvari koje radis. Nemam namjeru da nista crtam jer i da crtam svaka se formalnost da opravdati ili iseci ali se tako nista ne mijenja. Bujrum nastavi kako god hoces, na kraju krajeva niko nemoze to da ti zabrani. Savjet ko savjet, eto neko nase pravo. Pravila logicka su ti eto malo slabija strana pa se zavlacis u silogizme kad postavljas kontra ofanzivna pitanja. Al hair. Ako si nasao mir i srecu eto srecan sam za tebe i ja. Drugo ti nista vise valjda ni ne treba. Al opet: ajete i hadise nisi kadar da tumacis kako hoces i kad hoces i kom hoces i kako mislis da mozes. Samo razmisli. Nista vise. A radi sta hoces... jer ionako to radis.

Maryam
10-04-2005, 10:51 AM
Dragi moji,

Pa ja nimalo haira ne ucinih kad spomenut sta mi najvise kod Pazara nedostaje. Spomenuh taj Bajram, a Vi odmah skociste da ga komentarisete jel tako ispravno ili nije.
Spominjuci bonton kucanja, preko WC (uzas jedan), do toga tafrosel se neko iline. Preko vrijedjanja tudjih stavova.

Svojim dobronamjernim postom dovedoh do konflikta koji je eskalirao u pgoresnom pravcu, jer niko nikog ne postuje i sl.

Sellam,

P.S Na kraju mi zao sto sam uopste ostavljala ikakav post na ovu temu Novi Pazar.

fingersbroken
10-04-2005, 11:50 AM
Da brisem ovaj nered a? Da ocistimo prije juftara ;)

Hašašin
10-05-2005, 04:30 AM
De vidite sad pocnite da brisete ko oni sa forum.novipazar.org :)Ja taman pobego odande...

Birdum-Bardum
10-05-2005, 06:51 AM
Jok, jok, đee da se briše. Super je sve. :) Može li neko da nam nabavi ili nekako iscrta neku skicu prosečne kuće i rasporeda prostorija u njoj da bismo lakše mogli da pričamo oko ove sporne WC situacije. Ko ono kad fudbaleri sjede u klupama a trener po tabli razrađuje situacije.

U slučaju da se vi nalazite u WC-u, a vrata su zaključana musafiri će zvoniti najmanje 5 minuta i onda otići, međutima ako vi ipak ostavite vrata otvorenim, a naravno nalazite se u WC-u, musafiri će ili zvoniti ili ne svakako ući i sjesti sačekat će par minuta i ako se ne pojavite onda će ustati i otići, a ako se odmah nakon nekoliko sekundi pojavite onda je to najbolja kombinacija sa WC-om.
Spremni!!! Okej, idemo da ih rasturimo!!! :D

fingersbroken
10-09-2005, 14:50 PM
pazar ko pazar... losih stvari na pretek. ne znam ko nije svestan toga.. no, razlicito ljudi na to posmatraju (sto je manje vise nebitno jer stvari svakako stoje iste), i razlicito se ljudi postavljaju prema tome (sto vec jeste vrlo bitno).
stanje nasih ljudi... to je lose.. opste stanje... opsti uzas.. opste rasulo. no, ko sto rekoh, dok ima i jedna jedina prava pazarska dusa, ona prava, dobra, ispravna... prava pazarska, u nasem duhu vaspitana ja se ne odricem pazara i ne napustam ideju da se njemu vratim. jednostavno to osecam kao svoju obavezu, i ispunicu je kad tad. pod broj jedan dole lezi nesto moje. ne govorim o osecaju koji imam kad mi pazar nedostaje, vec o onome sto je deo tradicije moje. tradicije koju nisam birao ali koju sam svim srcem prihvatio jednom kad sam je svestan postao. i ne zelim da je izneverim jer ne zelim da ona nestane. drzim da je prava i drzim da je u nasim rukama, tj da je u nasim srcima, sudbina njena. jasno je sta se sve desava dole, i zalosno je to.. .nazalost svakakva rulja se pojavila i do izrazaja dosla... no jasno je i da oni koji stvarno vrede cute, da su se povukli i zive svoj zivot, ali mi je zao sto ce oni koji najvise vrede, oni koji istinu u srcu nose (a ti su najbitniji) jednom sve to napustiti. a mislim da treba suprotno da se desi... da moraju da ostanu tu, ili makar da se jednom vrate, pa svojim kvalitetom, i svojim dobrom na kantaru koji meri izmedju loseg i dobrog prevagnu, ili da preuzmu stvari u svoje ruke... ako bude doslo vec do mere da se mora.. a drzim da jedna vredna dusa daje vise dobra nego milion losih zla. Jasno je da to oni koji vrede znaju od mene puno bolje, ali je istina da neki od njih nisu ni svesni koliko vrednosti u sebi nose, tj koliko stvari svojim prisustvom (dobrom) samim u okolini menjaju.
ne kazem da ja nesto vredim, i da cu ja nesto moci ikad da menjam.. ali bih se u pazar vratio jer bih radije u njemu da propadnem zajedno sa svim ako treba, nego negde drugde da budem 'uspesan' a da me nista oko mene ne zanima. jednostavno nije isto... i krivo mi je zbog onoga sto je zavladalo u nasoj sredini ali i ja sam deo te sredine i ne bezim od nje.. niti cu ikada pobeci. nek me zadesi sta me zadesit mora, jer na kraju krajeva sa svima ce nama bit ono sto bit mora, i nista drugo, a rezultati toga ni najmanje nisu bitni.. bitno je apsolutno u svemu samo kakvi smo bili mi.. i kakav smo stav prema istini, ili situaciji, zauzeli.. i kakvi smo bili kad je do nas doslo ono sto je nase.. ma kako to izgledalo.. a uglavnom jasno je da dobijemo sta zasluzujemo.. i kao pojedinci, i kao zajednica. ako kao deo zajednice treba da dobijem nesto sto mi se ne svidja necu se izmaci da bih negde drugde dobio nesto sto mi se vise svidja.. jer to sto dobijam nije mi na kraju krajeva ni bitno.. bitna mi je vise ta zajednica koja propada.. bitan mi je narod u njoj.. i bitno je kakav sam ja, jer to je jedino od cega zavisi od mene moja zajednica.. od toga kakav sam ja.. a ako uopste nisam dole onda jedva da zavisi i od toga.. ne znam.. zato znam da makar u mislima moram biti dole.. tamo gde su usmerene sve moje iskrene zelje

Hašašin
10-10-2005, 03:35 AM
Pa sigurno je jedno.Svakog ce snaci ono sto zasluzuje i niko od toga ne moze pobeci.Najverovatnije bih i ja davno negde otisao da me ne veze dosta toga za Pazar.Zalosno je da je toga svakim danom sve manje.Ne razumijem sta se to desava sa ovim gradom i kako se ovaj grad za tako kratko vrijeme promjenio.Ko je god imalo ukljucen u zbivanja po gradu moze da vidi da je stanje sve gore i gore.Omladina nam je i duhovno i emotivno ispraznjena na zalost.Kolektivna duhovna kriza.Prosto ista ta omladina ne vidi svrhu svog zivota.Ne znam...Ne razumijem..Ne znam sta je to u vazduhu-neki kolektivni sihr izgleda zavladao.Iz tog nezadovoljstva svojim zivotom nasa omladina trazi nacina da "odleti" negde.Mnogi posezu za nedozvoljenim sredstvima kao sto je droga,alkohol,nerijetko pucnjave...Al pored svega ovog mora covek da sagleda i lepsu stranu naseg grada.Eto bas zbog te lepse strane se meni ne ide odavde,barem ne jos.I trudicu se da ostanem ovde kolko mogu i da dam sve od sebe da ovaj grad dobije barem po meni neki bolji izgled.Znam da ne mogu nista promjenit al ako barem malo doprinesem necem lepom onda opet uharica.

fingersbroken
10-10-2005, 08:36 AM
Rekoh sve zavisi od stanja (hala) naroda i odnosa kakav taj narod ima prema istini (tj od znanja i dobrote, a to dvoje se medjusobno puno uslovljava). Problem je upravo nepostojanje jedne jasne slike te istine.. svako svoju istinu ima.. ili svako svoju sliku (tj sebe) brani, ili svako svaciju sliku napada (da bi odbranio svoju).. a odnosi su razliciti... od kvazi vjerskih do anarhistickih.. ono sto fali jeste nekakvo ispravno usmeravanje (odgoj pravi).. jer, ja idalje verujem, da je nas narod u stanju da istinu uvidi... da jos uvijek ima dobar broj ljudi koji istinu u srcu nosi.. i da ta istina jos uvijek negde gradom mirise.. samo da je mnogi nazalost ne vide..

Svako dobija ono sto mu je u srcu.. samo je pitanje ko sta od nas tim srcem zeli, i koliko je uopste svestan te zelje. tu najveci problem prave oni sto svoje niske porive kriju iza vere... jer u srcu se njima krije sve osim istine..

Jednom recju sve zavisi od nase dobrote... a dobrote nigde nece bit ako nas napuste najbolji.. oni sa najvise dobrote

fingersbroken
10-11-2005, 06:56 AM
Kad vec pricam o pazaru, da postavim (sebi naglas) pitanje: sta je to pazar? Za mene pazar predstavljaju stare pazarske familije. Ili stara pazarska tradicija. Nazalost to polako izumire, a sa tim izumire i pazar. Preuzimaju ga klosari, novopecene parajlije, novopecene demokrate, novopeceni muslimani... sve ljudi koji u sebi nemaju nikakve tradicije niti bilo kakve istinske vrednosti. Il su olos otvoreni, il se kriju iza nekakve formalnosti koja im daje za pravo da se nazivaju ispravnim.. i da teraju dalje, i za sobom povlace slepi deo mase..
pazar je provincija.. al je bio provincija sa dusom. znalo se sta je dobro a sta lose. mozda je bilo previse patrajarhalnih stavova, ali su se cuvale prave vrednosti.. kako tako.. pocelo je i to nekako stihijski da izumire.. jer nema se vise snage. Dusebriznicima je bitno da se ono sto im je u interesu dovede pod red, tj njihov red, a opste rasulo koje stvaraju ili kojem doprinose ih se ne tice.. niti su u stanju da ga vide
malo je ljudi koji brinu o interesu naroda, tj koji brinu za dobro drugih. bio sam i sam slepac pa tumacio stvari nekako povrsno pa su mi se jedno vreme dopadali oni koji stvari umeju formom da nasminkaju i da privuku sve slepce kao sto sam ja bio da im kao korisnima veruju. Korisni.. hm.. korisni. Zasta su korisni? Mesihatovci.. sdp-ovci.. ovci... u dobroj meri samo krivci.. iskoristili su slatkorecive metode obmane da sebe predstave kao graditelje i da narod zavedu predstavljajuci im nekakve rezultate... Ali rezultate cega? I kakve? I kako su do njih dosli? Naravno to niko nije mogao da vidi.. niti je iko znao da ceni. To je ono sto se vidi.. to je ono sto pleni.. slepci, kod ociju, se u to suplje zaljubili.. i samim tim pravi Pazar izgubili..

juskos
10-13-2005, 14:24 PM
Fingerse na zalost sve se menja pa samim tim i grad je primoran da se menja pa se to nama svidjalo ili ne.

Ali nema vise starih familija i starih vrednosti.

To je davno umrlo

Birdum-Bardum
10-13-2005, 15:11 PM
Nije umrlo, nije. Onaj ko kaze da je to umrlo, smatra da je Sandzak umro, a nije umro, naravno. Evo nas tu smo. Drzimo se. Kuca nam kucavica. Borimo se, tesko nam je, ali smo zivi.

Emir
10-13-2005, 15:26 PM
Pazar se menja jer je sve manje Islama u njemu. Sve je vise golotinje i dilera droge. Kada bi se narod vratio Islamu, Pazar bi bio ono sto je i nekad bio. Svi hoce novac preko noci.

Hašašin
10-14-2005, 04:47 AM
Pa one bas stare familije su preselile,ali ostala su njihova pokoljenja.Tacno je da ovi narastaji nisu kao nase stare familije ali to je na kraju krajeva i normalno kad se uzme da je ovo ahiri zeman.Mogu samo reci svaka cast onima koji su ostali u Pazaru i cuvali Din i elhamdulillah sacuvali ga.

fingersbroken
10-16-2005, 06:03 AM
Sa druge strane, ima onaj jadan covek, koji je meni bio smesan jer sam bio smesan ja sam pa ga nisam razumeo kako treba. Sulejman Ugljanin.. bio valjda mlad da razumem ono sto je za narod ucineo, a bio valjda glup da shvatim da je to dobar covek.. da njemu nije u interesu, niti je takav covek, da se svetu namece prljavim metodama politicke igre, i da se dokazuje necim sto nije realno ili sto nije nesto cim bi se on bavio, cisto zarad politicke igre. Jednostavno, ne znam sto, imam osecaj da je u njega cista dusa.. i da vuce samo poteze koji valjaju narodu, ili ne zeli da povlaci poteze koji bi doneli zlo. A ovi drugi sve rade samo da njemu reputaciju uniste... preko rusenja njega sebe grade.. i to je sve. Imam cak i osecaj da bi on mogao, kad mu ne bi bilo bitno do cega ce to dovesti, sve da ih unisti.. ali bi danas to do haosa, goreg od postojeceg, dovelo.. A ostali se i dalje trude da njega slome..
Sta cu slep sam i za to bio.. slep sam bio za milion stvari.. tek sad pocinjem da vidim, tek sad i oci i usta otvaram.. zato o svemu i pricam. zao mi je svega.. zao mi je sto i dalje imamo slepaca, a nade za sve imam jer znam da i slepac moze da progleda... ali tek kada otvori srce..
Dok u pazaru ima ljudi koji razumiju vrednost sulja, dok u pazaru ima pazarskih familija na ciji ugled niko ne sme da dira i koje svojim ugledom mogu pazar kad zatreba iz ponora zlih ruku da izvade, pazara ce da ima. Ukoliko pazar bez ljudi kojima je stalo do ovakvog pazara ostane onda postade pazar samo jos jedna rupa za koju niko ne mora dalje od svog licnog interesa da brine.
A bit ce sto bit mora, jer drugacije svakako ne moze ni da bude. Pitanje je samo u kakvom ce stanju sve to da nas nadje, tj u kakvom cemo stanju ono sto nam ide da docekamo

Birdum-Bardum
08-18-2006, 10:52 AM
Dobro nam došao na Forum. Druženje će biti fino, ako Bog da, ako se budeš držao pravila Foruma i trudio se da uspostaviš fer i korektna odnos sa ostalim članovima Foruma. I naravno, ako nemaš neke zadnje namjere. :)

Hvala.

Sandokan
08-18-2006, 19:37 PM
Sve je moguche,osim drvene furune!!??
He he he he .....

Maestral
08-18-2006, 19:59 PM
Sve je moguche,osim drvene furune!!??
He he he he .....
Ma i nju je jedan iz Jezgrovica bio napravio, samo je izgleda nesto bio pogrijesio, pa mu je sprve izgorela.

izvidjac
08-24-2006, 09:53 AM
Prilicno cudna carsija ... ni da kudis, ni da hvalis ....al opet bolje da hvalis jer i da neces - hoces , jer je opet TVOJA, jer si rastao u njoj ...
postovanje za ovakvo razmisljanje! selam

Birdum-Bardum
04-12-2007, 10:03 AM
Pogledajte ovu vijest na koju naiđoh u vezi incidenta ispred Arap džamije.

http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=7&id=570

Interesantno je ovo gubljenje rentgenskih snimaka od strane Zdravstvenog centra. Treba li za to neko da odgovara ili da "popije" neku kaznu zbog toga, jer su ti snimci dio dokaznog materijala?

Hvala.

Calton
04-12-2007, 20:53 PM
Danas je grupa osumnjicenih tzv."Vehabija",premestena u centralni zatvor u Beogradu.Allah da im pomogne,nece im bit lahko...

Huzejfe
04-12-2007, 23:38 PM
Amin...

Yeni_Pazarac
04-13-2007, 12:07 PM
Da i plicija se potrudila da napravi spektakl oko toga , pozvasi specijalnu miliciju i zatvorivsi ulicu uzduz i popreko ( kod zatvora) , ko da se radi o najvecim Drzavnim neprijateljima , dok se stvarni ratni zlocinci setkaju Srbijom bez ikakvih problema i straha , dakle ljudi koji su istinski pocinili zlocin i genocid , se jos vise busaju u grudi i sire fashisticku politiku . Drzava nam je na svim institucionalnim nivoima bedna da se gori izraz tesko moze naci , jos uvek zive u proslosti i ne vide dalje od nosa , jadno i mizerno .

Sellam

Birdum-Bardum
05-28-2007, 09:54 AM
Za nepovjerovati!!!

Eksplozivna naprava na mjestu eksplozije (http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=7&id=672)

Hvala.

Birdum-Bardum
06-07-2007, 09:31 AM
Prije neki dan je u Pazaru bilo žestoko nevrijeme koje je nanijelo veliku materijalnu štetu. U ovakvim situacijama opštinski krizni štab ima pune ruke posla. Evo šta kaže šef kriznog štaba Muamer Suljević:

Sandžaknews (http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=2&id=705)

Hvala.

Birdum-Bardum
06-11-2007, 07:15 AM
Svjedoci smo da se u Novom Pazaru stalno nešto gradi, pravi, izgrađuje, asfaltira kao nikad do sad. Radovi oko šetališta na Jazu napreduju odlično. Nekoliko puta sam prolazio ovim šetalištem. Prolazio sam i preko dana i uveče. Posebno je lijep ugođaj prošetati ovim šetalištem uveče zbog lijepih svjetiljki koje osvjetljavaju ovo šetalište. Zaista će to biti jedno izvanredno šetalište. Mislim da će i sam izgled kuća oko šetališta promijeniti svoj izgled vremenom, jer će ljudi svoje kuće i okretati ka njemu. Evo još nekih detalja u vezi ovih radova:

Gradski jaz sa krakovima moderno šetalište (http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=2&id=711)

Hvala.

2211
06-19-2007, 15:46 PM
vozdra, ja sam iz SA i htjeo bih samo da vas pitam da li raste broj stanovnika u novom pazaru, da li se išta gradi... ako da, onda gdje i kolko..:cool:

ul_8mart_br?
06-19-2007, 17:58 PM
vozdra, ja sam iz SA i htjeo bih samo da vas pitam da li raste broj stanovnika u novom pazaru, da li se išta gradi... ako da, onda gdje i kolko..:cool:

vozdra i tebi 2211, a kolko si ti dugo iz SA obzirom da nisam cuo da neko odatle mijenja htio za htjeo. Znas govorim ti to, jer ovih dana se vrlo lako banuju ovdje oni iz SA, mala greskica u gramatici i bum odnosno ban.

A sto se tice tvog interesovanja oko pucanstva i njegovog porasta u N.Pazaru, mi imamo srecu kao i vi, da su tu Pesterci da poprave ovaj trend. Sta god da bude oni nece dozvoliti smanjenje pucanstva ni tamo ni amo, zato mirno mo's spavat. :rolleyes: ;)

Birdum-Bardum
06-20-2007, 06:59 AM
Evo jedne loše vijesti iz Novog Pazara:

Nemanja M. iz automata ubio Fikreta Š. i Ranio Senada K. (http://www.sandzaknews.com/vijesti.php?action=opsirnije&kat=7&id=740)

2211
06-20-2007, 20:05 PM
vozdra i tebi 2211, a kolko si ti dugo iz SA obzirom da nisam cuo da neko odatle mijenja htio za htjeo. Znas govorim ti to, jer ovih dana se vrlo lako banuju ovdje oni iz SA, mala greskica u gramatici i bum odnosno ban.

A sto se tice tvog interesovanja oko pucanstva i njegovog porasta u N.Pazaru, mi imamo srecu kao i vi, da su tu Pesterci da poprave ovaj trend. Sta god da bude oni nece dozvoliti smanjenje pucanstva ni tamo ni amo, zato mirno mo's spavat. :rolleyes: ;)

jarane, ja ne znam odakle si ti ali ja sam rođen u SA i živim tamo... ovo za htio važi kad je u pitanju govor, ali s obzirom da ja ovdje "pišem" ne bi bilo dobro da počnem sa sarajevskom šatrom, ali mane frke žemo i kota :)

i u vezi pitanja kažu mi neki da se u np dosta toga gradi ali da ne ide po nekom sistemu... jeli to tačno?

forumash
06-20-2007, 20:54 PM
a šta si se ti toliko zainteresirao za NP, da nećeš možda da pošalješ humanitarnu pomoć?

tranzicija
06-21-2007, 15:43 PM
UHAPŠEN OSUMNJIČENI ZA OTMICU DJETETA

Okružni javni tužilac u Novom Pazaru Salih Karišik potvrdio je da je uhapšen Muhamed Šabanović zvani Metko koji je osumnjičen da je u martu ove godine delovao u kriminogenoj grupaciji, koja je na putu od kuće do škole u novopazaraskom naselju Mur otela devetogodišnjeg E. M.

Šabanovića je juče saslušao istražni sudija Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić.

Hubić je izjavio za Sinu da je Šabanoviću određen pritvor od mesec dana i da je on osumnjičen kao glavni organizator otmice.

Za Šabanovića je bila raspisana policijska potraga, a crnogorska policija ga je uhapsila u Baru prethodnog dana (utorak), da bi juče (sreda) na graničnom prelazu Dobrakovo bio predat srpskoj policiji.

Šabanović je bivši pripadnik MUP Srbije.
Izvor: SINA

Ovaj Metko policajac je pazarcima poznat i kao nekadasnji sef obezbedjenja Rasima Ljajica i Azema Hajdarevica (za vrijeme njegovog predsjedavanja pazarskom skupstinom). Organizovao mangup otmicu dijeteta, e vala je opasan nista ga ne diraj pa na djecu. ja sam cuo da je pobego za Bosnu a on vidis otiso na letovanje u CG i tamo ga capili.

Birdum-Bardum
08-16-2007, 07:38 AM
Profesor optužen za pedofiliju
Novi Pazar -- Opštinsko tužilaštvo u Novom Pazaru otvoriće istragu protiv Bajrama M. zbog nedozvoljenih bludnih radnji nad maloljetnom učenicom.
Opširno... (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=08&dd=15&nav_id=259316)

Birdum-Bardum
09-17-2007, 08:20 AM
Luksemburg pomaže Vodovodu Novog Pazara
Da ne bude nestašica vode
Novi Pazar - Građani Novog Pazara uskoro će moći da odahnu, bar što se tiče snabdjevenosti vodom, jer je opština u saradnji s vladom Luksemburga odlučila da riješi ovaj problem. Tačnije, vlada Luksemburga izdvojila je 4,5 miliona evra za rekonstrukciju vodovodne mreže u Novom Pazaru. Ova informacija koja je obradovala građane Novog Pazara, saopštena je na zvaničnoj prezentaciji ove opštine.
Projekat će biti realizovan u naredne četiri godine. Vlada Luksemburga je i ranije pomagala lokalno komunalno preduzeće Vodovod, čiji kapaciteti nisu dovoljni za grad od sto hiljada stanovnika, koliko ih živi u Novom Pazaru. Svakog ljeta u ovom gradu na snazi su restrikcije vode, a ove godine počele su polovinom jula i još uvijek nisu prekinute, jer vode nema dovoljno za normalno snabdjevanje građana. Restrikcije počinju tokom noći, tačnije od ponoći do tri časa, i od šest do osam časova ujutru.

Izvor: Danas

Hvala.

zucky_85
12-26-2007, 15:33 PM
Novi Pazar danas-dekadentna verzija starog Novog Pazara.

Naime, pred očima mi se odnekud nađe čitava jedna kolekcija slika Novog Pazara,neke datiraju još od 1916-e,i nisam ni verovala da nešto u meni može toliku dozu nostalgičnosti i nekog žala da probudi.Kaldrme,begovi po Prvomajskoj,ćeramide,stare radnje,onaj nekadašnji svijet,muškarci sa sve čalmama:) ....celokupna slika odaje neku živahnost i autentičnost ondašnjih ljudi.

Da se mogu kako vratit' u ono doba hanuma i begova,eee...žao mi je što nismo dovoljno sačuvali tradicije i obeležja,danas već nemamo šta da "očuvamo" ,sve je modernizam.

Haljit
12-26-2007, 22:57 PM
Da se mogu kako vratit' u ono doba hanuma i begova,eee...žao mi je što nismo dovoljno sačuvali tradicije i obeležja,danas već nemamo šta da "očuvamo" ,sve je modernizam.

Vakat i zivot begovskih hanuma i nije bio los.

Vakat hanuma obicne sirotinje, ko kamen tvrde mumuruznice i sike (surutka bi bila tek za bajram) je vec nesto drugo, a hanumin muz-siromah radio bi ko nadnicar po cio dan za pregrst brasna
Najmanja zaraza ili bolest u tom vakktu i hanumino dijete bi umiralo usljed nedostatka lijekova i ljekara, nepismenosti roditelja, nedostatka bolnica, nedostatka modernih i brzih sredstava transporta isl
(sve u svemu, to vrijeme - bilo ne povratilo se)

PutNick
12-27-2007, 01:43 AM
Imalo je to vrijeme i svoje lijepe i te neke malo teze situacije. Ali, bilo je to jedno zdravije vrijeme u kome su se postovale neke stvari, mnogo vise nego danas. Vreme u kome je postojalo mnogo vise srama, nego danas. Kada su se postovali autoriteti i oni stariji.
Svako vrijeme ima svoja pravila i svoju tezinu, pa u okviru toga se treba organizovati i potruditi se da izvrsimo taj cilj i ulogu zbog koje smo stvoreni u vremenu u kome jesmo. Vrijeme koje je bilo nam moze samo posluziti za izvlacenje pouka, za ono sto je sada, ali nikako za zaljenje jer nismo u njemu.

zucky_85
12-27-2007, 12:24 PM
Eve ih ova dvojica,odma' bukvalizuju:D

Šalim se,u stvari ne šalim se,jer ste bukvalno shvatili moje žaljenje za povratkom u to vrijeme, a oprosti Haljite,današnjica se može pohvaliti besprekornim uslovima za zdravlje je l?
Sida hara svijetom,vazduh nam je postao hemijsko jedinjenje,rak je svakodnevnica, a da ne pričam o bolestima društva,nemoralu,"prljavštini" itd.

Ono što je tad postojalo je bio red i poštovanje,poštovanje starijih,ugled je bio pravi,neiskvareni pojam,postojale su granice,žene su bile hanume(u pravom smislu ne samo po tituli),nije bilo morbidnosti u svim sferama.Ne idealizujem stanje,ja sam rekla da sam bila ponesena juče izgledom Novog Pazara sa nekih fotografija sa početka 20-og vijeka,ali je bez sumnje ono nekad itekako više ličilo na muslimansku čaršiju nego danas.

Glupo je misliti(stvarno misliti) da je bolje bilo živeti u životu u kojem nikako nismo mogli živeti,to je bila samo digresija na priču o gubljenju orijentalnog duha iz ovog grada.
Zahvaljujem,selam!

PutNick
12-27-2007, 12:36 PM
:o Pa ne mora da bude sve sto je receno, bukvalno shvatanje tebe i odgovaranje na isto. Dobro...to u proslom postu jeste bio slucaj,:D ali ne mora tako stalno da bude. I cemu tolika nervoza... da nije od zalosti za proslim vremenima? :p

zucky_85
12-27-2007, 16:31 PM
Nervoza?
O neee,da li sam ja to u prošlom postu delovala nervozno?!:rolleyes:
Sorry,fakat neću više...:)

Emir
12-27-2007, 17:26 PM
Evo i malo lijepih novosti
Novi Pazar i zvanicno dobija status grada
http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/1192-novom-pazaru-status-grada-i-zvanicno.html

PutNick
12-28-2007, 00:45 AM
Ne bih da delujem opet bukvalisticki i kvarim zabavu ;) ali ja zaista ne vidoh u onoj vijesti naziv Novog Pazara. Da li ga je neko zaboravio upisati, ili je to samo dezinformacija?:rolleyes:

Emir
12-28-2007, 01:12 AM
Ima pored slike gore na vrhu, prelomio se tekst bas kod imena novi pazar :)

PutNick
12-28-2007, 01:25 AM
Pa... vreme mi je da povecam dioptriju. ;)

Emir
01-22-2008, 19:21 PM
Ljudi oni su bolesni, oni sutra organizuju miting u 13 h ispred hotela kada ce u hotelu Vrbak biti zvanicnici iz svih vecih gradova iz Srbije. Da nas Allah sacuva od tih bolesnika koji nista lijepo ne misle vec samo haos da naprave.
http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/1260-strajk-u-cistoci-prekinut,-politizacija-i-kontramiting-se-nastavljaju.html

Huzejfe
01-22-2008, 19:55 PM
Ljudi oni su bolesni, oni sutra organizuju miting u 13 h ispred hotela kada ce u hotelu Vrbak biti zvanicnici iz svih vecih gradova iz Srbije. Da nas Allah sacuva od tih bolesnika koji nista lijepo ne misle vec samo haos da naprave.
http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/1260-strajk-u-cistoci-prekinut,-politizacija-i-kontramiting-se-nastavljaju.html

Zbog cega miting ako JKP cistoca vise ne strajkuje kako sam procitao,izgleda su bas bolesni?

PutNick
01-22-2008, 22:11 PM
Pa zato što nekome odgovara da u Novom Pazaru uzrokuje nerede, a ako ih već ne mogu proizvesti onda prave te veštačke skupove i na njima pozivaju ljude mržnji. To im je posao.

Huzejfe
01-23-2008, 01:41 AM
Pa zato što nekome odgovara da u Novom Pazaru uzrokuje nerede, a ako ih već ne mogu proizvesti onda prave te veštačke skupove i na njima pozivaju ljude mržnji. To im je posao.

Naime Pazar na sve lici samo jok na cist grad!Svaki put kad prodjem pored kontejnera zapitam se "otkud ovoliko smece","sto ovo neko ne ocisti","sramota jedna",ali posle svih mojih uzvika cudjenja i iznenadjenja saznao sam da radnici JKP "cistoca" strajkuju jer nisu primili plate za novembar i decembar evo i januar.
Onda se okrenem sebi i bude mi zao te ljude koji hoce da protestvuju.
Koji hoce samo da kazu da ih neko cuje da su bukvalno u teskoj situaciji zbog neisplacenih plata.

E moj Putnice,da meni i tebi nije isplacena plata dva meseca kojom hranimo porodicu mislim da bi i mi bili na tom "vestackom skupu" i "pozivali mrznji" i "uzrokovali nerede".

Bila je neka emisija nocas povodom toga i bilo je receno da skup nije nasilan,ne poziva na silu,vec se radi o pravu svakog gradjanina da protestvuje zbog cega vec(ima raznih vrsta protesta,tj.uzroka istih).

Neka svako sebe zapita je li ovo muka nasih sugradjana ili nesto drugo?!

Na kraju nadam se da ce sve proci bez nekog haosa i nereda(iako ima kod nas i haosa i nereda pocev od nasih dusa,glava pa nadalje).

Putnice,cak da je skup vestacki ili sve ti to sto spomenu cinjenica je da plata nije bilo,a mene to sada vise zanima nego protest i prica oko toga!

Ako neko zna bas bih voleo da cujem gde je bio zastoj i kakve veze ima opstinski budzet sa JKP 'Cistoca"?Isto ovo pitanje je postavljeno i na OFNP,ali jos nema odgovora?

Emir
01-23-2008, 13:06 PM
Huki, ti kao i svako dijete pricas sta ti cujes na ulicu pa i ako cujes od prostaka i lazova ti to prenosis. Da si uopste zeljan istine kako se predstavljas ti bi pitao sta se desavalo i vidjeo juce na RTV kako je postignut dogovor sa radnicima i da su im isplacene plate i da su vodje strajka zadovoljne i cak pohvalile opstinu za dobar dogovor. Ti bi video da je ocisceno smece sa ulica, ali tebe ne interesuje istina, tebe interesuje laz i samo ti ona pase.

Ovi lazovi i hostapleri su danas prije pola sahata lijepili plakate na kojima pozivaju gradjane da dodju da ciste smece iz grada i to se potpisuju kao da su uz JKP Cistocu sto je laz jer oni ne strajkuju vise. Kad ces vise da shvatis da imaju dvije strane, jedna koja deluje na osnovu lazi i koja nikada nista ucinila za svoj narod dobro nije i jedna koja radi godinama i cini sve sto moze da nasem narodu bude sto bolje.

Zar si toliko ogranicen da ni ocite stvari ne vidis? Zar je ofnp i njihove lazi jedino sto tvom mozgu pase i odgovara? Zar samo laz i smutnju mozes da svaris? Znas ti dobro ko dzabe cisti od virusa, ali bi ti da ti neko popravi kompjuter ali da to ne boli. Da ti bude potaman, ono lijepo mi smo ahbabi i braca i mi hocemo Isljam ali nemo da me boli. Ja bi hajo taj Islam da to nesto meni sve bude potaman, ene nemoj da ja nesto moram da se zrtvujem da se potrudim za nesto. Cul nedaj boze da nisi upravu. Ti sve znas, najpametniji si, iman ti raste ujedno sa bradom.

I vozdra....

patriota
01-23-2008, 13:16 PM
slikah ovo prije u carsiju
http://www.glassandzaka.com/cistaci/IMAGE_145.jpg

Huzejfe
01-23-2008, 15:17 PM
Huki, ti kao i svako dijete pricas sta ti cujes na ulicu pa i ako cujes od prostaka i lazova ti to prenosis. Da si uopste zeljan istine kako se predstavljas ti bi pitao sta se desavalo i vidjeo juce na RTV kako je postignut dogovor sa radnicima i da su im isplacene plate i da su vodje strajka zadovoljne i cak pohvalile opstinu za dobar dogovor. Ti bi video da je ocisceno smece sa ulica, ali tebe ne interesuje istina, tebe interesuje laz i samo ti ona pase.

Drago mi je sto je dogovor postignut,nisam to pratio i zato je dobro sto si se javio.Ja sledim princip koliko mogu da cujem razlicite strane ako ih ima i da na osnovu toga formiram misljenje ili stav!

Moje prenosenje necega moze biti lose jedino ako se ponasam navijacki i pristrasno ne slusajuci drugu stranu.Uostalom,mislim da diskusija i forum ima upravo taj cilj i svrhu da se prenosenje necega ili potvrdi kao istinito ili demantuje!
U ovom slucaju ti si demantovao ono sto sam ja saznao u sinocnoj emisiji vezano za strajk i iskreno drago mi je da je tako,ne zbog mene vec zbog tih radnika i njihovih plata!

Mada,mozda je cilj foruma diskusija uopste, bez da se ima sta demantovati ili potvrditi kao istinito,a ti to bolje znas.

Sto se tice toga da me ne zanima istina i da se ponasam po lazi dovoljno sam ti kazao ovim gore...

Ovi lazovi i hostapleri su danas prije pola sahata lijepili plakate na kojima pozivaju gradjane da dodju da ciste smece iz grada i to se potpisuju kao da su uz JKP Cistocu sto je laz jer oni ne strajkuju vise. Kad ces vise da shvatis da imaju dvije strane, jedna koja deluje na osnovu lazi i koja nikada nista ucinila za svoj narod dobro nije i jedna koja radi godinama i cini sve sto moze da nasem narodu bude sto bolje..

Mislim da polako shvacam da imaju dvije strane,a vakat je i bio majka mu stara!

Zar si toliko ogranicen da ni ocite stvari ne vidis? Zar je ofnp i njihove lazi jedino sto tvom mozgu pase i odgovara? Zar samo laz i smutnju mozes da svaris?
I vozdra....

Sto se tice OFNP ne bojim se za lazi i smutnju dok je jedan Junus tamo,nemoj da brines da ce me laz progutat :),insaAllah nece!

Znas ti dobro ko dzabe cisti od virusa, ali bi ti da ti neko popravi kompjuter ali da to ne boli. Da ti bude potaman, ono lijepo mi smo ahbabi i braca i mi hocemo Isljam ali nemo da me boli. Ja bi hajo taj Islam da to nesto meni sve bude potaman, ene nemoj da ja nesto moram da se zrtvujem da se potrudim za nesto. Cul nedaj boze da nisi upravu. Ti sve znas, najpametniji si, iman ti raste ujedno sa bradom.

Neznam da li si primetio da ovde sve vrijeme pricas u moje ime "znas ti dobro","ali bi ti..."?Obzirom da sve znas sta bih ja onda je to to,tj.super je to sto znas...Vozdra

Emir
01-23-2008, 15:32 PM
Elhamdulillah da se nesto skontas, mada znajuci tebe, cim prenosi vracas se na stara podesavanja i opet ista prica do u beskonacnost.
Zna se kako se prati, cim vidis da neko sije smutnju ne mozes ga uzimat za izvor. Ne mozes na osnovu njegovih prica da napadas. 1001 put je pokazano ko su ti ljudi koji protestvuju i ko ih pokrece (pare), a ko dobija pare (muki i raki sa kompanijom) i to od njima dobro poznate americke i engleske ambasade sa sve ministarstvom za bezbednost i rad i zaposljavanje.

Kog je zaposlio taj rasim kako radi tamo? Jel ista donio nama? Ko je on, nikakav faktor, ali pare buse dje burgija nece i nas narod je poznat po tome kako ih je lako za gajbom zejtina kupit. Isti ovaj nas narod je i za vrijeme komunista skidao mahrame sa pokrivenih zena. Elhamdulillah uvijek je bilo i druge struje koja nije dala svoje dostojanstvo i svoj obraz. Novi Pazar je postao grad svih nas ne samo SDA i Suljov vec i svih onih koji rade kod mukija i rakija i svih ostalih. Svi cemo mi inshallah imat boljitak i politika SDA je da svi imaju boljitak, i da bude hair za buduce generacije.

Dok su mogli pljuvali su sto se ne asfaltira, sada se asfaltiralo pa im to smeta. Smeta im sve sto uradi Dr Sulejman Ugljanin. Pa cuju li oni sebe, sta bi oni to hteli da se postigne od grada?

Evo sta su radili danas
http://www.sandzaknews.com/vijesti/hronika/1261-napadnuti-novinari.html

patriota
01-23-2008, 16:00 PM
Evo slicica sa ovog velicansvenog skupa www.glassandzaka.com/cistaci/ pa preberite ko je bio tu i kakav je to skup

ul_8mart_br?
01-23-2008, 16:01 PM
Evo i Arun-odze iz pariza, koji nije izdrzao a da se ne umijesa i da nas narod proglasi smecem:

Nisam se zelio mijesati u sve ove price, jasno se vidi koga je narod podrzao u svim Sandzackim gradovima, jasno se vidi izdaja pojedinaca, jasno se vidi i to da je pokusaj puca na IZ u Srbiji propao, ostaci ce ako Allah da biti pometeni poslije maja mjeseca kada i KJP Cistoca pocisti grad.

Eto mu pozdrav od jedinke u slici sa linka koji je Emir gore dao, na kojoj se jasno vidi kako ga podrzava.

http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-1261.jpg

tranzicija
01-23-2008, 17:08 PM
Bio sam danas pored ovih klovnova i rekoh samo da pogledam te "hiljade i hiljade" "napaćenih" pazaraca koji su krenuli za propalitetom, pijanicom i alkosom Senkom Hitlerom i homoseksualkom i ateistkinjom Šicom.
Moram priznati da sam se iznenadio tim "veličanstvenim" skupom kojem je pored ovakvih lidera prisustvovalo skoro dva školska odeljenja (60) ljudi. I gle čuda, propalitet, pijanica i alkos Senko Hitler i homoseksualka i ateistkinja Šica turili nešto usta, hodi mu ga znadi šta je, pa i onaj bivši hadžija Tarik Tarco Imamović uz sočne psovke (Allah mu se smilovao) nošeni vjetrom mržnje okupiše i par "mešihatovaca" sa onog tamo foruma.
Kažu mnogo je ručak, kao da se svakim danom dešava da Pazar postaje i administrativno grad.
Kažu, ne smeta im pijančenje po raznim kafanama tipa Bosna i Palma a Boga mi nije rasipanje ni kada se razni blindirani BMW-i i Mercedesi džipovi forcaju po stradama Sandžačkim. Ne smeta njima ni rasipanje (kradja) para po raznim fantomskim nevladinim organizacijama ni kada Šica u prepunom ART-u pije viski ili hajneken.
Ne smeta njima ni to što se pare rasipaju na naoružavanje specijalnih jedinica Muftije Zlukorlića, jer tobože time trebaju da ubijaju braću Muslimane, uostalom ima tu i deklarisanih ateista pa prema tome ubiti brata Muslimana je ništa.
Mene interesuje i to kako jedan nazovi vjernik (Alah najbolje zna) može stati u isti saf sa onima koji se zalažu za homoseksualne brakove i one koji kažu da (neuzubillah) nema Boga.
Ustvari jasno je meni sve ....... MRŽNJA Brate............ MRŽNJA.......... Ona razara one koji mrze, dovodi ih do ludila, ne da im da spavaju i žive punim plućima kao što to mogu ja , hvala Allah'u u svom GRADU Novom Pazaru.

Huzejfe
01-23-2008, 19:16 PM
Elhamdulillah da se nesto skontas, mada znajuci tebe, cim prenosi vracas se na stara podesavanja i opet ista prica do u beskonacnost.
Zna se kako se prati, cim vidis da neko sije smutnju ne mozes ga uzimat za izvor. Ne mozes na osnovu njegovih prica da napadas.

Cak i kada bih se ja vratio na stara podesavanja ne duzim te da pricas sa mnom do u beskonacnost.Jednostavno tebi tvoji stavovi,meni moji.Mozemo da diskutujemo,a ni nemoramo u isto vrijeme,nista strasno zar ne?

Ovaj boldirani deo teksta je izuzetan,zaista!Medjutim,mislim da se ne odnosi na mene?Ako se odnosi onda dokazi,postiraj mi gde sam i kada i koga napadao!Stavise sam sam bio meta napada,a na koje si se ti izgleda slatko nasmejao,hvala ti :)

Ne samo da nisam napadao,nego mi reci koga sam bar indirektno napao ili stao na pogresnu stranu?Zamolio bih te da izneses argumente,jer ja kada sam napadao batil(neistinu)uglavnom su oni koji drugacije misle "hvatali" krivine!

Ako nekada indirektno pozovem na razmisljanje ili ukazem na nesto to ne znaci da nekog napadam ili branim,vec je to dokaz da trazim istinu ili istu sirim,zavisi od toga "na cemu sam"!
Mislim da je veoma bitno da se napravi razlika kada neko napada direktno ne zeleci istinu i kada neko pokusava da sazna istinu(u ovom slucaju ja).Dakle samo moje pisanje nekada i neka "provokacija" ima za cilj da se otvori prica da mi onaj ko ima sta reci isprica i to je to.
Druga je stvar kada ja znam istinu i nema sta ko da mi prica,vau :D:)

Huzejfe
01-23-2008, 19:21 PM
Zna se kako se prati, cim vidis da neko sije smutnju ne mozes ga uzimat za izvor. Ne mozes na osnovu njegovih prica da napadas.

Cak i kada bih se ja vratio na stara podesavanja ne duzim te da pricas sa mnom do u beskonacnost.Jednostavno tebi tvoji stavovi,meni moji.Mozemo da diskutujemo,a ni nemoramo u isto vrijeme,nista strasno zar ne?

Ovaj boldirani deo teksta je izuzetan,zaista!Medjutim,mislim da se ne odnosi na mene?Ako se odnosi onda dokazi,postiraj mi gde sam i kada i koga napadao!Stavise sam sam bio meta napada,a na koje si se ti izgleda slatko nasmejao,hvala ti :)

Ne samo da nisam napadao,nego mi reci koga sam bar indirektno napao ili stao na pogresnu stranu?Zamolio bih te da izneses argumente,jer ja kada sam napadao batil(neistinu)uglavnom su oni koji drugacije misle "hvatali" krivine!

Ako nekada indirektno pozovem na razmisljanje ili ukazem na nesto to ne znaci da nekog napadam ili branim,vec je to dokaz da trazim istinu ili istu sirim,zavisi od toga "na cemu sam"!
Mislim da je veoma bitno da se napravi razlika kada neko napada direktno ne zeleci istinu i kada neko pokusava da sazna istinu(u ovom slucaju ja).Dakle samo moje pisanje nekada i neka "provokacija" ima za cilj da se otvori prica da mi onaj ko ima sta reci isprica i to je to.
Druga je stvar kada ja znam istinu i nema sta ko da mi prica,vau :D:)

PutNick
01-23-2008, 20:14 PM

:D Budi na cemu si.;)

E sad je gospodjica Sica dala izvestaj za TV Pink, i kaze da je protestni skup dobro prihvacen, a ovi sa TV Pinka u tom trenutku daju snimak na kome se vidi 10-15 ljudi, sa sve Sicom i Tarkom. Sahi nisam bio po gradu, i nisam video skup, ali ovi njihovi jadi koje sam video na TV su stvarno smijesni. Doduse Sica je porucila da "gradjani najavljuju josh ovakvih protesta u narednim danima".
Ja licno mislim da gospodjicu Sicu obuzelo nekakvo zlo, i da bi Tarik Imamovic, kao jedan vrstan "dzematlija" trebao da iz nje istera to zlo, a da joj, utera dobro.
Da i vuk bude sit, i ovce na broju. ;)

Huzejfe
01-23-2008, 20:25 PM
:D Budi na cemu si.;)

Putnice sahi si kriminalan,ne brini mislim "kriminalan" ;)

Huzejfe
01-23-2008, 22:46 PM
Nasao sam za shodno da postiram jedan post sa ofnp,a tice se strajka u JKP.A ako bude zasmetao u ovoj temi,onda slobodno to sredite :D;)

"Evo kratkog objasnjenja rada JKP za Junusa i za sve ostale: JKP je preduzece osnovano od Opstine i ono ima svoju budzetsku liniju. Ipak, pre svega, ono se finansira od svog rada, odnosno od naplate potrazivanja (usluga koje vrsi).
E, tu je problem!
Prema starom zakonu koji se naslanja na pravila da se usluge komunalne delatnosti tarifiraju u zavisnosti od socijalne situacije u odredjenom gradu (zakon iz 90-tih) JKP Novi Pazar je 2001 dobila u amanet da uslugu odnosenja smeca moze da naplacuje sa nepunih 2 dinara po m3 odnetog smeca. Ova cena je fiksna i zakonom odredjena od strane drzave i moze se menjati samo u iznosu jednakom godisnjoj stopi inflacije (oko 8% maksimalno). Drugim recima JKP Cistoca se nalazi u bezizlaznoj situaciji. Koliko god da povecaju platu oni ne mogu da pokriju troskove jer i oni rastu.
E, to bi trebalo promeniti. Na primer, u Novom Sadu ce na odnosenja otpada po m3 je oko 8 dinara i oni adekvatno pokrivaju svoje troskove. Sadasnja cena u NP je ispod normale. Svi bi mi mogli da podnesemo i vecu cenu jer je prosek iznosa koji je potrebno platiti mesecno oko 250 dinara.
Drugi, ogroman problem je problem naplate. Nivo naplate jedva iznosi 50% ako i toliko.
Dakle, treba se naoruzati informacijama pa onda suditi. Kada bi obe strane tako radile a ne bavile se samo pukim kritikovanjem bilo bi bolje svima.
I jos nesto! JKP Cistoca moze da se obrati Opstini za pomoc kao i da trazi svoje pare. Jedna od ovih stvari se juce desila i to je omogucilo isplatu plata. Medjutim, to nije trajno resenje kao sto se vidi iz prethodno napisanog.
Takodje, u pripremi je novi zakon o javnim preduzecima i on bi trebao da donese pozitivne promene" Autor je neki clan Pemba

z3r0
01-23-2008, 23:01 PM
Chitam na nekim ostalim forumima neke jade, i neke rasprave. Neki jadnik chvrsto pokushava da dodje do informacije iz kakvog budzeta daju novac za plate JKP , a niko mu ne daje prave odgovor, izgleda zato sto je navalio da dobije tacnu informaciju o tim stvarima, dobio je BAN.

A prave demonstracije, da im se da plata? Ni jedan se nije zapitao ili 'barem' prisjetio kada je ON zadnji put platio komunalije?? Nego tek onako hladno izashli demonstrirati, i ovaj zgodni http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-1261.jpg da li se sjecha kada je zadnji put platio komunalije, a izishao je ovdje demonstrirati i fatati se za polni organ, uz to se je mogao i prekstiti ram rahat.

A ovi kondomi "shicini" se sada prisjetili da im se treba pridruzhiti, samo kada im je dr. Sulejman na zhulju, nije ovo prvi put da JKP pravi demonstracije... Sjechaju se oni toga, kao i svi mi.

Sandokan
01-23-2008, 23:16 PM
A za neupuchene ovako,
JKP CISTOCA ima svoj sopstveni zhiro rachun,sa kojeg mogu da dijele plate koliko im je volja,ali je taj rachun naravno PRAZAN jer bash ovi shto su danas zvizhdali i njima slichni ne plachaju smeche,bacaju ga namjerno u korita rijeka i spaljuju kontejnere!!

Emir
01-23-2008, 23:23 PM
Upravo sam hteo da kazem ovo sto je iznijeo zero u vezi placanja. Treba to sve lijepo da se sredi i da se privatizuje, pa da nam ne kupe smece ako ne placamo kao po zapadu, pa bi smo bili cisti ko bele lale. :)

A sad da se vratimo na temu, onaj tutarko poznati dzematlija sa sve slicom uz pomoc lokalnih "patriota" imaju za cilj samo da prave cirkus, a po davno oprobanom muamerovom receptu organizacije kontramitinga. Elhamdulillah danas su imali debakl jer nisu nista mogli upropastit. Velicanstven skup u hotelu Vrbak je na jeden svecan nacin obeljezio svecanom sjednicom dobijanje statusa grada. Prisustvovali su zvanicnici velikog broja opstina iz Srbije, okruga kao i licnosti iz vjerskog zivota od kojih izdvajam uvazenog Reis ul ulemu Adema ef Zilkica.

Kasnije je organizovan koncert grupe Hari mata hari koji je poklonjen gradjanima Novog Pazara, i koji je jos jednom pokazao velicinu Dr Sulejmana Ugljanina koji sebi nije dozvolio da politizuje skup i da iskoristi masu u svoje promovisanje kao sto to rade neki jadnici ciji nadimci imaju u sebi naznaku da imaju nesto u vezi sa Islamom.

Prisustvovalo je vise hiljada ljudi i elhamdulillah u lijepoj atmosferi je sve proslo. Svi zajedno, i sda i sve ostale stranke. Svi na jednom trgu, bez razlike uz pjesmu. To je pravi Sandzak, a ne ona nakarada koju hoce rasim i muki da naprave.

PutNick
01-23-2008, 23:31 PM
Nasao sam za shodno da postiram jedan post sa ofnp,a tice se strajka u JKP.A ako bude zasmetao u ovoj temi,onda slobodno to sredite :D;)

Eto Huzejfe. Post ni malo ne smeta, naprotiv, jako je koristan. Na moj komentar da nekim ljudima odgovaraju neredi u Novom Pazaru, ti si se poneo kao da me je bas briga za ljude koji nisu primili plate. Zeznuta je situacija kad ta plata samo kasni, a ne kad se uopste ne primi. Ali, ovi pokvarenjaci zele iskoristiti tu priliku u svojoj obmani i predstaviti dr. Ugljanina kao krivca za sve to. Niko tu ne pominje kakvi su vazeci zakoni, da li ipak tu neko drugi zakazuje, pa i sto Zero rece, koliko mi sami placamo te usluge od cega ti radnici dobijaju platu. Zar to nije normalna procedura ako neko zeli doci do istine?
Na jednoj strani imas opet to rukovodstvo, sada vec grada, koje je hvala Bogu uspelo da resi te probleme da se radnicima isplate plate, a na drugoj imas one, koji i uprkos prekidu strajka pokusavaju stvoriti nerede i organizuju nekakve vestacke proteste,zeleci da u najcrnjem svetlu predstave dr. Ugljanina, koji koliko-toliko, moras priznati, je jedini koji je uradio nesto za ovaj grad, uprkos sabotiranjima svih ovih placenika za stvaranje haosa u Sandzaku. (A ovom prikom mu zelim cestitati i pozeleti sve hairli povodom preimenovanja funkcije u gradonacelnik).

Huzejfe
01-24-2008, 02:25 AM
Zar to nije normalna procedura ako neko zeli doci do istine?

A sto se tice istine ima procedura,valjda ima pri svakom trazenju istine.
Put do istine je trnovit,ljudi ga uglavnom zaobilaze iduci nekim laksim putevima(ima se moze se).Nije problem ni na laksi nacin do istine ako moze insallah.
Problem je kada se zmuri,jer sto se vise zmuri moze se desit da covjek lupi u banderu makar iso pravim putem!
Glavna "fora" je u nepristrasnosti i u realnom hakikatskom vaganju-gledanju na stvari,no sta li mu je to sad hakikatsko:eek::rolleyes:.To znaci realno,istinsko,onakvo kakvo jeste,a ne onako kako ja kazem da jeste.

E sad dje smo mi "zaglavili"?Mi smo zaglavili jer hocemo da bude nase gledanje licno jedina vaga.I "zaglavili" smo sto nikom drugom ne vjerujemo,niti analiziramo i sudimo saslusajuci obe,tj.vise strana!Helem njese...

Yeni_Pazarac
01-24-2008, 08:47 AM
Ima smisla Huzi govoriti da sopstveno vaganje nije uvjek najispravnije , pogotovu kada je riječ o sagledavanju tuđih hakova, ti ljudi su zasigurno zaslužili te plate od kojih su i njihove porodice u nekoj mjeri zavisne, ali riječ je o skupu koji je imao čisto političku dimenziju koji je na našu radost pokazao svoje pravo lice i namjeru.

Zasigurno u svemu treba sagledavati dvije strane, osim u slučajevima kada jedna strana otvoreno, uvjek i na najniži način vrijeđa sve što nije dio njih , to je onda očigledan dokaz da ta strana samo izbacuje sopstvene halove to je tako očigledno da slike pojedinih osoba mogu komotno ući u udžbenike kao sinonimi za laž, obmanjivanje, opsihravanje i vrijeđanje . Sa takvim ljudima stvari su jasne pa tu i ne treba mnogo vagati jer su oni otkriveni u u besramnim pokušajima širenja nereda.

Huzejfe
01-24-2008, 13:55 PM
Ima smisla Huzi govoriti da sopstveno vaganje nije uvjek najispravnije , pogotovu kada je riječ o sagledavanju tuđih hakova, ti ljudi su zasigurno zaslužili te plate od kojih su i njihove porodice u nekoj mjeri zavisne, ali riječ je o skupu koji je imao čisto političku dimenziju koji je na našu radost pokazao svoje pravo lice i namjeru.

Zasigurno u svemu treba sagledavati dvije strane, osim u slučajevima kada jedna strana otvoreno, uvjek i na najniži način vrijeđa sve što nije dio njih , to je onda očigledan dokaz da ta strana samo izbacuje sopstvene halove to je tako očigledno da slike pojedinih osoba mogu komotno ući u udžbenike kao sinonimi za laž, obmanjivanje, opsihravanje i vrijeđanje . Sa takvim ljudima stvari su jasne pa tu i ne treba mnogo vagati jer su oni otkriveni u u besramnim pokušajima širenja nereda.

Nisam mojim postom zeleo da povezujem i komentarisem danasnju/e situacije koje se nama desavaju.Izdvojio sam samo jednu Putnikovu recenizu iz tog razloga i govorio uopsteno o principima!
Ti si to povezao sto sam ja mogao i da ocekujem ako se sledi kontekst i prati diskusija.
Medjutim,svakako je u redu da nekada nije potrebno vaganje i da su stvari jasne kome su jasne :)

tranzicija
01-24-2008, 14:02 PM
Na onom jučerašnjem skupu od "nekoliko hiljada" ljudi bili su skoro svi "aktivni" i "pasivni" branitelji lika i djela Muamera (jel' ga ko vid'o), sa onog tamo foruma.
Bio je tu Jastreb, freedom4people, Root i mnogi drugi.

Sandokan
01-24-2008, 15:19 PM
Popucashe ljudi,al SAHI ono bash.....

z3r0
01-24-2008, 16:21 PM
Bio je tu Jastreb, freedom4people, Root i mnogi drugi.

E vala su bile i ljudine, tih...

PutNick
01-24-2008, 23:31 PM
Na sajtu Muamerove licne islamske zajednice se pojavio tekst neiznenadjujuce sadrzine, ali lijepo uvijene u vise slojeva sihra proistekle iz njihove dobro uvezbane metode da retorikom lazu i obmanjuju narod.
Link do stranice je ovde, (http://www.islamskazajednica.org/component/option,com_ezine/task,read/page,4/category,19/article,982/Itemid,802/) za one sa jakim stomakom, a ja cu ovde izneti samo neke delove, uz po neki moj komentar, na koji mi, nadam se necete zameriti.
Tekst potpisuje izvesni Hajrudin Balić, koji je uz to ime sebi pribavio i titule magistra i efendije (verovatno covek sve to ima na papiru, crno na bijelo, i to bi bilo jedino mesto gde se to moze naslutiti.).
Izvesni Balic prica o tekovinama muslimanske kulture i umetnosti izgradjenim ovde u proteklim vijekovima. Pominje tako dzamije, hamame, medrese i zali zbog njihovog propadanja. I onda pomenuti Balic pocinje sa sirenjem svoga sihra.

I poslije petnaest godina vladavine "naših" predstavnika da malo pogledamo oko sebe. Dovoljan period da se nešto uradi, a šta su uradili? Kakav je danas Sandžak? Da li su Bošnjaci i dalje građani drugog reda? Da li je izgrađena infrastruktura, da li je isto u ovoj državi tretiran svaki njen građanin ili je ovo država nekih, a ne onih drugih? Kakav nam je status kulturno-historijskih spomenika? Da li se u Sandžaku bolje živi?
Prvo, ovaj samozvani efendija upotrebljava pojam "Bosnjak", zaboravljajuci da su narod islamske vjeroispovesti sa ovih prostora nazivali "muslimanima" ili "Muslimanima" (sa velikim M), otudjujuci im samim tim sva nacionalna obelezija.
Prije tih petnaest godina, ovaj samozvani efendija nije ni smeo postaviti pitanje o tom tretiranju gradjana, a eto danas je razvezao toliku pricu o tome, da ce neki manje obavesteni steci utisak da se radi cak i o skolovanom coveku. :rolleyes:
Sto se tice kulturno-historijskih spomenika, ovaj reprezentativni primereak magistra sa Muamerovim blagoslovom, zaboravlja da pomene svoga gazdu i njegovo rusenje jednog takvog kulturno-historijskog spomenika i izgradnju nekakve "gasterbajterske trospratnice" koja sad predstavlja zhensku medresu (a Boga mi i delom kucu, prisnog mu Dudica).
On zaboravlja pomenuti i cinjenicu da verni podanik njegovog gazde nije hteo dati potpis za restauraciju Altun-Alem dzamije, kada je bio pronadjen donator od strane dzematlija, jer je to bilo u njihovoj nadleznosti. Da, u nadleznosti Mesihata Sandzaka, kojeg je takodjer oformila ta lokalna vlast (citaj Sulejman Ugljanin), i postavila na noge, kao i "ovog", kojem je kasnije sperma udarila u mozak pa se uzoholio.

Predsjednik opštine nagrađuje uzorite i odlične đake svih srednjih škola, samo ne Medrese. Zar među njima nema takvih?
Naravno da ima... ali su takvi izbacivani iz medrese. Nije bilo bitno cak i ako su najbolji.

Također je aktuelna pokušaj uzurpacije vakufa koje su komunisti oduzeli, poznatog danas kao Bolničke livade, a nekada kao Vakufske livade.
Svakom normalnom coveku bi bila odlicna ideja da se na jednom takvom mestu izgradi medicinski centar sa medicinskim fakultetom, i to sve potpomognuto od strane drzave, koju tako kinjite jer zaobilazi donacije ovoj regiji. Pa vi glupaci ih odbijate.

Vrhunac nepravde koja se obrušila nad muslimanima ovih prostora je i nasrtaj na svetost institucija Islamske zajednice. Određeni krugovi vlasti, kako onih u Beogradu tako i ovih u Sandžaku, pokušavaju ono našta se nijedna prethodna vlast nije usudila. Umiješali su se u organizaciju i rad Islamske zajednice, pokušavajući preko izdajica našeg naroda da nametnu svoj koncept i organizaciju vjerske zajednice koja bi im služila za regrutovanje biračkog tijela. Preko noći su nastale megalomanske institucije tipa rijaset, vrhovni sabor, historijski reis, a zaboravljene su institucije koje su vijekovima opstajale, a njeni velikodostojnici su, navodno, smijenjeni. Tim pokušajem puča u Islamskoj zajednici nisu potcijenjene samo institucije vjerske zajednice, u ovom slučaju Islamske, već je potcijenjen narod koji pripada toj vjeri i zajednici, potcijenjena je elita našeg naroda, kako ona svetovna tako i ona iz krugova imama koja je svojom nepokolebljivošću pokazala svoju visoku svijest. Za dio vlasti, medije i ostale strukture moći šačica nepismenih i polupismenih podanika postala je preko noći vođstvo u Islamskoj zajednici, dok su muftije, muderisi Fakulteta, profesori Medrese, vrhovni poglavar Islamske zajednice postali nebitni, njihov stav više nije važan, po njima se može gaziti, oni se mogu proglasiti smijenjenim, nekadašnjim i slično.
Pitam se samo da li je ovaj covek obavesten ko su osnivaci Rijaseta IZ u Srbiji? Pa to su isto oni imami, muderisi, koji su bili ucesnici Mesihata IZ Sandzaka, nazalost pod okriljem Muamerove tiranije. Takodje, tu su i Jusufspahici, koji su im pre nekoliko godina bili "jadna braca", kojima su ovi dobrotvori skupljali pare za obnovu dzamije, postavljajuci sedzade u svim Sandzackim dzamijama, zaboravljajuci potom da im iste posalju.
Pa tu su svi oni imami koje njihovi dzemati vole, postuju. Kako to da su ovi ljudi izdajice, a deluju mirno, pozivaju na strpljenje, na postovanje, a junacine su oni koji pozivaju na linc, na ubijanje, mrznju? Zasto se Zukorlic boji glasanja, ako je toliko cijenjen i postovan? Zasto njegovi batinasi prebijaju okolo, lome televizije u vrijeme prenosa interviewa njegovog "protivnika"? Kako to da je u toliko diskriminisanoj Srbiji, jedan muftija dobio diplomatski pasos?! :eek: A ako cemo pomenuti i serijatske propise, kakva bi onda bila kazna za blud jednog "velikodostojnika"?
Zar bi jedan ispravan imam (nista vise), dozvolio da o njemu kruzi takva prica?!:rolleyes::confused:

Eto, ako nista drugo, mozda ce ovaj post interesovati naseg dragog Huzejfe-a, koji se strasno trudi da se sacuva od sihirbaza.

Emir
01-25-2008, 00:50 AM
Ma taj insan je jedno djubre licemjerno. Bio je sluzbenik islamske zajednice za kim se klanjalo u onoj dzamiji iza lucne zgrade. Sve dersove je lijepo pricao, ali kada se ukazala prilika da postane mr dr br i ostalo i da pocne da predaje na fakultetu i ko zna dje jos, onda je uzeo za shodno da od dzume napravi jedno ruzno politicko okupljanje i pljuvao koliko je mogo po Dr Sulejmanu Ugljaninu i opstini. Posle te hudbe je unapredjen. Nikada u zivotu mi nije bilo gore na dzumi od tad, nikad mu halalit necu koliko me je uvrijedio te dzume. Obzirom da je on covjek od karijere njega to ne interesuje. Njemu je bitno da zaradi pa kako god, pa kakva je razlika izmedju takvih ljudi i prostitutki. Meni su oni isto.

Od takvih ljudi treba bezat kad ih vidis nedje, a oni ti se lijepo ono muslimanski pitaju licemjerno, a ovamo bi ti dusu uzeo da moze, gori od cetnika. Od cetnika bar znas sta te ceka, a ovaj ono lijepo muslimanski zavijeno mi ahbapi samo sa onim ko da vise.

Huzejfe
01-25-2008, 01:35 AM
:)

Eto, ako nista drugo, mozda ce ovaj post interesovati naseg dragog Huzejfe-a, koji se strasno trudi da se sacuva od sihirbaza.

Putnice,mene zanima da se ozenim insaAllah!Ne padaju mi vise na pamet postovi:)

P.S.Ovo dodjem na forum samo u prolazu onako bez nekog veceg zadrzavanja.A moram i da se spremam za smrt Putnice,nikad se nezna kad moze melek da dodje...

Emir
01-25-2008, 07:40 AM
Huzi, da ti samo cutis i trazis da se zenis niko ti nista nebi reko. Nego ti kad ti zagusti i kad nemas sta odgovorit, ti tad pominjes vjecnost i kako se spremas za smrt i kako ti ovo nije vazno, a posle opet pocnes da pricas svasta nepovezano i jos prenosis tudje lazi. Ako je tako kako kazes, onda rodo moj pozabavi se zenidbom, ostavi se pisanja jer nisi kadar da ustrajes.

fingersbroken
01-25-2008, 08:18 AM
Hajde ti, pusti coveka na miru. On bar pise iz svog hala, i neke borbe sa sobom, i borbe da sazna istinu, a ti pises cisto i samo iz interesa. Da se ne dotice tvojih interesa ti mu ne bi ni odgovarao. Mnogo je bolje sto on pise, jer se bar muci da dodje do istine, nego ti koji si unaprijed obelezen porivima vezanim za uske interese (bilo novcane bilo porodicne). Ruzno je kad neko poput tebe daje savete. Sve more da se precuti, al tvoji saveti tesko..

Emir
01-25-2008, 09:49 AM
Upravu si, malo sam preterao. Ima on svoje halove kao i svi mi.

Ne znam da li ste pratili izvestaj b92 u vezi one grupice galamdzija ispred opstine. Kazu dok je grad bio u smecu i radnici strajkovali ispred opstine jer nisu primili plate, opstinari su gozbili u cast dobijanja statusa grada.

Posle fina mubarek sica kaze kako su oni dosli da pomognu ljudima koji nisu primili plate i podrze ih.

Zamislite kako je to drsko, dan prije toga na tv-u bili ovi iz starjkackog odbora i kazali kako su postigli dogovor i kako su isplacene plate i kako je strajk obustavljen. Grad se u velike cistio u to vrijeme, a oni tako lazu. Pa ko je ovdje lud?

Zar ovi ljudi ne vide sta rade njihove vodje, zar im je bitno da dodju do cilja pa bilo kako

PutNick
01-25-2008, 11:04 AM
:) Putnice,mene zanima da se ozenim insaAllah!Ne padaju mi vise na pamet postovi:)

A...pametno, pametno... Dao si mi jednu strasnu ideju ;)

MyNameIsBond
01-25-2008, 21:55 PM
:)

Putnice,mene zanima da se ozenim insaAllah!Ne padaju mi vise na pamet postovi:)

čovjekuje očito sex u prvom planu
:o

a za zlonamjerne tumače:
ps. mislio sam na halal način i po šeritskim normama obavljanja te djelatnosti..

MyNameIsBond
01-25-2008, 21:58 PM

mada se to da zaključiti i iz njegovog načina razgovora po svim, pa i o onim veoma bitnim temama...

pa nek ti je hairli onda, daBogda nam se ti oženio, samo da znaš, pamet se ne stiče sa ovom djelatnošću nužno.. eno npr Pazarski Papa dvije legalne i više nelegalnih :( i opet pamet ne steknu...

Huzejfe
01-25-2008, 22:22 PM
Huzi, da ti samo cutis i trazis da se zenis niko ti nista nebi reko. Nego ti kad ti zagusti i kad nemas sta odgovorit, ti tad pominjes vjecnost i kako se spremas za smrt i kako ti ovo nije vazno, a posle opet pocnes da pricas svasta nepovezano i jos prenosis tudje lazi. Ako je tako kako kazes, onda rodo moj pozabavi se zenidbom, ostavi se pisanja jer nisi kadar da ustrajes.

Moj odgovor Putniku ima istine,sve to treba!Medjutim iskren da budem da mi nije bilo mucno da pisem mozda bih i odgovorio na Balicev i Putnikov tekst!Medjutim ovako mi lepse,rekao sam ono sto je istina,a izbegao pisanje odgovora i pricu koja ko zna dokle bi nas odvela!

Pominjes tudje lazi(ne jednu laz),a ko zna mozda i jesam prenosio!Medjutim,nadam se,imam misljenje da me ne optuzujes da sam laz prenosio(iako neznam na koju mislis)da bih je predstavio kao istinu?!Ako nekada i prenesem laz treba da znas da je to iz razloga da ista bude provjerena i na kraju demantovana!Valjda je to dozvoljeno,iako mi sada ne pada na pamet neka laz(koja se prodaje kao istina) koju bi bilo fino razotkriti!?

Jel sve u redu,nisi ljut?

p.s.Ako ocekujes od mene da pisem ono sto tebi ili bilo kome pase onda si se prevario.Zato slobodno,brisi,prepravljaj moje postove,banuj me ako je problem,necu se naljutit.Jedino sam nekada isao "niz dlaku" na forumu zbog procjene da je tako korisnije ili kada bih ja pogresio,pa bih poslije morao nekako da amortizujem tu gresku da sto manje "boli"!A glavni cilj seriata je takodje da manje "boli" ako se ima alternativa i ljepsi i laksi nacin do ostvarenja cilja.Posebno sam pokusavao da ublazim licne greske onda kada bih svatio kolko sam lupio,i to bi me bas preznojilo :).
Jeste li primetili da sad manje lupam :rolleyes:,vidis da se vrijedi borit,cak i preznojavat nekoliko puta da bi se malo krenulo napred.Doduse i "andola" je imalo zescih,raznoraznih-pocev od onih ukusnih do onih sto izazivaju gadjenje,teskobu,bol nekad zbog istine u njima,a nekad zbog lazi.
Ipak sve je to zivot i kada nam je potaman i onda kada nam nije,navikne se covjek na sve.

Mozes ti sada na sve ovo kazati da sam trebao biti musko i odmah priznat greske,ali j....a kad nisam,sta sad da radim?!Smaram sad!

Huzejfe
01-25-2008, 22:35 PM
:o
a za zlonamjerne tumače:
ps. mislio sam na halal način i po šeritskim normama obavljanja te djelatnosti..

U kojem li je tebi planu ako smem da pitam,budi iskren pa reci!?;)

a za zlonamjerne tumece tvoj "ps."

MyNameIsBond
01-25-2008, 22:45 PM
amaan da bi da ga i ti...

svima bi nam lakše bilo, a naravno u prvom planu tebi

samo i tu mo'š "otić u krivo" evo opet se sjetih prelijepog primjera Pazarskog Pape, koji bi da na sve strane...

:D sjetih se jednog grafita iz devedesetih koji je glasio (u cenzurisanoj verziji):
"slobo, j...š li išta osim nas?!" a u potpisu je stajalo: "mladi beograda" :D

tako pazi da se ograničiš (kada dođe to do toga), da se ograničiš samo na određeni "domen" a ne kao Papa ..... pa na sve strane da ......

MyNameIsBond
01-25-2008, 22:57 PM
Obavjestenje
Predlazem da se brisu svi sve postovi koji nemaju veze sa temom

:D da napomenem da se ipak nisam ogriješio o ovu zapovjed (-prijedlog:eek:) time što sam potencirao govor o intimnim stvarima...
recimo, članovi foruma nerijetko izbacuju postove, sa nekih tamo "drugih mjesta" umjesto sa tastature...

ili recimo Papina intima:)
pa ponekad mi se samo čini da sva priča o "čuvanju islamske zajednice" zatim borba protiv "izdajnika sandžaka", "lopova", "loših političara"... i sl, ustvari nije ništa drugo do posljedica Papine nezasitosti.. i da je sve ovo samo posljedica toga što bi Papa (slično kao njegov pape sa beogradom) najradije pokazao svoj potencijal na cijelom gradu :eek:
(a očito je i iz hoda, i iz sjedenja pri vožnji, iz samog stava i dr, da je Papa poprilično potencijalan momak..)

tema je Novipazar.. nadat se je da će Papa u ovom najavljujućem trećem pokušaju naići na konačni smiraj i ostaviti Novi Pazar "na miru" ...

MyNameIsBond
01-25-2008, 22:59 PM
nego MUBAREK OLSUN vam i nam svima ovo imenovanje Grada gradom ;)

ono, manje je poznata činjenica da je YeniBazar najstariji bosanski šeher.. pa baš lijepo što je konačno i u ovoj ludoj državi i njenom administrativnom haosu imenovan tako.. ako ništa ono bar iz poštovanja prema Gazi Isa begu rahmetullahi alejhi, a i da ovima s "dvajes tisuća glasova" bude teško :D
grad - šeher :rolleyes: isto mu to dođe...

ul_8mart_br?
01-25-2008, 23:31 PM
Jeste li primetili da sad manje lupam :rolleyes:

Kad se ozenis ima skroz da ostavis lupanje :p

Huzejfe
01-25-2008, 23:32 PM
"tako pazi da se ograničiš (kada dođe to do toga), da se ograničiš samo na određeni "domen" a ne kao Papa ..... pa na sve strane da "

Nista ti ne brini,budi rahat...

Huzejfe
01-25-2008, 23:37 PM
Kad se ozenis ima skroz da ostavis lupanje :p

Malo ce mi to nedostajati:(,samo nemoj previse rano da se radujes,jos uvjek mogu da lupim :rolleyes::D

Deddha
01-26-2008, 07:49 AM
Hajde ti, pusti coveka na miru. On bar pise iz svog hala, i neke borbe sa sobom, i borbe da sazna istinu
Pa jes i ta ima. Bori se huzejfe, Borise, Borise, Borise...:D

Huzejfe
01-26-2008, 12:03 PM
Ma izbor je velik,nebih ni Tomislava podcenio,veliki je briznik postao :rolleyes:

Posebno kad su shvatili da im je gazda u Hagu :D

Emir
01-26-2008, 17:10 PM
Niko ne diskutuje o Nikolicu, on ne dolazi u obzir za glasanje, nego da se vratimo na temu.

Inshallah oko maja bi trebalo da bude rebalans budzeta kada ce pazar imati dosta veci budzet nego sto sada ide, i kako sam cuo po novom zakonu ce imati velike nadleznosti za razliku od trenutnih.

MyNameIsBond
01-26-2008, 20:16 PM
Niko ne diskutuje o Nikolicu, on ne dolazi u obzir za glasanje, nego da se vratimo na temu.

????

:confused:

neznam šta to pričaš "ne dolazi u obzir"
ja za nikolića INŠALLAAH

Deddha
01-26-2008, 20:58 PM
Ma izbor je velik,nebih ni Tomislava podcenio,veliki je briznik postao :rolleyes:

Posebno kad su shvatili da im je gazda u Hagu :D
Ma ja mislio ovo pominju ljudi da se boris, pa da te okurazim, da ti kazem da se ti samo boris, tj. bori se, Boriseee, Boriseeee...:D
P.S A naravno da o nikolicu niko ne diskutuje, on se glasa bez ikakve diskusije:cool:

z3r0
01-26-2008, 21:05 PM
Vecheras im je bila i trobojka sa orlovima na mitingu, eto im je velika srbija bez Kosova..

Kad je bal neka bude i maskembal, Tomislav Nikolic svim srcem.

Huzejfe
01-26-2008, 21:10 PM
Ma ja mislio ovo pominju ljudi da se boris, pa da te okurazim, da ti kazem da se ti samo boris, tj. bori se, Boriseee, Boriseeee...:D

Krasni mirc i dobra stara vremena

Deddha
01-26-2008, 21:15 PM
E jes brate, dok je tito bio ziv nas niko nije smio da dira... znas kako je samo bilo (letovanje sa fabrikom, u auto naspes corbu pa u trst po farmerke...):D

Deddha
01-26-2008, 21:25 PM
Vecheras im je bila i trobojka sa orlovima na mitingu, eto im je velika srbija bez Kosova..

Kad je bal neka bude i maskembal, Tomislav Nikolic svim srcem.
A jel 'im svirala ona "uuuuu booooooooooj, kreniteeeeeee junaciiiiiiiiiiiiiii sviiiiiiiiiiiiiiii..."? Skoro u areni prikazuju azema hajdarevica i fetka, ovamo rasim ljajic nesto govori novinarki, a u pozadini razvlace veliku trobojku, a takodje i masu sa tri prsta oko azem a i fetka i jos par nekih mentola ovdasnjih (fino se vidi na kameri). Nisam bas nesto obraco paznju dal su pjevali mars na drinu dok razvlace zastavu, posto je ciganski ministar govorio bas u tom trenutku o nekim manjinama i kako navodno manjine podrzavaju tadica (samo sto on nije manjina, on je covjek srbin), a u pozadini veliku koreografiju od cetnicke trobojke razvlace dok se ovaj spijuncic sa hadzeta i najbolji srbin (kako to rekose u beogradskom ninu prosle godine) kune u tadica i u nekakve manjine:eek:
P.S Jesil bio huzejfe, europa, al kaida, ovo, ono, smekerica...:D

Huzejfe
01-26-2008, 22:00 PM
P.S Jesil bio huzejfe, europa, al kaida, ovo, ono, smekerica...:D

Pusti se bre dokonstine sa alkaidom i evropama :DBacio sam lastu 37,664 m!!!To je svetski rezultat,ni alkaida ga nema :D

Jesil skonto ti ono sa mircom,vjerujem da jesi :mad:

Emir
01-26-2008, 22:42 PM
Snimak napada strajkasa na novinare regionalne televizije
http://www.youtube.com/watch?v=YxKPy8bq9pU

z3r0
01-27-2008, 13:08 PM
A jel 'im svirala ona "uuuuu booooooooooj, kreniteeeeeee junaciiiiiiiiiiiiiii sviiiiiiiiiiiiiiii..."?

Nije, a chudi me :confused:

Mada isto kao da jeste, izasho im predjesdnik sa tri prsta na bini, onaj canak naziva Selam, pomaze bog, sveti isus i marija, svi aplaudiraju... hejj jadnikaa, trebala him se donijet josh jedna svijecha da se pochnu krstit..

p.s. imalo je cokoladnih, a i kineza :D:D

Stanley
01-27-2008, 16:32 PM
Snimak napada strajkasa na novinare regionalne televizije
http://www.youtube.com/watch?v=YxKPy8bq9pU

A jeli to taj napad na reportera. E stvarno... cuvaj te se, "ubi" vas devojaka
E valla stvarno da sam bio dole solidirao bi se sa vama, u najmanju ruku bi stao izmedju vaseg novinara i " devojke koja hoce da ubije"
Sad stvarno, vidi se da pokusavate samo da pravite propagandu. Ucinjete uslugu sami sebi, nemojte na ovako prizeman nacin,ako nesto ne moze da se kreativno iscinira kao veliki napad, onda bolje se manite tog coravog posla . Mobilizirali ste svoje najnize instikte, tj reagujete kao ocajnici koji ne znaju vise kako, da se izvuce iz situacije, pa se hvata najmanjih gubosti suprotne strane,ne bi li to islo u prilog ako uspeju da prestave druge kao lose. Napad devojke, zeliti da napravite ako vrednost na TV ???? Ali u jednu ruku je i dobro sto ovako plitko pravite propagandu, ljudima je lako da vide koliko ste providni. Sigurno da sam nekom ko ne zna situaciju kod nas pricao o vama SDA-ovcima, i pokusao da im objasnim kakvi ste, verovatno nikad mi ne bi uspelo ovako dobro kao sto ste vi ovim filmom sami o sebi dali sliku.

Deddha
01-27-2008, 16:59 PM
Je li, ti mislis da ces ponavljanjem komentara nadomjestiti silna neodgovorena pitanja (demonstrativno odlazenje sa foruma, otvaranje i teme tim povodom, negiranje Ajeta Kur'ana casnog, prijetnje sa nekim koga nazva i bosom i jos mnogo toga, ne moze se odjednom covjek ni sjetiti sta si sve nalaprdao i izbogohulio ovuda). Mislim, imal taj tvoj bezobrazluk neke granice, svaki put me iznenadis svojom pokvarenoscu i gluposcu:eek:

Hikmet
01-27-2008, 20:02 PM
za Nihadom Emrovićom zvanim Ćelje je raspisana poternica ministarstva unutrašnjih poslova,da napomenemo taj momak je na snimku upadljiv sa crnim naočarima na muamerovom saboru koji se desio prije nekoliko meseci u dvorištvu mešihata,takođe je i mup raspisao poternucu za Zamom Emrovićem Zamoranom koji su u bliskoj vezi sa žestokim momcima iz muamerovog obezbeđenja Džemom Muratovićem i njegovim prijeteljom Zvanim Cado,koji su snimljeni u pratnji prilikom posljednje posete Reisa Cerića Novom Pazaru...

MyNameIsBond
01-27-2008, 23:07 PM
A jeli to taj napad na reportera. E stvarno... cuvaj te se, "ubi" vas devojaka:D
E valla stvarno da sam bio dole solidirao bi se sa vama, u najmanju ruku bi stao izmedju vaseg novinara i " devojke koja hoce da ubije" :)
Sad stvarno, vidi se da pokusavate samo da pravite propagandu. Ali ako ce ti mi ucinjeti usluga, nemojte na ovako prizeman nacin. Mobilizirali se svoje najnize instikte, tj ocajnika koji ne zna vise kako ce pa se hvata najmanjih gubosti suprotne strane. Napad devojke, zeliti da napravite ako vrednost na TV. Ali u jednu ruku je i dobro sto ovako plitko pravite propagandu, ljudima je lako da vide koliko ste providni. Sigurno da sam im o vama pricao kakvi ste, nikad mi ne bi mi uspelo, ako sto ste vi ovim filmom sami dali sliku o sebi.

ene ga!! pa đe si ja ti se mo'š mislit obradovah!!!
što se tiče "devojke koja hoće da nas ubije" ne plašimo se mi tako lahko.. a onaj "napad" je nešto na šta je policija reagovala (što se takođe vidi na snimku).. a kažem da se neplašimo u smislu da mogu čak uz onu lezbaču i obadvije muuAmerove žene da dođu, pa čak i elja vidinog i nuzeta bikinog da povedu, i opet se ne bi uplašili.. što se tiče "ucinjeti usluga" (jesi nepismen..) mogu samo da ponovim riječi moga uvaženog brata hazreti Ibn Ismaila.. sjećaš se kako te on lijepo oslovi spominjući najmilije ti..
dobro sad, neću ponavljat, jer bi me onda trebalo banovat ai ništa ne bi značilo, jer ti kao jedno muuAmerovo govno ne bi ba te riječi reagovao kao obrazli čovjek.. ja samo sanjam o danu kad ću te srest pa ti u oči ono sručit (sve isto kao IbnIsmail ovdje..) pa onda i reagovat dalje na osnovu tvoje reakcije..
e zato sam ti se obradovao, da ti spomenem one IbnIsmailove postove, pa samo zažmuri nategni se, dobro se skoncetriši i skontaćeš šta ti upravo sad govorim:D

ps
ako imaš da na ovo dodaš nešto u smislu "da bolje ne umijem" da ssi ti to kao muAmerovo govno "očekivao i ne očekuješ drukčije" ako imaš bilo kakav odgovor na ove moje ibnismailovske misli, samo da znaš dobijaš onda i "repete"

Stanley
01-27-2008, 23:45 PM
ene ga!! pa đe si ja ti se mo'š mislit obradovah!!!
što se tiče "devojke koja hoće da nas ubije" ne plašimo se mi tako lahko.. a onaj "napad" je nešto na šta je policija reagovala (što se takođe vidi na snimku).. a kažem da se neplašimo u smislu da mogu čak uz onu lezbaču i obadvije muuAmerove žene da dođu, pa čak i elja vidinog i nuzeta bikinog da povedu, i opet se ne bi uplašili.. što se tiče "ucinjeti usluga" (jesi nepismen..) mogu samo da ponovim riječi moga uvaženog brata hazreti Ibn Ismaila.. sjećaš se kako te on lijepo oslovi spominjući najmilije ti..
dobro sad, neću ponavljat, jer bi me onda trebalo banovat ai ništa ne bi značilo, jer ti kao jedno muuAmerovo govno ne bi ba te riječi reagovao kao obrazli čovjek.. ja samo sanjam o danu kad ću te srest pa ti u oči ono sručit (sve isto kao IbnIsmail ovdje..) pa onda i reagovat dalje na osnovu tvoje reakcije..
e zato sam ti se obradovao, da ti spomenem one IbnIsmailove postove, pa samo zažmuri nategni se, dobro se skoncetriši i skontaćeš šta ti upravo sad govorim:D

ps
ako imaš da na ovo dodaš nešto u smislu "da bolje ne umijem" da ssi ti to kao muAmerovo govno "očekivao i ne očekuješ drukčije" ako imaš bilo kakav odgovor na ove moje ibnismailovske misli, samo da znaš dobijaš onda i "repete"

zasto me pogresno citiras, pogledaj ponovo

MyNameIsBond
01-27-2008, 23:50 PM
ENE GA OPET :D:D:D

meded ya IbnIsmail!!!!

:D

ul_8mart_br?
01-28-2008, 00:02 AM
Sad stvarno, vidi se da pokusavate samo da pravite propagandu. Ucinjete uslugu sami sebi, nemojte na ovako prizeman nacin,ako nesto ne moze da se kreativno iscinira kao veliki napad, onda bolje se manite tog coravog posla...

Zasto bre mijenjas postove koji su vec citirani. I sta ti znaci ovo "ucinjete"? Kad vec pricas srpski de uzmi ovaj test sa linka bosibosija proradi malo da makar znas recenicu sastavit.

MyNameIsBond
01-28-2008, 00:03 AM
Evo i Arun-odze iz pariza, koji nije izdrzao a da se ne umijesa i da nas narod proglasi smecem:

Eto mu pozdrav od jedinke u slici sa linka koji je Emir gore dao, na kojoj se jasno vidi kako ga podrzava.

http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-1261.jpg

ovo bi serbes moglo u fotografije govore, pa ako ovo muAmerovo govno dadne neki komentar, jaću mu lijepo sručit u facu sve po spisku :D

Stanley
01-28-2008, 00:08 AM
Dopada mi se ova devojka, sto u pogresnom trenutku okrenu glavu. Moze li mi neko pomoci da stupim sa njom u kontaktu. Imamo izgleda isto razmisljanje, ali ne samo to, ona izgleda super. Bez zezanja reci te mi kako da je upoznam.

ul_8mart_br?
01-28-2008, 00:17 AM
Ovo je shicina omladina, dakle zaboravi na djevojku. Sta mislis da kontaktiras ovog idiota ispred?

MyNameIsBond
01-28-2008, 00:20 AM
uh on ti je taman za tebe :D

pogledni mu narandžastu igračku, možda ti dadne i da se poigraš malko.. il je ono pištaljka:D pa moreš i pisnut koji put

Stanley
01-28-2008, 00:28 AM
Dopada mi se ova devojka, sto u pogresnom trenutku okrenu glavu. Moze li mi neko pomoci da stupim sa njom u kontaktu. Imamo izgleda isto razmisljanje, ali ne samo to, ona izgleda super. Bez zezanja reci te mi kako da je upoznam.

Zahvalan bi bio na preciznijem citanju. Hvala unapred na koncentraciji.

MyNameIsBond
01-28-2008, 00:35 AM
samo nam se ti fino ssad skoncentriši na senka hitljera i na MONITOR CLEAN UP

MyNameIsBond
01-28-2008, 00:38 AM
ako još uradiš i kućni video tipa severina, ili tipa onoga šutanovac-muuAmer, pa još to digneš na youtube mo'š poslat i slavan

evo da se zagriješ:
www.youtube.com/watch?v=8PWYlxQREjk

Emir
01-30-2008, 11:23 AM
Jeste li culi za jucerasnju pucnjavu u centru grada? Zna li neko ko je ucestvovao?

PutNick
01-30-2008, 12:17 PM
Novi Pazar: Pucao komšiji u noge
Sreda, 30. januar 2008.

U glavnoj novopazarskoj ulici, u utorak uveče oko 21 sat dogodila se pucnjava u kojoj je jedno lice zadobilo dve prostrelne rane nogu, potvrdio je načelnik Policijske uprave u tom gradu Dragan Terzić.

Prema njegovim rečima pucnjava se dogodila u trenutku kada je jedan muškarac izlazeći iz automobila pucao u pravcu drugog koji se nalazio na ulici.

Terzić nije mogao da kaže njihova imena, ali je rekao da se lice koje je pucalo neposredno nakon toga predalo policiji.

Prema do sada utvrđenim činjenicama, učesnici u ovom događaju se poznaju od ranije i komšije su, rekao je Terzić.

U novopazarskoj bolnici nije bilo moguće dobiti informacije o stanju povređenog.

Izvor (Tanjug)

Emir
01-30-2008, 17:35 PM
Ma ima to u vijestima na sandzaknews, nego rekoh nesto detaljnije :)

Birdum-Bardum
02-18-2008, 08:20 AM
Evo jedne vrlo interesantne vijesti:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=14&nav_id=284926

Izgradnja reciklažnog centra u Novom Pazaru bi bio odličan potez, jer se je, iz iskustva onih koji to već u svojim gradovima imaju, pokazalo da su reciklažni centri isplativi sa svih aspekata. Ekonomski su samoodrživi, a još i umnogome doprinose čistoći grada.
U vezi ove ekonomske samoodrživosti reciklažnih centara bi detaljno mogao govoriti neki ekonomista koji je detaljno upoznat sa funkcionisanjem ovih centara, a ja ću reći da su ovi centri samorazvijajući (naravno, veoma je važno i samo rukovodstvo centra) te stoga kako se razvijaju sve veći broj ljudi upošljavaju.

Haljit
03-22-2008, 14:27 PM
Na forumu stranice www.Tolerancija.org naidjoh na jedan vrlo interesantan text. Postirao bih samo link, ali ga mozda mnogi tako i nezapaze, pa zato postiram cio text
Verovatno skoro svako u Pazaru zna da je američki ambasador Polt nedavno obišao naš grad, ali ja nisam kontao 100% razlog njegove posete. Međutim, guglajući za nečim naišao sam na linkove ka zvaničnom sajtu američke ambasade i na strane o toj poseti i zabezeknuo se :scared:

Naime, prvo sam ugledao ovu sliku :scared:
http://belgrade.usembassy.gov/archives/press/2005/050928/IMG_1002.jpg

koja je potpisana sa citiram "Altun Alem Džamija. Ambasador Polt i Mevlud ef. Dudić sa imamima Altun Alem Džamije". Šta je ovde problem? Ova dvojica sa leve strane koji imaju zmijske poglede su Polt i Dudić doista, i ova druga dvojica jesu imami, ali nijedan od njih nije imam Altun Alem džamije, ni tada, ni sada. Da li je moguće da amerikanci iz neznanja stave neku dezinformaciju na zvanični sajt ambasade? Pa, morate priznati, nije moguće! Zašto su oni to tako uradili može se zaključiti iz narednog teksta sa adrese http://belgrade.usembassy.gov/partnership/acpp.html

Through the Fund for Cultural Preservation and the generosity of the American people, the Embassy has donated $50,000 to restore the mekhteb. The project is expected to be completed in early 2007.

O čemu se sad ovde radi? Pa, dok su u Iraku, Afganistanu, Palestini i World Wide rušili džamije odjednom su se našli dobrotvori i poklanjaju Muameru Zukorliću i njegovoj dvorskoj ludi Dudiću $50.000 (ne mala para, uistinu). Pošto je Polt morao da dođe i vidi teren (Ameri ne daju pare "odoka") došlo je do problema: imam džamije nije bio lojalan Zukorliću, pa je morao da nađe zamenu... jeste da se u Qur'anu ne pominje da jednog muškarca menjaju dvojica u nečemu (ima u Zakonu da jednog muškarca menjaju dve žene?!?), ali ne dolazi nam ambasador of the United Snakes svakog dana da prlja džamiju svojim prisustvom, pa se ex-muftija potrudio da ga udostoji dvojicom potpomognutim, doduše ne tako velikim, Dudićem...

Pošto su Ameri očekivali da radovi budu gotovi početkom 2007., a ja nisam primetio da se u to vreme nešto radilo do sukoba u istoj džamiji, biće da je nastao veliki problem. Pare date (možda su otišle za blindirane džipove ili pancire, ko zna), a radovi ni na pomolu... kad, vidi čuda, smene muftiju, a on okupira džamiju i kao odjednom sad hoće nešto da radi?!? Da li se je nešto gradilo pre toga, pa se je trebalo toga rešiti ne znam, ali znam da je američki ambasador doneo dotičnoj gospodi $50.000 i da je nedugo nakon toga došlo do ozbiljnih incidenata. Ko, šta i gde? Raspitaću se, pa ću vam javiti :001_cool:

Nastavak te teme mozete pratiti na LINKU (http://tolerancija.org/index.php?PHPSESSID=f7a898defc247032b7b891facafa0f c2&topic=1527.0)

ul_8mart_br?
03-22-2008, 15:23 PM
U lijevom donjem uglu se vidi i jedna obnazena zenska ruka. Dal' su se izuli ovu kauri kad su isli u dzamiju, jeli Dudicu?

Deddha
03-22-2008, 22:12 PM
A pazi avatara tvorcu ovog gore posta:icon_rotate: Vjerujem poznat nekolicini sa ovog foruma, a i administratoru famoznog ofnp sigurno (kao nocna mora iz one prcije, koju je neko i nazivao studentskim stanom u beogradu, na slaviji, stotinak metara od beogradjanke):icon_xd:
P.S I ovo "united snakes" zvuci poznato, i previse poznato:icon_mrgreen:

ul_8mart_br?
04-04-2008, 22:47 PM
Da ne bi koji srpski glas zalutao, bratija sa srpskog foruma se upustila u predizbornu kampanju optuzujuci bez ikakvog argumenta Bosnjake u N.Pazaru za uvrjedljiv grafit na lokalnoj crkvi:
http://www.raskaoblast.com/forum/album_pic.php?pic_id=165&full=true

Kao vec pisete grafite da bi za to optuzili druge, naucite barem kako pravilno napisati: ne pise se Ekper vec Ekber. Vidim da vi sa foruma to znate ali imbecil koji je skrabao po zidu to ne zna. Musliman ne pise ime Allaha dz.s. svuda niti se pored njega pise svasta.

Emir
04-05-2008, 00:09 AM
Ovo Ekper je dokaz da ovo nije napisao musliman, jer ni jedan musliman nebi napravio takvu gresku. Cak niko tako ne izgovara. Ovo je samo obicna politicka igra gde Srbi overavaju svoje biracko tijelo da glasa samo za njih, tj. da ne zaluta neki glas van njihove koalicije. LDP ce samo usedelice da glasaju zajedno sa izgubljenim momcicima koji se furaju u neke Beogradske fazone, i sto je zalosno to ce sve biti Bosnjaci.

sarajliJa
04-21-2008, 22:23 PM
Allah mubarek olsun vam dan grada, koji se obiljezava jer je ovim datumom datiran najstariji poznati pisani spomen grada...

U tom povodu je uprilicen citav niz svecanosti.
Na kraju, na sami 20. april na gradskom trgu je odrzan i koncert bosanskohercegovackog pjevaca Harisa Dz.

Sve bi bilo "u redu", Dan grada obiljezen veseljem i medjusobnim cestitanjima, i radoscu zbog brojnih uspjeha kojima je grad krenuo u posljednjih par godina, da povodom ovoga koncerta nije bilo jedne "mrlje"!
Naime, na sami dan koncerta, od (placenog) zabavljaca je organizatorima dosao otkaz nastupa!! Harisu je navodno neko prijetio govoreci da mu "znaju u koje obdaniste cerka ide" i slicne stvari
:crying::crying:
... ...
Koncert je ipak odrzan, Harisu nije falila nijedna dlaka sa glave, jedino ostaje pitanje koliko je zaista jaka, zlocinacka organizacija pokojnoga Kera Ljajica i moze li da "dojari" i do sarajevskih obdanista?!
:icon_rolleyes:

insajder javlja
04-24-2008, 04:42 AM
Allah mubarek olsun vam dan grada, koji se obiljezava jer je ovim datumom datiran najstariji poznati pisani spomen grada...
Koncert je ipak odrzan, Harisu nije falila nijedna dlaka sa glave, jedino ostaje pitanje koliko je zaista jaka, zlocinacka organizacija pokojnoga Kera Ljajica i moze li da "dojari" i do sarajevskih obdanista?!
:icon_rolleyes:

547. rodjendan (http://www.youtube.com/watch?v=5-Ex6Aq5THg)

Emir
04-24-2008, 11:52 AM
Evo hajirli pokrivene zene mogu da dobiju licnu kartu sa fotografijom na kojoj nose mahramu.

Detaljnije na http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/1434-u-srbiji-licne-karte-sa-fotografijama-i-za-ona-lica-koja-nose-mahramu-ili-kapu.html

fingersbroken
04-24-2008, 12:53 PM
Rodjendan grada obelezen fino. Neispolitizovano. Masa naroda koja je dosla na koncert nije zloupotrebljena za predizbornu kampanju. Zukorlic je u te svrhe cak koristio i one koji su dosli da isprate hadzije, i one koji ni spomena o mitingu nisu zeleli, a Ugljanin je masi pozeleo selam, cestitao dan grada i sisao sa scene. Pa makar i na ispracaju hadzija, nesto sto me i dan danas shokira kad se setim toga. Drzao je politicki miting sahat vremena pred hadzijama, dok su se mnogi smrzavali ispod njega cekajuci da krenu na hairli put, ispraceni govorom mrznje umesto dovom od tog zulumcara.. Na kraju se dicio podrskom koju je dobio ne racunajuci da su ljudi dosli da isprate hadzije a ne podrze njega.

Grad dobije 4.5 miliona eura podrske od luxemburga i organizuje koncert svojim gradjanima, a neki se bune. . Elem, pare na stranu, jer su ovde one najmanje bitne, drago mi je da imamo gradonacelnika koji naziva selam, i koji u domu kulture ima i izvodjace ilahija pred oficirima i vojnim licima u publici, bez ceznje da se ufula nekom i da pokusava da se ponasa probeogradski. Kad bi to rasim radio to bi bila cista gluma. Meni vise ni muftijin selam ne zvuci islamski. Jedini sulejman efendija ga nekako izgovara sa srca, kao uvijek, zeleci mir narodu, bez podizanja tenzija i bez pokusaja omalovazavanja drugih da bi prigrabio poene. Svaka mu cast zbog toga. Zukorlicu i rasimu je svaka bina prilika za lajanje.

Trebalo bi sad nabrojati sve projekte koji su ostvareni u poslednje vreme.

Srecan dan grada svima.

Evo linka koji daje kratak pregled svega

http://www.youtube.com/watch?v=7E669uPdXRs&feature=related

Richard
04-24-2008, 13:18 PM
Momak cuo sam neke price da ce muslimani iz pazara da ti "prebroje rebra" kao i "kosti lobanje" zbog patoloskog pljuvanja po po njihovim institucijama i autoritetima te vredjanju njihovih verskih osecanja.

Sad vidim i zbrog cega se to tako prica/sprema.

fingersbroken
04-24-2008, 13:30 PM
Koliko se secam ono sto sam rekao je istina: zukorlic je drzao politicki govor pun mrznje na mitingu koji je organizovao povodom ispracaja hadzija. Nije li bilo tako? Cija osjecanja to treba da vrijedja?

U isto vrijeme, sulejman efendija okupljenu masu nije upotrebio u predizborne svrhe, i ja to nazvah lijepim gestom. Jel im mozda to vrijedja osecanja?

Kako god, zanimljiva je konstatacija da ce grupa MUSLIMANA da mi prebroji rebra i kosti lobanje. Da si rekao grupa obozavatelja muftije razumeo bih, ali to grupa muslimana mi nekako strci van kontexta onoga sto zele da urade. Lici mi na ruta, i na njemu slicne, ali sigurno ne na muslimane. U svakom slucaju, sta drugo ocekivati od ljudi koji se vjerom bave zarad politike i licnog interesa? Sila u nedostatku argumenata. Pardon, pokusaj sile i prijetnje, pisanje dosijea i sta ne. Vrijedja im vjerska osecanja jedna dostojna proslava rodjendana naseg grada. Zanimljiva neka skupina. Pa hajde de, kad bih se kretao putevima, tj sokacima kojim se krece ta uskogruda grupica pa mozda bi i imali cast da nekom broje kosti i prijete.. Ti si ocigledno nista do neko isfrustrirano kopile koje pokusava da unese nemir medju ljude. Cus cuo si... a odakle pises pa si to lijepo cuo, o richarde lavljeg srca. Ima li jos koga na toj listi za odstrel? Hocete li komunisticki da organizujete streljanje na hadzetu ili *****rski iz zasede da napadate ljude? Ne znam samo kako te nije sramota da pises takve nebuloze i da ih dovodis u vezu sa muslimanima. Ti si neka zesca bagra..

fingersbroken
04-24-2008, 13:38 PM
Emire, nisi ga trebao banovat zbog napisanog. Bas je lijepo sto je pokazao kakvog je soja. Nije mi drago zbog njega, ali je lijepo da znamo sa kim imamo posla. U svakom slucaju, obzirom da se prijetnja tice mene, uzimam za pravo da zatrazim da je ne brises. Nek ilustruje o kakvim se ljudima radi i sa kakvom sortom se ovde ponekad diskutuje. Nek pokaze da su to ljudi koji ne biraju sredstva i koji nemaju granice. Nek pokaze da su to ljudi kojima je vjera samo stit i oruzje, a koji iz vjere nista lijepo ne koriste. Imaju primjer u Sulejman ef. Ugljaninu, koji lijepo i navedoh, mogli bi nesto i da nauce. Jasno je to da u njima izaziva bijes spomen te svijetle tacke u nasem narodu, ali ima i onih kojima ce postat jasno prije ili kasnije. Ima njih koji nisu zli, samo jednostavno vide drugacije, ili ih ovi koji su zli zbog svojih interesa zavode. Ipak ce nekima postati jasno vrlo uskoro, siguran sam u to. Ne moze vjerska osecanja gajiti onaj kome je vodja rasim u kolaboraciji sa zukorlicem. To je jednostavno nelogicno..

Ugljanin je dzentlmenski pokazao kako se obavlja jedna odgovorna pozicija. Svaka mu cast zbog toga.

insajder javlja
04-24-2008, 16:05 PM
Momak cuo sam neke price da ce muslimani iz pazara da ti "prebroje rebra" kao i "kosti lobanje" zbog patoloskog pljuvanja po po njihovim institucijama i autoritetima te vredjanju njihovih verskih osecanja.

Sad vidim i zbrog cega se to tako prica/sprema.

samo ja ne skontah kome ce ti muzljimani iz pzara da obavljaju te operacije sa kostima, emiru ili fingersbrokenu?
heljenejse, uglavno' nece nikom, sva prilika... ima tu mubarek remza hajrovic, ima jos najmanje deset hiljada remza pa ako se nekom bas toliko igra sa tudjim kostima, nek ima na umu da svasta more da mu se desi...
haj ricarda, nakon onakvih textova on (posto nema nista argumentovano da odgovori), on prijeti sa nekim famoznim muzljimanima...

kako god, preporucujem fingeru da mi se javi kad dodje u pazar, pa ako treba moremo prosetat i do iho-kluba zajedno, ako mu je merak, da mu pokazem kako su hrabri ovi sto se kriju pod zidovskim nikovima, a kako su him tek hrabri oni njihovi koji su zavrsili par obukica po nekakvim teroristickim kampovima kos-a udbe i sl
eljo vidin, iksan zejnjelovic, habip fijuljanjinj, ibro lajnjin i njima slicni...
e drugo je s ledja i iz mraka:D a licem u lice, pa u tutinu sam imao tu cast da gledam kako i koliko su hrabri...

SandzackiVuk
04-24-2008, 16:24 PM
Nemoj ba toliko, insajder, znas puno ce da ih boljiiiiii

Kad elja sin majke vide, (vlahinja) pade ko pokosen od nekog njihovog koji ga je upucao i normalno ko sve sto je bio na sluzbi u srpsku vosjku, bio licni vozac generala kukanjca, i kad su ga prebacili kao njihovog ranjenog u Kragujevac, jer i pored toga sto je djerlek njihov direktor i pored naoruzanog obezbedjenja nije bio siguran u pazaru, i kad ga ona iz TV fox pita kako se osjecate.
A on kao svaki jadnik koji se drzne da prijeti muslimanima i da se naoruzan skuplja da oruzje protiv muslimana upotrebi kaze : Boljiiiii Boljiiiii,

Eh neka rici da mi i tebi i tim tvojim kosti ne prebrojimo, jer boljiiiii boljiiiii vas kada se sami ranjavate i upucavate .....

ibnIsmail
04-24-2008, 23:32 PM
fingeru nesikiraj se plaho oni su svoje ispucali,sad smo mi na redu,ako osjetish da ti neko shta prijeti prijavi nam ga da mu jok kosti prebrojimo no da ga vishe ni shefcet hajrovic nezakrpi sa chitavim pazarskim i beogradskim kolektivom hirurga

ps. a insajderu de zhiv bio javni nam kad budesh isho do iho kluba sa fingerom,nemo da tu zabavu propustimo,pozhelio sam se muamerovice,a sve se nadam da cu je tamo sresti

a tebe richarde pozivam lichno da se upoznamo,poshaljesh mi mail porukom i mi se fino vidimo na kameru jer ja iza mnogo toga stojim ovdje,jedan sam od vashih problema pa dodji da me vidish

Hikmet
04-24-2008, 23:46 PM
nemojte da zaboravite mirka fijuljanina i njegovog telohranitelja mečku s pojila, ja to ne mogu da čekam dok insider stigne...može i nočas...ako je ričard zainteresovan za ovu ponudu , neka kaže samo đe...i remzu ću povest jer im se puno uželeo, posebno posle onoga što su mu pucali na kuću prije neku noć...

Deddha
04-25-2008, 12:51 PM
Sta sam nocas propustio:D