View Full Version : Dr Sulejman Ugljanin
ul_8mart_br?
10-08-2009, 10:44 AM
Koliko je meni poznato Pester je bio oduvijek poligon za vjezbe vojske zbog konfiguracije terena i relativne nenaseljenosti. Vaznije od nebuloza da je srpska vojska dosla da nas plasi je cinjenica da vjezbi prisustvuju oba ministra iz naseg kraja. Prvo, poziv drzave da prisustvuju vjezbi pokazuje teznju da se preduprijede manipulativne glasine kod lokalnog zivlja i u cijeloj regiji. Drugo, samo prisustvo ministara Ugljanina i Ljajica vjezbi je poruka da se prilicno odmaklo u uspostavljanju povjerenja izmedju Bosnjaka i drzavnih institucija.
Kad se ode unazad do devedesetih kad su milosevicevi piloti probijali sa migovima zvucni zid iznad Pazara u po bijela dana a njegova artiljerija se ukopavala po okolnim brdima, onda se bolje vidi koliko je stanje promijenjeno.
Ko je gledao emisiju o Sandzaku na B92 mogao je cuti od Zukorlica gdje obrazlazuci da on nije remetilacki faktor govori da je hteo to biti navodno cinio bi to dok je “bilo magle i prasine”, aludirajuci na 90’te, milosevicev rezim i raspad Jugoslavije. A zna on dobro ko i mi svi da nije smio pisnuti, da je bio ko bubica, i da se tada bavio ssetanjem obuvenih milosevicevih izaslanika po nasim dzamijama ulizivascki se kezeci na njih. On je tek zagalamio kad se “magla i prasina razisla” i kad su Bosnjaci poceli uspostavljati normalan odnos sa drzavom, jer zna da u normalnom sistemu za njega nema mjesta. Obratite paznju na koliko mjesta u emisiji koristi naziv “beogradski rezim” pokusavajuci da ocrni prisustvo bosnjackih predstavnika u republickim organima, reko’ bi covjek to neka teska diktatura u Beogradu i on sve simbol borbe za nacionalna i vjerska prava.
Sandzo
10-08-2009, 11:41 AM
8mart mnogo si rekao a na kraj nista nisi rekao, samo naziv vjezbe "Odlučan odgovor 2009" kome oni daju taj odgovor,ja sam drvazljanin Srbije ali nikada nece to biti moja zemlja ili subhanala da kazem da sam Srbin,jer za muslimane nikada nece imati mjesta u Srbiji a po njima ni u Europi,i to ko do sada nije svatio nema pojma o istoriji ni dalekoj ni blizoj,e ti nasi Ministri steta samo sto rade ono sto im Beograd kaze Rasim se obi trazijuci Mladica nemoze covjek da spava ponoci samo da pokaze kako su Srbi demokraticni, nije Milosevic bio mozda neki los covjek on je samo dao narodu sta je ceo isto kao nekada Hitler,jednom Fasista uvjek Fasista
Strshljen
10-08-2009, 12:25 PM
sad vam nevalja kad ste prohujali s vihorom,a kad su przhili po Bosni marjanovic vam je kako u wc tako i u dzamiju ulazio jer mu niste dozvoljavali da se izuje,a nudio je da to uradi.Ta medresa koju imate je hranila vojsku srpsku Kurbanima u to vrijeme,ovo su sve neoborive i opshte poznate chinjenice,a ti meni hajd zasad objasni zashto ste pomagali tada onaj chetnichki rezhim i koji vam je moj te ovaj sada napadate,a ljandov kad nam odgovorish za pochetak na ovo,onda cemo nastavit s pitanjima
ul_8mart_br?
10-08-2009, 12:30 PM
Ada najlakse je parkirat dzip Bg registracije pred dzamiju i sa mimbera dizat galamu i zabavljat neuk svijet.
Sandzo
10-08-2009, 12:53 PM
ja samo kazem niste vise, SDA je izgubila glasanje samo zbog Sulja posto ga narod nije mogao vise gledat, pa su na kraj i borisa ljajica glasali za radikalima samo da ga maknu,on sam treba da vidi to i sam da postavi nekog zamenika
sabah
10-08-2009, 12:57 PM
8mart mnogo si rekao a na kraj nista nisi rekao, samo naziv vjezbe "Odlučan odgovor 2009" kome oni daju taj odgovor,ja sam drvazljanin Srbije ali nikada nece to biti moja zemlja ili subhanala da kazem da sam Srbin,jer za muslimane nikada nece imati mjesta u Srbiji a po njima ni u Europi,i to ko do sada nije svatio nema pojma o istoriji ni dalekoj ni blizoj,e ti nasi Ministri steta samo sto rade ono sto im Beograd kaze Rasim se obi trazijuci Mladica nemoze covjek da spava ponoci samo da pokaze kako su Srbi demokraticni, nije Milosevic bio mozda neki los covjek on je samo dao narodu sta je ceo isto kao nekada Hitler,jednom Fasista uvjek Fasista
Jeli gde ti zivis da nisi pao sa marsa mozda koliko je meni poznato uvijek su se vojne vezbe odvijale na pesteri i to mnogo gore nego ova ova je propracena sto se tice barem kamerama a ja cu ti navesti moj primer kada sam ja sluzio vojsku 94 95 dosli smo iz Prizrena u Stavalj i tu noc postavljaju strazu posto smam ja bosnjak nama tada nisu davali da idemo na strazu,ja sam bio udaljen neki 50m od komandira cete
kod cesme u skoli u Stavlju i oni nisu mene vidjeli a uz to bila je noc i on njih rasporedjuje i kaze im ovako"Ovo vam je Sandzak i ovu oblas hoce Sulejman Uglanin da odcepi od Srbijei pripoji Bosni i vi ce te ovde biti po dvojica na strazi i ovo preko puta vam je selo Brnjica i onde zive Muslimani i ako budete napadnuti slobodno pucajte" po njima jedino ovde je slagao komandir cete za brnjicu da zive Muslimani jer su oni jos odavno 45 iscistili to selo,pa ti vidi sta je tada bilo a sto je sada.Sto se kritika tice ni one ti nisu na mestu i tu dolazi do promena teza jedna se odnosi na Doktora Sulejmana i on je od skora na funkciji ministra i opet on je vise ucinio za ovaj kraj za ovo kratko vreme.A za rasima netreba trositi reci je nema tako malih reci sta je on ucinio za Sandzak
Sultan
10-08-2009, 13:28 PM
Ada ne radi se tu o Sandzi ili vojnim vjezbama.
Jedino sto je bitno njemu i njegovim nalogodavcima je da po svaku cijenu sprijece saradnj u bosnjackih stranaka.
Ko je gledao emisiju na b92 mogao je cuti direktno izgovoreno od strane Zukorlica kako su neposteni i jedan i drugi misleci na oba bosnjacka ministra u vladi republike Srbije.
Saradnjom bosnjackih stranaka dolazi do margionalizacije Zukorlica, zbog toga on i govori o trecoj politickoj opciji jer jedino na taj nacin ima za koga da lobira putem hutbi, predavanja, dersova, mitinga u dzamijama.
Jedini smisao njegovog upravljanje dzamijama i vjernicima je lobiranje i prikupljanje novca.
U slucaju saradnje medju bosnjackim strankama gubi na znacaju i uticaju koji mu je preko potreban jer samo svojim mijesanjem u politiku i stalnim razdorom medju Bosnjacima on uspjeva da odrzi sebe na vlasti i da cuva svoje objekte bez dozvola i svoj biznis koji se odvija u pozadini svega.
Birdum-Bardum
12-18-2009, 03:48 AM
Milion dinara Bujanovcu za uređenje korita Trnovačke rijeke
Opštini Bujanovac je na konkursu Kancelarije za održivi razvoj nerazvijenih područja, koju vodi Sulejman Ugljanin, odobren milion dinara za projekat "Uređenje i regulacija korita Trnovačke rijeke".
Kako je saopšteno na opštinskom sajtu, projekat je u ime opštine Bujanovac podnijela Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.
Pravo učešća na otvorenom javnom pozivu za sufinansiranje projektnih dokumentacija imale su sve zainteresovane lokalne samouprave u Srbiji koje su u grupi 40 najnerazvijenijih i koje su ispunile kvalifikacione kriterijume.
Kancelarija za održivi razvoj objavila godišnji izvještaj
Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja objavila je na svom sajtu www.kornrp.gov.rs godišnji izvještaj o radu, saopšteno je danas iz kabineta ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina.
Kako se navodi u saopštenju, na taj način ministar Ugljanin želi da da primjer transparentnog obavljanja državnih funkcija i pokaže odgovornost prema građanima.
Izbor: Beta
max_max
12-18-2009, 20:12 PM
Pobjeda ne dolazi sama od sebe, ona je pratilac iskrenih vjernika: hrabrih, principijelnih, mudrih, strpljivih i odvažnih ljudi. I zar se drukčije može biti uzor i autoritet?! ''Autoritet se ne nameće, on se stječe''
Salahoodin
03-12-2010, 12:34 PM
Nihad Hukovic -Dragi Predsjednice (http://www.sandzakinfo.net/prijatelji/video-korisnika/5-Nihad+Hukovic+Predsjednice+(+wwwsandzakinfonet+)+H D?userid=63)
Birdum-Bardum
03-17-2010, 00:19 AM
"Zakonodavstvo da se prilagodi EU"
Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin kaže da naše zakonodavstvo u oblasti decentralizacije treba da prilagodimo iskustvima razvijenih evropskih zemalja.
Ukazujući da okruzi u Srbiji nisu ustavna kategorija, Ugljanin je za "Večerenje novosti" rekao da svaka promjena granica okruga treba da bude konsenzus većine političkih faktora, da bi to rješenje bilo održivo i donijelo boljitak za građane ove zemlje.
Na pitanje da li je zadovoljan novim prijedlogom mape statističkih regiona, po kojoj je cio Sandžak ušao u šumadijsko-zapadni region, on je kazao da je normalno da sve sandžačke opštine budu u jednom regionu, jer je to vitalni ekonomski interes svih građana koji žive na ovom području.
Ugljanin, koji je i kopredsjednik mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije sa Turskom, najavio je da će u srijedu u Beograd, zbog pregovora o "Jatu", doputovati predstavnici turske nacionalne aviokompanije i vladinih institucija.
Pregovori su još u toku, ali moram da naglasim da se razgovara o više varijanti, a ne samo o prodaji "Jata". Razgovara se o zajedničkom ulaganju u razvoj "Jata", pa i o dokapitalizaciji srpskog avio-prevoznika, rekao je on.
Sa pozicije kopredsjednika mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa Turskom, učinio sam sve da zainteresujem tursku stranu da u "Jatu" pronađe svog strateškog partnera, kazao je Ugljanin.
Izvor: B92
Okruzi nisu u Ustavu
Okruzi u Srbiji nisu ustavna kategorija. Nastali su kao posljedica jedne uredbe iz devedesetih godina i možemo reći da su oni prije gotovo 20 godina bili izraz tog vremena. Od tada pa do danas, promijenili su se društveni, ekonomski i politički odnosi u našoj zemlji.
Tako Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja i lider SDA, odgovara na pitanje ”Novosti”, da li će da insistira na pomjeranju granica okruga u Srbiji, tako da Sandžak ne bude ”razbijen” na više okruga.
* Za kakvu promjenu se zalažete kada su granice okruga u pitanju?
- Svaka promjena treba da bude konsenzus većine političkih faktora da bi to rješenje bilo održivo i donijelo boljitak za građane ove zemlje. S obzirom na to da se približavamo EU, naše zakonodavstvo u oblasti decentralizacije treba da prilagodimo najboljim iskustvima razvijenih evropskih zemalja.
* Da li ste zadovoljni novim prijedlogom mape statističkih regiona po kojoj je cio Sandžak ušao u šumadijsko-zapadni region ili ćete imati još zahtjeva?
- Normalno je da sve sandžačke opštine budu u jednom regionu To je vitalni ekonomski interes svih građana koji žive na ovom području.
* Podržavate li ideju promjene Ustava kako bi se uvođenjem regiona, pospješio ravnomjerni razvoj?
- Što se tiče Ustava, on je dosad mnogo puta mijenjan, ali u procesu približavanja Evropskoj uniji vjerovatno ćemo morati neka rješenja da uskladimo sa zakonodavstvom EU.
* Kako tjeku pregovori o prodaji ”Jata” turskoj aviokompaniji i kakav rezultat očekujete?
- Pregovori su još u toku, ali moram da naglasim da se razgovara o više varijanti, a ne samo o prodaji ”Jata”. Razgovara se o zajedničkom ulaganju u razvoj ”Jata”, pa i o dokapitalizaciji srpskog avio-prijevoznika. Sa pozicije kopredsjednika mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije sa Turskom učinio sam sve da zainteresujem tursku stranu da u ”Jatu” pronađe svog strateškog partnera.
* Kada će biti poznat epilog?
- Već u srijedu dolaze u Beograd predstavnici turske nacionalne aviokompanije i vladinih institucija.
* Koliko će država ove godine pomoći najugroženijim krajevima zemlje?
- Podržaćemo ekonomski rast u najnerazvijenijim područjima zemlje sa 100 miliona eura. To je veliki uspjeh za sve nas koji smo se bavili problemima najsiromašnijih opština.
* Koliki je vaš doprinos u tom poslu?
- Ulaskom u Vladu dobili smo najteži posao, a to je da animiramo sve državne institucije i privrednike u ovoj zemlji i inostranstvu da aktivno učestvuju u ekonomskom razvoju nedovoljno razvijenih područja. Drago mi je da smo uspjeli u tome i da se sada mnogo ministarstava angažuje na tome da se u različitim oblastima i kroz razne projekte pospješi razvoj, kao i da se smanji siromaštvo u tim opštinama. Rezultati će se vidjeti.
* Poslije višegodišnjih sukoba, postigli ste konsenzus sa Rasimom Ljajićem u vezi sa formiranjem nacionalnog savjeta Bošnjaka...
- Izuzetno mi je drago da je proces prikupljanja potpisa Bošnjaka za organizaciju neposrednih izbora za članove Nacionalnog savjeta Bošnjaka prošao u jednoj dobroj, pozitivnoj atmosferi, što je rezultiralo izuzetno velikim odzivom.
* Da li to može biti i početak vašeg političkog približavanja?
- Ova Vlada je formirana na projektu evropske Srbije, i naše približavanje upravo je uslijedilo kao posljedica podrške većine građana tom evropskom putu.
PRIJATELJI POMAŽU SANDŽAKU
* Kakva je uloga neformalne organizacije ”Prijatelja Sandžaka”, koju je formirala grupa stranih ambasadora, i da li ima i političkih ciljeva?
- Uloga organizacije ”Prijatelji Sandžaka” je da pomogne ekonomskom razvoju ovog najnerazvijenijeg regiona u našoj zemlji. Članice ove organizacije žele da pomognu građanima Sandžaka kroz različite projekte i da stvore uslove za normalan život.
Izvor: Večernje novosti
esmeraldaa
04-15-2010, 00:13 AM
Ugljanin se sastao sa Šarikom Tarom
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i kopredsednik mešovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske Sulejman Ugljanin danas je u Beogradu razgovarao sa vlasnikom turske kompanije "Enka" Šarikom Tarom.
Kako je saopšteno iz Ugljaninovog kabineta tema razgovora sa turskim biznismenom bila je mogućnost ekonomske saradnje dve zemlje.
Ugljanin i Tar razgovarali su o izgradnji auto puta Beograd-Južni Jadran preko Sandžaka, kao i o drugim važnim infrastrukturnim projektima u Srbiji.
Izvor:http://www.sandzaklive.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=449:ugljanin-se-sastao-sa-arikom-tarom&catid=52:world&Itemid=27#comments
al_Bazari
09-16-2010, 10:34 AM
OEBS i Ugljanin pozvali na kompromis
Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos i Sulejman Ugljanin saglasili se da je u interesu Bošnjaka u Sandžaku i države Srbije, da novo Bošnjačko nacionalno veće počne sa radom.
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin sastao se sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Dimitriosom Kipreosom i tom prilikom je razmotrena situacija vezana za konstituisanje novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća nakon održanih izbora, saopšteno je iz OEBS-a.
Ugljanin i Kipreos su se usaglasili da je u interesu Bošnjaka u Sandžaku i države Srbije, da novo Bošnjačko nacionalno veće počne sa radom.
Sagovornici su pozvali nosioce lista da izbegnu lične motivacije, dođu do kompromisnog rešenja i obezbede da Bošnjačko nacionalno veće što pre bude operativno.
U razgovoru je iznet stav da sve tri izborne volje moraju da preuzmu deo odgovornosti u Veću, navodi se u saopštenju.
mr.ei
09-23-2010, 20:06 PM
Tražio državu a sada bježi i od autonomije
Zahtevi za autonomiju Sandžaka muftije Muamera Zukorlića, koji traži status po modelu italijanskog Južnog Tirola, a što je ovih dana uzburkalo javnost Srbije, daleko su skromniji od plana o specijalnom statusu te oblasti, koji je potpisao Sulejman Ugljanin, aktuelni ministar u Vladi Srbije!
Naime, on je praktično tražio državu Sandžak, proizlazi iz memoranduma Muslimanskog nacionalnog veća iz 1993. godine, u čiji smo posed došli.
Ugljaninov SDA tada je zahtevao da Sandžak ima svog predsednika, vladu i skupštinu, a bilo je predviđeno i da ima svoju policiju. Prema Ugljaninovom memorandumu, nadležnosti tadašnje Jugoslavije bile bi svedene na ekologiju, puteve i prenos električne energije, a Srbija se nigde i ne pominje, što praktično znači da Sandžak više ne bi ni bio deo nje. Osim Novog Pazara, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja, Sjenice i Priboja, koji se nalaze na teritoriji Srbije, jedinstveni Sandžak trebalo je da obuhvati i Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rožaje i Plav u Crnoj Gori.
Pored toga što smo s ministrom Ugljaninom pokušali da kontaktiramo preko njegovog kabineta, do zaključenja ovog izdanja „Alo!“ nismo dobili odgovor da li su se u međuvremenu promenili i njegovi stavovi povodom toga, posebno zbog toga što je sada u vlasti u Srbiji i obavlja istaknutu državnu funkciju. U vreme objavljivanja tog dokumenta, na istaknutoj funkciji u SDA, i pored određenih neslaganja sa Ugljaninom, bio je i sadašnji ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, koji danas tvrdi da su tadašnji zahtevi za kulturnu autonomiju bili radikalizovani, zbog čega je i napustio SDA.
- Ja sam upravo zbog toga i izašao iz te stranke. Bio sam tamo sam protiv svih i zbog toga sam otišao. Osim toga, i sam SDA je odustao od takvog programa, tako da o tome danas nema govora - kaže Ljajić za „Alo!“. On dodaje da ideja o autonomiji nije bila ostvarljiva tada, kada je Ugljanin imao podršku 95 odsto Bošnjaka u Sandžaku, a ne danas, kada je podrška toj ideji daleko manja. Razlog je prema Ljajiću to što se kosi s međunarodnim standardima i iza nje nije stao niko u svetu.
- Na kraju, i etnička struktura u Sandžaku je takva da je priča o autonomiji izlišna - zaključuje Ljajić.
Memorandum po preporukama Evrope!
Džemail Suljević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, iza koga stoji muftija Zukorlić, a koje zahteva autonomiju Sandžaka, kaže da je memorandum o uspostavljanju specijalnog statusa iz 1993. godine „pisan po svim evropskim standardima“.
- Tačno je da su taj dokument pisali Ugljanin i Ljajić, koji su tada bili na čelu SDA. Dokument nije rađen napamet, već u skladu s preporukama Saveta Evrope. Na bazi memoranduma i danas bi mogli biti započeti razgovori jer pitanje Sandžaka i statusa Bošnjaka nije rešeno i moraće se rešavati pošto mi ovde živimo u sistemu aparthejda - tvrdi Suljević!
(Alo)
E pa to je ono sto vi ne kontate. Da je pricao kad je bilo bitno, pravio ravnotezu, onda kad je bilo opasno i kad je zukorlic 'davao sansu drzavi' i naravno davao meso vojsci da gladna ne kolje po kosovu', a sad mozemo da koristimo i metode parlamentarne i uz pomoc turske da dobijemo projekte, investicije, puteve, skole, zastavu, jezik, univerzitet....
Lako je sad galamit u prazno, zarad glasova, kad niko ne siba, a tim se nista ni ne dobija. Broj je bio izac ovako hrabro onda kad nam je prijeceno nestankom!
Ljubav
09-23-2010, 20:37 PM
Pa jeste ovi najhrabriji iz njima poznatih razloga su put pod noge i pobjegli,otisli da bi sacuvali svoju....... a narod je dobio po ........Sjecam se i 99 kada je ef.Ugljanin stigao medju prvim u Sarajevo,dok je muftija izdao fetvu da ni jedna imam nesmije napustit svoje mjesto i svoj narod.Hrabri su nema sta svaka him cast za hrabrost i smjelost,sve je to narod zapamtio.
I znamo kako ga je i Zukorlic docekao. Zar ne? Dudicko mu je u zagljaj skakao, sve to ima snimljeno, zato o tome psssss... tisina!
sin vakta
09-23-2010, 22:32 PM
Jedan od najuticajnijih turskih analitičara i kolumnista Emin Pazarci je u svojoj kolumni za uticajni dnevni list "Takvim" u sklopu informacija da je separatistička PKK angažovala srpske plaćenike snajperiste za atentat na najveće turske državne funkcionere, otkrio je da to ne bi bilo prvi put. Prevod integralnog teksta prenosimo u cjelini.
Snajper operacija u Turskoj
... U štampi se ovih dana moglo pronaći da je PKK, za izvršenje atentata na visoke državne rukovodioce, unajmila srpske snajperiste.
Normalno, nije i prvi put...
Srpski snajperisti su i ranije dolazili u Tursku da bi počinili ubistvo. 1994. i 1995. godine su nekoliko puta ulazili i izlazili iz Turske. Meta im je bio tadašnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka i današnji ministar u Vladi Srbije Dr. Sulejman Ugljanin i koordinator Vlade Turske za Balkan, pukovnik Mustafa Kahramanyol.
Nije im pošlo za rukom i vratili su se.
To su i priznali na jednom od sudjenja u Hagu.
- Miloševićevo rukovodstvo nas je poslalo u Tursku i zadužilo da ubijemo ova lica. Ali zbog preduzetih mjera predostrožnosti nismo uspjeli da izvršimo atentat.
Turska u to vrijeme nije ni znala da su snajperisti ušli u zemlju. Ali su ipak preduzete neke mjere predostrožnosti. Sulejman Ugljanin je bio pod državnom zaštitom. Na adresi stanovanja je živio pod lažnim imenom. Pukovnik Mustafa Kahramanyol je živeo u krugu Vojnomedicinske akademije Gulhane. Za svaki ulaz i izlaz je koristio drugu kapiju. Iako je radio za vladu nije često navraćao u zgradu vlade, a svoje poslove je obavljao na različitim lokacijama.
To su bile mjere predostrožnosti koje su im spasile živote. ...
Autor: Emin Pazarci ovo je dokaz za one koji tvrde da je dr Sulejman Ugljanin radio sa rukovodstvom tadasnje vlasti Slobodana milosevica
Pa jeste ovi najhrabriji iz njima poznatih razloga su put pod noge i pobjegli,otisli da bi sacuvali svoju....... a narod je dobio po ........Sjecam se i 99 kada je ef.Ugljanin stigao medju prvim u Sarajevo,dok je muftija izdao fetvu da ni jedna imam nesmije napustit svoje mjesto i svoj narod.Hrabri su nema sta svaka him cast za hrabrost i smjelost,sve je to narod zapamtio.
Dr Sulejman Ugljanin je sa porodicom bio u NP 99, nije lijepo da se tako ponasas. Jedno je ne kontat, a drugo lagat. On je stvarno mnogo ucineo za nas narod, a to sto se on ne fali svojim djelima vec konstantno radi ne daje tebi i tebi slicnim osobama da lazete na njega.
ul_8mart_br?
09-23-2010, 23:52 PM
Tražio državu a sada bježi i od autonomije
Zahtevi za autonomiju Sandžaka muftije Muamera Zukorlića, koji traži status po modelu italijanskog Južnog Tirola, a što je ovih dana uzburkalo javnost Srbije, daleko su skromniji od plana o specijalnom statusu te oblasti, koji je potpisao Sulejman Ugljanin, aktuelni ministar u Vladi Srbije!
Sta je kadra propaganda. Alo se ne uzbudjuje zbog Zukorlicevog zahtjeva za autonomijom sa kojim pravi uvod u tekst, vec se bavi sa stvarima od prije skoro 20 godina, ciljajuci da urusi kredibilitet ministra Ugljanina. Tekst je vjerovatno narucen. A i zasto bi se iko u Srbiji i uzbudjivao navodnim Zukorlicevim autonomasenjem kad znaju da je to nista drugo do cirkuzanje ove barabe sa politickim organiziranjem i funkcioniranjem demokratskih nacela u Sandzaku. Nema svetinje koju ne bi ovaj "zzvakao" za svoje ciljeve. Oni koji ga znaju, ovu njegovu pricu o autonomiji ili kad potegne druge "strasne stvari", "paljenje zgrada" itd, odmah znaju da muhtiji nesto fali ili ga pecka. Kao kad beba ogladnji pa pocne plakati. Uzme li se u obzir da su mu dali dosta meme, bice da se uneredio. Problem je sto niko ne zeli da mu promijeni pelene.
I ja sam nekad bio za autonomiju, ali sad sam protiv. To je postalo demode nekako. Potrebne su nove stvari za nova vremena. Sad me interesuje samo razvoj Sandzaka, infrastruktura, ekonomija, edukacija mladih. Ko ce da se kladi da bi neki dali autonomiju Sandzaku u zamjenu da se ne ostvari ovo sto pobrojah.
sin vakta
09-24-2010, 01:41 AM
E pa gospodine marte ovde sam morao uskocit i napisat par stvari vezano za regionalizaciju,ovom orljaninu ne vjerujem ni rec o regionalizaciji, i tu se slazem sa tobom marte,ali kako ovako pametan covek, poput tebe moze da kaze nisam za autonomiju Sandzak,kako moze da se razvija jedan kraj kad nisu formirani statiskici regioni,kako traziti zajmove od evropske zajednice,kako odvojiti institucije da budu autonomne da se novac ne sliva u beograd i kraljevo,kako to samo mi objasni? i ovaj intervju me je iznenadi od dr.Sulejmana Ugljanina gde kaze: Da li ste zadovoljni novim prijedlogom mape statističkih regiona po kojoj je cio Sandžak ušao u šumadijsko-zapadni region ili ćete imati još zahtjeva?
- Normalno je da sve sandžačke opštine budu u jednom regionu To je vitalni ekonomski interes svih građana koji žive na ovom području. sta znaci ovo,znaci da ugljanin nema uopste problem gde ce taj nas jadni region biti sto mi se naravno ne svidja.Selam
Hikmet
09-24-2010, 07:11 AM
Novine Kurir i Alo su produkt srpske akademije nauka i umetnosti i nije ni čudo što od njihovog osnivanja nisu napisali ni jedan pozitivan teks o Dr.Sulejmanu Ugljaninu i Sandžaku, nego je problem što gospoda sa nikovima ljubav,bruh i ne znam ti kakvim,još žešće to rade...Ada kako LJubavi možeš da lažeš za 99 godinu i bombardovanje srbije od strane NATO-a,kad je Sulejman sa svojom porodicom svo vrijeme bio u Novom Pazaru...a ovamo ko druge pozivaš da se BOJE ALLAHA zbog iznošenja neistina.Kad Većih lažova i smutljivaca od vas i vaših nalogodavaca nema...
sin vakta, ne razlikujes se mnogo u razmisljanju od ljubav i broh clanova, razlika vam je samo protiv koga ste. Pametni ljudi promisle o posljedicama svojih postupaka i planiraju na duze staze. To sto je Dr Sulejman Ugljanin rekao ne znaci da je protiv necega vec da sigurno ima neki bolji nacin pomocu koga ce pomoci nas narod. Ne treba da sumnjate u njega, i kada 94 nije bio u Sandzaku vise je uradio za Sandzak i Bosnjake nego sto mozete da zamisliste.
druga stvar, ovo sto je 8mart rekao je prilicno jasno, ne znam u cemu je problem. Autonomija bez jakih instittucija i priliva para ne znaci nista. 90 tih se pominjala autonomija jer je bilo tenkova okolo, i to je izgledalo kao jedini spas, a danas postoje druge metode jer kao sto vidis tenkova nema. Dovoljan dokaz da je doslo do promjena je to sto Muamer pravi ovoliki cirkus, a niko ga ne zarezuje. Da su 90te, on se nebi cuo, isto onako kao sto je poslao ljude da se poubijaju na hadzet, a on gledao sa tv-a. Ukoliko dobijemo jos institucija drzavnih u Sandzaku i ojacamo ekonomiju onda mi vec imamo autonomiju.
Autonomija nije cilj. Cilj je da narodu bude bolje, i da ima bolje uslove za zivot. Ranije se taj cilj mogao ostvariti samo uz autonomiju, danas ima i drugih nacina.
Ljubav
09-24-2010, 08:45 AM
Novine Kurir i Alo su produkt srpske akademije nauka i umetnosti i nije ni čudo što od njihovog osnivanja nisu napisali ni jedan pozitivan teks o Dr.Sulejmanu Ugljaninu i Sandžaku, nego je problem što gospoda sa nikovima ljubav,bruh i ne znam ti kakvim,još žešće to rade...Ada kako LJubavi možeš da lažeš za 99 godinu i bombardovanje srbije od strane NATO-a,kad je Sulejman sa svojom porodicom svo vrijeme bio u Novom Pazaru...a ovamo ko druge pozivaš da se BOJE ALLAHA zbog iznošenja neistina.Kad Većih lažova i smutljivaca od vas i vaših nalogodavaca nema...
ja se bojim Allaha i kunem se Njime Uzvisenim da je ef.Ugljanin bio u Sarajevo u danima bombardovanja jer sam ja i par nasih ljudi organizovali dijeljenje kurbanskog mesa na zeljeznickoj stanici nasim ljudima koji su sa porodicama dosli i sjedeli po travi nemajuci gdje da spavaju,gdje je bio i prisutan ef.Ugljanin,a koliko je dana bio ja neznam,a vama ako ne odgovora istina to je vas problem.Cini mi se da se stidite sto je trazio i autonomiju devedesete,kao sad je to prevazidjeno i sad nam ne treba,pa toliko licemjerja nema nigdje kao kod vas??????
Ljubav
09-24-2010, 08:52 AM
druga stvar, ovo sto je 8mart rekao je prilicno jasno, ne znam u cemu je problem. Autonomija bez jakih instittucija i priliva para ne znaci nista. 90 tih se pominjala autonomija jer je bilo tenkova okolo, i to je izgledalo kao jedini spas, a danas postoje druge metode jer kao sto vidis tenkova nema. Dovoljan dokaz da je doslo do promjena je to sto Muamer pravi ovoliki cirkus, a niko ga ne zarezuje. Da su 90te, on se nebi cuo, isto onako kao sto je poslao ljude da se poubijaju na hadzet, a on gledao sa tv-a. Ukoliko dobijemo jos institucija drzavnih u Sandzaku i ojacamo ekonomiju onda mi vec imamo autonomiju.
Autonomija nije cilj. Cilj je da narodu bude bolje, i da ima bolje uslove za zivot. Ranije se taj cilj mogao ostvariti samo uz autonomiju, danas ima i drugih nacina.
heheheheh,da nije zalosno bilo bi smijesno,smijesan si sa ovim tvojim komentarom,procitaj bolje sta si napisao pa ce ti bit jasnije,a ovo za hadzet treba da te je sramota kao i one koji su doveli zandarmeriju,zasto,zbog cega,od koga da brani i sta da brani????dali su to mozda oni koji su taj dan bili tu htjeli da ubiju nekog,mozda da ponesu parce vakuvske zemlje???Mozda Rasim i nije znao da je Ramazan kao sto nije ni ministar za vjere,jer ga nije ni cestitao svom pijunu zilkicu,a lekovic izjavi da je vjerovatno "greska".Ministri srljaju iz dana u dan,sad je dzaba i poneka dobra rijec i razni projekti sve to vise ne pali.Naravno Muftija to vjesto koristi i dobija narod uza se i insaallah GOTOVI SU!!!!!
Ma otkud ti znas sta je on tamo radio? Ti imas opravdanje sto si bio tamo, a on je pobegao jel?
gandalf
09-24-2010, 08:53 AM
Aferim!
gandalf
09-24-2010, 08:59 AM
Ma otkud ti znas sta je on tamo radio? Ti imas opravdanje sto si bio tamo, a on je pobegao jel?
Naravno da ima jer tad nisi mogo videt seljaka u pazar sanse nema. Secate li te se te lepote,nema ih svi se pozdravljamo, bas smo uzivali. Eto i Sulju svaka cast sto je ispostovo tu toliku silu sto je pobegla po sarajevu? I muamer ih je isto obisao ;-)
Hikmet
09-24-2010, 09:17 AM
Znaš ljubavi koliko je bio tada u Sarajevu,i znaš da je bio da poseti bošnjake koji su napustili Sandžak za vreme nato bombardovanja.Velika je razlika kad se kaže da je pobegao i da je otišao da posjeti svoj narod (i to samo para dana)...ajd vozdra,takva mi ljubav ne treba...jer je lažna
Ljubav
09-24-2010, 09:33 AM
pa ako hoces da znas ja sam zivio tamo tada a opet on i ja nismo isto,on je bio neki vodja tad a ja obican gradjanin.
Ljubav
09-24-2010, 09:35 AM
Znaš ljubavi koliko je bio tada u Sarajevu,i znaš da je bio da poseti bošnjake koji su napustili Sandžak za vreme nato bombardovanja.Velika je razlika kad se kaže da je pobegao i da je otišao da posjeti svoj narod (i to samo para dana)...ajd vozdra,takva mi ljubav ne treba...jer je lažna
izvini molim te nadji mi rijec dgdje sam naveo da je "pobjegao" nego da je bio,ali svama ne vrijedi raspravljat kad vi gledate i znate istinu a ipak je zaobilazite.A kad je otiso za Tursku onda je pobjegao,eto sad ako si zadovoljan.
inš'Allah
09-24-2010, 10:50 AM
Pa i Zukorlic je pobego sa sela,pa ce mu se opet vratit.
Nego osim "Cobana i ovcica" nema ko da ga primi tamo.
Jesil zadovoljan.
A i ti ces iz tvog milijonskog grada opet u selo.
Hikmet
09-24-2010, 11:37 AM
Zna ljubav i za 95,kako je bilo,da je za Dr.Sulejmananom kada je bio odsutan iz zemlje,odnosno bio na sastanku u savetu Evrope u Briselu, raspisana poternica,a o tome je bio obavešten od turske obaveštajne službe.Pa je zatim kako mogu i potvrditi skorašnja pisanja turskih medija,do njegovog ponovnog dolaska u Sandžak bio čuvan od tadašnje turske službe bezbednosti.Zna za to i tvoj Muamer,koji ga je 96 srdačno dočekao u prostorijama stranke sda u prvomajskoj ulici.Bio ti je Mukica u toku,čak ga je i nekoliko puta tamo posećivao,a da ne pričam za sastanke Arapske lige,gde su zajedno predstavljali Sandžak...
sin vakta
09-24-2010, 11:40 AM
[QUOTE=Emir;49230]sin vakta, ne razlikujes se mnogo u razmisljanju od ljubav i broh clanova, razlika vam je samo protiv koga ste. Pametni ljudi promisle o posljedicama svojih postupaka i planiraju na duze staze. To sto je Dr Sulejman Ugljanin rekao ne znaci da je protiv necega vec da sigurno ima neki bolji nacin pomocu koga ce pomoci nas narod. Ne treba da sumnjate u njega, i kada 94 nije bio u Sandzaku vise je uradio za Sandzak i Bosnjake nego sto mozete da zamisliste.
Nemoras emire ti meni da dokazujes koje doktor, a mozes i da me svrstavas i u ljubavnike i gde hoces mislim da me poznajes za toliko,a sto se tice autonomije stvar je jasna,eto napisao sam u textu sta znaci autonomija, naravno djelotvorna, ne na papiru,ako se udje u evropu srbija nece moci da radi sta joj se prohte,a autonomija je jedan od pred uslova, kako bih se zastitili od dalje diskriminacije,i pitacu jos jednu stvar emire, zasto je doktor odustao od autonomije sandzak ?
Hikmet
09-24-2010, 11:43 AM
Ko kaže da je doktor odustao od autonomije,taj termin ti je Sine Vakta,EVROPSKA REGIONALIZACIJA
Hikmet
09-24-2010, 11:44 AM
Ili ako ti je lakše REGIONALIZACIJA U EVROPSKOJ UNIJI
Hikmet
09-24-2010, 13:57 PM
Pri kraju pregovori o prodaji Jata
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=09&dd=24&nav_id=460868
sin vakta
09-24-2010, 14:04 PM
Razumem ja sve to hikmete,nego ne razumem sami pristup naseg doktora oko same regionalizacije, on se miri sa cinjenicom da Sandzak bude u nekim od regiona u ovom slucaju sumadisko zapadni region, sto znaci opet nula,opet pod cizmom,zasto je doktor udustao, od inicijative da Sandzak bude za seban region,zasto se mora trazit parce hleba, kad mozemo pola hleba,Srbija mora privesti kraju decentralizaciji, to je neminovno,samo je na nama kako na najbolji nacin to i ostvarimo,kad ce mo ako ne sad ? mart, i ostali clanovi misle da je zastarala ta ideologija, zamisli nista gluplje nisam cuo na ovom forumu.
Hikmet
09-24-2010, 14:22 PM
Brate moj,znam da je učinjena nepravda kada je sandžak podijeljen u dva regiona,ali je to ispravljeno,i sada pripadamo jednom statističkom regionu.Međutim sada nas očekuje još jedna podela u okviru tih statističkih regiona i ako Bog da mi ćemo imati region.Prašina se ne diže oko regiona sa naše strane zbog toga što je greška prema nama ispravljena i idemo dalje.Ne brini,da dr.Sulejman i Turska nisu intervenisali tako bi ostalo,ali neće to Turci dopustiti,zato se igradi zona na pešteri (evo ti i jedne taze vesti u vezi toga:http://www.mondo.rs/s183759/Ekonomija/Ugljanin-_Uskoro_dogovor_o_Jatu_sa_Turskom.html ).Beograd odnosno SANU je probala sa tim regionima,međutim diplomatska reakcija turske je bila žestoka,i stvari su se vratile na svoje mesto.Najveći problem u svemu ovome je Muamer i njegovi nalogodavci.Ovo su njihovi zadnji pokušaji destabilizacije Sandžaka,jer "ONI" neće tako lako prepustiti Peštersku visoravan Turcima.Na nama je kao narodu sandžaka da ne nasednemo na njihove provokacije,odnosno provokacije njihovih satelita kao što je Muamer Zukorlić...Stvari su krenule pravim tokom,ali ih moramo i dalje pratiti i održavati na tom putu
gandalf
09-24-2010, 23:58 PM
Da li je Bajro jos uvek sa Suljom? Ako jeste onda Suljo ima definitivan problem sa svojim ljudima koji toliku stetu prave a covek se polomi od posla! Gledajuci ga nocas kod Olje svakom je bilo jasno
ul_8mart_br?
09-25-2010, 01:09 AM
...Srbija mora privesti kraju decentralizaciji, to je neminovno,samo je na nama kako na najbolji nacin to i ostvarimo,kad ce mo ako ne sad ? mart, i ostali clanovi misle da je zastarala ta ideologija, zamisli nista gluplje nisam cuo na ovom forumu.
Ja sam ti protiv autonomije, posebno ovakve koju trazi Zukorlic. To je anahron rjecnik zaostravanja i poziv na getoizaciju. Na stranu sto on i nije iskren u svojim zahtjevima i sto iza te price zapravo stoji zelja da se cjenka i kusura sa "beogradskim rezimom".
Ali zato jesam pristalica regionalizacije i Pazar ce, insallah, biti centar regiona. Posebno kad se pocnu ostvarivati zacrtani projekti, nas grad sa svim potencijalima koje posjeduje ce biti magnet za citav ovaj dio Srbije.
sin vakta
09-25-2010, 01:45 AM
E sad smo se razumeli marte pa svakom normalnom bosnjaku je jasno da muamer nije iskren kad kaze Autonomija Sandzak.
treba bit slijep na ne videt kod ociju, il nerazuman pa ne shvatit nista:
http://www.sandzaknews.com/vijesti/ekonomija/3393-turci-doniraju-obnovu-puta-novi-pazar-sjenica.html
http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/3391-turski-ministar-najavio-investicije-u-sandzaku.html
http://www.sandzaknews.com/vijesti/ekonomija/3390-zidaju-zonu-a-ne-grad.html
http://www.sandzaknews.com/vijesti/ekonomija/3387-prvo-zasjedanje-zajednickog-komiteta-za-ekonomsku-saradnju-srbije-i-turske-.html
http://www.sandzaknews.com/vijesti/politika/3386-ministar-ugljanin-ugostio-ministra-omera-dincera-u-sandzaku-.html
I jos puno stvari (univerzitet, jezik, zastava, prava, uprava... ) kojima znacaj mnogi jos ne shvataju.
Uh sto to sve ne odgovara likovima poput ovoga:
http://www.sandzaknews.com/vijesti/politika/3385-oebs-razocaran-zukorlicem.html
Kakva je to samo hostaplerska faca, kakav tek pogled ima...
sabah
09-28-2010, 00:13 AM
Tesko je coravom namignuti gluhom sapnuti teskoje nekom reci kada nezeli da vidi da cuje sto je Doktor ucino za ovaj kraj.Kao sto vam je poznato gde su Turci bili dosad pa isto i gde i prije ali vidite da sada kada nam je Doktor postao ministar da oni doalze i da zele da ulazu kod nas sto vam to znaci i opet koje za to zasluzan A moza ovaj Zukorleone ili Rasim pa on je bio toliko mistar toliko godina i nista niko nije dosao a Zukorleone samo misli na svoj dzep nista drugo i da se vozi u dzipvima i da se sepuri ko curan u perju ili paun da se dici svojim repom dabogda ga to saprelo i to mu poslednje bilo.
samo vi koji nevolite da vidite sto je dotor ucino vama smeta to sto i dalje radi da nam pomogne i vama smeta sto je postao ministar.
Nikad nisam cuo do sada kada je doktro postao ministar da imamo ministra u vladi srbije a to smo imali punih 9 godina i za tog ministra nikad niste rekli da nije nista uradio za ovaj kraj a vidi sada kada je diktor postao ministar odmah drvlje i kamenje po tome da imamo 2 ministra i da nista nerade za ovja kraj halo gluhi ovaj je od prije 2 godine ministar i sta bi vi za to vrijeme ucinili za to vrijeme zapitajte se on cini ali vi nezelite da vidite.A koju korist imamo od Rasima to je poznato nista i vise od nista.
A sada da vas ja pitam koju korist imamo od Zukorleonea nista samo veliki ser dabogda i ako bogda necemo jer ce se ljudi osvestiti i uvidjeti koje taj zlikovac i da ce ga narod raskrinkati ali ce biti mnogo pogano za njega kad ga narod odjebe i ostane sam ko milosevic to mu je buducnost a za njega ce mnogo biti bolno ona jevrejska imao pa nemao
Ljubav
09-28-2010, 17:22 PM
Tesko je coravom namignuti gluhom sapnuti teskoje nekom reci kada nezeli da vidi da cuje sto je Doktor ucino za ovaj kraj.Kao sto vam je poznato gde su Turci bili dosad pa isto i gde i prije ali vidite da sada kada nam je Doktor postao ministar da oni doalze i da zele da ulazu kod nas sto vam to znaci i opet koje za to zasluzan A moza ovaj Zukorleone ili Rasim pa on je bio toliko mistar toliko godina i nista niko nije dosao a Zukorleone samo misli na svoj dzep nista drugo i da se vozi u dzipvima i da se sepuri ko curan u perju ili paun da se dici svojim repom dabogda ga to saprelo i to mu poslednje bilo.
samo vi koji nevolite da vidite sto je dotor ucino vama smeta to sto i dalje radi da nam pomogne i vama smeta sto je postao ministar.
Nikad nisam cuo do sada kada je doktro postao ministar da imamo ministra u vladi srbije a to smo imali punih 9 godina i za tog ministra nikad niste rekli da nije nista uradio za ovaj kraj a vidi sada kada je diktor postao ministar odmah drvlje i kamenje po tome da imamo 2 ministra i da nista nerade za ovja kraj halo gluhi ovaj je od prije 2 godine ministar i sta bi vi za to vrijeme ucinili za to vrijeme zapitajte se on cini ali vi nezelite da vidite.A koju korist imamo od Rasima to je poznato nista i vise od nista.
A sada da vas ja pitam koju korist imamo od Zukorleonea nista samo veliki ser dabogda i ako bogda necemo jer ce se ljudi osvestiti i uvidjeti koje taj zlikovac i da ce ga narod raskrinkati ali ce biti mnogo pogano za njega kad ga narod odjebe i ostane sam ko milosevic to mu je buducnost a za njega ce mnogo biti bolno ona jevrejska imao pa nemao
jadni ova dvojica,mislim jedan jer ovaj drugi je otiso za srbiju,propali su do kraja,nema fotelja niti portfelja.
A gde bi ti da nas predstavlja nego u Srbiji? Za to smo ga birali na izborima. Mi smo mu taj mandat dali. Zato ima i legitimitet da nas predstavlja. Bas u toj vladi, jer to mu je funkcija. Kako drugacije nego u vladi??? I Zukorlje bi vidimo volio, al ne odrice se svojih privilegija koje zloupotrebljava za licnu promociju. Ovog smo mi birali, al opet predstavlja svoj cio narod, bar se trudi. Zukorlica niko birao nije, a on predstavlja jedne a za druge bi volio da ih nema! Zukorlic prica bez icijeg mandata, o tomemama koje su van njegovog domena, jer mu niko nije dao svoj glas da u njegovo ime prica. Zukorlic krade glasove, da bi napravio haram vecinu na izborima!!! Kakva je to figura.
Nego, zanimljivo ovo: ode brohh, dodje ti. Vi to na smenu, ha?
al_Bazari
10-29-2010, 08:35 AM
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/214253/Vlada-zapostavila-Bosnjake
irfanp
10-29-2010, 08:47 AM
Pitanje :
Zašto su Bošnjaci jedina nacionalna manjina koja nije osnovala Nacionalno veće?
Odgovor: sulejmana ugljanina
- Punih 19 godina vodio sam Bošnjačko nacionalno veće i sve je funkcionisalo kao sat. Sad kad se nisam kandidovao, ne mogu da ga izaberu.
E sad razmislite !
Lozinka
10-29-2010, 15:31 PM
Blic:
Dr. Sulejman Ugljanin: "Ekonomija resava probleme u Sandzaku"
Dok smo razgovarali, u Novom Pazaru vlast je probala da po pravosnažnoj sudskoj odluci iseli Fakultet za islamske studije, a muftija Muamer Zukorlić ne da i preti. Iseljenje je izostalo, a od ministra Ugljanina, koga stanovnici Sandžaka tiho optužuju da ih je zaboravio kad je ušao u srpsku vladu, tražimo komentar i odgovor na to kako rešiti sukobe.
Sulejman Ugljanin: Svi građani su tamo zabrinuti zbog razvoja situacije i uzroka koji su doveli do toga.
Blic: Zašto su Bošnjaci jedina nacionalna manjina koja nije osnovala Nacionalno veće?
Sulejman Ugljanin: Punih 19 godina vodio sam Bošnjačko nacionalno veće i sve je funkcionisalo kao sat. Sad kad se nisam kandidovao, ne mogu da ga izaberu. Posmatram to sa strane.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/214253/Sulejman-Ugljanin-Vlada-zapostavila-Bosnjake
Sek
Petak, 29. 10. 2010. 12:14h
neregistrovan korisnik
Ja sam 93-ce god.uhapsen sa jos 25-toricom ljudi pod optuzbom da smo planirali upotrebom sile stvaranje drzave Sandzak,Prvi optuzeni bio je upravo ovaj ministar Ugljanin a poslednji optuzeni njegov zamenik Kucevic.Oni dvojica su amnestirani cak Kucevic je za tri meseca provedena u zatvoru naplatio 40 hiljada eura, a Ugljanina je Kostunica amnestirao jos 2001-prve.Svim ostalim iz te grupe sudi se i danas, proces je 107 puta zakazan i odlozen.Ovo je samo jedan od dokaza koliko su Bosnjaci diskriminisani i koilko je u Srbiji sve moguce,pa cak da iz jednog sudskog procesa prvi optuzeni bude ministar a ostalima da se sudi punih 17 god.
Po meni ova recenica je stvorila ovaj problem koji sad imamo:
1. "Islamska zajednica vise ne postoji - BNV preuzima"
2. Stvaranje nove IZ
3. Muftija preuzima BNV
itd.
Ljubav
10-29-2010, 21:37 PM
aauuuu sto ovaj Muric ocrni ef.Ugljanina na radio sto plus,jeli to prividna sloga ili ne sloga???
inš'Allah
10-29-2010, 22:23 PM
Ta Muric je prava kurvica sa pempasom.
On nikad ni bijo nije u slogu,niti ce bit.
Dr.Sulejmanu Ef.Ugljaninu netrebaju partneri sa pempasom.
al_Bazari
11-06-2010, 21:46 PM
http://www.blic.rs/data/images/2010-09-10/72698_sulejmanugljaninbetanenadpetrovicf_f.jpg?ver =1289070851
Ugljanin: Izbori u Srbiji za manje od godinu dana
"Izbori u Srbiji će uslediti za manje od godinu dana", rekao je danas u Prijepolju ministar bez porfelja Sulejman Ugljanin.
Ugljanin je učestvovao u radu zajedničke sednice Predsedništva Stranke demokratske akcije (SDA) i njenih opštinskih odbora za Priboj i Prijepolje.
Nakon sednice, na konferenciji za novinare, Ugljanin je uputio poziv bošnjačkim partijama da na narednim izborima formiraju jedinstvenu listu kandidata za poslanike u Skupštini Srbije i na taj način ostvare, kako je rekao, najmanje pet poslaničkih mandata.
"Sa pet poslanika Bošnjaci bi imali poslanički klub i bili značajan faktor u parlamentu. Ako je podrška naša dva poslanika odlučila o vladajućoj većini, možete zaključiti da bi sa pet glasova Bošnjaci mogli biti još ubedljiviji u skupštini", ukazao je on.
Ugljanin je rekao da je stav njegove stranke da ne postoje stranački Bošnjaci već Bošnjaci kao nacionalna manjina u Srbiji i da je potrebno ujediniti sve političke opcije u Sandžaku kako bi na narednim izborima Bošnjaci sav svoj glašački kapacitet angažovali ka jednoj listi.
"Sa više od 110.000 bošnjačkih glasova moglo bi da se ponovo dogodi, ali sa znatno više poslanika u Skupštini, da Bošnjaci budu onaj koristan jezičak koji će doprineti da Srbija nastavi evropskim putem", istakao je on.
Insistiraćemo na ovom predlogu i nadam se da ćemo postići rezultate na objedinjavanju bošnjačkih stranaka i dogovoru o jedinstvenoj listi za naredne parlamentarne izbore, dodao je Ugljanin.
.
al_Bazari
11-12-2010, 13:43 PM
http://www.b92.net/news/pics/2010/11/1825305764cd5a7925e96f294029071_200x278.jpg Poziv na unutarbošnjačko pomirenje
Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin pozvao je na bošnjačko nacionalno pomirenje i zajednički nastup na narednim parlamentarnim izborima.
U intervujuu Tanjugu Ugljanin je rekao da bi oni trebalo da razgovaraju o svim pitanjima oko kojih su među Bošnjacima nastale podele po političkim i verskim pitanjima.
Uslov za to je da se prethodno priča o tim problemima povuče iz džamija, političkih partija i medija, kazao je Ugljanin, koji je lider Stranke demokratske akcije Sandžaka, okosnice koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak.
"Samo tako Bošnjaci mogu postati ravnopravni partner državi koja ima obavezu da nacionalnim manjinama pomogne da nađu najbolji model za ostvarivanje svojih prava", rekao je Ugljanin.
Ministar se zalaže za jedinstvenu islamsku zajednicu i poziva državu da hitno reši pitanje akreditacije Internacionalnog univerziteta, čiji je Zukorlić osnivač, ali i drugih univerziteta koji još nisu dobili licencu za rad.
On smatra da država ne može da ćuti pred "nekim nezakonitim radnjama" koje su, kako je rekao, idovele do stvaranja dve islamske zajednice u Srbiji.
Kada je reč o Internacionalnom univerzitetu, Ugljanin je rekao da toj visokoškolskokj ustanovi "država mora ili da dozvoli akreditaciju ili da ga ukine", a da studente prebaci na Državni univerzitet jer "ti mladi ljudi ne smeju da budu žrtve".
"Nije muftija Zukorlić dobio univerzitet zato što je moćan, nego zato što mu je to neko dozvolio. Ti koji su ga tada pustili treba da mu pomognu da univerzitet akredituje ili da prebaci studente na državni univerzitet, jer mladi ljudi ne smeju da budu žrtve političke igre", naveo je ministar.
Pitanje podele unutar islamske zajednice za Ugljanina je kompleksno, ali, tvrdi on, nije nepremostivo.
"Sramota je za našu državu, a za Evropu neprihvatljivo da u Srbiji imamo dve islamske zajednice. To nije krivica verskih lidera, već države... reč je o ozbiljnom pitanju u koje je svako umešao prste, a najmanje su se pitali građani Sandžaka i oni koji su zavađeni", rekao je Ugljanin.
Ugljanin kaže da je odlučan da "stvari vrati u normalne okvire" kada je reč o jedinstvenoj islamskoj zajednici, a na pitanje da li je to izvodljivo on tvrdi da "postoje modeli da svi budu zadovoljni".
Prema njegovim rečima, postoje modeli za formiranje jedinstvene islamske zajednice koja će da poštuje integritet i suverenitet ove zemlje, zajednice sa Rijasetom kao najvišim organom i vrhovnim poglavarom kao što ga ima Crna Gora ili BiH.
Zajednička lista, pet poslanika
Govoreći o narednim parlamentarnim izborima, Ugljanin je uveren da će Bošnjaci na njima nastupati jedinstveno u, kako je rekao, "jednom jatu".
Svaka ptica ima pravo da formira svoje gnezdo, ali se, kaže on, ona kad-tad vrati u svoje jato.
"Ja ih sada (Ljajća i Zukorlića) pozivam da se vrate u svoje jato", rekao je Ugljanin istakavši da je to jedini način da Bošnjaci u Skupštini Srbije imaju pet poslanika.
Ugljanin, koji je najavio "vraćanje u narod" i malo više priče s građanima, kaže da bez obzira na to što je Ljajić na čelu partije na nivou zemlje, "njemu Sandžak pripada isto koliko i nama".
.
al_Bazari
11-12-2010, 14:22 PM
(malo prosireno)
http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/155943/i/1/ugljanin.jpg
Ugljanin pozvao Ljajića i Zukorlića na jedinstvo
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin pozvao je danas ministra Rasima Ljajića i muftiju Muamera Zukorlića na bošnjačko nacionalno pomirenje, jedinstvo i zajednički nastup na narednim parlamentarnim izborima
Ugljanin nije isključio mogućnost da se po unutarbošnjačkim pitanjima njih trojica nađu „za zajedničkim stolom” radi dogovora o svim pitanjima oko kojih su među Bošnjacima nastale podele po političkim i verskim pitanjima.
Uslov za to je da se prethodno priča o tim problemima povuče iz džamija, političkih partija i medija, kazao je Ugljanin, koji je lider Stranke demokratske akcije Sandžaka, okosnice koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak.
„Samo tako Bošnjaci mogu postati ravnopravni partner državi koja ima obavezu da nacionalnim manjinama pomogne da nađu najbolji model za ostvarivanje svojih prava”, rekao je Ugljanin u intervjuu Tanjugu.
Ministar se zalaže za jedinstvenu islamsku zajednicu i poziva državu da hitno reši pitanje akreditacije Internacionalnog univerziteta, čiji je Zukorlić osnivač, ali i drugih univerziteta koji još nisu dobili licencu za rad.
On smatra da država ne može da ćuti pred „nekim nezakonitim radnjama” koje su, kako je rekao, idovele do stvaranja dve islamske zajednice u Srbiji.
Kada je reč o Internacionalnom univerzitetu, Ugljanin je rekao da toj visokoškolskokj ustanovi „država mora ili da dozvoli akreditaciju ili da ga ukine”, a da studente prebaci na Državni univerzitet jer „ti mladi ljudi ne smeju da budu žrtve”.
„Nije muftija Zukorlić dobio univerzitet zato što je moćan, nego zato što mu je to neko dozvolio. Ti koji su ga tada pustili treba da mu pomognu da univerzitet akredituje ili da prebaci studente na državni univerzitet, jer mladi ljudi ne smeju da budu žrtve političke igre”, naveo je ministar.
Pitanje podele unutar islamske zajednice za Ugljanina je kompleksno, ali, tvrdi on, nije nepremostivo.
„Sramota je za našu državu, a za Evropu neprihvatljivo da u Srbiji imamo dve islamske zajednice. To nije krivica verskih lidera, već države... reč je o ozbiljnom pitanju u koje je svako umešao prste, a najmanje su se pitali građani Sandžaka i oni koji su zavađeni”, rekao je Ugljanin.
Ugljanin kaže da je odlučan da „stvari vrati u normalne okvire” kada je reč o jedinstvenoj islamskoj zajednici, a na pitanje da li je to izvodljivo on tvrdi da „postoje modeli da svi budu zadovoljni”.
Prema njegovim rečima, postoje modeli za formiranje jedinstvene islamske zajednice koja će da poštuje integritet i suverenitet ove zemlje, zajednice sa Rijasetom kao najvišim organom i vrhovnim poglavarom kao što ga ima Crna Gora ili BiH.
„Islamska zjaednica mora da poštuje osećanja ljudi, ti ljudi imaju svoje adrese i svoje lične karte.... ona bi trebalo da bude napravljena po teritorijalnom principu i prema zakonima ove zemlje, a da li će neko duhovno da bude okrenut ovome ili onome to je druga stvar”, kazao je Ugljanin.
Govoreći o narednim parlamentarnim izborima, Ugljanin je uveren da će Bošnjaci na njima nastupati jedinstveno u, kako je rekao, „jednom jatu”.
Svaka ptica ima pravo da formira svoje gnezdo, ali se, kaže on, ona kad-tad vrati u svoje jato.
„Ja ih sada (Ljajća i Zukorlića) pozivam da se vrate u svoje jato”, rekao je Ugljanin istakavši da je to jedini način da Bošnjaci u Skupštini Srbije imaju pet poslanika.
Ugljanin, koji je najavio „vraćanje u narod” i malo više priče s građanima, kaže da bez obzira na to što je Ljajić na čelu partije na nivou zemlje, „njemu Sandžak pripada isto koliko i nama”.
„On ima obavezu da sednemo za isti sto i da zajedno rešimo sva ta pitanja... jer Ljajić je iskusan političar, najiskusniji ministar u vladi Srbije, sa najvećim stažom i zato mi treba da budemo zajedno...„, rekao je Ugljanin.
Ministar kaže da je bio veoma prijatno iznenađen Zukorlićevim dolaskom na sastanak predstavnika tri liste u utorak u Palatu Srbija radi dogovora o formiranju novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća.
Ugljanin, koji je predsednik tog veća u tehničkom sazivu, uveren je da će ono biti formirano. On se založio za formiranje Veća od sve tri izborne liste, što bi potvrdilo da je bošnjačko nacionalno jedinstvo moguće.
Tanjug
Fenomenalno! Pravi Insan = Pravi vodja!
Brohh
11-12-2010, 15:07 PM
Iznenadio me gospodin Ugljanin. Njegova koncepcija je legitimna i iskreno politički vrlo zanimljiva!
Halis
11-12-2010, 23:50 PM
A šta li bi sa lazom što ga nema nikako.. da nije otišo da sprema novi video, ili se izgubio između redova voždovog intervjua za Pravdu :( .....
Pa dok mu vožd pokušava da dešifruje poziv Sulejmana Ugljanina na jednistvo, i sa svom svojom gardom, tjelohraniteljima, gazdama kafića i dr pokušava da skonta kako da sad ubjedi narod u onu izvjetrelu teoriju zavjere po kojoj su gospodin Sulejman i Erdogan članovi međunarodne zavjere za rušenje IZ-a... I dok ovaj dečko koji se malko izgubio u vremenu pa nam usljed svoje izgubljenosti postavlja neke snimke koji su i vremenski i na svaki drugi način prevaziđeni, evo neka mu malko "svira" ovaj klip, koji jeste vezan za pređašnje događaje, ali nipošto nije prevaziđen:
DOSTOJANSTVO SANDŽAKA - ALLAHUEKBER (http://www.youtube.com/watch?v=UO60T4esSXU)
Ugljanin, koji je najavio „vraćanje u narod” i malo više priče s građanima, kaže da bez obzira na to što je Ljajić na čelu partije na nivou zemlje, „njemu Sandžak pripada isto koliko i nama”.
„On ima obavezu da sednemo za isti sto i da zajedno rešimo sva ta pitanja... jer Ljajić je iskusan političar, najiskusniji ministar u vladi Srbije, sa najvećim stažom i zato mi treba da budemo zajedno...„, rekao je Ugljanin.
Ministar kaže da je bio veoma prijatno iznenađen Zukorlićevim dolaskom na sastanak predstavnika tri liste u utorak u Palatu Srbija radi dogovora o formiranju novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća.
Ugljanin, koji je predsednik tog veća u tehničkom sazivu, uveren je da će ono biti formirano. On se založio za formiranje Veća od sve tri izborne liste, što bi potvrdilo da je bošnjačko nacionalno jedinstvo moguće.Vise:http://www.sandzaknews.com/vijesti/politika/3558-ugljanin-pozvao-ljajica-i-zukorlica-na-jedinstvo.html
Ovo mogu da cine i da rade samo ljudi koji imaju ciste namjere i cisto vjerovanje, ljudi koji zele dobro sebi i drugima,ljudi koji imaju cistu dusu,dobru namjeru za bolju buducnost bosnjaka i ljudi koji zele bolji zivot svojoj djeci i zajednici kojoj pripadaju, drzavi u kojoj zive i narodu kojem pripadaju.
Ovo su rijeci, kojima trebaju ljudi,ljudi dobre volje,ljudi koji hoce da uloze svoje umijece i svoj trud, da se cuje rijec dobra, rijec mira,rijec pomirenja,tolerancije i boljeg zivota, za bolju buducnost,nas,nase djece i omladine.
To mogu da cine samo ljudi cije su rijeci uvijek bile ciste, bez prljavog lajanja i pokvarenih namjera. Sandzak je uvijek imao pravog lidera, no nazalost istina i dobro nisu uvijek na cijeni. U haosu se najbolje snalaze hostapleri. Takvi samo haos zele jer u opstem beznadju i bespucu svaka fukara glumi heroja. Kad se stvari smire takvi idu na margine. Zato ne zele da se stvari stabilizuju. Morali bi tamo gdje im je mjesto (nazad u kucaru) sa onim sto im po zasluzi pripada (veliko NISTA). To su i najveci protivnici pomirenja i jedini zagovornici daljeg sukoba. Nazalost uporiste im daje takozvani vjerski lider koji je i sam jedan od skorojevica i nikojevica. Ali i takvom insanu (kakvom takvom), doktor Ugljanin pruza sansu jer cinjenica je da i taj necovjek ima jaku podrsku, te bi bilo dobro da se svi vrate svojem jatu zarad postizanja nacionalnog jedinstva i ostvarenja opstih ciljeva, a ne zarad licnih interesa. Ugljanin je uvijek bio taj koji je radio za opsto dobro, a svi koji su mu okretali ledja to su radili jer se njegov rad nije poklapao sa njihovim licnim interesima. I dan danas je tako. Prikljuce se borbi za opste interese samo onda kad im to licno odgovara. Njegovo postojanje im smeta jer je on kao dragulj, dragi kamen, pored njih - obicnog kamenja; kao svjetlost koje ponistava tamu; kao istina koja uvijek plasi laz. Najvise bi voljeli da ga nema, al Allah dz.sh ga je dao hajirli insana i uvijek je tu da radi ono sto bi bilo najbolje za sve nas, ukljucujuci i njih.
Lozinka
11-13-2010, 11:51 AM
Ugljanin pozvao Ljajića i Zukorlića na jedinstvo
Situcija u Sandzaku je slicna situaciji u Palestini:
- Teritorija decenijama okupirana, politicke vodje podjeljene i zavadjene (uz pomoc okupatora)
- Sa jedne strane imamo lidera ili partiju kojem je izvor Islam (muftija, Sandzak - Hamas, Palestina)
- Sa druge stane imamo lidera i partiju kojem je izvor vise nacija, nacionalnost (Ugljanin SDA, Sandzak - Fatah, Palestina)
- I tamo je bilo pokusaja da se te politicke struje ujedine, ali bez uspeha (uz pomoc okupatora)
Bilo bi dobro da se u Sandzaku ujedine al nemislim da ce to uspeti.
Prvo nece Srbi to dozvoliti drugo dok Ugljanin cepa Islamsku zajednicu nece ga islamska struja podrzati. (Muftija)
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatah%E2%80%93Hamas_conflict
Birdum-Bardum
11-13-2010, 12:01 PM
Sa jedne strane imamo lidera ili partiju kojem je izvor Islam (muftija)
http://i36.tinypic.com/2r5z12o.gif
P.S. Vjerovatno je autor ovog teksta pod muftija mislio na Muamera Zukorlića.
Lozinka
11-13-2010, 12:07 PM
http://i36.tinypic.com/2r5z12o.gif
P.S. Vjerovatno je autor ovog teksta pod muftija mislio na Muamera Zukorlića.
"Ko se zadnji smije, najslađe se smije."
Najjaci su ovi kojima je wikipedija izvor informacija i o Islamu, i o 'ratu' u Palestini, i o svemu na svijetu, a ajetima se i hadisima samo zaklinju kad im treba potvrda za neku svoju potvoru... Obzirom da im nije stalo do mira, i da im je haos jedina prilika, sve bi uradili samo da ne dodje do prestanka sukoba...
Birdum-Bardum
11-13-2010, 12:46 PM
"Ko se zadnji smije, najslađe se smije."
E, a pazi mu ovu rečenicu. :D
On izgleda da živi za dan kada će se nekom smijat i kada će se iznad nekog uzdizat. Izgleda da živi za dan kada će nad nekim likovat.
Ova rečenica je jasan dokaz potpuno pogrešnog shvatanja vjere. Za ovog lika i njemu slične vjera je ustvari "biti iznad drugih".
On živi za taj dan kada će se nekom slatko smijat. Zamisli...
Za njih je vjera veličanje sebe samih. I sasvim je normalno da iz takvog shvatanja vjere proiziđe zaključak da je Muamer Zukorlić lider kojem je izvor Islam.
Ja rekoh takvima je haram da koriste ajeta i hadise... Ta citirana recenica je suprotna svim nacelima Islama, i ne moze biti izgovorena od nekog ko bi da se zaklinje svetinjama. Ta recenica je ustvari okosnica zukorlicevog delovanja. Oni imaju neki svoj privatni islam, ko sto imaju privatnu zajednicu, privatni uni, sad bi privatno vijece pa i privatnu autonomiju ako im neko takne u to troje. Jedinsto na koje Ugljanin poziva njih ni najmanje ne zanima. Njih ne zanima ni Islam osim u onoj mjeri u kojoj ce pokusat necim od Islama da potvrde svoje hirove i planove i da uz to sebe prozovu vjernicima i herojima.
al_Bazari
11-19-2010, 09:50 AM
http://www.youtube.com/watch?v=0DvTItYTDKk&feature=player_embedded
.
Deddha
11-20-2010, 15:01 PM
http://www.youtube.com/watch?v=IqSTXqIApt0
0:50
sin vakta
01-13-2011, 02:09 AM
Slusajuci na vijestima odluku, Sda da ponudi vladajucoj Sdp, da naprave novo rukovodstvo u nasoj opstini, je krajnje ne promisljen potez,iz razloga jer bi na taj nacin stranka Sda znatno oslabila, sto sa druge strane bih ojacala muamera,Takodje se vidi htijenje da bih Sda rado na sledece izbore sa Rasimom Ljajicem sto je opet po meni krajnje losa zamisao,znajuci da Sda drzi svoj kontiunitet birackog tijela nema potrebe praviti neke koalicije, vec nastupiti sama na sledece izbore.
Hikmet
01-13-2011, 07:56 AM
Sine Vakta uopšte ni u jednoj izjavi nisam video da Sda Sandžaka hoće na sledeće izbore sa Sdp-om, nego koliko znam Dr Sulejman Ugljanin je pozvao sve Bošnjačke stranke da na sledećim izborima nastupe na jednoj listi.Pa vidiš li kako ovaj Baćevac traži od Esada Džudževića da podnese ostavku u skupštini zbog izjave da su prava bošnjaka ugrožena.Al nema veze,za hajr,neka ih neka napadaju,perde se sve više skidaju, i vidi se ko je kakav,i ko radi za prava bošnjaka.
sin vakta
01-14-2011, 23:58 PM
Kad prosidba u Novom Pazaru, nije uspela, uz obrazlozenje, da mlada jos nije sazrela, da nema za nju mjesta u lokalnoj samoupravi,neko iz tih istih svatova, se dosetio da sada ponudi mladu iz Tutina, bijesnu, lijepu takve nema na pesteri, ali izgleda, ponosni vlastodrzac, ce i ovu ponudu odbiti, jer nema kvaliteta, kojih oni traze,ostala je jos prosidba, sa mladozenjom iz Prijepolja, vidjecemo kako ce se dalje odvijati ove neslane prosidbe,bilo kako bilo, barjaktar koji predvodi ove svatove i daje instrukcije za prosidbe, nebih smeo da zaboravi, glave koje su letjele,molotovljevi kokteli i da ne nabrajam razna zlodjela koja su pocinili u ime ''Demokratije"mislim da je bolje traziti ruku mlade iz orlja, jes da je kiburli, ali bih podosla, treba joj samo dobar prosac, koji bih je prizemio i napravio od nje pravu Bosnjakinju, koja ce radjati prave bosnjacke sinove,koji nece teziti srpskim idealima, vec svojoj tekovini kojoj i pripada,nadam se da ce Barjaktar svatiti da na pogresno mjesto trazi prosidbe.
SandzackiVuk
01-15-2011, 18:03 PM
Kad prosidba u Novom Pazaru, nije uspela, uz obrazlozenje, da mlada jos nije sazrela, da nema za nju mjesta u lokalnoj samoupravi,neko iz tih istih svatova, se dosetio da sada ponudi mladu iz Tutina, bijesnu, lijepu takve nema na pesteri, ali izgleda, ponosni vlastodrzac, ce i ovu ponudu odbiti, jer nema kvaliteta, kojih oni traze,ostala je jos prosidba, sa mladozenjom iz Prijepolja, vidjecemo kako ce se dalje odvijati ove neslane prosidbe,bilo kako bilo, barjaktar koji predvodi ove svatove i daje instrukcije za prosidbe, nebih smeo da zaboravi, glave koje su letjele,molotovljevi kokteli i da ne nabrajam razna zlodjela koja su pocinili u ime ''Demokratije"mislim da je bolje traziti ruku mlade iz orlja, jes da je kiburli, ali bih podosla, treba joj samo dobar prosac, koji bih je prizemio i napravio od nje pravu Bosnjakinju, koja ce radjati prave bosnjacke sinove,koji nece teziti srpskim idealima, vec svojoj tekovini kojoj i pripada,nadam se da ce Barjaktar svatiti da na pogresno mjesto trazi prosidbe.
Prije nego sto pocne da komentarise politicke poteze SDA, SIN VAKTA bi morao da razluci znacenje bosanskih rijeci zahtjevati i ponuditi se. SDA se nije nudila vec je zahtjevala prekompoziciju vlasti u Novom Pazaru, a evo zasto.
Na posljednjim izborima odrzanim 2008. godine Koaliciju za evropski Novi Pazar cinili su SDP, DS, G17, Stranka zelenih i Sandzacka alternativa. Uz neogranicenu podrsku Muamera Zukorlica, Borisa Tadica i citavog drazavnog aparata oni su osvojili 23 odbornicka mandata u lokalnoj skupstini. Ti mandati sporazmom su podeljeni, tako sto je SDP dobila 17, SA 2, DS 3 i G17 1 mandat. Vlast je formirana sa srpskom listom a predsednik skupstine do skoro je bio srpski nacionalista i cetnik Milan Veselinovic. POd pritiskom javnosti on je smenjen. Nakon izvesnog vremena iz SDP-a je iskljucen Mirsad Djerlek, dotadasnji Gradonacelnik koji je formirao svoju stranku, a ubrzo zatim podrsku je otkazao i Muamer Zukorlic koji je na izborima za BNV izasao sa svojom listom. Rezultati ovih izbora pokazali su da je trenutna aktuelna vlast ciju okosnicu cini SDP izgubila podrsku biraca jer su u Novom PAzaru dobili 2500 glasova, sto je skoro deset puta manje nego na lokalnim izborima. Nasuprot tome SDA je pokazala da ima stabilno biracko tijelo. U normalnim uslovima raspisali bi se vanredni izbori jer postoji ocigledan dokaz da odbornicka grupa Rasima Ljajica u lokalnom parlamentu nema podrsku naroda. Drugi nacin da se sacuva autoritet lokalne vlasti jeste da se izvrsi njeno prekomponovanje odnosno da odgovornost za vodjenje grada preuzme stabilna skupstinska grupacija koja predstavlja Stranku demokratske akcije i ima 18 odbornika a da u vlasti participira i SDP i predstavnici srpskog naroda Takvo stanje jedan je od razloga da se uputi zahtjev a ne molba gradonacelniku i SDP-u da sa tom odbornickom grupom formira novu skupstinsku vecinu koja ce zatim uspostaviti novu strukturu vlasti u Novom Pazaru. NIsta manje vazni razlozi nisu ni oni koje smo culi na konferenciji za stampu SDA.
SandzackiVuk
01-15-2011, 18:11 PM
Stranka demokratske akcije je bila i ostace snazna bosnjacka partija koja se bori za zastitu kolektivnih nacionalnih prava Bosnjaka u Srbiji. Najefikasniji nacin za to jeste ucesce u vlasti. SDA se bori da sama ili sa ostalim politickim strankama koje predstavljaju bosnjacki narod osvoji vlast. Koje ce to Stranke biti videce se posle lokalnih izbora, vanrednih ili redovnih.
Zahtjev koji je upucen SDP-u, SDP je vrlo dobro razumela i zna da pravo na vrsenje vlasti i formiranje organa u razlicitim institucijama imaju oni sa najvecim brojem biraca koji ih podrzavaju. U ovom trenutku oni nisu spremni da se odreknu vlasti na lokalnom nivou ali zato preporucuju da Bosnjacka lista i BKZ formiraju BNV uz obrazlozenje da su oni ti kojima je narod prepustio taj emanet.
sin vakta
01-16-2011, 00:24 AM
Stranka demokratske akcije je bila i ostace snazna bosnjacka partija koja se bori za zastitu kolektivnih nacionalnih prava Bosnjaka u Srbiji. Najefikasniji nacin za to jeste ucesce u vlasti. SDA se bori da sama ili sa ostalim politickim strankama koje predstavljaju bosnjacki narod osvoji vlast. Koje ce to Stranke biti videce se posle lokalnih izbora, vanrednih ili redovnih.
Zahtjev koji je upucen SDP-u, SDP je vrlo dobro razumela i zna da pravo na vrsenje vlasti i formiranje organa u razlicitim institucijama imaju oni sa najvecim brojem biraca koji ih podrzavaju. U ovom trenutku oni nisu spremni da se odreknu vlasti na lokalnom nivou ali zato preporucuju da Bosnjacka lista i BKZ formiraju BNV uz obrazlozenje da su oni ti kojima je narod prepustio taj emanet.
Razumijem, ja vuce dobro novo nastalu situaciju, i politicki ambijent u Sandzaku,pre svega, Sda treba, da sama jaca svoje ideje, nikako sa probeogradkom Sdp, jer stranka Sdp, je na izmaku svoje politicke karijere, dok stranka Sda, drzi kontiunitet u svom birackom tijelo, i samo treba snazno jacati, svoje programe, i na sledece izbore, izaci sama,ako bih, kojim slucajem Sda usla u koaliciju sa Sdp, na sledecim izborima, to bih bio pravi krah za Sda,zbog cega ovo sve pisem, pa pisem iz razloga, zato sto psiholoski, utice na birace, i javlja se jedna losa slika, koja kola gradom a to je "Da Sda politicki slabi, i trazi utociste u Sdp" sto je po meni vrlo ruzna, porazavajuca poruka biracima,nemoze se trazit ljubav, od devojke koja uporno odbija da uzvrati ljubav,pre svega ta djevojka, kojoj se ljubav nudi, mloge Bosnjacke kuce je zavela u crno,naravno ta devojka ima probeogradske ambicije, nju Sandzak u sustini i ne zanima.
Dzemo Braun
01-17-2011, 01:02 AM
BEOGRAD 17. 01. 2011
PRESS
I ONI SU LJUDI... Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja
Bokser koji voli ruže
Odrastao među trojicom braće i tri sestre, Sulejman Ugljanin priča kako su u Kosovskoj Mitrovici svako veće slušali Glas Amerike, kako ga je boksu učio trener braće Kačar i kako je motorom putovao u Tursku, Italiju i Mađarsku
http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/16/128365/0601-suljo.jpg
Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin državni je funkcioner sa najdužim liderskim partijskim stažom. Tokom skoro dve decenije na čelu Stranke demokratske akcije Sandžaka pratile su ga razne priče. U razgovoru za Press otkriva ko je, odakle je, kako je odrastao u Kosovskoj Mitrovici sa tri brata i tri sestre, kako se obrazovao u Prištini i Sarajevu, boksovao po celoj SFRJ, putovao motorom do Turske...
http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/16/128367/0606.jpg
- Roditelji su mi iz Pazara, ali je moj deda kupio imanje u Kosovskoj Mitrovici koja je tada bila deo Sandžaka. Mitrovica je bila naprednija i od Prištine i od Pazara. Imao sam prelepo detinjstvo uz trojicu braće i tri sestre. Moj amidža (stric, prim. aut) gajio je cveće, tako da sam odrastao u ružičnjaku. I danas gajim cveće i kada odem vikendom kući, možete me naći u vrtu među ružama - počinje Ugljanin životnu priču.
On otkriva da mu je majka bila izvrsna krojačica koja je njemu, braći i sestrama kreirala najmodernije komade odeće, šila i prodavala devojačku spremu za neveste i učila ih bračnom ponašanju.
Prvi bicikl i „filips" radio
- Otac je bio vrstan stolar i dobro je zarađivao i uvek nam je nešto donosio iz Beograda. Prvi smo imali bicikl, ali smo ga brzo uništili jer smo ga svih sedmoro izučili. Prvi smo imali i radio „filips", a komšinice su nas molile da ga stavimo na prozor kako bismo svi slušali muziku. Tada se najviše slušala pesma „Moj golube, ne padaj mi na maline". U sedam smo obavezno slušali Glas Amerike, koji je počinjao sa: „Ovde Vašington, glas Amerike, govori Grga Zlatoper" - priča Ugljanin.
U školu je krenuo sa nepunih šest godina, ubedivši roditelje i direktora škole da ga upišu jer je uz stariju braću i sestre naučio da čita i piše.
- Kod nas je glavna bila najstarija sestra Sanija, ona je bila i očeva mezimica i autoritet, a mi ostali smo bili jednaki. Kada sam kretao u prvi, ona je završila osmi razred i htela u srednju. A rođaci su skočili na oca: „Jesi li normalan da daješ ćerku u srednju školu? Tamo se skidaju u kupaći kostim na fizičkom. Ej, žensko je, sramota! Ni svi Srbi ne daju svoju decu." Međutim, otac ih prekine i kaže da će njegova ćerka da bude obrazovana i da će u srednju školu gde se fizičko radi u trikou. Već 1967. Sanija je postala inžinjer hemije i prva visokoobrazovana u našoj familiji - kaže Ugljanin.
Smak sveta 1962. godine
U vreme kad je bio mali, vernici u doba komunizma nisu bili popularni, ali su njegova porodica i ostale komšije u Bošnjačkog mahali uvek održavali verski život. Zajedno su živeli Bošnjaci, Turci, Srbi, Albanci i Crnogorci i svi su se radovali Ramazanu, Bajramu, Božiću, Vaskrsu i ostalim praznicima. Svako je slavio svoje, ali su išli jedni kod drugih. Deca su se najviše radovala praznicima jer su dobijala poklone.
- Ja sam postio Ramazan od ranog detinjstva. Moja majka je dobro poznavala Kuran i za nju su govorili da ga bolje zna od hodža jer su oni bili uglavnom priučeni. E, onda se 1962. pročulo se da će za sedam dana biti smak sveta! I onda su ljudi počeli masovno da dolaze kod nas i traže utočište u veri. A taj smak sveta je zapravo bio rat na pomolu između SAD i Rusije zbog sukoba u Zalivu svinja - kaže Ugljanin.
http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/16/128366/0603.jpg
Roditelji ga šalju u Zubotehničku školu u Prištini, jer su njegova braća završila zanate, zamomčila se, pa su im devojke bile draže od knjiga.
- U školi je bila vojnička disciplina i zato sam počeo da treniram boks u Radničkom. Trener mi je bio pokojni Nikola Drobac iz Temerina, koji je trenirao braću Kačar. Kad već govorimo o boksu... Najstariji brat imao je fotoaparat i laboratoriju za izradu slika i hteo je da fotografiše kako boksujemo drugi stariji brat i ja. On udara, ja se branim, a najstariji slika. E, onda je birao kadrove, izoštravao deset puta, a brat udara. Deset dana mi je zvonila glava od njegovog fotografisanja. Boks sam trenirao i u Sarajevu na studijama stomatologije, a rukavice sam okačio o klin 28. decembra 1979, posle meča u Bijeljini - priča Ugljanin.
U Sarajevu je zavoleo je motore, pa je sa drugovima imao običaj da se „provoza" do Trsta po farmerke, do Turske po jakne ili do Mađarske.
- Sedamdesetih godina mi sa pravim motokacigama bili smo hit u Mađarskoj, jer su tamo momci vozili motore i sa rudarskim šlemom. A sad su oni mnogo ispred nas - kaže ministar.
Po završetku studija, odlučio je da se zaposli kao dečji stomatolog u Novom Pazaru.
- Tada sam držao i vežbe iz prve pomoći i civilne zaštite. Dođu na red i zaposleni u opštini, gde je radila Mersija, najlepša u gradu i iz ugledne porodice. Upoznali smo se 4. aprila 1985, a venčali u decembru. Svake godine išli smo na odmor. Bila je u sedmom mesecu trudnoće kada smo pošli motorom na more. Preko Podgorice, do Ulcinja, pa Bečići, Budva, Dubrovnika i sve do Splita. Za 16 dana obišli smo čitavo primorje i kampovali svuda po jedan dan. Vratili smo se krajem avgusta, a Saida se rodila 22. oktobra. U početku nismo imali auto, pa smo Saidu prve zime nosili na rukama, a posle Saiminog rođenja kupili smo auto - priča Ugljanin.
http://pressonline.rs/upload/boxImageData/2011/0/16/128368/0604.jpg
Nakon rođenja treće ćerke, Samre, supruga je prestala da radi.
- Samra je moja ljubimica. Bila je nemoguće vredna i nestašna, kao da je muško. Pravila je salto iz kreveca, pela se svuda... Sad studira arhitekturu. Najmlađi je sin Muhamed, koji je druga godina gimnazije. Saima, koja je bila tužna zbog prve šestice, završila je pravo sa prosekom 9,44. Saida, najstarija, prekinula je studije ekonomije kad se udala. Živi u Luksemburgu i rodila nam je dva unučeta, Hanu i Hamzu - zaključuje Ugljanin.
Šta sam rekao Miloševiću i Draškoviću
U politički život, pa i na lidersku poziciju SDA, kaže da je došao jer mnogi nisu hteli, a ni mogli jer su bili članovi Saveza komunista.
- I Slobodanu Miloševiću i Vuku Draškoviću sam oktobra 1991. godine poručio šta će biti ako nešto ne preduzmu.
„Ukoliko se ovo zlo ne spreči, umesto stečenog poverenja nastaće među narodima neprijateljstvo kao tradicija".
- Javno sam dao proglas da se spreči krvoproliće. Još čuvam snimak - kaže Ugljanin.
Bila je tada jaka antimuslimanska kampanja, Bošnjaci iz Sandžaka bili su prepušteni sami sebi, nisu imali nikakvu zaštitu.
Danijela Isailović
http://pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/147679/Bokser%20koji%20voli%20ru~e.html?message=ok
Hikmet
01-20-2011, 00:00 AM
19. 01. 2011.| 14:55
Privlačenje investitora iz Turske - Ugljanin u zvaničnoj poseti Istambulu
(Novi Pazar)
Ministar u Vladi Srbije i koopredsednik mešovitog Komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske dr Sulejman Ugljanin nalazi se u zvaničnoj poseti Republici Turskoj gde će razgovarati sa zvaničnicima te zemlje u cilju iniciranja novih projekata i realizacije ranije potpisanih sporazuma između ove dve zemlje.
Tokom dvodnevne posete ministar Ugljanin će se sastati sa ministrom saobraćaja i komunikacija Binalijem Jildirimom, ministrom poljoprivrede Mehmetom Mehdi Ekeromom i predsednikom turske razvojne agencije – TIKA Musom Kulaklikajom.
Jedan od razloga posete je izgradnja autoputa Beograd - Južni Jadran preko Sandžaka. Takođe, s obzirom da je uspostavljena poslovna saradnja milionske vrednosti između fabrike vagona "Goša" sa turskom kompanijom Tuvasas, razgovaraćemo o zapošljavanju naših ljudi - izjavio je Ugljanin.
On je dodao da naša zemlja ima dosta potencijala koje treba iskoristiti. Budući da je za nas razvoj poljoprivrede veoma bitan, Ugljanin će se tokom svog boravka u Ankari sastati i sa ministrom poljoprivrede, kako bi se upoznao sa novim tehnologijama koje se danas primenjuju u Turskoj. Ministar dodaje da od ove posete očekuje nove projekte i mogućnosti za privredno-ekonomsku saradnju između Srbije i Turske.
U ranijim sastancima srpskih i turskih političara, najavljeno je nekoliko aktivnosti, kao što je finansiranje 15 projekata u vrednosti od 13 mil USD. Iskazano je interesovanje i za izgradnju aerodroma u Sjenici, uvoz pešterskih mesnih prerađevina sa Halal standardom, izgradnju putne mreže, kao i pokretanje slobodne carniske zone i industrijskog parka kod Tutina.
http://www.ekapija.com/website/sr/page/388828
sin vakta
01-20-2011, 01:24 AM
Jeste ali za investicije po Srbiji,juce je sklopljena saradnja sa turcima u Leskovcu textilna industrija je u pitanju i uposlice oko 500 radnika a kasnije se najavljuje jos 1000,da nije smesno, bilo bih zalosno, pored toliko nasih preduzetnika djinsa, nasi politicari su ih uputili u Leskovac.
dubovac
01-20-2011, 06:21 AM
Jeste ali za investicije po Srbiji,juce je sklopljena saradnja sa turcima u Leskovcu textilna industrija je u pitanju i uposlice oko 500 radnika a kasnije se najavljuje jos 1000,da nije smesno, bilo bih zalosno, pored toliko nasih preduzetnika djinsa, nasi politicari su ih uputili u Leskovac.
Nijesu ih politicari odveli,nego ste ih vi oterali,leskovcani nijesu presijecali put ERDOGANU,nego bas pojedina bagra u Pazaru.
sin vakta
01-21-2011, 02:02 AM
Nijesu ih politicari odveli,nego ste ih vi oterali,leskovcani nijesu presijecali put ERDOGANU,nego bas pojedina bagra u Pazaru.
Koje presekao, sad je manje bitna stvar,bitna je cinjenica, da je umjesto u pazaru, da se otvaraju radna mjesta, otvaraju se u leskovcu,a znamo da je Novi pazar centar djinsa,elenejse Rasim Ljajic je vec bio najavio investiciju u leskovcu izjavom ''Mumamer tera investitore iz Sandzaka" treba citati izmedju redova, evo obestinile su se rijeci Ljajica,naravno, to su sve, unapred,dobro osmisljeni planovi i najlakse je reci "teraju se investitori"a tebe razumijem dubovce, u dubovo nisi dobro informisan, slab vam je signal gore:)
ul_8mart_br?
01-22-2011, 00:44 AM
Sta ima lose u tome sto su Turci kupili fabriku u Leskovcu i sto ce da zaposle radnike tamo?! To je veliki uspjeh i pokazuje da Turci i Turska nisu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu i da nemaju "zadnje" namjere kako pojedini krugovi pokusavaju predstaviti zblizavanje ove zemlje sa Srbijom. Kako ne shvacate da put do otvaranja fabrike u N.Pazaru vodi preko otvaranja fabrika u Leskovcu, Pirotu ili Vranju. Ne samo sto zaposljenih 1000 novih radnika znaci zbrinjavanje 5 hiljada ljudi, vec sto ce to pomoci da ti ljudi promijene sliku o Turskoj kao dusmanu, cio Leskovac, pa cak i cijela Srbija. Tada ce provokacije tipa; "sta se Turci vrzmaju po Sandzaku" pasti u vodu.
Mozda se vama cini da je ovo dobra prilika za fitnu i fesad, da se za Muamera ubere koji poen i rasiri neraspolozenje i sumnja kod Bosnjaka prema Turskoj. Vi ste doista jedna saka jada koja zasluzuje zaljenje.
sin vakta
01-22-2011, 01:15 AM
Sta ima lose u tome sto su Turci kupili fabriku u Leskovcu i sto ce da zaposle radnike tamo?! To je veliki uspjeh i pokazuje da Turci i Turska nisu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu i da nemaju "zadnje" namjere kako pojedini krugovi pokusavaju predstaviti zblizavanje ove zemlje sa Srbijom. Kako ne shvacate da put do otvaranja fabrike u N.Pazaru vodi preko otvaranja fabrika u Leskovcu, Pirotu ili Vranju. Ne samo sto zaposljenih 1000 novih radnika znaci zbrinjavanje 5 hiljada ljudi, vec sto ce to pomoci da ti ljudi promijene sliku o Turskoj kao dusmanu, cio Leskovac, pa cak i cijela Srbija. Tada ce provokacije tipa; "sta se Turci vrzmaju po Sandzaku" pasti u vodu.
Mozda se vama cini da je ovo dobra prilika za fitnu i fesad, da se za Muamera ubere koji poen i rasiri neraspolozenje i sumnja kod Bosnjaka prema Turskoj. Vi ste doista jedna saka jada koja zasluzuje zaljenje.
Ima lose, u svemu tome, jer je Novi pazar, naj siromasni grad, i prioritet je pomoci pazaru,Srbi su odavno, probili taj stereoptip, da su Turci nekave buke tamo,srbi se slobodno, krecu po Republici Turskoj trguju,letuju itd.Tako da je ova prica trula, da se toboze Srbi plase Turaka,sto se tice Muamera, pomenuo sam ga formalno, jer je iskoristen, u recenici "Muamer tera investitore iz Sandzaka" sto je bila najava Ljajica, za investicije u leskovcu, ja sam u ovim textovima, iskljucivo pisao, o nasaj propaloj privredi, a nisam se bavio, sa tobom marte ili pak sa dubovcom,vas je problem u pristrasnocu, jer ne gledate realno stvari , i zato imamo, ovako drustvo kakvo jeste, i zato imamo muftije zulumcare, niko nam nije kriv, kad trazimo krivce, u stvorenja kad se ne okrecemo Stvoritelju kako treba, Allah digne i biricet i nafaku, a spusti fesad, eto to smo mi zasluzili, da sami sebi skacemo u stomak,kad ti je toliko zao muslimane, ti uputi dovu marte, a od tvog zaljenja nemaju mislimani nikakve koristi.
dubovac
01-22-2011, 05:47 AM
Koje presekao, sad je manje bitna stvar,bitna je cinjenica, da je umjesto u pazaru, da se otvaraju radna mjesta, otvaraju se u leskovcu,a znamo da je Novi pazar centar djinsa,elenejse Rasim Ljajic je vec bio najavio investiciju u leskovcu izjavom ''Mumamer tera investitore iz Sandzaka" treba citati izmedju redova, evo obestinile su se rijeci Ljajica,naravno, to su sve, unapred,dobro osmisljeni planovi i najlakse je reci "teraju se investitori"a tebe razumijem dubovce, u dubovo nisi dobro informisan, slab vam je signal gore:)
U Dubovu jeste slab signal ali ja imam takvu antenu,da mogu cak i tebi signal da ojacam.
Nemoj da ti je krivo za Pazar ali vam ga Dubovo nije dovelo tu gde je.
Hikmet
01-22-2011, 09:44 AM
Allah razi olsun Dubovac :)
ul_8mart_br?
01-22-2011, 12:37 PM
,sto se tice Muamera, pomenuo sam ga formalno, jer je iskoristen, u recenici "Muamer tera investitore iz Sandzaka" sto je bila najava Ljajica, za investicije u leskovcu,
Ovo je tacna konstatacija, Muamer je glavni izvor nestabilnosti u Sandzaku. Kad drzava jedva da moze praviti obdaniste od njegovih huligana, kako onda od pojedinca ocekivati da dodje i ulozi pare. Da napravi fabriku i da mu onda nocu naoruzane maskirane spodobe pucaju okolo?!
Nasi ljudi jos ne razumiju da je ulaganje posao pojedinaca a ne drzava. Drzava moze da stvori povoljan ambijent i da na taj nacin privuce ulaganja. U tom smislu Srbija zajedno sa Turskom moze da napravi infrastrukturu, obezbjedi poslovni prostor i da obezbjedi neke ektra olaksice u nasem regionu i na taj nacin privuce ulagace, ali ne mogu Srbija ili Turska otvarati fabrike. Vrijeme komunizma je proslo.
Dokle treba crtati pojedincima da nekima nije nikako stalo da stvari u Sandzaku krenu bolje i da je Muamer jedan od njih, u stvari glavni "terenac".
Apsolutno je tacno to sto je Rasim rekao. Generalno okruzenje u Sandzaku, posebno u Pazaru, uopce nije povoljno za bilo kakve kapitalne investicije. Tome ponajvise doprinosi Zukorlicevo ponasanje. A Zukorlicu rezultati toga najvise odgovaraju: haos i beznadje, tj stanje u kojem se najbolje snalazi.
Politicka nesigurnost, neizvesni uslovi poslovanja, mnoga neresena pitanja, i jos puno toga o cemu razmisljaju ljudi koji ulazu novac, zasigurno su kljucni elementi zbog kojih ce nas mnogi pojekti zaobici... osim ako se nesto u tome ne promijeni.
Bitno je i napomenuti takodje da u svemu ovome mnogo veliku ulogu igraju sami preduzetnici. Posao koji nasi tekstilci vode je jos uvijek na nivou tezgarenja kad se uporedi sa poslom u ozbiljnim firmama. Cast izuzetcima, ali opet kad se uzme sve u obzir postaje jasno da stanje u Pazaru nije ni malo povoljno za investiture. Ako Zukorlicevi huligani pokusavaju da naprave nerede kad dodje prvi covjekTurske, sta ocekivati da ce da rade mnogo bitnijim pojedincima koji bi tako dosli kod nas uz najbolje namere. Onakav 'docek' Erdogan nije dozivio ni u Beogradu, a Zukorlic mu je to priredio bas kad nas u Sandzaku...
gandalf
01-22-2011, 21:04 PM
"Oni su za mene najveće iznenađenje tih izbora. Oni su bili potpuno
neprimetni u toj kampanji. Niko ih nije video da vode neku kampanju. Za mene
su oni najveći dobitnici tih izbora. Bez ičega, bez ikakvih angažmana i
ulaganja dobiti toliki procenat glasova, onda su oni za mene najveći
dobitnici tih izbora. Nije pametno možda što ovo govorim, ali je to
činjenica! Dobijete toliko glasova tako što se samo pojavite, a da Ugljanin
nije ni učestvovao i nije se pojavljivao u toj kampanji. Ni neki drugi ljudi
iz stranke nisu aktivno učešće uzeli u kampanji. Oni su postigli odličan
rezultat", zaključuje Ljajić
sin vakta
01-22-2011, 23:40 PM
Zelja mi je bila da razdrmam malo forum vidim da sam znatno uspeo u tome aferim:)svako rezonuje stvari, prema svojem intelektualnom stanju,sto se mene licno tice ljajic je, bio i ostao zlotvor, u Sandzaku,mlogi clanovi, ne razumiju moje textove, i pokusavaju da me etiketiraju, ja nebih da otkrivam, svoje politicko opredeljenje,ko me poznaje, zna za koga glasam 15 godina,ali neke stvari, se naprosto moraju usudit i sugestirat, ne moze, biti glavni krivac muamer, oko investicija, mada je kriv delimicno, naravno,mene samo cudi, ta ne azurnost oko investicija u Sandzaku, a znamo svi da dr.Sulejman ima odlicne, odnose sa turskom i da su najavljene investicije, u nasem kraju od strane Turaka,ne trazi se od Turaka, da prave nove fabrike,postoje u pazaru dosta fabrika koje se mogu osposobit i pustiti u radu, kao i ova u leskovcu,pa u Iraku se jos uvjek razmenjuju vatre pa ipak gradevinske firme rade,opet moji postovi koje sam napisao su, okarektirisani kao zlonamjerni,ili pak muamerski i uvek su povezani Orljaninom, sto je smijesno:)
Sandokan
01-24-2011, 22:32 PM
Pa Meni je glavni problem u Sandzaku sdp i to osobito ovaj pazarski ogranak prepun iskomplexiranih i promashenih ljudi u svakom pogledu. Oni su digli muamera iz mrtvih kad him je trebao za obrachun sa sda pa sad nek se oni krljaju sa njim. Muamer se sada trenutno brani i hrani od svojih dojucherashnjih saboraca i pokushava da napravi posao za slijedeche izbore. Boli njega tuki i za sv.savu i za Sandzak i za Boshnjake samo gleda kako za svoju fotelju da obezbjedi buduchnost.
A DOKTOR JE DOKTOR!!
Dzemo Braun
01-25-2011, 12:28 PM
DOKTOR JE DOKTOR!!
Samo da ovjerim!
inš'Allah
01-25-2011, 14:06 PM
http://file1.npage.de/003394/91/bilder/3049stempel.jpg
Zapečaćeno.100%
kemal
01-28-2011, 14:32 PM
A DOKTOR JE DOKTOR!!
Aha... Na ovo mislis?
http://www.youtube.com/watch?v=Tc6uqdTJ9cQ
A plus ova ekavica. Aferim.
tranzicija
01-28-2011, 15:49 PM
http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/ugljanin:-ponovljeni-izbori-su-popravni-ispit_235880.html
Ugljanin: Ponovljeni izbori su "popravni ispit"
http://static.rtv.rs/files/20071119/sulejman_ugljanin_130x55.jpg
27. januar 2011. | 17:52 | Izvor: Tanjug
BEOGRAD - Ponovljeni izbori za Nacionalni savet Bošnjaka, odnosno Bošnjačko nacionalno veće biće "popravni ispit" za sve Bošnjake u Srbiji, pre svega u Sandžaku, izjavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.
Ugljanin je ocenio da je muftija Muamer Zukorlić prethodne izbore zloupotrebio da bi sebe predstavio kao jedinog, verskog i političkog, lidera Bošnjaka i jedini je odgovoran zbog toga što to veće nije konstituisano.
On je ocenio da je Zukorlićevo odustajanje od ponuđenog formiranja Veća veoma loša procena po samog muftiju jer građani na budućim izborima neće imati interes da mu daju glas.
Ministar je povodom ponavljanja izbora najavio razgovore sa šefom Misije EU Vensanom Dežerom, ambasadorom OEBS-a Dimitriosom Kipreosom i drugim predstavnicima međunarodnih institucija u Srbiji da bi se, kako je rekao, videlo da li oni žele da, zajedno sa resornim ministarstvima, deluju transparentno i preventivno.
"Bošnjačko pitanje u Sandžaku je neodvojivo od globalnog balkanskog pitanja. Mi ne smemo da ostavimo prostor koji bi u budućim državnim pregovorima (Srbije) sa BiH mogao da bude sporan, ali prvo iz svega toga moramo da isključimo političke avanturiste", kazao je Ugljanin u intervjuu Tanjugu.
"Pokušaj pravljenja haosa"
Ministar je podsetio da je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), koju je na junskim izborima predvodio Zukorlić, najavila "aktivan bojkot" predstojećih izbora u smislu sprečavanja ljudi da glasaju, a to je, kako je rekao, onda pokušaj pravljenja haosa.
Ugljanin je rekao da je njegov cilj bošnjačko jedinstvo, što, objasnio je, znači da izbori treba da prođu u harmoniji kako bi se u budućem Bošnjačkom nacionalnim veću, koje je partner državi, u jednoj prostoriji i za jednim stolom rešavali svi problemi Bošnjaka.
"Mi (političari) smo u službi naroda, a ja prvenstveno u službi Bošnjaka", kazao je Ugljanin, i najavio da će veoma brzo razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem o primeni i poštovanju bošnjačkih prava.
On je, međutim, dodao da treba imati na umu da Srbija ima ogromnih problema, te da bošnjačko pitanje nije najveći od njih.
Ugljanin je ispričao da je u prethodnim pregovorima, kao predsednik takvog veća u proteklih 19 godina, lično učinio sve da Zukorliću omogući da se vrati u pravne okvire, ali da muftija nije pokazao interesovanje.
Ministar je ukazao da je, u posrednoj komunikaciji sa Zukorlićem, pristao i svojim potpisom overio razna obećanja samo da bi se muftija odrekao dva "sporna mandata" sa liste Bošnjačkog preporoda i prve neuspešne konstitutivne sednice.
Da se to dogodilo, objasnio je on, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić bi sazvao novu konstitutivnu sednicu i Bošnjaci bi sada imali veće sa 33, umesto 35 većnika.
Zukorlić nije pokazao ni interes, ni želju da Bošnjaci dobiju Veće, već samo da politiku koristi u verske, a veru u političke svrhe, kazao je ministar.
Muftiji je, dodao je, ponuđeno da, pošto je BKZ osvojila najviše mandata, ima predsednika Veća, da Bošnjačka lista Esada Džudževića ima predsednika Izvršnog odbora i da sve tri liste imaju po jednog potpredsednika.
"Potpisao sam neka obećanja dajući mu (Zukorliću) previše slobode isključivo s ciljem da se vrati u normalne pravne okvire. Nakon toga mogli smo da razgovaramo o jedinstvenoj islamskoj zajednici, akreditaciji Internacionalnog univerziteta pa i o modalitetima autonomije Sandžaka, ali samo u institucionalnim okvirima", rekao je Ugljanin.
Cerić umesto Zukorlića?
Povodom medijskih špekulacija da bi Zukorlić mogao da zameni Mustafu Cerića na funkciji bosanskog reisa, Ugljanin je rekao da je to vrlo moguće s obzirom na to da je muftija "predstavništvo Islamske zajednice BiH" u Srbiji.
Upitan da li Cerića vidi kao budućeg "evropskog reisa", ministar je, u ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije i BNV-a, rekao da će Bošnjaci u Srbiji priznati onog reisa kome saglasnost da vrhovni poglavar Turske.
"Nama je vrlo blizak turski islam i možemo da podržimo samo nekog koga podrži reis Turske, jer ne bismo da pravimo nove avanture", poručio je Ugljanin.
Znaci Ugljanin se ipak dogovarao sa Zukorlicem i ponudio mu cak predsjednika BNV, kao i da se sedne i razgovara o autonomiji Sandzaka sto je ovaj odbio.
Ona nasa prica da Muameru nije stalo do Sandzaka i Bosnjaka vec do svoje guzice je i ovim potvrdjena.
Sandokan
01-28-2011, 16:46 PM
Aha... Na ovo mislis?
http://www.youtube.com/watch?v=Tc6uqdTJ9cQ
A plus ova ekavica. Aferim.
Ko hoche nek ide ko neche NE MORA!
DA DA EKAVICA ,ZVIJEZDA,VJERA, a morash priznat da ovo deca umjesto djeca kod nas 99.9% ljudi kazhe.
Znas sta je najbolje? Svi ovi 'borci' i 'veliki' bosnjaci su vrlo aktivni na ofnp orgu, i tamo ispoljavaju to svoje veliko bosnjastvo kroz teme tipa vEsti iz svEta i sl... gdje sve zivo smrdi na Ekavicu i sprstvo, gdje se do juce dicilo beogradom, a danas preko noci svi postali bosnjaci, samo sto jos nisu stigli da se skinu sa ekavice jer ime je gl i odg urednik prezauzet malo... A to njima ne smeta, bitno je samo da imaju mjesto gdje mogu slobodno da laju, i gdje ce svi koji misle drugacije bit izolovani od njih. A nasli se da prigovaraju nekom? To su ljudi bez obraza, morala, i bez imalo vjerskog obrazovanja. Ljudi bez edeba, ko da nisu ljudi...
sin vakta
02-01-2011, 01:28 AM
Znas sta je najbolje? Svi ovi 'borci' i 'veliki' bosnjaci su vrlo aktivni na ofnp orgu, i tamo ispoljavaju to svoje veliko bosnjastvo kroz teme tipa vEsti iz svEta i sl... gdje sve zivo smrdi na Ekavicu i sprstvo, gdje se do juce dicilo beogradom, a danas preko noci svi postali bosnjaci, samo sto jos nisu stigli da se skinu sa ekavice jer ime je gl i odg urednik prezauzet malo... A to njima ne smeta, bitno je samo da imaju mjesto gdje mogu slobodno da laju, i gdje ce svi koji misle drugacije bit izolovani od njih. A nasli se da prigovaraju nekom? To su ljudi bez obraza, morala, i bez imalo vjerskog obrazovanja. Ljudi bez edeba, ko da nisu ljudi...
Jare, Bosnjaci, 100 godina traze, svoj sopstveni indetitet,treba da ti je merak, sto sebe dozivljavaju kao Bosnjake,pa i preko noci.
Obrnu ga ti sad naopako sine vakta. Ne rekoh ja da mi smeta sto sebe dozivljavaju kao Bosnjake, to mi i jeste merak. Al mi nije merak i smeta mi da ti Bosnjaci 1. to rade na racun drugih Bosnjaka 2. sire mrznju i traze sukob i 3. ne prmijecuju ni tako drasticne primjere EKAVICE u svom okruzenju a nalaze za shodno da nalaze greske liderima Bosnjaka i svim Bosnjacima koji se ne slazu sa njima. Zar nisi vidio koliko je ruzne Ekavicena njihovom forumu? Moze li se neko boriti za prava Bosnjaka i nazivati se BORCEM za bosnjacka prava tamo gdje se koristi iskljucivo ekavica i to nikome ne smeta? Nije dakle stvar u tome sto sebe dozivljavaju kao Bosnjake, pa makar i preko noci, vec u svemu ovome drugome. Valjda je to dovoljno jasno.
Dzemo Braun
02-02-2011, 01:37 AM
Ministar dr. Sulejman Ugljanin u posjeti slovenačkom parlamentu
01/02/2011
http://www.sda.rs/slike/galerija/slika-284.jpg
LJUBLJANA - Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin sastao se u ponedjeljak u Ljubljani sa potpredsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Miranom Potrčom i Janjom Klasinc predsjednicom Odbora za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta i predsjednicom Parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom.
Na početku dužeg i srdačnog razgovora Ministar Ugljanin je obavijestio domaćine da je u aktuelnoj srpskoj Vladi, kao ministar bez portfelja, odgovoran za razvoj nedovoljno razvijenih područja Republike Srbije, a da je u Sloveniju doputovao zbog prisustva na konferenciji "Srbija na putu ka EU: Berza znanja i iskustava" koja se od 30. januara do 2. februara održava u banji Olimia kod Podčetrteka. Ministar Ugljanin je objasnio da Srbija želi jaku saradnju sa Slovenijom na svim nivoima, a da slovenačko znanje i direktno iskustvo koje je ona ostvarila prilikom svojih evropskih integracija može biti korisno za apliciranje kod pretpristupnih fondova EU, koji su našoj zemlji preko potrebni.
Potrča i Klasinc istakli su dobru saradnju između parlamenata naše dvije zemlje kako na nivou odbora, tako i na nivou grupe prijateljstva. Slovenija kao demokratska država prepoznaje potrebu za boljim regulatornim okvirom za status pripadnika naroda bivše Jugoslavije u Sloveniji, tako da je u slovenačkom parlamentu u proceduri prijedlog deklaracije koja će poboljšati njhov položaj i zaštititi prava sadržana u Ustavu Republike Slovenije. Nacrt deklaracije će se naći na redovnoj sjednici Državnog zbora koja počinje danas, a domaćini su izrazili očekivanje da će deklaracija biti usvojena većinom glasova.
Na kraju sastanka Potrča i Klasinc su ponudili ministru Ugljaninu pomoć u pronalaženju kontakata sa slovenačkim institucijama koje imaju potrebna znanja za apliciranje kod pretpristupnih fondova EU, a koja su preko potrebna nerazvijenim opštinama u nadlježnosti Kancelarije za održivi razvoj, kao i to da su za ministra Ugljanina vrata slovenačkog parlamenta uvek otvorena za prijateljski savjet i razmjenu iskustva.
kemal
02-02-2011, 21:20 PM
http://sandzakpress.net/turkish-airlines-demantovao-ugljaninove-izjave
Šta bi ovo sad?
inš'Allah
02-02-2011, 23:01 PM
Šta bi ovo sad?
Prvo procitas izjavu i ti i svi drugi iz"Sandzakpressa".Posto ste vidim poceli da se bavite novinarstvom,dobro bi bilo da osposobite kojeg sposobnog novinara na tom Faxu.Taj bi trebo da tacno analizira recenicu ili rijeci gospodina koji je dao izjavu pa da utvrdi jeli tacno ili ne.
Evo izjave:
"Mediji su u ponedeljak preneli da je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, posle posete Turskoj i razgovora sa čelnicima turske aviokompanije rekao da: "Turkiš erlajns" namerava da sklopi aranžman sa "Jatom" od 1. marta, kojim će biti formirana kompanija "Balkan ervejz".
Normalno je da se tajne velikih svetskih kompanija ne daju u javnost tek tako lako.Ipak je Turska svjetska sila,novinarstvo na nivou.Dok se ne sklope ugovori se ne prica.
Mislis sad neko zovne u Turkish Airways i pita jel to istina oni odmah kazu .
-Jeste.
To nije privatna firma Zukorliceva pa da se napolje sve zna ako neko pr*ne unutra a kamoli jos napolje onda sve bruji pr**uo Zuki,hajde svi...
Cekaj jarane Mart pa se onda hadaljaj po forumu.
Znasli da je taj korak preuzimanja JAT-a vec dva puta propado ne zbog Dr.Sulemana Ef.Ugljanina vec Turci vide sa kim imaju posla pa se nebi rado uplicali.
Procitaj ovu Informaciju jarane:
Na Internet portalu "Jata" navodi se da raspolaže flotom od 14 aviona i da nedeljno obavlja oko 200 letova.
Prosečna starost aviona "Jatove" flote je oko 20 godina, a 2009. godinu završili su sa 23,5 miliona evra gubitka.
"Turkiš erlajns" ima flotu od oko 150 aviona, prosečne starosti nešto iznad šest godina, a tokom prošle godine obavljao je oko 5.500 letova nedeljno. Profit kompanije u 2009. godini bio je 559 miliona lira (oko 255 miliona evra)
14 Aviona = > 20 god. (-23,5 mMio.Eura)
150 Aviona => 6 god. (+ 255 Mio Eura)
Bili se ti timo,kad cujes ove podatke,hvalio svima sta ces da preuzmes.
Sigurno bi te bila sramota.Ali Ef.Ugljanina nije sramota da pokusa da nesto napravi za drzavu u kojoj zivimo.Mozda nekad ja i ti letimo sa Avijonom koji je nov a ne 20 god. star moj kemale...
Ne srljaj za onima sto srljaju i zive za to da nekoga muslimana uhvate u toboze lazi.
Allah da nam pomogne da se promijenimo sami,pa ce nam on ukazat na izlaz i svega ovoga.Do tad ima da se vozimo po zemlji "Yugom".
Na kraju je to sam "Namera" kao sto rece Dr.Sulejman Ef. Ugljanin.
Pa kako se Srbija i Turska sloze.On nemore da ih natera zorom.
http://sandzakpress.net/turkish-airlines-demantovao-ugljaninove-izjave
Šta bi ovo sad?
to ti je buha :)
http://www.sandzaknews.com/vijesti/ekonomija/3755-miljkovic:-turkis-erlajnz-zainteresovan-za-jat-.html
vi nikad vise koristit necete avion od muke ako se osnuje ova kompanija :)
Sta nikad vise? Ovi poput kemceta nisu iz Pazara nikad ni mrdnuli nit su avion ikad u zivotu vidjeli...
seeker
04-29-2011, 22:30 PM
Poziv Zukorliću i Zilkiću
Beograd -- Lider SDA Sulejman Ugljanin je pozvao poglavare dve opcije islamske zajednice u Srbiji da hitno "sednu za sto" .
Ugljanin je pozvao glavnog muftiju Maumera Zukorlića i reisul-ulemu Adema Zilkića da počnu da rade na organizaciji jedinstvene Islamske zajednice
Za Zukorlića je taj poziv, međutim, neprihvatljiv.
On je u izjavi Tanjugu izrazio spremnost za razgovore o jedinstvenoj Islamskoj zajednici sa Ugljaninom, predstavnicima Ministarstva vera i drugim, kako je rekao, organima koji su svojevremeno učestvovali u "razbijanju" Islamske zajednice.
"Pozdravljam izjavu Ugljanina o jedinstvenoj islamskoj zajednici, ali je za nas apsolutno neprihvatljiva sugestija da pregovaramo sa tom paraverskom tvorevinom čijem nastanku je u velikoj meri doprineo sam Ugljanin, jer bi to značilo prihvatanje rezultata duhovne i opšte nezakonitosti i nepravde koja je proizvedena agresijom na Islamsku zajednicu", rekao je Zukorlić.
"Mi podržavamo jedinstvenu Islamsku zajednicu i sve što se oni budu dogovori mi ćemo pozdraviti", rekao je Ugljanin, koji je i minstar bez portfelja u Vladi Srbije.
On je u izjavi Tanjugu ukazao i da je dogovor o jedinstvu osnovna verska i ljudska obaveza Zukorlića i Zilkića.
Zukorlić je, međutim, poručio da to ne znači da ne postoji način za razgovore o jedinstvenoj Islamskoj zajednici i izrazio spremnost za razgovore, ali samo sa autorima cepanja Islamske zajednice, a ne sa, kako je rekao, posledicama tog cepanja.
Upitan da to objasni, Zukorlić je rekao da je spreman da pregovara sa Ugljaninom, predstavnicima Ministarstva vera i drugih organa koji su u tome učestvovali.
Reagujući na raniju izjavu narodnog poslanika Esada Džudževića da se Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu protivi klerikalizaciji Bošnjaka, Zukorlić je rekao da je on potpuno saglasan sa Džudževićem.
"Nije teško uočiti da je moje potenciranje na nacionalnoj dimenziji u potpunoj kontradiktornosti tvrdnje da se Bošnjaci time svode na versku skupinu, odnosno da nemaju zastupnika za nacionalnu dimenziju", rekao je Zukorlić.
Tanjugu je u kabinetu reisul-uleme Zilkića rečeno da je on na putu u Sjedinjenim Američkim Državama.
Zilkić je Tanjugu rekao da je Islamska zajednica Srbije uvek za razgovor, pa i o statusu Islamske zajednice, ali da u tim razgovorima ne mogu učestvovati političari.
Hikmet
05-27-2011, 14:57 PM
Probleme rješavati u okviru sustava
IZVOR: TANJUG
Beograd - Probleme bošnjačke manjine treba rješavati u okviru institucija sustava, rekao je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.
On je istakao da nije suglasan s nekim izjavama da su Bošnjaci u Srbiji građani drugog reda.
Ugljanin je za Televiziju "Avala" rekao da je ulazak Bošnjačke liste za europski Sandžak u organe vlasti veliki korak za Republiku Srbiju i bošnjački narod.
"Mi smo pozitivan primjer i pokušavamo sva krupna pitanja otvorimo kroz institucije Republike, a ne da dozvolimo da se neki ljudi usputno bave time, jer bi u tom slučaju to bio politički avanturizam", rekao je Ugljanin.
On je kazao da srpski politička elita nema ni minimum potrebnog interesa za ispravljanje tih bošnjačkih pitanja.
Upitan da li se slaže sa zahtjevom muftije Muamera Zukorlića da Sandžak treba biti autonoman, Ugljanin je objasnio da se koalicija Bošnjačka lista protivi miješanju vjere u politiku.
"Mi o tome možemo razgovarati sa predstavnicima onih političkih stranaka koje iza sebe imaju ozbiljne rezultate", naveo je on.
Ugljanin smatra nedopustivim da u Srbiji, kako je rekao, živi oko 500.000 Bošnjaka koji su organizirani u 15 političkih partija, ali je dodao da to sada, nakon usvajanja zakona u Skupštini Srbije, više neće biti moguće.
To će, prema njegovim riječima, uozbiljiti političku scenu u Srbiji, doći će do postupnog nestanka malih umjetno stvorenih stranaka.
Ministar Ugljanin smatra da se mnoga pitanja s Kosova i BiH "prirodno reflektiraju na Sandžak", jer tu postoje rodbinske, ekonomske i svake druge veze.
On misli da probleme manjinskih pitanja Bošnjaka treba rješavati Savjet za nacionalne manjine, čiji je predsjednik premijer Mirko Cvetković.
Na pitanje što misli o ideji podjele Kosova, Ugljanin je rekao da je to državno pitanje, koje je osjetljivo i koje je "opasno dirati", navodeći da "odgovore na to treba da daju ljudi koji su izravno umiješani u razgovore o tome".
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=05&dd=25&nav_id=514497
Hikmet
06-24-2011, 19:52 PM
Vlada pomaže razvoj Novog Pazara
Sa stotinu miliona dinara vlada Srbije finansiraće održivi razvoj novopazarskog regiona i osnovati kancelariju Regionalnog centra za poljoprivredu. Obezbeđeno je i 120 miliona dinara za sanaciju posledica poplava koje su zadesile Novi Pazar i okolinu.
Ministar bez portfelja u vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin predstavio je u birou Kancelarije za održivi razvoj nekoliko projekata za koje je postignut konsenzus u vladi i obezbeđena sredstva.
Ugljanin kaže da će se sa 100 miliona dinara finansirati održivi razvoj ovog regiona i osnovati kancelarija Regionalnog centra za poljoprivredu.
Obezbeđeno je i 120 miliona dinara za sanaciju posledica nedavnih poplava. Biće otvorene i kancelarije regionalnih institucija kako bi se vlada približila građanima, rekao je Ugljanin i istakao da se hitno mora razgovarati o izjednačavanju nacionalnog sastava policije u opštinama regiona.
"Ovo je jedan veliki korak za državu, a veliki je korak i za nas Bošnjake koji živimo u ovoj zemlji", naglasio je Sulejman Ugljanin. "Mislim da Bošnjačka lista polako počinje da opravdava svoj boravak u Vladi Repulike Srbije."
U toku je izrada projekta izgradnje hirurškog bloka u Novom Pazaru čija je vrednost milion evra. Ukoliko Vlada ne bude mogla da obezbedi sredstva, novac će se obezbediti od turske agencije TIKA.
Prema rečima Sulejmana Ugljanina, premijer Turske Erdogan je obećao da će, ukoliko vlada ne bude imala sredstava, on to finansirati: "On je pobedio na izborima i zato treba da izvrši obećanje."
Kancelarija u Novom Pazaru finansiraće i izgradnju laboratorije za ispitivanje zemljišta i hrane. Ugljanin je takođe rekao i da će se založiti za uvođenje registarskih tablica sa oznakama sjeničke i tutinske opštine.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/914254/Vlada+poma%C5%BEe+razvoj+Novog+Pazara+.html
gandalf
06-24-2011, 20:34 PM
Vlada pomaže razvoj Novog Pazara
Sa stotinu miliona dinara vlada Srbije finansiraće održivi razvoj novopazarskog regiona i osnovati kancelariju Regionalnog centra za poljoprivredu. Obezbeđeno je i 120 miliona dinara za sanaciju posledica poplava koje su zadesile Novi Pazar i okolinu.
Ministar bez portfelja u vladi Republike Srbije Sulejman Ugljanin predstavio je u birou Kancelarije za održivi razvoj nekoliko projekata za koje je postignut konsenzus u vladi i obezbeđena sredstva.
Ugljanin kaže da će se sa 100 miliona dinara finansirati održivi razvoj ovog regiona i osnovati kancelarija Regionalnog centra za poljoprivredu.
Obezbeđeno je i 120 miliona dinara za sanaciju posledica nedavnih poplava. Biće otvorene i kancelarije regionalnih institucija kako bi se vlada približila građanima, rekao je Ugljanin i istakao da se hitno mora razgovarati o izjednačavanju nacionalnog sastava policije u opštinama regiona.
"Ovo je jedan veliki korak za državu, a veliki je korak i za nas Bošnjake koji živimo u ovoj zemlji", naglasio je Sulejman Ugljanin. "Mislim da Bošnjačka lista polako počinje da opravdava svoj boravak u Vladi Repulike Srbije."
U toku je izrada projekta izgradnje hirurškog bloka u Novom Pazaru čija je vrednost milion evra. Ukoliko Vlada ne bude mogla da obezbedi sredstva, novac će se obezbediti od turske agencije TIKA.
Prema rečima Sulejmana Ugljanina, premijer Turske Erdogan je obećao da će, ukoliko vlada ne bude imala sredstava, on to finansirati: "On je pobedio na izborima i zato treba da izvrši obećanje."
Kancelarija u Novom Pazaru finansiraće i izgradnju laboratorije za ispitivanje zemljišta i hrane. Ugljanin je takođe rekao i da će se založiti za uvođenje registarskih tablica sa oznakama sjeničke i tutinske opštine.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/914254/Vlada+poma%C5%BEe+razvoj+Novog+Pazara+.html
Aferim!
Hikmet
06-30-2011, 08:05 AM
Špijunka: Ugljanin ne voli da trči
M. B. | 29. jun 2011. 21:00 | Komentara: 0
Ponedeljkom Ugljanin igra fudbal sa svojim Pazarcima, ali ne voli poziciju u odbrani. Igra klasičnu "čekalicu" pred golom
KADA su jednom uoči večitog derbija novinari pitali Sulejmana Ugljanina za koga navija on im je ležerno odgovorio da bodri planinarski klub ”Sandžak” iz Novog Pazara. Ne zna se da li je to diplomatski rekao kako se ne bi zamerio glasačima vernim crno ili crveno-belim bojama, ali je ministru bez portfelja sigurno draža lopta od alpinističkog pijuka.
Kada ponedeljkom završi posao u Vladi pravac - Autokomanda. Ne ide ni na ”Marakanu”, ni na stadion Partizana, nego u obližnji balon ”Fut” na partiju fudbala sa svojim Pazarcima, bez pratnje i obezbeđenja. Iako u zrelim godinama, Ugljanin dobro barata ”bubamarom”, ali ne voli da se vraća u odbranu. Igra klasičnu ”čekalicu” pred golom rivala, pa mu gnevni saigrači često doviknu:
- Tores, pomogni malo. Izgibosmo pozadi.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:336134-Spijunka-Ugljanin-ne-voli-da-trci
turčin
09-26-2011, 23:34 PM
http://www.youtube.com/watch?v=HFhemfo3JUc
POSLUŠAJTE!!
turčin
09-29-2011, 12:30 PM
http://www.youtube.com/watch?v=2-CJ_jYOkx8
Isječak iz govora Slobodana Miloševića 2. oktobra 2000. godine.
Na prvom mjestu spominje Sulejmana Ugljanina i njegov "plan da izdvoji Sandžak".
Sulejman Ugljanin je prvi neprijatelj svakom diktatoru.
Prijašnji su ga optuživali da želi da izdvoji Sandžak, sadašnji da je izdao Sandžak.
Ovaj govor je dokaz da je Sulejman Ugljanin bio na meti režima tada. Bio je na meti i deset godina prije toga, i deset godina nakon toga. Ko bolje poznaje Sulejmana zna i da je u komunizmu bio pod lupom sa svojim prijateljima, i da će do kraja života biti napadan jer sudbina svih pravednih ljudi je takva.
Jedini je sandžački lider na kojeg su pucali.
Jedini je lider kojem su upadali u kuću.
Jedini je sandžački lider koji NIKADA NIJE SPOMENUO KAKO JE NJEGOV ŽIVOT UGROŽEN.
turčin
10-08-2011, 07:22 AM
Zukorlićev razlog protiv popisa – da su formulari izdani na ćirilici – najmanje je važan, to je proceduralna stvar. Postoji mnogo većih razloga – problem nestalnih Bošnjaka, ubijenih, onih 230 kuća u pribojskim selima na granici prema Rudom koje su popaljene, u kojima ljudi i dan-danas žive kao izbjeglice i raseljena lica i ne mogu da dođu u svoje kuće. To je problem. Insistirao sam da pomognemo tim ljudima da se vrate, da se oni popišu. Nismo uspjeli. Insistiramo da izgradimo infrastrukturu, puteve, kuće, da ljudima omogućimo održivi povratak i opstanak.
Cijeli intervju
http://www.sandzakinfo.net/info/politika/3419-ugljanin-zukorliev-razlog-protiv-popisa-najmanje-je-vaan
biševac
10-09-2011, 10:39 AM
ovo je CIJELI intervju:
Predsjednik SDA Sandžaka je još od 29. jula 1990, a Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka od 11. maja 1991. godine. Bošnjačka lista za evropski Sandžak je koalicija nastala 2008 - sporazum su, osim SDA, potpisali Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka (BDSS); Socijal-liberalna partija Sandžaka (SLPS) i Reformisti Sandžaka (RS).
Jeste li ucestvovali u popisu stanovništva u Srbiji?
Popis je krenuo. Ide dobro,ljudi se popisuju. I ja ću se svakako upisati.
Kako ocjenjujete Zukorlićev poziv na bojkot popisa? Šta pokazuje njegov neuspjeh u mobilizaciji Bošnjaka na bojkotu?
Ovdje ima nekoliko stvari koje su se pomiješale. Svi mi na Balkanu ima mo još neraščišćenih stvari. Zukorlić je čovjek koji se poziva na izborni rezultat Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Međutim, Bošnjačko nacionalno vijeće je sastavljeno od tri izborna rezultata - jedan čini Zukorlićeva Bošnjačka kulturna zajednica, drugu čini Bošnjačka lista i treću čini Bošnjački preporod.
Neophodno je da svi pobrojani na osnovu izbornih rezultata formiraju Bošnjačko nacionalno vijeće koje je organ samouprave po zakonu konstituisan i da se dogovore o za jedničkom stavu Bošnjaka.
Zukorlićev razlog protiv popisa - da su formulari izdani na ćirilici - najmanje je važan, to je proceduralna stvar. Postoji mnogo većih razloga - problem nestalnih Bošnjaka, ubijenih, onih 230 kuća u pribojskim selima na granici prema Rudom koje su popaljene, u kojima ljudi i dan-danas žive kao izbjeglice i raseljena lica i ne mogu da dođu u svoje kuće. To je problem. Insistirao sam da pomognemo tim ljudima da se vrate, da se oni popišu. Nismo uspjeli. Insistiramo da izgradimo infrastrukturu, puteve, kuće, da ljudima omogućimo održivi povratak i opstanak.
Vi govorite o tri izborna toka - je li Zukorlić u toj priči politički ili vjerski lider?
Nažalost, to je sporna stvar za sve nas Bošnjake. On je izašao u izbornu kampanju sa ahmedijom, sa čitavom infrastrukturom Islamske zajednice. To je problem. Islamska zajednica pripada svim Bošnjacima, svim muslimanima, tako da je ne pošteno i nekorektno stavljati islamsku infrastrukturu u korist bilo koje izborne vode.
Reis Cerić trenutno sa muftijama boravi u Turskoj, gdje ga prati Zukorlićev zamjenik. Ovdje se pojavila informacija da je Zukorlicu uskraćeno gostoprimstvo u Turskoj - je li to tačno?
Čuo sam od jednog prijatelja iz Turske da je to tako bilo.
Kakve su vaše relacije sa turskim diplomatama, Erdoanovom strankom, s obzirom na to da ste jedno vrijeme bili tamo u azilu?
Da. Sto se tiče Erdoana, mi se znamo od prije politike, a isto je i sa predsjednikom Abdulahom Gulom. Mi smo prijatelji mnogo duže nego što su njih dvojica postali važni ljudi svjetske političke scene, ili što sam ja počeo da se bavim ovim nacionalnim pitanjem na Balkanu.
Imamo dobru saradnju, korektne odnose i ta moja dobra saradnja sa njima ima rezultat da su Turska i Srbija u vrijeme moga mandata, za ove tri godine, digle saradnju na najviši mogući politički nivo.
Možete li napraviti paralelu između položaja Bošnjaka u Srbiji u vrijeme Miloševića i sad?
Jedna je stvar položaj Bošnjaka do pada Miloševićeva režima i u vrijeme ove demokratske političke grupacije koja vlada zemljom. Međutim, suštinski se mnoge stva- ri nisu još mogle desiti. Bez obzira što imamo izvanrednu saradnju sa čitavom listom za evropsku Srbiju - i sa gospodinom Tadićem, sa Dinkićem, sa Ljajićem, sa Dačićem. Mi, kao bošnjačka lista, koji smo autentični predstavnici Bošnjaka Sandžaka u Parlamentu Srbije, iskoristili smo taj zakonski osnov i pojavili se na prošlim izborima 11. maja 2008. kao Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dobili smo toliko glasova da nam je falilo još hiljadu do trećeg poslanika. Imamo dva bošnjačka autentčna, legitimna predstavnika u Skupštini Srbije i naš je cilj da sve zahtjeve i sve proble-me koji su naslijeđeni iz Miloševićeva režima rješavamo kroz Parlament, kroz Vladu i državne institucije. Moram da kažem da još nismo postigli dovoljan minimum potrebne volje da se otklone posljedice djelovanja Miloševićevog režima.
A to su: prognani Bošnjaci - da stvorimo uslove za povratak i održivi opstanak u Sandžaku, da nađemo one koji su ubijeni, kidnapovani, nestali... Kad se sastanu gospodin Tadić i gospodin Josipović 24.i 25. novembra 2010. u Zagrebu, oni se slože da je preduslov svih preduslova za saradnju na Balkanu da se otkriju žrtve, nestali, da se nađu kidnapovani i da se progna-ni vrate. Tad je rečeno da je to civilizacijska obaveza svih nas. Očekujem da je gospodin Tadić mislio na sve građane Srbije, ne samo na Srbe koji su oteti i nestali. Nažalost, državne komisije koje se bave nestalim licima i Komesarijat za izbjeglice - ni jedna ni druga ni u jednom svom papiru ne spominju Bošnjake. To je problem. Mi smo kao bošnjačka strana učinili puno u Skupštini i Vla- di na opštem državnom planu i vrijeme je i hoćemo da učinimo nešto konkretno za Bošnjake.
Šta mislite o zahtjevima za autonomijom Sandžaka?
Autonomija je jedna od istorij-skih stvari koja je postojala. Sa današnjeg stanovišta to je jedna preporuka Savjeta Evrope za brži ekonomski razvoj. Gdje god su države regionalizovane, gdje god postoje regional ne samouprave, te su države bogate i brže se razvijaju.
Da li to podrazumijeva otcjepljenje od Srbije i Crne Gore?
Sad ja ne znam ko šta podrazumijeva. Bošnjačka lista za evropski Sandžak u svom programu jasno kaže - zalažemo se za pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj. Da li će se to postići kroz ovaj vid regionalne samouprave ili onaj vid autonomije, ostaje da se dogovaramo i da nađemo najsretnije rješenje.
Čuli ste izjavu Ivice Dačića i Vuka Draškovića o podjeli Kosova i Bosne?
Priča se o tome.
Kako Vi to komentirate?
To je na onima koji su odgovorni za mir u svijetu. Međunarodna zajednica je ta koja određuje dinamiku ulaska u Evropsku uniju, dobijanje ili ne kredita, oni se pitaju, a mi samo snosimo posljedice tih i takvih izjava.
Da li Vi, zaista, mislite da je moguć raspad Bosne na račun Kosova ili Sandžaka?
Lično mislim da su to neodmjerene izjave, neutemeljene izjave, da su to možda načini kupovine nekih glasova tog radikalnog biračkog tijela i da je to u pitanju. U suštini, to nema nikakve veze sa realnošću.
Kako ocjenjujete učešće Bošnjaka u Parlamentu i Vladi Republike Srbije?
Za ove tri godine napravili smo izvanredne, nevjerovatne rezultate u Vladi Republike Srbije na održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja. Moje kolege u mom timu iz Sandžaka i ja smo imali hrabrosti, znanja i iskustva i mi smo to uložili i napravili smo izvanredne, pozitivne pomake u održivom razvoju 48 najnerazvijenijih opština u Republici Srbiji. Ja sam mislio da će biti samo 6 sandžačkih, međutim ispalo je na 48 opština. Druga stvar, u tim opštinama živi najekstremnije, najradikalnije, najneobrazovanije srpsko biračko tijelo koje je bilo u prvim redovima za neke ekstre-mne pozive nekih Mladića, Karadžića i sličnih.
Za ove tri godine učinili smo da ti ljudi u tim opštinama sa velikim poštovanjem, sa puno ljubavi, dočekuju mene, Sulejmana Ugljanina, znači legitimnog predstavnika Bošnjaka.
U početku su bili vrlo rezervisani i oni u Beogradu, a kako ne u ovim malim mjestima. Mi smo u Skupštini Srbije usvojili preko 80 posto evropskih zakona sa ta dva bošnjačka glasa. Možda niste informisani - izbori su bili 11. maja 2008. Narodnjaci su imali 124 i ta dva glasa trebala su za prevagu, nudili su svi sve. Mi smo na preporuku naših prijatelja iz Bosne i mojih prijatelja iz Turske odlučili da podržimo gospodina Tadića kao jednog perspektivnog balkanskog lidera koji je sposoban da razgovara, koji je tolerantan i mi smo ga podržali. Moji prijatelji iz Turske mi nisu prijatelji zato što su u vrhu države, nego onako, prijatelji kao osobe, privatno.
Je li Vi stvarno mislite o Tadiću da je perspektivan balkanski lider?
Mislim. I šta je bilo - mogu da vam kažem da je Vlada Republike Srbije formirana sa ta dva bošnjačka glasa. Drugo, preko 80 posto svih proevropskih zakona donijeto je u Skupštini Srbije sa ta dva bošnjačka glasa. Da nije bilo ta dva glasa u krizi 2.septembra, ne bi mogao da se stvori kvorum zasjedanja i tu smo pomogli. Mogu da kažem da smo dali veliki doprinos kao Bošnjaci, kao Bošnjačka lista, dajući vjetar u leđa Srbiji kao državi na njenom evropskom putu. Nama, kao Bošnjacima, odgovara Evropa.
Hikmet
10-13-2011, 19:07 PM
Hag: Stanišić sprečio rat u Sandžaku
Na suđenju Jovici Stanišiću pred tribunalom u Hagu svedok odbrane izjavio da je Stanišić sprečio rat u Sandžaku 1993. godine. U tom regionu osnovana je grupa ekstremista pod nazivom Muslimansko-nacionalno veće Sandžaka koji je za rat obučio Sulejman Ugljanin.
Svedok odbrane Vladimir Čorbić izjavio je danas na sudjenju Jovici Stanišiću u Tribunalu u Hagu da je Stanišić, kao načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, 1993. sprečio rat u Sandžaku.
Stanišić je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom sukoba u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.
Čorbić je u to vreme bio načelnik odeljenja SDB Srbije u Novom Pazaru.
On je rekao da je Stanišić u proleće 1993. naredio "operativnu akciju Maj '93" koja je za cilj imala suzbijanje naoružavanja muslimanskih ekstremista i "diverzantsko-terorističkih grupa" Muslimansko-nacionalnog veća Sandžaka.
Hag: Odbijen Mladićev prigovor
Svedok: Stanišić bio u nemilosti šefa DB-a
Ratko Mladić traži srpske lekare!
Na čelu MNV je bio Sulejman Ugljanin, lider Stranke demokratske akcije, precizirao je Čorbić.
Ugljanin je sada ministar bez portfelja u Vladi Srbije.
Čorbić (58) je napomenuo da je akcija "Maj '93" trajala do njegovog odlaska u penziju, dodavši: "Koliko znam, još uvek traje, ali nisam siguran".
Na sastancima o akciji, kojima je prisustvovao i svedok, Stanišić je tražio da "smirimo situaciju" uz "što manje represije"; da "ne stvaramo tenziju u Sandžaku"” i da se "uspostavi mir i sigurnost".
"Stanišić je, zajedno sa centrom SDB u Kraljevu, sprečio rat u Sandžaku", izjavio je Čorbić.
On je potvrdio da je na jednom sastanku sa Stanišićem razmatrano stvaranje "antiterorističke jedinice SDB Srbije" zbog stanja u Sandžaku, ali da do toga nije došlo.
Prema optužnici, Stanišić je 1993. kontrolisao "crvene beretke" koje su pod različitim nazivima operisale u BiH i Hrvatskoj.
Čorbić je kazao da je Ugljaninovo veće slalo muslimanske mladiće "na obuku u Tursku kako bi potom sproveli diverzantsko-terorističkeakcije u Raškoj". Te grupe, od tri do pet članova su, kako je rekao, otkrivene u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.
Kao krajnji cilj MNV svedok je naveo "specijalni status Sandžaka" i "otcepljenje od Srbije i pripajanje drugoj državi".
MNV Sandžaka, po Čorbićevim rečima, nije predstavljalo sve Muslimane - kao što je tvrdilo, nego samo "ekstremiste" kojih je bilo "oko 40 odsto".
Svedok je kazao i da je, po podacima SDB Srbije, u Sandžaku u to vreme bilo 10.000 naoružanih Muslimana i da su mnogi odlazili u BiH da ratuju na muslimanskoj strani, zbog čega je "situacija bila rovita".
U akciji "Maj '93" pod vodjstvom SDB Srbije, do 1995. je zaplenjeno oko 2.500 komada oružja i jedan broj eksplozivnih sredstava, a "razoružan je i resor sigurnosti MNV", tvrdio je Čorbić, napominjući da sila nije bila upotrebljena. Krivične prijave bile su podnete samo protiv "ekstremista".
Svedok je izjavio da se stanje u Sandžaku poboljšalo posle akcije i odlaska Ugljanina u Tursku.
Čorbić je završio svedočenje, a sudjenje Stanišiću se nastavlja u utorak.
http://www.smedia.rs/vesti/vest/77634/
Hajdar
10-14-2011, 01:33 AM
Ja sam mislio da je ovaj Corbic u zatvoru oca mu sovinistickog...
esmeraldaa
10-14-2011, 21:01 PM
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/41053_423917667981_249330722981_5032790_6700851_n. jpg
Ova fotografija se nalazi u knjizi "U OBRUCU" General Majora Ramiza Drekovica (rodjenog Tutinca) a na fotografiji su:
Murat Dizdarevic , Sefer Halilovic-General Armije BiH (Rodeni Prijepoljac,inace
prvi General General staba Armije BiH do 1994.god) , Dr.Sulejman
Ugljanin-Presednik SDA Sandzaka , Ramiz Drekovic (rodjeni Tutinac,prvi
komandant 5(bihackog) korpusa nasledijo ga 1994.god Atif Dudakovic, a
Ramiz je od 1994.god do kraja rata bijo komandant 4 (mostarskog) korpusa, Hasib Dazarevic....
Slika je ubacena preko mobitela i nije nekog kvaliteta Hallaite !!!
turčin
10-15-2011, 00:03 AM
Mislim da će Rebronja, Gicić ili Prasić ovo odlučno i argumentima demantovati kada vide gornji post. Hehe
Ali abi KERPETEN
11-05-2011, 05:11 AM
Povodom nastupajućeg Kurban bajrama, upućujem najiskrenije čestitke svim Bošnjacima i svim drugim muslimanima u Sandžaku i Republici Srbiji.
Želja mi je da svi Bošnjaci i muslimani svijeta ovaj Kurban bajram dočekaju i provedu u miru i sreći sa svojim porodicama, komšijama i svim ljudima dobre volje.
Neka Kurban bajram bude podsticaj širenju tolerancije, povjerenja, saradnje i jedinstva među Bošnjacima i ljudima svih nacija i vjera.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Sulejman Ugljanin
www.sda.rs
biševac
11-06-2011, 00:28 AM
Povodom nastupajućeg Kurban bajrama, upućujem najiskrenije čestitke svim Bošnjacima i svim drugim muslimanima u Sandžaku i Republici Srbiji.
Želja mi je da svi Bošnjaci i muslimani svijeta ovaj Kurban bajram dočekaju i provedu u miru i sreći sa svojim porodicama, komšijama i svim ljudima dobre volje.
Neka Kurban bajram bude podsticaj širenju tolerancije, povjerenja, saradnje i jedinstva među Bošnjacima i ljudima svih nacija i vjera.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Sulejman Ugljanin
www.sda.rs
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/300615_10150361669442982_249330722981_8425639_1767 345597_n.jpg
biševac
11-27-2011, 22:42 PM
http://www.sandzaknews.com/forum/attachment.php?attachmentid=476&d=1322265287
vala plaho ovo - mašalah
turčin
12-08-2011, 23:49 PM
Sulejman Ugljanin u Briselu o evropskoj prekograničnoj regiji Sandžaku i o prilikama za razvoj turizma:
http://www.youtube.com/watch?v=UnYIUg-0XV4
.
A Sulejman je i prije predstavljao Sandžak i borio se za prava Sandžaka i Sandžaklija i to onda kada su teme bile mnogo strašnije od ekonomije, privrede i turizma... Neki su u taj vakat čupali jorgan slobodana miloševića jedan drugom. Evo slika iz Vijeća Evrope iz devedestih godina, i jedna uslikana u Sarajevu mjestu koje je u tom trenutku bilo najopsanije mjesto za život :
turcin
12-09-2011, 10:37 AM
4 godine tisina pred glasajnje se pominje "evropskoj prekograničnoj regiji Sandžak" bez komentara
Mamoš
12-09-2011, 11:51 AM
4 godine tisina pred glasajnje se pominje "evropskoj prekograničnoj regiji Sandžak" bez komentara
“ZAUSTAVLJENI PROCES” ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji (http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/4359--u-sarajevu-promovisana-publikacija-%E2%80%9Czaustavljeni-procesi%E2%80%9D.html)
Sulejman Ugljanin je pozdravio skup i pozvao Bošnjake u Crnoj Gori da učestvuju u vlasti sa svojim punim identitetom i rekao da su sve stranke Bošnjaka parlamentarne u državama na Balkanu te kao takve predstavljaju vezivno tkivo tih država i naroda. (http://www.sandzaknews.com/vijesti/politika/4011-husovic:-regionalizacija-cg-je-ekonomska-potreba-sjeverne-regije.html)
...
ovo samo nesto kratko, da ne spominjem Sandzacke igre, pa nije ih Sulejman ukinuo!
A to sto ti samo naculjis usi pred izbore pa sve iskrivljeno cujes... problem u tebi ne u Sulejmanu i SDA.
turcin
12-09-2011, 13:33 PM
nase stajnje je sada katastrofalno imamo dva BNV imamo dvije IZ imamo desetak Partija imamo dva Ministra a nemamo redovnu vodu i struju,policija nas tuce,srbi hoce preko nasih ledja na udju u EU da se nakupu para...........a nedaju turcima da ulazu u ovim krajevima nista od autoputa zeljezne pruge aerodroma i leskovo city
neinteresuju me izbori nedobijam pare od nikog ako pobedi,hocu samo bilji zivot ko svi u Sandzak a ne raska oblast
Batista
12-10-2011, 00:38 AM
Ada kakav turizam kod nas, o cemu mi to mastamo?? Koga i gdje mi to imamo da vodimo i sta to imamo da pokazemo, a da imamo nesto konkretno od toga? Neku dobit, zaradu? Mozda da vodimo te strance da im pokazujemo kulturno istorijska dobra? Ili mozda na Parnicko brdo, ma ne najbolje da ih povedemo nedje na Pester u Sjenicu da vide sta su hladnoce, da nam vise nikad ne dodju? Od toga(turizma) ne moze da se zivi, barem ne kod nas u Sandzaku, to da vam bude jasno. Sada u ovom dobu se zivi od Fabrika, industrije i proizvodnje sve drugo su price za malu djecicu. A ako neko misli da ovako mozemo zivjet jos neki niz godina taj bolje neka se zapita jel normalan i u kome svijetu zivi!
Veseli Mamos prebaci na drugog krivicu, a cio Sandzak zna koliko su puta Sulejman i ostali bliski njemu javno pomenuli Sandzak prekogranicnu regiju. Ma nije, SDA je svaki dan javno i u skupstini i na TV-u i vladi zadnjih godina pominjala Sandzak a ti turcine ako nisi cuo nesto sto nije kazano to je tvoj problem. Pa desetoduplo vise je puta taj LDP i Ceda pomeuo Sandzak nego ovi patriote iz SDA. Ne znam ali ni ja takodje nesto mnogo puta ne cuh od svih funkcionera SDA da se pretrgose pominjuci Sandzak kao prekogranicnu regiju, barem javno nisu. E sad kako se izbori blize vjerovatno da ce bit tih pominjanja od istih SDA-ovaca onako cisto radi glasova a posebna je prica kako to ostvarit i koliko se stvarno to zeli, a istu zelju nesto ni ja a ni vecina naroda Bosnjackog ne primecuje kod istih nasih predstavnika u vladi, na zalost...
Mamoš
12-10-2011, 04:02 AM
Aman budale ovog batiste, koliko ispisa o čedi i pederima, nebi me čudilo da je prije editovanja i o krizi na Bliskom istoku :( Samo sam prenio vijesti...
Znači ako je sulejman pozvan da u Evropskom parlamentu prisustvuje nekom skupu koji se tiče turizma, onda je turizam grana privrede koja je totalno neperspektivna? Da je prisustvovao nekom forumu o rudnicima zlata kojih istina nema u Sandžaku bar da znamo za njih, mi bi to trebali pozdraviti jer je svaka aktuelizacija, ulaganja i sl preka potreba ovog siromašnog kraja, ali o turizmu koji je (nisam stručan, ali laički mi se čini) možda i NAJPERSPEKTIVNIJA GRANA PRIVREDE NA OVIM PROSTORIMA, govoriti ovako - samo je znak mržnje! Ništa više!
-Bedemi su sa najmanje reklame ušli u najužu konkurenciju Intesa bankinog konkursa, da li oni imaju veze sa turizmom nemam pojma :D
Inače ovako imamo arhitekturu koje nema niđe u državi... Znate li vi da Mostar i Sarajevo bukvalno žive od turskih turista u većem dijelu godine? Mi nemamo očuvanu arhitekturu ko Mostar, pa ni ko Sarajevo, al interesovanja ovog dijela svjetske populacije za nas, nam ne nedostaje!
-dijaspora naših gradova je najjača u Srbiji (a to su vam ljeti i oko Božića turisti ako niste znali.. usput srećan vam i jedan i drugi Božić, i sa zakašnjenjem slava Srp Napredne sranke - Smeta petka),
-imamo Altunalem džamiju koju su pohodili ambasadori i potomci kraljeva Karađorđevića, a čak i premijer Miloševićev... ili ni to nema veze sa turizmom
-Imamo izuzetno očuvanu Vapu a imamo i Lim.. sve mi se čini i da su to izuzetno pogodne turističke prilike
-"hladna Pešter" je sa poznatom zdravom hranom ne povoljna za seosski turizam, nego pre-povoljna!
-Turjak, Rožaje, sanke, skije i šedrnje... neznam da u cijeloj CG ima boljih mjesta za zimski turizam? znači daleko od toga da nam je turizam slabija strana
- Plavsko jezero je jedan od najljepših prirodnih cjelina u bivšoj Jugoslaviji
- pa zatim Orlje, kakvih tu zanimljivih turističkih znametosti ima "i toga i ovoga" i uz Orlje i stari Ras i Sopoćane, a skupa sa svim tim imamo i kafiće u Grmiji! Valjda ih je šejtanov l.a. brat za turiste otvaro? Nije valjda samo rad imidža -da se bude gazda kafića? Uz Orlje i Ras, da podsjetimo da je u programu bkz-a (baksuz-partije - i jeste i nije stranka... perverzija ali sa kajanjem... hoću kakim neću kakmi...) jasno istaknuto da se od Sandžaka napravi novi Monako, a Monako koliko znam živi isključivo od turizma jel?
I tako dalje mnogo bi se moglo nabrajat... Inače Sulejman pored agrobiznisa, unapređenja saobraćaja i mnogo čega drugog, i nije nešto puno o tom turizmu u odnosu na sve to ostalo... Tako batistut ne trudi se da napadaš turizam, vidi smisli nešto o pogubnosti autoputeva, i o štetnosti stočarstva po Pešterce :D Ali ljudi organizovali taj samit, forum ili šta li već o turizmu, i što se ne bi odazvali, posebno ako imamo ovavke uvjete, i ako bi sa inostranim ulaganjima postigli svestrane koristi?! A sama pojava u zvaničnom Briselu ima i drugih koristi po nas, i naravno da sve ovo ne pričam rad batiste, jer on/a se ne interesuje za sve to, nego gleda kako da ponovi tezu aleksandra vučića i šejtana zlo-korleonića o nužnosti isključivanja SDA...
A turac, koji ne može da se zaobiđe i koji je reagovao na slike iz posljednih 20 godina, opaskom da se 4 godine šutjelo i da se sada "pred izbore" nešto radi, osim penušanja nema nikakvih argumenata za to što veli, jer i datumi ga demantuju.
Knjigu čine projekti, programi, druga akta i dopisi, u periodu od 2009. do 2011. godine, kojima je Bošnjačko nacionalno vijeće od Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i drugih nadležnih ustanova i institucija tražilo ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.
Uostalom, do izbora je možda ostalo i više od 6-7 mjeseci tako da mi ni sa te strane baš ne liči da je ovo nešto predizborno, taman i da zanemraimo 2009, ili još ljetošne Džudževićevo aktueliziranje teme o zaustavljenim procesima...
Druga stvar je to da je Bošnjačka stranka u CG organizovala kongres, i da to veze nema sa izborima u Srbiji, kao ni briselsko organizovanje ovog o turizmu!
http://www.sandzaknews.com/vijesti/politika/4011-husovic:-regionalizacija-cg-je-ekonomska-potreba-sjeverne-regije.html
Kakve sad mi i naša kampanja za izbore, imamo veze sa Bošnjačkom strankom u CG i njihovim konrgresom? Da su ga organizovali prije 3 godine jednako bi se bratski odazvali, ili da je pravljen dan uoči samih izbora u Srbiji!
Ovo u Sarajevu (http://www.sandzaknews.com/vijesti/drustvo/4359--u-sarajevu-promovisana-publikacija-%E2%80%9Czaustavljeni-procesi%E2%80%9D.html) koliko ja vidim nije jedina aktivbnost čelnika BNV-a tamo... Imate i ovo takođe: http://www.youtube.com/watch?v=qJYr0qSFKWQ , i ne znam je li i to predizborno, ili je posljedica možda toga što nam je Davutoglu tek od skoro uspio deminirati taj teren da ga koristimo za ostvarivanje svojih prava?!
http://www.youtube.com/watch?v=hYwWDmdoiws
još ovo ne mogu da odolim, pa nek puknu dušmani !
:D
Batista
12-11-2011, 23:38 PM
Ada mlogo si mi ti pametan, cim se tebi cini da je turizam najperspektivnija grana kod nas u Sandzaku. Nemam daljih komentara, ovo je sahi zakucalo sve dosad.
Stocarstvo pomenu, eto to je jedna od grana u koju bi trebalo da se ulaze ali dzaba kad su nam sela skoro pa prazna. Mnogo seljaka je preslo u grad ostavivsi sela skoro prazna, sto je stvarno zalosno. I ono sto je ostalo nema volje a ni sto je najvaznije nema podsticaja od prvenstveno drzave. Pa neka pojedini mozgovi kao mamkos tako svim srcem nastave da podrzavaju ovu vladu! Jos poslije svega, svjedoci smo bili da se sredstva namjenjena prvenstveno razvoju poljoprivrede u nasim Sandzackim nerazvijenim opstinama, od istog ministarstva na cijem je celu dr.Sulejman Ugljanin daju pa kome bi drugom vec dokazanim aktivistima stranke sda, umjesto da se racionalno podijele narodu koji je bas bio zainteresovan za ta sredstva koja nisu bila bas mala, bez glledanja na stranacku pripadnost, i sad ispada da se namjerno pred izbore pare namenski dijele sigurnim glasacima. Jos jedna od mnogih stvari koje je sda uradila na stetu naroda, zalosno i bijedno stvarno.
Nesto mamkos bulazni o pogubnosti nekih nevidljivih puteva,a ko svaki spekulant jos ne odgovori sta je sa istim putevima i koridorom kroz Sandzak koji se onako na sav glas najavljuju nekolko godina, usput sa pomenuo i ind. zonu u Ljeskovi, dakle sta je sa tim najavljenim projektima od bez sumnje velike vaznosti za Sandzak?? Ili je to samo jedna od mnogih prevara i laza vlade koju mamkos toliko svim srcem brani?
turcin
12-12-2011, 10:56 AM
ljudi nesikirajte se dolaze turisti dolazi bolji zivot hihihi pa se cujemo opet za 4 godine
Hikmet
12-14-2011, 17:47 PM
...
turčin
12-15-2011, 01:56 AM
GOSPODIN SULEJMAN UGLJANIN U POSJETI KOD GOSPODINA ABDULLAHA GULA
decembar 2011:
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/385133_10150436050732982_249330722981_8689044_6073 58539_n.jpg
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/387270_10150436050817982_249330722981_8689045_1378 654727_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/390277_10150436050967982_249330722981_8689047_7406 97747_n.jpg
kutuphanedar
12-18-2011, 10:27 AM
...
Mehmedalija
12-18-2011, 11:49 AM
Mashala mashala..treci sa njegove desne strane...to je cast koju ovaj nas iz Orlja nikad nece dozivjet...eee on kad vidi ovu sliku ima da se ubije...
biševac
12-18-2011, 16:04 PM
Mashala mashala..treci sa njegove desne strane...to je cast koju ovaj nas iz Orlja nikad nece dozivjet...eee on kad vidi ovu sliku ima da se ubije...
evo i slike sa zasedanja OEBS, a eve i još iz turske(donja slika) :
http://i1188.photobucket.com/albums/z405/kedza2/OEBSsastanakNS.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/381970_10150441309842982_249330722981_8709292_1968 426234_n.jpg
biševac
12-27-2011, 03:22 AM
http://www.youtube.com/watch?v=3uypImLAHPU
KAMENI020
01-05-2012, 20:55 PM
http://www.sandzaknews.com/galerija/velika-1325510882.jpg
Dr Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka i minister u Vladi Republike Srbije
boravio je u Turskoj na poziv
turskog ministra sopljnih poslova na Četvrtoj Ambasadorskoj konferenciji, Ankara – Edirne
23. - 30. decembar 2011.
Kao poseban gost Dr Sulejman Ugljanin, 29. i 30. decembra 2011. godine u Kongresnom centru
u Edrinama uzeo je učešće na ambasadorskoj konferenciji i drugim pratećim diplomatskim,
naučnim i protokolarnim aktivnostima.
Tema IV ambasadorske konferencije je bila: Predstavljanje Strategije za Balkan
Ministar Ahmet Dautoglu – “Od Balkanskih ratova do Balkanskog mira: 100 godina
Turske spoljne politike – 2012 Godina mira”
Od značajnih protokolarnih aktivnosti predsjednika Ugljanina bila je i posjeta
“Balkanskom šehitluku Edrine” – mezaristan balkanskih boraca iz Prvog svjetskog rata.
Svoje učešće na konferenciji predsjednik Ugljanin je iskoristio za promociju ideje
izgradnje spomenika žrtvama svih ratova, ostvarivanje saradnje univerziteta
Srbije i Turske na poljima razmjene studenata, profesora i studijska putovanja
i ekonomska saradanja Srbije i Turske (investiranje
u nerazvijene opštine Srbije).
Konferencija je zatvorena svečanom večerom koju je za svoje goste priredio valija Turske
pokrajine Edrine gospodin Gökhan Sözer.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.