View Full Version : Privatnost
Evo i sami smo svedoci da stalno imamo po 20-tak musafira koji citaju sta se pise, a nece da se ukljuce u diskusije. Neki se mozda samo informisu, drugi mozda imaju strah da iznesu svoje misljenje, a sigurno ima i onih koji beleze sta mi pisemo ovamo.
Razlog za pokretanje ove teme nije bio da njih napadnem ec je to samo bio mali uvod u ovo sto sada namjeravam reci. Naime, gledao sam na tv avala emisiju o spijunazi, gdje ljudi govore sta se sve radi. Pricaju o ukljucivanju u telefonske razgovore, mislim mobilnih telefona prije svega. Pracenje sms poruka i svega sto prolazi od informacija. Druga stvar su bili bubice, prica covjek kako je to jednostavno uraditi i pokazuju kakve sve postoje kamere. Ljudi da ne povjerujete sta sve mogu da urade.
Pricao je o raznim odasiljacima i mikrokamerama u obliku dugmeta na kaputu itd. Ono sto me je zaprepastilo je da postoje uredjaji koji iz sobe mogu da prate sta se prica u avionu kako je rekao i da kostaju svega nekoliko stotina hiljada evrica sto nije nista za jednu db.
Zalosno je da danas izgleda niko nema privatnost, a sta nas tek ceka za neku godinu, ako je dozivimo?
Deddha
12-16-2007, 15:35 PM
Pa da, ozna svasta dozna...:eek::rolleyes::D
Murga
12-16-2007, 15:53 PM
Valha to me uopste ne tangira. Te price o spijunazi i provjeri su cista glupost.Pa sta ako neko zna na primjer sta radis u svojoj spavacoj sobi?Za mene neka zna cio svijet sta ja radim u kupatilu i spavacoj sobi.
Samo nek nam ovaj nas Sandzak pozivi i da mi imamo ljudska prava i demokratiju.Da nas niko ne uznemirava, bije, psuje itd.Da mi niko ne prijeti familiji itd.
Glavno je za nas sandzacke Bosnjake da nemamo rata i da nas niko ne maltretira i ne rusi cast.
aa, gledaju filmove previshe pa su i oni pocheli sa minijaturnim kamera u obliku dugmica na kaputu, kosulji..
n0 se chuvajte shta prichate preko mobilnog i kakve sms ujedno i mms poruke shaljete.. db je tu ;)
holmes
12-16-2007, 18:59 PM
Covjek koji nista nema da krije ne pati od ovih stvari. Mirne glave spava prica i rucava. Takve izmedju ostalog ni ne provjeravaju. Problem je onima koji imaju sta i da sakriju, i koji moraju da pogledaju iza sebe kad nesto pricaju i kad se dogovaraju.
@Murga
Ne cudi me tvoj komentar
@zero
nisu filmovi bas naivni kao sto su nekada bili
@holmes
Potpuno si upravu sto se tice toga. Te spravice su korisne za raskrinkavane kriminalnih grupa, ali kao sto sam naveo to je sada postalo javno dostupno. Svjedoci smo da je puna carsija video snimaka razne sadrzine. Perverznjaci ce jedva docekati da sakriju kamerice i da obrukaju neku djevojku.
Ono sto je glavna poenta ove teme je da se osvrnemo na to da danas izgleda nema privatnosti. Nekom to kao murgi ne smeta, neko drugi to ipak ne voli. Doduse, Linux je i nastao kao alternativa windowsu jer mnogo ljudi smatra da je windows jedna spijunska masinerija :), i da vlasnici mogu da cackaju po kompjuterima svima nama koji imamo windowse. Normalno mi nismo toliko bitni, bitniji su oni iz vlade koji imaju windowse takodje i koji na njima cuvaju drzavne tajne.
Sa druge strane bubice su nasle svoju primjenu i na fakultetima :), neki ih koriste kao mini mikrofone za predavanja, dok su studenti nasli njihovu primenu na ispitima. Postoje bubice boje koze, video sam na www.velikioglasi.com covjek postavljao oglas za bubice koje stavis u uho i ne vide se :), a sluzi kao prijemnik.
Na etf-u u BG su pravili ometace Bluetootha i radio signala koji su postavljani u ucionicama da bi onemogucili studentima da varaju.
P.S. I ja imam windows i navikao sam se na njega, ne namjeravam da ga menjam, bar za sada. :)
PutNick
12-17-2007, 11:26 AM
P.S. I ja imam windows i navikao sam se na njega, ne namjeravam da ga menjam, bar za sada. :)
I ja imam windows-e, dva, a jedan od njih gleda na komsiju.:D:eek:;)
zucky_85
12-18-2007, 22:57 PM
Nama nisu potrebni nikakvi tehnnički aparati prisluškivanja kad imamo žive ljude sveznalice koji će obaveštavati one željne informacija o svemu.
Generalno je ova sredina zaražena nekakvim sindromom opšte radoznalosti,svako o svemu sve zna i hoće da zna.Iz ove druge želje se rađaju mnogo veći problemi-onda kada nekome zasmeta tuđa radoznalost i haberisanje, onda se oni drugi koji svoju unutrašnjost pune kopanjem po tuđim životima,nađu "povređeni",lišeni zadovoljstva i informacija i bivaju spremni na kojekakve pokvarene načine da dođu do svog cilja.
Sve to jako kvari opštu privatnost i dolazi se do stadijuma da je u Pazaru ona gotovo nemoguća.:(
Haljit
12-18-2007, 23:22 PM
Nama nisu potrebni nikakvi tehnnički aparati prisluškivanja kad imamo žive ljude sveznalice koji će obaveštavati one željne informacija o svemu.
Generalno je ova sredina zaražena nekakvim sindromom opšte radoznalosti,svako o svemu sve zna i hoće da zna.Iz ove druge želje se rađaju mnogo veći problemi-onda kada nekome zasmeta tuđa radoznalost i haberisanje, onda se oni drugi koji svoju unutrašnjost pune kopanjem po tuđim životima,nađu "povređeni",lišeni zadovoljstva i informacija i bivaju spremni na kojekakve pokvarene načine da dođu do svog cilja.
Sve to jako kvari opštu privatnost i dolazi se do stadijuma da je u Pazaru ona gotovo nemoguća.:(
Tako ti je to svugdje, pa i ovdje gdje ja zivim.
Ljetos nakon mjesec ipo kako sam se doselio u novi stan sam malo izasao pridruzujuci se nekim dokonim penzionerima koji su sjedeli pod jedu strehu u nasoj zajednickoj basti i sav iznenadjen sam saznao da oni vec skoro sve znaju o meni, i u koji stan zivim, i gdje radim i koja su mi kola itd.
PutNick
12-19-2007, 01:10 AM
Tako ti je to svugdje, pa i ovdje gdje ja zivim.
Ljetos nakon mjesec ipo kako sam se doselio u novi stan sam malo izasao pridruzujuci se nekim dokonim penzionerima koji su sjedeli pod jedu strehu u nasoj zajednickoj basti i sav iznenadjen sam saznao da oni vec skoro sve znaju o meni, i u koji stan zivim, i gdje radim i koja su mi kola itd.
A sta ce oni drugo sad da rade? Moras i ti malo razumeti ljude.:D
zucky_85
12-21-2007, 15:01 PM
E vala yes Haljite,penzionere moraš razumet' ,u tim godinama se zaostali istrazivacki potencijali probude, mislim krajnji rok za buđenje svega u sebi je tad, nego ja govorih o tom fenomenu u mladjahnim godinama.Kad mladi ljudi trebaju da poseduju neke druge vidike,neke druge perspektive,da se otrgnu od mentaliteta i budu u žiži pravih stvari i vrednosti,ali za hair...bićemo bolji jednog dana;)
PutNick
12-21-2007, 15:30 PM
Eto, mozemo da pocnemo da se osecamo kao stanovnici "U kuci velikog brata".:rolleyes: Cak postoje i "nominacije", s tim sto neki to pravo koriste prilikom svakog svog pojavljivanja.
zucky_85
12-21-2007, 15:35 PM
Pravo da nominuju il' da budu nominovani ;)
PutNick
12-21-2007, 15:46 PM
Pravo da ih publika izbaci svojim glasovima... Koliko god da jedan ucesnik ogovara nekog, i trudi se prikazati ga u najgorem svetlu, ipak se taj takav zgadi "publici", koja na kraju jedina odlucuje, i ne zali poslednje dinare kredita da ga izbaci. :D
zucky_85
12-21-2007, 15:55 PM
Da,narod...ali sta i ako taj narod ima kriv pogled?
Ipak može napraviti loš izbor,zar ne?
PutNick
12-22-2007, 03:31 AM
Pa...ono sto nosimo u sebi, to ispoljavamo i vani. Kakvo nam je stanje nas samih, takvo cemo stanje imati i oko nas, pa ako budemo zasluzili ono lose, ono ce nam i ostati. Znaci moramo menjati nas same, i potruditi se da mi dodjemo do pravog izbora, jer za to cemo odgovarati i to je jedino bitno, a taj trenutni loshi izbor ce svakako proci.
zucky_85
12-22-2007, 14:08 PM
...Znaci moramo menjati nas same, i potruditi se da MI dodjemo do pravog izbora...
Yest' al' opet i ovo Mi je relativno i neodređeno,može biti da je u tome sadržana čak i ona najpravilnija manjina ,ali ipak manjina te će krivi izbor onog ostatka biti pobeda i opet sve u krug...
Al' eto dako bude po hairu nijet da se svako od nas poboljšava te se nadajmo da neće biti između ostalog ni ugrožavanja PRIVATNOSTI (da ne bude da skrenusmo sa teme nedogledno :rolleyes: ) kao ni ugrožavanja ličnosti zbog svojeg izbora bilo političkog bilo verskog itd.
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.