PDA

View Full Version : Hidzab

Emir
09-18-2005, 12:20 PM
Ovo je obaveza svake muslimanke, mada trenutno bar po Pazaru mnoge misle da je to nekakvo "ogranicavanje".
Interesuje me sta misli zenski dio populacije ovog foruma o tome?

al_Bazari
09-18-2005, 19:39 PM
Ženska iskustva u vezi hidzaba:

http://hidzab.com/iskustva/

Birdum-Bardum
09-20-2005, 13:24 PM
U sustini musko i zensko su jedno, ali se fizicki razlikuju. Zbog te fizicke razlike, razliciti su i propisi koji su za taj fizicki dio vezani.

Ovo tijelo je nama dato na emanet kao neko vozilo kojim trebamo upravljati u smjeru ispunjenja zadatka na ovom svijetu. Kada za ovim zivotom zavrsimo Onja koji nas je zaduzio ce traziti racun da polozimo, za vozilo i za ispunjenje zadatka.
Vozac tog automobila jeste ona unutarnja komponenta koja i jeste insanski identitet, ovdje cemo ga nazvati Vozacem. Dakle, Vozac je taj koji treba da upravlja vozilo, a ne da vozilo upravlja samo sobom, jer vozac zna sta je cilj, gdje treba voziti, kako treba voziti i sta je to za auto dobro a sta ne. Auto naravno ima svoju prirodu koja uvijek prijeti da se otme kontroli od Vozaca, ako Vozac oslabi, tj. ako se Vozac konkretno ne hrani. I automobil ima svoju hranu koja mu je potrebna za ispravno funkcionisanje.
Ako ne hranimo dovoljno Vozaca onda ce polako on slabiti i auto ce preuzimati kontrolu, pa umjesto da Vozac upravlja, auto se krece haoticno po svojem nahodjenju, bez cilja. Auto naravno nema oci koje mogu prepoznati Vozaca u vozilu, vec samo vidi drugi auto. A vozac je taj koji prepoznaje Vozaca. Pa ako insan jedan gleda ocima "Vozaca" onda ce u drugim osobama gledati insana. A ako insan gleda ocima "autobomila" onda ce kod drugih osoba gledati samo u automobil.

Ako auto preuzme kontrolu nad sobom onda se samo brine o presvlakam, spojlerima, ovim novim foto slicicama. Pa cete vidjeti da se takvi automobili, koje ne kontrolisu Vozaci, krecu haoticno i bez cilja. Oni samo idu okolo i gledjau druga auta. Ijoooo sto ima farovveeeee, pazi ovu sto imaaaa presvlake, itd.

A oni koji gledaju ocima Vozaca u tim autima sto se haoticno krecu vide da je njihov Vozac umro i raspao se unutar auta i da iz kola izbija nepodnosljiv smrad.

Zenski auto je 99 puta ljepsi od muskog, pa je zato najvece zensko iskusenje njeno tijelo i ljepota. Ako to uspije ukrotiti onda je uspjela, a ako ne propala je. Zbog toga je zenski auto vise i pokriven, a najbolja odjeca je odjeca stida. Zbog toga zene trebaju da imaju zestoko jak stid da bi ukrotile svoj auto i da bi volan prepustile Vozacu. Muski, pak, najveci problem jeste njegova pamet, pa ako uspije da je ukroti pobjedio je, a ako ne onda je propao. Zbog toga muski treba da nose kape, turbane, fesove, itd.

Ko razmislja autom, onda on ona pravila kojih se drze oni koji razmisljaju Vozacem svojim nazivaju ogranicavajucim i uskim, dok oni cijim autom upravlja Vozac vide one koji zive po instinktu auta, haoticno, kao nekog ko usko razmislja i ne moze nikako da se izvuce i spasi sebe i preda volan u ruke Vozaca, tj. nisu svjesni sebe u istinskom smislu.

Vozac u muskom ili zenskom vozilu nema pol, dakle, nije ni musko niti zensko. Isto im je izvoriste. Dakle, u duhovnom svijetu nema muski i zenski, vec su svi jednaki u Tevhidu. To je prava i realna ravnopravnost. Do ovoga ce doci svaki onaj koji se izdigne iznad ovih niskih prohtjeva auta svoga.
Ako ovaj svijet zelite upoznati onda treba svoj auto pod kontrolu baciti, vozacki upisati, otici kod instruktora koji ce vas nauciti kako da vozite i onda vozite.
Tevhidski svijet jeste realni svijet, u njemu je sve realno i istinsko, i ljubav, i sreca, i mir, i ravnopravnost, i sloboda, itd. Sve drugo izvan toga je laz i fatamorgana koja ce sigurno kad tad dovesti do razocarenja.

Zato o zene/djevojke pokrivajte svoja tijela, a vi o muski borite se protiv svoje pameti.

fingersbroken
09-20-2005, 15:16 PM
mislis protiv svoje "pameti"... jer pamet je pamet al samo ako je pametna.. a sve ostalo je "pamet" od koje se valja cuvati :)

A ovaj mi text tvoj poznaaaattt... ko da si ga prekopiro..a siguran sam da si ga ponovo piso :)

Elem (zinjat) cu da naglasim jos nesto.. Vezano za maramu a ne opste pokrivanje tj oblacenje (a kad se o marami prica ostalo se podrazumijeva). Na nacin pridavanja znacaja marami a upucen na jednu grupaciju koja je na iskrivljen nacin koristi. Marama na glavi mrznja u srcu.. ili marama na glavi a zelja za pokazivanjem jos uvijek u glavi. Nazalost takvih se nagledah dosta pa znam da ih ima... mrznjom odise prema svemu sto nije im po mjeri, jednom kad im se ukalupi tek tad stupa mrznja prava... I kakvu tu ulogu igra samija? Samo lijecenje komplexa ili iskazivanje nekih drugih poriva. Dakle to je ona laki: mlijeko na slici, votka unutra :D

al_Bazari
09-21-2005, 09:55 AM
Vozac u muskom ili zenskom vozilu nema pol, dakle, nije ni musko niti zensko. Isto im je izvoriste. Dakle, u duhovnom svijetu nema muski i zenski, vec su svi jednaki u Tevhidu. To je prava i realna ravnopravnost.

Ovo mi je donekle i logicno, a odnekle... tuc-muc... npr. kako se u svemu tome moze uklopiti cinjenica da su zenske duse zenstvenije a muske muzevnije, dakle mislim na unutrasnji a ne spoljasnji izgled. Ili da to ovako pogledamo: zasto muskarce privlaci zenstvenost, a zene muzevnost. U zavisnosti od intenziteta ovakve privlacnosti, spoljasnji izgled cesto nema nekog velikog uticaja.

Zenski auto je 99 puta ljepsi od muskog, pa je zato najvece zensko iskusenje njeno tijelo i ljepota. Ako to uspije ukrotiti onda je uspjela, a ako ne propala je. Zbog toga je zenski auto vise i pokriven, a najbolja odjeca je odjeca stida. Zbog toga zene trebaju da imaju zestoko jak stid da bi ukrotile svoj auto i da bi volan prepustile Vozacu.

E sad ja nesto povezujem (sistematisem svoje znanje ;) ) pa mi malo jasno, a malo nejasno kad je ono Pink rekla:

... a buljo sam sama , kad nosim cvike i neki hal, al kad ih maknem imam oci krupne ko citav "Vrbak"

Nije mi sad jasno sta dodju cvike kod bulja :) (onog pravog), pa ako moze neko i to mi objasni.

fingersbroken
09-21-2005, 15:26 PM
Vidis taj sam deo preskocio.. taj iz prvog citata sto Bazari navede. Smijesno je pricati o ravnopravnosti zene i muskarca. Zasto? Pa jer je to umjetnuta ideja. Sta zele? Zele ista prava. I jednakost nazivaju pravdom. To je vec nepravedno. Zasto? Jer zele da svi dobiju isto, a svako isto ne zasluzuje. Svako treba da dobije ono sto mu pripada. Prema mjestu, prema prirodi, prema zaslugama, itd. Tako da zena i muskarac nisu isto i isto im ne pripada. Ovo ne znaci da muskarcu pripada vise ili zeni manje, vec da je pravda da svako dobije ono sto mu prema mjestu pripada. I to je onda pravedno, a ne svakom isto. Sta ce zeni muske cipele, sta ce muskarcu haljina? Zasto se zene bore da dobiju muska prava? Malo jeste siroko ali prosirih da bih naglasio da laki nije u pravu da su muskarci i zene ravnopravni i jednaki (ako je na to mislio) ni po oklopu a ni po unutrasnjosti. Zasto? Zato sto ta unutrasnjost ipak cini celinu tek kad se sastavi sa oklopom. U ovom nasem svijetu mi zivimo sa oklopom, i zna se ko je zensko a ko musko. A o drugim svijetovima i sferama uzaludno je govoriti ne obaziruci se najprije na onu u kojoj jesi. Dakle: sustina lopte jeste vazduh ali ona bez forme (gume) nikad ne moze bit lopta. Zato je moj primjer bolji: jer formi cak i formu daje sustina, ali je i forma presudna u odredjivanju na kraju krajeva. Tako ti je i kod muskaraca i zena. Razdvoji sta je forma razdvoji sta je sustina, ali tu brate mili nema definitivnog razdvajanja, jer te oslikava cjelina, a ne forma sama ili sama sustina.

Emir
09-21-2005, 16:18 PM
Mislim da ovdje uopste nije pitanje ravnopravnosti zena sa muskarcima, za to treba otvoriti posebnu temu. Ovdje treba pricati o hidzabu.

fingersbroken
09-21-2005, 16:42 PM
Nije to problem.. nego cisto jer je bilo spomenuto. A mozda sam u pravu a mozda i nisam. A da bi znao sta kom pripada moras znat i dje mu je mjesto :)

galaksija
09-24-2005, 23:41 PM
Vidim tema vas je pravo ponijela :) jedino se ni jedno zensko jos nije javilo da kaze nesto o ovome.Ma...ne bih da se ja sad pravim da sam ja jedina najhrabrija :D ,pa prema tome,povuci cu se......i posmatrati vas :cool:

Andol
09-25-2005, 00:48 AM
mislis protiv svoje "pameti"... jer pamet je pamet al samo ako je pametna.. a sve ostalo je "pamet" od koje se valja cuvati :)

A ovaj mi text tvoj poznaaaattt... ko da si ga prekopiro..a siguran sam da si ga ponovo piso :)

Elem (zinjat) cu da naglasim jos nesto..

Opet zavisi iz kojeg ugla gledas ;) Vidim imamo jos jednog kandidata za borbu protiv svoje pameti. :D

galaksija
09-25-2005, 01:00 AM
Opet zavisi iz kojeg ugla gledas ;) Vidim imamo jos jednog kandidata za borbu protiv svoje pameti. :D
A ovo je upuceno.......???????????

fahrudin
09-25-2005, 01:03 AM
e momci da vas pitam al iskreno da odgovarate, zamislite situaciju idete ulicom i to bas po sred ulice, korzo. i iz suprotnog pravca idu dvije djevojke, jedna se jedne a druga se druge strane ulice, ona desno obucena u hidzab i cak te ni negleda a ona lijevo obucena u minic, usku majicu o detaljima da i nepricam, zgodna samo tako.... nema nikog u blizini poznatog, u koju djevojku cete gledat? tj, koju biste pozeleli? ali pazite: smijete da gledate u samo jednu!

Deddha
09-25-2005, 01:06 AM
ali pazite: smijete da gledate u samo jednu!
Ne mozhe tako, ne vazhi se :D

Andol
09-25-2005, 01:14 AM
A ovo je upuceno.......???????????

Pa onome koga sam citiro. A otvoreno je i za druge, ko se prepozna tj. kog zaboli. Otvoren konkurs. :D

Birdum-Bardum
09-25-2005, 01:25 AM
Hmm, kako sad sabrati sve ovo pa dati odgovor, tj. moje misljenje, malo je tesko. Tu je Bazari, fingers i galaksija.

galaksija nije nista rekla samo se je povukla, zato i necu odgovarati.

Sto se Bazarija tice preporucujem mu da dalje nastavi svoje traganje i da zadje dublje, ako uspije da zadje iza emocija i impulsa koji prate "oklope" koje nosimo, tj. jahalice. Evo ovako cu pokusati definisati "impulse" koji se vezuju za sta i kako ih treba odvajati. Svaki impuls koji se veze za vidljivo, opipljivo, osjecajno, tj. ovosvjetsko, horizontalno, jeste impuls koji nije vertikalan, vec horizontalan i pripada onom dijelu kojeg ja nazivam Auto (u onom primjeru). Ti svi impulsi nisu relevantni u odredjivanju stvari i odredjivanju smjera kretanja. Oni naravno koriste necemu, samo ih treba staviti na pravo mjesto i eto. A "protiv" svega toga se treba boriti. Ne u smislu da se unisti, vec da se prevazidje i pogleda "iza" toga.

Sada ovaj nastavak povezuje i fingersborkenov post. Dakle, stvari mozemo gledati "svjetlom" koje sija "odozdo" i Svjetlom koje sija "odozgo". Ako na tijelo gledamo iz neke tacke "odozdo" onda izgledaju onakve kakvim ih "odozdo" i vidimo. Ako na vanjski svijet gledamo kroz jedno staklo koje je plavo onda cemo vidjeti svijet plavim, ali u stvarnosti on takav nije. Ako svijet gledamo strastima i pokusavamo sve kroz tu prizmu pojasniti necemo dobiti realnu sliku. A ako sliku gledamo emocijama (muskost, zenstvenost) onda cemo sliku vidjeti u tim bojama. Sve to treba prevazici i doci do ociju koja sliku vide realnom. A to su Vertikalni impulsi.
Ako sada krenemo da politizujemo stvari, a to radimo iz nedostatka znanja, onda cemo reci da nam se neke stvari pokusavaju umjetnuti. to je tacno ako se bavimo samo jednim nivoom. Ovim nivoom se moze baviti samo onaj ko kompletnu sliku vidi, tj. onaj ko stvari vidi "odozgo". Samo vidjenje "odozgo" osigurava ispravan rad i djelovanje u sferi gdje se desavaju "podmetenja i ubacivanja", a ako se stvari vide iz neke od tacaka "odozdo" onda se neminovno upada u dogmu, tj. u slijepo slijedjenje. I to je dobro ako se je veza uspostavila sa nekim ko stvari vidi "odozgo", jer ce se uz njegove upute stici do realnog, a ako se i ne stigne onda ce nam djelovanje biti pod nadzorom Realnog oka.

Svijetova je mnogo, neki kazu 18.000. Ima svijet biljaka, minerala, zivotinja, sve to spada u ovaj svijet materijalni, vidljivi. Mi sudjelujemo u njemu takodjer. Pa onda ide svijet dzinna i meleka, pa onda svijet insana. Prenijeto nam je dokle mogu minerali doci, dokle dolaze biljke, dokle dolaze zivotinje, dokle mogu doci dzinni, a dokle Meleki. Insan je sve to "prevaziso" i postigao je najvece stupnjeve. Dokle je Insan stigao dotle nije nijedan Melek niti dzin stigao.

Dakle, svi ovi svjetovi nisu realni za insana, a u svaki od tih svjetova je "spusten" i sudjeluje. Sada on treba da se vrati nazad, sebi, da spozna sebe. Da otkrije ko je. Kada dodje do te spoznaje onda ce doci do svijeta u kojem je Tevhid za Insana. Dakle, insanski Tevhid. Kada covjek sa svoje "Izvorne" pozicije pogleda vidi da je sve u Tevhidu i ne cini nered u ostalim svjetovima, jer zna svemu gdje je mjesto.

Ako covjek nije spoznao sebe on ce svakako biti u neredu, zavisi u kojem je svijetu zaglavio i stao i misli da je to to.
Kao sto i covjek ima u sebi ugradjen impuls za srecom, tako i zena takodjer. Kao i sto muskarac luta u toj svojoj potrazi, tako i zena luta u toj svojoj potrazi. To je veoma vazno znati. Treba shvatiti da zena, kao i muskarac ima put koji treba da pronadje, i ona to vazda i radi. Pa ko zeni zelimo pomoci da taj svoj Put pronadje onda trebamo isijavati impulsima koji o tom Putu govore, koji pokrecu tacno mjesta u zeni koja prepoznaju te impulse i ona ce ka tome krenuti. Kao i sto muskaraca ima od onih sretnih, a ima i od onih nesretnih, tako i kod zena ima ih od onih sretnih i od onih nesretnih. One nesretne ce prepoznati impulse nesrece kao impulse srece i krenuce za tim i obratno. Tako je isto i kod muskih.

A rat? Hmmm. Rat izazivaju oni koji su u neredu. Ako zena u Hidzabu prepozna opasnost za nju ona ce pobjeci od toga, a ako prepozna srecu i spas onda ce se odmah pokriti.
E sad, ako je neki musliman svoj EGO sakrio iza Islama, pa pokusava sa tim svojim EGOM ukazati zeni na hidzab kao nesto sto je dobro za nju, ona ce to prepoznati i odbiti (u vecini slucajeva). Medjutim, ako je insan sebe u red doveo i zasta ide Putem srece onda ce njegov govor o Hidzabu sasvim drugacije impulse odasiljati. Ovdje sad ima raznih kombinacija. kolko ljudi tolko i cudi.

Izvinjavam se.

fingersbroken
09-25-2005, 04:11 AM
Laki pogresno si me skonto. Sve ono sto si rekao podrzavam al si ti termin po meni pobrkao. Covek i zena su termini za nas u ljudskim oblicima. I zato ti ja kazem da smo mi razliciti kad se sagledamo u celini. A na nivou dusa mi nismo ljudi i zene mi smo duse, i tu smo isti. Al razumijes, ponavljam, tu nismo ljudi i zene. Ljudi i zene smo sad i ovdje i na ovom nivou, a tu nismo isti.

Andole, valja se borit protiv svoje 'pameti', jer nije pametno isto sto i 'pametno'... razlicite ideje coveku padaju na glavu ko pametne, a neke od njih su pametne a neke 'pametne'. Sve zavisi iz kojeg se ugla gleda :D Naravno, zavisi kroz koju se prizmu vidi. slazem se sa lakijem, al zavisi i na sta se gleda. Dzaba ti ispravna prizma ako gledas pogresnu stvar :D

Birdum-Bardum
09-26-2005, 00:31 AM
Okej onda, no problem, doslo je onda do nesporazuma u tackama sa kojih se stvar posmatra. Meni se je samo uplasilo da se nije potkrala neka dogma u tvojem izlaganju. Jer ako nesto nema vertikalan cilj onda je to dogma. A upravo su dogme (u ma kojem obliku bile) opasne i te koje ljud zarobljavaju, a Islam nije dogma, Islam ljude oslobadja.

Dogme su ljudske tvorevine koje oni koriste za svoje dunjalucke isnterese. To je ono cega ljudi zele se osloboditi, to njihova priroda ne podnosi.
Pardon.

Deddha
10-24-2005, 04:45 AM
laki ja mislim ako se auto pokvari i stane na sred autoputa dje se siba na otvorenom sa velikim brzinama rizikovo bi i izaso bi iz kola i guro kola :) Sta cu to mi jedino preostaje :)))