PDA

View Full Version : L E G I T I M I T E T

maximal
03-03-2008, 01:34 AM
jednostavno ne znajući gdje da "smjestim" određene textove, a koje sam kako osjećam, dužan iznijeti na vidjelo, pristupio sam otvaranju nove teme.
dužan sa jer me se je prozivalo, ali ja zasita nemam vakta, kao tamo neki student veterine da boravim na forumu onoliko i onako! dužan sam jer sam upravo ja prvi pokrenuo ovu raspravu, a nisam je dovršio, misleći da će se sa spominjanjem "moralnoga legitimiteta" izgubiti smisao pozivanja na pravo, koje je u nekim definicijama, inače uvijek obavezno podređeno moralu!

helem nejse;)

naslov koji donosim L E G I T I M I T E T se odnosi na muamera zukorlića, rijaset, IZ, i uopšte ove trenutno aktuelne teme:

__________________________________________________ _______________

Legitimitet (leg, lege, leges = zakon) je prihvaćenost zakona (lege) od strane „pasivnih“ (građana) ili validnost postojećeg režima! Ovdje se pod validnošću podrazumijeva zakonitost, odnosno zakonska utemeljenost! Na wikipedia.org u srpskoj verziji se navodi i latinska riječ legitimare! Radi daljnjeg pojašnjenja, može se pogledati na linku:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D 1%82%D0%B5%D1%82

Mešihat IZ Sandžaka je osnovan 30. septembra 1993. godine, zasnivajući svoj legitimitet, pravno i legitimistički gledajući na državi u kojoj se nalazi (sr j, kasnije s cg), odnosno na njenim zakonima, i njenom legitimetu tako se može govoriti o „srpsom mešihatu“, odnosno o „jugoslavenskom“ „srp-cg.-ovskom“ ...
Žao mi je zbog činjenice da su pojedini borci za legitimitet banovani sa foruma, pa im je time onemogućeno da prokomentarišu ovu činjenicu, i to sa legitmističkog aspekta! Izražavam i žaljenje što nisam stigao da se obratim sa ovim postom, prije nego je dotična Emina Nurbegović izgubila živce, usljed nekakvoga napada na Bosnu i Hercegovinu

maximal
03-03-2008, 01:36 AM
Prilikom osnivanja mešihata, izabrano je i legitimno, legitimnim putem rukovodstvo koje je imalo mandat na godinu dana, nakon čega se po legitimnoj tadašnjoj odluci, trebalo pristupiti organizovanju izbora!

PRVA ZABILJEŽENA NELEGITIMNOST:

Muamer Zukorlić, inače privremeno izabarani predsjednik novonastaloga Mešihata, je nakon isteka te godine, potpuno nelegitimno sebi produžio mandat na četiri godine, na mjestu predsjednika Mešihata.
Funkcija muftije je stvar druge zabilježene nelegitimnosti

DRUGA:

Upravo činjenica da se je u međuvremenu nelegitimno proglasio i muftijom sandžačkim!

TREĆA ZABILJEŽENA NELEGITIMNOST:

Ova se odnosi na finansijske malverzacije... Naime, po članu 107, stav jedan Ustava IZ u srb. Muamer zukorlić, je kao rektor Internac. Univerziteta, čiji je osnivač Mešihat dužan prikazati poslovanje i podnijeti finansijski izvještaj. Toga nije bilo, što je svakako primjer nelegitimnosti. Pored univerziteta, da spomenemo i organizaciju Hadža, i mnogobrojna prikupljanja putem „sedžada“, a između svih njih, sa posebnim osvrtom na prikupljanja za Bajrakli džamiju

maximal
03-03-2008, 01:38 AM
UKIDANJE MEŠIHATA:

28. marta 2007. godine, mimo Statutom IZ-a predviđenog postupka, isti su ukinuti i osnovana je tzv IZ u srb!
Pored muamera zukorlića, u ovom pravnom zločinu su učestvovali između ostalog i mnogi „muslimani“ širom srbije! Nije baš u vezi teme – legitimitet, ali da navedemo i o kome se radi, nebi li bilo jasnije gdje je izvor nelegitimiteta:
- Smajo Serhatlić iz Zemuna, inače član SDP-a Rasima Ljajića, i nekadašnji aktivista SRS-a Vojislava Šešelja
- Radovan-Rade Suljić, SDP Loznica
- Izo Rujević SDP Zrenjanin
- Nijas Saiti i Isko Lalić, nekada članovi Miloševićevog SPS-a Niš
- Mujo Migić SDP Krupanj
i drugi...Isto tako, u sastav IZ u srb, ulaze nelegitimno i devet članova iz Crne Gore!

... ...

PS dakle, riječ je o četvrtoj nelegitimnosti, onoj kojom se definitvno stavlja tačka u pravnom kontekstu na postojanje mešihata! Što se tiče moralnog konteksta, o tome sam već govorio

maximal
03-03-2008, 01:39 AM
. . . :

Svakako da je spisak primjera nelegitimnog djelovanja, daleko duži, ja ću možda nekada i iznijeti još detalja u vezi toga. Nelegitman je bio odnos prema imamima, u smislu famosznih skidanja 20% od plate, nelegitiman je bio i bej'at koji je od njih tražen.
Jedan od najvećih primjera nelegitimeta je pozivanje na Rijaset IZ BiH, i tvrdnja da je Mešihat IZ BiH dijelom istog, iako to nije 30. IX 1993. utvrđeno. Na kraju krajeva, i ako uzmemo da je to legitimno, onda je SVA aktivnost Mešihata IZ Sandžaka nelegitimna, jer je apsolutno u neskladu sa legitimnim pravilima (Statut itd) Rijaseta IZ BiH

maximal
03-03-2008, 01:45 AM
Nadam se da sam u prethodna četiri posta, zaokružio svoje sinoćnje javljanje! Inače, da vas obavijestim sa dotičnoga foruma je nestao tekst izvjesne bečlijke, nestao je i komentar na taj tekst od izvjesne osobe koja se imenuje "sultan"!

Što će reći, da je pokušaj da i ofnp ima svoga dedhu, insajdera, refreša propao!

Nadam se da će ova četiri posta, biti osnovica u daljnjoj raspravi na mnogim temama (i topicima), i da će se prekinuti sa strastvenim povicima, koje bi ipak trebalo strožije sankcionisati, bez obzira sa koje strane dolazile!

Ovome forumu ipak ne priliči nivo koji je nažalost prisutan na mnogim forumima

Deddha
03-03-2008, 02:06 AM
Što će reći, da je pokušaj da i ofnp ima svoga dedhu, insajdera, refreša propao!

Ma hoce da imaju, znajul' oni da deddha kad ono radi, ne radi to onako da zadovolji samo, nego radi to da otobi:D
P.S Ovog insidera sto mi prikacinju, i sad ce vjerovatno, je mozda zato sto ni on nimalo nije labav u tom "poslu"... kad je vec toliko ocigledna razlika u nacinu pisanju mene i njega:rolleyes:

refresh_image
03-03-2008, 23:25 PM
Zilkić je istakao da legalitet i legitimitet zajednice kojom on rukovodi potvrdjuje njegovo predstojeće učešće na Samitu islamskih zajednica evro-azijskih zemalja, 9. marta u Podgorici. "Poziv da učestvujem na tom skupu je potvrda ispravnosti našeg koncepta, a važan je i zbog toga što će islamske zajednice organizaciono postići dogovore o buduchem radu i saradnji", rekao je Zilkić. On je dodao da ne zna da li će na tom skupu učestvovati i Cerić jer, kako je rekao, bosanski reis "svoje učešće uslovljava mojim neučešćem". Prema Zilkićevim riječima, o legitimitetu Islamske zajednice Srbije govori i priznanje Turske, istakavši da je riječ o zemlji sa velikim utjecajem u islamskom svijetu. "Bošnjaci umiju da prepoznaju kada ih neko uvlači u sukob i spremni su da prestanu da slijede i takav autoritet kakav je Cerićev", rekao je Zilkić.

Inače Cerićevu IZ, tzv Rijaset IZ BiH, IZ Turske ni do dana današnjeg nije priznala!
Pravno-legitimistički gledano, crnjagora je i u ratu sa japanom, a Cerić-rijaset je nelegitimna institucija koju je nametnuo austrougarski okupator:eek::D

insajder javlja
06-29-2008, 16:28 PM
Na osnovu samo ovih primjera, svakome ko zdravo razmišlja, jasno je da je Muamer Zukorlić taj koji je podvojio Islamsku zajednicu

član 48 Ustava Rijaseta IZ BiH:
muftija polaže zakletvu pred reisu-l-ulemom i u radu je odgovoran reisu-l-ulemi

član Ustava IZ u Srb
Muftija polaže zakletvu pred predsjednikom mešihata i u radu je odgovoran Mešihatu

samo postojanje dva ustava je jedan apsurd, koji bi se sa pozicije prava, legitimiteta, ali i onako laički mogao pojasniti samo kao ODVAJANJE od IZ BiH!
nadalje, mošina kreveljenja o bosni itd, se onda jedino mogu pojasniti da je njemu zapravo bilo žao biljane plavšić:icon_rolleyes:

drugi interesantni apsurd, je da ove dvije funkcije u čl 47 Ustava IZ u srb, obavlja jedna ličnost!!
glavom i bradom:
razvratni vehabija - muuuAmerikanac 3lukorlić - moše

urban OUT
01-17-2009, 03:18 AM
1. Mešihat IZ Sandžaka je osnovan 30. septembra 1993. godine, na sjednici kojom je presjedavao Adem efendija Zilkić iz Tutina

2. 28. marta 2007. godine, kršeći Statut Mešihata IZ Sandžaka, Muamer
Tada je zabilježeno da su između ostalih u donošenju tog nelegalnog akta osnivanja nelegalne IZ, učestvovali između ostalih i:
- Smajo Serhatlić iz Zemuna, član SDP-a Rasima Ljajića
- Radovan-Rade Suljić iz Loznice, SDP
- Izo Rujević iz Zrenjanina, član SDP
- Nijas Saiti i Isko Lalić kao predstavnici iz Niša, članoviSPS-a
- Mujo Migić SDP Krupanj
- čak devet članova na toj "skupštini" je pored ovih pobrojanih bilo iz Crne Gore, koja je već prije imala svoj Rijaset, priznat od Rijaseta BiH, i priznat od tada nelegalno ukinutog Mešihata Sandžaka

Što se tiče pozivanja na "duhovne veze" sa BiH, znamo da se "duhovne veze", mogu i održavati i bez institucionaliziranja preko nekih institucija koje su i inače pod znakom pitanja! Čak je i bolje!
Mada ni ta institucionalna povezanost nije bila na legitimnom nivou, o čemu svjedoči i "institucionalni spor" između ove dvije institucije, koja se ogleda u različitim pa čak i suprostavljenim Statutima i pravilima. Jedan od primjera je i ovaj, koji je ovdje već naveden:

član 48 Ustava Rijaseta IZ BiH:
Muftija polaže zakletvu pred reisu-l-ulemom i u radu je odgovoran reisu-l-ulemi
član Ustava IZ u Srb
Muftija polaže zakletvu pred predsjednikom mešihata i u radu je odgovoran Mešihatu

Zatim imamo slučaj dvoženstva, koje po pravilnicima IZ BiH nije dozvoljen, jer nije ni po zakonima te države, na koje se IZ BiH poziva prilikom uspostave braka, i čime i uslovljava šeriatsku uspostavu.
Ipak, u Bosni i Hercegovini gdje se vjerski službenici za nepoštivanje toga mogu osuditi i na pet godina zatvora, niko nije pozvao reisa Cerića na odgovornost jer je vjenčavanjem svojega pulena sa njegovom drugom izabranicom prekršio i zakone te zemlje, i zakone Srbije, a i Statut IZ BiH
U okviru IZ BiH, postoji i Tarikatski centar, dok je kod IZUS-a ovo učenje, nezvanično, raznim tekstovima Muamera Zukorlića i drugih iz ove nelegitimne institucije proglašavano jeresom...

Pored toga što je ova "duhovna veza" itekako vaninstitucionalna, i da ni raniji Mešihat IZ Sandžaka, koji je nelegalno ukinut, pa ni današnji nelegalno uspostavljeni IZUS, svojim Statutima i pravilima ni po čemu nisu dijelom IZ BiH, ova veza nije ni "duhovna", kako na ovoj slici (http://i35.tinypic.com/2ibjods.jpg) jasno i kaže dotični ljubitelj Srbije! Dakle ta "duhovnost" nije ni institucionalna niti je "ljubavna", već se sve svodi na ličnu podršku dvojice poglavara.

Tu je još nekoliko slika, koje govore o kakvm se čovjeku ustvari radi.

http://i37.tinypic.com/2d9qz2r.jpg
http://i38.tinypic.com/ok3fb4.jpg
http://i35.tinypic.com/2mqkdpv.jpg
http://i35.tinypic.com/287g8xk.jpg
http://i35.tinypic.com/24qs8k0.jpg
http://i36.tinypic.com/15oug3r.jpg

Zabilježeni su mnogi slučajevi napada na muslimane i džamije. Znamo za troje ubijenih. Više njih je ranjeno ili povrijeđeno. Nekoiliko džamija i vakufa je i oštećeno. itd

maximal
11-10-2009, 23:29 PM
pa evo ti ronioče vodeni..
devet textova imaš, pa da oživimo ovo moje malo teme
mislim da imaš šta da pišeš, a uvijek imaš alternativuda se ponašaš kao neandretalac ili da se pokupšiš sa foruma (to sam dvije jedine "taktike")

esmeraldaa
06-08-2010, 23:15 PM
Koliko smo svjesni i koliko pamtimo dogadjaje koji su prosli a koji se gotovo i ne spominju.

http://www.youtube.com/watch?v=Oc0AFlU58Jo

Organizatoru, glavnom piromanu i zastitniku sejtanskih spletki, ljudi daju svoj glas,podrzavajuci paljenje mekteba u Gosevu 2008 .godine.

Maskirani
09-25-2010, 00:20 AM
Jusufspahic,Zilkic,Makic,Lekovic i ostala garnitura nemaju legitimitet za bilo kakve pregovore a kamoli razgovore,to su obicni pijuni,igraci kako god da ih nazoves to him odgovara,koji su oni faktor koga oni to predstavljaju,o cemu to oni treba da razgovaraju,pa i mala djeca znaju da oni nemaju legitimitet za bilo kakvu pricu,imaju oni koji su ih na tu poziciju doveli i koji su ih podrzali da formiraju paralelnu instituciju, a oni nisu nista drugo do obicni odpadnici od zajednice od koje su otisli drage volje.Izvini moim te ali snjima nema pregovora vec sa sefovima sa nalagodavcima i projektantima te vjestacke zajednice,jer stupit sa njima u razgovor znaci dati legitimitet onome sto su pokusali da urade,prvo neka vrate medju tamo gdje je bila pa onda dase pregovara.Ovo sto navodis pismen,polupismen,ostavi se toga jer to su otrcane fore,ja ti lijepo navedoh primjer da imam vise skole od predsjednika sabora srbske zajednice,ali mi ti nista ne odgovori???

nisam te baš najbolje razumeo, pa ako možeš da preciziraš na šta si mislio.. :(

Ljubav
09-25-2010, 13:31 PM

jkavi se ovom sto sam napisao neka ti objasni!!!

sin vakta
09-25-2010, 14:59 PM

Neznam samo sto se javljas, na ove teme kad ni neznas, sta znaci rec "legitimitet"idi bre obrazuj se malo, vidis da neznas odakle si supalj.

Ljubav
09-25-2010, 15:48 PM
Neznam samo sto se javljas, na ove teme kad ni neznas, sta znaci rec "legitimitet"idi bre obrazuj se malo, vidis da neznas odakle si supalj.
pa pomislih da mogu da naucim od tebe a treba mi obrazovanje.

sin vakta
09-25-2010, 16:07 PM
pa pomislih da mogu da naucim od tebe a treba mi obrazovanje.

Tesko ti da mozes da naucis ti si dosao samo da pravociras i da nam solis pamet sa orljanskom baljegom,to se vidi iz tvojih textova,za tvoju informaciju ni ja nisam obrazovan,ali se trudim da ponesto naucim,ovde na forumu ima pametnih ljudi,zato ti i kazem, gledaj da nesto naucis ili pokusaj da razumes textove, koje ti pise bb,jare itd.od mene ne moras ucit.

Ljubav
09-25-2010, 17:10 PM
Tesko ti da mozes da naucis ti si dosao samo da pravociras i da nam solis pamet sa orljanskom baljegom,to se vidi iz tvojih textova,za tvoju informaciju ni ja nisam obrazovan,ali se trudim da ponesto naucim,ovde na forumu ima pametnih ljudi,zato ti i kazem, gledaj da nesto naucis ili pokusaj da razumes textove, koje ti pise bb,jare itd.od mene ne moras ucit.

cuj ahbabu ne zelim ni tebi niti bilo kome nesto da solim ili namecem a najmanji mi je cilj da nekog obrazujem ili da od nekog ovdje obrazovanje trazim, ukoliko napisem par rijeci o nekoj temi ili procitam sta neko pise.Smatram za sebe da mi je dovoljno ovo znanja da mogu sa tobom da prosunem neku a sigurno da ovo nije mjesto gdje se ljudi obrazuju vec razmjenjuju informacije i svoja misljenja ili pisu svoje vidjenje stvari.Ti si pogrijesio ako zaista mislis da ces se ovdje obrazovat,jer za obrazovanje postoje obrazovne institucije i tamo trazi znanje.Sigurno je da ovdje ima i te kako pametnih ljudi,ali jos sigurnije je da ih ima i koji nisu ovdje.

Ensarija
09-25-2010, 17:33 PM
cuj ahbabu ne zelim ni tebi niti bilo kome nesto da solim ili namecem a najmanji mi je cilj da nekog obrazujem ili da od nekog ovdje obrazovanje trazim, ukoliko napisem par rijeci o nekoj temi ili procitam sta neko pise.Smatram za sebe da mi je dovoljno ovo znanja da mogu sa tobom da prosunem neku a sigurno da ovo nije mjesto gdje se ljudi obrazuju vec razmjenjuju informacije i svoja misljenja ili pisu svoje vidjenje stvari.Ti si pogrijesio ako zaista mislis da ces se ovdje obrazovat,jer za obrazovanje postoje obrazovne institucije i tamo trazi znanje.Sigurno je da ovdje ima i te kako pametnih ljudi,ali jos sigurnije je da ih ima i koji nisu ovdje.

ti siromah smatraš da tI je ovoliko znanja dovoljno ali svi vide da nemaš ni minimum da bi o ovome o čemu želiš pisati, pisao...
legitimitet ili legalitet, ili šta te još zanima, to je objašnjeno prije dvije godine i više, a ti kao iz neke rupe izbi i opet bi o tome, TO ZNAJU I VRAPCI, I TO JE JASNO I ZUKU TVOJEM I SVIMA KOJI BI SADA RADO DA MU OKRENU LEĐA ALI LICEMJER NIJE PRISTO NIGDJE, TAKO NI ONI OKO NJEGA ŠTO SU DO JUČE BILI NEMAJU KUD ,DO DA HARLAČU PO ULICAMA KAO ŠTO TO I ČINE I SAMO POKAZUJU , KO NAM JE DO SADA VODIO DŽEMAAT I KO NAM JE DO SADA UČIO DJECU, SUBHANALLAH

Ljubav
09-25-2010, 18:42 PM
Inače Cerićevu IZ, tzv Rijaset IZ BiH, IZ Turske ni do dana današnjeg nije priznala!
Pravno-legitimistički gledano, crnjagora je i u ratu sa japanom, a Cerić-rijaset je nelegitimna institucija koju je nametnuo austrougarski okupator:eek::D

takozvani Rijaset IZ BIH Turska nije ni do dan danas priznala,a legitimnu IZ Srbije su odmah priznali.Svaka cast.

Ensarija
09-26-2010, 00:31 AM
takozvani Rijaset IZ BIH Turska nije ni do dan danas priznala,a legitimnu IZ Srbije su odmah priznali.Svaka cast.

i to sada znači da su turci sa koštunicom...

E JESTE SVIJET POKVAREN, SVE NEVJERNICI ...... NEMAŠ DANAS KOME VJEROVATI,,,

jare
09-26-2010, 01:29 AM

Hvala ti sto nam rece kakav si. Pametnom covjeku moze bit dosta svega al nikad znanja. Pametan bi ucio I od kamena a ti kazes tebi je dosta pa ti vise ne treba. Ako ti nije cilj ucenje onda ti je sve haram rabota. Ucenje poboljsava Ljude. Sjeti se samo prvog ajeta, ako znas koji je.
Ti si izgleda zesca neznalica. Mnogo gori slucaj nego sto sam pretpostavljao. Tebi je haram da pricas o Islamu covjece, bolje ti je da se malo obrazujes... O svemu!

Maskirani
09-27-2010, 01:50 AM

aha, znaci samo galamish bez zhelje za argumentacijom, ili civiliz. razgovora ili sl.......
ko uostalom sto vam je i "tradicija":
http://www.youtube.com/watch?v=VTsDvVaHVZY

Ljubav
09-27-2010, 11:08 AM
aha, znaci samo galamish bez zhelje za argumentacijom, ili civiliz. razgovora ili sl.......

kao prvo nije nikakva galama,kao drugo cemu tolika nervoza,pa zar i obican dijalog sa cinjenicama i istinom sto ti se ne svidja,zar je to galama????Vjeruj mi ubrzo ce panut sve maske pa i tvoja tako da kad istina dodje lazi ce nestati a i onih koji propagiraju laz kao istinu,blizi him se kraj insaallah,gotovi su,oni samo srljaju iz dana u dan i samo vise padaju.A sto se tice tvoje tradicije volio bih da mi nesto napises o njoj jer zaista neznam nista o toj novoj "tradiciji" o tom kontinuitetu koji datira jos od davne 930 godine.

jare
09-27-2010, 11:25 AM
Znaci ovo urlanje i udaranje ljudi ti je prihvatljivo ponasanje? Jos jedna ti je maska pala, kad vec pricas o nekakvim maskama. Ti si od onih koji 1. ne traze znanje 2. razgovaras bez cilja i 3. opravdavas ovakvo prostacko ponasanje kao na snimku koji ne osudjujes (a da ne spominjemo da nisi osudio ne gej paradu dok su ti puna usta osude muslimana sa kojima se ne slazes). Divota kakvih 'ljudi' ima.

Maskirani
09-27-2010, 17:54 PM
kad već spomenusmo kontinuitet, evo ovako je nekako to išlo....
sam klip na kojem cionistiške sluge urlaju na gospodina Erduana i nije toliko bio bitan za smer razgovora, i nismo hteli sa njim da dalje širimo priču na druge teme, samo da ukažemo da su i prethodno ovi ovakvi vodili razgore na način da poznaju i koriste samo jednu vrstu 'argumentacije'

koliko da se podsetimo, samo smo hteli od ljubavi odgovor i pojašnjenje.....
...evo ovako je nekako bilo:

Sa kim da pregovara,jeli se ti zaista pravis da si naivan ili si to bas????Jusufspahic,Zilkic,Makic,Lekovic i ostala garnitura nemaju legitimitet za bilo kakve pregovore a kamoli razgovore,to su obicni pijuni,igraci kako god da ih nazoves to him odgovara,koji su oni faktor koga oni to predstavljaju,o cemu to oni treba da razgovaraju,pa i mala djeca znaju da oni nemaju legitimitet za bilo kakvu pricu,imaju oni koji su ih na tu poziciju doveli i koji su ih podrzali da formiraju paralelnu instituciju, a oni nisu nista drugo do obicni odpadnici od zajednice od koje su otisli drage volje.Izvini moim te ali snjima nema pregovora vec sa sefovima sa nalagodavcima i projektantima te vjestacke zajednice,jer stupit sa njima u razgovor znaci dati legitimitet onome sto su pokusali da urade,prvo neka vrate medju tamo gdje je bila pa onda dase pregovara.Ovo sto navodis pismen,polupismen,ostavi se toga jer to su otrcane fore,ja ti lijepo navedoh primjer da imam vise skole od predsjednika sabora srbske zajednice,ali mi ti nista ne odgovori???

kao prvo nije nikakva galama,kao drugo cemu tolika nervoza,pa zar i obican dijalog sa cinjenicama i istinom sto ti se ne svidja,zar je to galama????Vjeruj mi ubrzo ce panut sve maske pa i tvoja tako da kad istina dodje lazi ce nestati a i onih koji propagiraju laz kao istinu,blizi him se kraj insaallah,gotovi su,oni samo srljaju iz dana u dan i samo vise padaju.A sto se tice tvoje tradicije volio bih da mi nesto napises o njoj jer zaista neznam nista o toj novoj "tradiciji" o tom kontinuitetu koji datira jos od davne 930 godine.

i tu je naš plodni razgovor završen...:D

nego, šta bi sa nobadyijem veselim, nešto se zaturi:(

Sindžirveza
09-28-2010, 01:54 AM
takozvani Rijaset IZ BIH Turska nije ni do dan danas priznala, a legitimnu IZ Srbije su odmah priznali.Svaka cast.

Ljubav, ti bi da rješavaš problem Bosne? http://www.eforum.hr/images/smilies/3/rolleyes1.gif

Prije svega, zašto bi nas tangiralo što je turska priznala naš Rijaset, prije drugih rijaseta u Bugarskoj, u Crnoj Gori, u Makedoniji, ili u Bosni? Važno je da su priznali ovaj naš Rijaset. Rijaset u zemlji u kojoj živimo.

A Bosna će svoj odnos sa Turskom urediti u direktnom kontaktu sa njima.
Ljubav, nismo mi doraslida rješavamo bosansko pitanje.

Priznavanje našeg Rijaseta, za nas muslimane koji živimo u ovoj zemlji, nesumnjivo predstavlja veliki napredak i olakšanje! Dakle, ne samo za nas Bošnjake, već i za sve ostale muslimane koji žive u Srbiji, uopćeno.

Prije svega, lakše ćemo rješavati brojna pitanja i probleme, nego da nam ih otuda rješava g. Cerić, koji ovdje dođe jednom godišnje, ili u dvije godine. Slažeš li se?

jare
09-28-2010, 06:19 AM
Pa Turskoj je vjerovatno stalo da mi kao manjina imamo pitanje svog rijaseta reseno kako bismo mogli nesto da ucinimo. Sigurno je svima jasno da mi sa rijasetom u Bosni defakto smo imali jedino veze kad treba glasove da damo, a oni da se ne uplicu u pitanje finansija jer to zukoreljeoneu nikako ne odgovara; pored ostalih mahinacija koje su tu garant postojale. A najbitnije je upravo to sto rekoh: da sad mozemo da ostvarimo svoja prava u zemlji kojoj zivimo. Za manjine je to jako bitno, i hvala Turcima sto nam to pravo i potvrdise :)

Sindžirveza
09-28-2010, 10:46 AM
I ne samo to! Turskoj je stalo i do stabilne Bosne, a ne samo do nas. Jer, priznavanje Rijaseta IZ Srbije, odnosno u Srbiji, veoma duboko je u interesu i same Bosne i Hercegovine (a ne samo sandžačkih muslimana).

Jer, da su muslimani iz Srbije ostali jedna vrsta ''isturenog odeljenja'' bosanske islamske zajednice (tj. da smo ostali samo muftijstvo kojemu je njihov rejs u drugoj državi) potencijalno bismo uvijek mogli biti objekt za potkusurivanje na relaciji Srbija-BiH. To bi bila svojevrsna atmosfera napetog paralelizma u kojoj bi sandžački ''teg'' bio protivteža Dodikovim nastojanjima dezintegracije BiH i njenog konačnog parčanja. A takav paralelizam bi nesumnjivo značio nova iskušenja i na područku Srbije, ali posebno na području Bosne i Hercegovine. Međutim, obzirom da je BiH iznurena nedavnim ratom, te da narod još nije zaliječio mnoge rane - priznavanje Rijaseta IZ u Srbiji predstavlja bolju i zdraviju atmosferu za oporavak BiH i učvršćenje njene još uvijek rovite i nestabilne državnosti. Mir je uvijek bolje rješenje. Kada g. Cerić to shvati (a rekla bih već shvata polako) toga časa Zukorlićevo krilo ''bosanske politike'' će da se ispuha kao balon. A sam Zukorlić neće više imati u šaci taj jedini preostali prividni kvaziadut, na kojemu bazira svoj neutemeljeni legitimitet. A turci sve to znaju i zato postupaju ovako savjesno i odgovorno, u skladu sa ozbiljnošću datog trenutka.

Jedno je sigurno - nedavno Cerićevo ponašanje u Srbiji (posebno one izjave u Tutinu koje je sutradan morao ublažavati) kao i Zukorlićevo ponašanje u cjelini (igranjem Dodikove igre) duboko su protivni interesima BiH. I zato ni nemaju podršku Turske. A nick ljubav se busa se zbog nerazumjevanja visoke politike.

Inače, od svih republika bivše Jugoslavije, koliko sam upoznata, jedino još islamske zajednice Hrvatskoj i Sloveniji nemaju svoj rijaset.

Sindžirveza
09-28-2010, 11:08 AM
p.s. Da i ne spominjem koliko je bilo protivno interesima BiH - a u neku ruku i doista ponižavajuće za BiH,
kada je onaj ludi Šaćirobić mahao prstom ispred nosa jednog specijalca:

- "Vi ste klali po Bosni ali ovdje ne možete"... http://www.eforum.hr/images/smilies/2/puke.gif

Seljačina ne shvata da smo mi sitni za Bosnu u svakom pogledu. Dovoljno je pogledati njihov intelektualni nivo uleme, intelektualnog kruga pa i inteligencije uopće, a pogledati naš. Dovoljno je npr. pogledati njihove proslave bajrama, gdje sudjeluju sinfonije i vrhunski umjetnici, pa zatim pogledati i uporediti naše proslave bajrama gdje dovedu jednog samoukog muzičara sa sintisajzerom koji ni nije uvježbao pjesme pa na bini griješi pola akorda... ili: u Bosni je ime Dino Merlin. Ovdje su to Redžep Međedović i Mujo (nafin) Zejnelović.

I ti bi Šaćiroviću, da se postaviš većim od Bosanske sile?! http://www.eforum.hr/images/smilies/2/nono.gif
Ti si svojom izjavom duboko ponizio BiH, kada bi to samo znao koliko, propao bi u zemlju od stida.

Ljubav
09-28-2010, 13:01 PM
p.s. Da i ne spominjem koliko je bilo protivno interesima BiH - a u neku ruku i doista ponižavajuće za BiH,
kada je onaj ludi Šaćirobić mahao prstom ispred nosa jednog specijalca:

- "Vi ste klali po Bosni ali ovdje ne možete"... http://www.eforum.hr/images/smilies/2/puke.gif

Seljačina ne shvata da smo mi sitni za Bosnu u svakom pogledu. Dovoljno je pogledati njihov intelektualni nivo uleme, intelektualnog kruga pa i inteligencije uopće, a pogledati naš. Dovoljno je npr. pogledati njihove proslave bajrama, gdje sudjeluju sinfonije i vrhunski umjetnici, pa zatim pogledati i uporediti naše proslave bajrama gdje dovedu jednog samoukog muzičara sa sintisajzerom koji ni nije uvježbao pjesme pa na bini griješi pola akorda... ili: u Bosni je ime Dino Merlin. Ovdje su to Redžep Međedović i Mujo (nafin) Zejnelović.

I ti bi Šaćiroviću, da se postaviš većim od Bosanske sile?! http://www.eforum.hr/images/smilies/2/nono.gif
Ti si svojom izjavom duboko ponizio BiH, kada bi to samo znao koliko, propao bi u zemlju od stida.

neznam dali si zensko ili musko jer malo je reci stidi se ovog svog posta kada ti se povraca od rijeci koje su po tebi ruzne i niske,a koje su odgovor tom istom specijalcu koji je tvrdio da je klao i po bosni i po kosovu i da ce klati ovdje.Stid neka te je i tebe i svakog ko tako razmislja,neznam sta mu je trebao reci?? Mozda je najbolje da mu se je nasmijao i potapsao ga po ramenu i cutao,kakav si to karakter neuzubillah.Kao prvo kakvog su oni imali posla onaj dan na hadzetu,koga da brane od koga,sa kakvim su ciljem dosli i to uz mubarek ramazanske dane,ko ih je poslao i zbog cega???Sta da brane,jesuli mozda drzavne institucije napadnute ili ugrozen ustavni poredak??? Ako se stiti vakufska parcela koja je pod sporom jer je ista "Vakuf" i ne smije se uzurpirat niti na bilo koji nacin dok sud ne donese svoje misljenje i presudu pa bio to Rasim,Suljo ili neko treci.Bas zbog onih specijalaca i onakog ponasanja nasih ministara oni su pobijedjeni i ponizeni.

Ljubav
09-28-2010, 13:08 PM
Pa Turskoj je vjerovatno stalo da mi kao manjina imamo pitanje svog rijaseta reseno kako bismo mogli nesto da ucinimo. Sigurno je svima jasno da mi sa rijasetom u Bosni defakto smo imali jedino veze kad treba glasove da damo, a oni da se ne uplicu u pitanje finansija jer to zukoreljeoneu nikako ne odgovara; pored ostalih mahinacija koje su tu garant postojale. A najbitnije je upravo to sto rekoh: da sad mozemo da ostvarimo svoja prava u zemlji kojoj zivimo. Za manjine je to jako bitno, i hvala Turcima sto nam to pravo i potvrdise :)

o cemu pricas ti???Jeli znas uopste o cemu pises???Sta mozemo sa svojim SRbskijem rijasetom da uradimo vise a sta ako smo dio rijaseta Bih,jeli mozda to zabranjeno sa ustavom,jeli mozda krsi drzavni zakon???Nemoj pisat nabuloze nego istinu,da je zakon isti bilo da je rijaset ili mesihat,jer organizacija zajednice IZ u Srbiji nema veze sa Bih,vec su veze duhovnog karaktera,Nije isto Beograd i Sarajevo kao duhovni centri Bosnjaka,doduse mozda za tebe i jeste bolji Beograd a za jusufspahica i da ne pricam.O pravima o kojima ovdje pises molio bih te reci mi minimum tih prava koje nismo u mogucnosti da ostvarimo ako nemamo rijaset????

jare
09-28-2010, 13:12 PM
Ja sam cuo da ih je Sacirovic oslovljavao sa 'gospodo'??!?!?!?! Kako cetnik moze da bude efendija, tj gospodin? Nikako mi nije jasno sta je seljacina sacirovic ustvari htio da kaze osim zukorlicu da se dokaze. Cus gospoda cetnici.... to na svijetu nema da im jos u postovanje ukazuje!!!???

Ljubav
09-28-2010, 18:19 PM
Ja sam cuo da ih je Sacirovic oslovljavao sa 'gospodo'??!?!?!?! Kako cetnik moze da bude efendija, tj gospodin? Nikako mi nije jasno sta je seljacina sacirovic ustvari htio da kaze osim zukorlicu da se dokaze. Cus gospoda cetnici.... to na svijetu nema da im jos u postovanje ukazuje!!!???

pa dje ti bi da him sto god kazes???Lako vam je iz fotelja tutkat i da ne kazem sta,dali imas ti hrabrosti i smjelosti da nekom nesto kazes pa bio on i cetnik i gospodin????Mnogo se busate kad slusate i prepisujete,kad istrazujete tudje mahane,neznam kako ne komentarisete onog glavnog "govornika" sto je u beograd i on ima jak rjecnik jer vidi se daje covjek pismen,ova,onaj,vodjekane itd.Sramota je a po hadisu je i tezak grijeh istrazivat mahane brata svoga i to javno iznosit,jer ne zna se mozda je on bolji od nas?????

jare
09-28-2010, 18:24 PM
U cemu je istrazivanje mahana ako neko javno nazove cetnike gospodom a usto im kaze da VI ja reknem??? Samog sebe bruka. Inace sto se tice ovoga totalno se slazem sa onim sto je lina negdje napisala, da ne trazim sad, a i da ne ponavljam!

Ljubav
09-28-2010, 19:09 PM
U cemu je istrazivanje mahana ako neko javno nazove cetnike gospodom a usto im kaze da VI ja reknem??? Samog sebe bruka. Inace sto se tice ovoga totalno se slazem sa onim sto je lina negdje napisala, da ne trazim sad, a i da ne ponavljam!

jarence nemoj izvrcat i uvijat stvari nego ih postavi na pravo mjesto,dobro znas cije mahane se ovdje istrazuju i iznose,a sto se tice izjave ef.Sacirovica mislim da ti je i prejasno da se on obraca grupi a ne pojedincu i to nakon rijeci jednog od cetnika koji potvrdjuje svoju ne tako davnu proslost kao koljac koji je klao i u Bosni i na Kosovu i dace i dalje da kolje "ovdje" misleci na Sandzak.Ako je to za tebe bruka i sramota kao i za mnoge ovdje koji tako komentarisu, onda nesto svama nije u redu ili ne pripadate bosnjackom korpusu ili vas ne interesuje stanje onih prije vas kao i sadasnje,za takve je Poslanik alejhiselam rekao da ne pripadaju nama.

jare
09-28-2010, 19:16 PM
Znaci ti takvi su gospoda a njegov nacin istupanja i ponasanja ti se svidja? Divota. Mahane zukorlica nisu mahane, nego zlo kojem smo izlozeni i zelimo da ga se rijesimo. O kakvom izvrcanju pricas nije mi jasno, osim sto izvrces moj nick djubre jedno perfigano. A posle kukas ko malo dijete aaa napadaju me vrijedjaju me. I gdje ti to cu da je to taj policajac rekao? Jesil bio tamo? Ja tebi i ljudima poput sacirovica ne vjerujem. Ko jednom slaze tome se vise ne vjeruje. Nisi li vidio laz koju su proturali narodu da je Tokovic imam? Sta imas na to da kazes? Kakvi su to hodze koji javno lazu????????? Niko ovdje nista ne izvrce, vec ti zmuris na uzasno lose stvari a pozivas se na ajete i hadise avetinjo ziva, trebo bi da se plasis malo Allaha dz.sh da se tako lako poigravas svetinjama!!! Bez znanja ti je haram ta tvoja prica, jer ti ne znas ama bas nista o tim stvarima. Ne mozes ti avetinjo ziva ama bas nikog da opominjes, posebno jer kreces sa demunitivima (ako znas sta to znaci) i izvrtanjem imena. Kako radis tako ti se vraca, al opet u svemu sto ti govorim je nista osim istina! A ti ako mozes slobodno reci sta nije tacno od toga. Osim sto bacas prasinu u oci i pokusavas da se bavis trivijalnim stvarima od tebe nema nikakvog ama apsolutno nikakvog hajira!

Ljubav
09-28-2010, 19:25 PM
Znaci ti takvi su gospoda a njegov nacin istupanja i ponasanja ti se svidja? Divota. Mahane zukorlica nisu mahane, nego zlo kojem smo izlozeni i zelimo da ga se rijesimo. O kakvom izvrcanju pricas nije mi jasno, osim sto izvrces moj nick djubre jedno perfigano. A posle kukas ko malo dijete aaa napadaju me vrijedjaju me. I gdje ti to cu da je to taj policajac rekao? Jesil bio tamo? Ja tebi i ljudima poput sacirovica ne vjerujem. Ko jednom slaze tome se vise ne vjeruje. Nisi li vidio laz koju su proturali narodu da je Tokovic imam? Sta imas na to da kazes? Kakvi su to hodze koji javno lazu????????? Niko ovdje nista ne izvrce, vec ti zmuris na uzasno lose stvari a pozivas se na ajete i hadise avetinjo ziva, trebo bi da se plasis malo Allaha dz.sh da se tako lako poigravas svetinjama!!! Bez znanja ti je haram ta tvoja prica, jer ti ne znas ama bas nista o tim stvarima. Ne mozes ti avetinjo ziva ama bas nikog da opominjes, posebno jer kreces sa demunitivima (ako znas sta to znaci) i izvrtanjem imena. Kako radis tako ti se vraca, al opet u svemu sto ti govorim je nista osim istina! A ti ako mozes slobodno reci sta nije tacno od toga. Osim sto bacas prasinu u oci i pokusavas da se bavis trivijalnim stvarima od tebe nema nikakvog ama apsolutno nikakvog hajira!

opet vrijedjas i ruzne rijeci upotrebljavas,da se zakljucit dasi dobro emancipovan i nadasve"kulturan" vidi se dasi i hrabar nema sta???Kakva rijec takav covjek!!!!!!Ruzan odgoj i jos ruzniji ahlak nista ne mogu da proizvedu do ruzan jezik,a kad se jezik opogani onda se i cijeli covjek uneredi.

jare
09-28-2010, 19:32 PM
Lijepo sam ti deset puta rekao da ne izvrces ono sto je napisano, i da mi se ne obracas deminutivno. Obzirom da to ignorises sta da ti kazem osim da si djubre pokvareno? Samo ti je do provokacije, to smo uvidjeli, i do suplje rasprave. Sam si rekao da te ucenje ne zanima, a i ne trudis se da predstavis cinjenice. Kad ti se jasne stvari kazu ti zaobilazis o tome ko kisa oko kragujevca sto bi rekli, a onda mislis da ces na necem tako sitnom da poentiras, citirajuc stvari koje su vece od kapaciteta tvojeg omalenog mozga. Sve sto radis to i dobijes. Dok god se ljudima obracas bez postovanja, i ne manes se provokacija, niko ti se nece obracat sa lijepim recima. Meni nije cilj da se bilo kome dodvoravam, niti lazi uljepsavam, bitna je ovdje samo istina, a stoku i frdove poput tebe uvijek valja nazvat pravim imenima! Ti se busaj do mile ti volje, ovo ti nije ni babovina, ni zukoerljovina svojina. Ovdje kontrolu nemate, i ne mozete narod da terorisete. Ovo je prostor na kojem ce istina biti ako treba sto puta ponovljena, da vase lazi ne bi bar na jednom mjestu dolazile do izrazaja. Sajonjara osnovac.

Ljubav
09-28-2010, 19:47 PM
Lijepo sam ti deset puta rekao da ne izvrces ono sto je napisano, i da mi se ne obracas deminutivno. Obzirom da to ignorises sta da ti kazem osim da si djubre pokvareno? Samo ti je do provokacije, to smo uvidjeli, i do suplje rasprave. Sam si rekao da te ucenje ne zanima, a i ne trudis se da predstavis cinjenice. Kad ti se jasne stvari kazu ti zaobilazis o tome ko kisa oko kragujevca sto bi rekli, a onda mislis da ces na necem tako sitnom da poentiras, citirajuc stvari koje su vece od kapaciteta tvojeg omalenog mozga. Sve sto radis to i dobijes. Dok god se ljudima obracas bez postovanja, i ne manes se provokacija, niko ti se nece obracat sa lijepim recima. Meni nije cilj da se bilo kome dodvoravam, niti lazi uljepsavam, bitna je ovdje samo istina, a stoku i frdove poput tebe uvijek valja nazvat pravim imenima! Ti se busaj do mile ti volje, ovo ti nije ni babovina, ni zukoerljovina svojina. Ovdje kontrolu nemate, i ne mozete narod da terorisete. Ovo je prostor na kojem ce istina biti ako treba sto puta ponovljena, da vase lazi ne bi bar na jednom mjestu dolazile do izrazaja. Sajonjara osnovac.

ada sta da naucim od tebe osim ruzan govor,ne pada mi na pamet od tebe da ucim jer cu onda upropastit i ona 4 razreda sto sam redovno zavrsio.

jare
09-28-2010, 19:49 PM
postovanje. ti rasturi. hajd sad mrs odavde jer si uhvacen u svojim lazima, a za svoje vrijedjanje se ne izvinjavas. drugo nemoj nista da ocekujes, a istina ce ti svaki put predocena. to vas lazove ponajvise boli, jer vam lusi zamisljenu kulu od karata. samnom terat definitivno ne mozes, jer je meni istina sigurno draza nego sto su tebi tvoje lazi, a vremena, znanja, sposobnosti, i svega sto treba se hvala Bogu ima. jer ko moze taj i hoce, a ja zasigurno prostora ostavit necu tebi i takvima. pa bujrum dok god hoces.

Ljubav
09-28-2010, 19:58 PM
postovanje. ti rasturi. hajd sad mrs odavde jer si uhvacen u svojim lazima, a za svoje vrijedjanje se ne izvinjavas. drugo nemoj nista da ocekujes, a istina ce ti svaki put predocena. to vas lazove ponajvise boli, jer vam lusi zamisljenu kulu od karata. samnom terat definitivno ne mozes, jer je meni istina sigurno draza nego sto su tebi tvoje lazi, a vremena, znanja, sposobnosti, i svega sto treba se hvala Bogu ima. jer ko moze taj i hoce, a ja zasigurno prostora ostavit necu tebi i takvima. pa bujrum dok god hoces.

o cemu ti to "hrabri" covjece?????

jare
09-28-2010, 20:01 PM
o pisanju ovuda osnovac. vidim da ne prestajes da smisljas provokacije. moja hrabrost je moja istina a nju se necu plasiti ni milion puta da napisem. tebe zanimaju samo interes i uspeh faraona pa makar ih branio i lazima. tebi ne smetaju zlodjela poput onih koja su nabrojana. tebi ne smeta da imam javno LAZE! (sacirovic slucaj tokovic). Nisi vredan vise paznje covjece. Vozdra, potrosi mi se bezveze tastatura. vidis da nece vise ni velika slova da se kucaju. Haram je pisat sa takvima poput tebe, dokona tj prazna rabota nikom dobra nije donijela. tebe treba samo izbrisat i mirna glava.