PDA

View Full Version : Pitanje mucaca i njihovog statusa u drustvu

Murga
03-21-2008, 20:54 PM
Svakome je Allah dz.s. dodjelio neku nafaku i ucinio ga lijepim sa odredjenim svojstvima i karakteristikama.U nasem drustvu postoje ljudi-ljudska bica koja mucaju ili zastajkuju u govoru.Oni na neki nacin skrecu paznju ljudima koji nemajuovakve karakteristike i izazivaju razlicite reakcije.Svaka odredjena karakteristika kod covjeka, nije mana nego samo karakteristika ili obiljezje koje je dao Allah dz.s. po nama nepoznatoj mudrosti.
U nasem Bosnjackom drustvu to jos izaziva odredjene tabue i nepoznanice pa cak i neka sujeverja koja nemaju neke veze sa istinom.Ali to nije samo nepoznanica kod nas nego i kod drugih naroda.
Prije neki dan iz Novog Pazara sam htio putovati i kao mucac naisao sam na konduktera kojeg sam zamolio da unesem moje torbe u prtljagu.Prilikom govora on je meni podviknuo -kazi!!- gdje sam ja samo ustuknuo i rekao da mucam i da ne mogu prosto brzo da pricam kao on jer cu pogrijesiti.Radilo se o autobuskoj firmi MORAVA Vrnjacka Banja.Ne znam da li on postuje sve mucace ili je mozda u pitanju to sto sam Bosnjak, ali moje rekacije su bile veoma jake.Bio sam zacudjen logikom da nekome smeta spor ili brz govor.

Da vas podsjetim, da ove godine Bosna i Hercegovina na eurosongu ima pedstavnika koji muca, pa se nadam da ce to biti jedno skretanje paznje ostalima, da se ova drustvena pojava vise nece smatrati nekom manom i da ce odredjene predrasude nestati.

insajder javlja
03-22-2008, 01:43 AM
a što ga ne klepi po vilici, po uzoru na najboljg od svih koji su mucali?!?!
po uzoru na Musaa alejhisselama, koji (a Poslanici nemaju mahana!!!) je imao tu osobinu!