PDA

View Full Version : Traziti da neko čini dovu za nas

Emir
09-19-2005, 12:11 PM
Da li je ispravno da trazimo od nekog da cini dovu za nas kada smo pred nekom vaznom odlukom ili sta vec?

Deddha
09-19-2005, 12:16 PM
Ja mislim da jeste, ali u sluchaju da se trazhi chinjenje dove i onda kad ti je dobro, iliti i kad nismo pred vazhnom odlukom :cool:

fingersbroken
09-20-2005, 05:45 AM
Taman.. isto vazi i ko za upucivanje dove.. A tesko je to generalizovat jer zavisi od situacije, uslova, nacina na koji se to radi, unutarnjeg stanja pojedinca pa Bogami i to koga pita.. Ne mozes bas dati generalne odgovore na ova pitanja, ali ovo sto deddha napisa se moze postaviti i kao princip razlikovanja. E sad ako neko to sam rad toga da bi ispostovao princip pocne trazit i kad mu je dobro ne znaci da mu to samo po sebi, zbog principa kakvog formalnog, valja :) Individualna stvar jarane..

Birdum-Bardum
09-20-2005, 13:02 PM
Ispravno je, zasto da ne. Jos ako je insan mubarek, dakle, mu'min, onda jos bolje. To je jedna vrsta poniznosti, traziti od nekog brata da cini dovu za tebe.

Emir
09-20-2005, 13:04 PM
Jes nego nas efendija napade kaze haram, kaze to slicno katolicima jer trazis posrednika....
Nisam ja to bas razumjeo, hajo bi da mi malo objasnis uzivo ili ovako

Birdum-Bardum
09-20-2005, 13:34 PM
Taj Efendija sto ti je to pricao ili nije informisan dovoljno ili tumaci vjeru po svojem nahodjenju, zbog oholosti u sebi, jer gdje ce on od nekog traziti dovu kad je on sami Vrh ljudskog roda. Nejse, postoji mnogo predaja od Poslanika a.s. u kojima se govori o dovi brata za brata, sestre za sestru, itd. Ne mogu sad ja da trazim te Hadise, a ko je neko strucan za Web pretragu nek nam nadje koji da imamo i dokaza za to, jasnih.

Vjerovatno si masu puta cuo kada muslimani kazu: Cini dovu za mene brate dragi. Ovdje ne samo da se trazi dova, vec se pokazuje i ljubav brata muslimana prema muslimanu, postovanje prema njemu, poniznost prema njemu, jer ga smatras boljim robom Allahovim od sebe, itd. Dakle, ovo se moze i praktikovati kao jedno dobro djelo, a baska dova, ako Allah dz.s. ukabuli.

Emir
09-20-2005, 13:38 PM
Pa znam ja to, konto sam ja tako, ali nas covjek tako iznapada da smo se izgubili.
Cuo sam za ono da se ne odbija dova putnika ili bolesnika i da ti mozes da zamolis npr. putnika da uputi dovu za tebe. Dok je on rekao da se to ne smije.

Birdum-Bardum
09-20-2005, 13:55 PM
To je onda otvoreno negiranje Hadisa Poslanikovih a.s. Nadam se da je on to radio iz neznanja. Vjerovatno je nesto oko toga cuo, a nije dobro shvatio, pa sad samo prica iz neznanja, a ne bi trebao. Za nadati se je da ce ubrzo nauciti i da nece tako vise govoriti. Insallah.

Emir
09-20-2005, 14:47 PM
znaci ona stara slusaj sta efendija govori a ne radi sta on radi ipak nije 100% tacna :D

fingersbroken
09-20-2005, 14:54 PM
A znas ima i ono da se ber dova isto prima.. zato pazi da ti neko ber dovu ne uputi :) (al nije se sa tim saliti). Elem, jedna stvar treba se reci (a rece je efendija jedan na dzumi dok sam bio dole): svaka dova koja dospije do Arsa, Bozjeg prijestolja, neminovno bit ce primljena. Znaci ne prima se dova koja potice i zavrsava na jeziku.. nego ona koja se upucuje IZ srca.. a PREKO jezika (bitno je ODAKLE, a ovo PREKO je samo orudje koje moze da bude nuzno).

A i jos jedna stvar o kojoj valja razmisljati: dova djece za roditelje.. i tu dovu roditelji treba da traze. Kako? Tako sto ce djecu ispravno odgojiti da im dovu mogu uputiti... da znaju da treba i kako treba. Eto roditeljima stostruka nagrada :).

Al nazalost neki dovu Allahu dz.sh ne zele da cine i cak je zabranjuju... kao njima to ne treba.. oni mogu i bez dove.. jaki su.. mashalla sposobni.. i tako to.. I jos mu spomeni da cinis dovu za njega odma proradi sablja (sa jezika doduse :D)..

fahrudin
09-21-2005, 19:50 PM
razlika izmedju posrednika i zauzimaca se jasno naglasava u islamu.

tako su predislamski arapi imali svoje manje bogove "bozice" kojima su se molili da im Allah da milost, pazite na ovo, "kojima su se molili", dok

zauzimac kad upucuje dovu, moli se Allahu, a onaj koji trazi da mu se cini dova, trazi, iste a nemoli se coveku.

hodza je mozda htio da skrene paznju na praksu kod nas da se hodzama placa da ucu jasine, dove i hatme ili na nemarne muslimane koji svojim prijateljima ili deci koji izvrsavaju svoje obaveze prema Allahu trazu da i za njih dovu a sami nista nepreduzimaju da im se stanje promijeni...

galaksija
09-22-2005, 21:41 PM
Da li je ispravno da trazimo od nekog da cini dovu za nas kada smo pred nekom vaznom odlukom ili sta vec?
Jeste,ako sam licno ne znas da klanjas i molis se Bogu.Inace kad brat Musliman klanja za svog brata Muslimana,meleki mu na uho sapucu :"I tebi isto!" :)

Birdum-Bardum
09-23-2005, 08:13 AM
Brat musliman ne moze klanjati za drugog brata muslimana. Moze dovu uputiti za brata. Dakle ovdje se govori o Dovi, a ne o klanjanju.

P.S. Ovdje se podrazumijeva da oba ucesnika su serijatski ispravni, a ako jedno od njih nije onda nista drugo ne preostaje ovom drugom osim da cini dovu Allahu dz.s. da uputa ovu prvu osobu na pravi put.

A kako ce Dovu Allahu dz.s. upucivati neko ko nije serijatski ispravan? To ti je ko kad bi ti sad bila u nekoj firmi zaposljena i nista od posla nisi uradila, cak i ne dolazis na posao, a onda na kraju mjeseca odes u firmu i trazis platu. Sta mislis, hoce li se ti ljudi tamo naljutiti?
Dakle, svasta raditi i ne zivjeti islamski, serijatski ispravno, a moliti Allaha dz.s. je opasno. Moze lahko da se desi da umjesto Allahove Milosti zaradis Allahovu dz.s. srdzbu.

galaksija
09-23-2005, 15:52 PM
Postovani Birdum B.
Svi mi dolazimo u razna iskusenja:i oni koji zive serijatski i oni koji misle da zive serijatski i oni koji ne zive serijatski.Kakvi smo i kako zivimo,nama ljudima to je nepoznato,dragi Allah dz.s zna najbolje.Koliko god se trudili da se ispravno vladamo u svojoj vjeri,uvijek se dese pogreske i propusti koje mi u vecini slucajeva ne vidimo.
Sevap i grijeh se zaradjuju nesvjesno (vrlo cesto),ali sevap se svakako zaradjuje nesvjesno.Jer dok god neko dobro djelo cinis radi sevapa nece ti biti primljeno.Dobar covjek uopste nije svjestan svojih vrlina i tu svoju dobrotu smatra kao najnormalniju stvar(i ne primjecuje je).
Inace...klanjati se moze za nekog drugog Muslimana...recimo istihare se klanjaju za druge.
Toliko.
Pozdrav :)

fingersbroken
09-23-2005, 16:17 PM
Klanjanje kao dova... pa dje ces lepsu dovu laki uputit no namaz bratu posvijetit? A ovaj zadnji post od galaksije mi se jako dojmio.. samo ga treba produbit. Pogotvu ovo sa sevapom i radom zarad istog. Bila je tema na jednom drugom forumu u kojem ne da rekose da se radi zarad sevapa nego jos rekose da se radi cisto zarad licnog interesa. Moj odgovor je bio da se ne radi u ime bilo cega osim u ime Allaha dz.sh. Tek tad dobro dijelo postaje dobro onako kako treba. A valja razradit to. Jer puno veze ima sa nasim stanjem i nasim emocijama i namerama svako djelo koje cinimo. Bilo za sebe bilo za brata muslimana, ili pak nemuslimana. Cini mi s u pravu je galaksija.

fingersbroken
09-23-2005, 20:53 PM
Pozdravljam i skidam kapu.. nisi to mogla reci ljepse. Ne znam da li ce se ko sloziti sa tobom, i ne zanima me, ja se zasigurno slazem. Sa tim sto sam nekom genralnom cilju u zivotu u svojem shvatanju dodao i to da se svi mi moramo truditi da budemo dobri ljudi. A zar dobrota ne dolazi iz ljubavi? Zar ljubav nije izvor dobra?

Mogu se ne sloziti samo oni koji ne znaju sta je to ljubav, i oni koji dobro definisu samim sobom. Da povezemo to sa temom: dova koja se iz poniznosti trazi, i dova koja se iz ljubavi cini, ne mogu a da ne budu primljenje.. jer sa jezika se moze folirati, ali iz srca ne. Onaj koji nece srce u sebi da nadje, to ne moze da razumije.. mozda zato i opovrgava (a na org forumu su se protiv ovakvih stvari i borili). Zar je zlo propovedati o dobroti i ljubavi? Zar ljubav, ili dobrota koja iz nje potice, nije ono sto treba biti sustina. Meni zaista nije jasno koliko neki nece da razumiju..

galaksija
09-24-2005, 23:28 PM
Neko je prebacio moje postove na drugu temu?

Birdum-Bardum
09-25-2005, 02:09 AM
Postovani Birdum B.
Svi mi dolazimo u razna iskusenja:i oni koji zive serijatski i oni koji misle da zive serijatski i oni koji ne zive serijatski.Kakvi smo i kako zivimo,nama ljudima to je nepoznato,dragi Allah dz.s zna najbolje.Koliko god se trudili da se ispravno vladamo u svojoj vjeri,uvijek se dese pogreske i propusti koje mi u vecini slucajeva ne vidimo.
Sevap i grijeh se zaradjuju nesvjesno (vrlo cesto),ali sevap se svakako zaradjuje nesvjesno.Jer dok god neko dobro djelo cinis radi sevapa nece ti biti primljeno.Dobar covjek uopste nije svjestan svojih vrlina i tu svoju dobrotu smatra kao najnormalniju stvar(i ne primjecuje je).
Inace...klanjati se moze za nekog drugog Muslimana...recimo istihare se klanjaju za druge.
Toliko.
Pozdrav :)

Hmm, kako sad ovdje biti precizan. Naravon da svi mi dolazimo u razna iskusenja, itd. Ja sam ovdje mislio da covjek radi po onome sto zna, tj. trudi se. Jer ako se ne trudi onda cemu dova? Na to sam mislio. Zamisli situaciju da neki koji pet para ne da za vjeru, niti se trudi, upucuje dovu Allahu dz.s. I svakako postoje predaje gdje se govori o onima koji rijetko dovu Allahu dz.s. cine i o onima koji cesto dovu cine. Dova je jedno siroko polje.
A svakako stoji i to da se ljudi kod Allaha dz.s. razlikuju po deredzama, pa im je shodno tome i dova primljena. Pa si vjerovatno cula za ono kada kazu, on je od Dobrih, hajde da ga zamolimo za dovu, itd. Dakle, na to sam mislio.

A sto se tice ovog sevapa i dobrih djela, odlicno si definisala. Kratko i lijepo.

A ovo za klanjanje namaza za drugog je Fikhska stvar i nisam znao da se to moze. Mozes li mi pojasniti u kojem smislu si mislila ovo sa Istiharom?

galaksija
09-25-2005, 02:36 AM
Ukratko :Receno je da je istinit san od Allaha dz.s i da je takav san 46-i dio poslanstva.To znaci da takve snove ne mozemo imati svi,vec samo odabrani.Oni koji su odabrani mogu da klanjaju Istihare,jer samo takvi imaju istinite snove.Ti ljudi klanjaju Istihare za drugu bracu muslimane....kapish?Jel dovoljno ovo?

fingersbroken
09-25-2005, 03:29 AM
Al ja to ne skontah tako.. jok klanjsa umesto nekog, nego klanjas za nekog... Tu ima razlike: klanjas i dovu cinis Allahu Svemogucem nekom da pomogne il nekom da oprosti. Zar to ne moze? Zar ti i dova nece bit primljena uz iskren namaz Gospodaru?

Ja tako razumeh.. a nisam mislio da neko klanja umesto nekog, osim kad ovaj jedan nije sprecen. Pa otud i bedel, zar ne?

P.S. Gosn uvazeni clane sa postom prije mene, mislim da taj username nije dostojan ovog foruma.

galaksija
09-25-2005, 12:28 PM
Da,vec sam rekla fingeru...Kad se uputi dova za svog brata muslimana ili kad ucis za svog brata muslimana ,tad ti meleci na uho sapucu "I tebi isto..." :)

Birdum-Bardum
09-26-2005, 00:26 AM
Aha, okej sad mi je jasno u kojem smislu si mislila ovo sa Istiharom. Okej je to, to moze. Neke stvari su definisane fikhom i ne mogu se preskociti i zaobici, zato kada su ove i ovakve stvari u pitanju ja uvijek se trudim da pogledam kako je to Fikhski rijeseno. Za Bedel se naravno zna i poznato je da je dozvoljeno i da moze. Hvala.

galaksija
09-26-2005, 00:36 AM
Nema na chemu,prijatelju :)

MyNameIsBond
04-28-2007, 07:16 AM

a kada se Isa uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: "ko će biti pomagači moji na Allahovom putu?" - "Mi" - rekoše učenici - "mi ćemo biti pomagači Allahove vjere, mi u Allaha Vjerujemo, a ti budi svjedok da smo poslušni Njemu (korkutov prevod III,52)

jedan od mnogih ajeta u Kur'anu gdje se navodi da je lijepo tražiti pomoć. svakako pomoć dovom je najveći oblik pomaganja.
i ne samo to, u slučaju da se bilo kakva "pomoć" može naći na u turbetu, ili slično (dakle kod onih koji su na Ahiretu...) treba se obratiti za pomoć na to mjesto. dakle razne vrste pomoći, odnosno traženje toga je poželjno, ne samo da je dozvoljeno!
ako je Isa alejhiselam to radio zbog čega bi to nekome drugome bio širk?

Huzejfe
04-28-2007, 10:15 AM
Halo bre sta pricas da se kod turbeta trazi pomoc,jesil ti lud?!

Yeni_Pazarac
04-28-2007, 15:26 PM
Huzi ne nazivaj neistomisljenike ludim , nije lijepo jer moze bit da ono sto je nama nejasno ili nam se cini jasnim Allah dragi nam da da to isto shvatimo i na najlepsi nacin prihvatimo,dakle da nam otvori oci i srce za mnoge stvari koje su nam se nekad cinile cudnim i neprihvatljivim , drugo ti imas svoje shvatanje , razumjevanje i intelektualni domet , dakle odredjenu razinu svojeg duhovnog shvatanja i napredovanja , e pa ima ljudi koji su iznad ili ispod tebe , to ti , ni ja a ni malo ko moze znati , dakle ako ti je nesto nejasno probaj da se raspitas malko vise ili to sto moze, a ako ne onda batali .
Bratski savjet ,

Sellam

Huzejfe
04-28-2007, 19:08 PM
Yeni Pazarac ti nisi lud,ti si m....!

fingersbroken
04-28-2007, 19:57 PM
A posle nam pricaj kako se trudis da budes na ispravnom putu i bla bla bla.

Tesko ljudima koji pate od samih sebe.

Najveci problem si sebi u zivotu.

Ocigledno.

Idi nadji nekog sejha nek ti pomogne...

Allahimanet.

Huzejfe
04-28-2007, 21:18 PM
Nema meni pomoci,nemam kuda pobjeci,i braon su moje oci,hahahahaaaaaaaaahah

Fingerse,znas li sta si ti?Ti si "bez komentara",halali ali tako ja to vidim.

P.S.Ne treba meni sejh,meni treba treba,si?!;)

Yeni_Pazarac
04-28-2007, 23:23 PM
To je ono sto ja pisah vaktile a tice se viselicnosti Huzejfetovih , neise ... , nisi me uvredio Huzi , cak mislim da se ovde nesto i postiglo razmjenujuci komentare sa tobom i citajuci komentare tebi slicnih clanova ovog foruma.
Dakle svi vi imate nesto dosta slicno sto vas cini nizerazrednim sagovornicima , skolni ste vredjanjima tipa " sneba pa u rebra" , vodite monologe a kada to predje u diskusiju onda je to toliko suplje da se smisao daljeg razgovora sa vama ozbiljno dovodi u pitanje , teski ste formalisti i prilicni egoisti zaljubljeni u formalnost sopstvenog delovanja i shvatanja .
Nisi ti jedini takav Huzi , ne boj se neces nosit ti tu titulu , bilo je i prije i bice posle tebe takvih kao ti koji su kamen spoticanja mnogim neduznim insanima , masalah sto Allah daje dobre Njemu robove pa se vase zablude pod njima gube . Hvala Allahu jos jednom ...

Sellam

Huzejfe
04-29-2007, 00:03 AM
To je ono sto ja pisah vaktile a tice se viselicnosti Huzejfetovih , neise ... , nisi me uvredio Huzi.
Dakle svi vi imate nesto dosta slicno sto vas cini nizerazrednim sagovornicima , skolni ste vredjanjima tipa " sneba pa u rebra" , vodite monologe a kada to predje u diskusiju onda je to toliko suplje da se smisao daljeg razgovora sa vama ozbiljno dovodi u pitanje , teski ste formalisti i prilicni egoisti zaljubljeni u formalnost sopstvenog delovanja i shvatanja .
Nisi ti jedini takav Huzi , ne boj se neces nosit ti tu titulu , bilo je i prije i bice posle tebe takvih kao ti koji su kamen spoticanja mnogim neduznim insanima , masalah sto Allah daje dobre Njemu robove pa se vase zablude pod njima gube . Hvala Allahu jos jednom ...

Fin ti ovaj post,drago mi je sto se nisi uvredio,jer "m...." neznaci mahnit,vec mudar,i simpatican si ti sagovornik.Zaista imam pozitvno miljenje o tebi,i svidja mi se sto kazes ono sto mislis otvoreno,kao i to da si saburli i na eventualne uvrede dostojanstveno odgovaras.Tako i treba! A meni se nesto sa nikim ne vodi dijalog ovde,ja volim da"davim" pomalo.Eto vidis da nepisem vise o novotarijama nista,monolog nije nimalo lak-dosadan je i ja to ne volim osim kad moram da kazem nesto sebi za sebe i drugi da znaju...

Takodje i za Bonda nisam mislio "lud" da ga uvredim,vise je to onako ahbabski.Skonta ce on to...;)

MyNameIsBond
04-29-2007, 03:27 AM
:)
čuj "skontaće"
neznam kako nije nikom jasno da sam tu rečenicu i dodao zbog tebe! :)
očigledno, ona nikako nije bila potrebna za ono što sam sa onim postom htio, tj i bez nje je sve bilo dovoljno..
nije u pitanju inat, nego rekoh haj nek se malko ispuca(ju), koliko da vidim šta se misli na tu temu
;)

Huzejfe
04-30-2007, 08:58 AM
Drugi put otvori neku temu,pa ces mozda ljepse videt :)

Birdum-Bardum
05-03-2007, 11:20 AM
Ja bih baš volio ako bi mi neko pojasnio logiku kojom se dolazi do zaključka da je posjećivanje kaburova, turbadi, itd. širk? Bujrum.
Ako se od onog ko je u kaburu traži dova za sebe ne vidim tu širka nigdje, jer je širk pripisivanje neke božanske osobine nekom stvorenju bilo to iz domena Tevhidi-rububije ili tevhidi-uluhije ili tevhidi-esmaillah ve sifatillah.
Dakle, kojom logikom se dolazi do zaključka da se radi o širku i koja je to vrsta širka koja se čini kod Turbeta?

Hvala.

Huzejfe
05-03-2007, 14:17 PM
Ja bih ba? volio ako bi mi neko pojasnio logiku kojom se dolazi do zaklju?ka da je posje?ivanje kaburova, turbadi, itd. ?irk? Bujrum.
Ako se od onog ko je u kaburu tra?i dova za sebe ne vidim tu ?irka nigdje, jer je ?irk pripisivanje neke bo?anske osobine nekom stvorenju bilo to iz domena Tevhidi-rububije ili tevhidi-uluhije ili tevhidi-esmaillah ve sifatillah.
Dakle, kojom logikom se dolazi do zaklju?ka da se radi o ?irku i koja je to vrsta ?irka koja se ?ini kod Turbeta?

Evo da izmenim prethodni tekst,za koji nemogu reci da je bio los,ali nesto mi nije to put kojim trebam ici,ili mi se samo tako cini,nejse.

Samo posecivanje kaburova(ili mezara) nije zabranjeno i nije sirk po Islamu.Mudjutim cinjenica je da se danas zbog novotarija u vjerovanju,neznaja i sledjenja strasti itd,dosta ljudi "odaje" sirku svesno ili nesvesno.tj znajuci ili neznajuci da je odredjeno delo sirk.Zbog toga treba biti maksimalno oprezan kod govora o ovakvim pitanjima,jer neznanje u nekim slucajevima(cak i kod sirka)moze biti opravdanje,i osobu ne izvesti iz vjere Islama!

Evo samo jednog primera:dva coveka cine sedzdu nekom kralju,da li su oba covjeka musrici?Ne mora da znaci,jer mozda ga prvi covjek samo pozdravlja sedzdom(naklonom) i nije musrik.Medjutim ovaj drugi koji mu se klanja zbog ibadeta(bukvalno njemu se klanja,obozava) jeste musrik i kjafir!!!

Zasto bi ti BB trazio nesto od onog u kaburu,tj sta ti to nemas a treba ti i onaj u kaburu se moze za to zauzeti?!Zar nije Allah dovoljan da se od Njega trazi!?

Huzejfe
05-03-2007, 15:42 PM
Jedno pitanje,kod mene u browseru moj potpis je ogroman,neznam je li tako i kod vas?!

fingersbroken
05-03-2007, 16:29 PM
Vala ga ti zesce prepravi. Sto bi reko yeni pazarac, ko od dvije razlicite osobe.

Ja sam vec napisao bio post: a sta za ono gde se kaze da se blago roditeljima za koje djeca dovu uce? Dakle, djeca uce ZA roditelje. To je pitanje ove teme. Trazit il jok, ne znam, al vidim da toga ima i da se oni koji na jedan nacin tu dovu primaju ubrajaju u dzenetlije. Al neka, sekira nam se huzejfe, sav pretrnu kad spominjemo ono sto u njemu nemir budi. Mislim da bi trebali prestat svi da pisemo ovuda da bi njemu bilo fino sa samim sobom tad ga niko ne bi uvodio u nesuglasice sa samim sobom...

Ma bjazi bolan, sjedi savi se. Ne znam ni sto te ovaj birdum dokon provocira na razmisljanje. To je isto ko pcele samoubice da nam je poslao svima.. hihihi

Allahimanet.

Birdum-Bardum
05-03-2007, 18:14 PM
Prije svega da naglasim da ja svojim pisanjem ne "provociram" Huzejfeta-juniora na pisanje, već "provociram" sve članove Foruma, tj. postavljam pitanje o kojem bih da prodiskutujemo. Zbog "velike" aktivnosti Huzejfeta-juniora, a slabe aktivnosti ostalih članova stvara se dojam da je Huzejfe-junior meta mojeg pisanja, a to nije ispravan zaključak.

Svi znamo da muslimana ima raznih deredža, pa ako se za nekog muslimana zna da je na nekoj visokoj deredži ili ako ga smatramo dobrim Allahovim robom onda je od edeba da od njega dovu tražimo, jer je logično da je njegova dova kod Allaha Uzvišenog "priznatija" nego naša.
Allah Uzvišeni kaže da ko Njega voli neka Poslanika a.s. slijedi. To znači da se Allahova naklonost i ljubav stiču poštivanjem i slijeđenjem Poslanika a.s., a nasljednici Poslanika a.s. su Učeni, tj. Ulema, odnosno dobri i odabrani robovi Allahovi, po tome je logično da njih Allah Uzvišeni voli i da im dovu kabuli, pa je džaiz i od edeba da mi takve Allahove robove uvažavamo, poštujemo, cijenimo i od njih za sebe dovu tražimo nadajući se da će nam se Allah Uzvišeni iz ljubavi prema njima smilovati i dovu ukabuliti.

Naravno, može insan da upućuje dovu sam za sebe, ali je (logično) veća vjerovatnoća da će mu dova biti kabul, ako je za njega uputi neki od Allahovih dobrih robova, zar ne?

To se zove poštivanje autoriteta, a put ahiretski je utemeljen na poštivanju i slijeđenju autoriteta, zar ne?

Mene samo zanima, gdje je tu širk? Ja širka tu ne vidim.
Naravno, oni koji su neuki mogu iz neznanja da pripišu stvorenju neku božansku osobinu i da tako počine širk, ali njima samo treba objasniti da to tako ne treba.

Kada bismo išli logikom da je bolje srušiti turbad zbog opasnosti od širka, onda je najbolje srušiti kjabu, jer vjerovatno ima masa ljudi koji ćine širk sa kjabom, zar ne?

Hvala.

Huzejfe
05-03-2007, 20:19 PM
Vala ga ti zesce prepravi. Sto bi reko yeni pazarac, ko od dvije razlicite osobe.

Ja sam vec napisao bio post: a sta za ono gde se kaze da se blago roditeljima za koje djeca dovu uce? Dakle, djeca uce ZA roditelje. To je pitanje ove teme. Trazit il jok, ne znam, al vidim da toga ima i da se oni koji na jedan nacin tu dovu primaju ubrajaju u dzenetlije. Al neka, sekira nam se huzejfe, sav pretrnu kad spominjemo ono sto u njemu nemir budi. Mislim da bi trebali prestat svi da pisemo ovuda da bi njemu bilo fino sa samim sobom tad ga niko ne bi uvodio u nesuglasice sa samim sobom...

"Prepravio" sam ga iz razloga sto je bio isuvise direktan za BB-a,jer mislim da se ne treba odvijati rasprava samo izmedju nas dvojice,vec da se i drugi ukljuce!
Fingerse ti si ocigledno promasio temu,tj.nisi dobro procitao pitanje Birdumovo.Naime nije pitanje glasilo da li deca treba da uce(mole Allaha) za roditelje da im se smiluje i oprosti,vec je pitanje da li deca treba od umrlih roditelja u kaburu nesto da traze?

Slobodno pisite vi zbog mene,necu pretrnuti :)

fingersbroken
05-03-2007, 20:26 PM
Temu nije postavio birdum vec emir. I vidi kako se tema zove. Birdum ju je prosirio na taj aspekt, a ja sam preko svog aspekta direktno odgovorio.

Ako se bavis vjerskim pitanjima budi temeljan. Preispitaj sve oko sebe, i samog sebe, prije nego ista napises. Optuzio si me da sam promasio temu bez da si pogledao sta je tema i ko ju je pokrenuo. Nije to lijepo. Boj se Allaha toga sta radis. Boj se jer pozivas bez dozvole i paznje.

Allahimanet.

Huzejfe
05-03-2007, 21:44 PM
Nisam mislio da si promasio temu(glavnu),vec Birdumovo pitanje,i valjda se tvoj odgovor na njega odnosi!?Amin da se bojim Allaha

fingersbroken
05-03-2007, 22:24 PM
Pa to sto mislis to i kazi jer ne mere niko citat tvoje misli. Samo biraj pazljivije rijeci i sve ce bit ok. Vrijedno je za trudit se ;)

Allahimanet.

Huzejfe
05-03-2007, 23:45 PM
Svi znamo da muslimana ima raznih dered?a, pa ako se za nekog muslimana zna da je na nekoj visokoj dered?i ili ako ga smatramo dobrim Allahovim robom onda je od edeba da od njega dovu tra?imo, jer je logi?no da je njegova dova kod Allaha Uzvi?enog "priznatija" nego na?a.
Allah Uzvi?eni ka?e da ko Njega voli neka Poslanika a.s. slijedi. To zna?i da se Allahova naklonost i ljubav sti?u po?tivanjem i slije?enjem Poslanika a.s., a nasljednici Poslanika a.s. su U?eni, tj. Ulema, odnosno dobri i odabrani robovi Allahovi, po tome je logi?no da njih Allah Uzvi?eni voli i da im dovu kabuli, pa je d?aiz i od edeba da mi takve Allahove robove uva?avamo, po?tujemo, cijenimo i od njih za sebe dovu tra?imo nadaju?i se da ?e nam se Allah Uzvi?eni iz ljubavi prema njima smilovati i dovu ukabuliti.

Naravno, mo?e insan da upu?uje dovu sam za sebe, ali je (logi?no) ve?a vjerovatno?a da ?e mu dova biti kabul, ako je za njega uputi neki od Allahovih dobrih robova, zar ne?

To se zove po?tivanje autoriteta, a put ahiretski je utemeljen na po?tivanju i slije?enju autoriteta, zar ne?

Mene samo zanima, gdje je tu ?irk? Ja ?irka tu ne vidim.
Naravno, oni koji su neuki mogu iz neznanja da pripi?u stvorenju neku bo?ansku osobinu i da tako po?ine ?irk, ali njima samo treba objasniti da to tako ne treba.

Lepo si sve kazao,ja se slazem sa tobom sto se tice ovog skoro u potpunosti.Takodje nevidim sirka u ovom slucaju da se od Allahovih dobrih robova trazi da cine dovu za nas(jer ce njima mozda biti kabul,prije no nama)Tako je,uglavnom neuki ili zalutali pripisuju stvorenjima ono sto im ne pripada,ono sto oni nisu,tj sto im Allah nije podario da budu,jer je to samo Njegovo!

Kada bismo i?li logikom da je bolje sru?iti turbad zbog opasnosti od ?irka, onda je najbolje sru?iti kjabu, jer vjerovatno ima masa ljudi koji ?ine ?irk sa kjabom, zar ne?

Koliko je meni poznato neznam i nisam cuo da neko cini sirk sa Kjabom ili pored nje!A turbad su druga prica,jer pitanje je sta sad sa njima kad vec postoje(a nebi trebalo)Ipak tu najvecu odgovornost snosi islamska zajednica,i ne samo za turbat,vec i za obicne nisane i pisanje po nisanima.O ovome da li su spomenici(i turbeta)dozvoljeni u Islamu mozete procitati u knjizi "Islamski bonton" od dr.Sefika Kurdica.

Birdum-Bardum
05-04-2007, 07:23 AM
,vec je pitanje da li deca treba od umrlih roditelja u kaburu nesto da traze?

"I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu mrtvi su, oni su živi, ali vi to ne znate."

Islamsko učenje ne naziva tu "smrt" pravom smrću, već to naziva preseljenjem (iz jednog stanja u drugo). Prava islamska smrt je kada neko ostane bez imana, neuzubillah. Takav hoda po Zemlji, a mrtav je. On i kad preseli mrtav je. A oni koji u prsima iman nose oni su živi, a i kad presele živi su.

Dakle, tačno je ono kada kažu da Kur'an nije za mrtve, već za žive, samo što se u Islamu pod životom misli na posjedovanje imana. Ko imana nema on je mrtav i njemu je srce zapečaćeno i on Kur'an ne može shvatiti, a ko je živ, tj. ima iman (Allah Uzvišeni mu podario) on imanom shvata Kur'an, pa je Kur'an za njega.

A nisu isti oni koji su mrtvi i oni koji su živi, odnosno nisu isti oni koji znaju i oni koji ne znaju. A znanje pravo nije skup informacija nabacan u glavu, pa zbog toga oni kojima Allah Uzvišeni ne podari iman Kur'an shvatiti ne može.

Dakle, nikako se ne može reći da je posjeta kaburova Allahovih odabranika (uz potrebno znanje) širk. Ne vidim kojom to logikom se dolazi do toga da je širk. Može se mes'ela voditi u smjeru da li oni nas čuju ili ne i da li za nas oni (u kaburovima) mogu dovu činiti ili ne, ali u smjeru da li je širk ili nije nikako, jer ni po kakvoj logici to širk ne može biti, osim iz neznanja teškog.

Hvala.

Huzejfe
05-04-2007, 14:19 PM
"I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu mrtvi su, oni su ?ivi, ali vi to ne znate."

Islamsko u?enje ne naziva tu "smrt" pravom smr?u, ve? to naziva preseljenjem (iz jednog stanja u drugo). Prava islamska smrt je kada neko ostane bez imana, neuzubillah. Takav hoda po Zemlji, a mrtav je. On i kad preseli mrtav je. A oni koji u prsima iman nose oni su ?ivi, a i kad presele ?ivi su.
Dakle, ta?no je ono kada ka?u da Kur'an nije za mrtve, ve? za ?ive, samo ?to se u Islamu pod ?ivotom misli na posjedovanje imana. Ko imana nema on je mrtav i njemu je srce zape?a?eno i on Kur'an ne mo?e shvatiti, a ko je ?iv, tj. ima iman (Allah Uzvi?eni mu podario) on imanom shvata Kur'an, pa je Kur'an za njega.

Slazem se ovim tvojim stavom(misljenjem),a i bilo mi je poznato!

A nisu isti oni koji su mrtvi i oni koji su ?ivi, odnosno nisu isti oni koji znaju i oni koji ne znaju. A znanje pravo nije skup informacija nabacan u glavu, pa zbog toga oni kojima Allah Uzvi?eni ne podari iman Kur'an shvatiti ne mo?e.

Ja verujem da je pravo,najpravse znanje u Kur'anu(ili sam Kur'an),i ono je Istina.Medjutim "problem" i pripravnost za vjecnu patnju nastaje onda kada covjek zna Istinu,zna sta je u Kur'anu i kako treba raditi(kako je ispravno),ali ne radi po tome!
Zbog ne postupanja po Istini i Kur'anu onda kada je covek sazna i spozna moze izazvati prokletsvo na nas od Allaha Uzvisenog(molim Allaha da nas sacuva da ne budemo od onih koji znaju Istinu,a nerade po njoj).Setimo se samo Jevreja koji su nakon sto su saznali Istinu odbili da se pokore i da tu Istinu koja im je dosla slijede.Zato ih je Allah Uzviseni prokleo,jer znali su Istinu,ali su joj ledja okrenuli(i sebi nepravdu sami nanjeli)

Dakle, nikako se ne mo?e re?i da je posjeta kaburova Allahovih odabranika (uz potrebno znanje) ?irk. Ne vidim kojom to logikom se dolazi do toga da je ?irk. Mo?e se mes'ela voditi u smjeru da li oni nas ?uju ili ne i da li za nas oni (u kaburovima) mogu dovu ?initi ili ne, ali u smjeru da li je ?irk ili nije nikako, jer ni po kakvoj logici to ?irk ne mo?e biti, osim iz neznanja te?kog.

Ja jos nisam sreo covjeka koji veruje da je poseta kaburu ili mezaju sirk,ili da je to zabranjeno(posetit nekog od nasih bliznjih).Jeste u pocetku Islama bilo zabranjeno,kao preventiva jer su ljudi tek ostavili obozavanje kipova,medjutim kasnije je Allah dozvolio posete grobljima...

Sta ti mislis o tome da li nas oni u kaburovima cuju,a ako nas cuju da li mogu ciniti dovu za nas.Kakav god odgovor da mi das,voleo bih da bude sa dokazima.Tj. ako verujes zbog cega verujes,a ako ne zasto ne!Na taj nacin uz kako i zasto,covjek ne veruje na slepo,vec ima dokaze i posle mu verovanje bude jace(iz ubedjenja).Nije isto verovat da kjaba ima i ubediti se u to,tj videti je!To je najbolja kombinacija,preci iz vjerovanja u ubedjenje,a mozda ima jos neka?!:)

fingersbroken
05-04-2007, 17:23 PM
Problem je sto ti trazis fizicki dokaz za metafizicke stvari, ili pak racionalan za iracionalne. Te su stvari u razlicitim rangovima i ne mogu se svesti na isti kao 3+3=6 dakle verujem po dokazima.
Posveti se huzejfe sebi iskreno malo vise. Od foruma nikakva haira.

Huzejfe
05-04-2007, 18:58 PM
Da znas da hocu,insallah!
Nego moram ti reci da su vernici oni koji veruju u gajb(nevidljivo),ali ipak vernici traze dokaz da im se srce smiri.Dakle,potrebno je imati nesto "opipljivo" da bi covjek u to iracionalno jos vise verovao
.Tako i ja kazem BB-u da mi odgovori ne na osnovu vlastite spoznaje iracionalnog,vec na osnovu objave,tj Islama,tj sta Allah dz.s.,a potom sunnet Muhammed a.s. kazu i kakav status imaju oni Allahovi dobri robovi koji presele.A sve to da bi se imao(i znao) lijep edeb prema onom koji je preselio.Jer nije od edeba traziti od onog koji je preselio nesto,a on futan i sam je potreban i more bit nezna za nas da mu nesto trazimo...

fingersbroken
05-05-2007, 09:14 AM
Ne postoje 'opipljivi' dokazi za gajb. Jer da postoje, onda gajb ne bi bio gajb. I nije tacno da vjernici traze dokaz za to. Trazis dokaz ti. Traze dokaz oni koji bas ne vjeruju, pa bi htjeli dokaz. Postulat vjerovanja nije da vjerujes onom sto ti oci VIDE, vec da vjerujes onom sto ti srce nalaze.

Kad ti kazem da u dzepu imam pare ti mozes da mi vjerujes ili da me pitas da ti dokazem. Kad ti dokazem to vise nije vjerovanje, a dokaz si trazio jer nisi vjerovao. Kad ti dokazem tad te necu smatrat za nekog ko mi vjeruje jer si mi i dokaze trazio.

Ti trazis dokaze za gajb. Znaci da ne vjerujes u gajb. Gajb neces nikad ocima vidjeti. Samo to ti kazem. Metafizika se ne dokazuje fizikom. Iracionalne stvari se ne shvataju raciom.

p.s. I to tvoje "hocu" nije stvarno, jer kad nesto hoces nije dovoljno reci da hocs vec je nuzno raditi na tome, bez obzira jesil rekao ili ne. Radi na sebi huzejfe, nauci se sutnji najprije. Stetu ti donosi pisajne. Jos visu ti stetu donosi samoopravdavanje. I zahvali svima sto ti i dalje odgvoaraju.
Allahimanet.

Huzejfe
05-05-2007, 11:54 AM
Ne postoje 'opipljivi' dokazi za gajb. Jer da postoje, onda gajb ne bi bio gajb. I nije tacno da vjernici traze dokaz za to. Trazis dokaz ti. Traze dokaz oni koji bas ne vjeruju, pa bi htjeli dokaz. Postulat vjerovanja nije da vjerujes onom sto ti oci VIDE, vec da vjerujes onom sto ti srce nalaze.

Nemoj da izvlacis iz konteksta prvi deo posta i da me zbog te recenice napadas.Procitaj ceo post da bi razumeo o cemu pricam.Dakle,pitanje gajba sam pomenuo zato sto nezelim da neko pomisli da ne verujem da su sehidi zivi(i oni koji presele na Allahovom putu).Medjutim namerno sam stavio pod navodnicima rijec "opipljivo",tj.trazim samo dokaz zbog svog verovanja(u zivot posle smrti,berzah,gajb) da se moze nesto traziti od Allahovih robova kod kabura,dokaz iz izvora Islama...

Kad ti kazem da u dzepu imam pare ti mozes da mi vjerujes ili da me pitas da ti dokazem. Kad ti dokazem to vise nije vjerovanje, a dokaz si trazio jer nisi vjerovao. Kad ti dokazem tad te necu smatrat za nekog ko mi vjeruje jer si mi i dokaze trazio.

Ti trazis dokaze za gajb. Znaci da ne vjerujes u gajb. Gajb neces nikad ocima vidjeti. Samo to ti kazem. Metafizika se ne dokazuje fizikom. Iracionalne stvari se ne shvataju raciom.

Iako sam objasnio da nisam pisao o gajbu uopsteno i u trazenju dokaza za to,moracu da se osvrnem malo na ove tvoje reci.Naime mogu ti ja verovati jednu godinu,dvije pa mozda i ceo zivot da ti imas pare u dzepu.Medjutim ljudska priroda je takva i najverovatnije bih ti kad tad zatrazio da vidim to u sta sam verovao.Ne bih to trazio zbog toga sto mislim da me ti lazes,vec cisto da mi se srce smiri i da svojim ocima vidim ono u sta sam toliko dugo godina verovao(takoreci naslepo)
Lako je verovati u nesto sto covek vidi,medjutim vernici su bas iz tog razloga odabrani jer nisu kao svi i veruju u nevidljivo.Tj vernici nisu videli Allaha,ali veruju da postoji i za to ce biti nagradjeni
.Danas mnogi nezele i neveruju u Boga pod izgovorom da ga nisu videli.Vidis li sada da ljudi ipak traze da vide ono u sta ih pozivamo da veruju.

Kod primanja Islama ljudi uglavnom,posebno naucnici,prvo smire svoj razum naucnim cinjenicama i dokazima u svemiru i u nama samima da Allah postoji.Kada razumom,na osnovu ajeta(dokaza,znakova)koje Allah otkriva ljudima i pokazuje nam Njegovo djelovanje da On postoji ljudi shvate(razumom dokuce) da je Allah Gospodar jedan jedini,onda posle toga sledi Ibadet,verovanje i obozavanje Gospodara.A tako je i "podeljen" tewhid.

Setimo se samo Ibrahima a.s. koji je verovao da Allah ozivljava mrtve,ali je i pored toga trazio od Allaha da vidi ocima kako to ide.Pa mu je Allah dz.s. pokazao na primjeru ptice.Zbog cega je Ibrahim a.s. to trazi?Takodje zasto je Musa a.s. koji je verovao da postoji Allah(njegovo verovanje je bilo puno jace od naseg)trazio da vidi Allaha dz.s?Odgovorom na ova pitanja Fingerse,mozda dodjes do nekog korisnog zakljucka...
Nemoj samo da kazes da ja sad trazim da vidim ono sto su trazili Poslanici,nisam nikad trazio dokaz za to(to ti pokusavas da mi natovaris).Ali je neminovno da ce nam Allah dz.s. posle naseg verovanja ili neverovanja dati da vidimo to u sta smo verovali(ili nismo verovali)Videcemo nesto iz gajba(meleke,dzennet,dzehennem,Poslanike,itd)

p.s. I to tvoje "hocu" nije stvarno, jer kad nesto hoces nije dovoljno reci da hocs vec je nuzno raditi na tome, bez obzira jesil rekao ili ne. Radi na sebi huzejfe, nauci se sutnji najprije. Stetu ti donosi pisajne. Jos visu ti stetu donosi samoopravdavanje. I zahvali svima sto ti i dalje odgvoaraju.
Allahimanet.

Hvala
:D

fingersbroken
05-05-2007, 14:57 PM
Nije ljudska priroda takva, vec priroda odredjenih ljudi, ljudi poput tebe... Nemoj generalizacije pravit tako da se poklapaju sa tobom. Ima mnogo razlicitih ljudi od tebe. Mnogo... nemos ni verovat koliko.
Ti ili vjeruj ili trazi dokaze. Cisto tvoja stvar.
Allahimanet.

Huzejfe
05-05-2007, 15:43 PM
Bas si fino izbego odgovor na moje pitanje,nije ti to lijepo,bar idi do kraja kad pocnes raspravu nemoj bezat!

fingersbroken
05-05-2007, 18:22 PM
I pricu i pojave iz prica je dao da bi ti, i svi mi, nesto skontali. Nekima za fajdu. Prica govori upravo o besmislu trazenja dokaza. To je pouka. Ti uzimas previse za sebe i previse pricas.

Nit raspravljam nit vodim raspravu nit sam uzeo ucesca u tvojim besmislenim temama. Samo sam ti upozorio na besmisao onog sto radis i na suvsnost tvojeg pisanja. Isto ko i sa anonom, postavljanjem pitanja ne znaci da cete dobit i odgovor. Pitanje koje nema smisla u stvari nije ni pitanje, zato mu odgovor ne treba ni pruzat. Kad postavis pravo pitanje dobices i odgovore. Sto je najgore ti ne pitas da bi naucio, zato nikad ni naucit neces. Bespotrebno ti je i odgovarat. Ti si virus ovog foruma. Ocigledno da nema budnih doktora.

Allahimanet.

Huzejfe
05-06-2007, 11:21 AM
Samo sto je Anon banovan,a ja sam na slobodi.:D

fingersbroken
05-06-2007, 15:21 PM
Mogu ti rec da je anon imao, iako pogresan, puno ozbiljniji pristup temama od tebe. Trebao bi se sa ponasas zrelije ako zelis da te ljudi prihvate i diskutuju sa tobom ozbiljno. U islamskom je duhu da se temama prilazi ozbiljno i temeljito, i da se pise i govori samo ono u sta se cvrsto veruje i sto se dobro poznaje. Pricati je lijepo samo o korisnim stvarima i stvarima koje ne stete nikome i nicemu.

Da je forum malo aktivniji i ti bi bio banovan.

Allahimanet.

Huzejfe
05-06-2007, 20:35 PM
Niko nije savrsen,ipak meni je drago sto sam spoznao neke svoje greske i propuste.I mislim da to nebih drugacije da nije bilo vas koji ste me kritikovali i ispravljali.Sada ostaje samo da se svima zahvalim i da zivim u miru (ili bar mirno):D
Selam alejkum

MyNameIsBond
05-07-2007, 02:07 AM
Problem je sto ti trazis fizicki dokaz za metafizicke stvari, ili pak racionalan za iracionalne. Te su stvari u razlicitim rangovima i ne mogu se svesti na isti kao 3+3=6 dakle verujem po dokazima.
Posveti se huzejfe sebi iskreno malo vise. Od foruma nikakva haira.

izvini al nije bas tako... ;)
istina, vjerovanje u gajb (sa obavljanjem salata) još na samom pocetku el-Bekare u drugom ajetu, je spomenuto kao odlika mutekija..
ali! ne moze se svoj stav za koji se nema dokaza (pa makar bio i ispravan), ne moze se ni na bilo koje vjersko pitanje odgavarati sa riječima: "e to je gajb"
naime, ako je nešto usitinu gajb, kako to onda ti ili ja ili bilo ko zna?! zašto nešto nije gajb i ostalima a ne samo (npr) junioru?!?! tebi je poznato a njemu gajb?!
ne nije ovo pitanje "gajb", naravno ako izuzmemo činjenicu da svako vjersko pitanje u sebi sadrži i one odgovore koji su gajb za neke (recimo za nas na dunjaluku-tek ćemo na Ahiretu dobiti neke odgovore...), a i o svakom pitanju bude i "dio odgovora" koji ostaje samo u Allahovom Znanju (i to je neki gajb)...
ali ono što znaš (nije ti gajb) onda trebaš i znati objasniti (racionalno, fizički, jezikom...)
i netraži čovjek fizičke dokaze! ajet hadis ili sl, ako sam vas dobro shvatio ovu terminologiju tipa (meta)fizički, pa oni su ti "metafizički dokazi za metafizičke stvari"

MyNameIsBond
05-07-2007, 02:29 AM
Ja verujem da je pravo,najpravse znanje u Kur'anu(ili sam Kur'an),i ono je Istina.Medjutim "problem" i pripravnost za vjecnu patnju nastaje onda kada covjek zna Istinu,zna sta je u Kur'anu i kako treba raditi(kako je ispravno),ali ne radi po tome!

Hazreti Aiša radijallahu anha, kaže za Poslanika Allahovog sallallahu alejhi ve alihi ve sahbihi, da je on bio Kur'an koji hoda, da mu je ahlak bio Kur'an (ili sl. u zavisnosti od predaje)
i ne samo On mubarek, već i Hazreti Alija radijallahu anhu, za vrijeme jedne bitke kaže za sebe "ja sam Kur'an" (ako neko zna da iscitira predaju, radi se o poznatom slučaju kada su muavijini vojnici iznijeli Mushafe, što je pokolebalo vojsku?)
pa dalje, ajet (nemogu sada nikako da se sjetim gdje se nalazi tačno, ali se nadam da će se i to neko drugi sjetiti, pa da ga ne tražim:) ) u kojem Allah Uzvišeni kaže da se Kur'an nalazi u prsima bogobojaznih!

e dalje, pitanje: jesu li najbolje Kuranske dove?! mislim da će mi junior dati pozitivan odgovor:rolleyes:
e još dalje, pa kako učiti onda Kur'anske dove, ako su već najbolje?!
otvoriti Mushaf? to jeste jedan od načina.. a je li Kur'an i negdje na drugom mjestu osim u Mushafu? recimo (na onom najboljem mjestu na svijetu) na onom mubarek turbetu u Medini?! da ne spominjem druga turbeta, u kojima je možda tijelo i istruhnulo, ali ova prsa odnosno bogobojaznost zasigurno nije istruhla...

zar nije rečeno da se sjedlo priteže oko zijareta Revde?! (a tri su takva mjesta spomenuta)

MyNameIsBond
05-07-2007, 02:33 AM
Sta ti mislis o tome da li nas oni u kaburovima cuju

???
čuju itekako, čak i nevjernici!
nakon Bitke na Bedru Alejhiselam se nagnuo nad lešinama pobijenih mušrika i obratio him se...
tada mu je postavljeno isto ovo pitanje koje si ti sada, pa je odgovorio potvrdno
nije teško naći ovu predaju, pokušaj u "Džennetskom napitku" ako sumnjaš.

MyNameIsBond
05-07-2007, 02:36 AM
Koliko je meni poznato neznam i nisam cuo da neko cini sirk sa Kjabom ili pored nje!A turbad su druga prica

znaš li da je pored same Kabe ukopan Ismail alejhiselam i Hadzera?
postoji mjesto Mekami Ibrahim, i njega Allah spominje u Kur'anu, a i mjesto Mekami Ismail ve Hadžera!
to je onaj dio koji se nalazi van četiri zida ali se u tavafu zaobilazi, naime, ograđen je tzv petim zidom!
neznam kako si to zanemario?

MyNameIsBond
05-07-2007, 02:41 AM
Setimo se samo Ibrahima a.s. koji je verovao da Allah ozivljava mrtve,ali je i pored toga trazio od Allaha da vidi ocima kako to ide.Pa mu je Allah dz.s. pokazao na primjeru ptice.Zbog cega je Ibrahim a.s. to trazi?Takodje zasto je Musa a.s. koji je verovao da postoji Allah(njegovo verovanje je bilo puno jace od naseg)trazio da vidi Allaha dz.s?Odgovorom na ova pitanja Fingerse,mozda dodjes do nekog korisnog zakljucka...

kad već spominješ njih i pozivaš se na njihov časni sunnet, pa što ga brate i ne sprovedeš?! kažeš kako su od Allaha tražili, a ti tražiš od nekog na forumu:confused:
ako sam razumio tražiš od nekog nešto što se traži od Allaha:confused:
pa zatraži Njemu dokaze, ako hoćeš da ti se "srce smiri", a ko hoćeš da raspravljaš onda je ipak bolje da nastaviš sa obraćanjem "posrednicima" :P

MyNameIsBond
05-07-2007, 02:48 AM
zar nije rečeno da se sjedlo priteže oko zijareta Revde?! (a tri su takva mjesta spomenuta)

znam da se u predaji napominje (bar u prevodu) samo oko ta tri mjesta, ali činjenica da je Alejhiselam zijaretio nekada i neko četvrto (npr. Mesdzidu Kuba ili neki drugi Medinski Mesdžid, Dženneti Bekiju i dr...), baca novo svjetlo u razumjevanju te predaje
(ako smijem: ne priteže se sjedlo za zijeret džamije ako nije iz poštovanja prema Prvoj Džamiji - Kabi, ne priteže se sjedlo za zijaret turbeta ako nije iz poštovanja prema Turbetu u Revdi itd...
a ako jeste onda je to svakako ibadet! a i sam zijaret bilo čega pa i same Kabe na hadžu na umri ili dr, ili zijaret Medine, ako taj zijaret nije iz poštovanja prema njima onda je munafikluk itd...)

Birdum-Bardum
05-07-2007, 06:46 AM
Sta ti mislis o tome da li nas oni u kaburovima cuju,a ako nas cuju da li mogu ciniti dovu za nas.Kakav god odgovor da mi das,voleo bih da bude sa dokazima.Tj. ako verujes zbog cega verujes,a ako ne zasto ne!Na taj nacin uz kako i zasto,covjek ne veruje na slepo,vec ima dokaze i posle mu verovanje bude jace(iz ubedjenja).Nije isto verovat da kjaba ima i ubediti se u to,tj videti je!To je najbolja kombinacija,preci iz vjerovanja u ubedjenje,a mozda ima jos neka?!:)

Pravo da ti kažem ja imam jedan veliki problem sa pamćenjem napamet, pa slabo pamtim predaje, a da tražim po knjigama predaje nekako mi mučno. Mislim da ti to možeš i sam da uradiš i da nađeš potrebne dokaze. Evo i brat MyNameIsBond ti je naveo dosta toga za razmišljanje, pa neka ti to bude ko neka smjernica. Halali.

Mene je samo zanimalo po kojoj logici posjeta kaburovima može biti širk (ne mislim na onu posjetu iz neznanja), a znam da ima ljudi koji tvrde da jeste, ali nejse, pošto uvidjesmo da nije širk, ja nemam više pitanja oko ovoga.

Hvala.

Huzejfe
05-07-2007, 15:03 PM
e dalje, pitanje: jesu li najbolje Kuranske dove?! mislim da ?e mi junior dati pozitivan odgovor:rolleyes:
e jo? dalje, pa kako u?iti onda Kur'anske dove, ako su ve? najbolje?!
otvoriti Mushaf? to jeste jedan od na?ina.. a je li Kur'an i negdje na drugom mjestu osim u Mushafu? recimo (na onom najboljem mjestu na svijetu) na onom mubarek turbetu u Medini?! da ne spominjem druga turbeta, u kojima je mo?da tijelo i istruhnulo, ali ova prsa odnosno bogobojaznost zasigurno nije istruhla...

Koliko je meni poznato jesu najbolje Kur'anske dove,dakle potvrdjujem

:)

I ovo drugo potvrdjujem,tj.mesto za Istinu je srce.Allah dz.s. gleda u srca nasa,ne u izglede nase(ima cini mi se hadis o ovome,nek me neko ispravi ako gresim).Takodje bogobojaznost ne propada,kao ni dobra djela koja su ime Gospodara iskreno uradjena.Ono doduse ne propadaju ni losa djela(i ona koja nisu iskrena),samo sto ona nece koristit covjeku na Sudnjem Danu...

Huzejfe
05-07-2007, 15:09 PM
?uju itekako, ?ak i nevjernici!
nakon Bitke na Bedru Alejhiselam se nagnuo nad le?inama pobijenih mu?rika i obratio him se...
tada mu je postavljeno isto ovo pitanje koje si ti sada, pa je odgovorio potvrdno
nije te?ko na?i ovu predaju, poku?aj u "D?ennetskom napitku" ako sumnja?.

Dobro,ubedio si me da cuju.Na osnovu ovog sto si naveo(bio sam zaboravio taj primer)zakljucujem da samo cuju glasove iz blizine.Dakle isto kao i ljudi na dunjaluku,i kad bi se covjek udaljio sa mesta umrlog pitanje je dal bi ga cuo(mozda bi kad bi se prodrao covjek preko zvucnika sa pojacalom,malo se salim)?!

Huzejfe
05-07-2007, 15:13 PM
zna? li da je pored same Kabe ukopan Ismail alejhiselam i Hadzera?
postoji mjesto Mekami Ibrahim, i njega Allah spominje u Kur'anu, a i mjesto Mekami Ismail ve Had?era!
to je onaj dio koji se nalazi van ?etiri zida ali se u tavafu zaobilazi, naime, ogra?en je tzv petim zidom!
neznam kako si to zanemario?

Nisam znao za Ismaila a.s. i Hadzeru r.a. da su u blizini kajbe ukopani.Nego sta si time hteo da kazes,nisam te razumeo kakve veze to ima sa cinjenjem sirka?!

Huzejfe
05-07-2007, 15:32 PM
kad ve? spominje? njih i poziva? se na njihov ?asni sunnet, pa ?to ga brate i ne sprovede??! ka?e? kako su od Allaha tra?ili, a ti tra?i? od nekog na forumu:confused:
ako sam razumio tra?i? od nekog ne?to ?to se tra?i od Allaha:confused:
pa zatra?i Njemu dokaze, ako ho?e? da ti se "srce smiri", a ko ho?e? da raspravlja? onda je ipak bolje da nastavi? sa obra?anjem "posrednicima" :P

Ne nisi me razumeo.Ovde sam samo postavio par pitanja oko nekih stvari sto mislim da je povezano sa temom i da treba to poznavati(odgovore).Jer ako covjek spozna odgovore na neka pitanja vezano za one koji presele,onda mu se Allahovom dozvolom nece desiti da udje u oblast sirka i trazi od "umrlih" nesto,a to nije od lijepog edeba prema Allahovim robovima koji sa dunjaluka presele.Cak za takve stvari mnogi navode jasne dokaze da predstavljaju sirk,i nasiroko objasnjavaju ljudima zbog cega i tako ne dozvole da ljudi iz neznanja pripisuju Allahu druga!
Dakle,trudim se da do rasprave ne dodje,a znanje o Islamu(kao i dokazi neki)se mogu traziti od ljudi,a Poslanik a.s. nam je zato najbolji primjer.
Mozda je korisno da napomenem da su ashabi trazili od Poslanika a.s. da cini dovu za kisu(dok je bio ziv,na dunjaluku),a kasnije kada je Muhammed a.s. preselio ashabi su trazili da Ibn Abbas da moli Allaha dz.s. za kisu(a ibn Abbas r.a.koji je bio ziv,na dunjaluku,i koliko ja znam jedan od najucenijih i najbogobojaznijih medju ashabima je bio)

Sto se srca tice,insallah nadam se da ce se smiriti prije preseljenja na ahiret...

Huzejfe
05-07-2007, 16:22 PM
Pravo da ti ka?em ja imam jedan veliki problem sa pam?enjem napamet, pa slabo pamtim predaje, a da tra?im po knjigama predaje nekako mi mu?no. Mislim da ti to mo?e? i sam da uradi? i da na?e? potrebne dokaze. Evo i brat MyNameIsBond ti je naveo dosta toga za razmi?ljanje, pa neka ti to bude ko neka smjernica. Halali.

Mene je samo zanimalo po kojoj logici posjeta kaburovima mo?e biti ?irk (ne mislim na onu posjetu iz neznanja), a znam da ima ljudi koji tvrde da jeste, ali nejse, po?to uvidjesmo da nije ?irk, ja nemam vi?e pitanja oko ovoga.

Hvala.

I ja takodje pravo da ti kazem ne volim "zamarat" mozak i pamtit predaje doslovce.Vise mi odgovara(nekako mi lakse)da citam uopsteno i pricam sta zapatim na taj nacin,a ne ono da pamtim namjerno!
Medjutim,nije slucajno da u Kur'anu i hadisu i predajama imamo puno govora o vrednosti i bereketu citanja Kur'ana.Cak se i za samo gledanje u Kur'an zasigurno ima nagrada i sevabi.A da ne pricamo o samom cinu citanja ili jos bolje pamcenja ajeta iz Kur'ana.Kur'an ce se zauzimati,ciniti sefaat,za one koji ga budu pamtili,ucili i radili po njemu.
Na taj nacin postepenim,koliko covjek ima aha sto bi se reklo,ucenjem Kur'ana
(najsavrsenije mudzize)plemeniti Gospodar ne dozvoljava nasoj pameti i srcu da zardjaju.Tad se desavaju cuda i promene kod covjeka,a ovo pricam i tebi sebi,i mi cemo insallah vazda biti imanski svezi(i necemo ostati bez upute,ako se budemo drzali ucenja Kur'ana)...

Eto posto nemamo vise pitanja tema se zatvara(hehe,samo se salim)

Huzejfe
08-21-2007, 11:15 AM
OD KOGA TRAŽITI DOVU
Napisao dr. Velid b. Rašid Es-Se'idan

Dova se traži samo od živog, prisutnog i sposobnog. Ovo su tri uslova, pa ako se ispune onda je takva dova dozvoljena, a ako se ne ispune onda nije dozvoljeno činiti tevessul time. Prvi uslov: Život, tj. da onaj od koga se traži dova bude živ....

, pa stoga nije dozvoljeno tražiti dovu od mrtvoga, jer mrtvi za sebe ne posjeduje štetu ni korist, ni smrt, ni život, ni proživljenje. Zapravo, on je siromah, zatočenik svojih djela, pa ako bude radio dobro dobro će mu biti, a a ko bude rado zlo zlo će mu biti. Uzvišeni kaže: „Mrtvi su, nisu živi.“ (En-Nahl, 21) Odavde prepoznaješ grešku onih koji ulaze u kabure ili dozivaju određenog evliju ili vjerovjesnika. Vidiš kako ih dozivaju za otklanjanje nedaća i nesreća. Sve ovo je veliki širk koji izvodi iz vjere i nije nikako dozvoljen. Dozivanje mrtvih nije dozvoljeno, a Vjerovjesnik, s.a.v.s, je umro i ukopan u Aišinoj, r.a., odaji. Ashaba je bilo mnogo, od njih su četvereica halifa i drugi. Međutim, ni od jednog od njih nije potvrđeno d aje dozivao Vjerovjesnika, s.a.v.s, poslije smrti. Zapravo, kada bi ih snašla kakva nedaća sami su dovili ili tražili od kakavog živog, prisutnog i sposobnog da uputi dovu za njih. Muslimani su u doba Omera b. Hattaba dovili za kišu putem El-Abbasa, Vjerovjesnikovog, s.a.v.s., amidže. Od Vjerovjesnika, s.a.v.s, prenosi zabrana uzimanja grobova za bogomolje i činjenjem tih mjesta mjestima dova, jer o uzimanju kaburova za mesdžide Allahov poslanik, s.a.v.s, kaže: „Nemojte svoje kuće činiti kaburovima, a ni moj kabur svetkovinom. Donesite salavat gdje god bili, jer vaš salavat do mene dolazi.“ Od Muhammeda b. El-Hasena b. Alijja b. Ebi Taliba se prenosi da je ugledao čovjeka da je prilazio otvoru kod Vjerojesnikovog, s.a.v.s, kabura. Ulazio bi u njega i dovio, pa mu je to zabranio. Rekao mu je: „Hoćeš da ti ispričam hadis kojeg sam čuo od moga oca, a on od moga djeda, a on od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, koji je rekao: „Ne uzmajte moj grob za svetkovinu, niti svoje kuće činite kaburovima već donosite salavat na mene, jer vaša predaja selama dolazi do mene gdje god vi bili.“ Prenosi ga El-Makdisi u El-Muhtaru. Hadisi zabrane toga su mnogobrojni, a od njih je i hadis od Aiše u oba Sahiha o abesinskoj crkvi i pričio njoj, te hadis Ibn Abbasa u oba Sahiha, također, o Vjerovjesnikovoj, s.a.v.s, zabrani toga na samrti.

Znaj da je onaj koji uputi dovu mrtvima zašao u veliku propast, jer ga onaj kojeg doziva ne čuje, a a ko ga nečuje kako će mu se odazvati. Pa kada bi ga i čuo ne bi bio sposoban odgovoriti, jer za sebe ne posjeduje ni štetu ni korist. Kako može imati nešto za drugoga, jer onaj koji nešto izgubi ne može ni drugom dati. Drugi uslov je da onaj od kojeg se traži dova bude prisutan, a prisustvo može biti stvarno ili pravno. Stvarno prisitvo je da vidiš čovjeka ispred sebe prirodnim viđenjem i da od njega zatražiš da učini dovu za tebe. Pravno prisustvo označava da čuješ njegov govor i da čuje tvoj govor, međutimm ne vidiš mu lika. Ili, tvoj zahtjev za dovu do njega stigne nekim drugim opipljivim, poznatim putem. Ukoliko ne bi bio u njegovom vidokrugu, a ima telefon, pa zatražiš od nekog da uputi dovu za tebe preko telefona, ne bi bilo smetnje, jer za takvog važi pravni propis kao da je prisutan, ali ipak je bolje ovo ostaviti iz preventive. Isti je slučaj kada bi nekom poslao pismo i zatražio u njemu dovu za sebe. Ono će do njega doći, pročitat će ga i za to nema smetnje, inšaAllahu Te'ala. Međutim, ostavljanje ovoga je preče iz preventive i za izlazak iz razilaženja. Shodno ovome nije dozvoljeno tražiti dovu od odsutnoga koji nije prisutan ni stvarno, ni pravno, jer kako će odsutni čuti tvoj poziv, osim ako si uvjeren da on poznaje nevidljivi svijet, a to je širk. Allahu se utječemo od toga. Uzvišeni kaže: "Reci: 'Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna gajb.“ (En-Neml, 65) Znači, kada ga dozivaš, a on je odsutan, činiš to samo zato što si uvjeren da on poznaje nevidljivi svijet. Treće uslov je da onaj od kojeg se traži dova bude sposoban. Čulnom sposobnošću da dpvi za tebe. Svi su sposobni uputiti dovu Uzvišenom osim mrtvih. Neki dodaju četvrti uslo, a glasi: Da onaj koji doziva bude dobar. Ovo je prirodan uslov, jer niko neće tražiti upućivanje dove kod drugoga osim kada kod prepoznaje naznake uslišavanja. Svako traži ono što je bolje, jer nastoji da njegova dova bude uslišana, s tim da postoji bojazan za one koji iskazuju navodnu ispravnost poput zalutalih sufijskih šejhova i sl. Kada se ostvare ovi uslovi dozvoljeno je onda zatražiti dovu osim što postoji pitanje da li je bolje tražiti dovu od drugoga, ili je ostavljanje toga preće.

Odgovor glasi: ovo se razlikuje shodno različitostima nijjeta onoga ko to zahtijeva. Ako mu je cilj da se okoristi dovom drugoga, onda je to suprotno onome prečem, jer ispravni prethodnici nisu imali takav običaj. Međutim, to je ipak dozvoljeno, osim ako je krajni cilj da se okoriste obični ljudi. Onda je poželjno i prema ovome se gleda na zahtjev Omera od El- Abbasa da im uputi dovu za kišu, jer je korist opća za sve ljude, a ne samo za Omera. Ako onaj koji traži ima za cilj da onaj koji doziva bude povodom dova isljučivo meleka, onda je to i Poslanik, s.a.v.s, činio sa Omerom kada mu je rekao: „Nemoj zaboraviti uputiti dobru dovu za nas.“ Vjerovjesnik, s.a.v.s, nije u potrebi za Omerovom dovom, već želi da se Omer okoristi, jer niko neće doviti za scoga brata u njegovom odsustvu, a ad a Allah za njega neće zadužiti meleka koji će mu odgovarati: „I tebi isto pripada.“ Zadovoljit ćemo se ovim govorom, kao ne bi odužili i izašli van okvira postavljenog cilja. Allah najbolje zna.

Birdum-Bardum
08-21-2007, 11:26 AM
Po islamskoj definiciji mrtva je osoba ona koja nema Imana, a živa je ona osoba koja Iman ima. Dakle, kada se kaže da Kur'an nije za mrtve, misli se na one koji Imana nemaju da ga shvate, jer je za shvatanje Kur'ana potreban Iman, a Iman je ustvari pravi život.

Ovo je upravo detalj kod kojeg mnogi u svojem promišljanju naprave grešku pa u shvatanje mrtvi/živi ubace materijalističku definiciju života, odnosno srmti. To je bid'at u ispravnom vjerovanju i veoma je opasno na temelju toga izgrađivati svoje daljnje stavove.

Dakle, Kur'an nije za mrtve (za one bez Imana) u ma kojem se oni obliku nalazili. Bilo da su na ovom svijetu, bilo da su preselili sa ovog svijeta.
A oni koji su živi (imaju Iman) oni su živi u ma kojem se obliku nalazili, bilo da su na ovom svijetu, bilo da su preselili sa ovog svijeta.

Allah Uzvišeni u Kur'anu zabranjuje da se za one koji su preselili na Allahovom putu kaže da su mrtvi: "I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu, mrtvi su, oni su živi, ali vi ne shvaćate."

Ovo je jasan dokaz da su oni koji su preselili sa Imanom živi, tj. da nisu mrtvi i još plus da se ne smiju (zabranjeno - haram) tretirati kao mrtvi.

Hvala.

Huzejfe
08-21-2007, 14:17 PM
"Po islamskoj definiciji mrtva je osoba ona koja nema Imana, a živa je ona osoba koja Iman ima. Dakle, kada se kaže da Kur'an nije za mrtve, misli se na one koji Imana nemaju da ga shvate, jer je za shvatanje Kur'ana potreban Iman, a Iman je ustvari pravi život."

Nije tacno. Po islamskoj definiciji, ziv je onaj koji je mukellef (onaj koji je zaduzen sherijatskim obavezama, koji je u nasem svijetu, a ne u gajbu), a mrtav je gajru mukellef ( koji nije zaduzen tim propisima, koji je u gajbu).

S obzirom na to da onaj koji je mrtav nije mukellef, zaduzen da slijedi Islam, Allahov sherijat, onda bi po tvojoj definiciji vecina ovog svijeta bila slobodna od te obaveze, a samim tim i slobodni od kazne za neslijedjenje sherijata, sto je apsurd. Nadam se da me shvatas.

To sto ti govoris je ustvari zivot srcani, a to se ne misli kada se govori ovdje o mrtvima i zivima, jer je mrtvilo srca metaforicno mrtvilo insana (tj. ne izvodi ga iz tekliifa, sherijatske obaveze slijedjenja vjere i ne uvodi ga u gajb). I kada se ovdje govori na uslov da covjek bude ziv da bi se od njega trazilo cinjenje dove, misli se na mukellefa, jer je to osnovno znacenje - ziv covjek.

Drugim rijecima, kada kazemo da je neko mrtav, mislimo na to da je u gajbu i da nije mukellef, kao sto je rekao Ebu Bekr r.a. "Ko god je obozavao Muhammeda s.a.w.s. neka zna da je on MRTAV! A ko je obozavao Allaha, neka zna da je ON ziv i da ne umire."

A sehidi su mrtvi za nas a zivi za Allaha, oni su kod Allaha, a ne kod nas, kako i sam Allah kaze u drugom ajetu, da su kod Njega, opskrbljeni. Oni nisu mukellefi, tj nisu zivi u osnovnom znacenju te rijeci, a jesu zivi u sekundarnom - metaforicnom - znacenju te rijeci.

A drugo, u ibadetu nije dozvoljeno izmisljati nove ibadete na osnovu analogije. Da je bilo hajra u tewessulu preko onih koji su MRTVI ( u osnovnom znacenju te rijeci) ashabi bi prvi to radili preko onih za koje je ALLAH potvrdio da su sehidi.

Zatim, onaj koji doziva mrtvog, cini shirk u tewhidul-uluuhijjetu i tewhidu-l-esmai we-s-sifaat. U uluhijetu cine shirk jer cine dovu nekom u gajbu, tj cine dovu nekome mrtvom (gajru mukellefu), a znamo da su mushrici cineli dovu i melekima koji su zivi kako god da okrenes pa ih je Allah ipak nazvao mushricima. A u tewhidu-l-esma'i we-s-sifaat cine shirk jer pripisuju tom mrtvom sto je u gajbu svojstvo koje samo Allahu pripada - El-Mudziib, onaj koji se na dove odaziva, jer samo Allah je Taj Koji moze da se odazove iz gajba, bez da se cini shirk, dok drugi se odazovu onda kada im Allah naredi, tj. ne kada im se neko obrati, a ako im se neko obrati, ucineo je shirk, i ako mu se i odazove neko, to nije taj kome se obratio vec shejtan.

Tako vidimo da se Ibrahim a.s. obracao SAMO Allahu, pa je onda melek dzibril izasao iz gajba pred ibrahima a.s., dok je leteo ka vatri, i pitao ga treba li mu sta. i samo obracanjem Allahu mozemo kao pomoc dobiti vojske od meleka i dzinna muslimana, a nikako obracanjem njima. Obracanjem njima cinimo shirk i tada nam se mogu odazvati jedino shejtani, da napravimo sihr nekom.

"Dakle, Kur'an nije za mrtve (za one bez Imana) u ma kojem se oni obliku nalazili. Bilo da su na ovom svijetu, bilo da su preselili sa ovog svijeta."

Nije tacno, Kur'an je za sve koji su mukellefi, i ljude i dzinne, a nije za one koji nisu mukellefi, tj. za umrle ljude i dzinne. To je od osnovnih principa islama, tj. svi na ovom svijetu su duzni da slijede Kur'an, sherijat, bili oni zivog ili mrtvog srca, a ako ga ne slijede, onda ce u dzehennem. To je od osnova islama - a kod Allaha je samo islam priznata vjera. Ako Kur'an ne bi bio za sve koji su na ovom svijetu, to bi znacilo da nisu obavezni da ga slijede, a to bi znacilo da oni neprimanjem islama ustvari ne cine nista lose jer nisu ni obavezni, a to bi znacilo da nece bit ni kaznjeni. Ovo je cista potvora na Allaha i islam, i ko ovako nesto izjavi, mora se pokajati Allahu, jer za njega postoji opasnost od kufra.

"Ovo je jasan dokaz da su oni koji su preselili sa Imanom živi, tj. da nisu mrtvi i još plus da se ne smiju (zabranjeno - haram) tretirati kao mrtvi."

Jel, kako je onda rekao Ebu Bekr da je Poslanik s.a.w.s. mrtav? Naravno, ovo u ovom ajetu je upravo u odnosu na ono sto prethodno objasnih, to nije zivot u osnovnom znacenju te rijeci, tj. zivot kakvim ga mi znamo i kojim neko postaje obavezan da slijedi sherijat, vec upravo zivot poslije smrti, koji mi ne shvatamo i na osnovu kojeg ne mozemo donositi propise na OVOM svijetu. Oni su mrtvi za nas, smrcu koju mi poznajemo, a zivi za Allaha i KOD Allaha, zivotom kojeg On zna i kojeg im je ON darovao kao nagradu za shehadet. Uglavnom, nisu mukellefi, a ovdje kada se govori o dozovljenosti trazenja ucenja dove od zivog, misli se na mukellefa, i ne treba mijesati babe i zabe.

I da dodam, kvazi-sufije kada dokazuju uglavnom prave analogije izmedju baba i zaba, dokazuju muteshabih ajetima, kao u prethodnom slucaju, i bave se mutnim stvarima, rastezu osnovna znacenja kako bi nekako navukli na svoje shvatanje itd. Novotari najprije vjeruju pa onda dokazuju ( tj. najprije sebi naprave neku ideologiju, a onda traze dokaze iz izvora islama koji idu njima u prilog, a razvlace i krive znacenja onih dokaza koji im ne idu u prilog ), dok Ehli sunnet we-l-dzema'at prvo dokazuje pa onda vjeruje ( tj. sakupi najprije sve dokaze vezane za jednu mes'elu pa tek onda na osnovu objektivnog i zdravog rasudjivanja vjeruju u ono na sto ti dokazi ukazuju ). Prosta stvar za one kojima je Allah ucini prostom. Ali "oni cija su srca pokvarena - zeljni smutnje i svog tumacenja - slijede muteshabih ( ajete )" (Alu imran, 7)

P.S.Nisam ja Huzejfe autor ovog odgovora BB-u,vec brat koji zeli da ostane anoniman!Takodje,ovom prilikom mu se zahvaljujem na ulozenom trudu i odgovoru koji je bas onakav kakvim sam ga i zamisljao,insallah utemeljen na istini

Yeni_Pazarac
08-22-2007, 08:27 AM
Ebu Bekr r.a. je rekao ko obozava , za njega je mrtav , jer se obozavati moze samo Allah Uzviseni .
Polahko sa tefsiirom Huzi , moze bit da nisi kvalifikovan ...

al_Bazari
08-22-2007, 10:09 AM
Šerijatska utemeljenost tevessula i teberruka

Autor: Kenan Čemo

Svaki mu’min, vjernik osobno, apsolutno u cjelosti prihvata osnovni izvor svoje vjere, Božiju objavu Kur’an. U njegov Tekst ne sumnja se. Svaka njegova riječ onakva je kako ju je dragi Allah objavio posljednjem Allahovu Poslaniku, s.a.v.s.

Prvi problem javlja se kod drugog izvora vjere, govora i postupaka hazreti Poslanika, njegova sunneta ili hadisa. Šta je to Alejhisselam rekao a šta nije, ali mu se pripisuje da je rekao?! Neki hadisi za neke su apokrifni (mevdū’) a za neke apsolutno vjerodostojni (sahīh), za jedne neki hadisi su slabi (da’īf) a za druge pak dobri (hasen).

Iako je nauka o procjeni vjerodostojnosti hadisa prilično razvijena, ona niukom slučaju ne može biti apsolutna, što se neizravno pokušava nametnuti vjernicima. Takvo što svjedočimo pogotovo u zadnje vrijeme, kao da je trend olahko i samouvjereno proglašavati neke hadise apokrifnim.

Bar iz dva razloga tu bi trebalo biti itekako oprezni. Prvi razlog je edeb prema našim starim prenosiocima i sabiračima hadisa koji su prije više stotina godina učinili za nas toliki hizmet, prenijevši nam i sabravši govor Allahova Miljenika, a.s., a sami nisu olahko hadise proglašavali apokrifnim. Drugi, još važniji razlog, proizlazi iz činjenice kako se svaki hadis sastoji od metna (teksta hadisa) i seneda (lanca prenosilaca). Ne može se hadis, tj. njegov tekst, proglasiti apokrifnim jer mu ne valja lanac prenosilaca. Ako lanac prenosilaca nije u redu, onda treba kazati kako u tog i tog hadisa lanac prenosilaca nije u redu, a ne i sam tekst hadisa. Tu treba biti izuzetno oprezan, jer hadis:

Ko na mene namjerno slaže neka pripremi sebi mjesto u Vatri,

mi obično tumačimo jednostrano, kako je golemi grijeh staviti nešto u Alejhisselamova usta što on nije rekao, a zaboravljamo da je isto i kad opovrgnemo ono što je on zaista kazao. Tim više što za mnoge hadise hadiski stručnjaci vele kako im lanac prenosilaca nije dobar, pa tako i sam tekst hadisa bude omalovažen, a sam Alejhisselam nekom Svom dobrome robu u snu potvrdi njegovu autentičnost, a zna se da je rekao:

Ko me u snu vidi, zaista me i vidio.

Konačno, najveći problem javlja se u interpretaciji, tumačenju ta dva osnovna izvora vjere. Toga nisu pošteđeni ni sekularni ustavi, ni raznorazni državni zakoni, čak ni pravilnik jedne osnovne škole, pisani ljudskom rukom i za konkretne slučajeve. No tu je zato sud koji tumači taj zakon, a na strankama je da prihvate to tumačenje. Logično je da takav sud postoji i za tumačenje Kur’ana i hadisa. Uzvišeni kaže:

Pa pitajte ljude zikra ako ne znate! (sura en-Nahl, 43.)

E sad, ko su ljudi zikra?! Za neke su to ovi a za neke oni.

Druga bitna stvar je što različita tumačenja ne moraju isključivati jedno drugo. Jedno vrijedi za jedne a drugo za druge. Naprosto ih razumijevamo kao različite nivoe jedne jedinstvene zbilje.

No najveći i najopasniji problem u toj interpretaciji jeste kad se ono drugo i različito tumačenje apsolutno isključuje, kategorički negira, idući još i dalje, serbesli proglašava haramom (teškim grijehom) i širkom (višeboštvom). Takva vrsta olahke anatemizacije, koju je maksimalno izbjegavao i sam Alejhisselam, postala je uobičajena stvar među jednim dijelom muslimana.

Najizraženije radnje, postupci ili praksa koje izazivaju nama neželjene sudove harama i širka jesu poznate kao tevessul i teberruk.

Jedan takav musliman, naizgled obrazovan, u službi neke vrste vjerske kontrole u grebljima, u starom mekkanskom mezaristanu Mu’alli, gledajući u jednog Sirijca koji je pred hazreti Hatidžinim kaburom učio Fatihu, ogorčeno mi je rekao kako su muslimani u svijetu nazadovali zbog obožavanja kaburova. Onda je naišao jedan Iranac, na šta ge je on oštro pozvao da mu priđe i pokaže lične dokumente. Kad je u njegovim dokumentima vidio kako je on sunnija a ne ši’ija, sav ozaren počeo je da doziva svoje radne kolege i pokazuje im kako u Iranu „još uvijek ima naših“. Uslijedila su pitanja o tome koliko ih ši’ije zlostavljaju i slično. U međuvremenu, onom Sirijcu, inače haman tri puta starijem od njega, održao je podužu lekciju o „pravom islamu“, kako se u dovi treba obraćati dragom Allahu a ne kaburovima, itd., itd. No stari Sirijac iz svoga lijepog edeba samo je tiho govorio ejvala.

Po njihovu pravilu, mrtvima samo nazovi selam i idi. Svako zadržavanje je zabranjeno.

Terminološki, tevessul označava molbu, način postizanja cilja putem određenog posredovanja ili sredstva, način približavanja dragom Allahu preko Njemu dragih osoba ili onog što On voli, kao i onih koje je Alejhisselam volio, posebno njegova Ehli-bejta. Istog korijena je i riječ vesīlet, u jezičkom značenju sredstva i metode, ali i stupnja, položaja.

S druge strane, pojam blizak tevessulu je teberruk, što znači traženje bereketa (blagoslova) kroz Bogu mile ljude, mjesta ili stvari.

O vjernici, Allaha se bojte i nastojte da Mu se umilite (tražite vesīlet)!

(sura el-Mā’ide, 35.)

1. Uzvišeni kaže: I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti,... (sura el-Bekare, 37.) Ismā’īl Hakkī u svom Rūhul-bejānu bilježi od Vjerovjesnika, a.s., kako je hazreti Adem, nakon izlaska iz dženneta, kajući se i tražeći oprosta, proučio:

Bi-hakk Muhammed en tagfir lī! – Muhammedovim hakom (pravom) Ti meni oprosti!

U nekim drugim predajama još stoji ...ve āli Muhammed – i hakkom njegova Ehli-bejta.

Dragi Allah na to ga pita:

A kako znaš ko je Muhammed?

Adem, a.s., odgovara: „Kad si me stvorio i u mene udahnuo dušu (rūh), otvorio sam oči i na strani Arša (Prijestolja) vidio kako piše:

Lā ilāhe illallāh, Muhamedun resūlullāh,

te spoznadoh kako je on kod Tebe najplemenitije stvorenje, čim si njegovo ime združio sa Svojim Imenom.“

Na to Uzvišeni reče:

Tačno!,

te mu oprosti njegovim šefā’atom (zagovorom, posredništvom).

2. Kad je umrla Fatima bint Esed, hazreti Alijina majka, kad je iskopan njen kabur, Alejhisselam je sišao u njega, čučnuo i proučio:

Allāhu-llezī juhjī ve jumītu ve Huve Hajjun lā jemūt, igfir li-ummī Fātime bint Esed ve lekkinhā hudždžetehā ve vessi’ alejhā medhalehā bi-hakki Nebijjike vel-enbijā’i-llezīne min kablī, fe-inneke Erhamur-rāhimīn.

- Allah je onaj koji oživljava i usmrćuje, a On sam je Živi koji ne umire. Oprosti majci mojoj Fatimi, kćeri Esedovoj, poduči je (talkīn učini) njezinu dokazu i njeno boravište učini prostranim hakom (pravom) Tvoga Vjerovjesnika i vjerovjesnikā prije mene, jer Ti si najmilostiviji!

Hadis o ovome bilježi et-Taberānī od Enesa, r.a. Ibn Hibbān i el-Hākim drže ga vjerodostojnim.

3. Usāma ibn Šerīk pripovijeda: „Došao sam da vidim Pejgambera, dok njegovi ashabi bijahu oko njega, tako mirni kao da im ptice stoje na glavi. Nazvao sam selam i sjeo. Beduini su dolazili i postavljali razna pitanja, a hazreti Pejgamber je odgovarao. Alejhisselam je potom ustao, pa su i ljudi ustali. Počeli su ga ljubiti u ruku, pa sam i ja uzeo njegovu ruku i stavio je sebi na lice. Osjetio sam je mirisnijom od miska i svježijom od slatke vode.“

Hadis bilježe Ebū Dāvūd, Ibn Mādže, Ahmed ibn Hanbel i drugi.

4. Allahov Poslanik, a.s., kazao je:

Kad se neko od vas izgubi, ili mu zatreba pomoć a nalazi se u zemlji u kojoj nema prisna druga, neka prouči:

Jā ibādallāh egīsūnī, Jā ibādallāh egīsūnī!

- O Allahovi robovi, pomozite mi, o Allahovi robovi pomozite mi!

Jer uzvišeni Allah ima robove koje on ne vidi.

Ovaj hadis bilježe Ebū Ja’lā, Ibnus-Sunnī i et-Taberānī u svom el-Kebīru. Prema verziji koju prenosi el-Munāvī u komentaru na el-Kebīr, gornje riječi treba izgovoriti tri puta.

5. Ahmed ibn Hanbel, jedan od najvećih autoriteta u hadiskim znanostima, kazuje: „Jedanput sam se izgubio na putu, a putovao sam pješke, te počeh govoriti:

Jā ibādallāh dellūnā alet-tarīk! – O Allahovi robovi, uputite nas na put!

Tako sam govorio sve dok nisam i izašao a put.

Pripovijest o ovome bilježi Ibn Muflih el-Hanbelī u svom djelu el-Ādābuš-šer’ijje.

(...)

al_Bazari
08-22-2007, 10:10 AM
(...)

6. Poznato je kako je imam Šafija tražio tevessul preko imama Ebu Hanife. To, između ostalog, stoji u Hatībovoj Povijesti s vjerodostojnim lancem prenosilaca. Teberruk je tražio i u zijaretu hazreti Ebu Hanifinu kaburu sve dok je boravio u Iraku, gdje se i nalazi Ebu Hanifin kabur. Konkretno, tu stoji kako je imam Šafija rekao: „Kunem se kako tražim bereket preko Ebu Hanife (innī le-eteberrek bi-Ebī Hanīfe) i mezar mu zijaretim svaki dan. Kad god imam kakvu potrebu, klanjam dva rekata namaza, odem do njegova kabura i zamolim Allaha za ispunjenja potrebe. Ne prođe dugo a potreba biva ispunjena.“

7. Čuveni Gazali u svom Ihjā’u kaže: „...Svako onaj čijim gledanjem, dok još bijaše živ, zadobiva se bereket, bereketa će biti i u njegovu zijaretu nakon njegove smrti. E za takvo što dozvoljeno je pritegnuti kolan na sedlu. Nije neprihvatljivo kazati ovako, imamo li na umu da Poslanik, a.s., kaže:

Kolan na sedlu (za putovanja) priteže se samo radi tri džamije: ove ovdje moje džamije (u Medini), Mesdžidul-harama (u Mekki) i Mesdžidul-aksa’a (u Jerusalemu).

Naime, u hadisu se misli samo na džamije...“

8. Davud ibn Salih bilježi: „Guvrener Medine Mervan ibnul-Hakem jednog dana ugledao je čovjeka kako lice svoje spušta na vrh kabura hazreti Pejgambera, s.a.v.s., pa mu reče: 'Hej čovječe, znaš li šta radiš?!' Kad mu se približi, vidje da je to Ebu Ejjub el-Ensari, r.a., koji mu reče: 'Da, došao sam Poslaniku a ne kamenu.'“

Hadis bilježi Ahmed i drugi.

9. Muslim u svom Sahīhu u poglavlju o odijevanju navodi hadis Esme bint Ebi Bekr, r.a., koja kazuje: „Ovdje je ogrtač (džube) Allahova Poslanika, s.a.v.s., kojeg je čuvala hazreti Aiša sve dok nije umrla. Iza njene smrti preuzela sam ga ja. Pejgamber ga je imao običaj oblačiti, a mi smo ga oprali za slučaj bolesti kako bi se kroz njegov bereket tražilo izlječenje.“ Imam en-Nevevī u komentaru na ovaj hadis kaže:

Ve fī hāzel-hadīs delīl alā istihbābit-teberruk bi-āsāris-sālihīn ve sijābihim – U ovom hadisu dokaz je kako je lijepo tražiti bereketa kroz (materijalnu) ostavštinu dobrih ljudi i njihovu odjeću.

10. Imam Zehebī u djelu Mu’džemuš-šujūh kaže:

„Upitali su Ahmed ibn Hanbela o dodirivanju Poslanikova, a.s., kabura i njegovu ljubljenju na šta je on rekao kako u tome nema ništa loše... Ako se postavi pitanje zašto to nisu radili ashabi, odgovor je kako su oni uživo gledali časnog Poslanika, izravno uživali u njegovoj prisutnosti, ljubili ga u ruku, međusobno se borili za ostatke vode iza njegova abdesta, skupljali dlake njegove kose na dan Oprosnog hadža, itd. Mi koji nismo imali te sreće ostaje nam da ljubav prema njemu iskažemo i kroz zijaret njegova kabura, čak i ljubljenje...“

11. Imam Zehebī u Sijeru kaže kako je Abdullah, sin Ahmed ibn Hanbela, kazao: „Vidio sam svoga oca kako dlaku koja je pripadala Poslaniku, s.a.v.s., stavlja na svoja usta i ljubi je. Vjerujem da ju je također stavljao i na oči...“

Poznato je kako je Alejhisselam na Oprosnom hadžu, nakon što je obrijao glavu, svoju kosu dao Ebu Talhi, govoreći mu da je razdijeli među ljudima. Neki su dobili jednu vlas, neki dvije, a neki i više. Hadis o tome bilježe el-Buhārī i drugi.

12. Imam el-Buhārī navodi hadis u kojem stoji kako je Osman ibn Abdullah rekao: „Porodica me s čašom vode poslala Umm Selemi, pa je iznijela srebrenu flašu u kojoj se nalazila kosa hazreti Poslanikova, a praktikovalo se da joj ljudi koje je pogodilo „urokljivo oko“ ili kakva bolest pošalju čašu vode u koju bi ona potom umočila tu kosu (da bi onda tu vodu ljudi pili)...“

13. El-Buhārī i Muslim navode hadis u kojem stoji kako su se ashabi tamičili ko će prije uhvatiti ostatke vode kojom se abdestio Alejhisselam. Tu vodu potom bi stavljali na svoje lice. Imam en-Nevevī u Komentaru Muslimova Sahīh kaže: „U ovim predajama dokaz je za traženje berekata kroz (materijalnu) ostavštinu dobrih (et-teberruk bi-āsāris-sālihīn).

14. Ahmed i Ibn Kesīr bilježe od Hadždžādž ibn Hasana: „Bili smo kod hazreti Enesa kad nam je on iz jedne crne torbe izvukao Poslanikovu, a.s., čašu. Naredio je da se natoči vodom, pa smo pili iz nje a onda se i poljevali po glavi i licu, šaljući blagoslove našem Vjerovjesniku.“

15. Et-Taberānī i Ahmed ibn Hanbel bilježe hadis u kojem stoji kako je Ibn Huzejm došao Poslaniku, a.s., sa svojim djedom Huzejmom. Huzejm reče Alejhisselamu: „Ja imam i djece i unučadi. Neki su već odrasli a nek još uvijek djeca.“ Pokazujući na jednog mališana pored sebe, reče: „Ovaj mi je najmlađi.“ Hazreti Pejgamber uze dijete, čije ime bijaše Hanzala, pomilova ga po glavi i reče:

Bārekallāhu fīk! – Allah ti dao bereketa!

Nakon toga ljudi su počeli Hanzali dovoditi osobe s natečenim licem, čak i ovce s natečenim vimenima, na što bi on svojom rukom dotakao mjesto gdje ga je pomilovao hazreti Poslanik, a onda istom rukom dotakao natečeno mjesto, govoreći Bismillāh, nakon čega se otok povlačio.

16. Ibn Ebī Šejbe s vjerodostojnim lancem prenosilaca prenosi kako je praksa ashaba bila da se u Alejhisselamovoj džamiji hvataju za dio minbere i tu uče dove u nadi da će tako biti primljene kod dragog Boga, jer je i Alejhisselam spuštao svoju mubarek ruku na to mjesto dok je učio dove.

17. Muslim u svojoj zbirci hadisa bilježi predaju od Esme, kćeri hazreti Ebu Bekra, u kojoj između ostalog stoji: „Ovo je Alejhisselamov ogrtač koji bijaše kod Aiše, r.a., sve dok nije umrla. Tad je on došao u moje vlasništvo. Allahov Poslanik ga je oblačio, a mi smo ga oprali kako bi kroz njega tražili izlječenje.“ Komentirajući ovaj hadis imam Nevevī kaže: „U njemu je dokaz kako je lijepo tražiti bereket kroz ostavštinu dobrih i njihovu odjeću (ve fī hāzel-hadīs delīl alā istihbābit-teberruk bi-āsāris-sālihīn ve sijābihim).“

18. Poznat je hadis u kojem nas hazreti Poslanik obavještava o trojici drugova koji bijahu u pećini kad se velika stijena strovalila i zatvorila im izlaz iz pećine. Dovom u kojoj su sva trojica pozivala se na neka posebna djela iz svoje prošlosti, stijena se pomakla i oni su izašli.

Ni onaj Sirijac, ni niko od muslimana koji ode u zijaret nekom mezarju, ne’ūzubillāh ne obožava kaburove i mrtve. Apsolutno pogrešno je takav jedan zijaret oslikavati ajetom:

A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: „Mi ih obožavamo samo zato da bi nas što više Allahu približili“ – Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili... (sura ez-Zumer, 3.)

Jedno je obožavati a drugo voljeti. A kad nekog volite, pa mu odete u zijaret, onda ne nazivate samo selam i brže-bolje odlazite. Vi uživate u njegovoj prisutnosti. A hazreti Alejhisselam kaže:

...Fe-zūrūhā! – pa ih posjećujte, zijaretite!

Nes’elullāhe te’ālā el-avne vet-tevfīk ve husnel-hātime,

fe-innel-umūre bi-havātīmihā!

Huzejfe
08-22-2007, 10:28 AM
U nekim se hadisima spominje kako su pojedini sljedbenici dolazili Poslaniku a.s. i trazili od njega da on zamoli Allaha dž.š. ze neku njihovu potrebu, ozdravljenje od bolesti i sl. Šta misliš o ovome Huzejfe?
Neznam da li si procitao tekst "od koga traziti dovu",ako nisi procitaj i insallah bice ti jasnije tvoje pitanje,tj odgovor na njega.

Huzejfe
08-22-2007, 10:43 AM
ISTIGASA NIJE TEVESSUL
Napisao Sead ef. Jasavić, prof.

Istigasa je traženje pomoći, odnosno tražiti od nekoga otklanjanje nesreće i muke u kojoj se našlo, pa ako čovjek bude tražio od nekoga mimo Allaha dž.š., ono što je u stanju učiniti samo Allah dž.š., učinio je širk Allahu dž.š. u ibadetu, a širk je djelo koje ništi sva prethodno učinjena dobra djela!

Istigasa se razlikuje od tevessula zbog nekoliko stvari:

1. Selef nije poistovjećivao u značenju istigasu i tevessul, jer da su tako poistovjetili ova dva pojma, kao što je to uradio el-Subki i drugi slični njemu, istigasu bi činili, ali oni to nisu radili.

2. Selef je prestao činiti tevessul sa Poslanikom s.a.w.s., nakon njegove smrti, na čemu je idžma’ uleme, kako se to da razumjeti iz predaje o suši koja je zadesila ashabe, kada je Omer r.a. rekao: Bože naš, kada bi nas ranije zadesila suša obraćali smo ti se putem tvoga Poslanika, pa si nam davao kišu!<[1]> Dakle, ako su ostavili tevessul putem Poslanika s.a.w.s., nakon njegove smrti, pa kako da ne ostave istigasu od njega s.a.w.s., nakon njegove smrti?

3. Istigasa je traženje pomoći, odnosno tražiti od nekoga otklanjanje nesreće i muke u kojoj se našlo, pa ako čovjek bude tražio od nekoga mimo Allaha dž.š., ono što je u stanju učiniti samo Allah dž.š., učinio je širk Allahu dž.š. u ibadetu, a širk je djelo koje ništi sva prethodno učinjena dobra djela! Allah dž.š. kaže: „A tebi, i onima prije tebe, je bilo objavljeno: Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja djela će sigurno propasti, a ti ćeš biti jednim od izgubljenih." (el-Zumer: 65.) Ako se Allah dž.š. ovakvim tonom obraća prvaku svih vjernika i monoteista, Muhammedu s.a.w.s., pa mi smo preči da se plašimo toga da ne zapadnemo u širk, i da nas šejtan ne obmane time da smo dobri muslimani samo ako izgovaramo šehadet, i da više nikako ne možemo zapasti u širk!?

4. Ako bi pojam istigasa značila isto što i pojam tevessula onda bi se ajet: „I kada ste vi od Gospodara vašega pomoć zatražili...“ (el-Enfal: 9.) – preveo na slijedeći način: I kada ste se vi putem Gospodara vašega za pomoć obratili...!? Za pomoć obratili – kome? Na isti način bi se i sljedeći ajet: „... pa ga zovnu u pomoć onaj iz njegova naroda protiv onog iz neprijateljskog naroda...“ (el-Kasas: 15.) - trebao razumjeti: ... pa onaj iz Musaovog naroda se, putem Musa, obrati...? Obrati se – kome?

5. Istigasa je zahtijev da nam neko izravno i direktno pomogne u muci, dok je tevessul traženje od neke osobe da nam izdejstvuje nečiju pomoć. Dakle osoba koja čini istigasu (mustegis), direktno moli od nekoga pomoć (mustegas), i mustegas je taj od kojeg se ta pomoć očekuje, a ne neko drugi! Poznato je da se osoba, koja se uzima za tevessul, ne moli, od nje se ništa ne zahtijeva, niti traži, već se putem nje nešto traži od nekoga drugog! Pravljenje razlike između onoga od koga se nešto moli i traži, i između onoga putem koga se nešto moli i traži je nužno potrebno, jer obični svijet obično pogriješi u ovim stvarima, i ne obazre se na spletke habešijske koje im se kuju!

6. Možda ćeš naići na neku predaju od imama Ahmeda rhm. (i to ako bude tačna), da je dozvoljeno činiti tevessul putem Poslanika s.a.w.s., i putem njega nešto tražiti od Allaha dž.š., ali ono što je sigurno tačno je to da nećeš naći nijednog učenjaka (alima), da je dozvolio da sebi tražiš pomoći od nekoga drugog mimo Allaha dž.š. (istigasa), jer bi to bio apsurd! Zbog ovoga, Ibnu Hadžer el-Hejtemi rhm., navodi konsenzus hanbelijskih učenjaka po pitanju toga da je čovjek koji sebi iznađe posrednika između Allaha i njega, kojem dove upućuje, kojemu se moli – postao nevjernikom!<[2]> Imam el-Hejtemi rhm., ne navodi bez razloga ovaj konsenzus učenjaka, već ga potvrđuje i smatra ga ispravnim, i isti on dozvoljava tevessul putem Poslanika s.a.w.s., u svojoj Hašiji na djelo Idahul-Menasik od imama Nevevija.

Hafiz Ibnu Redžeb rhm., nam prenosi da je imam Ahmed rhm., znao u svojoj dovi reći: „Bože moj, kao što si lice moje zaštitio od toga da se nekome mimo Tebe - klanja, isto tako ga zaštiti od toga da se nekome mimo Tebe – moli!“<[3]>

--------------------------------------------------------------------------------

<[1]> Od Enesa r.a. se prenosi da bi Omer b. el-Hattab r.a., (za vrijeme svoje vladavine), kada bi muslimane zadesila suša, molio za kišu putem Abbasa b. Abdul-Muttaliba r.a., kada bi rekao: Bože naš, kada bi nas ranije zadesila suša obraćali smo ti se putem tvoga Poslanika, pa si nam davao kišu! Danas ti se obraćamo putem amidže našeg Poslanika, pa nam podaj kiše, nakon čega bi im kiša pala! (Pogledaj: Fethul-Bari, Kitabul-Istiska’, br.1010.)

Hafiz Ibnu Hadžer el-Askelani rhm., kaže: Iz ovog hadisa se može zaključiti to da je lijepo tražiti od dobrih ljudi, ljudi poznatih po hajru, kao i od pripadnika poslanikove s.a.w.s., kuće, da dove Allahu dž.š., za nas. U hadisu se daju primjetiti fadilet i vrijednosti Abbasa r.a., kao i Omera r.a., koji iskaza nužno poštovanje i poniznost prema Abbasu r.a.! (Pogledaj: Fethul-Bari, Kitabul-Istiska’, br. 1010.)

<[2]> Pogledaj: El-I'ilam bi Kavati'il-Islam, str. 95.; El-Furu', 6/165.; El-Insaf, od imama el-Merdavija, 10/327.; Gajetul-Munteha lil-Mer'a, 3/355.; El-Ikna' ve šerhuhu, 4/100..

<[3]> Pogledaj: Džami'ul-'Ulum vel-Hikem, str.283.

Birdum-Bardum
08-22-2007, 11:01 AM
Oni koji ovakav način poštivanja autoriteta nazivaju širkom ne shvaćaju da to ustvari jeste širk, ali ne Allahu dž.š., nego širk nefsu (širk bi nefsihi), pa se njihovi nefsovi zbog toga bune i sve rade ne bi li nekako dokazali da se ovdje radi o širku Allahu Uzvišenom. Ne shvataju da to njihov nefs neće da se pokori Pejgamberu a.s. i Varisima (nasljednicima Poslanikovim a.s.), tj. neće nefs da se pokori nikome, tj. nefs bi da boguje, pa onda ne trpi "druga" u autoritativnosti, zbog toga se nefs trudi da ovakvo pokoravanje autoritetima proglasi širkom Allahu Uzvišenom, međutim, borci protiv nefsa, zakiri ljudi, jasno razdvajaju šta dolazi od nefsa, a šta od Ruha, pa ne upadaju u tu nefsansku zamku. "Širkovci" nikako da shvate onu sedždu Ademu koja se spominje u Kur'anu na 5 mjesta, a i onu priču o Hidru a.s. i Musau a.s.

Bez borbe sa svojim nefsom nema istinskog, istinitog i suštinskog shvatanja Dina Allahovog.

Ono što je al_Bazari naveo o ovoj temi mislim da je sasvim dovoljno da stvari shvate i da tu nema nikakvog širka Allahu Uzvišenom.

Huzejfe
08-22-2007, 11:11 AM
Ebu Bekr r.a. je rekao ko obozava , za njega je mrtav , jer se obozavati moze samo Allah Uzviseni .
Polahko sa tefsiirom Huzi , moze bit da nisi kvalifikovan ...

Nesto pokusavas da kazes,slobodno reci.A nisam ja pisao tekst tj. odgovor na Birdum Bardumov post,vec neko kompetentniji od mene,zato nemoj da brines o tome...

fingersbroken
08-22-2007, 11:44 AM
U najmanju ruku je ruzno sto nisi odmah napisao da ti nisi autor tog texta, i sto nisi napisao ko ustvari jeste; a grozno je sto si taj text mijesao i sa svojim rijecima tako da neko moze i pomislit da si to more bit ti pisao (ocigledno da neki i jesu). Time se izaziva smutnja.

Uostalom, ja sa zadovoljstvom iscitah postove od BB i bazarija i merak mi je da naucih i shvatih nesto sto nisam znao, sto preko akademskog iskazivanja saznanja sto preko jednostavnijeg objasnjenja istog. U svakom slucaju stvari su jasne ko dan, za one koji hoce da gledaju i hoce da razumiju, da ne kazem za one cija srca nisu zapecacena...

Yeni_Pazarac
08-22-2007, 12:02 PM
Kompetentnost u ovom vidu sagledavanja problema se ogleda u spremnosti sagledavanja i prihvatanja stvari kakvim one jesu a ne kakvim ih mi vidimo i u krajnjoj liniji shvatamo.
Ako nisi tako ociglednu stvar shvatio u mom proslom postu i postovima brace zaista ne vidim svrhu za nesto sto je bijelo da te ubedjujem da je to bijelo .

P.S. Probaj malo da pises sam , tj. da vodis muhabet , jer mozemo godinama da muhabetimo na COPY - PASTE sistemu a da rijec ne progovorimo.

Birdum-Bardum
08-22-2007, 12:39 PM
Treba pustiti čovjeka da ispiše što hoće da ispiše, jer on time izvršava "emanet". Ako počne da se ponavlja onda će Administracija, nadam se, reagovati i to ponavljanje pobrisati. Iz iskustva znam da nije fajda voditi diskusiju sa ovakvim tipovima. Svakako je dovoljno toga rečeno što obara teze koje Huzejfe navodi. Čak, sad i neko čudo da mu pokažeš on će reći, to je varka sa džinnima. Samo ga jednostavno pustiti da ispiše šta želi i Allahimanet.

Huzejfe
08-22-2007, 12:52 PM
Fingerse,da stvari su jasne kao dan samo je pitanje da li ih mi vidimo i da li istinu gledamo kao istinu(i slijedimo je),a neistinu prepoznajemo i klonimo se iste!
Nema nikakve smutnje i naveo sam ko su autori tekstova(takodje nema mijesanja sa mojim rijecima),jedino nisam za odgovor BB naveo autora, jer mi nije dozvolio dok je pisao post.Sada sam iskoristio priliku i to ispravio(kazao o cemu se radi),halalite na sto nisam ranije...

Huzejfe
08-22-2007, 12:58 PM
Kompetentnost u ovom vidu sagledavanja problema se ogleda u spremnosti sagledavanja i prihvatanja stvari kakvim one jesu a ne kakvim ih mi vidimo i u krajnjoj liniji shvatamo.
Ako nisi tako ociglednu stvar shvatio u mom proslom postu i postovima brace zaista ne vidim svrhu za nesto sto je bijelo da te ubedjujem da je to bijelo .

P.S. Probaj malo da pises sam , tj. da vodis muhabet , jer mozemo godinama da muhabetimo na COPY - PASTE sistemu a da rijec ne progovorimo.

Vazi se :D ,nego dal iko cita pazljivo moje postove o tewesulu,jer bas lijepo razdvajaju i pojasnjavaju stvari i gde su granice izmedju sirka i dove Allahu?!

fingersbroken
08-22-2007, 18:04 PM
Sva je prilika da ih niko ne cita uopste. Da ne pricamo o tom 'pazljivo' citanju...
Forum je mjesto za diskusije, jelte, te necije postove vrijedi citati onoliko koliko vrijedi diskutovati sa njim. Procitaj zadnji post od bb-a i bit ce ti jasno, a to sam ja vec puno puta prije rekao. To sto ces ti udarat na tudje licnosti da bi odbranio sebe nece promijenit cinjenicu da tvoj propovednicki nastup slabo prolazi ovde na forumu, tj da nisi kadar da vodis diskusiju pa nas obasipas copy paste textovima koji su cesto van kontexta ili pak nikoga ne zanimaju, a pogotovu nisu interesantni jer nisi u stanju na osnovu njih da raspravljas vec i dalje po istom sablonu smaras i nastavljas.

Uh, ovo bi jednostavnije pomislit nego napisat. U svakom slucaju sustina je sledeca: sva je prilika da te niko ne cita, a jos izvesnija je prilika da niko nece ni diskutovat sa tobom... bar ne dok se ti ne promijenis u navikama i obicajima diskusije.

Allahimanet.

Huzejfe
08-22-2007, 20:45 PM
Oni koji ovakav način poštivanja autoriteta nazivaju širkom ne shvaćaju da to ustvari jeste širk, ali ne Allahu dž.š., nego širk nefsu (širk bi nefsihi), pa se njihovi nefsovi zbog toga bune i sve rade ne bi li nekako dokazali da se ovdje radi o širku Allahu Uzvišenom. Ne shvataju da to njihov nefs neće da se pokori Pejgamberu a.s. i Varisima (nasljednicima Poslanikovim a.s.), tj. neće nefs da se pokori nikome, tj. nefs bi da boguje, pa onda ne trpi "druga" u autoritativnosti, zbog toga se nefs trudi da ovakvo pokoravanje autoritetima proglasi širkom Allahu Uzvišenom, međutim, borci protiv nefsa, zakiri ljudi, jasno razdvajaju šta dolazi od nefsa, a šta od Ruha, pa ne upadaju u tu nefsansku zamku. "Širkovci" nikako da shvate onu sedždu Ademu koja se spominje u Kur'anu na 5 mjesta, a i onu priču o Hidru a.s. i Musau a.s.

Ono što je al_Bazari naveo o ovoj temi mislim da je sasvim dovoljno da stvari shvate i da tu nema nikakvog širka Allahu Uzvišenom.

Nista te ja nisam razumeo ovde sto govoris i o kakavom sirku i sirkovcima se radi!?A mudzaheda protiv nefsa je obavezna za sve putnike ka Allahu,neznam dal bez nje moze iko nesto postic!?

Ovo sto je Bazari naveo insallah ce tek da bude komentarisano(rijeci Kenana Ceme).Nezelim nista unapred da pricam i da nesto obecavam,ali insallah svaka potvora,laz na Poslanika a.s.,ashabe,imame ummeta ce biti otkrivena i na nju upozoreno samo radi Allahovog zadovoljstva i ni zbog kakvog drugog interesa!!!

Huzejfe
08-23-2007, 20:58 PM
Sva je prilika da ih niko ne cita uopste. Da ne pricamo o tom 'pazljivo' citanju...
Forum je mjesto za diskusije, jelte, te necije postove vrijedi citati onoliko koliko vrijedi diskutovati sa njim. Procitaj zadnji post od bb-a i bit ce ti jasno, a to sam ja vec puno puta prije rekao. To sto ces ti udarat na tudje licnosti da bi odbranio sebe nece promijenit cinjenicu da tvoj propovednicki nastup slabo prolazi ovde na forumu, tj da nisi kadar da vodis diskusiju pa nas obasipas copy paste textovima koji su cesto van kontexta ili pak nikoga ne zanimaju, a pogotovu nisu interesantni jer nisi u stanju na osnovu njih da raspravljas vec i dalje po istom sablonu smaras i nastavljas.

Uh, ovo bi jednostavnije pomislit nego napisat. U svakom slucaju sustina je sledeca: sva je prilika da te niko ne cita, a jos izvesnija je prilika da niko nece ni diskutovat sa tobom... bar ne dok se ti ne promijenis u navikama i obicajima diskusije.

Allahimanet.

Nije mi za mene,ali ti opet nastavljas po starom.Nije istina da nije bilo dijaloga sa mnom,pogledaj ranije postove!Takodje,ima razlog zbog kojeg sam postirao ove insallah hairli tekstove.Naime obzirom da napustam ovaj forum,zeleo sam da kraj mog javljanja bude sa odgovorom na pitanja oko kojih je i bilo rasprave sa clanovima foruma!
Dakle ta pitanja su pitanja dove,novotarija i hadisa!Sto se tice dove,tu je istina recena,kao i za lance prenosilaca hadisa(bas podrobno objasnjeno)Ostaje mi insallah da postiram i neke osnovne stvari oko novotarija a u vezi cega smo bas raspravljali(i tu ce istina insallah bit recena)...

Birdum Bardum:
"Treba pustiti čovjeka da ispiše što hoće da ispiše, jer on time izvršava "emanet". Ako počne da se ponavlja onda će Administracija, nadam se, reagovati i to ponavljanje pobrisati. Iz iskustva znam da nije fajda voditi diskusiju sa ovakvim tipovima. Svakako je dovoljno toga rečeno što obara teze koje Huzejfe navodi. Čak, sad i neko čudo da mu pokažeš on će reći, to je varka sa džinnima. Samo ga jednostavno pustiti da ispiše šta želi i Allahimanet."

Necu se ako Bog da ponavljati,i hvala na prostoru za pisanje!Ma bitno je oboriti moje teze,nije bitna istina,kome jos to treba?!Mnogo se ja iskidah sto sam navodno "oboren",pa i to je za ljude,ali definitivno sam odlucio da me vise nebiste "obararali" napustim ovaj forum.

Sve u svemu lijepe trenutke necu zaboraviti,ali one lose cu pokusati(zna se od kog sa koje strane su dolazili,no ni ja nisam bio neko maslo za ramazan tako da nisam bolje ponasanje drugih mogao ocekivati)...