PDA

View Full Version : Evropeizacija Bošnjaka

PosljednjiSamuraj
06-13-2008, 06:37 AM
Puno se u posljednje vrijeme govori o Evropi i evropeizaciji...
Svi bi u Evropu!

Koliko su Bošnjaci (generalno) genetski Evropljani?
Koliko su aktuelni tokovi kod Bošnjaka ustvari evropski i u skladu sa evro-načelima?
Šta bi dobili sa Evropom?

Laufer
06-13-2008, 16:21 PM
Puno se u posljednje vrijeme govori o Evropi i evropeizaciji...
Svi bi u Evropu!

Koliko su aktuelni tokovi kod Bošnjaka ustvari evropski i u skladu sa evro-načelima?

Bošnjaci su od iskona evropski narod. Evropljani. Kakvo ti je ovo pitanje?

Ne znam na koje tokove konkretno misliš, ali opšte gledano, posebno od kraja WW2 evropska orijentacija Bošnjaka je očigledna. To se dokazalo naročito u zadnjih 18 godina, uprkos tome što su za vrat Bošnjacima pojahale neke klero-fašističke i antievropske stranke, odnosno pokreti predvodjeni podmetnutim mladomuslimanima. U najtežim trenucima i opasnostima po život, Bošnjaci nisu više odlazili za Tursku, nego na Zapad. Tamo gdje i pripadaju, i to je to.

Sa Evropom, ne šta bi dobili, nego, šta smo dobili ? Pa dobili smo civilizacijski napredak u svakom pogledu i na svim poljima. Što je najvažnije prevazidjen je primitivizam koji je proizilazio iz nekih načina življenja i ponašanja. Da ne pominjem oživljavanje nacionalne svijesti koja je ubijana od osmanske okupacije Bosne do ponovnog uspostavljanja bosnaske državnosti 1943 godine, odnosno njenog oslobadjanja.

Ako se uporedi život Bošnjaka u Osmanskom carstvu ili Kraljevini Jugoslavije, sa životom u SFRJ, evidentno je da je ženski svijet oslobodjen vjerskih primitivnih stega i žena je dobila ono mjesto koje joj kao ljudskom stvoru pripada.

U svakom slučaju: Europa über alles!

Nobady
06-13-2008, 18:38 PM
Laufere, ovo za osmanlije si malo hašnuo/la al hajd, nema veze. U to vreme osmansko carstvo je bilo što je danas EU. I Bosna nikad nije veća bila nego tad, a Bošnjaci nikad rahatniji, svoji na svome. Samo pogledaj od odlaska Turaka šta se događa sa Bošnjacima. Stalno gube gradove, teritorije i uvek im neki mač visi nad glavom.
Što se tiče evropejstva i tu je Turska daleko dogurala, zar nije ona sekularna država i na putu ulaska u Evropu? Bez braće Turaka u Evropi, teško da ćemo se i mi Bošnjaci u toj pretežno kršćanskoj Evropi osećat komotno.

fingersbroken
06-13-2008, 19:38 PM
Pazi sta kaze laufercic: primitivne vjerske stege!!! To je isti laufer koji sa zukorlicem bratimi "nasu" zajednicu sa svim i svacim zarad licnih interesa. Eto sa kim jedan 'muftija' ima posla, i kakvog lika nasi takozvani org dijasporci uzimaju pod okrilje da bi ugrabili kakve poene... osmo zvani laufer, makar nekad pokaze pravo lice, a nasima nije za stetu ni od sejtana da se okoriste...

PosljednjiSamuraj
06-13-2008, 20:24 PM
Bošnjaci su od iskona evropski narod. Evropljani. Kakvo ti je ovo pitanje?

Ne znam na koje tokove konkretno misliš, ali opšte gledano, posebno od kraja WW2 evropska orijentacija Bošnjaka je očigledna. To se dokazalo naročito u zadnjih 18 godina, uprkos tome što su za vrat Bošnjacima pojahale neke klero-fašističke i antievropske stranke, odnosno pokreti predvodjeni podmetnutim mladomuslimanima. U najtežim trenucima i opasnostima po život, Bošnjaci nisu više odlazili za Tursku, nego na Zapad. Tamo gdje i pripadaju, i to je to.

Sa Evropom, ne šta bi dobili, nego, šta smo dobili ? Pa dobili smo civilizacijski napredak u svakom pogledu i na svim poljima. Što je najvažnije prevazidjen je primitivizam koji je proizilazio iz nekih načina življenja i ponašanja. Da ne pominjem oživljavanje nacionalne svijesti koja je ubijana od osmanske okupacije Bosne do ponovnog uspostavljanja bosnaske državnosti 1943 godine, odnosno njenog oslobadjanja.

Ako se uporedi život Bošnjaka u Osmanskom carstvu ili Kraljevini Jugoslavije, sa životom u SFRJ, evidentno je da je ženski svijet oslobodjen vjerskih primitivnih stega i žena je dobila ono mjesto koje joj kao ljudskom stvoru pripada.

U svakom slučaju: Europa über alles!

znači imamo i ovakvih velikoevropskih stavova, za koje se može i reći da su i antibošnjački (u nekom konzervativnom smislu tradicije i Tradicije)

pod pitanjima sam podrazumjevao ono što sam i napisao! trudio sam se da budu što opširnija da bih tako manje bilo, ali i što preciznija...

i zasada ukratko:
što se tiče pitanja u vezi "genetskog evropisanja" njime sam htio da pokrenem govor o porijeklu Bošnjaka! ono svakako nije evropsko u toj mjeri u kojoj ti to govoriš!
što se tiče "tokova" ni tu se ne bih složio da su "evropski", ali kako rekoh: "zasada ukratko" ;) dok ne zaživi rasprava
i pitanjem šta bi dobili sa evropom, sam očekivao odgovore tipa: radna mjesta, pare, život kao u Dinastiji ili preciznije Klinici Švarcvald..., ali ti si spomenuo na moje iznenađenje nešto drugo:confused1::w00t:!
spomenuo si "civilizacijski napredak"
zamolio bih te da još malo govoriš o tome, da nam pojasniš šta podrazumijevaš pod "civilizacija"? ako ti nije zahmetilje

Zulfikar
06-13-2008, 20:43 PM
U najtežim trenucima i opasnostima po život, Bošnjaci nisu više odlazili za Tursku, nego na Zapad. Tamo gdje i pripadaju, i to je to.

Ako Turska Bosnjacima recimo moze da pruzi isto sto i zapad ili cak vise licno ne vidim argument na osnovu koga Bosnjaci pripadaju zapadu,ili ti mozda znas nesto vise?

Da ne pominjem oživljavanje nacionalne svijesti koja je ubijana od osmanske okupacije Bosne do ponovnog uspostavljanja bosnaske državnosti 1943 godine, odnosno njenog oslobadjanja.

Nisam neki poznavalac proslih prilika vezano za Bosnu i Osmanlijsko carstvo,ali nevezano za to zanima me na osnovu cega tvrdis da je Bosna bila okupirana i o kakvoj okupaciji pricas?Ako si ti od onih kojima je nacionalna svijest vaznija od vjerske onda te razumem,kao i Ataturka sto razumem koji je eto usput receno zasluzan za ukidanje ezana.Zamisli kakav je to sklop da covjek sa muslimanskim imenom zabrani tj.ukine javni poziv na molitvu,a Bilal r.a. je tako lijepo ucio ezan i to javno.Zapitaj se u cije je ime Ataturk to uradio?Cak i da neko kaze da je imao iskren nijjet,opet postupak je neispravan i mislim da treba da se osudi i ukaze na to.

Na koje si konkretno vjerske "primitivne sprege" mislio?

Napomenuo bih samo ,da me neko pogresno ne shvati, da nisam za razvoj samo vjerske svjesti,ili samo nacionalne.Sredina je najbolja ako covjek moze da je potrefi :)

ibnIsmail
06-13-2008, 22:25 PM
laufer,bist du wieder da!
ovo na kraju shto si napiso "europa über alles" da malo pojasnim u prijevodu znachi "evropa preko ili iznad svega" je kruna shirkova pobratime muAmerov,dodushe ovaj zakljuchak tvog posta i nisam morao prevodit jer je i sam post okicen stepenicama koje vode do te krune,no kad se uzme u obzir da si i ti ko tvoj pobratim iz opanaka upo u pecoti cipele normalno je da ce te ovaj ringishpil zvani evropa inpresionirati:001_cool:

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 00:33 AM
Ako si ti od onih kojima je nacionalna svijest vaznija od vjerske onda te razumem,kao i Ataturka sto razumem koji je eto usput receno zasluzan za ukidanje ezana.Zamisli kakav je to sklop da covjek sa muslimanskim imenom zabrani tj.ukine javni poziv na molitvu,a Bilal r.a. je tako lijepo ucio ezan i to javno.Zapitaj se u cije je ime Ataturk to uradio?Cak i da neko kaze da je imao iskren nijjet,opet postupak je neispravan i mislim da treba da se osudi i ukaze na to.

možda će se nekome srušiti njihova predstava nazvana islamom, ali Ataturk nikada nije ukinuo ezan!

istina ukinuo je hilafet i još par "insitucija" koje su samo formalno ili nekada u prošlosti imale islam kao pridjev. itd.

ali ovdje je tema evropa i bošnjaci, bar sam je s tom namjerom pokrenuo:icon_wink: očekujem od laufera i dalje da pojasni pojam civilizacija, tj da pojasni šta je on pod tim podrazumjeva?! (mada i nije toliko bitno)

Zulfikar
06-14-2008, 01:12 AM
možda će se nekome srušiti njihova predstava nazvana islamom, ali Ataturk nikada nije ukinuo ezan!
istina ukinuo je hilafet i još par "insitucija" koje su samo formalno ili nekada u prošlosti imale islam kao pridjev. itd.

Sad sam se setio,naime mislim da je Ataturk izmenio ezan da se uci na Turskom,a ne na arapskom.:

Medjutim,sto se tice Ataturka meni je dovoljno iskustvo koje je imao sejh Said Nursi rahmetullahi alejh,poznati ucenjak i poboznjak koji je u to vrijeme ziveo.Naime radi se o iskustvu da je Said r.a. bio svjedok i znao kakav je ustvari Ataturk,a evo i sta se spominje u Biografiji ovog imama izmedju ostalog i o tome:

"Međutim, čim je stvar u svoje ruke uzeo Mustafa Kemal i postao prvi čovjek u državi, ukinuo je hilafet, šerijatske zakone zamijenio švicarskim, eliminirao sve protivnike koji su ranije bili s njim u zapovjedništvu, te silom nametnuo i zakonima propisao zapadnjački stil života, a njihovo kršenje učinio zločinom čiji se počinilac kažnjava najstrožijim kaznama. Arapsko pismo zamijenio je latinskim alfabetom, Šerijatom propisani ezan zamijenio je ezanom na turskom jeziku… Uveo je i mnoge druge strašne mjere."

PS.Nisi "ti" srusio nikakvu "predstavu" kod mene,neznam odakle ti to :icon_rolleyes:,no dobro je sto si me ispravio vezano za "ukidanje ezana",hvala,hvala.

ali ovdje je tema evropa i bošnjaci, bar sam je s tom namjerom pokrenuo očekujem od laufera i dalje da pojasni pojam civilizacija, tj da pojasni šta je on pod tim podrazumjeva?! (mada i nije toliko bitno)

Jeste tema,al eto vidis Laufer se ne javlja pa smo je malo prosirili,ne zamjeri ;)

Sta da radim,morao sam mu reci ono sto sam imao "brk u brk" ,ponekad nemogu da presutim uz svo postovanje onih i onoga sto se treba postovati.Tj.nebih da budem surov prema Lauferu,vec malo muhabeta,pa ako sta shvati dobro jest.

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 02:08 AM
nije nažalost ni "preveo ezan"! znam da si na to mislio kad si rekao "ukinuo"

postoje stvari, koje vladaju kao opšteprihvaćene, između ostalog neke se i na Ataturka odnose, a ustvari su izmišljotinje. nebranim ja njega (niti ga napadam) samo kažem da je to sa ezanom historijski neutemeljeno!

s druge strane postavlja se pitanje zbog čega je neko "lansirao" tu priču? PA DA BI DOKONI MUSLIMANI MOGLI DA DOKAZUJU SVOJ ISLAMIJJET NA ATATURKOVIM NEGATIVNOSTIMA!!! (ili na bilo čijim, ali mi je baš ataturk jedan od ponajboljih primjera osobe koja se ama baš nikako ne tiče nas, a mi je toliko spominjemo praveći facu kao da je to nešto Bogzna kolko važno)

sad smo kao ti i ja nekakvi islamisti: imamo bradice, pokušavamo kod kuće da nametnemo selamanje do te mjere da to dajidžinicama i tetkama pravi odbojnost, zatim mrzimo ameriku, zatim dijelimo nekakve brošure i video kasete, prisjećamo se "džahilijeta", krišom gledamo minisuknjice iz mliječnih restorana, jednostavno sve ono što dokona i besposlena muslimanska bošnjačka omladina stereotipno radi i naravno osuđujemo Ataturka:angry:
i?! šta dobijamo?!

naravno, postavljamom pitanje @lauferu (napadno) na kakvu je zaostalost mislio kada je rekao... iako to nema veze sa temom...

Sta da radim,morao sam mu reci ono sto sam imao "brk u brk" ,ponekad nemogu da presutim uz svo postovanje onih i onoga sto se treba postovati.Tj.nebih da budem surov prema Lauferu,vec malo muhabeta,pa ako sta shvati dobro jest.
ali nejse, on će reći taman ono što će tebi dati povoda da održiš ders (u brk) kako je Islam napredan a Evropa nazadna itd i da odeš miran da spavaš zadovoljan što si eto "isti ko ali r.a." jer na koncu: on ima sablju a ti nickname

????

Laufer
06-14-2008, 02:12 AM
Slomljeni prstiću,

Ja sam tamo na onoj temi rekao gdje i dokle sam uz ef.Zukorlića. Znači samo u onom dijelugdje sprečava da se muslimani Sandzaka, koji su uglavnom Bošnjaci, odvajaju od kulturnog i duhovnog centra svih Bošnjaka - Bosne. Niti se Zukorlićevci koriste od mene, niti ja od njih. Mi smo dva svijeta po svemu drugom, iako i oni sebe smatraju Bošnjacima. Ja pripadam sekularnom bošnjačkom udruženju kome je nacionalni identitet prioriteniji u odnosu na sve ostalo, pa i vjeru, dok su oni više vjerski nadahnuti. Tačka spajanja je ovo što sam rekao.

I da ti za sva vremena bude jasno, tebi i svima ostalim. Niti muftija ima posla samnom, niti ja sa muftijom.

Osim toga, kakav sam ja to lik? Ne vidim potrebu da ih plasite samnom.:)

@Samuraj, pod civilizacijom, izmedjuostalog podrazumijevam i ovo što si ti naveo: radna mjesta, više novca, uredjene bolnice sa dovoljno mjesta i higijene, ali i pravna država, poštovanje prava ... razvijena infrastruktura ... medjuetnička i medjuvjerska tolerancija ... i sve drugo što Evropu čini Evropom ka kojom svi teže. To bi bilo to, ako sam uspio da zadovoljim tvoje kriterijume.

@Zulfikar, ono što znam, znam da Turska ne može Bošnjacima pružiti više nego zapad. I to mi je za sada dovoljno.

- Ču, na osnovi čega tvrdim da je Bosna okupirana od strane Osmanlija. Haj ne sprdaj se života ti ... :-)

Nisam rekao primitivne vjerske SPREGE, nego STEGE. Pa recimo, to da je ženskoj djeci bilo zabranjeno da idu u školu koja traje duže od 4 razreda, da moraju nositi hidzab, peču i feredzu, da jedino uz pratnju muške osobe iz najužeg roda mogu izlaziti u grad ... i sve ono što se primjenjivalo tokom "vjerskih slboda" u Kraljevini Jugoslaviji.

Ataturk je bio nacionalist i sa pravom je tražio da se pod firmom vjere prekine sa sprovodjenje arapskog nacionalizma na uštrb turske nacionalne svijesti. I za to mu svaka čast!

@IbnIsmail, e, jbg ne možemo svi biti sandalaši, neko mora nositi i opanke ... a još cipeleeeee. :-)

Na kraju, DA ja sam bošnjački nacionalist. To znači da mi je vjera značajna u okvirima privatnosti i uvijerk je iza nacionalnog i to daleeeeekooooo. Ništa više niti manje od toga.

Sve za Boišnjaštvo, a Bošnjaštvo nizašta!

poz.svima

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 02:29 AM
@Samuraj, pod civilizacijom, izmedjuostalog podrazumijevam i ovo što si ti naveo: radna mjesta, više novca, uredjene bolnice sa dovoljno mjesta i higijene, ali i pravna država, poštovanje prava ... razvijena infrastruktura ... medjuetnička i medjuvjerska tolerancija ... i sve drugo što Evropu čini Evropom ka kojom svi teže. To bi bilo to, ako sam uspio da zadovoljim tvoje kriterijume.

žao mi je što moram da te razočaram, ali to nije civilizacija!

e sad, riječ Din često se prevodi kao vjera, zapravo jedno od njegovih značenja je upravo sada spominjana civilizacija! tačnije Din je ono na čemu se gradi civilizacija = el-Medineh (što se opet more prevesti kao "mjesto Dina itd)

el-Medineh se spominje poprilično u Kuranu i u hadisima. isto tako spominju se i el-'Arab = oni koji neće civilizacije, tj seljaci ali ne u onom smislu (kako narod kaže) "seljak sa opankom", već el-'Arab u Kuranu podrazumjeva "seljaka u glavi" pa makar nosio i cipele
dalje se o el-'Arab spominje da su najžešći u kufru i munafikluku.

u vezi el-Medineh, civilizirane zajednice, postoji i još jedan pojam Aqselmedineh (sura Jasin npr) itd

civiliziranost nigdje dakle ne podrazumjeva radna mjesta! čak civiliziranosti je uglavnom bilo u siromaštvu, mada ono sa bolnicama i pravnom državom ima nekog smisla.

ovdje govorimo o kuranskom smislu riječi civilizacija, tako, nemoj se ljutiti što ti ne zadovoljavam kriterije, ali poštujem drugo i drugačije!
tako i tvoje poimanje civilizacije (Dina), meni je već bilo potpuno jasno, ali sam pravo da ti kažem tražio da ga izneseš samo da bih sebi našao povoda da ja iznesem ovo moje (koje ustvari nije "moje"!)

Allah Uzvišeni spominje da pored el-Medinehske civiliziranosti (svete Civilizacije) postoje i druge (zadnji ajet sure Kafirun)! tim drugim stavljen je pridjev u obliku prisvojne zamjenice (dinukum=civilizacija, režim, vjera VAŠA=KUM), a onoj Civilizaciji (s velikim početnim slovom) za koju na drugom mjestu kaže da je jedina kod Njega priznata nestavlja prisvojnu zamjenicu iako je to u prijevodu kod nas urađeno!

MENI CIVILIZACIJA A TEBI CIVILIZACIJA TVOJA

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 02:39 AM
e sada bih o evropskom karakteru bošnjaka:

u geografskom smislu bošnjaci jesu svakako evropljani i to nam je općepoznato, i kao takvi oni kao i ostali evropski narodi imaju svoje historije!

kakva je historija španaca, francuza, engleza...? a kakva bošnjaka!
pogledamo li na posljednji milenijum kada se počinju pomalo diferencirati moderni evropski narodi, JASNO ćemo vidjeti jednu bitnu stvar koja razlikuje bošnjake od SVIH evro-naroda, pa i njihovih najbližih komšija!

sve su evro-zemlje danas etnički čiste (priliv drugih u posljednjih 40-50 godina je posebna tema, koju je i sam @laufer načeo)! monolitne su i konfesionalno!
francuska, njemačka, poljska, španjolska, srbija...
ima primjera kao što su belgija i švicarska, u koje "sačinjavaju" susjedni veliki evro-narodi ili njihovi ogranci, ali uglavnom je riječ o monolitnim zajednicama

bosna pak, zemlja bošnjaka je do te mjere (godinu-dvije) prije osamostaljenja bila takva da je većinski narod imao samo ispodpolovičnu većinu!

te dvije postavke ukazuju na ovu BITNU razliku bošnjaka i evropljana.

dalje u evropi postoje spomenici drugih (etnosa, konfesija, civilizacija...) ali samo kao spomenici u doslovnom smislu! u npr glavnom bošnjačkom gradu (inače tvom duhovnom centru) jedne do drugih su "žive" bogomolje i hramovi tri čak i četiri konfesije

Laufer
06-14-2008, 02:49 AM

Valjda si htio reći: Meni moja civilizacija, a tebi civilizacija tvoja.

Ako si to htio reći, onda pozdravljam. Tebi tvoja, meni moja civilizacija - i tako je najbolje. :-)

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 02:52 AM
e sad se vraćamo na historiju!
pogledamo li bilo koji evro-narod, recimo francuze, sva him je historija obilježena kratko rečeno: genocidom!

u tome su i uzorci te njihove monolitnosti i etničko-konfesionalne "čistosti"
francuzi su proganjali španjolce i ubijali ih, talijane, njemce, čak i ostrvske britanske narode!
isto tako i njemci, srbi, rusi...
svi evro-narodi su svoju su činili etnička čišćenja sokle su mogli "da dojare" pa su sadašnje granice između država ustvari granice toga "dojarivanja" u međusobnim etničkim čišćenjima!

oba svjetska rata su krenula od evrope i iz evrope! i treći evo svjedoci smo kreće otprilike odatle (amerika je evropska u smislu nacionalnosti i sl, a i to je ustvari jedna ista kultura: modernozapadna... itd)
impreijalizam je evropski proizvod
kolonijalizam
...

jedini evropski (u geografskom smilu) narod čija historija apsolutno nema veze sa bilo čime od svega toga su upravo bošnjaci!
nikada nisu ni jedan genocid napravili, a opet su najveća žrtva evropske genocidnosti!
na predosmansku bosnu povedeno je više križarskih pohoda pod vođstvom tadašnjeg pape i ugarske krune
u osmanski vakat, godina po godinu, stoljeće po stoljeće, bošnjaci su desetkovani na raznim područijima!
prvo od strane austrije, poljske i drugih protjerani (uglavnom pobijeni) su iz panonije u kojoj su oko stoljeće i pol bili nosioci ekonomskog razvoja i kulture
a zatim su malo pomalo do kraja devetnaestog sužavani na današnji prostor!
naravno ni tu nije kraj, pa su najnovija dešavanja i dodatno doprinijela tome

dakle, ne samo da nisu evropljani (genocidni narod) već naprotiv oni su "genocidni" u suprotnom smislu pasivno-genocidnog naroda!

E PA NEMOREMO TAKO U EVROPU!!

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 02:54 AM
Valjda si htio reći: Meni moja civilizacija, a tebi civilizacija tvoja.

Ako si to htio reći, onda pozdravljam. Tebi tvoja, meni moja civilizacija - i tako je najbolje. :-)

već sam ti to pojasnio:

...tim drugim stavljen je pridjev u obliku prisvojne zamjenice (dinukum=civilizacija, režim, vjera VAŠA=KUM), a onoj Civilizaciji (s velikim početnim slovom) za koju na drugom mjestu kaže da je jedina kod Njega priznata ne stavlja prisvojnu zamjenicu iako je to u prijevodu kod nas urađeno!

dakle:

Laufer
06-14-2008, 02:54 AM
e sada bih o evropskom karakteru bošnjaka:

u geografskom smislu bošnjaci jesu svakako evropljani i to nam je općepoznato, i kao takvi oni kao i ostali evropski narodi imaju svoje historije!

kakva je historija španaca, francuza, engleza...? a kakva bošnjaka!
pogledamo li na posljednji milenijum kada se počinju pomalo diferencirati moderni evropski narodi, JASNO ćemo vidjeti jednu bitnu stvar koja razlikuje bošnjake od SVIH evro-naroda, pa i njihovih najbližih komšija!

sve su evro-zemlje danas etnički čiste (priliv drugih u posljednjih 40-50 godina je posebna tema, koju je i sam @laufer načeo)! monolitne su i konfesionalno!
francuska, njemačka, poljska, španjolska, srbija...
ima primjera kao što su belgija i švicarska, u koje "sačinjavaju" susjedni veliki evro-narodi ili njihovi ogranci, ali uglavnom je riječ o monolitnim zajednicama

bosna pak, zemlja bošnjaka je do te mjere (godinu-dvije) prije osamostaljenja bila takva da je većinski narod imao samo ispodpolovičnu većinu!

te dvije postavke ukazuju na ovu BITNU razliku bošnjaka i evropljana.

dalje u evropi postoje spomenici drugih (etnosa, konfesija, civilizacija...) ali samo kao spomenici u doslovnom smislu! u npr glavnom bošnjačkom gradu (inače tvom duhovnom centru) jedne do drugih su "žive" bogomolje i hramovi tri čak i četiri konfesije

Pa to je to.

Čuj, ostavi merhamet Allaha ti.

Da je dao Bog pa da očistimo Bosnu i Sandzak od četnika i ustaša na vrijeme, još dok smo mogli. Da im kamen na kamen ne ostavimo. Danas bi bili monolitni ko svi ostali. Ali eto, taj merhamet koji smo rijekama krvi plaćali.

Šta ti vrijede bogomolje po Srajevu, kad ih u bošnjačkoj Banjaluci nema, nema ih ni u istočnom ustaškom Mostaru, bošnjačkome Stocu ...

Upravo zahvaljujući islamističkoj anacionalnoj svijesti, doživjeli smo to što nas je snalazilo zadnjih 200 godina i što će nas još snalaziti dok se ne osvijestimo.

Laufer
06-14-2008, 03:00 AM
već sam ti to pojasnio:

dakle:

Care, ja to malko drugačije tumačim:

Civilizacija = lat.civilisatio

To dalje znači: stepen kulture, prosvecenost, obrazovanost, uljudjenost, drustvena uskladjenost ...

OK.Slozio sam se. Tebi tvoje, meni moje.

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 03:08 AM
ali počeo sam o bošnjačkom neevrospkom karakteru kada se to gleda kroz fenomen genocida, pa da nastavim ako ti to ne smeta, a hvala ti što mi dobronamjerno sufliraš, mada kako si i vidio u prethodnom textu nije bilo potrebe!

sada bih još u vezi genocida napomenuo i četvrtu stvar vezano za genocid!
imam namjeru i da pored ovoga sociološkoga aspekta, tebi se i svima obratim i sa nekih drugih aspekata, pa da ti cijenjeni @laufere (koji si pobrkao brisel, sarajevo, istanbul itd) ako mognem bar malo razbijem tu opijenost evropom koju ti je televizija nametnula!

ja ću biti srećan ako ti bar malo počneš da sumnjaš u istinitost onoga što ti je servirano u recimo Dinastiji ili kako već se jednom reče Klinici Švarcvald (što je evropskije;))

prva je dakle činjenica koju sam iznio bila da su svi evropski narodi izuzetno genocidni, zatim da bošnjaci jedini nisu, zatim da su bošnjaci zapravo žrtve genocida, i još da spomenem da su bošnjaci ponajviše u evropi pružali zaštitu drugim žrtvama genocida!

iako nevolim puno da govorim o jevrejskim stradanjima jer je to poprilično prepletano sa mitovima, činjenica je da su ipak bivali proganjani, pa su u više navrata utočište dobivali u "bošnjačkom krilu"
i prije onih koje ti nazva okupatorima bosne, "bogumilski" vladari su pružali utočište kako jevrejima tako i drugima koje evropa proglasi za jeres!

osmanski "okupator" je u tome išao još i dalje! pored jevreja interesantan je primjer bosanskog izlaza na more
naime, nakon jednog velikog rata u 18. stoljeću, grad-država Dubrovnik odluči da na mirovnoj konferenciji potpiše akt o poklanjanju teritorija Osmanskom carstvu, nebi li se time i fizički odvojila od evrope, i dobila i teritorijalnu zaštitu od bošnjaka
otuda je i današnji bosanski izlaz na more - Neum, a do 1946 je postojao i još jedan u Boki (dolina rijeke Sutorine-čini mi se:icon_rolleyes:) koji je isto tako bio dubrovnički teritorijalni ustupak i bježanje od evrope
taj jugoistočni izlaz je četrdeset i neke telefonskim razgovorom vođa bh komunista dao kolegi iz crne gore, tako da to nikada nije legalizovano i formalno pravno učinjeno

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 03:11 AM
Care, ja to malko drugačije tumačim:

Civilizacija = lat.civilisatio

To dalje znači: stepen kulture, prosvecenost, obrazovanost, uljudjenost, drustvena uskladjenost ...

OK.Slozio sam se. Tebi tvoje, meni moje.

e baš ne ide podaniče velikog cara
jer baš kultura ti je kod latina (rimljana) u njihovom ondašnjem svakodnevnom govoru značila nešto suprotno od civilizacije
itd
a i u doslovnom smislu kada pogledaš, pojam kulture je pojam vezan za poljoprivredu a civilizacije za grad

pao si iz latinskog a hoćeš u evropu

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 03:13 AM
a upadaš mi i u riječ :D

rekoh ti već da ću ići i dalje, pa ću se dotaći i te "evropske prosvijećenosti i obrazovanosti", doći će na red i ta koju spominješ "uljuđenosti" (ma šta to značilo), pa i "društvena usklađenost" i dr

PosljednjiSamuraj
06-14-2008, 03:17 AM
dakle da ja zaključim, jer poremeti mi ovaj šahista koncepciju:
OVAKO NEMOREMO U EVROPU
morali bismo prvo počiniti makar jedan genocid!! da pobijemo ovo par miliona srba i hrvata, e onda se dobija prvi preduslov za ulazak među evropljane i evropu :D
jer jednostavno: NEĆE NAS OVAKVE!

PS da neko ne pomisli da ja zagovaram genocid i rat: ja sam protiv evrope!

Zulfikar
06-14-2008, 11:15 AM
nije nažalost ni "preveo ezan"! znam da si na to mislio kad si rekao "ukinuo"

Kad sam rekao ukinuo na to sam mislio,a u drugom postu kasnije sam se setio o cemu se radi i postirao tj,citirao tekst koji pise o tome.

naravno, postavljamom pitanje @lauferu (napadno) na kakvu je zaostalost mislio kada je rekao... iako to nema veze sa temom...

Nije napadno,jer me je zanimalo sta je Laufer pod time mislio i eto odgovorio je.Ipak nebih se slozio sa njim oko par stvari,ali obzirom da to nije tema ni necu o tome da zborim,dosta si me napadao za skretanje sa teme :icon_xd:

[QUOTE=PosljednjiSamuraj;20900]
ali nejse, on će reći taman ono što će tebi dati povoda da održiš ders (u brk) kako je Islam napredan a Evropa nazadna itd i da odeš miran da spavaš zadovoljan što si eto "isti ko ali r.a." jer na koncu: on ima sablju a ti nickname
????

Ada jok,cini ti se to :icon_rotate:

Nobady
06-14-2008, 16:01 PM
Ataturk je bio nacionalist i sa pravom je tražio da se pod firmom vjere prekine sa sprovodjenje arapskog nacionalizma na uštrb turske nacionalne svijesti. I za to mu svaka čast!

Na kraju, DA ja sam bošnjački nacionalist. To znači da mi je vjera značajna u okvirima privatnosti i uvijerk je iza nacionalnog i to daleeeeekooooo. Ništa više niti manje od toga.

Sve za Bošnjaštvo, a Bošnjaštvo nizašta!

Lauferu, popravljaš mi se. Sa ovim tvojim dijelom posta potpuno se slažem. I stoga me čudi, da ne primećuješ da Cerić i Zukorlić, alavi na saudijske pare, upravo rade "pod firmom vjere (vehabijskog tumačenja islama), na sprovođenju arapskog nacionalizma na uštrb [B]bošnjačke nacionalne svijesti". Nema tu ni traga od duhovnih i kulturnih veza matice Bosne sa Sandžakom.

Nobady
06-14-2008, 16:09 PM
sad smo kao ti i ja nekakvi islamisti: imamo bradice, pokušavamo kod kuće da nametnemo selamanje do te mjere da to dajidžinicama i tetkama pravi odbojnost, zatim mrzimo ameriku, zatim dijelimo nekakve brošure i video kasete, prisjećamo se "džahilijeta", krišom gledamo minisuknjice iz mliječnih restorana, jednostavno sve ono što dokona i besposlena muslimanska bošnjačka omladina stereotipno radi i naravno osuđujemo Ataturka:angry:
i?! šta dobijamo?!

????[/QUOTE]
Lijepo i slikovito rečeno. Moje poštovanje Samuraju :icon_rotate:

ul_8mart_br?
06-14-2008, 22:33 PM
Sad sam se setio,naime mislim da je Ataturk izmenio ezan da se uci na Turskom,a ne na arapskom.:

Medjutim,sto se tice Ataturka meni je dovoljno iskustvo koje je imao sejh Said Nursi rahmetullahi alejh,poznati ucenjak i poboznjak koji je u to vrijeme ziveo.Naime radi se o iskustvu da je Said r.a. bio svjedok i znao kakav je ustvari Ataturk,a evo i sta se spominje u Biografiji ovog imama izmedju ostalog i o tome:

"Međutim, čim je stvar u svoje ruke uzeo Mustafa Kemal i postao prvi čovjek u državi, ukinuo je hilafet, šerijatske zakone zamijenio švicarskim, eliminirao sve protivnike koji su ranije bili s njim u zapovjedništvu, te silom nametnuo i zakonima propisao zapadnjački stil života, a njihovo kršenje učinio zločinom čiji se počinilac kažnjava najstrožijim kaznama. Arapsko pismo zamijenio je latinskim alfabetom, Šerijatom propisani ezan zamijenio je ezanom na turskom jeziku… Uveo je i mnoge druge strašne mjere."

Zulfikar,
Ataturk nije ukinuo Ezan(ili naredio ucenje na turskom) niti je bio protiv Islama, sto naravno ne znaci da nije bilo nekih greski tokom njegove vlasti, bila su to teska vremena kad je opstanak turskog naroda doveden u pitanje. Ostar odnos prema Islamu zapravo imala je vlast poslije Ataturkove smrti, prokomunisti koji su se krili iza njegovog imena.
Trazicu od tebe da navedes izvor gornjeg citata. I jos nesto; ne prtljaj se u stvari o kojima ne znas.

ibnIsmail
06-14-2008, 23:58 PM
ja neznam i ovaj 8 mart ga sad neshto uvija...jel teshko rec ovdje javno da je Ataturk k.s bio chovjek koji je spasio Tursku od totalnog kraha,neznam shta ga sad tu treba uvijat,bila frka tih dana,mjeseci i godina,kad je zhrtvovo zhrtvovo je shto se zhrtvovat treba,spashavo shto se spashavat treba,kazhu da je nekakvu ulemu pobio mislim da se radi o ovoj "nashoj" ulemi koja je kasnije vaskrsnula opet,istina bili su to teshki dani za *****e,muamerice,dudice i kompanije sicilija d.o.o...
ps:bilo je i nekakija "dervisha" na toj listi likvidiranih...izgleda da su neki i od njih vaskrsnuli

ul_8mart_br?
06-15-2008, 00:44 AM
Pravo pricas ibnIsmail, bio je nemilosrdan prema munaficima

Nobady
06-15-2008, 12:56 PM

Da se vratimo na pitanja samurajskog insajdera, tajnog agenta Bonda :001_cool:
Probaću da na ova kompleksna pitanja odgovorim što kraće i jednostavnije:

1. Bošnjaci su evropski narod, nema svrhe sad da to obrazlažem, sve je već rečeno o tome.

2. Ima raznih tokova, al čini mi se da su dva najprisutnija:

a) Bošnjaci se tretiraju kao vjerska skupina. Nameće nam se ulema kao glavni zastupnik narodnih interesa. Primer: Cerić u Bosni, Zukorlić ovde. Njih ne možemo da biramo, niti da ih demokratskim sredstvima kontrolišemo, ostaje nam samo da im vjerujemo na riječ. Ukoliko je ulema iskrena i poštena, tu i može biti nekog hajra, ukoliko zastrani (a lako im je zastranit jer ne postoje nikakvi mehanizmi kontrole od strane građana), da nam Allah pomogne. Pa ako uhvatiš nekog vjerskog službenika u nekakvom lopovluku i ako kao pojedinac ukažeš prstom na to, uslijediće dreka i vriska od strane istih i njihovih „vrlih nezavisnih intelektualaca“ (seti se nekakvih šici, demirovića, imamovića), kako si napo cijelu islamsku zajednicu, bez koje ti nema čara na ovom dunjaluku, proglasiće te otpadnikom, nevjernikom, šljamom, izdajicom, pa još ako ne fasuješ po šerijatski bičevanje, kamenovanje il vješanje, smatraj da si dobro prošo. I ubuduće pamet u glavu, jezik za zube.

b) Bošnjaci se tretiraju kao zreo politički narod. Svoje zastupnike bira na slobodnim demokratskim izborima. Pa kad ne rade kako treba, jednim potezom olovke ih smijeniš. Svako radi svoj poso kako najbolje zna i ume, i političar i hodža i novinar i profesor i lekar i vodoinstalater ... Niko se ne miješa u poso ovog drugog i što je najbitnije postoji odgovornost za svačiji rad.

3. To bi bio otprilike taj evropski put i time bi dobili da čitav narod odlučuje o svom putu, razvoju, prosperitetu itd. Pa ako zabrlja, propadne, sam je kriv, zaslužio je takvu sudbinu. Ipak je i to po meni bolje nego da mu dva mangaša sa ahmedijom na glavi i sunčanim naočarima, koje ponavljam narod ne može da bira niti da kontroliše, kroje sudbinu.

Zulfikar
06-15-2008, 19:25 PM
Zulfikar,
Trazicu od tebe da navedes izvor gornjeg citata.

Da mnogo ne filozofiram :),nasao sam citirani tekst na sajtu kolko se sjecam www.poslanice.com .Naime,odatle sam ranije skinuo neke prevedene na Bosanski knjige od Saida Nursija r.a.,pa i kratku biografiju o Saidu Nursiju(sto je normalno pisao je neko drugi,u ovom slucaju je tekst bio nepotpisan ili se ja ne sjecam imena pisca).

Obzirom da je situacija ovakva niko ne mora da vjeruje citatu koji nije moj niti znam ciji.Mada to sto sam citirao je bas negativno sto sam citao za Ataturka i nisam nesto pozitivno citao,sto ne znaci da ga nema!

A evo i jednog sajta na Turskom:

http://www.bediuzzamansaidnursi.net/

PS.Moguce da je i ovo prvo sto ima upitnik na sajtu neko prevodio sa Turskog pa ja citirao(taj prevod),mozda potrefismo,neznam Turski(sem nesto malo rijeci)pa da sad mogu da provjerim :(.

ul_8mart_br?
06-15-2008, 21:13 PM
Dobro Zulfikar, ostavimo to sada i vratimo se temi.

Ja za razliku od laufera tamo(EU) vidim samo mrak. Samo jedan pogled na historiju dovoljan je da se vidi da su najveca zla koja su zadesila covjecanstvo potekla iz Evrope. Pa tu su samo prije 5-6 decenija ljude u pecima spaljivali, a da ti obicaji jos nisu iskorjenjeni pokazuju i paljevine kuca zajedno sa ukucanima, doseljenicima neevropskog porijekla i u danasnjoj Evropi. Inace treba generalizirati naslov teme da se ne tice samo evropizacije vec “westernizacije” jer ne mozemo Ameriku drzati po strani, ona je lider te civilizacije trenutno. Ako bismo i htjeli zaboraviti vrijeme klasicnog kolonijalizma kad su pod plastom “izvoza civilizacije” pljackana bogastva ostalim narodima, nakon podmuklog doba neokolonijalizma, oni su ponovo poceli dolaziti na celiku i barutu silovati i krasti tudja nacionalna dobra, prevashodno islamskog svijeta. Blagostanje ove hajducke civilizacije i njeno divljacko trosenje svjetskih resursa mora biti natamanjeno kradjom. Unutar svog sistema oni su izgradili jedan matrix koji zovu demokracija, naravno ostalim narodima to ne omogucuju vec ih drze u ropstvu svojih podanika u obliku totalitarnih rezima, zaduzenih da obezbjede nesmetanu pljacku. Svako ko pokusa izici iz tog sistema biva posut vatrom i smrcu.
Ako sa fizickog stanovista gledamo na stvari mi jesmo u Evropi, medjutim sa metafizickog iliti duhovnog aspekta mi nemamo nista zajednicko sa njom. Valjda toga svjesni, evropljani su nudeci nas narod psima na tepsiji pokusali da nas odstrane, ali smo bozjom voljom i uz velike zrtve opstali. Malo je primjera u historiji takvog masovnog i organiziranog klanja jednog naroda. Dvolicna “stara *****” sada kao juri zlocince i pere svoje krvave ruke tjerajuci se sa Srbima, isto tako “strancima”. Ironicno je da je upravo taj organizirani zlocin prema nasem narodu bio i inicijator konacnog definiranje naseg nacionalnog bica. Ponekad mi se cini da kao narod imamo neku predodredjenu ulogu; od vremena kad nas je Hz Fatih Mehmed irshadio pa do dana danasnjih u njedrima kaura i u ocima cijelog islamskog svijeta. To definiranje naseg nacionalnog bica je naravno utemeljeno na Islamu, ne moze biti drugcije inace ne bi Bosnjaka ni bilo vec bi sve okolo vrvilo od mladica, abdica, meha omerovica, laufera… Ima jedna grupa koja tu nacionalnu sintezu Bosnjaka ne prihvata, obicno je rijec o slugama bivseg sistema, komunisticka bratija, debelo otudjena guzva muslimankog imena i srca ogrezlog u mrznji prema islamu. Sada bi da svoj komunizam zamijene n’akim nacionalizmom, odnosno da redefiniraju bosnjacki identitet i “odome se” jer lebde u nekom cudnom beztezinskom stanju. Srecom sve sto je bez korjena i utemeljeno na shirku osudjeno je na propast. Poznat ih je lahko, sto usta otvore stanu psovat rahmetli Aliju, islam, muslimane..
Laufer bi trebao znati da i ta demokracija u Evropi zapravo nije namjenjena svakom, oni vise i ne kriju da muslimane ne zele tu, ovdje mislim na muslimansku populaciju u samoj Evropi. Turski premijer Erdoan je odlucan prekinuti tu lakrdiju, usmjeravajuci Tursku ka clanstvu EU i tjerajuci tamosnje politicare da vrdaju i ‘fataju krivine. To ce svakako razgolititi taj projekat, ne kao univerzalno civilizacijski vec kao jedan uski hriscanski savez.
Nije iskljuceno da ce Bosna uci u EU, vjerovatno uz velika odricanja i ucjene Bosnjaka, sto je vec sada izislo na vidjelo kad su ponudili SSP na potpis prvo dzelatima. To ce biti i jedan veliki test za nas kao narod, odrzati se ili nestati. Prevashodno ovdje podrazumjevam duhovni opstanak jer je on za mene ravan fizickom.

Nobady
06-16-2008, 13:14 PM
Pošto nema laufera, „bošnjačkog nacionaliste“ da se javi, a pošto i sam naginjem toj opciji i osećam se i ja malo prozvan, probaću ja, osmi marte, da se osvrnem na ovaj tvoj post.
Prvo da ne zaboravim ovo za komunjare, kolko ih ja poznajem, njih sad ni puškom nemoš isterat iz džamije. Većina bivših komunjara danas su ti tvrdi islamisti. Oni do juče što su citirali Marksa, sad se frljaju sa ajetima. Bar da malo pocrvene, lakše bi mi bilo, al jok, istreniralo je to obraz. To je takva sorta, koja uvek piša niz vetar.
Sad da se osvrnem na tvoj post. On bi mogo da bude obrazac, stereotip za većinu bošnjačkog establišmenta. Da ne bude zabune, sa svime se slažem što si gore napiso. Sve to stoji. Mi smo žrtve genocida, evropa je pogana, mi bošnjaci dobri, ta se mantra već dugo vrti. Al kaži nam, kako dalje? Da budemo ekonomski, vojnički, tehnološki jaki, da nam se Srebrenica nikad više ne ponovi. U tvom postu odgovora nema. Priča o duhovnom opstanku, a ne kazat nam kako fizički da opstanemo, podseća me na ovu srpsku priču o „nebeskom narodu“.
Ja sam u gornjem postu bar probao da dam odgovore na ta pitanja. Možda i nisu neki, ali su odgovori. A zapravo i nisu moja izmišljotina, već se ja držim one teze, da ne treba otkrivat toplu vodu, već učit od pametnijih i iskusnijih. U ovom slučaju su to Albanci i Turci. Oni su, jelde, isto Muslimani, al im je važnije da imaju jaku naciju i državu, nego da izigravaju spasioce islama. Pa tako, Albanci (većinski muslimani) se ne odriču Islama ali isto tako niti svojih katolika, niti ateista, već svi ko jedan stvoriše dvije države. I hoće u Evropu. Turci isto. A da te podsetim nisu Bošnjaci ti koji su došli sa bajrakom Islama pred kapije Beča nego Turci. Pa kad oni govore o nužnosti ulaska u Evropu i nama sufliraju da to isto radimo, šta mi sad kao treba da se okrenemo Bin Ladenu i da vodimo džihad protiv „nepravedne Amerike i Evrope“? Ne zaboravi, da je taj lik u nekoj afganistanskoj pećini, a mi iako smo šaka jada, nemamo toliko pećina ovde u Sandžaku, pa kad zagusti da se svi posakrivamo u njima. I nije Turska regionalna sila zbog Erduana, on je tu samo epizodna uloga, Tursku jakom čini njena vojska, koja za razliku od Arapa, koji nisu u stanju 40 godina da zaštite jadne Palestince i koji idu kamenjem na izraelske tenkove i laserske snajpere, stvar oko Kipra reši za heftu dana najmodernijim avionima i tenkovima. E tu se, nadam se, ja i laufer slažemo: da ne budemo ko Palestinci, nego da budemo ko Turci ili bar ko Albanci.
Ova naoko oštrina u mom postu nije uperena protiv tebe lično, osmi marte, više je uperena protiv većine bošnjačkih političara i uleme, koji dok liju krokodilske suze nad bošnjačkim žrtvama i ponavljaju sličnu mantru, marljivo goje podvaljke, stomačine i buđelare. Oni ovih briga nemaju, da čitaju ove naše postove, samo bi se nasmijali i rekli „vid budala o čemu ovi pričaju, umesto da gledaju neđe da se ugrade“.

ul_8mart_br?
06-16-2008, 18:48 PM
Ja nisam tacno uhfatio u cemu se ti ne slazes sa mnom, mada pretpostavljam da imas rezervu prema mojoj teoriji da je temelj naseg nacionalnog bica islam. Koliko shvatam ti kazes da mi treba sebe da izgradimo kao narod, kako to kazes u politickom smislu i ta definicija ne treba da ima teziste u Islamu, ukratko mi smo Bosnjaci, vjera u drugi plan.
Da bi neke stvari bile jasnije, ja cu ukratko rezimirati u tri tacke svoj prethodni post koji je zapravo bio odgovor na lauferovo pisanje:

- Evropa nije idealna civilizacija kako to laufer predstavlja

- Nacionalizam kao vezivna ideologija u Bosnjastvu kako ga laufer predstavlja zapravo podriva temelje nase nacije jer podrazumjeva “obracun” sa Islamom. Ovdje sam na umu imao iskustvo nakon posjeta internet sajta tzv “bosnjackih nacionalista” dje je i laufer bio jedna od faca i dje je skoro svaki post bila obicna gomila psovki upucena Islamu i svemu sto ima veze sa njim. Ruku na srce sam laufer nije ucestvovao u tome.

- Bosnjaci ce tesko uskladiti islamski identitet i pripadnost europskoj zajednici, realna perspektiva da ce se kompromis praviti na ushtrb prvog.

Danas sam vidio jednu interesantnu fotografiju povodom usvajanja kosovskog ustava, dje se u iza presjednika Sejdijua u njegovoj kancelariji na zidu vidi okacena fotografija Rugove i Pape. Koliko ima katolika na Kosovu?

Da bih mogao nastaviti diskusiju, mozes li sada tacno da preciziras sta je ono sa cim se ne slazes sa mnom?

Nobady
06-16-2008, 20:44 PM
- Nisi uhvatio u čemu se ne slažemo, zato što su naše razlike izgleda skoro neznatne. Slažem se sa tobom da je temelj našeg nacionalnog bića islam, tu nema dvojbe. Al ne treba isto tako zaboravit da po našim bošnjačkim istoričarima imamo i predislamsku istoriju: Sigurno su ti poznate one teze o bogoumilima, kralju Tvrtku itd.

- Slažem se isto da Evropa nije idealna civilizacija, u to mogu da veruju samo ovi iz „nevladinih organizacija“. Posebno nakon Srebrenice, to tvrdit može samo neko ko ima jak želudac il totalni kreten.

- Nacionalna svijest ne podrazumeva obračun sa religijom. To prvi put čujem. Ti „bošnjački nacionalisti“ ako rade to na svom nekakvom sajtu su blago rečeno, budale. To me podseća na krpljenje obraza Majkla Džeksona kožom sa bijelačkih guzica kako bi preobrazio sebe od crnca u bijelca. Islam i islamska tradicija se nikakvim hirurškim rezom ne može odstranit iz duhovnog bića Bošnjaka, to bi ličelo na neke klonove bez boje i mirisa i sjećanja. Veze to nema. Druga je priča obračun sa agresivnim islamistima, koji nepromišljeno svojim fantazijama navlače ovom narodu hladnu zimu na golu guzicu.

- I sa trećom tvojom tačkom se slažem i tu će se vodit najteža bitka. Biće ucjenjivanja. Zato sam u odgovoru lauferu naglasio da nam bez braće Turaka i Albanaca nema opstanka u ujedinjenoj Evropi. I tu se mora vodit pametna, umerena politika, insistiranje na našem tradicionalnom poimanju vjere, koje je u suštini pojam tolerancije. To znaju i evropljani. I ako na vreme marginalizujemo ove naše „džihadlije“, taj pritisak od strane evrope će popuštat.

- Ovo za Albance, ne bih da im izigravam advokata, al ne zaboravi da su oni vodili jednu tešku, rovovsku bitku za državu, i tu su razna lukavstva neophodna.

- Helem, da zaključim. Evo danas Bosna potpisa sporazum sa Evropom, što ja pozdravljam. Ako ima neke razlike među našim stavovima, osmi marte, onda je to reagovanje na ovaj sporazum. Ako i ti ovo pozdravljaš, onda ih ja ne vidim.

insajder javlja
06-17-2008, 01:57 AM
ako vam (@8martu i @nobady) ne smetam da se uključim malko?

samo ako mogu da u vezi "bogumilske prošlosti" sugerišem da je ona itekako bila islamska (dobro sad, Tvrtko je bio više nedefinisan..)

zatim u vezi ovih džihadlija i agresivnih muslimana (osim ako opet ne misliš na derviše :D), oni nama ne smiju nikako biti problem zbog toga što zbog njih u očima evrope (ili "westa") padamo i gubimo ugled

i treće i najbitnije što bi se trebalo reći je da je ta evropa postavljena na antiislamskim načelima, ma koliko to formalno i zvanično bilo zataškano i zataškavano!
bar je moj stav takav!
zbog toga sam i otvorio ovu temu!

ps
zamolio bih kako je 8mart i napominjao i da joj se nekako promijeni ime, da se stavi "Vesternizacija Bošnjaka" jer je to obuhvatnije i upravo sam to imao u vidu, ili još bolje "Vesternizacija i Evropeizacija Bošnjaka" jer se kod nas pod vesternizacijom podrazumjeva upravo evropeizacija itd itd

Nobady
06-17-2008, 12:45 PM
Meni ne smeta, hajde bujrum. Možda nisam bio dovoljno precizan, mada iz mojih prethodnih postova lako se da zaključiti da pod pojmom „agresivnih islamista“ i „džihadlija“ podrazumevam ove ubačene, našoj tradiciji strane elemente, dakle vehabije i njima bliske krugove. I nisu nam oni problem samo zbog evrope, već što aktivno deluju protiv bošnjačkog duhovnog bića i kulturnog naslijeđa. Pogledaj samo šta se radi od Altunaleme, Sinanbegove, turbeta itd. (deddha je opširno pisao o tome). Znači ne radi se o tome da se dodvorimo evropi, već o samopoštovanju sebe kao naroda.
A derviši su dio naše osmanske tradicije i na njih se to nikako ne odnosi.

ul_8mart_br?
06-19-2008, 00:43 AM
Pa insajder_javlja mislim da moze ostati ovaj naslov teme, znamo o cemu je rijec. Nego da se ja vratim mom nobady’u; bosnjo se istrese na mene i onda zakljuci da nam se stavovi ne razlikuju zapravo :) .
Kako rece Mehmed Selimovic: ''Mi smo ničiji .Uvijek smo na nekoj međi ,uvijek nečiji miraz. Vjekovima mi se tražimo i prepoznajemo, uskoro nećemo znati ko smo. Živimo na razmeđu svjetova ,na granici naroda ,uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije kao na grebenu”
Znam da je pomalo surovo ali sam mog bosnju namjerno stavio lice u lice sa vjerom i odmah se on slozi sa mnom, kao nema razlike medju nama;

Opet Selimovic:
“Mislim da nikad ni jedna grupa ljudi u istoriji nije ostala usamljenija nego što su bosanski muslimani. Nije mnogo pomagalo ni to što je Bosna do osamnaestog vijeka bila relativno razvijena, praktički bez nepismenih, sa mnoštvom škola, s uređenim urbanim životom, sa dosta vjerske tolerancije, neprirodnost njihovog položaja bila je očita. Nisu prišli tuđinu a odvojili su se od svojih. Kuda je mogao da vodi njihov istorijski put? Nikuda. To je tragičan bezizlaz.”
Pod neprirodnoscu njihovog polozaja podrazumjeva se islam neosporno, tudja vjera kako to primjeti Selimovic. Uprkos svemu dobrom sto pobroja i sto su “turski okupatori” uspostavili u Bosni, bezizlaz, i to tragican. Tragican kao sinonim smrti, unistenja, brisanja. Definitivno je i Selimovic bio uvjeren da se Islam ne moze iscupati iz njedara muslimana, bas zato je po njemu i tragican njihov bezizlaz. Neka ljutina me lagano obuzima jer me ove Selimoviceve observacije nekako cudno vode u argumentaciju svog zla koje je snaslo nas narod, nadam se da se ja necu istresti do kraja ovog posta na Nobady’ja zbog toga. Sve okolo viche, ostavite islam i sve je rijeseno. Malo se udaljite od njega. Ili kritikujte nesto od njega, nasminkajte ga da se hrdji svidi, mozda vas ostave na miru. Evropa ce vas voljeti i ukinuce vam vize.

Nobady buraz, ovo sto ti pises da budemo normalan narod radimo, izgradjujemo, razvijamo se itd, oko toga niko nema dvojbi, nego cini mi se da mi pricamo o razlicitim stvarima. More bit da ce nam to i donijeti Europa. Opet da te tvoj buraz malo posavjetuje da ne velicas ovu trohu dunjaluka do neba. Da njega spasimo i sve ce biti tastaman?!

Nobady
06-19-2008, 12:42 PM
E sad ja nisam skonto u čemu je razlika, al nejse. :icon_rotate:
Ovaj tvoj post sam više shvatio kao polemiku sa Mešinim stavovima, nego sa mojim. Al kad si ga već ubacio, primjećuješ li da Meša govori o „bosanskim muslimanima“ i sav njegov pesimizam zapravo proizilazi iz tog termina. Taj termin može označavati samo vjersku skupinu, nikako naciju. I drugi je tad kontekst bio, druga vremena.
U međuvremenu se izdešavalo mnogo toga, pojavila se nacionalna stranka SDA, definisan naš bošnjački, evropski identitet, ukorijenjen u islamskoj tradiciji, vodili se ratovi i platile ogromne žrtve za tu ideju. Zbog tih žrtava, nemamo prava na pesimizam Mešinog tipa, mada je, priznajem, to teško, pogotovu kad se pogleda da su Bošnjake sa svih strana obrlatili razni misionari i šarlatani izluđujući i razvlačeći mu i ono malo pameti što ima. Pogledo sam onaj sajt „bošnjačkih nacionalista“ i slatko sam se nasmijo kad sam video da podržavaju zukorlića. Vajnih sekularista, majko mila. Spasi me bože srpskih „junaka“ i bošnjačkih „(in)telektualaca“!
A lično, što se mene tiče, sutra da najave kijametski dan, veđom ne bih pomerio. Toliko o veličanju ovog dunjaluka.

Laufer
07-19-2008, 23:35 PM
Pošto nema laufera, „bošnjačkog nacionaliste“ da se javi, a pošto i sam naginjem toj opciji i osećam se i ja malo prozvan, probaću ja, osmi marte, da se osvrnem na ovaj tvoj post.
Prvo da ne zaboravim ovo za komunjare, kolko ih ja poznajem, njih sad ni puškom nemoš isterat iz džamije. Većina bivših komunjara danas su ti tvrdi islamisti. Oni do juče što su citirali Marksa, sad se frljaju sa ajetima. Bar da malo pocrvene, lakše bi mi bilo, al jok, istreniralo je to obraz. To je takva sorta, koja uvek piša niz vetar.
Sad da se osvrnem na tvoj post. On bi mogo da bude obrazac, stereotip za većinu bošnjačkog establišmenta. Da ne bude zabune, sa svime se slažem što si gore napiso. Sve to stoji. Mi smo žrtve genocida, evropa je pogana, mi bošnjaci dobri, ta se mantra već dugo vrti. Al kaži nam, kako dalje? Da budemo ekonomski, vojnički, tehnološki jaki, da nam se Srebrenica nikad više ne ponovi. U tvom postu odgovora nema. Priča o duhovnom opstanku, a ne kazat nam kako fizički da opstanemo, podseća me na ovu srpsku priču o „nebeskom narodu“.
Ja sam u gornjem postu bar probao da dam odgovore na ta pitanja. Možda i nisu neki, ali su odgovori. A zapravo i nisu moja izmišljotina, već se ja držim one teze, da ne treba otkrivat toplu vodu, već učit od pametnijih i iskusnijih. U ovom slučaju su to Albanci i Turci. Oni su, jelde, isto Muslimani, al im je važnije da imaju jaku naciju i državu, nego da izigravaju spasioce islama. Pa tako, Albanci (većinski muslimani) se ne odriču Islama ali isto tako niti svojih katolika, niti ateista, već svi ko jedan stvoriše dvije države. I hoće u Evropu. Turci isto. A da te podsetim nisu Bošnjaci ti koji su došli sa bajrakom Islama pred kapije Beča nego Turci. Pa kad oni govore o nužnosti ulaska u Evropu i nama sufliraju da to isto radimo, šta mi sad kao treba da se okrenemo Bin Ladenu i da vodimo džihad protiv „nepravedne Amerike i Evrope“? Ne zaboravi, da je taj lik u nekoj afganistanskoj pećini, a mi iako smo šaka jada, nemamo toliko pećina ovde u Sandžaku, pa kad zagusti da se svi posakrivamo u njima. I nije Turska regionalna sila zbog Erduana, on je tu samo epizodna uloga, Tursku jakom čini njena vojska, koja za razliku od Arapa, koji nisu u stanju 40 godina da zaštite jadne Palestince i koji idu kamenjem na izraelske tenkove i laserske snajpere, stvar oko Kipra reši za heftu dana najmodernijim avionima i tenkovima. E tu se, nadam se, ja i laufer slažemo: da ne budemo ko Palestinci, nego da budemo ko Turci ili bar ko Albanci.
Ova naoko oštrina u mom postu nije uperena protiv tebe lično, osmi marte, više je uperena protiv većine bošnjačkih političara i uleme, koji dok liju krokodilske suze nad bošnjačkim žrtvama i ponavljaju sličnu mantru, marljivo goje podvaljke, stomačine i buđelare. Oni ovih briga nemaju, da čitaju ove naše postove, samo bi se nasmijali i rekli „vid budala o čemu ovi pričaju, umesto da gledaju neđe da se ugrade“.

Care, izvinjavam se, zauzet sam nekim poslom. Svratih samo da potpišem ovo što si napisao.

Hvala.

insajder javlja
07-19-2008, 23:45 PM
emire!!!! pod hitno moraš iznaći neki način da ZAŠTITIŠ forum od raznoraznih bjelosvjetskih uličara ili slično!!!

dobro ok za xxpazarca koji me je nazvao piljetom, vratio sam mu pa mi je puklo i pijetovanje ;) na kraju krajeva mi smo i nekakvi jarani... ;)

ali ova oslovljavanja sa "care" ili ono što je radila ona velika vodilja bošnjaka sa zapada...

mislim, da uličarski riječnik ili treba sankcionisati i spriječiti, ili jednostavno ne započinjati ozbiljne teme...

ps
to ti ja rad' foruma, a što se mene tiče znam ja i sa uličarima;)

Laufer
07-20-2008, 00:04 AM
E sad ja nisam skonto u čemu je razlika, al nejse. :icon_rotate:
Ovaj tvoj post sam više shvatio kao polemiku sa Mešinim stavovima, nego sa mojim. Al kad si ga već ubacio, primjećuješ li da Meša govori o „bosanskim muslimanima“ i sav njegov pesimizam zapravo proizilazi iz tog termina. Taj termin može označavati samo vjersku skupinu, nikako naciju. I drugi je tad kontekst bio, druga vremena.
U međuvremenu se izdešavalo mnogo toga, pojavila se nacionalna stranka SDA, definisan naš bošnjački, evropski identitet, ukorijenjen u islamskoj tradiciji, vodili se ratovi i platile ogromne žrtve za tu ideju. Zbog tih žrtava, nemamo prava na pesimizam Mešinog tipa, mada je, priznajem, to teško, pogotovu kad se pogleda da su Bošnjake sa svih strana obrlatili razni misionari i šarlatani izluđujući i razvlačeći mu i ono malo pameti što ima. Pogledo sam onaj sajt „bošnjačkih nacionalista“ i slatko sam se nasmijo kad sam video da podržavaju zukorlića. Vajnih sekularista, majko mila. Spasi me bože srpskih „junaka“ i bošnjačkih „(in)telektualaca“!
A lično, što se mene tiče, sutra da najave kijametski dan, veđom ne bih pomerio. Toliko o veličanju ovog dunjaluka.

U ovom zadnjem postu uočljive su mi dvije stvari sa kojima se ne bih mogao baš složiti.

Radi se o:

1.- SDA nije bošnjačka nacionalna stranka.
2.- Islam je samo dio bošnjačkog identitet
3.- Bošnjački nacionalisti su podržali Zukorlića u onom dijelu u kom prkosi četničkim namjera, razbijanje duhovne veze Sandzaka i Bosne, makar ona bila i tanana kao što jeste. O tome je dosta bilo riječi na jednom drugom topiku i ne bih se sada ponavljao.

Bošnjački pozdrav!

Laufer
07-20-2008, 00:07 AM
emire!!!! pod hitno moraš iznaći neki način da ZAŠTITIŠ forum od raznoraznih bjelosvjetskih uličara ili slično!!!

dobro ok za xxpazarca koji me je nazvao piljetom, vratio sam mu pa mi je puklo i pijetovanje ;) na kraju krajeva mi smo i nekakvi jarani... ;)

ali ova oslovljavanja sa "care" ili ono što je radila ona velika vodilja bošnjaka sa zapada...

mislim, da uličarski riječnik ili treba sankcionisati i spriječiti, ili jednostavno ne započinjati ozbiljne teme...

ps
to ti ja rad' foruma, a što se mene tiče znam ja i sa uličarima;)

Dje ti vidje odje "uličarski riječnik"?

Riječ "Care", upotrijebio sam sasvim dobronamjerno Valjda se to vidi iz sadražaja cijelog posta.

Ti si taj koji počinje sa uličarenjem. Vjerujem da moderatori imaju to u vidu.

Bošnjački pozdrav!

Nobady
07-20-2008, 00:36 AM
Ništa Lauferu, kasno pališ. Ja sam se već ohladio od ove teme. Al hajd da ne rekneš da te nisam udostojio odgovora ponoviću na ove tri tvoje tačke moje stavove:
1.-SDA jeste bošnjačka nacionalna stranka.
2.-Islam (sa sve tradicijom) je suštinski deo bošnjačkog identiteta
3.-„Bošnjački nacionalisti“ griješe kada podržavaju Zukorlića u bilo čemu. Ako nam ta „tanana veza sa Bosnom“ zavisi od njega, bolje i da je nemamo.

„Bošnjački pozdrav“ i tebi, al mi prvo reci bar kako on glasi :001_cool:

Laufer
07-20-2008, 00:42 AM
Znači u ove prve dvije tačke se nebi mogli složit. OK, neka to tako i ostane, mada mislim da bi se po tome mogla otvoriti nova tema.

Što se tiče ef. Zukorlića.

Vidiš, stvari se odvijaju nekako fimskom brzinom. Sagledavajući kompletna dešavanja u ovom dijelu Sandzaka stie se utisak da je jedina ličnost koja kolko toliko drži do veze sa Bosnom ef.Zukorlić. O Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću, njihovoj politici, neću da trošim riječi i prostor na ovom forumu. Onaj Zilkić je priča za sebe, ali se potpuno uklapa u cijeli sandzački mozaik zajedno sa ovom dvojicom pomenutih političara.

Koliko koda ta ti je tragično to što je ef.Zukrolić na neki način simbol veze Bošnjaka iz Sandzaka i Bošnjaka iz BiH, toliko je i istina.

"Bošnjaki pozdrav" je jednostavno bošnjački pozdrav. Glasi tako kako glasi.

Nobady
07-20-2008, 00:48 AM
A tako glasi. Mogu ti reć da vam i nije neki :icon_rotate:

Laufer
07-20-2008, 00:52 AM
A tako glasi. Mogu ti reć da vam i nije neki :icon_rotate:

Pa kakav je, da je, naš je. Bošnjački. Nije arapski ili turski.:icon_wink:

xPazaracxx
07-20-2008, 01:30 AM

Bosnjacki pozdraf za tebe:icon_wink:

fingersbroken
07-20-2008, 01:37 AM
Nije arapski a nije ni turski al je izmisljen. Izmisljen sto znaci da nije uopce bosnjacki. Stidis se arapskog, bjezis od turskog (naseg), islamska tradicija ti je tudja, a sebe nazivas Bosnjakom?

Ti si samo sitni interesdzija koji bi da se sakrije iza nekakve skupine, a po mogucstvu ta skupina bi bila nesto slicno onoj sto ju je predvodio nekakav fikret abdic... gdje se nacija razdvaja od izvora..

Laufer
07-20-2008, 01:46 AM
Nije arapski a nije ni turski al je izmisljen. Izmisljen sto znaci da nije uopce bosnjacki. Stidis se arapskog, bjezis od turskog (naseg), islamska tradicija ti je tudja, a sebe nazivas Bosnjakom?

Ti si samo sitni interesdzija koji bi da se sakrije iza nekakve skupine, a po mogucstvu ta skupina bi bila nesto slicno onoj sto ju je predvodio nekakav fikret abdic... gdje se nacija razdvaja od izvora..

Bošnjački pozdrav, nego šta.

Za mene historija Bošnjaka ne počinje od okupacije Osmanlija i dolaskom zlikovca Fatiha. Bošnjačka historija je malčice starija.

Hoćeš to reći da arapsko "selamisanje" i tursko "merhabisanje" nije izmišljeno, nego da je Bogom dato!?

Vi islamisti ste se dobro maskirali Bošnjaštvom. Ali, na vašu veliku žalost, maske vam se tope i već se naziru vaša lica.

I kad pominješ Fikreta Abdića, svakako izdajnika, koja je razlika izmedju njega i ovih što se kunu u Islam? Recimo, Ugljanina i Ljajića. Kud ćeš većih od njih?

xPazaracxx
07-20-2008, 01:50 AM
Bošnjački pozdrav, nego šta.

Za mene historija Bošnjaka ne počinje od okupacije Osmanlija i dolaskom zlikovca Fatiha. Bošnjačka historija je malčice starija.

Hoćeš to reći da arapsko "selamisanje" i tursko "merhabisanje" nije izmišljeno, nego da je Bogom dato!?

Vi islamisti ste se dobro maskirali Bošnjaštvom. Ali, na vašu veliku žalost, maske vam se tope i već se naziru vaša lica.

I kad pominješ Fikreta Abdića, svakako izdajnika, koja je razlika izmedju njega i ovih što se kunu u Islam? Recimo, Ugljanina i Ljajića. Kud ćeš većih od njih?

Auuuu. Necu da potpaljujem, alj ja mu ne bi preso preko ovoga.

Nobady
07-20-2008, 03:34 AM
Ja sam mislio da je @pazarac samo piloman a on ispade i težak piroman. Ko pravi primer bošjačkog jedinstva bi mi sad svi trebali skočit na njega i dobro ga ugnjecat, pa posle nastavit raspravu
Nego da se vratimo temi. Možda će vam ovo zazvučat u stilu Birdum-Barduma, al moram da primetim da je mnogo mržnje u nama. Ne daj bože da nas padne, mi bi se međusobno istrijebili. Dok smo mi ovakvi, ne trebaju nam dušmani sigurno. Davo sam primer složnih Albanaca, al nećemo da slušamo. Da probam na nekom drugom primeru. Evo recimo nemci.
Nemaca ima katolika, protestanata, agnostika, ateista, muslimana, budista, rokera, pankera, hip-hopera, repera, budala... i šta sve ne. I što se toga tiče, nijednom od njih ne pada na pamet da skače ovom drugom za oči, ili da hoće da ga uništi, istrijebi. Privatna stvar svakoga. Čarneš li him Deutschland, skaču svi ka jedan. To ih drži na okupu i jezik, kojim govore.
Kod nas Bošnjaka nema toliko šarenila, al mi jedan drugom oči da povadimo. Nemamo taj konsenzus da se jednom za svagda dogovorimo: Bosna-matica Bošnjaka, jezik- bosanski (bošnjački) i to je to. U šta će ko da veruje – njegova stvar. Nema nas 100 miliona, pa da se olako odričemo „zabludelih“ dijelova naroda. I ko što laufer ima pravo na život sa svojim stavovima (al nema pravo da istrijebi islamiste), tako i islamista ima pravo na život sa svojim stavovima (al nema pravo da istrijebi sekulariste).Svi oni imaju pravo na egzistenciju u okviru bošnjačkog korpusa. I bujrum, nek laufer izađe sa svojim stavovima , nek propagira bošnjačku crkvu i nek izađe islamista sa obećanjem da će uvest šerijatski zakon i da vidimo kako će proć na izborima. Ja mislim da se nebi proslavili i morali bi priznat da je SDA ipak vodeća bošnjačka nacionalna partija, jer bi ih ona deklasirala. Ekstremni stavovi, koji isključuju i ugrožavaju druge, nemaju prođu kod običnog naroda. Možda ja griješim, priznajem, glup sam za politiku, al sve dok ove dvije opcije to ne urade i ne pobede na izborima, dajem sebi za pravo da mislim da je SDA najbolja bošnjačka politička partija. Politika se ne gradi na mržnji. Nit jedinstvo ako pokokamo neistomišljenike. To više liči na samogenocid.
Halalite, zagluših vas.

insajder javlja
07-20-2008, 04:10 AM
@pilje moje mazo,
aman za aman! nemo mene pozdraFljat sa tim!!! ;)

@finger, @nobady ...
ne muči se da raspravljaš sa njim, on je toliko obrazovan da mu je "merhabisanje" turski pozdrav ...

MERHABA, je od korijena R-H-B, i arapska je riječ! u turskoj pak, se mnogo više koristi SELAM od ovog... bar mi se tako čini...

s druge strane, koliko ja znam, ova se riječ spominje u Kuranu samo sa negacijom, tj LA MERHABA, što bi značilo NE MERHABA ili po bosanski JOK MERHABA... i neznam da je ima u obliku bez negacije...
što je zanimljivo ovaj "pozdrav" dakle MERHABA sa negacijom, se navodi kao povik koji će biti upućen stanovnicima vatre... a o SELAMU je suvišno...
pa nek Muslimani prosude o kakvojje osobi riječ, kada se negatorski odnosi prema "SELAMANJU" i "MERHABISANJU" !!

emire, nadam se da ćeš me ovaj put shvatiti ozbiljno!!!!, i da ćeš ovoga TRAJNO banovati zbog mržnje prema Islamu, što je ELHAMDULILLAH i prije bila praxa na forumu!!
helem, ovaj je za nekoga za koga je Allahov Poslanik rekao da je BLAGOSLOVLJEN, ovdje na forumu ustvrdio da je zlikovac!!! HAŠA!!

mržnja prema Islamu je oduvijek bila dovoljnim razlogom za banovanje ovdje na forumu bar... i ponovo: ELHAMDULILLAH zbog toga...

s druge strane, ovaj kvazibošnjaku je očiti nepoznavatelj historije Bosne!
vjerovatno nezna za srednjevjekovni izraz tutum bosna koji sam ja u jednom textu prije, baš njemu spominjao doduše u drugom značenju...
preporučio bih mu da kada to sazna (ako ikad uopšte ijednu knjigu pročita...) da provjeri koliko je članova te "tutum bosne" bilo naklonjeno "okupatorima", neka prouči kakav je bio oblik bosanske monarhije, ko je zapravo bio najlegitimniji vladar(i) države, pa će mu biti jasno o čemu govorim...

da ga pitam koji je to Sultan Fatih zločin napravio, pa sva prilika da je po njemu jedini zločin Islam... da raspravljamo o mošinoj vezi sa Bosnom, ili o vezi gospodina Sulejmana sa Bosnom bilo bi suvišno ... ...

ovaj BOŠ-njak ipak nikada nije sva prilika ni vidio amblem Armije Republike BH, i ELHAMDULILLAH te su ovakve ideje i prošle i prolaziće kod naroda otprilike sa isitm "uspjehom" kao npr sekta ahmedija ili sl..

nisam htio sa ovim javljanjem nikakvu raspravu sa njim!!!
nisam htio ništa drugo do da NAJOZBILJNIJE pozovem administraciju da reaguje, i uzgred da iskažem gađenje prema ovakvoj intelektualnoj nakazi!!!

Laufer
07-20-2008, 10:41 AM
Ako bi neko trebao biti trajno banovan, onda si to ti. Čije ti se mišljenje ne svidja ti zapenjen vrištiš i tražiš ban. Zašto se uopšte kačiš za moje postove? Ovo je otvoren forum i ja slobodno iznosim moje mišljenje, bez namjere da ikog uvrijedim.

Moj pogled na riječi pozdrava medju Bošnjacima nije nikakva uvreda za Islam. Turska riječ ''merhaba'' znači isto što i bošnjačka riječ ''zdravo'' i meni Bošnjaku svakako je miliji i bliži bosnjacki izraz, mada nemam ništa ni protiv protiv merhabisanja. I sam ponekad koristim tu riječ za pozdrav, isto kao i riječ ''selam'' i to posebno u komunikaciji sa ljudima za koje znam da su iskreni vjernici, upravo iz respekta prema njima.

Nažalost prema tebi ne mogu da imam respekta sobzirom da si idolopoklonik i samim tim lažni musliman (da ne koristim drugi izraz, opet ćeš da vrištiš kako te vrijedjam).

Što se tiče historije Bosne, pa raspitaj se ko je srušio bosansko kraljevstvo, ko je ubio bosanskoga Kralja i kompletnu bosansku vlastelu, ko je oteo zadnjoj bosanskoj Kraljici Katarini djecu i nasilno ih prevjerio ... kad to budeš saznao shvatit ćeš zašto sam napisao da je Fatih krvnik Bosne i zločinac, a da ne govorim o njegovim mizernim nastranostima kojima je bio sklon i td.

''Historiju'' koju ti prosipaš možeš okačiti mačku o rep i pustitit ga da hoda od Hadzeta do centra Pazara, to su islamističke nebuloze koje nas žele ubijediti da su stari Bošnjani jedva dočekali Osmanlije i njihovu okupaciju, a proturaju se od vas kojima bosanska historija počinje njenom okupacijom od strane već pomenutog. Moram priznati da ste u nekim maštarijama mnogo jači od srBskih staraca iz ANUS-a. Vjerovatno što se češće družite sa Arapima za koje znamo da su majstori fantastičnih bajki sklepanih po tamošnjim pustinjama tokom dugih orijentalnih noći.:)

I da pojasnim: Riječ ''islamisti'' se ne odnosi na muslimane, obične vjernike – sledbenike Islama, ja sam i sam musliman. Islamisti su spodobe koje koriste Islam za ostvarivanje svojih političkih ciljeva i prije svega sticanje i zgrtanje materijalnog bogastva. U narodu se takvi nazivaju ''munafici'', prepoznaju se po njihovom istaknutom ''dušebrižništvu'' za Islam i materijalnoj halapljivosti i nezasitostosti.

Laufer
07-20-2008, 11:12 AM
@Nobady, po pitanju nacionalne svijesti, male smo mi mace za Albance. „Daleko je sunce“ što se tiče nacionalne svijesti u nas i u Albanaca.
Vjerujem da poznaješ Albance čim ich uzimaš za primjer. Kod njih se nije desilo da vjeru stavljaju ispred nacije. Naprotiv, Albanci su stavili vjeru u funckiju nacije. Na Kosovu su upravo dzamije bile rasadnik albanskog nacionalizma što je rezultiralo stvaranjem treće albanske države na Balkanu. Ja još nisam sreo nikad nijednog Albanca sa takvim nazadnim razmilšljanjima po pitanju nacije, vjere, politike kao što ih ima medju Bošnjacima. Pogledaj samo par likova sa ovog foruma i način njihovog razmišljanja.
Albanski glavni nacionalni junak je Skenderbeg – Djerdj Kastrioti. Junak je zbog njegove borbe protiv turskog osvajača. A ovi „naši“, kao što vidiš, veličaju svoje katile i okupatore Fatiha i blumentu. Podaničko-robovski metalitet što nam je naturen, od ranije, a pogotovu sada od strane islamista, katastrofalan je za Bošnjake i Bošnjaštvo. Uostalom i sam si svjestan toga, dovoljno je vidjeti u kakvom se stanju nalazi naš narod od Dobruše do Kladuše i kaz’ će ti se samo.

Ovakvi kakvi smo danas, i sa ovakvom političkom ’’elitom’’ kakva je sada, naša budućnost je sasvim neizvjesna. Kad to kažem mislim na našu budućnost kao političkog naroda, i naravno da mislim na sveukupni bošnjački korpus, a ne samo na bošnjačka krajišta kakav je Sandzak.

Mi Bošnjaci, ako želimo biti slični ostalim evropskim narodima, moramo se suočit sami sa sobom i jednom za sva vremena, za vijek vijekova, rasčistiti sa islamističkom napašću koja nas je dohvatila i guši nas kao najopakija bolest.

To ni u kom slučaju ne znači odricanje od svoje vjere, običaja i tradicije. Niti propagiranje bosanske crkve, kako mit i to ničim izazvan imputira. To znači raskid sa ljudima zlih namjera i njihovim nazadnim ideologijama gdje se maximalno koristi vjera radi ostvarivanja sumnjivih političkih ciljeva. To dalje znači, dovodjenje vjere u dzamije, u kuće, i u srca vjernika, gdje joj je mjesto, odnosno njeno ostranjivanje iz političkog života gdje joj nije mjesto. Pa zar dešavanja u Novom Pazaru i u Sandzaku ne govore sasvim jasno o ovome o čemu ja pišem.

Opet da ponovim, pošto vidim da se i ti ponavljaš, SDA nije nacionalna stranka Bošnjaka, to je, po mom vidjenju, klero-šovinistički pokret koji je imao i dalje ima za cilj islamizaciju Muslimana (danas Bošnjaka) što im je i u njihovom programu zacrtano, čemu teže, i u čemu su nažalost većim dijelom uspjeli. Sve na račun nacionalne svijesti i bošnjačkog nacionalnog bića.Taj pokret je napravio pustoš od Bošnjaštva i Bošnjaka na svim poljima i na sim teritorijama gdje Bošnjaci žive. Počev od Dragaša na Kosovu, Novog Pazara u Sandzaku, pa sve do Cazina i Kladuše-najzapadnijim bošnjačkim krajevima. To je zapravo političko krilo IZ BiH na čijem se čelu nalazi Mustafa ef.Cerić o čijem anacionalnom i destruktivnom djelovanju ne bih ovom prilikom. Ionako već pozivaju na ban.

Bošnjački pozdrav!

xPazaracxx
07-20-2008, 11:54 AM
@Nobady, ti nemores da mi josh oprostish oko one vatre?!
Ne brini se neda tebe brat;)
Znas onu narodnu, brat brat do jame nosi, a poslije ga u nju baca.

Nego ja malo cita ovu basnu dolje, pa mi se sat sve pobrkalo. I ono ljicak sto sam misljio da znam, sad izgljeda da ne znam.:confused:

@Nobady, po pitanju nacionalne svijesti, male smo mi mace za Albance. „Daleko je sunce“ što se tiče nacionalne svijesti u nas i u Albanaca.
Vjerujem da poznaješ Albance čim ich uzimaš za primjer. Kod njih se nije desilo da vjeru stavljaju ispred nacije. Naprotiv, Albanci su stavili vjeru u funckiju nacije. Na Kosovu su upravo dzamije bile rasadnik albanskog nacionalizma što je rezultiralo stvaranjem treće albanske države na Balkanu. Ja još nisam sreo nikad nijednog Albanca sa takvim nazadnim razmilšljanjima po pitanju nacije, vjere, politike kao što ih ima medju Bošnjacima. Pogledaj samo par likova sa ovog foruma i način njihovog razmišljanja.
Albanski glavni nacionalni junak je Skenderbeg – Djerdj Kastrioti. Junak je zbog njegove borbe protiv turskog osvajača. A ovi „naši“, kao što vidiš, veličaju svoje katile i okupatore Fatiha i blumentu. Podaničko-robovski metalitet što nam je naturen, od ranije, a pogotovu sada od strane islamista, katastrofalan je za Bošnjake i Bošnjaštvo. Uostalom i sam si svjestan toga, dovoljno je vidjeti u kakvom se stanju nalazi naš narod od Dobruše do Kladuše i kaz’ će ti se samo.

Ovakvi kakvi smo danas, i sa ovakvom političkom ’’elitom’’ kakva je sada, naša budućnost je sasvim neizvjesna. Kad to kažem mislim na našu budućnost kao političkog naroda, i naravno da mislim na sveukupni bošnjački korpus, a ne samo na bošnjačka krajišta kakav je Sandzak.

Mi Bošnjaci, ako želimo biti slični ostalim evropskim narodima, moramo se suočit sami sa sobom i jednom za sva vremena, za vijek vijekova, rasčistiti sa islamističkom napašću koja nas je dohvatila i guši nas kao najopakija bolest.

Da stavim vjeru u funkciju nacije. Jelj to danas da samo da klanjam za Tvrka i za Bosnjastvo.

E da i ovo Kosova, treca albanska drzava. Ja se ubi brojuci i nikako da dodjem koja je druga. Ja misljijo da je Kosova druga, a ono sat treca:icon_rolleyes:

bošnjačka krajišta kakav je Sandzak.

SAO Krajina Sandzak ilj samo SAO Sandzak:icon_rotate:

Laufer
07-20-2008, 12:17 PM
Nemoraš da klanjaš za Tvrtka i za Bošnjaštvo, a i da malkice odklanjaš šta bi ti falilo. Ako su Albanci po dzamijama veličali Skenderbega, zašto ti ne bi mogao klanjat za Tvrdka ili recimo za Huseina Gardaševića poznatog i kao "Zmaj od Bosne", nego su vam sve molbe upućene bošnjačkim dušmanima.:scared:

Druga ili treća, svejedno, albanska država je Makedonija. A riječ "krajište" sam koristio samo u smislu teritorije gdje žive Bošnjaci. Da je bilo nacionalne pameti i "muda" to ne bi bila samo SAO, već Bošnjačka Republika Sandzak. Hele nejse ...

PutNick
07-20-2008, 13:46 PM
Vlahaluk koji se ustolicio u Novom Pazaru, dao je krila i dijasporcima, osivacima "bosnjackog trojstva" da i oni, sa te strane krenu sa rusenjima onog, sto muslimani, bosnjaci dozivljavaju kao svoje.
Ovaj ljubitelj svetosavskog homosexualnog ucenja,i cijele nakaradne loze nemanjicke, i jedan od organizatora nakaradnih gay prijema, dodajuci im im prefix "islamski", u naletu svog vlahaluka ide jos dalje u vrijedjanju svjetlih licnosti islama. Naravno, nemajuci pojma pre svega o Islamu, ne moze doziveti znacaj koje pojedine licnosti imaju.
Tvoje licemjerstvo i bezobrazluk zaudaraju i pri spominjanju nekakve Sandzacke republike. Ti si sklonio svoju...glavu, duboko na sigurnom "zapadu", verovatno pobegavsi sa ovih prostora jos pre ispaljivanja prvog metka, i onda se usudjujes kritikovati nekog da se nije zalagao za nekakvu republiku.
Naravno, kao i svaki munafik i licemjer znas samo kritikovati, rusiti, udarati na ono sto je uradjeno, na ono sto je dobro... a nikad nam ne rece, sta si ti uradio, donio...osim organizovanja "gey" i "izbor za miss dijaspore" manifestacija...opet kako bi nasladjivao svoje perverzne sklonosti. :sneaky2:

PutNick
07-20-2008, 13:52 PM
Eh...ja primetih da ti ispod nicka bise "banned". Nisam to ja uradio, "bosnjackog mi trojstva",:icon_xd: ali si svakako to zasluzio sa onakvim gadostima o Sultanu Fatihu r.a.
Vidis, forum ipak nije toliko otvoren, da bi dopustio razne bolestine da opstaju u njemu. :icon_wink:

fingersbroken
07-20-2008, 14:31 PM
Nije problem sto ovaj prica protiv arapskog jezika vec sto govori protiv KUR'ANSKOG arapskog, i protiv Islama uopste. Nije mi jasno kako je zukorlic mogao ovakvog lika da povede sa sobom kao miting pratnju? I ona pink se ponosi sto je bila deo tog okupljanja? Bruka ziva.

Jeste banovan, mozda nije trebao ni bit, trebalo je budalu samo na miru ostavit. Poceo sam da izmislja pozdrave, kao da ga neko ferma za bilo sta. Zna da vjernik nije pa pokusava da ljude skupi oko sebe na temelju neke kvazi nacionalne ideje.

Bosnjak a nemusliman. Jok more. Onaj koji negira turske korijene i identitet sa turkom kulturom, i svoj islamskih duh, ne more se zvat Bosnjakom nikako. Taj more bit Bosanac, ili pak Srbin, al Bosnjak ni pod razno...

PutNick
07-20-2008, 15:09 PM
Ma ne mozes vise ni budale ostavljati na miru. Ostavis jednu, ostavis drugu... stvori ih se citava vojska, sa svojim bolesnim idejama, sa rusilackim apetitima, zarad svojih licnih interesa. Onda, i ako bi zeleo da ti njih ostavis na miru, ne ostavljaju oni tebe. Zato ih je bolje saseci na vrijeme. :icon_wink::001_cool:

insajder javlja
07-20-2008, 21:11 PM
eto ode ova budala... banovan je zapravo a baš je imao cilj da se zadrži!
ja nisam reagovao (vrištao :D kako reče..) kada je prozivao mene! zapravo nije me ni prozivao već sam ja njega ganjao po forumu i "poklapo" na svaki njegov text! kaže da ću ja sada opet da kažem da me vrijeđa... nisam ni dosad koliko se sjećam to govorio
ali nejse ;)

da mu nanovo objašnjavam da merhaba nije zdravo, i da nije turska već arapska riječ, mislim da nema smisla... on nezna ni bosanski pa koristi pojam "krajište" (valjda misli to bosanskije zvuči) u pogriješnome kontextu!
krajište istina zvuči bosankasto ;) i jeste autohtoni bosanski arhaizam ali on se nikada nije mogao odnositi na np-sandžak! krajište je uvijek podrazumijevalo granično područije bosne, a ovaj kraj to nikada nije bio!
da objašnjavam koliko je spominjanje bošnjačke republike sandžak krajnji ahmakluk, nema smisla to svi vidimo... kako reče finger kao da njega neko ferma...

ali sada bih želio da se osvrnem na pad bosanske srednjovjekovne države, što je more bit i vezano za evropeizaciju, ali prije svega radi napisa koji su iznešeni ovdje, o npr pobijanju sve vlastele :( o nasilnom prevjeravanju kaćine djece (inače tada punoljetne djece), i o sličnim nebulozama...

nakon smrti prvoga (a realno i posljednjega bosanskoga kralja tvrtka prvog kotromanića), na bosanskome se prijetolju smjenjuje nekoliko vladara... ostoja, stjepan ostojić(sin), tvrtko II... od poprilično jake vlastele tu su hrvatinići, hranići, kosače...

svi ovi u vrijeme osmanlijskoga nadiranja i borbi osmanlija i ugarske i ne igraju nikakvu bitnu ulogu osim kao "pijuni" u rukama jedne od ove dvije sile...

ko voli historiju, ja bih mu preporučio mustafu imamovića i noela malkoma, kojima mnogi profesori historije zamjeraju jer su iako (uslovno) druge struke (imamović je pravnik a malkom je novinar..) uzeli da se bave historijom, ali njihova djela o historiji bosne su prva na ovim prostorima koja se bave na jedan sažet i lijepo sistematiziran način bosnom i bošnjacima...

mnogi od pripadnika bosanske dvorske i vlastelinskih porodica su bili naklonjeni osmalijama.. čak i većina! neki kalkulantsko-politikanski, pa bi znali i okrenuti se sigsmundu i ugarima, a neki su bili vjerniji istočnim susjedima! neki su se pak potpuno okrenuli osmanlijama primivši i islam!!

nije poznato da je ijedan vladar nakon tvrtka I pokazivao i trun želje za nezavisnošću od ovih dvaju sila, što je more bit i posljedica slabašnosti tadašnje bosne u odnosu na njih!!

isto tako i ugarski podanici među bosanskim vladarima i vlastelom su bili i kalkulanti ali je bilo i onih odanijih, pa se je čak i obznanjivalo pokatoličavanje! ovoga puta to nije bilo taktički kako je to 1203 učinio kulin ban već često je praćeno i žestokim progonima nekatoličkog stanovništva

u svakom slučaju svi historičari navode izrazitu razjedinjenost, i svi naglašavaju strašne progone nekatolika od strane kralja tomaša što započinje 1450 godine. njegov sin kralj stjepan tomašević je u tome bio daleko revnosniji od oca! upravo on piše papi o masovnom prelasku na islam, "prostote" kako on naziva svoje podanike! upravo su njegova pisma jedan od mnogih nepobitnih dokaza da je bosna dočekala turke raširenih ruku!!

ovaj hajvan očito nezna ništa o ovome!

prilikom osvajanje bosne osmnanlije su napravile jedan presedan! ne samo da nisu razorili državu, već su je čak i obnovili uspostavljajući (sebi podređeno) bosansko kraljevstvo!
nikada prije niti kasnije osmanlije nisu uradili takvo što! jesu počesto koristili stara "razgraničenja" za uspostavu novih UNUTRAŠNJIH administrativnih granica, ali u slučaju bosne odlučili su odati poštovanje državnosti jedne već umrle države

itd itd

ul_8mart_br?
07-20-2008, 23:30 PM
Laufera je trebalo zapravo banovati ne zato sto napada islam vec zato sto ga "brani". Ja sam ipak iznenadjen njegovom strpljivoscu i to pripisujem poziciji koju on igra, valjda predsjednik dijaspore Bosnjaka Kosova ili tako nesto. Na ovom forumu je identificiran, to je glavna prepreka da se skroz otkaci i da daa oduska srcu redajuci sve po spisku muslimanima diljem cijelog svijeta. Ali posto on konkretno jos nije spreman kako rece potisnuti islam iz javnog zivota jer zna da ce sutra prekosutra trebati koristiti ta vjerska osjecanja u Bosnjaka da organizira neke veceri u Njemackoj povodom bajrama ili kakvog drugog islamskog blagdana on se zasad koristi sitnom i podmuklom islamofobijom, mali politikant koji sjedi na vise stolica. On rece:
Islamisti su spodobe koje koriste Islam za ostvarivanje svojih političkih ciljeva i prije svega sticanje i zgrtanje materijalnog bogastva. U narodu se takvi nazivaju ''munafici'', prepoznaju se po njihovom istaknutom ''dušebrižništvu'' za Islam i materijalnoj halapljivosti i nezasitostosti.

E tako govori laufer koji organizira "bajramsko veceri" cak u njemackoj da bi pricao o guzvi u svojoj fantomskoj organizaciji i kacio stotine slika po svom sajtu. I psuje islam i brani islam u isto vrijeme, sejtanu ce uvijek moci da se ispravda: "ja him se samo rugam".

Ja bih htio koju progovorit o tom konceptu naciona oko kojeg se vrti nekoliko rasprava na forumu i skrenuti paznju na tu nacionalisticku propagandu koju prakticira laufer konkretno. Ranije sam skrenuo paznju cijenjenom nobadyju da bude obazriv na tu vrstu "nacionalizma" jer je on u svojoj biti antiislamski. Ta vrsta prevazidjenog nacionalizma koji se preplice sa fasizmom je sve narode u kojima je uzeo maha doveo do propasti, posljednji primjer su Srbi. Taj tragikomicni "bosnjacki pozdrav" laufera (sa usklicnikom na kraju) koji neobicno podsjeca na nekadasnje njemacke, italijanske, ustaske ili cetnicke krike mozda najbolje karikaturizira to stanje sizofrenije. Narod se ne pokrece sa tim glupostima. Bosnjaci su opstali i opstace samo zahvaljujuci Islamu.

Nobady
07-21-2008, 02:40 AM
[QUOTE=xPazaracxx;22401]@Nobady, ti nemores da mi josh oprostish oko one vatre?!
Ne brini se neda tebe brat;)
Znas onu narodnu, brat brat do jame nosi, a poslije ga u nju baca.

Zbog ove poslovice ti je sve oprošteno. Zgodna brate. Samo da nema u nju kreča i da nije poduboka, ne mari. A da je podaleko. :001_cool:

A pošto je laufer vidim banovan, ne bih mu odgovarao na zadnji post koji je meni upućen. Za ring su potrebna dva boksera. Možda nekom drugom prilikom, na nekom drugom mestu.

bosnjak
07-21-2008, 03:33 AM
Emire a sta bi bilo kad bi ja rekao da nepriznajem ovu "drzavu" ,kako bi se tad ponio :)

p.s Sudija,kadija mi smo revolucija :D ahahhh

Emir
07-21-2008, 10:54 AM
Ne znam kakve to veze ima sa temom i samnom, ali to je tvoj problem :)

ul_8mart_br?
07-21-2008, 14:31 PM
Što se tiče historije Bosne, pa raspitaj se ko je srušio bosansko kraljevstvo, ko je ubio bosanskoga Kralja i kompletnu bosansku vlastelu, ko je oteo zadnjoj bosanskoj Kraljici Katarini djecu i nasilno ih prevjerio ... kad to budeš saznao shvatit ćeš zašto sam napisao da je Fatih krvnik Bosne i zločinac, a da ne govorim o njegovim mizernim nastranostima kojima je bio sklon i td.
...
to su islamističke nebuloze koje nas žele ubijediti da su stari Bošnjani jedva dočekali Osmanlije i njihovu okupaciju, a proturaju se od vas kojima bosanska historija počinje njenom okupacijom od strane već pomenutog.

Zelio sam jos pitati pisca gornjih redova, koji govori o nekim zlocincima i okupatorima Bosne, Turcima, da iznese svoju ocjenu izjave ratka mladica poslije zlocina u Srebrenici u kojoj je pobijeno 10 hiljada muslimana: "Osvetili smo se Turcima". Je li moguce je da je mladic po teoriji laufera jedan od onih koji se odupreo toj Fatihovoj prevari, odnosno "prevjeri".

Neka se Nobady ne sekira, laufer je tu i moze naci put da odgovori.

Nobady
07-21-2008, 15:55 PM
Fala ti, @osmi marte, velku si mi brigu mako. Ja se sinoć u golu vodu učineh :)

xPazaracxx
07-21-2008, 19:44 PM
Zelio sam jos pitati pisca gornjih redova, koji govori o nekim zlocincima i okupatorima Bosne, Turcima, da iznese svoju ocjenu izjave ratka mladica poslije zlocina u Srebrenici u kojoj je pobijeno 10 hiljada muslimana: "Osvetili smo se Turcima". Je li moguce je da je mladic po teoriji laufera jedan od onih koji se odupreo toj Fatihovoj prevari, odnosno "prevjeri".

Neka se Nobady ne sekira, laufer je tu i moze naci put da odgovori.

Odma da reknem da se ja ne slazem sto je ova shahofska figura banovana, jer mu se ode postavljaju pitanja i daju komentari bres da ona more da odgovori.
Naravno ne treba mu dozvoljit da vrijedja bilo koga od nashija veljikana, alj ne treba posezati za srestvima ka na ona drugi forum.
Osim toga, koljko sam ja mogo ofercit Laufer se deklarise ka ateista, pa bi se trebalo potrudit da ga uvedemo u Islam.
Da to more imat uspjeha najbolji je primjer Nobady. I on je dosho sa nakijem sekularizmom pa smo ga uspelji uves u Islam (ovom priljikom seljamim brata Nobadya;))
Ovi moderatori odlucuju, alj misljim da bi trebalji razmisljit o ovome mojeme prijedlogu.

Deddha
07-21-2008, 20:03 PM
Nobady nije dosao kao ateista, nego kao "niko", sto moze biti vrlo muslimanski...drago moje dijete:icon_xd:

Nobady
07-21-2008, 20:24 PM
Odma da reknem da se ja ne slazem sto je ova shahofska figura banovana, jer mu se ode postavljaju pitanja i daju komentari bres da ona more da odgovori.
Naravno ne treba mu dozvoljit da vrijedja bilo koga od nashija veljikana, alj ne treba posezati za srestvima ka na ona drugi forum.
Osim toga, koljko sam ja mogo ofercit Laufer se deklarise ka ateista, pa bi se trebalo potrudit da ga uvedemo u Islam.
Da to more imat uspjeha najbolji je primjer Nobady. I on je dosho sa nakijem sekularizmom pa smo ga uspelji uves u Islam (ovom priljikom seljamim brata Nobadya;))
Ovi moderatori odlucuju, alj misljim da bi trebalji razmisljit o ovome mojeme prijedlogu.

Asli ti sa onom jamom... da ne bi tebe ja osta „neugnat“. Fala ti đe čuo i ne čuo ... ne ostavi bate, bez krasnog brata :001_cool:

Sirius
07-22-2008, 22:34 PM

Ovo iznad svakog bosnjackog kreveta ima da stoji. Ovo je druga *sura* bosnjastva.
Turkofobija i slavlje Mehmeda Fatiha ce se gaziti bosnjackim stopama!

I jos nekih bljuvotina na Sultana Mehmeda Fatiha, nikako ne smijem sebi dozvoliti da covjek koji je napisao takve bljuvotine nastavi sa pisanjem na ovom forumu.

Licnost i djelo Sultana Mehmeda Fatiha se MORAJU postovati na ovom forumu. Znaci niko na ovom forumu ne smije napadati na njega niti pljuvati po muslimanima. Nikome ne branim da ima drugacije razmisljanje, ali ovako drsko pisanje stvarno nema meru, narocito kada to pise covjek koji se uporno predstavlja kao musliman.

Prosla su ta vremena ! Banuj ti, nije on jedini, ali ces ti dobiti racun kad tad !

Dosta je vise Baliluka na racun Bosnjastva. Ako vi mislite stavljati Islam pred Bosnjastvom nemate vise sta traziti medju Bosnjacima. To vazi za svakog, nebitno gdje se nalazi Bosna, Sandzak, Dijaspora.

Ako neki misle da su Bosnjaci samo zbog toga sto su Muslije ondah se tesko varate !

Mi, bosnjacki nacionalisti smo jedini koji Bosnjacke iz Sandzaka postuju kao i ove Bosnjake iz Bosne, naravno samo ako Bosnjastvo stoji iznad svega !

Dakle pruzamo vam historijsku sansu da budete avant-garda bosnjackog preporoda !

Za naconalne Muslije, Balije, Islamiste, (glupe) Bosance, Hercegovce, Dijasporce, Muslimance, Bosanskohercegovce, Bosance i Hercegovce, Sandzaklije, nacionalne Sarajlije, nas Narod, mi, svi smo mi isti, Balkance, Yugoslovene, Turci, itd. koji se smatraju kao neki narodi, se blizi dan gdje ce se jednom za sva vremena razvrstati ko je Bosnjak a ko ne.

Nije problem sto ovaj prica protiv arapskog jezika vec sto govori protiv KUR'ANSKOG arapskog, i protiv Islama uopste. Nije mi jasno kako je zukorlic mogao ovakvog lika da povede sa sobom kao miting pratnju? I ona pink se ponosi sto je bila deo tog okupljanja? Bruka ziva.

Jeste banovan, mozda nije trebao ni bit, trebalo je budalu samo na miru ostavit. Poceo sam da izmislja pozdrave, kao da ga neko ferma za bilo sta. Zna da vjernik nije pa pokusava da ljude skupi oko sebe na temelju neke kvazi nacionalne ideje.

Bosnjak a nemusliman. Jok more. Onaj koji negira turske korijene i identitet sa turkom kulturom, i svoj islamskih duh, ne more se zvat Bosnjakom nikako.

Stidis se arapskog, bjezis od turskog (naseg), islamska tradicija ti je tudja, a sebe nazivas Bosnjakom?

Bosna je dobro postojala vise od 500 godina prije dolazka Islama i Turaka.
Islam moze biti samo dodatak ali nikad temelj Bosnjaka !

Ako je tvoj temelj neka turska *kutura* sugavih Turaka I Arapa ondah idi u Arape I Turke !

Kako Zmaj od Bosne rece Turcima: Bilo je Bosne i Bosnjaka prije vas i ako bog da bice je poslije vas !

Vrijeme je da se sto prije odlucite, ovaj put je prilika da se stane u redove Bosnjaka ili
Dobrovoljno ide van Bosnjaka. Ovaj put idite milom jer drugi put ce biti silom !

Zelio sam jos pitati pisca gornjih redova, koji govori o nekim zlocincima i okupatorima Bosne, Turcima, da iznese svoju ocjenu izjave ratka mladica poslije zlocina u Srebrenici u kojoj je pobijeno 10 hiljada muslimana: "Osvetili smo se Turcima".

Evo ja ako moze ? Moze i nepitam !

Svetit cemo se i mi *Vlasima* ,*Skutorima* i *Kaurinima* !

Razumijes ?

Bye, bye.

www.bosnjastvo.com

Bosnjacki pozdrav !

Sve za bosnjastvo, bosnjastvo nizasta.

PS: Ovo nije poziv za neki dijalog, tu se nema sta raspravljati ! Biraj stranu.

insajder javlja
07-22-2008, 22:39 PM
evo još jedne budale...

hajde da ga na glas iskuliramo, daako se saam pokupi i ode!!

Sirius
07-22-2008, 22:50 PM
Nema tu sta otici ! Niti se ja imam razloga jos nekih vise puta javljati !

Neki ce doci, kad, tad, sami kod nas.

Bye, bye !

inš'Allah
07-22-2008, 22:54 PM
Allahova volja je ispred ljudske.
Allahovom voljom je stvoren ISLAM a Allahovom podrskom a ljudskom voljom BOSNJASTVO.

I imas Los LJUDSKI pozdrav na kraj.I mnogo lose izrecen.

I necu dalje ovo nije ustvari za dijalog.

Samo biram na kraj stranu.
1.Alahovom Voljom ISLAM.
2.Allahovom Podrskom a Ljudskom voljom Bosnjak.
3.Sandzaklija
4.Pazarac
5.Nadam se i molim Allaha da sam na Pravu STRANU.(Za Islamski,Bosnjacki i Evropski...Sandzak)

Sirius
07-22-2008, 23:03 PM
Bosnjacka volja je ispred Allohove, Islamove, Muhamedove, Turske, Arapske !

Bosnjastvo stoji iznad Islama, Islam je samo toliko vazan koliko radi za i ispod bosnjastva !

Nabrojao si u 5 tacaka 9 strana. Nisi jedini, medju 'glupim' Bosancima je to standard !
Zato (glupi) Bosanac nigdje ne postoji, iako hoce da se prozove nacijom itd. jer nas
saka bosnjackih nacionalista nabija te (glupe i u nacionalnom smislu)
nepostojuce Bosance na hiljade.

Halis
07-22-2008, 23:12 PM
Bye, bye.

www.bosnjastvo.com

Bosnjacki pozdrav !

Sve za bosnjastvo, bosnjastvo nizasta.

PS: Ovo nije poziv za neki dijalog, tu se nema sta raspravljati ! Biraj stranu.

ma ljudi sta vam je ovo je me(h)o omerovic otac draganov,

samo se on ovako pozdravlja i hoce nazor da bude bosnjak ;)

:001_cool::icon_rotate:

inš'Allah
07-22-2008, 23:12 PM
nisam ja bosanac nikad ni bio.Samo Allahovom voljom imam ja brate moj dosta strpljenja.vido sam presavsi pola svijeta.Takvih Verujmi.

Bosnjaka ce nekad i nestat ali islama nece nikad.Ko bi reko dace Kurejsije isto dannas biti toliko nevazni neznam ni dali se tamo spominj u Arabiji.
Ali Islama nece nestat

Sirius
07-22-2008, 23:23 PM
Bosnjaka ce nekad i nestat ali islama nece nikad.Ko bi reko dace Kurejsije isto dannas biti toliko nevazni neznam ni dali se tamo spominj u Arabiji.
Ali Islama nece nestat

Ja govorim o narodu, on o religiji !

Pa hvataj se vijecnosti i idi u narod 'Islam' i pricaj islamski,
ili u narod 'Musliman' pa pricaj muslimanski.

ma ljudi sta vam je ovo je me(h)o omerovic otac draganov,

samo se on ovako pozdravlja i hoce nazor da bude bosnjak

Vidi ti SDA-ovca, hoces da ti pricam kako se digao Alijin grob u Sarajevu ? :D

ul_8mart_br?
07-22-2008, 23:25 PM
Evo ja ako moze ? Moze i nepitam !

Svetit cemo se i mi *Vlasima* ,*Skutorima* i *Kaurinima* !

Razumijes ?

Ne vidim da si mi dao odgovor.
Nego hajde kad kazes da mrzis Turke to i nekako, ko demek oni agresori, ali sta su ti koji vrag skrivili Arapi? Jedino logicno objasnjenje je da si ti protiv svake vrste muslimana.

Imao bih jos jedno pitanje u istom smislu. Recimo da je ta fiktivna bosnjacka nacija po tvom stilu tu i da se sastoji od krscana i muslimana koji vole da kazu da su Bosnjak. Interesira me kako ti vidis razliku izmedju jednog krscana Bosnjaka i krscana Srbina u Bosni. Nemoj neke utopijske odgovore samo.
U slucaju biti ili ne biti, na koju bi stranu nagnuli "krscanski Bosnjaci"?

Nemoj brkat Albance sa nama, nasa stvar sa Hrvatima i Srbima je specificna. Inace si ti pored jednog njemca ili francuza naravno jasno definiran.

Halis
07-22-2008, 23:27 PM

Vidi ti SDA-ovca, hoces da ti pricam kako se digao Alijin grob u Sarajevu ? :D

ma oce draganov, de bas smo veseli danas znas, uvjetno, docekasmo ponizenje ovog koji vas je radovao :D :icon_rotate:

inš'Allah
07-22-2008, 23:33 PM
Mozda nedje drugi put kad budes imo priliku mozes nas dirkat i carkat ali danas smo nesto puni sebe.Bili ste i vi ponosni par godina s skrivanjem.
Al je bolji ova nas dan 1 nego sve ovo sto se on skrivo.

inš'Allah
07-22-2008, 23:35 PM
Necemo ti vise mi O ISLAMU.Jer ti neznas sta je to.

A imas has ISLAMSKO ime,

Verujmi.

U bosnjaka to tako ime nema.

Nek me koriguju ako ima nedje u bosnjaka.i slicno.

PutNick
07-22-2008, 23:49 PM

Zar neko stvarno moze tako "zatucano" pisati i stavljati vjeru i naciju u isti "kos", pri cemu, jedno mora iskljucivati ono drugo? To dvoje stoji na razlicitim, kompatibilnim razinama, i u danasnjem vaktu, coveku je potrebno i jedno i drugo.
Nacionalno, kako bi svoja ljudska prava, organizovano, stekao i uredio u danasnjem modernom sistemu, a vjersko zbog onog "unutarnjeg" u sebi, i kako bi taj "svet u malom" uredio.
Pricati ti nesto vise je samo gubljenje vremena, jer ta teska upala "nebeskog bosnjastva" ti to ne bi dala cuti.
Ali eto, muslimani, bosnjaci, su pregrmili razne nedace, pa ce insAllah pregrmiti i jednu sacicu umno nestabilnih dijasporaca, i njihove lude ideje "bosnjackog pozdrava", "bosnjackog svetog trojstva", i uposte "svetog bosnjackog carstva-ni na nebu ni na zemlji".

Sirius
07-23-2008, 00:05 AM
Nego hajde kad kazes da mrzis Turke to i nekako, ko demek oni agresori, ali sta su ti koji vrag skrivili Arapi? Jedino logicno objasnjenje je da si ti protiv svake vrste muslimana.

Ja to geldam cisto oslobodjen od dogme islama ili krcanstva, to jeste
cistim ocima. Bez ikakvih simpatija koje su me ucili da moram nesto voliti
(napr. arape) a nesto drugo ne (napr. amerikance, kineze).

Gledaj danas 'arapske' zemlje, oni su toliko zaostali, najveca gamad,
drustveno, kulturno, ekonomski.
U cijeloj S. Arabiji se ne-proizvodi niti jedan saraf !
Ono sto imaju je ulje i kada nestane opet ce za godinu dana u satore.

Sta to arapi danas donose svijetu (covjecanstvu) ?

Sto se tice Islama:

Iran i Egipat su bili na hiljade godina svijtske sile,
od dolaska islama su nista nego gamad !
Ono sto na njima valja je to sto je ostalo od
prijesnje civilizacije.

Isto tako sa krscanstvom (katolicanstvo, pravoslavstvo) i rimskim carstvom.

Nije djabe da se taj vijek kada je katolicizam vladao u evropi nazvao
'tamni'. Kao u islamu tamni vilajet.

Jedinim kojima su takve religije nesto sluzile su Turske horde, Mongolske horde (Moguli u danasnjem Pakistanu, Indiji itd.), Arapske horde.

Isto tako krscanstvo, Vandalima, Hunima i ostalim hordama.

Dakle, ako si na najnizoj civilizacijkm stepenu, krscansto i islam
su odlicni da dignu Horde u neki niz kulture.

Imao bih jos jedno pitanje u istom smislu. Recimo da je ta fiktivna bosnjacka nacija po tvom stilu tu i da se sastoji od krscana i muslimana koji vole da kazu da su Bosnjak. Interesira me kako ti vidis razliku izmedju jednog krscana Bosnjaka i krscana Srbina u Bosni. Nemoj neke utopijske odgovore samo.
U slucaju biti ili ne biti, na koju bi stranu nagnuli "krscanski Bosnjaci"?

Svakom krscanu (i normalnom narodu) danas je vaznija nacija nego religija (vidi Hrvate, Srbe, Slovence, Albance)

Ako muslimani i krscani prihvate Bosnjatvo kao vrhovno ondah ce biti kao u Albanaca i Njmaca (ima katolika i protestanata, koji su nekad 30 godina protiv ratovali). U slucaju biti ili ne biti je pitanje jesi li Bosnjak ili Srbin,
kao u drugim narodima, jesi li Njemac ili Poljak, Irac ili Englez itd...

Kakvaje razlika izmedju Poljaka katolika i Njemca katolika ?
Nacija. Narod. Narodnost.
Kakva je razlika izmedju Bosnjaka ateise i Srbina ateiste ?
Nacija, Narod, Narodnost.

PS: Danas u bosnjackim nacionalistima je najmanje muslija, katolika itd.
Vecina su ateisti, odnosno imaju svoju licnu religiju, budisti, bogumili, itd.
uglavnomst dalje od ovih monoteizama koji su svi isti, isti korijeni.

Islam jeste jaci od napr. katolianstva ili prvoslavlja,
je mu je dogma jaca, poredit se moze dogmom sa zidovima.

Kuran i Talmud poticu od istog naroda (Semita).
Kuran je isti kao Stari Zavjet ili Talmud. Citaj kao slobodan covjek, bez da si
sada musliman ili katolik itd. vidjeti ces 'razlike'.

Bosnjacki pozdrav.

inš'Allah
07-23-2008, 00:06 AM
Ovaj nema sa Bosnjacima i Bosnjastvom verujem nista zajednicko.

Pa ni oni najgori izu nasih redova nisam cuo ni video da sta ovako kazu.

Zato dobro bi bilo opet o EVROPIZACIJI Bosnjaka pricat.

A opet HVALA ALLAHU da on nije od nas pa nas nece usporavat u onome sto danasnja situacija od nas zahteva.

Od dijaspore nema neke pomoci.Ali bice.

PutNick
07-23-2008, 00:16 AM
Nije djabe da se taj vijek kada je katolicizam vladao u evropi nazvao
'tamni'. Kao u islamu tamni vilajet.

To za vladanja katolicizma ti je do sada bilo jedino tacno. Ali, kakav tamni vilajet islama?! U tom periodu srednjeg vijeka i mraka na zapadu, islam je vladao jugozapadnom azijom, jugoistocnom evropom, severnom afrikom...
Bila je napredna civilizacija. Postojale su ogromne biblioteke (Bagdad), kultura i umetnost su cvetale. Spomenici arhitekture i danas ocaravaju svojim izgledom. Islamska spanija, i Kordoba u njoj su vazile za biser islamskog svijeta. Postojala su kupatila sa protocnom vodom, u vremenu kada je Pariz bio samo selo pored rijeke. Impresivna su dostignuca u matematici i medicini (npr. lijecenje katarakte supljom iglom.). Ogromno postovanje prava drugih naroda i vjerskih skupina. Cak i pruzanje zastite istima...
I tako dalje, i tako dalje... sve u svemu... trebao bi po nesto i procitati, osim sto gajis te bolesne ideje...

Emir
07-23-2008, 00:21 AM
Rekoh ja Laufer. Evo i sta sada sa njim. Zar neko misli da on zeli diskusiju ili da zeli da sazna nesto. Da je neki nemusliman onda bih ga banovao odmah zbog provociranja, a sada treba da ga trpimo zato sto se predstavlja da je musliman i sto ima nekoliko slika sa Muamerom.

Covjek vredja Kuran, sta da radimo sa njim :), predlazem da ga evropeizujemo, ili samo izujemo, ili...

inš'Allah
07-23-2008, 00:26 AM
Ada njemu nista nece POMOC koliko mi god hteli da mu pomognemo.

Kad covek ima lose ideje u glavu dal od SLIKA SA muuAmerom ili osta neznam.
Ali ovake nije tesko trpet.
Rekoh nedje oni lupaju,lupaju i LUPAJU i nestanu sami.Kako dosli tako otisli.
Mislim da nema sta da trpimo.Bezopasan tip sa svim stoje kazo dosad.

fingersbroken
07-23-2008, 00:29 AM
Pusti budalu neka laje, ako laje ne ujeda. Il radi kako hoces. Ja cu vikat jedno, insajder drugo, neko nesto trece, ti uradi kako mislis. Na osnovu toga ce ljudi birat svoje buduce postupke. Na to bi morao da budes spreman pilje malo, i morao bi da naucis da ne komentarises mnogo misljenje clanova jer si u drugacijoj poziciji..

Sirius
07-23-2008, 00:35 AM
To za vladanja katolicizma ti je do sada bilo jedino tacno. Ali, kakav tamni vilajet islama?! U tom periodu srednjeg vijeka i mraka na zapadu, islam je vladao jugozapadnom azijom, jugoistocnom evropom, severnom afrikom...
Bila je napredna civilizacija. Postojale su ogromne biblioteke (Bagdad), kultura i umetnost su cvetale. Spomenici arhitekture i danas ocaravaju svojim izgledom. Islamska spanija, i Kordoba u njoj su vazile za biser islamskog svijeta. Postojala su kupatila sa protocnom vodom, u vremenu kada je Pariz bio samo selo pored rijeke. Impresivna su dostignuca u matematici i medicini (npr. lijecenje katarakte supljom iglom.). Ogromno postovanje prava drugih naroda i vjerskih skupina. Cak i pruzanje zastite istima...
I tako dalje, i tako dalje... sve u svemu... trebao bi po nesto i procitati, osim sto gajis te bolesne ideje...

Negledas kao slobodan covjek, nego sa islamskom dogmatikom.
Vladale je i mala Engleska (Velika krscanske Britanija) nad Indijom,
od Turske do Jemena, pola Afrike,
Mongoli su vladali od Atlantika do Pacifika itd. pa ?

Krscanstvo je tada bilo slabije od Islama, tako da izgleda kao da je
Islam imao neku veliku civilizaciju. Stajala veca gamad pored manje gamadi
i naopako.

To sto se dostiglo (arhitektura, medicna) je iz antickog doba, krscani
to nisu htjelii citati jer su pisali krivovjerci, eh, kada su posli citati,
poceli su se i oni dizati (renesansa)

Postojalo je kupatilo sa protocnom vodom u antickim dobima kada
ni islam ni krscanstvo nisu ni postojali !!!

PutNick
07-23-2008, 00:49 AM
Pa ako ja gledam sa islamskom "dogmatikom", onda ti sigurno gledas sa dogmatikom svoga skucenog mozga, koji nije najpametniji na svijetu, kao ni moj naravno.
Drustveni, ekonomski, kulturni i svaki drugi procvat u islamskom svijetu srednjeg vijeka sam pomenuo, upravo kao primer, koji pokazuje napredak muslimana kada su se drzali Islama. I daleko od toga, da je sve to postojalo u tamo nekom, antickom svijetu. Prouci malo bolje kad je sta nastajalo, i kad se sta desavalo. Bili su vjerski i naucno "potkovani". Danas, nazalost, muslimani su se udaljili i od jednog i od drugoga, pa je nekako i opravdavajuca ta slika koju muslimanski svijet ostavlja u ocima vas "evropljana".
A kada se vrate Islamu, onako kako treba, onda ce im ponovo u obavezi biti i nauka, i naucni napredak. Naravno, nacija u tom pogledu treba da bude jedan pomocni faktor, u kojem ce se rasparcani islamski svijet bolje izboriti za to sve, u trenutno jacoj krscansko-jevrejskoj sredini.
A bosnjastvo? Sta sa njim? Na karti svijeta, zauzima jednu tacku, koju mozes iglom prekriti... a ti se zelis time kleti, tome klanjati, i time boriti...
Ne, to je samo jedno u nuzdi lijepo obelezije, koje u sebi nosi prefinjene obicaje i kulturu, blagosti, milosti i saosecanja, i predstavlja jednu finu oazu ljutskosti u sve bezdusnijoj evropi.

fingersbroken
07-23-2008, 00:53 AM
Ako Bog da putnice da ga dozoves pameti tj da ga ubijedis u nesto, al meni on deluje kao beznadezan slucaj koji bi trebalo ostavit da lupa u prazno...

PutNick
07-23-2008, 01:29 AM
fingere, ne mozes to ni ostaviti, a ne mozes se ni na takve trositi...nije fer prema sebi. A doticni clan je upravo ostavljen zarad postovanih, redovnih clanova foruma, koji su izrazili svoje negodovanje prilikom banovanja Laufera. Upravo zbog toga, sto su osecali da je ostao nedorecen, ili da su oni njemu imali jos nesto reci, ostavljen je ovaj njegov klon, kako bi i to rijesili.
A zbog cuvanja sebe, cuvanja foruma, nikom od ovakvih tipova se nece dozvoliti da se "razmahaju" i unistavaju ili deformisu ono sto pripada Islamskom, i ono sto pripada Bosnjackom.
Forum jeste otvoren, ali njegova otvorenost ne podrazumeva da svi trpe smrad i bolest koji ce razni uzurpatori donositi na forum.
Korov se mora odstraniti, kako bi cvijet mogao nesmetano da raste. :icon_wink:
Selamim te...

fingersbroken
07-23-2008, 01:32 AM
Makar banujes kad se zatvori rasprava bez otvorenih pitanja, il kad sve maske padnu kad se lik totalno otvori i kad sve dobije neki pojmljiv rezon, i ska probljem. Ovaj put je otiso podaleko, ponado se da cu mu bit dopusteno, il sta vec.

Ono preko noci sa sturim objnasnjenjima me vazda nerviralo...

A.S.

Nobady
07-23-2008, 03:45 AM
Kasno dođoh, pa propustih siriusa.
@fingerse, sigurno da podržavam tvoju težnju da ovaj forum učiniš što demokratičnijim. Tu se slažemo. Nadam se da se slažemo i u tome da na ovom forumu nema mesta za fašiste, bez obzira u koju se zastavu uvijali. Sirius je klasični tip fašiste koji se zavio u zastavu bošnjaštva. Kako drugačije protumačiti njegove prizemne uvrede na račun pojedinaca (Izetbegovića), čitavih naroda (Turaka i Arapa) i religije (Islama). Svoje mišljenje je mogao argumentovano da iznese, pa da suočimo stavove činjenicama. A onakve uvrede čovek može ili ignorisati ili jednostavno maljem u glavu. Fašisti bolje razumeju jezik malja.
U evropskoj demokratiji imaš pravo na slobodno mišljenje, sve dok ono ne ugrožava i vrijeđa druge. Kad se ta granica pređe, nema više tolerancije. U evropi su fašističke stranke zabranjene. Ako bih morao da biram da li da budem bošnjački fašista ili anacionalni islamista bez dileme bih odabrao ovo drugo. Poslednje šta Bošnjacima treba pored svih zala koje su preturili preko glave je to najgore zlo, koje se jednom narodu može desiti. Dakle, podržavam banovanje siriusa i težnju foruma ka evropskoj demokratičnosti. Fašisti raus!
(Ili fudbalskim rečnikom kazano: Razlika između siriusa i laufera je po meni , što se laufer bar kolko-tolko trudio da svoje stavove iznese bez uvreda i da igra po pravilima, dok je ovaj od starta krenuo klizećim s obe noge i to s leđa. Crveni karton odmah!)

insajder javlja
07-23-2008, 03:51 AM
Kasno dođoh, pa propustih siriusa.

ja još nepročitah nijedan njegov text:D:D
niti namjeravam!!
kada sam aktivirao opciju ignore, svi njegovi textovi su mi ostali skriveni tako da nisam imao tu nesreću da čitam sve te gadosti...

Halis
07-23-2008, 13:17 PM
ja još nepročitah nijedan njegov text:D
niti namjeravam!!
kada sam aktivirao opciju ignore, svi njegovi textovi su mi ostali skriveni tako da nisam imao tu nesreću da čitam sve te gadosti...

Vidim otkrivas se :)

a sto ne rece bolan nebio de da ima ta opcija :D

:icon_rotate:

fingersbroken
07-23-2008, 15:02 PM
Sirius se siriozno ofirao :D Elem, kao laufer se trudio iznositi neko misljenje, i potuljno vrijedjao, a sad se vratio kao sirius i otvoreno iznosio uvrede na racun cijelih naroda. Kao sto sam rekao, ne ide banovat za misljenje, ali za psovke i uvrede, kako naroda tako i pojedinaca, valja zabranit pisanje. No, postove treba ostavit nedje da se vidi razlog i da se prepozna budala kad ponovo dodje, da se ne prolazi ponovo kroz isti krug ubedjivanja i da narodu bude jasno sa kim se ima posla. Ovaj je vise puta udario ne cijele narode, i jasno je da se radi o nekom klero fashisti poremecenog uma, covjek koji je zapao u zivotnu krizu, pri izdisaju snage pokusava druge zarad nekog interesa u konflikt da uvuce. Dje ovaj ima prodje? Na par internet sajtova, i mozda ukupno 5 istomisljenika. Pod tih 5 podrazumevam eventualno 5 clanova uze porodice, ako je uopce i ima, i ako ga i oni uopce i podrzavaju...

Nobady
07-23-2008, 16:23 PM
Sirius klero-fašista? Hmmm... nešto sumnjam da bi kod njega kler "ućoso". Jedino ako nije vjernik arhaične „bošnjačke crkve“ :D

insajder javlja
07-23-2008, 16:43 PM
a sto ne rece bolan nebio de da ima ta opcija :D

ma i ja sam miso da se odnosi samo na privatne poruke... aktivirao sam je nakon što ga pozdravih kako mu i dolikuje, kako bih sačuvao abdest ;)

preporučujem svakom ko je čitao da mu makar po jednom, a na svaku riječ njegovu skatare nešto makar i u sebi...
smrad koji izlazi iz njegovih riječi, samo se tako more odbiti
:D;)
esselamu alejkum

inš'Allah
07-23-2008, 16:56 PM
vala se pomisli...
ako nista vise

inš'Allah
07-23-2008, 17:08 PM
preporučujem svakom ko je čitao da mu makar po jednom, a na svaku riječ njegovu skatare nešto makar i u sebi...

to sam mislio:icon_rotate:

ul_8mart_br?
07-23-2008, 23:13 PM
Svakom krscanu (i normalnom narodu) danas je vaznija nacija nego religija (vidi Hrvate, Srbe, Slovence, Albance)

O Osmo jesili ti to jope' bio, ne dadose da razmijenimo jos koju :icon_rotate:
Nejse ja znam da si ti uvijek tu i da ces mi se ponovo javit. Jes da si mi osto duzan na ono pitanje oko mladica i njegove izjave "Osvetili smo se Turcima", ali neka.
Ti rece da je svakom krscanu vaznija vjera nego nacija i pobroja gore neke urneke. Ja vidim da si ti strucnjak za ove oblasti druze stariji vodnice, pa reko' da te pitam jos nesto: zasto su svi katolici na teritoriji exYU Hrvati a svi pravoslavci Srbi(osim mila djukanovica :D ). Mores li mi odgovorit kako da se nijedan katolik ne zabroji i rece da je srbin i obratno?

xPazaracxx
07-24-2008, 00:28 AM
zasto su svi katolici na teritoriji exYU Hrvati a svi pravoslavci Srbi(osim mila djukanovica :D ). Mores li mi odgovorit kako da se nijedan katolik ne zabroji i rece da je srbin i obratno?

Ja znam i za nake Albance sto su katoljici, a i za par makedonaca sto su pravoslavne(dodushe nepriznate) crkve.

Alj stvarno dosat nisam upozno Bosnjaka, a da nije musljiman (ako ne racunamo komuniste). Ovo mi je bilo sefte.:icon_rolleyes:
Mozda se desi i to cudo pa upoznam i Bosnjaka budistu ilj jehovinog svedoka.

Haljit
07-24-2008, 01:29 AM
O Osmo jesili ti to jope' bio, ne dadose da razmijenimo jos koju :icon_rotate:

Bosnjacki pozdrav

Kako javlja baushtela news, nas Osman je u zelji da definitivno prekine sa svim sto podsjeca na Osmanlije i sultan Fatiha, odlucio da promijeni ime i da se vise ne zove "Osman".
Uz svoj bosnjacki inat izabrao je ime Tvrtko, sve u nadi da ce uprkos svojim godinama i bremenom koje one nose, takvim imenom ipak jos koji put uspijeti zavarati neku od lakovjernih njemica, koju bi takvo njegovo ime asociralo na nesto drugo

mersiha72
07-24-2008, 02:25 AM
http://www.bosnjastvo.com/index.php

???

sda
07-24-2008, 03:35 AM
sa tog sajta tj foruma
samo za ljude sa jakim zeludcem
ja sam se malo i pokajo sto citah gluposti,ali korisno je da vidis kog sve sunce grije

tema
ISLAM JE KRIV ZA NE POSTOJANJE BOSNJACKE DRZAVE I NACIJE !!!

-pa posle se covek zapita dal ima i koliki je kapacitet ludnica u BiH
-I dal su uveli internet u ludnici?

bosnjacki pozdrav,svim budalama sa tog foruma:icon_rotate:

Haljit
07-24-2008, 16:18 PM
Ovi Bosnjacki nacionalisti za Bosnjake muslimane i islam nisu nista bolji od Srbskih ili Hrvatskih nacionalista.

Citam tamo jednu temu u kojoj se blati poslanik Muhamed (s) koju je postirao admin tog foruma, a ciji autori su najvjerovatnije neki krscani.
Iz te teme se vidi koliku mrznju i odvratnost prema islamu osjecaju ovi Osmovi Bosnjacki nacionalisti.

Takodje citam o Osmovom zalaganju i davanju podrske **********evoj IZ.
U kasnijim redovima se primjecuje da Osmo svoju podrsku ne daje Zukorlicu zato sto smatra da je Zukorlic pravi covjek za vodjenje muslimana Sandzaka, a niti mu svoju podrsku daje zato sto mu je stalo do prosperiteta IZ i Islama u Sandzaku. Osmo svoju podrsku Zukolicevoj IZ daje jedino sto smatra da Sarajevo preko Zukorlica i njegove IZ (koja je koliko toliko podredjena Sarajevu) ipak moze bolje kontrolirati bosnjake Sandzaka, nego sto to moze preko Zilkica i IZ kojoj je on na celu. Ovaj Osman (Bosnjacki ateista) izrazava, propagira i bori se za svoj stav o IZ i Islamu, ne zato sto mu je stalo do Islama i muslimana, vec zato sto mu je stalo do kontrole nad njima.

Jadni Osman ne shvata da su muslimanima blizi krscanski vjernici, bilo koje nacije da su, nego on (Osman) koji je nevjernik (ateista-dzahil) pa nek je i iste nacije.

Sem sto je ateista koji ne shvata da je upravo islam bio taj koji je ocuvao (a i dan danas cuva) nacionalni identitet Bosnjaka, iz textova sa te stranice se vidi da je Osman bio glup pa se zalagao za nezavisnost Crne Gore, nezavisnot kojom bi Crna Gora bila medjunarodno priznata u granicama i teritorijama koje je anektirala i otela od Sandzaka za vrijeme balkanskih ratova.
Iako je sada svjestan da je time radio protiv interesa Bosnjaka, on ni dan danas ne priznaje tu svoju glupost, vec krivicu za to baca na potkupljive i Djukanovicu naklonjenje Bosnjacke politicare.

Nobady
07-25-2008, 19:41 PM
Ovi Bosnjacki nacionalisti za Bosnjake muslimane i islam nisu nista bolji od Srbskih ili Hrvatskih nacionalista.

Citam tamo jednu temu u kojoj se blati poslanik Muhamed (s) koju je postirao admin tog foruma, a ciji autori su najvjerovatnije neki krscani.
Iz te teme se vidi koliku mrznju i odvratnost prema islamu osjecaju ovi Osmovi Bosnjacki nacionalisti.

Takodje citam o Osmovom zalaganju i davanju podrske **********evoj IZ.
U kasnijim redovima se primjecuje da Osmo svoju podrsku ne daje Zukorlicu zato sto smatra da je Zukorlic pravi covjek za vodjenje muslimana Sandzaka, a niti mu svoju podrsku daje zato sto mu je stalo do prosperiteta IZ i Islama u Sandzaku. Osmo svoju podrsku Zukolicevoj IZ daje jedino sto smatra da Sarajevo preko Zukorlica i njegove IZ (koja je koliko toliko podredjena Sarajevu) ipak moze bolje kontrolirati bosnjake Sandzaka, nego sto to moze preko Zilkica i IZ kojoj je on na celu. Ovaj Osman (Bosnjacki ateista) izrazava, propagira i bori se za svoj stav o IZ i Islamu, ne zato sto mu je stalo do Islama i muslimana, vec zato sto mu je stalo do kontrole nad njima.

Jadni Osman ne shvata da su muslimanima blizi krscanski vjernici, bilo koje nacije da su, nego on (Osman) koji je nevjernik (ateista-dzahil) pa nek je i iste nacije.

Sem sto je ateista koji ne shvata da je upravo islam bio taj koji je ocuvao (a i dan danas cuva) nacionalni identitet Bosnjaka, iz textova sa te stranice se vidi da je Osman bio glup pa se zalagao za nezavisnost Crne Gore, nezavisnot kojom bi Crna Gora bila medjunarodno priznata u granicama i teritorijama koje je anektirala i otela od Sandzaka za vrijeme balkanskih ratova.
Iako je sada svjestan da je time radio protiv interesa Bosnjaka, on ni dan danas ne priznaje tu svoju glupost, vec krivicu za to baca na potkupljive i Djukanovicu naklonjenje Bosnjacke politicare.

Oprosti @haljite, al meni nije. Bliži mi je Osman (bošnjački ateista) od Karadžića (hrišćanski vjernik). Na stranu to što Osmo, kolko znamo nije nikog zaklo, dok ovaj hrišćanski „vjernik“ nosi na duši hiljade i hiljade nevinih žrtava. Ja nemam kantar da procenim istinitost nečije „vjere“, al činjenica je da su i Arkan i Karadžić deklarativno bili „veliki vjernici“ SPC.
Druga je stvar što „Osmo i drugovi“ prave veliku grešku, kada budalasto napadaju svetinje pravih vjernika. Normalna je onda ovakva tvoja reakcija. Čini mi se da tu leži glavni bošnjački problem kako doći do nekakvog konsenzusa gde obe opcije egzistiraju a da međusobno ne rade jedna drugoj o glavi. Idealno bi bilo da se međusobno poštuju, al daleko smo mi od tog stanja svijesti. Zato smo i laka meta i narod koji u svim istorijskim prevratima najviše nagrabusi. Dok čekamo braću vjernike da nam pomognu sa istoka, komšije nas dopraviše. Pa ono što nas pretekne ufati se za vratove, ko je „vjera“ a ko „nevjera“, a komšije u grohot od smijeha. Braća sa Istoka, pustu koju suzu, pošalju koji paket i zabave se o svom halu. Tuđa ruka svrab ne češe. Tako ti je to moj Haljite, pravo da ti kažem, dolazi mi se da pređem u Turke ko i naši preci, bar ću imat naciju, od Bošnjaka izgleda mrka kapa...

xPazaracxx
07-25-2008, 19:51 PM
Tako ti je to moj Haljite, pravo da ti kažem, dolazi mi se da pređem u Turke ko i naši preci, bar ću imat naciju, od Bošnjaka izgleda mrka kapa...
E pa ja te taman ono braski zahajo, a ti mi dodjesh sa ovakijem izvalama:icon_eh2:

Nobady
07-25-2008, 20:02 PM
Nasesen Abi? Ja mislio ti haješ Turke... :001_cool: Ništa onda: "odoh na rijeku da pecam ribu" (po Mešinom romanu) ... nije za mene politika.

xPazaracxx
07-25-2008, 20:07 PM
Ada hajem ja Turke, (jok ka insander da hajem tamo neke radovane i vojislave, usput seljam za insandera;)), nego to kat vices da si Turcin, onda srbi ti velju, da si uljes ode, pa haj onda u Anadoljiju. Ilj josh gore pomisljit ce neko, da ni8si nacisto sa tvojijem identitetom.
Razbiras more:icon_wink:

Haljit
07-25-2008, 22:52 PM
Oprosti @haljite, al meni nije. Bliži mi je Osman (bošnjački ateista) od Karadžića (hrišćanski vjernik). Na stranu to što Osmo, kolko znamo nije nikog zaklo, dok ovaj hrišćanski „vjernik“ nosi na duši hiljade i hiljade nevinih žrtava. Ja nemam kantar da procenim istinitost nečije „vjere“, al činjenica je da su i Arkan i Karadžić deklarativno bili „veliki vjernici“ SPC.

Nisam mislio da su nam blizi deklaratini krscanski vjernici od Osma, jer niti Arkan niti Karadzic nisu nista veci vjernici od njega, tj sve je to go nevjernik do nevjernika.
Arkan i Karadzic su za razliku od Osma svoju naciju poistovjetili sa svojom nacionalnom vjerom, a sto je na Balkanu inace cest slucaj, ne samo medju Srbima vec i medju ostalim narodima, pa i medju Bosnjacima

Inace, muslimanima su od Boga dozvoljene puno neke stvari od vjernika ehlul-kitablija (sljedbenika knjige) bez obzira na nacinalnu pripadnost, dok mu te iste stvari nisu dozvoljene od nevjernika pa i ako je taj nevjernik iz istog naroda
Dok čekamo braću vjernike da nam pomognu sa istoka, komšije nas dopraviše.
Zasto cekati nekog sa istoka ili zapada, a pogotovu cekati onog koji je u jos gorem halu od nas?

insajder javlja
07-26-2008, 00:30 AM
pogledamo li svu civlizaciju bošnjaka -arhitekturu, književnost, kulturu uopšte... vidjećemo (sem ako neko neće zinjat da priča) da ako bošnjacima oduzmeš "islamske tekovine" da him apsolutno ništa neostaje!!

ništa dalje da neidemo od jezika bošnjaka... oduzmu li se turcizmi (i arabizmi i iranizmi), šta ostaje?? :confused: ?

(mada realno govoreći, čak i nemuslimanskim narodima na balkanu faktički ništa neostaje ako se od njih otkloni ono što imaju od islamske kulture...)

baščaršija, mostarski most, altunalem, aladža, bedem ovaj kod nas u parku...
zatim alhamijado, krajišnice...
hamza bali, ajvaz dedo, isa beg...
sarajevo, pazar, hercegovina, tuzla...
iz kojeg jezika su te riječi??
(ako neki zlonamjernik i cjepidlaka primjeti da sam spomenuo hercegovinu, da napomenem da je od herceg + tursko ovasi=polje)

neko će reć da bošnjaci imaju stećke! more bit da oni i jesu tipični bošnjački spomenici i da ih nema kod drugih (muslimanskih naroda), ali i oni sami su plod nekakvog islamskog (prijeturskog) vjerovanja bošnjaka...
pa hijerarhija u tzv "crkvi bosanskoj"
itd itd

sve sami Islam!!

ČAK I SAMA RIJEČ BOSNA, PO NEKIMA VODI PORIJEKLO OD NEKIH ISLAMSKIH OBREDA PRI KOJIMA SE ČOVJEK MORA PRETHODNO IZUTI, PO UZORU NA MUSAA ALEJHISSELAMA KADA JE UŠAO U DOLINU TUWA ... ...

sve ovo svakako bošnjaku treba biti na ponos!!
bošnjak nije komplexaš (kao što je recimo srbin i hrvat) pa da čini masakr nad svojom kulturom pokušavajući da npr očisti jezik i dr od tzv "tuđica"... kao što je recimo u hravata trend zadnjih dvadesetak godina!
na kraju krajeva svaki normalni bošnjak se ponosi time što je u njegovu kulturu utkano islamsko nalijeđe! nije to nikakav podanički odnos prema turskoj ili sl!
samo budala more vidjeti u turskoj (i današnjoj i historijskoj) i "proturskim bošnjacima" nekakvo antibošnjaštvo!!

mi danas ponosni na svoju bošnjačku posebnost i na bosansku hiljadugodišnju duhovnost, svakako ne samo da nesmijemo zanemariti, nego čak moramo na prvo mjesto staviti ono islamsko kod nas!!

i zaista mislim da je postavljanje pitanja oko toga i višak i pokazatelj gluposti!!
jer ako ove stvari još nismo rasčistili, onda šta jesmo? ...

insajder javlja
07-26-2008, 00:45 AM
nije ovo nikakav "islamistički pamflet", niti bilo kakva propaganda "lažnih hadžija" kako ih nobadi spomenu ili sl

ovu su fakti!

ja posebno ovdje nikom ne prigovaram "što ne ide u džamiju" ili sl !!
nemojte da me tako shvatite!!
ma ne prigovaram ni ateistima, mada takve i neuzimam za ozbiljno po pitanju intelektualnosti i dijaloga!!

BOŠNJAK BEZ ISLAMA JE ZAISTA U SVAKOM SMISLU MRTAV!! KO SMIJE DA PROBA MOREL ŽIVJETI KAO BOŠNJAK BEZ ISLAMA, NJEGOVA STVAR, ALI NIŠTA MU DRUGO NE PREOSTAJE OSIM SMRTI! ČAK AKO SMIJEM DA DODAM I U DOSLOVNOM -TJELESNOM SMISLU SMRTI, JER DOĆI ĆE DR DABIĆ DA GA KAO TAKVOG ZAKOLJE...

A KADA JE NEKO MRTAV ONDA GA VALJA POKOPATI!!
U PROTIVNOM ŠIRIĆE SMRAD I ZARAZNE BOLESTI!
INTELEKTUALNI MRTVAC ZAMSRDIĆE I ZARAZITI NA INTELEKTUALNOM NIVOU, KULTURNI MRTVAC NA SVOJEM NIVOU, ITD

skoro je umro jedan bošnjak koji je isticao bošnjaštvo a znao negirati vjersku stranu! neka je rahmet njemu, ipak se je na kraju deklarisao kao musliman pa čak i dosta toga i uvakufio!
e kada je on osnovao svoju BOŠNJAČKU STRANKU, kada je tek počeo sa tom idejom (1991., istupivši iz sda, zajedno sa m. filipovićem) kod nas mu je (predsjednik ogranka - sandžak) bio kasim zoranić!! ne govori li to dovoljno?
a prva aktivnost te stranke je bila potpisivanje sporazuma sa radovanom karadžićem!!

itd itd
ovo sa mrtvilom mi je bio nakast da napišem ;)

Leptir
07-26-2008, 04:18 AM
auuu (http://www.bosnjastvo.com/index.php) shto na ovi sajt ima hadalja majko moja a ja neznadoh da i u boshnjaka imade vakije chafira. ja mislim da je chafir chafir pa kako god da se zove no samo neki igraju otovrenijeh karti a neki ne. znam shtache radovan da mi uchini no neznam shta more osman...

ja sam misljio da su hadalji samo oni shto imaju muamerovo g*vno u glavu mesto mozga a ono ima gi raznije, haj shta che chovek sve da vidi na dunja

insajder javlja
07-26-2008, 04:25 AM
auuu (http://www.bosnjastvo.com/index.php) shto na ovi sajt ima hadalja majko moja a ja neznadoh da i u boshnjaka imade vakije chafira. ja mislim da je chafir chafir pa kako god da se zove no samo neki igraju otovrenijeh karti a neki ne. znam shtache radovan da mi uchini no neznam shta more osman...

ja sam misljio da su hadalji samo oni shto imaju muamerovo g*vno u glavu mesto mozga a ono ima gi raznije, haj shta che chovek sve da vidi na dunja

e moj leptiru (jes ti glup nik :D:p) znaš ti onu Nurovu:
NEMA VLAHA BEZ TURČINA!

:lol:

Leptir
07-26-2008, 04:35 AM
ada shta mu fali insajder, ima leptir svoju simboliku no ti neznash

ul_8mart_br?
07-27-2008, 22:40 PM
Tako ti je to moj Haljite, pravo da ti kažem, dolazi mi se da pređem u Turke ko i naši preci, bar ću imat naciju, od Bošnjaka izgleda mrka kapa...

Ne znam koliko ti je pametno ovo za prelazak u Turke; nedavno je jedna anketa napravljena medju Turcima pokazala da oko 75% ispitanika identificira sebe prvo kao muslimana a poslije kao Turcina. Da bi mogao uzivati u svojoj anahronicnoj definiciji nacije predlazem ti pogledas neku povoljniju kombinaciju.

mumuruznik
07-28-2008, 01:09 AM
Jel ovo europezacija il jevropezacija boshnjaka, sta predlaze prasko ljaljic?

insajder javlja
07-28-2008, 04:53 AM
Jel ovo europezacija il jevropezacija boshnjaka, sta predlaze prasko ljaljic?

ni jedno ni drugo šišarko, već evropeizacija :p :lol:
pošto ću već (90%) biti banovan na neko vrijeme, da uživam u sportu koji mi praavo dobro ide: šibanju tebe

mumuruznik
07-28-2008, 13:51 PM
ni jedno ni drugo šišarko, već evropeizacija :p :lol:
pošto ću već (90%) biti banovan na neko vrijeme, da uživam u sportu koji mi praavo dobro ide: šibanju tebe

Haj da bi da te se "kurteljisemo":) Pravim mevljud cim te emir banuje :)

insajder javlja
07-28-2008, 15:25 PM
a dok se to ne desi, ima sva zrncad da ti popadaju sa šišarke :lol::lol::lol:
pa ćemo od njih da pravimo kokarice :D

ibnIsmail
07-28-2008, 16:08 PM
vidim emir te nagoni da poshtujesh druge chlanove foruma ma koje orjentacije oni bili pa sam osjetio potrebu da se i sam odazovem na taj sMeti poziv,pa gdje je taj sandzak beg da mu odam poshtovanje,evo pravo sam zagrijan za feshtu,hajde bre da i ovo do kraja razjasnimo oko poshtovanja drugih chlanova pa ja to chekam ko ozeblo sunce vec mjesecima:001_cool:

xPazaracxx
07-28-2008, 20:07 PM

Polako nemo da se raduje prije vakta, ja mu ostajem tu da ga karam po forumu, poshto vidim da je nagrajiso.:D

insajder javlja
07-28-2008, 23:51 PM
...
:001_cool:
...

auuu
ibnismail se vratio :scared:

:D:D

Deddha
08-01-2008, 12:46 PM
pa gdje je taj sandzak beg da mu odam poshtovanje,evo pravo sam zagrijan za feshtu,hajde bre da i ovo do kraja razjasnimo oko poshtovanja drugih chlanova pa ja to chekam ko ozeblo sunce vec mjesecima:001_cool:
Nemoj njega, on je dosao samo zbog mene, dopalo mu se kako sam ga obradjivao danima pod ovim internet svodom, znam ja te bolesnike, oni se pale na mene, ne vjerujem da medju sobom ne pricaju kako sam kojeg nateg'o, pa da se i ne posvadjaju medju sobom kako sam nekog bolje nego li onog drugog... Nemoj da mi diras musterije, evo, i balki ce da se javi onda, pa boljeneici (od one bostanke nazalost ne vjerujem da ce sta biti)... Onda cu da pustim i moje pratioce pazarcaxxl, i koji li su mi se vec prikacili jos u medjuvremenu, da i oni malo heklaju. Nije brat kisela, ne zali on za drustvo:D

insajder javlja
08-01-2008, 15:31 PM
a ko ti je ova xxxl?

smeta bre ovuda, skoli ovo da ja ne skoljavam, jer ja kad krenem da skoljavam onda urnebes živi ispa'ne..

Deddha
08-01-2008, 18:38 PM
Pa sklonise onu temu sa onim irankama, tu smo prvi put usli u konverzaciju, a imalo je jos nekih detalja na onim slikama da se primjete i da 'im se da jedan slikoviti opis... Mislim, nastala je tu neka simpatija medju nama (ili se tu desilo prepoznavanje nakon nekog virtuelnog vezivanja koje se dogodilo na ko zna kom mjestu ovog nevidljivog prostora i ko zna kad):D No, nije ovdje tema pazaracxxl, niti ja, niti veza nasa (ili ko zna cija, cija je posljedica vezivanje ovog decka za mene, neki rekose vezivanje tipa sin, ili sta vec, za oca). Ovdje je tema laufer, njegovo sluzenje cetnicima citavog svog zivota, njegov transparentni patriotizam koji odise zadahom cetnickih supaka u kojima je ovaj mentol proveo zivot i cvaraka iz istih, njegov odlazak sa sela na zapad, naglo ulazenje iz opanaka u pacoti, njegovi antiislamski stavovi i vezivanje za jednu spodobu koju neki nazivaju i islamskim duhovnim vodjom i tako te stvari:icon_rolleyes:

bosnjak
08-01-2008, 22:12 PM
Ma koliko sam ja skonto @Laufer ti je jedan od onih sa onog famoznog foruma bosnjstvo.com
Vidio sam nesto se hvalio kako smo zaostali,kako se ljudi vezu za Sultrana El-Fatiha,kako nam je Islam preci od bosnjastva,koji su likovi,nikad nece skontat da nije tog "Islama",ni "bosnjastvo",nebi zivjelo,nego...Ali to je sto je,nek se utjeshu na onom tamo forumu sa tim bosnjackim pozdravom :D,koji nista neznaci bez "Islamskog umeta i aslaka"...

p.s Sellamim bracu na taj forum,i prvo nek idu nek rushu onaj socio-boljsevisticki portal Sarajavo-X,pa poslije nek malo okrenu ka Sandzaku,i nek napadaju malo one komunjare tacnije "bosance",iz partije onog Lagumdzije jel je to prece ja mislim,pa poslije kad dodje vakat mi ce mo na red doci...

ul_8mart_br?
08-19-2008, 21:39 PM
Nemoj da misli Osmo da smo ga zaboravili, tog hrabrog viteza prvog reda kraljice Katarine.

http://img102.imageshack.us/img102/9833/imgrd9.jpg

Nego Osmo, ti si tamo na onom vlaskom sajtu bosnjastvo neka faca. Udjoh danas tamo za shera i vidi sto nadjoh:

Queen: Ali, ne mozemo se mi vracati 600 god. unazad!? Ne zivimo u Muhamedovo doba!
...
Pasa:
Vi muslimani da sta valjate bi ste do sadasnjih 7 vijekova (HEEEEEEEEJ 700 GOOOOODINAAAAA) ostvarili nesto DOBRO I POZITIVNO u narodima u kojima se nalazite!

Osmo, najbolje bi bilo sa ovakvim kadrovima da se ogranicite na kopiranje antiislamskih tekstova sa kaurskih sajtova i to da postirate, ali strogo bez vasih komentara. Ovi tvoji idioti sve samo o Islamu a jos ne znaju ni kad se pojavio. Nije sto psuju na din nego su bre i tupi, hoce se vlascad rugat zbog toga. :icon_rolleyes:
Ovo samo za tvoj hatar, Islam je dosao prije 14 vjekova.

ul_8mart_br?
09-15-2008, 13:06 PM
Dr.Numan Balic, predsjednik SDA Kosova u vezi sa Osmom (preuzeto sa foruma na http://www.radiohayat.com)

A sad nekoliko rijeci o odnosu sa Destanovicem.Poslije svih ovih nepotrebnih rasprava koje vode neki forumasi skloni SDA,istini i pravdi zelim da porucim veoma jasno,da je svaka dalja rasprava sa njim bespredmetna I da je treba prekinuti. On je dokazani neprijatelj nase vjere i Bosnjaka,mi smo osigurali dokaze o mucenju Albanaca i Bosnjaka koje je spijunirao i zlostavljao, i pokrenucemo,ako Bog da i zvanicno proceduru za njegovo kaznjavanje.Da budem jos i ovo jasan.Niko drugi iz njegovog udruzenja ne moze odgovarati za svoje antibosnjacko djelovanje osim njega..I pored toga sto ga jos jedno ili dvoje iz neznanja podrzavaju, da ne bude zabune,ni SDA niti ja kao njen predsjednik ne osudjujemo nikoga iz ovog Udruzenja osim Destanovica,dokazanog katila,napadaca na nasu vjeru,nase prvake i bosnjacki narod,i necemo biti mirni dok po pravdi ne bude kaznjen.Jos jednom pozivam sve Bosnjake u Njemackoj da ne saradjuju sa ovim srpskim spijunom i da ga ne podrzavaju ni u cemu,jer ce on uskoro, ako Bog da odgovarati za svoja nedjela.Procedura je pokrenuta pred kosovskim institucijama i odgovarajucim sluzbama, koje ce zajedno sa Eulex-om ispitati sva nasilaj nad Bosnjacima,kako od ekstremnih Albanaca poslije rata,tako i ona prijeratna prema Bosnjacima i ostalim nesrpskim zajednicama iz doba Milosevicevog rezima,medju kojima je uzelo ucesce nekoliko Bosnjaka u Milosevicevoj vojsci i policiji.

Jos jedno pojasnjenje.Posto pojedini opet sire glasine,kao Mesa,koji je obican seoski dzeparos i prevarant iz Jezerine,i koji zaista nije vrjedan spomena(ali ako se ne okane sibicarenja i varanja neka procita u Kur’anu kako se kaznjavaju kradljivci),onda cu jos jednom ponoviti sud o policajcima i Slobovim vojnicima.Vecina policajaca koji su sluzbovali u srbijanskoj policiji nisu ucinili nista lose,naprotiv svi se sjecamo imena mnogih koji su nas spasavali na tadasnjim punktovima.I vecina oficira i podoficira su casno obavljali svoj posao i od nas mogu imati samo podrsku.Ali ne i oni malobrojni medju njima,svega njih troje-cetvoro,kao Osman Destanovic i Hamdo Music,koji iako su premlacivali Albance i Bosnjake drznuli su se pa misle i dalje da napadaju nasu vjeru i nas narod,gore nego cetnici.Neka znaju da je zavrseno s prastanjem i da ce odgovarati za zlocine koje su pocinili.Toliko,da ne bude zabune,nadam se da je sada i ovo jasno.

Pa Osmo je opasniji nego sto smo mi mislili. :icon_rolleyes:

ul_8mart_br?
03-12-2009, 00:14 AM
Evo da skinemo prasinu sa ove teme malo. Cijenjeni nobady je u jednoj drugoj temi napisao citirani post, u kojem se dotice nekih ranijih diskusija, prevashodno vodjenih ovdje.

Eh, ti jevropljani i ti njihovi nazovi principi i vrednosti... A ne mogu preko nekog „kuma“ iliti vjerskog dostojanstvenika da završe tu stvar? Da se „ispoštuju“? Ne pomaže ni ćesa ni fetva? Srce me zabole za Ralju i Bokija, kad ih vidim ovako snuždene. Ada bolje i da ne ulazimo u tu truhlu evropu, ko će apsit naše „prvake“. Ionako joj se bliži kraj, (evropi a bogme i americi, znam to, pričo mi jedan naš ugledni forumaš) sve je to „fasada na truhlim temeljima“. Ogrezli u bludu i razvratu, crkve im prazne, a demek pričaju o moralu i pravdi. Ni popove svoje ne poštuju. Mi srbijanci (bez obzira na vjersku pripadnost) se slažemo u tome da nećemo „savijat kičmu“ pred takvom bezbožnom jevropom, pa nismo mi „beskičmenjaci“, ka neki anonimusi, nikogovići, koji „čekaju u redu da ih prime pod svoje skute“! Ralja, Boki, samo uspravno, glavu gore ka nebesima, (samo se pričuvajte kakve bandere da ne hrupite o nju tintarom kad izlazite iz džipa), nek ostanemo bez tih šugavih jevropskih para, ovaj dunjaluk je prolazan, mi smo nebeski narod, mi živimo za vječnost. Ješćemo korijenje ako treba, neće našim junačinama suditi „aduhovni mrtvaci i smradovi“, koji ne znaju ni da se prekrste kako valja, ne nose ni kratke hlače i većinom su ćosavi. Zemaljski sudovi i zemaljska pravda nisu dostojni nas, mi ih ne priznajemo, tj. priznajemo samo nebesku pravdu, vječni sud i sud naše partije, tj. našeg kumstva. Amin!

Imam osjecaj da si me pogresno shvatio, kad si reagovao ovom ironijom na moje pisanje. Ne znam kako si stekao dojam iz mog teksta u temi o zlocinima da ja polazem neke nade u Holandiju ili EU sto se tice procesuiranja zlocinaca. Holandija i EU su posebna prica, ali za mene je interesantan stav srpskog establismenta prema zlocinima u ex Jugoslaviji, koji je iracionalan, sizofrenican i neljudski, i to je ono sto sam ja poentirao.

Sto se EU i Holandije tice (i SAD takodje), i njihovog uticaja na desavanja tokom 90'tih, vec sam ranije napisao da su oni glavni i odgovorni krivci za ono sto se desilo. Oni su znali sve historijske komplekse i paranoju Srba i njima su ostavili u ruke tu prljavu ulogu "ciscenja" muslimana bivse Jugoslavije, sad je uzaludno sto psi rata pricaju o nekim "dogovorima sa amerikom". Zapadnjaci obicno koriste tako rulju za ubijanje, ne vole da prljaju ruke, cak i ozloglasene zatvore(Gvantanamo, EbuGurejb) ili konc-logore prave na tudjoj teritoriji, a kad licno ubiju, to je da bi spasili civilizaciju ili demokraciju, perfektno bas onako kako se prikazuje na njihovim masmedijima.
E sad, da bi se upotpunila slika zlocina i zlocinca, nekome mora biti sudjeno. Oni vole da sude. Posebno je tokom srebrenickog zlocina ime Holandije previse doslo u prvi plan, drugim rijecima njena cast i obraz su uprljani. To je glavni razlog sto ova zemlja pritiska Srbiju za mladica, njih ne interesiraju zlocini koje je on pocinio.

A sto se ulaska Srbije u EU tice, ne znam nobady jeli ti poznata ona anegdota o francuskom i engleskom generalu, koji su se prepucavali na nekom sastanku. Kaze Francuz Englezu, vi ste bijedni i ratujete samo za pare, a mi Francuzi za cast, a Englez ce njemu, pa svako ratuje za ono sto ne posjeduje. Makar je dobro da si gore u svom postu nagovjestio da te interesuju te "njihove sugave pare", a ne nedaj boze, "ti njihovi nazovi principi i vrednosti". Para buraz vise kod njih nema, samo da znas.

A sto se tice nebeskog i zemaljskog zivota i pravde, ja i ti smo poceli jednu diskusiju o tome, i ja jos nisam sve zavrsio sto sam htio reci, jos cemo mi o tome na tenane, da ti dersimo. :001_cool:

urban OUT
03-12-2009, 02:36 AM
Evo da skinemo prasinu sa ove teme malo. Cijenjeni nobady je u jednoj drugoj temi napisao citirani post, u kojem se dotice nekih ranijih diskusija, prevashodno vodjenih ovdje.

A da skrenem ja na našu današnjicu...
Naime, pored događanja u BiH u toku devedesetih, i pored događanja u BiH sada, a što je sve dio iste strategije: sveevropski (EU, ondašnja SRJ, JNA, zaitm Hrvatska itd) pohod na BiH...
Dakle, pored toga, sve vrijeme je ista situacija i u Sandžaku!
Situacija je ista, po tome što je "pohod" uzeo maha i na našoj koži, mada se taj "pohod" po samoj formi, i po žestini nerijetko i razlikuje

Htio bih da vas sviju pitam nešto!
I da razmišljamo samo za sebe, ali i da ta pitanja pokrećemo u javnosti, pa i ovdje na forumu.

Naime svi smo bili svjedoci događaja i zadnjih dana, pri čemu mislim na pokušaj atentata na gospodina Sulejmana Ugljanina i ranjavanje gospodina Adnana Ganića, a i najnovije ranjavanje gospodina Nermina Ademovića... Svjedoci smo i ubistva rahmetli Zumrete Hajrović, rahmetli Ružda Duranovića, i mnogih drugih napada na Bošnjake Sandžaka!

E sada, pitam:

DA LI JE IKO OD VAS ČUO DA JE "SLOBODARSKA" EVROPA REAGOVALA?
AKO JESTE, KAKVE SU BILE REAKCIJE?
A AKO NIJE, ZBOG ČEGA JE ONDA TO TAKO?!

ŠTA VI MISLITE, ZAŠTO JE IZOSTALA REAKCIJA OEBS-A, SAVJETA EVROPE, HUMANS RIGHTS WATCH-A I DR?!?

Nobady
03-12-2009, 12:52 PM
Ma jok 8. marte, ironija nije bila usmerena prema tebi, već prema raljinoj izjavi, koju si ti citiro u dnu tvog komentara. Gde se onako snevoljčio što mora da se hapsi đeneral: „Ništa nam ne preostaje nego da uhapsimo ...“ Ovo za pare i principe, znam da si napiso onako, radi reda, ni sam u to ne veruješ. Za dersove, slobodno ti opleti, samo si možda već primetio da sam slab „džematlija“, tijesno mi nekako u safove, više naginjem opciji da se ja popnem gore, da otmem mikrofon govorniku, pa da onda ja opletem. :D

Da se osvrnem kratko na ono najbitnije iz tvog teksta. Dugo vremena sam razmišljao skoro na isti način kao i ti: da je sav pokolj Bošnjaka insceniran od strane zapada, gde su komšije samo puki izvršioci.A sve to zbog toga što pripadamo islamskom civilizacijskom krugu. A onda se desila nato-intervencija, kosovo i počeo sam da sumnjam u tu zaveru zapada prema nama. Jer što bi onda pomogli albance, ako toliko mrze muslimane? Ne kažem da sam u pravu, i dalje sam sumničav prema jevropi, ali ipak... za našu nevolju i bedu više sada tražim krivca u nama samima, nego što vjerujem u teorije zavere. Još kad čujem srbe kako kukaju da ih čitav svijet mrzi, nekako iz otklona prema njima ne želim da tako razmišljam. Inače, zvučao bih sam sebi kao oni.

Ako si raspoložan za ders, evo ti urbana sa pitanjima, taman ti se sa njima zgodno namestio za jedan dersić. :001_cool: Ja ne bih mogao da mu odgovorim na sva ova njegova pitanja, samo bi ga podsetio da ni slobodarski iran, saudija, pakistan itd. se nešto nisu pretrgli da se izjasne povodom ovih naših lokalnih dešavanja. Ne mislim da je to zbog toga što nas mrze, već verovatnije, zato što ljudi imaju svojih problema, imaju preča posla. Inače smatram da Pazar nije pupak dunjaluka, prije bih reko slijepo crijevo, tako da ne tangiramo nešto mnogo svijet.

Nešto drugo mi se čini bitnijim u urbanovom tekstu, gde mu se pokrala jedna mala greška. Naime, nije srbija dobila bosnu na međunarodnom sudu pravde, već je osuđena zbog nesprečavanja genocida. Nemojmo je još i mi amnestirat od ovakve međunarodne osude. Možda je nama na balkanu ovakva osuda beznačajna, ali u civilizovanom svijetu ona nije bezazlena i dugo će srbija snositi konsekvence zbog toga. Što osuda nije bila potpuna, možda je do mržnje suda prema muslimanima, a možda i do (u šta sam skloniji da vjerujem) aljkavosti sročene tužbe od strane zastupnika bosne. Uostalom o tome su naširoko pisali bh mediji. Znajući kolko bošnjaci haju više minderluke i ležernu „havu“ od svakog ozbiljnog i studioznog rada i ježe se uopšte knjige kao takve (ilmihale i razne islamističke brošure tu ne računam) ovo me ne bi čudilo.

Da ne pomisli neko da ja ovde izigravam advokata evrope (da sam to hteo, prikačio bi se šici, pa naveliko „edukovo“) da zaključim: Kolko god da je evropa loša, mi smo gori. Još ako nam se rusi uvale, tek nastaje ćoslama.

ul_8mart_br?
03-16-2009, 23:31 PM
Ta njihova intervencija oko Kosova je po mom misljenju usmjerena na kontrolu Kosovara a ne na neku pomoc njima, vise je to bio spas za Srbiju. I nije jos sve tu gotovo, ne znamo kakve su pogodbe napravljene, vidjecemo...

Ja sam u prethodnom svom postu napisao da su zapadnjaci iskoristili Srbe za ubijanje na Balkanu. To sto sad Srbi imaju problema sa njima je slicno Saddamovoj situaciji u Iraku, njega su takodje iskoristili za razne prljave rabote i na kraju dosli ko bajagi da ga osude. Osude koje izricu ti njihovi tribunali su iskljucivo usmjereni na glancanje njihovog laznog morala a nikako na satisfakciju za zrtve.
Tacno je da su muslimani, ne samo u Bosni vec u cijelom svijetu, posljednju deceniju izlozeni nevidjenom teroru i genocidu, i to je rezultat vrlo jadnog stanja islamskog svijeta. Vec sam ranije pisao o tome, medjutim, stvari se mijenjaju na bolje, insallah.
Mi smo forumasi a ne politicari, zbog toga smo slobodni da svoje misljenje iznesemo bez mnogo uvijanja. Vjerovatno ce i lokalni i republicki politicari sve uciniti u cilju EU integracija i ja ih podrzavam u tome. Ja zelim ulazak u EU ne zbog para :001_cool:, vec zbog tog njihovog laznog morala i licemerja. Da vidimo koji blagodat tog njihovog demokratskog sistema, mada oni to nisu pravili za nas. A da je tako nije nam trebalo mnogo cekati, odmah su se latili da mijenjaju svoj pravni sistem te su u zadnjih nekoliko godina napravili citav niz "antiteroristickih" zakona, sa kojima mogu da ti upadnu u kucu u pola noci i odma' na avion za Gvantanamo. Vec zamisljam kako Srbija uskladjuje svoje "antiteroristicke zakone" sa zakonodavstvom EU i apsi bre elkaidu po pesterskim brdima.

Nego, meni je interesantna tvoja samouvjerenost kad se sprdas sa nasim pretpostavkama da se zapadna civilizacija priblizila svom kraju. :icon_rolleyes:

Birdum-Bardum
03-17-2009, 02:01 AM
Nekako mi se ovdje u ovom momentu nevjerovatno uklapa ovaj (http://video.google.com/videoplay?docid=-4610867051716900202&hl=de) video.
Na jedan veoma interesantan i duhovit način ovaj Volker Pispers razotkriva "borbu za demokratiju, ljudska prava i ostale vrijednosti demokratije" onih koji su "svjetski lideri" u "propagiranju" istih.
Sasvim jednostavno pokazuje da oni koji u svijetu najviše "galame" o demokratiji, slobodi i ljudskim pravima ustvari iza toga kriju svoje materijalne i globalističke ciljeve i da im je do demokratije, slobode i ljudskih prava stalo koliko i do lanjskog snijega.

Naravno, kada čovjek posmatra svijet oko sebe nikako ne smije zaboraviti na sebe, svoje obaveze, svoju odgovornost i svoju ulogu u tom svijetu. Ustvari, to je ono zbog čega se uopšte svijet i treba posmatrati.
Dakle, čovjek ne smije sebi dozvoliti da bude vječiti kritičar svijeta koji ga okružuje, a pri tom zaboravljajući na sebe i svoju ulogu u njemu (vjerovatno je cilj Nobady-jeve retorike da ukaže upravo na to), ali se zato sa druge strane ne smije otići u drugu krajnost pa da se to isto radi samo u suprotnom smjeru.
U oba ova slučaja je primjetna agresivnost i iskrivljena percepcija realnosti, jer se u oba slučaja zanemaruje i zaboravlja svoja uloga u svemu tome. U oba slučaja je jasno uočljivo sljepilo za prihvatanje jasnih dokaza i propagiranje svojih "moralnih" vrijednosti i pored jasnih pokazatalja da se radi o iskrivljenoj percepciji stvarnosti.
Čovjek koji ode u bilo koju krajnost postaje nekomunikativan i nesposoban za vođenje dijaloga i postaje neko ko nije spreman da dvosmjerno razmjenjuje saznanja. Onog momenta kada čovjek sebe "učahuri" sebe je lišio bilo kakvog napretka (moralnog, duhovnog, intelektualnog, ekonomskog, itd.), a to za posljedicu ima brže ili sporije njegovo propadanje u onom segmentu u kojem je i došlo do "učahurenja".
Pretvara se u suhoparnog propagatora koji ima nekoliko parola oko kojih se cijeli njegov "učahureni" svijet vrti. Takvo što je jasan znak da je čovjek "posrnuo".

Pozivati se na vjeru, demokratiju ili bilo koji drugi moralni sistem vrijednosti, a pri tom ne biti iskren i pošten u tome je propast za onoga koji to čini. Jasan dokaz za to je i politika Džordža Buša.
Sada cijeli svijet gleda u Baraka Obamu, a ja kažem, da bi najviše u njega trebali gledati upravo Amerikanci, jer ako on ne bude iskren, ili barem iskreniji, u propagiranju demokratije i demokratskog sistema vrijednosti Americi je neminovna propast. Zato bi po Amerikance i Ameriku dobro bilo kada bi počeli da se iskreno i pošteno bore za demokratiju, jer ništa ne odvodi u propast tako brzo kao tiranija i nepravda.

Naravno, ovo važi za sve ljude i nacije svijeta, pa tako isto i za Evropu. Ne bude li Evropa iskrena u demokratiji sebe će u propast odvesti, a historija je puna dokaza tome.

Sa druge strane oni koji se brane od lažne demokratije i lažne slobode ne smiju nikako zaboravljati na svoje stanje i na ono što je u njihovoj odgovornosti da čine. Ne smije im ta borba postati jedini cilj, pa kada više ne bude neprijatelja da ne znaju šta će sa sobom. Ne smiju sebi dozvoliti da postanu konfliktne osobe koje umiju funkcionisati samo u konfliktima, pa ako neprijatelja nema, onda ga izmisli.

Zaključno se može kazati da svaki ekstrem rađa konfliktne ličnosti, po čemu su i prepoznatljive.

Nobady
03-17-2009, 14:19 PM
Nego, meni je interesantna tvoja samouvjerenost kad se sprdas sa nasim pretpostavkama da se zapadna civilizacija priblizila svom kraju. :icon_rolleyes:

Pa ako je tačno da se zapadnoj civilizaciji bliži kraj, što uostalom i šešeljovi radikali proriču svaki dan, hajd onda da batalimo ovu temu. Što bi pričali o evropeizaciji bošnjaka, kad to samo što nije propalo. Da otvorimo drugu aktuelniju temu kao npr.: „Iranizacija Bošnjaka“, „Bošnjaci i majčica Rusija“ ili nešto treće. I nek javi neko ovim iz sda da mijenjaju program i parole oko evropskog sandžaka, da se ne firaju kako su „neobavešteni“. Ja cijelo jutro pevušim: „Amerika i engleska biće zemlja... pevam i dalje „proleterska“, mada me vuče i „muslimanska“, al mi tu malo rima „krći“.

Još kad bi otvorili kladionicu, pa da nam ponudite kvote na propast zapada, da i mi pasionirani kladioničari hajrujemo od ove vaše dojave. Ova mlada, neiskusna čeljad će se zaletet na keca. A mi iskusniji kladioničari znamo šta nam je činit. Iz 2-2!

Evo i parova:

Propast zapada, samo što nije!
Uhapšen đeneral Mladić, samo što nije!.
Srbija ušla u EU, samo što nije!
Ralja daje ostavku na nešto, samo što nije!
Zuće šalje sedžade nekom, samo što nije!
Budžet Zvezde veći od bužeta FC Bajern, samo što nije!
Pazar ulazi u prvu ligu, samo što nije!
Naši ljudi na zapadu zgađeno cijepaju „papire“ i vraćaju se u zavičaj, samo što nisu!

Kvote odredite vi, a ja predlažem BB-a, pošto znam da on mlogo haje da barata suhoparnim činjenicama i brojkama a od svake šuplje priče mu se nabora čelo.

urban OUT
03-17-2009, 15:12 PM
Da je neko 1936. godine govorio o propasti Njemačke, vjerovatno bi više bio ismijan nego li ovi što sada govore o propasti Zapada... Jer, propast Rajha u taj vakat, je bila nezamisliva!
Da je neko govorio o tome kako Engleska neće biti prva vojna sila, da će primat preuzeti nekakva Amerika, negdje u 19. vijeku, ili u prvoj polovini 20., takođe bi bio ismijan...
Ilir recimo Turska s početka 17.
Ili Rim, u doba kada su se prve kršćanske zajednice počele pojavljivat...

Primjera je puno, a između ostalog tu je i Kuranski primjer Faraona, koji je na vrhuncu svoje moći bio potpljen, zatim bogatog Karuna, Nimruda...

Svaka tiranijska imperija, ma koliko ona bila "visoko", ma kolika njena "moć" izazivala divljenje sitnih duša, ipak ima svoj kraj...
Ovi koji se danas dive -sitne duše, koje se u Kuranu nazivaju "mudžrimin" (niskošićardžije; ulizice i obožavatelji bogataša i vlastodraca; oni koji blehnu u "moćnike": bilo da je riječ o Karunovim riznicama, bilo da je riječ o holivduskim sapunicama..), jednog dana će svojim idolima (Karunu, Zapadu, Faraonu) pokušati da natovare grijehe svojega podaničkoga mentaliteta, ali će him ovi odgovoriti:

34-32
"A zar smo vas mi od pravog puta odvratili nakon što vam je bilo na njega ukazano?
Ne, sami ste vi mudžrimin (Korkut preveo sa "grešnici") bili" – reći će oni koji su bili oholi onima koji su bili tlačeni
...

Dakle, imperijalističke tiranije svoju moć crpe iz podničkog mentaliteta i blentavosti onih koji se dodvoravaju, koji vide prolaznu vlast i bogastvo drugih većim negoli zasita jesu...

Meni je interesantan primjer Israelićana, koje bi faraon, kada god bi htio da ih okupi, samo pozvao obećavši ihim da mogu gledati u njegovo lice!!!
Inače, nisu smjeli to raditi, već je zakon zahtjevao da pognu glavu kada on prolazi! ...

Tako i danas:icon_rolleyes:, ovom svijetu je samo stalo da gledaju u "sjaj lica Brisela ili Vašingtona", bez da i imaju bilo kakve materijalne dobiti...

Ali govor o ovima koji su zaslijepljeni holivudskim sagama o Karingtonima i sl, koji su obmanuti sa "american dreams", o ovima koji vjeruju u neuništivost (=božanstvenost) ovih modernih faraona, bi bio skretanje sa teme... A kako vidim tema je: dilema oko aktulene svjetske scene...

urban OUT
03-17-2009, 15:23 PM
Spomenuo sam razne svjetske sile kroz historiju...
Mnogi njihovi nosioci su kao i danas Džordž Buš, vjerovali u svoju Bogom-danu odabranost!
Ali ispostavilo se da je drugačije...

Mi živimo u vremenu kada se III svjetski rat polahko zahuktava...
Neminovno je da će Izrael i Amerika na koncu napasti i Siriju i Iran, ali i Tursku i redom...
Prije ili kasnije...
Jer oni razlozi koji su ih vodili da izvrše agresiju na Afganistan, Irak i Palestinu..., u mnogo su većoj mjeri prisutni kada su u pitanju ove ostale spomenute zemlje, tako da samo slijepac ne očekuje daljna zahuktavanja!!

Dokle bi to dalje išlo, lahko je zaključiti...

Allahov Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve alihi selleme, nas obavještava da će doći do "tri bitke"... Dvije su već bile...
Obavjestio nas je i to da će prve dvije muslimani izgubiti:
Znamo da smo u prvoj izgubili Hilafet, a drugoj su uništeni svi ozbiljniji pokreti za obnovu... S druge strane, milioni muslimana su pobijeni u Africi u Romulovoj vojsci...
Oni na Bliskom Istoku istina nisu krvarili, ali je II svjetski rat pokazao da su oni sociološki, politički, civilizacijski jedna veliki mrtvac, lešina...
Sve to je obistinjenje ovih Poslanikovih riječi o gubicima u prve dvije bitke

U trećoj, najavljeno je masovnije istrebljenje muslimana... Ginuće se u milionima, milijardama...
Ali, na kraju će pobjediti!
Da li će se tako desiti, ostaje nam da vjerujemo ili ne.. Na osnovu činjenica, a to je da je Poslanik samo istinu govorio, preporučio bih da se vjeruje, mada...

Do tada, možemo pratiti razvoj situacije, i pratiti ove pokušaje Izraela, da nakon što je Amerika prije 60-ak godina preuzela svjetski primat o d V. Britanije, pokušaje da ga on sada preuzme od nje...
Možemo pratiti i ove njihove poraze, onaj žestoki u Libanonu, ali i ovaj najnoviji u Gazi, ali Bog zna, možda ćemo biti i svjedoci malo žešćih napada...

Ipak, ili će muslimanska civilizacija biti potpuno uništena, i time se ostvariti preduslovi za uspostavu "kraljevstva" u čijoj je sav zapad službi, ili će zapad pojesti njegov zulum!?

Sve u svemu, svakom dođe kraj

urban OUT
03-17-2009, 15:35 PM
A šta se zapravo hoće sa ovom westernizacijom?!

Budale vjeruju da West hoće nama da dadne svoja blaga koja vijekovima otima od ostatka svijeta!
Da West hoće da bude milostiv, kako budale vjeruju, onda ne bi u samom Njujorku bilo 20 000 beskućnika koji žive u kanalizacionim cijevima... Što je inače začuđujući podatak!

Valjda bi prije sa svojim najbližim podijelili sve to nego sa nama!

Pa zašto nas onda westerniziraju, demokratiziraju, "pomažu", liberaliziraju... ...?
Ko hoće da vjeruje da Brisel sadi posebne voćke, na kojima rastu euri, pa da nove članice EU-a beru plodove kada uđu unutra, neka nastavi da vjeruje tako :D
A ko hoće malko dublje da uđe u "ideju unitarizacije (j)evrope", ili ideju širenja NATO-pakta, ili u američko "prenošenje demokratskih tekovina" po Iraku i Afganistanu, a i diljem dunjaluka..., vjerovatno će, bude li iole ozbiljan, uvidjeti da je riječ o nečem drugom, a ne o uvođenju u bašču u kojoj na drvetu rastu euri...

Nas se ovdje treba evropeizirati, iz istog razloga iz kojeg su nas 50 godina serbizirali ili kroatiziravali... Da him onda lakše bude da "odrade" ono što Serbi i Kroati nisu uspjeli...
Svakako, nijedna klopka nije uspješna ukoliko nema nečega slatkog i primamljivog u njoj! Isto tako, ideja o svjetloj budućnosti komunizma, je uljuljkala ove blentave Bošnjake, pa su onako olahko stotine hiljada poklane i to dobrim dijelom bez otpora!! :scared:

Nama se predstavlja slatkim, i Brisel i "eurići", i kapitalizam a i ona hegemonistička zastava sa dvanaest zvjezdica...
Da zaista ima nečega slatkog tu, vjerujte, Evropa bi to sačuvala samo za sebe!!
Ali eto... ko ipak vjeruje: bujrum!

urban OUT
03-17-2009, 15:44 PM
Na kraju, nije pitanje SDA-ova politika pravljena "Lista za evropski Sandžak"
U tome nema skoro ničega vezanog za ovu temu, i samo spominjanje toga je posljedica nepoznavanja prave situacije, i olahkog zaključivanja na osnovu privida... To je posebna tema, i riječ je ustvari o nečemu sasvim drugom, o čemu bi trebalo baška razgovarati... Nejse...

Na kraju, glavno je pitanje, pošto vidimo da se "evropi" pripisuje nekakav spasonosni karakter, maltene nekakvo mesijanstvo... pitanje je:

ZBOG ČEGA BAŠ NI JEDNA EVROPSKA INSTITUCIJA ZA "ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA", NE REAGUJE POVODOM OVIH ZLOČINA KOJI SE DEŠAVAJU U SANDŽAKU VEĆ DUŽE VRIJEME?!

Znamo kako su reagovali u Istočnom Timuru, znamo kako brzo bombarduju neku Sudansku farmaceutsku industriju i na najmanje naznake da su uznapredovali u proizvodnji...
Tj. sposobni su da djeluju..., a kunu se u to da su zaštitnici prava potlačenih!
Pa zašto su onda gluhi i slijepi na teror u Sandžaku?!

Nobady
03-17-2009, 15:51 PM
Šta ću kad sam „sitna duša“. Doduše ne palim se na holivudske filmove i karingtonove hanume, al me je brate pravo „ložilo“ ono kad su onomad pritiskali dugmad neđe u bazi Avijano a ovde „cigani leteli u nebo“!
Da nije bre, ovim „krupnim dušama“ to ostalo hatar, što im je neko bombo domovinu, pa zbog toga ne mogu da smisle zapad. Da se ja ne ogriješim o koga. Vidim ja da ovde ima i iskrenih „patriota“ i istinskih mrzitelja zapada, kojih se ne bi postideo ni sam vojvoda iz Haga.

Upravo pročitah i ovaj zadnji urbanov komentar. Au, crno, naopako! Ništa znači, približio se kijametski dan. Ada zno sam ja, čim hodže diluju drogu, to ti je bešare. Nije mi više ni do pesme, ni do klađenja, a taman sam imo još interesantnih parova. Asli nibolje, jastuk na glavu, pa pod jorgan. Ko preživi (III svetski) pričaće... :D

urban OUT
03-17-2009, 16:14 PM
Šta ću kad sam „sitna duša“.

Ok to, nego nije da ja sad nešto negiram (ili potvrđujem) išta od ovoga što si ti napisao, ali hoću da ti reknem da si ti care totalno ne bitan...

Čak si toliko ne bitan, da apsolutno nije ni bitno da ti i ja to naglašavam, i da u svemu ovome iko (ja u ovom slučaju) uzima tebe kao nekakav primjer kada piše...

Ali, govorim ti sada to, jer vidim, cijeli ti je post u nekakvoj tvojoj "bitnosti", kako si ti "sitna duša", kako se ti "ložiš" ili "ne ložiš", kako si ti "oduševljen", kako si ti "pročitao", kako si ti "vidio bešare"...
kako ćeš ti "jastuk na glavu"....
Pa dalje:
kako ti "raskrinkavaš bjelosvjetske borce pritv Buša, Bušita, Solane..." i braniš ih od "terorista" koji su "žešći i od srpskih zločinaca" .... ti ti ti

Ali ti si ne bitan nebitan, dilema mi je.
Uglavnom bar toliko sam ti dužan da te obavijestim, kada vidim da si se potrudio da mi odgovoriš..
pa za ubuduće: nisam ja nano tebi se ni obraćao.. nemoj se mučiti ubuduće.

Nobady
03-17-2009, 16:31 PM
pa za ubuduće: nisam ja nano tebi se ni obraćao.. nemoj se mučiti ubuduće.

neću više da se mučim...fala ti, majko

Halis
03-17-2009, 16:38 PM
.. institucija za zastitu su one koje ta prava ugrozavaju pa zato i nisu

Naime, fino ovo o evropeizaciji da se pomene i aktuelizira iz vise razloga. To je zaista proces kojim smo zaogrnuti i mi u Sandzaku i iz razloga sto je nedavn, tacnije 06.03. u Bg odrzan okrugli sto, forum ili sta vec Ekonomske perspektive Sandžaka (http://www.sandzaknews.com/vijesti/politika/1992-ekonomske-perspektive-sandzaka.html) odrzan pod poktoviteljstvom americke neVladine organizacije "Projekat za etnicke odnose". Na tom skupu, uglavno, osnovano je drustvo, ili sta vec "Prijatelja Sandžaka" koga cine V. Britanija, Amerika, Francuska, S. Irska i Njemacka. Znaci "prijatelji" su "napokon" sjeli i kazu nam kako mi imamo ekonomske perspektive. E neHvala im ni hic za njihovo prijateljstvo. O cemu se radi?
Danas, a i u proslosti skoroj nasoj, NAJPLACENIJI, najunosniji materijalno, posao u Sandzaku je spremnost tzv bosnjaka-muslimana da blate, pljuju, najgrublje vrijdaju na cast i ugled bosnjackih-muslimanskih lidera Sandžaka!
Jeste svi ti takvi su na svojoj spremnost da preko svih medija i pisanih i tv i radio u ovom vremenu skupo naplacivali. Pa i te NVO su podobro od ovih "prjijatelja" dobijali sredstava i bili placeni za njihove projekte sve u cilju dubokog zadiranja u identitet i cast i ugled muslimana. Sta nam nude kao perspektivu, naravno, potrosene kurtone (da izvinete na izrazu) za 1. decembar.

urban OUT
03-17-2009, 16:44 PM
Dakle, dušebrižnički zaštitnici ljudskih prava, iako su itekako prisutni u Sandžaku, preko raznih "misija" ili sl., pa su samim tim i itekako upućeni u sva ubistva i svaki pokušaj ubistva kod nas.., ipak niti jednom nisu reagovali i stali u zaštitu žrtava..
ZBOG ČEGA BAŠ NI JEDNA EVROPSKA INSTITUCIJA ZA "ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA", NE REAGUJE POVODOM OVIH ZLOČINA KOJI SE DEŠAVAJU U SANDŽAKU VEĆ DUŽE VRIJEME?!

Šta je sa OEBS-om, na primjer??

Zašto šute povodom ranjavanja Nermina Ademovića i Adnana Ganića??
Zašto šute, ako već znamo da je u ova dva slučaja riječ o grubim atacima ne samo na njih dvojicu kao ličnosti, nego je i riječ o atacima na jedan čitav narod!!
U slučaju Adnana Ganića, riječ je bila o pokušaju atentata na jedinog Bošnjačkog političkog lidera, tj predsjednika jedine Bošnnjačke liste, predsjednika Nacionalnoga Vijeća, predstavnika u Vladi...
U slučaju Nermina Ademovića, opet je riječ o napadu pripadnika jedne organizovane skupine, koja je od prije poznata po tome što jednostavno rečeno: puca na Bošnjake!

Pa šta je njihov posao, ako nije da makar "primjete", da u formi nekakvih izvještaja, reakcija, osuda obrate pažnju na ovakve vidove kršenja ljudskih prava?!

Birdum-Bardum
03-17-2009, 17:01 PM
Pa ako je tačno da se zapadnoj civilizaciji bliži kraj, što uostalom i šešeljovi radikali proriču svaki dan, hajd onda da batalimo ovu temu.
Oni kojima su šešeljevci mjerilo izvode zaključke koji se slažu za stavovima šešeljevaca ili su kontra od šešeljevaca. U oba ova slučaja šešeljevci su mjerilo.
Oni kojima šešeljevci nisu nikakvo mjerilo imaju svoje stavove i zaključke poklapali se ili ne poklapali sa stavovima ili zaključcima šešeljevaca. Nekada će se desiti da se stavovi poklapaju, a nekad neće, jer ne upravljaju se prema šešeljevcima.
Oni kojima su šešeljevci mjerilo (pro ili kontra) uvijek će svoje stavove graditi u odnosu na šešeljevce i time će samim šešeljevcima davati na značaju. Veličaće ih.
Dakle, totalno pogrešan (a možda i zlonamjeran) zaključak.

Što bi pričali o evropeizaciji bošnjaka, kad to samo što nije propalo.
Pričamo o tome zato što Bošnjaci treba da razvijaju svoju Bošnjačku, muslimansku svijest, propadala Evropa ili ne propadala. Treba da razvijaju svoje moralne vrijednosti sa Evopom ili bez nje. A spominjanje propadanja Evrope je samo usputno ukazivanje na situaciju. Zaključak o propadanju onih koji su licemjerni u sprovođenju i propagiranju svojih moralnih vrijednosti nije ništa novo. To je nešto što je historija dokazala nebrojeno puta. To može negirati samo samoživi oportunista kojem se čini da je izmislio nešto što nikad niko nije izmislio. Dakle, ukazivanjem na licemjerje Amerike i Evrope želi se ukazati na njihovo licemjerje i višestruke aršine u demokratskom mjerenju. A dokaza za to ima koliko hoćeš, samo ih treba prihvatiti.

Da otvorimo drugu aktuelniju temu kao npr.: „Iranizacija Bošnjaka“, „Bošnjaci i majčica Rusija“ ili nešto treće.
Ovo nisam baš najbolje razumio. Znači li to da Bošnjaci ne smiju imati svoj stav o globalnoj politici? Znači li to da ako Bošnjaci podržavaju Iran u svojoj borbi za dostojanstvo nacije, za pravo na izgradnju nuklearnih elektrana, za pravo na svoj stav, svoje mišljenje, bivstvovanje, itd. odmah treba govoriti o "Iranizaciji Bošnjaka". Nije mi jasno šta ovaj izraz znači, pa stoga ne bi bilo loše još malo to pojasniti?
Također mi nije jasno ni ovo "Bošnjaci i majčica Rusija"? Jel ovo povezano sa onim šešeljevcima iz prijašnjeg pasusa ili je riječ o nečemu drugom?
Ili se, možda, radi o zlonamjeri, tj. o drskosti? Kažem, možda, jer nadam se da se ne radi o tome.

Zamolio bih Nobady-ja da ne prelazi granicu normalne i uljudne diskusije i da ne prelazi u sarkazam, cinizam i neprimjerene pošalice. Također bih ga zamolio da se više ne šali na moj račun, jer mu ja to nisam dozvolio, a što ima za cilj ponižavanje i ismijavanje. Ako nije u stanju da u diskusiji opstane u granicama uljudnosti i normalnosti i ako nije u stanju da učestvuje u diskusiji a da se ne koristi takvim niskim udarcima nemoj da uopšte u diskusiji učestvuje.

Također bih zamolio Administraciju da na ovakve stvari obrati pažnju i da ovakvim, neumjesnim šalama ne dozvoli bilo kome da ruinira bilo koju temu, a i da ne dozvoli atak na bilo čiju ličnost.

urban OUT
03-17-2009, 17:27 PM
Ama BB, ja nisam imao namjeru sa ovim da budem grub.. ali on hem što zaista nije bitan, hem se je naturao kao neko bitan, na način nekakvog sprdanja i omalovažavanja i razvodnjavanja teme...

Ako se je on prepoznao u nekakvim "sitnim" dušama, ili u bilo čemu što sam ja napisao, pa možda je i u pravu, ali ne mora nas svojom "duhovitošću" vazda iznenađivati..
Na koncu uopšte i nije duhovit..

Riječ je o temi "evropeizacija Bošnjaka".. ona je, svi razumijemo čak i šira od ove fraze..
Jedno vrijeme se je dotaklo kraja evro-civilizacije, pa sam se ja osvrnuo na hadise, i na aktuelna dešavanja, i na očiglednost da je taj III rat svakako već počeo, ali smo u usporedbi sa II, negdje u fazi između anexije Češke i napada na Poljsku :) tj nije se zahuktalo
Svakako da jedan takav rat nesumnjivo znači propast makar jedne civilizacije... pa sam zbog toga to i spomenuo, držeći se kontexta posljednjih textova.

Nisam ni zaobišao taj fenomen podaništva, zadivljenosti moćnicima i sl. koji je od vazda prisutan u ljudskoj vrsti..
Ali ne sjećam se da sam uvrijedljivo govorio o nečijim bogčićima?? Konkretno o Zapadu?

Koliko se sjećam, dalje sam govorio o tome šta se hoće sa nama, kada nas evropeizira, i pitao šta hoće Evropa od nas, ako na osnovna kršenja onoga u šta se sami kunu, ne reaguju...

Mislim da je to baš u skladu sa temom, i da nisam skretao..
A u vezi napomene, da neko nije bitan, pa to sam samo da bih zaustavio razvodnjavanje teme, na nečiju bahatost, i nekakvo samozabavljanje na uštrb razgovora onih koji to žele.

urban OUT
03-17-2009, 17:36 PM
Jedna stvar nam se ne smije nikako podmetnuti..
Naime, kao pandam Evropi i Zapadu, nama se spominje veliko srpski nacionalizam!
To je još jedna od prevara, kojima se Bošnjaci trebaju prevariti i evropeizirati!

Naime, i West, kao i svaka manipulantska religija, izmisli neprijatelja protiv kojeg se treba boriti i kojim treba strašiti podanike!
Hladni rat je dokaz da su oni u tome poprilično sposobni! Na kraju se ispostavilo da uistinu neprijatelja i neprijateljstva nikada nije ni bilo, već se samo radilo o igri, kojom su varani građani, nebi li se opravdalo naoružavanje!
Ako krenemo dalje da se pitamo a čemu naoružavanje, opet ćemo doći do ovih posjednjih i ovih predstojećih i bliskih ratova... Nejse

Dakle nama se ovdje postavi Šešelj da njime budemo uplašeni i da onda pohitimo u krilo majčice evrope u zaštitu!
Mnogi se tako i ponašaju

Ali, razmislimo, koja je SUŠTINSKA razlika između Šešelja i Evrope?
Odnosno koja je razlika između EU-hegemonizma i srpskog nacionalizma?!
Razmilsimo, ali ne razmišljajmo nečijom propagandom, nego razmislimo glavom i svojom inteligencijom, a na osnovu činjenica...
?

Birdum-Bardum
03-17-2009, 17:45 PM
Na isti takav način je Milo Đukanović izbio iz glava Bošnjaka južnog Sandžaka pojam Sandžaka. Politika Bošnjaka u Crnoj Gori, odnosno južnog Sandžaka se je svela na teoriju "samo neka je protiv Srba", a onda se je Milo Đukanović pojavio kao zaštitnik Bošnjaka od Srba.

Takvo ponašanje Bošnjaka je jasan dokaz nedostatka dostojanstva, svoje politike, svojeg identiteta, itd.
Zbog takve situacije svaka bošnjačka stranka koja bi na izbore izašla samostalno, a ne sa Milom Đukanovićem, bi doživjela krah, jer Bošnjaci hoće glasati za bošnjačku stranku, ali samo ako ta stranka pruža bezrezervnu podršku Milu Đukanoviću.
Iz toga se izvlači jasan zaključak da Bošnjaci ne glasaju za svoje stranke, za svoje predstavnike, već za Mila Đukanovića.

Mislim da ovim nisam izišao iz okvira teme, već sam samo naveo jedan od nama bliskih primjera podaničke politike kakav se upravo javlja kod Bošnjaka kada je u pitanju Evropa.
Jednostavno, Bošnjaci moraju žestoko raditi na izgranji svojeg identiteta, dostojanstva, svojnosti, svoje politike. Moraju iz sebe što prije izbaciti podanički mentalitet.

bosnjak
03-17-2009, 18:19 PM
Dakle, dušebrižnički zaštitnici ljudskih prava, iako su itekako prisutni u Sandžaku, preko raznih "misija" ili sl., pa su samim tim i itekako upućeni u sva ubistva i svaki pokušaj ubistva kod nas.., ipak niti jednom nisu reagovali i stali u zaštitu žrtava..

Šta je sa OEBS-om, na primjer??

Heh :icon_heartbeat:
Ma kakav OEBS,ona djevojka koja im presjedava izgleda je ateistiknja,setaju sa seminara na seminar i nista bas ne rade :D

urban OUT
03-17-2009, 19:37 PM
Na isti takav način je Milo Đukanović izbio iz glava Bošnjaka južnog Sandžaka pojam Sandžaka. Politika Bošnjaka u Crnoj Gori, odnosno južnog Sandžaka se je svela na teoriju "samo neka je protiv Srba", a onda se je Milo Đukanović pojavio kao zaštitnik Bošnjaka od Srba.

Takvo ponašanje Bošnjaka je jasan dokaz nedostatka dostojanstva, svoje politike, svojeg identiteta, itd.
Zbog takve situacije svaka bošnjačka stranka koja bi na izbore izašla samostalno, a ne sa Milom Đukanovićem, bi doživjela krah, jer Bošnjaci hoće glasati za bošnjačku stranku, ali samo ako ta stranka pruža bezrezervnu podršku Milu Đukanoviću.
Iz toga se izvlači jasan zaključak da Bošnjaci ne glasaju za svoje stranke, za svoje predstavnike, već za Mila Đukanovića.

Mislim da ovim nisam izišao iz okvira teme, već sam samo naveo jedan od nama bliskih primjera podaničke politike kakav se upravo javlja kod Bošnjaka kada je u pitanju Evropa.
Jednostavno, Bošnjaci moraju žestoko raditi na izgranji svojeg identiteta, dostojanstva, svojnosti, svoje politike. Moraju iz sebe što prije izbaciti podanički mentalitet.

Pa i kod nas je 23 hiljade glasova dobila tadićeva lista..
Mislim da bi tek polovina od istih, ili možda malo jače glasalo za Rasim-Mumaer opciju.. (-i to onda, danas nakon pokazivanja pravog lica: ČETNIŠTVA i KOALICIJE SA CPC!! nevjerujem ni toliko...)
Ali i ova brokja je zabrninjavajuća! Pa da je 5 hiljada glasalo za Tadića zbog Tadića i "evropskog karaktera njegove liste", to je znak da se nema SVOGA IDENTITETA, što je Bošnjačka lista jedina nudila na prethodnim izborima...
Ali što je bilo, bilo je.

Nobady
03-18-2009, 00:04 AM
[QUOTE=Birdum-Bardum;30829

Ovo nisam baš najbolje razumio. Znači li to da Bošnjaci ne smiju imati svoj stav o globalnoj politici? Znači li to da ako Bošnjaci podržavaju Iran u svojoj borbi za dostojanstvo nacije, za pravo na izgradnju nuklearnih elektrana, za pravo na svoj stav, svoje mišljenje, bivstvovanje, itd. odmah treba govoriti o "Iranizaciji Bošnjaka". Nije mi jasno šta ovaj izraz znači, pa stoga ne bi bilo loše još malo to pojasniti?
Također mi nije jasno ni ovo "Bošnjaci i majčica Rusija"? Jel ovo povezano sa onim šešeljevcima iz prijašnjeg pasusa ili je riječ o nečemu drugom?

[/QUOTE]

Ništa BB, nemamo sreće sa ćaskanjem, taman nas krene, „otvorim se za komunikaciju“, izađem iz „čahure“ kad imam šta da čujem. Urbanove crne prognoze (proverene, bate!). Milijardu ljudi će da zagine a ja to tek sad saznajem! Ukurvio sam se i opet „učahurio“ pod ćebe dok ne prođe ta frtutma. Dako me hašnu, uzdam se u igbal-čaršiju. I u rimeta. Rime, neda bre, šta si se udrvenčio!? Tura još tija muslihunskija, vidiš da se dunjaluk totalno izrimio!

Birdum-Bardum
03-18-2009, 02:38 AM
Zbog samog naslova teme dobro bi bilo ukazati na to na šta se ovim naslovom misli. Jer ako pod Evropa mislimo geografski pojam, onda smo mi svakako Evropljani i tu nema šta da se evropeizira.
Pretpostavljam da se naslovom misli na djelovanje EU, odnosno evropske Unije, tj. na politiku i moralne vrijednosti koje ta Unija propagira.

Svaka Unija, Udruženje, institucija, država, region, itd., imaju sistem po kojem funkcionišu, a taj sistem je tu kako bi zaštitio interese (moralne, ekonomske i ine) članica te Unije, Udruženja, institucije, države, regiona, itd.

Po papirima EU je utemeljena na demokratskim vrijednostima i principima, međutim praksa pokazuje i mnoga odstupanja od tih vrijednosti i principa. Primjera ja mnogo, a ja ću navesti onaj koji je, za mene, najjasniji, a to je Turska i njen "ulazak" u EU.

Koliko je meni poznato za ulazak u EU je potrebno samo ispuniti uslove koje ta Unija zahtjeva od države. Međutim, pitanje je ko je taj ko procjenjuje da li jedna država zadovoljava uslove ili ne?
Ne mogu da shvatim da su Rumunija i Bugarska članice EU, a da Turska to još uvijek nije.
Sa druge strane sve je jasnije da Turska nikada neće biti primljena u EU jer je to muslimanska država, ma koliko ispunjavala uslove za to.
Ako je ovo tačno, a ja vjerujem da jeste, onda je to dokaz koji ukazuje na to da EU nije utemeljena na demokratiji, jer ovakvim ponašanjem pokazuju da za svaku državu postoje jedinstveni, posebni aršini kojima se mjeri njihovo ispunjenje uslova za ulazak u EU.
Još jedan jasan primjer koji ukazuje na nedemokratičnost onih koji se na demokratiju pozivaju jeste njihov odnos spram islamske tradicije i nošnje, odjeće koju muslimani nose, a koja je vjerom propisana, a prije svega mislim na žensko pokrivanje glave, tj. na mahramu, na hidžab.
Neko će reći, pa stavovi u EU po tom pitanju su podijeljena, a ja ću ga upitati, a kako po tom pitanju mogu stavovi biti podijeljeni kada se radi o osnovnom ljudskom pravu i slobodi oblačenja? Zar to može i smije biti diskutabilno pitanje u demokratskom društvu? Kome i zbog čega smeta ili može smetati hidžab, mahrama?
Pa onda dvolična politika spram islamskog svijeta i otvoreno poltronstvo spram Amerike koja već odavno ne poštuje nikakve demokratske principe i međunarodne norme i institucije. Zašto se ne suprotstave Americi u svojoj samovolji i ekstremizmu? Zašto se ne suprotstave Americi u kršenju demokratskih principa i neposluhu spram međunarodnih institucija?
Zašto u mnogim državama u svijetu, a posebno u islamskim, ne poštuju i ne priznaju demokratski izabrane vlade?
Zašto osporavaju pravo Irana na razvijanje nuklearne energije u mirovne (ekonomske) svrhe?
Može li se bilo šta u demokratskom i bilo kojem sistemu zasnivati na sumnji? "Sumnjamo da Iran hoće da pravi atomsko naoružanje." A pri tom nijednoj državi se tako budno ne kontroliše razvoj nuklearne energije kao što je to slučaj sa Iranom. Niko po tom pitanju ništa Izrael ne pita!!! Izael čak i ne pita i ne konsultuje ni o čemu bilo kakvu međunarodnu instituciju kada je u pitanju nuklerano, hemijsko ili bilo koje drugo naoružanje. Njih niko ne pita šta rade i zašto to rade.

Ma masa je ovakvih primjera koji ukazuju jasno na evropsko licemjerstvo spram demokratskih vrijednosti i principa.
Nakon svih tih jasnih primjera dođe neko i kaže kako su Amerikanci i Evropa pomogli Kosovu zato što vole Albance, zato što vole muslimane i da u tome nema nikakvog njihovog interesa osim ljubavi spram tog ugnjetavanog naroda.
Mislim, ne isključujem tu mogućnost, ali me zanima na osnovu kojih mjerila je neko došao do takvog zaključka?

Ako EU ima za cilj uspostavljanje demokratije, što podrazumijeva poštivanje i prihvatanje svačije svojnosti, tj. neugrožavanje i očuvanje svačijeg dostojanstva, onda se ne može govoriti o evropeizaciji, već o ulasku u EU. Međutim, ako EU demokratiju drži na papirima, a u praksi porobljava narode (lovom, prije svega), a što podrazumijeva prihvatanje njihove kulture, tradicije, vjere, običaja, onda to znači da svi oni koji ulaze u EU moraju napustiti svoj identitet i prihvatiti identitet koji im daje EU, a to znači gubitak sebe i svojeg dostojanstva, onda se itekako može govoriti o evropeizaciji kao nečemu negativnom.

Vjerujem da Bošnjačka lista za evropski Sandžak kada koristi izraz "evropski" ima na umu ULAZAK u EU, a ne evropeizaciju (ovdje se misli na negativan kontekst ovog izraza kojeg sam opisao u prijethodnom pasusu) Sandžaka. Sigurno ne misli na gubitak dostojanstva i napuštanje sebe i svojeg identiteta i ulaska u EU po svaku cijenu.

Onaj ko zagovara gubljenje dostojanstva i ulazak u EU po svaku cijenu poziva na poltronstvo i beskičmenjaštvo.
Ja lično sam protiv toga, jer moj moralni sistem mi ne dozvoljava da ostanem bez dostojanstva i svojeg identiteta. Moj moralni sistem me uči da sam onoliko čovjek koliko sam dostojanstven, a nečovjek sam onoliko koliko sam poltron i beskičmenjak. Zbog toga sam ja protiv ove, kako napisah, negativne evropeizacije Bošnjaka i Sandžaka.

ul_8mart_br?
03-18-2009, 23:47 PM
Dosao je neki Francuz, dr nauka u firmu dje radi moja hanuma, kao savjetnik na nekom projektu, pa posto je po adetu svako od zaposljenih vodio gosta po jednom na veceru, odvedemo gosta jedan aksam hanuma i ja u restoran. Gost penzioner, ali nadje tako zbog stare slave honorarnog posla, i rijec po rijec, ovamo onamo, bjese tek zavrsila agresija na Gazu, ova posljednja, i on se osvrne na Erdoanov istup na forumu u Davosu, bezbeli voljase politiku. I zakacimo se mi oko Gaze, ova brani Izrael. Ja bas nervozan tih dana, reko', sto bre saucestvujete u zlocinu cionista protiv civilnog naroda, jok kaze hamas gadja raketama. Pa iako gadja, reko' to je njegova zemlja, okupirana, neda pomenut. Hamas terorista kaze, niko ih od arapa ne podrzava, pa ne podrzavaju ih reko' zapadni pijuni, inace to je jedina demokratski izabrana arapska vlada na svijetu. Vase drzave treba da priznaju demokratsku volju palestinaca. Glavni argument da je hamas kriv je bila podrska Irana, pa reko jel to grijeh ako Iran podrzava nekog, jesu li to iranci cudovista?!!
Okrenem ja i na Bosnu, sto je Evropa blokirala oruzje i omogucila genocid, kaze vi niste imali para da kupite oruzje!!!

Bilo je jos svega, ovo je dovoljno. Tesko ko je ovih muftacan. Jos je ova bio nakav liberalan tip.
Moja jadna hanuma svo vrijeme samo mijenja boju i pokusava da skrene tok diskusije.
Jedno je sigurno, mene ti vise na veceru nece niko zvat. :icon_rolleyes:

Nobady
03-19-2009, 02:45 AM
Vjerujem da Bošnjačka lista za evropski Sandžak kada koristi izraz "evropski" ima na umu ULAZAK u EU, a ne evropeizaciju (ovdje se misli na negativan kontekst ovog izraza kojeg sam opisao u prijethodnom pasusu) Sandžaka. Sigurno ne misli na gubitak dostojanstva i napuštanje sebe i svojeg identiteta i ulaska u EU po svaku cijenu.

Tačno to i ja imam na umu. Znači ulazak u EU, nikakva kolonizacija niti asimilacija. Prihvatanje od Evrope ono što je dobro, ali i očuvanje svoje tradicije i identiteta. Nažalost, tu evropeizaciju u negativnom kontekstu mi već poodavno imamo rasprostranjenu u našem narodu (putem raznih sapunica i realiti šoua, kič muzike, filmova jeftine produkcije itd.), dok evropeizacije u pozitivnom konteksu (red, rad, odgovornost itd) nigde na vidiku. Drugo je pitanje kako mi doživljavamo svoj identitet i tradiciju, da li smo je mi uopšte svesni. Umesto sevdaha na proslavama cepa turbo-folk, bošnjačku kulturu stanovanja sa prelijepim baščama smenila je nekakva „da se naježiš“-arhitektura, bošnjački kult prema čistim vodama je iščezao (jošanice, reko mala...,) jezik se sve više ekavizira, itd. itd., da ne nabrajam, dugačak je spisak. Ostaje nam samo još par ovih džamija iz turskog vakta (koje se „bauštelski“ renoviraju i samim tim neprocenjivo ruiniraju), tako da me strah da evropljani i nemaju šta da asimiliraju, sve i da hoće, mi smo to i bez njih sami odradili. Poznavajući evropski način života, ja se čak usuđujem da tvrdim da nam ona može samo pomoći u očuvanju identiteta, kulturnih i tradicijskih dobara, a nikako odmoć. Živi bili pa videli.

urban OUT
03-19-2009, 17:23 PM
U svijetu je danas prisutan trend opšte polarizacije, da se tako izrazim.
Htio sam o tome da pišem na drugim mjestima, ali nekako ima i smisla, povezano je, sa posljednjim mojim postovima.

Dok su muslimani jedna velika gomila apolitičnih, i samim tim bezlična zajednica, polarizovanja i nije bilo. Na jednom mjestu lahko možete da vidite apolitičnog muslimana, vjernika, i ogrezlog ateistu.. Tako isto i na nekim globalnijim nivoima, pa i na nivou globalne svjetske scene.
Potpuno je bilo normalno da se u drugom svjetskom ratu zapadni saveznici i Staljin sastaju u Teheranu npr.

Negdje na prelazu sa sedamdesetih na osamdesete XX vijeka (početak XV vijeka po Hidžr. kalendaru), zaista je počelo jedno buđenje u svim krajevima gdje je bilo muslimana.
I kod nas! Jer tada počinju i prvi politički progoni muslimana, i čuveni proces Aliji Izetbegoviću i ostalima '83 čini mi se, što je krunisano time da prvi puta nakon dugo godina podaničkog mentaliteta neko (u tadašnjoj Jugoslaviji) izjavi nešto ovakvo kako se i izjavilo na samom početku -između desete i dvadesete sekunde ovoga klipa (http://www.youtube.com/watch?v=peNleP6o-D4&NR=1)
I tako je i nastavljeno do danas. "Simbol muslimana" je ponekad mijenjao i formu, mijenjao je "visinu glasa i tona" pa je nekada bio oštar i ratoboran, nekada blag i pomirljiv, nekada grub nekada gostoprimljiv, nekada su se izbori bojkotovali, nekada se i pravile koalicije (doduše tu se je uvijek bilo pažljivo za razliku od IZUS-a koji se poziva da je čelna institucija, a koalira sa radikalima)
ali sve vrijeme se zasnivao na tome da mi kao narod imamo SVOJ identitet, svoju kulturu, da smo svoji, a ne beogradski ili bilo čiji drugi.

I širom muslimanskoga svijeta je zatim kroz dvadesetak-tridesetak godina došlo do raznih ratova, pokreta i sl, kao što su Afganistanski rat protiv SSSR dominacije, osamostaljivanje muslimanskih SSSR republika, rat u Čečeniji, pojavljivanje muslimanskih boraca za slobodu na Filipinima, Somalija, Bosna, Ruanda, Kosovo, Hamas ... ...
Sve je to bilo povezano i sa ostalim globalnim prilikama, a inače je sve to počelo sa Islamskom revolucijom u Iranu.

I tako.. ;)

.......

Usljed svih tih događanja, nacionalnih buđenja i sl. tome, javljali su se i oni kojima je svako pozivanje Bošnjaka (ili bilo koga) na SVOJ identitet smetalo jer onemogućava ostvarivanje nekih svojih imperijalističkih, pljačkaških ili jednostavno vjerskih interesa. Tako je dolazilo i do najžešćih ratova i ubijanja.
Konkretno kod nas, pojavom Sulejmana Ugljanina na javnu scenu, mnogi od nas su prvi puta čuli za Selam, prvi puta se sjetili da se ona zgrada pored kuće zove Džamija, možda je žalosno ali neki su prvi puta obratili pažnju na Ramazan itd. jednom riječju, bez da smo imali nešto protiv komšija, sada jednostavno smo shvatili da je naša avlija ipak naša, da se u njoj ne farbaju jaja, ne sviraju gusle, ne nosi kapa "titovka" (mene su u školi kao titovig pionira učili da se šajkača sa petokrakom tako zove;)), odnosno da smo mi NAROD SA SVOJIM IDENTITETOM!

urban OUT
03-19-2009, 18:02 PM
Ali, ovo sada započeh sa hatarom na jednu drugu stvar:

U svijetu je danas prisutan trend opšte polarizacije, da se tako izrazim.
Htio sam o tome da pišem na drugim mjestima, ali nekako ima i smisla, povezano je, sa posljednjim mojim postovima.

Nakon svega nabrojanog, polahko je dolazilo do izražaja dijeljenje na dva pola.
Svakako da oni naše komšije protiv kojih u startu nemamo ništa, a čijim je interesima smetalo to što komšija više ne da se kod njega "farbaju jaja", "kiti jelka" ili sl, i reagovali na to u skladu sa svojim mogućnostima:

Usljed svih tih događanja, nacionalnih buđenja i sl. tome, javljali su se i oni kojima je svako pozivanje Bošnjaka (ili bilo koga) na SVOJ identitet smetalo jer onemogućava ostvarivanje nekih svojih imperijalističkih, pljačkaških ili jednostavno vjerskih interesa. Tako je dolazilo i do najžešćih ratova i ubijanja.

Ali, pored njih vremenom su sve više jačali i oni koji pored puke forme (kao što su ime, prezime, ahmedija na glavi, brada, porijeklo ili dr.), zapravo i ne žele suštinski da budu SVOJI!
Ja ne mogu a da sada ne spomenem IZUS i M.Z. ...

Sjetimo se kada su Mirko Marjanović i Milan Milutinović u posjeti NP-u mahsuzije svraćali i kod njega, što je simptomatičan pokazatelj...

Zatim dolazi Koštunica na mjesto predsjednika tadašnje SRJ, a MZ dovodi vrhovnoga vjerskog poglavara iz BiH da predvodi Bajram namaz, i da (kako su u zvaničnom saopštenju i kazali tada) "podrži novoizabranu demokratsku vlast u Srbiji", tj Vojislava Koštunicu.

Zatim ubijeni mafijaš Đinđić preuzima glavnu riječ u Srbiji, a glavna uzdanica u Sandžaku mu je opet jedan -po formi- izuzetno identitetski opredijeljeni MZ, a koji se ustvari sve vrijeme samo okreće prema vladajućoj strukturi, i koji osim te forme ni po čemu drugome ne poakzuje naklonost prema onome što nazvah maloprije kao "svoj identitet".

Zatim su istom pravili (parastos:confused1:) skupove na svom privatnom univerzitetu - nekakve Časove u čast Đinđića, sa njegovom hudovicom i Čedom itd.

Uglavnom sve poznato.

Bila je jedno vrijeme jaka krilatica, jaka po propagandoj snazi a u kojoj se spominjala nekakva "duhovna veza sa BH", ali koja je zadnjih nekoliko mjeseci definitvno pala u vodu!
Dakle govorim o jednoj personi, personifikaciji, svega onoga što je dijametralno suprotno, suprostavljeno svemu onome što sam navodio u prethodnom textu, kada sam govorio o buđenju identiteta, odnosno nosiocima tog buđenja!!
O osobi, koja je nosilac otpora prema izgradnji i odbrani svoga identiteta, ali koja nije hegemonistički neprijatelj sa strane, već je tu, iz naše avlije! Molim vas, sa ahmedijom na glavi on se grli sa Tadićem! Stavio je Poslanikovo obilježije, a radi nešto što Poslanik nikada nije radio, i što srdi Poslanika! Da Allah sačuva! Pa zar nakon toga obraćati pažnju na tu ahmediju? Pa zar je sav naš identitet u toj kapi, koju ne omalovažavam, ali naglašavam da je preča glava!

I naravno, sa takvima kao što su Muamer Zukorlić, Rasim Ljajić, Tarik Imamović, Mitko Nokić, Hazbo Medović, Rahman Morina, Fikret Abdić, Jaser Arafat... ... naravno da neminovno dolazi i do podijele, možda čak i još izraženije od one podijele sa komšijama koji bi rado dio ili cijelu našu avliju!
Tako danas u gradu imamo dva bokserska kluba, dvije navijačke grupe.. a pored ovog političkog dvostranačja, i dvije IZ. ...
TO JE NEMINOVNOST!

Toga smo svi svjesni, obavije strane.
To je ono što narod često i razočarava jer mnogi nisu jaki i nemaju spremnosti da se zarad nekih opštih interesa sukobljavaju na privatnim nivoima (porodica, poslodavac, saradnik), pa se tako ti opšti interesi omalovažavaju, a obadvije strane generalizuju: "svi su isti"...
Svakako da je lijepo kada neko pokušava da održi dobre odnose sa ljudima, ali nerijetko to bude iz straha, iz neodlučnosti, ili iz nezainteresovanosti...
Iimali smo jedan pokušaj u Prijepolju da se osnuje tzv "treća stranka". Naime MZ je zaigrao na kartu sveopšte narodne razočaranosti u politiku, da ne dužim sad, ali to je očito bio pokušaj uperen samo protiv jedne stranke.
I inače nosilac razdora, nerijetko pokušava da se izdigne "iznad dvije stranke", mada nakon ovog sad koaliranja sa radikalima, za nadati se je da su mu sve maske pale, osim kod onih koji jednostavno neće svoj identitet, i koje hoće u svojoj avliji kazanče s rakiju, novogodišnju jelku, uskršnja ofarbana ili bilo šta drugo što NIJE NAŠE, što je sa strane, a uz svo dužno poštovanje prema svakom.

urban OUT
03-19-2009, 18:11 PM
Koliko su ova dva posljednja texta vezana za evropeizaciju Bošnjaka ili bilo kakvo "izaciju" muslimana inače, shvatiće se -nadam se;)

Htio sam da naglasim da je svugdje u svijetu kod muslimana prisutna "podijela na dvoje", nekad se prividno pojavi i "na troje, četvoro", ali u suštini dvije su strane.
Nismo mi izuzetak!
I što je još interesantnije, prije ili kasnije obadvije se strane globalizuju, tj povezuju sa svojim srodnicima pa i na drugim kontinentima čak.
Pa zar to nije očito? Sulejman Ugljanin i BNVS najbliže saradnike i pomagače imaju u Turskoj (http://www.youtube.com/watch?v=JhBD2Xb8cRI), a IZUS recimo čak i u slučaju rata u Gazi organizuje miting podrške Fatahu!! (http://www.youtube.com/watch?v=aPs2N3bx1p8&feature=channel)

Birdum-Bardum
03-19-2009, 20:52 PM
Tačno to i ja imam na umu. Znači ulazak u EU, nikakva kolonizacija niti asimilacija. Prihvatanje od Evrope ono što je dobro, ali i očuvanje svoje tradicije i identiteta. Nažalost, tu evropeizaciju u negativnom kontekstu mi već poodavno imamo rasprostranjenu u našem narodu (putem raznih sapunica i realiti šoua, kič muzike, filmova jeftine produkcije itd.), dok evropeizacije u pozitivnom konteksu (red, rad, odgovornost itd) nigde na vidiku. Drugo je pitanje kako mi doživljavamo svoj identitet i tradiciju, da li smo je mi uopšte svesni. Umesto sevdaha na proslavama cepa turbo-folk, bošnjačku kulturu stanovanja sa prelijepim baščama smenila je nekakva „da se naježiš“-arhitektura, bošnjački kult prema čistim vodama je iščezao (jošanice, reko mala...,) jezik se sve više ekavizira, itd. itd., da ne nabrajam, dugačak je spisak. Ostaje nam samo još par ovih džamija iz turskog vakta (koje se „bauštelski“ renoviraju i samim tim neprocenjivo ruiniraju), tako da me strah da evropljani i nemaju šta da asimiliraju, sve i da hoće, mi smo to i bez njih sami odradili. Poznavajući evropski način života, ja se čak usuđujem da tvrdim da nam ona može samo pomoći u očuvanju identiteta, kulturnih i tradicijskih dobara, a nikako odmoć. Živi bili pa videli.

Ovo što si ti ovdje nabrojao jeste upravo naš najveći problem. Mi nemamo izgrađen identitet. Dugo godina je satiran i nismo imali institucije kroz koje bismo branili i čuvali svoj identitet.
Kada je jedan narod, a pogotovo ovako mali kao što su to Bošnjaci, čitav jedan vijek izložen udarima svake vrste na identitet, a pri tom ne posjeduje nikakve sisteme odbrane i zaštite onda je sasvim normalno da će stanje tog naroda biti u žestoko haotičnom stanju.
Zamisli sada koliko je vremena, snage, truda, strpljenja i sredstava potrebno kako bi se barem malo taj haos sa identitetom ublažio i kako bi se ta nacija "stavila na noge". Kod takvih nacija, koje su toliko godina bile izložene takvim napadima svake vrste (i fizički i intelektualno i emotivno i duhovno), najizraženija je osobina POLTRONSTVO (podaništvo, podanička svijest). O poltronstvu bi se mogla pokrenuti jedna posebna tema.
Ovako ponižen narod je veoma teško pozvati na dostojanstvo, jer su godine učinile svoje i čak se to poltronstvo i zavoljelo, pa oni koji vole poltronstvo nerijetko osjećaju netrpeljivost spram onih koji du dostojanstveni zbog toga što upravo svojim dostojanstvom ukazuju na njihovo poltronstvo.

Sada kada smo ukazali na one koji drže do svojeg identiteta (dostojanstvene) i one koji se stide svojeg identiteta, čak ga preziru (poltroni), treba iz ta dva stanovišta sagledati EU.

Poltroni će bezglavo prihvatati sve što EU nudi, a posebno negativnosti, jer smatraju da prihvatanjem tih negativnosti dokazuju svoju odanost. Pošto je dostojanstvo temelj, stožer svih pozitivnih osobina, sasvim je logično da je poltronstvo temelj svih negativnih osobina, pa se za te negativne osobine vezuju negativnosti, niskosti, ogavnosti, itd., dok će dostojanstvena osoba sebe braniti od svega što je usmjereno protiv njegovog dostojanstva.

Sada se postavlja pitanje da li evropskoj Uniji odgovara (za ulazak u tu Uniju) neko ko ima drugačije moralne vrijednosti od njihovih, a pri tom je i dostojanstven, tj. drži do svojih moralnih vrijednosti, do svojeg identiteta.

Ovdje je, ja mislim, tačka naše diskusije. Mi Bošnjaci smo u jednom teško haotičnom stanju. Zbog toga smatram da bi evropska Unija nas vrlo rado prihvatila u Uniju, jer smo podložni asimilaciji, samo još kad bi mogla da nas "dovede u red" da ne kršimo zakon te Unije. Koliko vidim to im teško od ruke ide, jer je dosta naših ljudi naviklo da stiče bogatstvo "preko noći" i sa što manje truda i rada. Skloni su korupciji, mitu, krađi, bezakonju. Dakle, oni nemaju sa nama problem našeg identiteta, jer je on kod nas svakako slab, već su problemi EU sa nama druge vrste.

Međutim, ako sada u ovu priču ubacimo neki narod koji ima drugačije moralne vrijednosti nego što je to slučaj sa EU i ako je taj narod još i jak, dostojanstven, čvrst, uticajan, narod koji iza sebe ima ogromnu historiju, narod koji je u nekim dijelovima historije bio vodeći, onda se tu dešavaju stvari koje jasno i nedvosmisleno ukazuju na licemjerstvo evropske Unije.
Zbog toga ja uvijek kao primjer navodim Tursku.
Ako evropska Unija ne prihvata Tursku SAMO zato što su oni muslimani, a još su pri tom veoma jaka nacija i imaju žestoko razvijene sisteme odbrane i očuvanja svojeg identiteta, onda je to jasan dokaz da ni nas Bošnjake ne bi prihvatili u EU ako bismo kakvim slučajem bili dostojanstveni i ako bismo kakvim slučajem imali jake mehanizme odbrane i očuvanja svojeg identiteta i moralnih vrijednosti.

Ako je ovo tačan zaključak (a, kao što sam i ranije rekao, ima masa primjera koji na to ukazuju) onda je jasno kao dan da EU ne samo što nam ne bi pomagala, kako ti reče, u očuvanju našeg identiteta, već bi na svaku pojavu dostojanstva to gušila, naravno, kao što stari običaji i praksa pokazuju, ne direktno, već preko poltrona (koji ima koliko hoćeš) u našim redovima, a koji će zauzvrat dobiti sve ćoslame evropskog društva.

SALIH
12-22-2010, 06:28 AM
Stećak

Neka oprosti gospođa Europa,
ona nema spomenike kulture.
Pleme Inka u Americi ima spomenike,
Egipat ima prave spomenike kulture.

Neka oprosti gospođa Europa
samo Bosna ima spomenike.
Stećke.
Šta je stećak?
Oličenje gorštaka Bosanca!

Šta radi Bosanac na stećku?
Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku!
Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli...

M. Krleža, 1960