PDA

View Full Version : Dijasporska tafra

Emir
09-19-2005, 23:24 PM
Svi smo dobro upoznati u cinjenice da nasi "parajlije" koji dodju u rodni grad ne mogu doc praznih ruku ili bar bes bulja pa makar se i zaduzili ili citavu godinu radili za njega :D
Da li ste i vi u tom fazonu i kako vam se cini ta praksa?

pink
09-19-2005, 23:34 PM
Pa,... ne znam kako da ti kazem?
Nisam u tom tafradzijskom fazonu , a buljo sam sama , kad nosim cvike i neki hal, al kad ih maknem imam oci krupne ko citav "Vrbak" :D

Sad bez shale, jesam vec neko vreme u dijaspori, ali nesto nemam puno kontakta sa ljudima sa nashih prostora al eto vidi se i cuje sto sta... A najvise se vidi i shvati kad se dodje dole na odmor. Veruj da i meni licno budu smesni mnogi koje sretnem i pored kojih prodjem. Evo sestra se juce vratila iz NP-a i samo prica kako je razocarana ovim , onim... Ma, mislim se, znam kako je bila i ja pre dva meseca. Videla, cula, dozivela.
Jeste tafra se brate nakakva tera, al' ne teraju je samo dijasporasi nego ja primetih puno tafre i kod domorodaca :D Fakat je da ne kapiram ni jedne ni druge, nit se trudim da ih shvatim, iskrena da budem.
Meni dovoljno videti jaz izmedju bogatih (snobova) i siromashnih koji iz dana u dan postaje sve dublji pa da mi se pokvari raspolozenje. Ne znam, tako mislim se toliko precih stvari , toliko urgentnih stvari koje bi se morale resavati , sanirati, obezbediti, a ljudi voze "buljove" ...

Eto skrenuh ti ja sa teme, halali... a mogla bih pricat svu noc o ovome, zao mi naseg grada, nasih ljudi koji svetosnom brzinom juri stranputicom...

Ne preferiram ovu vrstu prakse, tafru smatram glupom.

Emir
09-19-2005, 23:38 PM
.....Sad bez shale, jesam vec neko vreme u dijaspori, ali nesto nemam puno kontakta sa ljudima sa nashih prostora al eto vidi se i cuje sto sta... A najvise se vidi kad se dodje dole na odmor. ....
Hehehhe a sta je ovo nego kontakt...
Mi smo nasi
Sta bi mi bez nas

pink
09-19-2005, 23:40 PM
Blagos, to se odnosilo na direktan kontakt sa nashim ljudima ovde u dijaspori ;)

fahrudin
09-20-2005, 00:01 AM
uzrok takvih tafri je prvenstveno u domacem stanovnistvu a kako? pa kad sedis na neko mesto o cemu ljudi pricaju? o kolima ovog, o parama onog, o firmama ovog, to cuje sve neki nas dijasporac pa i on pomisli da se ljudi tako procijenjuju, nekaze se dzabe kod nas "koliko je tezak" misleci na kapital koji poseduje il bar koji se cini da poseduje.

na zapadu, bar ovaj dio dje ja zivim tafre ima samo na mestima dje se sakupljaju nasi ljudi a ni tu je nebi bilo nego desi se snima neko sa kamerom pa nedaj Boze da ode snimak dole da ga vidu drugovi il bivsi konkurenti, obicno obucen i tako dalje...

nego moj predlog je, tafru iskorijenivat u korijenu a to znaci dole, pocevsi od oblacenja po najnovijoj italijanskoj modi, najskuplji mobilni pa do automobila koji mogu da idu preko 250 km/h a dje putevi nedozvoljavaju brzu voznju od 90 na sat.

mada je i tafra pojam za filozofiranje pa tako i osoba koja natakari cvikere u sred oblacnog dana pomalo se ...... :cool: :D

pink
09-20-2005, 00:05 AM
mada je i tafra pojam za filozofiranje pa tako i osoba koja natakari cvikere u sred oblacnog dana pomalo se ...... :cool: :D

Jo, jo samo sto neka "osoba" natakari cvike u sred suncanog i oblacnog dana pa cak i u sred noci ( npr. upravo sada) jer je kratkovidna, a ne zbog tafre :(

Deddha
09-20-2005, 00:26 AM
Nishta sad, ochigledno te je nasho :D

pink
09-20-2005, 00:28 AM
I Deddha sta kazes ti za tafru?

Deddha
09-20-2005, 00:30 AM
Nemoj mene, ja samo do malte :D

Reef
09-20-2005, 01:16 AM
Nemoj mene, ja samo do malte :D

Moras mi naborjat sastav sampionske generacije :) :) :D

Luna
09-20-2005, 01:42 AM
Svi smo dobro upoznati u cinjenice da nasi "parajlije" koji dodju u rodni grad ne mogu doc praznih ruku ili bar bes bulja pa makar se i zaduzili ili citavu godinu radili za njega :D
Da li ste i vi u tom fazonu i kako vam se cini ta praksa?

eh ovdje je prica o onim ljudima koji su fizicki u dijaspori a psihicki jos uviijek dole... :rolleyes:

ps: emire, de stavi opet one stare smiley... jaoooo, ovaj forum se skros promenio... :( a mojih hiljadu i kusur postova u sto vragova ...

fingersbroken
09-20-2005, 05:19 AM
Nije stari forum se promijenio... ovo ti je forum novi.. taze pecen..

A tafri ne mogu bit uzrok nikako oni sto su dole, pa ovi zbog njih tafru teraju, niti su uzrok samo ovi koji je teraju (da se razumijemo teraju je i oni koji nisu iz dijaspore). To je cisto jedan spontan spoj.. desavaju se stvari koje mogu da se dese. Isto kao i sa mnogim drugim stvarima moraju postojat uslovi i spremnost ljudi da bi se neke stvari ostvarile. Ovde su tafradzije spremne da teraju tafru a uslovi isu takvi da im tafra biva kod nekih na dobrom glasu... posebno kod udavaca ... kod udovica da ni ne pricam :D

Andol
09-20-2005, 09:25 AM
eh ovdje je prica o onim ljudima koji su fizicki u dijaspori a psihicki jos uviijek dole... :rolleyes:

ps: emire, de stavi opet one stare smiley... jaoooo, ovaj forum se skros promenio... :( a mojih hiljadu i kusur postova u sto vragova ...

Hiljadu i kusur postova :eek: Mozel ti se verovat. Ti nebi trebalo da lazes posto si becka skola. Al nikako mi nije jasno, posto gledas sa visine na "ove" sto su fizicki u dijaspori a psihicki jos uvijek dole, dje si tu ti sa hiljadu i kusur postova :confused:

Birdum-Bardum
09-20-2005, 12:56 PM
Pa svi ti nasi ljudi u dijaspori su svakako nasi. To znaci odavde su. Otisli sa sklopom koji je bio sklon tome da nesto novo donese ovamo sto ce ljude dojmiti. A posto nas nardo vecinom kudi ono sto drugi rade onda je normalno da se nikom to nece svidjeti. Najgadnije djeluje ono kad izgube od onoga sto ga je cinilo nasim, pa se tim dijelom pretvorio u njihovog. Nije on to mozda ni htio, ali okruzenje cini svoje. Tek kad dodje ovamo vidi kolko se je izmijenio, samo sto on to ne vidi kao promjenu u sebi, vec vidi promjenu ovamo, a ovamo se i jeste desilo promjena, itd. Pa onda tu je veciti kompleks nize vrijednosti, pa onda onaj komples potcinjenosti, ako to nisu Srbi (posto su oni sad zlocinci i ne ide da se covjek u njih fura), onda eto njemci ili amerikanci, u svakom slucaju neko "moderan i otvoren".

Dakle, to je sve izmijesano i mi odavde i oni odande. Mi ovamo i oni tamo, pa oni ovamo, a mi tamo. Ma haos, nedefinisanost, izgubljenost. Trazimo se, pokusavamo se definisati. Zbog toga ima svega sad kod nas, odjednom. :) Zamrseno, ali eto moze se komentarisat, ali nemojte generalizovat. Ne stavljajte tacku. ;)

fahrudin
09-20-2005, 21:27 PM
Jo, jo samo sto neka "osoba" natakari cvike u sred suncanog i oblacnog dana pa cak i u sred noci ( npr. upravo sada) jer je kratkovidna, a ne zbog tafre :(

ja sam mislio samo na suncanice-cvikere. i sam nosim staklene ocarlije :)

Luna
09-20-2005, 22:59 PM
Hiljadu i kusur postova :eek: Mozel ti se verovat. 1) Ti nebi trebalo da lazes posto si becka skola. Al nikako mi nije jasno, posto 2) gledas sa visine na "ove" sto su fizicki u dijaspori a psihicki jos uvijek dole, dje si tu ti sa hiljadu i kusur postova :confused:

1) sta ovdje znaci "ti nebi trebalO da LAZES?

... mislim da si se malkic daleko iz prozora sagnuo sa ovim komentarom... think about it! :mad:

... na stari forum cafesanjak sam bila stalni inventar ... tako da sam lako dogurala do tih hiljadu i kusur postova...

2) odakle povod za takav zakljucak??? ne gledam na nikoga sa visine - jedino kazem da nemozes doci u drugu drzavu a i dalje zivjet onako kao da se jos uvijek nalazis dole...

Emir
09-20-2005, 23:04 PM
Heheheh Luno ne donosimo zakljucke prije vremena, bila si stalni clan elhamdulilah, ali inventar nisi...
Obzirom da sam vlasnik sajta... nebih da komentarisem.
Ja te smatram za prijatelja i zazmurecemo na lapsusu jer si malo pobrkala sa Bosanskim

Luna
09-20-2005, 23:12 PM
Heheheh Luno ne donosimo zakljucke prije vremena, bila si stalni clan elhamdulilah, ali inventar nisi...
Obzirom da sam vlasnik sajta... nebih da komentarisem.
Ja te smatram za prijatelja i zazmurecemo na lapsusu jer si malo pobrkala sa Bosanskim

... eh babo strumpf, post nije bio tebi upucen... ali eto zazmuret cu i ja ... :p

... a nisam ja nista pobrkala, nego trudim se pisat i govorit Bosanski... zvuci mi ljepse... :D

Emir
09-20-2005, 23:18 PM
Bosanski rulez... dobro nam ti dosla na forum pa ako treba i sa tafrom :D

Luna
09-20-2005, 23:32 PM
Bosanski rulez... dobro nam ti dosla na forum pa ako treba i sa tafrom :D

hvala na dobro doslici...

a sto se tafre tice - hahahahahhaha - pa ovo lici vec na anakronismus; naso se Pazarac da mi kaze :D

Andol
09-21-2005, 00:06 AM

Pa kod ovog eh se primecuje nagib. Nekih 90 stepeni odokativno :o