PDA

View Full Version : Windows vs. Linux ?

pink
09-20-2005, 00:57 AM
Koji od ova dva OS preferirate i zasto?

Licno radim sa oba, mada jednostavniji pregled i laksu obradu svih fajlova nudi Linux.

Emir
09-20-2005, 01:03 AM
Linux je besplatan a Windows ne.
Windows je user frendly a Linux ne
......
Koristim Windows jer ima mnogo veci broj programa, ali Linux mi je nesto kao hobi.
Sada trenutno se ne bahcem mnogo sa Linux-om ali inshallah bice.

SpinMaster
09-20-2005, 12:53 PM
Windows je vishe GUI, a Linux zamaskirani CLI

pink
09-20-2005, 13:34 PM
Linux:
X Window System Version 11 (X11, „X-Windows“)
Seit 1984 am MIT entwickelt
Client/Server-Applikation
Implementiert keine GUI-Policy
Widget-Libraries („Controls“) liegen darüber (Motif, Qt, gtk)
Fenster- und Sessionmanager („Rahmen“ und „Taskleiste“) sind eigenständige X11-Applikationen (Sawfish, kwm, Gnome, KDE)

Windows:
Win32-Subsystem
Integraler, unverzichtbarer Bestandteil des Betriebssystems
Legt GUI-Policies fest
Einheitlicher Look-&-Feel
Widgets, Fenster- und Sessionmanager sind integriert

Birdum-Bardum
09-20-2005, 15:01 PM
Meni se cini da je Linux vise za one koji su buntovni, a windows za one koji drze to trendova i tokova. Obje strane imaju pogresna mjerila. U pravu su oni koji poznaju ova dva sistema i iz znanja svojeg znaju koji je u cemu bolji. Takvi nece nikada generalizovati, vec ce reci, Windows je bolji u ovome i ovome, a Linux u ovome i ovome.

Ako bi se kad desilo da Linux "zavlada" i da obori Windows sa vladajuceg trona, onda bi naravno buntovnici presli na Windows, a Linux bi pocela koristiti vlastela. A oni koji znaju bi i dalje isto gledali na stvari.

fingersbroken
09-20-2005, 15:21 PM
A ima toga ima.. koristi linux i misli da je faca... a da ga koristi kako treba.. pa nesto .. hm... dzaba majka mu stara.. naucilo se na windows.. linux jeste kao server stabiliniji, i mnoge procese stabilnije obavlja inace, al me nesto bas zanima kome to od laika nesto predstavlja ? ko fol nesto mu treba.. i to nesto kao primecuje a? Jes nema nekad padova koje windows dozivi, al znas sto ih windows dozivi? jer mu se penjes na ledja sa milion aplikacija, a na linux svi ovi sto ga koriste jos ko bebe na staklene nozice mu gaze.. pa pricaju kako je stabiiiilaaan.... ih majki sucur..

Za one sto im treba i sto im nesto znaci: respect... za ostale: ma bjaaaaaaziiii

pink
09-20-2005, 15:32 PM
Sto se sigurnosti tice tu prednjaci windows sa 55% dok linux stoji kod 28%

Chonbey
09-20-2005, 16:45 PM
I meni malo smeta ovo "vs". Narocito je karakteristicno za ljubitelje Linuxa da svoju "podobnost" redovno "dokazuju" pljuvanjem po Windows-u. Nema potrebe za to, pogotovu sto Windows svoj posao uglavnom sasvim dobro odradjuje, narocito u domenu meni-treba-kompjuter-samo-za-surfovanje-i-email. Koliko ljudi zapravo koristi mogucnost pravljenja sopstvenih driver-a za video karte, koliko je zaista potrebno da kontrolisemo brzinu ventilatora?

Kod ljudi iz struke, pa mora se znati oboje. Cinjenica je da je zahvaljujuci arhitektonskim resenjim Linux po svojoj prirodi stabilniji za rad, ali i to se pokazuje samo u ekstremnim slucajevima.

Nego, ova recenica mi nije bas jasna - pink, moze li jedno objasnjenje ( Bosanac, sta ces - copyright Giovanni :D )

Sto se sigurnosti tice tu prednjaci windows sa 55% dok linux stoji kod 28%

pink
09-20-2005, 17:17 PM
Nisam imala nemeru pljuvati ni po jednom ni po drugom OS-u , nisam nikakav profi i meni su oba super! :D

Gore navedeni procenti sigurnosti se odnose na Website Defacements :)
izvor (http://www.zone-h.org)

Doa
09-20-2005, 22:33 PM
Nikad nisam koristio LINUX OS i nemam nameru da ga koristim, jer Windows je super bar tako ja mislim ! ;)

SpinMaster
09-26-2005, 19:37 PM
Stani a dje je MAC OSX aaaaaa njega zaboraviste a dje je Solaris, a dje je ciganska mahala a dje je hadzet

Hašašin
09-27-2005, 06:44 AM
Ko zna dobro da programira u C-u ,znace da radi dobro i u Linux-u,u protivnom moze samo da masta da je neki linuxas:)

Phikret
10-01-2005, 16:10 PM
Linux je besplatan a Windows ne.
Windows je user frendly a Linux ne
......
Koristim Windows jer ima mnogo veci broj programa, ali Linux mi je nesto kao hobi.
Sada trenutno se ne bahcem mnogo sa Linux-om ali inshallah bice.

Eh da mi je znati koliko placas licencu za Windows? ;). Bogomi da je placas pres'o bi na Linux GARANT.

Evo jednog sajta: www.fsn.org.yu To je grupa Linux entuzijasta koja se bavi usavrsavanjem postojecih linux distribucija. "Moto im je Slobodan softver za slobodno drustvo"

Emir
10-02-2005, 14:44 PM
Hehehe sto se tice mojih licenci raspitaj se u dB..
Prvi sam u Pazaru imao internet klub sa Linux operativnim sistemom, a sada mi je vecina softwera legalna, (windowsi su prvi legalizovani)

Eto cisto da znas...

Maestral
10-02-2005, 21:59 PM
Ovdje sam postavo prijevod texta iz Swedskih kompjuterskih novina o uporednom testiranju Windowsa vs Linuxa, ali je text izbisan

Rado bih da mi se objasni razlog za brisanje tog texta

Emir
10-03-2005, 00:35 AM
Ovako, prvo halali
Tvoj post je izbrisan jer u statutu koji je u izradi ima tacka u kojoj je zabranjeno kopiranje tekstova vec je umjesto teksta potrebno staviti link koji vodi tom tekstu. vazno je iznijeti svoje misljenje jer cemo u suprotnom biti pretrpani razno raznim tekstovima koje niko ne cita. Ukoliko je neko zainteresovan da cita otici ce na taj link i citace...

Hašašin
10-03-2005, 04:42 AM
E pa jeste i vi ,postenom narodu brisete postove a oni se grdni taman ponadali da ce se povest rasprava oko tih tekstova kad ono nista...

Maestral
10-03-2005, 10:32 AM
Nema problema u tome sto je meni (postenom narodu) post pobrisan, jer ja to i nisam postirao u nadi da ce neko povesti raspravu oko tog texta, vec da bih one koje to interesuje upoznao sa detaljima oko ova dva operativna sistema

Emir
10-03-2005, 10:47 AM
Halali, ali kada imas takav neki tekst stavi link
Ovo nije moja samovolja vec dogovor svih moderatora da sankcionisemo sve takve tekstove, jer ce forum biti pun tekstova koje niko nece da cita...

No da se vratimo na temu. Za windows ima lom igara dok linux podrzava mali broj. Sad ce neko reci da na Linux-u ima emulator pomocu koga se mogu igrati igrice od windowsa, ali nije to to

Phikret
10-03-2005, 18:23 PM
@Veliki Strumf Eto sad znam. Necemo dalje. ;)
@Maestral Postavi taj link ako ti nije hatar.

Nesto meni vrlo zanimljivo u vezi sa Linuxom su tzv. Live ditribucije kakva je recimo FONIX deistribucija, delo ljudi iz Fonis-a (udruzenje studenata informacionih sistema FON-a). Njihova adresa je www.fonis.org.yu, a o ovom OS mozete naci u casopisu koji izdaje u mom prethodnom postu pomenuto udruzenje http://mora.u-szeged.hu/~emilke/gnuzilla/download_09.php.

Maestral
10-03-2005, 20:01 PM
Za Phikret-a

http://kavaz.blog.hr/arhiva-2005-04.html

Phikret
10-03-2005, 23:08 PM
Hvala na linku, evo snimio sam tekst pa cu natenane procitat.