View Full Version : Kultura diskusije
Prebacujući kanale naišao sam na prenos "rasprave" u hrvatskom saboru o elektronskom novcu, jer se oni trude da donesu neke zakone koji će olakšati elektronsko plaćanje i kupovinu preko interneta.
Slušajući izlaganje nekih clanova sabora primjetio sam da su neverovatno spremni i kulturni u svom obraćanju. Onakva izlaganja nemamo priliku da vidimo kod nas kada se donose zakoni, čak smo svedoci da je bilo i tuča, psovki, u zadnje vrijeme i bacanja kletvi na druge članove.
Pored kulture, pričali su o temi sa velikim znanjem o njoj, dobro se pripremili i čini mi se da je svaka riječ bila na svom mjestu i dobro isplanirana. Njihova izlaganja su mi ličila na predavanje na fakultetu, a ne izlaganje političara.
Pored ovog stanja u državnim ustanovama kod nas, nije daleko ni lokalno stanje. Sjetimo se "duela" između Esada Džudževića i Munira Poturka na Jedinstvu. Kada je Munir potpuno zapenio i galamio dok je Esad Džudžević pričao razgovjetno i mirno odgovarajući na sve optužbe koje je Munir Poturak iznosio. Tada je nastala i ona izreka "Razbio ga ko Džudžević Poturka".
Da se sada prebacimo na ovaj virtuelni prostor. Ovdje gdje svako može da krije svoj identitet, članovi često nemaju mjere u iznošenju raznih prljavština i vređaju druge članove. Ima članova koji dođu samo da napadnu nekog ili izvređaju, ali elhamdulillah da postoji i mjera sankcije pa smo se već uvežbali kako da reagujemo kod takvih slučajeva.
Pozivam sve članove da se uzdrže od vređanja drugih članova i da pokušamo da pratimo primjer nekih članova na ovom forumu koji su konstruktivno i bez uvrjeda na račun drugih članova napisali hiljade postova.
Birdum-Bardum
09-25-2008, 00:52 AM
Ovo je tema koja bi trebala uvijek da bude na vrhu aktuelnih tema, pisalo se u njoj ili ne. (to bi ujedno bio i moj prijedlog Administraciji Forum)
O komunikaciji sa drugim ljudima je mnogo toga rečeno i napisano u historiji čovječanstva tako da bi većina ljudi danas trebala znati šta to znači dijalog.
Konstruktivan dijalog se zasniva na afirmaciji svojih ideja i argumentovano repliciranje na stavove neistomišljenika, bez osvrtanja na diskutanta, njegove namjere, njegove osobine, karakteristike, njegovu intimu, porodicu, itd. Dakle, u konstruktivnom dijalogu je nemoguće koristiti se diskreditovanjem ličnosti na bilo koji način, osim ako se deskutuje o nečemu gdje je nužno govoriti o nečijoj ličnosti, a to je kada se govori o nekome kao o uzoru, o nekome na koga bi se ljudi trebali ugledati. U tom slučaju je konstruktivno govoriti o osobinama onoga za koga se želi reći da je dobar kao uzor, odnosno nije dobar kao uzor.
Destruktivan način vođenja dijaloga jeste uvijek samo kritikovati i govoriti kako ne treba, a ne reći kako treba, odnosno bolest dijagnostikovati, ali ne govoriti i diskutovati o lijeku koji se treba primijeniti kako bi se bolest suzbila. Ako ovo osmotrimo na primjeru doktora reci ćemo da je destruktivan doktor (a to ustvari i nije doktor) onaj koji kada odete kod njega i on vam kaže, auuu Vi ste bolesni, imate to i to, te i te probleme, tu i tu bolest, a na Vaš upit šta mi je raditi odgovara, e to ne znam. Konstruktivan bi doktor bio onaj doktor koji nakon ustanovljenja bolesti prelazi na terapiju i govori Vam šta da radite kako biste bolest savladali.
Prvom, nadriljekaru je drago što ste Vi bolesni, jer time on dobija na značaju i u poziciji je da Vam govori kako ste bolesni, a liječenje ga uopše i ne zanima, čak bi mu bilo krivo ako biste Vi ozdravili.
Drugom, pravom ljekaru je veoma važno da Vi budete zdravi.
O edebu spram drugih ljudi bih preporučio svima da odgledaju predavanje od Nihata ef. Hatipolua o Hazreti Hasanu i Husejnu r.a. koje se zove "Dvije džennetske ruže". U tom predavanju Nihat ef. ukazuje na edeb ovih neprikosnovenih insana, uzora, džennetlija.
No, da bi čovjek mogao biti konstruktivan potrebno je da prvo uspostavi red kod sebe, unutar sebe, da dostigne stupanj Duše smirene. A dostizanje tog veličanstvenog džennetskog stupnja je posebna i ogromna tema.
O odgoju duše je napisano nebrojeno knjiga i to je jedan od dinskih imperativa.
Preporučio bih, također, svima da pogledaju dokumantarac o Imami Gazaliji r.a. i njegovom životnom putu. Može se dosta toga naučiti i shvatiti.
Linkove za donwload ovog dokumantarca možete naći na ovom Forumu, a postavio ih je član sa nickom Registrovan korisnik.
urban OUT
12-13-2008, 19:03 PM
El Beqarah-83
I kada samo od sinova Israilovih zavjet uzeli da ćete se jedino Allahu klanjati, i roditeljima, i bližnjima, i siročadi, i siromasima dobročinstvo činiti, a ljudima lijepe riječi govoriti i molitvu obavljati i milostinju davati, i vi ste poslije, izuzev vas malo, izopačili i zavjet iznevjerili,
El Beqarah-a51
Mi smo vam jednog od vas kao Poslanika poslali, da vam riječi Naše kazuje i da vas očisti i da vas Knjizi i mudrosti pouči i da vas ono što niste znali nauči.
Riječima se (očito je iz ovoga mubarek ajeta) čisti, i mudrosti uči! Znamo isto tako da je Poslanik rekao jednom prilikom hazreti Aiši da riječ može zagaditi more...
El Beqareh-263
Lijepa riječi izvinjenje vrijedniji su od milostinje koju prati vrijeđanje. – A Allah nije ni o kome ovisan i blag je.
En Nisa-8
A kada diobi prisustvuju rođaci, siročad i siromasi, i njima nešto darujte i lijepu riječ im recite.
Ibrahim-24,25
Zar ne vidiš kako Allah navodi primjer – lijepa riječ kao lijepo drvo: korijen mu je čvrsto u zemlji, a grane prema nebu;
ono plod svoj daje u svako doba koje Gospodar njegov odredi -, a Allah ljudima navodi primjere da bi pouku primili.
urban OUT
12-13-2008, 19:07 PM
Čestiti Bošnjaci Sandžaka koji posjećuju ovaj forum, i ovdje na forumu, a i inače ne bi trebali da davaju puno prostora i puno spomena ljudima kao što je to Muamer Zukorlić... Zlo treba osuditi!, ali onoj mjeri u kojoj je to osuda zla, ne prelazeći pri tom granice, i ulazeći u međusobnu netrpeljivost, u lične uvrede i sl. tome!!
Otvaram ovu temu, nadajući se, želeći.., da muslimanski porazgovaramo. Započinjem je baš sa spominjanjem Muamera Zukorlića, ne slučajno, ne bez razloga! Prvo, riječ je o možda najspominjanijoj osobi kod nas, zatim osobi oko koje su izbile mnoge svađe, i to sa nerijetko i teškim posljedicama. Na kraju riječ je o čovjeku oko čijeg se imena članovi ovog foruma, vrlo često sukobljavaju sa drugim ljudima, pa otuda (a između ostalog) postoji i onaj topic "Dokle??", primjera radi.
Svima nam je jasno da je on pokrenut sa jeftinim politikanskim namjerama, i da mu namjera nije iskrena, pa predlažem da na temu uvreda i sl., porazgovaramo ovdje, ali iskreno i nepristrasno. Pozivam i člana Rime, da se i on uključi, a ne bi bilo loše da se prethodno izjasni o svojim aktivnostima na forumima od prije nekoliko mjeseci kada je iznosio uvredljive letke o Sulejmanu Ugljaninu... Da li i dalje stoji iza toga, ili to ne smatra "vrijeđanjem muslimana" ?
demco
12-13-2008, 20:44 PM
Brate, interesuje me sta je on to piso po drugim forumima? Ako mozes da nam docaras na ovom forumu
vBulletin® v3.7.1, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.